Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • Προτάσεις για την Κοινωνιολογία και τις Κοινωνικές Επιστήμες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

    Η κοινωνιολογία είναι η βασική επιστήμη μελέτης του κοινωνικού βίου των ανθρώπων και για αυτό αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της σύγχρονης αγωγής. Για αυτό το λόγο, σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και στις Η.Π.Α., υπάρχει το μάθημα της Κοινωνιολογίας στα σχολικά προγράμματα και σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται προαπαιτούμενο για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές.
    Η Κοινωνιολογία με βάση τις επιστημονικές κοινωνιολογικές θεωρίες της, τις μεθόδους και τις τεχνικές έρευνας που χρησιμοποιεί, αναζητά, αναδεικνύει και ερμηνεύει όλα τα κοινωνικά φαινόμενα ( ενδεικτικά αναφέρουμε: Κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί και πολιτισμικοί Θεσμοί, κοινωνικές αξίες και κανόνες, κοινωνικά-οικονομικά-πολιτικά και πολιτισμικά συστήματα και κοινωνικές σχέσεις, σχέσεις εξουσίας και κυριαρχίας, κοινωνικές ανισότητες, κοινωνικούς μετασχηματισμούς και είδη κοινωνικής κινητικότητας, μετανάστευση, κοινωνικός αποκλεισμός, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στερεότυπα, κοινωνικοποίηση και κοινωνικός έλεγχος, κ.α.).

    Το θέμα για τη Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν είναι Λατινικά ή Κοινωνιολογία, καθώς η ύπαρξη του ενός αντικειμένου δεν αποκλείει το άλλο.

    Στο πλαίσιο βελτίωσης του νομοσχεδίου προς όφελος των μαθητών/ -τριών αλλά και της πλήρους αξιοποίησης του εκπαιδευτικού δυναμικού προτείνουμε τα κάτωθι:

    Α. Η κατεύθυνση να ονομαστεί «Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών».
    Β. Οι υποψήφιοι να εξετάζονται με δική τους επιλογή είτε στο μάθημα της Κοινωνιολογίας είτε στο μάθημα των Λατινικών ανάλογα με τις σχολές που επιθυμούν να δηλώσουν. Εδώ μπορεί να ακολουθηθούν τρία σενάρια:
    Β1. Να έχουν τα μαθήματα διαφορετικό συντελεστή σε διαφορετικές σχολές.
    Β2. Να μην εξεταστούν οι μαθητές σε «κόντρα μάθημα», αλλά πανελλαδικά σε πέμπτο μάθημα.
    Β3. Να δοθεί η δυνατότητα σε υποψηφίους της Κατεύθυνσης Οικονομίας / Πληροφορικής αν δώσουν και το μάθημα της Κοινωνιολογίας να μπορούν να δηλώσουν σχολές κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

    Στο Λύκειο υπάρχουν ήδη τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και των Βασικών Αρχών των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόκειται για μαθήματα και δράσεις μαθητείας στη δημοκρατία, τα οποία εισήχθησαν στο πρόγραμμα του Λυκείου το 2014 και για τα οποία είχε διαμορφωθεί και Τράπεζα Θεμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τα βιβλία και των δύο μαθημάτων συγγράφηκαν, επίσης, με διαγωνισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα μαθήματα αυτά έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια από το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας.
    Είναι ανάγκη να παραμείνουν στο Γενικό Λύκειο μαζί με το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος της Β΄ Λυκείου που, επίσης, έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια από τους διδάσκοντες και διαπνέεται από τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη της διερευνητικής/ βιωματικής μάθησης.
    Προφανώς και στα μαθήματα αυτά πρέπει να υπάρχει ανανέωση των αναλυτικών προγραμμάτων και των εγχειριδίων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
    Αν παρ’ όλα αυτά η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θεωρεί, ότι μια γνήσια και ολιστική επιστήμη όπως είναι η Κοινωνιολογία, πρέπει για λόγους πραγματικά παιδαγωγικούς και επιστημονικούς να αντικατασταθεί, τότε υπάρχει και η εναλλακτική πρότασή μας να εφαρμοστεί η Υ.Α επί υπουργίας του κ. Αρβανιτόπουλου με ημερομηνία την 22η Ιανουαρίου του 2015 (ΦΕΚ 157/22/01/2015).
    Το πως θα γίνει αυτό υπάρχει το επιστημονικό δυναμικό να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
    Σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να υπάρχει συνέχεια του κράτους και κυρίως στην περίπτωσή μας συνέχεια των θέσεων του ιδίου υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μάλιστα του ιδίου πολιτικού κόμματος.

    Βλ. σχετικά: ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 157/ 22 Ιανουαρίου 2015 1839 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 8565/Δ2 Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» της Γ΄ τάξης της ομάδας προσανατολισμού των Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών του Γενικού Λυκείου.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:23 | Σιατραβάνης Φάνης

    Ως υποψήφιος των πανελληνίων έδωσα Κοινωνιολογία το 1992. Δύσκολη χρονιά για το μάθημα. Μετά την κατάργησαν! Μετά από τόσα χρόνια, είναι το μόνο μάθημα που με στήριξε ως άτομο, ως πολίτη! Χάρηκα όταν άκουσα ότι έμπαινε ξανά … και μη μου πείτε πως δεν έφυγε ποτέ… θα είστε πολύ μακριά από το ελληνικό σχολείο και ειδικά την Γ λυκείου αν το υποστηρίζετε. Και τώρα πάλι ξανά τα ίδια. Η τότε δικαιολογία του υπουργού Παιδείας κ.Σουφλιά (για να την καταργήσει) ήταν ότι είναι δύσκολο μάθημα. Τώρα πια είναι κα Υπουργέ; Θα επικαλεστείτε και πάλι τη δυσκολία του μαθήματος; Ε να βγάλετε και τα Μαθηματικά! Πολύ τα ζορίζουν τα παιδιά, όπως δείχνουν οι βαθμοί τους!
    Και αυτό να είναι πάλι κυβέρνηση της Ν.Δ. τι σύμπτωση!

  • 5 Μαΐου 2020, 15:13 | Αννα Μαρία Δ.

    Ναι στην Κοινωνιολογία! Υπάρχει τρόπος να συνυπάρξουν με τα Λατινικά και τον ξέρετε!

  • 5 Μαΐου 2020, 15:05 | Αναστασία Σιατραβάνη

    Κατάργηση της Κοινωνιολογίας σημαίνει ανεργία σε χιλιάδες κοινωνικούς επιστήμονες και απαξίωση όλων των τμημάτων σπουδών Κοινωνικών επιστημών! Δεν είναι δυνατόν να μην το βλέπετε! Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορείτε! Αν η κατάργηση της Κοινωνιολογίας είναι «αναγκαίο» κακό για σας ποιο είναι το αντιστάθμισμα; Ποια είναι η επιστημονική τεκμηρίωση αυτής της απόφασης; Γιατί δεν καλείτε τους εμπλεκόμενους σε έναν ουσιαστικό διάλογο;

  • 5 Μαΐου 2020, 15:05 | Αθηνά Φυτιλή

    Με αφορμή όσα ακούστηκαν προσφάτως για την επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών ως Πανελλαδικά εξεταζομένου μαθήματος και την διαφαινόμενη αντιπαλότητα πού εγείρεται μέ τους συναδέλφους μας κοινωνιολόγους, θα έλεγα ταπεινά ότι τα λατινικά, σέ μία νέα βάσ,( νέα προγράμματα, άλλη επιλογή κειμένων) είναι άρρηκτα δεμένα με Τις ανθρωπιστικές σπουδές, ουδείς αμφισβητεί την χρησιμότητα της κοινωνιολογίας, δεν υπάρχουν παρωχημένα και σύγχρονα μαθήματα, αλλά παρωχημένα και κολλημένα μυαλά, τα μαθήματα δεν συνάδουν με τις πολιτικές πεποιθήσεις μας αλλά με το δυναμιτιζον πνεύμα μας να παρέχουμε γνώση!
    Συνεπώς η επαναφορά του μαθήματος είναι επιβεβλημένη και αναμφίβολα απαραίτητη στα προγράμματα σπουδών της Γ Λυκείου για την ομάδα την ανθρωπιστικών σπουδών.
    Είναι χρήσιμα όσο και τα αρχαία αν θέλουμε να έχουμε εμπνευσμένους δασκάλους αλλά και επιστήμονες που κατέχουν τη γλώσσα και μπορούν να δυναμιτίζουν με το λόγο τους με πειθώ και επιχειρήματα!
    Sine qua none απαραίτητη η αλλαγή !!!

  • 5 Μαΐου 2020, 15:04 | Αρετή Μαρματάκη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων, θεωρώ αδιανόητο, αντιδημοκρατικό και αντιεπιστημονικό, να συναινείτε, ως Κοινωνικός Επιστήμων όπως και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος στην Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) Ανθρωπιστικών Σπουδών και την σκόπιμη αφαίρεση από τον τίτλο της ομάδας των όρων Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές, στην διαστρέβλωση του επιστημονικού περιεχομένου της ομάδας και την αποδυνάμωση του ρόλου και του κύρους των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημόνων στην πατρίδα μας, την κοιτίδα της Δημοκρατίας.
    Προτείνω μάλιστα, για το Λύκειο, όχι μόνο την παραμονή της Κοινωνιολογίας στην ΟΠ Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών αλλά και: α) την ένταξή της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, στην ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής και β) την ένταξή της ως διδασκόμενου, όχι πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, στην Ο Π Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
    Για τη στήριξη των Κοινωνικών Σπουδών στο Λύκειο, απαραίτητο είναι να διατηρηθούν στην Α΄ τάξη το τρίωρο μάθημα Πολιτική Παιδεία, στη Β΄τάξη το δίωρο μάθημα γενικής παιδείας Σύγχρονος Κόσμος- Πολίτης και Δημοκρατία και στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών το δίωρο μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών.
    Αναμένοντας την θετική αποδοχή σας
    Με εκτίμηση
    Αρετή Μαρματάκη
    Κοινωνιολόγος – Εκπαιδευτικός ΠΕ 78
    Μέλος ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ)

  • 5 Μαΐου 2020, 14:53 | Βασίλειος Ιωακειμίδης

    Στο σύνολό τους όλες οι φωνές που καταγράφηκαν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης έως και σήμερα, τάσσονται υπέρ της παραμονής του μαθήματος της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
    Δεν διακρίνεται ως ένα αμφιλεγόμενο – διχαστικό ζήτημα, επικρατεί μια γενική παραδοχή για τη σημασία, την αξία και την ωφελιμότητα της κοινωνιολογίας, καθώς και την παραδοχή της ανάγκης παραμονής της ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο.
    Η πρόθεση αφαίρεσης της κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αιφνιδιάζει όλους εκείνους τους μαθητές της β΄ λυκείου που άρχισαν ήδη την προετοιμασία τους από πέρσι, ξοδεύοντας τον πολύτιμο χρόνο τους ανώφελα καθώς και σημαντικό μέρος των χρημάτων του οικογενειακού εισοδήματος. Πρέπει λοιπόν να ληφθεί και αυτό υπόψιν.
    Μέσα στη βουλή καλό θα ήταν να προβεί η κυβέρνηση σε δηλώσεις διορθωτικής αποκατάστασης της φήμης της κοινωνιολογίας, καθώς ανώτερο κυβερνητικό στέλεχός της, ισχυρίστηκε πως η κοινωνιολογία «κάνει αριστερά τα παιδιά…και το λέει το όνομά της..». Πράγμα που δεν ισχύει σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των επιστημονικών φορέων του κλάδου προς την κυβέρνηση.
    Επιπρόσθετα, παραθέτω την πληροφορία πως το πρώτο πράγμα που διδάσκεται ένας κοινωνιολόγος στην αρχή των σπουδών του και καθ’ όλη τη διάρκεια του είναι η λεγόμενη «αξιολογική ουδετερότητα», δεν μπορεί κανένας κοινωνιολόγος να ασκήσει την κοινωνική επιστήμη αν είναι πολιτικά τοποθετημένος.
    Ο Μαρξ δεν αναφέρεται μόνο στο μάθημα της κοινωνιολογίας, αλλά και σε άλλα μαθήματα όπως αυτό της ιστορίας και του ΑΟΘ (πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα), δηλαδή όλοι αυτοί οι κλάδοι έχουν αριστερό πρόσημο;
    Εντυπωσιακή επίσης είναι η διαπίστωση πως το σύνολο των φωνών που καταγράφηκαν στη διαδικασία αυτής της διαβούλευσης (πλην κάποιων εξαιρέσεων) δεν φέρνουν σε αντιπαράθεση τα δύο μαθήματα (τα λατινικά με την κοινωνιολογία). Η τοποθέτηση της παραμονής της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα δεν υποτιμά την αξία των λατινικών ως μάθημα, αλλά στηρίζεται στη βάση μια δίκαιης διευθέτησης του ζητήματος (τα επιχειρήματα είναι γνωστά και πειστικά).
    Η επιμονή τήρησης του κυβερνητικού προγράμματος , σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπηρετεί την ουσία της ιδέας της δημοκρατίας και καθιστά μάλιστα τη διαδικασία της διαβούλευσης προσχηματική, εξαιτίας της εκδηλούμενης, διαμετρικά αντίθετης βούλησης – θέλησης των συμμετεχόντων.
    Θα μπορούσε η κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε και κάθε άλλη κυβέρνηση να πράττει, να εφαρμόσει τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας για το ζήτημα αυτό, όπως έπραξε στην περίπτωση της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

  • 5 Μαΐου 2020, 14:43 | Γιάννης Χουλιαρας

    Τα Λατινικά συνδέουν την Ευρώπη με την Δύση ανά τους αιώνας που ακόμη και σήμερα η συνεισφορά τους στις επιστήμες Υγείας, Δικαίου και Οικονομίες είναι σημαντική και διαιωνιζόμενη.
    Η μάθηση μιας γλώσσας συνδέει τον άνθρωπο, εν γένει, με την κληρονομιά που εκείνη πρεσβεύει, με τα ιδανικά και τις αξίες αποκτώντας συγκριτικό τρόπο σκέψης. Τα λατινικά αποτέλεσαν τον πυρήνα της ανάδειξης και διάνθησης των ανθρωπιστικών επιστημών αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ελληνορωμαϊκού πολιτισμού μέσω των στοχαστικών και φιλοσοφικών εξαγωγικών σκέψεων.
    Φοιτητής Μεσαιωνικής Φιλολογίας Ιωαννίνων.

  • Σχετικά με τους συντελεστές βαρύτητας στο πεδίο Επιστημών Οικονομίας &
    Πληροφορικής

    Είναι προφανές ότι για τις σχολές Πληροφορικής τον υψηλότερο συντελεστή πρέπει
    να έχει το μάθημα τις Πληροφορικής, ενώ για τις σχολές των Οικονομικών το
    μάθημα των Οικονομικών. Είναι από επιστημονική σκοπιά απορίας άξιον πως σε
    προηγούμενες χρονιές (ευτυχώς όχι φέτος) σ’ αυτό το πεδίο τον υψηλότερο
    συντελεστή τον είχε το μάθημα των Μαθηματικών (;). Τα Μαθηματικά με όλη τους
    την χρησιμότητα και το μεγαλείο δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικά από την ίδια
    την Πληροφορική για την Πληροφορική, ούτε από τα ίδια τα Οικονομικά για τα
    Οικονομικά. Καλό είναι να προχωρήσουμε μπροστά.

  • 5 Μαΐου 2020, 14:19 | Πάρης Κρυωνάς

    Για την υπεράσπιση της Κοινωνιολογίας

    Χρειάζεται υπεράσπιση μια μοντέρνα επιστήμη η οποία βρίσκεται σε όλα τα υψηλού κύρους εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου και η εισαγωγή της στις μικρότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης υιοθετείται από όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο; Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρωτοπορία της Ευρώπης (!) εισάγοντας από την δεκ. του ’80 το μάθημα της κοινωνιολογίας (1982) και μάλιστα πανελλαδικά εξεταζόμενο στην Γ Λυκείου όταν ακόμα ιδρυτικές χώρες της επιστήμης όπως η Γαλλία, η Γερμανία κ.α. δεν είχαν κάνει τέτοιες εκσυγχρονιστικές κινήσεις στην μέση εκπαίδευση τους.

    Σήμερα, βέβαια, στη Γαλλία στη μέση εκπαίδευση η μία από τις τρεις κατευθύνσεις του εθνικού απολυτηρίου είναι οι κοινωνικές επιστήμες, το ίδιο και στη Γερμανία για τη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο εκτός από τη γλώσσα και τα μαθηματικά, την ερευνητική εργασία οι μαθητές επιλέγουν ένα μάθημα κοινωνικών επιστημών ή τα θρησκευτικά. Είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία της διδασκαλίας των κοινωνικών επιστημών εκεί που τα τμήματα κοινωνιολογίας έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές που πολλοί CEO πολυεθνικών κολοσσών αναγκάζονται να επιλέγουν τα στελέχη τους από τρίτες χώρες «γιατί το μαθητικό δυναμικό της Γερμανίας αντί να κατευθύνεται προς τη διοίκηση επιχειρήσεων και ένα εξασφαλισμένο μέλλον επιμένει ανεξήγητα (για τους CEO) να σπουδάζει κοινωνιολογία για την αξία της μόρφωσης μόνο και μόνο!» (βλ. ντοκιμαντέρ “Inside job” του Τ. Φέργκιουσον, 2008).

    Στην Ελλάδα της γκρίνιας και της μιζέριας ορισμένων, το 2013 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έγινε μια προσπάθεια οι κοινωνικές επιστήμες να γίνουν ο τρίτος πυλώνας της μέσης εκπαίδευσης και δεν ήταν καθυστερημένη σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά ούτε συνάντησε ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους άλλους δύο βασικούς κλάδους της εκπαίδευσης (φιλόλογοι και θετικοί) προς τιμήν τους. Η σημαντική αυτή προσπάθεια ανακατεύτηκε με άλλες οπισθοδρομικές διατάξεις, παράξενες πολιτικές επιλογές (επιστράτευση εκπαιδευτικών) και πνίγηκε συνολικά χωρίς καν να δοκιμαστεί στη πράξη όπως συνολικά είχε σχεδιαστεί.

    Κάποια χρόνια αργότερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα, επανέρχεται το ζήτημα των κοινωνικών επιστημών αλλά αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και στο περιθώριο των εκπαιδευτικών συζητήσεων και εξελίξεων, πάντα τη τελευταία στιγμή, κάπως σαν ο φτωχός συγγενής, ο αδύναμος και κυνηγημένος, ο πιο αδικημένος που μπορεί μεν να ανταποκρίνονται στο συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο Υπ. Παιδείας δεν αρμόζουν όμως στις επιστήμες που σπουδάσαμε και υπηρετούμε και δεν είχαν ποτέ αυτό το πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία. Εννοώ, βεβαίως, ότι η εισαγωγή της κοινωνιολογίας την δεκ. του ’80 έγινε δεκτή στην ελληνική κοινωνία ως καινοτομία, ως αλλαγή, ως μορφωτική αξία του ανωτάτου επιπέδου και έβγαλε μια γενιά νέων κοινωνικών επιστημόνων στην Ελλάδα που θαύμασαν και αγάπησαν το αντικείμενο σαν μέρος του εαυτού τους και είναι όλοι αυτοί που αντιδρούν σήμερα, αυτή η γενιά πολεμάει σήμερα στην κυριολεξία για την επιβίωση της επιστήμης και για την επιβίωση της εργασιακής της απασχόλησης. Γιατί κάθε χτύπημα στην κοινωνιολογία είναι χτύπημα πρωτίστως στην ίδια μας την υπόσταση, στην ζωή μας. Γιατί κάθε τέτοιο χτύπημα που ακυρώνει ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό κλάδο και στέλνει στο ναδίρ τη δημοτικότητα της επιστήμης και την επιλογή της από τους καλούς και άριστους μαθητές, υπονομεύει το μέλλον της και δημιουργεί μεγάλη απογοήτευση και απαισιοδοξία.

    Το μάθημα της κοινωνιολογίας πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο και μάθημα υψηλού κύρους και μορφωτικού επιπέδου συνεργαζόμενο με τα άλλα μαθήματα του προσανατολισμού σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η παγκόσμια τάση οπισθοχώρησης των ανθρωπιστικών σπουδών και της μη προτίμησής τους από τους νέους απόφοιτους. Η κοινωνιολογία με τις άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών ΠΕ78 που πίστεψαν ότι η εισαγωγή του μαθήματος στον προσανατολισμό των ανθρωπιστικών ήρθε για να μείνει, έδωσαν φέτος τον καλύτερό τους εαυτό για να ανανεωθεί ένας τομέας του επιστητού των κλασικών σπουδών που τόσο το είχε ανάγκη. Κάθε σοβαρός φιλόλογος πέρα από συντεχνιακές σκοπιμότητες το αναγνωρίζει. Πρέπει να μας το αναγνωρίσει και η κ. Υπουργός Παιδείας. Χρόνος υπάρχει. Όπως υπάρχει χρόνος να καταργηθεί και η επίμαχη διάταξη του άρθρου 39 του ν. 3794/2009 (Α΄ 156), η οποία δίνει τη δυνατότητα σε απόφοιτους του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να ενταχθούν στον πίνακα ΠΕ78 των Κοινωνικών Επιστημόνων (ουσιαστικά τους «βαφτίζει» σε ΠΕ78), και οπωσδήποτε πριν την έκδοση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ για την ειδική Αγωγή.

    Ζητάμε προστασία των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, δικαιοσύνη και τίποτα άλλο, καμία χάρη, καμία διευκόλυνση, καμία συγκατάβαση.
    Ζητάμε συνθήκες ελευθερίας απαλλαγμένες από προκαταλήψεις και ιδεοληψίες για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το εκπαιδευτικό μας έργο, εμπλέκοντας τους μαθητές μας σε μαθησιακές διαδικασίες βασισμένες στον πολιτισμό της προφορικής και γραπτής ομιλίας. Σε διαδικασίες όπου οι μαθητές καλούνται να κάνουν ανάλυση, σύνθεση, παραγωγή ή εκφορά του λόγου, μιας ορολογίας ή μιας λογικής επιχειρηματολογίας. Καλούνται πρωτίστως να σχολιάσουν, να κρίνουν ή να συγκρίνουν. Καλούνται, με άλλα λόγια, να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες αυτές τις διαδικασίες που μπορούν να τους οδηγήσουν στη γνώση και ειδικά στην κοινωνιολογική γνώση η οποία τους επιτρέπει να αναπτύξουν την «κοινωνιολογική φαντασία» τους.

    «Πολιτική σημαίνει έντονο, αργό τρύπημα σκληρών σανίδων με πάθος και μέτρο ταυτόχρονα. Είναι άλλωστε εντελώς σωστό, και κάθε ιστορική εμπειρία το βεβαιώνει, ότι δεν θα μπορούσε κανείς να επιτύχει το Δυνατό εάν επανειλημμένα δεν είχε γίνει απόπειρα στον κόσμο για το Αδύνατο.»
    (Μ. Βέμπερ, Η πολιτική ως επάγγελμα, 1919).

    Μετά τιμής
    Πάρης Κρυωνάς,
    αναπληρωτής εκπαιδευτικός κοινωνιολόγος, ΠΕ78.

  • 5 Μαΐου 2020, 14:11 | Σοφία Μπ.

    Θα ήθελα να καταθέσω κάποιες απόψεις σχετικά με:
    – την πρόσβαση σε σχολές /τμήματα Πληροφορικής
    Όσοι/όσες εισάγονται στις σχολές και τα τμήματα Πληροφορικής (σε Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία) θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα Πληροφορικής (ΑΕΠΠ). Το 2020 είναι απαράδεκτο να εισάγεται κάποιος σε τμήματα Πληροφορικής χωρίς να έχει διδαχθεί/εξεταστεί στην Πληροφορική, όπως θα συμβεί φέτος. Είναι σα να μπαίνει κάποιος στην ιατρική χωρίς να έχει εξεταστεί ή και διδαχθεί Βιολογία!
    Θα ήταν καλό ένα νέο βελτιωμένο βιβλίο και βιβλίο ασκήσεων αντί των τεσσάρων που χρησιμοποιούνται.

    – πρόσβαση υποψηφίων ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής στα τμήματα Μαθηματικών
    Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις σχολές/τμήματα Μαθηματικών εφόσον εξετάζονται στα ίδια μαθηματικά με τους υποψηφίους της Θετικής ομάδας προσανατολισμού.

    – το πρόγραμμα μαθημάτων της Α’ Λυκείου
    Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής χρειάζεται να γίνει υποχρεωτικό και τουλάχιστον δίωρο για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της α’ λυκείου. Το μάθημα να είναι εργαστηριακό και να προβλέπεται και 2ος εκπαιδευτικός στα μεγάλα τμήματα.

    – το πρόγραμμα μαθημάτων της Β’ Λυκείου
    Το μάθημα της Πληροφορικής (Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ) θα πρέπει να γίνει δίωρο. Κανένα μάθημα δεν θα πρέπει να είναι μονόωρο. Συμβαίνει να χάνονται μαθήματα λόγω αργίας, εκδρομών κλπ με συνέπεια να «χάνεται» η επαφή των μαθητών με το μάθημα, αλλά και περιορίζεται ο συνολικός αριθμός των διδακτικών ωρών.

    – το πρόγραμμα μαθημάτων της Γ’ Λυκείου
    Η εμπειρία του 7ωρου του προσανατολισμού στη Γ΄Λυκείου ήταν πάρα πολύ θετική. Υπήρχε χρόνος για κατανόηση, εμπέδωση, εμβάθυνση της ύλης και περισσότερη ενεργητική συμμετοχή από τα παιδιά παρ’ όλη την αύξηση της ύλης.
    Το μάθημα της Πληροφορικής θα πρέπει να διδάσκεται και στη Θετική ομάδα προσανατολισμού και να εξετάζεται για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα Πληροφορικής και άλλες σχετικές σχολές και τμήματα όπως π.χ. Μαθηματικές, στρατιωτικές σχολές.
    Θεωρώ πως το μάθημα των Λατινικών καλώς εισάγεται στην Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών καθώς χρειάζεται σε σχολές του αντίστοιχου πεδίου. Ωστόσο, κρίνω απαραίτητη και την εξέταση της Κοινωνιολογίας για ορισμένες σχολές ανθρωπιστικών σπουδών π.χ. Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας. Επίσης, το μάθημα ίσως θα ήταν χρήσιμο για τις οικονομικές σχολές.

    Τέλος, η τεχνική υποστήριξη των εργαστηρίων, αλλά και του υπόλοιπου υπολογιστικού εξοπλισμού των σχολείων να γίνεται από εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό ανά περιοχή σχολείων (Επαναλειτουργία και αναβάθμιση των ΠΛΗΝΕΤ).

  • 5 Μαΐου 2020, 14:10 | Βασίλης Θεμελής

    ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ!

  • Τα Οικονομικά μαθήματα στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου «Α-ναβάθμιση Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

    με αφορμή την κατάθεση προς διαβούλευση του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» επισημαίνουμε:

    1. Στο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου η διακριτότητα και η αυτοτέλεια των ε-πιστημών στο επίπεδο της διδασκαλίας ολοκληρώνει στον αναγκαίο βαθμό τη μάθηση του αντικειμένου της κάθε επιστήμης και δίνει συγκεκριμένα μαθησιακά, μορφωτικά, γνωστικά και εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
    Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική επιστήμη αποτελεί απαραίτητη γενική γνώση και ως τέτοια πρέπει να διδάσκεται στο Γενικό Λύκειο. Αυτό γιατί το αντικείμενό της προσδιορίζεται στην παραγωγή, την ανταλλαγή και την διανομή των αγαθών στην κοινωνία, δηλαδή, στο πεδίο της οικονομικής πραγματικότητας. Έτσι, βοηθά το μαθητή να εξηγήσει πώς παράγονται και ανταλλάσσονται τα υλικά αγαθά στην κοινωνία, πώς διαμορφώνονται οι αξίες και οι τιμές των αγαθών στην παραγωγή και στην ανταλλαγή, τις προϋποθέσεις της διανομής του πλούτου των κοινωνιών. Η αναγκαιότητα εξοικείωσης με βασικές έννοιες που διαμορφώ-νουν οικονομική σκέψη, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της οικονο-μικής ευημερίας των αυριανών πολιτών και των κοινωνιών μέσα στις οποίες αυτοί θα δια-βιούν.
    Η οικονομική επιστήμη περιλαμβάνει γενικές έννοιες, όρους και προτάσεις που πρέπει να μάθει ο μαθητής για να μπορέσει να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τα προβλήματα της οι-κονομίας και της κοινωνίας. Για αυτό θεωρούμε πως καθίσταται επιβεβλημένη η διδασκα-λία της Οικονομικής Επιστήμης, ως μαθήματος γενικής παιδείας, για όλους τους μαθητές του Λυκείου πριν επιλέξουν προσανατολισμό σπουδών στη Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου. Πα-ράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα ορθής επιλογής προσανατολισμού σπουδών καθώς θα έχουν αποκτήσει γνώση του περιεχομένου και της αξίας ενός διδακτικού αντικειμένου.
    Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οι-κονομίας» ως μαθήματος Γενικής Παιδείας που οι μαθητές θα διδαχθούν πριν επιλέξουν προσανατολισμό σπουδών στη Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου.

    2. Ο προσανατολισμός Οικονομίας και Πληροφορικής συγκροτεί μια μεγάλη επιστημονική περιοχή που επιλέγεται από πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών της Γ΄ τάξης και περιλαμβάνει το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», το οποίο αποτελεί μάθημα αυξημένης επι-στημονικής βαρύτητας του προσανατολισμού σπουδών. Το πρόγραμμα σπουδών του μα-θήματος περιλαμβάνει στοιχεία μικροοικονομικής και μακροοικονομικής ανάλυσης και δι-δάσκεται μέχρι σήμερα επτά (7) ώρες εβδομαδιαία, ώστε να επιτυγχάνεται η εμβάθυνση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Προτείνουμε το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» να συνεχίσει να εντάσ-σεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληρο-φορικής με τον σημερινό αυξημένο αριθμό ωρών διδασκαλίας και να αποκτή-σει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για την εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές του συγκεκριμένου Επιστημονικού Πεδίο.

    3. Με το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» εξετάζονται θεμελιώδεις αρχές της ατομικής συμπεριφοράς όπως, προσωπικότητα, αξίες, αντιλήψεις, στάσεις, διαθέσεις, συ-ναισθήματα, λήψη αποφάσεων και ο ρόλος των παρακινητικών συνθηκών για την επίτευξη ενός αποτελέσματος. Με τη μάθηση των διοικητικών ευθυνών, καθηκόντων και της δια-χείρισης του παραγωγικού δυναμικού άνθρωποι-μηχανήματα-υλικά δίνεται η δυνατότητα στο μαθητή να κατανοήσει τι σημαίνει συνέπεια, αυστηρότητα, λήψη αποφάσεων, επικοι-νωνία, άσκηση και επανάληψη ορθολογικών πράξεων και εμπέδωση του ορθολογισμού.
    Το μάθημα αυτό αποτελεί δομικό στοιχείο του επιστημονικού υπόβαθρου των μαθητών που επιλέγουν τον προσανατολισμό «Οικονομίας και Πληροφορικής».
    Η αποδοχή του μαθήματος από τους μαθητές ήταν πολύ μεγάλη, αφού είχαν δημιουργη-θεί, για όσο διάστημα ήταν στα μαθήματα επιλογής, περισσότερα από 1200 τμήματα ανά έτος σε όλα τα ΓΕΛ της χώρας.

    Προτείνουμε το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» να ενταχθεί ξανά στα διδασκόμενα μαθήματα της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου.

    Επισημαίνουμε ότι η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι εφικτή αφού:
    α) υπάρχουν ήδη διαθέσιμοι διδακτικοί πόροι που έχουν αξιοποιηθεί και κατά το παρελ-θόν (Φωτόδεντρο, Διόφαντος) και
    β) Υπάρχει το εκπαιδευτικό δυναμικό που απαιτείται για τη διδασκαλία των εν λόγω μα-θημάτων.

    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε οι προτάσεις αυτές να ληφθούν υπόψη γιατί πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην επιστημονική, παιδαγωγική και την ποιοτική ανα-βάθμιση του Γενικού Λυκείου.
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Παντελής Τέντες Άγγελος Αντωνόπουλος

  • 5 Μαΐου 2020, 14:01 | Ειρήνη

    Ως μαθήτρια θεωρητικής κατεύθυνσης είχα την τύχη να διδαχθώ το μάθημα των λατινικών και να εξεταστώ πανελλαδικά σ’ αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι με βοήθησε στο να μάθω σύγχρονες λατινογενείς γλώσσες πιο εύκολα και να εισαχθώ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχοντας τις στοιχειώδεις γνώσεις των λατινικών. Μ’αυτό τον τρόπο δεν υποβαθμίζεται και ο ρόλος του Πανεπιστημίου που είναι να παρέχει γνώσεις υψηλού επιπέδου και όχι να ξεκινάει από το μηδέν. Επομένως, η επανένταξη των λατινικών στις πανελλαδικές εξετάσεις θα μπορέσει να διορθώσει τέτοιου είδους ζητήματα και να συμβάλει θετικά στην ακαδημαϊκή πορεία των φοιτητών και όχι μόνο.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:57 | Nικόλαος Ραγκούσης,πρ.πάρεδρος του Π.Ι.

    Πολύ σωστή η απόφαση να είναι τα Λατινικά εξεταζόμενο μάθημα αντί της Κοινωνιολογίας στην Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών.Η προτίμη-
    ση αυτή δεν στηρίζεται στη σύγκριση του ευρύτερου ή στενότερου μορφωτικού περι
    εχομένου των δύο μαθημάτων αλλά στη αντιπαραβολή τους ως προς την ειδική ανα-
    γκαιότητά τους για την προετοιμασία των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Επιστημών
    Φιλολογίας,Θεολογίας,Νομικής].Με αυτή τη βάση είναι φανερό ότι ηΚοινονιολογία
    είναι μάθημα ευρύτατου γενικού μορφωτικού ενδιαφέροντος και ως τέτοιο πρέπει να διδάσκεται και να εξετάζεται ως μάθημα γενικής παιδείας στις προαγωγικές ή
    απολυτήριες εξετάσεις που αφορούν όλους τους μαθητές.Και τα Λατινικά ως μάθημα
    ειδικού ενδιαφέροντος ορθώς τοποθετείται στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπι-
    στικών Σπουδών ,γιατί είναι άκρως απαραίτητο μόνο για τους μαθητές που προσα-
    τολίζονται προς τις φιλολογικές, νομικέε ή θεολογικές.Κάθε άλλη βάση σύγκρισης
    των δύο μαθημάτων[μορφωτικής αξίας,εργασιακής εξυπυπηρέτησης των εκπαιδευτικών
    κ.α.] είναι ακατάλληλη για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος και οδηγεί σε αδιέξοδο,επειδή συγκρίνει μάθημα γενικής παιδείας με μάθημα ειδικού
    προσανατολιδμού,τελείως διαφορετικά αντικείμενα.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:51 | ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ, ΠΕ78

    Η Κοινωνιολογία θα πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Η διδασκαλία μόνο από φιλολόγους στην κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών καταργεί κάθε διεπιστημονική προσέγγιση, κάθε δυνατότητα των μαθητών να συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς διαφορετικών κλάδων.

    Η λογική της μονομέρειας δεν υπάρχει στις άλλες δύο κατευθύνσεις/ ομάδες προσανατολισμών, όπου διαφορετικές ειδικότητες (Μαθηματικοί, Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, Οικονομολόγοι, Πληροφορικής διδάσκουν στους μαθητές της Γ΄Λυκείου προετοιμάζοντας τους στις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο)

    Πιστεύω ότι Λατινικά θα πρέπει να διδάσκονται ως μάθημα Γενικής Παιδείς σε όλος τους μαθητές του Λυκείου.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:39 | Χρήστος Π.

    Θεωρώ αναγκαία την επαναφορά των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος, αλλά ακόμα πιο αναγκαία την αναδιαμόρφωση του μαθήματος ώστε να στοχεύει στην ανάδειξη του ρωμαϊκού πολιτισμού και της ρωμαϊκής πνευματικής παραγωγής και να μην τίθεται ως αυτοσκοπός η ενασχόληση αποκλειστικά με γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα. Θα μπορούσε εξεταστέα ύλη για τις πανελλήνιες εξετάσεις να αποτελεί ένα ενιαίο πρωτότυπο (και όχι διασκευασμένο) κείμενο ρωμαίου συγγραφέα (ή πρωτότυπα αποσπάσματα από περισσότερα κείμενα) και τα θέματα των εξετάσεων να προσομοιάζουν σε εκείνα του διδαγμένου κειμένου στα αρχαία ελληνικά, δηλαδή, εκτός από θέματα που αφορούν τη λατινική γλωσσομάθεια, να τίθενται και ερωτήσεις εισαγωγής για το πολιτισμικό, ιστορικό πνευματικό περιβάλλον του κειμένου και ερμηνευτικές ερωτήσεις βάσει του εξεταζόμενου κειμένου που να προκρίνουν την κριτική και συνδυαστική σκέψη των μαθητών.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:34 | Αγγελική Δ. Τσαγρή

    ~Με το πρόσχημα ότι τα Λατινικά προωθούν την αποστήθιση, και μάλιστα για ορισμένους πλέον συστηματικά, έναντι άλλων μαθημάτων, φαντάζομαι ότι για τον ίδιο λόγο, θα έπρεπε να καταργήσουμε όλα τα μαθήματα που διδάσκονται αυτήν τη στιγμή στη δευτεροβάθμια, ή σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διότι πέραν των Λατινικών, και των θεωρητικών γνωστικών πεδίων, ένα σημείο, στο οποίο όλοι εμμένουν, καταδεικνύοντας έτσι την ευκολία αυτής της ομάδας επιστημονικού προσανατολισμού, η αποστήθιση γνωρίζει επίσης σημαντική διάχυση ακόμα και σε πεδία όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, και η Χημεία, ή ακόμα απαντάται και στη Βιολογία, στη Πληροφορική, με τους μαθητές να αποστηθίζουν νόρμες, τύπους, και αποδείξεις, τις οποίες και προβάλλουν αυτοματικά, σε οποιαδήποτε εξέταση. Ως εκ τούτου, πολλοί μαθητές, και επίδοξοι φοιτητές σχολών θετικού, τεχνολογικού, κλπ. προσανατολισμού, συναντούν αρκετές δυσκολίες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, επειδή έχουν μάθει να δρουν αυτοματικά, και τυποποιημένα, ανακαλώντας stock responses κατά την επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων, δίχως να αναπτύσσουν ένα λογικό τρόπο επίλυσης αυτών.
    ~Επομένως, βάσει των παραπάνω, πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο να αναρωτηθούμε για τον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων όπως τα Λατινικά, και η Κοινωνιολογία, παρά για τη κατάργηση ή μη αυτών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ή ακόμα για την αφαίρεσή τους από το εξεταστικό σύστημα, κατά συνέπεια την πνευματική, και ηθική, ακύρωσή τους, σε εκπαιδευτικό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο, βάσει του ισχύοντος, αξιολογικού συστήματος.
    ~Άλλωστε, αναρωτιέμαι μήπως η εχθρική στάση πολλών προς το μάθημα των Λατινικών, και η επικρότηση μάλιστα της Κοινωνιολογίας, προς αντικατάσταση αυτών, στο πλαίσιο αυτής της διαζευκτικής λογικής, υποκρύπτει και μία διάθεση καταβολής της ήσσονος προσπάθειας για την είσοδό μας στο Πανεπιστήμιο. Διότι, για να γίνω πιο προκλητική, όσο καλά και εάν έχεις ‘’αποστηθίσει΄΄ τα Λατινικά, μολονότι ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω πως είναι δυνατό κάποιος να αποστηθίζει, να ‘’μαθαίνει απ’ έξω’’, έστω και κάπως τυποποιημένα, δίχως να κατανοεί, και να εμπλέκεται νοητικά σε αυτό που διαβάζει, σε κάποιο βαθμό βεβαίως, μολαταύτα είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις λάθη, για ποικίλους λόγους, σε κάποιους τύπους λ.χ., και έτσι να χάσεις ΄΄πολύτιμες΄΄ βαθμολογικές μονάδες. Από την άλλη πλευρά, για να μείνω σε αυτόν το διαφορισμό Λατινικών – Κοινωνιολογίας, εάν θεωρήσουμε πως η Κοινωνιολογία, με τον τρόπο που σήμερα διδάσκεται εν γένει, λόγω εσφαλμένης στοχοθεσίας, κυμαίνεται, κατά τον τρόπο διδασκαλίας, και εξέτασης, στο ίδιο επίπεδο με την Ιστορία, τότε αναμφίβολα η αποστήθιση της Κοινωνιολογίας, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, με τις εκπαιδευτικές, και εξεταστικές απαιτήσεις, για το μάθημα της Ιστορίας. Έτσι, λοιπόν, προτείνω πέραν των Λατινικών, να βγάλουμε και τη Κοινωνιολογία, όπως και την Ιστορία, και τα Αρχαία Ελληνικά, και τα Μαθηματικά, και τη Φυσική, και τη Χημεία, κλπ., λόγω του μοντέλου διδασκαλίας, και του τύπου εξέτασης, αναρωτώμενη στο τέλος τί μένει, ή τί μπορεί να μείνει αυτήν τη στιγμή, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    ~Για όσους θεωρούν πως η Κοινωνιολογία, προωθεί την ελεύθερη σκέψη, ως μία κριτική, απορητική διαδικασία, προς τις κοινωνικές δομές, και τις διάφορες πολιτισμικές εκφάνσεις, θα απαντήσω θετικά, και πράγματι συμφωνώ απολύτως μαζί τους. Όχι, όμως, με τον τρόπο που η Κοινωνιολογία διδάσκεται σήμερα, στην ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και κυρίως όχι στο πλαίσιο των προαναφερθέντων δυαδισμών (Κοινωνιολογία > Λατινικών, και κατ’ επέκτασιν Λατινικά Κοινωνιολογίας, κ. ο. κ.). Επιπλέον, μη ξεχνάμε πως οι σημαντικότεροι Κοινωνιολόγοι, οι ‘’ τομές’’ αυτού του γνωστικού πεδίου, ήταν άριστοι γνώστες αντικειμένων που στο πλαίσιο, σήμερα, της απειλητικής, μονομερούς, εξειδίκευσης, υπάγονται πλέον στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, και όχι ακραιφνώς των κοινωνικών, ενώ επίσης συνδέονται με την αρκετά ευρεία, και συμπεριληπτική, επιστήμη της Φιλολογίας.
    ~Ο Marx, ο Norbert Elias, ή ο Pierre Bourdieu, για να αναφέρω τρία επιστημονικά παραδείγματα από διακριτές ιστορικά, αλλά και ερευνητικά, περιόδους, και όχι τα πλέον αντιπροσωπευτικά, και αναμενόμενα, αποτελούν εξέχουσες περιπτώσεις για τη κοινωνιολογική σκέψη, όπως κι αν αυτή οριοθετείται σήμερα, δεδομένης της έλευσης των Πολιτισμικών σπουδών, και της διεπαφής της με άλλες επιστήμες, στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας, και της θεωρητικής – ερευνητικής εγγύτητας, καθώς πέραν του κοινωνικού πεδίου εφαρμογής των θεωρητικών ιδεών τους, με ποικίλους, βεβαίως, αναβαθμούς εδώ, προηγουμένως είχε αναπτυχθεί από αυτά τα πρόσωπα ένας μόνιμος στοχασμός πάνω στη γλώσσα, μέσα από ποικίλα θεωρητικά, φιλοσοφικά, και όχι μόνο, εργαλεία, ο οποίος εκκινούσε από την άμεση πρόσβαση στις πρωτογενείς πηγές, γεγονός στο οποίο έγκειται, μάλιστα, εν πολλοίς, και η γόνιμη κατόπιν κοινωνιολογική τους προοπτική. Ο επίμονος στοχασμός τους πάνω στη γλώσσα, η επαφή τους ιδιαίτερα με τις πρωτογενείς πηγές, ως απόρροια μίας κραταιάς κλασικής παιδείας, κάτι το οποίο στερούνται ακόμα και οι απόφοιτοι φιλολογικών, γενικότερα ανθρωπιστικών, και κοινωνικών πανεπιστημιακών σχολών, με αποτέλεσμα να ‘’ανακυκλώνουν’’ παγιωμένες αντιλήψεις, ή και οι εργασίες τους να προσομοιάζουν με εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ήταν αυτά τα στοιχεία που τούς οδήγησαν στον αναζωογονητικό διάλογο με διάφορα κοινωνικά φαινόμενα, και εν συνεχεία, στην ανάπτυξη μίας πολυεδρικής προσέγγισης των εκάστοτε κοινωνικών ζητημάτων. Εξάλλου, για να αποκαλυφθεί η εμβέλεια των Λατινικών, αξίζει να τονίσουμε ότι οι μεγαλύτεροι στοχαστές, ακόμα και σε πεδία όπως η Φιλοσοφία, η Κοινωνιολογία, η Κοινωνική ή Πολιτισμική Ανθρωπολογία, η Εθνολογία, ή η Λαογραφία κάποτε, η Ψυχολογία, η Ιστορία των συστημάτων σκέψης, κλπ., που για πολλούς φαντάζουν πεδία ασύνδετα με τη Φιλολογία, και τις Κλασικές επιστήμες (πβ. εδώ και την Ιστορία, την Αρχαιολογία, κλπ.), είχαν λάβει μία πολύ καλή κλασική παιδεία, η οποία εν συνεχεία διαδραμάτισε καταστατικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη των θεωρητικών τους συστημάτων όσο και στην εκδίπλωση της θεωρητικής τους σκέψης ευρύτερα.
    ~Τα Λατινικά, λοιπόν, ακόμα και στο σχολικό περιβάλλον, αποτελούν τη κατάλληλη θεωρητική προπαίδεια, για την επαφή αφενός με ένα μεγάλο πολιτισμό, και τη λογοτεχνία του, έστω και με τις παρούσες εκπαιδευτικές δυσκολίες, μέσα από τη σύνδεση μάλιστα με το πολιτισμικό παρελθόν της Δύσης, δίχως αυτό να σημαίνει ότι οπισθοδρομούμε, ή ασχολούμαστε με ‘’παλαιικά’’, και έωλα ζητήματα, αφετέρου προσφέρουν τη δυνατότητα μίας πρώτης επαφής με μία γλώσσα – βάση για πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και για πολλές πηγές του υλικού πολιτισμού, οι οποίες αποτέλεσαν επίσης το θεμέλιο για τη σύγχρονη κοινωνιολογική σκέψη.
    ~Η υπέρβαση, συνεπώς, της εν λόγω διελκυστίνδας, Κοινωνιολογία – Λατινικά, έγκειται στην αναθεώρηση του τρόπου διδασκαλίας, και της εκπαιδευτικής, εξεταστικής στοχοθεσίας, γεγονός το οποίο ερείδεται εν πολλοίς στη δική μας αλλαγή αναφορικά με τον τρόπο αντίληψης σύνθετων γνωστικών ζητημάτων, όπως τα παραπάνω. Και τα Λατινικά πρέπει να μείνουν, όπως και η Κοινωνιολογία, αλλά, έστω κι αν ακούγονται όλα αυτά αρκετά ιδεαλιστικά, ως προς τον τρόπο εκφοράς τους, οφείλουν να προσεγγίζονται με ένα διαφορετικό τρόπο. Για σχολές δε, όπως η Φιλολογία, Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Νομική, κλπ., για να μείνουμε σε αυτά τα επιστημονικά πεδία, η διδασκαλία των Λατινικών, και η εξέταση μίας στοιχειώδους γνώσης, εφόσον έχουμε αποφασίσει ότι δε κερδίζουμε τίποτα γνωστικά από το μάθημα των Λατινικών, είναι απαραίτητη για την ομαλή, και διεκπεραιωτική, δυστυχώς, για πολλούς στις μέρες μας, συνέχιση των σπουδών τους.
    ~Ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες, και ιδεολογικά χρωματισμένα σχόλια, τα Λατινικά πρέπει να μείνουν, στον άξονα της συνεκτικής μάθησης, και της προοδευτικής πνευματικής προσέγγισης ευρύτερων ζητημάτων. Η κατάργηση των Λατινικών, με επιχειρήματα περί απολιθωμένων γνώσεων, φαντάζει κάπως άκαιρη, ενώ συνδέεται, μέσα από ένα άλλο, όμως, πρίσμα, με διατυπώσεις, όπως λ.χ. αυτές του Γιώργου Μακρή για την ανατίναξη της Ακρόπολης, η οποία κυριολεκτικώς, και αισθητικώς, «μάς έχει πνίξει»!

  • 5 Μαΐου 2020, 13:34 | Αθανάσιος Δάγκος

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ. Για ακόμη μια φορά είμαστε θεατές μιας φαρσοκωμωδίας που σκοπό έχει την αναβάθμιση του σχολείου, της παιδείας.Μιας αναβάθμισης που χρόνια τώρα ταλανίζεται από τα «μεγαλόπνοα» σχέδια κάθε υπουργού.
    Αυτό όμως το νομοσχέδιο είναι πολύ διαφορετικό, γιατί έρχεται εν μέσω μιας πανδημίας, γιατί δεν τέθηκε σε κανέναν δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί φέρνει κάτι καινοτόμο την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ», γιατί βλέπει την ταχύτατη εξέλιξη των επιστημών και επαναφέρει τα «ΛΑΤΙΝΙΚΑ», γιατί μειώνει τον αριθμό των πεδίων, γιατί ακόμη μια φορά πρωτοπορούμε ως χώρα να έχουμε παιδιά στο Λύκειο που δίνουν εξετάσεις εισαγωγής με διαφορετικό σύστημα.
    Αν λοιπόν θέλετε πραγματικά να αναβαθμίσετε το σχολείο και την παιδεία πάρτε πίσω το σχέδιο αυτό, καλέστε όλους, φορείς,εκπαιδευτικούς,μαθητές,κόμματα, σε διάλογο με στόχο την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου με ορίζοντα τουλάχιστον ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ. Επιτέλους ας είναι η παιδεία ο πρώτος πυλώνας σύμπλευσης όλων για το καλό των παιδιών και της χώρας.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:29 | Βαρυτιμου Φωτεινή

    Είναι πολύ σημαντικό να διορθωθεί η λανθασμένη κίνηση της κατάργησης του μαθήματος των Λατινικών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η συνεισφορά των Λατινικών είναι άκρως σημαντική σε πλήθος επιστημών αφ’ ενός-βλέπε ονομασίες φυτών, ζώων, νομολογία κλπ), αφ’ ετέρου χάρη σε αυτή τη γλώσσα και με βάση ακριβώς αυτήν εξελίχθηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες οι οποίες και μιλούνται και εκτός Ευρώπης. Τα Λατινικά αποτελούν γλωσσική πολιτιστική κληρονομια όπως άλλωστε και τα αρχαία ελληνικά και είναι τραγικό λάθος να μην μελετούνται από τις νεώτερες γενιές αυτές οι γλώσσες. Φυσιολογικά, η μελέτη τους θα έπρεπε να γίνεται και από μαθητές που ακολουθούν θετική κατεύθυνση, διότι η μελέτη τους θα βοηθούσε πολύ και στην ορολογία που υπάρχει σε θετικές επιστήμες όπως πχ στην ιατρική. Πολύ περισσότερο αφορά τους υποψήφιους σπουδαστές των ανθρωπιστικών επιστημών, οι οποίοι δεν νοείται καν να μην γνωρίζουν βασικά γλωσσικά στοιχεία της λατινικής γλώσσας, τις οποίες καλούνται να μάθουν και να εμπεδώσουν ήδη από το πρώτο έτος σπουδών είτε στη φιλοσοφική, τη φιλολογία ή την νομική. Απορούμε εμείς οι απλοί πολίτες ποιος ιθύνων νους- που δεν θα έπρεπε να είναι ιθύνων- και με ποιά λογική τα κατήργησε. Όλοι διαπιστώνουμε το έλλειμμα γνώσης των νέων παιδιών και απλώς διαπιστώνουμε την αμάθεια αυτή με λύπη, ενώ κάνουμε και προσπάθεια να τους καταστήσουμε αμαθέστερους. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι η μελέτη των γλωσσών αυτών μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στη νοητική διεύρυνση ενός ανθρώπου.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:29 | Αχιλλέας Λαιος

    Είμαι μαθητής γ Λυκείου κ φέτος θα εξεταστω στις πανελλαδικές στο μάθημα της Κοινωνιολογίας-Ομολογώ πως στην αρχή ….βοήθησαν σε αυτό κ οι καθηγήτριες φιλολογίας το σχολείου κ του φροντιστηρίου μας παρουσίασαν αυτό το μάθημα τραγικό-δύσκολο -ανούσιο και αλλά πολλά.Το θεωρώ εμπάθεια από πλευράς τους κ ήταν πολύ ύπουλη η στάση τους.Για να μην μακρηγορώ νιώθω πολύ τυχερός που φέτος θα δώσουμε κοινωνιολογία -συμβουλεύω το υπουργείο να ακούει καμία φορά κ τους μαθητές.Ειναι ωραίο κ σύγχρονο μάθημα -έχει απίστευτο ενδιαφέρον γιατί θίγει προβλήματα της καθημερινής μας ζωής.Φετος για πρώτη φορά κατανόησα σε βάθος τι σημαίνει κοινωνικοποίηση κ τα παντα γύρω από την πολιτική εξουσία καθώς και για την εγκληματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες -Διαφωνώ με τα περί παπαγαλίας -πρέπει να κατανοήσεις τις θεωρίες κ να τις συνδιασεις με την καθημερινότητα σου.Τα παντα γύρω μας σχετίζονται με την κοινωνιολογία και φυσικά ο εγκλεισμός που ζήσαμε όλοι μας τώρα με αυτή την υγειονομική κρίση -περιγράφεται επακριβώς στο βιβλίο της κοθνωνιολογιας-όπως επίσης και η διαδικασία επανένταξης μας στην παλιά νας ζωή -λέγεται επανακοινωνικοιηση -Δυστυχώς τα Λατινικά δεν εχουν να μας προσφέρουν τίποτα ούτε στο σχολείο -δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα κ ούτε στις σπουδές μας.Εκτος αν κάποιος θέλει να γίνει φιλόλογος -τα κάνει στο σχολείο -τα μαθαίνει στο πανεπιστήμιο κ τα διδάσκει πάλι στο σχολείο -Γιάννης κερνάει ,Γιάννης πίνει που λένε κ στο χωριό μου!!!! Οι κοινωνικές επιστήμες είναι η βάση των περισσότερων θεωρητικών σχολών και όχι μόνο αφού κ οι σχολές οικονομικών κ μάρκετινγκ σχετίζονται με αυτές .Ηρθε η ώρα να πάμε μπροστά κ όχι αιώνες πίσω ! Εμείς οι μαθητές της Γ λυκείου αναμφισβήτητα προτιμούμε την Κοινωνιολογία κ μάλιστα σε αυτό το μάθημα ποντάρουμε να γράψουμε κ καλύτερα στις εξετάσεις -μέχρι και για την τηλεκπαίδευση μάθαμε ….το οποίο κ εφαρμόστηκε πρακτικά από όλους μας!!

  • 5 Μαΐου 2020, 13:27 | Νίκη Δ.

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • Τα Οικονομικά μαθήματα στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

    με αφορμή την κατάθεση προς διαβούλευση του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» σημειώνουμε τα εξής:

    1. Στο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου η διακριτότητα και η αυτοτέλεια των επιστημών στο επίπεδο της διδασκαλίας ολοκληρώνει στον αναγκαίο βαθμό τη μάθηση του αντικειμένου της κάθε επιστήμης και δίνει συγκεκριμένα μαθησιακά, μορφωτικά, γνωστικά και εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
    Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική επιστήμη αποτελεί απαραίτητη γενική γνώση και ως τέτοια πρέπει να διδάσκεται στο Γενικό Λύκειο. Αυτό γιατί το αντικείμενό της προσδιορίζεται στην παραγωγή, την ανταλλαγή και την διανομή των αγαθών στην κοινωνία, δηλαδή, στο πεδίο της οικονομικής πραγματικότητας. Έτσι, βοηθά το μαθητή να εξηγήσει πώς παράγονται και ανταλλάσσονται τα υλικά αγαθά στην κοινωνία, πώς διαμορφώνονται οι αξίες και οι τιμές των αγαθών στην παραγωγή και στην ανταλλαγή, τις προϋποθέσεις της διανομής του πλούτου των κοινωνιών. Η αναγκαιότητα εξοικείωσης με βασικές έννοιες που διαμορφώνουν οικονομική σκέψη, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της οικονομικής ευημερίας των αυριανών πολιτών και των κοινωνιών μέσα στις οποίες αυτοί θα διαβιούν.
    Η οικονομική επιστήμη περιλαμβάνει γενικές έννοιες, όρους και προτάσεις που πρέπει να μάθει ο μαθητής για να μπορέσει να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Για αυτό θεωρούμε πως καθίσταται επιβεβλημένη η διδασκαλία της Οικονομικής Επιστήμης, ως μαθήματος γενικής παιδείας, για όλους τους μαθητές του Λυκείου πριν επιλέξουν προσανατολισμό σπουδών στη Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου. Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα ορθής επιλογής προσανατολισμού σπουδών καθώς θα έχουν αποκτήσει γνώση του περιεχομένου και της αξίας ενός διδακτικού αντικειμένου.
    Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» ως μαθήματος Γενικής Παιδείας που οι μαθητές θα διδαχθούν πριν επιλέξουν προσανατολισμό σπουδών στη Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου.

    2. Ο προσανατολισμός Οικονομίας και Πληροφορικής συγκροτεί μια μεγάλη επιστημονική περιοχή που επιλέγεται από πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών της Γ΄ τάξης και περιλαμβάνει το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», το οποίο αποτελεί μάθημα αυξημένης επιστημονικής βαρύτητας του προσανατολισμού σπουδών. Το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος περιλαμβάνει στοιχεία μικροοικονομικής και μακροοικονομικής ανάλυσης και διδάσκεται μέχρι σήμερα επτά (7) ώρες εβδομαδιαία, ώστε να επιτυγχάνεται η εμβάθυνση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Προτείνουμε το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» να συνεχίσει να εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής με τον σημερινό αυξημένο αριθμό ωρών διδασκαλίας και να αποκτήσει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για την εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές του συγκεκριμένου Επιστημονικού Πεδίο.

    3. Με το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» εξετάζονται θεμελιώδεις αρχές της ατομικής συμπεριφοράς όπως, προσωπικότητα, αξίες, αντιλήψεις, στάσεις, διαθέσεις, συναισθήματα, λήψη αποφάσεων και ο ρόλος των παρακινητικών συνθηκών για την επίτευξη ενός αποτελέσματος. Με τη μάθηση των διοικητικών ευθυνών, καθηκόντων και της διαχείρισης του παραγωγικού δυναμικού άνθρωποι-μηχανήματα-υλικά δίνεται η δυνατότητα στο μαθητή να κατανοήσει τι σημαίνει συνέπεια, αυστηρότητα, λήψη αποφάσεων, επικοινωνία, άσκηση και επανάληψη ορθολογικών πράξεων και εμπέδωση του ορθολογισμού.
    Το μάθημα αυτό αποτελεί δομικό στοιχείο του επιστημονικού υπόβαθρου των μαθητών που επιλέγουν τον προσανατολισμό «Οικονομίας και Πληροφορικής».
    Η αποδοχή του μαθήματος από τους μαθητές ήταν πολύ μεγάλη, αφού είχαν δημιουργηθεί, για όσο διάστημα ήταν στα μαθήματα επιλογής, περισσότερα από 1200 τμήματα ανά έτος σε όλα τα ΓΕΛ της χώρας.

    Προτείνουμε το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» να ενταχθεί ξανά στα διδασκόμενα μαθήματα της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου.

    Επισημαίνουμε ότι η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι εφικτή αφού:
    α) υπάρχουν ήδη διαθέσιμοι διδακτικοί πόροι που έχουν αξιοποιηθεί και κατά το παρελθόν (Φωτόδεντρο, Διόφαντος) και
    β) Υπάρχει το εκπαιδευτικό δυναμικό που απαιτείται για τη διδασκαλία των εν λόγω μαθημάτων.

    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε οι προτάσεις αυτές να ληφθούν υπόψη γιατί πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην επιστημονική, παιδαγωγική και την ποιοτική αναβάθμιση του Γενικού Λυκείου.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Παντελής Τέντες Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Άγγελος Αντωνόπουλος

  • 5 Μαΐου 2020, 13:20 | Μαίρη Σ.

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:14 | Νατάσα Α.

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • Τα Οικονομικά μαθήματα στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

    Με αφορμή την κατάθεση προς διαβούλευση του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

    1. Στο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου η διακριτότητα και η αυτοτέλεια των επιστημών στο επίπεδο της διδασκαλίας ολοκληρώνει στον αναγκαίο βαθμό τη μάθηση του αντικειμένου της κάθε επιστήμης και δίνει συγκεκριμένα μαθησιακά, μορφωτικά, γνωστικά και εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
    Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική επιστήμη αποτελεί απαραίτητη γενική γνώση και ως τέτοια πρέπει να διδάσκεται στο Γενικό Λύκειο. Αυτό γιατί το αντικείμενό της προσδιορίζεται στην παραγωγή, την ανταλλαγή και την διανομή των αγαθών στην κοινωνία, δηλαδή, στο πεδίο της οικονομικής πραγματικότητας. Έτσι, βοηθά το μαθητή να εξηγήσει πώς παράγονται και ανταλλάσσονται τα υλικά αγαθά στην κοινωνία, πώς διαμορφώνονται οι αξίες και οι τιμές των αγαθών στην παραγωγή και στην ανταλλαγή, τις προϋποθέσεις της διανομής του πλούτου των κοινωνιών. Η αναγκαιότητα εξοικείωσης με βασικές έννοιες που διαμορφώνουν οικονομική σκέψη, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της οικονομικής ευημερίας των αυριανών πολιτών και των κοινωνιών μέσα στις οποίες αυτοί θα ζουν.
    Η οικονομική επιστήμη περιλαμβάνει γενικές έννοιες, όρους και προτάσεις που πρέπει να μάθει ο μαθητής για να μπορέσει να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Για αυτό θεωρούμε πως καθίσταται επιβεβλημένη η διδασκαλία της Οικονομικής Επιστήμης, ως μαθήματος γενικής παιδείας, για όλους τους μαθητές του Λυκείου πριν επιλέξουν προσανατολισμό σπουδών στη Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου. Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα ορθής επιλογής προσανατολισμού σπουδών καθώς θα έχουν αποκτήσει γνώση του περιεχομένου και της αξίας ενός διδακτικού αντικειμένου.
    Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» ως μαθήματος Γενικής Παιδείας που οι μαθητές θα διδαχθούν πριν επιλέξουν προσανατολισμό σπουδών στη Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου.

    2. Ο προσανατολισμός Οικονομίας και Πληροφορικής συγκροτεί μια μεγάλη επιστημονική περιοχή που επιλέγεται από πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών της Γ΄ τάξης και περιλαμβάνει το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», το οποίο αποτελεί μάθημα αυξημένης επιστημονικής βαρύτητας του προσανατολισμού σπουδών. Το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος περιλαμβάνει στοιχεία μικροοικονομικής και μακροοικονομικής ανάλυσης και διδάσκεται μέχρι σήμερα επτά (7) ώρες εβδομαδιαία, ώστε να επιτυγχάνεται η εμβάθυνση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Προτείνουμε το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» να συνεχίσει να εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής με τον σημερινό αυξημένο αριθμό ωρών διδασκαλίας και να αποκτήσει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για την εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές του συγκεκριμένου Επιστημονικού Πεδίο.

    3. Με το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» εξετάζονται θεμελιώδεις αρχές της ατομικής συμπεριφοράς όπως, προσωπικότητα, αξίες, αντιλήψεις, στάσεις, διαθέσεις, συναισθήματα, λήψη αποφάσεων και ο ρόλος των παρακινητικών συνθηκών για την επίτευξη ενός αποτελέσματος. Με τη μάθηση των διοικητικών ευθυνών, καθηκόντων και της διαχείρισης του παραγωγικού δυναμικού άνθρωποι-μηχανήματα-υλικά δίνεται η δυνατότητα στο μαθητή να κατανοήσει τι σημαίνει συνέπεια, αυστηρότητα, λήψη αποφάσεων, επικοινωνία, άσκηση και επανάληψη ορθολογικών πράξεων και εμπέδωση του ορθολογισμού.
    Το μάθημα αυτό αποτελεί δομικό στοιχείο του επιστημονικού υπόβαθρου των μαθητών που επιλέγουν τον προσανατολισμό «Οικονομίας και Πληροφορικής».
    Η αποδοχή του μαθήματος από τους μαθητές ήταν πολύ μεγάλη, αφού είχαν δημιουργηθεί, για όσο διάστημα ήταν στα μαθήματα επιλογής, περισσότερα από 1200 τμήματα ανά έτος σε όλα τα ΓΕΛ της χώρας.

    Προτείνουμε το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» να ενταχθεί ξανά στα διδασκόμενα μαθήματα της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου.

    Επισημαίνουμε ότι η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι εφικτή αφού:
    α) υπάρχουν ήδη διαθέσιμοι διδακτικοί πόροι που έχουν αξιοποιηθεί και κατά το παρελθόν (Φωτόδεντρο, Διόφαντος) και
    β) Υπάρχει το εκπαιδευτικό δυναμικό που απαιτείται για τη διδασκαλία των εν λόγω μαθημάτων.

    ελπίζουμε οι προτάσεις αυτές να ληφθούν υπόψη γιατί πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην επιστημονική, παιδαγωγική και την ποιοτική αναβάθμιση του Γενικού Λυκείου.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παντελής Τέντες Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Άγγελος Αντωνόπουλος

  • 5 Μαΐου 2020, 13:00 | Ε. Κουλέτου

    Παρακολουθώ όσα λέγονται και γράφονται αυτό το διάστημα για την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά και αναρωτιέμαι γιατί το κάνετε αυτό;
    Δεν υπάρχει άραγε χώρος μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και για τις δυο επιστήμες; γιατί πρέπει να βάζετε τους θεράποντες των δύο επιστημών να κονταροκτυπιούνται στη λογική του «φύγε εσύ και έλα εσύ!» είναι άραγε τόσο μεγάλο το δίλημμα για το ποια επιστήμη χρειάζεται και ποια όχι; δεν είναι ακόμα δεδομένο, σήμερα, πως όλες οι επιστήμες χρειάζονται για την ανθρώπινη εξέλιξη; απλό δεν είναι να εξετάζονται οι υποψήφιοι στο ανάλογο μάθημα, το σχετικό με το επιστημονικό πεδίο που τους ενδιαφέρει; γιατί κάνετε τα εύκολα δύσκολα και εξακολουθείτε να καλλιεργείτε διχασμούς και αντιπαραθέσεις που από χρόνια θα έπρεπε να είναι λυμένες;
    Έχουμε σοβαρά ζητήματα μπροστά μας κυρίες και κύριοι κυβερνώντες (ανεργία, οικονομική κατάρρευση, ανεξέλεγκτους υιούς και δεν ξέρω τι άλλο) και εμείς τρωγόμαστε με τις σάρκες μας! Αφήστε να τις φάμε όταν δεν θα έχουμε να φάμε κάτι άλλο! Αφήστε τις επιστήμες ελεύθερες να κάνουν τη δουλειά τους εκεί που αρμόζει στην κάθε μιά! Στις κλασσικές σπουδές τα Λατινικά, στη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα την Κοινωνιολογία!

    Με Φιλικούς Χαιρετισμούς!
    Ε.Κουλέτου ΠΕ 78

  • 5 Μαΐου 2020, 12:58 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

    Ως δικηγόρος μπορώ να πω ότι δεν τίθεται καν θέμα χρησιμότητας των Λατινικών, τουλάχιστον στις Νομικές Σχολές, μία και οι χρησιμοποιούμενοι όροι διδάσκονται ως έχουν και δεν προκύπτουν από μία διεργασία -επεξεργασία της γλώσσας, δηλαδή δεν καλείται ο νομικός να κάνει χρήση διαφορετικών τύπων ώστε να απαιτείται γνώση λατινικών. Οι όροι είναι τυποποιημένοι πλέον και διδάσκονται ως έχουν και δεν νομίζω κανείς να ήταν σε θέση να ερμηνεύσει κάποιον από αυτούς με βάση τις γνώσεις των πανελληνίων εξετάσεων, τις οποίες οι περισσότεροι ξεχάσαμε λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση αυτών.Πρόκειται για απολύτως στείρα γνώση, που σε κανέναν δεν προσφέρει κάτι. Αντίθετα η κοινωνιολογία είναι επιστήμη εξελισσόμενη και τα συμπεράσματά της, αποτέλεσμα παρατήρησης ή και πειραμάτων, μπορούν να προσφέρουν γνώσεις στους μαθητές καθώς αποκτούν εργαλεία ερμηνείας καταστάσεων που βιώνουν ως συμμέτοχοι στην κοινωνία και ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν. Χρήσιμη γνώση δηλαδή για την πορεία της ζωής των μαθητών.Καμία σύγκριση επομένως μεταξύ μίας δυναμικής επιστήμης και μίας νεκρής γλώσσας.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:57 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Τα λατινικα να μπουν σε όλες τις τάξεις

  • 5 Μαΐου 2020, 12:55 | Ελένη

    Στη Γ΄ λυκείου όλα τα παιδιά διαβάζουν τα μαθήματα που θα δώσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις . Δεν έχουν κανένα νόημα ούτε τα μαθήματα γενικής παιδείας ούτε το νέο «κόντρα» μάθημα . Είναι κρίμα να φορτώνετε τα παιδιά με επιπλέον άγχος σε μια ήδη δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:55 | ΠΑΥΛΟΣ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

    Ναι στην επαναφορά των λατινικών. Ναι στην επαναφορά μίας γλώσσας που συνδέεται άρρηκτα με το αρχαιοελληνικό λογοτεχνικό παρελθόν. Η οποιαδήποτε βελτίωση του μαθήματος προς το καλύτερο καλοδεχούμενη.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:52 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΑΓΑΝΟΥ

    Κατ’ αρχάς, δεν έχει γνωστοποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων. Όμως, η μείωση ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων προσανατολισμού στη Γ Λυκείου είναι βέβαιο ότι δυσχεραίνει την αποτελεσματική προετοιμασία των μαθητών, γεγονός άκρως σημαντικό για τους μαθητές που βασίζονται αποκλειστικά στη στήριξη του σχολείου. Για άλλους μαθητές οι ακάλυπτες ώρες δύναται να παρέχονται από την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια.
    Από την άλλη, η εισαγωγή μαθημάτων γενικής παιδείας στη Γ Λυκείου, η οποία συνεπάγεται επιπλέον εξεταζόμενα μαθήματα για την απόλυσή τους, μόνο πρόσθετο βάρος δημιουργεί στους υποψήφιους. Θα πρέπει να επανεξετασθεί η αναγκαιότητα του μέτρου, δεδομένου ότι μέχρι την Β Λυκείου οι μαθητές διδάσκονται αρκετά μαθήματα γενικής παιδείας, ικανά για την απόκτηση σφαιρικής γνώσης.
    Επιπροσθέτως σε ότι αφορά τις ομάδες προσανατολισμού και ειδικότερα την ομάδα προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής, επιβάλλεται η λήψη διορθωτικών μέτρων, δεδομένου ότι:
    • Έως τη Β Λυκείου οι μαθητές έχουν διδαχθεί αποσπασματικά, μόνο, γνώσεις οικονομίας μέσα από μαθήματα όπως η Πολιτική Παιδεία
    • Στην Α Λυκείου το μάθημα Πληροφορικής είναι επιλογής και στη Β Λυκείου μονόωρο
    • Στη Β λυκείου, επιλέγοντας αναγκαστικά θετική κατεύθυνση, οι μαθητές διδάσκονται πέρα από Μαθηματικά, Φυσική και όχι Οικονομία ή Πληροφορική, ήτοι τα μαθήματα της κατεύθυνσής τους
    • Στις πανελλαδικές εξετάσεις ως μαθήματα βαρύτητας έχουν οριστεί η Οικονομία και τα Μαθηματικά και όχι η Πληροφορική.

    Δέσποινα Τραγανού
    Ειδική Επιστήμων ΕΕΤΤ (Μαθημετικός, ΜΒΑ)
    Μητέρα μαθητή Λεοντείου Σχολής Αθηνών και αποφοίτου Προτύπου ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής

  • 5 Μαΐου 2020, 12:48 | Κρυστάλλω Τσελίκη

    Καταργήστε επιτέλους πανελλαδικές εξετάσεις. Φτάνει πια με αυτό το ψυχοφθόρο σύστημα που αγχώνει τους εφηβους

  • 5 Μαΐου 2020, 12:41 | Αντα

    Θα μου επιτρεψετε να εκφρασω την αντιθεση μου ως προς την καταργηση της Κοινωνιολογιας ως πανελλαδικως εξεταζομενο μαθημα.
    Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι βασικό για την παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) , Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τις Σχολές Ψυχολογίας, Δημόσιας Διοίκησης που αποτελούν την πλειονότητα των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

    Επίσης, πολλές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας αλλά και σε πανεπιστήμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά σε όλο τον κόσμο διδάσκεται η κοινωνιολογία είτε ως υποχρεωτικό μάθημα είτε ως μάθημα επιλογής.

    Η νέα κοινωνική πραγματικότητα αποδεικνύει την ανάγκη για εμπλουτισμό των μαθημάτων Κοινωνικών επιστημών και του μαθήματος της κοινωνιολογίας ειδικότερα με νέες θεματικές ενότητες που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας (παγκοσμιοποίηση, πανδημίες, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, δίκτυα κοινωνικών σχέσεων κτλ.).

    Η παραμονή λοιπον της Κοινωνιολογίας κρίνεται επιτακτική και αναγκαία.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:35 | ΑΡΙΣΤΕΑ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

    Τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά αποτελούν τη βάση της σκέψης και της έκφρασης τόσο στα Νέα Ελληνικά όσο και στις πλέον διαδεδομένες γλώσσες σήμερα.Πρέπει, λοιπόν, τα παιδιά να εξοικειώνονταικατά κύριο λόγο με τα γλωσσικά μαθήματα, ώστε να μαθαίνουν να διεγείρουν τη σκέψη τους και να αρθρώνουν ορθό λόγο.Αναμφισβήτητα, όλα τα μαθήματα επενεργούν θετικά στο πνεύμα των παιδιών, αλλά επιτρέψτε μου να θεωρώ τα γλωσσικά μαθήματα ως ακρογωνιαίο λίθο(=δίαυλο επικοινωνίας) κάθε επιστήμης η οποία επιδιώκει να επικοινωνήσει τα πορίσματα και τα συμπεράσματά της στη μαθητική κοινότητα.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:33 | Τίγκελης Γιώργος

    Στο παρόν άρθρο δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά ούτε στην κατανομή των ωρών των μαθημάτων ούτε στα μαθήματα που θα εξετάζονται γραπτώς στις τελικές εξετάσεις.
    Για τη διαμόρφωση ενός νέου λυκείου προτείνω:
    1.Παροχή βασικών γνώσεων Οικονομικών και εισαγωγή στην επιχειρηματικότητα.
    2.Ενίσχυση της διδασκαλίας της πληροφορικής.
    3.Διδασκαλία της Β ξένης γλώσσας μέχρι τη Β λυκείου.
    4.Εισαγωγή πολιτιστικής ζώνης.
    5.Προώθηση των εργαστηριακών δραστηριοτήτων στις Θετικές Επιστήμες.
    6.Αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των μαθημάτων, ώστε να ενισχύεται η κριτική σκέψη.
    7.Την ακόλουθη κατανομή των ωρών στα ωρολόγια προγράμματα του λυκείου.

    Α λυκείου (36 ώρες)
    Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Νέα Ελληνικά:4/Αρχαία Ελληνικά:3) 7 ώρες
    Σπουδές του ανθρώπου και της Κοινωνίας (Θρησκευτικά:1/ Ιστορία:2/ Πολιτική Παιδεία: 2) 5 ώρες
    Μαθηματικά 7 ώρες, Πληροφορική 1 ώρα
    Φυσικές Επιστήμες (Φυσική:3/ Χημεία:2/ Βιολογία: 2) 7 ώρες
    Ξένες Γλώσσες (Αγγλικά:2/ Β ξένη γλώσσα:2) 4 ώρες
    Μάθημα επιλογής: 2 ώρες
    Ζώνη άθλησης και πολιτισμού: 3 ώρες

    Β λυκείου (35 ώρες)
    Νέα Ελληνικά:4 ώρες
    Σπουδές του ανθρώπου και της Κοινωνίας (Θρησκευτικά:1/ Ιστορία:2) 3 ώρες
    Πληροφορική 2 ώρες
    Βιολογία: 2
    Ξένες Γλώσσες (Αγγλικά:2/ Β ξένη γλώσσα:2) 4 ώρες
    Μάθημα επιλογής: 2 ώρες
    Ζώνη άθλησης και πολιτισμού: 3 ώρες
    Θεωρητική Κατεύθυνση (Αρχαία Ελληνικά:6/ Λατινικά:2/ Β.Α.Κ.Ε.:3/ Μαθηματικά γενικής παιδείας:4) 15 ώρες
    Θετική Κατεύθυνση (Μαθηματικά:6/ Φυσική:5/ Χημεία:2/Πολιτική παιδεία:2) 15 ώρες
    Οικονομική Κατεύθυνση (Μαθηματικά:6/ Β.Α.Κ.Ε.:3/ Οικονομικά:4 /Πολιτική παιδεία:2) 15 ώρες

    Γ λυκείου (35 ώρες)
    Νέα Ελληνικά: 5 ώρες
    Σπουδές του ανθρώπου και της Κοινωνίας (Θρησκευτικά:1/ Φιλοσοφία:2) 3 ώρες
    Πληροφορική 2 ώρες
    Αγγλικά:2 ώρες
    Μάθημα επιλογής: 2 ώρες
    Ζώνη άθλησης και πολιτισμού: 3 ώρες
    Θεωρητική Κατεύθυνση (Αρχαία Ελληνικά:6/ Ιστορία:5/ Κοινωνιολογία ή Λατινικά:5/ Μαθηματικά γενικής παιδείας:2) 18 ώρες
    Θετική Κατεύθυνση (Μαθηματικά ή Βιολογία:6/ Φυσική:5/ Χημεία:5/ Ιστορία γενικής παιδείας:2) 18 ώρες
    Οικονομική Κατεύθυνση (Μαθηματικά:6/ Οικονομικά:5/ Α.Ε.Π.Π.:5/ Ιστορία γενικής παιδείας:2) 18 ώρες

    Μαθήματα επιλογής: Καθορίζονται από τα σχολεία

    Τελικώς εξεταζόμενα μαθήματα
    Α λυκείου (8 μαθήματα)
    Νέα Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Πολιτική Παιδεία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Βιολογία

    Β λυκείου (7 μαθήματα)
    Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Βιολογία και τα 4 μαθήματα κατεύθυνσης

    Γ λυκείου (εθνικές απολυτήριες εξετάσεις)- 5 μαθήματα
    Νέα Ελληνικά και τα 4 μαθήματα κατεύθυνσης

    Μέσος όρος για τα τελικώς εξεταζόμενα μαθήματα: 60% βαθμός τελικής εξέτασης + 40% μέσος όρος βαθμών 1ου και 2ου τετραμήνου

    Μέσος όρος για τα υπόλοιπα μαθήματα= Μέσος όρος 2 τετραμήνων

    Προτείνεται η εισαγωγή να γίνεται σε ομάδες Τμημάτων, τα οποία μόνο για το 1ο έτος θα έχουν διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών. Με τη λήξη του 1ου ακαδημαϊκού έτους θα γίνεται η κατανομή των μαθητών στα επιμέρους Τμήματα. Για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα προσμετρώνται σε ποσοστό:
    10% ο μέσος όρος της Α λυκείου
    15% ο μέσος όρος της Β λυκείου
    25% ο μέσος όρος της Γ λυκείου
    50% ο βαθμός των εθνικών απολυτηρίων εξετάσεων

  • Είναι γενικά αποδεκτό ότι, η υποχρεωτική μαθηματική εκπαίδευση στοχεύει στη συγκρότηση σκεπτόμενων πολιτών. Ένας σκεπτόμενος, ενεργός πολίτης χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Χρειάζεται να έχει κριτική ικανότητα, να έχει μάθει να αποδεικνύει και να επιχειρηματολογεί.
    Εν τούτοις, η εκπαιδευτική κοινότητα – με εξαίρεση τους Μαθηματικούς – φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα, ότι η εισαγωγή των μαθητών σε σχολές, όπως οι Ιατρικές και οι Νομικές γίνεται με εξετάσεις που δεν αφορούν τα Μαθηματικά.
    Να σημειωθεί εδώ, ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει αυτό.
    Κατά την άποψή μας, δύο είναι τα μαθήματα, στα οποία θα έπρεπε να εξετάζονται οι μαθητές, προκειμένου να εισαχθούν σε οποιαδήποτε σχολή:
    1) η «Γλώσσα» που -ούτως η άλλως- εξετάζεται.
    2) τα «Μαθηματικά» που καλλιεργούν τη σκέψη.
    Τους τελευταίους δύο μήνες, ακούμε από γιατρούς και επιδημιολόγους για μαθηματικά μοντέλα και εκθετικές καμπύλες.
    Ανακύπτουν το ερωτήματα όπως:
    • Ο αυριανός γιατρός, χωρίς μαθηματικό υπόβαθρο, πώς θα τα αντιλαμβάνεται και θα τα ερμηνεύει όλα αυτά;
    • Θέλουμε πραγματικά, η επιλογή των αυριανών γιατρών, νομικών, δασκάλων κλπ, να γίνεται με ορθολογικά κριτήρια;
    Για το λόγο αυτό ως ελάχιστη διόρθωση, στην ως άνω εκπαιδευτική στρέβλωση, προτείνουμε την πανελλήνια εξέταση του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:14 | Αγγελική Π.

    Το 1ο επιστημονικό πεδίο που ισχύει τώρα στο μηχανογραφικό ονομάζεται «Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών».
    Πως γίνεται να μην εκπροσωπούνται οι Κοινωνικές Επιστήμες και οι Νομικές Σχολές με ένα μάθημα σχετικό;
    Επίσης σε όλα σχεδόν τα Οικονομικά τμήματα γίνονται μαθήματα Κοινωνιολογίας.
    Αλλιώς καλύτερα να μετονομαστεί η Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών σε Φιλολογικών Σπουδών και να οδηγεί στις αντίστοιχες σχολές, δημιουργώντας ένα ακόμα επιστημονικό πεδίο, το Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών με σχετικά μαθήματα.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:00 | Παπαγεωργιου Ελένη

    Τα Λατινικά ήταν το πιο ανούσιο μάθημα του σχολείου-Κοινό μυστικό …..το πιο εύκολο μάθημα να διδαχθεί από τους φιλολόγους -όλα ετοιμα -μεταφράσεις φασόν -με το πιο χαζό νόημα που υπάρχει -και γραμματική άπειρη όπως κ συντακτικό -πρακτική εφαρμογή στη ζωή μας ….Ο. Τουλάχιστον με την κοινωνιολογία ο μαθητής αντιλαμβάνεται λίγο την πραγματικότητα -ο,τι διδάσκεται το ακούει καθημερινά.Τα σύγχρονα προβλήματα της φτώχειας,των κοινωνικών ανισοτήτων ,της ανεργίας δυστυχώς όσο και να μας πιπιλίζουν το μυαλό οι φιλόλογοι δεν συγκρίνονται με τον Οβιδιο ποιητή ,την Κασσιόπη,τον Πέρσεα και το κήτος που αφάνιζε τους κατοίκους της Αιθιοπίας -Ενισχύστε τα μαθήματα κοινωνικών σπουδών στο σχολείο κ μην εφαρμόζετε αναχρονιστικές πολιτικές -ο κόσμος εξελίσσεται ας μην μένουμε εμείς τόσο πίσω!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 11:59 | Ε.Α.

    Ποιος λογικός συλλογισμός οδηγεί στην κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές και την αντικατάσταση του με το μάθημα των Λατινικών;

    Το μάθημα της Κοινωνιολογίας πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για τους μαθητές υποψήφιους των σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης επειδή και συντελεί στην κατανόηση βασικών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων και διευρύνει την κριτική σκέψη. Πώς είναι δυνατό κάποιος ως πρωτοετής φοιτητής να διδαχθεί δίκαιο ή ιστορία ή φιλοσοφία ή πολιτικές επιστήμες, χωρίς να έχει στοιχειώδη γνώση αυτών των φαινομένων; Πώς είναι δυνατό να καταργείται ένα μάθημα που καταδεικνύει την κριτική σκέψη των μαθητών/υποψηφίων;

    Κάποιοι αντιπροτείνουν ότι θα μπορούσαν οι μαθητές της Γ Λυκείου να εξετασθούν και στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και στο μάθημα των Λατινικών. Πράγματι δύσκολα μπορούν να βρεθούν ισχυρά επιχειρήματα εναντίον της σημασίας της εξέτασης του μαθήματος της Κοινωνιολογίας.

    Όμως ας μη βαυκαλιζόμαστε όσον αφορά τη σημασία της διδασκαλίας/γνώσης της Λατινικής. Η γνώση της δεν διευρύνει την κριτική σκέψη, ούτε καθιστά αυτομάτως τους μαθητές μετόχους των διδαγμάτων των ανθρωπιστικών σπουδών, όπως μερικοί φιλόλογοι ισχυρίζονται. Η Λατινική, όπως κάθε γλώσσα, συνιστά απλώς ένα εργαλείο. Εάν, και όταν κάποιος χρειαστεί το εργαλείο αυτό, τότε μπορεί να επιλέξει να μάθει λατινικά. Ας σημειωθεί προς αποφυγή πρεξηγήσεων, ότι το ίδιο δεν ισχύει για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας η γνώση της οποίας είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η ορθή και κομψή χρήση της νεοελληνικής.

    Δεν αμφισβητώ την πρόθεση του Υπουργείου να βελτιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα. Ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση δεν συντελεί στη βελτίωση του αλλά στην οπισθοδρόμηση.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:58 | Κατερίνα Π.

    Είναι περίεργο στην χώρα μας που βίωσε πολυετή κρίση, που υπάρχει μόνιμα το ζήτημα του μεταναστευτικού να απαξιώνονται τόσο οι κοινωνικές επιστήμες. Είναι απαξίωση όταν ξαφνικά μετά από μόνο δύο χρόνια ύπαρξης του μαθήματος στο πεδίο να ξηλώνεται και μαζί με το μάθημα να εξαφανίζεται από τον τίτλο το «κοινωνικών και νομικών» δείχνοντας ξεκάθαρα την κατεύθυνση που θα έχουν μόνο οι μαθητές. Πως θα μπορούν οι μαθητές να έχουν μία πολύπλευρη θεώρηση των πραγμάτων που τους περιβάλλουν; Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανένα μάθημα θεωρώ πως θα έπρεπε τουλάχιστον οι μαθητές να είχαν την δυνατότητα να επιλέγουν μάθημα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια. Όταν η πλειοψηφία των σχολών του πεδίου Ανθρωπιστικών είναι Νομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές επιστήμες κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί την λογική της αντικατάστασης του μαθήματος που αποτελεί βασικό στις σχολές αυτές. Πέρα από την επιστροφή στις ρίζες που θα μπορούσε να γίνεται σαν μάθημα επιλογής ή που ήδη γίνεται για 6 χρόνια με τα αρχαία δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα ουσιαστικό. Δεν υπάρχει για μένα εύκολο μάθημα γιατί για όλα χρειάζεται προσπάθεια από τους μαθητές. Υπάρχουν όμως μαθήματα που αποτελούν ολόκληρη επιστήμη και που συνδέονται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλάξτε το άρθρο και δώστε τα παιδιά την ευκαιρία να επιλέγουν σε ποιο μάθημα θα διαγωνιστούν όπως γίνεται σε άλλο πεδίο.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:56 | ΑΡΙΣΤΕΑ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

    Τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά αποτελούν τη βάση της σκέψης και της έκφρασης τόσο στα Νέα Ελληνικά όσο και στις πλέον διαδεδομένες γλώσσες σήμερα.Πρέπει, λοιπόν, τα παιδιά κατ΄αρχήν να σκέφτονται και να διατυπώνουν τη σκέψη τους μέσω της ενασχόλησής τους με τα παραπάνω μαθήματα και- φυσικά- στη συνέχεια καλό είναι να διατίθενται κάποιες διδακτικές ώρες τόσο στην Κοινωνιολογία όσο και στα άλλα μαθήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:44 | Νίκη Τσινάκη

    Θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις σχετικά με το μάθημα της κοινωνιολογίας.
    Ο γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση της δυναμικής των κοινωνιών και η ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης με απώτερο στόχο τη δημιουργική παρέμβαση του ατόμου σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.
    Αναλύοντας τον γενικό σκοπό του μαθήματος σε κάποιους ειδικούς σκοπούς παρατηρούμε ότι η κοινωνιολογία αποσκοπεί στην πολύπλευρη κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας,στην απόκτηση αναλυτικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην καλλιέργεια της κριτικής κοινωνικής σκέψης, στην ανάπτυξη της κοινωνιογνωσίας, στο σεβασμό και την κατανόηση της σημασίας των ελληνικών παραδόσεων, των θεσμών, των αξιών και της γλώσσας,στο σεβασμό της διαφορετικότητας, στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης, στη δημιουργική ένταξη στη σύγχρονη δημοκρατική, πλουραλιστική και πολυπολιτισμική κοινωνία,στην προσωπική συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων……..
    Επίσης είναι σημαντικό να επισημάνω ότι η κατάργηση της κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενο μάθημα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων οργανικών θέσεων για τους ήδη διορισμένους στην εκπαίδευση, μηδενικούς νέους διορισμούς, απόλυση αναπληρωτών και όλων όσοι βρήκαν φέτος ώρες διδασκαλίας σε φροντιστήρια.
    Συγγράμματα πανεπιστημιακά, που φέτος μπήκαν σε περίοπτη θέση στις προθήκες θα αποσυρθούν στις αποθήκες των βιβλιοπωλείων
    Τελικά τι εξυπηρετεί η κατάργηση του μαθήματος;

  • 5 Μαΐου 2020, 11:43 | ΛωΜας

    Αν μιλάμε για ανθρωπιστικές σπουδές και για ευρωπαϊκό πολιτισμό δεν γίνεται να εξαιρεθούν τα Λατινικά.
    Από την άλλη, ανθρωπιστικές σπουδές και κατανόηση της ‘κοινωνίας’ του ανθρώπινου είδους χωρίς Κοινωνιολογία δεν νοείται!

    Γιατί μπαίνουν υπό διάζευξη αυτά τα δύο αντικείμενα;
    Το ψευδοδίλημμα υποκρύπτει σαφώς ιδεολογική αγκύλωση και συντεχνιακή ιδιοτέλεια.

    Ούτε η διδασκαλία των Λατινικών είναι συντηρητικός αναχρονισμός, ούτε η κοινωνιολογία κατέχει πρωτοκαθεδρία προοδευτισμού.
    Είναι αδιαμφισβήτητη η αυτοτέλεια και η αυταξία τους. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

    Εξεταζόμενα και τα δύο!

  • 5 Μαΐου 2020, 11:31 | ΕΛΕΝΗ Μ

    Κατά την άποψή μου, η Κοινωνιολογία θα πρέπει να παραμείνει ως εξεταζόμενο μάθημα για όσους/όσες μαθητές/μαθήτριες επιθυμούν να ακολουθήσουν σπουδές στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:29 | Αργύρης

    ΘΕΜΑ Α – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

    α)Απαραίτητο και γραπτώς εξεταζόμενο το μάθημα των Μαθηματικών σε όλες τις τάξεις(εκτός ίσως από την θεωρητική κατεύθυνση στην Γ’ ΓΕΛ)

    β)Διαμόρφωση της ύλης και καλύτερη κατανομή αυτής (ξεκαθάρισμα στην Β’ ΓΕΛ όπου τώρα οι μαθητές διδάσκονται Άγγεβρα, Γεωμετρία, Στατιστική και Μαθηματικά)

    γ) Διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών ανά τάξη με περικοπή και σωστότερη κατανομή της ύλης ώστε τελικά Διδακτέα και Εξεταστέα ύλη να συμπίπτουν.

    δ) Αναβάθμιση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας με σωστότερη ίσως κατανομή σε περισσότερες τάξεις.

    ΘΕΜΑ Β – Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ/ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

    α) 4 μαθήματα, ανά κατεύθυνση, Πανελλαδικά εξεταζόμενα

    β) Τα ίδια 4 μαθήματα, ανά κατεύθυνση, ενδοσχολικά εξεταζόμενα

    γ) 7 ώρες τη βδομάδα ανά μάθημα στα 4 αυτά μαθήματα

    ΘΕΜΑ Γ – ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

    α) Αναβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σ’ όλες τις τάξεις

    β) Εισαγωγή μαθήματος Διατροφής και Υγείας στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο (τραγική η κατάσταση στα κυλικεία όπου αυτή τη στιγμή η βασική τροφή προς πώληση είναι η ζύμη από άσπρο αλεύρι με λίγο τυρί, σαλάμι, λουκάνικο)

    γ) Εκσυγχρονισμός του μαθήματος της Πληροφορικής (οι μαθητές ξέρουν να χειρίζονται καλά το facebook αλλά δεν μπορούν να κάνουν μια εγγραφή στο σχολικό δίκτυο

    δ) Εισαγωγή μαθήματος Σεξουαλικής Αγωγής

  • 5 Μαΐου 2020, 11:27 | Αγγελική Δ.

    Συμφωνώ απόλυτα με την επανεισαγωγή των Λατινικών στο λύκειο. Πώς είναι δυνατόν σε μια χωρα σαν την Ελλάδα, που αποτέλεσε πρότυπο κλασικής παιδείας, να απουσιάζει από τα σχολεία η λατινομάθεια; Η Ελλάδα δεν έχει μόνο αρχαιοελληνικό υπόβαθρο, αλλά και έντονο πολιτισμικό διάλογο με τη Ρώμη. Πώς ένας έφηβος που τελειώνει το λυκειο θα βγει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς να έχει διδαχθεί ποτέ Κικέρωνα, Σενέκα, βασικές ιστορικές γνώσεις για την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα και του Οκταβιανού Αυγούστου, που άλλαξαν σε πολλούς τομείς το ρου της παγκόσμιας ιστορίας; Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αξία των Λατινικών ως ξένης γλώσσας, που, όπως και άλλες, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και οξύνει το νου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι αποτελεί τη βάση πολλών σύγχρονων γλωσσών, των λεγόμενων ΛΑΤΙΝΟγενών. Ωστόσο, ας μην εφησυχάζουμε, η επανεισαγωγή των Λατινικών στο λύκειο είναι ένα πρώτο βήμα, το επόμενο καθίσταται αναγκαίο να είναι η αναβάθμισή του.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:17 | Αναστασία Μ.

    Κοινωνιολογία, η επιστημονική μελέτη της κοινωνίας, του ζωτικού μας χώρου.Ας αναρωτηθούμε τι πολίτες θέλουμε να έχει η χώρα μας…..Σκεπτόμενους πολίτες, με κριτική και δημιουργική σκέψη, ενεργούς πολίτες, που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα κατανοούν τα κοινωνικά προβλήματα και να αναλαμβάνουν δράση……..; Είναι αυτονόητο ότι Ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών χωρίς την Κοινωνιολογία ως πανελλαδικός εξεταζόμενο μάθημα είναι παραλογισμός. Τα Λατινικά μπορούν να μπουν ως ειδικό μάθημα για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν φιλολογικές σπουδές
    Μην επαναλαμβάνετε τα λάθη του παρελθόντος. Η κοινωνία προχωρά. Αφήστε μας να δώσουμε στα παιδιά μας τα κατάλληλα εφόδια που θα τα καταστήσουν ικανά να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής και να διαμορφώσουν μία καλύτερη κοινωνική πραγματικότητα.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:16 | Ξένια Παπαμιχαήλ

    Διδάσκω 12 χρόνια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ως ΠΕ 78 έχω διδάξει πολλά αντικείμενα… οικιακή οικονομία, διάφορες ιστορίες σε γυμνάσιο και λύκειο κλπ. Η φετινή χρονιά και η διδασκαλία της κοινωνιολογίας ήταν η πιο ενδιαφέρουσα διδακτική εμπειρία που είχα. Πολλά από τα παιδιά επίσης ήταν ενθουσιασμένα με το συγκεκριμένο μάθημα, γιατί επιτέλους μπορούσαν να μιλήσουν και να ρωτήσουν και να συζητήσουν για θέματα της κοινωνίας στην οποία ζουν. Και ναι, επειδή το έχω ξαναδιδάξει πολλές φορές το μάθημα τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να παραμείνει πανελλαδικώς εξεταζόμενο, γιατί έχει τελείως άλλο βάρος. Είναι μάθημα απαραίτητο για τον σύγχρονο πολίτη, απαραίτητο για τις μετέπειτα σπουδές τόσων παιδιών σε πάρα πολλές σχολές. Χρειάζεται να παραμείνει ως έχει!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:35 | Θανάσης Αγάθος

    Η διδασκαλία των Λατινικών είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί η λατινική γλώσσα αποτελεί τη βάση των περισσότερων ευρωπαϊκών γλωσσών και έναν από τους δύο ακρογωνιαίους λίθους της κλασικής παιδείας. Ο Δυτικός Πολιτισμός είναι η συγχώνευση του Ελληνικού και του Ρωμαϊκού Πολιτισμού.