Άρθρο 02 – Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Στην παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167) προστίθεται περ. γ′ ως εξής:
«γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του Νηπιαγωγού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται πιλοτικά η ενασχόληση αυτή και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων».

  • 24 Απριλίου 2020, 00:46 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΥΓΕΝΗ

    Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο σχολείο δεν έρχεται για να καλύψει άλλες ανάγκες και ελλείψεις. Οι ελλείψεις σε υλικοτε νίκες υποδομές, προσωπικό ή εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό λείπει από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοι της αγγλικής γλώσσας ειναι από τους πλέον καταρτισμενους στην εκμάθηση της γλώσσας σε όλες τις ηλικίες αφού για χρόνια διδάσκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Διδάσκοντας ήδη σε παιδιά από 5,5 6 χρόνων στο δημοτικό έχουν γνώση στη διδασκαλία της γλώσσας σε παιδιά μικρής ηλικίας μέσω παιχνιδιού, τραγουδιού κλπ. Η ειδικότητα μας είναι πάντα πρωτοπόρα σε νέες μεθόδους διδασκσλιας. Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα αγγλικά αποτελούν αγαπημένο μάθημα των παιδιών και δείχνουν πάντα ενθουσιασμό σε αυτό. Κάποιοι εκφράζονται σαν να πρόκειται τα αγγλικά να αποτελέσουν μάθημα με ύλη που πρέπει να καλυφθεί ή ασκήσεις για το σπίτι. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο βέβαια. Αυτό δεν γίνεται ούτε στην Α και Β δημοτικού.
    Όσον αφορά τα προβλήματα που αναφέρονται από καποιους για τα διγλωσσα παιδιά, οι έρευνες δείχνουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πολλοί υποστηρίζουν.
    Εδω παραθέτω μια μόνο έρευνα από τις πολλές για τα πλεονεκτήματα της διγλωσσιαςσπο την Καθημερινή.

    https://www.kathimerini.gr/842135/article/epikairothta/episthmh/h-diglwssia-den-anhsyxei-pleon-goneis-daskaloys

    Εως πρόσφατα, σε πολλούς γονείς και δασκάλους επικρατούσε η αντίληψη ότι τα δίγλωσσα παιδιά εμφανίζουν δυσκολίες στην εκπαίδευση συγκρινόμενα με παιδιά που μεγαλώνουν χρησιμοποιώντας μία γλώσσα στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, ολοένα περισσότερες επιστημονικές έρευνες κατατείνουν στο ότι η διγλωσσία όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά συχνά αποδεικνύεται χρήσιμο εφόδιο. Ενισχυμένη μνήμη, ικανότητα προσοχής, επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα που παρατηρούν τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες σε ανθρώπους που μεγαλώνουν ως δίγλωσσοι.

    Η διακεκριμένη καθηγήτρια Ψυχολογίας, Ελεν Μπιάλιστοκ, από το Πανεπιστήμιο Γιορκ του Καναδά, η οποία εδώ και 40 έτη διερευνά τα πλεονεκτήματα της διγλωσσίας στα παιδιά, διαπίστωσε ότι η ακτίνα επιρροής της διγλωσσίας αγγίζει και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα των μελετών της εστίασαν πρόσφατα στο ότι η διγλωσσία λειτουργεί προστατευτικά στη νοητική παρακμή, καθυστερώντας την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ για περίπου τέσσερα έτη.»
    Ας ενημερωθούμε λοιπόν καλύτερα, ας διαβάσουμε, ας ανοίξουμε το μυαλό μας και ας μην είμαστε πάντα αρνητικοί σε κάτι επειδή μας βγάζει από τη βολή μας, από τις συνήθειες και από ότι θεωρούμε δική μας κεκτημένο.

  • 24 Απριλίου 2020, 00:42 | Γρηγόριος Γιαμαλάκης

    Η εισαγωγή διακριτών αντικειμένων στα Νηπιαγωγεία, βρίσκεται απέναντι από κάθε επιστημονικά παιδαγωγική άποψη. Χρειάζεται διαβούλευση σε βάθος με τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, διαφορετικά μιλάμε για καθαρά επικοινωνιακή, συντεχνιακή ρύθμιση…

  • 24 Απριλίου 2020, 00:33 | ΓΕΩΡΓΙΑΚΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ

    ΤΡΑΓΙΚΟΟΟΟ

  • 24 Απριλίου 2020, 00:27 | Γκαγκαστάθης Αθανάσιος

    Τα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο είναι υπερβολή.Η Πληροφορική είναι καλοδεχούμενη.Όμως δεν θα έπρεπε να προηγηθεί η Φυσική Αγωγή,η Θεατρική Αγωγή και τα Καλλιτεχνικά που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα νήπια;

  • θα μιλήσω σαν μια απλή νηπιαγωγός με 20 χρόνια προυπηρεσίας! Με άγάπη για την δουλειά της και με ευθύνη απέναντι στην εργασία της! Λοιπόν κύριοι αυτό που χρειάζεται το νηπιαγωγείο και οι νηπιαγωγοί αυτην την δεδομένη στιγμή δεν είναι η αγγλική γλώσσα. Θα την καλοδεχόμουν αν είχαν προηγηθεί και λυθεί άλλα πολύ πιο σημαντικά προβλήματα στο χώρο του Νηπιαγωγείου. Θα περίμενα να διάβαζα στο σημερινό αρθρο όχι για την εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο αλλά για την εισαγωγή βοηθητικού προσωπικού (τραπεζοκόμους, βοηθοί νηπιαγωγών ) ή για την εισαγωγή ψυχολόγων εργοθεραπευτών ,λογοθεραπευτών και άλλων ειδικοτήτων αναγκαίων για την καθημερινή πράξη μέσα σε μια τάξη νηπίων. Και μην μου πείτε ότι αυτό έχει καλυφθεί με τα ΚΕΣΥ ή με τα τμήματα ένταξης γιατί ξέρουμε ότι δεν φθάνουν για να καλύψουν τις αναγκες μας και οι γονείς τρέχουν σε ιδιώτες για να βοηθήσουν τα παιδιά τους Τα περισσότερα νήπια σε αυτή την ηλικία δεν έχουν καλά καλά μάθει την μητρική τους γλώσσα και θέλουμε να τους μάθουμε μία άλλη; Σκεφτήκατε άραγε αυτά τα μικρούλια παιδιά που δυσκολεύονται στην άρθρωση στην μητρική τους πως θα τους φαίνεται όταν τους ζητάμε να μιλήσουν αγγλικά; Την ματαίωση που θα νιώσουν την σκέφτηκε κανείς και την απογοήτευση τους; Άλήθεια σε τι θα τους ωφελήσει η αγγλική γλώσσα σε αυτή την ηλικία και με την συχνότητα που θα γίνει ; Ειλικρινά δεν βλέπω κανένα όφελος! Εξάλλου αν υπάρχει ενδιαφέρον απο μέρους των παιδιών η νηπιαγωγός μπορει να σχεδιασει ένα σχεδιο εργασίας για την αγγλική γλώσσα και να το τρέξει μέσα στη χρονιά! Θα προλάβουν τα μικρά μας να μάθουν αγγλικά στις επόμενες βαθμίδες Μην σχολειοποιήσετε το Νηπιαγωγείο! Μην στερείτε από τα νήπια το παιχνίδι και τον τρόπο που μαθαίνουν Είμαστε περήφανες οι νηπιαγωγοί για τον τρόπο διδασκαλίας μας!! Μην μας το στερείτε !! Μην μας βάζετε καλούπια ! Είμαστε η μόνη βαθμίδα που λαμβάνει υπόψιν το ενδιαφέρον των παιδιών και τις ανάγκες τους και δεν έχουμε βιβλία που να μας κρατούν δέσμιες! Χρειαζόμαστε στήριξη σε υλικοτεχνική υποδόμη και όχι σε αγγλικά Περισσότερο χώρο μεγαλύτερες τάξεις μεγαλύτερες αυλές λιγότερα παιδιά ανα νηπιαγωγό και ανθρώπους που να βοήθούν πραγματικά το εργο μας Μακάρι να τα λάβετε υπόψιν σας και να εστιάσετε στην ουσία και όχι στο φαίνεσθαι!!

  • 24 Απριλίου 2020, 00:16 | Φοιτήτρια Νηπιαγωγός

    Θεωρώ πολύ σωστό που επιτέλους δίνεται και σημασία στην προσχολική εκπαίδευση. Όντας νέα στο επάγγελμα,και γνωρίζοντας καλα τα νέα δεδομένα,χαίρομαι που εντάχθηκαν ειδικές θεματικές. Τα αγγλικά σήμερα είναι βασική γλώσσα, μας αρέσει η όχι, και πρέπει τα νήπια σιγά σιγά μέσω δραστηριοτήτων και βιωματικής προσέγγισης να τα μαθαίνουν! Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση αρνητικότητα για αλλαγές στον κλάδο μας. Ευελπιστώ να ξεκινήσουν άμεσα οι αλλαγές αυτές, και να ενταχθεί και ενεργά η Πληροφορική, που είναι εξίσου σημαντική για το μέλλον μας!

  • 24 Απριλίου 2020, 00:01 | Ζαχαρένια

    Αναμφισβήτητα η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία του Δημόσιου Νηπιαγωγείου αφού με την εισαγωγή θεματικών ενοτήτων στο Νηπιαγωγείο καταπατώνται τόσο η φιλοσοφία του όσο και οι βασικές του αρχές.
    Ο ρόλος του Νηπιαγωγού είναι να παρέχει ερεθίσματα και γνώσεις στα παιδιά αυτής της τρυφερής ηλικίας 4-6 ετών μέσω του παιχνιδιού με παιγνιώδη τρόπο, να οργανώνει την διδασκαλία και τις διαθεματικές δραστηρίοτητες έχοντας ως επίκεντρο αποκλειστικά και μόνο το παιδί δράσεις όμως οι οποίες δεν είναι εφικτές και παραμερίζονται με την εισαγωγή των ειδικοτήτων στο Νηπιαγωγείο.
    Κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να υπηρετεί την βαθμίδα για την οποία έχει εκπαιδευτεί για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός και ωφέλιμος για τους μαθητές του γιατί αλλιώς αλλοιώνεται και υποβαθμίζεται ο ρόλος της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα έχοντας ως αποκλειστικούς αποδέκτες αυτής της αλλοίωσης τους μαθητές πράγμα το οποίο είναι άδικο.
    Είναι λυπηρό και άδικο να θυσιάζεται το πιο δημιουργικό κομμάτι της εκπαίδευσης για να εξυπηρετηθούν οι ειδικότητες.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:30 | Αγγελική

    Άμεση απόσυρση του άρθρου 2, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του νηπιαγωγείου στο οποίο κυριαρχεί η μάθηση μέσω παιχνιδιού, με την υλοποίηση σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:22 | ΙΩΑΝΝΑ

    Προσπαθώ να καταλάβω γιατί πάλι αυξάνετε τον αριθμό των παιδιών στα τμήματα. Σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη ο αριθμός των μαθητών δεν ξεπερνά τους 15 ανά τμήμα και εσείς (όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) συνεχίζετε την τακτική του «να στοιβάζουμε» πολλά παιδιά σε πολύ μικρές αίθουσες. Μέσα σε ένα τόσο μεγάλο πληθυσμό παιδιών σε κάθε τάξη βρίσκονται και πολλά, πλέον, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, που ουσιαστικά μόνο κακό τους κάνουμε. Απορώ δεν σας ενδιαφέρει η ποιότητα του μαθήματος που θα γίνονται σε αυτές τις τάξεις;Επιπλέον, τα νηπιαγωγεία δεν έχουν ανάγκη από αγγλικά, γυμναστική και πληροφορική, αλλά από σχολικούς ψυχολόγους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    Επισκεφτείτε τα σχολεία για να καταλάβατε την πραγματικότητα.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:22 | Κων/νος

    Τα παιδιά του νηπιαγωγείου χρειάζονται κίνηση και δραστηριότητες που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση τους, στον συντονισμό, την ισορροπία, τον προσανατολισμό. Η Γυμναστική στην προσχολική ηλικία είναι απαραίτητη.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:18 | Φωτεινή

    Κρίνω ότι η παγκοσμιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός έχουν επιβληθεί στην αναγκαία ένταξης των αγγλικών στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου με δημιουργικό τρόπο!

  • 23 Απριλίου 2020, 23:12 | Ειρήνη

    Είμαι υπέρ της εισαγωγής επιπλέον ειδικοτήτων στο νηπιαγωγείο και συγκεκριμένα υποστηρίζω την Αγγλική Γλώσσα. Έχω δουλέψει χρόνια στον ιδιωτικό τομέα κάνοντας μαθήματα αγγλικών σε παιδιά ηλικίας από 3 και πάνω χρονών. Σας μιλώ εκ πείρας ότι οι μαθητές μου ανυπομονούσαν να έρθει η ώρα του μαθήματος, το οποίο σε αυτή την ηλικία χαρακτηρίζεται από παιχνίδι και δημιουργικές δραστηριότητες. Οι ορίζοντες των παιδιών διευρύνονται για πολλούς λόγους γιατί μέσω της εκμάθησης μίας άλλης γλώσσας τα παιδιά αντιλαμβάνονται από νωρίς ότι ο κόσμοςας αποτελείται από πολλά άλλα σημεία. Όλα τα παιδιά από πολύ νωρίς έχουν ερεθίσματα της αγγλικής γλώσσας. Πολλοί γονείς μάλιστα το επιδιώκουν . Γνωρίζω πολλούς γονείς που εντυπωσιάζονται στο πλούσιο διδακτικό πρόγραμμα ενως ιδιωτικού σχολείου, στα οποία προωθείται η έννοια της διγλωσσίας. Γιατί πρέπει ο δημόσιος τομέας να μένει πίσω; Πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ευρώπη προωθούν τη γλωσσική εκμάθηση από το πρώιμα στάδια του παιδιού. Εμείς γιατί να είμαστε πάντα αρνητικοί στην αλλαγη!; Σαφώς και τα αγγλικά πρέπει να ενισχυθούν και στη δευτεροβάθμια. Σαφώς και είναι αναγκαία η εισαγωγή και άλλων ειδικοτήτων όπως ψυχολόγων . Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η αρχή μίας πιο πλούσιας εκπαίδευσης με την ανάγκη πάντα να ενισχυθεί σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:06 | Δημήτρης Κ

    Σαν γονέας, αυτό που θα ήθελα να προστεθεί στο νηπιαγωγείο, είναι η φυσική αγωγή. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κίνηση.

  • 23 Απριλίου 2020, 22:53 | Ιωάννα

    Έπειτα από μακροχρόνιες αλλαγές στην Παιδεία, αυτό έχετε καταλάβει κύριοι ότι χρειάζεται η προσχολική; Όταν δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, όταν δεν υπάρχουν παράλληλες στηρίξεις όπου χρειάζεται, όταν όλα λειτουργούν ανάποδα εσείς νομίζετε με τα αγγλικά θα ανεβάσετε το επίπεδο του νηπιαγωγείου; Ή μήπως θέλετε να το κάνετε να μοιάζει και αυτό σαν ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο, ξέρετε σαν αυτά που πήγατε τα παιδιά σας!! Πριν πάρετε αυτά τα μέτρα, κάντε μια βόλτα στα νηπιαγωγεία της γειτονιάς σας (οταν ανοίξουν) μπείτε μέσα! Δείτε την κατάσταση που επικρατεί, τους χώρους που υπάρχουν, ποσά παιδιά είναι στο κάθε τμήμα. Και μετά ελάτε να μας μιλήσετε. ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΑΝΤΑ.!
    Σίγουρα μια μεταρρύθμιση που δε μας βγει σε καλό!

  • 23 Απριλίου 2020, 22:46 | Νικη

    Σε αυτή τη φάση μια τέτοια κίνηση από το Υπουργείο Παιδείας δεν νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει πουθενά. Οι δραστηριότητες που υλοποιούνται στο νηπιαγωγείο γίνονται όλες διαθεματικά,δηλαδή χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές επιστήμες,προσπαθώντας να δώσουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση της γνώσης. Αυτό που πραγματικά θα βοηθούσε κυρίως τα παιδιά κ έπειτα τις νηπιαγωγούς είναι η ύπαρξη ειδικών ανθρώπων όπως λογοθεραπευτές ή ψυχολόγοι.
    Χριστός Ανέστη

  • 23 Απριλίου 2020, 22:46 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

    Είναι πάρα πολύ κακό και απαράδεκτο να εισάγεται η διδασκαλία ξένης γλώσσας από το νηπιαγωγείο, όπου οι μαθητές βρίσκονται στην ηλικία των τεσσάρων με πέντε ετών. Μια περίοδο, όπου τα παιδιά βρίσκονται στο στάδιο της προλογικής ανάπτυξης, (4-15 ετών σύμφωνα με τον Γάλλο παιδιαγωγό τον Piaget και όχι μόνο). Σε αυτό αναπτύσσουν την ικανότητα κατανόησης της μητρικής γλώσσας, την οποία την κατακτούν σταδιακά.
    Αν εισαχθεί η διδασκαλία αγγλικών στο νηπιαγωγείο τότε αργότερα θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και με την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας που είναι και η μητρική τους. Κάτι που θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό με την εισαγωγή και δεύτερης ξένης γλώσσας στο δημοτικό και το γυμνάσιο.
    Προτείνω να εισαχθεί η διδασκαλία των αγγλικών στα παιδιά από την Ε’ του δημοτικού μόνο για δύο ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του δημοτικού και τρείς στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου. Πάντοτε σταδιακά και όχι με το φόρτωμα ύλης και το άγχος των εξετάσεων.
    Έτσι τα παιδιά θα είναι πιο ώριμα να κατακτήσουν μια ξένη γλώσσα να την αφομοιώσουν, θαυμάζονταςι και δίνοντας πάντοντε μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιέργία της ελληνικής και μητρικής γλώσσας που είναι το ζητούμενο κυρίως στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο.

  • 23 Απριλίου 2020, 22:42 | ΜΠΟΣΙΔΗΣ

    Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες και οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας διαφωνούν με την εισαγωγή της διδασκαλίας συγκεκριμένων αντικειμένων στο Νηπιαγωγείο. Καταρχάς, οι εκπ/κοί Αγγλικής Γλώσσας της Αγγλικής Φιλολογίας δεν έχουν καν σπουδάσει προσχολική αγωγή. Πώς θα διαχειριστούν τα προνήπια και νήπια; Φέρτε τότε και Μαθηματικούς στο Νηπιαγωγείο, Φυσικούς και Φιλολόγους στο Δημοτικό… Επίσης, σκεφτείτε ότι δεν είναι μόνον αντιπαιδαγωγικό είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό. Το ΣτΕ θα το καταρρίψει, όπως έπραξε στην περίπτωση της διδασκαλίας μαθημάτων ειδικοτήτων από δασκάλους.

  • 23 Απριλίου 2020, 22:30 | Δημητρης Σ.

    Η εισαγωγή των αγγλικών στα νηπιαγωγεία είναι φανερό πλέον ποιούς εξυπηρετεί.
    Τόσο η υφυπουργός παιδείας κ. Ζαχαράκη , όσο και η γ.γ του υπουργείου κ.Γκίκα έχουν ειδικότητα αγγλικών.Mην ψάχνετε για παιδαγωγικούς σκοπούς και ωφέλη . Επρεπε να ικονοποιηθούν κάποιοι ημέτεροι με έξτρα διορισμούς και αυτό θα γίνει.

  • 23 Απριλίου 2020, 22:14 | Θα.Τσα.

    Θεωρώ την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στον διδακτικό χωρο αυτής της ηλικιακής ομάδας πολύ θετική κίνηση.
    Για όσους νομίζουν πως τα Αγγλικά μαθαίνονται ‘με μολύβι και χαρτί’ σ’αυτες τις τρυφερές ηλικίες,να τους καθησυχάσουμε λέγοντας πως η ξένη γλώσσα κατακτάται εκθέτοντας τα παιδιά σ’αυτην με παιγνιώδη τρόπο. Το ιδιο ακολουθείται εξάλλου και στην Α και Β Δημοτικού.
    Θα θέλαμε βέβαια να αναβαθμίστει η διδασκαλία των Αγγλικών και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, ωστε να συνδεθεί άμεσα και με την κατάκτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας στις μεγαλύτερες ταξεις.

  • 23 Απριλίου 2020, 22:13 | Μαρία Χατζηπαναγιώτου

    Έχω κάνει και ρομποτική στην τάξη, έχω κάνει και αρχαία στην τάξη, έχω κάνει και φυσική και μαθηματικά και χημεία και γραμματική και γλώσσα και γλώσσα κωδικοποίησης και ειδική αγωγή και θρησκευτικά και μουσειακή αγωγή και τεχνολογίες και εικαστικά και θεατρική αγωγή και νοηματική γλώσσα και κοινωνιολογία και ένα σωρό άλλα πράγματα μέσα σε μία τάξη νηπιαγωγείου (ιδιωτική και δημόσια)τα τελευταία χρόνια 22 χρόνια. Θέλετε και αγγλικά; Να κάνω και αγγλικά. Μπορείτε όμως σας παρακαλώ να κάνετε κι εσείς μία χάρη, όχι σε μένα, αλλά στο δυσπρόσιτο νηπιαγωγείο μου; Μπορείτε να μας φτιάξετε ένα καινούριο κτίριο με αυλή (γιατί δεν έχουμε), ένα προσβάσιμο κτίριο (γιατί δεν έχουμε), ένα ασφαλές κτίριο (γιατί δεν έχουμε) και να μας στείλετε εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να αναλογούν σε κάθε νηπιαγωγό 10-15 παιδάκια (γιατί όταν κλαίνε 3 προνήπια ταυτόχρονα δεν ξέρω ποιο να σφιχταγκαλιάσω); Κι εγώ σας υπόσχομαι να κάνω με τον νηπιαγωγικό τρόπο ό,τι θέματα θέλετε και θαύματα ακόμα. Αλλά μάλλον δεν το γνωρίζετε… καθημερινά γίνονται μικρά θαύματα σε κάθε τάξη του νηπιαγωγείου πανελληνίως! Σας προσκαλώ να κάνετε μία διαδικτυακή βόλτα στα ιστολόγια των νηπιαγωγείων και θα μάθετε πως θα έπρεπε να δουλεύουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες και θα έπρεπε να προσκαλείτε νηπιαγωγούς να κάνουν μάθημα σε άλλες τάξεις. Επίσης σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο «Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο» του Robert Fulghum. Σας εκλιπαρώ, μη «σχολειοποιήσετε» τον υπέροχο κόσμο του νηπιαγωγείου, αντιθέτως «νηπιαγωγοποιήστε» και τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και τότε σας υπόσχομαι πως θα έχετε ευτυχισμένα και μορφωμένα παιδιά.

  • 23 Απριλίου 2020, 22:12 | Γιώργος Γιαννακόπουλος

    Συγχαρητήρια στο υπουργείο για την είσοδο των αγγλικών στο νηπιαγωγείο. Μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολλά μπράβο!

  • 23 Απριλίου 2020, 22:07 | ΚΟΥΡΣΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Διαφωνώ κάθετα. Είναι λάθος η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος και αυτόνομος χαρακτήρας που αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς.

    Είμαι εκπαιδευτικός ΦΑ και πρώην σχολικός σύμβουλος ΦΑ, δεν μπορώ όμως να μην διαφωνήσω με την διάταξη αυτή

  • 23 Απριλίου 2020, 21:56 | Βασιλική

    Μα τόσα χρόνια σ’αυτό το υπουργείο… δε μπορούν να συμβουλευτούν ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο; Να τη μάθουν και τη ξένη γλώσσα…φτιάξτε πρώτα σωστά σχολεία, επανδρώστε τα, μειώστε τον αριθμό των μαθητών, βάλτε παράλληλη στήριξη όπου υπάρχει ανάγκη, βάλτε καθαρίστριες μόνιμες, βάλτε βοηθητικό προσωπικό, επενδύστε κάνοντας πιμορφώσεις στους εκπαιδευτικους και αφού γίνουν αυτά τα βασικά…μετά να ακολουθήσουμε τα βορειοευρωπαϊκά πρότυπα…

  • 23 Απριλίου 2020, 21:52 | Iason S.

    Είναι φανερό ότι όποιος συνέταξε το νομοσχέδιο, δεν έχει αφιερώσει ούτε μια ώρα να διαβάσει ποιος είναι ο ρόλος του Νηπιαγωγείου και ποια η λειτρουργία του. Άλλοι είναι προφανώς οι στόχοι αυτού του νομοσχεδίου, ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων-Ελληνίδων γονιών και εκπαιδευτικών. Στο νηπιαγωγείο δε διδάσκονται διακριτά διδακτικά αντικείμενα. Τα παιδιά μας μαθαίνουν μέσω της διαθεματικής και ολιστικής προσέγγισης της γνώσης με όχημα το παιχνίδι. Λίγο να ασχοληθείς, να διαβάσεις σαν Έλληνας πολίτης καταλαβαίνεις. Το νομοσχέδιο υποβιβάζει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχει το δημόσιο νηπιαγωγείο με δήθεν φαμφάρες περί αγγλικών και πληροφορικής. Η δε πληροφορική ήδη βρίσκεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (2014) και είναι και αυτή ενταγμένη στην εκπαιδευτική καθημερινότητα του νηπιαγωγείου. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

  • 23 Απριλίου 2020, 21:51 | Χαρά

    Τα ίδια περίπου σχόλια ακούγονταν και με την εισαγωγή των αγγλικών στις μικρότερες τάξεις Α’ και Β’ Δημοτικού. Ωστόσο η σημερινή πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει όλους τους φόβους ότι τα παιδιά θα μπερδευτούν ή δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε τόσο νεαρή ηλικία. Υποψιάζομαι ότι αυτός ο φόβος πηγάζει από το ότι οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την παραδοσιακή διδασκαλία, με επίκεντρο το λεξιλόγιο και την εκμάθηση κανόνων γραμματικής. Η σύγχρονη επικοινωνιακή προσέγγιση των ξένων γλωσσών όμως κάθε άλλο παρά με αυτό έχει σχέση. Τα παιδιά αποκτούν εξοικείωση με τα αγγλικά μέσα από παιχνίδια, τραγούδια και μουσικοκινητικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία τους αλλά και όλες τις παραμέτρους που μπορεί να έχει κάθε τάξη, με κύριο στόχο την καλλιέργεια του θετικού κλίματος για την ξένη γλώσσα. Ιδιαίτερα λόγω της τόσο νεαρής ηλικίας τους η μάθηση επιτυγχάνεται εύκολα και αβίαστα. Στον ιδιωτικό τομέα εξάλλου τα παιδιά προσχολικής ηλικίας διδάσκονται εδώ και αρκετό καιρό αγγλικά, γιατί όχι και στα δημόσια νηπιαγωγεία? ‘Ενα είναι σίγουρο, εξάλλου, μόνο να κερδίσουν έχουν απο αυτό.

  • 23 Απριλίου 2020, 21:45 | Γιώτα Σ.

    Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και με λύπη διαπιστώνω πως οι πολέμιοι ανήκουν στο ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.Τα παιδιά στις μικρές αυτές ηλικίες ρουφάνε τη γνώση σα σφουγγάρι και εφόσον η έκθεσή τους στο νέο γλωσσικό αντικείμενο θα γίνεται με παιγνιώδη τρόπο μόνο προς όφελός τους θα είναι. Είναι πολλαπλές οι δεξιότητες που θα κατακτήσουν τα παιδιά ερχόμενα σε επαφή με την ξένη γλώσσα.Θα αντιληφθούν έννοιες όπως η πολυπολιτισμικότητα,θα δημιουργήσουν λεκτικά σχήματα τα οποία θα αφομοιώσουν με την πάροδο του χρόνου και θα είναι σε θέση να ανακαλέσουν όταν η γνώση γίνει στερεη και το πιο σημαντικό απ’ όλα η εμπειρία του εξωτερικού έχει δείξει πως τα παιδιά που μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία 2 η 3 ξένες γλώσσες (στη Σουηδία έγινε πρόσφατα έρευνα σε παιδιά μεταναστών) φτάνουν στο σημείο να μιλούν άπταιστα όλες τις γλώσσες.Συμφωνώ ότι τα παιδιά πρέπει να παίζουν και να είναι ξένοιαστα όμως εδώ δε μιλάμε για κάτεργο αλλά για μια μεγάλη ευκαιρία.Ανοιξτε το μυαλό σας και δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα.

  • 23 Απριλίου 2020, 21:40 | Όλγα Στεργιοπούλου

    Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα θέματα πιο σημαντικά από την εισαγωγή της Αγγλικής στο Νηπιαγωγείο. Κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο, μαθητές που βιώνουν σημαντικές δυσκολίες στην προσαρμογή λόγω μη κατάλληλου περιβάλλοντος στο σπίτι.Πολλοί από αυτούς δε μιλάνε καν Ελληνικά και οι γονείς τους αδυνατούν να βοηθήσουν μιας και ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τη γλώσσα. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι μαθητές αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας , τα οποία μεταφέρονται από ψυχικά ευάλωτους γονείς( μονογονεικες οικογένειες). Η γνώμη μου πάνω σ αυτό , είναι ότι τα νηπιαγωγεία χρειάζεται να στελεχωθούν με ψυχολόγους(που θα είναι σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και γονείς-πραγματοποιώντας σεμινάρια γονέων),ενίσχυση των ΚΕΣΣΥ ώστε να λειτουργούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

  • 23 Απριλίου 2020, 21:36 | Πεγκυ Βαλμά

    Ανώφελη και βλαβερή η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο. Το οποίο συγκριτικά με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης είναι το μόνο που λειτουργεί σωστά -λόγω της διαθεματικότητας στην οποία στηρίζεται η μάθηση-. Τα παιδάκια σε αυτό το στάδιο μόλις μαθαίνουν να επικοινωνούν στα ελληνικά και προετοιμάζονται για την γραφή και ανάγνωση στο Δημοτικό. Αυτό νομίζω αρκεί. Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για συναισθηματική ανάπτυξη σε αυτή την ηλικία. Αλλά και στις μετέπειτα. Σταματήστε να απαξιώνεται τα υπόλοιπα πλιν του γνωστικού. Η επαφή με το σώμα, το συναίσθημα και την προσωπική έκφραση είναι πολύ σημαντικά πραγματα.

  • 23 Απριλίου 2020, 21:31 | Μυρτώ

    Η προσθήκη ειδικοτήτων και η αύξηση του αριθμού των μαθητών στο νηπιαγωγείο, όχι μόνο δεν βοηθά, δεν βελτιώνει και δεν ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά απαξιώνει το ρόλο των νηπιαγωγών. Οι ειδικότητες υπάρχουν ήδη στα νηπιαγωγεία και υποστηρίζονται από έναν και μόνο εκπαιδευτικό. Καλό θα ήταν λοιπόν τα νομοσχέδια να φροντίζουν για την υποστήριξη των ανθρώπων αυτών με την πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού, με μείωση και όχι αύξηση του αριθμού των μαθητών και με την υλικοτεχνική υποστήριξη των δομών. Ας πηγαίνουμε μπροστά και όχι πίσω.

  • 23 Απριλίου 2020, 21:09 | Ματίνα Ζ.

    Η εισαγωγή ειδικοτήτων στο Νηπιαγωγείο κρίνεται ως αδόκιμη, από τη στιγμή που αντίκειται στο αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και γενικότερα στους στόχους και σκοπούς της εκπαίδευσης που παρέχονται σ αυτό. Το νηπιαγωγείο κινείται στη βάση της διαθεματικότητας και όχι των ξεχωριστών γνωστικών αντικειμένων.Οι νηπιαγωγοί είναι εκπαιδευτικοί με επιστημονική κατάρτιση και κατέχουν σημαντικότατο ρόλο στο πλαίσιο εργασίας τους.
    Η εισαγωγή ειδικοτήτων θεωρώ ότι είναι ενέργεια άστοχη, πρόχειρα σχεδιασμένη και άσκοπη από τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν τον πολύπαθο χώρο της παιδείας και της προσχολικής αγωγής ειδικότερα.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:54 | Ιωάννα

    Η εισαγωγή των αγγλικών στο Νηπιαγωγείο με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται με τον κατάλληλο παιδαγωγικό τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας για παιχνίδι, κίνηση, εξερεύνηση και ελεύθερη έκφραση είναι μια καλή πρόταση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι σε χώρες του εξωτερικού, πχ. Κύπρος, η εκμάθηση των αγγλικών αρχίζει από την ηλικία των τριών και οι γονείς το επιδιώκουν αυτό λόγω των θετικών αποτελεσμάτων.
    Όποιος θέλει ας ρίξει και μια ματιά στο άρθρο εδώ https://www.bbc.com/future/article/20181024-the-best-age-to-learn-a-foreign-language
    σχετικά με τα οφέλη της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας σε νηπιακή ηλικία. Επομένως οτιδήποτε έχει προστιθέμενη αξία για τα μικρά παιδιά πρέπει να γίνεται αποδεκτό και να ενισχύεται.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:50 | Βιολεττα

    Το Νηπιαγωγείο δεν χρειάζεται ειδικότητες. Δεν υπάρχουν διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Και φυσική αγωγή κάνουμε οι νηπιαγωγοί και υπολογιστές κάνουμε. Τα αγγλικά δε τα θεωρώ ανούσια και μέγα λάθος στα νήπια και στα προνηπια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λογοθεραπευτες και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής . Τα παιδιά δεν μπορούν να αρθρώσουν σωστά στην ελληνική γλώσσα. Πως μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ξένη γλώσσα;

  • 23 Απριλίου 2020, 20:47 | Ιωάννα Γκίνη

    Για την αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο:
    Θα σας παρακαλούσα να συμβουλευτείτε το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) για το νηπιαγωγείο το οποίο θα σας κατατοπίσει λίγο για το ρόλο και τη σπουδαιότητα του Νηπιαγωγείου.
    Στο ΔΕΠΠΣ αναφέρονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι ιδιαίτερες ανάγκες της προσχολικής ηλικίας και οι αναπτυξιακά κατάλληλες πρακτικές, στο πλαίσιο των οποίων οι αποφάσεις για το τι και πώς θα διδαχθεί βασίζονται σε μελέτη και γνώση των:
    α)πώς αναπτύσσονται και πώς μαθαίνουν τα παιδιά
    β)ποια είναι τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες κάθε παιδιού
    γ)ποιο είναι το κοινωνικό και το πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζουν τα παιδιά.
    Στην πρώτη σελίδα του ΔΕΠΠΣ θα διαβάσετε ότι «η γνώση αντιμετωπίζεται ως ολότητα και όχι τεμαχισμένη σε διαφορετικές γνωστικές περιοχές».
    Στη σχολή μας οι νηπιαγωγοί διδαχτήκαμε 60 τουλάχιστον μαθήματα για το πως να προσεγγίζουμε και να διδάσκουμε τα παιδιά σε αυτήν την ευαίσθητη και ιδιαίτερη ηλικία.
    Οι νηπιαγωγοί έχουμε πολύ μεράκι και όραμα για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας και θα χαιρόμασταν πολύ να μας επιμορφώσετε να εισάγουμε καινοτόμα προγράμματα με έμφαση στην φυσική αγωγή, στα αγγλικά και στην πληροφορική.
    Αν βάλετε καθηγητές στο νηπιαγωγείο να διδάξουν στα νήπια θα καταστραφεί ο θεσμός του Νηπιαγωγείου και η έννοια της Διαθεματικότητας.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:42 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ

    Ως έμπειρη νηπιαγωγός γενικής και ειδικής αγωγής, θεωρώ πως αποτελεί μέγα λάθος η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νηπιαγωγείου και αυτό που πρεσβεύει. Τα νήπια έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εκπαιδευτούν συστηματικά σε δεξιότητες ζωής και να ανακαλύψουν αβίαστα τον κόσμο υποστηριζόμενα από εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο που μαθαίνουν τα νήπια. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με τα παραπάνω, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά προβλήματα που αφορούν την εύρυθμη του νηπιαγωγείου, από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Υπάρχει η αναγκαιότητα ύπαρξης βοηθού στην τάξη του νηπιαγωγείου, καθώς και νηπιαγωγών με γνώσεις ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Τα νήπια είναι όλο και πιο ανώριμα.Δεν έχουν φωνολογική ενημερότητα και το λεξιλόγιό τους είναι ανεπαρκές. Χρειάζονται συναισθηματική οργάνωση, ευκαιρίες για ψυχοκινητική ανάπτυξη και ολιστική προσέγγιση της γνώσης. Γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη με τρόπους που οι νηπιαγωγοί έχουν διδαχτεί ώστε να προσφέρουν (αναδυόμενα κλπ). Μόνο η πρώιμη διγλωσσία (που ξεκινά από τη γέννηση του παιδιού) μπορεί να βοηθήσει αναπτυξιακά ένα παιδί κι όχι η προσπάθεια εκμάθησης μιας άλλης γλώσσας, όταν δεν έχει ήδη κατακτηθεί η πρώτη. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς για σταθερό πρόσωπο αναφοράς για το νήπιο, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανά μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλέπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.Δεν έχει εκπαιδευτεί γι αυτό. Δε γίνεται να ασχοληθεί κάποιος με την προσχολική ηλικία, χωρίς να έχει διδαχτεί την ψυχολογία αυτής της ηλικίας, τις παιδαγωγικές αρχές και τη διδακτική που αφορά αυτή την ηλικία. Οι νηπιαγωγοί μπορούν. Μόνο!Ελπίζω η διαβούλευση να έχει νόημα. Επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις δεχόμαστε και όσο αφορά στην εισαγωγή των αγγλικών και άλλων ειδικοτήτων στα νηπιαγωγεία, τα επιστημονικά δεδομένα, άλλα λένε.Ευχαριστώ

  • 23 Απριλίου 2020, 20:39 | Μ.Π.

    Το Υπουργείο θέλει απλά να μεταφέρει προς τα κάτω (προς την Προσχολική) ειδικότητες που δε συμπληρώνουν πια ωράριο στα δημοτικά και να μειώσει τις προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών. Επίσης, γι’ αυτό το σκοπό αυξάνει και τον ελάχιστο αριθμό για δημιουργία τμήματος στα 16, έτσι ώστε εκεί που π.χ. με εγγραφές 30 παιδιών δημιουργούνταν 2 τμήματα με 2 νηπιαγωγούς να δουλεύουν, τώρα θα δημιουργηθεί 1 τμήμα με 25-26 παιδιά και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν σε όμορα νηπιαγωγεία άρα θα εργαστεί 1 εκπαιδευτικός αντι για 2. Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Οι ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

  • 23 Απριλίου 2020, 20:30 | Σεβαστή Καρρά

    Η προσχολική αγωγή θεωρείται ότι αποτελεί τη βάση για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα πρόγραμμα της προσχολικής εκπαίδευσης, πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα, στις ανάγκες και στα βιώματα των νηπίων ώστε να προωθείται η ενεργητική μάθηση.
    Η Νηπιαγωγός είναι η πλέον κατάλληλα καταρτισμένη στην επιστήμη της αγωγής μικρών παιδιών, ώστε να δημιουργήσει το περιβάλλον, το οποίο θα υποστηρίξει την ολιστική προσέγγιση της γνώσης. Η εισαγωγή διακριτών διδακτικών αντικειμένων στο Νηπιαγωγείο, θα αποτελέσει την σχολειοποίηση της ευαίσθητης αυτής ηλικίας. Όπως γνωρίζουμε στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βρίσκεται το παιδί και καμία πρόοδος δεν συντελείται στην κατάκτηση της γνώσης, εάν δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τα εξελικτικά στάδια που διανύει το κάθε παιδί, και τις δυνατότητες του στην κατανόηση και στην κατάκτηση της γνώσης που του παρέχουμε. Στην ηλικία αυτή τα νήπια δεν έχουν ακόμη αναπτύξει το λόγο στην μητρική γλώσσα και καλούμαστε τώρα να προάγουμε τη δεύτερη γλώσσα ενώ έχουμε ανάγκη από λογοθεραπευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για να βοηθήσουν εμάς, τα παιδιά και τους γονείς. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής για τα παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα καθώς και να μειωθεί η αναλογία νηπιαγωγού μαθητών, ώστε να έχουμε ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:23 | Μαρια

    Αληθεια ποιος ειναι ο στοχος αυτης της ενεργειας; Που αναφερει στο ΔΕΠΠΣ την εκμαθηση αγγλικων; Το Αναλυτικο προγραμμα αναφερεται στην σφαιρικη και οχι κατακερματισμενη γνωση, αυτο πως θα το πετυχουμε με τις ειδικοτητες;
    Εδω καλα καλα μπερδευουν τα ελληνικα και θα μαθουν κ αγγλικα;
    Δε μιλαμε για διγλωσσια. Αυτο ειναι αλλη συνθηκη. Τα νηπια δεν ειναι ωριμα ακομη γιαυτο.
    Ειμαστε μια κοινωνια που το μονο που κανει ειναι να φορτωνει τα παιδια απο πολυ μικρες ηλικιες και φτανουν στην εφηβεια και δεν μπορουν να διαχειριστουν το αγχος τους.
    Τελος, τι γνωσεις εχουν οι εκπαιδευτικοι ειδικοτητων για παιδια προσχολικης ηλικιας;Απο την εμπειρια μου σε ιδιωτικα πλαισια εχω δει δασκαλους μουσικης,φυσικης αγωγης, αγγλικων χωρις καμια γνωση των δυνατοτητων των παιδιων αυτης της ηλικιας, να κανουν το μαθημα λες και ειναι παιδια δημοτικου και καποιοι με απαραδεκτη συμπεριφορα.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:20 | Κωνσταντίνα Μ.

    Η διδασκαλία των αγγλικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι μια καινούργια ιδέα. Πολλά ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικοι παιδικοί σταθμοί και κέντρα ξένων γλωσσών προσφερουν μαθηματα αγγλικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι εκπαιδευτικοί που έχουμε εμπειρία από τη διδασκαλία αυτης της ηλικιακης ομάδας είμαστε εντυπωσιασμένοι από τον ενθουσιασμό των παιδιών και τα μαθησιακά αποτελέσματα. Επίσης, να πω ότι τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο παρακολούθησα μαθήματα διδασκαλίας της αγγλικής σε πολύ μικρούς μαθητές. Επομένως, υπάρχει η σχετική επιστημονική κατάρτιση. Τέλος, είναι πολύ ωραία η ιδέα της συνδιδασκαλιας η οποία είναι πολύ παραμελημένη στην Ελλάδα παρά τα πολλαπλά οφέλη της σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:15 | Δημήτριος

    Είναι πράγματι λυπηρό να υπάρχει τόση εναντίωση στο αυτονόητο.
    Η διδασκαλία των Αγγλικών πρέπει να ενταχθεί στο νηπιαγωγείο.Σε όλες τις Ευρωπαικές πόλεις η διδασκαλία των Αγγλικών είναι υποχρεωτική μόνο από απόφοιτους Αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας. Όλοι οι απόφοιτοι Αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας είναι οι μόνοι που μπορούν να διδάξουν την Αγγλική γλώσσα σε αυτές τις ηλικίες Τα προγράμματα μαθημάτων των σχολών Αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν μαθήματα όπως η παιδαγωγική ψυχολογία, μαθησιακές δυσκολίες, ειδική αγωγή και διαπολιτισμική εκπαίδευση. Για ποιο λόγο όλη αυτή η εναντίωση;
    Όλοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι στα ιδιωτικά φροντιστήρια λειτουργούν τμήματα pre-junior για παιδιά νηπιαγωγείου.
    Για ποιο λόγο να μην υπάρχει δωρεάν διδασκαλία στα νηπιαγωγεία;
    Μπράβο στην υπουργό Παιδείας που επιτέλους προχώρησε στη ένταξη της διδασκαλίας των Αγγλικών απο καταρτισμένους αποφοίτους Αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας στα νηπιαγωγεία.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:00 | Γιάννης

    Υπουργέ μου καλησπέρα,μόλις διάβασα ότι στο νομοσχέδιο θα βάλετε στην πρωτοβάθμια νέες ειδικότητες όπως Αγγλικά και φυσική αγωγή.Νομιζω ότι η κίνηση αυτή είναι καλή αλλά άλλο θα απογειώνε το μέλλον της χώρας.Στις μικρές ηλικίες καλλιεργούμε πρότυπα, συνήθειες και συνείδηση.Γι αυτό θα σας πρότεινα να εισάγετε και το μάθημα της κηπουρικής στα παιδιά, όπου Γεωπόνοι θα μαθαίνουν στα παιδιά τον κύκλο του σπόρου, τα αγαθά της φύσης και το σεβασμό προς αυτήν γενικότερα ενίσχυση περιβαλλοντικής συνείδησης (προγράμματα ανακύκλωσης κλπ) Στη Γενική αλλά και στην ειδική αγωγή η συμβολη των γεωπονων θα ενισχύσει τη συνείδηση των παιδιών, θα τα κάνουν να αγαπήσουν τη φύση και θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερες αποδόσεις στα μαθήματα τους λόγω ενασχόλησης με τη φύση!

  • 23 Απριλίου 2020, 19:58 | Κωνσταντίνα Κ.

    Σαν εκπαιδευτικός, αλλά και σαν μητέρα, θεωρώ τραγικό λάθος την εισαγωγή ειδικοτήτων στο νηπιαγωγείο.Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης που θα αλληλεπιδρούν κι όχι να εναλλάσσονται ειδικότητες που δεν έχουν καν την κατάρτιση να απευθυνθούν σε αυτές τις μικρές ηλικίες.Είναι θλιβερό το γεγονός ότι κάθε υπουργός παιδείας προχωράει σε αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκπαιδευτικού κλάδου, που έχει πλήρη επίγνωση της βαθμίδας που εργάζεται.
    Πόσο μάλλον που όλο αυτό γίνετσι εν μέσω της πανδημίας.

  • 23 Απριλίου 2020, 19:49 | Χριστινα

    Αγγλικά διδάσκονται εδώ και χρόνια στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία Και παιδικούς σταθμούς με καταπληκτικά αποτελέσματα. Εξαιρετική ιδέα επιτέλους για την αναβάθμιση της δημόσια ς εκπαίδευσης.

  • 23 Απριλίου 2020, 19:40 | Φωτεινή

    Όπως γνωρίζουμε όλοι στη διαδικασία της μάθησης πρωταρχικό ρόλο παίζουν τα κίνητρα. Συνεπώς αν τα παιδιά διαμορφώσουν για την ξένη γλώσσα ισχυρά εσωτερικά κίνητρα, αν καταφέρουμε δηλαδή να τη συνδέσουμε με ευχάριστα συναισθήματα εκτός στημένου σχολικού πλαισίου, θα καταφέρουμε να έχουμε στο μέλλον αυτόνομους μαθητές που θα ασχολούνται και από μόνοι τους με τη γλώσσα και όχι αναγκαστικά υπό το φόβο του βαθμού και των τεστ. Αυτό νομίζω δεν θέλουμε όλοι;

  • 23 Απριλίου 2020, 19:34 | Αθανασία

    Τα σχόλια περί διδασκαλίας των αγγλικών απο νηπιαγωγούς είναι τουλάχιστον αστεία και απαξιωτικά προς τον κλαδο ΠΕ06. Αν νομίζετε όσοι έχετε ένα proficiency ότι μπορείτε να διδάξετε μια ξένη γλώσσα προφανώς δεν παίρνετε σοβαρά τον ρόλο του εκπαιδευτικού/παιδαγωγού.

    Η ιδέα είναι σωστή και ανοίγει το δρόμο προς διεθνή πρότυπα μάθησης. Είναι ωστόσο συνετό να δοθεί έμφαση και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • 23 Απριλίου 2020, 19:33 | Η.Κ.

    Ένα θα πω σε εσάς εκεί «πάνω»:
    Στη μέση της χρονιάς,με ρώτησε μεγάλο νήπιο τι σημαίνει η λέξη «φιλικός». Το παιδί αυτό ανήκει σε ευνοημένο οικογενειακό περιβάλλον, με μορφωμένους γονείς, χωρίς οικονομικά προβλήματα,κλπ και φυσικά χωρίς να είναι το ίδιο μειωμένης αντίληψης.
    Συμπέρασμα: τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν γνωρίζουν καλά καλά τη μητρική τους γλώσσα. Ας μάθουν τα ελληνικά και θα έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους για ξένες γλώσσες.Λυπηθείτε τα.

  • 23 Απριλίου 2020, 19:33 | Έλενα

    Πολύ καλή η ιδέα εισαγωγής των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο, ώστε τα παιδιά να έχουν μια πρώτη επαφή με τη γλώσσα μέσω παιχνιδιών και τραγουδιών. Στα περισσότερα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ήδη διδάσκονται Αγγλικά μέσω δραστηριοτήτων και τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ καλά.

  • 23 Απριλίου 2020, 19:32 | Νατασα

    Πιστευω όλοι γνωρίζετε ότι για την επιτυχεστερη κατάκτηση μια ξένης γλώσσας, το νεαρό της ηλικίας παίζει σημαντικό ρολο. Επιτέλους το υπουργείο ξεκινά με μικρά βήματα να δίνει αξία στο μάθημα των Αγγλικών, ώστε να μη χρειάζονται τα παιδιά μας φροντιστήρια και ιδιαίτερα, και ούτε αυτό μας αρέσει; αν αυξηθούν οι ώρες του μαθήματος της αγγλικής γλωσσας και στο δημοτικό, αλλά και στο γυμνάσιο και το λύκειο, έχετε συνειδητοποιήσει οτι πραγματικά θα μπορούσε να μη χρειάζεται η κατ’οικον διδασκαλία και τα φροντιστήρια;
    Οσο για τις ανησυχίες των νηπιαγωγών, υπάρχουν πολλοί νέοι εκπαιδευτικοι αγγλικής γλώσσας, με σωστη κατάρτιση, με όρεξη και αγάπη για τα παιδιά και το μάθημά τους που θα κάνουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία να αγαπήσουν τα αγγλικά και να ανυπομονούν να μαθαίνουν παίζοντας.
    Τα Αγγλικα είναι μέρος της ζωής μας, και καλό είναι τα παιδιά να εκτίθενται στη γλώσσα όσο μπορούν ακόμα να την κατακτήσουν βιωματικά. Τα υπόλοιπα περί λανθασμένων χειρισμών και λανθασμένων προτεραιοτητων, είναι φοβάμαι στη φύση που έχουν οι άνθρωποι να φοβούνται το καινούριο και να μην αποδέχονται αυτό που (νομίζουν ότι) τους ξεβολευει.

  • 23 Απριλίου 2020, 19:30 | Δημητρα

    Να φερετε ψυχολογους να ενισχυσουν στα παιδια την ενσυναισθηση και να υποστηριξουν τους εκπαιδευτικους.. Τα παιδια ειναι ζαλισμενα απο τις οθονες και ηδη μπερδευουν τις δυο γλωσσες.. Νομιζω δεν εχει νοημα κατι τετοιο

  • 23 Απριλίου 2020, 19:27 | Βέρα

    Η εισαγωγή διακριτών διδακτικών αντικειμένων μόνο σύγχυση θα μπορούσε να προκαλέσει στα παιδιά του νηπιαγωγείου.Το κάθε θέμα διδάσκεται ολιστικά.Προφανως αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καθόλου τι γίνεται σε 1 νηπιαγωγείο.Πολλα παιδιά επίσης παρουσιάζουν δυσκολίες στον λόγο κ άλλα πολύ απλά δεν μιλάνε ακόμα καθαρά.Ποσο θα τα μπερδέψουμε;;;Αυτο που χρειάζεται μέσα η τάξη είναι λογοθεραπευτές…Κ να φροντίζουν να στέλνουν τους εκπαιδευτικούς παράλληλης εγκαίρως!!!

  • 23 Απριλίου 2020, 19:24 | Μαρία καφφετζακη

    Απαράδεκτο να φορτώσουν και το νηπιαγωγείο.. Τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδι σαυτη την ηλικία δεν έχουν ακόμα αποκτήσει ολοκληρωτικά και σωστά ούτε την μητρική τους γλωσσα