Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 3 Μαΐου 2020, 19:29 | ΣΟΦΙΑ Γ. [Προς τους λατινόφοβους]

    Αν ένας αρχαίος Ρωμαίος βρισκόταν σε αυτή τη διαδικτυακή διαβούλευση τον Μάιο του 2020, ίσως να ντρεπόταν με τη ΛΑΤΙΝΟφοβία (ένα είδος ΞΕΝΟφοβίας) των Ελλήνων Κοινωνιολόγων και να μας ζητούσε πίσω τις αρχαίες λέξεις του. Θα χάναμε ακόμα και τα ονόματα των 12 μηνών του ημερολογίου μας! (βλ. Μάιος, «o μεγαλύτερος», προς τιμή της θεάς Maia.)

    Επιθυμούν άραγε οι εν Ελλάδι επιστήμονες των κοινωνικών επιστημών και οι Καθηγητές ΠΕ78 να κλείσουν τη σχολική πόρτα στη γλώσσα του Κικέρωνα, του Βιργιλίου, του Σενέκα, του Θωμά Ακινάτη, του Εράσμου, του Καρτέσιου, του Σπινόζα;
    Ο Σπινόζα επέλεξε τη λατινική λέξη caute («προσεκτικά»), γραμμένη κάτω από ένα τριαντάφυλλο, σύμβολο μυστικότητας, ως σφραγίδα του. «Επειδή, έχοντας διαλέξει να γράφει σε μια γλώσσα τόσο ευρέως κατανοητή, σαν τη λατινική, ήταν υποχρεωμένος να κρύβεται για ό,τι έγραφε». Στις ημέρες μας θα συνέβαινε το αντίστροφο.

    Ευτυχής, στα λατινικά είναι felix, ομόρριζο του fecundus, που σημαίνει ώριμος, παραγωγικός. Ευτυχισμένος για τους Ρωμαίους δεν είναι ο ατάραχος, ο ήρεμος, με λυμένα τα προβλήματά του, αλλά ο δραστήριος, «αυτός που επιθυμεί ν’αλλάξει, να γίνει γόνιμος, να δει ν’ανθίζει το λουλούδι που κρύβει μέσα του» (όπως γράφει και η Andrea Marcolongo).

    Διαβάζω, από το διαβιβάζω, ουσιαστικά σημαίνει «μεταφέρω πληροφορίες, γνώσεις». To αντίστοιχο ρήμα στα λατινικά: lego, «επιλέγω και συλλέγω», δηλαδή επιλέγω τη γνώση μέσα από τις λέξεις, διαβάζω.

    Όριο, στα λατινικά είναι limes (γεν. limitis), με πρώτη σημασία «παρακαμπτήριος, λοξός δρόμος, μονοπάτι που δεν το έχουν πάρει πολλοί, άρα σύνορο, αλλά όχι στατικό».

    Θέλουμε εφήβους ευτυχείς (felices) που να διαβάζουν (legentes) και να διευρύνουν τα όρια του κόσμου τους;

    Τα λατινικά είναι αθάνατα, άχρονα, οικουμενικά. Μπορεί άραγε το ελληνικό σχολείο να τα δει ως ένα αφήγημα ενηλικίωσης;

  • 3 Μαΐου 2020, 19:28 | Δημήτρης

    Η Κοινωνιολογία θα πρέπει να παραμείνει στη Γ’Λυκείου ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα γιατί εκτός του ότι προάγει την κριτική σκέψη, αποτελεί και το καταλληλότερο μάθημα στην ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών σπουδών σε σχέση με τα Λατινικά, αφού μέσα από την ομάδα αυτή οι μαθητές οδηγούνται σε πολλές σχολές στην πλειονότητα των οποίων υπάρχoυν Κοινωνιολογικά μαθήματα.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:25 | Ευα

    Θα ήθελα και εγώ να προσθέσω το σχόλιο μου για το μαθημα των Λατινικών και της Κοινωνιολογίας.Αν και είμαι καθηγήτρια Αγγλικών και θα μπορούσα να εκφράσω άποψη υπέρ των Λατινικών , πιστεύω ότι μπορούν να έχουν πολύ περιοριμένη χρησιμότητα και μόνο ισως για τους μελλοντικούς φοιτητες των ξενων φιλολογιών.Το πιο σημαντικό είναι να βρίσκονται σε επαφή οι μελλοντικοί πολίτες με το μάθημα της Κοινωνιολογίας το οποιο θα μπορέσει να καλλιεργήσει στους μαθητές απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες.Κάτι τέτοιο θα μπορέσει να είναι μία πραγματική επένδυση για την κατανόηση και βελτίωση πολλών δυσάρεστων φαινομένων που μας απασχολούν και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν (ρατσισμός, βία κλπ).Προτεραιότητα λοιπον στους σκεπτόμενους πολίτες!

  • 3 Μαΐου 2020, 19:20 | X.M.

    Η κοινωνιολογία είναι απαραίτητο μάθημα, προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν την πραγματικότητα και την κοινωνία που ζούμε. Η κοινωνιολογία προάγει την κριτική σκέψη.Να παραμείνει στις Πανελλήνιες.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:13 | Μαρία Απ

    To μάθημα της Κοινωνιολογίας έχει ως στόχο να συμβάλει στην κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας, να προβληματίσει τους μαθητές για όσα συμβαίνουν γύρω τους, κυρίως όμως να αναπτύξει την κριτική τους ικανότητα και να τους παροτρύνει να ενεργοποιηθουν ως αυριανοί πολίτες. Αναφέρω ενδεικτικά κάποια από τα φαινόμενα που η επιστήμη της Κοινωνιολογίας μελετά, όπως είναι αυτό της φτώχειας, της ανεργίας, των κοινωνικών ανισοτήτων, της παιδικής εργασίας, της αποκλίνουσας συμπεριφοράς, της ετερότητας, της προκατάληψης, του ρατσισμού κλπ. Εισάγει έννοιες βασικές για το σύνολο των κοινωνικών, πολιτικών και νομικών σχολών. Πως μπορεί λοιπόν το μάθημα αυτό να μην συμπεριλαμβάνεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θεωρώ πως και το σύνολο τον ενστάσεων, σχετικά με την επικείμενη αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας απο τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τόσο απο εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:12 | Λεμονιά Ελένη Μαλκογιώργου

    Προτείνω να επιλέγουν οι μαθητές Λατινικά η κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα ανάλογα με την σχολή εισαγωγής. Δεκάδες τμήματα πανεπιστημίων έχουν ως βασικό μάθημα την κοινωνιολογία.
    Κάντε το πράξη.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:11 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΜΠΡΑΖΗΣ

    Χωρίς να θέλω να κουράσω παραθέτοντας απόψεις ή σκέψεις που άπτονται της βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αρχικά θα πω ότι είναι παγκοίνως γνωστό και κατά γενική ομολογία παγκοσμίως αποδεκτό ότι η μέγιστη όλων ανθρώπινη ανακάλυψη είναι αυτή των συμβόλων. Έτσι, οι άνθρωποι επικοινώνησαν με σαφήνεια και δημιούργησαν πολιτισμούς οι οποίοι διαρκώς εξελίσσονται στο διάβα του χρόνου. Ερχόμενοι στη σύγχρονη εποχή μας, οι γνωστικές περιοχές αλλά και οι ανθρώπινες κοινωνικές ή ατομικές συμπεριφορές και δράσεις έχουν όσο ποτέ άλλοτε δύο βασικές προϋποθέσεις, δύο κύριους πυλώνες· τη Γλωσσική και τη Μαθηματική κατάρτιση του ατόμου.
    Γνωρίζετε ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο μαθητές με χρόνιες χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά να εισέρχονται σε πανεπιστημιακές σχολές όπως Παιδαγωγικά τμήματα, Νηπιαγωγών κ.ά. Αυτοί στη συνέχεια των σπουδών τους, αλλά και στον επερχόμενο επαγγελματικό τους βίο, επιθυμούν να κατέχουν ένα καλά δομημένο μαθηματικό επίπεδο. Επίσης στο πεδίο των Επιστημών Υγείας (Ιατρική, Νοσηλευτική, Βιολογία κ.ά.) κρίνεται από τη μέγιστη πλειοψηφία των ακαδημαϊκών δασκάλων ως αναγκαίο οι σπουδαστές αυτών των σχολών και οι μετέπειτα καθοριστές της ανθρώπινης ζωής, να κατέχουν τη Μαθηματική συλλογιστική και σίγουρα Μαθηματικές γνώσεις. Αυτό έχει αναδειχθεί περίτρανα τους τελευταίους μήνες καθώς ανά την υφήλιο γιατροί, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, πολιτικοί, χρησιμοποιούν κυρίως μαθηματικές έννοιες και όρους για να περιγράψουν όσα έχουν συμβεί αλλά και τις επιθυμητές επιδιώξεις για το μέλλον, τα οποία σχετίζονται με σοβαρά ζητήματα υγείας. Ακόμη, κάπου εδώ, θα υπενθυμίσω την αδικία να διαχωρίζεται η επιτυχία από την αποτυχία στις υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές, σε πάμπολλες περιπτώσεις, κυρίως από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.
    Ακολούθως διατυπώνω εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις, που είναι οι εξής:
    Α. Εφόσον σε όλα τα επιστημονικά πεδία των πανελλαδικών εξετάσεων κρίνεται απαραίτητη η διδασκαλία και εξέταση του μαθήματος της Γλώσσας, άλλο τόσο απαραίτητη είναι η διδασκαλία και εξέταση του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής», επίσης σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
    Β. Η ύλη των Μαθηματικών να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις του λυκείου. Ιδιαίτερα στη Γ΄ λυκείου να επεκταθεί η ύλη στα Μαθηματικά προσανατολισμού καθώς ο διαρκής περιορισμός της τα τελευταία έτη τίποτε ωφέλιμο δεν βελτίωσε, ενώ ολοφάνερα επέφερε γνωστική πτώση των σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Γ. Να είναι προσεκτικότερη η επιλογή των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις εστιάζοντας και αναδεικνύοντας μαθηματικές έννοιες κι όχι τεχνικές. Έχει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα αυτά να περιλαμβάνεται εξέταση σε γνώσεις της Ευκλείδειας Γεωμετρίας όλων των προηγούμενων τάξεων του λυκείου. Θεωρώ δεδομένο πως γνωρίζετε ότι εν πολλοίς τα θέματα αυτά επηρεάζουν τις συμπεριφορές των μαθητών αλλά και κρίνουν τις διδακτικές μεθόδους και τις διδασκαλίες των εκπαιδευτικών στα λύκεια της χώρας.
    Δ. Στη Β΄ λυκείου να αυξηθεί η ύλη της Ευκλείδειας Γεωμετρίας και να προστεθεί επιπλέον μία ώρα διδασκαλίας, όπως και τα Μαθηματικά προσανατολισμού επίσης με αύξηση μίας ώρας ανά εβδομάδα.
    Ε. Τα σχολικά εγχειρίδια των Μαθηματικών όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι επιβεβλημένο να βελτιωθούν, να περιέχουν νέες προτάσεις Διδακτικής και Μεθοδολογίας και να διασυνδεθούν στο μέγιστο βαθμό με επίσης νέα σχολικά βιβλία των προηγούμενων τάξεων του γυμνασίου.
    Με εκτίμηση

  • 3 Μαΐου 2020, 19:09 | Λένα Μ.

    Διαμαρτυρία του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
    Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα στις εισαγωγικές εξετάσεις. Θεωρεί εσφαλμένη την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επισημαίνει, επί του ζητήματος τα ακόλουθα:
    1) Η Κοινωνιολογία είναι επιστήμη της νεωτερικότητας. Δημιουργείται παράλληλα με τη διαμόρφωση των θεσμών, οι οποίοι προέκυψαν τόσο από τις αστικές επαναστάσεις όσο και τη βιομηχανική επανάσταση. Είναι εφαρμοσμένη επιστήμη σε όλες τις εκδοχές της και διαθέτει τεράστιο γνωστικό-θεωρητικό βάθος. Καθώς δημιουργείται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς, για την ιστορία της ανθρωπότητας, πλουραλισμού, ενσωματώνει στη θεώρησή της τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών υποκειμένων, τους προβληματισμούς και τις εναλλακτικές κοινωνικές στρατηγικές τους. Διαθέτει, λοιπόν, την ίδια δυναμική των εντάσεων και των αντιπαραθέσεων για την οποία είναι περίφημη η δημοκρατία. Όμως, με δύο αντιλήψεις δεν συμβιβάζεται η Κοινωνιολογία: του φασισμού και του ρατσισμού (οποιασδήποτε μορφής και έκφρασης). Γι’ αυτόν τον λόγο καταργήθηκε από τα φασιστικά καθεστώτα και τις δικτατορίες, ενώ ταυτόχρονα διώχθηκαν οι λειτουργοί της.
    2) Η διδασκαλία της είναι χρήσιμη για κάθε άνθρωπο προκειμένου να καταλάβει τον κόσμο του, να αποδεσμευτεί από φανατισμούς, αλλά και από τη δεσποτεία εμμονών που βασίζονται σε ακαθόριστες πίστεις. Επιπρόσθετα, η χρησιμότητά της στις εξετάσεις αναδεικνύεται, από το γεγονός πως χιλιάδες φοιτητές εισάγονται, κάθε χρόνο, σε σχολές και τμήματα Κοινωνικών Επιστημών. Τα ακαδημαϊκά τμήματα, στα οποία διδάσκεται η Κοινωνιολογία, είναι περί τα 180.
    3) Η Κοινωνιολογία στη σύγχρονη εποχή κάνει πολύ αισθητή τη συνεισφορά της στην οργάνωση της εργασίας και τη συγκροτημένη αντίληψη των κοινωνικών υποθέσεων. Η συμβολή της αναγνωρίζεται παγκοίνως, το γνωστικό γόητρο των λειτουργών της είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να αμείβονται οι κοινωνιολόγοι, σε ορισμένες χώρες τουλάχιστον, με υψηλές αποδοχές Διαπιστώνουμε ότι η αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα συνιστά υποβάθμιση της επιστήμης και των λειτουργών της στην Ελλάδα, αντίθετα από τις διεθνείς τάσεις. Δεν αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιείται η Κοινωνιολογία και λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες παρεκκλίνουν από τα πρότυπα της διαχείρισης ανάλογων θεμάτων στις σύγχρονες και δημοκρατικές πολιτείες.
    4) Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ Λατινικών και Κοινωνιολογίας. Η τροφοδότηση της αντιδικίας μεταξύ των λειτουργών αμφότερων των αντικειμένων είναι προβληματική και αδικαιολόγητη.
    5) Οι τοποθετήσεις εναντίον της διδασκαλίας της Κοινωνιολογίας, αλλά και περί της μη συμπερίληψής της στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασίζονται σε ασθενή ή αβάσιμα επιχειρήματα.
    Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αναπροσδιορίσει τη στάση του. Αξιώνουμε, να ανακαλέσει την απόφασή του και να παραμείνει η Κοινωνιολογία στα εξεταζόμενα μαθήματα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή η αξίωση εκφράζει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και την αναπότρεπτη αναγκαιότητα για τη συστηματική μελέτη της. Η άρνησή της ή η παράκαμψή της θα είναι έωλη.
    Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθήναhttps://sociology.panteion.gr/

  • 3 Μαΐου 2020, 19:06 | Ελένη Μ.

    Διαμαρτυρία του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
    Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα στις εισαγωγικές εξετάσεις. Θεωρεί εσφαλμένη την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επισημαίνει, επί του ζητήματος τα ακόλουθα:
    1) Η Κοινωνιολογία είναι επιστήμη της νεωτερικότητας. Δημιουργείται παράλληλα με τη διαμόρφωση των θεσμών, οι οποίοι προέκυψαν τόσο από τις αστικές επαναστάσεις όσο και τη βιομηχανική επανάσταση. Είναι εφαρμοσμένη επιστήμη σε όλες τις εκδοχές της και διαθέτει τεράστιο γνωστικό-θεωρητικό βάθος. Καθώς δημιουργείται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς, για την ιστορία της ανθρωπότητας, πλουραλισμού, ενσωματώνει στη θεώρησή της τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών υποκειμένων, τους προβληματισμούς και τις εναλλακτικές κοινωνικές στρατηγικές τους. Διαθέτει, λοιπόν, την ίδια δυναμική των εντάσεων και των αντιπαραθέσεων για την οποία είναι περίφημη η δημοκρατία. Όμως, με δύο αντιλήψεις δεν συμβιβάζεται η Κοινωνιολογία: του φασισμού και του ρατσισμού (οποιασδήποτε μορφής και έκφρασης). Γι’ αυτόν τον λόγο καταργήθηκε από τα φασιστικά καθεστώτα και τις δικτατορίες, ενώ ταυτόχρονα διώχθηκαν οι λειτουργοί της.
    2) Η διδασκαλία της είναι χρήσιμη για κάθε άνθρωπο προκειμένου να καταλάβει τον κόσμο του, να αποδεσμευτεί από φανατισμούς, αλλά και από τη δεσποτεία εμμονών που βασίζονται σε ακαθόριστες πίστεις. Επιπρόσθετα, η χρησιμότητά της στις εξετάσεις αναδεικνύεται, από το γεγονός πως χιλιάδες φοιτητές εισάγονται, κάθε χρόνο, σε σχολές και τμήματα Κοινωνικών Επιστημών. Τα ακαδημαϊκά τμήματα, στα οποία διδάσκεται η Κοινωνιολογία, είναι περί τα 180.
    3) Η Κοινωνιολογία στη σύγχρονη εποχή κάνει πολύ αισθητή τη συνεισφορά της στην οργάνωση της εργασίας και τη συγκροτημένη αντίληψη των κοινωνικών υποθέσεων. Η συμβολή της αναγνωρίζεται παγκοίνως, το γνωστικό γόητρο των λειτουργών της είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να αμείβονται οι κοινωνιολόγοι, σε ορισμένες χώρες τουλάχιστον, με υψηλές αποδοχές Διαπιστώνουμε ότι η αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα συνιστά υποβάθμιση της επιστήμης και των λειτουργών της στην Ελλάδα, αντίθετα από τις διεθνείς τάσεις. Δεν αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιείται η Κοινωνιολογία και λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες παρεκκλίνουν από τα πρότυπα της διαχείρισης ανάλογων θεμάτων στις σύγχρονες και δημοκρατικές πολιτείες.
    4) Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ Λατινικών και Κοινωνιολογίας. Η τροφοδότηση της αντιδικίας μεταξύ των λειτουργών αμφότερων των αντικειμένων είναι προβληματική και αδικαιολόγητη.
    5) Οι τοποθετήσεις εναντίον της διδασκαλίας της Κοινωνιολογίας, αλλά και περί της μη συμπερίληψής της στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασίζονται σε ασθενή ή αβάσιμα επιχειρήματα.
    Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αναπροσδιορίσει τη στάση του. Αξιώνουμε, να ανακαλέσει την απόφασή του και να παραμείνει η Κοινωνιολογία στα εξεταζόμενα μαθήματα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή η αξίωση εκφράζει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και την αναπότρεπτη αναγκαιότητα για τη συστηματική μελέτη της. Η άρνησή της ή η παράκαμψή της θα είναι έωλη.
    Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθήναhttps://sociology.panteion.gr/

  • 3 Μαΐου 2020, 19:02 | Βασιλική Ε

    τα λατινικά με επιπλέον ύλη και άλλη μορφή εξέτασης μπορούν να οξύνουν τον νου και να διευρύνουν τον πνευματικό ορίζοντα των μαθητών, να ανεβάσουν το επίπεδο και τη δυσκολία των εξετάσεων.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:59 | E.M.

    Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
    Ρέθυμνο, 1-5-2020
    Οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης παρακολουθούμε με προβληματισμό το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που μεταξύ άλλων προβλέπει να αφαιρεθεί η Κοινωνιολογία ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Σε σχέση με την προτεινόμενη αλλαγή επισημαίνουμε τα παρακάτω:
    1) Οι συχνές και αιφνίδιες αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, φέρνουν ακόμα μια φορά στο προσκήνιο τη μακρόχρονη παθογένεια αποσπασματικών πολιτικών στο χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίες μόνο σύγχυση και ανασφάλεια μπορούν να προκαλέσουν στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.
    2) Η πρόταση για αυτήν την αλλαγή γίνεται ενάμιση μόλις χρόνο μετά την αναγγελία της αντικατάστασης των Λατινικών από την Κοινωνιολογία και χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης εξέτασης των μαθητών που έχουν επιλέξει το Ανθρωπιστικό πεδίο στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η πρόταση αυτή γίνεται μέσα από τη σιωπηρή αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας, αφού τόσο στο επίμαχο άρθρο 7 όσο και στην αιτιολογική έκθεση παρατηρείται η κραυγαλέα απουσία αναφοράς στην Κοινωνιολογία και απουσιάζει κάθε προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσης και σχετικής επιχειρηματολογίας από την πλευρά του Υπουργείου.
    3) Θεωρούμε ανώφελη και επιστημονικά αστήρικτη κάθε αντιπαραβολή ή σύγκριση μεταξύ Λατινικών και Κοινωνιολογίας και δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε μια άγονη συζήτηση μεταξύ των λειτουργών αυτών των επιστημονικών αντικειμένων, τα οποία μπορούν να συνυπάρχουν και να υπηρετούν διακριτές ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος.
    4) Το μάθημα της Κοινωνιολογίας δύναται να προσφέρει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και αντίληψης των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Άλλωστε, η κοινωνιολογική επιστήμη είναι αυτή που συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της σχέσης του εγώ με το εμείς και της προσωπικής βιογραφίας με διαδικασίες της ευρύτερης κοινωνίας (C.W. Mills). Έτσι βοηθά στην κατανόηση της κοινωνικής οργάνωσης, των κοινωνικών θεσμών και του κοινωνικού μετασχηματισμού σε έναν ταχύτατα μεταλλασσόμενο κόσμο που μαστίζεται από ποικιλόμορφες κρίσεις (υγειονομική, οικονομική, περιβαλλοντική κλπ.).
    5) Η κοινωνιολογική παιδεία μπορεί να εξυπηρετήσει μια κρίσιμη διαδικασία κοινωνικής μάθησης προκειμένου οι σημερινοί νέοι και νέες να γίνουν συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες με δημοκρατικές συνειδήσεις. Έτσι θα αποκτήσουν δεξιότητες για να κατανοήσουν κρίσιμα προβλήματα του κόσμου της ύστερης νεωτερικότητας, όπως η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι έμφυλες διακρίσεις, η διάδοση ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνομωσίας, η αυταρχική διακυβέρνηση, η κλιματική αλλαγή και τα ψηφιακά χάσματα. Με βάση αυτήν την παρατήρηση φαίνεται παράδοξο πώς αυτό το νομοσχέδιο αγνοεί επιδεικτικά την κοινωνιολογία ενώ στην αιτιολογητική του έκθεση (σελ. 1) διακηρύσσει ότι επιδιώκει «την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα στους μαθητές, όπως ενδεικτικά η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, η πρωτοβουλία, η οργανωτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση και οι κοινωνικές δεξιότητες, η επίλυση προβλημάτων, ο ψηφιακός και τεχνολογικός γραμματισμός».
    6) Η αναγκαιότητα διατήρησης της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τους κοινωνιολόγους ή τα αμιγώς κοινωνιολογικά πανεπιστημιακά τμήματα. Ένας απλός έλεγχος των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα πεδία των Κοινωνικών, Πολιτικών, Ανθρωπιστικών και Παιδαγωγικών επιστημών, μας αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι κοινωνιολογικά μαθήματα διδάσκονται, είτε ως υποχρεωτικά είτε ως επιλεγόμενα, στην πλειονότητα των Τμημάτων των παραπάνω σπουδών (σε 183 Τμήματα). Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλά ακαδημαϊκά τμήματα να δέχονται φοιτητές χωρίς σχετικό επιστημονικό υπόβαθρο από το Λύκειο. Επισημαίνουμε πως η Κοινωνιολογία στη χώρα μας ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις αποτελεί τον αναγκαίο συνδετικό κρίκο στη εγκύκλια διεπιστημονική γνώση που παρέχεται σε συγγενείς επιστημονικούς κλάδους των κοινωνικών επιστημών (π.χ. Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Νομική, Ψυχολογία, Πολιτική Επιστήμη, Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνική Διοίκηση, Κοινωνική Γεωγραφία, Κοινωνική και Εκπαιδευτική Πολιτική, Παιδαγωγικά Τμήματα, Κοινωνική Εργασία, Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και ΜΜΕ).
    Με βάση τα παραπάνω καλούμε το Υπουργείο να επαναξιολογήσει τη στάση του και να ανακαλέσει την αδικαιολόγητη απόφαση της αφαίρεσης της Κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, ζητούμε να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για την ορθολογική οργάνωση και την επιστημονική ευθυγράμμιση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων με τα επιστημονικά αντικείμενα των Σχολών και των Τμημάτων του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου.
    Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η αναγνώριση της χρησιμότητας της Κοινωνιολογίας και η διατήρηση της ακαδημαϊκής προοπτικής της στη μέση εκπαίδευση αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα, η οποία ευελπιστούμε πως δεν θα υπονομευθεί από βιαστικές επιλογές και ατεκμηρίωτες αποφάσεις. Ελπίζουμε πως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα κατανοήσει αυτήν την αναγκαιότητα και θα εναρμονιστεί με τις σύγχρονες διεθνείς παιδαγωγικές αντιλήψεις για το περιεχόμενο της σχολικής γνώσης και της σύνδεσης της με την κοινωνία.
    Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας
    Γιάννης Ζαϊμάκης

  • 3 Μαΐου 2020, 18:53 | Γ.Γ.

    Κατά τη γνώμη μου το άρθρο αυτό δεν θα έπρεπε να εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ υποστηριχτών του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τη μια και των Λατινικών από την άλλη, σαν άλλη μια αφορμή για ποδοσφαιρικό ντέρμπυ. Άλλο στόχο εξυπηρετεί το ένα μάθημα και διαφορετικό το άλλο και θα έπρεπε να υπάρξει μια διαφοροποίηση ανάλογα με τη σχολή στην οποία επιθυμεί να σπουδάσει κανείς.

    Αξίζει όμως να σημειώσουμε εδώ ότι τον επόμενο Οκτώβριο θα βρεθούν στα έδρανα της Φιλοσοφικής Σχολής και γενικώς των φιλολογικών ή Ιστορικών Τμημάτων φοιτητές οι οποίοι δεν θα έχουν διδαχθεί καθόλου Λατινικά σε επίπεδο εξέτασης πανελληνίων. Έστω αυτά τα λίγα κείμενα τα οποία μάθαιναν παπαγαλία οι περισσότεροι.

    Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται εδώ ακριβώς. Ότι δηλαδή οι νέοι φοιτητές των ανθρωπιστικών επιστημών θα εισέλθουν στο πανεπιστήμιο και θα αγνοούν πλήρως τον έναν από τους δύο πυλώνες του Κλασικού Πολιτισμού. Όλα μας τα επιχειρήματα όταν απουσιάζει η αρχαία ελληνική ιστορία από τις ευρωπαϊκές ιστορίες περί του Κλασικού Πολιτισμού και του ρόλου του ως πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος πόσο πραγματικά τα πιστεύουμε; Πόσο συνεπείς είμαστε όταν εμείς εξαφανίζουμε εντελώς τη διδασκαλία των Λατινικών από τη μέση εκπαίδευση (γιατί έτσι όπως διδάσκεται, κατ’ουσίαν δεν υφίσταται);

    Η λύση είναι όχι μόνο να επανέλθουν τα Λατινικά ως εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των φιλοσοφικών σχολών, αλλά και να αναβαθμιστεί πλήρως η διδασκαλία του μαθήματος κατά το πρότυπο της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών.
    Μόνο έτσι θα εισέρχονται στα Πανεπιστήμια φοιτητές έτοιμοι να προχωρήσουν γοργά στη μελέτη του κλασικού πολιτισμού και επιπλέον θα δείξουμε συνέπεια στα δίκαια κατά τα άλλα αιτήματά μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν επιθυμούμε να μας προσέξει ως μοναδικούς και αποκλειστικούς κληρονόμους, που θέλουμε να λογιζόμαστε, των Αρχαίων Ελλήνων.
    Γ.Γ.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:48 | Γεωργία

    Οι γνώσεις που αποκτούν οι μαθητές μέσα από το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι εφόδια για όλη τη ζωή τους. Μέσα από αυτό το μάθημα και τα θέματα που θίγονται οι μαθητές αναπτύσσουν τη σκέψη τους, την κρίση τους, τις στάσεις και τις απόψεις τους. Η κοινωνιολογία είναι σημαντικό μάθημα και δε πρέπει να υποβαθμιστεί.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:47 | Φ. Κ.

    Εκφράζω την διαφωνία μου για την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου μαθήματος. Η Κοινωνιολογία είναι μια ευκαιρία να γίνουν οι μαθητές πολίτες ενός σύγχρονου κόσμου συμμετοχής και αλληλεγγύης. Ένα τέτοιο μάθημα μεταμορφώνει τον άνθρωπο, τον κάνει να σκέφτεται βαθιά, πέρα από τις προκαταλήψεις. Να γνωρίζει τον εαυτό του και τους γύρω του. Να αρχίσει να ενδιαφέρεται για την συμμετοχή του και την ανακάλυψη του κόσμου του.
    Η πραγματικότητα της διδασκαλίας του μαθήματος, έφερε περισσότερη εκτίμηση και παραδοχή της κοινωνιολογικής σκέψης. Και το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή στους μαθητές. Βλέπουν με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο. Κατανοούν έννοιες και προβλήματα. Αυξάνεται η κρίση, η φαντασία, η δύναμη και η επιθυμία να συμμετέχουν στην κοινωνία ως σκεπτόμενοι πολίτες. Σε ένα σύγχρονο κόσμο που τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται, τα παιδιά πρέπει να οπλιστούν με εφόδια που βοηθούν ώστε να δίνουν λύσεις, να συζητούν και να σκέφτονται για την καλυτέρευσή της κοινωνίας.
    Είναι επίσης μια προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο που θα ασχοληθούν με έννοιες των Κοινωνικών Επιστημών.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:42 | Μαρία Σ.

    Κυρία Υπουργέ

    Γιατί θέλετε να νεκρώσετε μια ζωντανή επιστήμη και να ζωντανέψετε μια νεκρή γλώσσα;

  • 3 Μαΐου 2020, 18:41 | Άννα Π.

    Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ενίσχυση των ξένων γλωσσών και να μη διδάσκονται υποχρεωτικά δύο ξένες γλώσσες και στις τρεις τάξεις του Λυκείου από τρεις ώρες. Πώς αναμένουμε να ενισχυθεί η γλωσσομάθεια των νέων, από τη στιγμή που διδάσκεται μόνο μία γλώσσα και μάλιστα μόνο στην Α’ και Β’ τάξη ως υποχρεωτικό δίωρο μάθημα;

  • 3 Μαΐου 2020, 18:39 | Γεωργία

    Η κοινωνιολογία είναι το μάθημα που αναπτύσσει την κριτική σκέψη των μαθητών, απαραίτητο εφόδιο για όλους μας. Στο μάθημα αυτό οι μαθητές αποκτούν γνώσεις πάνω σε όλα τα κοινωνικά θέματα, γνώσεις που τους είναι χρήσιμες και για άλλα μαθήματα όπως αυτό της έκθεσης. Η κοινωνιολογία και οι κοινωνικές επιστήμες είναι και αφορούν τα πάντα γύρω μας και πρέπει να ενισχυθούν από το εκπαιδευτικό σύστημα και όχι να υποβαθμιστούν.
    Επίσης, υπάρχει κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών χωρίς κανένα εξεταζόμενο μάθημα αντίστοιχης ανθρωπιστικής επιστήμης; Δεν υπάρχει κάποια λογική σε αυτό.
    Ακόμα, δε θα ήθελα να υποβάλλω επιχειρήματα υπέρ της κοινωνιολογίας αλλά έναντι των λατινικών αλλά ένα επιχείρημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν είναι πως το μάθημα των λατινικών υπάρχει σε συγκεκριμένα ακαδημαϊκα τμήματα ενώ αυτό της κοινωνιολογίας διδάσκεται σε πολλά τμήματα και με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών. Έτσι οι μαθητές εξετάζονται σε μάθημα που θα έχει και συνέχεια στις σπουδές τους και όχι σε κάποιο που δε θα χρειαστούν ξανά.
    Τέλος, ας σεβαστούμε λίγο τους μαθητές μας, δε γίνεται τα εξεταζόμενα μαθήματα να αλλάζουν συνεχώς, τη μία χρονιά έτσι και την επόμενη αλλιώς. Ας λάβουμε υπόψιν το άγχος και τις αγωνίες τους, όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση τους.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:37 | Νικολέττα Ρούσσου

    Φτωχότερα τα παιδιά που θα στερηθούν τον αδιαμφισβήτητο πλούτο της λατινικής… Είναι άδικο, άδικο, να στερηθούν την μοναδική επαφή με την λατινική γραμματεία, την μαγεία της γλώσσας, την εμπειρία της αναζήτησης, της ρίζας των κυριότερων ευρωπαϊκών γλωσσών. Αρκετά έχουμε στερήσει από τα παιδιά,ας μην τους στερήσουμε και αυτό…

  • 3 Μαΐου 2020, 18:28 | ΦΩΤΕΙΝΗ Β.

    Η Κοινωνιολογία πρέπει να διδάσκεται στους μαθητές. Η διόρθωση προς την κατεύθυνση της κατάργησης αυτού του αντικειμένου είναι λαθεμένη.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:25 | Κέλλυ

    Απαράδεκτη η κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα!!!Είμαι μητέρα δύο αγοριών που θα ήθελα οπωσδήποτε να διδαχθούν κοινωνιολογία και να μάθουν μέσα από αυτήν .Τα Λατινικά -κακά τα ψέματα- απαιτούν παπαγαλία και είναι μία ξένη στην ουσία γλώσσα.Ενώ η κοινωνιολογία ακουμπάει ευαίσθητες χορδές και θέματα που αφορούν όλους μας…Δημοκρατία, ανισότητες ,κοινωνικές σχέσεις, οικογένεια…ως γιατρός διδάχτηκα τα Λατινικά στο πανεπιστήμιο και αυτό γιατί χρειαζόταν για την ειδικότητά μου και σας πληροφορώ ότι θυμάμαι ελάχιστα από αυτά και παρά μόνο αυτά που χρησιμοποιω στην κάθε μέρα πράξη.Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την παπαγαλία και ας περάσουμε σε συζητήσεις με νόημα και θέματα που θα «ανοίξουν» τους ορίζοντές τους!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 18:02 | Σαπφώ Μ.

    Μέσα στις ζοφερές εποχές που ζούμε, η επαναφορά των Λατινικών μοιάζει πραγματικά ένα πολύ χαρμόσυνο νέο. Σαν ιστορικός Τέχνης, μπορώ να επιβεβαιώσω την τεράστια συνεισφορά της λατινικής γλώσσας και λογοτεχνίας στον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό (π.χ. βλ. την επίδραση του Οβιδίου στην τέχνη και στο θέατρο). Συνεπώς, οι μαθητές δεν πρέπει μόνο να αρκεστούν στη λατινογλωσσία, αλλά και στη ρωμαιογνωσία. Επίσης, η διατήρηση των Λατινικών νστο ΓΕΛ συμβάλλει στο να αντιληφθούν οι μαθητές θέματα όπως η εθνική μας ταυτότητα. Επίσης, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, τα γλωσσικά μαθήματα (με τη γραμματική, τη σύνταξη και τη μετάφραση) ενισχύουν τον μαθηματικό τρόπο σκέψης και την κριτική σκέψη, ενώ τα αμιγώς θεωρητικά μαθήματα όχι.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:00 | Μαρία Π.

    Θεωρώ μεγάλο εκπαιδευτικό λάθος την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και του άδικου χαρακτηρισμού της ως αριστερό μάθημα.Ειδικά στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές σχολικές μικροκοινωνίες και την έξαρση των φαινομένων σχολικής βίας και ρατσισμού…ΜΕ ΠΟΙΟ εργαλείο οι εκπαιδευτικοί θα βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να λειτουργούν με κοινωνική ενσυναίσθηση και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα;;; Πώς θα κατανοήσουν τους βασικούς άξονες της κοινωνίας στην οποία καλούνται να ενταχθούν και να επιβιώσουν μόνοι τους ως ενήλικοι πολίτες;;;;
    Δυστυχώς, τα λατινικά δεν έχουν τέτοια δυναμική. Βοηθήστε τα ΠΑΙΔΙΑ να γίνουν χρήσιμα κοινωνικά όντα και μην τους βομβαρδίζεται με ξεπερασμένα μη χρήσιμα μαθήματα.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:58 | Κέλλυ

    Απαράδεκτη η κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα!!!Είμαι μητέρα δύο αγοριών που θα ήθελα οπωσδήποτε να διδαχθούν κοινωνιολογία και να μάθουν μέσα από αυτήν .Τα Λατινικά -κακά τα ψέματα- απαιτούν παπαγαλία και είναι μία ξένη στην ουσία γλώσσα.Ενώ η κοινωνιολογία ακουμπάει ευαίσθητες χορδές και θέματα που αφορούν όλους μας…Δημοκρατία, ανισότητες ,κοινωνικές σχέσεις, οικογένεια…ως γιατρός διδάχτηκαν τα Λατινικά στο πανεπιστήμιο και αυτό γιατί χρειαζόταν για την ειδικότητά μου και σας πληροφορώ ότι θυμάμαι ελάχιστα από αυτά και παρά μόνο αυτά που χρησιμοποιω στην κάθε μέρα Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την παπαγαλία για τα παιδιά στα σχολεία μας.Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την παπαγαλία και ας περάσουμε σε συζητήσεις με νόημα και θέματα που «ανοίξουν» τους ορίζοντές τους!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 17:56 | Κελλυ

    Η Κοινωνιολογία θα πρέπει να αποτελεί μάθημα βαρύτητας. Είναι ένα εφόδιο για τα παιδιά ώστε να κατανοήσουν και να είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τον σύγχρονο κόσμο. Τα θέματα με τα οποία πραγματεύεται αφορούν άμεσα τον μαθητή και δίνουν βήμα για συζήτηση με τους καθηγητές τους προκειμένου να βελτιωθούν ως άτομα, ως πολίτες και κατά συνέπεια ως κοινωνικά όντα, βοηθώντας τα να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και κριτική σκέψη!

  • 3 Μαΐου 2020, 17:56 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΝΑΙ στην ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ που προσφέρει το μάθημα της Κοινωνιολογίας και ΟΧΙ στη παπαγαλία των Λατινικων!

  • 3 Μαΐου 2020, 17:52 | Μαρία Σιάρκου

    Σε ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα. Υπάρχει μια επιστήμη που θέλει τους πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά, που θέλει τους πολίτες να δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, που θέλει πολίτες με ενσυναίσθηση, που θέλει δηλαδή Ενεργούς Πολίτες. Αυτή η επιστήμη είναι η Κοινωνιολογία και γι’ αυτά μάχεται. Υποστηρίζω λοιπόν την παραμονή της Κοινωνιολογίας ως Πανελλαδικός εξεταζόμενο μάθημα.
    Όποιοι τώρα δεν θέλουν την Κοινωνιολογία μάλλον θέλουν απαθείς πολίτες.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:51 | Νίκη Παρασκευοπούλου

    Προτεινόμενα μέτρα για την ενίσχυση του απαξιωμένου Δημοσίου Σχολείου:
    Α. Ο βαθμός του Απολυτηρίου Λυκείου να καθορίζεται από τη βαθμολογία και των τριών τάξεων του Λυκείου (με ποσόστωση).
    Β. Ο βαθμός του απολυτηρίου να προσμετράται σε ποσοστό 50% για τον καθορισμό του βαθμού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
    Γ. Στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου η εκπαίδευση οφείλει να είναι σφαιρική. Όχι ομάδες προσανατολισμού, να προσφέρονται όμως μαθήματα επιλογής.
    Δ. Μην κοροϊδευόμαστε, η Γ’ τάξη είναι αφιερωμένη στις Πανελλήνιες, είναι σαδιστικό να απασχολούμε τα παιδιά με οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει να διδάσκονται μόνο μαθήματα Προσανατολισμού και εννοείται να υπάρχει στο ωρολόγιο Πρόγραμμα Φυσική Αγωγή (ακόμα και μία ώρα κάθε μέρα), Τέχνες, Μουσική, Θέατρο, οτιδήποτε αποφορτίζει τα παιδιά και ΔΕΝ εξετάζεται.
    Ε. Τα τμήματα της Γ’ τάξης θα πρέπει να είναι ολιγομελή (ιδανικά το πολύ μέχρι 12 μαθητές) προκειμένου να παταχθεί η παραπαιδεία.
    Ζ. Ενδοσχολικές για όσους δεν επιθυμούν ένταξη στη Τριτοβάθμια. Οι υπόλοιποι Πανελλήνιες, ο βαθμός των οποίων θα προσμετράται σε ποσοστό 50% για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
    Στόχος μας πρέπει να είναι να σταματήσουν οι μαθητές και οι γονείς να βλέπουν το σχολείο ως το περιττό φορτίο που τους εμποδίζει να επικεντρωθούν στα φροντιστήρια.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:44 | Ευαγγελία θ

    Η επιστημονική αξία τόσο της κοινωνιολογίας όσο και των λατινικών είναι αναμφισβήτητη. Κρίνεται για μένα από τις σπουδές που θέλει να ακολουθήσει ο κάθε νέος/νέα. Για αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει το δίλημμα λατινικά ή κοινωνιολογία αλλά ο καθένας ανάλογα με την επιστήμη που θέλει να σπουδάσει να επιλέγει είτε το ένα μάθημα είτε το άλλο με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:32 | Πάνος Μ.

    Έμφαση στις κλασσικές σπουδές….και ποιοι ακριβώς θα ευνοηθούν από αυτό; Οι επιτυχόντες σε όλες τις φιλολογικές σχολές!! Για τους υπόλοιπους μαθητές που ενδιαφέρονται για τις Κοινωνικές επιστήμες καμία μέριμνα… Προς ενημέρωση ΟΛΩΝ υπάρχουν και αυτοί οι μαθητές, οι οποίοι επιλέγουν την κατεύθυνση των Ανθρωπιστών Σπουδών για να σπουδάσουν Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Πολιτικές επιστήμες κ.ά. (..εκτός βέβαια εάν το συγκεκριμένο πεδίο είναι τσιφλίκι των φιλολόγων!!) Τα Λατινικά με ποιον τρόπο ακριβώς θα τους βοηθήσουν; Με κανέναν!!! Αντίθετα θα μπούνε σε όλες τις παραπάνω σχολές χωρίς κανένα εφόδιο από το σχολείο. Πολύ σωστά θα υπάρχει το δικαίωμα επιλογής στα Μαθηματικά ή την Βιολογία στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών σπουδών και Υγείας. Για ποιόν ακριβώς λόγο δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής Κοινωνιολογίας ή Λατινικών στην ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπουδών;; κ. Υπουργέ, με ποιόν τρόπο εξασφαλίζετε την σωστή προετοιμασία των μαθητών που ενδιαφέρονται για τις Κοινωνικές επιστήμες;;

  • 3 Μαΐου 2020, 17:32 | Γιάννης Λ.

    Τα λατινικά είναι μέρος του πολιτισμού μας και της ταυτότητάς μας. Απαραίτητα σε πολλές επιστήμες λόγω της ορολογίας τους, αλλά και για την σωστή κατανόηση των ξένων γλωσσών που μαθαίνουν τα παιδιά μας. Είναι τρόπος σκέψης και κατανόησης του κόσμου μας. Θα έπρεπε να διδάσκονται παράλληλα με τα αρχαία ελληνικά από την Α’ λυκείου ανεξάρτητα από την κατεύθυνση σπουδών. Εκτός από μάθημα γενικής παιδείας, έχει την βαρύτητα να είναι εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις. Η εκμάθηση μιας κλασικής γλώσσας απαιτεί περισσότερες δεξιότητες και είναι μεγαλύτερη πρόκληση από την αποστήθιση ενός εξειδικευμένου θεωρητικού μαθήματος όπως η κοινωνιολογία.

    Φυσικός

  • 3 Μαΐου 2020, 17:31 | Θωμάς Τσαρτσίδης

    Η επαναφορά των λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, η επαναφορά τους δηλαδή ως μάθημα βαρύτητας, θα συμπληρώσει ένα καίριο κομμάτι στην εκπαίδευση των μαθητών και μετέπειτα πολιτών. Χωρίς την γνωριμία των μαθητών με τη λατινική γλώσσα και τον ρωμαϊκό πολιτισμό μπορεί να δημιουργηθεί η στρεβλή εικόνα μιας «ελληνικής» συνέχειας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, παραγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ρωμαϊκός πολιτισμός στη γένεση όχι μόνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού γενικότερα αλλά και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού ειδικότερα.
    Σαφώς και δεν τίθεται ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ λατινικών και κοινωνιολογίας. Ούτε η συνεχής επισήμανση ότι η κοινωνιολογία προάγει την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης συνεπάγεται ότι το ίδιο δε συμβαίνει ή ότι συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό με τα λατινικά. Αν υπάρχει μια τέτοια αντίληψη, είναι, δυστυχώς, απόρροια της μέχρι σήμερα προσέγγισης του μαθήματος των λατινικών από το εκπαιδευτικό σύστημα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση περιορίζεται σε τεχνικά κατά κύριο λόγο ζητήματα της γλώσσας, χωρίς να δίνει την απαραίτητη προσοχή στο λογοτεχνικό και κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο. Σκοπός λοιπόν είναι να διανθίσουμε το μάθημα των λατινικών, να μελετήσουμε το πού, πότε, πώς και γιατί αναπτύχθηκε η λατινική λογοτεχνία και ποιος είναι ο αντίκτυπός της στη μετέπειτα λογοτεχνία και κοινωνία.
    Ευκταίο είναι να σκύψουμε πάνω από τα τρωτά σημεία του εκπαιδευτικού συστήματος και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα δώσει στους μαθητές ένα ολοκληρωμένο ερέθισμα τόσο γύρω από τα λατινικά όσο και γύρω από την κοινωνιολογία. Οι μαθητές έχουν δικαίωμα σε αυτά τα ερεθίσματα.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:22 | theotheoch

    Τα Λατινικά και η Κοινωνιολογία πρέπει να είναι μαθήματα επιλογης ανάλογα με την σχολή-πεδίο που θα επιλέγει ο μαθητής.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:21 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΡΥΩΝΙΔΗΣ

    Η Κοινωνιολογία συμβάλλει στη διαμόρφωση υπεύθυνων ατόμων καθώς οι μαθητές αποκτούν γνώσεις, κρίση και προβληματισμό γύρω από τα κοινωνικά – πολιτικά ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Πιστεύω ότι είναι λάθος η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
    Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να διδάσκονται και την κοινωνιολογία και τα λατινικά. Είναι πιο σωστό για τους μαθητές ανάλογα με τις σχολές προτίμησης να επιλέγουν και και σε ποιο μάθημα να εξετάζονται.
    Εναλλακτικά θα πρότεινα την διδασκαλία της Κοινωνιολογίας στη Γ λυκείου γενικής παιδείας και ενδοσχολικά εξεταζόμενο.
    Επίσης διαφωνώ με την αλλαγή της ονομασίας της ομάδας. Γιατί να λέγεται μόνο ανθρωπιστικών σπουδών; Οι νομικές και κοινωνικές σπουδές που πήγαν; Οι περισσότερες σχολές του 1ου πεδίου σχετίζονται με την κοινωνιολογία, την ανθρωπολογία, την νομική, τις πολιτικές επιστήμες, την ψυχολογία κλπ. όπου τα λατινικά συμμετέχουν ελάχιστα κυρίως ως τεχνική ορολογία όπου αυτή έχει επικρατήσει.
    Ελπίζω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσει το ζήτημα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Είναι προς όφελος όλων να ενδυναμωθεί η παρουσία των κοινωνικών επιστημών στο σύγχρονο σχολείο, ιδίως με ένα μάθημα που θα διατρέχει όλη την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με άξονα την πολιτειακή παιδεία και τις κοινωνικές επιστήμες και θα φτάνει στην Γ λυκείου στην Κοινωνιολογία.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:16 | Δέσποινα Καραγιάννη

    Δύο κατευθύνσεις ανθρωπιστικών! Μια με κοινωνιολογία (ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι) και μια με λατινικά (φιλόλογοι, νομικοί). Δεν καταλαβαίνω πώς και γιατί το ένα μάθημα να αντικαθιστά το άλλο. Είναι δύο εκ διαμέτρου διφορετικής φύσης μαθήματα! Πώς έχουν χωριστεί οι άλλες «θετικές» κατευθυνσείς;;;

  • 3 Μαΐου 2020, 17:08 | Μαρία Π.

    Θεωρώ μεγάλο εκπαιδευτικό λάθος την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογιας και του χαρακτηρισμού της ως αριστερό μάθημα.Ειδικά στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές σχολικές μικροκοινωνίες και την έξαρση των φαινομένων σχολικής βίας, ρατσισμού… ΜΕ ποιο εργαλείο οι εκπαιδευτικοί θα βοηθήσουν τα παιδιά να λειτουργούν με κοινωνική ενσυναισθηση και να μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα; Πως θα κατανοήσουν τους βασικούς άξονες της κοινωνίας στην οποία καλούνται να ενταχθούν και να επιβιώσουν μόνοι τους ως ενήλικοι πολίτες;
    Δυστυχώς, τα λατινικά δεν έχουν τέτοια δυναμική. Βοηθήστε τα παιδιά να γίνουν χρήσιμα κοινωνικά όντα και μην τους βομβαρδιζεται με ξεπερασμένα μη χρήσιμα μαθήματα.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:01 | Κατερίνα Ρομπογιαννάκη

    Η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από αυτό των Λατινικών δεν στηρίζεται σε κάποια δόκιμη για την εκπαιδευτική διαδικασία βάση. Δεν δόθηκε χώρος και χρόνος στο μάθημα, ώστε να αποδειχθεί η χρησιμότητά του στη διάπλαση της κριτικής σκέψης των μαθητών. Ακόμη πιο σημαντική επίπτωση της αφαίρεσης του μαθήματος θα είναι η άγνοια των αυριανών πολιτών σχετικά με τις κοινωνικές διαδικασίες που διέπουν και διαμορφώνουν την κοινωνία. Κυριολεκτικά θα είναι σαν να αφαιρούμε από τους αυριανούς πολίτες τη δυνατότητα της κατανόησης του κοινωνικού κόσμου και του αυτοπροσδιορισμού τους μέσα σε αυτόν. Κυρία υπουργέ, η παρακαταθήκη που θα αφήσετε, όπως και η υστεροφημίας σας, θα προδιαγραφούν, κυρίως, από τα λάθη σας. Οφείλετε να παραχωρήσετε χώρο σε αυτό το μάθημα, οφείλετε ως υπουργός, εκλεγμένη και νομιμοποιημένη από το λαό, να συγχρονιστείτε με τα αιτήματα του λαού, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Κρίνω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος από μέρους σας να συνδεθείτε με αυτή την αλλαγή. Επανεξετάστε την αναχρονιστική αλλαγή που προτίθεστε να εφαρμόστε, πάρτε πίσω το αναχρονιστικό πολυνομοσχέδιο!

  • 3 Μαΐου 2020, 16:54 | Δέσποινα Καραγιάννη

    Προς κάθε υπέυθυνο,
    σε μια τεχνοκρατική και εξετασιοκεντρική εκπαίδευση και εκπαιδευτική διαδικασία θεωρώ αδιανόητο να διαφω

  • 3 Μαΐου 2020, 16:54 | Δέσποινα Διαμάντη

    Θεωρώ πως έχει ξεκινήσει ένας αχρείαστος και ανόητος πόλεμος μεταξύ επιστημόνων που υπηρετούν τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την ώρα που αυτές δυστυχώς υποβαθμίζονται συνεχώς στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη συνείδηση των ανθρώπων της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

    Όσο απαράδεκτο θεωρώ να εισάγεται κάποιος στο τμήμα της Φιλολογίας ή και γενικά στη Φιλοσοφική Σχολή χωρίς να έχει διδαχθεί τη Λατινική στο Λύκειο, άλλο τόσο θεωρώ προβληματικό να εισάγεται σε μία σχολή Κοινωνικών-Πολιτικών Επιστημών χωρίς γνώσεις Κοινωνιολογίας. Προτείνω την διάσπαση της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών σε δύο: μία για τους υποψήφιους φοιτητές σε Φιλοσοφικές Σχολές (ή και Νομικές) και μία ακόμη για όσους επιθυμούν την πρόσβασή τους σε σχολές Πολιτικών ή Κοινωνικών Επιστημών.
    Επίσης, είναι απολύτως αναγκαίο να αντικατασταθούν τα σχολικά εγχειρίδια τόσο των Λατινικών όσο και της Κοινωνιολογίας, όπως είναι ανάγκη το Υπουργείο να λάβει υπ’ όψιν του τις προτάσεις των Πανεπιστημιακών ώστε να μην γίνει – όπως ήδη νομίζω πως έχει γίνει – ζήτημα πολιτικό η αντικατάσταση του ενός από το άλλο μάθημα τα τελευταία χρόνια.

  • 3 Μαΐου 2020, 16:54 | Γεώργιος Ρουσόπουλος

    Μελετώ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στο οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά ως εξεταζόμενο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Ταυτόχρονα εξετάζοντας την Αιτιολογική Έκθεση παρατηρώ ότι εκλείπει πλήρως μία επιστημονική αιτιολόγηση ή μια σχετική επιχειρηματολογία από την πλευρά του Υπουργείου για την συγκεκριμένη πράξη. Η αναφορά «για λόγους ορθολογικότερης οργάνωσης και καλύτερης ευθυγράμμισης των πανελλαδικών εξετάσεων με το ειδικότερο αντικείμενο κάθε πανεπιστημιακής σχολής ή τμήματος» δεν συμβαδίζει καθόλου με το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Αντιθέτως, με την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας παρατηρείται η αναντιστοιχία των εξεταζόμενων μαθημάτων με τα πανεπιστημιακά τμήματα.

    Παρατηρώντας τις πανεπιστημιακές σχολές του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου, είναι εύκολο να διαπιστωθεί η ισχυρή σύνδεση που υπάρχει στο μάθημα της Κοινωνιολογίας με πληθώρα πανεπιστημιακών τμημάτων. Από τα 315 πανεπιστημιακά τμήματα του επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η Κοινωνιολογία διδάσκεται στα 183, δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων. Στα 73 μάλιστα διδάσκεται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών. Με τον εξοστρακισμό της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εμφανίζεται ο κίνδυνος πλήθος τμημάτων να δέχονται φοιτητές χωρίς σχετικό επιστημονικό υπόβαθρο από το Λύκειο. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας αποτελεί τον αναγκαίο συνδετικό κρίκο στη διεπιστημονική γνώση που παρέχεται σε συγγενείς επιστημονικούς κλάδους των κοινωνικών επιστημών όπως Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Νομική, Ψυχολογία, Πολιτική Επιστήμη, Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνική και Εκπαιδευτική Πολιτική, Παιδαγωγικά Τμήματα, Κοινωνική Εργασία, Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και ΜΜΕ.

    Η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου αφορά προγράμματα σπουδών των Κοινωνικών, Πολιτικών, Νομικών και Παιδαγωγικών επιστημών όπου το μάθημα της Κοινωνιολογίας κρίνεται αναντικατάστατο ως εξεταζόμενο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Γεώργιος Ρουσόπουλος

  • 3 Μαΐου 2020, 16:51 | Κωνσταντίνα Κοκολάκη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαι μαθήτρια της Α Λυκείου και θα ήθελα να σας εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ενδιαφέρομαι για τις αστυνομικές σχολές από την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών. Από τους μαθητές της Γ λυκείου πληροφορηθήκαμε ότι το μάθημα της κοινωνιολογίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κυρίως θεματολογία που συνδέεται με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Για μένα και για όλους τους μαθητές που ενδιαφέρονται για στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές και σχολές κοινωνικών σπουδών δεν ειναι αντιπροσωπευτικό το μάθημα της Κοινωνιολογίας; Με όλο το σεβασμό, πιστεύω πως σίγουρα ναι.
    Με εκτίμηση,
    Κ. Κοκολάκη
    Μαθήτρια Α Λυκείου

  • 3 Μαΐου 2020, 16:27 | Τατιάνα

    Να παραμείνει η Κοινωνιολογία ως εξεταζόμενο μάθημα. Όχι άλλη υποβάθμιση στον κλάδο.

  • 3 Μαΐου 2020, 16:20 | Π.Στεφανίδου

    Αναφορικά με τις Θεματικές σχετικά με τον Εθελοντισμό, τον Σεβασμό-ανοχή-ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα, την Πολιτ. Συνείδηση κ.α. πιστεύω ότι θα πρέπει να διδάσκονται συστηματικά και οργανωμένα ως μάθημα ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και στην Α και Β Γυμνασίου κι όχι ως χωριστές θεματικές που θα εναπόκειται η διδασκαλία τους στην προαίρεση του όποιου εκπαιδευτικού και θα διδάσκονται με τρόπο αποσπασματικό και ίσως όχι απόλυτα επιστημονικό. Στο εξωτερικό όλα αυτά κι άλλα πολλά είναι ένα ενιαίο κύριο μάθημα (CITIZENSHIP EDUCATION / ÉDUCATION CIVIQUE / POLITISHE BILDUNG-POLITIK / CIVICS, LAW & GOVERNMENT) όλων των τάξεων της Β/θμιας και σε πολλές χώρες και της Α/θμιας!!

  • 3 Μαΐου 2020, 16:18 | Κωνσταντίνα Χατζηδάκη

    Δεν κατανοώ την σύγκριση Λατινικών και Κοινωνιολογίας. Ο κάθε κλάδος έχει μεγάλη βαρύτητα. Θα έπρεπε να δίνεται στον μελλοντικό φοιτητή η επιλογή να διαλέξει σε ποια μαθήματα θα εξεταστεί βάση των στόχων του. Δεν μπορώ να προτείνω τρόπους γιατί δεν έχω την ανάλογη γνώση και δεν συνηθίζω να σχηματίζω γνώμη για αντικείμενα που δεν γνωριζω. Στα μαθητικά μου χρόνια θυμάμαι πως αγάπησα τα Λατινικά, τα διάβαζα αβίαστα και πέτυχα στην εξέταση τους. Σπούδασα Κοινωνιολογία από επιλογή. Γιατί με είχε γοητεύσει η δυνατότητα να μπορώ να δω τι υπάρχει πέρα από αυτό που βλέπουν τα μάτια μου. Όχι πως γνώρισα το αντικείμενο από το σχολείο μα μου έλεγε ένας καθηγητής Κοινωνιολογίας, ο οποίος αν και παραγκωνισμενος από το εκπαιδευτικό σύστημα κατάφερε να εμπνεύσει τους μαθητές του. Όχι να γίνουν κοινωνιολόγοι αναγκαστικά αλλά σίγουρα να γίνουν πιο σκεπτόμενοι. Η Κοινωνιολογία δεν με επηρέασε ιδεολογικά όμως άνοιξε τους ορίζοντες της σκέψης μου. Δεν μετανιώνω που διάβασα και έμαθα τα Λατινικά, θα ήθελα όμως στο πρώτο έτος της φοίτησης μου να μην ένιωθα σαν εξωγήινος. Όταν πήγαινα να σπουδάσω να είχα στις βαλίτσες μου τις κατάλληλες γνώσεις που θα με εισήγαγαν ομαλά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μου. Μην βάζετε στο στόχαστρο επιστημονικούς κλάδους. Αλλού είναι το πρόβλημα…

  • 3 Μαΐου 2020, 16:12 | Μαρία Μ

    Αναφορικά με την πρόταση που υπάρχει στο Νομοσχέδιο για την επαναφορά των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα: Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί που είναι υπέρμαχοι των κλασσικών σπουδών και των σχετικών μαθημάτων όπως τα Λατινικά έχουν ρεαλιστική εικόνα από τις πραγματικές ανάγκες των σημερινών μαθητών και κυρίως των μαθητών της Γ΄Λυκείου οι οποίοι είναι πολίτες πλέον με δικαίωμα ψήφου και άτομα τα οποία ετοιμάζονται να ενταχθούν μετά το τέλος του σχολείου σε νέες κοινωνικές ομάδες και να αναλάβουν διαφορετικά καθήκοντα.
    Το σχολείο, πέρα από τον εκπαιδευτικό του ρόλο και την μετάδοση γνώσεων, αποτελεί πρωτίστως φορέα κοινωνικοποίησης και τι σημαίνει κοινωνικοποίηση.
    Είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας το άτομο μαθαίνει και εσωτερικεύει τα διάφορα στοιχεία του πολιτισμού* της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει, πράγμα που του επιτρέπει να διαμορφώσει τη δική του προσωπικότητα και να ενταχθεί στις διάφορες ομάδες.
    Συνεπώς, εάν το άτομο /έφηβος έρθει σε επαφή από νωρίς και κυρίως μέσα από το σχολείο με ποικιλία μαθημάτων που ανοίγουν τους ορίζοντες και ενεργοποιούν την σκέψη και την κριτική ικανότητα του, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τον πλουραλισμό των μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών τότε οι νέοι θα είναι γνώστες διαδικασιών και κυρίως θα είναι οι ίδιοι ρυθμιστές της ζωής και των αποφάσεων τους.
    Αυτό που κρίνεται αναγκαίο είναι ο πλουραλισμός των μαθημάτων με απώτερο στόχο τις γενικότερες γνώσεις των νέων και οι επιλογές που θα έχει ο τελειόφοιτος.
    Είναι μάταια η αντιπαράθεση των επιστημόνων γιατί σε μια δημοκρατική κοινωνία όλες οι επιστήμες είναι αναγκαίες και σε διδακτικό αλλά και σε επίπεδο έρευνας.
    Σε ένα δημοκρατικό σχολείο είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών από όλους τους κλάδους και όχι ένας εκπαιδευτικός να διδάσκει όλα τα μαθήματα όταν υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που εξειδικεύουν όπως για παράδειγμα οι σχολές κοινωνικών επιστημών , οι σχολές Ιστορίας κτλ.
    Οι μαθητές μπορούν να επιλέγουν μαθήματα και να εξετάζονται σε εκείνα που θα αποδώσουν καλύτερα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες του προκειμένου να οδηγούνται με πιο εύκολο τρόπο σε επαγγελματικές επιλογές που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους εξ ολοκλήρου.

  • 3 Μαΐου 2020, 16:12 | Όλγα Γεωργιάδου

    Άρθρο 7: Να είναι λιγότερα τα εξεταζόμενα μαθήματα για να μην υπάρχει άγχος και πίεση, αλλά σε βάθος
    μάθηση. Η αύξηση των μαθημάτων εξέτασης ωθεί προς ένα εξετασιοκεντρικό και βαθμοκεντρικό
    χαρακτήρα εκπαίδευσης. Οι μαθητές επιδίδονται σε ένα αέναο κυνήγι στείρας απομνημόνευσης γνώσεων,
    οι οποίες συνήθως δεν έχουν πρακτική εφαρμογή. Ιδιαιτέρως για τους μαθητές που εντάσσονται στην ΕΕΑ
    αλυσιτελής αποβαίνει η αύξηση αυτή, καθώς ενισχύει το μη αποδοτικό άγχος και τους οδηγεί σε
    μαθησιακή παραίτηση. Το εξεταστικό σύστημα θέλει συζήτηση και προτάσεις από πολλούς φορείς για να
    μην οδηγεί στην σχολική διαρροή, ιδιαίτερα για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ και μαθησιακές δυσκολίες.

  • 3 Μαΐου 2020, 16:08 | Γρηγόρης

    315
    Πανεπιστημιακά Τμήματα στο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

    183
    Διδάσκουν Κοινωνιολογία και μάλιστα

    73
    Τμήματα στα οποία η Κοινωνιολογία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα

    Καταρρέει το ψευδές επιχείρημα ότι χρειάζονται περισσότερο τα λατινικά.

    Πολύ περισσότερο ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας.

    Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους!

  • 3 Μαΐου 2020, 16:07 | Χάιδω Μάιπα

    Το άκουσμα της είδησης της αντικατάστασης της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά μου θυμίζει το «ράβε-ξήλωνε» της Κυβέρνησης.Δεν θα μπω στην αντιπαράθεση αυτή, γιατί η Κυβέρνηση θέλει να μας χωρίσει σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα, τους κοινωνιολόγους και τους φιλολόγους.Εγώ θα σταθώ στην αναγκαιότητα ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΕΙ η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα!
    Όλοι ξέρουμε ότι η Κοινωνιολογία έχει διανύσει μια πορεία πολλών χρόνων στην Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκε σε ερευνητικό επίπεδο το 1960 και σε επίπεδο ακαδημαϊκής διδασκαλίας τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το 1983 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων και από το 1986-87 διδάσκεται συστηματικά στη Γ’Λυκείου. Υπήρξε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα με τις δέσμες και πέρασε σε μεταβατική περίοδο όταν αντικαταστάθηκε από την οικονομία και από τα λατινικά,όταν άλλαξαν οι δέσμες και έγιναν κατευθύνσεις.
    Σήμερα, κοινή θέση όλων (κοινωνιολόγων και μη) είναι ότι η Κοινωνιολογία βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν α)την πολύπλοκη κοινωνική πραγματικότητα, την ιστορική εξέλιξη και τη δυναμική των κοινωνιών, β)τη σημασία των κοινωνικών θεσμών,των παραδόσεων,των αξιών, των κοινωνικών κανόνων και της γλώσσας.
    Ακόμη,συμβάλλει στο να μάθουν για τους φορείς κοινωνικοποίησης( οικογένεια, σχολείο, Μ.Μ.Ε, κράτος, θρησκεία κλπ.), να ευαισθητοποιηθούν για τις προκλήσεις,τις παθογένειες που δημιουργούνται και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, να σφυρηλατήσουν την πλανητική τους συνείδηση και να συνυπάρχουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες και τη διαφορετικότητα των άλλων.
    Επίσης, τα παιδιά αναπτύσσουν κριτική ικανότητα, κριτική σκέψη, διαμορφώνουν κοινωνική συνείδηση,γίνονται κοινωνικά όντα, αναπτύσσουν όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς τους. Με λίγα λόγια, γίνονται υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες που αυτό διατυμπανίζει η πολιτεία όλα τα χρόνια, θέλοντας να πετύχει αυτό: «Υπεύθυνος και Ενεργός Πολίτης».
    Κυρία Υπουργέ, οι κοινωνικές επιστήμες είναι αναγνωρισμένες σε πολλά ανεπτυγμένα κράτη στην Ευρώπη,την Αμερική και αλλού.
    Προς τι ο εξοβελισμός της Κοινωνιολογίας από την εκπαίδευση;;;
    Στροφή προς τα κλασσικά γράμματα διατυμπανίζετε, και οι Κοινωνικές επιστήμες που;;;
    Η Εκπαίδευση θα είναι ελλιπής χωρίς την Κοινωνιολογία!
    Μιλάμε για μια νέα τάξη πραγμάτων, κυρία Υπουργέ. Εγώ βλέπω πισωγυρίσματα.
    Ακούσαμε «η Κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερά»!!!
    Υπάρχουν και άλλες Κοινωνιολογικές σχολές της συναίνεσης και της αλληλεπίδρασης.
    Η πολιτική αυτή που ακολουθείτε έχει συγκεκριμένο σκοπό;;
    Αφουγκραστείτε την κοινωνία που εξελίσσεται ταχύτατα, και τους Κοινωνιολόγους που πρέπει να αποτελούν άτομα-μέλη της σχολικής κοινότητας!
    Η Κοινωνιολογία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ!
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    Με εκτίμηση,
    Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας με 33 χρόνια υπηρεσίας!!

  • 3 Μαΐου 2020, 16:02 | Αναστάσιος Καμπακτσής

    Η προτεινόμενη δομή των ομάδων μαθημάτων και τα μαθήματα που θα εξετάζονται και θα λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φαίνεται λογική και λειτουργική στο πλαίσιο της γενικότερης φιλοσοφίας για το πώς οι νέοι θα επιλέγουν τις σπουδές τους και πώς θα επιλέγονται. Θα ήθελα όμως να παραθέσω μερικές γενικότερες σκέψεις πανω σε αυτά.

    Ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί η όλη φιλοσοφία επιλογής συγκεκριμένων σπουδών από το λύκειο ακόμα, καθως αυτό γίνεται χωρίς οι νέοι και νέες να έχουν ουσιαστική γνώση και εμπειρία των αντικειμένων που επιλέγουν και των επαγγελμάτων στα οποία αντιστοιχούν. Εάν δεν υπάρχει ενημέρωση ή τρόπος να ενημερωθούν οι μαθητές για διάφορα επαγγέλματα ή κατηγορίες επαγγελμάτων τότε συνήθως επιλέγουν στην τύχη ή με κριτήρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Εάν τέτοιου είδους ενημέρωση δεν μπορεί να γίνει στο λύκειο και θα ήταν πιθανον δύσκολο να γίνει, τότε θα ήταν ισως χρήσιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος μετά το λύκειο με την επιλογή μιας γενικής κατεύθυνσης αποσυνδέοντας έτσι το σχολείο από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα και το χρόνο να κάνουν ουσιαστικό επαγγελματικό προσανατολισμό με την κατάλληλη οργάνωση και υποστήριξη και ταυτόχρονα να κάνουν και ορισμένα σχετικά μαθήματα (παρόμοια με αυτά που περιλαμβάνει η Γ’ λυκείου για τις πανελλαδικές).

    Διαφορετικά νομίζω ότι όσο και να εξορθολογήσουμε τη διαδικασία, δεν παύει να έχει σημαντικά μειονεκτήματα, όπως η πρώιμη επιλογή σταδιοδρομίας, ο περιορισμός της γενικότερης και ευρύτερης παιδείας, ακόμη και η έλλειψη άλλων ευκαιριών για διάφορες δραστηριότητες ή ανάπτυξη δεξιοτήτων καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου των μαθητών διατίθεται στα μαθήματα και τη μελέτη για τις εξετάσεις.

  • 3 Μαΐου 2020, 16:01 | Αλεξάνδρα Νικολοπούλου

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    δεν θα αναφερθώ στο πως η Ελληνική Κλασσική Σκέψη και τα θέματα που πραγματεύεται ενέχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα. Θα αναφερθώ στην λατινική λογοτεχνία που περιγράφει την ιδεολογική κατεύθυνση της ρωμαϊκής κοινωνίας. Τα θέματα της παραπέμπουν στην Ρωμαϊκή Πολιτεία, στο ήθος, στην οικογένεια και στη θρησκεία και στις αρετές (έννοιες της ανθρώπινης φύσης και δράσης), θέματα δηλαδή που άπτονται τον προβληματισμό και την εξελικτική σκέψη των κοινωνικών επιστημών. Αν είναι να διδαχθούν ας διδαχθούν με το σωστό νόημα που εμπεριέχουν και όχι απλά και μόνο στη στεγνή γραμματική και στο ακατανόητο συντακτικό. Εξάλλου αυτός δεν είναι ο ρόλος των κλασσικών γραμμάτων; Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης ακόμα και μέσα από τα λατινικά κείμενα.

    Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, η κοινωνιολογία ως επιστήμη και ως εργαλείο βρίσκεται «παντού» ακόμα και αν είναι η επιστήμη της νεωτερικής Ευρώπης. Για το τι προσφέρει στην ανθρώπινη νόηση και δράση τα έχουν ήδη αναφέρει όσοι συμμετέχουν στη παρούσα διαβούλευση. Δεν χρειάζεται να διαπραγματεύομαστε τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης επιστήμης. Η δίκαιη και ορθότερη λύση είναι να μετανομαστεί ο προσανατολισμός των «Ανθρωπιστικών Σπουδών» σε «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών» και οι μαθητές να εξετάζονται στα λατινικά ή στην κοινωνιολογία αναλόγως με την κατευθύνση σπουδών που επιθυμούν.

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:54 | Σ.Ε.Κ

    17/04/2020

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ

    Σε συνθήκες πανδημίας, όπου η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να ισορροπήσει σε πρωτόγνωρα δεδομένα, με τα σχολεία κλειστά, η εκπαιδευτική κοινότητα έχει διαχειριστεί επάξια και ευσυνείδητα, όπως εσείς η ίδια δημόσια αναφέρατε, τις αντίξοες εκπαιδευτικές διαδικασίες, συμβάλλοντας στη συνέχιση της μάθησης μέσω της τηλεκπαίδευσης.

    Το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με διαρροές, καταθέτει προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, που αλλάζει, ανάμεσα σε πολλά, τη δομή και το περιεχόμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια και συγκεκριμένα την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας στην Γ’ Λυκείου, ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος.

    Με αυτήν την αφορμή και σε μια περίοδο που είναι ξεκάθαρη η σημασία της Κοινωνιολογικής Σκέψης και Πρακτικής, ερχόμαστε ξανά να θέσουμε την αναγκαιότητα της διδασκαλίας της Κοινωνιολογίας και γενικότερα των Κοινωνικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την παραμονή της Κοινωνιολογίας, ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος στην Γ’ Λυκείου.

    Είναι εμφανές ότι η αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας δημιουργεί μεγάλο κενό στην γνώση και την προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ιδιαίτερα στις σχολές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

    Ζητάμε επίσης, για πολλοστή φορά, συνάντηση μαζί σας άμεσα για έναν εποικοδομητικό διάλογο, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.