Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 1 Μαΐου 2020, 21:47 | Βασιλικη

    Διαφωνω ριζικα για την σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση των παιδιων

  • 1 Μαΐου 2020, 21:43 | Μαρία Φρουδακη

    Διαφωνώ κάθετα κ απόλυτα με τη σεξουαλικη διαπαιδαγωγιση στο νηπιαγωγείο. Είναι ευθύνη του γονεα με την συμβολή πνευματικών πατέρων. Σας παρακαλώ, όχι σε αυτό

  • 1 Μαΐου 2020, 21:28 | Ευαγγελία Παπανικολάου

    Ποιος ο σκοπός να μπει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγείο; Ποιον ή τι εξυπηρετεί; Πάντως όχι τα παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη να χαρούν την παιδική τους ηλικία και αθωότητα! Κι αν τα παιδιά έχουν κάποια ερωτήματα, αυτά είναι ευαίσθητα δεδομένα και δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα από τους εκπαιδευτικούς, τα οποία να μπορούν να απαντήσουν, χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Επίσης κάτι τέτοιο μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με το κοινωνικο-πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο της κάθε οικογένειας. Κάτι τέτοια θέματα απαιτούν εξατομικευμένη διδασκαλία και μόνο η οικογένεια είναι σε θέση να την προσφέρει ειδικά σε αυτές τις ηλικίες! Γι αυτό διαφωνώ με την εισαγωγή της σε τόσο μικρή ηλικία!

  • 1 Μαΐου 2020, 21:26 | Νικολεττα

    Μια φορά είσαι παιδι!! Δεν ξαναγεννιέσαι !! Γιατί να μην διαφυλάξουμε την παιδική αθωότητα όσο το δυνατόν περισσότερο;; Εμείς οι γονείς πρέπει να την προστατέψουμε ! Φέρουμε ευθύνη !! Θεωρώ λοιπον απαράδεκτο και εγκληματικό το όλο εγχείρημα !! Και πως σίγουρα εξυπηρετεί σκοτεινές σκοπιμότητες…

  • 1 Μαΐου 2020, 21:16 | Νικόλαος Μπακοδήμος

    Απαράδεκτο και επιεικώς ύποπτο το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε τόσο μικρή ηλικία…δεν ξέρω πραγματικά τι επιδιώκεται…άμεση απόσυρση του προγράμματος

  • 1 Μαΐου 2020, 21:09 | Σταύρος Γεράνιος

    –> Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς
    –> Το μάθημα της φυσικής αγωγής πρέπει να διδάσκεται τουλάχιστον για 3 ώρες εβδομαδιαία σε όλες ανεξαιρέτως τις τάξεις των δημοτικών σχολείων. Η συμβολή της φυσικής αγωγής ήδη από τη νηπιακή ηλικία και την ηλικία του δημοτικού, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη τόσο σε κινητικό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Σύμφωνα δε με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες η φυσική αγωγή παίζει πρωταρχικό και καίριο ρόλο για την αύξηση της οστικής πυκνότητας των νηπίων και των παιδιών. Περιττό να αναφερθεί η σημαντικότητα της φυσικής αγωγής για την υιοθέτηση δια βίου υγιεινών συνθηκών και τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα την μείωση μακροπρόθεσμα της δαπάνης για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν προβλέπει καθημερινή άσκηση και αθλητισμό είναι εξ αρχής αποτυχημένο.

  • 1 Μαΐου 2020, 21:08 | Αντώνης

    Τη σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση των παιδιών μου δε θα ήθελα να την αναλάβουν υπάλληλοι που δεν έχουν τις ίδιες αξίες και αρχές με αυτές της οικογένειάς μου. Θα προτιμούσα να την αναλάβω ο ίδιος. Αν μου αφήνετε αυτό το δικαίωμα. Δε σας εμπιστεύομαι, για να σας το κάνω τελείως λιανά. Να κάνετε διαπαιδαγωγηση στα δικά σας παιδιά.

  • 1 Μαΐου 2020, 20:58 | Μανώλης

    Είναι ντροπή κ.υπουργέ. Να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο άρθρο περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.. Για αυτό σας φέραμε στην εξουσία; Νομίζετε ότι θα σας ξαναψηφίσουμε; Υπεύθυνοι για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είμαστε οι ίδιοι οι γονείς των. Δυστυχώς συνεχίζετε το καταστροφικό έργο των προηγούμενων σας…

  • 1 Μαΐου 2020, 20:57 | Μαριάμ Τζεβελεκάκη

    Αρνούμαι ρητά και κατηγορηματικά τα παιδιά μου να ενταχθούν σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα δεξιοτήτων ή όπως αλλιώς το ορίζετε! Δεν είναι δικαίωμα «ειδικών» ή του Υπουργείου να τραυματίσει κατ’αυτόν τον τρόπο τις αθώες ψυχούλες. Ντροπή!

  • 1 Μαΐου 2020, 20:48 | Iωάννης Ελ. Κυμιωνής

    Η πρωτοβουλία αποτελεί τολμηρή απόπειρα εφαρμογής της πειραματικής νομοθέτησης στην Εκπαίδευση. Διακρίνεται σε τρεις φάσεις (α) ΥΑ περί Πιλοτικής Εφαρμογής, (β) ΥΑ περί των λεπτομερειών του κατ’ιδίαν «Εργαστηρίου», (γ) Εκθεση Αποτελεσμάτων και Γνωμοδότηση του ΙΕΠ. Εάν στην πρώτη φάση δεν εκδοθεί η ΥΑ με Κατάλογο των θεμάτων των «Εργαστηρίων» ενταγμένο σε τριετή τουλάχιστον κεντρικό σχεδιασμό του ΥΠΑΙΘ σε συνεργασία με τους Φορείς της Εκπαίδευσης, τους Εκπροσώπωους Γονέων και τους Κοινωνικούς Εταίρους, εάν η ΥΑ της δεύτερης φάσης δεν εκδοθεί σε στενή συνεργασία με το ΙΕΠ, το ΙΕΠ στην τρίτη φάση τι θα αξιολογήσει; Νομίζω ότι η προτεινόμενη διαδικασία πρέπει να επανελεγχθεί.

  • 1 Μαΐου 2020, 20:22 | Φωτεινή

    Όσον αφορα σε ζητήματα εκπαιδευσης Είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο απο την Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου, κάθε γονιός να λαμβάνει για το παιδι του εκπαίδευση σύμφωνη με τις θρησκευτικές του και φιλοσοφικές του πεποιθήσεις. Συνεπώς, δεν δέχομαι την σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση όπως κάποιοι θέλουν να διδάξουν και ούτε αυτη να γινεται στα πλαίσια του σχολείου, ποσο μαλλον απο τοσο μικρή ηλικία. Αφήστε τους γονεις και κηδεμόνες να αναλάβουν αυτο το ευαίσθητο θεμα.
    Επισης σύμφωνα με έρευνες η 6η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά βιασμού ειναι η Σουηδία, μια χώρα που κατεξοχήν εχει φροντίσει για τη σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση στα σχολεια. Συνεπώς ακομα η εφαρμογή σε αλλες δεν δείχνουν εποικοδομητικά αποτελέσματα για τέτοιου είδους προγράμματα. Ούτε πιλοτικά δεν χρειάζεται να γινει, η εμπειρία απο αλλα χώρες υπάρχει. Μην κάνετε τα παιδια πειραματόζωα, δεν φταίνε σε τιποτα!
    Τέλος, με όλο το σεβασμό στις προσπάθειες…μην απογοητεύσετε παλι τον ελληνικό λαό, όπως εγινε με τη Μακεδονία!
    Ας δούμε σε μια κυβέρνηση να υπάρχει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

  • 1 Μαΐου 2020, 20:14 | Ψάλτης Αβρααμ

    Διαφωνώ με την σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικο

  • 1 Μαΐου 2020, 20:12 | Γιώργος Ασικης

    Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει. Η διαπαιδαγωγηση χρειάζεται να γίνεται σε πιο σημαντικά πραγματα και πιο ουσιαστικά. Αυτά τα θέματα δεν χρειάζεται να τυγχάνουν διαπαιδαγωγησης. Οι μικρές ψυχουλες των παιδιών χρειάζονται αγάπη, κατανόηση και φροντίδα. Τα παιδιά χρειάζονται βάσεις γερές και αγνές και κάτι τέτοιο δεν ειναι ουτε αγνό ουτε χρειάζεται.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:46 | Μιχαήλ Κανέλος

    Δυσκολεύομαι να κατανοήσω σήμερα ποια είναι η ανάγκη για «σεξουαλική αγωγή» των παιδιών μας στο πλαίσιο μάλιστα της σχολικής τους παιδείας. Όπως σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής μας μάθαμε να ακολουθούμε τυφλά την «φωτισμένη» Δύση, έτσι και στο θέμα αυτό. Ο φόβος μας είναι πάντα να μην υστερήσουμε απέναντί της. Γι’ αυτό αντιγράφουμε πρόθυμα τον προβληματισμό και τις μεθόδους της. Επόμενο, λοιπόν, να θεωρούμε απαραίτητο, ο «διαφωτισμός» να προχωρήσει και στην προβληματολογία του «γενετησίου ενστίκτου». Βέβαια, το τι διδάσκει η Δύση σχετικά με το ζήτημα αυτό, δεν φαίνεται να θεωρείται πρωταρχικής σημασίας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Δύση -και εμείς μαζί της, αφού είμαστε κομμάτι της, κλυδωνίζεται σε μία λαίλαπα πανσεξουαλισμού. Ο «φροϋδισμός» έχει καταστεί κυριαρχούσα ιδεολογία στην εποχή μας. Η προτεραιότητα δίνεται στο σεξουαλικό ένστικτο και στη κτηνώδη ορμή. Το ανθρώπινο σώμα κατάντησε υποτιμημένη αξία και αντικείμενο, δυστυχώς ένα όργανο ηδονής. Μέσα σ’ αυτό τό κλίμα διαμορφώνεται το περιεχόμενο της «σεξουαλικής» διαφώτισης του Ευρωπαίου ανθρώπου.
    Δηλαδή θα διδάσκονται τα μικρά παιδάκια οτι με άλλο φύλο γεννήθηκαν (βιολογικό) και, ίσως, να έχουν άλλο φύλο («κοινωνικό»);
    Συνέλθετε σας παρακαλώ και μην προχωρήσετε σε απαράδεκτες ενέργειες που θα προκαλέσουν την καταστροφή της ψυχικής υγείας των μικρών παιδιών.
    Γονείς αφυπνιστείτε και σείς και όλη η Κοινωνία.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:46 | Iωάννης Δ.

    Χριστός Ἀνέστη! Η θεματική ενότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να καλύπτεται στο μάθημα της βιολογίας (αναπαραγωγικό σύστημα) όπως υφίσταται τώρα στο ευρύτερο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας. Στην πρωτοβάθμια δεν χρειάζεατι.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:37 | Δανιήλ ‘Αεράκης

    Η τρυφερότητα του παιδιού είναι άδιαπραγμάτευτη. Η αγνότητά του είναι λουλούδι πού δέν τσαλαπατιέται. Η ομορφιά της ηθικής δέν διδάσκεται στά μικρά παιδιά. Είναι θεοδίδακτη. Τόν ήλιο κανένας δέν τον διδάσκει να είναι φώς. Την καρδιά κανένας δέν την διδάσκει πώς νά χτυπά. Να σεβαστούμε τα παιδιά. Τρία κινούν το φυσικό θαυμασμό: Τό πουλί πού κελαηδεί, τό λουλούδι που μοσχοβολά καί τό χαμόγελο του μικρού παιδιού. Οι μεγάλοι αγγίζουμε κάποτε τά παιδιά απρόσεκτα. Σαν φτάσουν τα παιδιά στη μετάβαση γιά την όμορφη, αλλά και δύσκολη εφηβία, τότε προσεκτικοί γονείς, φωτισμένοι δάσκαλοι καί ενάρετοι λειτουργοί του Θεού θά μιλήσουν στό αγόρι που γίνεται άντρας καί στό κοριτσι πού γίνεται γυναίκα. Κάθε πράγμα στήν ώρα του. Καί φυσικά τό αθώο παιδί θέλει νά ζήσει την αθωότητά του. Μη το τρομάξουμε μέ πρόωρες διδασκαλίες.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:26 | Αντώνιος Κωνσταντάρας

    Η φύση έχει επιλέξει ένα τρόπο. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραφύσει. Άλλο η ανοχή στη διαφορετικότητα και άλλο να παρουσιάζεται το παραφύσει σαν φυσιολογικό.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:24 | Γεώργιος

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο θίγονται οικογένειες, θρησκευτικές πεποιθήσεις και στο άμεσο μέλλον συνηδησεις, ποιος είναι ο στόχος νά αποδεχθούν η επόμενες γενιές την διαφορετικότητα η να γαλουχισουν τά παιδιά μας σε κάτι διαφορετικό?Αισχος

  • 1 Μαΐου 2020, 19:21 | Ευγενία Φ.

    Η ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα εργαστήρια δεξιοτήτων όλων των βαθμήδων εκπαίδευσης που προωθείται με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα από τη βαθμίδα του νηπιαγωγείου, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μία απαράδεκτη, αντιδεοντολογική και αντιπαιδαγωγική μέθοδος, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το βαθμό ωριμότητας, αλλά και πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών, ιδιαίτερα των νηπίων.
    Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας αναγκαίος προοδευτισμός, διότι δεν συνάδει με τις λοιπές μαθησιακές δραστηριότητες των διαφόρων βαθμίδων εκπαίδευσης, πόσο μάλλον με τις δραστηριότητες των νηπίων, ούτε και αποτελεί αντικείμενο ενός υγειούς πειραματισμού, αφού δεν προάγει το ήθος, τη γνώση, τις νοητικές δεξιότητες, αλλά φροντίζει να ενσπείρει ψήγματα μιας πρώιμης σεξουαλικότητας και αυτοπειραματισμού με διάφορες απαράδεκτες πρακτικές. Αυτό θα έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα, σε πολλά παιδιά, ιδιαίτερα μικρής ηλικίας που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την προσωπικότητά τους, να διαταραχθεί η αντίληψη που έχουν για το φύλο τους, η σεξουαλική τους προδιάθεσή, η ενασχόλησή τους με σεξουαλικά παιχνίδια μίμησης, όταν μάλιστα αυτό προβάλλεται από τους «ειδικούς» ως κάτι το φυσιολογικό.
    Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει στη συνείδηση των παιδιών αυτών, η εδραία μέχρι σήμερα αντίληψη για την οικογένεια, που απαρτίζεται από συγκεκριμένα μέλη με συγκεκριμένους ρόλους οι οποίοι διασώζονται αναλλοίωτοι εδώ και χιλιετίες και είναι: ο πατέρας, η μητέρα, τα παιδιά, τα αδέλφια, ο παππούς, η γιαγια΄κλπ.
    Όσο κι αν επιθυμούν κάποιοι από τα μέλη της Κυβέρνησης και των λοιπών κομμάτων της Βουλής, να αλλοιώσουν την αποστολή, το ρόλο και την σύσταση της οικογένειας, αυτά όλα αποτελούν στοιχεία της βιολογικής ταυτότητας του κάθε ατόμου που δεν μπορεί κανένα νομοσχέδιο και καμμία πολιτική απόφαση να αλλάξει.
    Επιπλέον δε, αυτού του είδους τα εργαστήρια δεξιοτήτων ουδεμία σχέση έχουν με την έννοια της παιδείας, ούτε και με τον ελληνορθόδοξο προσανατολισμό που που αυτή καλείται να εκπληρώνει σύμφωνα με το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα.
    Προσωπικά, ως ορθόδοξη χριστιανή, μητέρα και εργαζόμενη, διαμαρτύρομαι και αντιτάσσομαι απερίφραστα στην ψήφιση αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου και ζητώ την απόσυρσή του. Οι τώρα Κυβερνώντες, αλλά και όλοι όσοι θα θέσουν την υπογραφή τους σε αυτό το ανοσιούργημα, ας έχουν υπόψη τους ότι αποδομώντας την παραδοσιακή μορφή οικογένειας που ανέθρεψε γενιές ολόκληρες ηρώων, λογίων, επιστημόνων, αλλά και απλών ευσυνείδητων και δημιουργικών πολιτών, αποδομούν παράλληλα το ίδιο το ελληνικό έθνος και κάθε υγιή θεσμό μέσα στην ελληνική κοινωνία.
    Ας θυμούνται επίσης, ότι από τα έργα τους θα κριθούν εν τέλει στο μέλλον και γι΄ αυτά θα δώσουν κάποια μέρα φρικτό λόγο στον Κύριο Ιησού Χριστό.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:21 | ΕΚ

    Ένας ακόμη προβληματισμός μου είναι εάν οι ενδεικτικές δράσεις που προτείνονται έχουν κάποια τεκμηρίωση αποτελεσματικότητας στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Στηρίζονται για παράδειγμα σε δημοσιευμένες έρευνες στην διεθνή βιβλιογραφία που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα αυτών των δράσεων;

  • 1 Μαΐου 2020, 19:18 | Αποστολος

    Αρνούμαι ρητά και κατηγορηματικά τα παιδιά μου να ενταχθούν σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα που αφορά την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από το νηπιαγωγείο καθώς και σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:17 | Κατερίνα Μ

    Ο στόχος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ιδικά σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι να ενημερώσει τους μαθητές πως να προστατεύονται αλλά να τους πονηρέψει απο αυτή την τόσο αθώα και τρυφερή ηλικία και να τους αλλοιώσει κατι που δεν είναι και πολύ δύσκολο να το καταλάβουμε.

    Ειναι των γονέων δουλειά να το κάνουν
    όταν κρίνουν αυτοί και όχι του Υπουργείου!
    Τα παιδιά ειναι αθώα ΜΗΝ τα πονηρεύετε !

    Αρνούμαι να παρακολουθήσουν τα παιδιά μου είτε είναι υποχρεωτικό είτε όχι!

    Βάλτε τον Χριστό στα σχολεία και τα προβλήματα των παιδιών θα λυθούν.

    Αντί για αυτό εσείς τον βγάζετε όσο μπορείτε και όχι τυχαία. Ξέρετε τι κάνετε πολύ καλά.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:31 | Χρήστος/ Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας

    Αν περιλαμβάνετε αυτό στις «δεξιότητες», όπως διαβάζουμε στο http://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs, τότε στα θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης προτεραιότητα έχουν οι γονείς, σε αυτή, κι όχι μόνο, ηλικία. Δεν σας επιτρέπεται να νομοθετείτε ό, τι θέλετε, «ανοίγοντας την πόρτα» του σχολείου σε μονόπλευρες & αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, που απειλούν ή καταστρέφουν την αθωότητα νηπίων και μικρών παιδιών. Ως Σύλλογος που εκφράζει την πείρα και την φωνή 4.000 πολυτέκνων οικογενειών αρνούμαστε και δεν θα επιτρέψουμε αυτή την εκτροπή.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:27 | Ελευθερία

    Διαφωνώ ρητά με την επιβολή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Οι γονείς είναι αρμόδιοι για το θέμα αυτό.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:27 | Γιώργος

    Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Μετά μεγάλης μου εκπλήξεως πληροφορήθηκα ότι η Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την «λίαν ρευστή», συγκυρία εν μέσω της ασθενείας του κορονοϊού, νομοθέτησε την δυνατότητα επιτελέσεως σεξουαλικής διαπαιδαγωγήσεως στα ελληνόπουλα ήδη από την ηλικία του νηπιαγωγείου. Είναι πραγματικά θλιβερό να υλοποιείται μιά τέτοιου είδους πολιτική απόφαση από την τρυφερή ηλικία των 4 – 5 ετών. Από μιά ηλικία γεμάτη αθωότητα, ξενοιασιά και ανεμελιά την οποία έρχονται να διαταράξουν «νοσηροί» εγκέφαλοι με «ύποπτους» σκοπούς και στόχους. Λυπούμαι για το «κατάντημα», της νομοθετικής λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους. Αποτελεί αίσχος για όλους εκείνους τους δήθεν «πατριώτες» του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι δήθεν κόπτονται για την πρόοδο και ευημερία της Ελληνικής Κοινωνίας να επιχειρούν «ξεκάθαρα», όπως εισάγουν ξενόφερτα πρότυπα εκπαιδευτικής αγωγής για την πλέον ευαίσθητη και ανυπεράσπιστη ηλικία της κοινωνίας μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε η ανωτέρω «κατάπτυστη» θεωρητική βάση και προσπάθεια να καταστεί πράξη διότι θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα και δη ηθικής και ψυχολογικής φόρτισης και πλευράς. Με αποτέλεσμα οι όποιες τυχόν μορφωτικές «δεξιότητες» για τις οποίες μας ομιλούν οι κυβερνώντες να καταστούν εν ευθέτω χρόνω ηθικές και ψυχικές α – δεξιότητες και κατ’ ουσίαν αποτυχίες.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:17 | Μαρια

    Αρνούμαι ρητά και κατηγορηματικά τα παιδιά μου να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε προγραμμα δεξιοτήτων η όπως αλλιώς ονομαστεί!
    Ως γονέας, μόνο εγώ έχω το απόλυτο δικαίωμα, να ενημερώσω τα παιδιά μου για το θέμα της σεξουαλικότητας όπως και όποτε το κρίνω εγώ κατάλληλο!
    Τα έχουμε ξεπουλήσει σχεδόν όλα στο όνομα της παγκοσμιοποιησης!
    Έχουμε χάσει τις αξίες μας. Φτάνει ! Έως εδώ!

  • 1 Μαΐου 2020, 18:10 | Βασιλική

    Tα τελευταία χρόνια συμμετείχα σε προγράμματα ομαλής μετάβασης των νηπίων απ το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο και δίδαξα σε συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία στα Δημοτικά στα οποία εργάζομαι ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.
    Από εκείνη τη μέρα τα παιδιά του Νηπιαγωγείπυ δεν έπαψαν να τρέχουν καθημερινά σε μένα και στα κάγκελα του σχολείου μολις με έβλεπαν να φτάνω και να ρωτούν πότε θα ξανακάνουμε γυμναστική μαζί.
    Ως εκείνη τη στιγμή τα παιδιά αφήνονταν ελεύθερα στο προαύλιο να παίξουν χωρίς οργανωμένο και δομημένο πλάνο με σκοπούς και στοχους και περιεχόμενο.Οι νηπιαγωγοί όσες φορές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν κάποια δραστηριότητα ασφαλώς και δε μπορούσαν να δώσουν τη κατάλληλη ανατροφοδότηση στις κινητικές δεξιότητες καθώς δεν έχουν τη κατάλληλη κατάρτιση.Ήταν μάλιστα ορατά και σφάλματα στην οργάνωση και το προγραμματισμό της δραστηριότητας αφού τα παιδιά σέρνονταν απ το χέρι να τοποθετηθούν σε ομάδες (χωρις προβλεψη δημιουργικού και εχαριστο τροπου διαχωρισμου).Ο χρόνος δε που τα παιδιά καρτερούσαν σε σειρές για να εκτελέσουν τη δεξιότητα ήταν εγκληματικά δυσανάλογος στο βαθμό που σε μια ολόκληρη διδακτική ώρα ο χρόνος αναλώθηκε με αναμονή σε σειρές και διαχωρισμό ομάδων και τα περισσοτερα παιδια συμμετειχαν ενεργα για ελάχιστα δευτερόλεπτα ως λεπτά.Ακόμη δε και όταν κάποια μπόρεσαν να εκτελέσουν για δεύτερη φορά δεν κατέστει δυνατο να λάβουν την ενδεδειγμενη ανατροφοδοτηση εξ αρχης με αποτέλεσμα να απογοητευθούν.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες φυσικά και δε μπορούμε να μιλάμε για την επίτευξη ψυχοκινητικών γνωστικών και βιωματικών στόχων.
    Ασφαλως και δεν είναι κομμάτι των νηπιαγωγων και ασφαλώς δεν έχουν την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση για να ανταποκριθούν κάτι που μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αν μελετήσει το προγραμμα σπουδωντης κάθε σχολής.Είναι πλέον καιρός να δούμε και τα παιδιά του νηπιαγωγείου όπως και αυτά του Δημοτικού να ζητοκραυγάζουν από ενθουσιασμό και υψηλότατο κίνητρο για το αγαπημένο τους μάθημα τη Φυσική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο από τους κατεξοχην αρμόδιους και επιστημονικά καταρτισμένους με βαση το αναλυτικο προγραμμα σπουδών τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:08 | Μαρία Κουντούρη

    Θα ήθελα πιο συγκεκριμένα να γίνει λόγος για ποιες ακριβώς δεξιότητες στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε και να τις συσχετίσουμε με μία συνολική φιλοσοφία και στοχοθεσία του εκπαιδευτικού μας συστήματος ανά σχολική βαθμίδα

  • 1 Μαΐου 2020, 18:08 | Μάρθα

    Tα τελευταία χρόνια συμμετείχα σε προγράμματα ομαλής μετάβασης των νηπίων απ το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο και δίδαξα σε συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία στα Δημοτικά στα οποία εργάζομαι ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.
    Από εκείνη τη μέρα τα παιδιά του Νηπιαγωγείπυ δεν έπαψαν να τρέχουν καθημερινά σε μένα και στα κάγκελα του σχολείου μολις με έβλεπαν να φτάνω και να ρωτούν πότε θα ξανακάνουμε γυμναστική μαζί.
    Ως εκείνη τη στιγμή τα παιδιά αφήνονταν ελεύθερα στο προαύλιο να παίξουν χωρίς οργανωμένο και δομημένο πλάνο με σκοπούς και στοχους και περιεχόμενο.Οι νηπιαγωγοί όσες φορές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν κάποια δραστηριότητα ασφαλώς και δε μπορούσαν να δώσουν τη κατάλληλη ανατροφοδότηση στις κινητικές δεξιότητες καθώς δεν έχουν τη κατάλληλη κατάρτιση.Ήταν μάλιστα ορατά και σφάλματα στην οργάνωση και το προγραμματισμό της δραστηριότητας αφού τα παιδιά σέρνονταν απ το χέρι να τοποθετηθούν σε ομάδες (χωρις προβλεψη δημιουργικού και εχαριστο τροπου διαχωρισμου).Ο χρόνος δε που τα παιδιά καρτερούσαν σε σειρές για να εκτελέσουν τη δεξιότητα ήταν εγκληματικά δυσανάλογος στο βαθμό που σε μια ολόκληρη διδακτική ώρα ο χρόνος αναλώθηκε με αναμονή σε σειρές και διαχωρισμό ομάδων και τα περισσοτερα παιδια συμμετειχαν ενεργα για ελάχιστα δευτερόλεπτα ως λεπτά.Ακόμη δε και όταν κάποια μπόρεσαν να εκτελέσουν για δεύτερη φορά δεν κατέστει δυνατο να λάβουν την ενδεδειγμενη ανατροφοδοτηση εξ αρχης με αποτέλεσμα να απογοητευθούν.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες φυσικά και δε μπορούμε να μιλάμε για την επίτευξη ψυχοκινητικών γνωστικών και βιωματικών στόχων.
    Ασφαλως και δεν είναι κομμάτι των νηπιαγωγων και ασφαλώς δεν έχουν την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση για να ανταποκριθούν κάτι που μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αν μελετήσει το προγραμμα σπουδωντης κάθε σχολής.Είναι πλέον καιρός να δούμε και τα παιδιά του νηπιαγωγείου όπως και αυτά του Δημοτικού να ζητοκραυγάζουν από ενθουσιασμό και υψηλότατο κίνητρο για το αγαπημένο τους μάθημα τη Φυσική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο από τους κατεξοχην αρμόδιους και επιστημονικά καταρτισμένους με βαση το αναλυτικο προγραμμα σπουδών τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:06 | Βάγγη

    Η νηπιακή ηλικία των παιδιών είναι καθοριστική περίοδος για την μετέπειτα ζωή τους όχι μόνο πνευματικά αλλά και σωματικά. Σε εκείνη τη φάση αναπτύσσεται ένα πρώτο κινητικό πρότυπο. Ειδικά σήμερα που τα παιδιά περιορίζονται σε δραστηριότητες μέσα στο σπίτι(τηλεόραση, παιχνίδια στον Η/Υ). Όπως οι νηπιαγωγοί αναλαμβάνουν το έργο τους, έτσι και οι απόφοιτοι καθηγητές ΤΕΦΑΑ πρέπει να αναλάβουν το δικό τους έργο, την διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Πόσο ακόμα θα πλήττεται το υγειονομικό σύστημα από πολίτες που δεν έλαβαν ποτέ σωστή φυσική αγωγή; Μειωμένη φυσική αγωγή έχει ως επακόλουθο: παχυσαρκία, μειωμένη κινητική δραστηριότητα, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο κτλπ. Ειδικότερα για την παχυσαρκία, η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Οι νηπιαγωγοί καλούνται να υπηρετήσουν τελείως διαφορετικό σκοπό στην εκπαίδευση, όπως ακριβώς και οι γυμναστές. Ας μην υπολογίζουμε τον κάθε εκπαιδευτικό καταρτισμένο σε πράγματα εκτός του κλάδου του, γιατί το πρόβλημα απλά θα αποτελεί ένα φαύλο κύκλο.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:04 | Μιχάλης

    Η Φυσική Αγωγή στο Πρόγραμμα Σπουδών για το νηπιαγωγείο αποβλέπει
    στο να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν το δραστήριο παιχνίδι, να αποκτήσουν μια πλατιά κινητική βάση εμπειριών, να μάθουν κανόνες και να αναπτύξουν συμπεριφορές που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν αρμονικά
    στη σχολική ζωή. Η ανάπτυξη της αγάπης για την κίνηση, η διασκέδαση από
    το παιχνίδι, η εδραίωση σταθερών ρουτινών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και η συνεργασία είναι το ζητούμενο από τη συμμετοχή του παιδιού
    στις κινητικές δραστηριότητες σ’ αυτή την ηλικία.
    Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των παιδιών στα περιεχόμενα της Φυσικής Αγωγής αποβλέπει:
    1. Στην ανάπτυξη των βασικών κινητικών δεξιοτήτων όπως
    α. Δεξιότητες σταθεροποίησης (κάθετες στηρίξεις σώματος, ρολάρισμα
    σώματος, ισορροπίες κ.λπ.)
    β. Δεξιότητες μετακίνησης (περπάτημα, τρέξιμο, άλματα, αναρρίχηση
    κ.λπ.)
    γ. Δεξιότητες χειρισμού (ρίψη, υποδοχή, αναπήδηση μπάλας, κτύπημα με
    αντικείμενα κ.ά.)
    2. Στην ανάπτυξη κινητικών εννοιών (όπως αντίληψη χώρου, του σώματος
    της ποιότητας στην κίνηση, της αντίληψης σχέσεων, της προσπάθειας, του
    ρυθμού κ.ά.)
    3. Στην εφαρμογή των κινητικών δεξιοτήτων και κινητικών εννοιών (στη γυμναστική, στον χορό, σε αναπτυξιακά κατάλληλα παιχνίδια).
    4. Στην ενεργοποίηση της φαντασίας και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.
    5. Στην ενίσχυση των νοητικών ικανοτήτων μέσα από την επίλυση προβλημάτων κίνησης και στη διευκόλυνση ανάπτυξης του προφορικού λόγου
    που σχετίζεται με την κίνηση.
    6. Στην εκμάθηση απλών κανόνων και στην εδραίωση σταθερών συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία.
    7. Στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και του θάρρους
    8. Στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων για την αποδοχή των άλλων και
    την αποτελεσματική συνεργασία μαζί τους.
    Για όλα αυτά και πολλά ακόμα παραπάνω, υπεύθυνος και καταρτισμένος του αντικειμένου το λιγοτέρο 4 χρόνια από την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση είναι ο επιστήμων ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:04 | Βασιλική Νικολαΐδου

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
    Διαφωνώ ριζικά με την είσοδο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικό μάθημα σε 5άχρονα παιδιά!!
    Παρακαλώ αποσύρετε το νομοσχέδιο.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:02 | Όλγα

    Tα τελευταία χρόνια συμμετείχα σε προγράμματα ομαλής μετάβασης των νηπίων απ το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο και δίδαξα σε συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία στα Δημοτικά στα οποία εργάζομαι ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.
    Από εκείνη τη μέρα τα παιδιά του Νηπιαγωγείπυ δεν έπαψαν να τρέχουν καθημερινά σε μένα και στα κάγκελα του σχολείου μολις με έβλεπαν να φτάνω και να ρωτούν πότε θα ξανακάνουμε γυμναστική μαζί.
    Ως εκείνη τη στιγμή τα παιδιά αφήνονταν ελεύθερα στο προαύλιο να παίξουν χωρίς οργανωμένο και δομημένο πλάνο με σκοπούς και στοχους και περιεχόμενο.Οι νηπιαγωγοί όσες φορές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν κάποια δραστηριότητα ασφαλώς και δε μπορούσαν να δώσουν τη κατάλληλη ανατροφοδότηση στις κινητικές δεξιότητες καθώς δεν έχουν τη κατάλληλη κατάρτιση.Ήταν μάλιστα ορατά και σφάλματα στην οργάνωση και το προγραμματισμό της δραστηριότητας αφού τα παιδιά σέρνονταν απ το χέρι να τοποθετηθούν σε ομάδες (χωρις προβλεψη δημιουργικού και εχαριστο τροπου διαχωρισμου).Ο χρόνος δε που τα παιδιά καρτερούσαν σε σειρές για να εκτελέσουν τη δεξιότητα ήταν εγκληματικά δυσανάλογος στο βαθμό που σε μια ολόκληρη διδακτική ώρα ο χρόνος αναλώθηκε με αναμονή σε σειρές και διαχωρισμό ομάδων και τα περισσοτερα παιδια συμμετειχαν ενεργα για ελάχιστα δευτερόλεπτα ως λεπτά.Ακόμη δε και όταν κάποια μπόρεσαν να εκτελέσουν για δεύτερη φορά δεν κατέστει δυνατο να λάβουν την ενδεδειγμενη ανατροφοδοτηση εξ αρχης με αποτέλεσμα να απογοητευθούν.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες φυσικά και δε μπορούμε να μιλάμε για την επίτευξη ψυχοκινητικών γνωστικών και βιωματικών στόχων.
    Ασφαλως και δεν είναι κομμάτι των νηπιαγωγων και ασφαλώς δεν έχουν την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση για να ανταποκριθούν κάτι που μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αν μελετήσει το προγραμμα σπουδωντης κάθε σχολής.Είναι πλέον καιρός να δούμε και τα παιδιά του νηπιαγωγείου όπως και αυτά του Δημοτικού να ζητοκραυγάζουν από ενθουσιασμό και υψηλότατο κίνητρο για το αγαπημένο τους μάθημα τη Φυσική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο από τους κατεξοχην αρμόδιους και επιστημονικά καταρτισμένους με βαση το αναλυτικο προγραμμα σπουδών τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:58 | Μαριλένα

    Κατανοώ την αντίδραση και την ανησυχία των νηπιαγωγών που υπάρχει.Πάντα έτσι γίνεται σε κάθε καινούργιο.Ας θυμηθούμε λίγο αντιδράσεις για το αναλυτικό πρόγραμμα .Έλεγαν ότι κατακερματίζει τη γνώση έτσι όπως ήταν δομημένο.Τώρα αποτελεί επιχείρημα ενάντια στις ειδικότητες!!!.Αντιδράσεις στην ευέλικτη ζώνη.Τώρα το project αποτελεί επιχείρημα!!!αντιδράσεις για το ολοήμερο γιατί δεν ήταν δυνατόν δύο νηπιαγωγοί να μοιράζονται μία τάξη ,το ίδιο τμήμα τα ίδια υλικά!!!Αντιδράσεις απίστευτες για τα τμήματα ένταξης!!Όλα αυτά ξεπεράστηκαν !!! Το ενιαίο πλαίσιο Σπουδών ονομάστηκε έτσι γιατί η φιλοσοφία του ξεκινούσε από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.Όταν λέει μέσα για πολυφωνικά περιβάλλοντα κάτι εννοεί ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο κάτι σήμαινε.πόσοι και πόσοι έμπαιναν στο νηπιαγωγείο και συμμετείχαν στις δραστηριότητες,γονείς παππούδες γιαγιάδες κτλ. τα παιδιά ποτέ δεν έπαθαν κάτι !!! Για μια ακόμη φορά οι αντιδράσεις χωρίς καμία λογική ή επιστημονική τεκμηρίωση.θα μπορούσαν να είχαν κάνει έρευνα τα παιδαγωγικά τμήματα,από χρόνια αυτό υπάρχει σε ιδιωτικά σχολεία και θα μπορούσαν να το μελετήσουν.
    Ας γίνει λοιπόν πειραματικά !!!!

  • 1 Μαΐου 2020, 17:56 | Γεώργιος Τσαλίκογλου

    Διαφωνώ πλήρως με το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και μάλιστα σε παιδιά του Νηπιαγωγείου(!)
    Από τον ορισμό και μόνο του όρου «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», ως η διαδικασία ενημέρωσης των νέων αλλά και των μεγαλυτέρων ανθρώπων σχετικά με την αναπαραγωγή, τη συνουσία και τις σεξουαλικές σχέσεις, νομίζω πως καθαρά διαφαίνεται ότι πρέπει άμεσα το εν λόγω άρθρο να αποσυρθεί, ασυζητητί.
    Μέθοδος διαπαιδαγώγησης με αρνητικές συνέπειες σε παιδαγωγική, ψυχολογική και πνευματική διάσταση.
    Μια διαδικασία ενάντια στο νόμο, με το να επιβληθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε παιδιά ευαίσθητης ηλικίας, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους γονείς, τους νομικά υπεύθυνους για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, άρα και τη σεξουαλική. Ο κάθε γονέας γνωρίζει το παιδί του πολύ καλύτερα από τον καθένα (που μπορεί να μην ξέρει καν το όνομα του μαθητή), μπορεί και πρέπει να το ενημερώσει πάνω σ’ αυτά τα θέματα, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου με το εν λόγω Σχέδιο Νόμου, οδηγεί στην αναστάτωση της παιδικής ψυχής(!), στην πρόωρη ωρίμανση των νηπίων(!), στην σεξουαλική έξαψη της τρυφερής νηπιακής ηλικίας(!) και στον πολύ πιθανό ψυχολογικό τραυματισμό των νηπίων(!), μη λαμβάνοντας υπόψιν το επίπεδο ωριμότητας των νηπίων.
    Δεν είναι «μαθαίνω την πρόσθεση» ώστε να γίνει εφαρμογή Οριζόντια και Ομαδικά.
    Ευχαριστώ πολύ!

  • 1 Μαΐου 2020, 17:56 | Μαρίνα

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:42 | ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

    Αρνούμαι κατηγορηματικά τα παιδιά μου και όλα τα Ελληνόπουλα και όλα τα παιδιά του κόσμου να γίνουν πειραματόζωα στα χέρια του οποιουδήποτε «ειδικού» και ανειδίκευτου που θα τα διαφθείρει και θα τα προάγει δια της πλαγίας οδού στην πορνεία, στον αυνανισμό, στην ομοφυλοφιλία, στην έκτρωση και γενικώς στην άνευ φραγμών και ορίων σεξουαλική κακοπαιδαγώγηση, στο πλαίσιο «φραγμών» και «ορίων» που έχουν θέσει κρατικοί και άλλοι φορείς που δεν τυγχάνουν ούτε των αξιών και πεποιθήσεών μου, θρησκευτικών, οικογενεικών, παραδοσιακών και προσωπικών, ούτε της εμπιστοσύνης μου!

    Μόνο ένας διάβολος θα επιθυμούσε να πονηρέψει και να διαφθείρει ανήλικα μικρά και τρυφερά παιδιά!

    Πάρτε πίσω το νομοσχέδιό σας κι όποιο παρόμοιο πρόγραμμά σας και κρατήστε το για τους εαυτούς σας ή καλύτερα πετάξτε το μακριά από τα Ελληνόπουλα!

  • 1 Μαΐου 2020, 17:41 | Δημήτρης

    Χριστός Ανεστή!
    Διαφωνώ κάθετα με το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα παιδάκια του νηπιαγωγείου. Σε τέτοιες νεαρές ηλικίες πρέπει να κρατώνται όσο πιο αθώα γίνεται και όχι να μαθαίνουν για το σεξ το οποίο λόγω ηλικιακής και ορμονικής ανωριμότητας δεν μπορούν να καταλάβουν.
    Επιπλέον, η αγωγή γύρω από το σεξ δεν θα γίνει δυστυχώς για να προστατέψει την αθωότητα του παιδιού και να το προφυλάξει από κακοποιήσεις, αλλά να του διεγείρει τις όποιες πρώιμες ορμές έχει και να του κανονικοποιήσει στο μυαλό έννοιες όπως αυνανισμός, ρευστότητα φύλου, πορνογραφία και άμβλωση. Έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με την οικογενειακή αγωγή που επιθυμούν να του δώσουν γονείς με διαφορετικές από τις καθεστηκυίες πεποιθήσεις (πχ Χριστιανοί Ορθόδοξοι θρησκευόμενοι).
    Τέλος, το πιο επίφοβο είναι η νεοταξίτικη, δικαιωματική και αντιεπιστημονική προπαγάνδα της αλλαγής φύλου και του τρανσεξουαλισμού να εισαχθεί στα παιδιά με αυτό το πρόγραμμα. Τα φύλα είναι δύο, καθαρά προσδιορισμένα ανα άτομο με καθαρά βιολογικά κριτήρια και η δυσφορία φύλου είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο, που δεν δικαιολογεί μαζικές συγχυστικές ερωτήσεις του τύπου «είσαι σίγουρος ότι είσαι το φύλο που είσαι;» σε άτομα που δεν έχουν ωριμάσει ορμονικά και νοητικά για να έχουν ταυτιστεί συνειδησιακά με το φύλο τους.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:38 | Νικόλαος Τζιωρτζιάκας

    Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΩΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ σύμφωνα με το άρθρο 69 του Συντάγματος και το άρθρο 125 του Κανονισμού της Βουλής

    Θα ήθελα ως έλληνας πολίτης και ως πατέρας ανήλικου τέκνου να εκφράσω την αντίδραση μου για τη ρύθμιση της εισαγωγής της υποχρεωτικής διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, από την τάξη του νηπιαγωγείου.΄
    Στην ηλικία των 6 ετών, το παιδί, το οποίο εντάσσεται ουσιαστικά στην 2η βαθμίδα κοινωνικοποίησης (η πρώτη είναι η οικογένεια) δεν έχει καν αναπτύξει ουσιώδη κριτική σκέψη. Επιπρόσθετα, ούτε οι αναπαραγωγικές σωματικές λειτουργίες του έχουν ωριμάσει. Πως λοιπόν θα μπορέσει να κατανοήσει την έννοια της αναπαραγωγικής διαδικασίας;
    Για να εισαχθούν ΥΠΕΥΘΥΝΑ καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας (και ειδικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) θα πρέπει να γνωμοδοτήσει αρμόδια επιστημονική επιτροπή.
    Απευθυνθήκατε στην ιατρική επιστήμη ώστε να σας ενημερωθείτε για το πότε ο ανθρώπινος οργανισμός είναι έτοιμός για αναπαραγωγή – άρα και για σεξουαλική επαφή-(διαφέρουν να ξέρετε τα όρια των δυο φύλλων);
    Αναρωτηθήκατε άραγε γιατί αυξάνονται τα κρούσματα εμφάνισης πρώιμων καρκίνων στη γενετική περιοχή των γυναικών; Να γνωρίζετε ότι όταν εκτελείται σεξουαλική επαφή σε ανώριμη ηλικία, ο οργανισμός της γυναίκας αυθυποβάλλεται σε μια ΤΑΧΥΤΑΤΗ διαδικασία πρόωρης ωρίμανσης ώστε να μπορεί να τεκνοποίησει (δεν γνωρίζει να το σώμα μας από την ύπαρξη προφυλακτικού) με συνέπεια να διαταράσσεται η ομαλή διαδικασία της ωρίμανσης του σώματος και να δημιουργούνται ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΝΕΣΕΙΣ και να υπάρχει πρόωρη γήρανση του σώματος.
    ΓΙ΄ΑΥΤΌ ΛΟΓΟ το περιβόητο και ΣΩΤΗΡΙΟ test Παπανικολάου, εκτελείται μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ενώ νωρίτερα δεν απαιτείται.
    Η ανωριμότητα της ηλικίας αυτής σε συνδυασμό με την ακατέργαστη περιέργεια των παιδιών θα οδηγήσουν σε ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία τους και κατά συνέπεια στη ζωή τους.
    Παρακαλώ για την απόσυρση της εν λόγω διάταξης.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:06 | Μαριάννα Αντωνακακη

    Επ ουδενί να μην προχωρήσει η μόλυνση των παιδιών με σεξουαλικης φύσης εκπαιδευτικο υλικό στο νηπιαγωγειο,το δημοτικό και το γυμνάσιο,το οποίο θα φέρει τεράστια σύγχυση στα παιδιά σε θέματα που δεν μπορούν να αντιληφθούν και δεν θα τα ωφελήσει να γνωρίζουν λεπτομέρειες σεξουαλικων πράξεων σε τόσο τρυφερή ηλικία. Ο ρόλος του σχολείου να παραμείνει αυτός που είναι και να μην υπεισερχεται σε θέματα που τη βασική ευθύνη της διαπαιδαγωγηση γι αυτά την έχει ο γονέας που θα μιλήσει ο ιδιος στο παιδί του όταν θα κρίνει αυτός ότι είναι έτοιμο.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:01 | ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ με την προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στα σχολεία, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνεται μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:57 | Λαμπρινή

    Απαράδεκτο!!! Στην προσχολική ηλικία ακόμα τα παιδιά δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους…δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δηλητηριασετε εσείς την ψυχή τους με τα δήθεν προοδευτικά σας λόγια .σε όλους τους τομείς οδηγείται την παιδεία από το κακό στο χειρότερο.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:54 | Κικη ψωμιαδου

    Διαφωνω .υπαρχουν αλλα βασικα που δεν γινονται στα σχολεια.αρνουμαι να παρακολουθησουν αυτο το μαθημα τα παιδια μου.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:44 | ΕΚ

    Επειδή το ΙΕΠ κάνει λόγο για ενδεικτικές δράσεις, καλό θα ήταν η επιλογή της συμμετοχής των νηπίων στις εν λόγω δράσεις να εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των γονιών, χωρίς να υπάρχει κάποια υποχρεωτικότητα. Προσωπικά είμαι αντίθετη με τη θεματική της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τη νηπιακή ηλικία.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:37 | Παντελής

    Είμαι εντελώς αντίθετος στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νηπίων και στις παρά φύσει καταστάσεις που στοχεύετε να παρουσιάσετε. Υπάρχουν μόνο δυο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού. Οι κατά φύσει σχέσεις είναι μόνο μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, οτιδήποτε άλλο είναι επίσης εκ του πονηρού. Η κατά φύσει οικογένεια έχει έναν μπαμπά και μία μαμά. Έτσι δημιουργήθηκε ο άνθρωπος από τον Δημιουργό Κύριο Ημών Ιησού Χριστό και αυτό προσυπογράφει η επιστήμη της Βιολογίας και όχι μόνο. Επιπρόσθετα, υπάρχει εκτεταμένη επιστημονική βιβλιογραφία που υποδεικνύει τις σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες πάνω στα παιδιά αυτής της πρώιμης και άκαιρης ενασχόλησής τους με τη σεξουαλικότητα. Υπάρχουν βιωματικές εμπειρίες παιδιών και οικογενειών που υπέστησαν τραύματα από αυτή την εκπαίδευση.
    Σας δηλώνω ότι αρνούμαι τα παιδιά μου να παρακολουθήσουν τέτοιου είδους εργαστήρια και θεωρώ ύποπτη την χρονική στιγμή που προτίθεστε να περάσετε προς ψήφιση τέτοια σχέδια, καθώς έχετε φροντίσει ώστε η κοινή γνώμη να ασχολείται μόνο με τον κορονοϊό. Οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν τέτοιες εκδηλώσεις.
    Αντί αυτού του «εργαστηρίου» της διαστροφής, μπορείτε να εισαγάγετε όχι εργαστήριο αλλά μόνιμη διδασκαλία της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία βάσει κλινικών ερευνών είναι η ιδανική διατροφή για την υγεία του ανθρώπου. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην οικονομία και ειδικά στην οικονομία της υγείας.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:30 | Φωτεινή Χατζηπαπά

    Την αγάπη που περιλαμβάνει τα πάντα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά μας. Το πώς να βγαίνουν από τον εαυτό τους, να έρχονται στη θέση του άλλου καθώς και το πώς να λαμβάνουν υπόψη τους το συνάνθρωπό τους και τις συνέπειες που θα έχει γι’ αυτόν κάθε λόγος και πράξη τους. Το τελευταίο λέγεται σεβασμός προς τον άλλον.
    Τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ειδικά σε μικρές ηλικίες είναι απαράδεκτα αφού χωρίς μακροχρόνια θητεία των παιδιών αλλά και των μεγάλων στην αληθινή αγάπη θα είναι ακατανόητα για τα μικρά παιδιά και θα επιφέρουν σύγχυση και βλάβη στις ψυχές των μεγάλων. (Σημείωση: Την αληθινή αγάπη μας τη δίδαξε ο μοναδικός μας δάσκαλος ο Χριστός και εδώ φαίνεται πιο μάθημα θα πρόσφερε τα μέγιστα και σε αυτό το θέμα.)
    Η σεξουαλική αγωγή που εννοούν κάποιοι ως κατάρτιση ή δεξιότητα ή ακόμη και(αν είναι δυνατόν) ως εφαρμογή πρακτικών όπως είδαμε να γίνεται σε άλλες χώρες ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙ τον άνθρωπο σε κάτι πολύ κατώτερό του.
    Μην το κάνετε, μην υποβιβάζετε τον άνθρωπο ως οντότητα, μη βλάψετε τα παιδιά.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:29 | Γιαννακόπουλου Γεωργία

    Αρνουμαι την οποιαδήποτε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου! Τί έγινε? Έχουν λυσει όλα τα προβλήματα σαν κράτος και τους ενδιαφέρει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιων μάς? Είμαι ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ μάνα 7 παιδιών και δεν δικαιουμαι ούτε 1€ πολυτεκνικο επίδομα για τα παιδιά μου και θέλουν τι? Να μου τα διαπαιδαγωγησουν σεξουαλικά? Όταν μου τα ταΐσουν,μου τα ποτισουν,τα ντύσουν, τους μαγειρέψουν,τα διαβάσουν,τα καθαρίσουν και γενικά τους καλυψουν όλες τις ανάγκες βιωσιμότητας τους καθώς επίσης εάν καταφέρουν και γυρίσουν πίσω τον χρόνο και τα κυοφορησουν 9 μήνες το καθένα και γεννήσουν 7παιδια φυσιολογικά και με φυσικό τρόπο ίσως λέω ίσως να επιτρέψω να ασχοληθούν με την διαπαιδαγώγηση τους γενικά! Υπάρχουν παιδια που πεινανε, κρυωνουν, που δεν έχουν που να μείνουν, που δεν έχουν μια αγκαλιά και ασχολουνται με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση? Δόξα τω Θεό έχουμε το μυαλό να μιλήσουμε εμείς στα παιδια μας! Η φυση μας είναι καθορισμένη αυτοί που δεν την αποδέχονται ας τους βοηθήσουν να την αποδεχτούν! Δεν με ενδιαφέρει η σεξουαλική προτιμηση κανενός ούτε με ενοχλεί γιατί αγαπάω τον συνανθρωπο αλλά μην με ενοχλήσει κανεις, μην με προκαλεσει κανένας τους όπως δεν ενοχλώ και εγώ κανέναν! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

  • 1 Μαΐου 2020, 15:55 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΙΩΤΗΣ

    Απαράδεκτο,τουλάχιστον αντιδημοκρατικό. Ποιοι είναι αυτοί; Με ποια προσόντα; Με ποιά βιωματα και ποιες εμπειρίες τολμούν με προπέτασμα την εκπαίδευση να προσεγγίσουν τις αθώες παιδικές ψυχές.
    Να είστε σίγουροι πως οι πνευματικοί καθοδηγητές (μέντορες) αυτών των προγραμμάτων χρειάζονται επειγόντως βοήθεια πνευματικού(όπως φυσικά και όλοι μας) και ίσως και ψυχιάτρου(όπως και μερικοί από εμας). Δυστυχώς συνεχίζεται η πτωτική μας πορεία (αρχόντων και αρχομένων).
    Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών,των γονέων και κηδεμόνων και όλοι οι λοιποι που έχουν σχέση με την παράδοση αυτού του τόπου και ομολογούν Χριστό και Ελλάδα έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν το λαό και να αντιδρασουν αναλόγως.
    Δυστυχώς η πνευματική μας κατάντια είναι σε τέτοια χάλια σε πολλά θέματα που πρέπει να παίρνουμε παραδειγμα από τους αλλοεθνείς και αλλοθρήσκους που έχουν κατακλύσει την χώρα μας.

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ

  • 1 Μαΐου 2020, 15:32 | Μαρία

    Δεν συμφωνώ επ’ ουδενί με το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών σε τόσο μικρή ηλικία. Αρνούμαι να επιστρέψω στα παιδιά μου να συμμετάσχουν σε μια τέτοιου είδους ανωμαλία. Εσείς που σκεφτήκατε κάτι τέτοιο, να το εφαρμόσετε στα δικά σας παιδιά αποκλειστικά.

  • 1 Μαΐου 2020, 15:29 | Φανή Μπίμπη

    Καταρχήν προς τι τέτοια βιασύνη να ψηφιστεί ενα νομοσχέδιο που αφορά τον ιερό χώρο της παιδείας ενώ η Βουλή υπολειτουργεί ;Απαράδεκτες διατάξεις που εναντιώνονται στην πλειοψηφία των γονέων και γενικα των πολιτών και των ανθρώπων.Οσον αφορά την σεξουαλική αγωγή για αυτήν είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι οι γονείς.ΟΧΙ και ΠΟΤΕ το κράτος.Πάρα πολύ ύποπτο και αναξιόπιστο το όλο εγχείρημα του νομοσχεδίου ειδικά με αυτόν τρόπο και σε αυτήν την χρονική στιγμή.Ποιοι και με ποια κριτήρια δηλαδή θα αποφάσιζαν τι θα διδάσκονταν τα νήπια στο μάθημα της σεξουαλικής αγωγής;Και για ποιον λόγο;Και χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των γονέων;Αυτό είναι ανήθικο και ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ ως προς την σεξουαλική διαμόρφωςη και σκέψη των νηπίων.Πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν υπάρχουν ουτε διαφάνεια ούτε ευγενή κίνητρα ουτε σοβαρός έλεγχος ούτε πρόκειται να υπάρξουν σε όλη αυτήν την απόπειρα.Ακόμα και αν ψηφιστεί θα μείνει ανεφάρμοστο στην πράξη αφού θα το ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ οι εκπαιδευτικοί και γονείς.