Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:55 | Στράτος

    Διαφωνώ απόλυτα με την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου σχετικά με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την ηλικία του νηπιαγωγείου και του δημοτικού γιατί καταργεί τον ρόλο της οικογένειας στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού και δεν θα υπάρξει όφελος αλλά εν τέλει ζημία στις παιδικές ψυχές.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:54 | Παναγιωτης

    Διαφωνω με την επιβολη της σεξουαλικης διαπεδαγωγησης στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:52 | ΔΗΜΗΤΡΑ Ψ ΠΑΤΡΑ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 .

    ΟΧΙ στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα Νηπιαγωγεία. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ εκπαιδευτικά ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και τώρα το φέρνουν στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε κι άλλο γκρέμισμα στην Εκπαίδευση.

    ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ είναι οι καθ’ ύλην ΑΡΜΟΔΙΟΙ να δίνουν την κατεύθυνση της πνευματικής και σωματικής ανάπτυξης στα ανήλικα παιδιά τους.

    Καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε τόσο νεαρή και τρυφερή ηλικία την ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ των ανήλικων παιδιών μας.

    θα μας βρείτε μπροστά σας όλους του γονείς. Δεν πάει άλλο η προσπάθεια διάλυσης των αξιών που μας ενώνουν ώς Εθνος και ως Γένος.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:51 | Ιωάννα

    ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΕΣΤΗ.
    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΕΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΨΥΧΗ!!!

  • 4 Μαΐου 2020, 18:46 | Σοφία

    Αρχικά θα συμφωνήσω με συναδέλφους αποφοίτους Γυμναστικής Ακαδημίας (ΣΕΦΑΑ) πως ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν προβλέπει καθημερινή άσκηση και αθλητισμό είναι εξ αρχής αποτυχημένο.
    Η Φυσική αγωγή θα πρέπει στο δημοτικό τουλάχιστον να διδάσκεται το λιγότερο 3 φορές την εβδομάδα σε κάθε τάξη μην πω και 4!!!
    Παρακολουθωντας χρόνια έρευνες σε διεθνή πανεπιστήμια η άσκηση από τη νηπιακή κιόλας ηλικία καθίσταται πολύ σημαντική!!!
    Ένα παιδί όταν διδάσκεται από την ηλικία των 5 κ 6 ετών σωστές συνθήκες υγιεινής, σωστή διατροφή κ σωστή άσκηση δε μπορεί παρά να γίνει ένας υγιής ενήλικας, χωρίς εκδηλώσεις παχυσαρκίας, χωρίς ιατρικά προβλήματα άρα λιγότερα χρήματα σε γιατρούς κ αύξηση του μέσου όρου σε θνησιμότητα!!!
    Ο μόνος κατάλληλος για να διδάξει σε παιδιά αλλά και ενήλικες άσκηση είναι ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής διότι πρώτον πληρεί τις προϋποθέσεις διδακτικής επάρκειας και δεύτερον έχει παρακολουθήσει εκτός από αθλήματα, μαθηματα όπως υγιεινή, διατροφή, φυσιολογία, κινησιολογία, πρώτες βοήθειες κ τρόπους διδακτικής του εκάστοτε αντικειμένου!!!
    Ο καθένας στο είδος του!!!
    Φτάνει πια ο σφετερισμός του επαγγέλματος μας!!!

  • 4 Μαΐου 2020, 18:43 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

    Διαφωνώ και δηλώνω την απογοήτευσή μου για άλλη μια φορά. Υποτίθεται ότι αυτή η κυβέρνηση θα διόρθωνε τα κακώς κείμενα των προηγούμενων. Εδώ ξεσηκωθήκαμε για τη θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια και τώρα τι; Αφήστε ήσυχα τα παιδιά.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:43 | Κωστας Μακάριος

    Θεωρώ εντελώς απαράδεκτη τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε όποιες τάξεις του σχολείου κ αν προβλέπεται από το υπουργείο. Μιλάμε για καταστροφή της ψυχοσύνθεσής τους κ ανεπανόρθωτα ψυχικά τραύματα. Διαφωνώ κάθετα.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:42 | Δάσκαλος

    Θεωρώ τραγική την σεξουαλικη διαπαιδαγωγιση σε τόσο μικρές και ευαίσθητες ηλικίες. Γενικότερα, όμως, και σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου θεωρητικά μια τέτοια διαπαιδαγωγιση θα ήταν αποδεκτή, έχει ΤΕΡΆΣΤΙΑ σημασία ΠΟΙΟΣ την πραγματοποιεί και ΤΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΌ της δίνει.
    Δεν θα επεκταθώ. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί…
    Η μόνη αποδεκτή σεξουαλικη αγωγή θα πρέπει να αφορά λυκειακες τάξεις και να βασίζεται στην ελληνορθοδοξη παράδοσή μας.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:39 | Αντώνης Χανιώτης

    Διαφωνώ με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα όσο περισσότερο χορτάσουν την παιδική τους ηλικία, η οποία ποτέ δεν ξαναέρχεται. Τα παιδιά χρειάζονται ισχυρά πρότυπα για να μιμηθούν και όχι τη σπορά αμφιβολίας για τον εαυτό τους. Χρειάζονται τρόπο να μείνουν σε επαφή περισσότερο με τους γονείς τους και όχι να αποξενώνονται από αυτούς.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:35 | Βασίλειος

    Με τους αντίχριστους που μας κυβερνούν αυτά και χειρότερα θα ψηφίζουν.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:35 | Κατρίν Αθανασιάν

    Το σχολείο δεν έχει καμία αρμοδιότητσ για διαπαιδαγωγήσει σεξουαλικά τα παιδιά μας. Αρμόδιοι είναι οι γονείς που όταν πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι ώριμα μπορούν να τα εκπαιδεύσουν.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:33 | Μαρία Δοϊτσινη

    Ως εκπαιδευτικός και μητέρα 9 παιδιων
    θεωρω απαράδεκτο και εγκληματικό για τις ευαίσθητες ψυχουλες των παιδιών μας την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νηπίων και των παιδιών του δημοτικού. Σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίζεται μια τέτοια απόφαση;Από ποια κέντρα εκπορεύεται;Ποιοι σκοτεινοι κύκλοι το επιβάλλουν; Η μακρόχρονη ενασχόληση μας με την παιδική ψυχή, μας έχει πείσει ότι αυτή για να αναπτυχθεί και να ανθίσει έχει ανάγκη από υγιη πρότυπα, από ηθικές αξίες.
    Οι ειδήσεις που μας έρχονται από το δυτικό κόσμο είναι ολοένα και πιο αποτρόπαιες. Ο κόσμος πηγαίνει απ’ το καλό στο χειρότερο; Έχετε αναρωτηθεί γιατί; Μήπως είναι τα πρότυπα που προβάλλουμε στα παιδιά και τους νέους μας; Μην αφήσετε στην πατρίδα μας μια τέτοια παρακαταθήκη. Μη δηλητηριασετε τις ψυχές των παιδιών μας.Δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:31 | ΣΙΤΜΑΛΊΔΟΥ ΕΥΠΡΑΞΊΑ

    Τόσο σαν μητέρα υπερπολύτεκνη, όσο και σαν εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεωρώ τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό όχι μόνο μη αναγκαία αλλά και απαράδεκτη. Για τα ευαίσθητα αυτά θέματα υπεύθυνη είναι η οικογένεια. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι άδολα και απονηρευτα, ποιος ο λόγος ουσιαστικά να βιάσουμε τον ψυχισμό τους δίνοντας τους πληροφορίες που εύκολα μπορεί να παρεξηγήσουν; Υπάρχει και η χειρότερη βέβαια περίπτωση που βλέπουμε στο εξωτερικό, όπου από το νηπιαγωγείο αρχίζουν να μυούνται στην έννοια της ομοφυλοφιλίας, κάτι απαράδεκτο για την ελληνοχριστιανική κουλτούρα μας. Κι αν θεωρούν οι λεγόμενοι επιστήμονες φυσιολογική την κάθε σεξουαλική συμπεριφορά, τουλάχιστον αφήστε τα παιδιά να αποκτήσουν επίγνωση του σώματός τους, να αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά του φύλου τους και κατόπιν να διαλέξουν. Σταματήστε το τώρα.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:29 | Σ.Ν.

    Για την γενετήσια αγωγή:

    1) Ως μαθηματικός κρίνω ότι θα προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας (και δεν θα είναι η πρώτη φορά διαχρονικά), αν με αρνητικά σχόλια στην δημόσια διαβούλευση για την γενετήσια* αγωγή στα σχολεία της τάξεως του 100%, αν την νομοθετήσετε χωρίς όλα τα σχόλια αυτά ουσιαστικώς να «λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση των νομοθετικών ρυθμίσεων», έστω και αν επιμελώς κρύβετε την φράση στην αιτιολογική έκθεση πίσω από το ΙΕΠ και όχι φανερά στο άρθρο 01.
    Δεν σας αρέσει η δημόσια διαβούλευση; Ευθέως και θεωρητικά ας την καταργήσετε, όχι μόνο de facto.

    *Ο εν Ελλάδι νομικώς αδόκιμος λατινικός όρος «σεξουαλική» που αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, προέρχεται από τη λέξη «φύλο», αποκρύπτει τον σκοπό που ενσωματώνει μέσα της η ελληνική νομική λέξη «γενετήσιος», σκοπίμως δε προβάλλεται ως δευτερεύον και ως μη αναγκαίος σκοπός.

    2) Ως ειδικός παιδαγωγός παρατηρώ ότι όπου εφαρμόστηκε διόγκωσε προβλήματα και αύξησε περιστατικά εκφοβισμού, έστω και αν οι σχετικές επιστημονικές έρευνες δεν χρηματοδοτούνται. Στην Αμερική που υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία επιστημονικής έρευνας υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία, όπως εδώ comprehensivesexualityeducation . org.

    3) Ως θεολόγος της συνταγματικώς επικρατούσας θρησκείας, που ίσως αύριο μου πούνε παιδιά που δεν θα έχουν πάρει απαλλαγή από την γενετήσια αγωγή ότι ο άλλος κύριος μας τα λέει διαφορετικά, το σχόλιό μου εδώ στη διαβούλευση είναι:
    «Φοβερὸν τὸ ἐμπεσεῖν, εἰς χεῖρας Θεοῦ ζῶντος, οὗτος Κριτὴς ἐστιν, ἐνθυμήσεων καὶ ἐννοιῶν καρδίας, μηδεὶς εἰσέλθῃ πειράζων, τὴν πίστιν τὴν ἀμώμητον».

  • 4 Μαΐου 2020, 18:29 | Κατρίν Αθανασιάν

    Το σχολείο δεν έχει καμία αρμοδιότητσ για διαπαιδαγωγήσει σεξουαλικά τα παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται παιδεία!!!

  • 4 Μαΐου 2020, 18:28 | Φ. Ρ.

    Το σχολείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την οικογένεια. Οι γονείς είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για να ενημερώσουν τα παιδιά τους για θέματα όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, θρησκευτικές πεποιθήσεις κ. ά. Οι μέθοδοι «διαφώτισης», από το νηπιαγωγείο μάλιστα, παραπέμπουν σε απολυταρχικά, ανελεύθερα καθεστώτα και δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικές χώρες. Κάθε παιδί έχει δικό του ρυθμό ανάπτυξης, σωματικής και συναισθηματικής κι αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό από τους δασκάλους και την πολιτεία.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:24 | Χριστίνα Πρεκα

    Διαφωνώ απόλυτα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία!!! Αυτό είναι θέμα των γονέων και όχι του κάθε δασκάλου η καθηγητη!!!,😠

  • 4 Μαΐου 2020, 18:21 | Πέτρος

    Χριστός Ανέστη!
    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επέμβουμε στην αθωότητα των παιδιών, εκθέτοντας τα τόσο πρόωρα,σε καταστάσεις που δε συνάδουν με την τρυφερότητα και την αγνότητα της παιδικής τους ψυχής.
    Η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με αυτά τα ζητήματα είναι καθαρά θέμα της οικογένειας.
    Κάθε γονιός θα κρίνει, ανάλογα με την περίπτωση και την ιδιαιτερότητα του κάθε παιδικού χαρακτήρα,το πότε και με ποιον τρόπο θα μιλήσει στο παιδί, για ένα τόσο ευαίσθητο και λεπτό ζήτημα.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:20 | Σταματία

    Η εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία με βρίσκει αντιδιαμετρικά αντίθετη. Θεωρώ ότι δεν έχει επιστημονική βάση η απόφαση αυτή για τις βαθμίδες κυρίως του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Δε διαθέτουν την ωριμότητα για να κατανοήσουν ένα τόσο λεπτό θέμα, εφόσον ζουν στον κόσμο της αθωότητας. Η στιγμή και ο τρόπος που θα επιλεγούν για να ενημερωθεί ένα παιδί για θέματα σεξουαλικότητας σχετίζονται κυρίως με την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του, ώστε να μην προκληθεί κάποια τραύμα, και πραγματοποιείται από άτομα (συνήθως οι γονείς) που με αγάπη κι ευαισθησία αναλαμβάνουν να τη «διδάξουν» στα παιδιά, των οποίων έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη.
    Ας μην εισάγουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας προγράμματα, τα οποία εφαρμόστηκαν κι απέτυχαν σε χώρες του εξωτερικού , έτσι για να φανούμε προοδευτικοί. Ας ασχοληθούμε ουσιαστικότερα με μείζονα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Στ. Σέργη , εκπαιδευτικός.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:19 | ΕΙΡΗΝΗ ΛΕΛΟΥΔΑ

    Όντας μανούλα τριών παιδιών 5 , 4 και 3 χρόνων ΔΙΑΦΩΝΩ καθέτως με την εισαγωγή οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο χώρο της παιδείας. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αυτή η προσέγγιση θέλει διάκριση και προσαρμογή ανάλογα με το πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα το κάθε παιδί. Ο ρόλος αυτός λοιπόν είναι ΜΟΝΟ του γονέα και όπως αυτός κρίνει αναλόγως.Όπως επίσης πιστεύω ότι ιδιαίτερα η ηλικία του νηπιαγωγείου είναι πολύ αγνή για να την πονηρέψουμε με ότι πιστεύει ο καθένας σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Δεν θα επιτρέψω στα παιδιά μου να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εργαστήριο..
    Καμία παλαιότερη γεναιά δεν είχε τέτοιο πρόγραμμα και όλοι μεγαλώσαμε δόξα τω Θεώ μια χαρά. Τα αντίστοιχα μαθήματα της βιολογίας στο γυμνάσιο με την εκμάθηση του dna , των χρωμοσωμάτων κτλ. είναι αρκετά και δίνουν την κατάλληλη γνώση στην κατάλληλη ηλικία.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:18 | Παναγιώτα

    Είμαι εναντίον της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.
    Είμαι πολύτεκνη μητέρα τεσσάρων παιδιών και έχω έναν γιο στην τριτοβάθμια, μία κόρη στην δευτεροβάθμια δύο κόρες στην πρώτη δημοτικού και στο νηπιαγωγείο αντίστοιχα. Οι ελλείψεις είναι έντονες σε όλους τους τομείς και βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κάντε σας παρακαλώ κάτι ουσιαστικό!

  • 4 Μαΐου 2020, 18:16 | Σωτηρία

    Ως ψυχολόγος και γονέας, είμαι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ειδικά στο Νηπιαγωγείο και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, και ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν δηλώνεται κάπου σαφώς το περιεχόμενο της εν λόγω εκπαίδευσης. Υπεύθυνοι για την ενημέρωση σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της ζωής του παιδιού πρέπει να είναι μόνο οι γονείς ή κάποιο άτομο που γνωρίζει καλά και τυγχάνει της εμπιστοσύνης του παιδιού. Επιπλέον οι ατομικές διαφορές σε ό, τι αφορά την ωριμότητα, την αντίληψη και τα βιώματα των παιδιών, καθιστούν προβληματική την ανάπτυξη τέτοιου είδους θεμάτων μέσα σε τάξη, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:14 | Μαρία

    Διαφωνώ κάθετα με το να γίνει εισαγωγή αγγλικών στο νήπιο. Τα παιδάκια ξεκινούν να μαθαίνουν τα ελληνικά γράμματα και πάλι δυσκολεύονται. Όταν θα μπουν δύο γλώσσες μαζί θα γίνει ένα ανακάτεμα στο μυαλό Τους. Ας τα αφήσουμε επιτέλους να ζήσουν λίγο σαν παιδιά. Αρκετά με όλη αυτή την τρέλα που επικρατεί !!!!!το παιδί μου θέλω να μεγάλωσε φυσιολογικά σαν παιδί και όχι σαν ένα καλοκουρδισμενο ρομπότ.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:13 | Μαρία

    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
    Στα παιδιά μας, σε αυτή την ηλικία, πρέπει να δώσουμε ό,τι καλύτερο, ό,τι πιο όμορφο, ο,τι πιο ωφέλιμο που θα τα βοηθήσει να γίνουν σωστοί και χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία μας. Γιατί;;; να χάσουν την παιδική τους αθωότητα και να τα καταστρέψουμε;;; Γιατί;;; να θέλουμε να πάψουν να είναι παιδιά;;; γιατί;;; να θέλουμε να διαβρώσουμε το μέλλον της χώρας μας;;;

  • 4 Μαΐου 2020, 18:12 | Αλέξιος Καραμπάτσης

    Διαφωνώ κι εγώ με την ιδέα της ένταξης της σεξουαλικής αγωγής ως θεματικής στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό!

  • 4 Μαΐου 2020, 18:11 | ChrisTotos

    Απαράδεκτη πρόταση. Εύχομαι και ελπίζω να μην γίνει πράξη.
    Ωστόσο, εάν δεν ακουστεί η φωνή του λαού σήμερα, αύριο (στις εκλογές) θα κάνει εκκωφαντικό θόρυβο. Να το θυμάστε καλά αυτό!!

  • 4 Μαΐου 2020, 18:11 | Αναστασία Κοντολαίμου

    Δεν συμφωνώ να τραυματίσουμε την τρυφερή ηλικία με την σεξουαλικότητα, παρακαλώ πολύ να αποσυρθεί.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:11 | Δήμητρα

    Διαφωνώ κάθετα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό!!!! Είναι κάτι που αφορά την οικογένεια!!!! Διαφορετικά απαιτώ δικαίωμα απαλλαγής απο το μάθημα.!!!!

  • 4 Μαΐου 2020, 18:08 | Μαρία

    Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου λύπη για όλη αυτή την κατάντια που θέλετε να προωθήσετε στα ελληνικά σχολεία. γιατί από μια τόσο αθώα και γλυκιά ηλικία να πρέπει τα παιδάκια μας να μαθαίνουν πράγματα τα οποία δεν έχουν ούτε καν σκεφτεί. ΣΑν γονέας δηλώνω ότι όχι μόνο διαφωνώ, αλλά και ότι το παιδάκι μου δεν πρόκειται ΠΟΤΈ! να συμμετέχει σε τέτοιου είδους μάθημα. Μην καταστρέφετε την μαγιά που ίσως σωσει κάποια στιγμή αυτόν τον κόσμο από την κατάντια που ήδη ζούμε. ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ στο μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νήπιο.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:07 | Εύα

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
    Διαφωνώ με την ένταξη της σεξουαλική διαπαιδαγώγησης στο σχολείο και ιδιαίτερα δημοτικό και νηπιαγωγείο. Τραυματίζει παιδικές ψυχές οι οποίες θα νιώσουν σύντομα ένότες και ενοχές. Ψυχολογικά προβλήματα και ανεπανόρθωτες οικογενειακή έκαιγαν ατομικές καταστροφές.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:07 | Χ. Σ

    Ως εκπαιδευτικός διαφωνώ με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο.
    1) Το θέμα αυτό ανήκει μόνο στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και όχι στον κάθε τυχόντα εκπαιδευτικό.
    2) Θα καταστραφούν αθώες παιδικές ψυχές.
    3) Ποιος ενήλικας μπορεί να πει ότι υστέρησε και υστερεί ως ανθρώπινη προσωπικότητα από την απουσία ενός τέτοιου μαθήματος; Να βγει δημόσια, αν του βαστάει να το ομολογήσει!

  • 4 Μαΐου 2020, 18:06 | Anna Maria

    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θεωρούμε πως είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τόσο ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα όπως είναι η προσχολική. Είναι απαράδεκτο χωρίς να γνωρίζει ο γονέας, κάποιος άγνωστος να διαπαιδαγωγήσει το παιδί του πάνω σε αυτά τα θέματα έστω κι αν γίνονται με απόλυτη διακριτικότητα. Δεν είναι όλες οι ηλικίες το ίδιο.Διαφωνώ απόλυτα και το δηλώνω με την ιδιότητα της νηπιαγωγού και της δασκάλας.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:04 | Ε.Κ.

    Ποιο οι θεματικοί κύκλοι στα εργαστήρια αυτά δεξιοτήτων; Αν οι αρμόδιοι σκεφτούν με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα εκπαιδευτικών και με αγάπη γονέων ποτέ δεν θα θελήσουν να εισαγάγουν στους θεματικούς κύκλους με τους οποίους θα απασχολήσουν και θα διαπαιδαγωγήσουν τη νηπιακή και παιδική ηλικία τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικό και απάνθρωπο. Διαφωνώ απόλυτα!

  • 4 Μαΐου 2020, 18:04 | Αγγελική

    Το υπουργείο υγείας καλύτερα να ασχοληθεί με το πώς θα παρέχει ουσιαστική παιδεία στα παιδιά μας και να στοχεύσει στην εξάλειψη της παραπαιδείας. Η ευθύνη της σεξουαλική διαπαιδαγώγησης ανήκει στους γονείς.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:56 | Παντελεήμων Σαραφίδης

    Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. Διαφωνώ με τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγιση στο νηπιαγωγείο. Καταρχάς στο Σχέδιο Νόμου και στην Αιτιολόγηση δεν υπάρχει καμία επεξήγηση αλλά απλή αναφορά. Το αντικείμενο είναι θέμα πρωτίστως των γονέων, ιδίως σε μια τόσο μικρή και τρυφερή ηλικία που δεν αντιλαμβάνονται ακόμα πιο βασικά πράγματα και όχι μόνο θα τα μπερδέψει αλλά πιθανόν να τα αποπροσανατολίσει από το νόμο της φύσης. Εάν δεν σας πείσουν τα σχόλια τουλάχιστον δώστε το δικαίωμα στους γονείς να αρνηθούν την παρουσία των παιδιών σε αυτό το μάθημα (ως έσχατη λύση). Φροντίστε σαν κράτος να διαπαιδαγωγήσετε τα παιδιά πρώτα εθνικά και θρησκευτικά, όπως προτάσσει το Σύνταγμα, και έπειτα ασχοληθείτε με πειραματισμούς (πιλοτικά προγράμματα όπως τα ονομάζετε).
    Η ιστοσελίδα https://www.paidiatros.com/paidi/mathisi-sxoleio/need-sex-education-schools παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνα που έγινε σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι απαιτείται να ξεκινήσει από το Νηπιαγωγείο. Αντίθετα οι ίδιοι οι μαθητές προτείνουν να ξεκινάει στο Γυμνάσιο (56,9% των αγοριών και 72,5 των κοριτσιών). Αναφέρεται ότι σε χώρες τις Δυτ. Ευρώπης βελτιώθηκε η κατάσταση σε θέματα π.χ. εκτρώσεων και αντισύλληψης αλλά παράλληλα παραδέχεται ότι η κατάσταση στην οποία έφτασε η Ευρώπη θα αποτρέποταν εάν υπήρχε οικογενειακή συνοχή. Εκεί πρέπει να στοχεύσει το Κράτος και όχι σε άλλες πιλοτικές ιδέες σε τρυφερές ηλικίες.
    Επισης αναφέρεται ότι:
    – Το ποσοστό των εφήβων που δήλωναν πριν το πρόγραµµα ότι θα περίµεναν το γάµο για να αρχίσουν να κάνουν σεξ, ανερχόταν στο 60%. Μετά το πρόγραµµα το ποσοστό που δήλωναν ότι ήθελαν να µείνουν παρθένοι µέχρι το γάµο, ανήλθε στο 71%. Αλλά και ότι
    – Άλλοι παράγοντες που βρέθηκαν να συσχετίζονται µε την καθυστέρηση έναρξης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων στους έφηβους, ήταν η συµµετοχή σε θρησκευτικές δραστηριότητες και η παρακολούθηση τηλεόρασης για 2 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα των ηµερών που είχαν σχολείο. Επίσης τα παιδιά των οποίων οι βιολογικοί γονείς ήσαν ακόµη παντρεµένοι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι θα ανέµεναν προτού αρχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή.
    Παρακαλώ πολύ ξανασκεφτείτε το.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:50 | Αγάπη Τσούτσα

    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θεωρώ πως είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τόσο ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα όπως είναι η προσχολική. Είναι απαράδεκτο χωρίς να γνωρίζει ο γονέας, κάποιος άγνωστος να διαπαιδαγωγήσει το παιδί του πάνω σε αυτά τα θέματα έστω κι αν γίνονται με απόλυτη διακριτικότητα. Δεν είναι όλες οι ηλικίες το ίδιο.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:50 | Π. Σ.

    Ως Ελληνίδα παιδαγωγός θεωρώ καταστροφική τη σεξουαλική αγωγή στις μικρές αυτές ηλικίες. Είναι τόση η διαφθορά της κοινωνίας σήμερα και ότι παίρνουν τα παιδιά από το κοινωνικό περιβάλλον ώστε δεν χρειάζονται και ειδικό μάθημα. Ας τα αφήσουμε να αποκομίσουν κάτι υγιές και ωφέλιμο από το σχολείο.
    Η διαφθορά μόνο μαρασμό δημιουργεί και καταστροφή.
    Η εκπαιδευτική πείρα αποδεικνύει ότι από τα πιο δυστυχισμένα νέα άτομα και με ψυχολογικές διαταραχές είναι τα πολύ ενημερωμένα στα θέματα αυτά από το κοινωνικό τους περιβάλλον.
    Ας μην ξεθεμελιώσουμε αν κάτι στέκει όρθιο! Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί. Όχι στη σεξουαλική αγωγή!

  • 4 Μαΐου 2020, 17:49 | Βασιλική Ηρειώτου(δασκάλα)

    Για τη σεξουαλική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διαφωνώ. Είναι σαν να δίνετε στερεά τροφή σε βρέφος.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:49 | Ιωάννης

    Κυρίες και κύριοι υπεύθυνοι
    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:48 | ΙΩΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΗ

    Άκρως επικίνδυνη και σκοπίμως προωθούμενη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και μάλιστα στην νηπιακή ηλικία.Τα νήπια στην τρυφερή αυτή ηλικία δεν έχουν ανάγκη κάποιας τέτοιας αγωγής, αλλά από την ανατροφή και την αγωγή εκείνη που με αγάπη φροντίδα και λεπτότητα θα καλλιεργήσει και θα αναδείξει το πνευματικό υπόβαθρο του έσω ανθρώπου.Διαφωνώ!!!
    Με εκτίμηση Ιωάννα Γαλάνη

  • 4 Μαΐου 2020, 17:46 | Μιχαλια καλ

    Διαφωνω για αυτες τις ηλικιες.Τα παιδια ειναι πολυ μικρα.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:45 | ΣΟΦΙΑ

    Χριστός Ανέστη!

    Δηλώνω την απόλυτη αντίθεσή μου στην εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα παιδιά της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Σοφία

    Εκπαιδευτικός

  • 4 Μαΐου 2020, 17:43 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Διαφωνώ κάθετα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα νήπια και το Δημοτικό. Αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτό είναι η οικογένεια. Αλλιώς να μας απαιτούμε δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα!!!!!

  • 4 Μαΐου 2020, 17:41 | Κ.Π.

    Είμαι εκπαιδευτικός και για άλλη μια φορά νιώθω την απογοήτευση για την ποιότητα των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας και για τον συνεχή εκφυλισμό του περιεχομένου του προγράμματος σπουδών. Το μάθημα σεξουαλικής αγωγής και με τον τρόπο που πρόκειται να διδαχθεί θα καταστρέψει τα παιδιά, θα διαστρέψει τη σκέψη τους πριν αυτή διαμορφωθεί. Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσει η εισαγωγή του μαθήματος αυτού. Είμαι εντελώς αντίθετη.Ας αφήσουμε και κάτι όρθιο!

  • 4 Μαΐου 2020, 17:37 | Μαρία Βαρελά

    Χριστός Ανέστη!
    Διαφωνώ απόλυτα με την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:35 | Χαριτίνη Κώττη

    Διαφωνώ με την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι αθώα και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Επίσης το θέμα αυτό αφορά μόνο την οικογένεια και όχι το σχολείο.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:35 | ΦΩΚΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ

    ΔΙΑΦΩΝΏ

  • 4 Μαΐου 2020, 17:31 | Αθανασόπουλου Ευα

    Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας,εδώ ο κόσμος καίγεται κ μαθήματα γίνονται,δεν ξέρουμε αν θα έχουμε φαί τον επόμενο μήνα κ η πρεμούρα σας είναι να φτιάξετε σεξουαλικά διεφθαρμένα παιδιά! Λυπάμαι πως μας καταντήσατε αλλά δεν θα σας το επιτρέψουμε άλλο!

  • 4 Μαΐου 2020, 17:27 | Αννα

    Διαφωνώ κάθετα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση! Εντελώς απαράδεκτο! Οι γονείς είναι αυτοί που θα μιλήσουν στα παιδιά τους όποτε το κρίνουν απαραίτητο και πάντα με το κατάλληλο τρόπο (τον οποιο χρειάζεται κάθε παιδί ξεχωριστά)

  • 4 Μαΐου 2020, 17:26 | Ασπασία Ματσανιώτη

    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν την ωριμότητα να κατανοήσουν τέτοιου είδους θέματα.