Άρθρο 04 – Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 126/2016 (Α′ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις (3) ομάδες ως εξής:
α) Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Α′
αα) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία.
αβ) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση.
αγ) Ιστορία.
αδ) Μαθηματικά.
αε) Φυσική.
αστ) Βιολογία.
αζ) Αγγλικά.

β) Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Β′
βα) Γεωλογία-Γεωγραφία.
ββ) Χημεία.
βγ) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
βδ) Θρησκευτικά.
βε) Δεύτερη ξένη γλώσσα.
βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική.
βζ) Οικιακή Οικονομία.

γ) Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
γα) Μουσική-Καλλιτεχνικά.
γβ) Φυσική Αγωγή.».

2. Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«Γ. Στα μαθήματα της Ομάδας Α′ και της Ομάδας Β′ της των εδαφίων α και β, αντίστοιχα, της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου. Κατά το δεύτερο τετράμηνο ο διδάσκων μάθημα της ομάδας Β′ δύναται να επιλέξει, αντί της διεξαγωγής ωριαίας γραπτής δοκιμασίας σε κάποιο τμήμα ή κάποια τμήματα, την ανάθεση μιας συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης στους μαθητές του τμήματος ή των τμημάτων. Ειδικά για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δεν διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης. Στα μαθήματα της Ομάδας Γ′ του εδαφίου γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος δεν διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.

3. Η παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως την 15η Ιουνίου».

4. Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων είναι δίωρη για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, εκτός από τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, των οποίων οι δύο αντίστοιχοι κλάδοι, Γλωσσική Διδασκαλία-Νεοελληνική Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα-Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση, συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση.».

5. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Κατ` εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 1:
α) Μαθητής που απουσιάζει δικαιολογημένα από γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση λόγω ασθενείας που βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή λόγω άλλου σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο των Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία, έπειτα από αίτηση του κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικος, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Γυμνασίου, εξετάζεται άλλη ημέρα μέχρι και την 30η Ιουνίου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων των εξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
β) Οι μαθητές της περ. α) εάν, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που βεβαιώνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία δεν προσέλθουν σε εξέταση την ημέρα που θα ορισθεί με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, και να εξετασθούν γραπτά σε όσα μαθήματα της Ομάδας Α’ δεν εξετάσθηκαν. Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος στο τέλος Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση στον Διευθυντή του οικείου Γυμνασίου εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι οι μαθητές αυτοί θα εξετασθούν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.».

6. Η παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α) Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
αα) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
αβ) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).
β) Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους (δεύτερη εξεταστική περίοδος) σε επαναληπτική εξέταση, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Αν ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.
γ) Για τα μαθήματα της Ομάδας Α′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.
Για τα μαθήματα της Ομάδας Β′ και της Ομάδας Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.
δ) Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α′ και Β′ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ′ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης σύμφωνα με την περ. α′ της παρ. 4 , επαναλαμβάνει την τάξη.».
7. Η παρ. 6 του άρθρου 14 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι κατ΄ιδίαν διδαχθέντες και στρατεύσιμοι μαθητές προάγονται ή απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12. Όσοι δεν κριθούν άξιοι προαγωγής ή απόλυσης στις εξετάσεις του Ιουνίου παραπέμπονται κατ’ εξαίρεση στις επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).».
8. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον έντεκα (11).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από οκτώ (8).».

9. Το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
« Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.».

10. Το δεύτερο, το τρίτο και τα τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο εξετάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.»

  • 28 Απριλίου 2020, 23:01 | Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων

    Στο Γυμνάσιο, η προσθήκη του μαθήματος της Βιολογίας στην “Ομάδα Α” των γραπτώς εξεταζόμενων στο τέλος της σχολικής χρονιάς είναι θετική, αλλά για να αποκτήσει ουσία πρέπει το μάθημα να αναβαθμιστεί σε δίωρο. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συλλέξει και καταθέσει επανειλημμένως στο Υπουργείο Παιδείας, το μάθημα της Βιολογίας στην ελληνική υποχρεωτική εκπαίδευση (μέχρι και το Γυμνάσιο) κατέχει τον μικρότερο χρόνο διδασκαλίας σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και από αυτές που πολλοί αποκαλούν “υπανάπτυκτες”. Το 2016 οι ώρες της Βιολογίας στο Γυμνάσιο μειώθηκαν κατά 25% με αποτέλεσμα το μάθημα να είναι μονόωρο σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

  • 28 Απριλίου 2020, 22:59 | cris

    Το θέμα δεν είναι εάν τα μαθήματα που θα υποχρεωθεί ο μαθητής να γράψει μια ωρίτσα στο τέλος είναι 4 η εάν θα είναι 7 η 2 η 1. Εάν δεν αλλάξει η διδασκαλία και γενικά το περιεχόμενο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, ούτε να μάθει κανένας απολύτως τίποτα. Χρόνια τώρα εστιαζόμαστε στο περιτύλιγμα και όχι στο περιεχόμενο. Δεν είναι απαραίτητο για να μάθει κάποιος να υπάρχουν και οι τελικές εξετάσεις, οι οποίες κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Να προσπεράσουμε κάποια στιγμή την λέξη διαγώνισμα. Η λέξη διαγώνισμα είναι παντελώς άχρηστη στον 21ο αιώνα. Ας αναμορφωθούν τα βιβλία, το πρόγραμμα, η διδασκαλία και μετά βλέπουμε για το πως πρέπει να γίνονται οι εξετάσεις εκεί που πρέπει και αν πρέπει. Γιατί με τα σημερινά δεδομένα ο μαθητής αντιπαθεί πλήρως το σύστημα και είναι ανούσιο να εξετάζονται τα παιδιά σε κάτι που μαθαίνουν παπαγαλία και αποστηθίζουν και την αμέσως επόμενη στιγμή που τελειώνουν τα ξεχνάνε όλα. Γιατί και την δεκαετία του 90 που ήμουν μαθητής, που ακόμα οι καθηγητές απαιτούσαν παπαγαλίες και αποστηθίσεις, την μια στιγμή έγραφα 18 και την άλλη τα έστειλα στον αγύριστο μαζί με τους καθηγητές και μαζί με το σύστημα.

  • 28 Απριλίου 2020, 22:29 | Νικος

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.
    Η ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΝ ΕΤΗ 2020 ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ !!!
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ !!!
    ΠΑΛΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ…

  • 28 Απριλίου 2020, 22:25 | Ιωάννης

    Με τις παρ.3 και παρ.6β του άρθρου 4 καταργούνται πλέον τα μαθήματα υποστηρικτικής διδασκαλίας για τους μετεξεταστέους μαθητές Γυμνασίου ενώ οι επαναληπτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις μεταφέρονται τον Σεπτέμβρη.

    Με αυτό τον τρόπο, το βάρος της προετοιμασίας πέφτει αποκλειστικά στον
    μετεξεταστέο μαθητή και την οικογένειά του (οι οποίοι συνήθως έχουν συγκεκριμένο προφίλ, ανήκωντας σε ευαίσθητες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες).

    Παρόλο λοιπόν που ο μαθητής δεν τα καταφέρνει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καλείται πλέον να το πετύχει, μόνος του, μετά από 3 μήνες από το τελευταίο μάθημα (!?!),αποκομμένος και αποξενωμένος από τα μαθήματα στα οποία θα κληθεί να εξεταστεί.

    Υπό αυτό το πρίσμα, έστω και το μίνιμουμ των 5-6 ωρών υποστηρικτικής διδασκαλίας, αφιερωμένων στοχευμένα στους μαθητές με αδυναμίες που δεν τα κατάφερναν, μόνο καλό έκαναν.

    Βοηθούσαν και τον μαθητή να κατανοήσει καλύτερα την ύλη, σε ολιγομελή πλέον τμήματα, αλλά και τον διδάσκοντα να αντιληφθεί τα θετικά στοιχεία και τις κλίσεις του μαθητή και να τα λάβει υπόψη του, προσαρμόζοντας ανάλογα τις επαναληπτικές εξετάσεις.

    Επιπλέον, με τη μεταφορά των επαναληπτικών εξετάσεων ξανά τον Σεπτέμβρη, επανέρχεται το παράδοξο της αξιολόγησης των μετεξεταστέων μαθητών από διαφορετικό εκπαιδευτικό προσωπικό, δεδομένης της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας (μεταθέσεις,αποσπάσεις,άδειες,αναπληρωτές κ.α.), με ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό αποτέλεσμα, λόγω της απουσίας παιδαγωγικής σχέσης και εμπιστοσύνης.

    Για τους παραπάνω λόγους, σας καλώ να τροποποιήσετε τις σχετικές παραγράφους ώστε:
    α) οι επαναληπτικές εξετάσεις των μετεξεταστέων να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τον Ιούνη.
    β) να μην καταργηθούν τα μαθήματα υποστηρικτικής διδασκαλίας για τους μετεξεταστέους μαθητές.

  • 28 Απριλίου 2020, 22:24 | Νικος

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ
    ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ,
    ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ 1 ΩΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!!
    ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ !!!
    ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΧΘΕΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ…

  • 28 Απριλίου 2020, 22:15 | Νικος

    Ο ΟΟΣΑ κατατασσει την Ελλαδα στις τελευταιες θεσεις οσον αφορα τη διδασκαλια των φυσικων επιστημων.Ειναι ντροπη αυριανοι πολιτες του 21ου αιωνα να διδασκονται(στην ουσια να μην διδασκονται)χημεια,βιολογια,γεωλογια ως ΜΟΝΟΩΡΑ μαθηματα.1 ωρα την εβδομαδα μαθημα φυσικων επιστημων δεν πρεπει να υπαρχει.
    Επιπλεον εισαγετε την βιολογια ως εξεταζομενο μαθημα και την χημεια και την γεωλογια τις πετατε απ’εξω!
    Με ποιο κριτηριο ;

    Τις δυσκολες αυτες εποχες των ασθενειων(του κορονοιου συμπεριλαμβανομενου),της κλιματικης αλλαγης,της κακης διατροφης,η ΧΗΜΕΙΑ και η ΓΕΩΛΟΓΙΑ θα επρεπε να ειναι μαθηματα μειζονος σημασιας.Καθε μερα ακουμε για φαρμακα,για τροφιμα,για ρυπους και οι μαθητες κανουν μια ωρα την εβδομαδα τα παραπανω μαθηματα και δεν ειναι και εξεταζομενα ! Εργαστηρια επισης δεν υπαρχουν και αν υπαρχουν δεν προλαβαινεις να κανεις σχεδον τιποτα σε 45 λεπτα.

    Μην παραπονιομαστε αυριο μεθαυριο αν ξαναβγουμε τελευταιοι στην Ευρωπη
    στις φυσικες επιστημες…

  • 28 Απριλίου 2020, 22:12 | Γεωργία Κ.

    Οι καθηγητές της β’ ξένης γλώσσας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του μαθήματος. Οι 2 ώρες την εβδομάδα είναι πολύ λίγες για να μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν τουλάχιστον ένα επίπεδο Β1. Σε μια χώρα που ανήκει στην ΕΕ οι ξένες γλώσσες όπως άλλωστε και η πληροφορική αποτελούν εργαλεία βασικών δεξιοτήτων. Δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια τα παραπάνω «αναγνωρίζονται» ως μαθήματα β’ κατηγορίας στη δημόσια εκπαίδευση. Για ποιο λόγο τρέχουν οι μαθητές σε κέντρα ξένων γλωσσών; Η απάντηση είναι απλή: κάνουν περισσότερες ώρες, ο αριθμός στην τάξη είναι μικρότερος, μαθαίνουν περισσότερα και αποκτούν ξενόγλωσσα πτυχία, απαραίτητα σε κάθε εργασία. Νομίζω ότι θα έπρεπε να το εξετάσετε καλύτερα.

  • 28 Απριλίου 2020, 21:45 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

    Σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τον καλύτερο εγγραμματισμό των μαθητών μας, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων ζωής

    Ειδικότερα για το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, το οποίο
    1.παραμένει ως έχει στην Β΄ ομάδα μαθημάτων για την Α΄ γυμνασίου, και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, -ως εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη με ευρύ διεπιστημονικό πεδίο αναφοράς. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως Home Economics, Domestic Science ή Home Science και έχει ενεργό παρουσία και δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (European Association for Home Economics – ΕΑΗΕ) και παγκοσμίως (International Federation for Home Economics – IFHE1)- θα πρέπει να συμπληρωθεί ως προς περιεχόμενό του, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων ζωής, οι οποίες συμβάλλουν στην ικανοποίηση των βασικών ατομικών και οικογενειακών τους αναγκών και στη γενικότερη εξέλιξη και πορεία της ζωής τους σύμφωνα και με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης:
    Στόχος 1 Διασφάλισης στην πρόσβαση τροφής και στον σωστό τρόπο διατροφής (Κεφ. 3 του σχ. Βιβλίου της Α΄ Γυμνασίου και κεφ. 5 του σχ. βιβλίου της Β΄ Γυμνασίου)
    Στόχος 2 και 3, Πρόληψη εθισμών και ατυχημάτων – κυκλοφοριακής αγωγή (Κεφ. 4 του σχ. βιβλίου της Α΄ Γυμνασίου κα κεφ. 8,9 του σχ. βιβλίου της Β΄ Γυμνασίου)
    Στόχος 5. Ισότητα των φύλων (Κεφ.1)
    Στόχος 10. Μείωση ανισοτήτων (Κεφ.8, 9 του σχ. βιβλίου της Β΄ Γυμνασίου)
    Στόχος 13 Σέβομαι τους πόρους και το περιβάλλον (Κεφ. 6 σχ. Βιβλίου της Β΄ Γυμνασίου)
    2.Προτείνουμε την επαναφορά του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας (το οποίο καταργήθηκε πριν από 4 έτη), στην Β Γυμνασίου με τον τίτλο «Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» και με συνέχεια στην Γ΄ Γυμνασίου.
    Το περιεχόμενο να είναι μία λογική συνέχεια του αντικειμένου της Οικιακής Οικονομίας εστιάζοντας στην καταναλωτική και παραγωγική συμπεριφορά του σύγχρονου πολίτη, προάγοντας τον οικονομικό εγγραμματισμό των μαθητών, με γνώμονα τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
    •Εισαγωγή σε βασικές οικονομικές έννοιες
    •Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή.
    •Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (σύγχρονη οικιακή τεχνολογία – οικολογία και κατοικία κεφ. 6,7 σχ. Βιβλίου της Β΄ Γυμνασίου)
    •Μελετώ τους παραγωγικούς συντελεστές και τον ρόλο τους
    •Ερευνώ την ελεύθερη αγορά και τον ρόλο των οικονομικών μονάδων σε αυτήν
    •Μαθαίνω να αποταμιεύω και να επενδύω για το μέλλον – Οικογενειακός προϋπολογισμός
    •Υιοθετώ ορθολογική καταναλωτική συνείδηση.
    •Επιχειρηματικότητα και τομείς παραγωγής
    •Καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης.
    •Ανεργία – Πληθωρισμός και ΑΕΠ
    •Παγκοσμιοποίηση και εμπορικοί δεσμοί
    •Οικονομική ανισότητα και επενδύσεις.

  • 28 Απριλίου 2020, 21:13 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

    Δεν βλέπω να γίνεται καμία αναφορά στα 4μηνα στο Γυμνάσιο ! Τα παιδιά του Γυμνασίου δεν έχουν την ωριμότητα των μαθητών του Λυκείου και πρέπει να έχουν επίγνωση της κατάστασης και των ελλείψεων τους νωρίς για να μπορέσουν να διορθώσουν πράγματα και να διαβάσουν πιο πολύ ! Όταν παίρνουν βαθμούς για το 1ο Τετράμηνο το Φεβρουάριο, έχει περάσει η μισή χρονιά ! Με την ύπαρξη των τριμήνων τα παιδιά είχαν μια εικόνα του πόσο καλά τα πηγαίνουν στο σχολείο πριν τα Χριστούγεννα και μπορούσαν να αντιδράσουν έγκαιρα και να διαβάσουν ! Σε συνδυασμό με τις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς στο μάθημα που διδάσκω (Αγγλικά) θεωρώ ότι τα παιδιά θα προσπαθήσουν να βελτιωθούν και κυρίως να μάθουν πραγματικά ! Να σημειώσω ότι οι μαθητές μου είναι παιδιά ορεινού χωριού και δεν έχουν πρόσβαση σε φροντιστήρια, την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος του εισοδήματος των οικογενειών τους προέρχεται από τον ορεινό τουρισμό που απαιτεί την γνώση των ξένων γλωσσών!
    Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην ύπαρξη διάφορων θεσμοθετημένων «ημερών» μέσα στο σχολικό έτος που αποσυντονίζουν το εκπαιδευτικό έργο και δεν προσφέρουν πραγματικά ! Αναφέρομαι πχ στην «ημέρα αθλητικών δραστηριοτήτων» που θεωρητικά προτρέπει τα παιδιά να ασχοληθούν με δραστηριότητες σε σχολεία που δεν διαθέτουν καν τις απαραίτητες υποδομές για το μάθημα της Γυμναστικής ! Το σχολείο της Τσαγκαράδας που υπηρετώ δεν διαθέτει καν κλειστό χώρο για γυμναστική το χειμώνα αν και βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων.

  • 28 Απριλίου 2020, 20:30 | Βαγγέλης Δημητρίου

    Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας για την επαναφορά της εξέτασης των αρχαίων ελληνικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ήταν καιρός μετά την συστηματική υποβάθμιση την πενταετία, που πέρασε.

    Βαγγέλης Δημητρίου
    Φοιτητής Φιλολογίας

  • 28 Απριλίου 2020, 18:57 | Μαυρίκη Πάολα

    Με αφορμή τη διάθεση μιας μόνον ώρας για το μάθημα της Χημείας, θα ήθελα να καταθέσω λίγα από τα πολλά επιχειρήματα που γνωρίζει ο κάθε χημικός αλλά και φυσικός, βιολόγος, γεωλόγος, φαρμακοποιός, γιατρός ή γεωπόνος, προκειμένου να δείξω πόσο ανεπαρκής είναι ο χρόνος που διατίθεται σε αυτή την επιστήμη στο σχολείο γενικά και ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο.

    ‘Η Χημεία είναι θεμελιώδης επιστήμη και πολλοί την αποκαλούν, δικαιολογημένα, «κεντρική επιστήμη», δεδομένου ότι βρίσκεται στο κέντρο επιστημών, όπως είναι η Φυσική, η Βιολογία, η Ιατρική, η Γεωλογία και πολλές άλλες εφαρμοσμένες επιστήμες’(Ebbing D, Gammon S, Σύγχρονη Γενική Χημεία – 10η Διεθνής Έκδοση Αρχές και Εφαρμογές, Mετάφραση: Nικόλαος Kλούρας- Kαθηγητής τμήματος Xημείας Πανεπιστήμιο Πατρών)

    Η Χημεία είναι επιπλέον μια πειραματική επιστήμη με σημαντικό παιδαγωγικό περιεχόμενο. Διδάσκει στα παιδιά, ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο a priori και η οποιαδήποτε υπόθεση, δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη, αλλά πρέπει και να μπορεί να αποδειχτεί. Η Χημεία μαθαίνει δηλαδή τα παιδιά, να μην υιοθετούν άκριτα και αναπόδεικτα τον όποιον ισχυρισμό ακούσουν, αλλά να υποβάλλουν το οτιδήποτε στη διαδικασία του ελέγχου, της κριτικής και της αποδεικτικής διαδικασίας προκειμένου τελικά να το αποδεχτούν ή να το απορρίψουν.

    Επίσης, η Χημεία, μαθαίνει στα παιδιά τη μεγάλη σημασία που έχουν οι ακριβείς μετρήσεις αλλά και η τήρηση των κανόνων σ’ ένα εργαστήριο, προκειμένου να εξαχθούν με ασφάλεια τα όποια συμπεράσματα. Γεγονός που τα καθιστά πιο υπεύθυνα και πιο πειθαρχημένα.

    Ακόμη, η Χημεία είναι μια επιστήμη συνδεδεμένη με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και μπορεί να κάνει αυτά τα δύο ασφαλέστερα και υγιεινότερα, αυξάνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής μας. Οι γνώσεις που παρέχει το μάθημα της Χημείας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες προκειμένου να αποφευχθούν διάφορες αντιδράσεις και συμπεριφορές που πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές των ανθρώπων.

    Τέλος, η Χημεία είναι σήμερα, μια από τις επιστήμες που σε συνεργασία με την Βιολογία, την Ιατρική και την Φαρμακολογία, καλείται να συμβάλει για άλλη μια φορά στην εύρεση της θεραπείας και της πρόληψης μίας ασθένειας. Σήμερα είναι η ασθένεια SARS–CoV-2 ενώ στο μέλλον πολύ πιθανόν να είναι κάποια άλλη απειλή.

    Για όλους αυτούς τους λόγους (και όχι μόνο) θεωρώ απαραίτητη την αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Χημείας στο Γυμνάσιο σε δύο. Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί μια ώρα την εβδομάδα για την κατανόηση έστω βασικών εννοιών με την βοήθεια πειραμάτων.

  • 28 Απριλίου 2020, 18:45 | Ελένη

    Η φυσική, αν και γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα είναι μονόωρο στην Α’ Γυμνασίου.
    Η χημεία είναι πλήρως παραγκωνισμένο μάθημα στο γυμνάσιο, ίσως και στο λύκειο.
    Και τα δύο μαθήματα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα που σημαίνει ότι τα παιδιά χρειάζονται γερές βάσεις και όχι φωτογραφικά μαθήματα. Επίσης είναι τα μαθήματα που δυσκολεύουν περισσότερο τους εξεταζόμενους στις πανελλήνιες.
    Κάποτε η φυσική της Α’λυκείου ήταν τρίωρη και τώρα δίωρη.
    Επίσης η Β’ανάθεση της φυσικής στο γυμνάσιο από μαθηματικούς έχει αρνητικά αποτελέσματα στους μαθητές.
    Η βιολογία δεν χρειάζεται να γίνει γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα στο γυμνάσιο, ίσως θα έπρεπε να μην είναι μονόωρη.

  • 28 Απριλίου 2020, 17:12 | Κοτσιαφίτου Αναστασία

    θεωρούμε πως θα ήταν καλό να οριστεί ένα γενικό χρονικό πλαίσιο μιας πενταετίας για το μέλλον του Επαγγελματικού Προσανατολισμού,λαμβάνοντας υπ όψιν τα ισχύοντα σήμερα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανασφάλεια που επικρατεί μεταξύ των εκπαιδευτικών.

  • 28 Απριλίου 2020, 16:08 | Νίκος Τσουκαλαδέλης

    Η Φυσική αγωγή απουσιάζει όλο και περισσότερο από την μέση εκπαίδευση. Έχω την αίσθηση πως δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις ευεργετικές ψυχό-σωματικές επιδράσεις της άσκησης στον μαθητή. Στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας, εκεί ακριβώς που ο αθλητισμός και η Φ.Α πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της υγείας και της προσωπικότητας του μαθητή, το δημόσιο σχολείο την αγνοεί και την υποβαθμίζει .Η διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από μονομέρεια αλλά από ολόπλευρη ανάπτυξη πνεύματος, ψυχής και σώματος. Δυστυχώς χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, πολύ φοβάμαι πως θα μεγαλώσουμε γενιές παχύσαρκων παιδιών στα οποία ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιακά νοσήματα θα περισσεύουν.

  • 28 Απριλίου 2020, 15:30 | ΛΑΖΑΡΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Στο άρθρο 4 παρ.2 θα πρέπει να περιληφθεί και η διαδικασία εξέτασης του μαθήματος της Τεχνολογίας όπως αναφέρεται και για το μάθημα της Πληροφορικής

  • 28 Απριλίου 2020, 15:22 | Θωμαΐς Νταφούλη

    Ως απόφοιτη, φοιτήτρια πλέον, αλλά με αρκετούς εκπαιδευτικούς και μαθητές στο περιβάλλον μου, θα ήθελα να εκφράσω μερικές απόψεις σχετικά με τις νομοθετούμενες στο συγκεκριμένο άρθρο αλλαγές.
    Καταρχάς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι εξετασιοκεντρικό, με κορωνίδα φυσικά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τον κατά συνέπεια προσανατολισμό ιδίως του Λυκείου προς αυτή την κατεύθυνση. Κοινή παραδοχή (ή και «μυστικό», αν θέλετε), είναι ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν πρόκειται και ούτε μπορούν να καταργηθούν ή να αλλάξουν ριζικώς από τη μία στιγμή στην άλλη, μιας και κάτι τέτοιο θα επέφερε πλήρη σύγχυση και αμφίβολα αποτελέσματα, απ’ τη στιγμή μάλιστα που οι εξετάσεις αυτές είναι ο πλέον αξιόπιστος και αξιοκρατικός τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνεπώς, ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του Λυκείου δύσκολα αποβάλλεται, ωστόσο στο Γυμνάσιο μπορεί ευκολότερα να ευδοκιμήσει μία τέτοια προσπάθεια.
    Από την προσωπική μου εμπειρία, δεν έμαθα ποτέ κάτι παραπάνω από τις εξετάσεις, που ευνοούσαν περισσότερο το άγχος και δη το άγχος της συσσώρευσης μεγάλου όγκου γνώσεων διαφόρων αντικειμένων. Και μπορεί συγκεκριμένα να μην αντιμετώπιζα κάποιο ιδιαίτερο θέμα πέραν του ψυχολογικού κυρίως φόρτου (σύνηθες άγχος εξετάσεων), και να είχα πολύ καλές επιδόσεις (άριστα πάντα και πρώτη και στις πανελλαδικές), ωστόσο για πάρα πολλά παιδιά οι δυσκολίες είναι και πρακτικές και καταρρακώνονται από το φόβο και άγχος των εξετάσεων (καταλήγοντας να μην μπορούν να αποδώσουν και να έχουν να αντιμετωπίσουν και τις περαιτέρω συνέπειες της φαινομενικής αποτυχίας).
    Χωρίς να είμαι φυσικά ειδικός, νομίζω πως αποδεδειγμένα οι εξετάσεις δεν συμβάλλουν τα μέγιστα στη μαθησιακή διαδικασία, καθώς προσθέτουν περισσότερο άγχος παρά καλύτερη κατανόηση και διαχείριση γνώσεων. Η μάθηση είναι μια συνεχής διαδικασία εξέλιξης που δεν μπορεί να αποτιμηθεί ή να κριθεί με κάποιες ώρες επανάληψης και αξιολόγησης μέσω ενός 2ωρου διαγωνίσματος. Εκτός από το ότι τα παιδιά αντικειμενικά υπερφορτώνονται με το άγχος και την επαφή με μεγάλη ύλη πολλών μαθημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι σαφώς λανθασμένο το γνωστό φαινόμενο η ενασχόληση με την ύλη ενός μαθήματος να γίνεται σοβαρά και συνειδητοποιημένα μόνο κατά την περίοδο των εξετάσεων. Και όταν μεγάλη μερίδα μαθητών (συνειδητά, και με την καθοδήγηση πολλών γονιών που «θυμούνται» ότι το παιδί έχει σχολικές υποχρεώσεις για να γράψει καλά στις εξετάσεις) διαβάζει ένα μάθημα μόνο με το φόβητρο των εξετάσεων, τότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μάθηση και σωστή διδασκαλία και κατάκτηση ενός γνωστικού αντικειμένου.
    Ακόμη χειρότερο είναι και το γεγονός ότι η αξία ενός μαθήματος κρίνεται από το αν εξετάζεται στις προαγωγικές εξετάσεις ή όχι. Αυτό είναι εντονότερο τα τελευταία χρόνια με το διαχωρισμό των μαθημάτων σε αντίστοιχες ομάδες. Προσωπικά και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο έδωσα όλα σχεδόν τα μαθήματα στις εξετάσεις (12 με 13, εκτός προφανώς από Γυμναστική ή Μουσική, Καλλιτεχνικά κ.λπ.), και δεν ετίθετο τέτοιο θέμα ούτε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα στο να ανταπεξέλθω όπως προανέφερα, συνεπώς δεν πρόκειται για προσωπική μου εμπάθεια ή αρνητισμό προς τις εξετάσεις. Θα έκρινα όμως ότι ο περιορισμός των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο είναι μία σωστή αρχική κατεύθυνση. Βέβαια, μπορεί αυτό να εντείνει την αντίληψη «μέτρησης» της αξίας ενός μαθήματος από το αν ανήκει στα εξεταζόμενα, αλλά σε βάθος χρόνου και αν μάλιστα επιτευχθεί σταδιακή αλλαγή του συστήμστος εξετάσεων και της εξετασιοκεντρικής νοοτροπίας, είναι δυνατόν να ξεπεραστεί αυτό. Εξαρτάται φυσικά και από τους χειρισμούς των διδασκόντων αλλά και των γονιών.
    Τα μέχρι τώρα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο (4) ήταν ένας καλός αριθμός, και οι τωρινές προσθήκες δεν είναι πολλές αριθμητικά.Το μάθημα όμως της Βιολογίας δεν θα έπρεπε να συγκαταλέγεται σε αυτά, καθώς ενισχύει υπερβολικά την παπαγαλία και τη συσσώρευση μεγάλου όγκου πληροφοριών. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για παιδιά γυμνασίου να κατανοήσουν και να συγκρατήσουν τις λεπτομέρειες που απαιτεί (με την τωρινή του μορφή) το μάθημα αυτό, και αντί να εμπεδώνουν καλύτερα τις πολύ σημαντικές γνώσεις της Βιολογίας, μπερδεύονται και ταλαιπωρούνται περισσότερο. Χάνεται η ουσιαστική και βιωματική προσέγγιση του μαθήματος και η βαθιά κατανόηση των εννοιών και διαδικασιών. Προσωππικά, ιδίως στο Λύκειο ο λεπτομερειακός τρόπος προσέγγισης της Βιολογίας (σε σημείο σχεδόν πανεπιστημιακού μαθήματος ιατρικής), με έμφαση σε πάρα πολλές λεπτομέρειες αντί για ουσιαστική κατανόηση του συνόλου π.χ. των ανθρώπινων λειτουργιών στην ανθρωπολογία, είχε καταρρακώσει το σύνολο σχεδόν των μαθητών με τις υπερβολικές απαιτήσεις σε αποστήθιση. Αυτό το βάρος ακόμη πιο δύσκολα μπορεί να σηκωθεί από παιδιά γυμνασίου ιδίως όταν το μάθημα παραμένει μονόωρο σε κάποιες τάξεις. Καλύτερα το μάθημα να αναβαθμιστεί με άλλους τρόπους και όχι με την προσθήκη απλά στις εξετάσεις που δεν προσφέρει κάτι παρά περιττό άγχος και παπαγαλία.
    Επιπλέον, εφόσον υπάρχει η βούληση να προστεθούν και τα Αρχαία Ελληνικά στα εξεταζόμενα μαθήματα, πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν και οι ώρες διδασκαλίας στο πρωτότυπο (σε αυτές που ήταν και παλιότερα που εξεταζόταν το μάθημα). Αυτός είναι ο τρόπος ώστε και να καλύπτεται σωστά η απαιτούμενη ύλη που θα εξεταστεί αλλά και να δίνεται η απαραίτητα αξία και βαρύτητα στο μάθημα (και όχι πάλι απλά με την προσθήκη στα εξεταζόμενα).
    Είναι φυσικά αναγκαίο στο πρόγραμμα σπουδών με την αναδιαμόρφωσή του να προστεθούν περισσότερες ώρες φυσικής αγωγής στο γυμνάσιο. Τα παιδιά ιδίως στην ηλικία αυτή έχουν μεγάλη ανάγκη σωματικής άσκησης και εκτόνωσης ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στην καθημερινότητα και στις σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές της εφηβείας.

  • 28 Απριλίου 2020, 14:26 | Ηρακλής Μπριλλάκης

    Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Επί της αρχής διαφωνώ με τον παρόν νομοσχέδιο για λόγους που έχω εξηγήσει με άλλη μου επικοινωνία προς την κ.Υπουργό. Επί του συγκεκριμένου άρθρου διαφωνώ με την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο τέλος της σχολικής χρονιάς, επιπροσθέτως προτείνω την οριστική κατάργηση των εξετάσεων στην σχολική βαθμίδα του Γυμνασίου. Δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικά πέρα από άγχος στους νεαρούς έφηβους μαθητές. Ευχαριστώ ΗΜ

  • 28 Απριλίου 2020, 13:59 | Πάλλας Μιλτιάδης

    Από την πείρα μου στα σχολεία και ανεξαρτήτως ειδικότητας, ρεαλιστικά και αντικειμενικά μιλώντας, έχω να επισημάνω τα εξής: Έχει αποδειχθεί προβληματική και αναποτελεσματική η διδασκαλία Μαθηματικών στο Γυμνάσιο από Φυσικούς και η Φυσική από Μαθηματικούς, εξαιτίας του αδιάσπαστου 4ωρου στα Μαθηματικά, ώστε να καλυφθούν οι ώρες του σχολείου από το υπάρχον προσωπικό με Β΄ανάθεση. Δηλ. οι Μαθηματικοί με ωράριο 18 πρέπει να πάρουν 4 τμήματα Μαθηματικά και 2 ώρες Φυσικής, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι Φυσικοί να δίνουν ώρες από την Α΄ανάθεσή τους και να παίρνουν Μαθηματικά που έχουν Β΄ανάθεση, απλά για να καλυφθεί το συνολικό πρόγραμμα.Πέρα από τις διενέξεις που δημιουργούνται μεταξύ των εκπαιδευτικών, δεν είναι ορθό να υπάρχει Φυσικός στο σχολείο και το μάθημα να διδάσκεται από Μαθηματικό και αντιστρόφως. Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, είναι γεγονός ότι αποτελούν αναγκαιότητα στην εποχή μας, όπως και η Πληροφορική. θα πρέπει λοιπόν να αυξηθούν οι ώρες στην Αγγλική γλώσσα ώστε να καλύπτεται επαρκώς η ύλη γιατί η εκμάθηση ξένης γλώσσας θέλει και πολλή πρακτική και εξάσκηση. Αναφέρω την Αγγλική γλώσσα επειδή είναι η κατεξοχήν ζητούμενη γλώσσα οπουδήποτε, είτε σε σπουδές, είτε σε μεταπτυχιακά ή στον επαγγελματικό τομέα.Όσον αφορά την επιλογή 2ης ξένης γλώσσας, καλό θα ήταν να διευρυνθεί το πεδίο επιλογών, γιατί πράγματι πολλοί μαθητές θα ήθελαν κάτι διαφορετικό να επιλέξουν από Γαλλικά ή Γερμανικά μόνο. Επίσης, πρέπει πλέον να θεσμοθετηθεί το ΚΠγλωσσομάθειας και να διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτησή του στο σχολείο. Το ίδιο και για το ΚΠ Πληροφορικής που 2 χρόνια τώρα ενώ κάτι επιχειρείται δεν προχωράει, γιατί ξεκινά πολύ αργά. Καλό θα ήταν ο προγραμματισμός για όλα να γίνεται τον Σεπτέμβριο.

  • 28 Απριλίου 2020, 12:22 | Maria

    Για ποιο λόγο δεν αναφέρεται πουθενά η ένταξη του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού είτε στο πρόγραμμα του Γυμνασίου είτε του Λυκείου;
    Για πολύ καιρό γινόταν αναφορά στην συμπερίληψή του στο εν λόγω νομοσχέδιο και είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν γίνεται τελικά καμία απολύτως αναφορά.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:54 | ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΚΙΝΟΥ

    Παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις δυστυχώς ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός δεν αναφέρεται πουθενά. Τι έγινε και ξεχάστηκε τόσο γρήγορα το θέμα αυτό; Εδώ και μια δεκαετία ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός σταδιακά και με συνέπεια υποβαθμίστηκε και τώρα πλέον δεν αναφέρεται καθόλου. Να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο ότι έχει στελεχώσει τα ΚΕΣΥ με εκπαιδευτικούς επιμορφωμένους και έμπειρους στο ΣΕΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί οι εξειδικευμένοι στη ΣυΕΠ των ΚΕΣΥ δεν μπορούν – σύμφωνα με το καθηκοντολόγιό τους – να κάνουν ατομική συμβουλευτική ούτε στην Γ΄ Γυμνασίου, ούτε στην Α΄ Λυκείου. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα παρά ποτέ η συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι περισσότερο απαραίτητη μέσα σε αυτό το γρήγορα μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον. Ειδικά τώρα με την επιδημία και τις συνέπειές της. Υπάρχει ακόμη χρόνος να διορθώσει το Υπουργείο αυτήν την έλλειψη. Να εντάξει τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό στο ωρολόγιο πρόγραμμα και του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ανανεωμένο και επικαιροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν. Είναι καιρός να δείξει ότι οι εξαγγελίες δεν ήταν μόνο στα λόγια. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία οι οποίοι έχουν επιμορφωθεί σε θέματα ΣΕΠ. Και βέβαια υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί με Εξειδίκευση στη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σύμβουλοι ΣΕΠ) των ΚΕΣΥ που μπορούν να αναλάβουν την επιμόρφωση και άλλων εκπαιδευτικών. Αρκεί το υπουργείο να δείξει ότι διαθέτει και τα αντανακλαστικά και την ευαισθησία προς την κατεύθυνση αναβάθμισης του θεσμού του ΣΕΠ. Δεν είναι δυνατόν ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός να είναι προτεραιότητα για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και εμείς να τον έχουμε εξαφανίσει.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:03 | Απόστολος Μαβίδης

    Υπάρχει ανάγκη για άυξηση ωρών στο μαθημα της πληροφορικής. Από 1 σε 2 ώρες για κάθε τάξη. Οι δύο ώρες μπορούν να λειτουργήσουν ως εξης: Στην πρώτη να διδάσκονται τα βασικά της επιστήμης της Πληροφορικής (δεδομένα, αποτύπωση σε διάφορα συστήματα, τεχνολογίες διαδικτύου, προγραμματισμού κτλ) κατάλληλα δοσμένα για την κάθε τάξη. Η δεύτερη ώρα μπορεί να λειτουργεί ευέλικτα, μετά από επιλογή του καθηγητή και σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου να διδάσκεται σε βάθος κάποιο σύγχρονο αντικείμενο. Σε ένα σχολείο μπορεί να επιλεχθεί ο προγραμματισμός, σε άλλο διαδίκτυο, σε άλλο ρομποτική, σε άλλο τεχνολογίες φορητών συσκευών κτλ.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:02 | Χρήστος

    Θεωρώ ότι θα πρέπει το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αλλά και πληροφορικής να καθιερωθεί στο γυμνάσιο. Τόσοι εκπαιδευτικοί απασχολούνται στο δημοτικό και στο γυμνάσιο για αγγλικά,γαλλικά,γερμανικά και πληροφορική και τα παιδιά φτάνουν στην Γ´ Γυμνασίου και δεν έχουν πάρει από το σχολείο ούτε μια βεβαίωση που να πιστοποιεί ότι ξέρουν έστω τα βασικά σε αυτά τα μαθήματα που θεωρούνται δεξιότητες για έναν αυριανό πολίτη-εργαζόμενο.

  • 28 Απριλίου 2020, 08:15 | Παναγιώτης

    Το πρόγραμμα σπουδών που σχεδιάζετε είναι γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τα αντικείμενα και τον τρόπο εξέτασης, με την επιφύλαξη της μετατροπής του μαθήματος της ΑΕ Γλώσσας και Γραμματείας σε μάθημα «Κλασικών Γλωσσών και Γραμματειών», την οποία θα έπρεπε να εξετάσετε πολύ σοβαρά με βάση και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Υπάρχει όμως ο μεγάλος κίνδυνος να ακυρωθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αν τα εγχειρίδια δεν είναι κατάλληλα. Για παράδειγμα, το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄Γυμνασίου είναι ένα μονομερές, αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό εγχειρίδιο, καθώς προσπαθεί να εξηγήσει τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία αποκλειστικά από μαρξιστική σκοπιά. Τέτοιες παρωχημένες προσεγγίσεις δεν έχουν καμία θέση στην παιδεία μιας σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας για προφανείς λόγους. Υπάρχει εξάλλου και το Σύνταγμά μας, το οποίο είναι αδιανόητο να αντιμάχονται ουσιαστικά τα σχολικά εγχειρίδια. Πρέπει λοιπόν να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στο μείζον αυτό ζήτημα, για να μην ακυρωθεί η ουσία των ρυθμίσεων, δηλαδή το ίδιο το παιδαγωγικό-διδακτικό αποτύπωμα. Ευχαριστώ.

  • 28 Απριλίου 2020, 07:43 | Σ. Παπαδημητρίου

    Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η Β΄ξένη γλώσσσα, έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές να αποκτούν πιστοποίηση στο σχολείο. Ένα πρώτο βήμα προς το στόχο αυτό είναι η επαναφορά του τριώρου διδασκαλίας στο Γυμνάσιο, του οποίου η κατάργηση υποβάθμισε σημαντικά τη διδασκαλία του μαθήματος. Το δεύτερο είναι η κατάργηση των εγκυκλίων των τελευταίων ετών, οι οποίοι θέτουν περιορισμούς στη διδασκαλία της Β΄ξένης γλώσσας με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση της επιλογής των μαθητών. Θα πρέπει επιπλέον να υπάρχει μια συνέχεια της διδασκαλίας της από το Δημοτικό σχολείο μέχρι και τη Γ΄Λυκείου, με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.

  • 28 Απριλίου 2020, 06:58 | Νικόλαος Μπακοδήμος

    Από τα τέσσερα μαθήματα στις τελικές εξετάσεις οδηγούμαστε στα επτά…επομένως περισσότερος φόρτος εργασίας για τους μαθητές…απλά και μόνο για να διαφοροποιηθούμε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

  • 28 Απριλίου 2020, 06:06 | Gal

    Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον ξένες γλώσσες όπως Ιταλικά και Ισπανικά.

  • 28 Απριλίου 2020, 03:28 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ! Ξαναδίνεται έμφαση στα Αρχαία (γίνεται γραπτώς εξεταζόμενο), και εδώ υποκρύπτεται μια συντηρητική θέση και ιδεολογική περιχαράκωση σε παλαιό οχυρό. Τη στιγμή που στην εποχή μας υπάρχει ανάγκη να φύγουμε μπροστά με καλλιέργεια δεξιοτήτων της σύγχρονης εποχής μας, θα αναλωθούν και πάλι ολόκληρες ετήσιες φουρνιές μαθητών με γραμματική Αρχαίων με μεταφράσεις κειμένων, λες και έχουμε και 3η ξένη γλώσσα να μαθαίνουμε πέραν των Αγγλικών και της Γερμανικής/Γαλλικής. Με όλο το σεβασμό στην απαιτούμενη καλλιέργεια της ταυτότητας των νέων Ελλήνων πολιτών, με όλο το σεβασμό στη συνέχεια της γλώσσας και την ετυμολογία της. Δεν υπάρχει ανάγκη να ταλαιπωρείτε τους μαθητές και τη τσέπη των γονιών τους. Θα αρκούσε π.χ. να μαθαίνουν απ’ έξω καμιά πενηνταριά έως εκατό επιλεγμένα αρχαία ρητά και αποφθέγματα (π.χ. «εν οίδα ότι ουδέν οίδα», «μέτρον άριστον», «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» κτλ.), την μετάφρασή τους, το σοφό νόημά τους και τίποτα παραπέρα. Ας πέσει το βάρος στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα, και οι φιλόλογοι ας αναφέρονται, αν θέλουν, και σε ετυμολογικά και γλωσσολογικά ζητήματα κατά τη κρίση τους. Είμαι βέβαιος ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας θα συμφωνούσε να μειωθούν οι ώρες Αρχαίων (και στο Γυμνάσιο και στην Α’ Λυκείου) και θα συμφωνούσε να μην εξετάζονται τα Αρχαία στο Γυμνάσιο. Υπάρχουν πολλοί μαθητές που φτάνουν στο Γυμνάσιο και δεν έχουν κατακτήσει καλά καλά τα βασικά στην (σχετικά δύσκολη) ελληνική γλώσσα και τους δίνουμε και το τελειωτικό χτύπημα με τα Αρχαία για να μισήσουν τελικά και το σχολείο ολόκληρο και τα βιβλία όλα. Ξαναδείτε το θέμα και ζυγιάστε το καλύτερα. Μην θεωρήσετε την υποχώρησή σας σε αυτό το ζήτημα ως ήττα, αλλά ως μια μάλλον ορθή κίνηση που κοιτάζει προς το μέλλον. Θα το εκτιμήσουν ακόμα και οι φιλόλογοι και κάντε, αν θέλετε, και μια κρυφή δημοσκόπηση.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:22 | Γ,Γεωργία

    Διδάσκω σε Γυμνάσιο, τα τελευταία 23 χρόνια, το μάθημα της Τεχνολογίας και είχα την τύχη να το διδάξω και στο Πολυκλαδικό Λύκειο. Ψάχνω τις καινοτομίες στο πρόγραμμα του Γυμνασίου και το μόνο που βλέπω είναι αλλαγή στον αριθμό εξεταζόμενων μαθημάτων.Θεωρώ ότι αν δεν διατεθεί εξοπλισμός ,αν δεν καλύπτονται τα κενά από την 1η του Σεπτέμβρη,αν δεν δοθεί βαρύτητα σε κάθε μάθημα ξεχωριστά,τότε όλες οι μεταρρυθμίσεις είναι μάταιες. Αναλυτικότερα, όταν ξεκίνησαν τα πολλά υποσχόμενα project στα σχολεία η ανάθεση κάθε ενός project γινόταν σε τρεις καθηγητές (δυο διαφορετικών ειδικοτήτων και ενός της πληροφορική),στη συνέχεια ανατέθηκαν σε ένα και φυσικά στο τέλος σε όποιον εκπαιδευτικό περίσσευε στο νομό.Για το μάθημα της Τεχνολογίας στο Πολυκλαδικό είχαμε εργαστήρια 150 τμ πλήρως εξοπλισμένα και μετά στο γυμνάσιο δεν είχαμε ούτε καρέκλα να καθίσουμε.Ο,τι πετύχαμε είναι με προσωπική εργασία και κόπο. Πρόκειται για ένα εργαστηριακό μάθημα που βασίζεται στην βιωματική μάθηση και απαραίτητα πρέπει να διδάσκεται σε εργαστήριο με τον ανάλογο εξοπλισμό Εν κατακλείδι μην περιορίζεται την μεταρρύθμιση στον τρόπο εξετάσεων ,αδικείτε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και αποδομείτε την άξια του κάθε μαθήματος.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:06 | Ελένη Γεωργιάδου

    Οι μαθητές που στο γυμνάσιο έχουν διδαχθεί την ιταλική γλώσσα θα πρέπει να μπορούν να την συνεχίσουν και στο λύκειο, εφόσον το επιθυμούν. Θα πρέπει δηλαδή να ισχύσει ότι ακριβώς ισχύει και για τις άλλες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

  • 27 Απριλίου 2020, 23:09 | Ιωάννα Ζ.

    Το μάθημα της Πληροφορικής θα πρέπει να διδάσκεται τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα. Επιβάλλεται να ενισχυθεί η Πληροφορική Παιδεία των μαθητών και να δύνανται οι μαθητές, τελειώνοντας το Γυμνάσιο, να αποκτήσουν το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής με μαθήματα που έχουν γίνει εντός του σχολικού τους ωραρίου από την Α’ Δημοτικού μέχρι τη Γ’ Γυμνασίου.

  • 27 Απριλίου 2020, 23:03 | Κατερίνα Χ.

    Στην Ελλάδα του 2020 θα έπρεπε να επαναξιολογηθεί η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης αρκούν 2 διδακτικές ώρες μόνο στο γυμνάσιο για την εκμάθηση μιάς ξένης γλώσσας; Ποιός νοήμων άνθρωπος θεωρεί εξίσου σημαντικά τα θρησκευτικά τα oποία ένα παιδί διδάσκεται για 10 έτη από μία ξένη γλώσσα που δύναται να διευρείνει τους ορίζοντες του ταξιδεύοντας ή ακόμα και σπουδάζοντας σε μία σύγχρονη ευρωπαική χώρα; Μετά λύπης μου διαπιστώνω για άλλη μια φορά πως παραμένουμε στον μικρόκοσμό μας…

  • 27 Απριλίου 2020, 22:11 | Κωνσταντίνος Δ

    Η διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο πρέπει να έχει σαφή εργαστηριακό προσανατολισμό και να προάγει την ενεργό συμμετοχή κάθε μαθητή, τη συνεχή αλληλεπίδραση και συνεργασία με τον διδάσκοντα και, κυρίως, με τους συμμαθητές του. Το Εργαστήριο Πληροφορικής πρέπει να αποτελεί για τους μαθητές χώρο μελέτης, έρευνας, ενεργητικής συμμετοχής και συνεργασίας, ώστε να ενθαρρύνεται και να ευνοείται η διερευνητική προσέγγιση της γνώσης, η αλληλεπιδραστική και συνεργατική μάθηση, η αυτενέργεια και η δημιουργικότητα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται το μάθημα να διεξάγεται σε σύγχρονα εξοπλισμένο εργαστήριο σε 2ωρη εβδομαδιαία βάση. Προτείνεται κάθε διδακτική ενότητα να περιλαμβάνει δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ώστε να δίνεται επαρκής χρόνος, στους μαθητές και στον εκπαιδευτικό, για την υλοποίηση ολοκληρωμένων μαθησιακών δραστηριοτήτων. Έτσι, επιμηκύνεται ο μαθησιακός χρόνος και οι μαθητές έχουν αυξημένες δυνατότητες να διερευνήσουν, να πειραματιστούν, να συνεργαστούν, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν σύνθετα ‐ ολοκληρωμένα ψηφιακά έργα με ποικίλα εργαλεία της Πληροφορικής.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:00 | Χριστίνα Ξυδέα

    Η πληροφορική είναι απο τα λίγα μαθήματα που χρειάζονται στα παιδιά γιατί είναι άμεσα εφαρμόσιμο στη ζωή τους.Όμως είναι παρατημένη στην τύχη της.Εργαστήρια χωρίς τεχνική υποστήριξη, βιβλίο ξεπερασμένο και λίγες ώρες.Πρέπει να σχεδιαστεί εξ αρχής να έχει μια συνέχεια απο βαθμίδα σε βαθμίδα. Τι θα κάνουν στο δημοτικό, σε κάθε τάξη, τι στο γυμνάσιο και τι στο λύκειο.Δομημένα και ξεκαθαρα! Με δίωρο μάθημα για να έχουν χρόνο να εφαρμόζουν τη γνώση.
    Σίγουρα υπάρχουν και άλλα μαθήματα που αξίζουν ενίσχυση.Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο να γίνουν δίωρα τα μονόωρα, το θέμα είναι να κατσετε κάτω όλοι να φτιάξετε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που σε κάθε ηλικία θα δίνει αυτό που χρειάζεται και αυτο που μπορεί να αφομοιώσει, και ο μαθητής να περνάει στο επόμενο το πιο απαιτητικό, έχοντας κατακτήσει τη γνώση. Και στηρίξτε το όλοι τελοσπαντων, που κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση οι μαθητές γίνονται πειραματόζωα.Να υπάρξει μια σταθερότητα, μια ασφάλεια μια βάση να χτίσουμε απάνω.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:56 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ

    Ειναι απαραδεκτο να συνεχιζεται η υποβαθμιση της χημειας η οποια αφ ενος δεν εξετάζεται γραπτά και αφ΄ ετέρου διδάσκεται μονο μια ωρα. Η χημεια ειναι βασική επιστημη και οι γνώσεις που θα αποκτήσουν τα παιδια χρειάζονται για πολλες πολυτεχνικες σχολες και σε ολες τις σχολές επιστημών υγείας.Ως εκπαιδευτικός Λυκείου διαπιστώνω την ανεπάρκεια των μαθητων στην Α λυκειου.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:04 | ΔΑΦΛΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Θεωρώ υπερβολικό για τα παιδιά του γυμνασίου να δίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε 7 μαθήματα ,που ουσιατικά είναι 9 διότι η λογοτεχνία δίνετσι συγχρόνως με τη Ν.Γλωσσα όπως και τα αρχαία θα είναι μαζί με τομετσφρασμένο κείμενο.Θα οδηγηθούν οι μαθητές σε στείρα απομνημόνευση γνώσεων και σίγουρα στα ιδιωτικά φροντιστήρια για βοήθεια!

  • 27 Απριλίου 2020, 16:41 | Μιχάλης

    Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής

  • 27 Απριλίου 2020, 16:39 | Μιχάλης Β.

    Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο προγραμμάτων μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Άρθρο 06:Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της AVANT GARDE το 2017 ενώ πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της παιδείας δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους

  • 27 Απριλίου 2020, 15:36 | Εύα Π.

    Σε ένα πραγματικά σύγχρονο ελληνικό σχολείο οι γλώσσες επιλογής δεν γίνεται να περιορίζονται μονάχα σε αυτές της γαλλικής και της γερμανικής. Η ισπανική παραδείγματος χάρη, η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, θα έπρεπε να είναι μια από αυτές, για όλους αυτούς τους λόγους που έχουν επανειλημμένως αναφερθεί.

  • Ο διαχωρισμός των μαθημάτων σε κατηγορίες είναι αστείος.
    Η θα εξετάζονται όλα τα μαθήματα το καλοκαίρι ή κανένα.
    Και τα δύο έχουν υπέρ και κατά.
    Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι αξιολόγησης που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες ήδη.
    Είναι πολιτική επιλογή και όχι παιδαγωγική.
    Οι ομάδες εξακολουθούν να εκτρέφουν τον επιστημονικό ελιτισμό που υπάρχει κυρίως στους παλιότερους εκπαιδευτικούς που εξακολουθεί να μεταδίδεται, ευτυχώς όχι και τόσο επιτυχώς, στις νέες γενιές, μαθητές και συναδέλφους.
    Τα βαθμολογικά όρια είναι προφανώς σχετικά, διότι στους βαθμούς δεν προσαρμόζεται μόνο ο μαθητής αλλά όπως ξέρουμε και ο εκπαιδευτικός (εφόσον δεν υπάρχουν κοινά και αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, που ίσως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν). Δεν έχει αξία το 10 αν δεν ξέρουμε σε τι αντιστοιχεί, ούτε το 20 κλπ.
    Οφείλω επίσης να αποκαταστήσω την αλήθεια επειδή μερικοί συμμετέχοντες λένε ψέματα για τις χώρες τις χώρες της ευρώπης που έχουν κοινο μάθημα Φυσικών επιστημών. Μισές χώρες έχουν Science και μισές όχι. Ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα, στα διαφορετικά κρατίδια, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο έχουν άλλα ενιαίο και άλλα ξεχωριστά. Από αυτές που έχουν ενοποιήσεις Η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία, Η Φινλανδία, έχουν ενιαία Φυσικοχημεία και ενιαία Βιολογία-Γεωλογία.
    Τώρα επειδή ξέρω ότι την ενοποίηση την θέλουν δυστυχώς Φυσικοί και Χημικοί που δυσκολεύονται να βρουν ώρες Φυσικής οι πρώτοι επειδή είναι 2-3 μαζί Φυσικοί σε ένα Γυμνάσιο ενώ οι ώρες Φυσικής είναι μόνο για έναν και πρέπει να κάνουν τα άλλα μαθήματα που δεν γνωρίζουν (εν γνώση τους όμως και με δική τους επιλογή βρέθηκαν εκεί ενώ ήξεραν ότι δεν έχει Φυσική για αυτούς) και ώρες Χημείας οι δεύτεροι επειδή οι ώρες Χημείας όμως είναι σκανδαλωδώς λίγες στο γυμνάσιο, οφείλω να τους προειδοποιήσω ότι ενοποίηση σημαίνει τετράωρο μάθημα Science, το οποίο μπορεί να περιέχει και την πληροφορική και την τεχνολογία μέσα όπως είναι στο Ισραήλ ή και στην Ιταλία, όπου οι Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο διδάσκονται το λιγότερο χρόνο από όλες τις χώρες του κόσμου. Απλώς για να καταλάβουν τι ζητάνε. Μπορεί να κοιτάζουν πως να βολευτούν αλλά θα βρεθούν και οι ίδιοι «κρεμασμένοι».
    Το παιδαγωγικό της ενοποίησης αντικειμένων στο Γυμνάσιο, θα το σεβαστώ, έχει και υπέρ και κατά, όπως ότι οι καθηγητές δεν έχουν σπουδάσει τις υπόλοιπες Φυσικές Επιστήμες, δεν χωράνε συντεχνιακά θέματα και δεν θα το πιάσω, καθώς δεν ανακύπτει ευτυχώς τέτοιο θέμα τώρα.

  • 27 Απριλίου 2020, 15:06 | Χρ. Πετράκη

    Μπορούν να εκσυγχρονιστούν μαθήματα. Συγκεκριμένα προτείνονται:
    1)Η Οικιακή Οικονομία να αντικατασταθεί με την Οικογενειακή Οικονομία και Οργάνωση
    2)Η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή με την Κοινωνική Οργάνωση και Οικονομία

  • 27 Απριλίου 2020, 15:03 | Αικατερίνη Βλαχάκη

    Το μάθημα της Χημείας στο γυμνάσιο δεν θα πρέπει να ξεχωρίζει από τις άλλες ΦΕ. Θα πρέπει να ειναι 2ωρο(1 ωρα θεωρία και 1 ωρα εργαστήριο) για να μπορούν τα παιδιά να δουλέψουν ομαδικά μέσα στο εργαστήριο , να δοκιμάσουν κ να δοκιμαστούν στα νέα αυτά δεδομένα και να κατακτήσουν τους ψυχοκινητικους στοχους μέσω βιωματικών δράσεων. Η δεύτερη ωρα της Χημείας θα μπορούσε να διεκδικηθεί ειτε ως εργαστηριακή ειτε ως project . Θα πρέπει επίσης να γράφουν νέα βιβλία που να περιέχουν εργαστηριακές ασκήσεις …

  • Θα σας πρότεινα το μάθημα «Οικιακή Οικονομία» να μετονομαστεί σε «Οικονομία & Βιωσιμότητα», δίνοντας έμφαση στην επίτευξη των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί από το Ο.Η.Ε.

    Το περιεχόμενο του μαθήματος μπορεί να εστιάζει στα κάτωθι:

    i. Ποιοι είναι οι 17 στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης.
    ii. Σέβομαι του σπάνιους πόρους, σέβομαι το περιβάλλον (scarcity, Στόχος 13: climate action, Στόχος 14: life below water, Στόχος 15: life on land).
    iii. Καταναλώνω ορθολογικά (budgeting, Στόχος 12: responsible consumption, Στόχος 7: affordable & clean energy, Στόχος 11: sustainable cities).
    iv. Γιατί πληρώνουμε φόρους (redistribution of income, Στόχος 1: no poverty, Στόχος 2: zero hunger, Στόχος 4: quality education, Στόχος 8: Decent work & economic growth, Στόχος 9: infrastructure, Στόχος 10: reduced inequali-ties)
    v. Προσέχω την υγεία & τη διατροφή μου (child obesity, Στόχος 3: good health & well-being, Στόχος 6: clean water & sanitation).
    vi. Συνεργάζομαι – αναπτύσσομαι. (Στόχος 5: gender equality, Στόχος 16: Peace – justice, Στόχος 17: partnerships for the goals).

    Το παραπάνω πρόγραμμα δε διαφέρει ως προς την βασική λογική από το υπάρχον πρόγραμμα του μαθήματος αλλά αντίθετα, το εκσυγχρονίζει, δίνοντας έμφαση σε βασικές οικονομικές έννοιες χρήσιμες για την ορθολογική καταναλωτική και παραγωγική συμπεριφορά του μελλοντικού πολίτη.

    Στη θέση του μαθήματος «Οικιακή Οικονομία» που προϋπήρχε στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου αλλά ξαφνικά πριν 4 χρόνια καταργήθηκε, θα σας πρότεινα να επανέλθει στην Β Γυμνασίου η συγκεκριμένη διδακτική ώρα υπό τον τίτλο «Οικονομικά» και να έχει και μία ώρα συνέχεια στη Γ Γυμνασίου.
    Το περιεχόμενο του μαθήματος μπορεί τόσο στην Β, όσο και στην Γ Γυμνασίου να εστιάζει, με μία λογική συνέχεια, στην ανάπτυξη της φορολογικής και χρηματοοικονομικής συνείδησης των μαθητών, καθώς και στην κατανόηση των ιδιαίτερων κοινωνικών – οικονομικών χαρακτηριστικών της Ελλάδος. Η θεματολογία προτείνουμε να εστιάζει στα κάτωθι:
    i. Ο Ελληνικός πληθυσμός (εκπαιδευτικός στόχος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την στατιστική απεικόνιση του πληθυσμού, τις τάσεις στο ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, τις αλλαγές στον θεσμό της οικογένειας, το επίπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων, τις τάσεις στην μετανάστευση, να ευαισθητοποιηθούν από τον μεγάλο αριθμό θανάτων από τροχαία κ.α.)
    ii. Πρωτογενής – Δευτερογενής – Τριτογενής παραγωγής (με εστίαση στην συμβολή του κάθε τομέα στο ΑΕΠ της χώρα μας διαχρονικά).
    iii. Τι είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (στόχος είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τι μετρά το ΑΕΠ, το Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ και γιατί δεν είναι αξιόπιστος δείκτης ευημερίας των πολιτών. Δηλαδή τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημα-ντική διαφορά μεταξύ «Μεγέθυνσης» (growth) και Ανάπτυξης (development).
    iv. Ποιος είναι ο σκοπός της φορολογίας (πως αξιοποιεί το κράτος τους φόρους προκειμένου να βελτιώσει την ανάπτυξη της χώρας, ποια είναι η διαφορά μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί η φορολογία είναι προοδευτική, τι είναι ο κρατικός προϋπολογισμός;)
    v. Γιατί πρέπει να αποταμιεύω & να επενδύω για το μέλλον (ο τόκος, το επιτόκιο, η χρησιμότητα της αποταμίευσης, της ασφάλισης και της επένδυσης για να προσφέρουμε ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης σε εμάς και τα μέλη της οικογένειάς μας. Γιατί είναι σημαντικό να προγραμματίζουμε και να κάνουμε προϋπολογισμό).
    vi. Τι είναι ο πληθωρισμός (γιατί η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο να μην ξεπερνά το 2%, γιατί οι αυξήσεις των τιμών επηρεάζουν το επίπεδο διαβίωσής μας)
    vii. Τι είναι η ανεργία (γιατί η δομική ανεργία είναι πιο επικίνδυνη και τι πρέπει να κάνουμε ως άτομα για να προετοιμαστούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την αγορά εργασίας;)
    viii. Τι είναι το ισοζύγιο πληρωμών; (balance of payments, γιατί οι χώρες δεν πρέπει να έχουν υπερβολικά ελλείμματα και εξωτερικό χρέος).
    ix. Τι είναι η παγκοσμιοποίηση (international economics, γιατί δηλαδή είναι σημαντική η ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών μεταξύ των κρατών, τι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα, πως οι αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρεάζουν το εμπόριο και το επίπεδο ευημερίας μας).
    x. Τι είναι η οικονομική ανισότητα (development economics, τι είναι το poverty trap, πως θα βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες, γιατί είναι σημαντικές οι επενδύσεις).

  • 27 Απριλίου 2020, 14:16 | Αντωνίου Αλέξανδρος

    Σχετικά με την αύξηση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Καταλήγουμε πάλι σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο. Το προηγούμενο σύστημα έγινε αποδεκτό με ανακούφιση από όλους και τώρα ξανακάνουμε το γυμνάσιο εξεταστικό κέντρο. Υπάρχουν τρόποι αξιολόγησης των μαθητών χωρίς να τους υποβάλλουμε στο μαρτύριο των εξετάσεων τη στιγμή που ο βαθμός του γυμνασίου δεν έχει καμιά αξία.

  • 27 Απριλίου 2020, 14:09 | Σταθάς Κωνσταντίνος

    Είναι ελπιδοφόρο ότι εντάσετε το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στα εξεταζόμενα μαθήματα του Γυμνασίου, αλλά όπως έχουν δείξει και προηγούμενες πρακτικές, είναι απαραίτητο να κρατήσουμε σε χαμηλότερο αριθμό απο 6 τα εξεταζόμενα μαθήματα. Ίσως τα μαθήματα των Αγγλικών και της Βιολογίας να πρέπει να επανεξεταστούν όσο αφορά την αναγκαιότητα τελικής εξέτασης.
    Είναι σημαντικός ο μικρός αριθμός των τελικά εξεταζόμενων μαθημάτων, διότι τα παιδιά των μουσικών σχολείων πρέπει να εξεταστούν και σε επιπλέον 5 μουσικά μαθήματα.
    Σταθάς Κωνσταντίνος
    Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
    Μουσικού Σχολείου Αλίμου

  • 27 Απριλίου 2020, 13:31 | Μάριος Λιτσαρδόπουλος

    Για το μάθημα της τεχνολογίας το σχόλιο μου(άρθρο 4), το οποίο διδάσκω γύρω στα 15 χρόνια. Το μάθημα είναι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ και διαφορετικό από την πληροφορική. Οποιαδήποτε αντιμετώπισή του ως θεωρητικό μάθημα είναι εξ’ ορισμού λάθος, αφού τα παιδιά καλούνται και στις 3 τάξεις του γυμνασίου που διδάσκεται το μάθημα αυτό, να μάθουν βιωματικά μέσα από την κατασκευή (Α’ και Β΄γυμνασίου) ή το πείραμα/κατασκευή (Γ’ γυμνασίου). Επομένως η εξέταση με διαγωνίσματα δεν έχει κανένα νόημα. Όποια λίγη θεωρία κάνουμε στα παιδιά δεν έχει το νόημα να τη μάθουν ως θεωρία, αλλά υπάρχει είτε για να τους βάλουμε στο κλίμα του ευρύτατου αντικειμένου της τεχνολογίας, είτε για να τη χρησιμοποιήσουν για να μπορέσουν να κάνουν τις εργασίες τους που είναι αυτές που έχουν την ουσία στην περίπτωσή μας. (Εξάλλου για την Γ’ γυμνασίου δεν υπάρχει ακόμα ούτε βιβλίο αν και το μάθημα διδάσκεται αρκετά χρόνια τώρα).
    Επομένως προτείνω το μάθημα να παραμείνει στη Γ’ ομάδα όπως ήταν μέχρι τώρα.
    Αν θέλει κανείς να βελτιώσει την κατάσταση για τους μαθητές (ως προς το συγκεκριμένο μάθημα) τότε πρέπει να:
    1. Εξοπλίσει τα εργαστήρια τεχνολογίας σε όποια σχολεία διαθέτουν εργαστήριο και να δημιουργήσει εξοπλισμένα εργαστήρια σε όσα δε διαθέτουν, γιατί τόσα χρόνια παλεύουμε σχεδόν χωρίς κανένα εξοπλισμό και
    2. Να μην υπερβαίνουν σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ οι μαθητές τους 10-12 για το μάθημα της τεχνολογίας, τα τμήματα δηλ.να «κόβονται» ΠΑΝΤΑ στη μέση (την ίδια ώρα οι μισοί διδάσκονται το μάθημα της πληροφορικής όπως γίνεται μέχρι σήμερα). Σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό το μάθημα της τεχνολογίας να διδαχτεί αποτελεσματικά και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ με περισσότερα από 12 παιδιά στο εργαστήριο.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 27 Απριλίου 2020, 13:04 | Σ. Μεσολωράς

    Αξιολόγηση Μαθητών Γυμνασίου
    Σκοπός αξιολόγησης α) ποιότητα και επάρκεια σχολικών βιβλίων, β) αξιολόγηση έργου διδασκόντων και γ) πληροφόρηση γονέων και μαθητών για τις ικανότητες των τελευταίων ώστε να επιλεγεί κατάλληλη μελλοντική σταδιοδρομία. Αξιολόγηση η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με αυτούς τους σκοπούς δεν είναι μόνο άχρηστη αλλά και επιβλαβής όσον αφορά την αυτοεκτίμηση των μαθητών και την αντίδραση των γονέων με περισσότερα φροντιστήρια. Εάν κάποιος επιθυμεί η αξιολόγηση να έχει τους παραπάνω και επιπλέον σκοπούς χρειάζεται οι εξετάσεις να διεξάγονται από ανεξάρτητη αρχή σε πανελλήνια βάση και τα αποτελέσματα να αξιολογούνται στην ολότητά τους (σχολικά βιβλία, ύλη, μέθοδοι διδασκαλίας), ανά σχολική μονάδα και ανά μαθητή. Η ανά μαθητή αξιολόγηση χρειάζεται να συνοδεύεται από πρόταση επαγγελματικού προσανατολισμού. Το κλειδί για την επιτυχία είναι η ανεξάρτητη αρχή, η οποία δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τους ελεγχόμενους από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μέχρι την εκπαιδευτική κοινότητα. Επιτυχημένοι επιστήμονες, συγγραφείς, επαγγελματίες, από τους κλάδους παραγωγής, γονείς θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέλη μίας τέτοιας επιτροπής. Εκπαιδευτικοί χρειάζονται μόνο ως τεχνικοί σύμβουλοι. Για να αλλάξει η παιδεία χρειάζεται να προστεθούν εξωτερικοί κινητήριοι μοχλοί.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:35 | Δρ. Σωτήριος Κατσίκης

    Δυστυχώς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αυτό που παρατηρείται πλέον είναι μια ασυνέχεια της γνώσης. Τα παιδιά μαθαίνουν αποσπασματικά τα εντός ύλης, διαβάζουν αδιάφορα βιβλία και μαθαίνουν νωρίς την προσέγγιση least effort (ελαχίστης προσπάθειας).

    Η συνέπεια του γελοίου διαχωρισμού σε Α/Β των επιστημών, είναι να προσπαθώ να διδάξω σε Υποψήφιους Θετικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου τον κυματοσωματικό δυϊσμό (L. de Broglie) σε παιδιά που δεν γνωρίζουν ότι η οικιακή πρίζα βγάζει εναλασσόμενο ρεύμα. Δεν έχουν καμία εικόνα της κυματικής φύσης της ακτινοβολίας (ήταν εκτός ύλης), κυματική φύση την οποία προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι απορρίπτει/συμπληρώνει η κβαντική θεωρία. Έχω τουλάχιστον άλλα 10 τέτοια παραδείγματα ασυνεχειών και γνώσης προερχόμενης από κάποιον από μηχανής θεό των επιστημών.

    Η έτερη συνέπεια του γελοίου διαχωρισμού και της υποβάθμισης των θετικών επιστημών είναι αυτό που έχει γίνει στη Γ Λυκείου Κατεύθυνησης στη Χημεία. Ο μόνος όρος που μπορεί να περιγράψει το βιβλιό που δίνεται στους μαθητές είναι ο όρος «τσόντα». Οι προηγούμενοι(?) έχουν τσοντάρει μέρος του βιβλίου της Β Λυκείου κατεύθυνησης στη Γ Λυκείου, και με τα δεδομένα της προσθαφαίρεσης διδακτέας / εξεταστέας ύλης κάθε χρονιά, το τελικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να ξεχωρίσει την κυριολεκτική από τη μεταφορική «τσόντα».

    Όταν ήμουν μαθητής στη Γ Γυμνασίου, το 1996/1997, η Χημεία ήταν ίσως το πιο δύσκολο μάθημα. Στο δημόσιο σχολείο που πήγαινα, ήταν ίσως και το πιο δύσκολο μάθημα στην κατανόηση. Το μάθημα στο οποίο ξεκίνησα να κάνω ιδιαίτερα για να μπορέσω να το κατανοήσω, γιατί δεν έφταναν οι διδακτικές ώρες. Αντί για Α/Β ομάδες, θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μια διασύνδεση Μαθηματικών/Φυσικής/Χημείας/Βιολογίας/Πληροφορικής όπου το ένα μάθημα συμπληρώνει το άλλο. Χρειάζεται αφενός νέα βιβλία στα πρότυπα των παλαιών του Ιδρύματος Ευγενίδου (δηλαδή να μην έχουν ένα σωρό μπαρούφες δεξιά κι αριστερά αλλά 2 σωστά και απλά πράγματα – επιστήμη διδάσκουμε, όχι ιστορία της επιστήμης), αφετέρου εξοπλισμός των σχολίων με εργαστήρια.

    Τέλος, χρειάζεται διασύνδεση της καθημερινότητας με τη διδασκαλία των μαθημάτων. Διασύνδεση που πρέπει να ξεκινά από το Γυμνάσιο. Θεωρώ προσωπικά απαράδεκτο το κάθε παιδί πλέον να κυκλοφορεί με μια μπαταρία λιθίου πάνω του και να μη γνωρίζει τι είναι το γαλβανικό στοιχείο (γιατί κι αυτό είναι εκτός ύλης!). Το 1999 που βγήκαν τα βιβλία του Λιοδάκη μπορεί πολύ λίγα παιδιά να είχαν κινητά, το 2020 όμως μήπως ήρθε η ώρα να ανανεωθεί ο στόλος των σχολικών βιβλίων και να προστεθεί κάτι σύγχρονο και πιθανώς ενδιαφέρον? Για να μην αναφέρω άλλα παραδείγματα που έχω με π.χ. ασκήσεις από το βιβλίο της Α’ Λυκείου με λάθη τα οποία σέρνονται για δεκαετίας και παροράματα τα οποία -αν υπάρχουν- δεν έχουν ενσωματωθεί εδώ και 20 χρόνια, με συνέπεια τα ίδια λάθη να τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Παράδειγμα Α’ Λυκείου άσκηση 52 του πρώτου κεφαλαίου, το βισμούθιο δίνεται με 122 πρωτόνια στον πίνακα, και όλα τα παιδιά τυφλοσούρτη βάζουν 122 πρωτόνια και 83 νετρόνια, καταρρίπτοντας ό,τι αρχή υπάρχει στη Φυσική και τη Χημεία δημιουργώντας ραδιενεργούς πυρήνες από το πουθενά. Με ένα λυσσάρι, που το λύνει λάθος 20 χρόνια, και που το ανέβασαν και οι φωστήρες στη σύγχρονη τηλε-πλατφόρμα http://ebooks.edu.gr/ ώστε να μείνει για πάντα μαζί μας.

  • 27 Απριλίου 2020, 10:55 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΡΚΑΔΙΝΟΣ

    Καλά κάνετε και τα κάνετε όλα αυτά αφού άνθρωποι που θέλουν να λέγονται εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας σκέφτονται μόνο τον κλάδο τους και το πώς θα κονομήσουν καμία ωρίτσα πάρα πάνω
    Εξετάσεις, εξετάσεις, και πάλι εξετάσεις!!!
    Πληρώστε γονείς που τρέχετε από το πρωί μέχρι το βράδυ για 400-500 ευρώ (και το μόνο που προλαβαίνετε είναι να τα ξυπνάτε το πρωί, και να τα κουβαλάτε από το ένα φροντιστήριο στο άλλο το απόγευμα (υπάρχουν δεν υπάρχουν χρήματα να πληρώσετε) χωρίς να υπάρχει χρόνος για να γνωρίσουν τα παιδιά σας εσάς και εσείς τα παιδιά σας) από φόβο μην σας πλακώσει το τσουνάμι της ανάπτυξης
    Γιατί αφήσατε έξω από τις εξετάσεις την Γυμναστική
    Να αποκτήσουμε φροντιστήρια και για Φ.Α.

  • 27 Απριλίου 2020, 09:46 | Ξαρχάκου Βασιλική

    Τελικά τα μαθήματα που διδάσκονται μία ώρα τι παιδαγωγικό όφελος έχουν; Να μην αφομοιώνουν τίποτα τα παιδιά; Να μην μπορούμε να αποκτήσουμε αξιοπρεπή σχέση με τους μαθητές μας; Σε πολλές περιπτώσεις να μην προλαβαίνουμε να μάθουμε καν τα ονόματά τους; Στην εποχή της πληροφορίας ας τα μάθουμε Πληροφορική με μία ώρα την εβδομάδα. Εκτός και αν πιστεύετε ότι η Πληροφορική είναι το Word και το Excel. Που ούτε αυτά μπορούν να μάθουν με μία ώρα την εβδομάδα!

  • 27 Απριλίου 2020, 09:42 | Ευδοκία Στεργιοπούλου

    Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να θέλει ο κάθε πολιτικός να φέρνει τα πάνω κάτω στην εκπαίδευση. Η συνέχεια, η συνοχή και η σταθερότητα θα μπορέσουν να οδηγήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα σε μια άνθηση. Αρχικά πρέπει να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες: θρανία, καρέκλες, καθαριότητα, εξοπλισμός, κτιριακές υποδομές. Κατόπιν θα πρέπει να αναβαθμίζονται τα βιβλία, πολλά από τα οποία είναι παρωχημένα. Να δοθεί έμφαση στην κριτική σκέψη των μαθητών μέσα από την αξιολόγησή τους και αν μην μένουμε στην στείρα γνώση. Οι ξένες γλώσσες (όχι μόνο η Αγγλική) και η πληροφορική θα πρέπει να ενισχυθούν.