Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:58 | Γρηγόριος Τζιβελέκας

    Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία
    Αξιότιμη κ. Υπουργέ και Υφυπουργέ
    Η πραγματοποίηση ,με τον νέο νόμο σας, των κατατακτηρίων εξετάσεων για τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου των Προτύπων και αντίστοιχα κληρώσεων για τα Πειραματικά Σχολεία, αποτελεί πηγή έντονου προβληματισμού. Αναρωτιόμαστε το κατά πόσο εξυπηρετούν τον θεσμό και δεν τον μειώνουν.
    Συμφώνα με τον νέο νόμο, ο ΄΄πειραματισμός΄΄ και η ΄΄αριστεία στην ενιαία βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαρκεί τρία έτη !!!
    Πιστεύω ότι στα σχολεία αυτά θα συμμετέχουν πλέον μόνο παιδιά που κατοικούν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την έδρα του σχολείου. Δηλαδή υποβαθμίζεται το σχολείο από πρότυπο που στις εξετάσεις της Α΄ Γυμνασίου συμμετέχουν μαθητές από όλο το γεωγραφικό διαμέρισμα του Πειραιά και όχι μόνο, σε τοπικού χαρακτήρα .
    Είναι σίγουρο ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα παιδιά του γυμνασίου θα ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη γλώσσα και με τα μαθηματικά των μεν Προτύπων και με την κλήρωση των Πειραματικών.
    Η αντιμετώπισή θα θυμίζει κατάσταση μαθητών της Γ΄λυκείου.
    Δεν θα παρακολουθούν πια τα άλλα μαθήματα με ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μετά το μέσον της σχολικής χρονιάς που θα αρχίζει η μεγάλη πίεση από τα φροντιστήρια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η χρονιά που προσπαθούν να πάρουν κάποιο δίπλωμα σε μια ή και δύο ξένες γλώσσες, τα παιδιά στην ουσία «έχασαν το σχολείο» τόσο σε μαθησιακό όσο και σε παιδαγωγικό επίπεδο.
    Σε παρελθόντα χρόνο που είχε εφαρμοστεί, γνωρίζει σχετικά ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής , το εν λόγω σύστημα ,όταν ρωτήθηκαν οι μαθητές για τους λόγους που δεν αποδίδουν π.χ. στο μάθημα της Ιστορίας η απάντηση των πιο πολλών ήταν πως θα τους ενδιέφερε, αν είχαν περισσότερο χρόνο, γιατί η σύγχρονη Ιστορία είναι ελκυστική, αλλά συμπλήρωναν ότι η πίεση που υφίστανται λόγω των εξετάσεων είναι μεγάλη.
    Ωστόσο, το άγχος μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων μαθητών ήταν τεράστιο, γιατί είχαν πλήρη συναίσθηση του σκληρού ανταγωνισμού (1 στους 2, 1 στους 5…τα νούμερα αμείλικτα) και επιπλέον οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου θα αντιμετωπίζουν το φόβο ότι με την αποτυχία τους θα χάσουν τη συνέχεια της σχολικής ζωής με τους συμμαθητές και φίλους τους. Τους έχασαν στην πρώτη Γυμνασίου και θα πρέπει να τους ξαναχάσουν και στην πρώτη Λυκείου. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη διαδικασία των συνεχών εξετάσεων ως μύηση και συγχρόνως πρόβα για τα δυσκολότερα που θα ακολουθήσουν στο Λύκειο. Να σημειωθεί ότι τέτοιες δοκιμασίες κάνουν τα παιδιά ανταγωνιστικούς ενήλικες και τα ωθούν στην επιδίωξη της επιτυχίας. Θα μπορούσε, όμως, να το χαρακτηρίσει όλο αυτό και ως άσκοπο ανθρωποβόρο βασανιστήριο και άκρως αντιεκπαιδευτικό.
    Θα πείτε πως κανείς δεν τα υποχρέωσε να μπουν σε αυτή τη διαδικασία… Αυτό όμως είναι το σωστό και εκπαιδευτικό ….
    Η αυξημένη ζήτηση των Πρότυπων και Πειραματικών θα πρέπει ,ίσως, να ερμηνευτεί όχι ως επιλογή αλλά ως κίνηση απελπισίας πολλών γονιών που επιζητούν μια νησίδα ασφαλείας για τα παιδιά τους σε ένα δημόσιο σχολείο που μοιραία αποδυναμώνεται, καθώς αντιμετωπίζει εμπόδια ανυπέρβλητα όχι μόνο εξαιτίας της καταδίκης του σε έλλειψη πόρων αλλά και των πολλών «τυφλών», δίχως ποιοτικά κριτήρια, μεταρρυθμίσεων και αδιάφορων εκπαιδευτικών που δυσκολεύουν αφάνταστα το εκπαιδευτικό έργο και τη μαθησιακή διαδικασία.
    Επίσης στον νέο νόμο ο εκάστοτε διευθυντής και μόνο αυτός θα αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας!!!!
    Είμαστε κάθετοι και απέναντι στις προαγωγικές εξετάσεις από Γ΄ Γυμνασίου σε Α΄ Λυκείου και αντίστοιχα κληρώσεις για Π.Π.Σ.
    Οι προθέσεις σας σίγουρα είναι καλές αλλά παρακαλώ να μην επιμείνετε σε αποφάσεις και επιλογές που δεν είναι σωστές . Θα μας βρουν μαχητικά αντίθετους , συνολικά όλους τους γονείς των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.
    Θεωρώ απαραίτητο να δημοσιοποιήσω τις πρώτες σκέψεις μου. Ελπίζω έτσι να αρχίσει μια συζήτηση για ένα γόνιμο αποτέλεσμα που να αφορά το θεσμό των εξετάσεων-κληρώσεων στα Π.Π σχολεία, την έκδοση των αποτελεμάτων αλλά και τη γενικότερη στόχευση και φιλοσοφία τους.
    Με εκτίμηση
    Γρηγόριοςς Τζιβελέκας (Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά)

  • 24 Απριλίου 2020, 18:46 | ΛΙΖΑ ΜΟΣΧΟΥ

    Θα ήθελα να σχολιάσω κι εγώ το άρθρο 18 και την αιτιολόγηση του, δηλαδή ότι αποσκοπεί στην ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους σε πρότυπο σχολείο. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την αύξηση του αριθμού των προτύπων σχολείων, αλλά και την αύξηση των θέσεων στα Πρότυπα Λύκεια, που είναι περισσότερες από τις θέσεις των Προτύπων Γυμνασίων.

    Το Πρότυπο Γυμνάσιο και το Πρότυπο Λύκειο ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης και βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία. Δεν είναι λοιπόν το ένα συνέχεια του άλλου? Γιατί να αντιμετωπίζεται το Πρότυπο Λύκειο ως διαφορετικό σχολείο με διαφορετικό σύστημα από το Πρότυπο Γυμνάσιο?

    Οι άριστοι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων έχουν αξιολογηθεί κατά τη φοίτηση τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Δεν είναι η αριστεία από αυτή την αξιολόγηση πιο ολοκληρωμένη και πιο αντιπροσωπευτική από μία μεμονωμένη δίωρη εξέταση? Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να επιβραβεύονται για τη συνεχή επιτυχημένη πορεία τους.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:32 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΑΤΖΙΑΝΗΣ

    Σας κάνουμε γνωστούς τους προβληματισμούς μας με αφορμή τα διαχρονικά παράπονα και αιτήματα γονέων μαθητών Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων και Πρότυπων Γυμνασίων και ζητούμε την απάλειψη των φράσεων της παρ. 1 και παρ. 5: «Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια» που συνεχίζει να αντιγράφει τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 81 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07-05-2019) και διατηρεί ανέπαφη την αρχική διάταξη του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 118Α/2011), άρθρο 44, παρ. 9.

    Οι προβληματισμοί μας αποτυπώνονται παρακάτω:

    Α) Η επιλογή τους στα πειραματικά και πρότυπα σχολεία (κλήρωση για τους μαθητές των Δημοτικών και επιτυχείς εξετάσεις για τους μαθητές των Γυμνασίων) αποτελεί είδος διάκρισης που πρέπει να αντισταθμιστεί με ποινή; Η αριστεία πρέπει να τιμωρείται; Οι μαθητές που επιτυγχάνουν ή κληρώνονται να φοιτήσουν δεν αξιολογούνται με βάση την οικονομική τους δυνατότητα, προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Με ποια λογική, τους επιβάλλεται να υποστηρίξουν την φοίτηση των παιδιών τους με δικά τους έξοδα μετακίνησης, ενώ αν φοιτούσαν σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο θα τύγχαναν των ευεργετικών διατάξεων της υπ.αρ. οικ.50025/26-09-2018 (ΦΕΚ 4217/Β/2018) ΚΥΑ » Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες ’’; Δεν τηρείται η ίση και δίκαιη αντιμετώπιση μαθητών και γονέων – πολιτών όταν εξαιρείται δικαιώματος (της μεταφοράς μαθητών) συγκεκριμένη ομάδα για το οποίο ωφελούνται όλοι οι υπόλοιποι.

    Β) Τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία, ειδικά στην επαρχία, βρίσκονται στις πρωτεύουσες των Νομών και εξυπηρετούν μαθητές από κάθε πιθανό τόπο κατοικίας εντός της επικράτειάς τους. Αυτό σημαίνει πως οι γονείς των μαθητών που κατοικούν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, επιβαρύνονται με σημαντικά έξοδα για να υποστηρίξουν την «τύχη» των παιδιών τους. Κάποιοι εξ’ αυτών αδυνατούν να το κάνουν και αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το δικαίωμα των παιδιών τους στην πρότυπη μάθηση. Τι νόημα έχει τότε η θέσπιση αυτών των σχολείων ως «Πρότυπα» αν λειτουργούν αποτρεπτικά σε μεγάλη μερίδα νέων μαθητών;

    Γ) Οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων, των Εκκλησιαστικών Σχολείων, των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και των Εσπερινών ΕΠΑΛ εγγράφονται είτε με εξετάσεις είτε κατ επιθυμία τους από κάθε γωνιά του Νομού στα αντίστοιχα σχολεία, τα οποία επίσης εδρεύουν (συνήθως ως μοναδικά) στις πρωτεύουσες των Νομών. Οι παραπάνω μαθητές μεταφέρονται στα σχολεία τους με ευθύνη και έξοδα των Περιφερειών είτε διαμένουν εκτός είτε εντός της πόλεως και αφού λαμβάνονται υπόψη οι προϋποθέσεις που θέτει η υπ.αρ. οικ.50025/26-09-2018 (ΦΕΚ 4217/Β/2018) ΚΥΑ » Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες’’. Τα σχολεία αυτά όπως και τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία δεν είναι εφικτό να υπάρχουν σε κάθε κωμόπολη ή σε κάθε γειτονιά. Παρόλο αυτά όμως μόνο οι μαθητές των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων δεν έχουν την δυνατότητα να μεταφέρονται εξαιτίας της παρ. 4 του άρθρου 81 του Ν. 4610/2019.

    Επειδή λοιπόν θεωρούμε και ελπίζουμε, ότι η ευαισθησία μας για ίσα δικαιώματα και δίκαιη μεταχείριση παιδιών και νέων ανθρώπων, βρίσκει συμμάχους και προσκρούει σε ευήκοα ώτα στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την νομική αδικία για την μη μεταφορά των μαθητών Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, με την την απάλειψη των φράσεων της παρ. 1 και παρ. 5: «Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια» .

  • 24 Απριλίου 2020, 18:06 | Αρετή

    Η απόφαση για γραπτές εξετάσεις για εισαγωγή στην α λυκείου προτύπων για παιδιά που ήδη φοιτούν σε πρότυπα γυμνάσια, είναι εκτός από άδικη και ανήθικη. Καθώς, οι κανόνες δεν μπορούν να αλλάζουν αφού έχει ξεκινήσει ενα παιχνίδι. Οι περισσότεροι γονείς αν γνώριζαν πώς τα παιδιά θα πρέπει να περάσουν αυτό το άγχος δύο φορές σίγουρα δεν θα ήθελαν κάτι τέτοιο για εκείνα. Επιπλέον ενα παιδί που κόπιασε να μπει στο γυμνάσιο αν δεν τα καταφέρει στις εισαγωγικές για την α λυκείου θα νιώσει απογοήτευση η οποία μπορεί να επηρεάσει τις μαθητικές του επιδόσεις μετέπειτα. Θα χάσει τους φίλους του και το σχολικό περιβάλλον στο οποίο έχει μάθει και έχει αγαπήσει.Τα παιδιά αυτά πάλεψαν για να εισαχθούν μια φορά. Δέν γίνεται να ξανά μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία. Επιπλέον είναι ξεκάθαρο πως αρκετοί γονείς θα αναγκαστούν να κάνουν φροντιστήρια στα παιδιά θέλοντας να είναι βέβαιη η εισαγωγή τους. Έχουν δεν έχουν την οικονομική άνεση. Η παιδεία δεν μπορεί να συνδέεται με χρήματα. Ειδικά στους καιρούς που διανύουμε.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:44 | .

    Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να διατηρήσω την ανωνυμία μου. Είμαι μαθήτρια στην Α τάξη Γυμνασίου στην Ιωνίδειο. Θεωρώ απαράδεκτο και αναχρονιστικό να διεξάγονται εξετάσεις για την εισαγωγή μαθητών στα πρότυπα Λύκεια. Πέρυσι έζησα την χειρότερη χρονιά της ζωής μου για να περάσω σε αυτό το σχολείο. Απομακρύνθηκα σε μεγάλο βαθμό από τα χόμπι μου και από τους ανθρώπους που αγαπώ. Δεν ξέρετε τι σημαίνει για ένα παιδί 12 χρονών να του προτείνουν βόλτα με τις φίλες του και να απαντάει » όχι έχω διάβασμα». Τελικά κατάφερα να περάσω πέμπτη στις εξετάσεις και η προσπάθειά μου δεν σταματάει εδώ. Καθημερινά ξυπνάω 6 η ώρα το πρωί και πηγαινοέρχομαι στο σχολείο με το λεωφορείο 31 στάσεις , δηλαδή 50 λεπτά κουβαλώντας μια τσάντα οχτακοσίων κιλών. Έχασα τους φίλους μου από την περιοχή μου και διαβάζω όλη την ημέρα. Και όλα αυτά χωρίς να με πιέζουν οι γονείς μου, απλά επειδή εγώ θέλω να έχω ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς να θέλω να καυχιέμαι , θεωρώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που το διαβάζουν αυτό θα έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό. Δυστυχώς όμως , είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι με θεωρούν ανάξια και την προσπάθειά μου ανεπαρκή για να συνεχίσω να φοιτώ στο λύκειο της Ιωνιδείου και είναι πρόθυμοι να ακυρώσουν όλον αυτόν τον αγώνα. Κατά τη γνώμη μου όλο αυτό που συμβαίνει είναι άθλιο και δείχνει τουλάχιστον υπερβολική ασέβεια προς τους μαθητές σαν κι εμένα. Εγώ ένα έχω να πω: Δεν πρόκειται να ξαναμπώ σε αυτήν την διαδικασία ή να ξαναβλάψω την ψυχική μου υγεία για χάρη κανενός πολιτικού που νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τις προσπάθειες τόσων μαθητών έτσι απλά. Όταν έρθει η ώρα , θα γράψω ό,τι ξέρω και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα γυρίσω στο λύκειο της περιοχής μου και μάλιστα με το κεφάλι ψηλά. Γιατί ξέρω ότι το αξίζω και δεν θα αφήσω αυτούς τους ανθρώπους να μου κόψουν τα φτερά ή να μου χαλάσουν τη διάθεση. Ντροπή σας! Ντροπή σας να θέλετε να μετατρέψετε τους μαθητές που προσπαθούν για κάτι παραπάνω σε ρομποτάκια που υποβάλλονται ξανά και ξανά σε τέτοιες ψυχοφθόρες διαδικασίες. Ντροπή σας να μην σέβεστε ανθρώπους που ακόμα κι αν είναι μικρότεροι σας ,την προσπάθεια που κάνουν αυτοί σε μια μέρα δεν την κάνετε ούτε σε έναν μήνα. Εγώ το είπα και το ξαναλέω: δεν πρόκειται να συμμετέχω σε τέτοιες ΑΘΛΙΌΤΗΤΕΣ. ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:42 | .

    Καλησπέρα. Θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω την γνώμη μου όσον αφορά αυτό το θέμα. Εγώ φοιτώ στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου της Ιωνιδείου και θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο μαθητές σαν εμένα να περάσουν ό,τι πέρασα την περυσινή χρονιά. Δεν απαιτώ να καταλάβετε πόση προσπάθεια χρειάστηκε να καταβάλλω αλλά και ποσό δύσκολο και ψυχοφθόρο ήταν αυτό. Πήγα με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον και δεν λογάριασα παρέες,αποστάσεις και κόπο. Δεν απόλαυσα την τελευταία χρόνια στο Δημοτικό για αυτό τον λόγο. Το πρώτο και το τελευταίο που έκανα καθημερινά είναι να διαβάζω και να λύνω ασκήσεις. Τα παιδιά δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να το περνούν αυτό, ειδικά δυο φορές στην ζωή τους. Σκεφτείτε λοιπόν και τα παιδιά που ήδη τα πέρασαν όλα αυτά και καταβάλλουν καθημερινές προσπάθειες που ούτε μπορείτε να φανταστείτε. Αναγκάστηκα να αποχωριστώ τους φίλους μου, να πάω σε ένα σχολείο μόνη. Και πάνω που άρχισα να κοινωνικοποιούμαι και να κάνω νέους φίλους, θέλετε να το πάρετε μακριά. Αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο για οποιοδήποτε παιδί. Ντροπή και μόνο που σκεφτήκατε να επαναλάβουμε αυτή την διαδικασία. Δεν μπορείτε να αποφασίζετε και εμείς να μένουμε σιωπηλοί. Δεν είμαστε ρομπότ. Είμαστε παιδιά !

  • 24 Απριλίου 2020, 17:24 | Κώστας

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΛΥΚΕΙΑ.ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ,ΟΜΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ…ΗΔΗ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΕΣΑΡΙΣΤΕΙ…ΕΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΕΔΙΝΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ…ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ…ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ… ΠΟΣΑ ΕΞΟΔΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ…

  • 24 Απριλίου 2020, 17:10 | Σταυρούλα

    Είμαι μητέρα μαθήτριας στην Α΄τάξη ΠΓ. Το παιδί αφού αντιμετώπισε με αρκετή δυσκολία και έντονη συναισθηματική φόρτιση την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να γίνεται η ανάδειξη του σημαιοφόρου στην ΣΤ΄ τάξη με κλήρωση, αποφάσισε να δώσει εξετάσεις για τα πρότυπα. Φαντάζεστε τη χαρά της όταν πέρασε!!! Έρχεστε τώρα λοιπόν εσείς, κυρία Υπουργέ, να αποτελειώσετε αυτά τα παιδιά τα οποία μόχθησαν, έχασαν ώρες από τις παιδικές τους βόλτες για να καταφέρουν να εισαχθούν στο ΠΓ και τους ζητάτε να ξαναδώσουν εξετάσεις για την εκ νέου εισαγωγή τους στο αντίστοιχο ΠΛ. ΓΙΑΤΙ;;;; Θα θέλατε να μας απαντούσατε τι θα λέγατε στα δικά σας παιδιά , αν ήταν σε αυτή τη θέση;Ποιο είναι το κράτος δικαίου για αυτά τα παιδιά; Πώς μπορείτε και διαταράσσετε τον ψυχικό τους κόσμο σε μια τόσο ευαίσθητη και δύσκολη ηλικία, όπως η εφηβεία;Να χάσουν τους φίλους τους (σε περίπτωση αποτυχίας)και να είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν στο Λύκειο της γειτονιάς τους, αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως και χλευασμό από τους παλιούς συμμαθητές τους. Σκεφτείτε καλά , πριν κάνετε οτιδήποτε!!!

  • 24 Απριλίου 2020, 16:36 | Γεώργιος Κ.

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ Υπουργού κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ για τα πρότυπα σχολεία στην Εφημερίδα «Το Βήμα» 25-12-2019:
    «…Στόχος μας, η ανασύσταση και ενίσχυση των δύο αυτών δικτύων, που αποτελούν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαστήριο εθνικών διαστάσεων για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής. Γι’ αυτό και έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυσή τους και την αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που προκάλεσαν οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για δίκτυα σχολείων με διαφορετικό προφίλ και διακριτή στόχευση, καθώς τα πρότυπα σχολεία απευθύνονται σε ένα μαθητικό κοινό υψηλών ικανοτήτων, παρέχοντας την ευκαιρία και το πλαίσιο σε αυτά τα παιδιά να αναπτύξουν σε υψηλό επίπεδο τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους».

    Προγραμματικές Δηλώσεις τέως Υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά για τα πρότυπα σχολεία:
    «…Η αριστεία μοιάζει με ρετσινιά καθώς εάν αριστεύσεις είσαι αναγκασμένος να είσαι αντάξιος αυτής της έννοιας διαρκώς, ενώ αν αποτύχεις σε κυνηγάει η δυστυχία της αποτυχίας»

    Κυρία Υπουργέ, τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

    1/ Η «αμφισβήτηση» της αριστείας των ήδη φοιτούντων από τη « ρετσινιά» των αρίστων που διαπόμπευαν οι προκάτοχοί σας σε τι ακριβώς διαφέρει;
    2/ Η στήριξη, η αναβάθμιση, η ενίσχυση και η ανασύσταση των Προτύπων Σχολείων βασίζεται στην ακύρωση και την εκμηδένιση των μαθητών που ήδη φοιτούν σε πρότυπα σχολεία ;
    3/Ανανέωση μαθητών δεν νοείται η εισαγωγή μιας νέας τάξης μαθητών στο Λύκειο;
    4/ Εάν δεν είναι επαρκής ο αριθμός της ανανέωσης των μαθητών, τότε ποιο ακριβώς νόημα έχει η αύξηση των προτύπων σχολείων από 5 σε 24;
    5/Η ισότητα ευκαιριών μεγαλύτερης ομάδας μαθητών να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα πρότυπα σχολεία γιατί δεν προϋπήρχε στις εξετάσεις του Γυμνασίου και εμφανίζεται μόνο στη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο;

    Η νομοπαρασκευαστική ομάδα του Υπουργείου Παιδείας, ας εξετάσει με μεγαλύτερη, προσοχή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ορθολογισμό, τι σημαίνει και τι προϋποθέτει η διαρκής αυτό-βελτίωση ενός άριστου μαθητή, η οποία είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη διαδικασία και δεν περιορίζεται αλλά ούτε και αποδεικνύεται με τα στενά ή τα ευρύτερα όρια των εξετάσεων από τη μία βαθμίδα στην άλλη.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι δηλώσεις των δύο Υπουργών δεν διαφέρουν σε τίποτα απολύτως αφού ο άριστος πρέπει διαρκώς και θεσμοθετημένα πλέον να αποδεικνύει ότι πράγματι είναι.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:09 | Στάμου Ε.

    Άρθρο 18
    Ως γονέας μαθητή σε πρότυπο σχολείο, σας καταθέτω την άποψη ότι ΟΛΟΙ οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, πρέπει να εξαιρεθούν, και να συνεχίσουν στο Πρότυπο Λύκειο χωρίς εξετάσεις.
    Άλλωστε, με την ανωτέρω συνθήκη, οι εν λόγω μαθητές διαγωνίστηκαν και πέτυχαν την εισαγωγή τους σε πρότυπο σχολείο, όπως προέβλεπε ο νόμος.
    Αυτή, θα ήταν μια δίκαιη απόφαση εκ μέρους σας, για μαθητές με όνειρα αλλά και πραγματικό έργο και παρακαλώ να προσθέσετε στις εξαιρέσεις του νομοσχεδίου τους μαθητές που παρακολουθούν την Α’ γυμνασίου και Β’ Γυμνασίου κατά το τρέχον έτος 2019-2020.
    Ευχαριστώ θερμά,
    Στάμου Ε.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:04 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ζ

    Για το άρθρο 18 θα μιλήσω και εγώ. Πρώτα βλέπω κάποιον που έχει θετική άποψη να τον έχετε ανεβάσει 2 φορές. Δεύτερον είναι απαράδεκτο παιδιά που με άλλο καθεστώς επέτυχαν την εισαγωγή τους τώρα να υποχρεώνονται να ξαναδώσουν εξετάσεις για να κερδίσουν κάτι που το είχαν ήδη κερδισμένο με τον κόπο τους και μέσω αδιάβλητων εξετάσεων. Είναι σαν να κέρδισες το λαχείο και όταν πας να πάρεις τα λεφτά να στα δίνουν μόνο αν απαντήσεις σε δέκα ακόμα ερωτήσεις. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην υπολογίζετε την ψυχική ισορροπία εφήβων , που διακινδυνεύουν να διαταραχθεί όλη η σχολική και κοινωνική τους πραγματικότητα. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να διαχωρίζονται οι μαθητές της Γ τάξης από αυτούς της Α και της Β Γυμνασίου αν και όλοι έχουν μπεί μέσω της ίδιας διαδικασίας. Καταλαβαίνουμε μήπως πόσο θα πέσει η ψυχολογία ενός παιδιού που για κάποιο λόγο δε θα περάσει (αρρώστια ) με τι κέφι θα συνεχίσει την προσπάθειά του ? και αν δίνουν συνέχεια εξετάσεις τα παιδιά πως θα μπορέσουν ψυχολογικά να ανταπεξέλθουν όταν θα φτάσει η ώρα για τις πραγματικά κρίσιμες εξετάσεις της Γ λυκείου ? Μήπως ήδη έχουν αποπροσανατολισθεί ? ΥΓ. Τελικά τι έχουν κερδίσει τα παιδιά που σε τρυφερή ηλικία μπήκαν στο κόπο να προσπαθήσουν τόσο πολύ και πέτυχαν όταν όλοι ξέρουν ότι ουσιαστικά αυτό που μετράει πιο πολύ είναι η φοίτησή τους σε Πρότυπο Πειραματικό εν όψη των Πανελλαδικών εξετάσεων ? Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο σας και ελπίζω να διορθώσετε τις αδικίες που περιέχονται στο υπό διαβούλευση αυτό Νομοσχέδιο.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:02 | Ελευθερία Κ.

    Άρθρο 18
    Οι μαθητές που ήδη φοιτούν σε πρότυπο γυμνάσιο, πρέπει να εξαιρεθούν, και να συνεχίσουν στο λύκειο χωρίς εξετάσεις, όπως άλλωστε προέβλεπε ο νόμος κατά την εισαγωγή τους, όταν έδωσαν εξετάσεις.
    Προτείνεται η διατήρηση της διασύνδεσης προτύπων γυμνασίων- λυκείων χωρίς εξετάσεις, για τους ΗΔΗ φοιτουντες.
    Ελευθερία Κ.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:55 | Αθανασία Κ.

    Είμαι μητέρα δύο παιδιών που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους σε ένα πρότυπο σχολείο. Τα παιδιά έχουν καταβάλει μια αξιόλογη προσπάθεια αν και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο γιατί μελετούν με προσήλωση από την Α’ δημοτικού, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν δύο γλώσσες, παίζουν μουσικά όργανα και είναι ενεργοί αθλητές . Διαβάζοντας ότι τα παιδιά των προτύπων θα δίνουν εξετάσεις για να μπουν στο λύκειο, αποφασίσαμε με τον σύζυγο μου να μην τα βάλουμε τελικά σε αυτή την διαδικασία όχι γιατί δεν το αξίζουν ή δεν έχουν πιθανότητες (το αντίθετο μάλιστα!), αλλά γιατί θα ήμασταν επικίνδυνοι ως γονείς αν συνειδητά υποβάλαμε τα παιδιά μας σε ένα διαρκές άγχος εξετάσεων. Βρείτε εσείς λοιπόν του υπουργείου τους δικούς σας άριστους για να επανδρώσετε τα πρότυπα, εγώ θα προτιμήσω τα παιδιά μου να ζήσουν ως φυσιολογικοί έφηβοι.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:50 | Νάσος Παπακώστας

    Για το άρθρο 18:

    Διαφωνώ με τις εξετάσεις από το Πρότυπο Γυμνάσιο προς το Πρότυπο Λύκειο για τους λόγους, που έχουν εν πολλοίς ήδη αναφερθεί και παραθέτω επιγραμματικά:
    – Ανέκαθεν η εισαγωγή σε Πρότυπο Γυμνάσιο ήταν συνώνυμη της συνέχισης των σπουδών στο αντίστοιχο Λύκειο σε μια αδιατάρακτη 6ετή πορεία, η επιλογή της οποίας έγινε από τους μαθητές και τους γονείς τους στην Α Γυμνασίου. Εξάλλου αυτό ισχύει και για τα μη Πρότυπα Γυμνάσια με αντίστοιχα Λύκεια (επ΄αυτού, βλ. παρακάτω).
    – Οι εξετάσεις για εισαγωγή στο Λύκειο σημαίνουν ότι η βαθμολογία του Γυμνασίου έχει μηδενική αξία (και όχι, δεν είναι το ίδιο με τη βαθμολογία του Δημοτικού, σε περίπτωση που αναρωτηθεί κάποιος, λόγω διαφορετικού μαθησιακού και βαθμολογικού μοντέλου, που όμως είναι το ίδιο μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου). Ας μπει ενδεχομένως κάποιο λογικό (*) βαθμολογικό όριο στη βαθμολογία της Γ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου για συνέχιση στο Πρότυπο Λύκειο (*) = η βάση στις φετινές εξετάσεις των Πρότυπων ήταν κάπου 93/120 δηλ. 77% άρα λογικό είναι κάτι σαν 17/20 (85%).
    – Στην Ελλάδα «εξετάσεις» = «φροντιστήριο» (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Αν λοιπόν η κ. Υπουργός θεωρεί ότι «εξετάσεις» = «αριστεία» τότε λόγω μεταβατικής ιδιότητας ας λάβει υπόψη της ότι «αριστεία» = «φροντιστήριο». Και ας αναρωτηθεί αν αυτό που θέλει είναι να ασχολούνται οι μαθητές της Γ Γυμνασίου από τόσο νωρίς με τα φροντιστήρια.
    – Το επιχείρημα του εκπαιδευτικού περί «1/3 έως 1/2 των μαθητών των πρότυπων Γυμνασίων όχι άξιων για το πρότυπο Λύκειο» καταρρίπτεται από τα αποτελέσματα των μαθητών των πρότυπων Λυκείων στις Πανελλαδικές.

    Θα ήθελα να αναφέρω όμως και μια άλλη παράμετρο, που, εκτός και αν δεν πρόσεξα καλά, δεν έχει θιχτεί:

    Τι λέμε στα παιδιά των άλλων 19 Γυμνασίων, που γίνονται ξαφνικά Πρότυπα, και πολλά από αυτά έχουν και αντίστοιχο Λύκειο, και κανονικά θα συνέχιζαν τη φοίτησή τους σε αυτό, και κατά τεκμήριο είναι το σχολείο της γειτονιάς τους; «Α ξέρεις κάτι; Επειδή το σχολείο σου έγινε Πρότυπο, όταν τελειώσεις την Γ Γυμνασίου θα πρέπει να δώσεις εξετάσεις για να πας στην Α Λυκείου του αντίστοιχου Λυκείου και αν δεν περάσεις θα πας στην Α τάξη ενός άλλου Λυκείου, μακριά από το σπίτι σου». Ελπίζω να είναι σαφές πόσο άδικο είναι αυτό για παιδιά που ενδεχομένως δεν γνώριζαν καν την έννοια του «Πρότυπου» σχολείου.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:22 | ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Οσον αφορά το άρθρο 18 διαφωνώ με τη σκέψη τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε ένα γυμνάσιο για το οποίο έχουν δώσει με επιτυχία εξετάσεις για να εισαχθούν, να υποχρεώνονται να ξαναδώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν στο αντίστοιχο Λύκειο του σχολείου τους. Κατ’ αρχήν είναι αντιπαιδαγωγικό το γεγονός ότι θα πρέπει σε περίπτωση αποτυχίας τους να υποχρεωθούν να χάσουν τους συμμαθητές τους, τους φίλους τους, το σχολικό περιβάλλον που έχουν συνηθίσει, τους καθηγητές τους. με αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ενισχύουμε περαιτέρω την παραπαιδεία και να βάζουμε τα παιδιά στην πρίζα μεταδίδοντάς τους ένα μόνιμο άγχος αφού από το Δημοτικό είναι σε μία μόνιμη κατάσταση εξετάσεων. Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση και ανταπόκρισή σας στο δίκαιο πιστεύω αίτημά μου να αποσυρθεί-τροποποιηθεί το άρθρο 18 στο ανωτέρω νομοσχέδιο. Ηδη το παιδί με το που το άκουσε έχει αγχωθεί τρομερά.Εχουμε το κορονοιο έχουμε τα οικονομικά μας , έχουμε τώρα και αυτά ….. αρκετές στεναχώριες…….

  • 24 Απριλίου 2020, 14:59 | Ν. Τζανέτος

    Η διάταξη η οποία αφορά την εκ νέου εξέταση των παιδιών των Προτύπων Γυμνασίων στην Α΄τάξη του Λυκείου αντί να ενισχύει αποδυναμώνει τον θεσμό των Προτύπων. Κι αυτό γιατί πολλοί γονείς και μαθητές θα το σκεφτούν να λάβουν μέρος αν αναλογιστούν το βάρος μιας εκ νέου προσπάθειας μετά από τρία χρόνια. Βάρος όχι μόνο οικονομικό, αλλά και βάρος στην ψυχολογία εφήβων οι οποίοι θα αναγκαστούν στη μέση της εφηβείας να ξαναυποστούν μια ψυχοφθόρα διαδικασία προκειμένου να μην χρειαστεί να υποβληθούν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, να μην χρειαστεί να αλλάξουν πάλι φίλους και παρέες που μόλις είχαν αρχίσει να εδραιώνουν μετά από τρία χρόνια σε ένα νέο σχολείο με παιδιά από πολλές γειτονιές της Αθήνας.
    Το άρθρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 11 του ιδίου νομοσχεδίου που αφορά την ουσία των Προτύπων γυμνασίων. Ποιοι όμιλοι αριστείας, ποια πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, μεθόδων διδασκαλίας και νέου εκπαιδευτικού υλικού, ποια καλλιέργεια αριστείας και καινοτομίας, το πρότυπο γυμνάσιο θα γίνει ένα ακόμα εξεταστικό κέντρο προετοιμασίας για τα δύο μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν τα παιδιά προκειμένου να περάσουν στο λύκειο. Συνεπώς, υποβαθμίζεται η λειτουργία του προτύπου σχολείου στα τρία χρόνια του γυμνασίου και δεν υπηρετείται ο σκοπός δημιουργίας του.
    Ίσως η διάταξη αυτή να αποσκοπεί εν τέλει στην ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ του δημοσίου Πρότυπου σχολείου σε όφελος των ιδιωτικών στα οποία οι εξετάσεις υποτροφιών δεν σε αναγκάζουν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ιδίως όταν συνεχίζεις να έχεις μια καλή επίδοση κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Δεν είναι δυνατόν να υποβάλλεις κάποια παιδιά σε μια διαρκή διαδικασία εξετάσεων από την τελευταία τάξη του Δημοτικού μέχρι τις Πανελλήνιες προκειμένου να αποδεικνύουν την ικανότητά τους, ούτε μπορεί να κρίνεται η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε μια ατυχία της στιγμής που μπορεί να συμβεί σε εξετάσεις της μιας μέρας. Επίσης, δεν καταλαβαίνω τη διάκριση που υπάρχει με τα πειραματικά σχολεία στα οποία προβλέπεται η διασύνδεση και η συνέχεια των σπουδών από τη μία βαθμίδα στην επόμενη.
    Ελπίζω οι αρμόδιοι στο υπουργείο να σκεφτούν πολύ σοβαρά την αλλαγή αυτή, η οποία όπως ανέπτυξα παραπάνω τελικά είναι σε βάρος των Προτύπων, αλλά και των παιδιών που φοιτούν σε αυτά, αυξάνει την ανασφάλεια των εφήβων, ενισχύει τον θεσμό των φροντιστηρίων σε όλη την εκπαίδευση και μετατρέπει τη μέση εκπαίδευση σε αυτά τα σχολεία σε μια συνεχή εξεταστική διαδικασία.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:47 | Ελένη

    Είναι μεγάλη η αδικία που γίνεται σε βάρος των μαθητών που ήδη φοιτούν σε πρότυπα σχολεία! Το νομοθετικό πλαίσιο κατά την ένταξή τους δεν λαμβάνεται υπόψιν? Γιατί εξαιρούνται μόνο οι μαθητές της φετινής Γ γυμνασίου, αφού με το ίδιο καθεστώς έγινε η εισαγωγή τους! Γιατί οι μαθητές των Πειραματικών σχολείων συνεχίζουν στο Λύκειο χωρίς εκ νέου κλήρωση? Είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικό όταν αυτά τα παιδιά με αδιάβλητες εξετάσεις εισήχθησαν, φοίτησαν 1 ή 2 χρόνια ήδη και οι καθηγητές επένδυσαν και δούλεψαν μαζί τους τώρα να καλούνται εκ νέου σε εξετάσεις! Δεν πρόλαβαν ούτε τα παιδιά ούτε οι καθηγητές να ολοκληρώσουν το έργο για το οποίο έχουν ήδη επιλεχθεί! Επιπλέον πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον ψυχολογικό παράγοντα για τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους και μια αλυσίδα επακόλουθων προβλημάτων που προκύπτουν. Ζητούμε την εξαίρεση των μαθητών που ήδη φοιτούν σε πρότυπα σχολειά από τις εξετάσεις αυτές, αλλά και γενικότερα και όλων των μαθητών που θα εισαχθούν με αδιάβλητες εξετάσεις στην Α Γυμνασίου,διαφορετικά ο θεσμός των προτύπων μπαίνει σε άλλα μονοπάτια που μόνο πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετούν!Αποδείξτε μας πως δεν είναι έτσι και πως οι νέοι μαθητές και σύντομα μελλοντικοί ψηφοφόροι θα μπορούν να στηρίζονται σε ένα δίκαιο κράτος που θα είναι δίπλα τους, ώστε αυτή η χώρα να πάει επιτέλους μπροστά.Ευχαριστώ

  • 24 Απριλίου 2020, 14:37 | Πηνελόπη Διατσέγκου

    Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο για το κάθε παιδί που μπήκε σε ένα πρότυπο γυμνάσιο να μην ακολουθήσει την φοίτησή του αυτοδίκαια στο αντίστοιχο πρότυπο λύκειο. Αυτό αφορά είτε τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα πρότυπα γυμνάσια είτε όμως και αυτά που θα δώσουν φέτος εξετάσεις για μπούνε στα πρότυπα δημόσια γυμνάσια. Ως μητέρα δύο παιδιών όπου το ένα θα πάει φέτος στην Α λυκείου του αντίστοιχου πρότυπου σχολείου του και το άλλο προετοιμάζεται με μεγάλο ζήλο από μόνο του για να περάσει στην Α γυμνασίου του αντίστοιχου πρότυπου σχολείου, αναρωτιέμαι αν είναι σωστό για το δεύτερό μου παιδί να μπει σε αυτή την διαδικασία.
    Και αυτό γιατί :
    1. Σκέφτομαι το ψυχολογικό σοκ του παιδιού μου όταν στην Γ γυμνασίου μπορεί και να χρειαστεί να χάσει τους φίλους του αλλά και το σχολικό του περιβάλλον από μια ατυχία της στιγμής.
    2. Χάνει την ευκαιρία να φοιτήσει σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο με κάποια μερική υποτροφία -και εδώ αναρωτιέμαι μήπως η κυβέρνηση προωθεί την καλυτέρευση του επιπέδου των ιδιωτικών σχολείων.
    3. θα χρειαστεί σε όλη την Γ γυμνασίου να εστιάσει στα δύο μαθήματα (γλώσσα και μαθηματικά) για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τυχόν μαθητές που προετοιμάζονται μόνο σε αυτά τα δύο μαθήματα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Με αυτόν το τρόπο θα υπάρξει υποβάθμιση των υπολοίπων μαθημάτων -που σημαίνει υποβάθμιση της γενικής καλλιέργειας του παιδιού- προς όφελος μόνο των εξεταζόμενων μαθημάτων. Και εδώ αναρωτιέμαι αν ο σκοπός σας είναι να δώσετε επιπλέον πελατεία στα φροντιστήρια προετοιμασίας με τις επιπλέον εξετάσεις.

    Τέλος προτείνω να γίνουν επιπλέον πρότυπα λύκεια για τα παιδιά που θέλουν να εισαχθούν στην Α λυκείου από ένα άλλο γυμνάσιο. Τα παιδιά που έχουν ήδη διαγωνιστεί για να εισαχθούν στα πρότυπα γυμνάσια στην Α γυμνασίου να συνεχίσουν κανονικά στην Α λυκείου του αντίστοιχου προτύπου τους.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:34 | Νίκος Α.

    Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι ορθή για τους ακόλουθους συνοπτικά λόγους:
    – Μετατρέπεται αυτομάτως η τρίτη γυμνασίου για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Σχολεία σε τρίτη λυκείου: άγχος, πίεση, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα προκειμένου να συνεχίσουν να φοιτούν σε ένα σχολείο στο οποίο ήδη έχουν εισαχθεί με εξετάσεις και όπου αποδεικνύουν συνεχώς την αξία τους. Δυσανάλογο βάρος, υλικό και ψυχολογικό, σε εφηβικούς ώμους, πανηγυρισμοί από πλευράς παραπαιδείας!
    – Μονομερής αθέμιτη μεταβολή συνθηκών από την πλευρά του ισχυρού ενώ η «σύμβαση» μεταξύ διοίκησης (με τη μορφή του σχολείου φοίτησης) και διοικούμενων (γονέων και μαθητών) έχει ήδη καταρτισθεί και βρίσκεται εν εξελίξει.
    – Οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου που φοιτούν εν συνεχεία, όπως ανέκαθεν συνέβαινε, στο Πρότυπο Λύκειο εξακολουθούν να αριστεύουν, όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο από τα ποσοστά εισαγωγής τους σε ΑΕΙ, που είναι υψηλά και αφορούν δύσκολες Σχολές. Επομένως το επιχείρημα ότι το 1/3 ή το 1/2 που συνεχίζουν στο Λύκειο δεν αξίζει να βρίσκεται εκεί καταρρίπτεται με αδιάσειστα στοιχεία.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:25 | Γεώργιος Κολάγγης

    Επί του άρθρου 18
    Οι μαθητές οι οποίοι ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, θα πρέπει να έχουν απευθείας εισαγωγή στην `Α Λυκείου του αντίστοιχου Πρότυπου Λυκείου.
    Είναι Άδικο και απαράδεκτο, έχοντας ήδη τα παιδιά αυτά φοιτήσει σε όλο το Πρότυπο Γυμνάσιο να μπουν στην διαδικασία εξετάσεων για την εισαγωγή τους στη `Α Λυκείου του Πρότυπου Λυκείου.
    Παιδιά τα οποία έχουν δώσει τον προσωπικό τους αγώνα επί τριετία φοίτησης στο Πρότυπο Γυμνάσιο για υψηλού επιπέδου μόρφωση και κατάρτιση, με πολλές ώρες διαβάσματος, ομίλων, προγραμμάτων κλπ είναι ΆΔΙΚΟ και ανεπίτρεπτο να μπουν σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία εξετάσεων για το αυτονόητο, δηλαδή την ομαλή συνέχεια στον «φυσικό» τους χώρο, δηλαδή την Α Λυκείου των πρότυπων Λυκείων. Θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα αυτή η άδικη θέση του Νομοσχεδίου και να προωθεί τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια στα ανάλογα πρότυπα Λύκεια.

    Γεώργιος Κολάγγης
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 24 Απριλίου 2020, 14:21 | Θεοφίλου Αναστασία

    Σχετικά με το άρθρο 18, θεωρώ απαράδεκτη τη διενέργεια εκ νέου εξετάσεων για τους μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια για την εισαγωγή τους στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια και θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.
    Αφορά σε παιδιά που ήδη έχουν δώσει πολύ απαιτητικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε πρότυπα γυμνάσια και έχουν επιτύχει τον στόχο τους. Αυτά τα παιδιά, λοιπόν, έρχονται τώρα στην ιδιαίτερα δυσάρεστη και φορτισμένη θέση να μπουν πάλι σε διαδικασία εξετάσεων για να συνεχίσουν τις σπουδές στο αντίστοιχο λύκειο που φοιτούν (επιπλέον των εξαιρετικά απαιτητικών προαγωγικών εξετάσεων της Γ’ Γυμνασίου των Προτύπων Γυμνασίων), με κίνδυνο, σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους, όντας ήδη αγχωμένοι για το μέλλον τους, να πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο στο οποίο αγωνίστηκαν ιδιαίτερα να εισαχθούν και τα κατάφεραν, να χάσουν τους φίλους τους,  να αποκοπούν από το περιβάλλον τους και ν’ αλλάξει εντελώς η ζωή τους. Οι μαθητές θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα ψυχολογικά, θα επιφορτισθούν με επιπλέον εργασία και ενδεχομένως θα αποπροσανατολιστούν από τους στόχους και τις προτεραιότητές τους, μαθητές οι οποίοι κατάφεραν σε πολύ τρυφερή ηλικία και καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να εισαχθούν και συνεχίζουν την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις των γυμνασίων τους σε σχέση με τα υπόλοιπα γυμνάσια.  Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους που πρέπει να λάβουν υπόψη οι αρμόδιοι γι’ αυτή την αδιανόητη απόφαση που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό, παρά μόνο την ενίσχυση της παραπαιδείας, αφού, λόγω της αυξημένης πίεσης και αγωνίας που θα υποστούν γονείς και μαθητές, θα στραφούν οι περισσότεροι στα φροντιστήρια, ώστε να είναι ακόμη πιο σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουν τη θέση που τους ανήκε δικαιωματικά στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο.  Δεδομένου ότι δεν θα ισχύσει το ίδιο για τα Πειραματικά γυμνάσια και λύκεια, όπου οι μαθητές επιλέγονται με απλή κλήρωση και όχι μέσω εξετάσεων, ενισχύει την άποψη ότι ο μόνος λόγος που επιχειρείται αυτή η τόσο άδικη και απαράδεκτη διαδικασία, είναι για την ενίσχυση της παραπαιδείας. Είναι λυπηρό που, ενώ περιμέναμε επιτέλους την ενίσχυση των προτύπων δημόσιων σχολείων,  να βλέπουμε την πλήρη αποδόμησή τους. Αμφισβητείται άρδην η ουσιαστική δουλειά που γίνεται στα πρότυπα γυμνάσια από καθηγητές και μαθητές, οι αυξημένες απαιτήσεις αλλά και οι δημιουργικές εργασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτά τα σχολεία. Αντί να δοθούν κίνητρα και εργαλεία σε μαθητές και καθηγητές για την αναβάθμιση των προτύπων, δρομολογείται η καταστρατήγησή τους. Γονείς και μαθητές θα αρνούνται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά θα επιφορτιστούν στα μέσα της εφηβείας τους με επιπλέον αδικαιολόγητες εξετάσεις, διατρέχοντας τον κίνδυνο να φύγουν από το σχολείο τους και να απομακρυνθούν από το οικείο περιβάλλον που είχαν δημιουργήσει και να πρέπει να ενταχθούν σ’ ένα νέο, άγνωστο, σχολικό και κοινωνικό πλαίσιο, σε αυτή την τόσο καθοριστική περίοδο της ζωής τους.Πιστεύω ότι πρέπει να αποσυρθεί άμεσα μία τόσο παράλογη και άδικη διάταξη που όχι μόνο δεν ενισχύει τα πρότυπα σχολεία, αλλά επιφέρει πολύ μεγάλη ψυχολογική και οικονομική φόρτιση σε χιλιάδες οικογένειες.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:11 | Αγγελική Χ.

    Η αποσύνδεση των Πρότυπων Γυμνασίων με τα Πρότυπα Λύκεια δεν μπορεί να εφαρμοσθεί για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια διότι είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγούνται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση και της χρηστής διοίκησης.

    Οι μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια αιφνιδιάζονται με την αποσύνδεση του Πρότυπου Γυμνασίου από το Πρότυπο Λύκειο, καθώς εισήχθησαν με άλλο νομικό καθεστώς και δεν γνώριζαν ότι θα υπήρχε η πιθανότητα να αλλάξουν εκ νέου σχολικό περιβάλλον μετά τη φοίτηση στο Γυμνάσιο. Σε περίπτωση που το γνώριζαν, είναι σίγουρο ότι αρκετοί από αυτούς δε θα επέλεγαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:05 | ΦΛΕΣΟΥΡΑ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ.
    Ως μητέρα μαθητή της Α´Γυμνασίου Πρότυπου Σχολείου θεωρώ λάθος το σημείο του παρόντος άρθρου που αφορά στην εισαγωγή εξετάσεων για την προαγωγή των μαθητών στο Λύκειο. Οι μαθητές των Πρότυπων Σχολείων στην πλειονότητα τους είναι άριστοι μαθητές που μέσω πολύ δύσκολων και απαιτητικών εξετάσεων εξασφάλισαν την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο. Η φοίτηση σε ένα νέο σχολείο χωρίς τους συμμαθητές που επί 6 χρόνια ήταν μαζί στο Δημοτικό πολλές φορές ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα για τα παιδιά αυτά. Κι ενώ λοιπόν αποκόπηκαν από τις παρέες του Δημοτικού και κατάφεραν με το όποιο ψυχολογικό κόστος να δημιουργήσουν νέες παρέες στο Γυμνάσιο, καλούνται έπειτα από 3 χρόνια να διαγωνιστούν εκ νέου για να διεκδικήσουν την παραμονή τους στο ίδιο σχολικό περιβάλλον και να μην χρειαστεί να αλλάξουν εκ νέου σχολείο.
    Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο νόμος βάσει του οποίου διαγωνίστηκαν
    τα παιδιά μας προέβλεπε ότι η εγγραφή τους από το γυμνάσιο στο συνδεδεμένο με αυτό λύκειο είναι αυτοδίκαιη. Οπότε με το συγκεκριμένο άρθρο αλλάζουν προς το δυσμενέστερο οι όροι του διαγωνισμού.
    Με εκτίμηση

  • 24 Απριλίου 2020, 13:33 | Ιωάννης Βόρδος

    Αναφορικά με το άρθρο 18, θεωρώ απαράδεκτη την καθιέρωση εξετάσεων μαθητών που ήδη φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο για την εισαγωγή τους στην Α τάξη του συνδεδεμένου Πρότυπου Λυκείου.
    Αρχικά, οι ήδη φοιτούντες θα πρέπει να εξαιρεθούν, καθώς έχουν εισαχθεί με διαφορτικές προυποθέσεις.
    Στη συνέχεια, είναι αδιανόητη η εφαρμογή απευθείας εισαγωγής στα αντίστοιχα Πειραματικά και όχι στα Πρότυπα. Δεν είναι κατανοητή αυτή η διάκριση και σε τι αποσκοπεί.
    Με τις εξετάσεις αυτές στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και οι προσανατολισμοί των μαθητών, οι οποίοι καλούνται να ανταγωνιστούν εκ νέου σε μία πολύ υψηλών απαιτήσεων δοκιμασία, αμέσως μετά ή παράλληλα με τις πολύ απαιτητικές προαγωγικές εξετάσεις του Πρότυπου Γυμνασίου, που φοιτούν ήδη και με τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός Προτύπου Λυκείου. Το τελευταίο θα τους επιβαρύνει ψυχολογικά τόσο με μία αποτυχία, όσο και με την απώλεια των συμμαθητών και του οικείου περιβάλλοντος του σχολείου τους.
    Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι καθ’ αυτόν τον τρόπο μηδενίζεται η αξία των Πρότυπων Γυμνασίων, καθώς δεν αναγνωρίζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συντελέστηκαν επί τριετίας σε αυτά και οι μαθητές τους καλούνται να ανταγωνιστούν με όλους τους υπόλοιπους σε 2 μόλις μαθήματα.
    Εκτιμώ και αναμένω ότι το εν λόγω άρθρο θα πρέπει να τροποποποιηθεί αντίστοιχα με απευθείας εισαγωγή των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων απευθείας στα συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια.

  • 24 Απριλίου 2020, 13:32 | Λεωνίδας N.

    Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα και πιστεύω ότι με αυτό εκφράζω την άποψη του συνόλου των γονέων που έχουν παιδιά που φοιτούν στην Α’ ή Β’ Γυμνασίου των Π.Σ.
    Ας υποθέσουμε ότι φοιτώ σε μια πανεπιστημιακή σχολή στην οποία εισήχθην με Μ.Ο βαθμών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 19. Εντελώς ξαφνικά μαθαίνω μόλις τελειώνω το 3ο έτος πως ειδικά για την σχολή μου αποφασίστηκε ότι για να συνεχίσω τις σπουδές μου σε αυτην θα πρέπει να δώσω ξανά νέες εξετάσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο. Συνυποψήφιοί μου οι πάντες στην επικράτεια και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αν περάσω καλώς, αλλιώς θα μετεγγραφώ σε μια άλλη σχολή η οποία ήταν η 20ή επιλογή μου όταν κατάρτιζα το μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων. Μένω εμβόντητος. Κανείς δεν μου είχε πει τίποτα ποτέ. Θεωρησα ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις που έδωσα είναι ικανες να κρίνουν την επάρκειά μου για την φοίτηση στην σχολή αυτή (για όλα τα έτη, όχι τα μισά!). Πώς σας φαίνεται το σενάριο; Είναι δίκαιο;
    Εάν λοιπόν δεν είναι δίκαιο αυτό μια φορά για τον φοιτητή που στο κάτω-κάτω καλείται να διαγωνισθεί σε εξειδικευμένο αντικείμενο, γιατί είναι δίκαιο για παιδιά της 3ης Γυμνασίου που καλούνται αναπάντεχα να διαγωνισθούν με όλους τους Έλληνες συνομηλίκους τους στην ύλη του σχολείου;

  • 24 Απριλίου 2020, 13:29 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Επί του άρθρου 18
    Η καθιέρωση εισαγωγικων εξετάσεων για την Α’ Λυκείου Προτύπων Σχολείων για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο ίδιο πρότυπο γυμνάσιο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά άδικη.
    Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως τραυματική για ένα παιδί που προέρχεται από ένα πρότυπο και αναγκάζεται να εισέλθει στο ήδη διαμορφωμένο από παρέες δημόσιο της περιοχής του κουβαλώντας μάλιστα τη ρετσινιά της αποτυχίας.
    Ακόμη κι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, δε θα πρέπει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ισχύσει για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια γιατί οι μαθητές αυτοί επέλεξαν να εισαχθούν στα συγκεκριμένα σχολεία κάτω από άλλους όρους. Συνεπώς θα πρέπει να περιληφθούν κι αυτοί στις μεταβατικές διατάξεις.
    Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων ποτέ στο παρελθόν δεν έδιναν εξετάσεις για να μπουν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο.
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ Π Σ – 1984

  • 24 Απριλίου 2020, 13:25 | Χριστίνα Β

    Με το παρόν, η πλειονότητα των Πειραματικών Σχολείων μετατρέπεται σε Πρότυπα. Έτσι, μόλις είδα ότι και το Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων να γίνεται Πρότυπο. Πρακτική διαφορά για τους ενδιαφερόμενους: στα μεν πειραματικά, η εισαγωγή γνωρίζαμε ότι, καλώς ή κακώς, γίνεται με κλήρωση, ενώ στα Πρότυπα με την διαδικασία των γραπτών εξετάσεων, των οποίων έπρεπε να προηγηθεί η αδρά ενίσχυση της παραπαιδείας για άλλη μια φορά…
    Και ενώ πολλοί γονείς αναμένουμε να υποβάλουμε τις αιτήσεις για τη διαδικασία της κλήρωσης για το σχολικά έτος 2020-2021, ίσως και κάποιοι τρέφοντας περισσότερες ελπίδες (π.χ. για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση), με το παρόν καλούμαστε τελευταία στιγμή να υποβάλουμε τα παιδιά μας στην διαδικασία των εξετάσεων.
    Και ναι, είναι τελευταία στιγμή, αφού όσα παιδιά προετοιμάζονται για εισαγωγικές εξετάσεις σε Πρότυπα δίνουν τη μάχη τους εδώ και πολύ καιρό (τα περισσότερα από αυτά σε φροντιστήρια!!) σαν να προετοιμάζονται για πανελλήνιες…
    Μην στερείται την πιθανότητα για ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον από αυτούς που δεν είναι σε θέση να προπληρώσουν την ελπίδα ΑΔΡΑ!!

    Όσον αφορά στην εισαγωγή μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων στα Πρότυπα Λύκεια, είναι λάθος η επανάληψη της διαδικασίας των εξετάσεων.

    Εξετάσεις για εισαγωγή στο Π.Γ., εξετάσεις για το Π.Λ., πανελλήνιες…Πόσο άγχος!!! Μην ξεχνάμε είναι παιδιά…

    Οι μαθητές δηλαδή που αποφοιτούν το 2020 από τα πρώην Πειραματικά Γυμνάσια καλούνται αιφνιδίως να δώσουν εισαγωγικές για Π.Λ. Παιδιά που μέχρι τώρα θεωρούσαν δεδομένη την συνέχιση των σπουδών τους στο συνδεδεμένο Π.Λ..

    Εν τέλει αναρωτιέμαι μήπως, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον όσον αφορά στην εισαγωγή των μαθητών για τη σχολική χρονιά 2020-2021 τόσο στα έως τώρα ΠειΓ, όσο και στα ΠειΛ , δεν θα έπρεπε να ισχύσει αυτός ο τρόπος εισαγωγής;

  • 24 Απριλίου 2020, 13:18 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Επί του άρθρου 18
    Η καθιέρωση εισαγωγικων εξετάσεων για την Α’ Λυκείου Προτύπων Σχολείων για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο ίδιο Πρότυπο Γυμνάσιο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά άδικη.
    Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων ποτέ στο παρελθόν δεν έδιναν εξετάσεις για να μπουν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο.
    Ακόμη κι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, δε θα πρέπει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ισχύσει για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια γιατί οι μαθητές αυτοί επέλεξαν να εισαχθούν στα συγκεκριμένα σχολεία κάτω από άλλους όρους. Συνεπώς θα πρέπει να περιληφθούν κι αυτοί στις μεταβατικές διατάξεις.
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ,
    ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΠΣ – 1984

  • 24 Απριλίου 2020, 13:13 | ΑΝΔΡΙΑΝΑ Ν.

    Σχετικά με τη διενέργεια εξετάσεων για την εισαγωγή στο αντίστοιχο Λύκειο των μαθητών Γυμνασίου των Προτύπων σχολείων : Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σχετικά ότι : «ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΦΟΙΤΑ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ». Αυτή ακριβώς η δυνατότητα θεωρώ ότι εκπληρώνεται με τη δημιουργία περισσοτέρων προτύπων σχολείων, τα οποία από 5 πλέον θα γίνουν 24. Πως δικαιολογείται επομένως βάσει των ανωτέρω η αποδυνάμωση ή ακόμα η εκμηδένιση των δικαιωμάτων των ήδη φοιτούντων στην α΄και β΄γυμνασίου των προτύπων σχολείων μαθητών; Θεωρείται περισσότερο άξια προστασίας η παροχή μιας δυνατότητας, η οποία ούτως ή άλλως προσφέρεται, από το δικαίωμα των μαθητών που ήδη διακρίθηκαν σε πολύ δύσκολες και ανταγωνιστικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην α΄ Γυμνασίου και οι οποίοι καθημερινά αποδεικνύουν την αξία τους στο μαθησιακό περιβάλλον του προτύπου Γυμνασίου ; Οι μαθητές αυτοί έχουν ήδη αλλάξει μία φορά μαθησιακό περιβάλλον και με το νέο νομοσχέδιο ενδέχεται να αλλάξουν και πάλι, χωρίς τη δική τους θέληση, όχι γιατί δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν μαθησιακά στις εξετάσεις που θέλετε να ορίσετε, αλλά γιατί ενδεχομένως, λόγω της ψυχολογικής επιβάρυνσης με την οποία εσείς θα τους φορτίσετε, να χάσουν τους καθηγητές τους, τους φίλους τους και τη δυνατότητα να μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω την προσωπικότητά τους μέσα στο σχολείο στο οποίο δικαιωματικά ανήκουν, προκειμένου εσείς να δώσετε τη δυνατότητα σε κάποιον άλλον ώστε «να υπάρξει κινητικότητα»…Σκόπιμο και ορθό θα ήταν επομένως να προβλεφθεί ότι οι ήδη φοιτούντες μαθητές στην α΄και β΄Γυμνασίου των 5 υφιστάμενων Προτύπων σχολείων θα συνεχίσουν αυτοδικαίως τις σπουδές τους στα αντίστοιχα πρότυπα λύκεια, χωρίς να χρειαστεί να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται εύλογα η εμπιστοσύνη τους ως πολιτών (και ως μελλοντικών ψηφοφόρων) προς το κράτος. Με τον τρόπο αυτό επίσης, τα παιδιά μας, οι «Άριστοι» όπως και το Υπουργείο θέλει να τους ορίζει, δεν αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι μόνο υπό το στείρο, ηθικοπλαστικό και απαρχαιωμένο πλαίσιο της ως άνω έννοιας, αλλά ως παιδιά που έχουν στόχους και τους επιτυγχάνουν, που έχουν δουλέψει και συνεχίζουν να δουλεύουν σκληρά σε ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά που έχουν ακόμα συναισθήματα και ψυχολογικές εναλλαγές λόγω και της δύσκολης ηλικίας την οποία βιώνουν.Παρακαλώ επομένως για την ορθή θεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου.

  • 24 Απριλίου 2020, 13:13 | Μανταου Γιώτα

    Οι μαθητες που φοιτούν στο Πρότυπο γυμνάσιο , είναι εκεί γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει και το Λύκειο.
    Διάλεξαν το πρότυπο με αυτά τα στοιχεία . Την σύνδεση του Λυκείου , τους ομίλους και πίστευαν σε ένα σχολείο πρότυπο και διαφορετικό . Θυσίασαν φίλους , ύπνο και ξεκούραση για να πάνε σε ένα γυμνάσιο χιλιόμετρα μακριά και είχαν την ωριμότητα να το κάνουν , πιστεύοντας στον εαυτό τους και σε μια καλύτερη σχολική σταδιοδρομία , και κάποια από αυτά δεν έχουν κλείσει καν τα 13 τους χρόνια .. Εμείς σαν γονείς εμπιστευτήκαμε τα παιδιά μας σε αυτό το γυμνάσιο και τα φέραμε έτοιμα να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του προτύπου . Τώρα μας ζητάτε τι ακριβώς ;;;; Να σας τα προετοιμάσουμε και για το Λύκειο ;;;;
    Και μετά τι; Θα καμαρώνετε για τους αποφοίτους σας ; Τους απόφοιτους που φτιάξαν τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα ;;; Το πρότυπο γυμνασιο θα έπρεπε να είναι ένα φυτώριο παιδιων με όρεξη και ιδεες ,που ομως πρέπει να τα καλλιεργήσεις , να τα εμπνεύσεις και να τα δεις να εξελίσσονται . Όχι να τα σπρώχνεις στην παραπαιδεία και να περιμένεις πάλι οι γονείς με αίμα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα .
    Για οποία λοιπόν αλλαγή πάνω στις εισαγωγικές στα πρότυπα Λύκεια ζητάμε να ΜΗΝ περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα γυμνάσια .
    Με εκτίμηση

  • 24 Απριλίου 2020, 12:50 | Μυρτώ Π.

    Είμαι μαθήτρια ενός πρότυπου γυμνασίου. Στην τελευταία χρόνια του δημοτικού, η πρώτη μου ασχολία ήταν να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις. Ήταν απολύτως εξαντλητικό. Είναι μία διαδικασία δύσκολη όταν πηγαίνει κάποιος σε ένα σχολείο όπου το επίπεδο είναι χαμηλό, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο θα είναι να το προετοιμαστεί κάποιος για τέτοιου είδους εξετάσεις και ταυτόχρονα να βρίσκεται σε ένα τόσο απαιτητικό σχολείο όσο τα πρότυπα γυμνάσια. Το αποτέλεσμα (σύμφωνα με έναν από τους καθηγητές μου ο οποίος δίδασκε στο μικρό διάστημα που παρόμοια νομοσχέδια ίσχυαν) είναι οι μαθητές να παραμελούν τα υπόλοιπα μαθήματα, γιατί ήταν αδύνατο να τα κάνουν όλα και το να μείνουν σε ένα σχολείο όπου είχαν περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση και είχαν κάνει τόσους φίλους ήταν πιο σημαντικό από οποιοδήποτε μάθημα.

  • 24 Απριλίου 2020, 12:28 | Ευστάθιος Λ.

    Είναι εκπεφρασμένη η προτίμηση της Κας Υπουργού στο σύστημα εκπαίδευσης των ιδιωτικών σχολείων.
    Παραθέτω απόσπασμα από τον κανονισμό εισαγωγής των μαθητών στο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών, σχολείο στο οποίο φοίτησε η Κα Υπουργός και το οποίο αποτελεί προφανώς το πρότυπό της.
    «Οι μαθητές/μαθήτριες που θα εισαχθούν θα ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στο ίδιο σχολείο στο οποίο θα τοποθετηθούν μετά την εισαγωγή τους στο σχολείο αυτό.»
    Γιατί λοιπόν, ενώ είναι αυτή η πρακτική που ακολουθείται στο Κολλέγιο Αθηνών, η Κα Υπουργός θεωρεί ότι οι μαθητές των Προτύπων Σχολείων πρέπει να διώχνονται όταν τελειώσουν την φοίτησή τους στο Γυμνάσιο και να ξαναδιαγωνίζονται με όλους τους μαθητές των υπολοίπων σχολείων για να κερδίσουν τη θέση τους στο Λύκειο; Στο Κολλέγιο δεν υπάρχουν μαθητές που μετά την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο «παίρνουν τον κακό δρόμο» ή «τα φορώνουν στον κόκκορα» μέχρι το Λύκειο; Μόνο στα Πρότυπα Σχολεία συμβαίνει αυτό και επομένως πρέπει να θεσπιστούν εξετάσεις για να διαφαλιστεί κατά 100% η «αριστεία» στο Λύκειο;

  • 24 Απριλίου 2020, 12:02 | ΒΙΚΥ Π.

    Σχετικά με το άρθρο 18

    Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και, αναμένοντας την ανακοίνωση των μέτρων χαλάρωσης μετά τις 4 Μαΐου, ένα γεγονός θεωρείται πλέον δεδομένο, ότι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις εισαγωγής των παιδιών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνουν και, μάλιστα, όσο πιο κοντά στις συνηθισμένες ημερομηνίες προκειμένου να μην επηρεαστεί η ψυχολογία των παιδιών και παραταθεί το άγχος και η αγωνία τους. Λογικό, όταν ένας από τους βασικούς ρόλους του Κράτους είναι η δημιουργία «ασφάλειας» στον πολίτη μέσω της εξασφάλισης μίας «συνέχειας» και ενός προγραμματισμού.

    Σχετικά με την μετάβαση των μαθητών – εφήβων (τονίζοντας ιδιαίτερα το δεύτερο) από τα Πρότυπα Γυμνάσια στα Πρότυπα Λύκεια γιατί δεν λαμβάνεται αυτό υπόψη προσθέτοντας επιπλέον γραπτές εξετάσεις; Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη περάσει το στάδιο των εξετάσεων στην ηλικία των 12 (ιδιαίτερα μικρά για να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία) τη στιγμή που οι υπόλοιποι συμμαθητές τους δεν ζουν κάτι παρόμοιο. Και αντί να τους επιβραβεύουμε γι’ αυτήν την προσπάθειά τους, τους προσθέτουμε ένα επιπλέον «εμπόδιο» που πρέπει να υπερπηδήσουν σε μια κρίσιμη ψυχολογικά περίοδο της ζωής τους, αυτή της εφηβείας; Πού βρίσκεται σε αυτό το σημείο η εξασφάλιση της «συνέχειας» και, κατά συνέπεια, της «ασφάλειας» από την πλευρά του Κράτους τόσο προς τους μαθητές – εφήβους όσο και προς τις οικογένειες αυτών; Ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτής της επιπλέον εξεταστικής διαδικασίας; Μήπως ακυρώνει τελικά την αξία των προηγούμενων εξετάσεων εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια;

  • 24 Απριλίου 2020, 11:39 | Κανδηλάκης Μανώλης

    Επί του άρθρου 18:
    Να εξαιρεθούν όλοι οι μαθητές που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια το σχ. έτος 2019-2020 από τις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο (και των 3 τάξεων).
    Η εισαγωγή αυτών των παιδιών έγινε με αδιάβλητες εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια, γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσουν στο συνδεδεμένο Λυκειο μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις, με προσωπική θυσία των ιδίων και των οικογενειών τους σε χρόνο και χρήμα. Δεν το μετανιώσαμε ήταν επιλογή μας. Είμαστε ΥΠΕΡ της αριστείας και γι αυτό το λόγο καθημερινά προσπαθούμε στο σχολείο στην οικογένειά μας και στη ζωή μας να πηγαίνουμε μπροστά. Η βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και η απογοήτευση για εφήβους που πίστεψαν σε ένα θεσμό και προσπαθούν καθημερινά σε αυτόν δε νομίζω να είναι στόχος του Υπουργείου. Οι μαθητές αυτοί αποδεικνύουν καθημερινά την αξία τους σε ένα απαιτητικό περιβάλλον.
    Πιστεύω για λόγους ισονομίας, δικαιοσύνης, εμπιστοσύνης των εφήβων προς το Υπουργείο και γενικότερα το κράτος, αξιοκρατίας και κυρίως για την ψυχική τους ηρεμία να μην αλλάξει η διαδικασία εισαγωγής στο συνδεδεμένο Λύκειο. Κερδισμένος θα βγει πρωτίστως ο θεσμός της Αριστείας.
    Ευχαριστώ

  • 24 Απριλίου 2020, 11:02 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΔΟΥΤΖΗ

    Η πρόθεση να υποβληθούν τα παιδια των Πρότυπων Γυμνασίων ξανά σε εξετάσεις για την μετάβασή τους στο οικείο Λύκειο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
    Πρώτον, η κάθε οικογένεια που μπήκε στη διαδικασία να στείλει το παιδί της να δώσει αυτές τις πολύ δύσκολες, στατιστικά και παιδαγωγικά, εξετάσεις, το έκανε με συγκεκριμέμνες προυποθέσεις. Πιστεύω οτι κανείς μας δεν θα υπέβαλε το παιδι και την οικογένειά του σε αυτη την ψυχοφθόρα και πολυέξοδη διαδικασία, αν γνωρίζαμε οτι υπήρχε πιθανότητα να αλλάξει το παιδί σχολείο μετά από τρια χρόνια. Παρακαλώ να θυμάστε οτι πρόκειται για παιδιά. Όχι μηχανές. Όχι υπάλληλοι. ΠΑΙΔΙΑ.
    Ποια παιδαγωγική αρχή μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την αψυχολόγητη, απαράδεκτη πρόταση;
    Απολύτως καμια. Τα παιδιά μας απειλούνται με την ποινή αλλαγής σχολικου περιβάλλοντος χωρίς να έχουν κάνει τίποτα κακό. Σε κάθε μη πρότυπο σχολείο της χώρας(συμπεριλαμβανομένων και των πειραματικών), τα παιδιά παραμένουν αυτοδίκαια στο οικείο περιβάλλον τους. Γιατι τα παιδιά των προτύπων πρεπει να ζήσουν και αυτη την ανασφάλεια για κάτι τόσο αυτονόητο για τους υπόλοιπους; Μόνο ένας λόγος μπορεί να υπάρχει.

    Να βάλουμε και άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ.

    Επιβάλλεται να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη, τουλάχιστον για τα παιδιά που είναι ήδη στο Γυμνάσιο και που μπήκαν με δεδομένη την αυτοδίκαιη μετάβασή τους στο οικείο Λύκειο.

  • 24 Απριλίου 2020, 10:52 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεωρώ άδικη και αδικαιολόγητη τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την πρόσβαση των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων στα Πρότυπα Λύκεια.

    Σαφώς για την επιβράβευση της αριστείας και τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου των μαθητών – που είναι ζητούμενο όλων μας – θα μπορούσαν να τεθούν εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης όπως για παράδειγμα ένας σταθμισμένος μέσος όρος των επιδόσεων τους στις τρείς τάξεις του γυμνασίου. Ως εκπαιδευτικοί ως γονείς αλλά και ως αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την υπερπροσπάθεια των επιμελών και εξαιρετικών μαθητών των προτύπων γυμνασίων (που αποτελούν με βεβαιότητα την πλειοψηφία και όχι την μειοψηφία όπως κάποιοι θέλουν να ισχυρίζονται) να ανταπεξέλθουν στις ψηλές απαιτήσεις και τον αυξημένο όγκο εργασιών που πρέπει να εκπονήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι κρίθηκαν μέσω αδιάβλητων εξετάσεων για την εισαγωγή τους σε αυτά και συνεχίζουν να κρίνονται μέσα στις σχολικές τους τάξεις καθημερινά! Έχουμε, λοιπόν, όλοι χρέος να τους στηρίζουμε να τους ενθαρρύνουμε να τους βοηθάμε να πάνε παραπέρα, να ανακαλύψουν τις κλίσεις, τις δεξιότητες, τα ταλέντα τους, να συμπορευόμαστε μαζί τους με στόχο την βελτιστοποίηση την αυριανής εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι να τους εγκλωβίσουμε στη μονόπλευρη ενασχόληση των δύο εξεταζόμενων μαθημάτων που όλοι γνωρίζομαι ότι απαιτείται !

    Αγαπητή κα Υπουργέ,

    ας αναλογιστούμε ότι κάθε διαδικασία εξέτασης ελλοχεύει τον κίνδυνο της αποτυχίας (με ότι αυτό συνεπάγεται συναισθηματικά για έναν έφηβο) ακόμα και για τους ικανότερους των ικανοτέρων και παράλληλα κρίνει τον εξεταζόμενο μαθητή από μία μόνο στιγμή αδιαφορώντας για τη γενικότερη εικόνα και προσπάθεια που έχει καταβάλλει και αξιολογηθεί επί τρία συναπτά έτη μέσα από το θεσμό των προτύπων γυμνασίων σχολείων. Ας αναλογιστούμε ότι μιλάμε για εφήβους που τους ενθαρρύναμε και ανέπτυξαν δεσμούς, φιλίες και παρέες μέσα στην σχολική τους κοινότητα που έφτιαξαν τον δικό τους κοινωνικό περίγυρο όπως κάποτε και εμείς φτιάξαμε, ως έφηβοι, τον δικό μας και σίγουρα δεν θέλαμε να μας τον γκρεμίσει κανείς !!!.

    Είμαι σίγουρη ότι όλοι στοχεύουμε στο καλύτερο. Ας βρούμε λοιπόν ένα δίκαιο, για τα παιδία μας, τρόπο να το επιτύχουμε ώστε η επόμενη ημέρα να τα βρει δυνατότερα.

  • 24 Απριλίου 2020, 10:44 | Θανάσης Παπαδόπουλοσ

    Δεν είναι κατανοητή η προστιθέμενη αξία, του να υπάρχει διαδικασία γραπτών εξετάσεων μεταξύ Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Λυκείου σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις στον ψυχισμό του μαθητή-εφήβου και στον οικογενειακό προγραμματισμό του. Η επιλογή της συμμετοχής στο Πρότυπο Γυμνάσιο έχει ήδη δημιουργήσει κάποια δεδομένα τα οποία δεν είναι λογικό να αλλάζουν κάθε 3 χρόνια. Η εγγραφή αποφοίτων των υπολοίπων Γυμνασίων δεν γίνει αυτόματα σε συγκεκριμένα γνωστά από χρόνια Λύκεια? Γιατί αυτή η διαφοροποίηση για τους μαθητές των Προτύπων?

  • 24 Απριλίου 2020, 10:33 | ΦΑΤΣΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Επί του άρθρου 18 και πάλι.
    Οι μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη για το αγαθό της Παιδείας,έδωσαν εξετάσεις, οι οποίες ήταν αδιάβλητες και μάλιστα μόνο μία φορά και τέλος.Ακολούθησαν τη διαδικασία έχοντας στο μυαλό τους ότι περνώντας στο Πρότυπο Γυμνάσιο,θα συνέχιζαν τις σπουδές τους και στο αντίστοιχο Λύκειο.Μάλιστα έγινε αλλαγή περιβάλλοντος με δική τους απόφαση, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο από άποψη παροχής γνώσης.Τώρα με μεγάλη προχειρότητα κάποιοι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με αυτά τα παιδιά και εισηγούνται κάτι που δεν έχει προηγούμενο.Τις ίδιες εξετάσεις να τις θεσπίσουν και στα υπόλοιπα Γυμνάσια και τότε οι γονείς θα αντιδράσουν ανάλογα.Τι θα απαντούσε ο συντάκτης του άρθρου αν είχε παιδί στην Α΄ή στη Β΄Γυμνασίου;Μήπως έχει στην Γ΄ και για το λόγο αυτό εξαιρεί την τρίτη τάξη; Καλό θα είναι να σοβαρευτούν κάποιοι άνθρωποι και να σεβαστούν μαθητές και γονείς.Άλλωστε ένας δίκαιος νόμος θεσπίζεται από εδώ και πέρα ώστε όσοι ενδιαφέρονται να ξέρουν και τους κανόνες του παιχνιδιού.Για τους παραπάνω λόγους μια πολιτεία που αφουγκράζεται τον παλμό και τους απλούς πολίτες, θα πρέπει να ακούει και τα δίκαια αιτήματά τους. Θα πρέπει να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις,ώστε να ησυχάσουν μαθητές και γονείς. Τέλος ένας άνθρωπος που κρίνει σωστά, μελετάει και τα εύλογα παράπονα που προκάλεσε αυτή η προχειρότητα και ενεργεί ανάλογα.Εμείς σαν γονείς δε ζητούμε χάρες και εξυπηρετήσεις και σίγουρα θα κινηθούμε ανάλογα και συντεταγμένα για να προστατεύσουμε από παιδαγωγική άποψη τα παιδιά μας.Μακάρι ο συντάκτης του ως άνω άρθρου 18, να διαβάσει τα ορθά σχόλια των γονιών και να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.Άλλωστε για τα Πειραματικά στην παράγραφο 7 διευκρινίζει ότι όσοι μαθητές πέρασαν με κλήρωση στην Α΄ Γυμνασίου δεν χρειάζεται να μπουν ξανά σε κλήρωση στην Α΄Λυκείου,ορθά με παιδαγωγική προσέγγιση σε αντίθεση με τα Πρότυπα που μετά από διαδικασία εξετάσεων στην Α΄ Γυμνασίου έχει αντιπαιδαγωγική διάθεση τιμωρώντας μάλιστα μαθητές, που αγωνίζονται για το καλύτερο.Κλείνοντας, η συγκεκριμένη διαδικασία το μόνο που πετυχαίνει είναι να δημιουργεί μια αναστάτωση και να ρίχνει νερό στο μύλο όσων διαφωνούν με το θεσμό των Προτύπων.
    Σας ευχαριστώ πολύ.
    Φατσέας Γιώργος

  • 24 Απριλίου 2020, 10:06 | Μανταου Γιώτα

    Οι μαθητες που φοιτούν στο Πρότυπο γυμνάσιο , είναι εκεί γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει και το Λύκειο.
    Διάλεξαν το πρότυπο με αυτά τα στοιχεία . Την σύνδεση του Λυκείου , τους ομίλους και πίστευαν σε ένα σχολείο πρότυπο και διαφορετικό . Θυσίασαν φίλους , ύπνο και ξεκούραση για να πάνε σε ένα γυμνάσιο χιλιόμετρα μακριά και είχαν την ωριμότητα να το κάνουν , πιστεύοντας στον εαυτό τους και σε μια καλύτερη σχολική σταδιοδρομία , και κάποια από αυτά δεν έχουν κλείσει καν τα 13 τους χρόνια .. Εμείς σαν γονείς εμπιστευτήκαμε τα παιδιά μας σε αυτό το γυμνάσιο και τα φέραμε έτοιμα να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του προτύπου . Τώρα μας ζητάτε τι ακριβώς ;;;; Να σας τα προετοιμάσουμε και για το Λύκειο ;;;;
    Και μετά τι; Θα καμαρώνετε για τους αποφοίτους σας ; Που φτιάξαν τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα ;;; Το πρότυπο γυμνασιο θα έπρεπε να είναι ένα φυτώριο παιδιων με όρεξη και ιδεες ,που ομως πρέπει να τα καλλιεργήσεις , να τα εμπνεύσεις και να τα δεις να εξελίσσονται . Όχι να τα σπορ νέος στην παραπαιδεία και να περιμένεις πάλι οι γίνεις με αίμα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα .
    Για οποία λοιπόν αλλαγή πάνω στις εισαγωγικές στα πρότυπα Λύκεια ζητάμε να ΜΗΝ περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα γυμνάσια .
    Με εκτίμηση

  • 24 Απριλίου 2020, 09:47 | Νατάσα Βασιλά

    Καταλαβαίνω το σκεπτικό του άρθρου όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση βάσει του στόχου των ΠΣ. Όμως, αυτό που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο είναι γιατί το Υπουργείο ξεχωρίζει το Πρότυπο Γυμνάσιο από το Πρότυπο Λύκειο και πού θα εξυπηρετήσει αυτό τους μαθητές που καλούνται να αποδεικνύουν συνεχώς την «επιτυχία» του θεσμού των προτύπων και την απόδειξη του επιπέδου της αριστείας τους με εξετάσεις, δηλαδή με ένα μικρό στιγμιότυπο μέσα από όλη την πορεία τους στο Πρότυπο Σχολείο.
    Οι εισαγωγικές εξετάσεις (ή τεστ δεξιοτήτων στο πιο μοντέρνο) θα αφήσουν έξω από το Πρότυπο Λύκειο κάποια παιδιά και θα φέρουν κάποια άλλα μέσα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Έτσι, όπως κάποια παιδιά κάνουν προετοιμασία στα φροντιστήρια για την Α γυμνασίου, θα επιλέξουν να κάνουν προετοιμασία για την Α λυκείου. Αυτό είναι νομίζω το αποτέλεσμα του μέτρου αυτού.
    Εάν θέλει το υπουργείο να μετρήσει την αριστεία των μαθητών και να τους επιβραβεύσει, ας φροντίσει να καλύψει τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό μόνιμα, ας σπεύσει να στηρίξει έμπρακτα (με χρήμα) εργαστήρια, επιστημονικές-ερευνητικές δράσεις των σχολείων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού και τόσες άλλες ανάγκες ΓΝΩΣΤΕΣ των Προτύπων Σχολείων.
    Φτάνουν οι εξετάσεις πια.

  • 24 Απριλίου 2020, 09:23 | Π. Γιώργος

    Διαβάζω τα σχόλια…Προβληματίζομαι …Είμαι καθηγητής χρόνια σε Λύκεια και σε Πρότυπα…Το επίπεδο συχνά δεν είναι αυτό που περιγράφεται στα σχόλια.Οι εξετάσεις/η επιλογή κρίνεται απαραίτητη γιατί είναι διακριτή βαθμίδα εκπαίδευσης.
    Αν ήταν έτσι να συνεχίσουν και στα ΑΕΙ γιατί είναι αριστοι.
    Εχετε δει τα ποσοστά επιτυχίας τους στις σχολές πρωτης προτίμησης?
    Εχετε συγκρίνει τα ποσοστά αυτά με τα αντίστοιχα μαθητών ενός απλού περιφερειακού λυκείου?
    Εχετε προβληματιστεί για τα δημοσιευματα του αναρτώνται τα καλοκαίρια ότι μαθητές από την Τετάρτη Δημοτικού (!) προετοιμάζονται σε φροντιστήριαγια εισαγωγή στα πρότυπα Γυμνάσια??
    Ολοι οι μαθητές του πρότυπου Γυμνασίου ενδιαφέρονται για όλα τα μαθήματα?
    Είναι διακριτή εκπαιδευτική βαθμίδα και προυποθέτει επιλογή για τη συνέχιση.
    Συγχαρητήρια και μόνο συγχαρητήρια γιατί αποτελεί δικαιη πρόταση και παιδαγωγικά ορθή πρόταση!

  • 24 Απριλίου 2020, 08:24 | evapan

    Το εν λόγω μέτρο εισαγωγής των Μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια με εξετάσεις, μόνο τιμωρητικό θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει και σίγουρα όχι προτρεπτικό για την συνέχιση των σπουδών τους στα σχολεία αυτά. Ένας μαθητής της Γ Γυμνασίου προτύπου σχολείου θα καλεστεί να δώσει δύο φορές εξετάσεις σε ένα καλοκαίρι, απολυτήριες και εισαγωγικές. Οι μαθητές αυτοί θα πρέπει να επιβραβεύονται για την εισαγωγή τους και όχι να τιμωρούνται για την αριστεία τους. Εξάλλου ο μέσος όρος των βαθμολογιών τους είναι πολύ υψηλός. Ντροπή.

  • 24 Απριλίου 2020, 00:25 | ΝΕΟΝΕΛΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ

    Η διάταξη η οποία αφορά την εκ νέου εξέταση των παιδιών των Προτύπων Γυμνασίων στην Α΄τάξη του Λυκείου αντί να ενισχύει αποδυναμώνει τον θεσμό των Προτύπων. Κι αυτό γιατί πολλοί γονείς και μαθητές θα το σκεφτούν να λάβουν μέρος, αν αναλογιστούν το βάρος μιας εκ νέου προσπάθειας μετά από τρία χρόνια. Βάρος όχι μόνο οικονομικό, αλλά και βάρος στην ψυχολογία εφήβων οι οποίοι θα αναγκαστούν στη μέση της εφηβείας να ξαναυποστούν μια ψυχοφθόρα διαδικασία προκειμένου να μην χρειαστεί να υποβληθούν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, να μην χρειαστεί να αλλάξουν πάλι φίλους και παρέες που μόλις είχαν αρχίσει να εδραιώνουν μετά από τρία χρόνια σε ένα νέο σχολείο με παιδιά από πολλές γειτονιές της Αθήνας. Ίσως η διάταξη αυτή να αποσκοπεί εν τέλει στην ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ του δημοσίου Πρότυπου σχολείου σε όφελος των ιδιωτικών στα οποία οι εξετάσεις υποτροφιών δεν σε αναγκάζουν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ιδίως όταν συνεχίζεις να έχεις μια καλή επίδοση κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Τέλος, δεν είναι δυνατόν να υποβάλλεις κάποια παιδιά σε μια διαρκή διαδικασία εξετάσεων από την τελευταία τάξη του Δημοτικού μέχρι τις Πανελλήνιες προκειμένου να αποδεικνύουν την ικανότητά τους, ούτε μπορεί να κρίνεται η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε μια ατυχία της στιγμής που μπορεί να συμβεί σε εξετάσεις της μιας μέρας. Επίσης, δεν καταλαβαίνω τη διάκριση που υπάρχει με τα πειραματικά σχολεία στα οποία προβλέπεται η διασύνδεση και η συνέχεια των σπουδών από τη μία βαθμίδα στην επόμενη. Ελπίζω οι αρμόδιοι στο υπουργείο να σκεφτούν πολύ σοβαρά την αλλαγή συτή, η οποία όπως ανέπτυξα παραπάνω τελικά είναι σε βάρος των Προτύπων, αλλά και των παιδιών που φοιτούν σε αυτά, αυξάνει την ανασφάλεια των εφήβων, ενισχύει τον θεσμό των φροντιστηρίων σε όλη την εκπαίδευση και μετατρέπει τη μέση εκπαίδευση σε αυτά τα σχολεία σε μια συνεχή εξεταστική διαδικασία.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:29 | Eleni

    Θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου όσον αφορά τις αλλαγες στον τρόπο επιλογής των μαθητών. Δεν θα πω για τους κόπους παιδιών και γονιών για να πετύχουν τα παιδιά σε ένα διαφορετικού τύπου σχολείο. Δεν θα πω για τις αμέτρητες ώρες και το υψηλό κόστος που διαθέτουν οι γονείς για να εξασφαλίσουν την ομαλή πρόσβαση και αποχώρηση των παιδιών από το σχολείο. Ευτυχώς το παιδί μου πέρασε στο πρότυπο γυμνάσιο χωρίς μια ώρα παραπάνω διάβασμα από αυτό του σχολείου του. Ενός δημόσιου σχολείου, και η πρόσβαση του σε αυτό είναι σχετικά εύκολη και χωρίς κόστος. Θα μιλήσω όμως για την φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους απέναντι στους πολίτες . Για την ισότητα έναντι των νόμων. Για την αξιοπιστία των νόμων. Όταν καλείς παιδιά ηλικίας 12 χρονών να διαγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο, γα μια καλύτερη εκπαίδευση με ίσους όρους, με αξιοπρέπεια χωρίς ρουσφέτια και λαδώματα με μόνη δύναμη τη δύναμη του μυαλού τους και προσπαθώντας να τα πείσεις για τη συμμετοχή αυτή, τους μιλάς για τη δυνατότητα που τους δίνει η ελληνική πολιτεία να διαγωνιστουν, να πετύχουν κάτι που ίσως είναι καλύτερο για το μέλλον τους και που θα τους δώσει κάποιες άλλες προοπτικές. Εγώ σαν μητέρα θεωρώ ότι είπα ψέματα στο παιδί μου, ότι το κορόιδεψα, ότι το έβαλα σε μια διαδικασία για δικιά μου ικανοποίηση, γιατί όταν με ρώτησε «μαμά αν τα καταφέρω πόσο θα φοιτήσω στο σχολείο αυτό;» η απαντηση που έπρεπε να του δώσω θα ήταν «ρώτα τον υπουργό». Αναλογιστείτε κύριοι της νομοθετικης επιτροπής Για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε; για ποιο σεβασμό στους νόμους κ την ισότητα στους πολίτες και ιδαιτερα στους νέους πολίτες.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:12 | ΒΙΚΥ ΚΟΝΤΟΥ

    Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων θα πρέπει αυτοδίκαια να συνεχίζουν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Η διαδικασία εισαγωγής των παιδιών στα πρότυπα γυμνάσια ήταν επίπονη, ψυχοφθόρα και δαπανηρή. Τα παιδιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβληθούν εκ νέου σε ίδια δοκιμασία.

    Η ενδεχόμενη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές διακυμάνσεις με έντονα συναισθήματα άγχους, αβεβαιότητας, αίσθημα χαμηλής αυτό-αξίας καθώς και μειωμένη ακαδημαϊκή επίδοση.

    Πιθανές διαδικασίες επιλογής από το γυμνάσιο στο λύκειο θα επιφέρουν φαινόμενα ανταγωνισμού μεταξύ συμμαθητών με αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών. Το καλό σχολείο είναι το σχολείο της συνεργασίας, τόσο μεταξύ δασκάλων και παιδιών, όσο και μεταξύ των ίδιων των παιδιών, είναι το σχολείο, όπου κύρια σημασία έχει το προς λύση πρόβλημα και όχι το ποιος θα φτάσει πρώτος στη λύση.

    Τέλος είναι σαφές ότι η δοκιμαστική εφαρμογή μίας εκπαιδευτικής καινοτομίας σε μαθητές υψηλών επιδόσεων μπορεί, ενδεχομένως, να έχει αξιόλογα αποτελέσματα, όταν η σχολική πορεία των μαθητών αυτών είναι ενιαία στη Δευτεροβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης έτσι ώστε να μπορεί να γίνει και αποτίμηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:04 | ΚΟΥΡΣΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Διαφωνά με την λειτουργία των Πρότυπων σχολείων.

    Οπότε και με αυτήν την διάταξη

  • 23 Απριλίου 2020, 22:49 | Στέλλα Παπαστεφάνου

    Τα παιδιά που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια έδωσαν εξετάσεις για να εισαχθούν σε αυτά.Εξετάσεις που για να μπορέσουν να διακριθούν έκαναν ιδιαίτερα ή φροντιστήρια για να καλύψουν τα κενά του Δημοτικού που δεν ήταν και λίγα αφού λίγοι είναι οι ευσυνείδητοι δάσκαλοι που κάνουν σωστά την δουλειά τους και ίσως από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει την αξιολόγηση η κ.Κεραμέως.Και τώρα αυτά τα παιδιά καλούνται πάλι να μπουν σε αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία.Πόσες φορές πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ΑΡΙΣΤΟΙ αυτό άλλωστε φαίνεται και στην αξιολόγηση που τους γίνεται από τους καθηγητές τους…Εκτός και αν δεν έχετε εμπιστοσύνη στην κρίση των καθηγητών που εσείς έχετε διορίσει…Τα παιδιά γνώριζαν ότι δίνουν εξετάσεις και θα φοιτούν στα Πρότυπα 6 χρόνια.Αν κάποια παιδιά δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σχολείου θα μπορούσε να τεθεί μια βαθμολογία εισαγωγής π.χ18.5Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για εφήβους που έχουν τους φίλους τους και οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να διαταράξει την ψυχική τους κατάσταση.Ενας αριστούχος μαθητης με βαθμολογία 19 και ανω σε όλα τα χρόνια φοιτησής του στο Γυμνάσιο γιατί να πρέπει να αποδείξει τα αυταπόδεικτα και να μπει στην διαδικασία να διαγωνιστεί ξανά και με την πίεση και το άγχος που θα έχει να κινδυνέψει αποτύχει.Μην ξεχνάμε μιλάμε για παιδιά ,τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας…Και μην ξεχνάμε και την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουμε φέτος και τα κενά που θα αποκτήσουν οι μαθητές…και μετά από μια τέτοια χρονιά εξετάσεις πάλι και παραπαιδεία…Είδα και στα σχόλια ότι κάποιοι καθηγητές είναι υπερ και βέβαια αφού θα ακμάσει η παραπαιδεία και κάποιοι θα κάνουν χρυσές δουλειές πάνω στα παιδιά μας που γίνονται ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ…Χάνεται η εμπιστοσύνη μας στο Κράτος…

  • 23 Απριλίου 2020, 22:47 | Παπαγεωργοπουλου Αγγελικη

    Η καθιέρωση εισαγωγικων εξετάσεων για την α’ λυκείου προτύπων σχολείων για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο ίδιο πρότυπο γυμνάσιο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά άδικη. Τα παιδιά μας όταν έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην α’ γυμνασίου και πέρασαν, πήραν την απόφαση να φοιτησουν με την προϋπόθεση που ίσχυε τότε πριν δύο χρόνια ότι δεν θα διακυβευοταν η αλλαγή σχολείου στο λύκειο. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως τραυματική για ένα παιδί που προέρχεται από ένα πρότυπο και αναγκάζεται να εισέλθει στο ήδη διαμορφωμένο από παρέες δημόσιο της περιοχής του κουβαλώντας μάλιστα τη ρετσινιά της αποτυχίας!!!
    Επιπλέον, οφείλετε να λάβετε υπόψη την υπερπροσπαθεια που καταβάλλουν όσα παιδιά φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις υποχρεώσεων, την αυστηρή κριτική, τον όγκο των εργασιών και τη δυσκολία των εξετάσεων που ήδη βιώνουν στο πρότυπο γυμνάσιο (σε σύγκριση με τα μη πρότυπα). Θέλετε στα αλήθεια να υποβάλετε αυτά τα παιδιά σε ακόμα μια σκληρή δοκιμασία, αυτήν των έξτρα εξετάσεων εισαγωγής στο λύκειο τη στιγμή μάλιστα που δοκιμάζονται καθημερινά στο απαιτητικό περιβάλλον του σχολείου τους;
    Το δικαιοτερο θα ήταν να αρχίσει να ισχύει αυτό το μέτρο για τα παιδιά που θα εισέλθουν στην Α γυμνασίου και εφεξής, προκειμένου να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτήν την προοπτική.
    Ελπίζω να διαβάσετε προσεκτικά την άποψη μου και να αναθεωρήσετε το άδικο αυτό μέτρο για όσα παιδιά ήδη φοιτούν στο ίδιο πρότυπο γυμνάσιο. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 23 Απριλίου 2020, 22:03 | Χάρης Μ.

    Είμαι μαθητής σε ένα πρότυπο γυμνάσιο. Για να μπω στο γυμνάσιο αυτό προετοιμαζόμουν για ένα ολόκληρο χρόνο και εννοείται ότι ήμουν ένας πολύ καλός μαθητής σε όλο το δημοτικό. Τώρα στο γυμνάσιο συνεχίζω την προσπάθεια μου, οι βαθμοί μου είναι άριστοι αλλά τώρα το υπουργείο μου λέει ότι αυτό δεν φτάνει, δεν πιστεύουν ότι το αξίζω! Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί ασχολούμαι εντατικά με το άθλημα μου και αφιερώνω επίσης πολύ χρόνο στην μουσική. Και τώρα το υπουργείο μου λέει να τα βάλω αυτά στην άκρη και να ασχοληθώ μόνο με το διάβασμα και συγκεκριμένα με τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστώ. Μα δεν μπορεί η ζωή να είναι μόνο γλώσσα και μαθηματικά! Η τρίτη γυμνασίου θα είναι η τελευταία μου πραγματικά ευκαιρία για να ασχοληθώ με τα χόμπυ μου. Έτσι και αλλιώς σε όλο το λύκειο θα έχω εξετάσεις ..δεν θα μου λείψουν!

  • 23 Απριλίου 2020, 21:03 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ Π.

    Επί του άρθρου 18
    Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων ποτέ στο παρελθόν δεν έδιναν εξετάσεις για να μπουν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Ακόμη κι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, δε θα πρέπει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ισχύσει για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια γιατί οι μαθητές αυτοί επέλεξαν να εισαχθούν στα συγκεκριμένα σχολεία κάτω από άλλους όρους. Συνεπώς θα πρέπει να περιληφθούν κι αυτοί στις μεταβατικές διατάξεις.
    Εαν το γνώριζα εκ των προτέρων, δεν θα επέλεγα ποτέ να υποβάλω το παιδί μου και την οικογένειά μου σε αυτή την κοστοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία. Είναι απαράδεκτο και ανήθικο να αλλάζουν «οι όροι του παιχνιδιού» όταν το «παιχνίδι» έχει ήδη ξεκινήσει.