Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:16 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΞ.ΛΙΟΠΕΤΑΣ

    Δεν είναι σωστό σε καμμία περίπτωση για τα παιδιά πού ήδη φοιτούν σε πρότυπα Γυμνάσια να υπαχθούν με τις νέες διατάξεις σε καθεστώς εξετάσεων.Αυτό είναι καταφωρα αντιθετο στην Αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου σε συνδυασμό με την Αρχή της καλής πίστης του διοικουμένου,καθόσον ανατρέπει από πλευράς οικογενειών κάθε πρόβλεψη και οικογενειακό προγραμματισμό (εξαετής περίοδος φοίτησης σε Γυμνάσιο και Λύκειο συνολικά).Επισημαίνεται ότι η Διοίκηση ενεργεί παράνομα όταν με τις πράξεις της διαταράσσει μία λογική συνέπεια που η ίδια καθιέρωσε με την συμπεριφορά της.Αντίθετα ,για τους ήδη φοιτούντες στην Α ΚΑΙ Β Γυμνασίου μαθητές πρέπει με μεταβατική διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου να υπάρξει καθεστώς απαλλαγής από τις σχετικές εξετάσεις.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:15 | Ιωάννης Τζούκας

    Είμαι υπέρ των εξετάσεων εισαγωγής σε πρότυπα ,όπως επίσης και γενικά στο θεσμό των εξετάσεων.Θεωρω όμως τεράστιο λάθος την μετάβαση από το γυμνασιο στο λύκειο μέσω εξετάσεων.Αυτο κυρίως για την ψυχολογία ενός εφήβου που θα «αποτύχει» να συνεχίσει να φοιτά στο ίδιο σχολείο με τους συμμαθητές του επειδή ενδεχομένως ένα παιδί από άλλο σχολείο θα γράψει καλύτερα από αυτόν.Προφανως δεν υποστηρίζω ότι με κάθε τρόπο πρέπει να πάει στην επόμενη βαθμίδα χωρίς αξιολόγηση , αλλά αυτή μπορεί να γίνει μέσω των κλασικών προαγωγικών εξετάσεων που ήδη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.
    θεωρώ αυτονόητη την απόσυρση αυτού του άρθρου

  • 26 Απριλίου 2020, 11:44 | ΣΚΟΥΦΑ ΙΩΑΝΝΑ

    Σχετικά με την πρόθεσή σας να καταργήσετε την αυτοδίκαιη εισαγωγή των αποφοίτων των Προτύπων γυμνασίων στην Α τάξη του αντίστοιχου Πρότυπου Λυκείου, θα ήθελα να διατυπώσω τις παρακάτω σκέψεις:
    1. Τα παιδιά (αλλά και οι αντίστοιχες οικογένειες) πέρασαν μια μεγάλη δοκιμασία στην ηλικία των 12 οπότε αντί να παίζουν έπρεπε να διαβάζουν συνεχώς για να πετύχουν ένα στόχο που θα τους άνοιγε το δρόμο σε υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευση. Τελικά πέτυχαν να εισαχθούν μέσα από αδιάβλητες πανελλήνιες εξετάσεις ανάμεσα σε περισσότερα από 700 παιδιά. Πιστεύετε πως μέσα σε 3 χρόνια, τα ίδια παιδιά έχασαν τον προσανατολισμό τους; Αν ναι, τότε κάτι πρέπει να αναβαθμίσετε εντός των γυμνασίων και όχι να τα βάζετε εκ νέου να αποδείξουν την αξία τους.   
    2. Αν θεωρείτε πως οι απόφοιτοι των Προτύπων γυμνασίων πρέπει να περάσουν από την ίδια διαδικασία αξιολόγησης που θα περάσουν οι απόφοιτοι όλων των άλλων γυμνασίων, τότε εσείς οι ίδιοι ΑΥΤΟ ΑΚΥΡΩΝΕΤΕ τα λεγόμενά σας για τα Πρότυπα σχολεία και την ΑΡΙΣΤΕΙΑ που προάγουν. 
    3. Είναι -για άλλη μια φορά- άδικο (ίσως και μη νόμιμο) για τους συνεπείς πολίτες που εμπιστεύθηκαν το κράτος και δε διάλεξαν την υποτροφία κάποιου ιδιωτικού σχολείου, να τους αλλάζετε τους όρους του παιχνιδιού στη μέση.
    4. Μια παράμετρος που φαίνεται να μη λαμβάνετε -επίσης- υπόψιν είναι η ψυχολογική πίεση ενός εφήβου μετά από ενδεχόμενη αλλαγή περιβάλλοντος και ο στιγματισμός του στο νέο σχολικό περιβάλλον ως «αποτυχημένος». 
    5. Τέλος, για άλλη μια φορά αντί να κοιτάξουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του σχολείου με συνεχείς εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης, επιμόρφωσης κλπ βάζουμε εξετάσεις όπου σε μια στιγμή μπορεί να ανατραπούν όλες οι προσπάθειες ακόμα και του πιο άριστου μαθητή (επειδή για παράδειγμα αρρώστησε εκείνη την ημέρα).
    Ειλικρινά αναρωτιέμαι για τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την ενίσχυση της παραπαιδείας (για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο).
    Μήπως είναι μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της οικονομίας;

  • 26 Απριλίου 2020, 11:33 | Μαθητής Ευαγγελικής Σχολής

    Αξιότιμη κ Υπουργέ,

    Αποφάσισα να συντάξω αυτό το κείμενο προκειμένου να εκφράσω την δυσανασχέτησή μου σχετικά με το άρθρο 18 που αναφέρει την ύπαρξη εισαγωγικών εξετάσεων για την είσοδο από το Γυμνάσιο στο λύκειο στα πρότυπα σχολεία.

    Είμαι μαθητής του προτύπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής σχολής της Σμύρνης. Το λέω και θα το λέω πάντα με καμάρι γιατί μόνο εγώ ξέρω τι πέρασα για να έχω μια θέση σε αυτό το σχολείο. Νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου και αυτό δεν θα μου το πάρει κανένας. Όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε τόσα άλλα παιδιά που έχασαν τον τελευταίο χρόνο τους στο δημοτικό και αντί να ζουν στην ανεμελιά, έζησαν στο άγχος, στην κούραση και στο διάβασμα. Ώρες ατέλειωτες. Κι αυτό γιατί; Για ένα καλύτερο μέλλον. Για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Για να μάθουμε. Μόνοι μας έπρεπε να δώσουμε μια μάχη και να νικήσουμε πολλούς ισάξιους μαθητές. Όμως γνωρίζετε τι σημαίνει να δίνεις μια μάχη. Μια μάχη ακόμα και νικηφόρα να είναι έχει απώλειες, θυσίες. Αυτές, ειδικά για εμένα που μένω μακρυά, ήταν να χάσω όλους μου τους φίλους και να πρέπει να προσαρμοστώ σε ένα καινούργιο και διαφορετικό περιβάλλον. Κάθε μέρα πρέπει να ξυπνώ πολύ νωρίς για να προλάβω να πάω στο σχολείο και να κάνω τόσες ώρα στον δρόμο. Παρόλα αυτά ποτέ δεν τα παράτησα. Ξέρετε γιατί; Επειδή το αγαπώ! Μου αρέσει να ξυπνώ νωρίς και να κάνω ώρες στον δρόμο. Μου αρέσει να διαβάζω ατέλειωτες ώρες την ημέρα, και εσείς θέλετε να μου το πάρετε. Νομίζετε ότι θα το δεχτούμε σαν καλά μικρά παιδάκια. Ε λοιπόν όχι δεν θα δεχτούμε να μας πάρετε ο,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Τους φίλους μας και το αγαπημένο μας σχολείο για το οποίο αγωνιστήκαμε. Δεν θα καταπνίξουμε τα συναισθήματά μας σαν χάρτινα ανθρωπάκια. Γιατί είμαστε άνθρωποι. Και οι άνθρωποι πρέπει να εκφράζονται.

    Εν κατακλείδει, καταλαβαίνω ότι θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία και στα παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου, αλλά έτσι στερείτε σε εμάς τις φιλίες μας και το κατόρθωμά μας. Θα τελειώσω θέτοντας ένα ερώτημα. ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΣ;

    Με σεβασμό,

    Μαθητής της Ευαγγελικής σχολής.

  • 26 Απριλίου 2020, 11:29 | Ρεντζέπη Ιωάννα

    Τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα σχολεία, όταν έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε αυτά, γνώριζαν ότι θα εγγράφονται και στα αντίστοιχα πρότυπα Λύκεια. Η αυθαίρετη αυτή αλλαγή, αποτελεί εμπαιγμό για τους μαθητές και τις οικογένειές τους και καθιστά μη αξιόπιστο το Κράτος προς τους πολίτες του.
    Επίσης επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του μαθητή, αφού έχοντας αλλάξει ήδη δύο φορές σχολικό περιβάλλον (Δημοτικό της γειτονιάς, πρότυπο Γυμνάσιο) κινδυνεύει να βρεθεί σε νέο, με μια τυχόν αποτυχία του και μάλιστα στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας.
    Γι αυτούς και πολλούς άλλους λόγους θεωρώ πως η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να αφαιρεθεί από το νέο νομοσχέδιο.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 26 Απριλίου 2020, 11:26 | Μαθητής Ευαγγελικής Σχολής

    Αξιότιμη κ Υπουργέ,

    Αποφάσισα να συντάξω αυτό το κείμενο προκειμένου να εκφράσω την δυσανασχέτησή μου σχετικά με το άρθρο 18 που αναφέρει την ύπαρξη εισαγωγικών εξετάσεων για την είσοδο από το Γυμνάσιο στο λύκειο στα πρότυπα σχολεία.

    Είμαι μαθητής του προτύπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής σχολής της Σμύρνης. Το λέω και θα το λέω πάντα με καμάρι γιατί μόνο εγώ ξέρω τι πέρασα για να έχω μια θέση σε αυτό το σχολείο. Νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου και αυτό δεν θα μου το πάρει κανένας. Όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε τόσα άλλα παιδιά που έχασαν τον τελευταίο χρόνο τους στο δημοτικό και αντί να ζουν στην ανεμελιά, έζησαν στο άγχος, στην κούραση και στο διάβασμα. Ώρες ατέλειωτες. Κι αυτό γιατί; Για ένα καλύτερο μέλλον. Για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Για να μάθουμε. Μόνοι μας έπρεπε να δώσουμε μια μάχη και να νικήσουμε πολλούς ισάξιους μαθητές. Όμως γνωρίζετε τι σημαίνει να δίνεις μια μάχη. Μια μάχη ακόμα και νικηφόρα να είναι έχει απώλειες, θυσίες. Αυτές, ειδικά για εμένα που μένω μακρυά, ήταν να χάσω όλους μου τους φίλους και να πρέπει να προσαρμοστώ σε ένα καινούργιο και διαφορετικό περιβάλλον. Κάθε μέρα πρέπει να ξυπνώ πολύ νωρίς για να προλάβω να πάω στο σχολείο και να κάνω τόσες ώρα στον δρόμο. Παρόλα αυτά ποτέ δεν τα παράτησα. Ξέρετε γιατί; Επειδή το αγαπώ! Μου αρέσει να ξυπνώ νωρίς και να κάνω ώρες στον δρόμο. Μου αρέσει να διαβάζω ατέλειωτες ώρες την ημέρα, και εσείς θέλετε να μου το πάρετε. Νομίζετε ότι θα το δεχτούμε σαν καλά μικρά παιδάκια. Ε λοιπόν όχι δεν θα δεχτούμε να μας πάρετε ο,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Τους φίλους μας και το αγαπημένο μας σχολείο για το οποίο αγωνιστήκαμε. Δεν θα καταπνίξουμε τα συναισθήματά μας σαν χάρτινα ανθρωπάκια. Γιατί είμαστε άνθρωποι. Και οι άνθρωποι πρέπει να εκφράζονται.

    Εν κατακλείδει, καταλαβαίνω ότι θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία και στα παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου, αλλά έτσι στερείτε σε εμάς τις φιλίες μας και το κατόρθωμά μας. Θα τελειώσω θέτοντας ένα ερώτημα. ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΣ;

    Με σεβασμό,
    Μαθητής της Ευαγγελικής σχολής.

  • 26 Απριλίου 2020, 11:25 | Μαθητής β γυμνασίου

    Αξιότιμη κ Υπουργέ,

    Αποφάσισα να συντάξω αυτό το κείμενο προκειμένου να εκφράσω την δυσανασχέτησή μου σχετικά με το άρθρο 18 που αναφέρει την ύπαρξη εισαγωγικών εξετάσεων για την είσοδο από το Γυμνάσιο στο λύκειο στα πρότυπα σχολεία.

    Είμαι μαθητής του προτύπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής σχολής της Σμύρνης. Το λέω και θα το λέω πάντα με καμάρι γιατί μόνο εγώ ξέρω τι πέρασα για να έχω μια θέση σε αυτό το σχολείο. Νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου και αυτό δεν θα μου το πάρει κανένας. Όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε τόσα άλλα παιδιά που έχασαν τον τελευταίο χρόνο τους στο δημοτικό και αντί να ζουν στην ανεμελιά, έζησαν στο άγχος, στην κούραση και στο διάβασμα. Ώρες ατέλειωτες. Κι αυτό γιατί; Για ένα καλύτερο μέλλον. Για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Για να μάθουμε. Μόνοι μας έπρεπε να δώσουμε μια μάχη και να νικήσουμε πολλούς ισάξιους μαθητές. Όμως γνωρίζετε τι σημαίνει να δίνεις μια μάχη. Μια μάχη ακόμα και νικηφόρα να είναι έχει απώλειες, θυσίες. Αυτές, ειδικά για εμένα που μένω μακρυά, ήταν να χάσω όλους μου τους φίλους και να πρέπει να προσαρμοστώ σε ένα καινούργιο και διαφορετικό περιβάλλον. Κάθε μέρα πρέπει να ξυπνώ πολύ νωρίς για να προλάβω να πάω στο σχολείο και να κάνω τόσες ώρα στον δρόμο. Παρόλα αυτά ποτέ δεν τα παράτησα. Ξέρετε γιατί; Επειδή το αγαπώ! Μου αρέσει να ξυπνώ νωρίς και να κάνω ώρες στον δρόμο. Μου αρέσει να διαβάζω ατέλειωτες ώρες την ημέρα, και εσείς θέλετε να μου το πάρετε. Νομίζετε ότι θα το δεχτούμε σαν καλά μικρά παιδάκια. Ε λοιπόν όχι δεν θα δεχτούμε να μας πάρετε ο,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Τους φίλους μας και το αγαπημένο μας σχολείο για το οποίο αγωνιστήκαμε. Δεν θα καταπνίξουμε τα συναισθήματά μας σαν χάρτινα ανθρωπάκια. Γιατί είμαστε άνθρωποι. Και οι άνθρωποι πρέπει να εκφράζονται.

    Εν κατακλείδει, καταλαβαίνω ότι θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία και στα παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου, αλλά έτσι στερείτε σε εμάς τις φιλίες μας και το κατόρθωμά μας. Θα τελειώσω θέτοντας ένα ερώτημα. ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΣ;

    Με σεβασμό,
    Μαθητής της Ευαγγελικής σχολής.

  • 26 Απριλίου 2020, 11:08 | Α.Χ.

    Αναφορικά με την Εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Λύκεια και σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του αρ. 56 παρατηρούμε το εξής παράδοξο:

    Μαθητής της φετινής Γ’ Γυμνασίου του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας, ο οποίος έχει εισαχθεί με κλήρωση, θα συνεχίσει τη φοίτησή του αυτοδίκαια στην Α’ Λυκείου του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθήνας το οποίο μετονομάζεται σε Πρότυπο. Ως αποτέλεσμα, θα αποφοιτήσει ο μαθητής αυτός από το 2ο ΠΡΟΤΥΠΟ Λύκειο Αθήνας, χωρίς να έχει δώσει ούτε μία φορά στη ζωή του εξετάσεις εισαγωγής.

    Ενώ:

    Μαθητής της φετινής Β’ Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων, ο οποίος έχει εισαχθεί με αδιάβλητες και εξαιρετικά ανταγωνιστικές εξετάσεις, θα συνεχίσει τη φοίτησή του στην Α’ τάξη του Πρότυπου Λυκείου Αναβρύτων αφού υποβληθεί και επιτύχει σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές εξετάσεις για 2η φορά.

    Μιλάμε επομένως για Πρότυπα Σχολεία δύο ταχυτήτων;;;

    Είναι απαράδεκτο να υποβληθούν ξανά οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Λύκειο και παρακαλούμε να διορθωθεί αυτή η αδικία!

  • 26 Απριλίου 2020, 10:47 | Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

    Η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”, αποδεικνύεται πολλαπλώς προβληματική ως προς τον τρόπο επιλογής των μαθητών στα πρότυπα σχολεία, θέτει δε και πλήθος ζητημάτων συνταγματικότητας, ιδίως λόγω ελλείψεως μεταβατικών ρυθμίσεων και σχετικής πρόβλεψης για τους ήδη φοιτούντες μαθητές της α΄ και β΄ τάξεως των προτύπων Γυμνασίων.

    Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι μαθητές που εισήχθησαν, κατόπιν απαιτητικών και αδιάβλητων εξετάσεων, και φοιτούν σήμερα στις α΄ και β΄ τάξεις των προτύπων Γυμνασίων, εγγράφονται στα αντίστοιχα συνδεδεμένα πρότυπα Λύκεια αυτοδίκαια, εφόσον βεβαίως επιτύχουν στις απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις [βλ. τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 6 του ν. 3966/2011 “Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων … και λοιπές διατάξεις” (Α΄118) (όπως ίσχυε μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 11 του ν. 4327/2015, Α΄ 50), και του άρθρου 90 του ν. 4610/2019 (Α΄70), σύμφωνα με τις οποίες «…. Η επιλογή των μαθητών και μαθητριών [στα πρότυπα Γυμνάσια] αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη (Α΄ τάξη Γυμνασίου) και μόνο, ενώ η σχολική πορεία των μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο των σχολείων αυτών υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις»].

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου οι μαθητές της α΄ και β΄ τάξεως των προτύπων Γυμνασίων, οι οποίοι έχουν εισαχθεί -κατόπιν εξετάσεων- υπό την ισχύ των προεκτεθεισών διατάξεων, αποβλέποντας κατά την εισαγωγή τους στην εκ του νόμου προβλεπόμενη εξαετή φοίτηση σε πρότυπο Γυμνάσιο και στο συνδεδεμένο με αυτό πρότυπο Λύκειο, καλούνται, όλως αιφνιδιαστικώς, να δώσουν, πέραν των ενδοσχολικών- απολυτήριων εξετάσεων, και εισαγωγικές εξετάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν εκ νέου την παραμονή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, και να μην αναγκαστούν να αλλάξουν βιαίως και παρά τη θέλησή τους σχολικό περιβάλλον, κατά την ιδιαίτερη σημαντική μετάβασή τους προς το Λύκειο, η οποία συμπίπτει με την πολύ δύσκολη ηλικιακή φάση της εφηβείας. Η ρύθμιση αυτή αποδεικνύεται πολλαπλώς προβληματική , όχι μόνο για τους ήδη φοιτούντες μαθητές, αλλά και για τους μαθητές που πρόκειται να φοιτήσουν σε αυτά, καθώς και για τον χαρακτήρα και τους στόχους των προτύπων σχολείων, για τους ακόλουθους λόγους:

    – Κατά προφανή παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ασφάλειας δικαίου και της απορρέουσας από αυτήν προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το Κράτος μεταβάλλει όλως αιφνιδιαστικώς τον τρόπο εισαγωγής στα πρότυπα Λύκεια, απουσία μεταβατικής ρύθμισης για τους ήδη φοιτούντες μαθητές, οι οποίοι κατά την εισαγωγή τους απέβλεψαν στην εκ του νόμου προβλεπόμενη εξαετή φοίτηση σε πρότυπη σχολική μονάδα. Τούτο δε ενισχύει το άγχος όλων των μαθητών, καθώς τυχόν μη επιτυχία στις εξετάσεις αυτές ανατρέπει πλήρως τον προσωπικό προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους, αναγκάζει τον μαθητή (ο οποίος στην ευαίσθητη φάση της εφηβείας βιώνει ήδη πολλές και σημαντικές αλλαγές) σε βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με τις όποιες πρακτικές και ψυχολογικές προεκτάσεις τούτο συνεπάγεται κατά την ιδιαιτέρως δύσκολη και σημαντική μετάβαση αυτού προς το Λύκειο.

    -Κατά πρόδηλη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) και της επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένης στο άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος υποχρέωσης του Κράτους να ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, θέτει σε δυσμενέστερη θέση, έναντι όλων των υπόλοιπων μαθητών, του μαθητές των πρότυπων Γυμνασίων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που αναγκάζονται να υποστούν υποχρεωτικώς (εκ νέου) εισαγωγικές εξετάσεις στο πρότυπο Λύκειο, προκειμένου να μην αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι μαθητές της Γ΄ γυμνασίου μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικώς στις εισαγωγικές εξετάσεις των προτύπων Λυκείων (οι οποίες σημειωτέον προβλέπονται και υπό το ισχύον καθεστώς κάθε έτος, ενώ δημιουργούνται και νέα πρότυπα Λύκεια με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου), εφόσον θέλουν να επιδιώξουν την εισαγωγή τους σε αυτά, σε περίπτωση δε μη επιτυχίας, απλώς συνεχίζουν να φοιτούν στο ήδη οικείο σχολικό περιβάλλον.

    – Αποπροσανατολίζει τα παιδιά των προτύπων Γυμνασίων από τους στόχους της διευρυμένης μάθησης, καλλιέργειας, εμβάθυνσης και καινοτομίας, τους οποίους υποτίθεται ότι εξυπηρετεί η πρότυπη εκπαίδευση. Σε αντίθεση προς τον ίδιο τον σκοπό της αναβάθμισης των προτύπων σχολείων που εξαγγέλλεται στο άρθρο 11 του ίδιου σχεδίου νόμου, με τη ρύθμιση του άρθρου 18 δεν υπηρετούνται οι επιδιωκόμενοι στόχοι της ανάπτυξης της δημιουργικότητας, καινοτομίας κ.λπ., καθώς οι μαθητές του γυμνασίου αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή στους προαιρετικούς ομίλους που διοργανώνονται στα σχολεία τους, τους οποίους μέχρι σήμερα με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία παρακολουθούν πέραν του σχολικού προγράμματος και ωραρίου, ενώ αποθαρρύνονται και από τη συμμετοχή σε μαθητικούς και λοιπούς διαγωνισμούς γνώσεων και δεξιοτήτων, στους οποίους μέχρι σήμερα με προθυμία συμμετέχουν και πρωτεύουν. Τούτο δε διότι, τον όποιον ελεύθερο χρόνο τους θα τον απορροφά πλέον η στείρα αναπαραγωγή γνώσεων και η φροντιστηριακή προετοιμασία, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στο πρότυπο Λύκειο.

    – Καλλιεργεί, κατά τρόπο παιδαγωγικά αλλά και ηθικά απαράδεκτο, τον στείρο ανταγωνισμό μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης των προτύπων σχολείων, σε βαθμό που καταλύεται κάθε έννοια συνεργασίας και κοινής προσπάθειας (ενισχύοντας αντίθετα τη βαθμοθηρία). Τα παιδιά παύουν να είναι συμμαθητές και συναγωνιστές προς τη γνώση, γίνονται απλοί ανταγωνιστές σε ένα αγώνα για μία θέση στο πρότυπο Λύκειο. Ακόμα και στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν έχεις να ανταγωνιστείς υπό την έννοια αυτή τον διπλανό σου, καθώς οι θέσεις και οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες. Εν προκειμένω, όμως, και με δεδομένο ότι η δυνατότητα εξετάσεων εισαγωγής στο πρότυπο Λύκειο προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο κάθε σχολικής μονάδας χωριστά (δηλαδή οι εξετάσεις δεν διοργανώνονται κεντρικά για όλα τα πρότυπα), είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο στείρος ανταγωνισμός μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης θα θριαμβεύσει!

    -Χρεώνει τον άριστο μαθητή με μία εντελώς άδικη “αποτυχία” και τον τιμωρεί με την βαρύτερη δυνατή -στο πλαίσιο του σχολείου- ποινή, αυτήν της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος. Τούτο δε όχι για το λόγο ότι ο μαθητής αυτός δεν είναι ικανός ή άριστος, αλλά, επειδή απλώς δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να πρωτεύσει μεταξύ των συνυποψηφίων του και να καταλάβει μία από τις περιορισμένες θέσεις (την οποία, ωστόσο, είχε ήδη καταλάβει, αφού έχει ήδη υποστεί τη βάσανο των εξετάσεων επιτυχώς…). Ακόμα και καθόλα άριστοι μαθητές κινδυνεύουν με το σύστημα αυτό να βρεθούν εκτός προτύπου και να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Η βίαιη αυτή αλλαγή αυτή μπορεί να αποβεί πράγματι ολέθρια για τον άριστο και φιλότιμο μαθητή, που αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο ως “αποτυχημένος”, (άριστος μεν, πλην αποτυχημένος). Δυστυχώς, οι ψυχολογικές προεκτάσεις της άδικης και -πέραν του σκοπού του νόμου- “αποτυχίας” αυτής δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου τους συντάκτες του σχεδίου νόμου, οι οποίοι, κατά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος, τιμωρούν με το χειρότερο δυνατό τρόπο τα παιδιά (και τις οικογένειές τους), που, έχοντας πραγματική θέληση για γνώση και ανάπτυξη των οριζόντων τους (επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερη ωριμότητα προς τούτο ήδη από την ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών), έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν το εκπαιδευτικό σύστημα, που τους είχε υποσχεθεί εξαετή φοίτηση σε μία πρότυπη σχολική μονάδα, και, με προσωπικό μόχθο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους, κατάφεραν να επιτύχουν σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις και να εισαχθούν στα σχολεία αυτά. Σημειωτέον δε ότι όλες αυτές οι τόσο σοβαρές για το μέλλον των παιδιών αποφάσεις λαμβάνονται εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς επαρκή ενημέρωση και δυνατότητα τοποθέτησης επί των ρυθμίσεων αυτών όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

    -Κατ’ αποτέλεσμα, η επίμαχη ρύθμιση αποτρέπει του άριστους μαθητές να επιδιώξουν την εισαγωγή τους σε πρότυπα σχολεία, καθώς ο κάθε μαθητής, και δη ο άριστος, επιθυμεί ασφάλεια και βεβαιότητα για το σύστημα και το σχολικό περιβάλλον που θα ακολουθήσει, ιδίως κατά τη φάση της μετάβασής του στο Λύκειο, ήτοι λίγο πριν την τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Προτρέπει, αντίθετα, τους μαθητές αυτούς και τους γονείς τους να καταφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιδιώκοντας ενδεχομένως κάποια υποτροφία. Το ίδιο, ενδεχομένως, αναγκαστούν (πάση θυσία) να κάνουν και οι γονείς των παιδιών των πρότυπων Γυμνασίων, που τελικώς δεν καταφέρουν να περάσουν στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο, προκειμένου να περιορίσουν την τεράστια ηθική και ψυχολογική βλάβη που θα επιφέρει στο παιδί τους η επαναφορά του στο σχολείο της γειτονιάς, με την ιδιότητα του “αποτυχημένου”.

    – Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως με τον τρόπο αυτό δεν ενισχύεται ο θεσμός των προτύπων Λυκείων, ο οποίος ενισχύεται πράγματι μόνο με τη δημιουργία επιπλέον σχολικών μονάδων και τάξεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά, και όχι με το να αφαιρείται το ήδη κεκτημένο -βάσει εξετάσεων – δικαίωμα άριστων και ικανών μαθητών να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη σχολική μονάδα που έχουν επιτύχει (αδιαφορώντας μάλιστα για τις συνέπειες που θα επιφέρει η αλλαγή αυτή στην εξέλιξη και τη ζωή των μαθητών αυτών). Εξάλλου, οι μαθητές των προτύπων Γυμνασίων καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης τους επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο για τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και πολύ υψηλό μέσο όρο βαθμολογίας, συμμετέχουν δε με μεγάλη προθυμία στους προαιρετικούς εκπαιδευτικούς ομίλους, πέραν του σχολικού προγράμματος και ωραρίου, ενώ, παράλληλα, πρωτεύουν σε μαθητικούς και λοιπούς διαγωνισμούς, εκπληρώνοντας έτσι στο ακέραιο τους σκοπούς της πρότυπης εκπαίδευσης που ταυτίζονται, άλλωστε, με τους προσωπικούς τους στόχους. Επιπλέον, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα των προτύπων προβλέπει συνεχή και αυστηρή αξιολόγηση των μαθητών, ενώ στις εξαιρετικές περιπτώσεις που κρίνεται από το διδακτικό προσωπικό ότι οι μαθητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των σχολικών αυτών μονάδων προβλέπονται ειδικά θεσμοθετημένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Τέλος, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, πως και οι χαρισματικοί μαθητές, που αποτελούν τη βάση των προτύπων σχολείων, είναι πάνω απ’ όλα έφηβοι και πρέπει να αναγνωρίζεται και να γίνεται αποδεκτή η ιδιαίτερη ψυχολογία τους. Υπάρχει πλήθος επιστημονικών μελετών που συμπερασματικά καταλήγουν ότι τα χαρισματικά παιδιά διαθέτουν ιδιαίτερα γνωστικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να τα καταστήσουν ευάλωτα στην περίοδο της εφηβείας, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα ραγδαίες μεταβολές και σημαντικές αναπτυξιακές απαιτήσεις. Μερικά δε, από τα παιδιά αυτά, εμφανίζουν δυσκολίες που σχετίζονται με την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία τους σε συνδυασμό με συγκεκριμένους παράγοντες, όπως η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον. Συνεπώς μία ακούσια απομάκρυνση από το σχολικό τους περιβάλλον, θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντική στην ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία τους και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσουν επιδόσεις πολύ κατώτερες των δυνατοτήτων τους ή ακόμα να οδηγηθούν σε σοβαρή, δυνητικά επικίνδυνη κατάθλιψη. https://www.eduportal.gr/efivia-ke-charismatikotita-diskolies-ke-provlimata/

    Για όλους τους παραπάνω λόγους η επίμαχη ρύθμιση, κατά την οποία απαιτείται εκ νέου αξιολόγηση των μαθητών των προτύπων Γυμνασίων για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο είναι συνταγματικώς μη ανεκτή, παιδαγωγικά άστοχη και εσφαλμένη, ενώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα άδικη και ηθικά απαράδεκτη ιδίως για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα σχολεία.

  • 26 Απριλίου 2020, 09:14 | Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Η κυβέρνηση θέτει σε περιορισμό όλες τις οικογένειες, για να μη νοσήσουμε σωματικά και ταυτόχρονα εσείς θέτετε σε διαβούλευση στις 22/04/2020 ένα νομοσχέδιο που εξοντώνει ψυχικά όλους τους μαθητές και οικονομικά τις οικογένειές τους. Λόγω πανδημίας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μαθητική κοινότητα, σύλλογοι, ενώσεις, ομοσπονδία, ΑΣΓΜΕ αδυνατούν να εκφραστούν. ΖΗΤΑΜΕ να αποσύρετε το νομοσχέδιο αναλογιζόμενη τις δυσκολίες που βιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Είναι ανήθικο να μπαίνει σε διαβούλευση νομοσχέδιο τώρα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα σχολεία παραμένουν κλειστά.
    Το υπάρχον νομοσχέδιο μας καθιστά εκ διαμέτρου αντίθετους διότι:
    1) Η μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο απαιτεί εκ νέου εξετάσεις, για παιδιά που ήδη πέρασαν τη δοκιμασία αυτή Αποδυναμώνεται ο στόχος και ο σκοπός των προτύπων και εξανεμίζονται οι πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες. Οι γονείς καλούνται να επιβαρυνθούν οικονομικά ακόμη μία φορά. Αναπαράγεται το μοντέλο του λυκείου που όλα περιστρέφονται γύρω από την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις.
    2) Αναφέρεται σε εκπαιδευτικό εμπιστοσύνης δηλαδή έναν καθηγητή με ήδη καθορισμένες εργασιακές υποχρεώσεις και εργατοώρες και χωρίς την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση.
    Εμείς ζητούμε επιστήμονες ψυχολόγους οι οποίοι να συνεργάζονται με επιστημονικές ομάδες που να περιλαμβάνουν ψυχιάτρους, ειδικούς παιδαγωγούς, δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς .
    3) Το άρθρο 5 έχει σαν θέμα τη διαγωγή των μαθητών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση . Εμείς λέμε : ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ. Αυτό που χρειάζεται είναι αναβαθμισμένο επίπεδο παιδείας και κοινωνικοποιημένα παιδιά. Το σχολείο δεν είναι τιμωρός αλλά παιδαγωγός. Τι παιδιά θέλουμε; φιμωμένα , άβουλα και φοβικά ή ενεργούς πολίτες;
    4) Στο άρθρο 7 τιμωρούνται τις οικογένειες των προτύπων και πειραματικών βάζοντάς τες να πληρώνουν και τα εισιτήρια στα ΜΜΜ .Για ποιά ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ μιλάμε ;
    Εάν οι γονείς είναι οικονομικά ασθενείς τα παιδιά δεν θα πάνε σχολείο ενώ πέρασαν όλες τις εξετάσεις. Πόση αδικία πρέπει να βιώσουν και σε τι ποσό ανέρχεται όλο αυτό ; Μήπως να μιλήσουμε με πραγματικά νούμερα ; Γιατί πολεμάτε τόσο αυτά τα παιδιά ;
    ΖΗΤΑΜΕ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα.
    Θέλουμε ένα ανθρωποκεντρικό σχολείο.

    Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.
    Με εκτίμηση,
    Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

  • 26 Απριλίου 2020, 08:59 | Ελένη Ιωαννίδη

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Όπου διεξάγονται στη χώρα μας εξετάσεις εισαγωγής, σε όλες τις βαθμίδες, έχουν αυτό που λέει το όνομά τους: εισαγωγικό χαρακτήρα. Δίνουν για παράδειγμα εξετάσεις απόφοιτοι από ένα Δημοτικό σχολείο για να εισαχθούν σε ένα Γυμνάσιο το οποίο θέτει κριτήρια εισαγωγής. Εξετάζονται επίσης απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να εισαχθούν σε κάποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως πουθενά δεν διεξάγονται εξετάσεις εισαγωγής για να απορριφθούν κάποιοι μαθητές που φοιτούν ήδη σε ένα σχολείο και να αναγκασθούν να το εγκαταλείψουν ως αποτυχημένοι. Ωστόσο η ψήφιση του άρθρου 18 και για την ακρίβεια η αναφορά σε εξετάσεις από την Γ΄ Γυμνασίου προς την Α΄ Λυκείου θα υποχρεώσει τους μαθητές π.χ. του Γυμνασίου Αναβρύτων ή Βαρβακείου να το εγκαταλείψουν υποχρεωτικά και να αναζητήσουν άλλο Σχολείο. Θεωρείτε παιδαγωγικά σωστό να απομακρυνθεί ένα παιδί από το σχολείο του και το περιβάλλον του χωρίς να έχει ίχνος παραβατικής συμπεριφοράς, όντας καλός μαθητής μόνο γιατί δεν πέρασε κάποιο όριο εξετάσεων ;

    Το σχολείο είναι πρωτίστως ένας θεσμός διάδοσης της γνώσης. Ταυτόχρονα είναι όμως και ένας χώρος κοινωνικοποίησης και διάπλασης της προσωπικότητας του παιδιού. Οι μαθητές γνωρίζονται, δημιουργούν παρέες, φίλους, σχέσεις. Η ψυχολογία τους, η προσωπικότητά τους τρέφεται από αυτές τις σχέσεις. Αν τους υποχρεώσετε να εγκαταλείψουν το σχολείο στην περίπτωση που αποτύχουν στις εξετάσεις θα διακόψετε βίαια αυτές τις σχέσεις. Όταν αυτά τα παιδιά ήρθαν στην Α΄ Γυμνασίου του πρότυπου σχολείου – το οποίο δεν είναι ένα σχολείο της γειτονιάς αλλά συγκεντρώνει παιδιά από διαφορετικές περιοχές – ήταν άγνωστα μεταξύ αγνώστων. Με δειλία και δυσκολίες συγκρότησαν αυτές τις σχέσεις και τώρα πια τους είναι απαραίτητες και πολύτιμες. Με ποια λογική στη μέση της εφηβείας τους θα εξαναγκαστούν εξαιτίας των εξετάσεων να διακόψουν αυτές τις σχέσεις και να αναζητήσουν άλλες σε ένα άγνωστο Λύκειο ;

    Και κάτι τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Τα παιδιά που φοιτούν στα υπάρχοντα Πρότυπα Γυμνάσια έχουν εισαχθεί με εξετάσεις εισαγωγής από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Και μάλιστα μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, ανάλογες με αυτές των πανελλαδικών εξετάσεων σε δύσκολες σχολές, αν κρίνουμε από τον αριθμό των υποψηφίων και τον αριθμό των επιτυχόντων. Είναι παιδιά που έχουν αξιολογηθεί. Γιατί επαναφέρετε ξανά εξετάσεις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές μέσα στην ίδια βαθμίδα ; Αν αποφασισθούν εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο τότε τα παιδιά αυτά θα υποχρεωθούν να δώσουν τρεις (3) εξετάσεις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές μέσα σε 6 χρόνια. Εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, εξετάσεις από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο. Θεωρείτε λογική και παιδαγωγική μια τέτοια συνθήκη ; Οι οικογένειες θα πρέπει επί εξαετία να διαχειριστούν το άγχος της διαρκούς προσπάθειας, διαρκών εξετάσεων και διαρκών εξόδων σε φροντιστήρια προετοιμασίας. Ένα πρότυπο σχολείο αλλά και γενικότερα ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν κρίνεται από τον «καταιγισμό των εξετάσεων» αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες τους οποίους πιστεύουμε ότι θα υπερασπιστείτε.

    Με εκτίμηση,
    Ελένη Ιωαννίδη ( γονέας – Βαρβάκειο Γυμνάσιο )

  • 26 Απριλίου 2020, 08:55 | ΑΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Είναι μεγάλη αδικία για τα παιδιά της α’ και της β΄τάξης γυμνασίου των προτύπων σχολείων, που μπήκαν με πολύ δύσκολες εξετάσεις γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν για τα επόμενα 6 χρόνια (γυμνάσιο και λύκειο), να τους αλλάζετε τη ζωή και να τα βάζετε να ξαναδώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο λύκειο. Επιτέλους τις όποιες αλλαγές νομίζετε ότι είναι για το συμφέρον των παιδιών, δεν μπορείτε να τις κάνετε για παιδιά δημοτικού που πρόκειται να εισαχθούν σε πρότυπο γυμνάσιο, και να μην αιφνιδιάζετε τα παιδιά των προτύπων γυμνασίων που ήδη φοιτούν εκεί;

  • 26 Απριλίου 2020, 07:48 | Βασιλική Γ

    Καλημέρα σας,
    Είμαι μητέρα μαθητή της Β Τάξης Γυμνασίου του πρότυπου σχολείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Ο γιος μου πέρασε στο σχολείο αυτό από τους πρώτους, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, γράφοντας σχεδόν άριστα στα μαθηματικά. Συχνά έχει αναφερθεί στο ανταγωνιστικό επίπεδο των συμμαθητών του. Ο οικογενειακός μας προγραμματισμός ως τρίτεκνης οικογένειας είναι περιορισμένος.

    Φέτος και η κόρη μου προετοιμάζεται, ως απόφοιτος δημοτικού, να δώσει εξετάσεις. Γνωρίζω ότι το επίπεδό της δεν είναι ιδιαίτερα καλό, θελήσαμε να τη βοηθήσουμε και φοιτά ήδη σε φροντιστήριο για εισαγωγή σε πρότυπο σχολείο με εξετάσεις. Καταλαβαίνουμε ότι η προσπάθειά της δε θα έχει αποτέλεσμα, αλλά θέλαμε να τη βοηθήσουμε ώστε να μην αισθάνεται διαφορετική από τον αδελφό της.

    Αναφέρω τα παραπάνω ως παράδειγμα μιας καθημερινής τρίτεκνης οικογένειας και τις ανατροπές στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας αν πρέπει ο μεγάλος μου έφηβος γιος που φοιτά ήδη σε πρότυπο να δώσει εξετάσεις πάλι σε ένα χρόνο για το λύκειο, όταν φέτος το παιδί έχει προγραμματίσει να δώσει εξετάσεις για το FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH (Cambridge),του χρόνου το πρώτο του πτυχίο στα Γερμανικά, ενώ όπως φαίνεται η σχολική χρονιά φέτος δε θα ολοκληρωθεί ( με τον οικογενειακό μας προγραμματισμό να είναι περιορισμένο για την επόμενη χρονιά να καταβληθούν επιπλέον χρήματα σε φροντιστήρια για την πιθανή εισαγωγή του σε πρότυπο λύκειο αν τελικά προχωρήσει το εν λόγω άρθρο).

    Ως διδάκτωρ νομικής πανεπιστημίου αλλοδαπής με υποτροφία από το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών ΙΚΥ (έχοντας έρθει πρώτη ανάμεσα σε 20 υποψηφίους για μια υποτροφία εμπορικού δικαίου εξωτερικού) πάντα αναγνώριζα τη σημασία της αριστείας (έχοντας όμως τελειώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο και ούσα στην ηλικία των 22 ετών). Όμως το να ζητήσουμε από15χρονα παιδιά να ξαναδώσουν εξετάσεις σε ένα χρόνο στις ιδιαίτερα ευαίσθητες αυτές ηλικίες που είναι ήδη επιβαρυμένα από διάφορες άλλες υποχρεώσεις και στο πλαίσιο ήδη οικογενειακού προγραμματισμού, όσο ιδιαίτερα και ικανά και αν είναι αυτά τα παιδιά, αυτό θα τα δυσκολέψει, θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ μας και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της οικογένειας σημαντικά.

    Στο πλαίσιο των ανωτέρω παρακαλούμε ως γονείς για την απόσυρση της σχετικής διάταξης.

  • 26 Απριλίου 2020, 07:18 | Βασιλική Γ

    Καλημέρα σας,
    Είμαι μητέρα μαθητή της Β Τάξης Γυμνασίου του πρότυπου σχολείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Ο γιος μου πέρασε στο σχολείο αυτό από τους πρώτους χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία γράφοντας σχεδόν άριστα στα μαθηματικά. Συχνά έχει αναφερθεί στο ανταγωνιστικό επίπεδο των συμμαθητών του. Ο οικογενειακός μας προγραμματισμός ως τρίτεκνης οικογένειας είναι περιορισμένος.

    Φέτος και η κόρη μου προετοιμάζεται, ως απόφοιτος δημοτικού να δώσει εξετάσεις. Γνωρίζω ότι το επίπεδό της δεν είναι ιδιαίτερα καλό, θελήσαμε να τη βοηθήσουμε και φοιτά ήδη σε φροντιστήριο για εισαγωγή σε πρότυπο σχολείο με εξετάσεις. Καταλαβαίνουμε ότι η προσπάθειά της δε θα έχει αποτέλεσμα, αλλά θέλαμε να τη βοηθήσουμε ώστε να μην αισθάνεται διαφορετική από τον αδελφό της.

    Αναφέρω τα παραπάνω ως παράδειγμα μιας καθημερινής τρίτεκνης οικογένειας και τις ανατροπές στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας αν πρέπει ο μεγάλος μου έφηβος γιος που φοιτά ήδη σε πρότυπο να δώσει εξετάσεις πάλι σε ένα χρόνο για το λύκειο, όταν φέτος το παιδί έχει προγραμματίσει να δώσει εξετάσεις για το FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH (Cambridge) του χρόνου το πρώτο του πτυχίο στα Γερμανικά, ενώ όπως φαίνεται η σχολική χρονιά φέτος δε θα ολοκληρωθεί ( με τον οικογενειακό μας προγραμματισμό να είναι περιορισμένο για την επόμενη χρονιά να καταβληθούν επιπλέον χρήματα σε φροντιστήρια για την πιθανή εισαγωγή του σε πρότυπο λύκειο αν τελικά προχωρήσει το εν λόγω άρθρο).

    Ως διδάκτωρ νομικής πανεπιστημίου αλλοδαπής με υποτροφία από το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών ΙΚΥ ((έχοντας έρθει πρώτη ανάμεσα σε 20 υποψηφίους για μια υποτροφία εμπορικού δικαίου εξωτερικού) πάντα αναγνώριζα τη σημασία της αριστείας (έχοντας όμως τελειώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο και ούσα στην ηλικία των 22 ετών). Όμως το να ζητήσουμε από15χρονα παιδιά να ξαναδώσουν εξετάσεις σε ένα χρόνο στις ιδιαίτερα ευαίσθητες αυτές ηλικίες που είναι ήδη επιβαρυμένα από διάφορες άλλες υποχρεώσεις και στο πλαίσιο ήδη οικογενειακού προγραμματισμού, όσο ιδιαίτερα και ικανά και αν είναι αυτά τα παιδιά, αυτό θα τα δυσκολέψει, θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ μας και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της οικογένειας σημαντικά.

    Στο πλαίσιο των ανωτέρω παρακαλούμε ως γονείς για την απόσυρση της σχετικής διάταξης.

    Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

  • 26 Απριλίου 2020, 01:38 | Ελ.Κ.

    Ποιος σώφρων γονιός καλού μαθητή θα επέλεγε να υποβάλλει το παιδί του σ΄ αυτή την εξαιρετικά σκληρή και φθοροποιό διαδικασία των ανά τριετία εισαγωγικών εξετάσεων;

    Γιατί να το κάνει αυτό; Γιατί να το «κάψει» και να το εξαντλήσει, όταν θα πρέπει να φτάσει στο Λύκειο με απόθεμα δυνάμεων για τις απαιτητικές εξετάσεις εισαγωγής του στην τριτοβάθμια; (και όλοι βέβαια γνωρίζουμε ότι η επιτυχία σ’ αυτές εξαρτάται περισσότερο από την καλή φροντιστηριακή προετοιμασία παρά από το καλό σχολείο)

    Εσφαλμένη και αντιπαιδαγωγική η συγκεκριμένη ρύθμιση που θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα: Στο όνομά μιας αμφιλεγόμενης «ανανέωσης, κινητικότητας και ίσων ευκαιριών» τελικά θα αποδυναμώσει τα πρότυπα στερώντας τα από αξιόλογο μαθητικό δυναμικό και θα υποβαθμίσει έτσι ιστορικά σχολεία με παράδοση.

  • 26 Απριλίου 2020, 01:32 | Βασιλική Γ

    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ!!! ΜΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ, ΜΗΝ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ!!!

  • 26 Απριλίου 2020, 01:21 | Νικόλ Κ.

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

    Είμαι μαμά μαθήτριας που φοιτά σε Πρότυπο Γυμνάσιο.Θεωρώ ότι είναι άδικο για ένα παιδί που στην ηλικία των δώδεκα με αξιοζήλευτη ωριμότητα και σοβαρότητα και με υπερπροσπάθεια από μέρους του( στα όρια της υπερκόπωσης) έδωσε τέτοιου είδους εξετάσεις να δώσει για δεύτερη φορά .Όλα τα παιδιά στο τέλος της γ’ γυμνασίου δίνουν προαγωγικες εξετάσεις για να προαχθούν στο λύκειο του σχολείου που φοιτούν ηδη.Που αποσκοπεί λοιπόν αυτό το άρθρο?Μήπως στην ενίσχυση της παραπαιδείας ή μήπως τελικά στην απαξίωση των Προτύπων σχολείων?Θεωρώ ότι θα επανεξετάσετε το θέμα και θα συμβάλετε με την απόφαση σας στην θετική έως τώρα εικόνα του έργου της κυβέρνησης.Σας ευχαριστώ.

  • 26 Απριλίου 2020, 01:18 | Χριστίνα

    Η ξαφνική «έμπνευση» του υπουργείου, ΙΕΠ κτλ., οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων να εξετάζονται ξανά προκειμένου να συνεχίσουν στο Λύκειο του σχολείου τους είναι ΑΣΤΟΧΗ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Θεωρώ πως βρίσκεται προς την κατεύθυνση της σύνθλιψης και τιμωρίας της αριστείας.
    Τελικά τι θέλετε για τους άριστους; Να είναι παιδιά ευτυχισμένα που καλλιεργούν τα έμφυτα ταλέντα τους και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους με ποικίλες δραστηριότητες, όπως ομίλους, μουσική, αθλητισμό κτλ., ή να είναι «δυνατά» μυαλά που χάνονται και αναλώνονται στο άγχος, την ανασφάλεια και τα περιττά φροντιστήρια για να «κρατήσουν» απλά τη θέση τους στην τάξη με τους συμμαθητές τους;
    Πραγματικά, λυπάμαι για την υποφαινόμενη προτίμηση του υπουργείου σε μια τέτοια καταδίκη για τους άριστους.
    Ελπίζω να διορθωθεί το άρθρο 18 και να αφαιρεθούν οι εξετάσεις για το Λύκειο, είτε για αυτούς που ήδη φοιτούν, είτε για τους μελλοντικούς μαθητές των προτύπων γυμνασίων, εφόσον εισάγονται με εξετάσεις.

  • 26 Απριλίου 2020, 00:45 | Έλενα Δελάνη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Σχετικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα Λύκεια που καλούνται να δώσουν οι μαθητές που φοιτούν ΗΔΗ σε πρότυπα Γυμνάσια παρακαλώ να επανεξετάσετε το ζήτμα αυτο γιατι είναι πολύ άδικο
    Τα παιδιά αυτά κόπιασαν πολύ για να περάσουν και μπήκαν με την προοπτική να τελείωσουν στο σχολείο αυτο μέχρι την Γ λυκείου. Γιατι δυστυχώς για να ξαναδώσουν πρέπει να κάνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα γιατι δυστυχώς έτσι λειτουργεί το σύστημα και σε αυτην την ηλικία ήδη είναι πολύ φορτωμένα τα παιδιά.

    Τα παιδιά αυτά έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια να κάνουν φίλους απο την αρχή σε ένα άγνωστο περιβάλλον κοπιάζουν καθημερινά να πάνε και να έρθουν στο σχολείο με τα μέσα μεταφοράς έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχολείου απο την αρχή δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε κάτι άλλο ξαφνικά

    Χάνει την έννοια το Πρότυπο Σχολείο αν τα παιδιά δεν ολοκληρώσουν την φοίτηση τους σε αυτό και ξαφνικά φύγουν. Και που να πάνε μετά απο ένα Πρότυπο Σχολείο.

    Κάντε και άλλα Πρότυπα συμφωνώ αλλά τα παιδιά να ολοκληρώνουν την φοίτησή τους

    Δεν υπάρχει καμία λογική για τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε Πρότυπα Γυμνάσια (Α και Β Γυμνασίου) να πρέπει να δώσουν ΞΑΝΑ εξετάσεις για τα Πρότυπα Λύκειο. Είχαν περάσει με την προοπτική οτι θα μείνουν μέχρι την Γ Λυκείου.Είναι πολύ άδικο και έχουν αναστατωθεί και στεναχωρηθεί μαθητές και γονείς πρέπει παρακαλώ να το αξιολογήσετε ξαά είναι μεγάλο λάθος .

    Σας ευχαριστώ

  • 25 Απριλίου 2020, 23:41 | Αλκης Δαφ

    Δυστυχώς, σας διαφεύγουν οι ψυχολογικές προεκτάσεις της άδικης και -πέραν του σκοπού του νόμου- “αποτυχίας” αυτής δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου τους συντάκτες του σχεδίου νόμου, οι οποίοι, κατά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος, τιμωρούν με το χειρότερο δυνατό τρόπο τα παιδιά (και τις οικογένειές τους), που, έχοντας πραγματική θέληση για γνώση και ανάπτυξη των οριζόντων τους (επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερη ωριμότητα προς τούτο ήδη από την ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών), έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν το εκπαιδευτικό σύστημα, που τους είχε υποσχεθεί εξαετή φοίτηση σε μία πρότυπη σχολική μονάδα, και, με προσωπικό μόχθο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους, κατάφεραν να επιτύχουν σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις και να εισαχθούν στα σχολεία αυτά. Σημειωτέον δε ότι όλες αυτές οι τόσο σοβαρές για το μέλλον των παιδιών αποφάσεις λαμβάνονται εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς επαρκή ενημέρωση και δυνατότητα τοποθέτησης επί των ρυθμίσεων αυτών όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:58 | Θανάσης Κ.

    Διαβάζοντας ότι καταργείτε την αυτοδίκαιη εισαγωγή στην Α τάξη Πρότυπου Λυκείου όσων μαθητών φοιτούν ήδη στο αντίστοιχο Πρότυπο Γυμνάσιο μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:
    1) Θεωρείτε ότι τα παιδιά που πέρασαν την σκληρή δοκιμασία των εξετάσεων σε ηλικία 12 ετών και αρίστευσαν πρέπει μετά από 3 χρόνια να ξανα-αποδείξουν ότι είναι ικανά να παρακολουθήσουν ένα πιο απαιτητικό σχολείο? Που αλλού στην εκπαίδευση, ή στον δημόσιο τομέα γίνεται αυτό? Τα παιδιά που πέρασαν με την διαδικασία των Πανελληνίων σε μια πολύ απαιτητική σχολή, ξαναδίνουν Πανελλήνιες για να περάσουν σε 2ο κύκλο σπουδών της ίδιας σχολής?
    2) Θέλετε να δώσετε την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να φοιτούν σε ένα Πρότυπο Σχολείο. Άρα δημιουργήστε περισσότερα Πρότυπα Σχολεία (το οποίο είναι στον προγραμματισμό σας). Δεν έχει λογική να δίνετε αυτή την ευκαιρία σε κάποια παιδία στην Α Γυμνασίου και να τους την παίρνετε πίσω πριν ολοκληρώσουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους.
    3) Με το να ζητάτε στα παιδιά που ήδη φοιτούν στο σχολείο να ξαναδώσουν εξετάσεις για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο Λύκειο, όταν έχουν εισαχθεί με επιτυχία μέσω αδιάβλητων / δύσκολων εξετάσεων, διδάσκονται από υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικούς και έχουν υψηλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, αναιρείτε εσείς ουσιαστικά το ρόλο του σχολείου και το υποβαθμίζετε. Επίσης, αυτή η διάταξη θα λειτουργήσει σαν αντικίνητρο για την επιλογή ενός Πρότυπου σχολείου από επίδοξους μαθητές (λόγω της πιθανότητας να πρέπει να αλλάξουν ξανά σχολικό περιβάλλον μετά από 3 χρόνια και της υποβολής ξανά στην ψυχοφθόρο διαδικασία των εξετάσεων).
    4) Πρέπει να γνωρίζετε ότι, δυστυχώς, για την επιτυχία στις εξετάσεις εισαγωγής, είναι απαραίτητη η προετοιμασία μέσω φροντιστηρίου. Άρα, η επανάληψη τέτοιων εξετάσεων σημαίνει αυτόματα και επανάληψη αντίστοιχης προετοιμασίας. Αναρωτιέμαι αν τελικά στόχος είναι η συνεχής απόδειξη της αριστείας ή η ενίσχυση της παραπαιδείας?
    5) Οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία ενός παιδιού 15 ετών από την ακούσια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν έχουν ληφθεί υπόψιν κατά τη σύνταξη αυτού του άρθρου. Θα έπρεπε, αφού στο κέντρο των αλλαγών που σχετίζονται με την παιδεία θα έπρεπε να είναι το ΠΑΙΔΙ – ο ΕΦΗΒΟΣ – ο ΜΑΘΗΤΗΣ.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:39 | ΑΝΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ,
    Είμαι μητέρα μαθητή που φοιτά σε Πρότυπο Γυμνασίο. Συμφωνώ κι εγώ με όλα τα προηγούμενα σχόλια και σας ζητώ να επεκταθεί η μεταβατική διάταξη ώστε να εξαιρεθούν από τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο οι μαθητές που φοιτούν ήδη σε Πρότυπο Γυμνάσιο.
    Σας εφιστώ την προσοχή ότι οι μαθητές που φοιτούν τώρα στην Α’ & Β’ τάξη Προτύπου Γυμνασίου πέτυχαν με αδιάβλητες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις, αποκόπηκαν από τους φίλους τους και προσαρμόστηκαν σε ένα δύσκολο και απαιτητικό σχολικό περιβάλλον πιστεύοντας στην αξία αυτών των σχολείων. Σας επισημαίνω ότι το νομικό καθεστώς βάσει του οποίου μπήκαν (μπήκαμε σαν οικογένεια) στη διαδικασία αυτή εξασφάλιζε την συνέχεια της φοίτησης τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Σε αντίθετη περίπτωση ενδεχομένως να είχαμε επιλέξει άλλες λύσεις.
    Επιπλέον στην ιστορία των Προτύπων Σχολείων, είναι πρωτοφανής η θεσμοθέτηση επιπλέον εισαγωγικών εξετάσεων για μετάβαση στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο.
    Αναλογιστείτε σας παρακαλώ το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος στα παιδιά και τις οικογένειές τους από τη συμμετοχή τους εκ νέου σε εξετάσεις. Τα παιδιά αυτά θα κληθούν να δίνουν κάθε τρία χρόνια πανελλήνιες εξετάσεις!!! Αναλογιστείτε όμως και την αδικία καθώς αλλάζουν οι όροι του «παιχνιδιού» ενώ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει.
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:37 | Γιώργος Κουνδουράκης

    Όταν παιδιά απειλούνται ευθέως με απομάκρυνση από το οικείο τους σχολικό περιβάλλον, παιδιά που κέρδισαν την θέση τους σε αυτό μετά από δύσκολες και εξόχως ανταγωνιστικές εξετάσεις, και που συνέχισαν να είναι άριστα στο σχολείο τους, και αυτό αποκαλείται «ανανέωση», είναι λίαν άδικο και υποτιμητικό για αυτά και για τις οικογένειες που τα στηρίζουν.
    Επίσης, δεν μπορεί να υποστηρίζεται ως «εξασφάλιση της αριστείας», η εισαγωγή εξετάσεων μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου, όχι για την πιστοποίηση και εξακρίβωση του επιπέδου των υπαρχόντων μαθητών, αλλά για μέσα σε 2-3 ώρες συναγωνισμό στο εκατοστό της μονάδας με πολλές εκατοντάδες άλλα παιδιά, για το δικαίωμα να συνεχίσουν να είναι στο οικείο σχολείο τους και με τους συμμαθητές-φίλους τους.
    Αντιθέτως, η εισαγωγή τέτοιων εξετάσεων, τορπιλίζει ευθέως το σκοπό αλλά και την καλή λειτουργία που μέχρι τώρα έχουν τα πρότυπα σχολεία διότι, καθώς εξαναγκάζει τους μαθητές να επικεντρωθούν στα υπό εξέταση μαθήματα στο τέλος της 3ής Γυμνασίου. Ακόμα, φέρνει σε 2η ή και 3η μοίρα τα υπόλοιπα μαθήματα, συμμετοχή σε εκπαιδευτικούς ομίλους που τώρα προσφέρονται και άλλες δραστηριότητες όπως γυμναστική και μουσική. Επίσης, αναγκάζει αν όχι επιβάλει την «φροντιστηριακή εκπαίδευση» που κύριο λόγο έχει να προετοιμάσει μαθητές για τυποποιημένες εξετάσεις και όχι να τους παρέχει ευρύτερη παιδεία. Αν και θα ήθελα να πιστέψω ότι αυτό δεν είναι από τα κύρια κίνητρα αυτής της διάταξης, ωστόσο πραγματικά δυσκολεύομαι να πείσω τον εαυτό μου για το αντίθετο.
    Για μια ακόμα φορά, αντί για πολίτης ενός εύρυθμου κράτους και μιας ευνομούμενης πολιτείας, αισθάνομαι ως κυνηγημένος και ως πειραματόζωο. Όταν τα παιδιά μας πήραν μέρος στις εξετάσεις για τα πρότυπα, ήταν με άλλους κανόνες και πλαίσιο. Το να έρχεται και να το αλλάζουν κάποιοι επειδή απλά μπορούν δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε σωστό, ούτε δίκαιο.
    Τέλος, αν αυτού του τύπου οι εξετάσεις διασφαλίζουν την αριστεία, τότε γιατί να μην έχουμε και για την διασφάλιση της αριστείας των κυβερνόντων εξετάσεις-εκλογές στο τέλος κάθε χρονιάς?

  • 25 Απριλίου 2020, 22:33 | Καραχαλιου Στελλα

    Αξιότιμη κα Υπουργέ
    Είμαι σίγουρη ότι το άρθρο 18 έχει διαφύγει της αντίληψης σας, γιατί δεν γίνεται μια μητέρα που ξέρει από ψυχολογία παιδιών και δη εφήβων να καταθέτει τέτοια πρόταση.
    Τα παιδιά που φοιτούν αυτή τη στιγμή στα Πρότυπα Γυμνάσια έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια για την εισαγωγή τους σε αυτα,κάνοντας μια συνειδητή επιλογή ότι θα αφήσουν πίσω τις ήδη υπάρχουσες παρέες τους, τους παλιούς συμμαθητές τους, τη γειτονιά τους, με μεγάλο ψυχικό κόστος, και έχουν επενδύσει σε ένα νέο περιβάλλον με νέους συμμαθητές, νέες παρέες, νεες συνθήκες, νέα όνειρα για το μέλλον τους.
    Αυτό δεν έχει δικαίωμα να τους το στερήσει κάνεις, εφόσον όταν μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, επένδυσαν σε ένα βέβαιο μέλλον στο σχολείο τους.
    Ποιο αρρωστημένο μυαλό θα στείλει πίσω αυτά τα παιδια, στο περιβάλλον που άφησαν;
    Ποιος θα τα προστατεύσει από το στιγματισμό, το χλευασμο, την απόρριψη που μπορεί να αντιμετωπίσουν εξαιτίας μιας πιθανής αποτυχίας;
    Ποιος θα προστατεύσει αυτά τα παιδιά από το ψυχικό σοκ μιας νέας αλλαγής περιβάλλοντος, φίλων, συνθηκών, καθηγητών;
    Τα παιδιά που προσπάθησαν τόσο για την εισαγωγη τους στο Πρότυπο σχολείο, το έκαναν με τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους τους σε αυτό.
    Αλλιώς τι νόημα είχε να μπει ένα παιδι σε αυτή τη διαδικασία;;
    Εσεις θα το βάζατε το παιδί σας σε αυτή τη διαδικασία;
    Ως μητερα προς μητέρα λοιπόν, σας ζητώ να αποσυρθεί άμεσα το εν λόγω άρθρο που εχει δημιουργήσει τρομερή αναστάτωση σε γονείς και παιδιά και μάλιστα σε μια περίοδο ήδη πολύ δύσκολη και αβεβαιη, λόγω κορονοιου.
    Τα παιδιά που φοιτούν ήδη είναι ανήθικο και άδικο να μπουν σε τέτοια περιπέτεια και είμαι σίγουρη ότι θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:33 | Ρούλα Λ.

    Κάθε φορά με την ίδια ελπίδα. Δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη, αυτοί φαίνεται ότι νοιάζονται για το καλό της χώρας, αυτοί καταλαβαίνουν ότι το μέλλον μας είναι τα παιδιά, αυτοί δεν θέλουν να αφησουν τα «μυαλά» της Ελλάδας να φύγουν. Και κάθε φορά η ίδια απογοήτευση. Τελικά όλοι ίδιοι. Θα ήθελα πολύ να καταλάβω το σκεπτικό σας. Τί θα καταφέρετε? Παρακαλώ κάποιον να μου εξηγήσει σε τί θα βοηθήσει το να ξαναδίνουν εξετάσεις τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε πρότυπο γυμνάσιο για την εισαγωγή τους στο λύκειο. Δεν προσπάθησαν ήδη αρκετά; Δεν συνεχίζουν να προσπαθούν μέσα από το σχολείο τους; Ξέρετε πόσες ώρες διαβάζουν καθημερινά; Μπορείτε να φανταστείτε τί θυσίες έκαναν στην πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους; Έχασαν φίλους,εκδρομές, την ανεμελιά της τελευταίας τάξης του δημοτικού, κλείστηκαν, πιέστηκαν, έπεσαν και ξανασηκώθηκαν. Έκαναν όμως την προσπάθεια τους γιατί πίστευαν ότι επενδύουν για τα επόμενα έξι χρόνια της ζωής τους και για ολόκληρη τη ζωή τους.Δεν τους είχαν πει ότι αυτό θα επαναληφθεί σε 3 χρόνια.Δεν τους είχαν πει ότι πάνω που έκαναν φίλους, εκτίμησαν δασκάλους και έμαθαν τα δρομολόγια και τη διαδρομη προς το σχολειο, θα ξαναδοκιμαστούν και ίσως να πρέπει να αλλάξουν πάλι ζωή στην πιο τρυφερή ηλικία. Δεν θα ήθελα να μιλήσω προσωπικά για την κόρη μου η οποία φοιτά στην Α’ ταξη στο πρότυπο γυμνάσιο Ιωνιδείου. Είμαι σίγουρη πως όπως νιώθει η κόρη μου, ακριβώς το ίδιο αισθάνονται όλα τα παιδιά που είναι σε αυτή τη θέση. Τους γκρεμίζονται τα όνειρα, απογοητεύονται γιατί οι σταθερές που είχαν γκρεμίζονται και βέβαια χάνουν την ελπίδα και την πίστη τους πως εμείς οι μεγάλοι κρατάμε το λόγο μας. Τελικά τα παιδιά μας είναι πιο ώριμα από όλους εσάς που αποκτώντας εξουσία θυσιάζετε παιδικές ψυχές στο βωμό του κέρδους από 50 φροντιστηριακές ώρες.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:18 | Μαθήτης Προτύπου

    Είμαι μαθητής Γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Αισθάνομαι θυμό και αδικία από το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει εισαγωγικές εξετάσεις για το Λύκειο. Πριν από ενα χρόνο κλήθηκα να συμμετάσχω στις πιο σκληρές και αναταγωνιστικές εξετάσεις της ζωής μου. Επί ένα χρόνο διάβαζα πολλές ώρες, στερήθηκα φίλους και άλλαξα σχολικό περιβάλλον. Οι όροι όμως ήταν γνωστοί και σαφείς. Αν πέρναγα, θα συνέχιζα στο ίδιο σχολείο και στο Λύκειο. Τώρα όμως γιατί αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού? Κάθε τρία χρόνια θα δίνω κατά κάποιο τρόπο πανελλήνιες εξετάσεις? Άν το ήξερα αυτό ενδεχομένως δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία. Και μετά τις εξετάσεις τι? Αν πετυχω και αποτύχουν οι φίλοι μου θα τους χάσω και πάλι? Αν αποτύχω εγώ θα χάσω και φίλους και ένα σχολικό περιβάλλον για το οποίο έχω ήδη αγωνισθεί σκληρά!!
    κ.Υπουργέ σας παρακαλώ θερμά να ξαναδείτε με περισσότερη ανθρωπιά και κατανόηση τη συγκεκριμένη διάταξη.
    Ευχαριστώ

  • 25 Απριλίου 2020, 21:15 | Ιωάννα Ξηρογιάννη

    Είμαι μαθήτρια του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων και φοιτώ στην Β τάξη. Όπως πολλά άλλα παιδιά, έτσι και εγώ, στη Στ΄Δημοτικού πήραμε συνειδητά την απόφαση να δώσουμε εξετάσεις για μια θέση σ’ ένα Πρότυπο Σχολείο, που όπως είναι γνωστό, οι θέσεις είναι πολύ λίγες. Αυτό είχε ως κόστος τις ώρες της ξεγνοιασιάς και του ελεύθερού μας χρόνου, διότι έπρεπε να κάνουμε πολύωρη προετοιμασία. Η εισαγωγή σ’ένα Πρότυπο Σχολείο ήταν η εξασφάλιση μιας καλύτερης μόρφωσης για τα επόμενα έξι χρόνια και ενός μεγαλύτερου ποσοστού επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
    Κατά τον δεύτερο χρόνο της φοίτησής μου στο Γυμνάσιο Αναβρύτων, ανακοινώθηκε το άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου περί επιλογής μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία. Σύμφωνα μ’αυτό οι μαθητές, ακόμα και από τα Πρότυπα Γυμνάσια είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξετάσεις εισαγωγής για τη μετάβασή τους στο Λύκειο, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια οι απόφοιτοι γυμνασίου Προτύπων Σχολείων εγγράφονταν αυτοδίκαια στην Α΄Λυκείου. Ένιωσα πολύ αδικημένη. Όλη η προσπάθεια και οι ώρες διαβάσματος που αφιέρωσα αμφισβητήθηκαν. Ο κόπος μου ξεχάστηκε σε μια στιγμή.Με τις εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια και την εισαγωγή μας, εγώ και οι συμμαθητές μου αποδείξαμε την την αξία μας και το ενδιαφέρον για μια καλύτερη μάθηση. Είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται αυτό με ένα απλό άρθρο ενός πολυνομοσχεδίου.
    Δίνοντας ξανά εισαγωγικές εξετάσεις για να περάσουμε στο Λύκειο θα υποβληθούμε και πάλι σε αυτήν την πολύωρη και επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας με δυσβάσταχτα έξοδα για τις περισσότερες οικογένειες. Παράλληλα θα πρέπει να εγκαταλείψουμε δραστηριότητες που μας αρέσουν και μας ψυχαγωγούν και να προσθέσουμε άλλο ένα βάρύ φορτίο στο ήδη βεβαρυμένο πρόγραμμά μας.
    Ένα γεγονός το οποίο εσείς μπορεί να το θεωρείτε ασήμαντο, αλλά για τους εφήβους είναι πολύ κομβικό και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ισορροπημένης ψυχολογίας είναι οι φιλίες. Εγκαταλέιποντας το συνοικιακό γυμνάσιο για να πάμε σ’ένα πρότυπο είχαμε ήδη πάρει μια σημαντική απόφαση. Για την εξασφάλιση της μελλοντικής μας επιτυχίας, φυγαμε από το οικείο περιβάλλον και τους φίλους μας για ένα άλλο γυμνάσιο με παιδιά που μας ήταν άγνωστα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα για όλους, καθώς ο καθένας φοβάται την απόρριψη. Στα δύο χρόνια καταφέραμε να διαμορφώσουμε φιλίες με τους συμμαθητές μας, να ανταλλάξουμε ιδέες, να εμπιστευθούμε προσωπικά πράγματα και να βιώσουμε κοινές εμπειρίες. Με το πέρασμα του χρόνου οι δεσμοί μεταξύ μας ισχυροποιήθηκαν. Σε περίπτωση που αποτύχουμε να περάσουμε στην επόμενη βαθμίδα του Πρότυπου σχολείου, γεγονός το οποίο εξαρτάται και από παράγοντες άγχους, θα χάσουμε αυτές τις σχέσεις που διαμορφώσαμε και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Γυρνόντας πίσω στο γυμνάσιο της γειτονιάς μας θα πρέπει να προσαρμοστούμε ξανά σ’ένα νέο περιβάλλον, κουβαλώντας το στίγμα της αποτυχίας, κάτι το οποίο σίγουρα θα σχολιαστεί επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία μας.
    Το 2018, όταν δηλώσαμε για τις εισαγωγικές εξετάσεις, ήμασταν πεπεισμένοι ότι το μέλλον μας εξασφαλίστηκε και ότι οι προσπάθεια και ο κόπος μας επιτεύχθηκαν. Όμως το άρθρο 18 τα αμφισβητεί όλα αυτά και υπενθυμίζει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Ως αποτέλεσμα του άρθρου 18, ο θεσμός των Προτύπων Γυμνασίων σταδιακά θα απαξιωθεί και στο τέλος θα καταργηθεί, αφού, γνωρίζοντας από την εμπειρία μου ως επιτυχούσα, κανένα παιδί δεν θα ήθελε να υποβληθεί δύο φορές στο καθεστώς των εξετάσεων με αβέβαιο αποτέλεσμα.
    Τελικά, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι στην Ελλάδα η προσπάθεια των νέων ανρθώπων για κάτι καλύτερο… τιμωρείται.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:08 | Σ.Χ.

    Είμαι μαθητής της Β’ τάξης στο Πρότυπο Γυμνάσιοκαι είχα καταβάλει, όπως φυσικά και όλοι οι υπόλοιποι συμμαθητές μου, πολύ κόπο για να έχω τη θέση που έχω σήμερα. Το κίνητρό μου σε αυτή την επιλογή, ήταν να φοιτήσω έξι χρόνια σε Πρότυπο σχολείο και όχι τρία. Εάν γνώριζα από την αρχή ότι θα ίσχυε αυτός ο νόμος, φυσικά και δεν θα επέλεγα το Πρότυπο Γυμνάσιο. Είναι προτιμότερο να είμαι καλά ψυχολογικά, παρά να έχω καλύτερη εκπαίδευση. Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα όταν έμαθα τα άσχημα νέα και εξοργίστηκα ακόμα περισσότερο όταν έμαθα ότι όλα αυτά γίνονται για να διασφαλιστεί ότι στα Πρότυπα λύκεια θα εισαχθούν άριστοι μαθητές. Με τον νόμο αυτόν αμφισβητείται η αξία μας αλλά και των καθηγητών μας.
    Η γνώμη μου είναι ότι, αν αυτό τελικά ισχύσει, στο μέλλον οι συμμετέχοντες των εισαγωγικών εξετάσεων του γυμνασίου θα είναι πολύ λιγότεροι από όσους είναι σήμερα.
    Επίσης, φιλίες και παρέες καταστρέφονται με τον νέο νόμο. Σίγουρα αυτό ισχύει και από τη μετάβαση ενός μαθητή από το Δημοτικό στο Πρότυπο Γυμνάσιο, αλλά αυτό αποτελεί δική του επιλογή. Με αυτόν τον νόμο δεν θα είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσω με την αγαπημένη παρέα μου και στο Λύκειο και ίσως αναγκαστώ να γραφτώ σε Λύκειο άλλης περιοχής στο οποίο δεν γνωρίζω κανέναν και θα με θεωρούν ξένο άτομο.
    Άλλωστε, εγώ και οι συμμαθητές μου μπήκαμε σε Πρότυπο Γυμνάσιο με κάποιες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η μετάβαση στο Πρότυπο Λύκειο. Δεν είναι σωστό αυτό να το αλλάζετε στη μέση της φοίτησής μας.
    Κλείνοντας, θα σας παρακαλούσα να με αξιολογήσετε βάσει της απόδοσής μου στα τρία χρόνια της εκπαίδευσής μου στο Γυμνάσιο και όχι από την απόδοσή μου σε μία εξέταση στο τέλος της Γ’ Γυμνασίου που θα διαρκεί μία ώρα.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:01 | Δημήτρης

    Η ρύθμιση που αφορά τη διενέργεια εξετάσεων για την εισαγωγή στην Α τάξη των Προτύπων Λυκείων αποτελεί αιφνιδιασμό για τους φοιτούντες στα Πρότυπα Γυμνάσια χωρίς πειστικά επιχειρήματα για τον σκοπό που εξυπηρετεί. Όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση των Προτύπων Σχολείων αλλά αντιθέτως, θέτει σε αμφισβήτηση το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια.
    Ενώ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, αναμέναμε την ουσιαστική ενίσχυση των Προτύπων, διαπιστώνουμε ότι κατά το Υπουργείο το μείζον ζήτημα είναι η έλλειψη «ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού» και η ανάγκη διενέργειας νέων εξετάσεων. Ουδεμία ουσιαστική μέριμνα για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής ή την υποστήριξη των ομίλων αριστείας. Από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου προβλέπεται μεν η δυνατότητα χρηματοδότησης απο τον ΕΛΚΕ ή από χορηγίες αλλά δεν προκύπτει η δέσμευση συγκεκριμένων πόρων από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την ενίσχυση των Προτύπων.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:57 | Δ..Τ.

    Tα παιδιά των προτύπων γυμνασίων μπήκαν μετά από αδιάβλητες πανελλήνιες εξετάσεις και δεν είναι δυνατόν να τους ζητάμε συνέχεια να απόδείξουν την αριστεία τους και μάλιστα στην πολύ κρίσιμη περίοδο της εφηβείας.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:39 | Βασίλης

    κ.Υπουργέ και αρμόδιοι επί του νομοσχεδίου, Χριστός Ανέστη.
    Καταρχάς, η περίοδος που προωθείτε το παρόν νομοσχέδιο είναι άκαιρη.
    Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται:
    -«ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ»? Τι είναι ο μαθητικός πληθυσμός, Πολιτικό Σύστημα?
    -Επίσης, τι σημαίνει ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ? Υπάλληλοι στο Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα είναι η μαθητές?
    -Τις ίσες ευκαιρίες, με αυτόν τον τρόπο θα τις δώσετε?

    Επιπρόσθετα, μάθετε ότι τα παιδιά μας που φοιτούν στα Πρότυπα είναι και στην εφηβεία. Εάν αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, επειδή απέτυχαν στις εξετάσεις για το Λύκειο…????? Πόσο αψυχολόγητος, καταστροφικός και εκτός τόπου και χρόνου, πρέπει να είναι κάποιος για να προτείνει τέτοιου είδους ρυθμίσεις.
    Ευχαριστώ!

  • 25 Απριλίου 2020, 20:15 | Βασίλειος Γιαννακόπουλος

    κ.Υπουργέ και αρμόδιοι επί του νομοσχεδίου, Χριστός Ανέστη.
    Καταρχάς, η περίοδος που προωθείτε το παρόν νομοσχέδιο είναι άκαιρη. Εντελώς άκαιρη!!!!Ξυπνάτε!!!!!
    Το παιδί μου φοιτεί σε Πρότυπο Σχολείο. Η διενέργεια εξετάσεων, για κάποιον/α που φοιτεί σε Πρότυπο Γυμνάσιο, ώστε να εισέλθει στο Λύκειο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!Η Αιτιολογική έκθεση επί του άρθρου 18 αναφέρει, ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ!!
    «Στόχος είναι η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου. Η συνακόλουθη κινητικότητα στις
    εισαγωγικές τάξεις του Πρότυπου Γυμνασίου και του Πρότυπου Λυκείου προάγει έτι περαιτέρω την ισότητα ευκαιριών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών και προϋποθέσεων, ώστε τα εν λόγω σχολεία να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους. Με την ίδια παράγραφο παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης
    του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα καθορίζει τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων, διασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων.»
    Ποιος ή ποια το έγραψε αυτό το δοκίμιο???Ε????

    -Τι λέτε κυρία του Υπ.Παιδείας? «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ»? Τι είναι ο μαθητικός πληθυσμός, Πολιτικό Σύστημα? Ντροπή!!!!
    -Επίσης, τι σημαίνει ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ? Υπάλληλοι στο Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα είναι η μαθητές? Ντροπή!!!
    -Τις ίσες ευκαιρίες, με αυτόν τον τρόπο θα τις δώσετε? Ντροπή!!!!

    Με το νομοσχέδιο αυτό, αναφορικά με τα Πρότυπα, υποβαθμίζετε το έως τώρα έργο τους, των οποίων οι μαθητές έφτασαν σε ένα πολύ καλό επίπεδο (σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία-Απόδειξη οι επιτυχίες των Πρότυπων Σχολείων) και τους «καταδικάζετε» να επιστρέψουν πίσω στα υπόλοιπα Δημόσια Σχολεία.
    Αφήστε να Πρότυπα να δουλέψουν όπως δουλεύουν και ασχοληθείτε με την αναβάθμιση των υπολοίπων σχολείων. Αυτά έχουν ανάγκη για αναβάθμιση.
    Επιπρόσθετα, μάθετε ότι τα Παιδιά μας που φοιτούν στα Πρότυπα είναι και στην εφηβεία. Εάν αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, επειδή απέτυχαν στις εξετάσεις για το Λύκειο…????? Πόσο αψυχολόγητος, καταστροφικός και εκτός τόπου και χρόνου, πρέπει να είναι κάποιος για να προτείνει τέτοιου είδους ρυθμίσεις? ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΓΩΝΙΑ!!!!!!

    Αυτό το νομοσχέδιο αντί να ενδυναμώσει το θεσμό των Προτύπων έρχεται να τον αποδυναμώσει

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΊ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΟ ΔΑΓΚΩΤΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ, ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ. ΑΛΛΑΞΤΕ ΡΟΤΑ!!!!
    Ευχαριστώ εκ των προτερων και κοιτάξτε τα σχολια όλων αυτων που έχουν γράψει.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:42 | Ρένα

    Είμαι γιαγιά παιδιού που φοιτεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων.Η εγγονή μου είναι ένα παιδί που από μικρό αγαπάει το διάβασμα και πάντα τη θυμάμαι να κάθεται στο γραφειάκι και να προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο σε όσα οι δάσκαλοι της ανέθεταν.Την χρόνια πριν δώσει εξετάσεις για το Γυμνάσιο ήταν σαν να έδινε Πανελλήνιες κλείστηκε στο σπίτι,έχασε τις φίλες,σταμάτησε το βολλευ και διάβαζε,διάβαζε για να τα καταφέρει.Έδωσε και εξετάσεις σε κάποια ιδιωτικά σχολεία 4 στο σύνολο .Σε 2 από αυτά πήρε 50% υποτροφία και σε ένα 100%.Όμως προτίμησε να αφήσει τις υποτροφίες ακόμα και την 100% γιατί ήταν για 3 χρόνια και μετά οι γονείς της δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα του Λυκείου.Πόση ήταν η χαρά της όταν πέρασε στο Γυμνάσιο δεν περιγράφεται…Ένα παιδί που ξυπνά κάθε μέρα στις 6.15 για να πάρει το λεωφορείο της γραμμής να πάει σχολείο με όποιες καιρικές συνθήκες και αν κάνει…Ποτέ δεν γκρινιαξε,πότε δεν παραπονέθηκε…Αγάπησε το σχολείο και τις εξαιρετικές καθηγητριές του ,πότε δεν πήρε βαθμό κάτω από 19.8 γιατί το ονειρό της είναι να γίνει γιατρός και να προσφέρει…Και τώρα έρχεται η κα Κεραμέως να κάνει αλλαγές…Ωραίες είναι οι αλλαγές όταν δεν καταπατούν τα όνειρα τόσων παιδιών αλλά ξέχασα για το Υπουργείο δεν είναι παιδιά είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ …Αυτό που αντέχει στις ανελέητες εξετάσεις,στις συνεχείς δοκιμασίες,αυτό που δεν δένεται με φίλους,με καθηγητές ,που έχει χρήματα να πληρώσει για φροντιστήρια αυτό αξίζει να πάει στο Λύκειο και ας ξέραμε όλοι μέχρι σήμερα ότι αυτοδίκαια θα πάει…Σαν να λέγαμε και εμείς στο κ.Πρωθυπουργό που εξελέγη για 4 χρόνια …κάνε πάλι στα 2 χρόνια εκλογές μήπως και υπάρξει κάποιος καλύτερος…πιο ικανός …πιο έξυπνος,πιο ΑΡΙΣΤΟΣ.Αλλά ξέχασα υπάρχουν νόμοι.Αυτούς του νόμους που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τα Πρότυπα αυτούς ας εφαρμόσουμε…Σας παρακαλώ ξανασκεφτείτε την ΑΔΙΚΙΑ που πρόκειται να γίνει και διορθώστε το άρθρο για τα Πρότυπα.Κανείς Υπουργός δεν θέλει να τον θυμούνται οι αυριανοί πολίτες και επιστήμονες ως ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΗ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ ΒΟΗΘΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ…Είπαμε να καταπολεμήσουμε την παραπαιδεία αλλά βλέπω το σχέδιο είναι να την ενισχύσουμε από όπου μπορούμε.Ένας άριστος μαθητής δεν θα χαθεί θα προοδέψει και θα ευημερήσει παντού …μια αδικία όμως θα μείνει για πάντα χαραγμένη και θα φέρει την υπογραφή αυτού που την διέπραξε!!!

  • 25 Απριλίου 2020, 19:16 | Νικόλας-Απόστολος

    Aξιότιμη κα Υπουργέ
    Φοιτώ στην Β’ Γυμνασίου στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων και θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκειά μου απέναντι στο συγκεκριμένο άρθρο με το οποίο καλούμαι να υποβληθώ σε νέες εξετάσεις αν και ήδη έχω υποβληθεί σε εξετάσεις αριστείας για να μπω στην Α’ Γυμνασίου .Σας επισημαίνω το γεγονός ότι πήρα μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις το σχολείου με την προϋπόθεση ότι αν αριστεύσω θα έχω την δυνατότητα να φοιτήσω μέχρι και την τελευταία τάξη του λυκείου . Την τελευταία χρονιά μου στο Δημοτικό σχολείο την αφιέρωσα στη προετοιμασία για τις εισαγωγικές κάτι που κατανάλωνε αρκετό από τον ελεύθερο μου χρόνο και με εξουθένωνε ψυχολογικά . Μόλις έμαθα την ευχάριστη είδηση ότι είχα περάσει στο σχολείο των ονείρων μου ήμουν σίγουρος ότι είχα εξασφαλίσει μια καλύτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τον εαυτό μου. Πλέον έχοντας σχεδόν τελειώσει την β’ τάξη του Γυμνασίου, αυτή η προϋπόθεση με την οποία εισήλθα σε αυτό το σχολείο πρόκειται να αθετηθεί από εσάς με το πιο πάνω άρθρο. Πιστεύω πως αρκετοί μαθητές θα έχουν το ίδιο παράπονο, νιώθουν αδικημένοι όπως εγώ .Μας γκρεμίζετε τα όνειρά μας σαν μαθητές, σαν έφηβοι , σαν μελλοντικοί πολίτες, όταν η ίδια η πολιτεία αθετεί τις συμφωνίες μας . Έχοντας εκφράσει την άποψη μου περί του θέματος θα μπορούσα να πω πως η τροποποίηση του άρθρου αυτού για τον τρόπο εισαγωγής μας στο λύκειο με νέες εξετάσεις ,πρέπει να μην ισχύσει για εμάς που ήδη φοιτούμε στη Πρώτη και Δευτέρα Γυμνασίου .
    Με εκτίμηση

  • 25 Απριλίου 2020, 18:38 | Κούκιος Κωνσταντίνος

    Είναι αδιανόητος ο διαχωρισμός των δύο βαθμίδων με εξετάσεις μόνο στα Πρότυπα Σχολεία,η αιτιολογική έκθεση καθόλου δεν πείθει γι αυτό.Το Πρότυπο Σχολείο πρέπει να είναι μια ενιαία οντότητα.Αντικίνητρο θα δημιουργήσει στους μαθητές να συμμετέχουν σ΄ένα τέτοιο σχολείο .Δεν μπορεί να απαιτείται η «απόδειξη»της αξίας τους με συνεχείς εξετάσεις και να μην αφήνονται απρόσκοπτα και χωρίς αγχος να εξελίξουν τις γνώσεις και τις δυνατότητες τους.Το αντίθετο αποτέλεσμα θα προκαλέσει το νομοσχέδιο,θα τα υποβαθμίσει τα σχολεία αυτά.Θεωρώ δε, αυτονόητα δίκαιη την εξαίρεση των ηδη φοιτούντων μαθητών και στοιχειώδη σεβασμό σ’αυτούς και τις οικογένειες τους.Με άλλα δεδομένα εχουν κάνει τις επιλογές τους και το σχεδιασμό της ζωής τους κι αυτό είναι άδικο να ανατραπεί.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο νόμος να έχει αναδρομική ισχύ.Θα είναι λάθος.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:38 | Μαρίνα Νικολακοπούλου

    Αναφορικά με την εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο των μαθητών που βρίσκονται σήμερα στις Α’ και Β’ Τάξεις των Πρότυπων Συνδεδεμένων Γυμνασίων, για τους οποίους το παρόν σ/ν προβλέπει ότι θα ξαναδώσουν εισαγωγικές εξετάσεις θα ήθελα να επισημάνω τα εξής : Είναι δικαίωμα της εκάστοτε Κυβέρνησης να προάγει όποιες μεταρρυθμίσεις κρίνει πρόσφορες, εκπαιδευτικές και άλλες, γι αυτό άλλωστε κρίνεται από τους ψηφοφόρους, υπάρχοντες και μελλοντικούς… Δεν έχει όμως δικαίωμα, στο όνομα της όποιας μεταρρύθμισης, να εξαφανίζει εν μία νυκτί και χωρίς δεύτερη σκέψη νόμιμα και κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών (των μαθητών και των οικογενειών τους), στα οποία στήριξαν τις επιλογές τους και το μέλλον τους. Όταν οι μαθητές που σήμερα βρίσκονται στις Α’ και Β’ Τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις των σχολείων τους, ήταν εγγυημένο, αρχικά βάσει του Νόμου 4327/2015 και στη συνέχεια του Νόμου 4610/2019, ότι θα προαχθούν στο συνδεδεμένο Λύκειο του σχολείου τους, μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Με τις ρυθμίσεις που προωθεί το συγκεκριμένο σ/ν, το εγγυημένο από το νόμο δικαίωμά τους ξαφνικά καταργείται και οι όροι της μαθητικής τους εξέλιξης επιδεινώνονται ραγδαία. Οι δε πιθανές συνέπειες της ενδεχόμενης αποτυχίας στις εξετάσεις, της αλλαγής σχολείου, της απώλειας όλων των μέχρι σήμερα δεδομένων φαντάζει στα εφηβικά τους μάτια αφόρητη.
    Για λόγους ασφάλειας δικαίου και εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Πολιτείας, η μεταβατική διάταξη του άρθρου 56 παρ.10β του παρόντος, θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον και στους μαθητές που σήμερα φοιτούν στις Α’ και Β’ Τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:35 | Α. Μαυρής

    ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

    ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ (Να εισέρχεσαι με ένα σύστημα και στη μέση της διαδρομής να αλλάζει).
    ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ (Υποχρεωτική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος).
    ΥΠΟΠΤΟ (Πάσα σε φροντιστήρια;).

    ΣΕΝΑΡΙΟ (Έχεις 100 παιδιά αποφοίτους γ΄γυμνασίου από πρότυπο, και σε αυτά προσθέτεις άλλα 500 από άλλα γυμνάσια και τα εξετάζεις. Αποτυγχάνουν οι 25 από τους 100, και την θέση τους παίρνουν 25 από τους 500. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Έβαλες σε μία αγχωτική διαδικασία 600 οικογένειες για 25 θέσεις:ΜΠΡΑΒΟ… ).

    Υ.Γ.:Είμαι απόφοιτος πρότυπου πριν από 40 χρόνια και αυτά ΔΕΝ συνέβαιναν…ΝΤΡΟΠΗ το 2020….

  • 25 Απριλίου 2020, 18:31 | ΣΕΙΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Η συνολικά κοπιαστική και μακρόχρονη προετοιμασία των παιδιών και η ενίσχυση της προσδοκίας τόσο η δική μας όσο και των παιδιών μας να φοιτήσουν σε ένα πρότυπο σχολείο, βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ρητά καθόριζε ότι η φοίτησή τους θα είναι ενιαία και θα αφορά και τις δύο βαθμίδες (Γυμνασίου-Λυκείου) με άμεση διασύνδεση και μετάβαση, ακολουθώντας τη σχολική πορεία από το Γυμνάσιο προς το Λύκειο που υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις (άρθρο 90, παρ. 1 του Ν.4610/2019). Κατ’ αναλογία, στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι υποτροφίες που χορηγούνται στους μαθητές κατά την εισαγωγή τους στην Α΄ Γυμνασίου έχουν 6ετη χρονικό ορίζοντα. Σήμερα, όμως, το ξεκάθαρο αυτό πλαίσιο με τον 6ετή ορίζοντα ανατρέπεται για τα παιδιά που φοιτούν στην Α΄ και Β΄ γυμνασίου και σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, θα πρέπει να υποστούν εκ νέου την δοκιμασία των εξετάσεων για την φοίτησή τους στην Α΄ Λυκείου.
    Άραγε ποιο είναι το σκεπτικό που οδήγησε σε αυτή την προτεινόμενη νομοθετική διάταξη; Τίθεται υπό αμφισβήτηση ότι ένας απόφοιτος Προτύπου Γυμνασίου είναι ικανός να φοιτήσει στο Πρότυπο Λύκειο, παρόλο που έχει επιλεγεί με αδιάβλητες εισαγωγικές εξετάσεις, διδάσκεται από επιλεγμένους/αξιολογημένους εκπαιδευτικούς και καθημερινά υποβάλλεται σε αξιολόγηση πολλαπλάσιας έντασης και δυσκολίας σε σύγκριση με τις μη Πρότυπες μονάδες Δημόσιας εκπαίδευσης; Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που ήδη φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια έχουν ενσυνείδητο το κίνητρο της επιμέλειας και της καλλιέργειας της αριστείας. Φαντάζομαι ότι δεν αμφισβητείται η παρεχόμενη εκπαίδευση και το επίπεδο των Προτύπων Γυμνασίων, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους όρους και όχι με την επιπλέον δοκιμασία και ψυχική φθορά των παιδιών μας. Είναι σαφές και απολύτως θεμιτό ότι η άριστη πορεία των εισαχθέντων μαθητών θα πρέπει να είναι διαρκής και σταθερή σε όλα τα έτη φοίτησής τους. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν εξασφαλίζεται με τη θεσμοθέτηση νέων εξετάσεων στην αλλαγή βαθμίδας από το Γυμνάσιο στο Λύκειο για πολλούς, ευνόητους και ουσιαστικούς λόγους.
    Τι είναι αυτό που τελικά δεν καλύπτεται από τα παραπάνω αλλά θα το επιβεβαιώσει μια εκ νέου γραπτή δοκιμασία; Ποιο το όφελος να γεμίζουν οι εφηβικές ψυχές με συναισθήματα δυσφορίας, όπως ο θυμός και το άγχος και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη τα παιδιά να μιλούν για θυμό απέναντι στην πολιτεία, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στα πρόσωπα που καθορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική; Δεν γνωρίζω αν οι συντάκτες αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας συμβουλεύτηκαν ειδικούς επιστήμονες και παιδοψυχολόγους, σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των προτάσεων στην ψυχή των παιδιών μας. Είναι σημαντικό, τέτοιου είδους προτάσεις, που χαρακτηρίζονται και ως «τομές» στην παιδεία να μην υποβάλλονται τόσο αψήφιστα αγνοώντας τις επιπτώσεις σε ένα μέρος της μαθητικής κοινότητας.
    Κατά την άποψή μου δεν ωφελεί να «αιφνιδιάζουμε» και να δοκιμάζουμε τους μαθητές εκείνους που κόπιασαν για την εισαγωγή τους σε αυτά τα σχολεία. Αποτελούν ένα υψηλού επιπέδου μαθητικό υλικό, έτοιμο για αξιοποίηση και περαιτέρω ενδυνάμωση. Θα ήταν φρόνιμο και εποικοδομητικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όλοι μας, με σεβασμό και αυτοσυγκράτηση στο βαθμό που μας αναλογεί, την έννοια της «αριστείας».

  • 25 Απριλίου 2020, 18:20 | Σ Κ

    Αγαπητή κα υπουργέ,
    είμαι ο παππούς ενός μαθητή ο οποίος είναι σε ένα Πρότυπο Γυμνάσιο. Σας γράφω για να εκφράσω τα συναισθήματα και τις απόψεις μου για το άρθρο 18. Καταρχάς, ο εγγονός μου, πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις, ήταν όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι, στο γραφείο του και διάβαζε περισσότερο και από ανθρώπους οι οποίοι δίνουν πανελλαδικές. Έχω την εντύπωση ότι είναι το λιγότερο άδικο να τον <> να ξαναμπεί σε μία τόσο αγχωτική διαδικασία. Μιλάμε για τους άριστους της Ελλάδας. Άλλωστε, οι δυνάμεις ενός ανθρώπου δεν είναι απεριόριστες. Φρόνιμο θα ήταν να μην εξαντλήσουμε το δυναμικό των παιδιών με συνεχείς άχρηστες εξετάσεις. Αναρωτιέμαι, το πνεύμα του νόμου αυτού είναι να τιμωρηθούν άριστοι μαθητές που ενδεχομένως να μην γράψουν τόσο καλά σε ένα διαγώνισμα; Δεν θέλω να το πιστέψω. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
    Με εκτίμηση
    ένας ανήσυχος παππούς.

  • 25 Απριλίου 2020, 17:23 | ΑΛΚΗΣ Δ.

    Δυστυχώς, οι ψυχολογικές προεκτάσεις της άδικης και -πέραν του σκοπού του νόμου- “αποτυχίας” αυτής δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου τους συντάκτες του σχεδίου νόμου, οι οποίοι, κατά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος, τιμωρούν με το χειρότερο δυνατό τρόπο τα παιδιά (και τις οικογένειές τους), που, έχοντας πραγματική θέληση για γνώση και ανάπτυξη των οριζόντων τους (επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερη ωριμότητα προς τούτο ήδη από την ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών), έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν το εκπαιδευτικό σύστημα, που τους είχε υποσχεθεί εξαετή φοίτηση σε μία πρότυπη σχολική μονάδα, και, με προσωπικό μόχθο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους, κατάφεραν να επιτύχουν σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις και να εισαχθούν στα σχολεία αυτά. Σημειωτέον δε ότι όλες αυτές οι τόσο σοβαρές για το μέλλον των παιδιών αποφάσεις λαμβάνονται εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς επαρκή ενημέρωση και δυνατότητα τοποθέτησης επί των ρυθμίσεων αυτών όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών

  • 25 Απριλίου 2020, 17:22 | Αλκης Δ.

    Δυστυχώς, οι ψυχολογικές προεκτάσεις της άδικης και -πέραν του σκοπού του νόμου- “αποτυχίας” αυτής δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου τους συντάκτες του σχεδίου νόμου, οι οποίοι, κατά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος, τιμωρούν με το χειρότερο δυνατό τρόπο τα παιδιά (και τις οικογένειές τους), που, έχοντας πραγματική θέληση για γνώση και ανάπτυξη των οριζόντων τους (επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερη ωριμότητα προς τούτο ήδη από την ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών), έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν το εκπαιδευτικό σύστημα, που τους είχε υποσχεθεί εξαετή φοίτηση σε μία πρότυπη σχολική μονάδα, και, με προσωπικό μόχθο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους, κατάφεραν να επιτύχουν σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις και να εισαχθούν στα σχολεία αυτά. Σημειωτέον δε ότι όλες αυτές οι τόσο σοβαρές για το μέλλον των παιδιών αποφάσεις λαμβάνονται εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς επαρκή ενημέρωση και δυνατότητα τοποθέτησης επί των ρυθμίσεων αυτών όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών

  • 25 Απριλίου 2020, 17:13 | ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΣΛΟΓΛΟΥ

    Κυρία υπουργέ ,

    Δεν θα περίμενε κανείς από ένα άνθρωπο με το δικό σας αξιοζήλευτο βιογραφικό , μια τόσο επιφανειακή και πρόχειρη αντιμετώπιση ενός θέματος που αφορά τόσες οικογένειες και βάζει σε κίνδυνο την ψυχολογική ισορροπία 15χρονων παιδιών .
    Η κόρη μας είναι μαθήτρια του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων και εγώ , ο πατέρας της , είμαι περήφανος απόφοιτος της Πρότυπης σχολής Αναβρύτων.

    1) Με το άρθρο αυτό καταλύεται η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος . Είναι απαράδεκτο για τα παιδιά που βρίσκονται στην Α και Β γυμνασίου να αλλάζετε τα δεδομένα που ως κράτος εγγυηθήκατε όταν εκείνα και οι οικογένειες τους αποφάσιζαν να μπουν στην επίπονη διαδικασία των εξετάσεων εισαγωγής στο Πρότυπο γυμνάσιο .

    2) Με το άρθρο αυτό δυσκολεύετε σε μεγάλο βαθμό το έργο των καθηγητών του προτύπου λυκείου . Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η εκπαίδευση στα πρότυπα γυμνάσια προετοιμάζει τους αρίστους με καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας ώστε να εισέλθουν στο συνδεδεμένο λύκειο έχοντας υψηλό βαθμό , ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ , αλλά και υψηλό επίπεδο κριτικής ικανότητας , πλατιά αντίληψη θεμάτων όπως προκύπτουν από τους ομίλους δεξιοτήτων , ισχυρή κοινωνική αντίληψη και πολλά ακόμη . Ετσι οι καθηγητές του λυκείου παραλαμβάνουν μια ομάδα αρίστων παιδιών υψηλού επιπέδου , έτοιμα να αποτελέσουν ισχυρό υλικό στα χέρια τους και να αποτελέσουν την επόμενη φουρνιά αρίστων . Αλλοιώνοντας λοιπόν αυτό το υλικό σε μεγάλο βαθμό , ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΕ σταδιακά το επίπεδο των Προτύπων . Είναι μήπως αυτός ο τελικός σας σκοπός?

    3) Με το άρθρο αυτό πολλοί γονείς που αυτήν την στιγμή προετοιμάζονται για τις επόμενες εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα γυμνάσια , θα αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και θα ακυρώσουν την συμμετοχή των παιδιών τους , αρνούμενοι το γεγονός ότι θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά τα παιδιά τους στην ίδια επίπονη διαδικασία μόλις τρία χρόνια μετά . Ως φυσικό αποτέλεσμα θα έχουμε δραματική μείωση των υποψηφίων για τα Πρότυπα γυμνάσια. Αυτό σημαίνει ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του συνολικού επιπέδου των εισαχθέντων στο Πρότυπο γυμνάσιο αφού το ποσοστό των εισαχθέντων επί των εξεταζομένων θα αυξηθεί κατά πολύ . Το τελικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου θα είναι η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του θεσμού των προτύπων σχολείων . Είναι μήπως αυτός ο τελικός σας σκοπός ?

    4) Με το άρθρο αυτό υποχρεώνετε 15χρονα παιδιά που έχουν αποδείξει με την αξία τους το επίπεδο τους , που έχουν υποχρεωθεί ήδη μια φορά να απαρνηθούν το τρυφερό της ηλικίας , που έχουν κάνει ήδη πολλές θυσίες στην καθημερινότητα τους να υποβληθούν σε μία διαδικασία η οποία θα διαταράξει την ψυχολογία τους , θα αποπροσανατολίσει την προσοχή τους και εν τέλει για όσα παιδιά αποτύχουν θα τα στιγματίσει εφόρου ζωής

    5) Με το άρθρο αυτό στρέφετε όσα παιδιά φοιτήσουν από του χρόνου και μετά στην Γ Γυμνασίου στην αγκαλιά των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας . Έιναι νομοτελειακό ότι τα παιδιά αυτά θα «αδιαφορήσουν» για την γενική παιδεία της Γ Γυμνασίου , θα επικεντρωθούν στα 2 ή 3 μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο λύκειο και θα δώσουν απόλυτη προτεραιότητα σε αυτή την διαδικασία . Απολύτως λογικό επόμενο είναι ότι η εκπαιδευτική διαδικασία της Γ Γυμνασίου θα υποβαθμιστεί και ενώ αυτή η εκπαιδευτική βαθμίδα σήμερα ειναι η κορωνίδα της προετοιμασίας των αρίστων του γυμνασίου για να γίνουν οι άριστοι του λυκείου , θα καταντήσει απλά ένα μέσον προς επίτευξη του στόχου της εισαγωγής . Ετσι ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΕ το επίπεδο των μαθητών και κατά επέκταση τον θεσμό των Προτύπων σχολείων . Είναι αυτός ο σκοπός σας ?

    Επειδή κυρία Υπουργέ θεωρώ ότι ο σκοπός σας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η υποβάθμιση των προτύπων σχολείων ,
    Επειδή κυρία Υπουργέ θεωρώ ότι κατανοείτε απολύτως την έννοια της Αριστείας δεδομένου ότι υπήρξατε Αρίστη η ίδια ,
    Επειδή κυρία Υπουργέ θεωρώ ότι ένας άνθρωπος του επιπέδου σας ποτέ δεν θα εμπλακεί σε κομματικούς ρεβανσισμούς ή άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες,
    Επειδή κυρία Υπουργέ θεωρώ ότι το άρθρο 18 είναι αποτέλεσμα εισηγήσεων από συμβούλους που ίσως εμπίπτουν σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις

    Σας ζητώ να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο άρθρο και να το καταργήσετε παντελώς διότι είναι άδικο , καταχρηστικό και υποκρύπτει δόλιους σκοπούς.

    Με τιμή
    Βασιλική Σασλόγλου , Πάνος Ζαριφόπουλος , ΓΟΝΕΙΣ

  • 25 Απριλίου 2020, 17:08 | Κώστας Αλεξανδρής

    Καταρχάς δεν έχω παιδί σε πρότυπο σχολείο, και γενικά βλέπω πολύ θετικά το συνολικό έργο της τωρινής κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο άρθρο ανήκει στις εξαιρέσεις αλλά πραγματικά προβληματίζει για το πως λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις.
    Πραγματικά αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι που το σκέφτηκαν έχουν παιδιά. Συμβουλεύτηκαν παιδοψυχολόγους;
    Αναφέρεστε σε παιδιά τα οποία σε πολύ τρυφερή ηλικία φορτώθηκαν ένα τεράστιο άγχος και πετυχαίνοντας με αγώνα μια διάκριση, δέχτηκαν το κόστος να αλλάξουν παρέες και να φύγουν από το σχολείο της γειτονιάς τους για κάτι καλύτερο.
    Τα ίδια αυτά παιδιά τα βάζετε σε μια νέα δοκιμασία για να επιβεβαιώσουν ξανά τι; Αυτό που πέτυχαν δεν το το πέτυχαν με τα λεφτά των γονιών τους αλλά με τον δικό τους αγώνα. Αυτό ήταν ένα μάθημα γι αυτά που θα το κουβαλάνε μία ζωή.
    Οι εξετάσεις που προτείνετε θα τα φέρει αντιμέτωπα με μια πιθανή αποτυχία που πραγματικά δεν αξίζει να ζήσει ένα παιδί στην ηλικία των 14-15.
    Απόριψη από ένα περιβάλλον στο οποίο μπήκαν με τη δική τους αξία, νέα αλλαγή περιβάλοντος χωρίς να είναι δική τους επιλογή και ψυχολογικές συνέπειες που προφανώς δεν έχετε λάβει υπόψη.

  • 25 Απριλίου 2020, 16:58 | ΤΑΝΙΑ ΓΚ.

    ΑΡΘΡΟ 18
    Επιπλέον το άρθρο 18, καλλιεργεί, κατά τρόπο παιδαγωγικά αλλά και ηθικά απαράδεκτο, τον στείρο ανταγωνισμό μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης των προτύπων σχολείων, σε βαθμό που καταλύεται κάθε έννοια συνεργασίας και κοινής προσπάθειας (ενισχύοντας αντίθετα τη βαθμοθηρία). Τα παιδιά παύουν να είναι συμμαθητές και συναγωνιστές προς τη γνώση, γίνονται απλοί ανταγωνιστές σε ένα αγώνα για μία θέση στο πρότυπο Λύκειο. Ακόμα και στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν έχεις να ανταγωνιστείς υπό την έννοια αυτή τον διπλανό σου, καθώς οι θέσεις και οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες. Εν προκειμένω, όμως, και με δεδομένο ότι η δυνατότητα εξετάσεων εισαγωγής στο πρότυπο Λύκειο προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο κάθε σχολικής μονάδας χωριστά (δηλαδή οι εξετάσεις δεν διοργανώνονται κεντρικά για όλα τα πρότυπα), είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο στείρος ανταγωνισμός μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης θα θριαμβεύσει!

  • 25 Απριλίου 2020, 16:58 | Χαλκιαδακης Μανωλης

    Υπουργε Κεραμεως,
    διορθωστε αμεσως την καταφορη αδικια του αρθρου 56 παραγραφος 10β η οποια λανθασμενα και πολυ προχειρα προβλεπει να περνανε αυτοδικαια στο λυκειο μονο τα παιδια της γ γυμνασιου και να καταληστευει αυτο το κεκτημενο δικαιωμα απο τα παιδια που ηδη σπουδαζουν στην α και β γυμνασιου.
    Πειτε μου ειλικρινα τι θα απαντουσατε στο παιδι σας το οποιο θα το επνιγε η αδικια οπως πνιγει τα δικα μας παιδια.
    Θελετε να αλλαξετε καποια πραγματα στην παιδεια ομως να το κανετε σωστα και διαβασμενα.Τα παιδια μας με την εισοδο τους στην πρωτη γυμνασιου μεσω εξετασεων και οχι με κληρωση απεκτησαν νομιμα και το δικαιωμα της αυτοδικαιης εισοδου τους στο λυκειο.Δικαιωμα που εσεις προσωπικα επιχειρητε παρανομα να αφαιρεσετε.Ντροπη.

  • 25 Απριλίου 2020, 16:49 | ΤΑΝΙΑ ΓΚ.

    ΑΡΘΡΟ 18
    Επιπλέον το άρθρο 18, καλλιεργεί, κατά τρόπο παιδαγωγικά αλλά και ηθικά απαράδεκτο, τον στείρο ανταγωνισμό μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης των προτύπων σχολείων, σε βαθμό που καταλύεται κάθε έννοια συνεργασίας και κοινής προσπάθειας (ενισχύοντας αντίθετα τη βαθμοθηρία). Τα παιδιά παύουν να είναι συμμαθητές και συναγωνιστές προς τη γνώση, γίνονται απλοί ανταγωνιστές σε ένα αγώνα για μία θέση στο πρότυπο Λύκειο. Ακόμα και στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν έχεις να ανταγωνιστείς υπό την έννοια αυτή τον διπλανό σου, καθώς οι θέσεις και οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες. Εν προκειμένω, όμως, και με δεδομένο ότι η δυνατότητα εξετάσεων εισαγωγής στο πρότυπο Λύκειο προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο κάθε σχολικής μονάδας χωριστά (δηλαδή οι εξετάσεις δεν διοργανώνονται κεντρικά για όλα τα πρότυπα), είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο στείρος ανταγωνισμός μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης θα θριαμβεύσει!

  • 25 Απριλίου 2020, 16:09 | Μαρία Τσελίκα

    Ενίσχυση ή ποινή της αριστείας;

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Με ενδιαφέρον και ελπίδα για την πρόοδο και αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας παρακολουθούμε ως πολίτες και ως γονείς τις ενέργειές σας. Ιδίως ως προς την υποστήριξη των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων ήμασταν βέβαιοι ότι θα ενισχύσετε και θα αναδείξετε τη σημασία τους όχι μόνο ως προς το γνωστικό και παιδαγωγικό πεδίο, αλλά και ως προς το στίγμα που δίνουν για μια κοινωνία. Οι άριστοι, εργατικοί και συνεπείς στο στόχο τους διακρίνονται και υποστηρίζονται. Σκοπός φυσικά είναι και οι ίδιοι αργότερα ως ενεργοί πολίτες έχοντας βιώσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και αναγνώρισης να έχουν εμπεδώσει και να πιστεύουν στο αίσθημα δικαίου και ανταπόδοσης στο κοινωνικό σύνολο.
    Ως γονέας καταθέτω τη βαθιά μου απορία για την πρόταση προαγωγής των μαθητών Προτύπων Γυμνασίων στο Πρότυπο Λύκειο με εξετάσεις. Αν για όλους τους μαθητές η προαγωγή γίνεται αυτοδίκαια γιατί για εκείνους που φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο να υπάρχει το ενδεχόμενο απώλειας της φυσικής εξέλιξής τους; Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος συνιστά ποινή στο σχολικό σύστημα – γιατί να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων;
    Το υψηλό επίπεδο διασφαλίζεται πολλαπλά στα Πρότυπα σχολεία και αποδεικνύεται στις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχετε τα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Και σίγουρα υπάρχουν τα μέσα να το διατηρήσουν και να το ενισχύσουν (π.χ να οριστεί βαθμός απολυτηρίου ικανός για προαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο).
    Αναρωτιέται κανείς πως εξυπηρετούνται οι θετικοί στόχοι που περιγράφονται στην παρ. 2 του Άρθρου 11 αν δεν εξασφαλιστεί -όπως για τα Πειραματικά σχολεία εξασφαλίζεται- η συνέχεια στην εκπαίδευση;
    Πολλοί γονείς σχολίασαν τη συναισθηματική διάσταση της ηλικίας και του ρόλου του σχολείου για τους εφήβους και τις οικογένειές τους. Προσωπικά θα ήθελα να εστιάσω στην αίσθηση δικαίου και εμπιστοσύνης στην αμφίδρομη σχέση πολιτών – κράτους. Οι άριστοι και εργατικοί δεν θα έπρεπε ούτε να αμφισβητούνται διαρκώς, αλλά ούτε και να αμφισβητούν τα κίνητρα των πολιτικών τους.
    Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Η συγκεκριμένη ομάδα μαθητών Προτύπων Σχολείων έχει εισπράξει από την προηγούμενη κυβέρνηση απαξίωση και υποδαύλιση των ονείρων της για μια υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση. Ας μην ματαιωθεί τώρα άδικα από τη στέρηση του σταθερού εκπαιδευτικού πλαισίου, που ισχύει για όλους τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 25 Απριλίου 2020, 15:52 | Δημήτρης Μ.

    Είμαι μαθητής της ε’ δημοτικού και σκεφτόμουν του χρόνου να δώσω εξετάσεις για πρότυπο γυμνάσιο γιατί πέρασε πέρυσι ο αδερφός μου και είναι πολύ ευχαριστημένος. Οι δάσκαλοι μου λένε πως είμαι άριστος μαθητής και έχω πολλές πιθανότητες να περάσω. Όμως τώρα που θα μπουν εξετάσεις και για το λύκειο σκέφτομαι ότι δεν θέλω συνέχεια να εξετάζομαι και τι θα γίνει αν δεν περάσω στο λύκειο. Θα χάνω συνέχεια τους φίλους μου;

  • 25 Απριλίου 2020, 15:46 | Λιάνα Διάφα

    Η μεταβατική διάταξη του άρθρου 56 παρ.10β του παρόντος σ/ν, στην οποία προβλέπεται η εισαγωγή σε Συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο των μαθητών που φοιτούν σήμερα στην Γ’ Τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, βάσει των ενδοσχολικών απολυτηρίων εξετάσεων και μόνο, είναι κατά τη γνώμη μου αναγκαίο να διευρυνθεί, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τους μαθητές που φοιτούν ήδη στις Α’ και Β’ τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων. Όταν εισήχθησαν και αυτοί με εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια που φοιτούν ήδη, βάσει των Νόμων 4327/2015 και 4610/2019, ήταν κατοχυρωμένο δικαίωμά τους η εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Η αιφνιδιαστική αυτή επιδείνωση των όρων εισαγωγής τους, στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια, πλήττει βάναυσα την ασφάλεια δικαίου και την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς τη Διοίκηση, οι οποίες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους μίας ευνομούμενης Πολιτείας.
    Επιπλέον όμως, στο παρόν σ/ν διαφαίνεται και ένα είδος διακριτικής ή και άνισης μεταχείρισης μεταξύ των μαθητών, που πιθανόν να οφείλεται σε αβλεψία. Στην Αιτιολογική Έκθεση του παρόντος σ/ν, αναφέρεται ότι (άρθρο 18 παρ.1, σελ.18) κατά τον χαρακτηρισμό ορισμένων Πειραματικών Σχολείων ως Προτύπων και ιδιαίτερα όσον αφορά την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων, διευκρινίζεται, ότι οι μαθητές, οι οποίοι φοιτούν ήδη σε μία από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, κατά τον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Π.Σ., δεν υπόκεινται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο σχολείο όπου ήδη φοιτούν. Κι αυτό διότι λαμβάνονται υπόψη και σταθμίζονται αντικειμενικοί λόγοι που συνέχονται, αφενός με την ίδια τη συνεκτικότητα των τάξεων κάθε βαθμίδας, και αφετέρου με την ανάγκη αποφυγής αιφνιδιασμού των μαθητών εν μέσω φοίτησής τους στην εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα. Αυτό λοιπόν που δικαίως αναγνωρίζεται ήδη για τους μαθητές των Πειραματικών Σχολείων που χαρακτηρίζονται Πρότυπα, η συνεκτικότητα των τάξεων κάθε βαθμίδας και κυρίως ο αιφνιδιασμός που θα υποστούν και μάλιστα στην εφηβεία, δεν αναγνωρίζεται για τους μαθητές που φοιτούν ήδη στην Α’ και Β’ Τάξη των Προτύπων Γυμνασίων. Σας ευχαριστώ

  • 25 Απριλίου 2020, 15:28 | Βαρβάρα Θωμοπούλου

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Σχετικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα Λύκεια που καλούνται να δώσουν οι μαθητές που φοιτούν ΗΔΗ σε πρότυπα Γυμνάσια (Α & Β Γυμνασίου), θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω και να διορθώσετε αυτό το καταστροφικό άρθρο για τα παιδιά και τις οικογένειες τους
    1) Τα παιδιά αυτά κλήθηκαν στην τρυφερή ηλικία των 12 να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα Γυμνάσια/Λύκεια εξασφαλίζοντας έτσι μια πιο ποιοτική δημόσια εκπαίδευση μέχρι να δώσουν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο …. οχι μόνο για τις τρείς τάξεις του Γυμνασίου.
    2) Οι οικογένειες των παιδιών που φοιτούν ήδη στα πρότυπα Γυμνάσια, έχουν κάνει τον αντίστοιχο προγραμματισμό τους σε βάθος 6 χρόνων μέχρι τα παιδιά να δώσουν Πανελλήνιες. Πόσο άδικο είναι στα μέσα της φοίτησης να ενημερωνόμαστε οτι αλλάζουν οι «κανόνες του παιχνιδιού» ΄!!!
    3) Τα παιδιά αυτά έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, να κάνουν νέες παρέες και να τιμήσουν τον τίτλο του Πρότυπου Γυμνασίου που φοιτούν. Με ποιό δικαιώμα να πείς σε ένα έφηβο οτι πρέπει ΞΑΝΑ ν’αποδείξει πόσο καλός/ή ειναι για να συνεχίσει στο Πρότυπο Λύκειο! Πόσες φορές πια πρέπει να δοκιμαστεί η ικανότητά τους και να διαταραχθεί η ψυχική τους ηρεμία!

    Δεν υπάρχει καμία λογική για τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε Πρότυπα Γυμνάσια (Α και Β Γυμνασίου) να πρέπει να δώσουν ΞΑΝΑ εξετάσεις για τα Πρότυπα Λύκειο. Είχαν περάσει με την προοπτική οτι θα μείνουν μέχρι την Γ Λυκείου. Αυτό μπορεί να ισχύσει για τα παιδιά που θα δώσουν φέτος πρώτη φορά … τουλάχιστον αυτά και οι οικογένειες τους θα ξέρουν! Εμείς δεν ξέραμε!
    Τα παιδιά μας έχουν απομακρυνθεί απο το σχολείο της γειτονία τους …αν δεν καταφέρουν να περάσουν, θα πρέπει να επιστρέψουν στο Λύκειο της γειτονίας τους με την ψυχολογία του ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ που θα είναι καταστροφική στην ιδιαίτερη αύτη ηλικία της εφηβίας.

    Σας παρακαλώ θερμά να διορθώσετε το άρθρο 56, παράγραφος 10Β και να συμπληρώσετε να εξαιρούνται και οι μαθητές που φοιτούν ΗΔΗ στην Α & Β Γυμνασίου.

    Ευχαριστώ
    Βαρβάρα Θωμοπούλου