Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:59 | Παρασκευή Πολυχρονάκη

    Διαφωνώ με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε τόσο πρώιμη ηλικία!
    Πραγματικά δεν υφίσταται καμιά παιδαγωγική αξία στην αφύπνιση των παιδιών για τη σεξουαλικότητα από το νηπιαγωγείο! Είναι άξιο απορίας η προσπάθεια να είμαστε πάντα αντίγραφα και μάλιστα κακά αντίγραφα των ξένων! Υπάρχουν μελέτες και δημοσιεύσεις που δείχνουν ότι στις χώρες που εφαρμόστηκαν όμοια προγράμματα σε τόσο μικρές ηλικίες εμφανίστηκε αύξηση των αμβλώσεων αλλά και πολλές γεννήσεις παιδιών από κορίτσια κάτω των 14 ετών! Τί μας ενδιαφέρει τελικά; Το παιδί στην ουσία του ή το να φαινόμαστε προοδευτικοί εις βάρος των νηπίων για να είμαστε τάχα αρεστοί στους ξένους; Περισσότερη προσοχή και ευθύνη απέναντι σε αυτές τις προσεγγίσεις! ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!! Αν ενδιαφερόμαστε να καινοτομήσουμε ας εισάγουμε θεματικές όπως: επαφή με τη φύση και τη γεωργία, απλές οικοκυρικές δεξιότητες, λαογραφία (και όμως στις μέρες μας θα ήταν καινοτομία!), προσωπικότητες Ελλήνων που ξεχώρισαν ανά τους αιώνες και τόοοσα άλλα πραγματικά ουσιώδη για την εύπλαστη παιδική ΨΥΧΗ (και ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΩΜΑ)!
    Ας μην περιμένουμε από τη «φωτισμένη» Ευρώπη τα «φώτα» της! Είμαστε ικανοί να δώσουμε τα δικά μας φώτα στα παιδιά μας και υπεύθυνα και άξια θα γίνουν κι ας μη μάθουν για το σεξ από τα 4,5 τους χρόνια ! Δεν είναι αυτό που θα τα πάει πίσω ως προσωπικότητες…Χριστός Ανέστη

  • 6 Μαΐου 2020, 00:59 | Δούκας

    Διαφωνώ με το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ειδικά για την ευαίσθητη παιδική ηλικία που ακόμα το παιδί δεν έχει αναπτύξει την κριτική σκέψη.Ας γίνουν ενημερώσεις στους γονείς και αυτοί με τη σειρά τους να μεταδώσουν στα παιδιά τούς το ευαίσθητο αυτό θέμα.Υπαρχουν πολλά εναλλακτικές ενότητες που μπορούν να καλύψουν το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:58 | Μαρία Κινδύνη

    Διαφωνώ με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τη νηπιακή τους ακόμη ηλικία. Ως ιατρος και μητερα 3 τεκνων μπορω να αντιληφθω οτι η ενασχοληση των παιδιων με θεματα ενηλικιωσης τετοιου ειδους σε νηπιακη ηλικια καταστρεφει την παιδικη αθωοτητα και την καθαροτητα της ψυχης των παιδιων. Εκει θελετε να οδευσετε την κοινωνια μας;Με τι βιβλιογραφια προσπαθειτε να περασετε ενα τετοιο μετρο;

  • 6 Μαΐου 2020, 00:57 | Γεωργία

    Οι δεξιότητες που εντάσσσονται στο πλαίσιο της αγωγής υγείας πρέπει να διδάσκονται από επαγγελματίες υγείας. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τα σεμινάρια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις σπουδές. Οι σχολικοί νοσηλευτές πρέπει να μπουν σε όλα τα σχολεία. Στη δευτεροβάθμια θα πρέπει να γίνει επιτέλους μάθημα.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:56 | ΝΙΚΟΣ Π.

    Ως πολύτεκνος πατέρας κρίνω ότι το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών είναι πολύ ευαίσθητο για να το αφήσουμε στα χέρια της πολιτείας και είναι απαράδεκτο να γίνετε στο σχολείο σε οποιαδήποτε ηλικία με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεστε και το εξευτελίζετε.Είναι αποκλειστικό θέμα της οικογένειας. Σε όλες τις διαφημίσεις υπάρχουν σεξουαλικά υπονοούμενα. Δεν ξέρουμε πως να προστατέψουμε τα παιδιά μας από διεστραμμένα μυαλά.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:55 | Άννα

    Δεν συμφωνώ απολυτα να υπάρχει τέτοιο μάθημα..οτι είναι και χρειαστεί υπάρχουνε γονείς για τα παιδιά τους και σίγουρα ξέρουν καλύτερα το τι και ποτε πρέπει να μάθουν!!!!!..

  • 6 Μαΐου 2020, 00:55 | Ουρανία

    Διαφωνώ κάθετα!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:55 | Μαρία Μπερερή

    Ως εκπαιδευτικός και μητέρα διαφωνώ καθέτως με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση γενικότερα στο σχολείο πόσο μαλλον στις μικρές ηλικίες! Να μην προχωρήσετε σε ένα τέτοιο καταστροφικό εγχείρημα!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:54 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΟΤΙ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΤΕ. ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

  • 6 Μαΐου 2020, 00:53 | Ειρηνη

    Διαφωνώ κάθετα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο νηπιαγωγείο

  • 6 Μαΐου 2020, 00:53 | Μαρίνα

    Θα έπρεπε εσεις οι νομοθέτες να γνωρίζετε πολυ καλά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των νηπίων και των παιδιών πριν αποφασίσετε να εντάξετε αυτό το μάθημα στο σχολείο!!! Προφανώς δεν έχετε ιδέα!!! Γιατί προφανώς δεν θελετε το καλο των παιδιών!!! Το μόνο που θα προκαλέσετε ειμαι σύγχυση στους μικρούς μαθητές!!! Αν θελετε το καλο των παιδιών δημιουργήστε υποχρεωτικές σχολές γονέων σε κάθε σχολείο με σκοπό την υγιή γονεικότητα!!! Τότε θα έχουμε και υγιή ενημέρωση για την σεξουαλικότητα!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:53 | Δέσποινα Φα

    Διαφωνώ με την ένταξη της σεξουαλικης ενημερώσεις των νηπιων! Το θέμα αυτό αφορά την οικογένεια! Κάθε γονέας έχει δικαίωμα να ενημέρωση το παιδί του για αυτό το ζήτημα όταν και εφόσον το κρίνει ο ίδιος ότι το παιδί είναι έτοιμο! Δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα τον ίδιο χρόνο! Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό από τα άλλα γι αυτό και αυτά τα λεπτά ζητήματα σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες τα χειρίζονται οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών! Όχι οι δάσκαλοι στο νηπιαγωγείο!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:52 | Άννα Χατζηδήμου

    Αγαπητοί κύριοι,
    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο Νηπιαγωγείο. Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη βαθμίδα η οποία τηρεί και εφαρμόζει μία διδακτική πορεία βασιζόμενη στα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ηλικίας. Η έντονη και άνευ ορίων φαντασία των παιδιών μπορεί να εκτροχιάσει το όλο εγχείρημά σας. Σύμφωνα με τον Παπανούτσο «δεν είναι εύκολο πράγμα να μιλήσεις στα παιδιά για το σεξ, χωρίς τον κίνδυνο να τα φοβίσεις, να τα γεμίσεις με αηδία ή το χειρότερο να τα οδηγήσεις σε εκτραχηλισμούς».
    Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και το οποίο έχει επισημανθεί κατά καιρούς από αναρίθμητους ψυχολόγους και παιδαγωγούς είναι η αντίληψη της ταυτότητας του παιδιού. Είμαι αγόρι ή είμαι κορίτσι. Τρίτο φύλο δεν υπάρχει ως προς τα δικά τους ατομικά χαρακτηριστικά. Τι παραπάνω μπορεί να διδάξει ένας παιδαγωγός στα παιδιά αυτής της ηλικίας εκτός από το σεβασμό στο αντίθετο φύλο αλλά και σε κάθε άνθρωπο που έχει μία ιδιαιτερότητα (αναπηρία, έλλειψη αγαθών, διαφορετική συμπεριφορά) και είναι διαφορετικός από αυτό. Οι σεξουαλικές προτιμήσεις των μεγάλων δεν αφορούν και δεν θα πρέπει να αγγίζουν τον κόσμο των παιδιών.
    Είμαστε εκεί για να στηρίξουμε παιδιά με προβλήματα οικονομικά, προβλήματα υγείας, αντιμετώπιση ποικίλων διαταραχών, φοβίες γονέων και ξεσπάσματα φόβου ή άγχους των παιδιών.
    Είμαστε παρόντες για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να αντιληφθούν τον κόσμο που τα περιβάλλει, να κατανοήσουν το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, να μάθουν να εκφράζονται ελεύθερα και να πειραματίζονται για να εξάγουν συμπεράσματα και να αποκτήσουν κριτική σκέψη.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:51 | Βάια

    Διαφωνώ ριζικά με το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης τόσο στο νηπιαγωγείο, όσο και στο δημοτικό. Η οικογένεια έχει τον πρωταρχικό ρόλο να ενημερώσει τα παιδιά, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα! Τι σας φταίνε αυτές οι αθώες ψυχές;;; Σας παρακαλώ να αποσύρετε άμεσα τις προτάσεις σας. Ο Θεός να φυλάει τα παιδιά μας!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:49 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗΣ

    «Θα βγουν πράγματα από τα σχολεία που ο νους σας δεν φαντάζεται» προφήτευσε για την εποχή μας ο Πατέρας του Γένους μας Άγιος Πατροκοσμάς.

    Τώρα φτάνουμε στον ζενίθ της επίθεσης των αντίχριστων δυνάμεων! Ζητούν με νομοσχέδιο την εισαγωγή του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το νηπιαγωγείο οι άθλιοι!

    Η αντίδραση μας επιβάλλεται. Έλεγε ο Προστάτης της γενιάς μας Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης:

    Εἶναι φορὲς ποὺ δὲν πρέπει νὰ μιλήσουμε καὶ ἄλλες φορὲς ποὺ πρέπει νὰ ὁμολογοῦμε μὲ παρρησία τὸ «πιστεύω» μας, γιατὶ φέρουμε εὐθύνη, ἂν δὲν μιλήσουμε. Σʹ αὐτὰ τὰ δύσκολα χρόνια ὁ καθένας μας πρέπει νὰ κάνη ὅ,τι γίνεται ἀνθρωπίνως καὶ ὅ,τι δὲν γίνεται ἀνθρωπίνως νὰ τὸ ἀφήνη στὸν Θεό. Ἔτσι θὰ ἔχουμε ἥσυχη τὴν συνείδησή μας ὅτι κάναμε ἐκεῖνο ποὺ μπορούσαμε.

    Ἂν δὲν ἀντιδράσουμε, θὰ σηκωθοῦν οἱ πρόγονοί μας ἀπὸ τοὺς τάφους. Ἐκεῖνοι ὑπέφεραν τόσα γιὰ τὴν πατρίδα καὶ ἐμεῖς τί κάνουμε γι᾿ αὐτήν; Ἡ Ἑλλάδα, ἡ Ὀρθοδοξία, μὲ τὴν παράδοσή της, τοὺς Ἁγίους καὶ τοὺς ἥρωές της, νὰ πολεμῆται ἀπὸ τοὺς ἴδιους τοὺς Ἕλληνες καὶ ἐμεῖς νὰ μὴ μιλᾶμε! Εἶναι φοβερό! Εἶπα σὲ κάποιον: «Γιατί δὲν μιλᾶτε; Τί εἶναι αὐτὰ ποὺ κάνει ὁ τάδε;».

    «Τί νὰ πῆς, μοῦ λέει, αὐτὸς ὅλος βρωμάει». «Ἂν βρωμάη ὅλος, γιατί δὲν μιλᾶτε; Χτυπῆστε τον». Τίποτε, τὸν ἀφήνουν. Ἕναν πολιτικὸ τὸν ἔφτυσα. «Πές, τοῦ λέω, ʺδὲν συμφωνῶ μ᾿ αὐτόʺ. Τίμια πράγματα. Θέλεις νὰ ἐξυπηρετηθῆς ἐσὺ καὶ νὰ ρημάξουν ὅλα;».

    Ζητώ όχι μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά την παραίτηση αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης.

    Στώμεν καλώς!

    Χριστός Ανέστη!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:49 | Αικατερίνη Κοντογιαννιδου

    Δηλώνω κάθετα και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θέλω να διδάξετε στο παιδί μου τίποτα που να σχετίζεται με την σεξουαλική αγωγή.Αυτο είναι αποκλειστικά και μόνο δική μου δουλειά.Δεν εμπιστεύομαι κανέναν απ’ τους εκπαιδευτές σας να παίξουν τετοιους ρόλους. Αν επιμένετε να το εισαγετε, να μας δώσετε το δικαίωμα να απέχουν τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν επιθυμούν τέτοια διδασκαλία.Σας ψηφίσαμε για να αποφύγουμε τους «νεωτερισμούς» του ΣΥΡΙΖΑ και μας βγήκατε χειρότεροι.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:49 | Ἀνδρονίκη Σωτηριάδη

    Τὸν πολιτισμὸ τοῦ λαοῦ μας πρέπει νὰ ὑπηρετεῖ καὶ νὰ διδάσκει τὸ ἑλληνικὸ σχολεῖο, κι ὄχι ἀγνοῶντάς τον νὰ τὸν ὑποτιμᾶ καὶ ξενομανιακὰ νὰ τὸν παρασιωπᾶ. Γιατὶ ὁ πολιτισμὸς αὐτὸς ἔχει δυναμισμὸ, τρέφει πρῶτα ψυχὲς γιὰ νὰ στερεώσει καὶ νὰ ἀναπτύξει μετὰ καὶ σώματα. Κι ὁ πολιτισμὸς αὐτὸς λειτουργεῖ μέσα ἀπὸ προσωπικὲς σχέσεις, ἔχει οἰκογένεια, μάνα καὶ πατέρα, γειτονιὰ καὶ κοινότητα, Λεωνίδα καὶ Ἐφιάλτη, Θεὀ καὶ διἀβολο, ἐκεὶ μαθαίνουμε τὴ ζωἠ μέσα ἀπὸ σωστὰ καὶ λάθη, άρετὲς κι ἀδυναμίες.Στὴ σύγχρονη κοινωνία τῆς πατρίδας μας ἔχουμε ἀνάγκη νὰ στηρίξουμε τοὺς γονεῖς γιὰ νὰ εἶναι πιὸ κοντὰ στὰ παιδιά τους, νὰ ἔχουν χρόνο νὰ τὰ βλέπουν, νὰ τὰ ἀκοῦν, νὰ παίζουν, νὰ συνομιλοῦν μαζί τους λύνοντας ἀπορίες, ἀπαντῶντας ἐρωτήσεις, ψάχνοντας καὶ μαθαίνοντας διὰ βίου μαζὶ μὲ τὰ παιδιά τους γιὰ ἀπαντήσεις καὶ νὰ χτίζουν τὴ ζωή μαζί τους μὲ εἰλικρίνεια, ἁπλότητα, γονικὸ ἐνδιαφέρον, ἀγωνία καὶ ἀγάπη. Δὲν ἔχουμε ἀνάγκη ἀπὸ ξενόφερτους big brothers νὰ μᾶς πουλοῦν ἀπρόσωπα προγράμματα, θεωρίες τοῦ γραφείου καὶ ἔρευνες ποὺ δὲν ξέρουν τί νὰ ἐρευνοῦν, γιὰ νὰ μᾶς μαθαίνουν πῶς νἀ «μαθαίνουν» τάχα τὰ παιδιά μας ἄν εἶναι ἄνδρες ἤ γυναίκες ἤ κάτι ἄλλο ἀνύπαρκτο, πῶς νὰ ψευτοερωτεύονται, νὰ ψευτοαγαποῦνε,νὰ ψευτοζοῦνε …Ὄχι, λοιπόν, στὴ σεξουαλικὴ διαπαιδαγώγηση στὸ νηπιαγωγεῖο, σὲ καμμιὰ σχολικὴ βαθμίδα. Γνώση τοῦ ἑαυτοῦ τους ὁλόκληρου καὶ ὄχι κατακερματισμό του καὶ ἡδονικὴ ἥ ἀδιάκριτη ἐπεξεργασία τῶν θραυσμάτων τοῦ ἑαυτοῦ τους χρειάζονται τὰ παιδιά.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:48 | Μ

    Διαφωνώ καθέτως.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:48 | Ειρήνη

    Χριστός Ανέστη!
    Σαν Ελληνίδα και Ορθόδοξη Χριστιανή, διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή τέτοιου είδους μαθήματος για τα παιδιά μας. Είναι δικαίωμα κάθε γονιού το πως θα διαπαιδαγωγήσει σωστά το παιδί του πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν μπορείτε να πειραματίζεστε πάνω στην ψυχολογία των παιδιών και να παίζεται με την ψυχή και το σώμα τους, καταστρέφοντας κάθε έννοια αξίας.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:48 | Ελένη

    Απαράδεκτο…Διαφωνώ απόλυτα με το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.Ειναι άκρως αντιπαιδαγωγικό σε αυτές τις αθώες ψυχές…..ένα μεγάλο ΌΧΙ…Δεν φέραμε τα παιδιά μας στον κόσμο για να τα καταστρέψουμε!!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:47 | Μαρία Π.

    Και το θέμα είναι λεπτό, και η ηλικία των παιδιών τρυφερή και έχει μεγάλη σημασία ποιος θα διδάσκει τέτοιου είδους μάθημα. Θεωρώ ότι χρειάζεται πολύ μελέτη και έρευνα όσον αφορά την ύλη και τη δομή ενός τέτοιου μαθήματος που αφορά τη σεξουαλική αγωγή, κι όχι άϊντεεε μπρρρρ σαν έχεις πρόβατα για βοσκή! Που δυστυχώς έτσι βαδίζουν συνήθως μέσω του Υπουργείου Παιδείας οι ελληνικές κυβερνήσεις. Στην εποχή που ζούμε έχει χαθεί η μπάλα, και η ηθική θεωρείται από τις κυβερνήσεις της παγκοσμιοποίησης – όπως η δική σας εδώ στο Ελλάδα όπως το καταντήσατε – κάτι το παλιομοδίτικο. Γι’ αυτό καλύτερα να αφήσετε έξω από τα σχολεία τέτοιου είδους τομείς.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:47 | Βασιλική Αθανασιάδου

    Διαφωνώ με το νομσχέδιο. Κατά την ενασχολησή μου με μικρά παιδιά, διαπιστώνω ότι αυτά τα τόσο ευαίσθητα ζητήματα δε θα έπρεπε να απασχολούν τα παιδιά από μικρή ηλικία.Τα παιδιά απλά θα χάσουν την αθωότητά τους. Το βρίσκω απαράδεκτο.

  • Υπόμνημα για την εισαγωγή στον 3ο Θεματικό Κύκλο «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ», 4ης επιμέρους Θεματικής με αντικείμενο τον Δημοτικό Χορό.
    _______
    «Ο χορός και η σωματική άσκηση θα πρέπει να έχουν την ίδια θέση στην εκπαίδευση με τα μαθηματικά και τις επιστήμες», υποστηρίζει ο Sir Ken Robinson*, ένας παγκόσμιος ηγέτης στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς των New York Times.
    Η πατρίδα μας διαθέτει ένα μεγάλο, ανεκτίμητο και αδαπάνητο πολιτιστικό κεφάλαιο, που διαχρονικά διεκδικεί τον χώρο που του αρμόζει σε όλο το φάσμα τής εκπαίδευσης. Είναι επίσης μεγάλη υπόθεση η διδασκαλία όχι μόνο του «φαινοτύπου» τού Δημοτικού χορού -των σωματικών κινήσεων- αλλά και του «γονοτύπου» που τον διαιωνίζει: του ήθους και του χαρακτήρα που υπονοεί, μορφοποιεί και εκφράζει.

    Η προσθήκη τής επιμέρους Θεματικής «Δημοτικός Χορός» αποβλέπει:

    α) Στη γνώση, ερμηνεία και ορθή διαχείριση στοιχείων τής άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στη χρήση διαφόρων διαπολιτισμικών μεθόδων εργασίας για ίση συμμετοχή όλων των ατόμων ανεξάρτητα από γλωσσικές ικανότητες ή άλλες δεξιότητες, επιθυμίες ή ανάγκες.

    β) Στη συνύπαρξη των μαθητών από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, καθώς και από διαφορετικές χώρες για να ευαισθητοποιηθούν έναντι των πολιτισμών και να τους δοθούν νέες προοπτικές πάνω σε γνωστά θέματα ιστορίας, λαογραφίας, αντίληψης ταυτοτήτων, κ.ά.. Στη συνεργασία και φιλοξενία μαθητών από και προς άλλα κράτη, για ανταλλαγές διαπολιτιστικών και διαπολιτισμικών στοιχείων, πληροφοριών, δραστηριοτήτων, εμπειρίας, τεχνογνωσίας, ορθών πρακτικών.

    γ) Στην ανάπτυξη πνεύματος αποδοχής και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μαθητών μας, στην ανάπτυξη επαφής, φροντίδας και συμπαράστασης ευάλωτων οικογενειών των μαθητών μας. Στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μαθητών όλων των τάξεων και στην ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, μέσω σχολικών συνεργασιών.

    Σε σχετική ερευνητική ανακοίνωση**, αναφέρεται ότι ποσοστό 65% του δείγματος πιστεύει ότι η καλύτερη γνώση τού χορού αποκτάται από τους κατοίκους. Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: «Αποκτάται στην πράξη ή μπορεί και θα έπρεπε δυνητικά να αποκτάται η γνώση του δημοτικού χορού από τους κατοίκους»; Ο παραπάνω προβληματισμός δείχνει με σαφήνεια ότι ακόμη και αν δεν μεταβιβάζεται η γνώση του χορού κατευθείαν από τους φυσικούς της φορείς, θα πρέπει να αναζητηθεί ο μηχανισμός που να τους υποκαθιστά επαρκώς. Με έλλειψη όμως προγράμματος εκπαίδευσης στο σχολείο ή εξουσιοδότησης και κυρίως μέσα σε αδιαβάθμητο και ελευθεριάζον σύστημα όλων σχεδόν των πρωταγωνιστών, οι ενδείξεις για την ορθότητα της παραπάνω υπόθεσης ενισχύονται από το 75,4% των ερωτηθέντων στην έρευνα που δηλώνουν ανικανοποίητοι από τον τρόπο εκμάθησης του δημοτικού χορού από την παρούσα εκπαιδευτική διαδικασία.

    Ακόμη, στο ΦΕΚ 131/23-9-1983: «Κανονισμός, οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Χορού», στα προσόντα καθηγητών (κεφ. Γ, άρθρο 3) αναφέρεται ότι ο Καθηγητής Ελληνικών Χορών πρέπει να έχει είτε δίπλωμα αναγνωρισμένης ανώτερης ή ανώτατης σχολής χορού και πενταετή διδακτική πείρα σε αναγνωρισμένη σχολή χορού, είτε τριετή αποδεδειγμένη διδακτική πείρα σε σωματείο χορού ή Λύκειο Ελληνίδων.

    Με βάση τα παραπάνω, αιτούμαστε να εξετάσετε:

    Α) Την προοπτική σύστασης κλάδων (όπως ΠΕ37, ΤΕ37, ΔΕ37 ή ΕΜ37 Δημοτικού Χορού) εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και ανεξάρτητα των ακαδημαϊκών τους σπουδών, τη θεσμοθέτηση κριτηρίων αναγνώρισης γνώσεων, μοριοδότησης της σχετικής διδακτικής εμπειρίας στην εμψύχωση στον Δημοτικό Χορό, με αντικείμενο τη διδασκαλία του (είδη και στοιχεία τής μορφής του, του περιβάλλοντος -ανθρωπογενούς και φυσικού- και των περιστάσεων που αυτός απαντάται). Στους προκύπτοντες κλάδους διδακτικού προσωπικού θα ανατίθεται η διδασκαλία τού Δημοτικού Χορού.

    Η εμπειρία από τη δημιουργία των κλάδων ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών και ΠΕ18.41 Δραματικής Τέχνης, αλλά και το φάσμα των ειδικοτήτων των Μουσικών (ΠΕ16.01, ΤΕ16.00, ΕΜ16 Εμπειροτεχνών Ιδιωτών Μουσικών), τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Εκπαίδευση, μπορεί να αποτελέσει τον οδοδείκτη μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Εμείς προτιθέμεθα να συμβάλουμε στην αντίστοιχη διαβούλευση, ώστε να διαμορφωθούν διαυγείς και αναμφισβήτητες προϋποθέσεις ένταξης στους προτεινόμενους κλάδους. Στον βαθμό που προκρίνετε μια τέτοια παρέμβαση, είμαστε στη διάθεσή σας να σας υποβάλλουμε σχετική τροπολογία ή άλλης μορφής κείμενο που θα προτείνει τη διαδικασία μοριοδότησης των πληρούντων τις προϋποθέσεις υπαγωγής στους υπό δημιουργία κλάδους των εκπαιδευτικών με εξειδίκευση τη διδασκαλία τού Δημοτικού Χορού.

    Β) Τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης κατεύθυνσης «Δημοτικού Χορού» τόσο στα Μουσικά Σχολεία της Δ/θμιας Εκπαίδευσης όσο και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία και, ως εκ τούτου, τον ορισμό τού ανάλογου αναλυτικού προγράμματος μαθημάτων καθώς και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

    Αθήνα, 5/5/2020

    Οι υπογράφοντες
    1) Γρηγορόπουλος Θωμάς, Μουσικός/ Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
    2) Δημητρόπουλος Βασίλης, Εκπαιδευτικός ΠΕ03/ Χοροδιδάσκαλος/ MSc «Κοινωνική Ανθρωπολογία – Εθνολογία»
    3) Δήμου Παναγιώτα, Χοροδιδάσκαλος/ Πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας
    4) Εφεντάκη Κωνσταντίνα, Εκπαιδευτικός ΠΕ80/ Χοροδιδάσκαλος/ MA(c) «Αθλητικός Τουρισμός – Οργάνωση Δρωμένων – Σπουδές στον χορό» (ΔΠΘ-ΤΕΦΑΑ)
    5) Ζιώγας Γιώργος, Χοροδιδάσκαλος
    6) Καραγεώργου Αγγελική, Χοροδιδάσκαλος
    7) Κεβρεκίδης Γιάννης, Εκπαιδευτικός ΠΕ84/ Χοροδιδάσκαλος/ Πρώην Σύμβουλος Προσανατολισμού ΚΕΣΥ Ημαθίας/ ΠΜΣ(c) «Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών Μονάδων (ΔΙΠΑΕ)»
    8) Κωστάκης Μάριος, Χοροδιδάσκαλος/ Δρ. Χημικός (ΕΚΠΑ)
    9) Λιανοστάθης Δημήτρης, Εκπαιδευτικός ΠΕ70/ Χοροδιδάσκαλος/ MSc «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων (ΕΑΠ)»
    10) Λιάρος Γιώργος, Χοροδιδάσκαλος/ Εκδότης περιοδικού «Χορεύω»
    11) Μπινιάκος Μιχάλης, Στέλεχος Δημόσιας Διοίκησης/ Χοροδιδάσκαλος/ Δρ. «Οικονομικής Γεωγραφίας»/ MA «Αθλητικός Τουρισμός – Οργάνωση Δρωμένων – Σπουδές στον χορό» (ΔΠΘ-ΤΕΦΑΑ)
    12) Μπιτάκος Παναγιώτης, Χοροδιδάσκαλος/ Πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Διονύσου/ Πτυχιούχος Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών/ MSc «Διοίκηση Επιχειρήσεων» (ΟΠΑ)
    13) Παναγόπουλος Βασίλης, Χοροδιδάσκαλος
    14) Σιδηρόπουλος Χρήστος, Χοροδιδάσκαλος/ Πτυχιούχος «Σκηνοθεσίας Θεάτρου»/ Πτυχιούχος Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΕΑΠ)/ MA(c) «Αθλητικός Τουρισμός – Οργάνωση Δρωμένων – Σπουδές στον χορό» (ΔΠΘ-ΤΕΦΑΑ)
    15) Τάκης Απόστολος, Εκπαιδευτικός ΠΕ70/ Χοροδιδάσκαλος, MA «Αθλητικός Τουρισμός – Οργάνωση Δρωμένων – Σπουδές στον χορό» (ΔΠΘ-ΤΕΦΑΑ)
    16) Τριανταφυλλίδης Δημήτρης, Χοροδιδάσκαλος
    17) Τσακνάκης Μιχάλης, Χοροδιδάσκαλος/ Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
    18) Τσιάρας Αχιλλέας, Δημόσιος Υπάλληλος/ Χοροδιδάσκαλος
    19) Τσιρογιάννης Ιωάννης, Χοροδιδάσκαλος/ Πτυχιούχος ΑΠΘ-ΤΕΦΑΑ/ MSc «Κινησιολογία» (ΑΠΘ)
    20) Χατζόπουλος Δημήτρης, Εκπαιδευτικός ΠΕ03/ Χοροδιδάσκαλος/ MA(c) «Αθλητικός Τουρισμός – Οργάνωση Δρωμένων – Σπουδές στον χορό» (ΔΠΘ-ΤΕΦΑΑ)
    _______
    *Απόσπασμα από το νέο βιβλίο You, Your Child and School: Navigate Your Way to the Best Education των Sir Ken Robinson και Lou Aronica. Δημοσιεύθηκε από τον Viking, ένα αποτύπωμα και τμήμα της Penguin Random House LLC, Νέα Υόρκη. Πνευματικά δικαιώματα © 2018 από τον Ken Robinson.
    **International Conference on Strategic Innovative Marketing, IC-SIM 2014, September 1-4, 2014, Madrid, Spain
    Economic perspectives of intangible cultural activities
    Konstantina Efentaki(a), Vassilis Dimitropoulos(b)
    (a)Technological Educational Institute of Central Greece, Thiva, Greece, (b)Hellenic Centre for Folk Studies (EL.KE.LA.M.)

  • 6 Μαΐου 2020, 00:46 | Μπινιάρης Γιάννης

    Διαφωνώ με το πρόγραμμα για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών.Τό νά θέλει κάποιος νά «επιβάλλει» τή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σέ παιδιά καί μάλιστα στήν ευαίσθητη ηλικία των 5, 6, 7 οταν, παρακάμπτοντας4 οὐσιαστικά τούς φυσικούς, αλλά καί νομικά υπευθύνους γιά τή διαπαιδαγώγηση των παιδιων, γονείς, καί μάλιστα οταν πρόκειται γιά τή σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση, ειναι απαράδεκτο, αλλά οπωσδήποτε καί πνευματικά πολύ επικίνδυνο.
    «Ποιός θά τά διδάξει (τά παιδιά) σεξουαλική αγωγή; Συγγνώμη, οταν μπαίνει ο φυσικός στήν τάξη, εχει σπουδάσει φυσική. Ο χημικός, χημεία. Ποιός σπούδασε σέξ καί ειναι ειδικός; Που εγινε ειδικός;… Καί ποιός καθηγητής (σ.σ.: νηπιαγωγός ο δάσκαλος) θά τή διδάξει αυτή τήν ειδικότητα; Ποιός θά τή διδάξει; Ειναι παράλογο, γιατί ο καθένας θά κατεβάζει, συγγνώμη, τά δικά του σεξουαλικά βίτσια στά παιδιά μας… από ποιόν διδάσκαλο; Θά ξέρει χριστιανικά τίποτε η θά λέει ο,τι θέλει. Θά λέει στά παιδιά μας, αν δέν κάνεις σέξ θά γίνεις αρρωστος. Τά γνωστά δηλαδή».
    Ειναι απερίσκεπτο, αλλά καί πολύ επικίνδυνο ν’ επιτρέπουμε σέ οποιονδήποτε, ειτε αυτός λέγεται παιδαγωγός ειτε συγγενής.ειτε τηλεόραση, διαδίκτυο κλπ., νά πονηρεύει τά παιδιά μας, καί μετά νά προσπαθουε νά τούς διδάξουμε τό ηθος, τίς αξίες, τίς αρετές, τήν πνευματική ζωή. Τότε η πνευματική ζημιά, ισως καί η ηθική, θά εχει ηδη γίνει, καί μάλιστα κάποιες φορές ανεπανόρθωτα.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:46 | Νικόλαος Αναγνωστόπουλος

    Διαφωνώ καθέτως με το πρόγραμμα για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών. Είναι ανεπιτρεπτο αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε. Αναρωτιέμαι, τα σχολεία πλέον φτιάχνουν ορθώς, ηθικώς και κατά Θεόν τον άνθρωπο ώστε να τον αξιωσουν να γίνει ένας σωστός και χρήσιμος στην κοινωνια η καταστρέφουν ποικιλοτροπως και κυρίως ηθικώς των άνθρωπο οδηγώντας τον σε χίλια δύο προβλήματα ψυχολογικης φύσεως και τέλος στην καταστροφή του! Αυτό δεν λεγεται προοδευτισμος! Αυτό λέγεται ανηθικοτητα-πτωση-καταστροφή!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:45 | Θ.Τ.

    Σε τι ακριβώς θα συνίσταται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία μας; Τι ακριβώς προτυπο θα τους παρουσιάσουμε; Μήπως αυτό που παρουσιάζεται και από την ελληνική τηλεόραση; Διδαξτε στα παιδιά μας αρχές, βασικές αξίες και πλούσια γνώση….Και ας αφήσουμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για αργότερα! Αλήθεια….Αυτό είναι το πρόβλημα του ελληνικού σχολείου σημερα; Αυτο; Μην αλλοτριωνετε τον ουσιαστικό χαρακτήρα του σχολείου σε σεμιναριακη λογική!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:45 | Κούτρου Αικατερίνη

    Χριστός Ανέστη! Είμαι μάνα και εκπαιδευτικός και φυσικά διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή της κατ’ ευφημισμόν «σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης» σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, για τον απλούστατο λόγο ότι κίνητρο των εισηγουμένων δεν είναι το καλό των παιδιών αλλά έξωθεν σκοπιμότητες. Για τις καταστροφικές συνέπειες μια τέτοιας «διαπαιδαγώγησης», ας διαβάσουμε τί λένε οι ειδικοί.

    Η Miriam Grossman, MD, είναι πιστοποιημένη ψυχίατρος με πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις που γράφει και μιλά σε γονείς, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του χώρου της υγείας διεθνώς για τους κινδύνους της πολιτικής ορθότητας και της λανθασμένης επιστήμης στο επάγγελμά της.

    Το ”You’re Teaching My Child What?: A Physician Exposes the Lies of Sex Ed and How They Harm Your Child”, είναι ένα από τα βιβλία της που εκδόθηκε το 2009, και το άρθρο που ακολουθεί είναι μόνο ένα απόσπασμα που δημοσιεύθηκε το 2010 από το The Heritage Foundation.

    Προς διευκρίνιση του άρθρου, προσθέτουμε ότι στις ΗΠΑ και τον Καναδά η προώθηση της ”σεξουαλικής αγωγής” στα παιδιά έχει ανατεθεί σε τρείς μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες και αναφέρονται εκτεταμένα.

    ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΙ; Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
    της Miriam Grossman

    Περίληψη: Οι αρχές της σεξουαλικής αγωγής υγείας δεν βασίζονται στις φυσικές επιστήμες. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υποκινούμενη από ένα συγκεκριμένο όραμα για το πώς η κοινωνία πρέπει να αλλάξει, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα προγράμματα σπουδών σεξουαλικής αγωγής παραλείπουν κρίσιμες βιολογικές αλήθειες και εγκρίνουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Η προτεραιότητα για την SIECUS, την Planned Parenthood και την Advocates for Youth δεν είναι η υγεία και η ευημερία των νέων. Αυτές οι ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενες οργανώσεις πολεμούν την «καταπίεση» και την «μη ανεκτικότητα», όχι τον έρπητα ή τη σύφιλη. Αλλά όταν βασιλεύει η σεξουαλική ελευθερία, η σεξουαλική υγεία υποφέρει. Τα παιδιά μας διδάσκονται ότι μπορούν να παίξουν με τη φωτιά, και είμαστε υποχρεωμένοι να τα ενημερώσουμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να τα διδάξουμε βιολογικές αλήθειες, ακόμα και όταν δεν είναι πολιτικά ορθές.

    Όταν αποφοίτησα από την ιατρική σχολή, πήρα όρκο. Σηκώθηκα με τους συμμαθητές μου, σήκωσα το δεξί μου χέρι, και ορκίστηκα να αποτρέψω την ασθένεια όποτε μπορούσα. Τώρα, πολλά χρόνια αργότερα, είμαι προβληματισμένη από τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο μου. Δεν αναφέρομαι σε απειλές όπως επιπόλαιες αγωγές ή το όραμα των αδελφών Emanuel για την υγειονομική περίθαλψη. Τα θέματα που με αφορούν προέρχονται από το εσωτερικό των επαγγελμάτων της υγείας και της εκπαίδευσης.

    Οι αρχές της σεξουαλικής αγωγής υγείας δεν βασίζονται στις φυσικές επιστήμες. Δεν έρχονται απ’ ότι έχουμε δει κάτω από το μικροσκόπιο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υποκινούμενη από ένα όνειρο, ένα συγκεκριμένο όραμα για το πώς η κοινωνία πρέπει να αλλάξει, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα προγράμματα σπουδών σεξουαλικής αγωγής παραλείπουν κρίσιμες βιολογικές αλήθειες και εγκρίνουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

    Τρεις ομάδες πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα: τα κορίτσια, οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες. Όχι πολύ καιρό πριν, πέρασα τις εργάσιμες ημέρες μου όπως και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου: βλέποντας ασθενείς και γράφοντας συνταγές, λίγο πολύ κοιτάζοντας τη δουλειά μου. Τότε παρατήρησα κάτι. Ερχόμενοι μέσω του γραφείου μου ήταν μια σταθερή ροή φοιτητών, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες, που πλήρωναν ένα υψηλό τίμημα για τις σεξουαλικές τους επιλογές. Πέρασα εκατοντάδες και εκατοντάδες ώρες με αυτούς τους μαθητές, και είναι ο λόγος που είμαι εδώ σήμερα.

    Θα ήθελα να σας πω για έναν από αυτούς. Η Stacy ήταν κολυμβήτρια, μια αθλήτρια οποία είχε προσληφθεί στο (πανεπιστήμιο) UCLA, λόγω των επιτευγμάτων της στο γυμνάσιο. Η ζωή της άλλαξε ριζικά ως αποτέλεσμα μιας μόνο σεξουαλικής επαφής. Συνήθιζε να ανησυχεί για τα εξάμηνα ή τους επόμενους αγώνες κολύμβησης της, τώρα ανησυχούσε για τις ασυνήθιστες κηλίδες στο τεστ Παπανικολάου της. Αντί να κάνει έρευνα για τη διατριβή της, γκούγκλαρε λέξεις όπως «δυσπλασία» και μάθαινε online τι να περιμένει κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτό συνέβαινε σε αυτήν. “Ήμουν τόσο προσεκτική, Δρ Grossman. Είπε ότι ήταν καθαρός, και χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό. “

    Για την Stacy, το να παραμένει σε κορυφαία φυσική κατάσταση ήταν μία από τις προτεραιότητές της. Σηκωνόταν στις πέντε το πρωί για να κολυμπήσει, και εργαζόταν για δύο ώρες κάθε απόγευμα. Κρατούσε μέσα σε λίγα κιλά το ιδανικό βάρος της, και, βεβαίως, απέφευγε την κατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης. Αλλά νάτη στα 18 της, να έχει μολυνθεί με ανίατο ιό γεννητικών οργάνων.

    Δεν γνώριζε ότι ως νεαρή γυναίκα, είναι πιο ευάλωτη στη μόλυνση από τον σύντροφό της. Δεν γνώριζε ότι οι περισσότεροι άνδρες είναι ασυμπτωματικοί φορείς και ότι όταν ζητούν εξέταση ρουτίνας, δεν ελέγχονται για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων με τον τρόπο που ελέγχονται τα κορίτσια. Επίσης άγνωστο σε αυτήν ήταν ότι ο HPV-16 που είχε στα γεννητικά της όργανα, εάν ο ιός ήταν στο στόμα του σεξουαλικού συντρόφου της, θα μπορούσε χρόνια από τώρα να τον οδηγήσει να αναπτύξει καρκίνο στο λαιμό του.

    Γιατί αυτά τα κενά στις γνώσεις της; Γιατί δεν ξέρει αυτούς τους κινδύνους; Γιατί τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι αγνοούν τους κινδύνους της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς;

    Είστε όλοι εξοικειωμένοι με τις επιδημίες των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σε αυτή τη χώρα, αλλά υπάρχει ένα ακόμα. Είναι φτιαγμένο απ’ τον άνθρωπο. Είναι μια επιδημία άγνοιας, παραπληροφόρησης, και διπροσωπίας.

    Αν πάτε στην ιατρική βιβλιοθήκη και περιηγηθείτε μέσα από τα περιοδικά, θα μάθετε μερικά καταπληκτικά πράγματα, όπως ότι ο τράχηλος της μήτρας ενός κοριτσιού μολύνεται πιο εύκολα από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις απ’ ότι μιας γυναίκας, διότι δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Τα αγόρια και οι άνδρες δεν έχουν αντίστοιχη περιοχή ευπάθειας στο αναπαραγωγικό σύστημά τους. Η νευροβιολογία των εφήβων κοριτσιών είναι μοναδική, και αυτό καθιστά την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός κοριτσιού πιο ευάλωτη στο στρες, ειδικά στο στρες των αποτυχημένων σχέσεων.

    Θα μαθαίνατε ότι ο εφηβικός εγκέφαλος λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ενός ενήλικα. Η περιοχή υπεύθυνη για το σκεπτικό, η καταστολή των παρορμήσεων, το ζύγισμα των υπέρ και των κατά των αποφάσεων ενός ατόμου δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Επιπλέον, κάτω από συνθήκες που είναι έντονες, καινούριες, και διεγερτικές, οι αποφάσεις των εφήβων είναι πιο πιθανό να είναι κοντόφθαλμες και καθοδηγούμενες από το συναίσθημα. Θα ανακαλύψετε ότι το στοματικό σεξ συνδέεται με καρκίνο των αμυγδαλών και του φάρυγγα. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μολύνει αυτές τις περιοχές όπως ακριβώς τον τράχηλο.

    Θα βρίσκατε τόνους άρθρων-στην πραγματικότητα, ολόκληρα βιβλία- για την οξυτοκίνη, μια ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο, ”είσαι με κάποιον ξεχωριστό τώρα, ώρα να αφήσεις την προσοχή και να εμπιστευτείς, ώρα να δημιουργήσεις ένα συναισθηματικό δεσμό”. Και στα δύο φύλα, η οξυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια χαδιών και φιλιών και σεξουαλικού αγγίγματος, αλλά τα οιστρογόνα οξύνουν τις επιδράσεις της ωξυτοκίνης, και η τεστοστερόνη τις αμβλύνει.

    Μιλώντας για τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, υπάρχει ένας διακριτός εγκέφαλος αγοριού και κοριτσιού οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Ο εγκέφαλος του αγοριού οφείλεται σε οδηγίες που φέρονται επί του χρωμοσώματος Υ. Το χρωμόσωμα Υ θεωρούνταν κάποτε ότι είναι μια χέρσα περιοχή με ελάχιστες πληροφορίες. Αυτό ήταν πριν έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να ελέγχουμε το DNA και να χαρτογραφήσουμε κάθε συστροφή και στροφή. Τώρα ξέρουμε ότι το χρωμόσωμα Υ είναι γεμάτο με πληροφορίες που είναι μοναδικές για τους άνδρες.

    Θα μαθαίνατε επίσης ότι ο υγιής κόλπος, λόγω της αρχιτεκτονικής και της βιολογίας του, είναι ένα εχθρικό περιβάλλον για τον ιό HIV, ενώ το ορθόν έχει κύτταρα που διευκολύνουν την είσοδο του HIV απευθείας στο λεμφικό σύστημα. Αυτό και πολλά, πολλά περισσότερα πράγματα είναι γνωστά εδώ και χρόνια, αλλά όταν στρέφεστε στα προγράμματα σπουδών σεξουαλικής αγωγής και, πιο ανησυχητικό, στις ιστοσελίδες που προτείνονται για τους νέους και τους γονείς τους, τίποτα: καμία από αυτές τις πληροφορίες.

    Έτσι υπάρχει μια τεχνητή επιδημία άγνοιας: η άγνοια των βιολογικών αληθειών που πρέπει να κατέχουν κεντρική θέση σε κάθε πρόγραμμα σπουδών σεξουαλικής αγωγής ή εκπαιδευτικού προγράμματος για γονείς. Η συνειδητοποίηση αυτών των αληθειών μπορεί να σώσει ζωές.

    Έβαλα την ευθύνη για την επιδημία της άγνοιας άμεσα σε αυτές τις οργανώσεις που βρίσκονται στο πηδάλιο της εκπαίδευσης για την σεξουαλική αγωγή, επειδή, αντίθετα προς τους ισχυρισμούς και τις υποσχέσεις τους, τα προγράμματά τους δεν είναι πλήρη, δεν είναι βασισμένα στην επιστήμη ή ιατρικά ακριβή ή επίκαιρα.

    Θα το πάω ακόμη πιο μακριά: Δεν είναι για την πρόληψη των ασθενειών. Η σεξουαλική αγωγή είναι ένα κοινωνικό κίνημα. Ο στόχος της είναι να αλλάξει την κοινωνία. Ο πρωταρχικός στόχος των ομάδων, όπως η SIECUS, η Planned Parenthood και η Advocates for Youth είναι να προωθήσουν την σεξουαλική ελευθερία και να απαλλάξουν την κοινωνία από τα ιουδαιο-χριστιανικά ταμπού και τους περιορισμούς της. Σε αυτή την κοσμοθεωρία, σχεδόν όλα γίνονται. Κάθε άτομο κάνει τις σεξουαλικές επιλογές του ή της, κάθε άτομο αποφασίζει πόσο ρίσκο αυτός ή αυτή είναι διατεθειμένος να αναλάβει, και επικρίσεις δεν επιτρέπονται.

    Η επιστήμη που χρησιμοποιείται είναι επιλεκτική. Αν αμφισβητεί αυτό το μοντέλο ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αν αυτό που έχει δει κάτω από το μικροσκόπιο απειλεί αυτό το όνειρο για την κοινωνία, δεν υπάρχει.

    Αυτές οι επιφανείς ομάδες παραπλανούν το κοινό και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των παιδιών μας. Ο κατάλογος των εγκλημάτων τους είναι μεγάλος. Η διπροσωπία είναι ένα: υπόσχονται ένα πράγμα και κάνουν άλλο. Υπάρχουν επίσης αμαρτίες διάπραξης και παράλειψης. Σήμερα το απόγευμα, μπορώ μόνο να σας δώσω παραδείγματα της παράλειψης επειδή οι αμαρτίες της διάπραξης, οι λεπτομερείς οδηγίες, η γλώσσα, οι εικόνες-η αίσθηση της ευπρέπειας μου δεν μου επιτρέπει να τις μοιραστώ μαζί σας.

    SIECUS

    Το πρώτο μου παράδειγμα έρχεται από την SIECUS. Παίρνει διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με το ακροατήριο. Οι κατευθυντήριες γραμμές της SIECUS λένε, «Οι γονείς θα πρέπει να είναι οι πρωταρχικοί εκπαιδευτικοί του παιδιού για το σεξ. Η περιεκτική με βάση το σχολείο σεξουαλική εκπαίδευση συμπληρώνει και αυξάνει την εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά από τους γονείς τους”. Σε μια συνέντευξη του 2007 στο NPR, ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής της SIECUS ρωτήθηκε, “Θα συμφωνούσατε ότι θα ήταν καλύτερα αν τα παιδιά δεν κάνουν σεξ στο γυμνάσιο. Έχω δίκιο;”. Δεν δίστασε: ”Ακούστε, απολύτως. Είναι καλύτερο για τους νέους ανθρώπους να περιμένουν για να κάνουν σεξ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό.”

    Και εδώ είναι μια δήλωση που εκτύπωσα από την ιστοσελίδα SIECUS πριν από δύο εβδομάδες. Λέει, ”Υποστηρίξτε την πραγματική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση,” και είναι σχετικά με το REAL Act (Responsible Education About Life Act). Εισήχθη στη Βουλή. Προορίζεται για την προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που καθυστερεί την έναρξη της σεξουαλικής επαφής, καθυστερεί τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τρεις φορές σε αυτό το έγγραφο της SIECUS, μιλούν για την καθυστέρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

    Έτσι, το μάθημα για τους γονείς και τους φορείς χάραξης πολιτικής είναι ότι θέλουμε τα παιδιά να περιμένουν ακριβώς όπως και οι γονείς. Τα παιδιά παίρνουν την ίδια διδασκαλία στο σχολείο, όπως κάνουν στο σπίτι. Το σεξ κατά τη διάρκεια της εφηβείας δεν είναι μια καλή ιδέα. Χαλαρώστε, γονείς, είμαστε όλοι στην ίδια μεριά.

    Αλλά το μήνυμα της SIECUS είναι διαφορετικό όταν μιλά σε εφήβους. Τώρα το μήνυμα είναι για τα σεξουαλικά δικαιώματα και την ελευθερία να παίρνει κάποιος τις δικές του αποφάσεις σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται οι ενήλικες. Για παράδειγμα, όταν συνδέεστε στην ιστοσελίδα της SIECUS, η πρώτη πηγή που συνιστάται στους εφήβους ονομάζεται “Μιλήστε Για το Σεξ”. Αυτό το φυλλάδιο διανέμεται σε σχολεία στις τάξεις από 9 και πάνω.

    Έχω διαβάσει το “Μιλήστε Για το Σεξ”, και σε αυτό δεν υπάρχει καμία ενθάρρυνση απολύτως να καθυστερήσει τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ξεκινά ενημερώνοντας τα παιδιά ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα μέρος του ποιός είσαι και ότι ο καθένας έχει το δικό του τρόπο έκφρασης της σεξουαλικότητάς του. Στη συνέχεια, υπάρχουν οκτώ σελίδες σχετικά με τα σεξουαλικά δικαιώματα. Μερικά αποσπάσματα:

    ”Κάθε ανθρώπινο ον έχει βασικά δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά, οι ενήλικες μπορούν να πουν και λένε πράγματα που κάνουν τους νέους να αισθάνονται ότι δεν έχουν δικαιώματα. Είναι σημαντικό για σας να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας, έτσι ώστε να μπορείτε να σταθείτε για τον εαυτό σας όταν είναι απαραίτητο. “

    “Σε κάθε σημείο στη ζωή σας, μπορείτε να επιλέξετε εάν και πώς να εκφράσετε τη σεξουαλικότητά σας.”

    “Είναι στο χέρι σας να καθορίσετε πόσο κίνδυνο είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε.”

    “Πολλοί έφηβοι επιλέγουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί, και πολλοί επιλέγουν να μην είναι. Έχετε το δικαίωμα να αποφασίσετε με ποιές συμπεριφορές, αν υπάρχουν, είστε άνετοι να συμμετέχετε ….”

    Σε μια ιστοσελίδα που συνιστάται για εφήβους από την SIECUS, ο πρώην επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου διευθυντών της SIECUS λέει στους εφήβους, ”Ο μόνος τρόπος για να ξέρεις αν είσαι γκέι ή μπάισεξουαλ είναι να το ζήσεις και να προβληματιστείς προσεκτικά από τα συναισθήματα που έρχονται ως αποτέλεσμα της εμπειρίας. “

    Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Πρόκειται για την ατομική ελευθερία. Δεν είναι για την εργασία με τους γονείς για τη διαφύλαξη της υγείας του παιδιού τους και την ευημερία. Οι οργανώσεις αυτές είπαν στους γονείς, η SIECUS ιδίως, ”Θέλετε να βάλουμε ένα μεγάλο κόκκινο φως που λέει, ‘καθυστερήστε την σεξουαλική συμπεριφορά’, και αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε”, Αλλά στα παιδιά σε κάθε ηλικία λένε,” Είστε σεξουαλικοί, και έχετε το δικαίωμα να το εκφράσετε με όποιο τρόπο θέλετε.”

    Πού μπορούν τα παιδιά να πάνε για βοήθεια στην προάσπιση των σεξουαλικών τους δικαιωμάτων; Ένα site που προτείνεται από την SIECUS είναι η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

    Τώρα, αυτή η διδασκαλία συμπληρώνει και αυξάνει ό, τι οι έφηβοι ακούνε στο σπίτι; Αντιθέτως, η SIECUS υπονομεύει τους γονείς. Έρχεται μεταξύ γονέα και παιδιού. Επιδιώκει να ενσταλάξει πεποιθήσεις που το 90% των γονέων, τουλάχιστον, δεν συμμερίζεται: ότι η αναβολή του σεξ είναι μια επιλογή μεταξύ πολλών, και όλα είναι εξίσου αποδεκτά.

    Αυτό είναι σαν ένας διατροφολόγος που λέει, “Υπάρχουν πολλοί τύποι από δίαιτες, μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, υδατάνθρακες, σάκχαρα, θα βοηθήσει στην αποφυγή της παχυσαρκίας και της καρδιακής νόσου. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτή τη δίαιτα, άλλοι δεν το κάνουν. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι να φάει”. Και επειδή η SIECUS θέλει τους νέους να είναι ενήμεροι για όλες τις επιλογές που τους διατίθενται, τους παραπέμπει σε ιστοσελίδες που περιγράφουν συμπεριφορές που οι γονείς δεν θέλουν καν τα παιδιά τους να γνωρίζουν, πόσο μάλλον να προσπαθήσουν.

    Όπως είπα και προηγουμένως, προς το συμφέρον της ευπρέπειας και της κοινωνίας των πολιτών, εγώ δεν θα τα περιγράψω αυτά σε σας.

    Planned Parenthood

    Στη συνέχεια, η Planned Parenthood υπόσχεται να εκπαιδεύσει τους γονείς για το πώς να προστατεύσουν την υγεία των αγαπημένων τους, και ισχυρίζεται ότι έχει μια ολοκληρωμένη και κοινή λογική προσέγγιση. Έχουν μια εφαρμογή στην ιστοσελίδα τους στην οποία υποβάλλονται ερωτήσεις και απαντώνται από έναν επικυρωμένο από το συμβούλιο γυναικολόγο ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Ιατρικού Υποθέσεων της Planned Parenthood Federation of America.

    Ένα ερώτημα προήλθε από μια ανήσυχη μαμά. Σε ποιά ηλικία, ρώτησε, θα πρέπει να πάει την κόρη της στον γυναικολόγο; Έχουν μιλήσει για την έμμηνο ρύση και το φύλο, αλλά είναι φρόνιμο, αναρωτιέται, να την ξεκινήσει σχετικά με τον έλεγχο των γεννήσεων, όταν ξεκινήσει η περίοδός της; Αυτή η μαμά γέννησε στα 16, και φοβάται πολύ, γράφει, η κόρη της να μη περάσει το ίδιο πράγμα. Το κορίτσι στο ερώτημα είναι 12 ετών.

    Αφού παρείχε τις στάνταρ κατευθυντήριες γραμμές για το χρονοδιάγραμμα των αρχικών γυναικολογικών εξετάσεων, ο εμπειρογνώμονας της Planned Parenthood εξηγεί ότι μια νεαρή γυναίκα μπορεί να θέλει να εξετάσει τη λήψη ορμονικής αντισύλληψης πριν να γίνει σεξουαλικά ενεργή, διότι υπάρχουν οφέλη, όπως ελαφρύτεροι περίοδοι και μείωση της ακμής. Αυτή θα έχει αυτά τα οφέλη και επίσης θα προστατεύεται από την εγκυμοσύνη, όταν αυτό γίνει μια δυνατότητα.

    Στη συνέχεια είπε σε αυτή τη μαμά ότι οι νεαρές γυναίκες είναι συχνά πιο άνετες με τους δικούς τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους δικούς τους γυναικολόγους. Την συμβούλεψε να ρωτήσει την κόρη της, ”τώρα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας”, αν θέλει δική της νοσηλεύτρια ή γιατρό για να αναλάβει τη φροντίδα της, και η μαμά θα πρέπει να σεβαστεί ό, τι απόφαση πάρει. Οι νέοι, επιπλέον, ο γιατρός λέει, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν τις επισκέψεις τους με το φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης ιδιωτικά, μόνοι τους. Θα πρέπει να τους δοθεί κάθε διαβεβαίωση ότι θα γίνουν σεβαστές οι εκμυστηρεύσεις τους.

    Θα το αποδομήσω αυτό. Εδώ είναι ένα 12χρονο κορίτσι του οποίου η μητέρα έχει ήδη σκεφτεί έλεγχο γεννήσεων γι’ αυτήν, τόσο ανησυχεί για μια εφηβική εγκυμοσύνη. Ναι, ο γιατρός λέει, ο έλεγχος γεννήσεων είναι κάτι που η κόρη σας μπορεί να θέλει να εξετάσει, όταν αρχίζει να έχει εμμηνορρυσία, αλλά να πάρετε στην κόρη σας τον δικό της παροχέα υπηρεσιών υγείας, και κατά τη διάρκεια του ραντεβού, μαμά, θα μείνεις στην αίθουσα αναμονής. Οι νεαρές γυναίκες παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους, και πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική τους ζωή.

    Αυτή είναι η απάντηση ενός εμπειρογνώμονα γυναικολόγου της Planned Parenthood. Υπάρχουν τόσες πολλές ανησυχητικές πτυχές σε αυτό. Μία από αυτές, φυσικά, είναι η επιλογή των λέξεων. Ο γιατρός συνεχίζει να αναφέρεται σε “νεαρές γυναίκες.” Αυτό το κορίτσι δεν είναι καν έφηβη. Γιατί η βιασύνη;

    Επόμενη είναι η υπόθεση ότι αυτό το κορίτσι πρόκειται να είναι σεξουαλικά ενεργή, σαν να είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Μήπως η Planned Parenthood πιστεύει ότι είναι πιο υγιεινό για εκείνη να απέχει, τουλάχιστον μέχρι μετά το λύκειο; Αν ναι, γιατί δεν εξηγούν τα οφέλη της αναμονής και να την οπλίσουν με στρατηγικές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά; Θυμηθείτε: Αυτή η ομάδα υπόσχεται να εκπαιδεύσει τους γονείς για το πώς να προστατεύσουν την υγεία των αγαπημένων τους με μια συνολική και κοινή λογική προσέγγιση.

    Φυσικά, δεδομένης της εμπειρίας της, οι ανησυχίες της μητέρας είναι κατανοητές. Είναι τρομοκρατημένη ότι η κόρη της θα μπορούσε να καταλήξει μια έφηβη μαμά, και αναρωτιέται αν ο έλεγχος γεννήσεων είναι η απάντηση. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι αυτός ο γιατρός λέει, ναι, είναι. Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί αυτή αυτόματα φτάνει σε μια συνταγή μαξιλάρι;

    Στην ηλικία των 12, αυτό που χρειάζεται αυτό το κορίτσι δεν είναι χάπια, είναι ανατροφή απ’ τους γονείς. Η Planned Parenthood έχασε την ευκαιρία να εκπαιδεύσει αυτή τη μαμά για αυτά που είναι σήμερα γνωστά για τα στυλ ανατροφής παιδιών. Υπάρχουν τόσα πολλά που αυτή η μαμά μπορεί να κάνει για να την κρατήσει σε μια τροχιά.

    Πρόσφατες μελέτες συντριπτικά επιβεβαιώνουν ότι ο αντίκτυπος των γονέων είναι βαθύς. Αποδεικνύουν ότι η καλή ανατροφή των παιδιών έχει μια σημαντική, διαρκή και προστατευτική επίδραση στην ανάπτυξη των εφήβων. Η μαμά που στράφηκε στην Planned Parenthood πρέπει να γνωρίζει ποιοί οικογενειακοί παράγοντες και ύφος γονικού ρόλου μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνες συμπεριφορές, μπορεί να μετριάσει την επιρροή των συνομηλίκων και να βελτιστοποιήσει το δυναμικό της κόρης της.

    Προτείνω ότι μια συνολική και κοινή λογική απάντηση ακούγεται κάπως έτσι: “Σε επιδοκιμάζω που είσαι δυναμική και αναζητάς συμβουλές σχετικά με την προστασία της κόρης σου. Να είσαι βέβαιη ότι στα 12, 14 και 16, η επιρροή σου πάνω της είναι μεγαλύτερη από ό, τι φαντάζεσαι. Αυτό που είναι κρίσιμο για την κόρη σου είναι η ανατροφή που λαμβάνει. Θα κάνει το καλύτερο δυνατό, αν έχεις καλή συμπεριφορά και είσαι ζεστή, υποστηρικτική, και απλώνοντας τα χέρια. Θα πρέπει να θεσπίσεις αυστηρούς κανόνες και υψηλές προσδοκίες. Μήπως ο πατέρας της κόρης σας ζει στο σπίτι; Έφηβοι από οικογένειες με δύο γονείς είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τα ευρήματα της έρευνας είναι ισχυρά. Όσο περισσότερο ένα κορίτσι ζει χωρίς τον πατέρα της στο σπίτι, τόσο πιο πιθανό ότι θα συμμετάσχει σε πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα και θα βιώσει μια εφηβική εγκυμοσύνη”.

    Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κορίτσια των οποίων οι πατέρες ζούσαν έξω από το σπίτι από μικρή ηλικία ήταν επτά έως οκτώ φορές πιο πιθανό να έχουν μια εφηβική εγκυμοσύνη. Αλλά ακόμα και χωρίς τον πατέρα της στο σπίτι, η στάση σου απέναντι στο σεξ κατά την εφηβεία, μαμά, και οι κανόνες που θέτεις για τα ραντεβού θα επηρεάσουν την κόρη σου να καθυστερήσει τη σεξουαλική συμπεριφορά. Το συμπέρασμα: Η κόρη σου έχει ανάγκη εσένα και τον πατέρα της. Αντί των επισκέψεων στον γυναικολόγο, προγραμματίστε χρόνο μαζί, μόνο δυο ή τρεις από σας. Ενισχύστε την σύνδεση σας μαζί της. Θέλει μια στενή και εμπιστευτική σχέση μαζί σας, όχι με τον παροχέα υπηρεσιών υγείας της.

    Μιλήστε για το τι έχετε μάθει από τη δική σας εμπειρία, και επικοινωνείστε τις αξίες σας. Αυτά είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικά όσο και όταν μιλάμε για αντισυλληπτικά, αν όχι περισσότερο. Βεβαιωθείτε ότι η κόρη σας είναι σίγουρη σχετικά με τις αξίες και τις προσδοκίες σας. Αυτά θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της. Αυτή μπορεί να διαφωνήσει, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι υψηλές προσδοκίες των γονέων σχετίζονται με την αναβολή του σεξ. Αν η αποδοκιμασία σας για το εφηβικό σεξ είναι απολύτως σαφής, μπορεί να έχει μια ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά της. Μια μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 8.000 ζευγάρια μητέρας-εφήβων διαπίστωσε ότι όσο πιο φιλελεύθερες πιστεύουν οι έφηβοι ότι είναι οι σεξουαλικές απόψεις των μητέρων τους, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν κάνει σεξ, και τόσο πιο πολλούς ερωτικούς συντρόφους είναι πιθανό να έχουν.

    Εάν έχετε θρησκευτικές πεποιθήσεις για το σεξ, μαμά, θα πρέπει να τις μεταφέρετε στην κόρη σας, και ακόμη πιο προστατευτική είναι η κατάνυξη της. Οι ειλικρινείς θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές στην εφηβεία συνδέονται αντιστρόφως όχι μόνο με το εφηβικό σεξ, αλλά με ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, χρήση μαριχουάνας, και το κάπνισμα τσιγάρων.

    Τι γίνεται με την ενοχή; Η ενοχή είναι μια ισχυρή μεταβλητή, αυτό βέβαια, αν οι έφηβοι πιστεύουν ότι το εφηβικό σεξ είναι λάθος, περιορίζει σημαντικά τη συμπεριφορά τους. Οι εκπαιδευτικοί αφαιρούν το σεξ από την ηθική, και με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουν τον παράγοντα ενοχή, αλλά οι γονείς δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να το πράξουν όσο το παιδί καταλαβαίνει ότι είναι η χρονική στιγμή του σεξ που έχει σημασία, δεν το ίδιο το σεξ, αυτό είναι το ζήτημα.

    Παρακολουθείτε την κόρη σας, ξέρετε πού είναι, ξέρετε τους φίλους της και τις δραστηριότητές της. Περισσότερος χρόνος χωρίς επίβλεψη με ομάδες συνομηλίκων και ένα μέλος του αντίθετου φύλου συνδέεται με σεξουαλική συμπεριφορά. Χρειαζόμαστε πραγματικά μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί αυτό; Μειώστε τις ευκαιρίες της κόρης σας για σεξουαλικές συνευρέσεις. Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε την εγγραφή της σε ένα πρόγραμμα που θα ενθαρρύνει την αποχή. Μερικά έχουν ένα αποδεδειγμένο ιστορικό. Για παράδειγμα, κορίτσια γυμνασίου και μεσαίας σχολικής ηλικίας στο πρόγραμμα Best Friends εδώ στην Ουάσινγκτον, είναι εξίμιση φορές λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους σε άλλα δημόσια σχολεία.

    Η συμβουλή που η Planned Parenthood παρείχε σε αυτή την ανήσυχη μητέρα δεν στηρίζεται στην υγεία. Αν αυτό ήταν για την υγεία των κοριτσιών, είναι μια τέλεια ευκαιρία για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που σας ανέφερα νωρίτερα, ο εφηβικός τράχηλος της μήτρας, η ευπάθεια κλπ – αλλά η συμβουλή της Planned Parenthood προέρχεται από αυτήν την έννοια της σεξουαλικότητας απ’ την κούνια μέχρι τον τάφο. Αντιπροσωπεύει το ύψος της ανευθυνότητας. Αντικρούεται από την κοινή λογική, καθώς και χρόνια έρευνας.

    Advocates for Youth

    Το τρίτο παράδειγμα είναι αυτό της Advocates for Youth και η προσέγγισή τους για το φύλο. Τον περασμένο Αύγουστο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπήρχε μια τροπολογία που ψηφίστηκε για να προστεθεί στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της υγείας. Η τροποποίηση αυτή θα χορηγήσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις που προωθούν τον τύπο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που έχω περιγράψει. Σε απάντηση σε αυτό, ο πρόεδρος της Advocates for Youth δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα φέρει την επιστήμη πίσω στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

    Αυτό το βρήκα εκπληκτικό, γιατί όταν θα πάτε στις ιστοσελίδες της Advocates for Youth-και υπάρχουν πολλές, είναι μια πολύ μεγάλη οργάνωση που έχει πολλούς πόρους, η επιστήμη είναι ένα πράγμα που λείπει. Η Advocates for Youth λέει στα παιδιά ότι το φύλο, η εσωτερική αίσθηση του αν κάποιος είναι αρσενικό ή θηλυκό, είναι εντελώς ξεχωριστή από τη βιολογία, από την ανατομία του και τα χρωμοσώματα του. Είναι μια εσωτερική αίσθηση, λένε. Αυτό ανάγεται στη θεωρία του φύλου του John Money, ενός διαβόητου ψυχολόγου από το Johns Hopkins ο οποίος εισήγαγε αυτές τις ριζοσπαστικές ιδέες στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Η ιδέα είναι και πάλι ότι η αναγνώριση ενός ατόμου ότι είναι αρσενικό ή θηλυκό είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών συναισθημάτων του.

    Η Advocates for Youth όχι μόνο προάγει αυτό, αλλά λέει στα παιδιά ότι το φύλο, το να είσαι αρσενικό ή θηλυκό, υπάρχει σε ένα φάσμα. Άνδρες και γυναίκες βρίσκονται στα άκρα του εν λόγω φάσματος, αλλά αυτό είναι ένα ευρύ φάσμα με πολλές δυνατότητες στο μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Θέλω να βεβαιωθείτε ότι το έχετε κατανοήσει αυτό, επειδή υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έχουν μια διαταραχή που ονομάζεται διαταραχή ταυτότητας φύλου, και αυτό είναι μια πραγματική διαταραχή της ψυχικής υγείας, και αξίζουν τη συμπόνοια μας και την κατανόησή μας και τη θεραπεία μας.

    Αλλά η διαταραχή ταυτότητας φύλου είναι όταν ο Robert γίνει Roberta ή αντίστροφα. Αυτό που λέει η Advocates for Youth είναι ότι ο Robert δεν γίνεται Roberta και η Roberta δεν γίνεται Robert, αλλά ότι δεν γίνονται ούτε Robert ούτε Roberta. Ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες στο μεταξύ, και ότι η έννοια ότι όλοι είμαστε είτε αρσενικό είτε θηλυκό είναι μια καταπιεστική ιδεολογία.

    Αυτό που λένε στα παιδιά είναι ότι τα νεογνά ορίζονται αρσενικά ή θηλυκά, τυλίγονται σε μπλε ή ροζ κουβέρτα, και στη συνέχεια κοινωνικοποιούνται για να χωρέσουν τις πολιτιστικές προσδοκίες. Μηνύματα από το περιβάλλον τους τα διδάσκουν αρσενικές ή θηλυκές συμπεριφορές, ενδιαφέροντα, και τρόπους συσχέτισης. Αλλά όταν ένα αγόρι επιμένει ότι είναι κορίτσι ή το αντίστροφο, αυτό δεν θα πρέπει να είναι ανησυχητικό, λέει η Advocates for Youth. Είναι, ισχυρίζονται, ”τόσο φυσιολογικό όσο το να είσαι ζωντανός.”

    Η παραδοχή ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, αρσενικό ή θηλυκό, είναι ανακριβής, λένε. Περιορίζει την ελευθερία μας έκφρασης φύλου. Η ιδέα ότι ένα άτομο θα πρέπει να είναι το ένα ή το άλλο, αρσενικό ή θηλυκό, είναι ένα αυθαίρετο, κατασταλτικό παράδειγμα. Είναι ένας ακόμα επιβλαβής “-ισμός”, όπως ο σεξισμός.

    Αυτή η οργάνωση που ισχυρίζεται ότι θα φέρει την επιστήμη πίσω στην σεξουαλική εκπαίδευση διδάσκει ότι το φύλο μπορεί να αλλάξει. Ένα 10χρονο μπορεί να είναι σίγουρο ότι είναι κορίτσι, αλλά στα 20 μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι είναι άντρας. Οι άνθρωποι μπορούν να συνειδητοποιήσουν το φύλο τους σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους, λένε στους νέους. Είναι αυτή η «επιστήμη» στην οποία αναφέρονται; Ή ίσως καθοδηγώντας τα παιδιά ότι θα μπορούσαν να είναι αρσενικά, θηλυκά, ή και τα δύο, είναι ένα παράδειγμα των κρίσιμων πληροφοριών σεξουαλικής υγείας που χρειάζονται για να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη ζωή τους;

    Αυτό το μάθημα για το φύλο δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικό, είναι μια απόκλιση από την πραγματικότητα. Ορίστε τι λέει η πραγματική επιστήμη σε αυτόν τον αιώνα για το να είσαι αρσενικό ή θηλυκό. Η κυτταρική βιολογία δείχνει ότι το χρωμόσωμα Υ είναι γεμάτο με μονάδες DNA που είναι μοναδικές για τους άνδρες. Υπάρχουν διακριτά αρσενικά και θηλυκά σχέδια από τη στιγμή της σύλληψης. Η εμβρυολογία παρέχει απόδειξη της παλαιότερης δραστηριότητας αυτών των γονιδίων: Οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη, όταν το έμβρυο είναι στο μέγεθος ενός φασολιού, το χρωμόσωμα Υ κατευθύνει τους όρχεις να παράγουν τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη ταξιδεύει προς τον εγκέφαλο, εισέρχεται στους νευρώνες, και προωθεί την ανάπτυξη ενός διακριτού εγκεφάλου στο αγόρι με μικρότερα κέντρα για την επικοινωνία, την παρατήρηση και τη συναισθηματική επεξεργασία και μεγαλύτερα κέντρα για το σεξ και την επιθετικότητα.

    Η νευροβιολογία χαρτογραφεί τις πολύπλοκες και εκτεταμένες διαφορές σε αρσενικούς και θηλυκούς εγκεφάλους. Οι μαγνητικές τομογραφίες δημιουργούν έγχρωμες εικόνες που αναδεικνύουν διαφορετικά πρότυπα σκέψης και συναισθήματος στο αγόρι και το κορίτσι. Η βρεφική ανάπτυξη αποκαλύπτει ότι σε μία ημέρα ζωής – προφανώς πριν τα παιδιά έχουν κοινωνικοποιηθεί για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της κοινωνίας, τα κορίτσια δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πρόσωπο, ενώ τα αγόρια κοιτάνε πιο πολύ σε ένα κινητό. Σε ένα έτος, τα κορίτσια έλκονται από ένα βίντεο με ένα κινούμενο πρόσωπο, και τα αγόρια προτιμούν ένα βίντεο αυτοκινήτων που κινούνται.

    Το λατρεύω αυτό: Οι τυπικές προτιμήσεις των παιχνιδιών των παιδιών συναντώνται επίσης σε νεαρούς πιθήκους. Στα θηλυκά αρέσουν οι κούκλες, και τα αρσενικά προτιμούν οχήματα και μπάλες. Σεξουαλικά στερεότυπα στο ζωικό βασίλειο; Αρσενικό και θηλυκό είναι πολιτιστικά προσδιορισμένα; Το φύλο είναι ένα συναίσθημα διαχωρισμένο από τις ορμόνες και τα χρωμοσώματα; Δε νομίζω. Τα σχέδια μαθημάτων της Advocates for Youth βασίζονται σε κοινωνικά κινήματα του περασμένου αιώνα και την επιθυμία να θολώσουν τις διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όποιος ακολουθεί την σκληρή επιστήμη αυτού του αιώνα γνωρίζει ότι οι εν λόγω σκωροφαγωμένες θεωρίες έχουν απαξιωθεί.

    Αλλά στο μάθημα σεξουαλικής αγωγής, αυτές οι ανακαλύψεις δεν υπάρχουν. Οι μαθητές τρέφονται με το ζόρι μια ιδεολογία πριν από 50 χρόνια: Το φύλο είναι τεχνητό, οι εκπαιδευτικοί σεξουαλικής αγωγής επιμένουν στο 2009. Οι πολιτισμοί διδάσκουν τι σημαίνει να είσαι ένας άντρας ή μια γυναίκα. Είναι κολλημένοι σε μια χρονική στρέβλωση ή απλά εντελώς τυφλωμένοι από την ιδεολογία; Είτε έτσι είτε αλλιώς, φέρνει καταστροφή για τους νέους.

    Συμπέρασμα

    Μου είπαν σε πρόσφατη συνέντευξη ότι πρέπει να υπερβάλλω: ότι πρέπει να είναι υπερβολή όταν λέω ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι τρέλα, ότι διδάσκει αναλήθειες και ότι εκθέτει τα παιδιά μας σε βρωμιά. Αν αυτό είναι αλήθεια, μου είπαν, δεν θα υπάρξουν ακροάσεις του Κογκρέσου; Δεν υπερβάλλω: Αυτό είναι τρέλα. Η προτεραιότητα για την SIECUS, την Planned Parenthood και την Advocates for Youth δεν είναι η υγεία και η ευημερία των νέων. Αυτές οι ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενες οργανώσεις πολεμούν την «καταπίεση» και την «μισαλλοδοξία», όχι τον έρπητα ή τη σύφιλη. Γι ‘αυτούς, φαίνεται ότι οι κυψέλες και τα κονδυλώματα, το άγχος και η κατάθλιψη, μπορούν να γίνουν ανεκτά, αλλά οι «ισμοί» πρέπει να φύγουν.

    Από τις χιλιάδες ώρες που έχω περάσει με τους μαθητές, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι, όταν βασιλεύει η σεξουαλική ελευθερία, η σεξουαλική υγεία υποφέρει. Τα παιδιά μας διδάσκονται ότι μπορούν να παίξουν με τη φωτιά, και οι αίθουσες αναμονής των γιατρών και των θεραπευτών γεμίζουν με ανθρώπους που έχουν καεί, μέσα και έξω. Κάθε νεαρό άτομο πρόκειται να αναβάλει το σεξ; Φυσικά όχι, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να τους διδάξουμε βιολογικές αλήθειες, ακόμα και όταν δεν είναι πολιτικά ορθές.

    Η μόνη δύναμη που έχω για την καταπολέμηση αυτής της συμφοράς είναι η δύναμη της πένας. Ενώ το έθνος αγωνίζεται για θέματα που σχετίζονται με την υγεία και βρίσκεται στα πρόθυρα υποστηρίζοντας οργανώσεις όπως η SIECUS με εκατομμύρια δολάρια φόρων, είναι η ελπίδα μου ότι το μήνυμά μου θα φτάσει στα αυτιά και την καρδιά κάποιου με εξουσία που θα έχει το θάρρος να σταθεί και να θέσει ένα τέλος σε αυτό το φιάσκο.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:44 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:44 | ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

    ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΝΟΜΟΥ!ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΕΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ (ΣΥΓΧΩΡΗΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ!!!)ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΗ,ΑΘΩΑ,ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ,ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ, ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ «ΑΡΜΟΔΙΟΣ» ‘Η «ΕΙΔΙΚΟΣ» ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΤΥΛΙΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΑΘΩΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ;΄ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ( ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ, ΙΑΤΡΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ,ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΩΝ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΚΛΠ.) ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΝΟΜΟΥ;ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΓΟΝΕΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ!ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ «ΜΑΘΗΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ «ΕΙΔΙΚΟ» ΝΑ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΟΝΤΡΟΠΑΠΟΥΤΣΑ ΤΟΥ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΥΩΔΙΑΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΘΩΩΤΗΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ….. ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ! ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:43 | Παπαδοπούλου Ελένη

    Διαφωνώ απόλυτα με την ένταξη προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:41 | Ελένη Δούδα, Κοσμήτορας Σ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π.Θ.

    ‘’Ομόφωνη πρόταση Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης για τις ώρες Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο σχολείο’’

    Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας διατηρεί τον υφιστάμενο χρόνο Φυσικής Αγωγής (Φ.Α.) στο σχολείο σε:
    •μία φορά (35-45 λεπτά) την εβδομάδα στην 2α Λυκείου,
    •δύο φορές (70-90 λεπτά) την εβδομάδα από 5η Δημοτικού έως 1η Λυκείου και 3η Λυκείου,
    •τρεις φορές (105-135 λεπτά) την εβδομάδα από την 1η έως την 4η Δημοτικού.

    Α. Επειδή, η τακτική σωματική άσκηση στην παιδική και εφηβική ηλικία επιδρά άμεσα στην υγεία των παιδιών, συγκεκριμένα:

    Επειδή σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας, όπως η Υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για παιδιά και εφήβους 6-18 ετών υπάρχoυν:
    (1)Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι παιδιά και έφηβοι που ασχολούνται τακτικά με σωματική δραστηριότητα έχουν υψηλότερη οστική μάζα, βελτιωμένη οστική δομή και μεγαλύτερη αντοχή στα οστά σε σχέση με παιδιά που δεν ασκούνται τακτικά.
    (2)Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η μέτριας-υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα που αυξάνει την καρδιακούς παλμούς, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, ενώ οι ασκήσεις δύναμης και αντιστάσεων αυξάνουν τη νευρο-μυϊκή ικανότητα σε παιδιά και εφήβους.
    (3)Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι συχνότερη σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και καταπολεμά την παχυσαρκία.
    (4)Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με τη μείωση των τριγλυκεριδίων και τη βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης στην παιδική και εφηβική ηλικία.

    Επειδή σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας, για παιδιά 3-6 ετών υπάρχουν:
    (1)Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι συχνότερη σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε μικρότερη αύξηση του βάρους και του λιπώδους ιστού.
    (2)Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι παιδιά που κάνουν τακτική σωματική δραστηριότητα έχουν υψηλότερη οστική μάζα, βελτιωμένη οστική δομή και μεγαλύτερη αντοχή στα οστά απ΄ ότι παιδιά που δεν ασκούνται τακτικά.

    Επειδή για παιδιά και εφήβους υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η σωματική δραστηριότητα επιδρά θετικά στις γνωστικές λειτουργίες και στην ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών, άποψη που πολύ πρόσφατα υιοθέτησε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Επειδή υπάρχουν πολλά στοιχεία για την επίδραση της τακτικής άθλησης στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, όπως μείωση κατάθλιψης και άγχους, στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και κοινωνικών ικανοτήτων, στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, στη βελτίωση δεξιοτήτων ζωής και στην κοινωνική ενσωμάτωση μειονοτήτων, ιδιαίτερα όταν η άθληση λαμβάνει χώρα σε κατάλληλα δομημένο κοινωνικο-ψυχολογικό περιβάλλον όπως η σχολική φυσική αγωγή και οι αθλητικές ακαδημίες υπό την καθοδήγηση προπονητών που έχουν το απαραίτητο επίπεδο επιστημονικής και παιδαγωγικής επάρκειας.

    Β. Επειδή, η Φυσική Αγωγή έχει μοναδικό ρόλο στην υγεία εφ’όρου ζωής, συγκεκριμένα:

    Επειδή από διαχρονικές έρευνες διάρκειας 50 ετών προκύπτει ότι η παχυσαρκία στην ηλικία των 5 ετών έχει θετική συσχέτιση με την παχυσαρκία των ίδιων ανθρώπων στην ηλικία των 50 ετών, ενώ η θετική συσχέτιση της παχυσαρκίας μεταξύ των ηλικιών 17 και 50 ετών είναι ακόμη πιο ισχυρή.

    Επειδή η Φυσική Αγωγή είναι το μόνο μάθημα στο σχολείο που αναπτύσσει σωματικό εγγραμματισμό, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην υιοθέτηση ενός δια βίου σωματικά δραστήριου τρόπου ζωής και συνεπώς στη δια βίου καλύτερη υγεία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και διεθνείς οργανισμούς, ενήλικες και ηλικιωμένοι που έχουν υιοθετήσει ένα σωματικά πιο δραστήριο τρόπο ζωής:
    •έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικού συνδρόμου, διαφόρων τύπου καρκίνου, όπως παχέος εντέρου, του μαστού, κλπ.,
    •έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου ή σπονδυλικής στήλης,
    •παρουσιάζουν υψηλότερο επίπεδο καρδιο-αναπνευστικής και νευρο-μυϊκής ικανότητας,
    •είναι πιο πιθανό να επιτύχουν διατήρηση του σωματικού βάρους, να έχουν πιο υγιή σωματική μάζα και σωματική σύνθεση,
    •καλύτερη ποιότητα ύπνου,
    •χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους,
    •καλύτερα επίπεδα γνωστικής ικανότητας και μειωμένο κίνδυνο άνοιας και Alzheimer,
    •καλύτερη μητρική υγεία.

    Γ. Επειδή, η επίδραση της τακτικής άσκησης στο σύστημα υγείας συχνά υποτιμάται, συγκεκριμένα:

    Επειδή υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η τακτική σωματική άσκηση συμβάλει στη μείωση του κόστους για το Ελληνικό σύστημα υγείας κατά εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ ετησίως.

    Επειδή σε πρόσφατες δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά ιατρικής, γίνεται σύγκριση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 με τις επιπτώσεις της σωματικής αδράνειας και της καθιστικής συμπεριφοράς, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα οποία αναφέρεται ότι περίπου 3.200.000 θάνατοι αποδίδονται ετησίως στον καθιστικό τρόπο ζωής.

    Δ. Επειδή, λιγότερο από το 20% των ελλήνων μαθητών ασχολούνται με τη σωματική άσκηση σύμφωνα με τις οδηγίες διεθνών οργανισμών υγείας, συγκεκριμένα:

    Επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και διεθνείς οργανισμοί προτείνουν τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών να ασχολούνται κατ’ ελάχιστο 180 λεπτά την ημέρα με σωματική δραστηριότητα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 60 λεπτά τη μέρα να είναι μέτριας-έντονης σωματικής άσκησης που προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών και του ρυθμού αναπνοής.

    Επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και διεθνείς οργανισμοί υγείας προτείνουν οι μαθητές 5-18 ετών να ασχολούνται κατ’ ελάχιστο 420 λεπτά την εβδομάδα (60 λεπτά την ημέρα) με μέτριας-υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα, η οποία να προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών και του ρυθμού αναπνοής, ενώ επιπλέον χρόνος των 420 λεπτών την εβδομάδα έχει ακόμη πιο ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία παιδιών και εφήβων.

    Επειδή σύμφωνα με δεδομένα πολλών πρόσφατων μεγάλων ερευνών λιγότερο από το 20% των Ελλήνων μαθητών δημοτικού και γυμνασίου γυμνάζεται όσο προτείνει ο ΠΟΥ, με το ποσοστό να μειώνεται ακόμη πιο δραματικά στο Λύκειο, όπου μειώνονται οι ώρες της Φ.Α. και η έλλειψη χρόνου και η αύξηση της σχολικής εργασίας στο σπίτι αναφέρονται από τους εφήβους ως τα κυριότερα εμπόδια για τακτική σωματική δραστηριότητα.

    Επειδή το ένα στα τρία παιδιά στο δημοτικό και γυμνάσιο δεν αθλείται καθόλου εκτός σχολείου, ενώ στις τάξεις του λυκείου πάνω από 2 στους 3 μαθητές και μαθήτριες δεν κάνουν καθόλου εξωσχολικό αθλητισμό, συνεπώς για αυτά τα παιδιά το μοναδικό περιβάλλον σωματικής άσκησης παραμένει το σχολείο.

    Επειδή, σύμφωνα με δεδομένα πρόσφατων μεγάλων ερευνών που περιλαμβάνουν και τη χώρα μας, το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών τάξεων που δεν αθλείται εκτός σχολείου είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο υψηλών κοινωνικο-οικονομικών τάξεων, καθιστά τη σχολική Φυσική Αγωγή ως την μοναδική ευκαιρία βελτίωσης της υγείας αυτών των παιδιών.

    Επειδή ακόμη και τα παιδιά και οι έφηβοι που κάνουν εξωσχολικό αθλητισμό, τα περισσότερα συνήθως αθλούνται δύο ή τρεις φορές (120-270 λεπτά) την εβδομάδα, δηλαδή χρειάζονται τουλάχιστον 150-300 επιπλέον λεπτά την εβδομάδα μεσαίας-υψηλής έντασης σωματική άσκηση.

    Ε. Επειδή, η καθημερινή Φυσική Αγωγή στο σχολείο είναι αναντικατάστατη για τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας των ελλήνων μαθητών, συγκεκριμένα:

    Επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι με κάθε επιπλέον 45λεπτο Φυσικής Αγωγής την εβδομάδα υπάρχει σημαντική αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και βελτίωση της υγείας των μαθητών.

    Επειδή η Φυσική Αγωγή είναι το μόνο μάθημα στο σχολείο που επιδρά θετικά στη σωματική δραστηριότητα και στη σωματική υγεία των Ελλήνων μαθητών και μειώνει τον καθιστικό τρόπο ζωής, ενώ αντίθετα τα περισσότερα μαθήματα αυξάνουν τον χρόνο καθιστικής ζωής το οποίο επιδρά αρνητικά στην υγεία όλων των μαθητών.

    Επειδή τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες ο υποχρεωτικός χρόνος φυσικής αγωγής και άθλησης στο σχολείο προοδευτικά αυξάνονται, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι να γυμνάζονται καθημερινά στο σχολείο ώστε να βελτιώνουν την υγεία τους αλλά και τις γνωστικές και ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

    Επειδή με μία φορά (35-45 λεπτά) Φυσική Αγωγή την εβδομάδα στην 2α Λυκείου η αξία της σωματικής δραστηριότητας υποβαθμίζεται δραματικά στην αντίληψη μαθητών και γονέων, και η απαξίωση αυτή συνεχίζεται ακόμη πιο έντονα στη Γ’ Λυκείου λόγω της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη:
    •το πολύ πυκνά δομημένο περιβάλλον των Ελληνικών πόλεων που αυξάνει τους φόβους τροχαίων ατυχημάτων, περιορίζοντας φυσικές και αγαπημένες κινήσεις των παιδιών, όπως τρέξιμο, πεζοπορία και ποδηλασία,
    •τις μεγάλες ελλείψεις πρασίνου και ελεύθερων χώρων στις πόλεις μας,
    •τις ελλείψεις αθλητικών υποδομών εκτός και εντός σχολείων στη χώρα μας,
    •τις ελλείψεις ευκαιριών άθλησης σε πολλές γειτονιές και περιοχές της χώρας,
    •τον σύγχρονο τρόπο ζωής των Ελλήνων μαθητών και γονέων, που πιέζονται ή αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στις μετακινήσεις των παιδιών τους σε αθλητικούς χώρους,
    •τις επιπλέον απαιτήσεις εξωσχολικής εκπαίδευσης παιδιών και εφήβων σε ξένες γλώσσες, μουσική και καλές τέχνες, που περιορίζουν ακόμη περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο μαθητών και γονέων με τους τελευταίους να μην έχουν καθόλου χρόνο για τους ίδιους να γυμναστούν,
    •την έλλειψη εκπαίδευσης των νηπιαγωγών για να πετυχαίνουν καθημερινά 60 λεπτά μέτριας-υψηλής έντασης σωματική άσκηση σε παιδιά 3-5 ετών,
    •αλλά και τις σύγχρονες απαιτήσεις εκπαίδευσης των μαθητών στα πολλά και διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα στο σχολείο,

    και επειδή μία ώρα καθημερινής σωματικής άσκησης στο σχολείο συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας και των σχολικών επιδόσεων των μαθητών όλων των τάξεων.

    ΣΤ. Τα πέντε (5) Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης προτείνουν ομόφωνα:

    (1)Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης να παρέχουν τουλάχιστον 60 λεπτά άθλησης την ημέρα για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες, είτε μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είτε στο χρόνο δραστηριοτήτων του ολοήμερου σχολείου.
    (2)Οι διδακτικές ώρες της Φυσικής Αγωγής από την 1η ως την 4η Δημοτικού να είναι τουλάχιστον 4 την εβδομάδα.
    (3)Οι διδακτικές ώρες της Φυσικής Αγωγής από την 5η Δημοτικού ως την 3η Λυκείου να είναι τουλάχιστον 3 την εβδομάδα.
    (4)Οι ώρες σωματικής άσκησης στα νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα αυτές που απαιτούν μέτριας ή υψηλής έντασης άσκηση, να γίνονται από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, ενώ η παρουσία νηπιαγωγών και η συνεργασία μεταξύ των δύο ειδικοτήτων θεωρούμε ότι θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην υγεία και στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

    ————————————————————
    •Σχολές/Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
    -Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
    -Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
    -Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
    -Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & Σερρών
    • Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού & Άσκησης

  • 6 Μαΐου 2020, 00:41 | ΓΡΑΦΙΑΔΕΛΛΗ ΙΩΑΝΝΑ

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών έχουν παρακολουθήσει μαθήματα «παιδαγωγικής και διδακτικής της κίνησης, η φιλοσοφία και το σκεπτικό των οποίων βασίζεται στις αρχές της συμπερίληψης, της ένταξης, της διαθεματικότητας και της εξατομίκευσης»,γεγονός που το επιβεβαιώνουν και οι Σ.Ε.Φ.Α.Α., ενώ πολλοί από αυτούς έχουν και εμπειρία διδασκαλίας φυσικών δραστηριοτήτων με παιγνιώδη τρόπο σε νήπια σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού (Δήμων,σωματείων, γυμναστηρίων κ.α.), αλλά και σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία κ.α. Η πρόσληψη εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και θα δώσει στα νήπια που φοιτούν σε δημόσια τη δυνατότητα που έχουν οι συνομήλικοι τους που φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία να συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες που οργανώνονται από εξειδικευμένους στο αντικείμενο εκπαιδευτικούς.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:40 | Αθανασιάδου Άννα

    Διαφωνώ κάθετα. Όχι στη σεξουαλικη διαπαιδαγωγιση των παιδιών. Οι μόνοι αρμόδιοι είναι οι γονείς κ κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να το αναιρεί.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:40 | Ελένη

    Χριστός Ανέστη!Διαφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή στο νηπιαγωγείο μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης,νηπιαγωγός ούσα και εγώ.Το θέμα αυτό, σε αυτή την ηλικία είναι απόλυτη ευθύνη των γονέων οι οποίοι με τεράστια προσοχή και με την καθοδήγηση του πνευματικού τους πατέρα πρέπει να βοηθήσουντα παιδιά τους στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ψυχικά πνευματικά και προσωπικότητας.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:39 | Δεσποινα

    Απαράδεκτο! Όχι!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:39 | Σουλτάνα Λευκοπούλου, Δρ Χημείας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου

    Επειδή δεν έχω δει το σχόλιο που έστειλα να δημοσιεύεται σας το ξαναστέλνω παρακαλώντας, και λόγω της θέσεως την οποία έχω, να δημοσιευθεί.
    Έντονο προβληματισμό προκαλεί η προσπάθεια εισαγωγής της ενότητας «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» στα εργαστήρια δεξιοτήτων και μάλιστα με πλάγιο τρόπο τη στιγμή που δεν φαίνεται στη διατύπωση του άρθρου 1 παρά μόνον στην αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου άρθρου. ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ με την επιχειρούμενη προσπάθεια και μάλιστα όταν η εισαγωγή της προβλέπεται από το νηπιαγωγείο. Όσοι ζούμε καθημερινά την ατμόσφαιρα στα σχολεία μας αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα των αυριανών πολιτών της πατρίδας μας στην αναζήτηση αξιών που θα τους στηρίξουν στη ζωή και θα αντέξουν στις δυσκολίες. Ας μη θελήσουμε να θρηνήσουμε την απώλεια της αθωότητας από τις παιδικές ψυχές και τον τραυματισμό των ψυχών των εφήβων μας.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:38 | Νικόλαος Γεωργιάδης

    Ως εκπ/κός και γονέας μικρών παιδιών, πιστεύω ότι το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε παιδιά 5-14 ετών,οχι μόνο δεν τα βοηθάει σε τίποτε, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Υπάρχουν εξάλλου και παραδείγματα από τις χώρες όπου εφαρμόστηκε στις οποίες πολλά παιδιά έβγαιναν με κλάματα από την τάξη. Διαφωνώ
    με την εφαρμογή του προγράμματος .

  • 6 Μαΐου 2020, 00:38 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Ευχαριστούμε που μας δίνετε την δυνατότητα να εκφράσουμε τη γνώμη μας. Πιστεύω ότι κάθε γνώση πρέπει να δίνεται στην κατάλληλη ηλικία, με κατάλληλο τρόπο και οπωσδήποτε προσαρμοσμένη στην αντιληπτική ικανότητα κάθε μαθητή. Εάν ορίζουμε την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως γνώση αναπαραγωγικής δεξιότητας, αυτό σίγουρα δεν θα πρέπει να απευθύνεται σε νήπια (γιατί δεν έχουν τέτοιες αναλυτικές αναζητήσεις). Πολύ περισσότερο εάν υπονοείται ότι θα αναλυθούν θέματα έμφυλης ταυτότητας, επιλογής φύλλου και άλλα συναφή. Αυτά ούτε για το Γυμνάσιο δεν είναι κατάλληλα. Πολύ πιο χρήσιμο θα ήταν να μιλήσουν για τις διαφορές των δύο φύλλων (θέμα που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο από την εποχή του Φρόυντ), ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις αντιδράσεις του/της συντρόφου τους και να τους οδηγήσουν στον αμοιβαίο σεβασμό. Για την αναπαραγωγική διαδικασία βλέπουν αρκετά στην τηλεόραση καθημερινά. Για τη διαφορετική ψυχοσύνθεση ανδρών και γυναικών όμως, που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό, απ’ τις διαφορετικές ορμόνες και την δομή του εγκεφάλου, δεν τους μιλά αναλυτικά κανείς. Η έλλειψη αυτής της γνώσης οδηγεί στα διαζύγια, στις διαλυμένες οικογένειες και στην ανικανότητα σὔναψης ουσιαστικών σχέσεων εμπιστοσύνης.

    Κανείς επίσης δε μιλά στα παιδιά για την έννοια της θυσίας σε μια σχέση, παρά μόνο για την προσωπική απόλαυση.

    Να υπενθυμίσω στην υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως, ότι και η ίδια είχε υποσχεθεί στους πολύτεκνους γονείς ότι θα αποκλείσει τις θεματικές των ύποπτων «διαφορετικοτήτων» που είχαν παρεισφρήσει στο Γυμνάσιο με το μανδύα των «Θεματικών Εβδομάδων». Μην τις ξαναβάζουμε τώρα πάλι απ’ το παράθυρο!

    Θα ήθελα να προτείνω ως μια δραστηριότητα πολύ απαραίτητη και την επαφή με τη γη: Δεξιότητες καλλιέργειας καλλωπιστικών φυτών ή οπωροφόρων δέντρων. Η παιδεία της φύσης είναι πολύ χρησιμότερη από τις δεξιότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις ξένες γλώσσες.
    Σας ευχαριστούμε πολύ.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:36 | Δέσποινα

    Απαράδεκτο. ΌΧΙ!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:35 | zinovia

    ΟΧΙ! Δεν θα επιτρέψω να κάνουν τα παιδιά μου μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:34 | ΣΠΥΡΟΣ

    Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΌΤΗΤΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ. Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΛΕΙΤΟΥ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΆΣΤΟΤΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣΕΙ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΙΚΟ ΝΟΜΟ. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΉΣΕΙ ΕΝΏΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:34 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Μέγας Κωνσταντίνος , οι Τρεις Ιεράρχες, ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Καποδίστριας, ο Παύλος Μελάς, ο καπετάν Άγρας, οι Ηπειρώτισσες γυναίκες που κουβαλούσαν τα πολεμοφόδια στην Πίνδο, ο Παλληκαρίδης, ο Αυξεντίου, τα τρία ηρωικά παλικάρια που έπεσαν στα Ίμια και άλλοι πολλοί, που τα ονόματά τους γράφτηκαν στην Ιστορία με χρυσά γράμματα, δεν είχαν λάβει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τη νηπιακή και παιδική τους ηλικία, κι όμως τους χρωστάμε τόσα πολλά! Εσείς με την προαναφερθείσα διαπαιδαγώγηση πιστεύετε ότι θα διαμορφωθούν τέτοιες προσωπικότητες; Θλίβομαι πολύ γι΄ αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μου. Γι’ αυτά που θα ζήσουν τα παιδιά μας. Ας συνέλθουμε όσο είναι καιρός. Η Παναγία να μας λυπηθεί.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:33 | Κατερίνα

    Διαφωνώ με το νέο νομοσχέδιο

  • 6 Μαΐου 2020, 00:33 | ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

    Χριστός Ανέστη! Διαφωνώ απόλυτα με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο. Είμαι πολύτεκνη μητέρα και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο εμείς οι γονείς είμαστε αρμόδιοι. Για τέτοια ζητήματα είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε την τόσο μοναδική ψυχοσύνθεση του κάθε παιδιού μας ξεχωριστά και τον βαθμό ωριμότητας για ατομική συζήτηση για τόσο ευαίσθητα προσωπικά θέματα στον κατάλληλο τόπο και χρόνο. Δεν έχετε δικαίωμα να τσουβαλιάζετε ψυχές και να κάνετε καταστροφικά πειράματα πάνω στα παιδιά μας!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:33 | Στελλα

    Δ ΙΑ Φ Ω Ν Ω Κ Α Θ Ε Τ Α. Είναι απαράδεκτο αυτό που προγραμματίζετε να εφαρμόσετε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μολύνετε αθώες παιδικές ψυχές σε μια τόσο τρυφερή ηλικία τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν οριστικά διαμορφώσει το χαρακτήρα τους. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 00:32 | Κατερίνα

    Διαφωνώ

  • 6 Μαΐου 2020, 00:31 | Γιόβανα

    Διαφωνώ απόλυτα με την υιοθέτηση της θεματικής ενότητας με περιεχόμενο τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο εργαστηρίων δεξιοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:27 | Θεόδωρος Λινός

    Η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια των αποφοίτων των αντίστοιχων Προτύπων Γυμνασίων, είναι κάτι πολύ χειρότερο από άδικη (όχι μόνο – αυτονόητο – για τα παιδιά που ήδη φοιτούν, αλλά και διαχρονικά για τα επόμενα):

    Είναι ΛΑΘΟΣ.

    Μέσα σε ελάχιστα χρόνια θα σκοτώσει τα Πρότυπα Σχολεία. Κανένα παιδί, καμιά οικογένεια δεν θα επιλέγει να περνάει αυτή τη δοκιμασία και να ρισκάρει να αλλάξει σχολείο κάθε τρία χρόνια. Το ρίσκο είναι πολλές φορές βαρύτερο του πιθανού οφέλους.

    Εκτός κι αν σχεδιάζει κάποιος να διευρύνει τόσο πολύ την ψαλίδα μεταξύ των προτύπων και των υπόλοιπων σχολείων… Προφανώς υποβαθμίζοντας τα δεύτερα…

  • 6 Μαΐου 2020, 00:27 | Χρυσάνθη Βοβορη

    Τα παιδιά από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού κι έπειτα μέχρι το τέλος του Λυκείου να διδάσκονται τις Πρώτες Βοήθειες..

  • 6 Μαΐου 2020, 00:24 | Βέρα Σ.

    Διαφωνώ κάθετα να διδάσκεται η σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, γιατί σε αυτή την τρυφερή ηλικία αυτό είναι καθαρά ρόλος των γονιών. Για ποιο λόγο να τα πονηρευουμε από τόσα μικρά; Γιατί να καταστρέφουμε την αθωότητα τους;; Δεν υπάρχει λόγος!! Βάλτε μάθημα μουσικής, θεάτρου.. Κάποιο άθλημα.. Κάτι χρήσιμο τέλος πάντων!!!