Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 24 Απριλίου 2020, 15:47 | Ειρήνη Σ Κ

    Το μάθημα της κοινωνιολογίας εκτός ότι
    ανααπτυσει την κρίση των παιδιών μας τους διδάσκει και πως λειτουργεί μια κοινωνία. Τους βοηθάει να κατανοήσουν σε βάθος έννοιες
    που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι για να αντιληφθούμε όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία που ζούμε. Και φυσικά ένα μάθημα όταν εξετάζεται πανελλαδικά έχει άλλη βαρύτητα.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:07 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Υπάρχουν άριστοι μαθητές που επιλέγουν ιατρική αλλά θα ήθελαν σε περίπτωση που χάσουν τη σχολή για λίγα μόρια να επιλέξουν μια καλή σχολή του πολυτεχνείου κι όχι να καταφύγουν σε μια άλλη σχολή των επιστημών υγείας που τους είναι αδιάφορη ή δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές τους. Θα πρέπει να μπορούν να πάρουν και μαθηματικά ως πέμπτο μάθημα και εξεταζόμενοι και σε αυτό να «ανοίξουν» και τις σχολές του πολυτεχνείου, όπως και το αντίστροφο. Αλλιώε δεν έχει έννοια για τους μαθητές η ενοποίηση δεύτερου και τρίτου επιστημονικού πεδίου παρά μόνο για περικοπή δαπανών του υπουργείου.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:06 | Κριμιτζας Αντωνιος

    Απαιτούνται νέα αναλυτικά προγράμματα. Απαιτείται συνεκτικότητα ανάμεσα στα μαθήματα των διαφορετικών τάξεων. Μην κάνετε κοπτοραπτική σελίδων βιβλίων και ανεβοκατεβάσματα ύλης στις τάξεις! Ειδικά στη βιολογία. Απαιτείται νέο αναλυτικό προγραμμα για το λύκειο και νέα βιβλία.
    Δείτε τα βιβλία του ΙΒ και του gce. Ακόμα και της γερμανικής σχολής. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Μεταφραστε αυτά τα εκπληκτικά βιβλία!
    Το βιβλίο της βιολογίας προσανατολισμού γράφτηκε το 1999. Έχει ξεπεραστεί προ πολλού! Είναι αδιανόητο να το διδάσκουμε στους μαθητές. Γράφτηκε πολύ πριν γεννηθούν.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:59 | Δέλλας Κωνσταντϊνος

    Είναι τραγελαφικό να διαβάζεις για προσανατολισμό ανθρωπιστικών σπουδών και να απουσιάζει απ`τα εξεταζόμενα μαθήματα η Κοινωνιολογία η οποία ως αντικείμενο μελέτης έχει τον άνθρωπο και την σχέση του με την κοινωνία.
    Κυρίες και κύριοι της Ελληνικής Παιδείας θέλετε να ενισχύσετε τα κλασικα γραμματα με την ανάδειξη των Λατινικών.Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι δεν υπάρχει τίποτε πιο κλασικό από τον Πλάτωνα , τον Αριστοτέλη και άλλους αρχαίους διανοούμενους οι οποίοι σαν τους πρώτους κονωνικούς επιστήμονες ασχολήθηκαν με την θέση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία και τις αρχές που πρέπει την διέπει .Αυτές τις αρχές δεν πρέπει να τις βάλετε σε δεύτερη «μοίρα» αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι όπως υποστηρίζετε, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης απ`τους μαθητές-τριες και η συνειδητοποίηση εκ μέρους τους, ότι είναι ενεργοί πολίτες του κόσμου.
    Οι μαθητές-τριες όπως και εσείς πιστεύω ,δεν θέλουν να γίνουν εξεταζόμενοι»παπαγάλοι»με το να αποστηθίσουν ένα κείμενο Λατινικων.Δεν βοηθάει πιστεύω στους εκπαιδευτικούς στόχους που έχετε θέσει.Οι μαθητές-τριες έχουν ανάγκη και να μάθουν να κατανοούν αφού πρώτα προβληματίστουν και μετέπειτα δεν θα έχουν πρόβλημα και να εξεταστούν. Αλλάξτε το σύγγραμμα της Κοινωνιολογίας ,να είναι πιο προσιτό στα παιδια,και ας τα αφήσουμε να αποφασίσουν αν το μάθημα που θα τα στηρίξει στην μετέπειτα πορεία τους (σημ.Ανθρωπιστικές σπουδές) είναι τα Λατινικά ή η Κοινωνιολογία.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:55 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΒΑΛΑΣ

    Τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά ως απώτερο σκοπό έχουν να αναδείξουν τους καλύτερους για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια.
    Η λέξη συγκεκριμένα σημαίνει πως υπάρχουν σαφή κριτήρια για τις κλίσεις και γνώσεις που πρέπει να έχει κάποιος προκειμένου να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα.
    Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν τέσσερα μόνο συγκεκριμένα μαθήματα για όλους τους προσανατολισμούς σπουδών στα οποία θα εξετάζονται γενικά οι μαθητές για να εισαχθούν σε οποιαδήποτε σχολή.
    Οι υποψήφιοι γιατροί εξετάζονται στη βιολογία γιατί είναι σχετική με το αντικείμενό τους επιστήμη, οι υποψήφιοι οικονομολόγοι στις αρχές οικονομικής θεωρίας για τον ίδιο λόγο και προφανώς οι υποψήφιοι φιλόλογοι στα αρχαία ελληνικά.
    Πώς είναι δυνατόν λοιπόν οι υποψήφιοι κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι (ένα περιζήτητο τμήμα) να μην εξετάζονται στην κοινωνιολογία; Ποιο είναι το αντικείμενο που εξετάζεται για παράδειγμα ένας υποψήφιος ψυχολόγος και είναι σχετικό με το πρόγραμμα σπουδών του;
    Ο αναγνώστης ας απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, σκεπτόμενος βέβαια πως ο συγκεκριμένος μαθητής μετά από τέσσερα χρόνια θα πρέπει να βοηθά παιδιά ή ενηλίκους να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
    Θα επισκεπτόσασταν ένα γιατρό που πέρασε στην Ιατρική εξεταζόμενος σε αρχαία και λατινικά;
    Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο ο ψυχολόγος, ο κοινωνιολόγος, ο πολιτικός επιστήμονας και οποιοσδήποτε άλλος να αποδεικνύει ότι έχει τις γνώσεις και το ενδιαφέρον για το αντικείμενο που θα σπουδάσει;
    Ασφαλώς και πρέπει να παραμείνει η κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα για τους λόγους που εξέθεσα παραπάνω.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:33 | Kotsonis Ioannis

    Είναι επιτακτική ανάγκη οι μαθητές που θα επιλέξουν οποιαδήποτε σχολή Πληροφορικής (πανεπιστημιακή ή πολυτεχνική) να εξετάζονται υποχρεωτικά στις πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της Πληροφορικής. Με το ισχύον σύστημα για να εισαχθεί κάποιος σε τμήμα Πληροφορικής οποιασδήποτε πολυτεχνικής σχολής εξετάζεται στη Χημεία!!!
    Επίσης οι μαθητές της ομάδας προσανατολισμού «οικονομίας και πληροφορικής» ενώ εξετάζονται στα Μαθηματικά στην ίδια ύλη, στα ίδια θέματα, την ίδια ημέρα με τους μαθητές της ομάδας προσανατολισμού «Θετικές σπουδές» δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μαθηματικές σχολές!!!
    Τέλος, οι μαθητές της ομάδας προσανατολισμού «οικονομίας και πληροφορικής» ενώ έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές σχολές δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις στρατιωτικές!!!

  • 24 Απριλίου 2020, 14:29 | Παλαιοί Υποψήφιοι

    Επειδή είμαστε στα πρόθυρα των ποιόν ιδιαίτερων Πανελλαδικών Εξετάσεων ,με άλλην, μειωμένη ύλη , για τους φετινούς υποψηφίους, άλλην αυξημένη ύλη για τους παλαιούς, με την διεξαγωγή τους σε άγνωστες συνθήκες, μετά ή κατά, ενός Υγειονομικού πολέμου, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε το δίκαιο και νόμιμο αίτημα μας και αίτημα όλων των Ελλήνων πολιτών που έδωσαν Πανελλαδικές.

    Αυτό είναι η επαναφορά της κατηγορίας 10%, χωρίς νέα εξέταση, στην προ του 2011 μορφή του , με την άρση περιορισμού 2 ετών στην δυνατότητα συμμετοχής, από τους παλαιούς υποψηφίους που έχουν εξεταστή από το 2001 ή το 2010.

    Συγκεκριμένα , από την στιγμή που καταργήθηκε η ψευτό-Ελεύθερη πρόσβαση, η οποία απέκλειε όλους όσους είχαν απολυτήριο προ του 2020 , ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί το αίτημα , για το οποίο όποιος Υπουργός Παιδείας , Κυβέρνηση και κόμμα, δεν το πραγματοποίησε αλλά κώφευσε σε αυτό, δεν επανεκλέχθηκε, δεν ξανακυβέρνησε, δεν πέτυχε καλά ποσοστά.

    Διότι παρά την ψευδή δικαιολογία των υπηρεσιακών και ορισμένων κομματικών, πως η επαναφορά της συμμετοχής όλων είναι μη ισότιμη, ισχύει το ακριβές αντίθετο.

    Η μη συμμετοχή όλων όσων έχουν δώσει πανελλαδικές, είναι μη ισότιμη και καταστρατηγεί την Συνταγματική επιταγή, για ίσες ευκαιρίες.

    Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, είναι στο πνεύμα των προηγμένων εκπαιδευτικών συστημάτων, της Ευρώπης ,ΗΠΑ, Αυστραλίας, για κατοχύρωση βαθμολογίας και την δυνατότητα χρήσης αυτής όποτε και όταν το θελήσει ο κάτοχος αυτής.

    Κάτι που ισχύει και στον ΑΣΕΠ, όταν αποδέχεται την βαθμολογία τίτλων, από διαφορετικά έτη και με διαφορετικούς τρόπους απόκτησης.

    Κάτι που ισχύει στα ΑΕΙ, για συμμετοχή σε Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά.

    Κάτι που ισχύει στα ξένα πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, για τους Έλληνες πολίτες.

    Κάτι που ίσχυσε μέχρι το 2011 , χωρίς προβλήματα και προσφυγές.

    Και κάτι που πρέπει να ισχύσει εκ νέου, από φέτος και στο διηνεκές, γιατί θα καταστήσει το σύστημα εισαγωγής, λίγο καλύτερο, λίγο αξιόπιστο, λίγο ποιο κοινωνικό και αποτελεσματικό.

    Ειδικά όταν ο Έλληνας πολίτης και η Ελληνική πολιτεία, ξοδεύουν έναν τεράστιο πακτωλό χρημάτων, για τις πανελλαδικές και στην συνέχεια αυτή η βαθμολογία να αχρηστεύετε, έπειτα από 2 έτη , ένα περιορισμό αβάσιμο, αψυχολόγητο, αντικοινωνικό, άνισο.

    Άρα ελπίζουμε, πιστεύουμε και , γιατί όχι στα πλαίσια των δικαιωμάτων των πολιτών, απαιτούμε, να υπάρξει ξανά η δυνατότητα συμμετοχής στην κατηγορία 10% σε όλους τους παλαιούς υποψηφίους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και με μόνη αποδεκτή αλλαγή, τον διαχωρισμό σε αυτούς που εξετάστηκαν σε 6 ή 4 μαθήματα και στο να ζητείτε η επανεξέταση σε αθλητικές δοκιμές και ίσως ειδικά μαθήματα, έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όπως ίσχυε μέχρι το 2011.

    Είμαστε στην διάθεση σας για πληρέστερη τεκμηρίωση, για οτιδήποτε και θα ήμαστε σε συνεχή επικοινωνία μέχρι την αλλαγή και νομοθέτηση της νέας μορφής του 10%, το συντομότερο.

    Με εκτίμηση,

    Παλαιοί Υποψήφιοι

  • 24 Απριλίου 2020, 14:25 | Μαυρίδης Γιώργος

    Παρακαλώ να διαγράψετε το δεύτερο κείμενο-σχόλιο που σας εστειλα στις 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ώρα 18.03
    Το πρώτο κείμενο (εστάλη 2 ώρες νωρίτερα) είναι εντάξει.
    Σας ευχαριστώ και πάλι!
    Μαυρίδης Γιώργος

  • 24 Απριλίου 2020, 14:15 | Σκοιλ Ελικικου

    Αναβάθμιση της πληροφορικής αλλάζοντας ομάδα από Γ σε Β και με την εισαγωγή project.
    Ντροπή. Και μόνο η αναφορά της λέξης ενίσχυση δίπλα από την πληροφορική αποτελεί όνειδος.

  • Αγγλικά; Διασύνδεση ΚΠγ με το σχολείο; Ο περίγελος της Ευρώπης είμαστε σε σχέση με τα αγγλικά και τις ώρες που διδάσκονται. Προτιμάτε να πηγαίνουν στα φροντιστήρια ασφαλώς… δεν εξηγείται διαφορετικά!

  • 24 Απριλίου 2020, 13:55 | Γιώργος Θεοδωράκης

    Στο νομοσχέδιο αναφέρεται η ενίσχυση της Πληροφορικής. Όμως η διδασκαλία της Πληροφορικής ως επιλογή στην Α’ λυκείου και ως μονόωρο μάθημα γενικής παιδείας στην Β’ Λυκείου σίγουρα δεν οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν σκοπεύετε πραγματικά να κάνετε ενίσχυση της Πληροφορικής θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα στην Α΄Λυκείου και δίωρο στην Β’ Λυκείου.Κατά τα άλλα το νομοσχέδιο είναι αρκετά καλό!

    Με εκτίμηση
    Θεοδωράκης Γιώργος

  • 24 Απριλίου 2020, 13:52 | ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Η αναγκαιότητα της παραμονής της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα
    Όπως γνωρίζετε, τα χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής κοινωνίας είναι οι όποιες αποφάσεις των κυβερνώντων να είναι ισότιμες, δίκαιες, αντικειμενικές και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια στους λόγους που οδήγησαν στη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων.
    Αξιοποιώντας την «κοινωνιολογική μου φαντασία», όπως θα έκανε κάθε σύγχρονος και δημοκρατικός πολίτης, δυστυχώς δεν δύναμαι να καταλάβω τη σκοπιμότητα εξαίρεσης του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ένα μάθημα ,με τόσες διαφορετικές παραμέτρους και θετικές επιδράσεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών, ένα μάθημα που συνδέεται και κυρίως συνεισφέρει στην κατανόηση άλλων γνωστικών αντικειμένων και της κοινωνίας που ζούμε χωρίς να προωθεί τη πρακτική μιας στείρας απομνημόνευσης και γνώσης! Πρωτίστως όμως, γιατί προετοιμάζει τους μαθητές με ρεαλισμό για την ένταξή τους στην σύγχρονη κοινωνία και σύγχρονη πραγματικότητα!
    Για την κατανόηση της απόφασης σας, θα μπορούσα να ανατρέξω στον αντίποδα της «Κοινωνιολογικής φαντασίας» όπου η ερμηνεία προκύπτει αβασάνιστα μέσα από τις υπεραπλουστευμένες απόψεις και προσωπικές εμπειρίες του καθενός χωρίς κανένα έλεγχο λογικής. Αυτά είναι στοιχεία παρωχημένων εποχών τότε που δεν υπήρχε ακόμα σαφής διαχωρισμός της επιστημονικής σκέψης και λογικής από τις οντολογικές και μεταφυσικές αναζητήσεις.
    Είναι αρκετά θλιβερό το 2020 να ακολουθούμε πρακτικές και ερμηνείες πεπερασμένων και σκοτεινών εποχών που δεν συνάδουν με τις αρχές της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης και κοινότητας.

  • 24 Απριλίου 2020, 13:33 | ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΑΤΣΗ

    Είμαι χημικός και έχω διδάξει σε γυμνάσιο και λύκειο τουλάχιστον 25 έτη.
    Θα ήθελα να αναφέρω μερικά στοιχεία για το μάθημα της χημείας.
    Όπως όλοι γνωρίζουμε στο γυμνάσιο το μάθημα της χημείας είναι μονόωρο 35-45 min στις δύο τελευταίες τάξεις του γυμνασίου.Αν υπολογίσει κανείς τις ώρες που χάνονται, την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων στη λήξη των μαθημάτων και την εκλαΐκευση της ύλης, οι μαθητές ξεκινούν το λύκειο με ελάχιστες ασύνδετες έως καθόλου γνώσεις στη χημεία.
    Στην Α λυκείου το βιβλίο είναι αρκετά αναβαθμισμένο και απαιτητικό. Υπάρχουν όμως τα εξής προβλήματα: 1. δεν διδάσκονται όλες οι ενότητες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠ. Παιδείας, διότι θεωρούνται ότι έχουν διδαχθεί και 2. οι ώρες διδασκαλίας (2 ώρες/εβδομάδα) δεν φθάνουν για την εμπέδωση της ύλης, ύλη που θα αποτελέσει υπόβαθρο για τη Γ προσανατολισμού.
    Στην Β λυκείου το βιβλίο είναι συνέχεια του βιβλίου της Α αλλά δεν διδάσκεται όλη η ύλη. Το πρόβλημα της Β λυκείου, ως γνωστόν, είναι το εξής: οι δύο και όχι τρεις κατευθύνσεις (οι οποίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν όπως φαίνεται στο νέο νομοσχέδιο) δημιουργούν πολλά προβλήματα. Τα 3/4 των μαθητών δεν ενδιαφέρονται για το μάθημα μια που θα ακολουθήσουν άλλες κατευθύνσεις. Η πρότασή μου είναι να υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις (θεωρητική, θετική και οικονομικών), όπου στη θετική να υπάρχουν 2 ώρες χημεία. Παράλληλα στο μάθημα γενικής παιδείας, 1 ώρα/εβδομάδα η χημεία να συνδέεται με την καθημερινή ζωή για να παρουσιάζει ενδιαφέρον.
    Στη Γ λυκείου η ύλη είναι μεγάλη σε έκταση και απαιτητική. Με τη μείωση των ωρών, όπως αναγγέλθηκε, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, οπότε ή πρέπει να μειωθεί ή πρέπει ένα μέρος να διδάσκεται στη Β τάξη, στο τμήμα κατεύθυνσης που πρότεινα παραπάνω.
    Με εκτίμηση.

  • 24 Απριλίου 2020, 13:07 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ

    Είμαι Εκπαιδευτικός των κλαδων ΠΕ02 και ΠΕ 78. Έχοντας λοιπόν και τις δυο ειδικότητες και έχοντας διδάξει μαθήματα και των δυο ειδικοτήτων στα δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θεωρώ ότι μπορώ να δω το θέμα χωρίς προκατάληψη. Θεωρώ ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ενός μαθήματος κοινωνικών επιστημών μεταξύ των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Μεγάλο μέρος των σχολών του πρώτου επιστημονικού πεδίου είναι σχολές κοινωνικών, νομικών και πολιτικών επιστημών. Η κοινωνιολογία είναι το μοναδικό μάθημα που φέρνει σε επαφή τους μελλοντικούς φοιτητές αυτών των τμημάτων με το γνωστικό τους αντικείμενο.Στα χρόνια που διδάσκουμε στα σχολεία διαπιστώνουμε πως τα παιδιά εξετάζονται σε ένα αμιγώς φιλολογικού περιεχομένου πλαίσιο.Έτσι δεν διαθέτουν σφαιρικές γνώσεις και το απαραίτητο γνωστικό υπόβαρθρο για να εισαχθούν σε σχολές νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών.Η χρησιμότητα των επιστημών φαίνεται στις καινοτομίες, στις γνώσεις και στην εξέλιξη που μας προσφέρουν ατομικά και κοινωνικά.Οι μεταβολές που συντελουνται σήμερα στην κοινωνία δημιουργούν την ανάγκη για ανάλυση και κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων και διεργασιών με στόχο την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγύης. Διλλήματα όπως Λατινικά ή Κοινωνιολογία στα σχολεία μας δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Προσωπικά θεωρώ πως το νομοσχέδιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών πρέπει να αναβαθμιστούν και όχι να εξοβελιστούν απο τα δημόσια σχολεία. Οι μαθητές και μελλοντικοί φοιτητές οφείλουν να έρχονται σε επαφή με όλες τις επιστήμες ώστε να κάνουν μια σωστή επιλογή για την μετέπειτα πορεία τους.Ελπίζω επιτέλους να ακούσετε τις εκκλήσεις των καθηγητών και των κοινωνικών επιστημόνων που υπηρετούν χρόνια την δημόσια εκπαίδευση σε ολόκληρη την χώρα.

  • 24 Απριλίου 2020, 12:57 | Αρθούρος

    Στο νομοσχέδιο επαναλαμβάνεται και σωστά,η έννοια του προσανατολισμού των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις τριτοβάθμιες σχολές.Γνωρίζετε ποιά είναι η σημασία της λέξης και ποιές οι συνέπειές της;Ότι αυτά τα μαθήματα θα οδηγήσουν τους υποψήφιους στις σχολές που επιθυμούν.Γνωρίζετε εσείς όπως κι εγώ ότι υπήρχαν χρόνιες στρεβλώσεις σ’αυτό το θέμα,με ανεπιθύμητα αποτελέσματα γιά τους εισακτέους,όταν αντίκριζαν το πρόγραμμα σπουδών της σχολής που επέλεξαν να εισαχθούν.Έτσι,ακόμα(2020) εισάγονται με Αρχαία Ελληνικά στα Τμήματα Ψυχολογίας!,με Λατινικά στα τμήματα Νομικής, Θεολογίας και στα περισσότερα τμήματα Φιλοσοφικής και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο μία τεράστια ομάδα τμημάτων (Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνιολογίας,Κοινωνικής Εργασίας,Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κλπ.,πιθανόν ακόμα και τμήματα μεικτής κατεύθυνσης όπως Ψηφιακών Συστημάτων κι Επικοινωνίας!).
    Μετά την ιδεοληπτική τοποθέτηση τμημάτων με πολύ δύσκολο πρόγραμμα σπουδών όπως Μηχανικών Αυτοματισμού,Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης,ακόμα και Πληροφορικής στο οικονομικό πεδίο από τον υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου, έχουμε φέτος μία εξίσου ιδεοληπτική τοποθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα γιά τις σχολές Κοινωνικής κατεύθυνσης από την κα υπουργό.Καταλαβαίνουμε ότι το θέμα είναι καθαρά οικονομικό και το θύμα είναι το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Αλλά γιατί διαστρέφετε την αλήθεια,λέγοντας ότι είναι νέο και καινοτομία το νομοσχέδιο;Στην πραγματικότητα,είναι μία αντιγραφή της αλλαγής που έκανε ο υπουργός κος Σουφλιάς το 1991,τριάντα χρόνια πίσω,όταν αφαίρεσε την Κοινωνιολογία από εξεταζόμενο μάθημα.
    Κι εδώ ελλοχεύουν κίνδυνοι εξευτελισμού σας,γιατί στοχοποιείτε μία επιστήμη πλήρως ανεπτυγμένη στον αγγλοσαξονικό κόσμο,ενώ εσείς τη χαρίζετε στην Αριστερά,όπως και ο Σουφλιάς το 1991.Αυτό το ξέρετε και από τις σπουδές σας στην αμερικανική ήπειρο.Αλήθεια,κάνατε ποτέ το μάθημα των Λατινικών στο πανεπιστημιακό σας πρόγραμμα;
    Δε θα επιμείνω στις ιδεολογικές σας προτιμήσεις,θα έρθω όμως στο τυπικό του θέματος.Θεωρείτε ότι χρειαζόταν το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ κάποια αλλαγή;Εσείς η ίδια λέγατε ότι δε θα αλλάξετε κάτι. Τί μεσολάβησε από τότε; Γιατί υποκύψατε στον άθλιο πειρασμό να πειράξετε κι εσείς κάτι,όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα;
    Λυπούμαι,αλλά εγώ βλέπω ομοιότητα μεταξύ του συγκεκριμένου θέματος και της εμμονής σας γιά την κατάργηση της Νομικής Πατρών πέρσι.Τότε βιαζόσασταν να καταργήσετε τη σχολή,προχωρώντας σε ξεχωριστό νομοσχέδιο από την κατάργηση των υπόλοιπων 37 τμημάτων,γιατί υπήρχαν πολιτικά γραμμάτια στον κόσμο της Θράκης.Σήμερα,υπάρχουν άλλα τέτοια γραμμάτια στον κόσμο των φιλολόγων.
    Και πάλι λυπούμαι,που το υπουργείο της Παιδείας,όσοι ανέρχονται βρίσκουν βολικό να κάνουν πειραματισμούς.Αυτό ισχύει και γιά τους κους Φίλη και Γαβρόγλου που σχεδόν κατάργησαν τα Θρησκευτικά.
    Τέλος,η έκδηλη αγωνία γιά την επίτευξη οικονομίας,οδήγησε στη σύμπτυξη του θετικού πεδίου με το πεδίο της Υγείας.Να δείτε τί εκρηκτικά αποτελέσματα θα έχει στις τάξεις,η συμβίωση των ντουβαριών με τους υποψήφιους των ιατρικών σχολών.Καλά οδοστρωτήρας είστε;
    Και γιά να μη χαρακτηριστώ μόνο κριτικός,καταθέτω και τη δική μου πρόταση γιά 5 πεδία προσανατολισμού με 5-6 μαθήματα το καθένα που είναι υπέρ των μαθητών,ενώ με το βαρυφορτωμένο από παγίδες δικό σας σύστημα(τράπεζα θεμάτων,βάση του 10,που αυξάνεται ανάλογα με το Τμήμα,μείωση των μετεγγραφών με υποκειμενικά κριτήρια-πάλι θα τρυπώσουν οι ανάξιοι),σίγουρα θα υπάρχουν ενστάσεις και δικαστήρια από τους γονείς.
    Σ’αυτά τα πεδία πετυχαίνεται αντικειμενικότερος και δικαιότερος προσανατολισμός στους υποψήφιους,ανάλογα με το τμήμα που επιλέγουν:
    1ο πεδίο:Εξεταζόμενα μαθήματα:Νέα Ελληνικά,Μαθηματικά Ι,Φυσική,Χημεία και Πληροφορική,Βιολογία,Γεωλογία,Σχέδιο ή Γυμναστική ανάλογα με το τμήμα επιλογής.
    2ο πεδίο:Εξεταζόμενα μαθήματα:Νέα Ελληνικά,Μαθηματικά ΙΙ,Φυσική,Χημεία και Ψυχολογία ή Βιολογία-Ανθρωπολογία,ανάλογα με τα τμήματα επιλογής.
    3ο πεδίο:Εξεταζόμενα μαθήματα:Νέα Ελληνικά,Ιστορία,Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά και Θρησκευτικά,Δίκαιο ή Ξένη Γλώσσα,ανάλογα με τα τμήματα επιλογής.
    4ο πεδίο:Εξεταζόμενα μαθήματα:Νέα Ελληνικά,Μαθηματικά ΙΙ,Οικονομικά ή Πολιτική Οικονομία,Πληροφορική,Λογιστική και Δίκαιο ή Κοινωνιολογία
    5ο πεδίο:Νέα Ελληνικά,Μαθηματικά ΙΙ,Ιστορία,Ψυχολογία,Κοινωνιολογία ή Βιολογία.

  • 24 Απριλίου 2020, 12:32 | Βαγγέλης Κ.

    Πραγματικά είναι οξύμωρο και τραγικό, σε μια αστική, δυτική κοινωνία του 21ου αιώνα να χρειάζεται να επιχειρηματολογείς για τα αυτονόητα… Για την αξία δηλαδή μιας επιστήμης (κοινωνιολογία), και κατ’ επέκταση για την αξία μιας ολόκληρης «οικογένειας» επιστημών (κοινωνικές επιστήμες). Η κατάργηση και κυρίως η αντιμετώπιση του μαθήματος και κατ΄επέκταση της επιστήμης της Κοινωνιολογίας, τόσο από το Υπουργείο όσο και από μερίδα φορέων του δημόσιου λόγου πραγματικά προκαλεί εντύπωση. Είναι επιστημολογικά λαθεμένη, παιδαγωγικά ανεπίγνωστη και πολιτικά εμπαθής, εκδικητική και ιδεοληπτική. Σε μια κοινωνική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα, ένα από τα ζητούμενα και στόχους του εκπαιδευτικού συστήματος θα έπρεπε να είναι, η προσπάθεια να «εξοπλιστούν» οι μαθητές και οι μαθήτριες (ως μέλη αυτής της κοινωνίας αλλά και ως μελλοντικοί επιστήμονες) με όλα εκείνα τα νοητικά και επιστημονικά εργαλεία ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν, με επιστημονικά επαρκή τρόπο, τόσο την πολυσύνθετη κοινωνική πραγματικότητα με τις όποιες νομοτέλειες και αντιφάσεις της, όσο και το εαυτό/ρόλο τους μέσα σε αυτήν και ως προς αυτήν. Μήπως τελικά όμως αυτή ακριβώς είναι η διάσταση της κοινωνιολογίας που «ενοχλεί»;

  • 24 Απριλίου 2020, 12:31 | Κατερίνα

    Να γράψω για τι σημασία της Κοινωνιολογίας στην πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών είναι ανούσιο. Θα έπρεπε να το ξέρετε και να το υποστηρίζετε. Πολύ έξυπνα αφαιρεσατε από το πεδίο τη λέξη Κοινωνικών γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει και Κοινωνιολογία. Έχετε υποβιβάσει μια ολόκληρη επιστήμη εις βάρος των μαθητων. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το μάθημα κατεχει εξέχουσα θέση στα σχολεία..!!! Και αυτό γιατί συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του κοσμου καθως και του εαυτού μας ως μονάδα μέσα σε μια κοινωνία.
    Δεν δίνεται καμία επιλογή στον μαθητή να επιλέξει σε πιο μάθημα θέλει να εξεταστεί ενώ τα 2/3 των σχολών που θα εισαχθεί έχουν ως βασικό μάθημα την Κοινωνιολογία και τις Κοινωνικές Επιστήμες..
    Λύσεις υπάρχουν αν θέλετε να τις δώσετε..!!!
    Σε καραντίνα δεν μπορούν να μπουν ούτε τα δικαιώματα μας ούτε και η αξιοπρέπεια μας…
    Οι Κοινωνιολόγοι θα παραμείνουν ενωμένοι, αγωνιστές και εκπαιδευτικοί που θα συνεχίσουν να νοιάζονται για το καλό των μαθητών τους.

  • 24 Απριλίου 2020, 12:30 | kΩΣΤΑΣ

    ΟΡΘΟΤΑΤΑ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ 7 ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

  • 24 Απριλίου 2020, 12:12 | Παναγιώτα Στεφανίδου

    1)Αρχικά τόσο στην διάρκεια των σπουδών μου (νομική σχολή), όσο και στα χρόνια του μεταπτυχιακού, καθώς και στα 25 χρόνια ενεργούς δικηγορίας που ακολούθησαν, δεν μου φάνηκαν ποτέ χρήσιμα τα λατινικά !
    2)Ούτε όταν μάθαινα ξένες γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά) ακόμα και τις λατινογενείς (γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά) δεν με βοήθησαν τα λατινικά που είχα διδαχθεί και μάλιστα ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα!
    3)Ως εκπαιδευτικός όμως τώρα, αλλά και ως γονιός (μαθητή Λυκείου) έχω να παρατηρήσω ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας , αλλά και γενικά τα μαθήματα αυτού του είδους (Πολιτική παιδεία, Σύγχρονος Κόσμος, ΒΑΚΕ…) προωθούν την τόσο απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ενσυναίσθηση, τον προβληματισμό αναφορικά με κοινωνικά προβλήματα-φαινόμενα καθώς και την κριτική σκέψη.. ενώ εκτοξεύουν λόγω του πολυποίκιλου αντικειμένου τους το λεξιλόγιο των επιμελών μαθητών, συνεπώς τον γραπτό και τον προφορικό τους λόγο..ενώ είναι ένα πραγματικά ανοιχτό παράθυρο στη γνώση και μάλιστα μια γνώση που άπτεται της καθημερινότητας μας και συνεπώς ιδιαίτερα χρηστική.
    4)Θεωρώ επίσης ότι τα 7ωρα στην Γ Λυκείου βοηθούσαν ιδιαίτερα τις οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς υπήρχε χρόνος στο σχολείο για την κάλυψη της ύλης με σταθερό ρυθμό, τις αναλύσεις-διευκρινήσεις των αποριών και την εξάσκηση των μαθητών..Αυτό σε πολλά μαθήματα καθιστούσε απλά χάσιμο χρόνου την παραπαιδεία (θεσμός που αποτελεί λυπηρό χαρακτηριστικό του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος)
    5)Θεωρώ επίσης ότι ο ρόλος της πληροφορικής θα πρέπει να αναβαθμιστεί κυρίως στο Λύκειο, καθώς αυτού του είδους ο εγγραμματισμός είναι τελείως απαραίτητος για το μέλλον των παιδιών μας.
    6)Τέλος, ως γονιός, ως εκπαιδευτικός, ως ενεργός πολίτης αναρωτιέμαι και αγωνιώ.. Τα εκπαιδευτικά συστήματα αλλάζουν όχι μόνο όταν αλλάζουν τα κόμματα, αλλά και όταν αλλάζουν οι Υπουργοί Παιδείας, ενώ όμως ταυτόχρονα παρατηρείται μια έντονα συνεχής πτώση των επιδόσεων των μαθητών… Μήπως θα έπρεπε πριν από τον οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ενεργοί και με εμπειρία στις τάξεις εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων για την δημιουργία ενός νόμου κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα των επιτυχημένων εκπαιδευτικών συστημάτων με σκοπό την ουσιαστική και σταθερή σε βάθος χρόνου αναβάθμιση της παιδείας , καθώς η ελπίδα για την οικοδόμηση μια νέας , σύγχρονης, ανταγωνιστικής Ελλάδας είναι στα χέρια της νέας γεννιάς.

  • 24 Απριλίου 2020, 12:03 | Ηλίας

    Το μάθημα των λατινικών ορθά επανέρχεται στην θέση της κοινωνιολογίας. Δεν γίνεται μαζί με την ιστορία κατεύθυνσης να δίνουν τα παιδιά και την κοινωνιολογία. αυτοσκοπός της κυβέρνησης συριζα ήταν οι πλήρης απαξίωση της γλώσσας. Αφού εξαφάνισαν και μείωσαν ώρες αρχαίων σε γυμνάσιο και λύκειο προσπάθησαν να μετατρέψουν το σχολείο σε κάτι άλλο , αναρωτιέμαι σε τι.
    Πολλή σωστή η ενοποίηση δεύτερου και τρίτου επιστημονικού πεδίου στη Γ λυκείου , όμως θα πρέπει να γίνουν 4 τα μαθήματα που θα δίνουν οι μαθητές και όχι 5….έκθεση , φυσική, μαθηματικά και ενοποίηση βιολογίας με χημεία , για να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση με τα άλλα πεδία.

  • 24 Απριλίου 2020, 11:47 | Βασίλης

    Θα μπορούσαν κάλλιστα να δίνονται και τα δύο μαθήματα. Η Κοινωνιολογία για όσους επιθυμούν κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές και τα Λατινικές για όσους επιθυμούν φιλολογικές σχολές. Η κατάργηση του μαθήματος θα καταργήσει και μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας και η υπουργός δείχνει να μην ενδιαφέρεται. Πάντως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πτυχίο Κοινωνικών Επιστημών έχει.

  • 24 Απριλίου 2020, 11:38 | Α.Σ.

    Απαραίτητη η αναβάθμιση των Κλασικών Σπουδών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σωστή η απόφαση για την επαναφορά των Λατινικών. Η Κοινωνιολογία έχει τη χρησιμότητά της αλλά όχι ως μάθημα εξεταζόμενο για την εισαγωγή στις Φιλοσοφικές και Νομικές Σχολές. Είναι προτιμότερο να διδάσκεται μέσα στις Σχολές αυτές. Πιο χρήσιμη για την εισαγωγή στις Θεωρητικές Σχολές είναι η γνώση των Λατινικών και όχι της Κοινωνιολογίας. Η εξέταση στην Κοινωνιολογία προσφέρεται για αποστήθιση, σίγουρα πολύ περισσότερο από ό,τι στα Λατινικά.

  • 24 Απριλίου 2020, 11:29 | Βλασία ι.

    Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός ΠΕ78 με 32 έτη υπηρεσίας. Θα ήθελα να επισημάνω την σπουδαιότητα της Κοινωνιολογίας ως επιστήμης διεθνώς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διανοητές επιστήμονες Κοινωνιολόγοι καταγόταν από τη Γαλλία( Κοντ, Ντυρκέμ),τη Γερμανία( Βέμπερ,Αντόρνο, Ζίμελ), την Αμερική( Κούλεϋ,Μπελ κ. α.)
    Ως εκ τούτου, η παραμονή της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι απαραίτητη,επειδή συνδέεται άμεσα με πολλές σχολές που έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.Όπως η Νομική, η Κοινωνιολογία, η Ανθρωπολογία, η Ψυχολογία, τμήματα των ΜΜΕ.,οι Πολιτικές Επιστήμες , η Εγκληματολογία κ. α.
    Είναι άδικη και συντεχνιακή η αφαίρεση του όρου Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών και η μόνη παραμονή του όρου Ανθρωπιστικών σπουδών από την πρώτη Κατεύθυνση.
    Επίσης, ο στοχευμένος χαρακτηρισμός μιας Επιστήμης ως δήθεν » αριστερής»είναι εντελώς λανθασμένη. Για όσους δεν γνωρίζουν στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας της Γ΄λυκείου, ότι αφορά τον Μαρξ, διδάσκονται μόνο δύο σελίδες. Πώς λοιπόν μια επιστήμη μπορεί να έχει πολιτική χροιά?
    Αν όμως, δεν ευοδωθεί η παραμονή του μαθήματος ως πανελλαδικά εξεταζόμενου, θα ήταν δίκαιο να εισαχθεί στα μαθήματα της Γενικής Παιδείας της Γ΄Λυκείου.
    Απευθύνω έκκληση προς το Υπουργείο, να εισακουστούμε ως κλάδος διότι η βαρύτητα της Κοινωνιολογίας είναι εμφανής. Ευλπιστούμε ότι το Υπουργείο θα δώσει στην επιστήμη που μελετά επίκαιρα κοινωνικά προβλήματα και φαινόμενα, τη θέση που της αξίζει.

  • 24 Απριλίου 2020, 11:19 | Βασιλική Π.

    Όσον αφορά στην ορθή- κατάλληλη επιλογή του επιθετικού προσδιορισμού στον χαρακτηρισμό των κατευθύνσεων, η λέξη «κοινωνικών» ειναι απαραίτητη- αυτονόητη γιατί τα περισσότερα τμήματα της συγκεκριμένης κατευθυνσης, στα οποία οι μαθητές επιθυμούν να έχουν προσβαση, είναι τμήματα Κοινωνικών Επιστημών.π.χ (Ιστορικό- Αρχαιολογικό, Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Νομική και Πολιτική Επιστήμη, Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών, Μ.Μ.Ε. κ.α).
    Σχετικά με την χρησιμότητα του μαθήματος της Κοινωνιολογιας στις προπτυχιακές σπουδές, θα ήταν χρήσιμη μια διερεύνηση των προπτυχιακών μαθημάτων που διδάσκονται οι φοιτητές στα τμήματα στα οποία οδηγούνται οι μαθητές της συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Στα περισσότερα προγράμματα σπουδών, ειναι υποχρεωτικά τα μαθήματα που άπτονται των κοινωνικών επιστημών και της κοινωνιολογίας.
    Θα μπορούσαν λοιπόν τα λατινικά να υπάρξουν ως επιλογή, για τους υποψηφίους που επιθυμούν να σπουδάσουν στις αντίστοιχες σχολές, που χρησιμεύει και διδάσκεται το συγκεκριμένο αντικείμενο στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
    Τέλος να προσθέσω οτι κάθε Επιστήμη προφανώς συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην κατανόηση του σύγχρονου κόσμου. Οφείλουμε να αναγνώρισουμε όμως τη συμβολή της Κοινωνιολογίας ως ενα σημαντικότατο εργαλείο σκέψης και ανάλυσης, αναλογιζόμενοι την ανάγκη για τη βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

  • 24 Απριλίου 2020, 11:11 | Εφραιμ-Παναγιωτης

    Συμμετεχω στην δημόσια διαβούλευση ως μαθητής της Β λυκείου κάτι που μου έμαθε η Κοινωνιολογος μου. Δεν επιθυμώ να διαδαχθω ένα κόντρα μάθημα στην Γ λυκείου λόγω της πολυπληθους ύλης που έχω να διαχειριστώ. Επιθυμώ ωστόσο να υπάρχει ένα παρεμφερές μάθημα σε κάθε κατεύθυνση που να είναι γεμάτο με εφαρμογες. Ακομα και ένα μάθημα επαγγελματικου προσανατολισμου θα ήταν αποδεκτό. Ακόμα ως μαθητής θετικής κατεύθυνσης δεν διανοούμαι να εξετάζομαι σε 4 δύσκολα μαθήματα κάτι που ισχύει και για την κατεύθυνση της υγείας και της πληροφορικής και σε μια κατεύθυνση που ονομάζεται ανθρωπιστικων και κοινωνικών επιστημών να απουσιάζει η Κοινωνιολογία. Τέλος θέλω να διευκρινίσει τι εννοείτε με την συγχώνευση θετικής με υγείας καθώς τα ενδιαφέροντα των δύο κατευθύνσεων είναι διαφορετικά παρόλο που έχουμε αρκετά κοινά μαθήματα.

  • 24 Απριλίου 2020, 11:01 | Κωνσταντίνος Κ

    Είμαι μαθητής, υποψήφιος της θεωρητικής. Μην αφαιρέσετε την κοινωνιολογια! Ένα μάθημα αγαπήσαμε οι υποψήφιοι. Αίσχος! Ντροπή! Παπαγάλους, ηλίθιους θέλετε να μας κάνετε.

  • 24 Απριλίου 2020, 10:56 | Αντωνακάκης Π.

    Πιστεύω ότι η Κοινωνιολογία είναι χρησιμότερη και πιο επίκαιρη στη σημερινή επαφή σε αντίθεση με τα Λατινικά που από τη μία είναι μια νεκρή γλώσσα και από την άλλη είναι χρήσιμα σε μια πολλή μικρότερη ομάδα μαθητών που θα κατευθυνθούν σε Πανεπιστήμια Ξένων Γλωσσών και ορισμένα Φιλολογικών Σπουδών. Από την άλλη οι Νομικές Σχολές να μεταφερθούν στην ομάδα Οικονομίας και Πληροφορικής ή να συνυπάρχουν και στις δύο την τωρινή και την προτεινόμενη γιατί από την εμπειρία μου ως γονέας φοιτητή καμία σχέση δεν έχουν με την υπάρχουσα ομάδα. Στη χειρότερη περίπτωση να υπάρχουν και στις δύο ομάδες

  • 24 Απριλίου 2020, 10:53 | Μαριετίνα Μενεγάτου

    Η κοινωνιολογία γεννήθηκε στη Δυτική Ευρώπη πριν από 150 χρόνια και αποδοκιμάζεται στην Ελλάδα του 2020 εν μέσω πανδημίας. Τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών ασχολούνται με την περίπλοκη και συναρπαστική όψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη μικρότερη συμμετοχή τους στο ωρολόγιο πρόγραμμα, παρά την ανεκτίμητη αξία τους. Σε μία εποχή που δίνεται έμφαση στην κριτική σκέψη, οι Κοινωνικές Επιστήμες περιθωριοποιούνται. Ο κεντρικός τους ρόλος χάνεται.

    Οι Κοινωνικές επιστήμες δεν ανταγωνίζονται καμία άλλη επιστήμη και αυτό, γιατί διαθέτουν εργαλεία για να αποδείξουν την αξία τους. Και το βασικό τους εργαλείο είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν στην έρευνά τους.

    Η αλλαγή που χρειάζεται να γίνει για τους μαθητές Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου δεν είναι ο εξοβελισμός, αλλά η συγγραφή ενός νέου βιβλίου που να αντλεί το περιεχόμενό του από τις επιστήμες της Κοινωνιολογίας, της Ψυχολογίας και της Πολιτικής.

    Άλλωστε οι παραπάνω επιστήμες καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των σχολών του 1ου επιστημονικού πεδίου.

    Οι έφηβοί μας έχουν ανάγκη από πολύπλευρες επιστημονικές θεωρίες, ώστε να συγκροτήσουν συμπαγείς προσωπικότητες, να αναπτύξουν κοινωνιολογική φαντασία και να ενδυναμώσουν τη θέση τους στην κοινωνία.

    Κάθε οπτική υποστήριξης των Κοινωνικών Επιστημών είναι απαίτηση των καιρών μας!

  • 24 Απριλίου 2020, 10:46 | ΜΑΡΙΑ

    Ως απόφοιτη της Νομικής του ΑΠΘ έχω να επισημάνω:
    1. Η εισαγωγή του μαθήματος κοινωνιολογίας ήταν η πιο ουσιαστική μεταρρύθμιση. Αρχικά σε κάνεναν δεν άρεσε. Ωστόσο το βιβλίο πραγματεύεται φλέγοντα ζητήματα που ανοίγει του ορίζοντες και θέτει σε προβληματισμό τους νέους. Περαιτέρω το μάθημα των Λατινικών πλην των κλασσικών σπουδών, στις υπόλοιπες ανθρωπιστικές σπουδές είναι στείρα απομνημόνευση.
    2. Στις ώρες προσανατολισμού της Γ Λυκείου πρέπει να γινει πρόβλεψη να μην μοιράζονται τις ώρες σε μαθηματικά και βιολογία, ενώ οι άλλες ομάδες να είναι ξεκάθαρες.
    3. Σε σχέση με τον υπολογισμό μορίων για τις πανελλαδικές, πρέπει να περιφρουρηθεί το μόνο αδιάβλητο σύστημα στην Ελλάδα που είναι οι πανελλήνιες. Κανένας άλλος βαθμός δεν πρέπει να συνυπολογίζεται όπου εν τέλει υποκειμενικά στοιχεία παρεισδυουν!!
    Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι θα έπρεπε να υπάρξει και μία πρόβλεψη αποτροπής μαθητών στο εξωτερικό τουλάχιστον για προπτυχιακές σπουδές που έχει και οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί στο εξωτερικό τα σπουδαία μας μυαλά να τα κρατούν και να ακολουθούν ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Υπό το πρίσμα αυτό θα μπορούσε να προβλεφθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε μαθητές που απέτυχαν σε κάποιο μεμονωμένο μάθημα (πολλές φορές λόγω της ψυχολογικής πίεσης) να το ξαναδώσουν, καθώς το ισχύον σύστημα να πρέπει να δώσουν όλα τα μαθήματα, αν και σε κάποια έχουν αριστεύσει, να λειτουργεί αποτρεπτικά, αποθαρρυντικά και ακολουθούν την λύση του εξωτερικού όπου τα πανεπιστήμια του ανοίγουν τις πόρτες διάπλατα. Η δε αποχώρηση μαθητών για σπουδές στο εξωτερικό θα μεγαλώσει εάν υπάρξει και μείωση εισακτέων!

  • 24 Απριλίου 2020, 10:13 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Καλό θα ήταν να σκεφτείτε τη θέση των ξενόγλωσσων μαθημάτων στο Λύκειο. Από τη στιγμή που παντού χρειάζονται ξένες γλώσσες, θα ήταν απαραίτητη η επαφή των παιδιών με την Αγγλική, τη Γαλλική κ τη Γερμανική Γλώσσα. Επίσης, από τη στιγμή που οι ξένες γλώσσες είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για προετοιμασία των μαθητών εντός σχολείου ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν έξω.

  • 24 Απριλίου 2020, 10:12 | ΓΙΩΡΓΟΣ Θ.

    1)Ένα καλό έκανε σίγουρα ο κ. Γαβρόγλου: τα 7ωρα στον προσανατολισμό. Μ΄αυτά κάναμε καλή δουλειά για πρώτη φορά φέτος, πολλές ασκήσεις και ερωτήσεις κρίσεως σε κάθε κεφάλαιο.
    2)Τα μαθήματα γενικής παιδείας στην Γ΄ Λυκείου είναι μαρτύριο για μαθητές και καθηγητές.
    3)Όσοι θέλουν συγκεκριμένα μαθήματα να εξετάζονται στις Πανελλαδικές, το κάνουν με γνώμονα το όφελος των μαθητών ή των ιδιαιτέρων-φροντιστηρίων που κάνουν;
    Μου θυμίζουν τον διάλογο γνωστού τραγουδοποιού με μεγάλο στιχουργό, όπου ο πρώτος φοβάται για την εμπορευματοποίηση της τέχνης και ο στιχουργός του απαντά:΄΄Για την τέχνη ενδιαφέρεστε ή για τον εαυτό σας;΄΄

  • 24 Απριλίου 2020, 10:10 | Ρίνης Τάσος

    Το δίλημμα Λατινικά ή Κοινωνιολογία είναι ψευτο-δίλημμα, είναι διχαστικό και αντιεπιστημονικό. Άλλες δεξιότητες, άλλη η προσφορά του καθενός! Και Λατινικά και Κοινωνιολογία, ανάλογα με τις σχολές που επιλέγει ο κάθε υποψήφιος! Το κάνετε για την ομάδα προσανατολισμού Θετικών και Υγείας! Μπορείτε να το κάνετε και για την Ανθρωπιστικών σπουδών! Που θα έπρεπε πια, να είναι και Κοινωνικών Σπουδών! Ιστορία, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία κλπ είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ επιστήμες !!!
    Ποιο είναι το σκεπτικό σας; Γιατί στην αιτιολογική έκθεση δεν εξηγείται γιατί αυτή η αντικατάσταση!

  • 24 Απριλίου 2020, 09:20 | Σοφια Μ.

    Καλήμερα προσωπικα θεωρω απαραδεκτη τη καταθεση ενος νομοσχεδιου για την εκπαιδευση χωρις τη συμβολη των ειδικων πανω στα εκπαιδευτικα ζητηματα.Σας παρακολουθω ολη τηννπεριοσο της καραντινας και θεση δεν παιρνετε για κανενα ζητημα που αφορα τα σχολεια χωρις να αναφερετε οτι θα ρωτηαετε τους ειδικους….αρα αναγνωριζετε την επιστημονικοτητα τους και τη συμβολη τους στην αντιμετωπιση αυτου του πρωτογνωρου φαινομενου…γιατι λοιπον δεν κανετε κατι ανλογο και για την οργανωση του εκπαοδευτικου ζητηματος;;;Θεωρειται λτι η παιδεια των παιδιων δεν ειναι θεμα ζωη ςκαο θανατου;;;
    Συνεχως αναφερετε τις ευχαριαστιες σας για στους εκπαιδευτικους εν μεσω πανδηλιας….ποιο ειναι το αντικρυσμα σας…
    Η περιθωριοιποοιηση των κοινωνικων επιστημων απο την εκπαιδευση;;;Λετε θα αναβαθμισετε το εκπαιδευτικο συστημα απο τις χαμηλοτερες βαθμιδες…εισαγετε λοιπον τους κοινωνικους επιστημονες απο το Νηπιαγωγειο….ή τουλαχιστον στην Ε και Στ Δημοτικου οπου τα παιδια αυτα ειναι καινοι βασικοι φορεις των παρααβατικων συμπεριφορων στο Γυμνασιο μιας και βρισκονται ηλικιακα στην αρχη της εφηβας…ρωτηστε τους ειδικους για την αντιμετωπιση του σχολικου εκφοβισμου…δεν νομιζω σημερα στην αναζητηση του φαρμακου για τον ιο το Υπουργειο Υγειας να μην συμβουλευτει τους αρμοδιους
    ..πι Κοινωνικοι επιστημονες δεν ειναι αρμοδιοι για την αντιμετωπιση κεθε κοινωνικης παθογενειας;;;
    Παρακαλω ανακαλεστε σε συνολο το εν λογο νομοσχεδι και ελατε σε εναν διαλογο με τους αρμοδιους φορεις!

  • 24 Απριλίου 2020, 09:18 | Σοφια Μ.

    Καλήμερα προσωπικα θεωρω απαραδεκτη τη καταθεση ενος νομοσχεδιου για την εκπαιδευση χωρις τη συμβολη των ειδικων πανω στα εκπαιδευτικα ζητηματα.Σας παρακολουθω ολη τηννπεριοσο της καραντινας και θεση δεν παιρνετε για κανενα ζητημα που αφορα τα σχολεια χωρις να αναφερετε οτι θα ρωτηαετε τους ειδικους….αρα αναγνωριζετε την επιστημονικοτητα τους και τη συμβολη τους στην αντιμετωπιση αυτου του πρωτογνωρου φαινομενου…γιατι λοιπον δεν κανετε κατι ανλογο και για την οργανωση του εκπαοδευτικου ζητηματος;;;Θεωρειται λτι η παιδεια των παιδιων δεν ειναι θεμα ζωη ςκαο θανατου;;;
    Συνεχως αναφερετε τις ευχεριατιες σας για ροτς εκπαιδευτικους εν μεσω πανδηλιας….ποιο ειναι το αντικρυσμα σας…
    Η περιθωριοιποοιηση των κοινωνικων επιστημων απο την εκπαιδευση;;;Λετε θα αναβαθμισετε το εκπαοδευτικο συστημα απο τις χαμηλοτερες βαθμιδες…εισαγετε λοιπον τους κοινωνικους επιστημονες απο το Νηπιαγωγειο….ή τουλαχιστον στην Ε και Στ Δημοτικου οπου τα παιδια αυτα ειναι καινοι βασικοι φορεις των παρααβατικων συμπεριφορων στο Γυμνασιο μιας και βρισκονται ηλικιακα στην αρχη της εφηβας…ρωτηστε τους ειδικους για την αντιμετωπιση του σχολικου εκφοβισμου…δεν νομιζω σημερα στην αναζητηση του φαρμακου για τον ιο το Υπουργειο Υγειας να μην συμβουλευτει τους αρμοδιους
    ..πι Κοινωνικοι επιστημονες δεν ειναι αρμοδιοι για την αντιμετωπιση κεθε κοινωνικης παθογενειας;;;
    Παρακαλω ανακαλεστε σε συνολο το εν λογο νομοσχεδι και ελατε σε εναν διαλογο με τους αρμοδιους φορεις!

  • 24 Απριλίου 2020, 09:17 | Σοφια Μ.

    Καλήμερα προσωπικα απαραδεκτη τη καταθεση ενος νομοσχεδιου για την εκπαιδευση χωρις τη συμβολη των ειδικων πανω στα εκπαιδευτικα ζητηματα.Σας παρακολουθω ολη τηννπεριοσο της καραντινας και θεση δεν παιρνετε για κανενα ζητημα που αφορα τα σχολεια χωρις να αναφερετε οτι θα ρωτηαετε τους ειδικους….αρα αναγνωριζετε την επιστημονικοτητα τους και τη συμβολη τους στην αντιμετωπιση αυτου του πρωτογνωρου φαινομενου…γιατι λοιπον δεν κανετε κατι ανλογο και για την οργανωση του εκπαοδευτικου ζητηματος;;;Θεωρειται λτι η παιδεια των παιδιων δεν ειναι θεμα ζωη ςκαο θανατου;;;
    Συνεχως αναφερετε τις ευχεριατιες σας για ροτς εκπαιδευτικους εν μεσω πανδηλιας….ποιο ειναι το αντικρυσμα σας…
    Η περιθωριοιποοιηση των κοινωνικων επιστημων απο την εκπαιδευση;;;Λετε θα αναβαθμισετε το εκπαοδευτικο συστημα απο τις χαμηλοτερες βαθμιδες…εισαγετε λοιπον τους κοινωνικους επιστημονες απο το Νηπιαγωγειο….ή τουλαχιστον στην Ε και Στ Δημοτικου οπου τα παιδια αυτα ειναι καινοι βασικοι φορεις των παρααβατικων συμπεριφορων στο Γυμνασιο μιας και βρισκονται ηλικιακα στην αρχη της εφηβας…ρωτηστε τους ειδικους για την αντιμετωπιση του σχολικου εκφοβισμου…δεν νομιζω σημερα στην αναζητηση του φαρμακου για τον ιο το Υπουργειο Υγειας να μην συμβουλευτει τους αρμοδιους
    ..πι Κοινωνικοι επιστημονες δεν ειναι αρμοδιοι για την αντιμετωπιση κεθε κοινωνικης παθογενειας;;;
    Παρακαλω ανακαλεστε σε συνολο το εν λογο νομοσχεδι και ελατε σε εναν διαλογο με τους αρμοδιους φορεις!

  • 24 Απριλίου 2020, 09:13 | Σοφια Μ.

    Καλήμερα προσωπικα απαραδεκτη τη ματαθεση ενος νομοσχεδιου για την εκπαιδευση χωρις τη συμβολη των ειδικων πανω στα εκπαιδευτικα ζητηματα.Σας παρακολουθω ολη τηννπεριοσο της καραντινας και θεση δεν παιρνετε για κανενα ζητημα που αφορα τα σχολεια χωρις να αναφερετε οτι θα ρωτηαετε τους ειδικους….αρα αναγνωριζετε την επιστημονικοτητα τους και τη συμβολη τους στην αντιμετωπιση αυτου του πρωτογνωρου φαινομενου…γιατι λοιπον δεν κανετε κατι ανλογο και για την οργανωση του εκπαοδευτικου ζητηματος;;;Θεωρειται λτι η παιδεια των παιδιων δεν ειναι θεμα ζωη ςκαο θανατου;;;
    Συνεχως αναφερετε τις ευχεριατιες σας για ροτς εκπαιδευτικους εν μεσω πανδηλιας….ποιο ειναι το αντικρυσμα σας…
    Η περιθωριοιποοιηση των κοινωνικων επιστημων απο την εκπαιδευση;;;Λετε θα αναβαθμισετε το εκπαοδευτικο συστημα απο τις χαμηλοτερες βαθμιδες…εισαγετε λοιπον τους κοινωνικους επιστημονες απο το Νηπιαγωγειο….ή τουλαχιστον στην Ε και Στ Δημοτικου οπου τα παιδια αυτα ειναι καινοι βασικοι φορεις των παρααβατικων συμπεριφορων στο Γυμνασιο μιας και βρισκονται ηλικιακα στην αρχη της εφηβας…ρωτηστε τους ειδικους για την αντιμετωπιση του σχολικου εκφοβισμου…δεν νομιζω σημερα στην αναζητηση του φαρμακου για τον ιο το Υπουργειο Υγειας να μην συμβουλευτει τους αρμοδιους
    ..πι Κοινωνικοι επιστημονες δεν ειναι αρμοδιοι για την αντιμετωπιση κεθε κοινωνικης παθογενειας;;;
    Παρακαλω ανακαλεστε σε συνολο το εν λογο νομοσχεδι και ελατε σε εναν διαλογο με τους αρμοδιους φορεις!

  • 24 Απριλίου 2020, 09:03 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τ,

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής(Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής;Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής(Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • 24 Απριλίου 2020, 08:43 | Νικος Ι.

    H βασίλισσα που αγαπούσε τα τριαντάφυλλα μας άφησε,ο χρόνος κύλησε ,τα τριαντάφυλλα γέμισαν αγκάθια,μαράθηκαν ώσπου μια μέρα όλα επανήλθαν υπηρετώντας τις ανάγκες μιας εποχής,στην οποία όλοι μιλούσαν χωρίς να λένε τίποτα.Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαταστάθηκε και ο Οράτιος παρέμεινε εξόριστος στην γη των Ποντίων

  • 24 Απριλίου 2020, 08:05 | Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας

    Επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο σχολείο!
    Η Π.Ε.Α.Δ. με αφορμή τις εκπεφρασμένες προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μείωσης των 7ωρων μαθημάτων προσανατολισμού στη Γ’ Λυκείου, έχει να κάνει τις εξής διαπιστώσεις:
    • Η εφαρμογή των 7ωρων μαθημάτων στα μαθήματα προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου, με δεδομένο ότι η φοίτηση στην τάξη αυτή οδηγεί στις πανελλαδικές εξετάσεις, απέδειξε πως το δημόσιο σχολείο μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές με την χρονική άνεση και την πληρότητα που οι εξετάσεις αυτού του επιπέδου απαιτούν!
    • Στα δημόσια σχολεία φοιτά η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και της μεσαίας τάξης που τόσο δοκιμάστηκαν στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων!
    • Οι συνάδελφοι που διδάσκουν τα μαθήματα προσανατολισμού –κατά γενική ομολογία- είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση του έργου τους μετά την καθιέρωση του 7ώρου!
    • Κάθε συζήτηση που σχετίζεται με την κατάργηση των 7ωρων μαθημάτων προσανατολισμού δεν μπορεί παρά να εκπορεύεται από εκείνους που επιθυμούν να εμπορευτούν αυτό που το δημόσιο σχολείο απέδειξε φέτος ότι μπορεί να προσφέρει: άνεση χρόνου, πληρότητα και εγκυρότητα στην προετοιμασία των μαθητών/τριών για τις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις!
    • Κάθε συζήτηση που σχετίζεται με την κατάργηση των 7ωρων μαθημάτων προσανατολισμού στρέφεται στην ουσία εναντίον του δημόσιου σχολείου!
    • Κάθε συζήτηση που σχετίζεται με την κατάργηση των 7ωρων μαθημάτων προσανατολισμού στρέφεται εν τέλει εναντίον των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που θα κληθούν να αναζητήσουν έτι περαιτέρω ακριβές ιδιωτικές υπηρεσίες για να αντικαταστήσουν μια δημόσια δωρεάν παροχή!
    Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να συναισθανθεί την ευθύνη της απέναντι στους μαθητές, τις μαθήτριες και στις οικογένειές τους πριν προχωρήσει στην ματαίωση ενός επιβεβαιωμένα θετικού μέτρου, αυτού της θέσπισης των 7ωρων μαθημάτων προσανατολισμού!

  • 24 Απριλίου 2020, 04:51 | Σιαφάκας Γεώργιος

    Είναι σημαντικό να προβλεφθεί ενας τρόπος οι μαθητές που θέλουν να εισαχθούν σε σχολές αμιγώς πληροφορικής να εξεταζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ ή σε ένα αντίστοιχο μάθημα πληροφορικής. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με δυνατότητα επιλογής χημεία /πληροφορική στην ομαδα θετικών σπουδών για αυτές τις σχολές ή αυτές οι σχολές να είναι διαθέσιμες μόνο από το τέταρτο πεδίο. Είναι απόφοιτος πληροφορικής ΑΠΘ με έτος εισαγωγής 1999,οι ώρες της χημείας που έκανα σε σχολείο και φροντιστήριο και οι γνώσεις που πήρα δε μου χρειάστηκαν πουθενά. Πέρα από τις σχολές πληροφορικής (ΑΕΙ και πολυτεχνεία αντίστοιχα) υπάρχουν και άλλες σχολές (κυρίως πολυτεχνείο) που είχαν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν η εισαγωγή των φοιτητών σε αυτές να εξαρτάται από εξέταση μάθηματος πληροφορικής.

  • 24 Απριλίου 2020, 03:58 | Γεώργιος Τσαλικίδης

    Α. Αλλαγές στο πρόγραμμα του σχολείου
    Κατανομή ωρών διδασκαλίας: Ενισχύεται η διδασκαλία της Πληροφορικής

    Σε πιο ακριβώς σημείο έγινε η ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής;

    Θέλουμε πραγματική ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες χθες! Τουλάχιστον 2 ώρες σε κάθε τάξη στο Δημοτικό, 2 ώρες σε κάθε τάξη στο Γυμνάσιο, 2 ώρες την Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ στη Β Λυκείου και να εξετάζονται σε μάθημα πληροφορικής (ΑΕΠΠ) οι μαθητές επιλέγουν σχολές Μηχανικών Πληροφορικής (Τουλάχιστον).

    Ο Πρωθυπουργός να πάρει άμεσα θέση για την αναβάθμιση της πληροφορικής που εξήγγειλε στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης!

  • 24 Απριλίου 2020, 03:05 | Μαρία Μαργαρίτη

    Η ομάδα προσανατολισμού «ανθρωπιστικών σπουδών» θα πρέπει να ονομάζεται «ανθρωπιστικών κ κοινωνικών σπουδών» καθώς μεγάλο μέρος των σχολών που περιλαμβάνει ανήκουν στις κοινωνικές επιστήμες.
    Απαραίτητη επομένως προϋπόθεση είναι τουλάχιστον η επιλογή του μαθήματος της κοινωνιολογίας, με υψηλό συντελεστή βαρύτητας, για όσους μαθητές στοχεύουν σε Σχολές Νομικής, Κοινωνιολογίας, Ανθρωπολογίας, Πολιτικών Επιστημων, Δημοσιογραφίας κ σε πολλές άλλες Σχολές ακόμη των Κοινωνικών Επιστημών αλλά και σε Στρατιωτικές Σχολές και Σχολές Αστυνομίας. Η κοινωνιολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αντικείμενο των συγκεκριμένων σχολών, κ με πολλών ακόμη πανεπιστημιακών σχολών άλλων επιστημών, και αποτελεί ένα χρήσιμο εφόδιο των μαθητών για την ακαδημαϊκή τους πορεία και όχι μόνο.
    Σημαντική επίσης είναι η ενίσχυση της διδασκαλίας του μαθήματος της β λυκείου, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημων, που αποτελεί εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες κ θα έπρεπε να διδάσκεται κ σε μαθητές που επιλέγουν την κατεύθυνση της οικονομίας καθώς κ η συγκεκριμένη επιστήμη είναι μια εκ των κοινωνικών επιστημών.
    Αναρωτηθείτε σας παρακαλώ γιατί όλες οι σύγχρονες, αναπτυγμένες χώρες κ όχι μόνο ενισχύουν τη διδασκαλία των κοινωνικών επιστημών ενώ η Ελλάδα διεκδικεί για ακόμη μια φορά μία αρνητική πρωτιά…
    Ευχαριστώ πολύ

  • 24 Απριλίου 2020, 00:57 | Νίκος

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ χαιρετίζω το νομοσχέδιο σας σε αρκετά σημεία του. Έχετε θεσμικό ρόλο και έτσι θα πρέπει να αποφασίζετε. Είστε Υπουργός Παιδείας στο σύνολο της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) και θα πρέπει να ξεκινάτε από την ίδια αφετηρία για όλες τις βαθμίδες, για όλους τους μαθητές και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Υποκειμενικά κριτήρια σε υπουργό παιδείας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση δεν χωρούν, η θεσμικά επιβεβλημένη στάση των ίσων αποστάσεων από την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Γ Λυκείου πρέπει να κρατηθεί στο ακέραιο.Πολύ εύστοχα δίνετε το δικαίωμα επιλογής μεταξύ Μαθηματικών-Βιολογίας στους μαθητές/μαθήτριες των θετικών σπουδών, παραλείψατε όμως το δικαίωμα επιλογής Κοινωνιολογίας-Λατινικών από τους μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι μαθητές/μαθήτριες στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των μαθητών/μαθητριών των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Θετικών Σπουδών.Εντέχνως στο πολυνομοσχέδιο αλλάξατε και τον όνομα του πρώτου επιστημονικού πεδίου από Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε σκέτο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Με αυτές τις αλλαγές κ. Υπουργέ δημιουργείτε ΟΡΦΑΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, αφαιρείτε το γνωστικό αντικείμενο (Κοινωνιολογία), τον σύνδεσμο, μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το πρώτο επιστημονικό πεδίο.Αλήθεια κ. υπουργέ γιατί παραμένουν οι ακόλουθες σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας στο πρώτο επιστημονικό πεδίο;Αφού και το βασικό μάθημα (κοινωνιολογία) που χρειάζονται οι μαθητές/μαθήτριες για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο το καταργείτε και τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού πεδίου αλλάζετε. Όχι κ. υπουργέ δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δημιουργείτε ορφανές επιστήμες, η κάθε επιστήμη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να έχει το γνωστικό της αντικείμενο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.Πραγματικά κ. Υπουργέ ψάχνω να βρω έναν λόγο για να δικαιολογήσω τον τρόπο δράσης σας ως προς την κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, μάταια όμως, κάθε προσπάθεια μου πέφτει στο κενό. Επιστρατεύω ακόμα και τους ιδεατούς τύπους του Βέμπερ, μα τα ψήγματα βοήθειας που μου παρέχουν είναι ελάχιστα.Και πάλι κ. Υπουργέ θα πω, πως είστε Υπουργός ΟΛΗΣ της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, δεν είστε περισσότερο υπουργός τους ενός επιστημονικού κλάδου και λιγότερο του άλλου. Αντιμετωπίστε την κοινωνιολογία όπως και τις άλλες επιστήμες, δώστε τη θέση που της αξίζει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

  • 24 Απριλίου 2020, 00:51 | Δημήτρης Γ.

    Θα ήθελα να κάνω ορισμένα σχόλια και να θέσω κάποια ερωτήματα για την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά. Σε σχέση με τη διδακτική διάσταση του ζητήματος, έχουν γραφτεί πολλά σχόλια που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα διατήρησης της Κοινωνιολογίας. Αναφορικά με την πρόσβαση σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, η εκμάθηση των Λατινικών είναι απαραίτητη μόνο για τη φοίτηση σε ορισμένα τμήματα της Φιλοσοφικής, σε αντίθεση με την Κοινωνιολογία που σχετίζεται με όλες τις Πανεπιστημιακές Σχολές (ακόμα και η Αρχιτεκτονική έχει το μάθημα Αστική Κοινωνιολογία). Όλα αυτά έχουν αναλυθεί επαρκώς από τους προηγούμενους σχολιαστές.
    Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στην ασυνέχεια της εκπαιδευτικής πολιτικής. Οι κοινωνικές επιστήμες στο σχολείο αναβαθμίστηκαν την εποχή των μνημονίων. Επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου εισάγονται τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείου και το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, ως μάθημα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών-Κοινωνικών Σπουδών στη Β΄ τάξη. Παράλληλα, σχεδιάστηκε επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, η εισαγωγή του μαθήματος Στοιχεία Κοινωνικών Επιστημών, ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο του Προσανατολισμού Κοινωνικών Οικονομικών Πολιτικών Σπουδών της Γ΄ τάξης, που θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Λοβέρδου με το ΦΕΚ 157 Β/ 22-01-2015, με συγκεριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδακτική ύλη, μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές που έγιναν 25/01/2015.
    Η προηγούμενη Κυβέρνηση με καθυστέρηση τριών ετών ακολούθησε ανάλογη πολιτική και εισήγαγε το μάθημα της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο, διατηρώντας παράλληλα τα υπόλοιπα μαθήματα κοινωνικών επιστημών στο Λύκειο, που είχαν εισαχθεί επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου. Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ασυνεπής με την πολιτική επιλογή που είχε εισάγει η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εφαρμόστηκε και στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. Γιατί το νομοσχέδιο ανατρέπει μία πολιτική που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των κοινωνικών επιστημών και σχεδιάστηκε από το 2012;
    Προτείνω τη διδασκαλία και των δύο μαθημάτων ως πανελλαδικά εξεταζόμενων, τη δυνατότητα επιλογής από τους μαθητές του ενός ή και των δύο, σε σχέση με τις σχολές που θα επιλέξουν.

  • 24 Απριλίου 2020, 00:51 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

    Είμαι 30 χρόνια στη Βθμια εκπαίδευση και γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η κοινωνιολογική σκέψη για την εξέλιξη νέων ανθρώπων και την κοινωνικοποίηση των μαθητών. Θεωρώ μέγα λάθος την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τη Θεωρητική κατεύθυνση στη Γ Λυκείου και τον ιδεολογικό χρωματισμό μιας ολόκληρης επιστήμης που επιχειρείται συντεχνιακά από ορισμένους κύκλους και που σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στις ΗΠΑ η κοινωνιολογία και η έρευνα είναι σε υψηλό επίπεδο.
    Εξάλλου όπως ακριβώς αναφέρει το πρόγραμμα σπουδών της κοινωνιολογίας της Γ Λυκείου, το οποίο υπογράφει και σωστά η Υφυπουργός κα Ζαχαράκη αναφέρει:

    Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η αξιοποίηση της κοινωνιολογικής σκέψης και των κοινωνιολογικών εργαλείων για τη βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

    Ειδικότερα, με τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες:
    Να αποκτήσουν κοινωνικές ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ώστε να βοηθηθούν στην ένταξή τους σε μια σύγχρονη δημοκρατική, πλουραλιστική και υπό εξέλιξη πολυπολιτισμική κοινωνία.
    Να αναπτύξουν κριτική κοινωνική σκέψη στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών, προβλημάτων, κοινωνικών μηνυμάτων και πολλαπλών ερεθισμάτων, που χαρακτηρίζουν την κοινωνία της πληροφορίας.
    Να αναπτύξουν κοινωνιογνωσία, συνειδητοποιώντας τις επιδράσεις της κοινωνίας στη συμπεριφορά τους αλλά και τις επιδράσεις της συμπεριφοράς τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και στην κοινωνία.
    Να συμβάλουν στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της κοινωνικής οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής, πλουραλιστικής κοινωνίας.
    Να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν συλλογικές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν τον τόπο, την κοινωνία, τον κόσμο και τον πλανήτη μας.
    Να εξοικειωθούν με την κοινωνιολογική προσέγγιση και τα κοινωνιολογικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών και προβλημάτων.
    Να εφαρμόζουν την κοινωνιολογική προσέγγιση στην ανάλυση και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
    Να μάθουν να αξιοποιούν, να αξιολογούν και να ερμηνεύουν κοινωνιολογικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αντλούν από διαφορετικές πηγές πληροφόρησης.
    Να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε κοινωνία και τα μέλη της έχουν σταθερά χαρακτηριστικά αλλά παράλληλα υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές, εντάσεις και συγκρούσεις.
    Να αναπτύξουν σεβασμό για τη διαφορετικότητα και την κάθε μορφής ετερότητα, καθώς και να υποστηρίζουν τη διαπολιτισμικότητα σε μια ενταξιακή κοινωνία, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
    Να προβληματιστούν με τις κοινωνικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης στους τρόπους παραγωγής, στην εργασία, καθώς και στις κοινωνικές σχέσεις και τους κοινωνικούς θεσμούς.
    ΑΝ ΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ;

  • 24 Απριλίου 2020, 00:45 | ΓΕΩΡΓΙΑΚΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ

    Ποιο το όφελος των Λατινικών..μιας »νεκρής» γλώσσας..πού χρειάζεται η παπαγαλία 20 κειμένων..και 10 κανόνων..σε ποιες σχολές χρειάζονται τα λατινικά?Τι προσφέρουν ακριβώς??
    Τι διδάσκει η κοινωνιολογία γνωρίζετε??Προφανώς όχι για να την αποσύρετε..
    ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ λέγεται αυτό και ΕΠΟΥΔΕΝΙ ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ!!!!!!!!!!

    Ενημερωθείτε λίγο σωστά και σταματήστε επιτέλους να νοιάζεστε μόνο εξυπηρέτηση συμφέροντων..
    Υπουργός παιδείας είστε φροντίστε σωστά το μέλλον των παιδιών μας…
    Το πιο τραγικό νομοσχέδιο που έχει υπάρξει!!!!!!!!!!

  • 23 Απριλίου 2020, 23:56 | Μαρία Ο. Π.

    Για ακόμα μια φορά παρατηρούμε το παράδοξο να εισάγονται μαθητές σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια-Πολυτεχνεία) χωρίς να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:55 | Elpida

    Η Κοινωνιολογία δεν πρέπει να αποσυρθεί, αυτό δηλώνει οπισθοδρομική τακτική και άκρως συντηρητική.Μας δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί το μάθημα μας ,είχαμε παλέψει για αυτό και πάτε να τα γκρεμισετε όλα, δε θα το επιτρέψουμε! Αποσύρετε το νομοσχέδιο σας!

  • 23 Απριλίου 2020, 23:49 | Δημήτριος

    Να διατηρήσουν τα 7ωρα μαθήματα στην Γ Λυκείου. Ήταν η πιο πετυχημένη αλλαγή που έγινε και που άργησε να έρθει. Το δημόσιο σχολείο μπορεί να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις στον μαθητή προκειμένου να γράψει άριστα στις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς φροντιστήριο. Εφόσον ο καθηγητής έχει την γνωστική και διδακτική επάρκεια.
    Όχι στην ενοποίηση δεύτερου και τρίτου επιστημονικού πεδίου στη Γ΄ Λυκείου.
    Όχι άλλα μαθήματα γενικής παιδείας στην Γ΄ Λυκείου .Θα έπρεπε να μην υπάρχουν ούτε τα θρησκευτικά.
    Τι σημαίνει κόντρα μάθημα; Αυτό που κανείς δεν διαβάζει και απλά υπάρχει για να αυξηθούν οι ώρες των καθηγητών.

  • 23 Απριλίου 2020, 22:55 | Άγγελος, Μαργαρίτα, Κωνσταντίνα

    Είμαστε μαθητές της Β΄ τάξης στο 24ο Λύκειο της Θεσσαλονίκης.
    Με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την μεθεπόμενη εβδομάδα, θέλουμε να διατυπώσουμε τις δικαιολογημένες ενστάσεις μας.
    Όπως γνωρίζετε, τα παιδιά τα οποία φοιτούν κάθε χρόνο στην Γ΄ Λυκείου καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το άγχος των επικείμενων Πανελλαδικών εξετάσεων και τις ατελείωτες ώρες μελέτης αλλά και τα μαθήματα του σχολείου τους στα οποία θα βαθμολογηθούν και θα δώσουν ενδοσχολικές εξετάσεις.
    Για αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρούμε απαράδεκτη την εισαγωγή της Ιστορίας και των Μαθηματικών ως κόντρα μαθήματα.
    Η διαφωνία μας αυτή πηγάζει από τη σκέψη πως τα δύο μαθήματα αυτά όχι μόνο δεν συνδέονται με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και ο βαθμός δυσκολίας τους είναι πολύ υψηλός.
    Έχουμε, λοιπόν, την απορία: πως μπορεί ένας μαθητής ο οποίος όλη τη χρονιά προετοιμάζεται για συγκεκριμένα μαθήματα, με τη δική τους δυσκολία το καθένα, να ανταποκριθεί σε ένα ακόμα γνωρίζοντας παράλληλα πως η επίδοση του σε αυτό θα καθορίσει εν μέρει την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;
    Η αγωνία μας μοιράζεται και από χιλιάδες άλλα παιδιά τα οποία, δυστυχώς, θα βρεθούν σε αυτή τη θέση.
    Ελπίζουμε, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε τέτοια ζητήματα, να εισακούσετε τις εκκλήσεις όλων και με γνώμονα τη λογική να αποσύρετε την διάταξη για το κόντρα μάθημα, το οποίο παει… κόντρα στις προσπάθειες μας.
    Με εκτίμηση,
    Βασιλείου Άγγελος
    Ανδριανοπούλου Μαργαρίτα
    Ανδριώτη Κωνσταντίνα