Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 3 Μαΐου 2020, 16:11 | Αθανασία Ι.

    Διαφωνώ με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τα σχολεία. Είναι θέμα των γονέων του παιδιού και όχι των δασκάλων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.

  • 3 Μαΐου 2020, 16:11 | Ευάγγελος

    Δεν σας έχουμε δώσει καμία εξουσιοδότηση και καμία νομιμοποίηση(!) να επέμβετε στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών ΜΑΣ. Αυτή ανοίκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της οικογενείας, αυστηρώς!
    Δεν σας επιτρέπουμε καμία ανάμιξη σε αυτήν και είμαστε κάθετοι και ανυποχώρητοι σε αυτό!
    Τα σχολεία μας νοσούν από την έλλειψη Αρετής και Ήθους και η καλλιέργεια αυτών πρέπει να είναι το κύριο μέλημά σας.

    Ως εκ τούτου, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και τον επαναπροσανατολισμό της Παιδείας μας στο Ήθος και στην Αρετή!

  • 3 Μαΐου 2020, 16:01 | Κατερίνα

    Διαφωνω απολυτα με αυτο το νομοσχεδιο.

    Θα επρεπε να ρωτησετε τους γονεις πρωτα. Για αυτο υπαρχουμε και εμεις οι γονεις ! Πως παει να γινει υποχρεωτικο μαθημα χωρις να μας ρωτησετε!;;;;!! Υποτιθεται οτι εχουμε δημοκρατια κιολας……

    Μεγαλο σφαλμα. Πατε να καταστρεψετε οτι φυσιολογικο υπαρχει !!! Και μετα θα βγουν στην φορα μονο ανισσοροπιες, ανωμαλιες και εγκληματα στην κοινωνια μας !!!

    Πραγματικα ευχομαι ο Θεος να σας δωσει φωτιση !!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 16:01 | Σωτήρης

    Θεωρώ ότι η διδασκαλία αγγλικών έστω μέσω διασκεδαστικών δραστηριοτήτων από το νηπιαγωγείο είναι περιττή.Δεν αρκεί μια ιδέα να είναι πρωτότυπη, πρέπει πρωτίστως να είναι αναγκαία και εφικτή, άλλως μόνο πρόοδος δεν είναι πάρα την ονομασία που της προσδίδουμε. Ομοίως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, παρά την όμορφη αιτιολόγηση για την εισαγωγή της (πχ ενδεχόμενη κακοποίηση κτλ.),σε τόσο μικρές ηλικίες μόνο επιζήμια μπορεί να είναι και αυτό το κατανοεί η πλειοψηφία των ανθρώπων, διότι αρκεί η απλή λογική του μέσου συνετού ανθρώπου, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Ποια πραγματική ανάγκη το επιβάλλει; Καμία απολύτως. Αφήστε την αθωότητά τους. Το παιδί δεν είναι σε θέση ακόμη να ξεχωρίσει μεταξύ αναπαραγωγής, κακοποίησης, σεξ κτλ και φυσικά ούτε χρειάζεται.Γιατί αυτή η επείγουσα και καθόλα περιττή » διδασκαλία»-σύγχυση;Και ακόμα αν έπρεπε θα επαφίοταν στην κρίση και ικανότητα του κάθε εκπαιδευτικού ένα τόσο λεπτό και σημαντικό θέμα;¨Όσοι το εισηγούνται ή το απαιτούν προφανώς είτε αγνοούν δεδομένα είτε αδιαφορούν για τις επιπτώσεις είτε είναι μεροληπτικοί. Αν αληθινά υπάρχει διάθεση για διάλογο, υπάρχουν πλείστες επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις φορέων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που καταδεικνύουν ότι δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε πρόσφορη μια τέτοια διδασκαλία σε αυτές τις βαθμίδες. Προέχουν άλλα θέματα για το σχολείο όπως ο εκφοβισμός, η αντικειμενική και ουσιαστική αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικών, η υπερεισαγωγή και αποφοίτηση από τα πανεπιστήμια ανεπαρκών σπουδαστών, η παροχή παιδείας και όχι απλώς γνώσεων κτλ.

  • 3 Μαΐου 2020, 16:00 | Αλεξάνδρα Νικολοπούλου

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    δεν θα αναφερθώ στο πως η Ελληνική Κλασσική Σκέψη και τα θέματα που πραγματεύεται ενέχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα. Θα αναφερθώ στην λατινική λογοτεχνία που περιγράφει την ιδεολογική κατεύθυνση της ρωμαϊκής κοινωνίας. Τα θέματα της παραπέμπουν στην Ρωμαϊκή Πολιτεία, στο ήθος, στην οικογένεια και στη θρησκεία και στις αρετές (έννοιες της ανθρώπινης φύσης και δράσης), θέματα δηλαδή που άπτονται τον προβληματισμό και την εξελικτική σκέψη των κοινωνικών επιστημών. Αν είναι να διδαχθούν ας διδαχθούν με το σωστό νόημα που εμπεριέχουν και όχι απλά και μόνο στη στεγνή γραμματική και στο ακατανόητο συντακτικό. Εξάλλου αυτός δεν είναι ο ρόλος των κλασσικών γραμμάτων; Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης ακόμα και μέσα από τα λατινικά κείμενα.

    Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, η κοινωνιολογία ως επιστήμη και ως εργαλείο βρίσκεται «παντού» ακόμα και αν είναι η επιστήμη της νεωτερικής Ευρώπης. Για το τι προσφέρει στην ανθρώπινη νόηση και δράση τα έχουν ήδη αναφέρει όσοι συμμετέχουν στη παρούσα διαβούλευση. Δεν χρειάζεται να διαπραγματεύομαστε τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης επιστήμης. Η δίκαιη και ορθότερη λύση είναι να μετανομαστεί ο προσανατολισμός των «Ανθρωπιστικών Σπουδών» σε «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών» και οι μαθητές να εξετάζονται στα λατινικά ή στην κοινωνιολογία αναλόγως με την κατευθύνση σπουδών που επιθυμούν.

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:53 | Ειρήνη Μ.

    Συμφωνώ μακάρι να προχωρήσει! Αρκεί να μην γίνετε για να καλύψουν ώρες οι δάσκαλοι. Θυμίζει την Ευέλικτη Ζώνη, πού όταν πρωτοεμφανίστηκε ήταν ένα πεδίο δόξης λαμπρόν για τον εκπαιδευτικό που ήθελε να δημιουργήσει με τους/τις μαθητές/τριές του καινοτόμα project. Με λύπη μας οι ειδικότητες τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε να αξιοποιούνται οι ώρες της Ευέλικτης Ζώνης μόνο από τους δασκάλους, οι οποίοι αρνούνταν να συνεργαστούν μαζί μας σε διαθεματικές δραστηριότητες, απαξιώνοντας και εγκαταλείποντας των Ευέλικτή Ζώνη προς όφελος των μαθημάτων βασικού κορμού, που εστιάζουν στη στείρα απομνημόνευση, στη θεωρία και διευρύνουν το χάσμα μεταξύ της τάξης και του πραγματικού κόσμου. Ελπίζουμε να δοθεί χρόνος και σε εμάς τις ειδικότητες να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα των παιδιών!

  • 3 Μαΐου 2020, 15:47 | Λουκιανή

    Σας παρακαλώ αφήστε τα παιδιά να ζήσουν ανέμελα και αγνά την παιδική τους ηλικία.Αφήστε τα να ζήσουν την παιδική τους ηλικία όπως τη ζήσαμε εμεις που γεννηθήκαμε τη δεκαετία του 80 και που μόνο σε καλό μας βγήκε. Μην τα πονηρευετε άκαιρα. Ως παιδαγωγός έχω να τονίσω πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα είναι επιζήμια για τις παιδικές ψυχές.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:41 | Σταμάτη Μ.

    Διαφωνω με την σεξουλικη διαπαιδαγώγηση στα σχολεια και ιδιως στο Νηπιαγωγειο και το δημοτικο.

    Αντιθέτως πιστεύω πως Αν καλλιεργησουμε απο αυτη την τρυφερη ηλικια τις αρετες του σεβασμου, της αγνοτητας και της ειλικρινούς, ανιδιοτελους αγαπης, τοτε τα παιδια θα εχουν σωστα εσωτερικα κριτηρια να συντονισους ορθα τα αναπαραγωγικα τους ενστικτα οταν ερθει η ωρα τους. Δεν ωφελει η στυγνη, ενημερωτικη αχαρη διαπαιδαγωγιση. Αρετή χρειάζεται να καλλιεργηθεί, που θα χρησιμεύσει παντού και πάντα.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:40 | Δημήτρης

    Καλησπέρα σας. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχει το «μάθημα» αυτό και διδάσκεται από το νηπιαγωγείο όπως η Δανία, αν ψάξετε θα δείτε ότι από την ηλικία των 10-11 ετών βάζουν τα παιδιά να βλέπουν σκληρό πορνό στην κρατική τηλεόραση παρακαλώ και τις ώρες 21-22 το βράδυ!!! Τα αποτελέσματα βέβαια καταλαβαίνετε πολύ καλά πια είναι μετά… Ο άνθρωπος είναι μόνο αντικείμενο του σεξ χωρίς αξία στη σχέση, την αγάπη, τον έρωτα. Δεν μιλάω βέβαια για την έννοια της οικογένειας.
    Αν θέλετε να καταλήξουν τα παιδιά μας έτσι θα πάρετε και την αντίστοιχη ευθύνη.
    Είμαι εντελώς κάθετος με την εισαγωγή του μαθήματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:32 | Κωνστα

    Σε κάθε περίπτωση αρνούμαι τη συμμετοχή των παιδιών σε αυτά τα προγράμματα και δεν θα επιτρέψω στους «ειδικούς» εκπαιδευτές του Υπουργείου να γίνουν διαχειριστές της ζωής και των αξιών της δικής μου οικογένειας. Δεν επιτρέπω την μεταβίβαση του αποκλειστικού δικαιώματός μου στην σεξουαλική αγωγή των παιδιών μου στο Κράτος.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:10 | Ιωάννης Κεβρεκίδης

    Υπόμνημα για την εισαγωγή στον 3ο Θεματικό Κύκλο «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ», 4ης επιμέρους Θεματικής με αντικείμενο τον Δημοτικό Χορό.

    «Ο χορός και η σωματική άσκηση θα πρέπει να έχουν την ίδια θέση στην εκπαίδευση με τα μαθηματικά και τις επιστήμες», υποστηρίζει ο Sir Ken Robinson*, ένας παγκόσμιος ηγέτης στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς των New York Times.
    Η πατρίδα μας διαθέτει ένα μεγάλο, ανεκτίμητο και αδαπάνητο πολιτιστικό κεφάλαιο, που διαχρονικά διεκδικεί τον χώρο που του αρμόζει σε όλο το φάσμα τής εκπαίδευσης. Είναι επίσης μεγάλη υπόθεση η διδασκαλία όχι μόνο του «φαινοτύπου» τού Δημοτικού χορού -των σωματικών κινήσεων- αλλά και του «γονοτύπου» που τον διαιωνίζει: του ήθους και του χαρακτήρα που υπονοεί, μορφοποιεί και εκφράζει.

    Η προσθήκη της επιμέρους Θεματικής «Δημοτικός Χορός» αποβλέπει:

    α) Στη γνώση, ερμηνεία και ορθή διαχείριση στοιχείων τής άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στη χρήση διαφόρων διαπολιτισμικών μεθόδων εργασίας για ίση συμμετοχή όλων των ατόμων ανεξάρτητα από γλωσσικές ικανότητες ή άλλες δεξιότητες, επιθυμίες ή ανάγκες.

    β) Στη συνύπαρξη των μαθητών από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, καθώς και από διαφορετικές χώρες για να ευαισθητοποιηθούν έναντι των πολιτισμών και να τους δοθούν νέες προοπτικές πάνω σε γνωστά θέματα ιστορίας, λαογραφίας, αντίληψης ταυτοτήτων, κ.ά.. Στη συνεργασία και φιλοξενία μαθητών από και προς άλλα κράτη, για ανταλλαγές διαπολιτιστικών και διαπολιτισμικών στοιχείων, πληροφοριών, δραστηριοτήτων, εμπειρίας, τεχνογνωσίας, ορθών πρακτικών.

    γ) Στην ανάπτυξη πνεύματος αποδοχής και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μαθητών μας, στην ανάπτυξη επαφής, φροντίδας και συμπαράστασης ευάλωτων οικογενειών των μαθητών μας. Στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μαθητών όλων των τάξεων και στην ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, μέσω σχολικών συνεργασιών.

    Σε σχετική ερευνητική ανακοίνωση**, αναφέρεται ότι ποσοστό 65% του δείγματος πιστεύει ότι η καλύτερη γνώση του χορού αποκτάται από τους κατοίκους. Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: «Αποκτάται στην πράξη ή μπορεί και θα έπρεπε δυνητικά να αποκτάται η γνώση του δημοτικού χορού από τους κατοίκους»; Ο παραπάνω προβληματισμός δείχνει με σαφήνεια ότι ακόμη και αν δεν μεταβιβάζεται η γνώση του χορού κατευθείαν από τους φυσικούς της φορείς, θα πρέπει να αναζητηθεί ο μηχανισμός που να τους υποκαθιστά επαρκώς. Με έλλειψη όμως προγράμματος εκπαίδευσης στο σχολείο ή εξουσιοδότησης και κυρίως μέσα σε αδιαβάθμητο και ελευθεριάζον σύστημα όλων σχεδόν των πρωταγωνιστών, οι ενδείξεις για την ορθότητα της παραπάνω υπόθεσης ενισχύονται από το 75,4% των ερωτηθέντων στην έρευνα που δηλώνουν ανικανοποίητοι από τον τρόπο εκμάθησης του παραδοσιακού χορού από την παρούσα εκπαιδευτική διαδικασία.

    Ακόμη, στο ΦΕΚ 131/23-9-1983: «Κανονισμός, οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Χορού», στα προσόντα καθηγητών (κεφ. Γ, άρθρο 3) αναφέρεται ότι ο Καθηγητής Ελληνικών Χορών πρέπει να έχει είτε δίπλωμα αναγνωρισμένης ανώτερης ή ανώτατης σχολής χορού και πενταετή διδακτική πείρα σε αναγνωρισμένη σχολή χορού, είτε τριετή αποδεδειγμένη διδακτική πείρα σε σωματείο χορού ή Λύκειο Ελληνίδων.
    Με βάση τα παραπάνω, αιτούμαστε να εξετάσετε:
    Α) Την προοπτική σύστασης κλάδων (όπως ΠΕ37, ΤΕ37, ΔΕ37 ή ΕΜ37 Δημοτικού Χορού) εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και ανεξάρτητα των ακαδημαϊκών τους σπουδών, τη θεσμοθέτηση κριτηρίων αναγνώρισης γνώσεων, μοριοδότησης της σχετικής διδακτικής εμπειρίας στην εμψύχωση στον Δημοτικό Χορό, με αντικείμενο τη διδασκαλία του (είδη και στοιχεία τής μορφής του, του περιβάλλοντος -ανθρωπογενούς και φυσικού- και των περιστάσεων που αυτός απαντάται). Στους προκύπτοντες κλάδους διδακτικού προσωπικού θα ανατίθεται η διδασκαλία τού Δημοτικού Χορού.

    Η εμπειρία από τη δημιουργία των κλάδων ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών και ΠΕ18.41 Δραματικής Τέχνης, αλλά και το φάσμα των ειδικοτήτων των Μουσικών (ΠΕ16.01, ΤΕ16.00), τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Εκπαίδευση, μπορεί να αποτελέσει τον οδοδείκτη μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Εμείς προτιθέμεθα να συμβάλουμε στην αντίστοιχη διαβούλευση, ώστε να διαμορφωθούν διαυγείς και αναμφισβήτητες προϋποθέσεις ένταξης στους προτεινόμενους κλάδους. Στον βαθμό που προκρίνετε μια τέτοια παρέμβαση, είμαστε στη διάθεσή σας να σας υποβάλλουμε σχετική τροπολογία ή άλλης μορφής κείμενο που θα προτείνει τη διαδικασία μοριοδότησης των πληρούντων τις προϋποθέσεις υπαγωγής στους υπό δημιουργία κλάδους των εκπαιδευτικών με εξειδίκευση τη διδασκαλία τού Δημοτικού Χορού.

    Β) Τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης κατεύθυνσης «Δημοτικού Χορού» τόσο στα Μουσικά Σχολεία της Δ/θμιας Εκπαίδευσης όσο και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία και, ως εκ τούτου, τον ορισμό τού ανάλογου αναλυτικού προγράμματος μαθημάτων καθώς και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

    Αθήνα, 3/5/2020

    Οι υπογράφοντες
    Δημητρόπουλος Βασίλης, Εκπαιδευτικός/ Χοροδιδάσκαλος
    Καραγεώργου Αγγελική, Χοροδιδάσκαλος
    Κεβρεκίδης Ιωάννης, Εκπαιδευτικός/ Χοροδιδάσκαλος
    Λιάρος Γιώργος, Χοροδιδάσκαλος/ Εκδότης του περιοδικού «Χορεύω»

    *Απόσπασμα από το νέο βιβλίο You, Your Child and School: Navigate Your Way to the Best Education των Sir Ken Robinson και Lou Aronica. Δημοσιεύθηκε από τον Viking, ένα αποτύπωμα και τμήμα της Penguin Random House LLC, Νέα Υόρκη. Πνευματικά δικαιώματα © 2018 από τον Ken Robinson.
    **International Conference on Strategic Innovative Marketing, IC-SIM 2014, September 1-4, 2014, Madrid, Spain
    Economic perspectives of intangible cultural activities
    Konstantina Efentakia, Vassilis Dimitropoulosb
    aTechnological Educational Institute of Central Greece, Thiva, Greece, bHellenic Centre for Folk Studies (EL.KE.LA.M.)

  • 3 Μαΐου 2020, 15:06 | Μαυραγάνη Καλλιοπη

    Χριστος Ανέστη. Διαφωνώ με την υποχρεωτική παρακολούθηση από τα παιδιά μας μαθηματων Σεξουαλικης Διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και μάλιστα στα δημοτικά και στα νηπειαγωγεια. Είναι απαράδεκτο τα παιδιά μας να γινονται ακροατές πραγμάτων που αφορούν την διαπεδαγωση τους από την ίδια την οικογένεια τους κάτι που είναι δικαίωμα και υποχρεωση και όχι αντικείμενο προπαγάνδας από την εκάστοτε πολιτική κυβέρνηση αναλόγως των ηθών των κυβερνωντων και των διδασκάλων.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:02 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι δικαίωμα ημών των γονιών. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να βγάλει τα συμπλέγματά του πάνω στὴν ψυχή του παιδιού μου. Δεν επιτρέπω σε καμία κυβέρνηση να πειραματιστεί με την ψυχή του παιδιού μου.
    Ασχοληθείτε μόνο με το γνωστικό τομέα, που κι εκεί τα έχετε κάνει θάλασσα, και για την διαπαιδαγώγησή του, σεξουαλική και άλλη, δεν σας δίνω το δικαίωμα να παρέμβετε. Ἄλλωστε έχουμε διαφορετικό σύστημα αξιών. Το δικό σας δεν μας κάνει.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:50 | Ζωή

    Ως μητέρα και εκπαιδευτικός διαφωνώ απόλυτα με την ένταξη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε οποιαδήποτε βαθμίδα γενικής η ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αρμόδιοι αυτής της παιδείας είναι μόνο η οικογένεια! Στηρίξτε τα ιδρύματα που προσφέρουν αφιλοκερδώς βοήθεια σε εφήβους, νέες οικογένειες, μωρά στην κοιλιά μικρών κοριτσιών, άπορες και πολύτεκνες οικογένειες. Ενημερώστε και προωθηστε το καλό και όχι τις άρρωστες καινοτομίες…

  • 3 Μαΐου 2020, 14:48 | Αντωνία

    Θεωρώ ότι η ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νηπιαγωγείο όχι μόνο δεν θα βοηθήσει σε κάτι τα νήπια αλλά θα τους καταστρέψει την αθωότητα και θα τους δημιουργήσει σύγχυση και ψυχολογικά προβλήματα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:43 | Νηπιαγωγός

    Απαράδεκτο!

  • 3 Μαΐου 2020, 14:38 | Ἐλλη Σπορίδου

    Κι αν ἔμεινε ακόμη κάτι ὀμορφο στον κόσμο, το αθῶο χαμόγελο των μικρών παιδιών, πρέπει κι αυτό να το μπολιάσουμε με την πικρη γεύση εμπειριών άλλων ηλικιών; Γιατι;Γιατι αυτή η βιασύνη;;;
    Διαφωνώ με την εισαγωγή σεξουαλικης αγωγής σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Μόνο καταστροφή θα φέρει η αψυχολόγητη αυτη ενέργεια. Οι γονεις γι αυτό είναι. Για να ενημερώνουν το κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία, τις αντοχες του, τις απορίες του. Σεβαστείτε τό δικαίωμα των παιδιών για έγκυρη και σοβαρή γνώση θεμάτων τόσο σημαντικών για τη ζωή τους.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:27 | Παναγιώτης

    Δεν έχουν όλες οι θεματικές κατ’ανάγκη αρνητικό περιεχόμενο, για παράδειγμα η κυκλοφοριακή αγωγή λείπει έντονα από τα σχολεία. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτροχιαστεί το θέμα, με εισαγωγή σεξουαλικής αγωγής και άλλων προγραμμάτων που ορισμένοι, μεταξύ αυτών κι εγώ, τα θεωρούν βλαβερά για την παιδική ηλικία. Και τότε οι αντιδράσεις θα είναι πολύ έντονες, αφού δεν πρόκειται να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Συνεπώς θα πρέπει να είναι τουλάχιστον προαιρετική η συμμετοχή των παιδιών. Ιδιαίτερα αφού πρόκειται περί πιλοτικής εφαρμογής.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:25 | Μαρίνα

    Διαφωνώ με τα αντιπαιδαγωγικά και κατά τ’άλλα νέου τύπου εκπαιδευτικά προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νηπιαγωγείο,διότι τα παιδιά καθοδηγούνται χωρίς ορθόδοξη συνείδηση σε παραπλάνηση και αλλοίωση της έννοιας της αγνότητας στην πιο τρυφερή ηλικία τους.Προσβάλλουν την νοημοσύνη μας και αλλοιώνουν τις αξίες και την παράδοσή μας,απαξιώνοντας έτσι τον θεσμό της οικογένειας μέσα από την ορθόδοξη αντίληψη που αποτελεί θεμέλιο πνευματικής καλλιέργειας για την μεταλαμπάδευση ηθικών αξιών στη ζωή όλων.
    Παρακαλώ την πολιτεία να σταματήσει άμεσα την επιβολή τέτοιου είδους προγραμμάτων.Προς όφελος όλων…Χριστός Ανέστη!

    ~Μητέρα 2 παιδιών

  • 3 Μαΐου 2020, 14:24 | Φωτεινή

    Χριστός Ανέστη!! ΔΙΑΦΩΝΏ ΜΕ ΤΗΝ ΈΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΉΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΏΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:20 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

    Διαφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τη ένταξη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και μάλιστα από τη ΝΗΠΙΑΚΗ ηλικία! Όπως μπορεί εύκολα να εννοήσει κανείς, αλλά και από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, η έκθεση ανηλίκων τόσο μικρής και τρυφερής ηλικίας στο θέμα αυτό μπορεί να προκαλέσει ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ στα παιδιά. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αφορά συγκεκριμένες ηλικίες στις οποίες τα παιδιά έχουν την αντίστοιχη ωριμότητα, αλλά και πάλι αυτό θα πρέπει να είναι έργο και υποχρέωση των γονέων τους και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει χωρίς την συγκατάθεση τους. Υπό προϋποθέσεις, δεν θα είχα αντίρρηση να συμμετέχει το σχολείο στη διαδικασία αυτή (αλλά επαναλαμβάνω, όταν το παιδί έχει σχετικά ωριμάσει και ΟΧΙ από το νηπιαγωγείο(!) όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου). Αλλά από το συγκεκριμένο ΚΡΑΤΟΣ, που ψηφίζει και ανέχεται αντιχριστιανικούς νόμους, που θεωρούν την ομοφυλοφιλία (π.χ.) ως φυσιολογική σεξουαλικότητα, δεν έχω ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη ότι αυτό θα γίνει με τον χρηστό τρόπο που αρμόζει σε ορθόδοξους χριστιανούς. Επομένως, επειδή τα δικά μου παιδιά, και τα παιδιά πολλών Ελλήνων πολιτών, φορολογουμένων, και όπως προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας θέλων να λαμβάνουν ελληνοχριστιανική παιδεία και να μην διδάσκονται σύμφωνα με ιδέες (και σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικότητας) αντίχριστιανικές, ενάντια στα θρησκευτικά μου πιστεύω- θέλω να διατηρήσω το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μην εκχωρήσω στο κράτος το δικαίωμα να κάνει σεξουαλική επιμόρφωση στα παιδιά μου. Θα το κάνω μόνος μου. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΠΩς ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΥς ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:20 | Ἀθανάσιος

    Θὰ ἤθελα νὰ ἐκφράσω τὴ διαφωνία μου σχετικὰ μὲ τὴ σεξουαλικὴ διαπαιδαγώγηση ποὺ ὑπονοεῖται στὸ παρὸν ἄρθρο (1) γιὰ λόγους κατ᾿ ἐμε προφανεῖς:
    1. Ἡ ἡλικία τῶν παιδαγωγουμένων (μάλιστα στὸ νηπιαγωγεῖο καὶ τὸ δημοτικό) εἶναι πολὺ ἀνώριμη γιὰ κάτι τέτοιο.
    2. Τὸ ζήτημα εἶναι πολὺ λεπτό, ὁ καθένας τὸ βιώνει διαφορετικὰ καὶ γι᾿ αὐτὸ εἶναι πρόσφορη μόνο ἡ κατ᾿ ἄτομο ἀγωγή.
    3. Ἡ κάθε οἰκογένεια ἔχει τὸ δικαίωμα νὰ δίνει τὴ δική της ἀγωγὴ στὰ παιδιά της. Ὑπάρχουν ὅμως διαμετρικὰ ἀντίθετες τοποθετήσεις, τὶς ὁποῖες δὲν μπορεῖ νὰ καλύψει τὸ σχολεῖο.
    γιὰ ὅλα αὐτὰ θεωρῶ τὴν ἔστω καὶ πιλοτικὴ ἐφαρμογὴ μιᾶς τ[ετοιας πρότασης τελείως ἀντιπαδαγωγική, ἀψυχολόγητη καί, εἰδικὰ γιὰ τὶς τρυφερὲς καὶ ἀθῶες ψυχὲς τῶν παιδιῶν μας καταστροφική.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:17 | Ειρήνη

    Σεβαστείτε την αθωότητα των νηπίων. Κάτω τα χέρια από τα αγγελούδια του Θεού.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:16 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Δηλώνω την απόλυτη αντίθεσή μου στην εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, και μάλιστα από τη νηπιακή ηλικία, καθώς αυτή είναι αποκλειστικό δικαίωμα και ευθύνη ημών των γονέων. Σκοπός της παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος είναι, μεταξύ άλλων, ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων. Η σεξουαλική αγωγή με την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων, (Φρίξος κτλ) απροκάλυπτα σκοπεί στην διαστροφή της ηθικής και πνευματικής υπόστασης των Ελλήνων.
    Το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής που θα διδάσκετε στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά θα είναι ο Φρίξος που διδάσκεται απο το 2015 ή κάποιο άλλο κι αν ναι γιατί χρειάστηκε να δημιουργήσετε τα νέα εργαστήρια; Το πρόγραμμα της Σεξουαλική Αγωγής θα το διδάσκουν οι Νηπιαγωγοί ή άλλοι κλάδοι θα εισέρχονται στις σχολικές δομές; Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε σε δημόσια διαβούλευση ενός νόμου χωρίς να είναι γνωστά όλα τα δεδομένα.
    Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ότι παράγει νέους που δεν έχουν σωστή σεξουαλική αγωγή, αλλά ότι παράγει νέους που δεν έχουν την απαραίτητη ηθική προπαρασκευή να δημιουργήσουν υγιείς οικογένειες, με τραγική συνέπεια την δημογραφική συρρίκνωση. Η αυτονόμηση της σεξουαλικής αγωγής από την ηθική και πνευματική προετοιμασία του ανθρώπου να δημιουργήσει μια υγιή οικογένεια αποτελεί από μόνη της διαστροφή της έννοιας της αγωγής.
    Σε κάθε περίπτωση αρνούμαι τη συμμετοχή των παιδιών μου σε αυτά τα προγράμματα και δεν θα επιτρέψω στους «ειδικούς» εκπαιδευτές του Υπουργείου να γίνουν διαχειριστές της ζωής και των αξιών της δικής μου οικογένειας. Δεν επιτρέπω την μεταβίβαση του αποκλειστικού δικαιώματός μου στην σεξουαλική αγωγή των παιδιών μου στο Κράτος.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:15 | ΙΩΑΝΝΑ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    Ως εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΔΙΑΦΩΝΩ με την εισαγωγή στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης παρακάμπτοντας μάλιστα τον ρόλο του γονέα ο οποίος γνωρίζει την ψυχοσύνθεση του παιδιού του και την ιδιαίτερη μεταχείριση που χρειάζεται. Η άκαιρη ενασχόληση των ανήλικων παιδιών με την σεξουαλικότητα όχι μόνο διαταράσσει τη ψυχική και πνευματική τους υγεία και ηρεμία αλλά παράλληλα εξάπτει την περιέργειά τους με αποτέλεσμα η ενασχόλησή τους με τέτοια θέματα να αποτελεί ουσιαστικά τροχοπέδη στην πρόοδο και την απόδοση των μαθητών στα μαθήματα του σχολείου και εν τέλει στη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:09 | Ελένη Λαγουμιτζή

    Διαφωνώ κάθετα με την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς θεωρώ ότι υπάρχει πρόθεση διαστροφής των παιδιών.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:53 | δεσποινα

    Χριστος Ανεστη!Διαφωνω καθετα με τη θεσμοθετηση της σεξουαλικης διπαιδαγωγησης στο εκπαιδευτικο στιβο και δη στο πλασιο των νηπειαγωγιων στα οποια τα παιδια δυανυουν μια πολυ ευαισθητη και τρυφερη περιοδο,κατα τα τεκμαιρομενα πορισματα ειδικων και ψυχολογων, κατα την οποια οποιοδηποτε ερεθισμα μπορει να αποβει καθοριστικο και καταστρεπτικο για τη διαμορφωση της μετεπειτα πορειας τους προς την ενηλικιωση.Αλλωστε ας μην λησμονουμε οτι η παρουσα πρωτοβουλια καταστρατηγει το θεμελιωδους σημασιας αρθρο 16 πρ 2 του Συνταγματος μας το οποιο αποβλεπει στην ηθικη πνευματικη,επαγγελματικη και φυσικη αγωγη των Ελληνων πολιτων!Συναγεται εξ αυτου οτι πουθενα δεν αναφερεται η σεξουαλιγη αγωγη να εντασσεται στους απωτερους σκοπους της εκπαιδευσης.Εκτος αυτου με τη συγκεκριμενη αρμοδιοτητα είναι επιφορτισμενοι οι γονεις στο πλαισιο της γινικης μεριμας και επιμελειας.Αυτοι καθιστανται οι πλεον καταλληλοι για να μεταλαμπευσουν τις γνωσεις σχετικα με το συγκεκριμενο ζητημα με τροπο που να μην επιφερει τραυματισμο της αθωοτητας και της παιδικης ψυχολογιας και στο χρονικο σημειο που αυτοι κρινουν.αυτοι γνωριζουν καλυτερα απο τον καθενα αθεατες πτυχες ,για τους αλλους,της προσωπικοτητας των ιδιων τους των παιδιων και συνεπως δυνανται με τρυφεροτητα και οικειοτητα να προσεγγισουν ορθως τα εν λογω θεματα.Τέλος δε θα πρεπει να παραβλεπεται το γεγονος οτι το καθε παιδι συνιντα μια αυθυπαρκτη με αυτενεργεια προσωπικοτητα μοναδικη ξεχωριστη που δεν συγκρινεται με καμια αλλη!Ο καθε ανθρωπος έχει διαφορετικους ρυθμους στην προσληψη γνωσεων και ερεθισματων και για αυτο το λογο θεωρω οτι για το πολυ ευαισθητο και προσωπικο ζητημα της σεξουαλικης αυτοδιαθεσης πρεπει να υφισταται εξατομεικευμενη προσεγγιση που να εφαπτεται με τις ιδαιτεροτητες της καθε παιδικης ψυχης!Δεν είναι δυναντον να παραγνωριστει το αυτεξουσιο του καθε μαθητη ιδιως σε αυτο το κομματι και να προτεινεται με τροπο ενιαιο η εξερευνηση της σεξουαλικοτητας.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:52 | Μαρία

    Δηλώνω την απόλυτη αντίθεσή μου στην εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, και μάλιστα από τη νηπιακή ηλικία, καθώς αυτή είναι αποκλειστικό δικαίωμα και ευθύνη ημών των γονέων. Σκοπός της παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος είναι, μεταξύ άλλων, ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων. Η σεξουαλική αγωγή με την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων, (Φρίξος κτλ) απροκάλυπτα σκοπεί στην διαστροφή της ηθικής και πνευματικής υπόστασης των Ελλήνων.
    Το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής που θα διδάσκετε στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά θα είναι ο Φρίξος που διδάσκεται απο το 2015 ή κάποιο άλλο κι αν ναι γιατί χρειάστηκε να δημιουργήσετε τα νέα εργαστήρια; Το πρόγραμμα της Σεξουαλική Αγωγής θα το διδάσκουν οι Νηπιαγωγοί ή άλλοι κλάδοι θα εισέρχονται στις σχολικές δομές; Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε σε δημόσια διαβούλευση ενός νόμου χωρίς να είναι γνωστά όλα τα δεδομένα.
    Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ότι παράγει νέους που δεν έχουν σωστή σεξουαλική αγωγή, αλλά ότι παράγει νέους που δεν έχουν την απαραίτητη ηθική προπαρασκευή να δημιουργήσουν υγιείς οικογένειες, με τραγική συνέπεια την δημογραφική συρρίκνωση. Η αυτονόμηση της σεξουαλικής αγωγής από την ηθική και πνευματική προετοιμασία του ανθρώπου να δημιουργήσει μια υγιή οικογένεια αποτελεί από μόνη της διαστροφή της έννοιας της αγωγής.
    Σε κάθε περίπτωση αρνούμαι τη συμμετοχή των παιδιών μου σε αυτά τα προγράμματα και δεν θα επιτρέψω στους «ειδικούς» εκπαιδευτές του Υπουργείου να γίνουν διαχειριστές της ζωής και των αξιών της δικής μου οικογένειας. Δεν επιτρέπω την μεταβίβαση του αποκλειστικού δικαιώματός μου στην σεξουαλική αγωγή των παιδιών μου στο Κράτος.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:50 | ΘΕΟΔΩΡΑ

    Η εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στα νηπιαγωγεία θα μπορούσε να ισχύσει σαν πρόταση και να υποστηριχθεί από τον κλάδο, αν δεν υπήρχαν ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Η φυσική αγωγή και η πληροφορική αποτελούν διδακτικά αντικείμενα και οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής έχουν λάβει την αντίστοιχη εκπαίδευση στα 4 χρόνια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο, όπως επίσης και επιστήμες της διδακτικής.

    Το βασικότερο μέσο διδασκαλίας στο νηπιαγωγείο είναι το παιχνίδι. Όλα τα γνωστικά αντικείμενα (γλώσσα, μαθηματικά, φυσική αγωγή, πληροφορική, εικαστικά, φυσικές επιστήμες) του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου διδάσκονται αποκλειστικά και μόνο υπό το πρίσμα του παιχνιδιού, κατάλληλου για τις ηλικίες τις οποίες εκπαιδεύουμε στα Νηπιαγωγεία.

    Οι Νηπιαγωγοί, εκπαιδευόμενοι από καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο και όχι από σεμινάρια ή επιμορφώσεις, έχουν γνώσεις για την ανάπτυξη του παιδιού 0-6 ετών, χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει ορίσει το Ελληνικό Κράτος την προσχολική εκπαίδευση και έχει θέσει τους νηπιαγωγούς υπεύθυνους για τη διδασκαλία των παιδιών αυτής της ηλικίας.

    Οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να είναι σε θέση να ορίζουν, προσαρμόζουν και υλοποιούν το πρόγραμμά τους πάντα με γνώμονα το παιδί προσχολικής ηλικίας‘ τις ανάγκες του, τις ιδιαιτερότητές του, τα ενδιαφέροντά του και όχι με βάση ένα σταθερό, κλειστό, αυστηρό πρόγραμμα, το οποίο δε δίνει τη δυνατότητα ελιγμών και αναπροσαρμογής.

    Το Νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σχολείο για πολλά παιδιά, η πρώτη επαφή με μια ομάδα διαφορετική από την οικογένεια, η πρώτη μεγάλη έξοδος και βήμα αυτονομίας και ανεξαρτησίας του παιδιού προσχολικής ηλικίας. Είναι, επίσης, η μοναδική βαθμίδα στην εκπαίδευση στην οποία υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένης προσέγγισης (κάτι το οποίο δυσχεραίνεται τόσο με τον ανώτατο αριθμό μαθητών στην τάξη που ισχύει μέχρι τώρα όσο και με την αύξηση του αριθμού αυτού) και προσοχής στις ανάγκες του παιδιού προσχολικής ηλικίας αλλά και της οικογένειάς του.

    Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους το 50% της προσωπικότητας του ανθρώπου δομείται μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του. Το υπόλοιπο 25% μέχρι την ηλικία των 6 και το τελευταίο 25% στην ενήλικη ζωή. Επομένως, γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα της παιδικής ηλικίας και η ευαισθησία και ο χρόνος που απαιτείται από τους γονείς αλλά και τους ορθά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής.

    Αν το Υπουργείο ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας, θα πρέπει να επενδύσει σε σχολές γονέων στελεχωμένο με τους κατάλληλους επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς).

    Αν το Υπουργείο ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας, θα πρέπει να επενδύσει στην πραγματική υποστήριξη των νηπιαγωγών στα σχολεία με τη μόνιμη παρουσία ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, σχολικών νοσηλευτών με στόχο τη σωστή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών καθώς επίσης και την αποφυγή της σχολικής διαρροής.

    Αν το Υπουργείο ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας, θα πρέπει να επενδύσει στην καθ ολοκληρία υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους με την αρτιότατη στελέχωση των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) της χώρας και τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και τοποθέτηση των προαναφερθέντων σε ένα σχολείο και όχι διαμοιραζόμενους σε πολλά.

    Αν το Υπουργείο ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας, θα πρέπει να στελεχώσει τα νηπιαγωγεία με μόνιμους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης του έργου του ίδιου νηπιαγωγού με τα ίδια παιδιά τη δεύτερη σχολική χρονιά και όχι να σπαταλιέται χρόνος γνωριμίας και απόκτησης εμπιστοσύνης εξ αρχής μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

    Ευχαριστώ!

  • 3 Μαΐου 2020, 13:41 | Μάγδα

    Αδυνατώ να κατανοήσω την καινοτομία. Τα περισσότερα σχόλια στέκονται σε μια συγκεκριμένη θεματική, δε με αφορούν.
    Να ξέρετε ότι οι δάσκαλοι υλοποιούμε με τα παιδιά ευρωπαϊκά προγράμματα, προγράμματα περιβαλλοντικής, αγωγής υγείας, ΤΠΕ και διάφορα, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης (η οποία είχε καταργηθεί στις Ε-Στ τάξεις και προσπαθούμε να…κλέψουμε ώρες για να τα κάνουμε) σε πολλές από τις θεματικές που προτείνονται.
    Η τεχνική να αλλάζετε ονομασίες σε υπάρχουσες δράσεις για να καλύψετε την ανυπαρξία σχεδίου και οράματος για την εκπαίδευση υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:34 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Διαφωνώ εντελώς με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο είναι απαράδεκτο.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:28 | Ελσα

    Ειναι αναφαιρετο δικαιωμα του γονέα να επιλεξει αν θα διδαχτει το παιδι του στο σχολειο κατι το οποίο δεν ειναι συμφωνος.Η δημοσια παιδεια το μονο που κανει ειναι να δηλητηριαζει τις ψυχες των παιδιων με οτι ξενοφερτο τους κατεβει να διδαξουν.ΟΧΙ στη νεα ταξη πραγματων!!

  • 3 Μαΐου 2020, 13:26 | Ευάγγελος Πουναρτζόγλου

    Χριστός Ανέστη!
    Δηλώνω την απόλυτη αντίθεσή μου στην εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, και μάλιστα από τη νηπιακή ηλικία, καθώς αυτή είναι αποκλειστικό δικαίωμα και ευθύνη ημών των γονέων. Σκοπός της παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος είναι, μεταξύ άλλων, ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων. Η σεξουαλική αγωγή με την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων, (Φρίξος κτλ) απροκάλυπτα σκοπεί στην διαστροφή της ηθικής και πνευματικής υπόστασης των Ελλήνων.
    Το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής που θα διδάσκετε στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά θα είναι ο Φρίξος που διδάσκεται απο το 2015 ή κάποιο άλλο κι αν ναι γιατί χρειάστηκε να δημιουργήσετε τα νέα εργαστήρια; Το πρόγραμμα της Σεξουαλική Αγωγής θα το διδάσκουν οι Νηπιαγωγοί ή άλλοι κλάδοι θα εισέρχονται στις σχολικές δομές; Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε σε δημόσια διαβούλευση ενός νόμου χωρίς να είναι γνωστά όλα τα δεδομένα.
    Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ότι παράγει νέους που δεν έχουν σωστή σεξουαλική αγωγή, αλλά ότι παράγει νέους που δεν έχουν την απαραίτητη ηθική προπαρασκευή να δημιουργήσουν υγιείς οικογένειες, με τραγική συνέπεια την δημογραφική συρρίκνωση. Η αυτονόμηση της σεξουαλικής αγωγής από την ηθική και πνευματική προετοιμασία του ανθρώπου να δημιουργήσει μια υγιή οικογένεια αποτελεί από μόνη της διαστροφή της έννοιας της αγωγής.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:22 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι πιο σημαντικη από την θρησκεία κ την ιστορία μας? Αφήστε τα παιδιά να ζήσουν την κάθε περίοδο της ηλικίας τους κ όταν έρθει η ώρα των αποριών θα τις λύσουν οι γονείς.
    Η δουλειά του δασκάλου είναι να διδάξει στα παιδιά τι σημαίνει ιστορία θρησκεία οικογενεια σεβασμός κ αγάπη για τον συνάνθρωπο.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:22 | Φάνης

    Δηλαδή υπάρχουν καταρτισμένοι δάσκαλοι στη Ελλάδα ούτως ώστε να κάνουν αυτό το πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο μάθημα στα νήπια?????!!!! ‘Η απλά με κάποιες ώρες σεμιναρίου θα γίνουν όλοι πάλι ειδικοί καί ότι γίνει έγινε; Υπερβολικά νωρίς θεωρώ,απορώ γιατί βιάζεστε να τελειώνετε με την παιδική ηλικία και την ,καλώς εννοούμενη,αθωωτητα της…. Ήδη έχετε φορτώσει τα παιδιά μας με άπειρη μαθηση- παπαγαλια,ώστε να βγουν επιστήμονες από το Δημοτικό κιόλας!!! Αφήστε τα παιδιά μας να μείνουν παιδιά για όσο το δικαιούνται!

  • 3 Μαΐου 2020, 13:20 | Μαρία

    Διαφωνώ κάθετα με την διδασκαλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Θεωρώ τραυματική την πρώιμη σεξουαλικοποίηση των παιδιών και την προώθηση της πορνογραφίας, των εκτρώσεων, της ομοφυλοφιλίας σε αυτές τις ηλικίες. Είναι διαστροφή

  • 3 Μαΐου 2020, 13:20 | Ευάγγελος Πουναρτζόγλου

    Χριστός Ανέστη!
    Δηλώνω την απόλυτη αντίθεσή μου στην εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, και μάλιστα από τη νηπιακή ηλικία, καθώς αυτή είναι αποκλειστικό δικαίωμα και ευθύνη ημών των γονέων. Σκοπός της παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος είναι, μεταξύ άλλων, ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων. Η σεξουαλική αγωγή με την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων, (Φρίξος κτλ) απροκάλυπτα σκοπεί στην διαστροφή της ηθικής και πνευματικής υπόστασης των Ελλήνων.
    Το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής που θα διδάσκετε στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά θα είναι ο Φρίξος που διδάσκεται απο το 2015 ή κάποιο άλλο κι αν ναι γιατί χρειάστηκε να δημιουργήσετε τα νέα εργαστήρια; Το πρόγραμμα της Σεξουαλική Αγωγής θα το διδάσκουν οι Νηπιαγωγοί ή άλλοι κλάδοι θα εισέρχονται στις σχολικές δομές; Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε σε δημόσια διαβούλευση ενός νόμου χωρίς να είναι γνωστά όλα τα δεδομένα.
    Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ότι παράγει νέους που δεν έχουν σωστή σεξουαλική αγωγή, αλλά ότι παράγει νέους που δεν έχουν την απαραίτητη ηθική προπαρασκευή να δημιουργήσουν υγιείς οικογένειες, με τραγική συνέπεια την δημογραφική συρρίκνωση. Η αυτονόμηση της σεξουαλικής αγωγής από την ηθική και πνευματική προετοιμασία του ανθρώπου να δημιουργήσει μια υγιή οικογένεια αποτελεί από μόνη της διαστροφή της έννοιας της αγωγής.
    Τέλος σαν σπουδαστής νηπιαγωγός θεωρώ απαράδεκτη αυτή την κίνηση!!

  • 3 Μαΐου 2020, 13:20 | Ελένη

    Οι νηπιαγωγοί είμαστε καταρτισμένοι να διδάσκουμε τα απαραίτητα γνωστικά παιδιά για τις ηλικίες 4-6 ετών. Η φυσική αγωγή, τα αγγλικά, η πληροφορική και η θεατρική αγωγή περιλαμβάνονται στο Αναλυτικό μας Πρόγραμμα και διδάσκονται εδώ και χρόνια. Ποιος ο λόγος να εισαχθούν οι ειδικότητες που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο παρά αναστάτωση στα νήπια; Τα περισσότερα νήπια αυτής της ηλικίας δεν έχουν αναπτύξει σωστό λόγο σε αυτή την ηλικία ή έχουν ως μητρική γλώσσα κάποια άλλη πέραν της ελληνικής. Φαντάζεστε τη σύγχυση που θα τους δημιουργήσει; Ένας σχολικός ψυχολόγος θα ήταν πιο απαραίτητος για αυτές τις ηλικίες. Αποσύρετε το νομοσχέδιο…. ΧΘΕΣ!

  • 3 Μαΐου 2020, 13:18 | Ελένη

    Όχι άλλα παγανιστικά σχόλια, όχι άλλη διαφωνία χωρίς επιχειρήματα. Όπως λέτε μιλάμε για τα παιδιά μας. Επικίνδυνα για τα παιδιά μας είναι τα σχόλια όπως το «τα παιδιά έχουν φύλακα άγγελο που τα φυλάει» και όχι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:08 | Βλάσιος Μάλλιαρης

    Διαφωνώ με την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης. Κατά τη γνώμη μου, σκοπός της υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης είναι να διαστρέψουν σεξουαλικά και όχι μόνο τα παιδιά.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:58 | ΑΝΝΑ

    Χριστός Ανέστη..Διαφωνώ με την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:58 | Στέλιος

    «Οι ηδονές είναι θνητές, οι ΑΡΕΤΕΣ αθάνατες» Περίανδρος Κορίνθου.

    «Η τελεία ΑΡΕΤΗ αποτελείται από φρόνηση, δικαιοσύνη, ανδρεία, σωφροσύνη» Πλάτων.

    Αυτά φροντίστε να μάθετε στα παιδιά, αν θέλετε να γίνουν καλοί πολίτες.
    Αρετή κι όχι χυδαιότητα και παράδοση στα πάθη και αδυναμίες.
    Θέλει ΑΡΕΤΗ και ΤΟΛΜΗ η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

    Εκτός…αν δεν θέλετε να είναι ελεύθερα…

  • 3 Μαΐου 2020, 12:56 | Νικος

    Χριστός Ανέστη…Διαφωνώ κάθετα με την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νηπιαγωγείο αλλά και στο δημοτικό..Είναι τόσο απλές και αγνές οι ψυχές των παιδιών σε αυτή την τρυφερή ηλικία που δεν έχουμε το δικαίωμα να τις αμαυρώσουμε…

  • 3 Μαΐου 2020, 12:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δηλώνω την απόλυτη αντίθεσή μου στην εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, και μάλιστα από τη νηπιακή ηλικία, καθώς αυτή είναι αποκλειστικό δικαίωμα και ευθύνη ημών των γονέων.Το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής που θα διδάσκεται στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά θα είναι ο Φρίξος που διδάσκεται απο το 2015 ή κάποιο άλλο κι αν ναι γιατί χρειάστηκε να δημιουργήσετε τα νέα εργαστήρια; Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε σε δημόσια διαβούλευση ενός νόμου χωρίς να είναι γνωστά όλα τα δεδομένα.Δεν επιτρέπω την μεταβίβαση του αποκλειστικού δικαιώματός μου στην σεξουαλική αγωγή των παιδιών μου στο Κράτος.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:54 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ.ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΤΡΕΨΗ ΤΟ ΝΟΥ ΑΙΣΧΟΣ.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:54 | Σταμάτη Μ.

    Αν καλλιεργησουμε απο αυτη την τρυφερη αυτη ηλικια τις αρετες του σεβασμου, της αγνοτητας και της ειλικρινούς, ανιδιοτελους αγαπης, τοτε τα παιδια θα εχουν σωστα εσωτερικα κριτηρια να χρησιμοποιησουν τα αναπαραγωγικα τους ενστικτα οταν ερθει η ωρα τους. Δεν ωφελει η στυγνη, ενημερωτικη αχαρη διαπαιδαγωγιση. Αρετή χρειάζεται να καλλιεργηθεί, που θα χρησιμεύσει παντού και πάντα.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:50 | Δρ.Χρήστος Κατσιρόπουλος

    Καλησπέρα σας και Χριστός Ανέστη,

    Είναι απαράδεκτο να συζητάτε την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το νηπιαγωγείο αλλά και το δημοτικό. Πως είναι δυνατόν αυτές οι αγνές ψυχούλες να καταλάβουν έννοιες που ούτε οι μεγάλοι δεν μπορούν…;;; Κάντε το στο Γυμνάσιο! Δεν είμαστε Αμερική…είμαστε η Ελλάδα με την Ιστορίας της, τις Παραδόσεις της, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη της…Δεν χρειάζεται να μοιάσουμε σε κανέναν…
    Διαφωνώ κάθετα! Είναι απαράδεκτο! Ξανασκεφτείτε το, έχετε καταφέρει να στραφεί όλος ο κόσμος εναντίον σας, και με το Άρθρο αυτό αλλά και με το υπόλοιπο νομοσχέδιο που είναι πρόχειρα φτιαγμένο!

    Χ.Κατσιρόπουλος
    Δρ.Μηχ/γος και Αερ/γός Μηχ/κός

  • 3 Μαΐου 2020, 12:48 | Νικος

    Χριστός Ανέστη. Διαφωνώ με την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νηπιαγωγείο καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης.Όχι μόνο ΔΙΑΦΩΝΏ, αλλά το θεωρώ ΈΓΚΛΗΜΑ αυτό που πάτε να κάνετε στα παιδιά μας, στο μέλλον της χώρας μας…

  • 3 Μαΐου 2020, 12:44 | Άρτεμις Νινιάδη

    Είναι δυνατόν;;; Ποιος φωστήρας το εμπνεύστηκε αυτό; Τελειώνοντας δηλαδή ένα πιτσιρίκι το δημοτικό μπορεί να μην έχει ιδέα από μαθηματικά ή ιστορία, δεν θα ξέρει να γράψει ορθά ένα κείμενο της προκοπής, δεν θα έχει διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο αλλά θα ασχοληθεί με την σεξουαλική αγωγή; Αυτά δηλαδή είναι, μπορούν ή πρέπει να είναι τα ενδιαφέροντα του; Αυτό συνιστά «παιδαγωγία»; Στα παιδάκια που βλέπουν τα πράγματα ακόμα με τα δικά τους κριτήρια. Πραγματική κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος, όχι αν το υλοποιήσει αλλά και που τίθεται ως πρόταση. Άντε και στα προνήπια σύντομα…

  • 3 Μαΐου 2020, 12:40 | Καλλιόπη

    Χριστός Ανέστη. Διαφωνώ κάθετα με τη ένταξη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Αυτό είναι έργο των γονέων τους και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει, ιδίως χωρίς την συγκατάθεση τους.d