Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 2 Μαΐου 2020, 01:23 | Κατερίνα Π.

    Θα ήθελα να εκφράσω την αντιθεσή μου και τη δυσαρέσκειά μου στην πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου να καταργήσει το μάθημα της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο.
    Η Κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα που καλλιεργεί την κριτική σκέψη και διαμορφώνει σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες. Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας τα παιδιά διδάσκονται θέματα όπως η μετανάστευση, ο ρατσισμός, τα στερεότυπα, ο πόλεμος, ο εθνικισμός, η εγκληματικότητα, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η εκπαίδευση, η πολιτική συμπεριφορά και η κοινωνικοποίηση κ.ά. Για ποιον λόγο θέλετε να καταργήσετε αυτό το μάθημα;
    Επιπλεόν οι περισσότερες από τις σχολές της κατεύθυνσης των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών περιλαμβάνουν μαθήματα Κοινωνιολογίας σε προπτύχιακό αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο. Ενδεικτικά να αναφέρω τα τμήματα Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών Σχέσεων, Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοινωνικής Πολιτικής κ.ά.
    Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των Λατινικών και την χρησιμότητά τους για τα παιδιά που θα σπουδάσουν στις φιλοσοφικές σχολές. Λύση υπάρχει. Τα παιδιά να επιλέγουν ποιό μάθημα θα δώσουν ανάλογα με τις σπουδές που θέλουν να ακολουθήσουν.

  • 2 Μαΐου 2020, 01:08 | Νικόλαος Ραφτόπουλος

    Διαφωνώ με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.

    Οι τοποθετήσεις εναντίον της διδασκαλίας της Κοινωνιολογίας, αλλά και περί της μη συμπερίληψής της στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση βασίζονται σε αβάσιμα ή και ανύπαρκτα επιχειρήματα. Στην αιτιολογική έκθεση του Υπουργείου μάλιστα η απουσία αναφοράς στην Κοινωνιολογία είναι κραυγαλέα – απουσιάζει κάθε προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσης και σχετικής επιχειρηματολογίας για την κατάργησή της.

    Η αναγκαιότητα διατήρησης της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τους κοινωνιολόγους ή τα αμιγώς κοινωνιολογικά πανεπιστημιακά τμήματα. Η χρησιμότητά της στις εξετάσεις αναδεικνύεται από το γεγονός πως χιλιάδες φοιτητές εισάγονται κάθε χρόνο σε σχολές και τμήματα Κοινωνικών Επιστημών. Μόνο στα πεδία των Κοινωνικών, Πολιτικών, Ανθρωπιστικών και Παιδαγωγικών επιστημών, τα ακαδημαϊκά τμήματα στα οποία διδάσκεται η Κοινωνιολογία είναι πάνω από 180. Επιπροσθέτως, υφίσταται σαν μάθημα και σε πανεπιστημιακά τμήματα άλλων επιστημονικών πεδίων (πχ υγείας και πρόνοιας).

    Η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας είναι χρήσιμη για κάθε άνθρωπο προκειμένου να καταλάβει τον κόσμο του, να αποδεσμευτεί από φανατισμούς, αλλά και από τη δεσποτεία εμμονών που βασίζονται σε ακαθόριστες πίστεις.Στο σχολείο, βοηθά να κατανοήσουν επιστημονικά οι μαθητές τον ραγδαία μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο στον οποίο θα γίνουν πολίτες, τις σύγχρονες τάσεις μεταβολής και τα προβλήματά του. Παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία να σκεφτούν για αυτόν και να τον ερευνήσουν, μια γνώση που μπορούν να αξιοποιήσουν σε πολλά επαγγελματικά πεδία.

    Το υπουργείο πρέπει να ανακαλέσει την αδικαιολόγητη απόφαση της αφαίρεσης της Κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για την ορθολογική οργάνωση και την επιστημονική ευθυγράμμιση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων με τα επιστημονικά αντικείμενα των Σχολών και των Τμημάτων του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου.

    Νικόλαος Ραφτόπουλος
    Κοινωνιολόγος – εκπαιδευτικός, MSc, MEd, υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

  • 2 Μαΐου 2020, 00:53 | Μαρίνα

    Μπράβο για την επαναφορά των Λατινικών!!
    Τα Λατινικά πρέπει να διδάσκονται και μάλιστα τόσο στη Β’ όσο και στη Γ’ Λυκείου, για να μπορούν οι μαθητές να κατανοούν τη δομή και τη «λογική» τους. Θα ήταν καλό, ωστόσο, τα κείμενα να αντικατασταθούν από άλλα,πιο ενδιαφεροντα και με περισσοτερο ιστορικο περιεχόμενο για την Ρώμη και την Αρχαια Ελλάδα, για να έχουν κάποιο ουσιώδες νόημα και να μην είναι απλώς κείμενα με παραμύθια ως επί το πλείστον. Έτσι, θα ελκύσουν παραπάνω το ενδιαφέρον των μαθητών μαθητές.

  • 2 Μαΐου 2020, 00:40 | Χριστίνα Μ.

    Η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών στο Γενικό Λύκειο αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ουσιαστική εκμάθηση της λατινικής γλώσσας θα έπρεπε να επεκταθεί και στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου. Η επαφή με και γνώση του ελληνορρωμαϊκού πολιτισμού είναι ζωτικής σημασίας για τους αποφοίτους των ελληνικών σχολείων οι οποίοι αποτελούν μελλοντικούς πολίτες της Ευρώπης. Τα λατινικά και ο ρωμαϊκός πολιτισμός έχουν ασκήσει επίδραση όχι μόνο στον ευρωπαϊκό πολιτισμό στο συνολό του (ρωμανικές γλώσσες, θεσμοί), αλλά και στον ελληνικό πολιτισμό (η κατανόηση αρκετά μεγάλου κομματιού της Βυζαντινής περιόδου είναι αδύνατη χωρίς τη γνώση των ρωμαϊκών θεσμών). Επιπλέον, η λατινική λογοτεχνία βρίθει πολιτικών και πολιτισμικών μηνυμάτων. Μέσω της επαφής τους με αυτήν οι μαθητές μπορούν να εξερευνήσουν μεταξύ άλλων ζητήματα φύλου, εθνικής και κοινωνικής ταυτότητας, ιμπεριαλισμού, πολιτικής προπαγάνδας, αντίδρασης στον ολοκληρωτισμό. Με άλλα λόγια οι μαθητές μπορούν να εξετάσουν στην ιστορικοπολιτική τους προοπτική ζητήματα τα οποία αφορούν τον σύγχρονο κόσμο.

    Δεν κρίνω την εξέταση της κοινωνιολογίας σε πανελλαδικό επίπεδο απαραίτητη. Οι βασικές θεματικές της καλύπτονται ήδη από άλλα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικώς, όπως για παράδειγμα η Έκθεση και η Ιστορία. Η κοινωνιολογία μπορεί να επιστρέψει στη θέση που είχε ως μάθημα Γενικής Παιδείας στο Λύκειο λειτουργώντας επικουρικά στην Έκθεση. Παράλληλα θα πρέπει να αποκτήσει εφαρμοσμένο χαρακτήρα και να εισάγει τους μαθητές όχι μόνο σε θεωρητικά ζητήματα με τα οποία έρχονται σε επαφή σε μαθήματα όπως η Έκθεση ούτως ή άλλως), αλλά, κυρίως, στην ερευνητική εργαλειοθήκη των κοινωνικών επιστημών.

  • 2 Μαΐου 2020, 00:32 | ΣΠΑΤΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Η διακοπή της διδασκαλίας των Λατινικών στα αναλυτικά σχολικά προγράμματα δηλώνουν την υποβάθμιση των αρχαιογνωστικών μαθημάτων (το ίδιο γίνεται και για τη Αρχαία Ελληνική Γλώσσα). Τα Λατινικά υπήρξαν η κυρίαρχη γλώσσα του δυτικού κόσμου και η γλώσσα της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται για τη μόνη γλώσσα που μας συνδέει με τον δυτικό κόσμο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και ο ρωμαικός πολιτσιμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Οι παρακαταθήκες και των δύο πολιτισμών μαρτυρούν πως τα κείμενα ,οι τέχνες, τα ήθη και οι παραδόσεις συμπληρώνουν η μία την άλλη. Πολλά είναι τα παραδείγματα των Ρωμαίων συγγραφέων που ακολουθούν πολλά αρχαία παραδείγματα όπως είναι αυτά του Πλάτωνος, του Αριστοτέλη, της στωικής θεώρησης των πραγμάτων και άλλα πολλά. Σχεδόν όλα τα λογοτεχνικά είδη των λατινικών έχουν ανθίσει κατά μίμηση των ελληνικών προτύπων (ποίηση, τραγωδία κωμωδία, λόγοι πανηγυρικοί και επικήδειοι).
    Σε εκπαιδευτικό επίπεδο τα Λατινικά μπορεί να θεωρείται νεκρή γλώσσα (αφού έχει πεθάνει και ο τελευταίος φυσικός ομιλητής) αλλά μην ξεχνάμε πως αποτελεί τη ρίζα πολλών σύγχρονων ευρωπαικών γλωσσών. Σε διεθνή πανεπιστήμια αλλά και στα ελληνικά, πριν διακοπεί η διδασκαλία τους, τα λατινικα θεωρούνται απαραίτητα στη πλειονότητα των σχολών-επιστημών απαραίτητα.
    Κλείνοντας ο Γκαίτε είπε «όποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες, δεν ξέρει τίποτε από τη δική του».

  • 2 Μαΐου 2020, 00:32 | Παναγιώτης Βρ.

    Το ζήτημα στο οποίο καλείται και επιβάλλεται να απαντήσει με επιχειρήματα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι Λατινικά ή Κοινωνιολογία. Αυτό το δίλημμα πια λειτουργεί με όρους κοινωνικού αυτοματισμού. Η υπουργός πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα απλό ζήτημα: έχει η κοινωνιολογία (ανεξάρτητα από τη θέση των λατινικών), θέση ως πανελλαδικό μάθημα -τουλάχιστον- για τα τμήματα κοινωνικών – πολιτικών επιστημών τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία στη συγκεκριμένη κατεύθυνση; Αν η απάντηση είναι όχι, ενδιαφέρον θα είχε να παρουσιαστεί και η σχετική τεκμηρίωση. Δυστυχώς όμως, η μοναδική απάντηση που έχει δοθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι στιγμής, είναι αυτή που έχει εκφραστεί από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος περί αριστερής επιστήμης. Αν αυτό είναι το βασικό επιχείρημα για την κατάργηση της κοινωνιολογίας από τις εξετάσεις (ξαναλέω ανεξαρτήτως της θέσης των Λατινικών), τότε αναρωτιέμαι με ποια κριτήρια σχεδιάζεται η εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας….

  • 2 Μαΐου 2020, 00:28 | Σοφία.

    Η επαναφορά του μαθήματος των λατινικών κρίνεται αναγκαία! Ας μην ξεχνάμε ότι τα λατινικά αποτελούν έναν βασικό τρόπο ενίσχυσης της γλωσσομάθειας στο ελληνικό σχολείο, αφού συμβάλουν σημαντικά στην εκμάθηση των αποκαλούμενων ρομανικών γλωσσών. Το μάθημα των λατινικών συνιστά αφενός ακρογωνιαίο λίθο των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών και αφετέρου βασικό παράγοντα όξυνσης της κριτικής σκέψης. Τέλος, η γνώση των λατινικών είναι απαραίτητη για την διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτισμικής συνείδησης για αυτό και η ανάκληση της απόφασης για κατάργησή των λατινικών αποτελεί ευστοχία του υπουργείου!!!

  • 2 Μαΐου 2020, 00:28 | Νίκη Παπαγεωργίου

    Οι πυλώνες των κλασικών σπουδών είναι 2: αρχαία ελληνικά ΚΑΙ λατινικά! Η ύπαρξη και η συνέχιση του ενός αποτελεί όρο και προϋπόθεση της ύπαρξης και της συνέχισης του άλλου. Η γνώση των λατινικών όχι μόνο εξασφαλίζει μια πιο ολοκληρωμένη και σωστή γνώση για τον δυτικό πολιτισμό (για τον οποίο με τόσο στόμφο μιλάμε..) αλλά και μια πιο ολοκληρωμένη γνώση του ίδιου του εαυτού μας. Γιατί για να μπορέσουμε να έχουμε γνώση του εαυτού μας και της ταυτότητάς μας, οφείλουμε να γνωρίζουμε το παρελθόν μας… Και η γλώσσα κουβαλά το παρελθόν… Άμεση επαναφορά του μαθήματος στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις!

  • 2 Μαΐου 2020, 00:25 | Νίκη

    Οι πυλώνες των κλασικών σπουδών είναι 2: αρχαία ελληνικά ΚΑΙ λατινικά! Η ύπαρξη και η συνέχιση του ενός αποτελεί όρο και προϋπόθεση της ύπαρξης και της συνέχισης του άλλου. Η γνώση των λατινικών όχι μόνο εξασφαλίζει μια πιο ολοκληρωμένη και σωστή γνώση για τον δυτικό πολιτισμό (για τον οποίο με τόσο στόμφο μιλάμε..) αλλά και μια πιο ολοκληρωμένη γνώση του ίδιου του εαυτού μας. Γιατί για να μπορέσουμε να έχουμε γνώση του εαυτού μας και της ταυτότητάς μας, οφείλουμε να γνωρίζουμε το παρελθόν μας… Και η γλώσσα κουβαλά το παρελθόν… Άμεση επαναφορά του μαθήματος στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις!

  • 2 Μαΐου 2020, 00:24 | Παρασκευή Κ.

    Η επαναφορά των Λατινικών(άρθρο 7) στα Πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Δε νοείται μέση εκπαίδευση Ευρωπαϊκής χώρας που να μην περιλαμβάνει το μάθημα των Λατινικών. Πόσω μάλλον όταν αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα και οφείλει, σε μεγάλο βαθμό, τη μεταλαμπάδευση του απαράμιλλου πολιτισμού της στη γλώσσα αυτή, την άλλοτε lingua franca.
    Νομική, Φιλολογία, Θεολογία,Φιλοσοφία και άλλοι κλάδοι των Ανθρωπιστικών Επιστημών έχουν σταθμούς-ορόσημα Λατινορωμαϊκούς.
    Πολυάριθμες ευρωπαϊκές γλώσσες είτε είναι λατινογενείς είτε έχουν αφομοιώσει λατινικό λεξιλόγιο. Αν δεν απατώμαι, η γλωσσομάθεια είναι σημείο των καιρών μας. Επομένως, η επαναφορά των Λατινικών εξυπηρετεί μια απο τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας μας.
    Οι «νεκρές γλώσσες» παραμένουν ζωντανές μέσα από τη συνεισφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό. Τα Λατινικά είναι ένας «νεκρός» που ζει ανάμεσα μας.
    Καλό είναι να το αποδεχτούμε και να επωφεληθούμε από τη σοφία που αποκόμισε μέσα στους αιώνες.

  • 2 Μαΐου 2020, 00:22 | Κατερίνα

    Επαναφορά λατινικών τώρα αμέσως!!!!!!!

  • 2 Μαΐου 2020, 00:18 | Ελένη

    Τα λατινικα δεν είναι μια νεκρή γλώσσα. Η λατινική γλώσσα και γραμματεία μπορεί να βοηθήσει στην γενικότερη αντίληψη και γνώση των λατινογενων γλωσσών καθώς και στην ιστορία της Ρώμης

  • 2 Μαΐου 2020, 00:10 | Ευαγγελία Ιωαννίδου

    Η κατάργηση των λατινικών , ως εξεταζόμενου μαθήματος στις πανελλήνιες , έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να χάσουν σημαντικά στοιχεία που θα τους είναι απαραίτητα στην ακαδημαϊκή τους καριέρα καθώς και στην μετέπειτα ζωή τους . Νομική , φιλολογία , ψυχολογία ,κάθε τμήμα των ανθρωπιστικών σπουδών ξεχωριστά έχει ως αναπόσπαστο κομμάτι του τα Λατινικά , χωρίς αυτά οι μαθητές εισέρχονται στις σχολές φοίτησης με ελλείμματα ,τα οποία μετά θα είναι δύσκολο να καλυφθούν αν δεν μάθουν βασικά πράγματα στο σχολείο. Γι’αυτό το λόγο η εξέταση των λατινικών στις πανελλήνιες είναι άκρως απαραίτητη , ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα συναντήσουν . Το κυριότερο όμως , θα είναι πως θα έρθουν νωρίτερα σε επαφή με την ιστορία , με μια καινούργια γλώσσα που αντικατοπτρίζει όχι μόνο τον ίδιο μας τον πολιτισμό αλλά και την τέχνη μας .

  • 1 Μαΐου 2020, 23:56 | Κατερίνα

    Μόνο θετική είναι η επανένταξη των λατινικών στις τάξεις του λυκείου… αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κλασσικών επιστημών μαζί με τα αρχαία ελληνικά. Το μόνο που μένει επί τη ευκαιρία είναι να αλλάξουν επιτέλους την ύλη και το βιβλίο. Βήματα μόνο προς τα μπροστά συνάδελφοι,όχι προς τα πίσω!!

  • 1 Μαΐου 2020, 23:49 | Χριστίνα

    Προφανώς και πρέπει να ψηφιστεί η επαναφορά των λατινικών για όλους αυτούς τος λόγους που προαναφέρθηκαν. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να αναμορφωθεί το πρόγραμμα διδασκαλίας και ο τρόπος εξέτασης του μαθήματος. Δεν πρέπει οι διδακτικοί στόχοι να περιορίζονται στην στείρα αποστήθιση των γραμματικοσυντακτικών φαινομένων και της μετάφρασης αποσπασμάτων, για τα οποία δεν δίνεται πληροφόρηση ούτε για ολόκληρο το έργο ούτε για τον συγγραφέα, αλλά ούτε και για το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται. Συνεπώς, οι μαθητές δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την μακραίωνη ρωμαϊκή ιστορία, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική, ούτε πτυχές της ρωμαϊκής καθημερινότητας, ούτε φυσικά σε βάθος και άλλα γραμματειακά και λογοτεχνικά είδη (ιστοριογραφία, έπος, ερωτική ελεγειακή ποίηση, λυρική ποίηση, δράμα κτλ.). Το μεγαλύτερο πλήγμα, βέβαια, υφίστανται οι φοιτητές της φιλολογίας, οι οποίοι έρχονται προ εκπλήξεως όταν έρχονται αντιμέτωποι με το απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών ιδιαίτερα του κλασικού τομέα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι γνώσεις τους σχετικά με τα λατινικά υπολείπονται των απαιτήσεων των σπουδών τους. Συμπερασματικά, τα λατινικά επιβάλλεται να ενταχθούν εκ νέου στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα υπό τον όρο βέβαια να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας και να αλλάξει άρδην το πρόγραμμα σπουδών.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:46 | Σοφία Γεωργακοπούλου

    Επιτέλους, επανεισάγονται τα λατινικά στο λύκειο και στις πανελλαδικές. Προχωράμε μπροστά ως ευρωπαϊκή χώρα. Να ζητήσουμε συγγνώμη από δύο σειρές μαθητών λυκείου που στερούνται αυτής της βασικής κλασικής γλώσσας (2020, 2021). Πουθενά στην υφήλιο η κοινωνιολογία δεν είναι μάθημα-διαβατήριο σε ΑΕΙ. Είναι μάθημα παπαγαλίας, με πεπερασμένα όρια για λυκειακό μάθημα, και θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από το μάθημα φιλοσοφίας, το οποίο ίσως ως πέμπτο εξεταζόμενο μάθημα για όλα τα πεδία θα ήταν πολύ ωφέλιμο για τους μελλοντικούς πολίτες της χώρας μας. Ο Pierre Bourdieu εισήχθη στην Ecole Normale με εξετάσεις στα λατινικά, στα αρχ. ελληνικά και στη φιλοσοφία. Τίμησε τη λατινική γλώσσα με την ορολογία της κοινωνιολογίας, habitus, illusio, homo academicus. Μπορείς να γίνεις κραταιός επιστήμων κοινωνιολογίας (διεθνούς εμβέλειας), ειδικευόμενος στο πεδίο αυτό στα 18+. Είναι όμως σχεδόν αδύνατο να συμβεί το αντίστοιχο για τον αρχαιοελληνιστή ή λατινιστή.
    Είναι κρίμα που στα μαθήματα γενικής παιδείας στο γυμνάσιο ή στο λύκειο δεν υπάρχει ένα εισαγωγικό μάθημα ρωμαιογνωσίας και λατινικής γλώσσας για όλους τους μαθητές. Όταν στεκόμαστε στους ώμους των γιγάντων (Κικέρωνα, Σενέκα, Αυγουστίνου),εμείς οι νάνοι του 21ου αιώνα, ίσως μπορούμε να γίνουμε ψηλότεροι από αυτούς (για να θυμηθούμε τον Umberto Eco). Ζήτω η humanitas! Να ζήσει και να φωτίσει τα παιδιά και τους νέους μας.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:45 | Si sapis, sis apis.

    Τα λατινικά ομολογουμένως προσφέρουν την εμπειρία τριβής με την αρτιως δομημένη γλώσσα ενός εξοχου πολιτισμού. Αυτός ο πολιτισμός, της Ρωμαικης κοινωνίας δεν υστερεί σε τίποτα έναντι του αρχαίου ελληνικού, οπότε και η σημασία εκμάθησης των αρχαίων ελληνικών που εξετάζονται είναι ακριβώς ίση με των λατινικών τα οποία τώρα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Ωστόσο, ο τρόπος εξέτασης των λατινικών στην πρακτική του εφαρμογή, ήτοι αποστήθιση μετάφρασης και γλωσσικών φαινομένων χωρίς δημιουργικότητα, αποτελεί επιεικώς φαινόμενο για γέλια.
    Η κοινωνιολογια, αποσο μπορώ να ανακαλεσω ουδέποτε θεωρήθηκε άχρηστη ως προς την δυνητική εφαρμογή των αρχών της στον κόσμο μας, στον κόσμο που μεγαλώνει ο μελλοντικός πολίτης. Με την κατάλληλη μεθοδολογια και αξιολόγηση των μαθητών μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και οξυνσης του Νου. Είναι όμως ένα ισχυρό ζητημα το κατά πόσον θα αποφύγει την εξετασιοκεντρικη προσέγγιση και την σταδιακή παρακμή, δηλαδη την πατροπαραδοτη πορεία της ελληνικής παιδείας.
    Η αλήθεια, όπως με τα πιο πολλά ζητήματα, βρίσκεται κάπου στην μέση. Κάθε μάθημα προσφέρει κάτι και υστερεί σε κάτι άλλο. Αν δεν μεταβληθεί ο τρόπος διδασκαλίας και εξέτασης, καλύτερα ας καταργηθούν όλα, διότι στην πράξη δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.
    Είναι όμως και κάτι τελευταίο. Όλα τα υπόλοιπα μαθήματα του ανθρωπιστικου πεδίου αναλαμβανονται αποκλειστικά από εμάς τους φιλολόγους. Δεν θα μας πείραζε να δοθεί και στους κοινωνιολογους η ευκαιρία για μια μικρή συνεισφορά στην ανθρωπιστική καλλιέργεια των μελλοντικών φοιτητών και, ενίοτε, ένα βοήθημα οικονομικής ανέλιξης με την παροχή θέσεων εργασίας, οι οποίες σήμερα είναι εντελώς απαλλοτριωμενες από εμάς τους φιλολόγους.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:35 | Νικολέττα

    Προφανώς και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης της αξίας των δύο μαθημάτων (λατινικών και κοινωνιολογίας). Πώς θα είναι δυνατόν να ονομάζουμε «ανθρωπιστικό» τον προσανατολισμό από τη στιγμή που θα απουσιάζει ένα εκ των δύο κλασικών μαθημάτων, τα λατινικά! Η κλασική παιδεία (αρχαία ελληνικά και λατινικά) αποτελεί πρότυπο εκπαίδευσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πώς θα τολμήσουμε εμείς να αφαιρέσουμε τα λατινικα; Η σπουδαιότητα των λατινικών είναι αυταπόδεικτη, η όποια προσπάθεια υποτίμησης ή αφαίρεσης από το σχολικό πρόγραμμα συνιστά εκ βάθρων λανθασμένη!

  • 1 Μαΐου 2020, 23:20 | Παναγιώτης Μέτσικας

    Συμφωνώ απόλυτα με την επαναφορά των Λατινικών ως πανελλαδικού .αθήματος

  • 1 Μαΐου 2020, 23:15 | Αθανασιος Χρυσακοπουλος

    Υπογράφω το παρακάτω σχόλιο:
    «Ο πρώτος και κύριος στόχος ενός εκπαιδευτικού είναι να μάθει τους μαθητές του να σκέφτονται». George Polya Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς κάποιον – εκπαιδευτικό ή όχι – που να αμφιβάλλει για την αλήθεια του παραπάνω ισχυρισμού. Ενός ισχυρισμού, που οφείλεται σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους των Μαθηματικών που υπήρξαν ποτέ. Επίσης, είναι απίθανο να βρεθεί κάποιος – εκπαιδευτικός ή όχι – που να μη γνωρίζει ότι η Μαθηματική Σκέψη είναι η πιο αποτελεσματική μορφή σκέψης που διαθέτουμε. Το περίεργο είναι ότι παρόλο που σχεδόν όλοι θα συμφωνούσαμε εύκολα με τα παραπάνω, η εκπαιδευτική κοινότητα – με εξαίρεση τους Μαθηματικούς – φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η εισαγωγή των μαθητών σε σχολές όπως οι Ιατρικές, οι Παδαγωγικές και οι Νομικές γίνεται με εξετάσεις που δεν αφορούν τα Μαθηματικά. Να σημειώσω εδώ, ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει αυτό. (Βλ. Γαλλικό Βaccalaureat, Γερμανικό Abitur, International Baccalaureat κ.λπ.). Κατά την άποψή μου δύο είναι τα μαθήματα στα οποία θα έπρεπε να εξετάζονται οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν σε οποιαδήποτε σχολή: α) τα «Μαθηματικά» που καλλιεργούν τη σκέψη και β) η «Γλώσσα» που την εκφράζει και τη μεταφέρει. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θέλουμε πραγματικά η επιλογή των αυριανών γιατρών, δασκάλων, νομικών κλπ να γίνεται με ορθολογικά κριτήρια. Αν επιθυμούμε ειλικρινά η επιλογή αυτή να γίνεται περισσότερο στη βάση του «είναι» και όχι του «φαίνεσθαι» θα πρέπει έμπρακτα να υποστηρίξουμε τα παραπάνω. Για το σκοπό αυτό προτείνω έναν ομαλό μετασχηματισμό του συστήματος που αυξάνει το πλήθος των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων κατά ένα και μειώνει το άγχος των μαθητών και τον παράγοντα τύχη. Πρόκειται για το μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής»που είναι χρήσιμο σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές. Γιώργος Μαυρίδης Μαθηματικός Υ.Γ. Τους τελευταίους δύο μήνες ακούμε από γιατρούς και επιδημιολόγους για μαθηματικά μοντέλα και εκθετικές καμπύλες. Αναρωτιέμαι, ο αυριανός γιατρός, χωρίς μαθηματικό υπόβαθρο, πώς θα τα αντιλαμβάνεται και θα τα ερμηνεύει όλα αυτά;

  • 1 Μαΐου 2020, 23:10 | Μαρία Χριστοφή

    Η Κοινωνιολογία αποτελεί την βάση όλων των επιστημών! Αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας! Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι προσφέρεται για διδαχή (έστω και ως μάθημα επιλογής) σε όλους τους κλάδους σπουδών. Εάν κάποιος δεν έχει κοινωνική παιδεία, πώς θα βαδίσει σε αυτήν τη ζωή; Γιατί επόμενη, δεν υπάρχει! Υποστηρίζω έντονα, την παραμονή του μαθήματος στην Γ’ Λυκείου ως εξεταζόμενο μάθημα. Τάσσομαι ενάντια στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού των μαθητών, των μελλοντικών συνεχιστών του κράτους! Τα οφέλη της Κοινωνιολογίας είναι γνωστά (συνάδελφοι ήδη έχουν αναφερθεί εκτενώς σε αυτά και εκθειάζουν την αλήθεια τους). Η επιστήμη της Κοινωνιολογίας δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση και να μην παραγκωνίζεται η χρηστότητα της και η χρησιμότητά της!

  • 1 Μαΐου 2020, 23:07 | Γιαννακής Νικόλας

    Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαθητές διατυπώνουν την ερώτηση «γιατί διδάσκονται τα λατινικά και σε τί μας είναι χρήσιμα;».

    Μπροστά, λοιπόν, σ’ αυτή την ερώτηση και στη γενικότερη υποβάθμιση των αρχαιογνωστικών μαθημάτων στο σημερινό αναλυτικό σχολικό πρόγραμμα, οφείλουμε να αναδείξουμε μερικούς λόγους για τους οποίους το μάθημα των Λατινικών είναι χρήσιμο και δικαίως κατέχει θέση στο πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου ήδη από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους (1830).

    Αρχικά, οι μαθητές με τα Λατινικά διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες καθώς έρχονται σε επαφή με μία γλώσσα που έχει ιστορία περίπου 3000 χρόνων, τη γλώσσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (από το 753 π.Χ. έως το 476 μ.Χ.) και την κυρίαρχη γλώσσα του δυτικού κόσμου για περισσότερα από 1500 χρόνια.

    Επιπλέον, τα Λατινικά είναι το μοναδικό μάθημα που μας συνδέει άμεσα με τον δυτικό κόσμο και τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Μέσω των Λατινικών οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ρίζες της δυτικής σκέψης και όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμόρφωσαν εν πολλοίς τη στάση των δυτικοευρωπαϊκών κοινωνιών πάνω σε θέματα δικαιοσύνης, θρησκείας, τεχνολογίας κλπ. Με άλλα λόγια τα Λατινικά ως γλώσσα-φορέας πολιτισμού είναι απαραίτητα στην κατανόηση του σύγχρονου δυτικού κόσμου γενικότερα.

    Ακόμη, τα Λατινικά αποτελούν τη μητέρα-γλώσσα των σύγχρονων ρομανικών γλωσσών (ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρουμανικά, πορτογαλικά κ.ά) και έχουν ασκήσει ισχυρή επίδραση σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες (π.χ. γερμανικά, αγγλικά), όπως αναδεικνύει ο μεγάλος αριθμός ενσωμάτωσης λατινικών και λατινογενών λέξεων σ’ αυτές. Με τη συστηματική μελέτη, λοιπόν, των Λατινικών οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα αφενός να βοηθηθούν σημαντικά στην εκμάθηση αυτών των ευρωπαϊκών γλωσσών και αφετέρου να εμβαθύνουν περισσότερο στη μητρική τους γλώσσα μέσα από τη σύγκριση της δικής τους και της ξένης. Ως γνωστό «όποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες, δεν ξέρει τίποτε από τη δική του», έλεγε ο Γκαίτε.

    Η αξία των Λατινικών αναδεικνύεται και αν αναλογιστούμε ότι ζούμε σε μία τεχνοκρατική εποχή όπου οι κλασικές επιστήμες βάλλονται διαρκώς. Η μελέτη των Λατινικών, όπως και των Αρχαίων Ελληνικών, δύο σημαντικών ανθρωπιστικών-κλασικών μαθημάτων, εκτός από τη λογοτεχνική καλλιέργεια που προσφέρουν, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ανθρώπων με κριτική σκέψη, καλαισθησία, ορθολογικό πνεύμα και ηθικές αρχές.

    Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι τα Λατινικά σήμερα έχουν ισχυρή παρουσία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών είτε ως υποχρεωτικό είτε ως επιλεγόμενο μάθημα. Για παράδειγμα στη Γερμανία το 31,6% του συνόλου των μαθητών επιλέγει να μάθει Λατινικά, ενώ για τα Αρχαία Ελληνικά το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 0,53% (βλ. http://www.uni-regensburg.de/Fakultaeten/phil_Fak_IV/Klass_Phil/Griechisch/Gruber-Dateien/Statistik0910.pdf). Αντίθετα, στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο η εικόνα σήμερα είναι αποκαρδιωτική καθώς η διδασκαλία των Λατινικών περιορίστηκε μόνο στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Η αλήθεια είναι ότι ο μηχανιστικός-φορμαλιστικός τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος πρέπει να αλλάξει άμεσα ούτως ώστε τα Λατινικά ως μάθημα να αναβαθμιστούν στη συνείδηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών και να λάβουν την αίγλη που τους αξίζει!

  • 1 Μαΐου 2020, 23:04 | Παναγιώτης Τσιριγώτης

    Μπράβο για την επαναφορά των Λατινικών στα εξεταζόμενα μαθήματα. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει για τους υποψήφιους φοιτητές των ανθρωπιστικών σπουδών μια βασική γνώση του ενός από τους δύο πυλώνες της κλασικής παιδείας. Μακάρι να συνδυαστεί και με την αναγκαία ανανέωση του προγράμματος σπουδών, του διδακτικού υλικού και των μεθόδων διδασκαλίας, ώστε να έρχονται οι μαθητές σε στοιχειώδη έστω επαφή με τα μεγάλα έργα της λατινικής γραμματείας.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:00 | Σοφία Π.

    Επιτέλους ανακαλείται η απόφαση κατάργησης της διδασκαλίας των Λατινικών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγχαρητήρια στο Υπουργείο. Ας ευχηθούμε η επαναφορά του μαθήματος να συνοδευτεί ταχέως από την ουσιαστική αναβάθμισή του. Η ουσιαστική διδασκαλία των Λατινικών, όπως και κάθε ξένης γλώσσας, οξύνει την κριτική ικανότητα, ενδυναμώνει τη μνήμη, εκγυμνάζει τη λογική και εμπλουτίζει τη ευφράδεια του λόγου. Η αναβαθμισμένη διδασκαλία των Λατινικών, η οποία δεν θα προϋποθέτει απλά από τους μαθητές την απομνημόνευση περιορισμένου αριθμού πεποιημένων κειμένων, αλλά θα βασίζεται στην κατάκτηση μηχανισμών σύνθεσης και αναπαραγωγής λόγου, όπως συμβαίνει με τη διδασκαλία κάθε γλώσσας, ενισχύει την πολυπλοκότητα της σκέψης. Παράλληλα η μελέτη των Λατινικών οδηγεί στη ουσιαστική γνωριμία με τον Ρωμαϊκό πολιτισμό, τη βάση του σημερινού Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Ας μην ξεχνάμε πως η παιδεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σκοπό δεν έχει να προγυμνάσει μαθητές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια (όπως δυστυχώς έχει καταντήσει γίνει κοινή παραδοχή), αλλά να προσδώσει δεξιότητες και γνώσεις με όσο το δυνατό βαρύτερο πολιτισμικό πρόσημο. Η μελέτη της Λατινικής γλώσσας ικανοποιεί αυτό το ζητούμενο ιδανικά και περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στον χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:49 | Ορέστης Κ.

    Συμφωνώ απόλυτα με την επαναφορά των Λατινικών ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις!

  • 1 Μαΐου 2020, 22:39 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω την επαναφορά του μαθήματος των λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος. Σωφροσύνη σε αυτό τον τόπο. Επιτέλους.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:13 | Δημήτρης Τ.

    Καταρχήν το 1ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να ονομάζεται Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.
    Το μάθημα της Κοινωνιολογίας πρέπει να παραμείνει ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους λόγους που εξήγησαν συνάδελφοι και μη στις προηγούμενες αναρτήσεις τους οποίους δεν θέλω να αναφέρω ξανά για να μη σας κουράζω.
    Η Κοινωνιολογία βοηθάει τους μαθητές να αναπτύξουν ΚΡΙΤΙΚΉ ΣΚΕΨΗ και να δουν την κοινωνία τους ( αλλά και όλες τις άλλες κοινωνίες )με πιο καθαρή ματιά.
    Κυρία Υπουργέ,
    μην υποκείπτεται στα lobby που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Ελληνικού κοινοβουλίου και στα γραφεία πολιτικών……..
    Νομοθετήστε για το κοινό καλό και για το μέλλον που είναι τα παιδιά

    ΠΕ 78 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

  • 1 Μαΐου 2020, 22:09 | Ελίζα

    1. Θα πρέπει στη Β΄Λυκείου να υπάρχει και κατεύθυνση Οικονομικών Σπουδών όπως υπάρχει για τις Ανθρωπιστικές και τις Θετικές Σπουδές. Δεν είναι δυνατόν οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τις οικονομικές σχολές να φτάνουν στη Γ΄Λυκείου για να κάνουν ως ΔΙΑΚΡΙΤΟ γνωστικό αντικείμενο τα Οικονομικά, ενώ με όλα τα άλλα πανελλαδικά μαθήματα έχουν επαφή και σε προηγούμενες τάξεις.

    2. Το 7ωρο στα μαθήματα προσανατολισμού πρέπει να διατηρηθεί. Φέτος βοήθησε πολύ, ιδίως τους μαθητές που δεν πηγαίνουν φροντιστήριο, καθώς έδωσε τη δυνατότητα να γίνονται επιπλέον ασκήσεις και επαναλήψεις.

    3. Η Κοινωνιολογία θα πρέπει να παραμείνει στα πανελλαδικά μαθήματα. Θα μπορούσαν οι μαθητές να επιλέγουν μεταξύ Κοινωνιολογίας και Λατινικών στον προσανατολισμό Ανθρωπιστικών Σπουδών όπως φαίνεται ότι θα γίνει στον προσανατολισμό Θετικών Σπουδών μεταξύ των Μαθηματικών και της Βιολογίας.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:05 | Κάτια Χ.

    Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τη σημασία του μαθήματος της Κοινωνιολογίας για τους ανήλικους, γεμάτους απορίες για όλα τα κοινωνικά φαινόμενα του κόσμου που τους περιβάλλει μαθητές και αυριανούς ενήλικους συνειδητοποιημένους Έλληνες πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
    Είναι δεδομένο ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο μαθημάτων, Κοινωνιολογίας και Λατινικών. Κάθε ένα επιτελεί διαφορετικό σκοπό. Δεν κατανοεί κανείς όμως την αναιτιολόγητη και ξαφνική απόφαση του Υπουργείου να αντικαταστήσει την Κοινωνιολογία χωρίς να έχει αξιολογηθεί ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
    Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο στην κατεύθυνση που εισάγει φοιτητές στις Κοινωνικές, Ανθρωπιστικές, Πολιτικές, Παιδαγωγικές και Νομικές Επιστήμες, ώστε να έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο από το Λύκειο.
    Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως που να δέχεται τόσες αλλαγές με κάθε αλλαγή διοίκησης του Υπουργείου. Αναλογιστείτε την αδικία που υφίστανται οι μαθητές μας σε σύγκριση με τους συνομηλίκους άλλων χωρών και διευκολύνετε την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, χωρίς να επιβαρύνετε οικονομικά την ελληνική οικογένεια. Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν τα ιδιωτικά φροντιστήρια για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή να αποκτήσουν ένα «ισότιμο» πτυχίο κολλεγίου ανταγωνιζόμενοι τους συναδέλφους τους στην αγορά εργασίας. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν χρήζει φροντιστηρίου. Το διαβάζουν μόνοι τους οι μαθητές.
    Τελικά, χρειαζόμαστε «αναβάθμιση» του σχολείου; Κριτικά σκεπτόμενους πολίτες; Μαθητές ευαισθητοποιημένους για την κοινωνία; Διότι αν στοχεύουμε σε μια ελίτ των οικονομικά ισχυρών και μορφωμένων στα κολλέγια δεν γίνεται λόγος για δωρεάν παιδεία, πρόκειται περί υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου.

  • 1 Μαΐου 2020, 21:56 | Χρύσα Μαραγκού

    ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ!!!! ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ !!!

  • 1 Μαΐου 2020, 21:55 | Τζήκος Γιάννης (Μαθηματικός)

    Υπογράφω το παρακάτω σχόλιο:
    «Ο πρώτος και κύριος στόχος ενός εκπαιδευτικού είναι να μάθει τους μαθητές του να σκέφτονται». George Polya Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς κάποιον – εκπαιδευτικό ή όχι – που να αμφιβάλλει για την αλήθεια του παραπάνω ισχυρισμού. Ενός ισχυρισμού, που οφείλεται σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους των Μαθηματικών που υπήρξαν ποτέ. Επίσης, είναι απίθανο να βρεθεί κάποιος – εκπαιδευτικός ή όχι – που να μη γνωρίζει ότι η Μαθηματική Σκέψη είναι η πιο αποτελεσματική μορφή σκέψης που διαθέτουμε. Το περίεργο είναι ότι παρόλο που σχεδόν όλοι θα συμφωνούσαμε εύκολα με τα παραπάνω, η εκπαιδευτική κοινότητα – με εξαίρεση τους Μαθηματικούς – φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η εισαγωγή των μαθητών σε σχολές όπως οι Ιατρικές, οι Παδαγωγικές και οι Νομικές γίνεται με εξετάσεις που δεν αφορούν τα Μαθηματικά. Να σημειώσω εδώ, ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει αυτό. (Βλ. Γαλλικό Βaccalaureat, Γερμανικό Abitur,  International Baccalaureat  κ.λπ.). Κατά την άποψή μου δύο είναι τα μαθήματα στα οποία θα έπρεπε να εξετάζονται οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν σε οποιαδήποτε σχολή: α) τα «Μαθηματικά» που καλλιεργούν τη σκέψη και β) η «Γλώσσα» που την εκφράζει και τη μεταφέρει. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θέλουμε πραγματικά η επιλογή των αυριανών γιατρών, δασκάλων, νομικών κλπ να γίνεται με ορθολογικά κριτήρια. Αν επιθυμούμε ειλικρινά η επιλογή αυτή να γίνεται περισσότερο στη βάση του «είναι» και όχι του «φαίνεσθαι» θα πρέπει έμπρακτα να υποστηρίξουμε τα παραπάνω. Για το σκοπό αυτό προτείνω έναν ομαλό μετασχηματισμό του συστήματος που αυξάνει το πλήθος των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων κατά ένα και μειώνει το άγχος των μαθητών και τον παράγοντα τύχη. Πρόκειται για το μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής»που είναι χρήσιμο σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές.
    Υ.Γ. Τους τελευταίους δύο μήνες ακούμε από γιατρούς και επιδημιολόγους για μαθηματικά μοντέλα και εκθετικές καμπύλες. Αναρωτιέμαι, ο αυριανός γιατρός, χωρίς μαθηματικό υπόβαθρο, πώς θα τα αντιλαμβάνεται και θα τα ερμηνεύει όλα αυτά;

  • 1 Μαΐου 2020, 21:53 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    Η Κοινωνιολογία μέσα από τη μελέτη των συνεχώς μεταβαλλόμενων κοινωνικών φαινομένων, βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ενεργοί πολίτες, να αναγνωρίσουν και να σταθούν κριτικά απέναντι σε προβλήματα τοπικής ή παγκόσμιας κοινωνίας μέσα από την εμπλοκή σε κοινό προβληματισμό και να αναλάβουν δράση στη διαχείριση και αντιμετώπισή τους.
    Με την Κοινωνιολογία, οι μαθητές και οι μαθήτριες δε χρειάζεται να αποστηθίσουν όπως συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες με ορισμένα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Συγκεκριμένα, η κοινωνιολογία προϋποθέτει την κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων, την εμβάθυνση σε αυτά, την αμφισβήτηση κοινότοπων ερμηνειών της κοινωνικής συμπεριφοράς, τη σύνδεση προσωπικών βιωμάτων με κοινωνικά γεγονότα, τη συνειδητοποίηση της σημασίας της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής συνείδησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Καθίσταται σαφές ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες και διεργασίες καλλιεργούνται κριτικές δεξιότητες και παραγκωνίζεται η στείρα αποστήθιση.

  • 1 Μαΐου 2020, 21:45 | Ξένια Τομπατζόγλου

    Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης πόσω μάλλον αντιπαράθεσης μεταξύ της Κοινωνιολογίας και των Λατινικών καθώς αποτελούν δύο διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα που το κάθε ένα έχει να προσφέρει οφέλη στον υποψήφιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητή.
    Η κατάργηση της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα θεωρώ πως είναι άτοπη καθώς σε πάνω από τα μισά τμήματα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών διδάσκεται ως μάθημα είτε υποχρεωτικό είτε επιλογής και συνεπώς η εξοικείωση του μαθητή με την κοινωνιολογική σκέψη είναι απαραίτητη για να αντεπεξέλθει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα

  • 1 Μαΐου 2020, 21:41 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΠΗΤΑΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ: ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΔΥΟ (2) ΩΡΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤ΄ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΥΚΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ:
    1ο ΓΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΕΝΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
    2ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ, ΟΠΩΣ:
    α) ΤΟ ¨ΕΥ ΖΗΝ¨, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
    β) ΤΟ ¨ΚΑΛΩΣ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ¨, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΠΩΣ Ο ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΙ Η ΒΙΑ
    3ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΜΕΣΑ ΑΠ΄ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
    4ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΕΝΑ ΚΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥ ΣΤΡΕΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ) ΓΙΑ ¨ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ¨
    5Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

  • 1 Μαΐου 2020, 21:06 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΛΙΟΣ

    Θα πρέπει να παραμείνει η 7ωρη διδασκαλία των μαθημάτων κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου γιατί έτσι εμβαθύνουμε στην ύλη. θα πρέπει οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του μαθήματος των Λατινικών ή της Κοινωνιολογίας.

  • 1 Μαΐου 2020, 20:43 | Γιάννης Βασιλείου

    Μπράβο σας για την επαναφορά των Λατινικών! Είναι απαραίτητη η εκμάθησή τους για κάθε μαθητή ανθρωπιστικού προσανατολισμού. Όχι μόνο συνθέτουν από κοινού με τα αρχαία ελληνικά τη βάση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού αλλά διευρύνουν το ανθρωπιστικό μας πνεύμα, την κριτική σκέψη αλλά και την εκμάθηση νέων ξένων γλωσσών.

    Γιάννης Βασιλείου

  • 1 Μαΐου 2020, 20:18 | Παναγιωτης Κ

    Η αναγκαιότητα διατήρησης της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τους κοινωνιολόγους ή τα αμιγώς κοινωνιολογικά πανεπιστημιακά τμήματα. Ένας απλός έλεγχος των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα πεδία των Κοινωνικών, Πολιτικών, Ανθρωπιστικών και Παιδαγωγικών επιστημών, μας αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι κοινωνιολογικά μαθήματα διδάσκονται, είτε ως υποχρεωτικά είτε ως επιλεγόμενα, στην πλειονότητα των Τμημάτων των παραπάνω σπουδών (σε 183 Τμήματα). Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλά ακαδημαϊκά τμήματα να δέχονται φοιτητές χωρίς σχετικό επιστημονικό υπόβαθρο από το Λύκειο. Επισημαίνουμε πως η Κοινωνιολογία στη χώρα μας ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις αποτελεί τον αναγκαίο συνδετικό κρίκο στη εγκύκλια διεπιστημονική γνώση που παρέχεται σε συγγενείς επιστημονικούς κλάδους των κοινωνικών επιστημών (π.χ. Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Νομική, Ψυχολογία, Πολιτική Επιστήμη, Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνική Διοίκηση, Κοινωνική Γεωγραφία, Κοινωνική και Εκπαιδευτική Πολιτική, Παιδαγωγικά Τμήματα, Κοινωνική Εργασία, Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και ΜΜΕ).

  • 1 Μαΐου 2020, 20:13 | Παρασκευή Δανελάκη

    Πώς μπορεί να γίνεται λόγος για εκσυχρονισμό της εκπαίδευσης την ίδια στιγμή που καταργείται το μάθημα της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο; Η Κοινωνιολογία ως επιστήμη κρίνεται απαραίτητη για την κατανόηση της κοινωνίας και των κοινωνικών σχέσεων, αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας, προσωπικής και κοινωνικής, καλλιεργεί τις γνώσεις και την κρίση των ανθρώπων προσφέροντας καλύτερη οπτική για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
    Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ αφού αποτελεί βασική επιστήμη για την εισαγωγή σε σχολές όπως η Κοινωνιολογία, η Νομική, η Ανθρωπολογία, τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης, Δημοσιογραφίας, Παιδαγωγικών Σπουδών αλλά κι επειδή η σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται ανοιχτά μυαλά και σκεπτόμενους πολίτες.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:55 | Iωάννης Δ.

    Χριστός Ανέστη! Οι υποψήφιοι ιατροβιολογικών, νοσηλευτικών, φαρμακευτικών κ.α. σπουδών υγείας (φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, επισκεπτών υγείας κ.α.) θα πρέπει να διδάσκονται στη Γ΄Λυκείου Βιολογία αυξημένης βαρύτητας με το μέγιστο αριθμό ωρών που προτάθηκε. Θα πρέπει όμως να αλλάξει η ύλη στις εξής ενότητες όπως συμβαίνει στο εξωτερικό: Α. Το κύτταρο Β. Η κληρονομικότητα Γ.Ανατομία-Φυσιολογία ανθρώπου κατά συστήματα (νευρικό, κυκλοφορικό κ.α.) με ένα βιβλίο που θα βρίθει εικόνων καιδιαγραμμάτων γύρω στις 300 σελίδες.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:50 | Γιανναδάκης Ραφαήλ

    Γίνεται λόγος για παπαγαλία των μαθητών στο μάθημα των Λατινικών. Πέρα για πέρα αναληθές! Το μάθημα εκείνο που επιβάλει την αποστήθιση και την δεν προάγει την κριτική σκέψη είναι αυτό της Κοινωνιολογίας! Είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για εξεταζόμενο μάθημα Πανελλαδικών. Στείρα και μηχανιστική αποστήθιση!

  • 1 Μαΐου 2020, 19:50 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ

    Σχετικά με τις Ομάδες Προσανατολισμού στη Γ’ Λυκείου: Καλώς μειώθηκαν σε τρεις, γιατί θεραπεύονται παρενέργειες, όπως το να εξαναγκάζονται μαθητές/τριες από μικρά περιφερειακά σχολεία, όπου δεν ήταν δυνατή η λειτουργία ομάδας προσανατολισμού της επιλογής τους, να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στην τελευταία τάξη, προκειμένου να ακολουθήσουν το όνειρό τους, να σπουδάσουν, δηλαδή, στη σχολή επιλογής τους.
    Για το «ψευτοδίλημμα» Λατινικά ή Κοινωνιολογία: Το ζήτημα δεν είναι να ικανοποιήσουμε τυχόν «συντεχνίες» (Λατινολάτρες- Κοινωνιολόγοι), αλλά τι είναι αυτό που χρειάζεται ο νέος πολίτης-επιστήμονας-επαγγελματίας. Προτείνω, λοιπόν, και τα δύο μαθήματα από 3 και 4 ώρες αντίστοιχα το καθένα και εναλλάξ στα δύο τετράμηνα , ή ένα 6-7 ώρες με βάση την επιλογή του μαθητή.
    Η Φυσική Αγωγή και η Πληροφορική στη Β’Λυκείου να είναι δίωρα μαθήματα και όχι μονόωρα.
    Τέλος, η Ερευνητική Εργασία (Project) να καταργηθεί ως αυτόνομο μάθημα και η «φιλοσοφία» που υπηρετούσε (διερευνητική μάθηση, ομαδοσυνεργατική μέθοδος κ.ά.) να «περάσει μέσα» από όλα τα μαθήματα και στην Α΄και Β΄τάξη (του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου).

  • 1 Μαΐου 2020, 19:40 | ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ- ΤΣΙΑΚΑ ΙΩΑΝΝΑ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Τις ημέρες του Πάσχα όλος ο εκπαιδευτικός κλάδος έγινε δέκτης ενός νομοσχεδίου το οποίο στη συνέχεια υποβάλατε προς διαβούλευση. Δε νομίζω να υπήρξε εκπαιδευτικός που το διάβασε και καταχάρηκε. Οι αλλαγές που προτείνεται δε λύνουν τα προβλήματα που υπάρχουν χρόνια τώρα στο χώρο της Παιδείας. Αντίθετα όλοι βλέπουμε μια προχειρότητα και μια βιασύνη να περάσει ένα νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας που κάθε άλλο παρά εκπαιδευτικούς σκοπούς εξυπηρετεί. Πέρυσι τον ίδιο ακριβώς καιρό ήλθε πάλι ένα νομοσχέδιο προς διαβούλευση από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και αυτό προκαλούσε αλλαγές στο σύνολο της εκπαίδευσης και πρωτίστως στην πολύπαθη Γ΄ Λυκείου. Αλλαγές στις ομάδες προσανατολισμού και εισαγωγή της Κοινωνιολογίας μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.!! Ως κλάδος ΠΕ-78 χαρήκαμε ιδιαίτερα γιατί η Κοινωνιολογία έπαιρνε πλέον τη θέση που της άξιζε ανάμεσα στα άλλα μαθήματα των κατευθύνσεων. Δεν γίνεται να έχουμε σχολές Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών , δε γίνεται η Κοινωνιολογία να διδάσκεται ως μάθημα στην πλειονότητα των Ελληνικών Πανεπιστημιακών σχολών και των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και να μην είναι Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για τις αντίστοιχες σχολές. Δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους φιλολόγους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους διδάσκουν τα μαθήματά μας στα σχολεία παίρνοντας τις ώρες μας !! Δεν τίθεται το δίλημμα αν αξίζουν τα Λατινικά ή η Κοινωνιολογία. Λυπούμαι όμως που υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι ενώ έχουν τις ώρες τους, δεν έχουν βιοποριστικό πρόβλημα και όμως επιτίθενται στην αξία μιας ολόκληρης επιστήμης, της Κοινωνιολογίας. Μια επιστήμη που αλλάζει τον τρόπο αντίληψης του κόσμου. Που βοηθά τους ανθρώπους (μαθητές) να συνδέουν τα συμβάντα της προσωπικής τους ζωής με τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις. Που τους καθιστά ικανούς να αντιλαμβάνονται ολόπλευρα τους παράγοντες που διαμορφώνουν την πραγματικότητα, που τους ενεργοποιεί ως δημοκρατικούς πολίτες σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία. Θέλω να πιστεύω ότι συμφωνείται με την άποψη ότι οι μαθητές μας πρέπει να παίρνουν όλα αυτά τα εφόδια. Δε θέλω να πιστεύω ότι το όραμα της πολιτικής σας είναι άλλο από της προσφοράς και του οράματος. Δε θέλω να πιστεύω ότι αφήνεται τα συντεχνιακά συμφέροντα να ασκούν ΠΟΛΙΤΙΚΗ και να διαμορφώνουν κάθε φορά τις εξελίξεις. Η ΠΑΙΔΕΙΑ πρέπει να είναι πάνω από κάθε συντεχνιακό συμφέρον. Το μάθημα μπορεί να παραμείνει και να μην αδικηθεί κανένας κλάδος. Δε γίνεται οι σχολές και τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού πεδίου σε ποσοστό 80% να είναι Κοινωνικές, Ανθρωπολογικές, Ψυχολογικές, Νομικές και η Κοινωνιολογία να μην διδάσκεται ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Τα μαθήματα της ειδικότητάς μας (Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος Κόσμος, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών) για τα οποία δεν ξεκαθαρίζεται ακριβώς το τοπίο της παραμονής τους στην Εκπαίδευση θα πρέπει να ενδυναμωθούν και να παραμείνουν με περισσότερες ακόμη ώρες. Το απαιτούν οι καιροί που διανύουμε. Μέσα από τα μαθήματα που διδάσκουν οι ΠΕ-78 οι μαθητές οχυρώνονται στις ραγδαίες και συνεχείς προκλήσεις της εποχής μας και μπορούν να στέκονται ως υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες απέναντι σε πλήθος κοινωνικών γεγονότων και φαινομένων.
    Με εκτίμηση

  • 1 Μαΐου 2020, 19:34 | Κατερίνα Π.

    H σύγχρονη πραγματικότητα κάνει αναγκαία την ύπαρξη της κοινωνιολογίας στο ελληνικό σχολείο. Χωρίς να υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης ανάμεσα στα Λατινικά ή την Κοινωνιολογία, θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν πιο μάθημα θέλουν να δώσουν πανελλαδικά ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν στις σχολές που επιθυμούν. Έτσι εξασφαλίζονται τα εξής:
    α) οι μαθητές έχοντας επιλέξει να δώσουν συγκεκριμένο μάθημα είναι προτοιμασμένοι για το περιεχόμενο των σπουδών που έχουν επιλέξει

    και

    β) οι μαθητές έχουν κάνει εσωτερική προεργασία και συνειδητά έχουν αποφασίσει τι τους ενδιαφέρει και δεν καταφεύγουν σε μία τυχαία συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους.
    Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα η κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει ως εξεταζόμενο πανελλαδικά μάθημα.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:10 | Μάλαμα Ελένη

    Η σπουδή μου στην κοινωνιολογία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου, στην απόκτηση σφαιρικής αντίληψης για τα κοινωνικά φαινόμενα, στην ανάπτυξη κριτικής ικανότητας και στην αποφυγή στερεοτυπικών αντιλήψεων. Θεωρώ ότι η διδασκαλία της κοινωνιολογίας είναι απαραίτητη προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη ελεύθερων προσωπικοτήτων. Η νέα γενιά το αξίζει και είναι δικαίωμά της.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:50 | Μαριάνθη

    Είναι γνωστό πως την μεγαλύτερη βάση οι μαθητές της Γ Λυκείου την δίνουν στα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά. Με την κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικό μάθημα είναι βέβαιο πως τα παιδιά δεν θα δίνουν την δέουσα σημασία. Μόνο οι μαθητές που θα έχουν στόχο την εισαγωγή τους στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες θα απορούν για πιο λόγο ένα μάθημα που πρεσβεύει μια ολόκληρη επιστήμη και είναι βασικό στις σχολές που θα εισαχθούν να μην θεωρείται μάθημα βαρύτητας. Όχι στην κατάργηση της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα!!!!

  • 1 Μαΐου 2020, 18:30 | andriana

    Το μάθημα της Κοινωνιολογίας πρέπει να εξετάζεται πανελλαδικά στην ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών και στην ομάδα οικονομίας και πληροφορίας.Μέσα από τη συστηματική προετοιμασία τους για τις εξετάσεις οι μαθητές θα μελετήσουν και θα κατανοήσουν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και θα αποκτήσουν κριτική σκέψη.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:47 | Σοφία Κουτσούκου

    O προσανατολισμός της Γ’ τάξης ΓΕΛ κατά κύριο λόγο στα μαθήματα της
    κατεύθυνσης με βασικό πλεονέκτημα την επτάωρη διδασκαλία τους, αναβάθμισε σημαντικά τον ρόλο του σχολείου και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των μαθητών. Έδωσε ταυτόχρονα σε όλους τους μαθητές την δυνατότητα άριστης προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Κρίνεται επιτακτική η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος των επτάωρων στα εξεταζόμενα μαθήματα καθώς λόγω της πανδημίας το συγκεκριμένο σύστημα δεν υλοποιήθηκε και δεν αξιολογήθηκε όπως θα έπρεπε ώστε να προταθεί η αντικατάστασή του.
    Η ενοποίηση του τομέα θετικών επιστημών με τον τομέα Υγείας με γνώμονα όχι παιδαγωγικά αλλά οικονομικά κριτήρια θα μπορούσε να αποφευχθεί αφού στο μεγαλύτερο πλήθος των σχολείων υπήρχε συνδιδασκαλία στα μαθήματα Φυσικής και Χημείας στους δύο τομείς. Το μέτρο αυτό θα πρότεινα να πραγματοποιηθεί και για τα Μαθηματικά στους τομείς Πληροφορικής και Οικονομίας και Θετικών σπουδών.

    Ιδιαίτερα για την επιστήμη της ΧΗΜΕΙΑΣ, στην οποία σήμερα όλη η ανθρωπότητα
    προσβλέπει για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, ο ρόλος της στην τυπική εκπαίδευσή ήταν και συνεχίζει να είναι υποβαθμισμένος.
    Είναι επιτακτική ανάγκη η εισαγωγή δίωρου μαθήματος κατεύθυνσης στην Β΄λυκείου των ΓΕΛ στο τομέα των θετικών σπουδών.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:04 | Αθηνά (Νομικός)

    Είναι κοινό μυστικό μεταξύ όλων των αποφοίτων της τέως Γ’ Δέσμης, θεωρητικής κατεύθυνσης και όπως αλλιώς έχει μετονομαστεί μέσα στα χρόνια, πως τα λατινικά είναι η ευκαιρία κάθε υποψηφίου να επιτύχει μια υψηλή βαθμολογία. 50 περίπου κείμενα, τα οποία μέσω μιας απλής διαδικασίας αποστήθισης, μπορούν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εικοσάρι. Τί πραγματικά όμως προσφέρουν τα λατινικά στους μαθητές; Μια νεκρή γλώσσα, η οποία ελάχιστα συνεισφέρει στη φαρέτρα των μελλοντικών φοιτητών ως όπλο για την «κατάκτηση» του επιστημονικού τους κλάδου (τουλάχιστον στη δική μου επιστήμη, η χρήση των λατινικών περιορίστηκε στην στείρα απομνημόνευση μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού εκφράσεων) και που γρήγορα λησμονείται!
    Αντιθέτως, η κοινωνιολογία θεωρώ ότι συμβάλλει στην όξυνση της κριτικής σκέψης , στην ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και στην εν τέλει διαμόρφωση ενεργών, σκεπτόμενων πολιτών. Αυτός άλλωστε δεν θα πρέπει να είναι και ο υπέρτατος στόχος κάθε κράτους; Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα παρέχει τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές τόσο για την επαγγελματική τους κατάρτιση όσο και για την μετέπειτα εξέλιξή τους σε υπεύθυνους πολίτες, που θα ενδιαφέρονται για τα κοινά και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου;
    Όσο και αν η εισαγωγή ενός νέου σχετικά μαθήματος, όπως η κοινωνιολογία, μπορεί να θίγει τα «κεκτημένα» προηγούμενων ετών συγκεκριμένων επιστημονικών κλάδων του εκπαιδευτικού συστήματος, κατά την άποψή μου δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Κρίσιμο είναι τί παιδεία θέλουμε να παρέχουμε και πόσο ενεργούς πολίτες να έχουμε.

  • 1 Μαΐου 2020, 14:36 | Αναστάσιος Νικολόπουλος

    Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με όσους υποστηρίζουν ότι η επαναφορά των λατινικών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτι που δεν επισημαίνεται συχνά είναι ότι το μάθημα είναι κυρίως γλωσσικό. Αυτό εξηγεί την ανάγκη να ξεκινήσει η διδασκαλία του σε ηλικία που ο έφηβος έχει ακόμη ακμαία την ικανότητα γλωσσομάθειας. Στη συγκεκριμένη ηλικία και πριν την έναρξη των σπουδών του είναι στην καλύτερη στιγμή να μυηθεί στη μητέρα των ευρωπαϊκών γλωσσών, τη στενότερη συγγενή των ελληνικών και γλώσσα της πρώτης λογοτεχνίας που γράφτηκε σε μια ξένη γλώσσα μέσα όμως στον ορίζοντα που όρισε η ελληνική γραμματεία. Έτσι ακόμη και αν δεν εισαχθεί σε σχολή ανθρωπιστικών επιστημών, θα έχει αναμφίβολο πλεονέκτημα στην κατάκτηση των ευρωπαϊκών γλωσσών που είναι απαραίτητες για τις σπουδές του και μάλιστα στο λόγιο επίπεδό τους, που είναι το πιο βαθιά επηρεασμένο από τη λατινική γλώσσα και είναι αυτό στο οποίο είναι γραμμένη η επιστημονική βιβλιογραφία.
    Η κοινωνιολογική θεωρία, όπως και κάθε άλλος θεωρητικός λόγος περί του ανθρώπου στην ατομική ή διαπροσωπική και κοινωνική του διάσταση (ψυχολογία, ανθρωπολογία κλπ) ασφαλώς φαντάζουν πιο σύγχρονα και λαχταριστά από τη γλώσσα της πρώτης παγοσμιοποιημένης οικονομίας και πολυπολιτισμικής κοινωνίας, που στο απόγειο της ανάπτυξής της έφτασε σε επίπεδο που η ανθρωπότητα ξαναβρήκε μόνο στην πρώιμη βιομηχανική εποχή. Όμως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μπορούν να περιμένουν ένα χρόνο ακόμη. Ήδη με την υποβαθμισμένη διδασκαλία της λατινικής γλώσσας τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές των φιλολογιών χρειάζεται να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουν έστω στο δεύτερο κύκλο των προπτυχιακών σπουδών τους να νιώσουν λίγη απόλαυση διαβάζοντας λατινική λογοτεχνία. Δεν διανοούμαι πώς θα επιτευχθεί έστω αυτό με τους φοιτητές που θα εισαχθούν φέτος, κάποιοι από τους οποίους ενδεχομένως να μην έχουν διδαχθεί ούτε λέξη λατινικών. Αντίθετα, δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου κραυγές αγωνίας από πανεπιστημιακούς δασκάλους των κοινωνικών επιστημών ότι το έργο τους θα γίνει σχεδόν ακατόρθωτο, επειδή οι φοιτητές τους δεν έχουν εξεταστεί στη σχολική ύλη της κοινωνιολογίας. Ιδανικά ασφαλώς δεν θα έπρεπε να τίθεται καν το δίλημμα. Να όμως που δύο κυβερνήσεις από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις δεν βλέπουν να είναι εφικτό κάτι άλλο στη δεδομένη συγκυρία.

  • 1 Μαΐου 2020, 14:01 | Αντωνιάδης Θεόδωρος

    Προς τους κοινωνιολόγους που κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα διατήρησης του μαθηματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου για τους υποψήφιους των Νομικών Σχολών, ΜΕΡΟΣ 2ο

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΠΘ για την κατάργηση του Μαθήματος των Λατινικών, Σεπτέμβριος 2018

    Η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το μάθημα της λατινικής γλώσσας ως εξεταστέο μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις, στο πεδίο των ανθρωπιστικών και νομικών σπουδών.

    Για τους νομικούς των ευρωπαϊκών εννόμων τάξεων η λατινική γλώσσα δεν είναι «νεκρή» γλώσσα, αλλά η κοινή γλώσσα της σύγχρονης νομικής ορολογίας, δια της οποίας αποδίδονται θεσμοί και μηχανισμοί του δικαίου που διαπλάσθηκαν στο πλαίσιο του ρωμαϊκού δικαίου και εξελίσσονται μέχρι σήμερα, η γνώση της δε συμβάλλει στην κατανόηση των εννοιών του ισχύοντος δικαίου.

    Η κατάργηση του μαθήματος των λατινικών ως εξεταζόμενου μαθήματος εισαγωγής στις Νομικές Σχολές αποτελεί μέτρο απομονωτισμού των φοιτητών και κατ’ επέκταση των Ελλήνων νομικών από την επαφή με την ευρωπαϊκή νομική γραμματεία, στην οποία η χρήση των λατινικών νομικών όρων είναι ευρύτατη. Ως εκ τούτου, καλούμε το υπουργείο Παιδείας να διατηρήσει το μάθημα της λατινικής γλώσσας ως εξεταζόμενο μάθημα στον κύκλο των ανθρωπιστικών σπουδών, αποτρέποντας την αποκοπή των Ελλήνων νομικών από τις ιστορικές ρίζες της ευρωπαϊκής νομικής επιστήμης και τη γνώση της εξελικτικής διαμόρφωσης των εννοιών της».
    http://www.justina.gr/%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AC/%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AD%CF%82/%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4-%CF%80-%CE%B8-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B1/