Άρθρο 42 Διπλή μοριοδότηση εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας

 

Η περ. β΄ του άρθρου 57 του ν. 4589/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

«β) Εκπαιδευτική προϋπηρεσία ανά κλάδο: εκατόν είκοσι (120) μονάδες κατ΄ ανώτατο όριο, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

αα) μία (1) μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως κατ` ανώτατο όριο εκατόν είκοσι (120) μήνες,

ββ) δύο (2) μονάδες ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως καθορίζονται στην περ. Β της υπ’ αρ. 133529/ΓΔ4/7.8.2018 απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Β΄ 3941),  καθώς και σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε καταστήματα κράτησης έως κατ΄ ανώτατο όριο εξήντα (60) μήνες.»

  • 2 Μαΐου 2020, 23:42 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΟΥΧΑΣ

    *Αξιότιμοι Κύριοι του Υπουργείου Παιδείας +Αγαπητοί Συνάδελφοι

    *Νομίζω ότι τουλάχιστον ως προς τον πίνακα των αναπληρωτών…

    *Αν κατάλαβα καλά…το να μηδενιζουμε το κοντέρ για όλους από το Σεπτέμβριο του 2020…+κυρίως σε ταλαιπωρημενους μεσήλικες 40-50 ετών που γύρισαν τις εσχατιές της χώρας σε δύσκολα μέρη με προσωπικές θυσίες…+ακόμα χειρότερα να τους εξισωνουμε απο
    1Σεπτέμβρη με…25χρονους ή 30αρηδες!,είναι το λιγότερο απερίγραπτο. Δεν είμαι ιατρός αλλά τέτοια μεγάλη πρόοδο+σε ποιο βαθμό δεν ξέρω αν έχει πετύχει ακόμα η ιατρική επιστήμη της αντιγήρανσης.
    *Συνεπώς νομίζω ότι μάλλον πρέπει να αναγνωριστούν οι θυσίες όλων αυτών των δικαίως διαμαρτυρουμενων ανθρώπων τουλάχιστον από τον νόμο Λοβερδου 10/9/2014 +μετά…με πλαφόν 60 μήνες σε όλους όπως προτείνετε, ώστε να συνεχίσουν τον δύσκολο εκπαιδευτικό αγώνα στα δύσβατα σχολεία της χώρας
    +οι νέοι που διαμαρτυρονται ότι δεν τους δόθηκε ακόμα η δυνατότητα…

    Σας Ευχαριστώ

  • 2 Μαΐου 2020, 22:29 | Βάντα Νάτσιου

    Η διπλή μοριοδότηση είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για τους αναπληρωτές. Ωστόσο πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ για τους αναπληρωτές που στελέχωσαν αυτά τα σχολεία τόσα χρόνια. Αφησαμε πίσω τις οικογένειες μας για να στελεχώσουμε αυτά τα σχολεία καθώς μας είπαν ότι θα προσμετρώνται τα διπλά μόρια από τα δυσπρόσιτα στους πίνακες των αναπληρωτών και τα διπλά μόρια στα δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα ΙΘ όπως πχ τα Ψαρά θα μετρούν στους πίνακες των διορισμών ως διπλή καθαρή προϋπηρεσία.Επιλεξαμε να πάμε στα δυσπρόσιτα επειδή είχαμε αυτό το κίνητρο ενώ μπορούσαμε να είμαστε σε μια περιοχή πιο εύκολα προσβάσιμη και πιο κοντινή στις οικογένειες μας.Δεν είναι αδικία να μην προσμετρηθεί αυτή η διπλή μοριοδότηση που μας δώσανε και την πήραν πίσω; Διπλή μοριοδότηση με αναδρομική ισχύ ,πριν να βγουν οι μόνιμοι πίνακες στην γενική .

  • 2 Μαΐου 2020, 21:43 | Γιάννης

    Τρομερά άδικος ο διπλασιασμός των μορίων και δη όταν αυτά μετράνε για διορισμό. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί επιλογή του εκπαιδευτικού εάν θα υπηρετήσει σε αυτά τα μέρη αλλά είναι καθαρά θέμα τύχης. Δεν μπορεί, λοιπόν, μια επιλογή που δεν την έχουν όλοι να αποτελέσει κριτήριο διορισμού. Τίθενται θέματα ανισότιμης μεταχείρισης, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι εκ των εκπαιδευτικών κατάγονται από δυσπρόσιτες περιοχές, επομένως θα διπλασιάζουν μόρια χωρίς καν να φεύγουν από τον τόπο τους την ίδια στιγμή που άλλοι πηγαίνουν επί χρόνια στην άλλη άκρη της Ελλάδας για να τους πάρετε, τώρα, τα διπλά μόρια πίσω.

  • 2 Μαΐου 2020, 21:02 | Γιώργος

    Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία είναι ενιαία και πρέπει να μεταφέρεται από κλάδο σε κλάδο, ο εκπαιδευτικός με περισσότερα από ένα πτυχία π.χ. Φυσικός και Βιολόγος

    ΕΙΝΑΙ ΠΕ Εκπαιδευτικός ΚΑΙ ΠΕ04.01 Φυσικός ΚΑΙ ΠΕΟ4.04 Βιολόγος και
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕ Εκπαιδευτικός Ή ΠΕ04.01 Φυσικός Ή ΠΕΟ4.04 Βιολόγος.

    Συνεπώς η Εκπαιδευτική του προϋπηρεσία πρέπει να προσμετράται

    ΚΑΙ στον πίνακα ΠΕ04.01 των Φυσικών ΚΑΙ στον πίνακα ΠΕΟ4.04 των Βιολόγων και
    ΟΧΙ ΄Η στον πίνακα ΠΕ04.01 των Φυσικών ΄Η στον πίνακα ΠΕΟ4.04 των Βιολόγων.

  • 2 Μαΐου 2020, 20:57 | Γιάννης Π.

    Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών πρέπει να μεταφέρεται από κλάδο σε κλάδο:
    • Η προϋπηρεσία έχει αποκτηθεί σε ίδιες δομές.
    • Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία στην πραγματικότητα αποτελεί εκπαιδευτική πράξη η οποία διέπεται από τις ίδιες βασικές διδακτικές αρχές όποιο και να είναι το διδακτικό αντικείμενο.
    • Ειδικά για συναφή αντικείμενα που αποτελούν το ένα 2η ανάθεση του άλλου και αντιστρόφως (σε αυτή τη περίπτωση το ένα πτυχίο αποτελεί συνήθως «συμπλήρωση» ή «εξειδίκευση» του άλλου πτυχίου) τότε είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ακόλουθο σενάριο, κάποιος με πτυχία Φυσικού και Μαθηματικού να προσληφθεί ως Φυσικός να διδάξει ως 2η ανάθεση Μαθηματικά 15 από τις 23 ή και περισσότερες ώρες ανά εβδομάδα και η προϋπηρεσία να μην περαστεί στον πίνακα των μαθηματικών ΠΕ03 στον οποίο ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός εντάσσεται, ενώ κάποιος συνάδελφός του με πτυχίο μόνο μαθηματικού (με λιγότερα «θεωρητικά» ακαδημαϊκά προσόντα) θα περάσει την ίδια προϋπηρεσία στον πίνακα ΠΕ03 και θα τον ξεπεράσει.
    • Η προϋπηρεσία στους διορισμένους συναδέλφους μετρά ακέραια σε οποιοδήποτε κλάδο αυτή έχει αποκτηθεί, οι αναπληρωτές δεν πρέπει (και πάλι) να αποτελούν τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού και να βλέπουν την προϋπηρεσία τους να κατακερματίζεται εμποδίζοντας την επαγγελματική τους εξέλiξη.

  • 2 Μαΐου 2020, 19:49 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΙΤΣΑ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010, ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΕΧΩ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ-ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ( ΕΥΒΟΙΑ 1 ΕΤΟΣ, ΚΑΣΟΣ 1 ΕΤΟΣ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ 1 ΕΤΟΣ, ΠΑΤΜΟΣ 2 ΕΤΗ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ 2 ΕΤΗ), ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΕΙΑ; ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΙΝΑΜΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΚΙ ΕΠΑΘΑ ΨΥΞΗ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ, ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ ΗΜΑΣΤΑΝ 23 ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ, ΛΟΓΩ ΑΣΧΗΜΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, ΣΤΟ ΔΕ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ 2,5 ΜΗΝΕΣ…ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ, ΦΡΟΥΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΜΕ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ…ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ,,,ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ….ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ;;;ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ;;;;ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ…ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΟΥΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ…ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ…
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΚΟΥ ΜΑΝΑΡΙΔΗ, ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΌΛΥΤΑ…ΟΜΩΣ ΣΑΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΙΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ…
    ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ο διπλασιασμός των «δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων»!!Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι «η χειρότερη μορφή ανισότητας επέρχεται όταν εξισώσουμε όλες τις ανισότητες μεταξύ τους». Ή αλλιώς «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΑΝΙΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΩΝ».Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο τα σχολεία από τις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές με τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. Δεν είναι δικαιοσύνη το να εξισώνουμε τα σχολεία του Αι Στράτη, της Φολέγανδρου, των Ψαρών, του Αγαθονησίου, των Αρκιών, των Λειψών, της Γαύδου, της Δονούσας, της Σχοινούσσας και τόσων άλλων μικρών νησιών με όλα τα άλλα σχολεία της ηπειρωτικής χώρας, είτε αυτά βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε όχι.
    Γιατί πρώτα απ’ όλα, πάντα χρειάζεται ώρα μέχρι να βρεις στο χάρτη πού βρίσκεται το νησάκι που θα υπηρετήσεις. Γιατί, θα χρειαστούν μερικές μέρες μέχρι να φτάσεις εκεί την πρώτη φορά. Εκεί δεν ισχύει το «μπαίνω στο αμάξι μου και θα φτάσω…». Πρέπει να συνδυαστούν αυτοκίνητα, αεροπλάνα, βαπόρια, δρομολόγια ….. Και επίσης ποτέ δεν ξέρεις πόσο σύντομα θα επιστρέψεις στην οικογένειά σου, για τους ίδιους λόγους.Μόνο όποιος έχει υπηρετήσει έστω και ένα χρόνο εκεί γνωρίζει τι εστί δυσπρόσιτο.
    Το γνωρίζει καλά, γιατί μες την χρονιά θα έχει απολαύσει αρκετά 10άρια και 11άρια.
    – Θα έχει νιώσει τον αέρα να του αλλάζει κατεύθυνση διαφωνώντας με τα βήματά του.
    – Θα έχει απολαύσει αρκετά απαγορευτικά 3-4 ημερών. Χωρίς να μπορεί να φύγει ακόμη και αν πρέπει. Χωρίς να μπορεί να παραγγείλει τα ψώνια του απ’ το μάρκετ του διπλανού μεγάλου νησιού. (Προς ενημέρωση αδαών: Αν αποφασίσεις να ψωνίζεις τα απαραίτητα απ’ τον μπακάλη του δυσπρόσιτου, χρειάζεσαι τουλάχιστον ακόμη ένα μισθό).
    – Θα έχει κάνει ίσως και γιορτές μακριά από την οικογένειά του.
    – Θα έχει ζήσει και μερικές απανωτές διακοπές ρεύματος ( άρα και νερού ). Ίσως και τηλεφώνου – ίντερνετ. Και επειδή συνήθως αυτά συμβαίνουν χειμώνα, θα έχει νιώσει το κρύο και την υγρασία μέχρι το μεδούλι του γιατί ούτε και θέρμανση θα έχει.Για κάποιους τα σχολεία αυτά ήταν αρχικά η μοναδική ευκαιρία δουλειάς (λίγο πριν το 2010). Με άδικα κλειδωμένους τους πίνακες τότε δεν υπήρχε η περίπτωση να δουλέψεις πουθενά αλλού. Οι πρώτοι των πινάκων δούλευαν στο σπίτι τους και οι νέοι στα απομακρυσμένα. Αυτοί που συνέχεια φώναζαν να μην ανοίξουν οι πίνακες γιατί θα έχαναν την βόλεψή τους, φωνάζουν και τώρα εναντίον της διπλάσιας μοριοδότησης των δυσπρόσιτων για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Το 14-15 επιτέλους άνοιξαν οι στρεβλοί, άδικοι πίνακες και τροφοδοτήθηκαν με την προϋπηρεσία όλων.Έκτοτε, η επιλογή της θητείας όσων εκπαιδευτικών προτιμούσαν να εργαστούν στις δυσπρόσιτες ή και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, πραγματοποιούνταν με αποκλειστικό γνώμονα τον Νόμο 3848/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 4283/2014, ΦΕΚ 189/Α/10-9-2014 που προσέθεσε την παράγραφο 5Α. Η εν λόγω προσθήκη διέκρινε τα εγχώρια σχολεία της πρωτοβάθμιας σε α) δυσπρόσιτα (κατηγορίας Α έως Η) και β) σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα (κατηγορίας Θ και Ι). Ανάλογη διάκριση υπήρχε και για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας. Η δεύτερη ομάδα σχολείων προβλεπόταν να διπλασιάζει τα μόρια προϋπηρεσίας λόγω δυσμενών συνθηκών διαβίωσης για τους ΕΝΙΑΙΟΥΣ πίνακες πρόσληψης ΕΞΙΣΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ εκπαιδευτικών, ενώ η πρώτη ομάδα σχολείων διπλασίαζε τα μόρια προϋπηρεσίας ΜΟΝΟ για τους πίνακες από όπου θα προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές.Πολλοί επιλέξαμε τότε να συνεχίσουμε να δηλώνουμε τέτοια σχολεία κυνηγώντας το όνειρο του διορισμού εμπιστευόμενοι την κρίση του νομοθέτη. Ψεύδονται όσοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα σχολεία επιλέγονται μόνο από τρίτεκνους και πολύτεκνους γιατί αυτοί προηγούνται στους πίνακες. Οι κατά τόπους δευτεροβάθμιες έχουν τα απαραίτητα στοιχεία όλων όσων υπηρέτησαν εκεί.Το καλοκαίρι του 18 έγινε μια αναμοριοδότηση των σχολείων (ΦΕΚ (3941Β/2018, Υπουργική Απόφαση 133529/ΓΔ4/7-8-2018) η οποία αργότερα αποδείχτηκε ότι αφορούσε μόνο τους μόνιμους γιατί ακολούθησε ο απαράδεκτος νόμος του κ. Γαβρόγλου. Ξαφνικά τα δυσπρόσιτα και η έξτρα μοριοδότηση αυτών, υπήρχαν μόνο για τους μόνιμους συναδέρφους και όχι για τους αναπληρωτές. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν ένας νόμος με αναδρομική ισχύ. Ένας νόμος λαιμητόμος ο οποίος έκοβε στο μισό τις προϋπηρεσίες όλων όσων πίστεψαν, εμπιστεύτηκαν τον προηγούμενο νόμο. ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!!!!! Έσβησε τις προϋπηρεσίες ετών αδιαφορώντας για τις θυσίες τόσων και τόσων ανθρώπων, όπως σβήνουμε τον πίνακα για να γράψουμε κάτι νέο. Στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, είναι απαράδεκτο να ψηφίζονται τέτοιοι νόμοι.Το αποτέλεσμα αυτού ήταν την φετινή σχολική χρονιά 2019-2020 να υπάρξει τεράστιος αριθμός αρνήσεων ανάληψης ή ακόμη και παραιτήσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές. Το μικρό επιπλέον οικονομικό βοήθημα (επίδομα παραμεθορίου – 67 ευρώ καθαρά), που δίνεται στους εκπαιδευτικούς αυτών των περιοχών δεν μπόρεσε και ούτε θα μπορέσει να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο επιλογής αυτών των σχολείων. Όσοι προτείνουν κάτι τέτοιο είναι απλά αδαείς και οι μόνες χειμωνιάτικες εικόνες που έχουν από τέτοιες περιοχές είναι από τηλεοπτικά ρεπορτάζ.Η διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επανέλθει, αν θέλουμε να επιστρέψουν κι αυτά στην ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. Δήμαρχοι μικρών νησιών αναφέρουν ότι εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν στα παιδιά τους όχι φροντιστήρια αλλά την απαραίτητη δημόσια δωρεάν παιδεία, ωθούνται σε μετακόμιση σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τους ονομάζουν μάλιστα «εκπαιδευτικούς μετανάστες». (https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2019/01/30/katafori-adikia-gia-toys-ekpaideytikoys.html)
    Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, όλα όσα ορίζει το Σύνταγμα περί προστασίας της νησιωτικότητας πρέπει πάντοτε να εφαρμόζονται και στην πράξη.Παράλληλα πρέπει να επανεξεταστεί επίσης και η ΔΙΚΑΙΗ αναδρομική ισχύς της διπλής μοριοδότησης και να αναγνωριστούν οι θυσίες όλων όσων υπηρέτησαν στις εσχατιές της χώρας τόσα χρόνια στηρίζοντας την δημόσια εκπαίδευση. Η μη αναγνώριση αυτών θα οδηγήσει σε στρεβλούς πίνακες, συνταγματικά αμφίβολους με παλιούς και νέους αναπληρωτές οι οποίοι ενώ θα έχουν υπηρετήσει στα ίδια δυσπρόσιτα, για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα έχουν λάβει τα ίδια μόρια.

  • 2 Μαΐου 2020, 19:12 | Β.Ψ

    Δε συμφωνώ με το διπλασιασμό των μορίων σε δυσπρόσιτα.
    Αρχικά ο Ασεπ δε μπορεί να μετρήσει πλασματικά μόρια και το ξέρετε.
    επειδή τα νησιά φέτος μείνανε χωρίς εκπαιδευτικούς «πετάξατε» το γνωστό τυρακι….που και παλαιότερα έγινε, αλλά αυτά τα μόρια μετράνε μόνο εφόσον διοριστείς.
    Ως ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ..ΒΑΡΈΘΗΚΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΩ ΑΠΟ ΝΗΣΙ ΣΕ ΝΗΣΙ… και το υπουργείο να με βλέπει απλά ως νούμερο.
    τα νησιά χρειάζονται εκπαιδευτικούς δώστε άλλο κίνητρο, παραπάνω χρήματα…δωρεάν σπίτια….
    ίσως πρέπει να έχετε 2 πίνακες, μονίμων και αναπληρωτών.
    εάν οι πίνακες της γενικής θα ισχύσουν μετράμε 2 χρόνια , δηλαδή μετά από 3 χρόνια, κάποιος-α θα τρέχει σε κάθε ακριτικό δυσπρόσιτο μέρος, θα νομίζει πως έχει πάρει τα μόρια και θα έρθει άλλη κυβέρνηση να γκρεμίσει αυτό που εσείς τροποποιείτε…
    διορίστε εκπαιδευτικούς…φτάνει η κοροϊδία να γυρίζουμε 10 χρόνια και να κυνηγαμε προυπηρεσία, μεταπτυχιακά…κτλ…

    για άλλη μια φορά μας εμπαίζετε….
    αγανακτισμένη από μια 10χρονη ομηρία που δεν έχει τελειωμο

  • 2 Μαΐου 2020, 19:02 | Επ. Αργυρόπουλος

    Προφανώς δεν είναι σωστό/ηθικό/νόμιμο να μετράει η διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων για μόνιμο διορισμό. Συνήθως η υπηρεσία σε δυσπρόσιτο μέρος για τους αναπληρωτές είναι τυχαίο γεγονός. Η εκπαιδευτική διαδικασία επίσης, και επομένως η προυπηρεσία, δε νοείται να σχετίζεται με τις εξωτερικές συνθήκες διαβίωσης των καθηγητων. Αντί για διπλασιασμό μορίων στους αναπληρωτές προτείνω υποχρεωτική επιδότηση ενοικίου από δήμους μέσω ενεργοποίησης του άρθρου 349 του νόμου 4512/2018 όπου προβλέπεται, και υποχρεωτική δωρεάν παροχή κατοικίας στα πολύ μικρά νησιά της χώρας μας (π.χ. Σχοινούσα, Αγαθονήσι, Ανάφη, Χάλκη κ.α.) όπου τα σπίτια φτάνουν και περισσεύουν και για τους λιγοστούς κατοίκους και για τους αναπληρωτές.

  • 2 Μαΐου 2020, 17:02 | Δημήτρης

    NAI στη μεταφορά της προϋπηρεσίας από την Γενική στην Ειδική και αντίστροφα! Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία είναι ενιαία.

    ΟΧΙ στη διπλή μοριοδότηση!

  • 2 Μαΐου 2020, 16:48 | Αναστασια

    Ο διπλασιασμος των μορίων να έχει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!!!Γιατι ακυρώνετε τις προσπάθειες και τους κόπους τόσων χρόνων;;;

  • 2 Μαΐου 2020, 16:43 | Αναστασια

    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!!

  • 2 Μαΐου 2020, 16:37 | Αναστασια

    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ δυσπρόσιτων σχολείων ΤΩΡΑ!!!Ποια είναι η λογική να μετράνε από το 2020 και μετά τα μόρια των δυσπρόσιτων σχολείων και όχι των προηγούμενων χρόνων;; Ένα δυσπρόσιτο σχολείο δεν θεωρούνταν δυσπρόσιτο τα προηγούμενα χρονια και θα θεωρείται από το 2020;;Όταν τρέχαμε στα συγκεκριμένα σχολεία, υπήρχε το κίνητρο της διπλής μοριοδότησης και γιαυτο και πηγαίναμε!! Να αποκατασταθεί ΑΜΕΣΑ αυτή η ΑΔΙΚΙΑ!!!

  • 2 Μαΐου 2020, 16:29 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Θα είναι τεράστια αδικία για τους εκπαιδευτικούς που έτρεξαν στις εσχατιές της Ελλάδας, για να στελεχώσουν τα απομακρυσμένα σχολεία, να μην αναγνωριστούν οι κόποι τόσων χρόνων. Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ και προσμέτρηση των διπλασιασμένων μορίων στους νέους πίνακες πρεπει να γίνει ΑΜΕΣΑ!!

  • 2 Μαΐου 2020, 13:08 | Παναγιώτα

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, η επαναφορά της διπλής μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων είναι σωστή και δίκαιη, αποτελεί όμως κατάφωρη αδικία η μη προσμέτρηση των διπλών μορίων για τους εκπαιδευτικούς που τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν στις ίδιες ακριβώς δυσπρόσιτες περιοχές. Οι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν να υπηρετήσουν σε αυτές τις περιοχές , όλα αυτά τα χρόνια παρά τις προσωπικές και οικογενειακές δυσκολίες το έκαναν σύμφωνα με την τότε νομοθεσία που προέβλεπε την διπλή μοριοδότηση. Μην ακυρώνεται τις θυσίες και τον αγώνα μας και μην μας κάνετε να νιώθουμε εξαπατημένοι. Επιλέξτε να σταθείτε στο πλευρό μας δίνοντας την αναδρομική ισχύ των δυσπρόσιτων μορίων.

  • 2 Μαΐου 2020, 10:57 | Χριστίνα

    Τα μόρια όσων υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα είναι υπολογισμένα διπλά στον ΟΠΣΥΔ. Είναι κρίμα να μην τα υπολογίσετε καθόλου στις επόμενες αιτήσεις. ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ. ΑΣ ΠΙΣΤΩΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΕΣ. Δεν πρέπει τόσο κόποι να πάνε χαμένοι. Η μη επαναφορά δικαιώνει τον Νόμο Γαβρόγλου που τα εξαφάνισε.

  • 2 Μαΐου 2020, 10:51 | Helen

    Πρέπει να σταματήσει ο εξευτελισμός των αναπληρωτών με τους νόμους «ακορντεόν» που ο καθένας φέρνει στα μέτρα του!Η διπλή μοριοδότηση υπήρξε νόμος του κράτους και υπό αυτούς τους όρους υπέγραψαν συμβάσεις και εργάστηκαν οι αναπληρωτές που υπηρέτησαν στις δυσπρόσιτες περιοχές με κόστος ψυχικό και οικονομικό!

  • 2 Μαΐου 2020, 10:16 | χάρης π

    σωστό!

  • 2 Μαΐου 2020, 09:58 | Χάρτζης Χαράλαμπος

    Μέσα στις πρόσφατα διαμορφωμένες συνθήκες λόγω του COVID-19, που έκαναν ανάγκη τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού, προβάλλει το πρόβλημα που δημιουργείται από την μετακίνηση και την εσωτερική μετανάστευση πολλών ανθρώπων για λόγους εργασίας στην εκπαίδευση.
    Πολλοί εκπαιδευτικοί, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μόνιμοι ή Αναπληρωτές-Ωρομίσθιοι, με μόνιμη ή με προσωρινή τοποθέτηση, είτε μετακινούνται καθημερινά (σε αποστάσεις έως και πάνω από 150 χιλιόμετρα) είτε μένουν σε ξενοδοχεία ή σπίτια άλλων περιοχών, όπου εργάζονται και μετακινούνται εβδομαδιαία για να έχουν επαφή με τους συζύγους και τα παιδιά τους. Οι μετακινήσεις τους μπορούν να περιορισθούν με δραστική μοριοδότηση της παραμονής και εργασίας του κάθε ενός σε περιοχή κοντά στον τόπο της μόνιμης και σταθερής κατοικίας του.

    Προτείνω:
    Για το σε ποια θέση θα τοποθετηθούν οι καθηγητές, πρέπει να γίνει σημαντικότερο κριτήριο από την προϋπηρεσία τους η εντοπιότητά τους που πρέπει να επιδοτηθεί με 50 ή 100 μόρια αντί για τα 4 που ισχύει σήμερα.

    Έτσι, εκτός της μεγάλης συνεισφοράς στη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σύντομα θα δούμε και ότι οι άνθρωποι αυτοί, αντί να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα προσωπικά-οικογενειακά τους προβλήματα (μεγάλα έξοδα, μεγάλοι χρόνοι μετακινήσεων, μεγάλη απόσταση από την οικογένεια και από τα προβλήματα των παιδιών τους), θα μπορούν να αφοσιωθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο γνωρίζοντας ότι το απόγευμα θα βρίσκονται μαζί με την οικογένειά τους. Αυτό, αφορά περισσότερο τους πρωτοδιόριστους καθηγητές που έχουν μικρότερους μισθούς, μικρότερα παιδιά (όσοι ήδη έχουν) και μεγαλύτερες οικογενειακές και οικονομικές ανάγκες. Οι παλαιοί έχουν ήδη τοποθετηθεί κοντά στα σπίτια τους, τα παιδιά τους συνήθως έχουν μεγαλώσει και έχουν ήδη οργανώσει την ζωή τους. Θα δώσει αυτή η μοριοδότηση την δυνατότητα και το κίνητρο στους νέους να κάνουν οικογένεια και να αποκτούν σταθερή στέγη σε νεότερη ηλικία, με πολύ θετικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία μας.

  • 2 Μαΐου 2020, 09:00 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΙΤΣΑ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010, ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1995. ΕΧΩ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ( ΕΥΒΟΙΑ-1ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΣΟΣ-1 ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ-1 ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΤΜΟΣ-2 ΧΡΟΝΙΕΣ,ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ-2 ΧΡΟΝΙΕΣ), ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ..ΚΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ..ΔΙΟΤΙ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΔΙΟΤΙ Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ…ΧΩΡΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ.ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ, ΜΕΙΝΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 3 ΜΕΡΕΣ…ΕΠΑΘΑ ΨΥΞΗ..ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ…ΣΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΓΙΑ 2,5 ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ…ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ ΓΙΑ 23 ΜΕΡΕΣ…ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ…ΜΕ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ….ΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ…ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ..ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ..ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ…
    ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΝΑΡΙΔΗ..ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ..ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ…ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ…ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΤΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;;;ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ…ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗ ΣΤΕΡΕΙΤΕ…ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΨΑΤΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ..ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ…ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΑ…ΧΑΡΗ ΣΕ ΕΜΑΣ..ΛΕΙΤΟΤΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ…
    ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ο διπλασιασμός των «δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων»!!Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι «η χειρότερη μορφή ανισότητας επέρχεται όταν εξισώσουμε όλες τις ανισότητες μεταξύ τους». Ή αλλιώς «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΑΝΙΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΩΝ».Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο τα σχολεία από τις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές με τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. Δεν είναι δικαιοσύνη το να εξισώνουμε τα σχολεία του Αι Στράτη, της Φολέγανδρου, των Ψαρών, του Αγαθονησίου, των Αρκιών, των Λειψών, της Γαύδου, της Δονούσας, της Σχοινούσσας και τόσων άλλων μικρών νησιών με όλα τα άλλα σχολεία της ηπειρωτικής χώρας, είτε αυτά βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε όχι.
    Γιατί πρώτα απ’ όλα, πάντα χρειάζεται ώρα μέχρι να βρεις στο χάρτη πού βρίσκεται το νησάκι που θα υπηρετήσεις. Γιατί, θα χρειαστούν μερικές μέρες μέχρι να φτάσεις εκεί την πρώτη φορά. Εκεί δεν ισχύει το «μπαίνω στο αμάξι μου και θα φτάσω…». Πρέπει να συνδυαστούν αυτοκίνητα, αεροπλάνα, βαπόρια, δρομολόγια ….. Και επίσης ποτέ δεν ξέρεις πόσο σύντομα θα επιστρέψεις στην οικογένειά σου, για τους ίδιους λόγους.Μόνο όποιος έχει υπηρετήσει έστω και ένα χρόνο εκεί γνωρίζει τι εστί δυσπρόσιτο.
    Το γνωρίζει καλά, γιατί μες την χρονιά θα έχει απολαύσει αρκετά 10άρια και 11άρια.
    – Θα έχει νιώσει τον αέρα να του αλλάζει κατεύθυνση διαφωνώντας με τα βήματά του.
    – Θα έχει απολαύσει αρκετά απαγορευτικά 3-4 ημερών. Χωρίς να μπορεί να φύγει ακόμη και αν πρέπει. Χωρίς να μπορεί να παραγγείλει τα ψώνια του απ’ το μάρκετ του διπλανού μεγάλου νησιού. (Προς ενημέρωση αδαών: Αν αποφασίσεις να ψωνίζεις τα απαραίτητα απ’ τον μπακάλη του δυσπρόσιτου, χρειάζεσαι τουλάχιστον ακόμη ένα μισθό).
    – Θα έχει κάνει ίσως και γιορτές μακριά από την οικογένειά του.
    – Θα έχει ζήσει και μερικές απανωτές διακοπές ρεύματος ( άρα και νερού ). Ίσως και τηλεφώνου – ίντερνετ. Και επειδή συνήθως αυτά συμβαίνουν χειμώνα, θα έχει νιώσει το κρύο και την υγρασία μέχρι το μεδούλι του γιατί ούτε και θέρμανση θα έχει.Για κάποιους τα σχολεία αυτά ήταν αρχικά η μοναδική ευκαιρία δουλειάς (λίγο πριν το 2010). Με άδικα κλειδωμένους τους πίνακες τότε δεν υπήρχε η περίπτωση να δουλέψεις πουθενά αλλού. Οι πρώτοι των πινάκων δούλευαν στο σπίτι τους και οι νέοι στα απομακρυσμένα. Αυτοί που συνέχεια φώναζαν να μην ανοίξουν οι πίνακες γιατί θα έχαναν την βόλεψή τους, φωνάζουν και τώρα εναντίον της διπλάσιας μοριοδότησης των δυσπρόσιτων για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Το 14-15 επιτέλους άνοιξαν οι στρεβλοί, άδικοι πίνακες και τροφοδοτήθηκαν με την προϋπηρεσία όλων.Έκτοτε, η επιλογή της θητείας όσων εκπαιδευτικών προτιμούσαν να εργαστούν στις δυσπρόσιτες ή και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, πραγματοποιούνταν με αποκλειστικό γνώμονα τον Νόμο 3848/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 4283/2014, ΦΕΚ 189/Α/10-9-2014 που προσέθεσε την παράγραφο 5Α. Η εν λόγω προσθήκη διέκρινε τα εγχώρια σχολεία της πρωτοβάθμιας σε α) δυσπρόσιτα (κατηγορίας Α έως Η) και β) σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα (κατηγορίας Θ και Ι). Ανάλογη διάκριση υπήρχε και για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας. Η δεύτερη ομάδα σχολείων προβλεπόταν να διπλασιάζει τα μόρια προϋπηρεσίας λόγω δυσμενών συνθηκών διαβίωσης για τους ΕΝΙΑΙΟΥΣ πίνακες πρόσληψης ΕΞΙΣΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ εκπαιδευτικών, ενώ η πρώτη ομάδα σχολείων διπλασίαζε τα μόρια προϋπηρεσίας ΜΟΝΟ για τους πίνακες από όπου θα προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές.Πολλοί επιλέξαμε τότε να συνεχίσουμε να δηλώνουμε τέτοια σχολεία κυνηγώντας το όνειρο του διορισμού εμπιστευόμενοι την κρίση του νομοθέτη. Ψεύδονται όσοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα σχολεία επιλέγονται μόνο από τρίτεκνους και πολύτεκνους γιατί αυτοί προηγούνται στους πίνακες. Οι κατά τόπους δευτεροβάθμιες έχουν τα απαραίτητα στοιχεία όλων όσων υπηρέτησαν εκεί.Το καλοκαίρι του 18 έγινε μια αναμοριοδότηση των σχολείων (ΦΕΚ (3941Β/2018, Υπουργική Απόφαση 133529/ΓΔ4/7-8-2018) η οποία αργότερα αποδείχτηκε ότι αφορούσε μόνο τους μόνιμους γιατί ακολούθησε ο απαράδεκτος νόμος του κ. Γαβρόγλου. Ξαφνικά τα δυσπρόσιτα και η έξτρα μοριοδότηση αυτών, υπήρχαν μόνο για τους μόνιμους συναδέρφους και όχι για τους αναπληρωτές. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν ένας νόμος με αναδρομική ισχύ. Ένας νόμος λαιμητόμος ο οποίος έκοβε στο μισό τις προϋπηρεσίες όλων όσων πίστεψαν, εμπιστεύτηκαν τον προηγούμενο νόμο. ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!!!!! Έσβησε τις προϋπηρεσίες ετών αδιαφορώντας για τις θυσίες τόσων και τόσων ανθρώπων, όπως σβήνουμε τον πίνακα για να γράψουμε κάτι νέο. Στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, είναι απαράδεκτο να ψηφίζονται τέτοιοι νόμοι.Το αποτέλεσμα αυτού ήταν την φετινή σχολική χρονιά 2019-2020 να υπάρξει τεράστιος αριθμός αρνήσεων ανάληψης ή ακόμη και παραιτήσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές. Το μικρό επιπλέον οικονομικό βοήθημα (επίδομα παραμεθορίου – 67 ευρώ καθαρά), που δίνεται στους εκπαιδευτικούς αυτών των περιοχών δεν μπόρεσε και ούτε θα μπορέσει να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο επιλογής αυτών των σχολείων. Όσοι προτείνουν κάτι τέτοιο είναι απλά αδαείς και οι μόνες χειμωνιάτικες εικόνες που έχουν από τέτοιες περιοχές είναι από τηλεοπτικά ρεπορτάζ.Η διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επανέλθει, αν θέλουμε να επιστρέψουν κι αυτά στην ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. Δήμαρχοι μικρών νησιών αναφέρουν ότι εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν στα παιδιά τους όχι φροντιστήρια αλλά την απαραίτητη δημόσια δωρεάν παιδεία, ωθούνται σε μετακόμιση σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τους ονομάζουν μάλιστα «εκπαιδευτικούς μετανάστες». (https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2019/01/30/katafori-adikia-gia-toys-ekpaideytikoys.html)
    Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, όλα όσα ορίζει το Σύνταγμα περί προστασίας της νησιωτικότητας πρέπει πάντοτε να εφαρμόζονται και στην πράξη.Παράλληλα πρέπει να επανεξεταστεί επίσης και η ΔΙΚΑΙΗ αναδρομική ισχύς της διπλής μοριοδότησης και να αναγνωριστούν οι θυσίες όλων όσων υπηρέτησαν στις εσχατιές της χώρας τόσα χρόνια στηρίζοντας την δημόσια εκπαίδευση. Η μη αναγνώριση αυτών θα οδηγήσει σε στρεβλούς πίνακες, συνταγματικά αμφίβολους με παλιούς και νέους αναπληρωτές οι οποίοι ενώ θα έχουν υπηρετήσει στα ίδια δυσπρόσιτα, για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα έχουν λάβει τα ίδια μόρια.

  • 2 Μαΐου 2020, 02:38 | Αγγελική Π.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος που το δεύτερο πτυχίο, που απαιτεί τέσσερα έτη κοπιαστικών σπουδών, να μοριοδοτείται με μόλις 7 μόρια. Πολύ λιγότερα από ενα μεταπτυχιακό μονοετούς φοίτησης. Είμαι νηπιαγωγός με δεύτερο πτυχίο ψυχολογίας. Δεν θεωρούνται οι γνώσεις της ψυχολογίας συναφείς και πολύ βοηθητικές στη δουλειά μιας νηπιαγωγού; Επίσης διαπιστώνω ότι πλέον η προϋπηρεσία μοριοδοτείται μόνο στον ίδιο κλάδο. Η προϋπηρεσία μου ως ψυχολόγος σε σχολείο δεν θεωρείται βοηθητική στη δουλειά της νηπιαγωγού;Θα σας παρακαλούσα να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας. Η εμπειρία σε σχολείο θα έπρεπε να μοριοδοτείται ανεξαρτήτως κλάδου!

  • 2 Μαΐου 2020, 02:09 | Ελευθερία

    Η κατάργηση της διπλής μοριοδότησης από το προηγούμενο νομοσχέδιο και η επαναφορά της σε αυτό δείχνει την απαξίωση που έχει η πολιτική εξουσία στο σύνολό της για τις ζωές των ανθρώπων που υπηρετούν και στηρίζουν την εκπαίδευση τόσα χρόνια. Είναι απαράδεκτο να επιλέγουμε την υπηρέτηση στο δυσπρόσιτο και μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια να αποφασίζει η πολιτεία πως πρέπει να τιμωρηθούμε γι’αυτήν την επιλογή. Φέτος η άρνηση των αναπληρωτών να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες περιοχές οδηγεί στην επαναφορά των διπλών μορίων. Φτάνει πια. Την επιλογή που κάναμε όταν την κάναμε πάλι μετρούσαν διπλά τα μόρια. Θα μας κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά. Μόνο αν διορθωθεί ο νόμος Γαβρόγλου και μετρήσουν τα διπλά μόρια των προηγούμενων ετών μόνο τότε θα έχει αξία και η προσμέτρησή τους σε αυτό το νομοσχέδιο. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική απόφαση είναι απλά μια κοροϊδία εις βάρος της ζωής μας, της οικογένειας μας και της προσφοράς μας στη δημόσια παιδεία.

  • 2 Μαΐου 2020, 00:23 | Βικτώρια

    Ο Διπλασιασμός προϋπηρεσίας για πίνακα αναπληρωτών και διοριστέων πρέπει να γίνει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ! Επίσης όχι μόνο για γενική αλλά και για ειδική αγωγή. Τα ισχύοντα στη γενική ισχύουν και για ειδική!

  • 2 Μαΐου 2020, 00:18 | Δημήτρης Κ

    Καλό θα ήταν να ισχύσει αναδρομικά το μέτρο του διπλασιασμού ώστε να μην αποκλειστούν οι εκπαιδευτικοί που είχαν υπηρετήσει τα προηγούμενα χρόνια.Πρέπει να βρεθεί διάταξη ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοί πχ να υπολογιστεί η προυπηρεσία τουλάχιστον για τα δύο σχολικές χρονιές για έκαστο/έκαστη.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:31 | Χαρούλα

    Απαράδεκτη η διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα σχολεία. Θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις, ειδικά για τους παλιότερους αναπληρωτές, που τόσα χρόνια εργάζονται κάποιους μήνες το χρόνο, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές με τεράστιο μηνιαίο κόστος και μηδενική ελπίδα διορισμού. Η ποινή του διετούς αποκλεισμού είναι υπεραρκετή για την πλήρη και από την αρχή της χρονιάς στελέχωση των δυσπρόσιτων σχολείων. Μην υποτιμάτε περαιτέρω την προϋπηρεσία των παλιών αναπληρωτών.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:20 | Έλενα

    Αναδρομική ισχύς στον διπλασιασμό των μορίων των δυσπρόσιτων. Στελεχώσαμε με χαρά τα μικρά σχολεία και δώσαμε ζωή στα νησιά μας, για χρόνια, και είναι το λιγότερο που μπορούμε να λάβουμε ως αντίκρυσμα.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:00 | Σταματία

    Συμφωνώ απόλυτα καθώς θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την πλήρωση κενών θέσεων σε δυσπρόσιτα σχολεία.

  • Η ειδική πρόσκληση αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. για κάλυψη κενών θέσεων συγκεκριμένων σχολικών μονάδων από την πρώτη Νοεμβρίου, που ίσχυε μέχρι τώρα, την πρώτη Οκτωβρίου κάθε έτους, είναι θετική, και σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 42 του νομοσχεδίου για διπλή μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, θα συντελέσει στην πιο έγκαιρη στελέχωση συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, όπου κάθε χρόνο εντοπίζονται λειτουργικά κενά. Οι παραπάνω όμως θετικές διατάξεις, για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να συνοδευτούν και από άλλη ρύθμιση που να προβλέπει την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών όλων των μόνιμων εκπαιδευτικών τον Ιούνιο κάθε έτους, πριν τη λήξη του διδακτικού έτους, και την τοποθέτηση όλων των αναγκαίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:11 | Μαγδαληνή Λιβ

    ✓✓Υπάρχει λύση, ώστε να υπολογιστούν αναδρομικά τα μόρια για όλους εκείνους που δούλεψαν ως σήμερα σε δυσπρόσιτα. Αυτό θα γίνει με το να μειωθεί το ανώτατο όριο προσμέτρησης. Με αυτόν τον τρόπο:
    1) Δεν θα δημιουργούνται μεγάλες ανακατατάξεις στους πίνακες. Το όριο των 60 είναι μεγάλο και πρέπει να μειωθεί, γιατί θα προκαλέσει εκ νέου προβλήματα.
    2) Θα δοθεί η ευκαιρία, ώστε περισσότεροι εκπαιδευτικοί να επωφεληθούν. Όταν κάποιος θα συμπληρώνει το μειωμένο όριο λογικά δεν θα τα δηλώνει και επομένως και νέοι συνάδελφοι θα μπορούν να πάνε σε αυτά το σχολεία. Με την ποινή αποκλεισμού τα σχολεία αυτά θα δηλώνονται από όσους πραγματικά θέλουν να πάνε και δεν θα μένουν αστελέχωτα.
    3) ΜΕ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΙ ΟΣΟΥΣ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ. Θα είναι η ελάχιστη ανταμοιβή για τους εκπαιδευτικούς που αψήφησαν δυσκολίες και εν γνώσει τους τα επέλεξαν όλα αυτά τα χρόνια. Έστω και η αναγνώριση 2-3 χρόνων προϋπηρεσίας είναι σημαντική.
    Η διάταξη επαναφοράς διορθώνει ένα λάθος, αλλά υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει αδικία εις βάρος όσων δούλεψαν στο παρελθόν, αλλά και μελλοντικά.

  • 1 Μαΐου 2020, 21:39 | Όλγα Νικ

    Από το 2014 και μετά την ανακοίνωση του κ Λοβέρδου να διπλασιάσει τα μόρια στις δυσπρόσιτες περιοχές για τον διορισμό μας,πολλοί από εμάς πήραμε τις βαλίτσες και με κάθε προσωπικό κόστος πήγαμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις ακριτικές περιοχές. Πιστέψαμε σε δηλώσεις υπουργού,όπως κάνετε και εσείς αυτή τη στιγμή και φύγαμε μακριά από τις οικογένειες μας με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο νόμος του κ.Γαβρογλου ακύρωσε όσες θυσίες έχουμε κάνει ενώ εσείς τώρα αντιλαμβάνεστε τη σημαντικότητα της διπλής μοριοδοτησης αλλά όχι αναδρομικά.Μια πράξη κατάφορα άδικη έναντι σε ανθρώπους που υπηρέτησαν σε αυτές τις περιοχές που εσείς από εδώ και πέρα θα μοριοδοτησετε σε όσους επιλέξουν να πάνε από το 2020 και μετά.Μεγαλωσαμε γυρνώντας την Ελλάδα και αυτό που τελικά μας έχει μείνει είναι ότι είμαστε αναλώσιμοι.Θα πρέπει να μεριμνήσετε για την αδικία και να μετρήσετε αναδρομικά τα διπλά μόρια αναγνωρίζοντας τις προσωπικές μας θυσίες.

  • 1 Μαΐου 2020, 21:37 | Ελίζα

    Το σωστό και το δίκαιο είναι η διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων να έχει αναδρομική ισχύ!Δεν μπορεί ένα δυσπρόσιτο φέτος να δίνει π.χ. 10 μόρια όλη τη χρονιά και του χρόνου το ίδιο μέρος να δίνει 20. Είναι αδικία γι αυτούς που υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

  • 1 Μαΐου 2020, 21:14 | Γιωργος

    Να καταργηθει η μεταφορα προυπηρεσιας απο κλαδο σε κλαδο γιατι ειναι αδικο για ολους!
    Επισης να μη μετρησουν τα δυσπροσιτα για διορισμο γιατι δεν εχουν ολοι την ευκαιρια να υπηρετησουν σε αυτα λογω αλλων κριτηρίων(οκογενια, παιδια, αναπηρια) και ας ειναι σε υψηλοτερη θεση στον πινακα.

  • 1 Μαΐου 2020, 20:41 | Χαραμης Χαράλαμπος

    Η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

  • 1 Μαΐου 2020, 20:24 | ΓΑΒΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    Να μη μετρούν τα διπλά μόρια,μόνο πραγματική προϋπηρεσία. Μετρούν έτσι και αλλιώς στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις.Το άδικο είναι ότι δεν πριμοδοτούνται τα μόρια των γραπτών διαγωνισμών όσων συναδέλφων συμμετείχαν.

  • 1 Μαΐου 2020, 20:12 | Μαναρίδης Μιχάλης

    ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ο διπλασιασμός των «δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων»!!

    Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι «η χειρότερη μορφή ανισότητας επέρχεται όταν εξισώσουμε όλες τις ανισότητες μεταξύ τους». Ή αλλιώς «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΑΝΙΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΩΝ».

    Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο τα σχολεία από τις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές με τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. Δεν είναι δικαιοσύνη το να εξισώνουμε τα σχολεία του Αι Στράτη, της Φολέγανδρου, των Ψαρών, του Αγαθονησίου, των Αρκιών, των Λειψών, της Γαύδου, της Δονούσας, της Σχοινούσσας και τόσων άλλων μικρών νησιών με όλα τα άλλα σχολεία της ηπειρωτικής χώρας, είτε αυτά βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε όχι.
    Γιατί πρώτα απ’ όλα, πάντα χρειάζεται ώρα μέχρι να βρεις στο χάρτη πού βρίσκεται το νησάκι που θα υπηρετήσεις. Γιατί, θα χρειαστούν μερικές μέρες μέχρι να φτάσεις εκεί την πρώτη φορά. Εκεί δεν ισχύει το «μπαίνω στο αμάξι μου και θα φτάσω…». Πρέπει να συνδυαστούν αυτοκίνητα, αεροπλάνα, βαπόρια, δρομολόγια ….. Και επίσης ποτέ δεν ξέρεις πόσο σύντομα θα επιστρέψεις στην οικογένειά σου, για τους ίδιους λόγους.

    Μόνο όποιος έχει υπηρετήσει έστω και ένα χρόνο εκεί γνωρίζει τι εστί δυσπρόσιτο.
    Το γνωρίζει καλά, γιατί μες την χρονιά θα έχει απολαύσει αρκετά 10άρια και 11άρια.
    – Θα έχει νιώσει τον αέρα να του αλλάζει κατεύθυνση διαφωνώντας με τα βήματά του.
    – Θα έχει απολαύσει αρκετά απαγορευτικά 3-4 ημερών. Χωρίς να μπορεί να φύγει ακόμη και αν πρέπει. Χωρίς να μπορεί να παραγγείλει τα ψώνια του απ’ το μάρκετ του διπλανού μεγάλου νησιού. (Προς ενημέρωση αδαών: Αν αποφασίσεις να ψωνίζεις τα απαραίτητα απ’ τον μπακάλη του δυσπρόσιτου, χρειάζεσαι τουλάχιστον ακόμη ένα μισθό).
    – Θα έχει κάνει ίσως και γιορτές μακριά από την οικογένειά του.
    – Θα έχει ζήσει και μερικές απανωτές διακοπές ρεύματος ( άρα και νερού ). Ίσως και τηλεφώνου – ίντερνετ. Και επειδή συνήθως αυτά συμβαίνουν χειμώνα, θα έχει νιώσει το κρύο και την υγρασία μέχρι το μεδούλι του γιατί ούτε και θέρμανση θα έχει.

    Για κάποιους τα σχολεία αυτά ήταν αρχικά η μοναδική ευκαιρία δουλειάς (λίγο πριν το 2010). Με άδικα κλειδωμένους τους πίνακες τότε δεν υπήρχε η περίπτωση να δουλέψεις πουθενά αλλού. Οι πρώτοι των πινάκων δούλευαν στο σπίτι τους και οι νέοι στα απομακρυσμένα. Αυτοί που συνέχεια φώναζαν να μην ανοίξουν οι πίνακες γιατί θα έχαναν την βόλεψή τους, φωνάζουν και τώρα εναντίον της διπλάσιας μοριοδότησης των δυσπρόσιτων για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Το 14-15 επιτέλους άνοιξαν οι στρεβλοί, άδικοι πίνακες και τροφοδοτήθηκαν με την προϋπηρεσία όλων.

    Έκτοτε, η επιλογή της θητείας όσων εκπαιδευτικών προτιμούσαν να εργαστούν στις δυσπρόσιτες ή και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, πραγματοποιούνταν με αποκλειστικό γνώμονα τον Νόμο 3848/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 4283/2014, ΦΕΚ 189/Α/10-9-2014 που προσέθεσε την παράγραφο 5Α. Η εν λόγω προσθήκη διέκρινε τα εγχώρια σχολεία της πρωτοβάθμιας σε α) δυσπρόσιτα (κατηγορίας Α έως Η) και β) σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα (κατηγορίας Θ και Ι). Ανάλογη διάκριση υπήρχε και για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας. Η δεύτερη ομάδα σχολείων προβλεπόταν να διπλασιάζει τα μόρια προϋπηρεσίας λόγω δυσμενών συνθηκών διαβίωσης για τους ΕΝΙΑΙΟΥΣ πίνακες πρόσληψης ΕΞΙΣΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ εκπαιδευτικών, ενώ η πρώτη ομάδα σχολείων διπλασίαζε τα μόρια προϋπηρεσίας ΜΟΝΟ για τους πίνακες από όπου θα προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές.

    Πολλοί επιλέξαμε τότε να συνεχίσουμε να δηλώνουμε τέτοια σχολεία κυνηγώντας το όνειρο του διορισμού εμπιστευόμενοι την κρίση του νομοθέτη. Ψεύδονται όσοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα σχολεία επιλέγονται μόνο από τρίτεκνους και πολύτεκνους γιατί αυτοί προηγούνται στους πίνακες. Οι κατά τόπους δευτεροβάθμιες έχουν τα απαραίτητα στοιχεία όλων όσων υπηρέτησαν εκεί.

    Το καλοκαίρι του 18 έγινε μια αναμοριοδότηση των σχολείων (ΦΕΚ (3941Β/2018, Υπουργική Απόφαση 133529/ΓΔ4/7-8-2018) η οποία αργότερα αποδείχτηκε ότι αφορούσε μόνο τους μόνιμους γιατί ακολούθησε ο απαράδεκτος νόμος του κ. Γαβρόγλου. Ξαφνικά τα δυσπρόσιτα και η έξτρα μοριοδότηση αυτών, υπήρχαν μόνο για τους μόνιμους συναδέρφους και όχι για τους αναπληρωτές. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν ένας νόμος με αναδρομική ισχύ. Ένας νόμος λαιμητόμος ο οποίος έκοβε στο μισό τις προϋπηρεσίες όλων όσων πίστεψαν, εμπιστεύτηκαν τον προηγούμενο νόμο. ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!!!!! Έσβησε τις προϋπηρεσίες ετών αδιαφορώντας για τις θυσίες τόσων και τόσων ανθρώπων, όπως σβήνουμε τον πίνακα για να γράψουμε κάτι νέο. Στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, είναι απαράδεκτο να ψηφίζονται τέτοιοι νόμοι.

    Το αποτέλεσμα αυτού ήταν την φετινή σχολική χρονιά 2019-2020 να υπάρξει τεράστιος αριθμός αρνήσεων ανάληψης ή ακόμη και παραιτήσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές. Το μικρό επιπλέον οικονομικό βοήθημα (επίδομα παραμεθορίου – 67 ευρώ καθαρά), που δίνεται στους εκπαιδευτικούς αυτών των περιοχών δεν μπόρεσε και ούτε θα μπορέσει να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο επιλογής αυτών των σχολείων. Όσοι προτείνουν κάτι τέτοιο είναι απλά αδαείς και οι μόνες χειμωνιάτικες εικόνες που έχουν από τέτοιες περιοχές είναι από τηλεοπτικά ρεπορτάζ.

    Η διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επανέλθει, αν θέλουμε να επιστρέψουν κι αυτά στην ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. Δήμαρχοι μικρών νησιών αναφέρουν ότι εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν στα παιδιά τους όχι φροντιστήρια αλλά την απαραίτητη δημόσια δωρεάν παιδεία, ωθούνται σε μετακόμιση σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τους ονομάζουν μάλιστα «εκπαιδευτικούς μετανάστες». (https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2019/01/30/katafori-adikia-gia-toys-ekpaideytikoys.html)
    Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, όλα όσα ορίζει το Σύνταγμα περί προστασίας της νησιωτικότητας πρέπει πάντοτε να εφαρμόζονται και στην πράξη.

    Παράλληλα πρέπει να επανεξεταστεί επίσης και η ΔΙΚΑΙΗ αναδρομική ισχύς της διπλής μοριοδότησης και να αναγνωριστούν οι θυσίες όλων όσων υπηρέτησαν στις εσχατιές της χώρας τόσα χρόνια στηρίζοντας την δημόσια εκπαίδευση. Η μη αναγνώριση αυτών θα οδηγήσει σε στρεβλούς πίνακες, συνταγματικά αμφίβολους με παλιούς και νέους αναπληρωτές οι οποίοι ενώ θα έχουν υπηρετήσει στα ίδια δυσπρόσιτα, για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα έχουν λάβει τα ίδια μόρια.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:37 | Iωάννης

    Διαφωνώ με το μέτρο για τις δύο (2) μονάδες ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:10 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Σωστή η Προσμέτρηση των διπλών μορίων σε δυσπρόσιτα σχολεία αλλά με ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!!Ολα αυτά τα χρονια που τρέχαμε για να στελεχώσουμε τα δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σχολεία σε κάθε γωνία της Ελλαδας, κάνοντας θυσίες σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, θα πεταχτούν στον κάδο των αχρήστων;Πως γίνεται να αναγνωρίζετε και να πριμοδοτείτε αυτά τα σχολεία από το 2020 και μετά και να τα ακυρώνετε τα προηγούμενα έτη;;

  • 1 Μαΐου 2020, 17:14 | ΠΑΝΟΣ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα να μεριμνήσετε ως προς τον διπλασιασμό της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών που τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα σχολεία. Αυτή η κίνηση θα αποτελούσε μια αναγνώριση των προσπαθειών τους και θα αποδείκνυε το ενδιαφέρον σας για τα σχολεία αυτά και τους εκπαιδευτικούς ανεξάρτητα από τη σχολική χρονιά. Προκειμένου να μην δημιουργηθούν μεγάλες ανακατατάξεις στους πίνακες, γεγονός που θα δυσανασχετούσε τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν στα σχολεία αυτά και για να μην νιώσουν αδικημένοι όσοι υπηρέτησαν στο παρελθόν, θα μπορούσατε να μειώσετε το πλαφόν, συνυπολογίζοντας αναδρομικά και τα μόρια όσων έχουν δουλέψει μέχρι σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ Ελπίζω να λάβετε υπόψη την πρότασή μου.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:12 | Μαρία Μ.

    Άλλα είπατε προεκλογικά και άλλα κάνετε τώρα! Μιλήσατε για γραπτό ΑΣΕΠ, για αριστεία, για αλλαγή του συστήματος προσλήψεων. Τελικά διατηρήσατε το σύστημα Γαβρογλου με την υπερμοριοδοτηση της προϋπηρεσίας και την υπομοριοδοτηση των ακαδημαϊκών προσόντων.
    Δεν φτάνει που ο Γαβρογλου μας άφησε εκτός πινάκων ειδικής για τρία και πιθανόν περισσοτερα χρόνια λίγες μέρες πριν πάρουμε το μεταπτυχιακό ειδικής για το οποίο κοπιασαμε με μαθήματα και πρακτική άσκηση, τώρα έρχεστε να «τιμωρήσετε» εμάς που έχουμε δύο πτυχία και υπηρετούμε σε όποιον κλάδο έχει μεγαλύτερη ανάγκη, αφαιρώντας μας προϋπηρεσία!!! Το δεύτερο πτυχίο μοριοδοτηθηκε με 7(!!!!!) μόρια, δηλαδή όσο και η άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας που αποκτάται με ένα μεταπτυχιακό από Ρουμανία ή Βουλγαρία, την ίδια στιγμή που το μεταπτυχιακό ασχέτως συνάφειας παίρνει 20 μόρια και τα τρία τέκνα – αλήθεια σε ποια άλλη προκήρυξη μοριοδοτειται ο αριθμός τέκνων – 9 μόρια!!! Δηλαδή εμείς που έχουμε δύο πτυχία και δύο μεταπτυχιακά είμαστε και αδικημένοι που αφιερώσαμε όλη μας τη ζωή σε σπουδές και κατάρτιση! Τι πιέσεις δεχθηκατε ώστε να λάβετε μια τέτοια απόφαση;;;
    Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ είναι μία! Διέπεται από τις ίδιες βασικές αρχές της διδακτικής και της παιδαγωγικής και συμπληρώνεται με τη γνώση του αντικειμένου. Επομένως είναι απλή λογική και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η προσμέτρηση της στο σύνολο και στο ακέραιο.
    Όσο για την διπλή μοριοδοτηση των δυσπρόσιτων και των απομακρυσμένων, μολονότι υπηρετώ φέτος σε απομακρυσμένο, είμαι ενάντια στη διπλή μοριοδοτηση και σίγουρα όχι στην ισχύ της από την επόμενη χρονιά! Δώστε οικονομικά κίνητρα στις δύσκολες περιοχές.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:07 | Παναγιώτης5

    αναδρομική ισχύ δυσπρόσιτων

  • 1 Μαΐου 2020, 16:02 | Ελευθερία

    Γενικά δεν μπορεί κάθε 3 χρόνια να αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης των αναπληρωτών…βάλτε κάποια κριτήρια και ας μείνουν ίδια…
    ειδικότερα για την διπλή μοριοδότηση είναι αδικία να καταργηθούν για τις προηγούμενες χρονιές….χρόνια έχουν ΧΩΡΙΣΤΟΊ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ για αυτά τα μόρια και μετά τα καταργείται…όλη αυτή η ασυνέχεια του Υπουργείου έχει οδηγήσει στις παραιτήσεις των τελευταίων χρόνων…

  • 1 Μαΐου 2020, 15:35 | Κώστας

    Τα δυσπρόσιτα θα πρέπει να μετρήσουν καθώς κάποιοι είχαν πάει σε αυτά τα μέρη και μετά καταργήθηκαν!!! Αλλά πρέπει αναδρομικά, να μετρήσουν για τα προηγούμενα 2 ή 3 χρόνια!!!

    Επίσης η μεταφορά προϋπηρεσίας από τη Γενική στην Ειδική ήταν άδικη και θα πρέπει να σταματήσει!!!. Αλλά και το αντίστροφο, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εργαστεί στη Γενική ή στην Ειδική αγωγή. Η κατάργηση της μεταφοράς θα πρέπει να γίνει και στους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή διότι θα διοριστούν άτομα τα οποία δεν έχουν κάνει ούτε ένα μήνα μάθημα με μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

  • 1 Μαΐου 2020, 15:21 | Μαρία

    Η μεταφορά της προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο είναι κατοχυρωμένη με την απόφαση του ΣΤΕ και δεν πρέπει να συζητιέται καν η κατάργησή της. Ειδικά, όταν έχει υπηρετηθεί στην ίδια δομή εκπαίδευσης, βάσει των τυπικών προσόντων, είναι αδιανόητο να μην ισχύσει η μεταφορά της προϋπηρεσίας.

  • 1 Μαΐου 2020, 11:03 | Καλλιρρόη

    Κυρία Υπουργέ,
    είναι άδικο το μέτρο της διπλής μοριοδότησης των δυσπρόσιτων σχολείων καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα μόνο στους έχοντες οικογένεια να μπορέσουν να δουλέψουν σε αυτές. Ένας ανύπαντρος εκπαιδευτικός που μπορεί να βρίσκεται πρώτος στις προσλήψεις σε περιοχή που υπάρχουν δυσπρόσιτα σχολεία π.χ. Β΄Κυκλάδων θα διαλέξει τελευταίος σχολείο τοποθέτησης γιατί είχε την ατυχία ή και την επιλογή να μην κάνει οικογένεια! Δώστε οικονομικά κίνητρα για να πηγαίνουν οι εκπαιδευτικοί στα δυσπρόσιτα σχολεία αλλιώς αν επιμένετε στη διπλή μοριοδότηση να μην ισχύει ο παρών τρόπος τοποθέτησης! Γνωρίζετε πόσοι εκπαιδευτικοί λείπουν από τις θέσεις τους με πρόφαση την οικογένειά τους? Πόσοι πήγαιναν τα προηγούμενα χρόνια στα σχολεία αυτά και έλειπαν 2 εβδομάδες το μήνα με την συγκάλυψη Διευθυντών αλλά και με το έτσι θέλω και φυσικά πληρώνονταν κανονικά? Το έχω ζήσει σε δυσπρόσιτο σχολείο που ήμουν! Μιλάμε για κατάφωρο κοινωνικό ρατσισμό να προηγούνται στις τοποθετήσεις οι πολύτεκνοι και γενικά όσοι έχουν οικογένεια ή απλά είναι παντρεμένοι! Γνωρίζετε πόσα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης έχουν γίνει για μια θέση τοποθέτησης?
    Αφουγκραστείτε τις απόψεις των εκπαιδευτικών!ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ είναι η λύση και φυσικά ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ όσων δηλώνουν αυτές τις περιοχές και δεν παρουσιάζονται! Η δήλωση των περιοχών δεν πρέπει είναι τζόκερ αλλά προσεκτική και συνειδητή επιλογή!

  • 1 Μαΐου 2020, 09:16 | Κωνσταντίνος

    Όσον αφορά το άρθρο 42
    1. Είναι γνωστό ότι εφόσον κάποιος εκπαιδευτικός δηλώσει ότι επιθυμεί να πάει σε δυσπρόσιτο σχολείο, δεν επιλέγει ο ίδιος αν τελικά θα πάει, ή αν το σύστημα έτσι όπως είναι σχεδιασμένο τον τοποθετήσει σε ένα σχολείο που δεν είναι δυσπρόσιτο. Με αυτό το σύστημα ευνοούνται κάποιοι που από τύχη (θέλω να πιστεύω) θα τοποθετηθούν σε δυσπρόσιτα σχολεία ενώ κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι όχι.
    2. Πως ακριβώς ένας εκπαιδευτικός αξιολογείται ως πιο ικανός που η τύχη (κατά τη άποψή μου) τον ευνόησε με την τοποθέτησή του σε δυσπρόσιτο σχολείο, από κάποιον άλλον που διάβαζε ένα χρόνο για να δώσει εξετάσεις στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, (ορισμένοι επιτυχόντες σε αρκετούς διαγωνισμούς που λόγω λιγοστών θέσεων που τότε προσφέρονταν, δεν κατάφεραν να διοριστούν);
    3. Τι θα γίνει με την προϋπηρεσία όσων συναδέλφων τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα σχολεία, δεδομένου του ότι τότε πριμοδοτούνταν στο διπλάσιο μόνο ο πίνακας των αναπληρωτών και ως προσόν μόνιμου διορισμού υπολογιζόταν μόνο η πραγματική προϋπηρεσία;
    4. Γιατί κάποιος που όργωσε την Ελλάδα και τα δυσπρόσιτα υπολογίζοντας ότι έστω στα 50 του χρόνια μπορεί να πάει πιο κοντά στο σπίτι του, θα υποχρεώνεται τώρα να τρέχει ξανά μακριά υπό τον φόβο της ανεργίας;
    5. Πως ακριβώς θα υλοποιηθεί το δόγμα των ίσων ευκαιριών και για τους νέους συναδέλφους όταν, οι παλαιότεροι έχοντας ήδη αποκτήσει κάποια προϋπηρεσία, θα κυνηγούν μανιωδώς την “ευκαιρία” να τοποθετηθούν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες ευελπιστώντας σε κάποιο διορισμό, όταν γίνει…. ; Ένας νεοεοπροσληφθείς συνάδελφος δεν θα έχει καμιά ελπίδα να βρεθεί εκεί. Μ’ αυτό τον τρόπο δε, θα ανοίγει κάθε χρόνο θεαματικά η ψαλίδα της συνολικής μοριοδότησης μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων;
    6. Γιατί επιχειρείται τέτοιος υποβιβασμός των ακαδημαϊκών προσόντων των εκπαιδευτικών με τέτοιου είδους πρακτικές;
    7. Με ποιο σκεπτικό ένα δεύτερο πτυχίο βαθμολογείται με 7 μόρια, ένα δεύτερο μεταπτυχιακό βαθμολογείται με 8 μόρια (με τεράστιο προσωπικό και οικονομικό κόστος), ενώ 1 χρόνια σε δυσπρόσιτο που όπως προείπα δεν εξαρτάται απ την επιλογή ούτε από τα ακαδημαϊκά κριτήρια, βαθμολογείται με σχεδόν 10 ΜΟΡΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ;
    8. Γιατί θα πρέπει να πληρώνουν ορισμένοι συνάδελφοι την ασυνέπεια άλλων;
    9. Γιατί το νομοσχέδιο θα πρέπει να λειτουργεί τόσο τιμωρητικά σε εκπαιδευτικούς που «όργωσαν» την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και οι περισσότεροι δυστυχώς δεν είναι πια μικρά παιδιά;
    10. Γιατί θα πρέπει να τιμωρούμαστε έμμεσα και άδικα όταν, ενώ επιλέγουμε ότι επιθυμούμε να υπηρετήσουμε σε δυσπρόσιτη σχολική μονάδα, παρόλα αυτά δεν τοποθετούμαστε σε τέτοια αλλά σε μη δυσπρόσιτη. Μια μη δυσπρόσιτη σχολική μονάδα που “το πιο πιθανό” είναι να βρίσκεται πολύ μακριά απ’ τα σπίτια και τις οικογένειές μας;

  • 30 Απριλίου 2020, 22:29 | Giorgos

    Πολύ σωστή η επαναφορά των δυσπρόσιτων! Πρέπει όμως να ισχύσουν και αναδρομικά για όσους υπηρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια! Για να μην υπάρξει πρόβλημα θα μπορούσε να μπει πλαφόν και για τα αναδρομικά. Μην ξεχνάμε ότι στον ΟΠΣΥΔ τα μόρια των δυσπρόσιτων ως τη φετινή χρονιά φαίνονται ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΠΛΑ. Δηλαδή σε 2 χρόνια, όταν ξανανοίξουν οι αιτήσεις οι εκπαιδευτικοί που θα δουλέψουν από του χρόνου στα δυσπρόσιτα θα έχουν το δικαίωμα να τα δηλώσουν διπλά και όσοι δούλεψαν ως τον Ιούνιο του 2020 θα τα βάλουν μονά; Και στις 2 περιπτώσεις, όμως, τα μόρια στον ΟΠΣΥΔ θα είναι περασμένα διπλά. Είναι αυτό δίκαιο;

  • 30 Απριλίου 2020, 21:45 | Νατάσσα

    ΠΡΟΣ:
    1. Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως
    2. Αξιότιμη Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σοφία Ζαχαράκη
    3. Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

    Η μεταφορά προϋπηρεσίας όταν ίσχυε για σειρά ετών μόνον από την Ειδική προς τη Γενική, αδικούσε κατάφορα πολλούς εκπαιδευτικούς Γενικής για ευνόητους λόγους…

    Συνιστά, ναι και θέμα αποκατάστασης της δικαιοσύνης, ανάμεσα στα άλλα, να επιτρέπεται και η μεταφορά της προϋπηρεσίας από την Γενική στην Ειδική!

    Δεν υποτίθεται ότι τα «θεοποιημένα» τυπικά προσόντα (τα οποία εντάσσουν τον αναπληρωτή στον πίνακα ειδικής αγωγής) και ειδικά «προσόντα» ειδικής αγωγής – και ειδικότερα μετά το νόμο 4589/2019 (Γαβρόγλου) – γεννούν διδακτική επάρκεια και ετοιμότητα;

    Έτσι – με αυτά τα «προσόντα» – δεν ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους και οι της Ειδικής;…

    Με την ίδια λογική να επιτρέπεται η μεταφορά της προϋπηρεσίας εντός δευτεροβάθμιας, από ειδικότητα σε ειδικότητα, καθώς

    1. Παρότι το υπουργείο μας προσλαμβάνει, ως αναπληρωτές, με τη μία ειδικότητα, συχνά μας ζητά να καλύψουμε / διδάξουμε και μαθήματα της δεύτερης ειδικότητας. Ως εκ τούτου έχουμε πραγματική προϋπηρεσία (που δεν προσμετράται) και στον έτερο κλάδο/ειδικότητα!!

    2. Επιπροσθέτως, επί σειρά ετών, καλούμαστε ως αναπληρωτές να διδάσκουμε μαθήματα δεύτερης ή και τρίτης ανάθεσης, χωρίς καν να έχουμε τα τυπικά προσόντα… για αυτήν την περίσταση έχουμε κάποια προηγούμενη προϋπηρεσία; έχουμε επάρκεια και ετοιμότητα; Άλλο που την αποκτούμε με ιδρώτα και αίμα και άπειρες ώρες προσωπικής μελέτης – Δεν έχουμε λοιπόν αποκτήσει εμπειρία / προϋπηρεσία σε μαθήματα και άλλων ειδικοτήτων;;

    3. Και επιπλέον, η συνένωση ειδικοτήτων αλλά και κλάδων – τραγικό «έργο» και αυτό που διαδραματίστηκε τα τελευταία έτη – με συνέπεια να καλούνται εκατοντάδες εκπαιδευτικοί να διδάξουν αντικείμενα που δεν τα έχουν διδαχθεί, ήτοι δεν έχουν καν τα τυπικά προσόντα, δεν έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τη «μη» μεταφορά προϋπηρεσίας;;

    Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία είναι μία, ενιαία, αδιαίρετη και αδιάσπαστη – το μόνο καλό σημείο του «προσοντολογίου» / του νόμου 4589/2019…

    Ως εκ τούτου θα πρέπει να επανεξεταστεί – αυτό και αν είναι θέμα «ηθικής τάξεως» – και η μοριοδότηση του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ, το οποίο, παρότι απαιτεί 4 χρόνια σπουδών, «βαθμολογείται» με 7 μόρια,

    δηλαδή το 1/3 των μορίων ενός μεταπτυχιακού (20 μόρια), που είναι διάρκειας από ένα έως δύο έτη

    και για το οποίο μάλιστα δεν απαιτείται να υπάρχει καμία συνάφεια με το αντικείμενο σπουδών του πτυχίου.

    Λόγοι «ηθικής τάξης» επιβάλλουν την αύξηση της μοριοδότησης του 2ου ΠΤΥΧΙΟΥ στα 20 μόρια.

    Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί με δύο ειδικότητες

  • 30 Απριλίου 2020, 21:12 | Ναταλια

    Σωστο το να μετρησουν τα δυσπροσιτα ΑΛΛΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ! Αλλιως παλι δημιουργουνται τεραστιες αδικιες για αυτους που εχουν ηδη υπηρετησει σε τετοια νησια (που οταν λες το νησι ολοι σε κοιτανε με οικτο και δεν ξερουν καν που βρισκεται στον χαρτη).
    Και κατι ακομα που θα ηταν πιο δικαιο να μοριοδοτουνται ολα αναλογα με τον τοπο μονιμης διαμονης την χιλιομετρικη δηλαδη αποσταση! Και οχι καθε χρονο να μας τα αλλαζουν συνεχεια.. με αλλους νόμους μπαινουμε με αλλους βγαινουμε..Καθε χρονια δεν ξερουμε τι μας ξημερωνει..

  • 30 Απριλίου 2020, 19:41 | Νατάσσα

    ΠΡΟΣ:
    1. Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως
    2. Αξιότιμη Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σοφία Ζαχαράκη
    3. Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

    Για να πούμε κάποιες αλήθειες με εντιμότητα / ειλικρίνεια…

    Νόμος, ΦΕΚ 599/16-05-2002
    ο οποίος ήταν σε ισχύ ακόμα και την περίοδο της τροπολογίας Λοβέρδου, ασχέτως αν ποτέ δεν ελήφθη υπόψη, ο οποίος ορίζει τον διπλασιασμό των δυσπροσίτων από το 2002 και εφεξής.

    Νόμος 3848 του 2010!!!
    Προβλεπόταν ότι
    1. τα δυσπρόσιτα (9,10 μόρια) διπλασιάζονται για τον πίνακα των αναπληρωτών και
    2. τα απομακρυσμένα (11,12 μόρια) διπλασιάζονται ΚΑΙ στον πίνακα των ΜΟΝΙΜΩΝ διορισμών,
    για τον πίνακα που θα προέκυπτε μετά από γραπτό
    διαγωνισμό ΑΣΕΠ (που δεν έγινε).

    Βάσει αυτού, χιλιάδες αναπληρωτές έκαναν τις επιλογές τους, ναι τις επιλογές τους, αλλά με βαρύτατο τίμημα, ήτοι αδυναμία δημιουργίας οικογένειας, αδυναμία τεκνοποίησης, αδυναμία οικονομικής ανταπόκρισης σε αγορά «προσόντων», αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών, τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης…

    Και όσοι είχαν δυνατότητα επιλογής δυσπρόσιτων ή και απομακρυσμένων, την είχαν
    1. είτε λόγω της ήδη ειλλημένης θέσης στον πίνακα αναπληρωτών, έχοντας δηλαδή κοπιάσει,
    2. είτε ρισκάροντας να προσληφθούν σε 2η ή 3η φάση, κάποιους μήνες αργότερα (χάνοντας δηλαδή αρκετά μόρια),
    3. είτε ρισκάροντας να μην προσληφθούν καθόλου
    4. είτε ρισκάροντας να προσληφθούν και μακριά από την οικογένεια (ηλικιωμένους, ασθενείς, παιδιά) και να μην «πετύχουν» / τύχουν τελικά το δυσπρόσιτο.

    Σε ισχυρισμούς περί τύχης, ατυχίας, δικαιοσύνης, αδικίας…
    1. σε κάθε περίπτωση εάν αρχίσουμε να μιλάμε για αδικίες από το 1998 που άρχισε ο γραπτός του ΑΣΕΠ, θα γράφουμε έως αύριο… γιατί π.χ. οι σημερινοί 50 άρηδες – ναι μάλιστα αυτός είναι πάνω κάτω ο μέσος όρος των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια σήμερα, ήταν αυτοί που έλαβαν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς ήταν οι 30 άρηδες του τότε, με ανειλημμένες ήδη οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις…
    2. δεν είναι πολυτέλεια τα δυσπρόσιτα, καθώς έχουν αντίξοες / τραγικές (ναι τραγικές) συνθήκες διαβίωσης.

    Τροπολογία Λοβέρδου 5Α / 2014
    προβλέπεται διπλή μοριοδότηση για πίνακες εξίσου αναπληρωτών και μόνιμων.

    Νόμος 4589/2019 – (Γαβρόγλου)
    Αντισυνταγματικός, σε πολλά σημεία, με αιχμή του δόρατος την αντισυνταγματική, παράνομη και μη ηθική κατάργηση των διπλών μορίων με αναδρομική ισχύ…

    Ως εκ τούτου, αναμένονται αποφάσεις δικαστηρίων, καθώς χιλιάδες αναπληρωτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη…

    Η μόνη ρεαλιστική και δίκαιη λύση :

    η δημιουργία εκ νέου δύο πινάκων

    1. Αναπληρωτών, όπου θα φαίνονται – όπως άλλωστε είναι καταχωρισμένα στο OPSYD – ακριβώς τα διπλασιασμένα μόρια (απομακρυσμένων αλλά και δυσπροσίτων)

    2. Μονίμων, όπου –
    επειδή ο γραπτός διαγωνισμός δεν έγινε μεν ποτέ, αλλά όχι με υπαιτιότητα των αναπληρωτών –
    Α. θα προσμετρώνται διπλά τα απομακρυσμένα – όχι τα δυσπρόσιτα – από το 2010 και μετά, αφού
    – ο νόμος 3848/2010 προέβλεπε, τα απομακρυσμένα (11,12 μόρια) να προσμετρώνται διπλά, σε ενιαίο πίνακα, πίνακα δηλαδή με ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
    Β. όπου θα προσμετρώνται διπλά και τα δυσπρόσιτα (9,10 μόρια) – όχι μόνον τα απομακρυσμένα – από το 2014 και μετά, αφού
    – η τροπολογία Λοβέρδου 5Α / 2014, προέβλεπε για τα απομακρυσμένα αλλά και για τα δυσπρόσιτα να προσμετρώνται διπλά για κάθε μορφής πίνακα – είτε αναπληρωτών είτε μονίμων.

    Εάν τελικά επιλεγεί ένας ενιαίος πίνακας,
    τότε
    Α. από το 2010 και μετά θα πρέπει να προσμετρηθούν διπλά τα απομακρυσμένα
    Β. από το 2014 και μετά θα πρέπει να προσμετρηθούν διπλά όχι μόνον τα απομακρυσμένα, αλλά και τα δυσπρόσιτα.

    Κάθε άλλη ενέργεια ή σκέψη είναι εκ του πονηρού.

    Με λύπη επισημαίνουμε το αυτονόητο, πως εάν τελικά ισχύσει η διπλή μοριοδότηση από το 2020 και εφεξής, χωρίς όμως ταυτοχρόνως να γίνει άρση της κατάφορης αδικίας του νόμου Γαβρόγλου – που κατήργησε με αναδρομική / αντισυνταγματική ισχύ όλα τα διπλά των περασμένων ετών – τότε
    1. Ακυρώνεσθε
    2. Φάσκετε και αντιφάσκετε
    3. Δίνετε στη Δικαιοσύνη πολύ σαφές επιχείρημα να γνωμοδοτήσει υπέρ της νόμιμης και συνταγματικής επαναφοράς, με την πρέπουσα αναδρομικότητα ισχύος, της διπλής μοριοδότησης.

    Και μια αναφορά με συναισθηματικό φορτίο
    Οι αναπληρωτές είμαστε μακράν ο πιο αδικημένος κλάδος της ελληνικής αγοράς εργασίας – σε βαθμό πλέον εξουθένωσης…

    Με δύναμη ψυχής,
    Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί

  • 30 Απριλίου 2020, 18:43 | Άννα

    Κατάργηση της μεταφοράς προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο και από Γενική σε Ειδική και στους επικείμενους διορισμούς της Ειδικής Αγωγής. Είναι άδικο κάποιοι διοριστούν με αυτή την αλλαγή και να χάσουν τον διορισμό άτομα που έχουν στηρίζει την ΕΑΕ.

    Να μην ισχύει η διπλή μοριοδότηση γιατί δημιουργεί σοβαρή καταστρατήγηση στους πίνακες. Κάποιοι ζουν σε δυσπρόσιτα μέρη.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ!

  • 30 Απριλίου 2020, 18:20 | Άννα

    Είστε στο σωστό δρόμο ώστε τα δυσπρόσιτα να μέτρανε δίπλα. Απλά δεν έχετε διευκρινήσει αν θα έχουν και αναδρομική ισχύ. Θα είναι μεγάλη αδικία να μην μετρήσουν για όλους αυτούς που υπητετησαν σε αυτα τα σχολεια τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης ειναι σωστό και το πλαφόν στους 60 μήνες. Πιστεύω η κ. Υπουργός να λάβει υπόψη της όλα αυτά τα στοιχεία και να αποφασίσει τον σωστό.