Άρθρο 52 Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

 Η παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4186/2013 (Α’ 193) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι Α’, Β’ και Γ’ τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται, χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Β’ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται αντιστοίχως οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη του Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου.»

  • 27 Απριλίου 2020, 00:24 | ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ

    Με τα άρθρα 51 και 52 τίθενται ηλικιακοί, κοινωνικοί-ταξικοί αλλά και θεσμικοί φραγμοί-«κόφτες» στις εγγραφές των μαθητών και των μαθητριών στα ΕΠΑ.Λ.
    Ηλικιακοί φραγμοί γιατί σύμφωνα με το νομοσχέδιο στην Α΄ και τη Β΄ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται οι μαθητές και οι μαθήτριες μέχρι 17 ετών. Στην πράξη δε αυτό το ηλικιακό όριο για τις εγγραφές -μετεγγραφές και στη Β΄ τάξη, μειώνει ακόμα περισσότερο το πραγματικό όριο στην Α΄ τάξη στα 16 χρόνια! Απλά γιατί ένας μαθητής ή μαθήτρια που εγγραφεί στην Α΄ τάξη στα 17 του χρόνια, όταν θα πρέπει να φοιτήσει στη Β΄ τάξη θα είναι ήδη 18 χρονών, ή και μεγαλύτερος αν για κάποιο λόγο εγκαταλείψει προσωρινά το σχολείο ή ακόμα αν δεν περάσει την Α΄ τάξη και πρέπει να την επαναλάβει. Να επισημάνουμε εδώ το γεγονός ότι η προαγωγή από την Α΄ τάξη στο Λύκειο δυσκολεύει δραματικά κυρίως λόγω τράπεζας θεμάτων.
    Θεσμικοί φραγμοί γιατί καταργείται:
    α) η δυνατότητα των αποφοίτων Γενικών Λυκείων που δεν συνεχίζουν σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να εγγράφονται στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ., για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ή και να ξαναδοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για τη συνέχιση σπουδών μετά την αποφοίτησή τους από τα ΕΠΑ.Λ. σε ΑΕΙ ή να συνεχίσουν στα τμήματα μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.,
    β) η δυνατότητα των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων να αποκτήσουν 2η ειδικότητα στον ίδιο τομέα (εγγραφόμενοι στη Γ΄ τάξη) ή σε άλλο τομέα (εγγραφόμενοι στη Β΄ τάξη) και
    γ) η δυνατότητα αποφοίτων παλαιών τύπων Επαγγελματικών Λυκείων ή Σχολών (ΤΕΕ, ΤΕΣ, ΤΕΛ, ΕΠΑΛ προηγούμενων νόμων) να εγγραφούν στη Β΄ τάξη για να αποκτήσουν απολυτήριο Λυκείου (όσοι δεν το είχαν) αλλά και πτυχίο κάποιας νέας ειδικότητας που ενδεχομένως να επέλεγαν ή και να ξαναδοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για τη συνέχιση σπουδών μετά την αποφοίτησή τους από τα ΕΠΑ.Λ. σε ΑΕΙ ή να συνεχίσουν στα τμήματα μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.
    Κοινωνικοί και ταξικοί φραγμοί γιατί είναι γνωστό ότι τα Επαγγελματικά Λύκεια, πέρα από την αυτονόητη εκπαιδευτική και επαγγελματική προετοιμασία των μαθητών τους, διαδραματίζουν και ένα σοβαρό κοινωνικό ρόλο επανένταξης μαθητών που εγκατέλειψαν το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα για λόγους οικονομικούς, οικογενειακούς, ψυχοκοινωνικούς. Τον ιδιαίτερο αυτό κοινωνικό ρόλο των ΕΠΑ.Λ. ήρθε να τονίσει και να ενισχύσει η μεταρρύθμιση πού αναπτύχθηκε από το 2015 μέχρι το 2019. Ιδιαίτερα δε ενισχύθηκε αυτός ο ρόλος με το πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», το οποίο παρεμπιπτόντως κακοποιήθηκε στην φετινή του εφαρμογή από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.
    Γιατί όμως ισχυριζόμαστε ότι αυτές οι διατάξεις επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα στη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ.;
    Αν δούμε τα στοιχεία του μαθητικού δυναμικού θα διαπιστώσουμε ότι ο αριθμός των μαθητών/-τριών που σπουδάζουν στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. με ηλικία πάνω από 17 χρονών είναι αρκετά υψηλός και φτάνει, ανάλογα τη σχολική χρονιά, ακόμα και το 1/3 του συνολικού μαθητικού πληθυσμού. Επικαλούμαι για αυτό, τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του σχολικού έτους 2017-18, στα οποία καταγράφεται ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες των ημερησίων ΕΠΑ.Λ. που είχαν γεννηθεί τα έτη 1999 και πριν, άρα είχαν ήδη ξεπεράσει τα 17 χρόνια το 2017 ήταν 18.391 και στις τρεις τάξεις, όταν τη σχολική αυτή χρονιά στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. φοιτούσαν 67.019 μαθητές/-τριες, δηλ. το 27,4 % του μαθητικού πληθυσμού.
    Προφανώς αυτός ο αριθμός δεν είναι σταθερός, κυμαίνεται από χρονιά σε χρονιά, αλλά δεν παύει σε κάθε περίπτωση να είναι πάρα πολύ σημαντικός.
    Τι σημαίνει επιπλέον αυτή η διάταξη για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς;
    Θα σημάνει:
    1. Κλείσιμο των σχολείων, των οποίων το μαθητικό δυναμικό είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία πάνω από τα 17 έτη, όπως τα απογευματινά ημερήσια ΕΠΑ.Λ. (πάνω από το 90% ενήλικες).
    2. Συρρίκνωση σχολείων που θα προέλθει από το σταμάτημα λειτουργίας τομέων και ειδικοτήτων σε αρκετά ημερήσια πρωινά ΕΠΑ.Λ., λόγω της μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου μαθητικού πληθυσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνενώσεις σχολείων ή και σε κλείσιμο των μικρότερων.
    3. Επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς (κατάργηση οργανικών θέσεων, υπεραριθμίες και στο βάθος διαθεσιμότητες ξανά!!).
    Και πού θα μπορέσουν να σπουδάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες;
    Υπάρχουν και τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. λένε κάποιοι. Δεν γνωρίζουν (;) βέβαια, αυτοί που το προτείνουν, την πραγματικότητα. Τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ., (τα οποία επίσης επιτελούν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο και έχουν σχεδόν διπλασιάσει τους μαθητές τους τα τελευταία χρόνια), είναι σαφώς πιο λίγα από τα ημερήσια, (76 ΕΠΑ.Λ. στο σύνολο των 399 που λειτουργούν στη χώρα μας είναι εσπερινά δηλ. μόλις το 19%), δεν καλύπτουν όλες τις ειδικότητες ανά περιοχή και άρα δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση. Στους περισσότερους δε νομούς, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, υπάρχει μόνο ένα εσπερινό ΕΠΑ.Λ., το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέτει όλες τις ειδικότητες που έχουν και τα αντίστοιχα ημερήσια στην περιοχή. Σε πολλούς νομούς επίσης το εσπερινό ΕΠΑΛ λειτουργεί στην πρωτεύουσά του, γεγονός που καθιστά δυσχερή τη μετάβαση των μαθητών, ιδιαίτερα στους νομούς της περιφέρειας όπου δεν υπάρχουν συγκοινωνίες την ώρα που λήγουν τα μαθήματα (10.30 -11.00 το βράδυ).
    Υπάρχουν βέβαια και ολόκληρες περιοχές, όπως νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν καθόλου εσπερινά ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα: 11 νομοί και 22 νησιά (που δεν ανήκουν σε αυτούς τους νομούς) της χώρας, στα οποία υπάρχει σήμερα ημερήσιο ΕΠΑ.Λ., δεν έχουν καθόλου εσπερινό ΕΠΑΛ!!

    Μετά από όλα τα παραπάνω νομίζω ότι τίθεται ουσιαστικά ζήτημα παραβίασης της συνταγματικής υποχρέωσης της Πολιτείας για παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης.
    Άρα είναι σαφές που θέλει να οδηγήσει το Υπουργείο Παιδείας τους μαθητές:
    α) τους απόφοιτους γυμνασίου: στη μεταγυμνασιακή πρόωρη κατάρτιση και την ανήλικη μαθητεία, γι΄αυτό σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει τέτοιες σχολές (ΣΕΚ) μετά το γυμνάσιο. Η καθιέρωση τράπεζας θεμάτων στο λύκειο εκεί επιδιώκει να οδηγήσει ένα μέρος του μαθητικού πληθυσμού. Στους ιδιώτες, σε αυτούς που διδάσκουν το «Σκόιλ ελικικού» και «Μέτζη του νεόκτη», επιφυλάσσει επίσης ένα δωράκι, μια νέα «πελατεία» μιας και όπως ήδη εξαγγελθεί, ΣΕΚ θα μπορούν να ιδρύουν όλοι οι ιδιωτικοί φορείς (ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΔΒΜ κ.ά.) ακόμα και τα επιμελητήρια, ο ΣΕΒ και άλλοι εργοδοτικοί φορείς κ.λπ.,
    β) τους απόφοιτους λυκείου: στα Ιδιωτικά ΙΕΚ τα οποία περιμένουν να αφαιμάξουν οικονομικά, όλους όσους αποκλείονται (με αυτό το νομοσχέδιο) από τη δυνατότητα να σπουδάσουν την ειδικότητα τους στο κοντινότερό τους ΕΠΑ.Λ. Προφανώς δεν το σχεδιάζουν όλο αυτό από το Υπουργείο για να ενισχύσουν τα δημόσια ΙΕΚ. Ας μην έχει κανείς τέτοια αυταπάτη.
    Διαβάζοντας τέλος την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί: «μα καλά για τόσο βλάκες μας περνάνε; Έχει κάποια επαφή με την πραγματικότητα των ΕΠΑ.Λ. ο συγγραφέας της, αλλά και η πολιτική ηγεσία που την υπογράφει;»
    Μας λέει λοιπόν η έκθεση αυτή ότι «καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών!!» Αλήθεια μπορούν να μας δείξουν τις έρευνες που έχουν γίνει και καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα; Τι λέει ο, λαλίστατος κατά τα άλλα, πρόεδρος του ΙΕΠ γι΄αυτό; Γιατί από την εκπαιδευτική εμπειρία όσων διδάσκουμε στα ΕΠΑ.Λ., είναι κοινός τόπος σε όλους μας, ότι οι ενήλικοι μαθητές και μαθήτριες στην πλειοψηφία τους έχουν συγκεκριμένους στόχους (εκπαιδευτικούς ή εργασιακούς) και συμβάλλουν θετικά στην εκπαιδευτική διαδικασία στην τάξη αλλά και εξισορροπητικά στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί συχνά έχουμε τους άτυπους «συνεργάτες» μας στο καθημερινό μας έργο.
    Η δεύτερη όμως φράση στο ίδιο κείμενο αποτελεί μια κυνική ομολογία για τους στόχους του Υπουργείου: «Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή»!!!
    Εδώ μας τα είπατε όλα κυρία Υπουργέ. «Αποσυμφόρηση» η νέα μαγική λέξη για τη δεύτερη επιχείρηση διάλυσης των επαγγελματικών λυκείων, αφού η πρώτη προσπάθεια, το 2013, με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις 2.500 εκπαιδευτικών (50 διαφορετικών ειδικοτήτων) και την κατάργηση 3 τομέων και 15 ειδικοτήτων από τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ., τελικά δεν πέρασε.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 51 ΚΑΙ 52
    Θ.ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

  • 26 Απριλίου 2020, 21:16 | Διομήδης Κυριάκου

    Καταρχήν είναι απαράδεκτο, το νομοσχέδιο αυτό να κατατίθεται εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) αλλά και η κοινωνία ολόκληρη να είναι σε καραντίνα.

    Όπως και στο άρθρο 51, τίθεται θέμα συνταγματικότητας και θα οδηγήσει σε διάλυση των ΕΠΑ.Λ.

    Μπαίνουν ηληκιακοί και ταξικοί φραγμοί στην μόρφωση των νέων.

    Ο στόχος αναφέρεται προκλητικά στην αιτιολογική έκθεση: «Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ.»

  • 26 Απριλίου 2020, 19:18 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΓΚΑΣ

    Μα τέλος πάντων γιατί τέτοιο μένος με την πολύπαθη δευτεροβάθμια δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση;
    Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια στροφή του μαθητικού πληθυσμού προς την επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία μάλλον δημιούργησε αντιδράσεις από πολλούς, οι οποίοι για συντεχνιακούς ή/και οικονομικούς λόγους αντιδρούν και προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών των ΕΠΑΛ.
    1. Ενδοσχολικός εκφοβισμός;
    Το επιχείρημα του σχολικού εκφοβισμού από ενήλικες μαθητές σε ανήλικους είναι τουλάχιστον αστείο, αλλά είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνο. Χωρίς καμία επίσημη έρευνα, δημιουργεί εντυπώσεις και βέβαια στοχοποίηση των ενηλίκων μαθητών χρησιμοποιώντας κοινωνικό ρατσισμό. Στο δικό μου σχολείο υπάρχουν πολλοί ενήλικες μαθητές, οι οποίοι όχι μόνο αυξάνουν την συνοχή της τάξης αλλά και δρουν προληπτικά στην ανάπτυξη της ενδοσχολικής βίας. Επίσης υπάρχουν ενήλικες, οι οποίοι για προσωπικούς, οικογενειακούς και επαγγελματικούς λόγους αποφάσισαν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου ή/και απολυτηρίου. Αυτοί δεν μπορούν να φοιτήσουν σε εσπερινό, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει στην περιοχή και κάποιοι εργάζονται σε απογευματινό ωράριο και μπορούν να φοιτήσουν μόνο σε ημερήσιο ΕΠΑΛ.
    Το λυπηρό είναι ότι υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι (και όχι μόνο) που με σχόλια τους θεωρούν σωστά τα άρθρα. Γνωρίζοντας μερικούς από αυτούς, οι οποίοι εργάζονται σε πολυπληθή ΕΠΑΛ μεγάλων πόλεων, δυστυχώς δεν έχουν σκεφτεί τι συμβαίνει στα επαρχιακά ΕΠΑΛ, όπου υπάρχουν μόνο ημερήσια και όπως προανέφερα δεν υπάρχει δυνατότητα φοίτησης σε εσπερινά. Χρησιμοποιείται μάλιστα το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να διδάσκονται μαζί ενήλικες και ανήλικοι μαθητές, γιατί έχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικό τρόπο μάθησης. Εδώ να επισημάνω, ότι αφενός οι ενήλικες μαθητές είναι ελάχιστοι, άρα δεν διαφοροποιούν πολύ την όλη διδακτική διεργασία, η οποία προφανώς στηρίζεται στη χρήση μεθόδων μάθησης των ανήλικων μαθητών και αφετέρου οι ενήλικες μαθητές δεν έχουν άλλη δυνατότητα επιλογής.
    2. Αποσυμφόρηση;
    Η αναλογία των ΕΠΑΛ ανά δήμο είναι 1 προς 4-5 περίπου. Για να πετύχουμε την σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα (2 ΕΠΑΛ – 1 ΓΕΛ ) θα πρέπει να ανέβει η αναλογία κάτι που άρχισε να επιτυγχάνεται με την αύξηση των εγγραφών στα ΕΠΑΛ. Η δήθεν «αποσυμφόρηση» πρέπει να επιτευχθεί:
    a. με την κατασκευή καινούργιων ΕΠΑΛ και την επένδυση σε υποδομές τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω των αντίστοιχων κονδυλίων για εργαστηριακό εξοπλισμό από τα πακέτα στήριξης
    b. Με την μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη.

    και όχι με την μετακόμιση του συνωστισμού στα Εσπερινά ΕΠΑΛ που δεν αρκούν (ούτε αριθμητικά ανά νομό αλλά και ούτε καλύπτουν όλες τις ειδικότητες) για να εγγράψουν όλους τους 17+ σε όλες τις ειδικότητες.
    3. Ισότητα;
    Από νομική άποψη η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει ρητά ότι: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια».
    Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα που τίθενται παρακάτω:
    Ένας μαθητής άνω των 17 ή ενήλικος που δεν έχει απολυτήριο λυκείου μπορεί να εγγραφεί σε ΓΕΛ αλλά όχι σε ΕΠΑΛ;
    Καταργείται και το δικαίωμα επιλογής του είδους σχολείου φοίτησης;
    Επίσης γιατί να μην μπορεί ένας απόφοιτος λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) να εγγραφεί στη Β΄ τάξη ΕΠΑΛ σε συγκεκριμένο τομέα για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας που τον ενδιαφέρει ή τον εξυπηρετεί επαγγελματικά;
    Αν δεν μπορεί να φοιτήσει σε ΕΠΑΛ πρέπει να πάει σε ΙΕΚ;
    Αν δεν υπάρχει κοντινό ΙΕΚ;
    Αν δεν τον βολεύουν τα απογευματινά Δημόσια ΙΕΚ ή εγγραφούν πολλοί καταρτιζόμενοι και δεν υπάρχουν κενές θέσεις ή ειδικότητες που τον ενδιαφέρουν, πρέπει να στραφεί στα Ιδιωτικά ΙΕΚ;
    Τέλος γιατί να μην μπορεί ένα απόφοιτος ειδικότητας Γ΄ τάξης να εγγραφεί σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα και με μία επιπλέον χρονιά να αποκτήσει και ένα επιπλέον πτυχίο;
    4. Που αποσκοπούν τα άρθρα 51 και 52;
    Ο σκοπός του νομοσχεδίου όπως διαφαίνεται, είναι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και να οδηγηθούν οι άνω των 18 ετών μαθητές αποκλειστικά στην κατάρτιση (και ίσως προς όφελος και της γενικής εκπαίδευσης;). Καθώς αν εγγραφούν όλοι αυτοί σε εσπερινά ΕΠΑΛ η συμφόρηση θα είναι και εκεί αναπόφευκτη. Προφανώς δεν θα χωρέσουν (ή δεν θα μπορέσουν) όλοι, και όσοι δεν εγγραφούν στα ΕΠΑΛ , θα οδηγηθούν στα ΙΕΚ (και πολλοί βέβαια στα ιδιωτικά).
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 51 ΚΑΙ 52!
    ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

    Με τιμή,
    Γεώργιος Μπέγκας

  • 26 Απριλίου 2020, 11:05 | ΓΑΓΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Η πραγματική αναβάθμιση των ΕΠΑΛ θα προέκυπτε από την εξής απλή ενέργεια:
    Οσοι μαθητές επιθυμούν να περάσουν στις Πολυτεχνικές Σχολές ή σε Σχολές των τεχνικών ειδικοτήτων (Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Ηλεκτρονικών κ.α.)
    να μπορούν μόνο μέσα από το ΕΠΑΛ.
    Αυτή θα ήταν μία πραγματική τομή στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας και θα πιστοποιούσε με κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την Τεχνική – Επαγγελματική εκπαίδευση.
    Αυτού του είδους η κίνηση – τομή θα αναβάθμιζε, ουσιαστικά, τα ΕΠΑΛ της χώρας μας και θα τα καθιστούσε ισότιμα στη συνείδηση των πολιτών.
    Επιπρόσθετα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ οι οποίοι θα εισήγοντο στις προαναφερθείσες Σχολές, θα είχαν, εκτός των άλλων και υψηλού επιπέδου εργαστηριακή κατάρτιση οπότε αυτομάτως θα αναβαθμιζόταν και το επίπεδο των ΑΕΙ.
    Στα ΕΠΑΛ υπάρχουν οι κατάλληλοι Καθηγητές και ο ανάλογος εργαστηριακός εξοπλισμός, όπου το εγχείρημα αυτό κάλλιστα μπορεί να υποστηριχθεί.
    Το ερώτημα τελικά που αναδύεται είναι απλό: η Πολιτεία θέλει να κινηθεί προς αυτήν την ρηξικέλευθη κατεύθυνση; Αν όχι, όλα τα άλλα είναι ανώφελες
    οριζοντιώσεις παλινδρομικού τύπου.
    Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
    Γάγγας Αλέξ.
    (Καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπ/σης).

  • 26 Απριλίου 2020, 10:29 | Ζαμάνης Κωνσταντίνος

    Το επιχείρημα περί εκφοβισμού από ενήλικες μαθητές δεν τεκμηριώνεται από καμία γνωστή έρευνα.

    Σοβαρά περιστατικά ενδοσχολικής βίας έχουν καταγραφεί σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία.

    Αν θέλουμε να μειώσουμε την ενδοσχολική βία υπάρχουν επιστημονικά τεκμεριωμένοι τρόποι αντιμετώπισης και σε κανέναν από αυτούς δεν αναφέρεται η οριοθέτηση της ηλικίας

    Πως είναι δυνατόν ένας νέος 17 ετών που βρίσκεται στο σχολικό περιβάλλον να μην αποτελεί «απειλή βίας» για ένα νέο 15 ετών, αλλά ένας νέος 18 ή 19 ετών να αποτελεί και να πρέπει να απομακρυνθεί;

    Η ενδοσχολική βία είναι σύνθετο πρόβλημα και η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική γιαυτό και η αντιμετώπιση της θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη

    Οι ενήλικοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ στη πλειοψηφία τους είναι ώριμοι, πιο συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και με σαφείς στόχους. Συχνά αποτελούν πρότυπα για τους ανήλικους συμμαθητές τους και αποπνέουν σεβασμό στους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Έχουμε πολλές φορές διαπιστώσει ότι οι ενήλικες μαθητές λειτουργούν ως καταλύτες σε φαινόμενα βίας.

    Αν ισχύσει το ηλικιακό όριο των 17 ετών για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ, τότε:

    • Αποκλείονται από την λήψη απολυτηρίου και πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑΛ, όλοι όσοι εργάζονται σε απογευματινές βάρδιες ή είναι άνεργοι, επιτρέποντάς τους να γραφτούν μόνο στα ΓΕΛ. Όμως έτσι δημιουργείται μεγάλη ανισότητα, που είναι αντισυνταγματική.

    • Αποκλείονται οι απόφοιτοι ΓΕΛ από την απόκτηση πτυχίου ημερήσιου ΕΠΑΛ (2 έτη), γεγονός που τους οδηγεί στα εσπερινά Λύκεια (3 έτη με λιγότερες όμως ώρες και αριθμό μαθημάτων), που θα έπρεπε να υποδέχονται κυρίως εργαζόμενους μαθητές, που είναι άλλωστε και το νόημα ύπαρξής τους. Εξάλλου τα Εσπερινά Λύκεια έχουν ήδη πολύ μεγάλη πληρότητα και είναι αριθμητικά πολύ λίγα στη χώρα μας (ειδικά στην επαρχία και σε μικρές πόλεις απουσιάζουν) και δεν διαθέτουν όλες τις ειδικότητες.

    • Αποκλείονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ που επιθυμούν να παρακολουθήσουν και δεύτερη ειδικότητα ή/και να προβούν σε αλλαγή τομέα, στο ίδιο σχολείο που αποφοίτησαν, δηλ. σε οικείο περιβάλλον, με τη δυνατότητα να βγουν στην αγορά εργασίας με επιπρόσθετα επαγγελματικά προσόντα ή να κάνουν μια νέα επιλογή.

    Τα τελευταία χρόνια, μαθητές που για προσωπικούς ή οικονομικούς λόγους (λόγω κρίσης) δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ, έχουν την επιλογή να επανεγγραφούν στα ΕΠΑΛ (πλέον ως απόφοιτοι) για απόκτηση ειδικότητας. Πάρα πολλοί από αυτούς είχαν σημαντικές επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ανεβάζοντας το επίπεδο της τάξης, αφού η επιλογή τους ήταν συνειδητή. Σε αυτούς προστίθενται και άτομα που έχουν ήδη δημιουργήσει την οικογένειά τους, που προσπαθούν να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία μέσα από τα ΕΠΑΛ.

    Σε περίπτωση που ισχύσει το ηλικιακό όριο των 17 ετών για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ, είναι βέβαιο ότι τα σχολεία αυτά θα συρρικνωθούν σημαντικά. Οι αποκλειόμενοι μαθητές θα αναγκαστούν να στραφούν στα Ιδιωτικά ΙΕΚ (τα Δημόσια ΙΕΚ λειτουργούν μόνο απογευματινές ώρες). Αν βέβαια διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, αλλιώς δεν θα εκπληρώσουν δυστυχώς την επιθυμία τους.

    Αν τα συγκεκριμένα άρθρα (51 & 52) του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν αποσυρθούν, η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ανοδική πορεία. Ελπίζω να επανεξετάσετε το ζήτημα.

    Ζαμάνης Κωνσταντίνος Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ

  • 26 Απριλίου 2020, 10:11 | Ιωάννα

    Άμεση απόσυρση των άρθρων 51 και 52.
    Μην βάζετε άλλη μια φορά ταφόπλακα στην Δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι ανεμπόδιστη. Αποτελεί κυρίαρχη κατάκτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατάρτιση που επιδιώκετε να στρέψετε τους μαθητές δεν αποτελεί τυπική εκπαίδευση με οτι αυτό συνεπάγεται.
    Όσο για την καταπολέμηση της ενδοσχολικης βιας δεν ευσταθεί το επιχείρημα.

  • 26 Απριλίου 2020, 09:55 | Κωνσταντίνος

    Για τα άρθρα 51 και 52. Προτείνουμε απόσυρση.
    Στερούν το δικαίωμα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ απόκτησης δεύτερης ειδικότητας.
    Στερούν το δικαίωμα σε απόφοιτους ΓΕΛ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν την τεχνική εκπαίδευση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
    Στερούν το δικαίωμα σε πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης που δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά στην επιλογή μιας τεχνικής ειδικότητας.
    Στερούν το δικαίωμα σε ενηλίκους αποφοίτους να εγγραφούν στη Β΄’Τάξη σε νέο τομέα για λήψη και 2ου πτυχίου ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα ειδικότητας και όχι γενικής παιδείας.
    Εισάγει την ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για διάκριση και υποβάθμιση των σχολείων και των σχολικών μονάδων ανάλογα με το είδος και την ηλικία των μαθητών!
    Και τώρα βάζει και μία ΒΟΜΒΑ ότι στα ΕΠΑ.Λ. υπάρχει σχολική βία! Υπάρχει κάποιος στο Υπουργείο που γνωρίζει πραγματικά και έχει δουλέψει για χρόνια στην Επαγγελματική Εκπαίδευση; Στα ΓΕΛ δεν υπάρχει ενδοσχολική βία και στιγματίζετε τα ΕΠΑ.Λ.; Που ζείτε; Στερείτε από τα ΕΠΑ.Λ. το 1/3 των μαθητών τους. Γιατί μήπως ενόχλησε η αύξηση του μαθητικού δυναμικού σ’ αυτά;

  • 26 Απριλίου 2020, 00:01 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΑΒΒΙΔΟΥ

    ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΎΣΗ. ΤΥΧΑΙΑ;
    Το ΥΠΑΙΘ για ακόμα μία φορά αποφάσισε να βάλει την σφραγίδα του, στοχεύοντας στην «αποσυμφόρηση» και «μείωση της ενδοσχολικής βίας» στα ΕΠΑ.Λ., κι έβγαλε στις 22/04/2020 προς διαβούλευση, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».
    Αν αναλογιστεί οποιοσδήποτε από εμάς τις «αλλαγές» που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΠΟΛΥΠΑΘΗ Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση, απλά θα χαμογελάσει με θλίψη.
    Τα τελευταία πέντε χρόνια, ορθά η Πολιτεία ενημερώνοντας γονείς και μαθητικές της χώρας μας για την Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και την τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, πολλοί μαθητές/τριες επιλέξανε για την μεταγυμνασιακή τους εκπαίδευση (ως πρώτη επιλογή και όχι ως υποχρεωτική), τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.). Αυτό όμως μάλλον δεν αρέσει σε κάποιους και με αστεία επιχειρήματα γίνεται προσπάθεια όχι μόνο να ανακοπεί αυτή την ανοδική πορεία, αλλά και πέσει κάτω από την μπάρα. Εξ άλλου για να πετύχουμε την σύγκλιση (σε αναλογία) με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στην Λυκειακή Βαθμίδα (2 ΕΠΑ.Λ. – 1 ΓΕ.Λ. ) θα πρέπει να ανέβει η αναλογία κάτι που είχε αρχίσει να επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα ΕΠΑ.Λ.
    «Αποσυμφόρηση» εύστοχη λέξη που δε μπορεί όμως να καλύψει τέτοια αστοχία.
    Η δήθεν «αποσυμφόρηση» που επιχειρείτε να επιτευχθεί με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εξ ορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού / μαθητή μπορεί να επιτευχθεί με:
    1. την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων για τα ΕΠΑ.Λ. και την επένδυση σε υποδομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και εργαστηριακό εξοπλισμό μέσω των αντίστοιχων κονδυλίων για από τα πακέτα στήριξης,
    2. την μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη,
    και όχι με την δήθεν (αψυχολόγητη) μετακίνηση του συνωστισμού στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ., τα οποία επίσης δεν επαρκούν (ούτε αριθμητικά ανά νομό αλλά ούτε και σε ειδικότητες),διότι αν εγγραφεί όλος αυτός ο μαθητικός πληθυσμός στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. η συμφόρηση θα μεταφερθεί αναπόφευκτα σε αυτά. Μήπως τελικά ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να οδηγηθούν οι μαθητές/τριες άνω των 18 ετών αποκλειστικά στην κατάρτιση; Μήπως τελικά αυτός είναι και ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας;

    «Ενδοσχολική Βία», που περιορίζετε & φωτογραφίζετε αποκλειστικά στα ΕΠΑ.Λ. Ρατσιστικό, δε νομίζεται; Το άρθρο 51 «δεν αντέχει» σε καμία κριτική.
    Αναρωτιέμαι, αν οι κύριοι και κυρίες του Υπουργείου Παιδείας ζουν όχι απλά σε άλλη χώρα αλλά σε άλλο πλανήτη. Και αληθινά αν ήταν τόσο απλό το φαινόμενο της Βίας, έχετε λύση. ΚΛΕΙΣΤΕΤΑ! Θα έλυνε όλα τα προβλήματα και θα εξαλειφόταν το φαινόμενο. Θα ήταν χρήσιμο επομένως να παρουσιαστούν τα στοιχεία των έρευνες πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν και αποδεικνύουν τέτοιον ισχυρισμό, διαφορετικά θα θεωρηθεί στοχοποίηση των ΕΠΑ.Λ.
    Η εμπειρία όσων υπηρετούμε στα ΕΠΑ.Λ. που καταγράφεται αποδεικνύει πως οι ενήλικες μαθητές αυξάνουν την συνοχή της τάξης και δρουν προληπτικά στην μη ανάπτυξη ενδοσχολικής βίας. Άρα μόνο ως πρόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της μείωσης της ενδοσχολικής βίας με την απομάκρυνση των 17+ από τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ .
    Επίσης, η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει :
    «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια»
    1. Πρέπει να τεθεί στην νομική υπηρεσία της Βουλής, και να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 51 αυτή ως αντισυνταγματική.
    2. Είναι ενάντια στην αρχή της ισότητας – ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης.
    3. Αν ισχύσει τελικά για τα ΕΠΑ.Λ. θα πρέπει να ισχύσει και για τους άλλους τύπους Λυκείων. Δε μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

    Με Τιμή,
    Σαββίδου Αντιγόνη
    Εκπαιδευτικός ΕΠΑ.Λ.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:40 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    «Στην Α΄ τάξη εγγράφονται, χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Β’ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται αντιστοίχως οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου έως δεκαεπτά (17) ετών.»
    Δηλαδή ένας 17χρονος που γράφεται στην Α’ τάξη του ΕΠΑΛ, την επόμενη χρονιά που θα είναι 18 ετών ΔΕΝ θα μπορεί να γραφτεί στην Β’ τάξη!!! Είστε σοβαροί;

  • 25 Απριλίου 2020, 19:00 | ΚΩΣΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Απόσυρση άρθρου 51 και 52

    Στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ απόκτησης δεύτερης ειδικότητας.

    Στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΓΕλ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν την τεχνική εκπαίδευση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

    Στερεί το δικαίωμα σε πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης που δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά στην επιλογή μιας τεχνικής ειδικότητας.

    Στερεί το δικαίωμα σε ενηλίκους αποφοίτους να εγγραφούν στη Β΄’Τάξη σε νέο τομέα για λήψη και 2ου πτυχίου ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα ειδικότητας και όχι γενικής παιδείας.
    Εισάγει την ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για διάκριση και υποβάθμιση των σχολείων και των σχολικών μονάδων ανάλογα με το είδος και την ηλικία των μαθητών ! εάν είναι πρότυπα ! εάν είναι πειραματικά!
    και τώρα βάζει και μία ΒΟΜΒΑ ότι στα ΕΠΑΛ υπάρχει σχολική βία!

  • 25 Απριλίου 2020, 14:19 | Μιλτιάδης Θεολόγου

    1. Περί αποσυμφορήσεως.
    Η πολιτεία ορθώς την τελευταία πενταετία έδωσε κίνητρα στον μαθητικό πληθυσμό να επιλέξει την επαγγελματική εκπαίδευση ως πρώτη επιλογή.
    Η αναλογία των ΕΠΑΛ ανά δήμο είναι 1 προς 4-5 περίπου. Για να πετύχουμε την σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα (2 ΕΠΑΛ – 1 ΓΕΛ ) θα πρέπει να ανέβει η αναλογία κάτι που άρχισε να επιτυγχάνεται με την αύξηση των εγγραφών στα ΕΠΑΛ. Η δήθεν «αποσυμφόρηση» πρέπει να επιτευχθεί:
    a. με την κατασκευή καινούργιων ΕΠΑΛ και την επένδυση σε υποδομές τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω των αντίστοιχων κονδυλίων για εργαστηριακό εξοπλισμό από τα πακέτα στήριξης
    b. Με την μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη.

    και όχι με την μετακόμιση του συνωστισμού στα Εσπερινά ΕΠΑΛ που δεν αρκούν (ούτε αριθμητικά ανά νομό αλλά και ούτε καλύπτουν όλες τις ειδικότητες) για να εγγράψουν όλους τους 17+ σε όλες τις ειδικότητες.

    2. Περί απάλειψης της ενδοσχολικής βίας:
    Θα παρακαλούσαμε να παρουσιαστούν οι έρευνες που αποδεικνύουν τον παραπάνω ισχυρισμό, διαφορετικά θα θεωρηθεί στοιχείο εξαπάτησης ο ισχυρισμός αυτός. Η εμπειρία που καταγράφεται αποδεικνύει πως οι ενήλικες μαθητές αυξάνουν την συνοχή της τάξης και δρουν προληπτικά στην ανάπτυξη της ενδοσχολικής βίας. Μόνο ως πρόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της μείωσης της ενδοσχολικής βίας με την απομάκρυνση των 17+ από τα ημερήσια ΕΠΑΛ .
    Από νομική άποψη η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει :
    Άρθρο 16
    «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια»
    • Παρακαλώ να τεθεί στην νομική υπηρεσία της Βουλής , άλλως με εφαλτήριο το άρθρο 16 θα γίνουν και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 51 αυτή ως αντισυνταγματική , αν ψηφιστεί.
    • Είναι εναντίον στην αρχή της ισότητας – ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης- η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου.
    • Αν ισχύσει για τα ΕΠΑΛ πρέπει να ισχύσει και για τα ΓΕΛ

    3. Το νόημα της αποσυμφόρησης και της απάλειψης της ενδοσχολικής βίας.
    Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να οδηγηθούν οι άνω των 18 ετών μαθητές αποκλειστικά στην κατάρτιση. Καθώς αν εγγραφούν όλοι αυτοί σε εσπερινά ΕΠΑΛ η συμφόρηση θα είναι αναπόφευκτη στα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Προφανώς δεν θα χωρέσουν όλοι, και όσοι δεν εγγραφούν στα ΕΠΑΛ , θα οδηγηθούν στα ΙΕΚ. Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου τον οποίο δεν έχει το θάρρος να αποκαλύψει.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:39 | ΦΟΥΖΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Είμαι καθηγήτρια σε ΕΠΑΛ εδώ και αρκετά χρόνια και έχω ζήσει όλες σχεδόν τις προσπάθειες των δήθεν μεταρρυθμίσεων που έχουν επιχειρηθεί με κάθε σχεδόν αλλαγή κυβέρνησης (ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ / ΕΠΑΛ, ΕΠΑΛ).
    Εννοείται πως κανένας εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται για τους μαθητές του και το σχολείο πραγματικά, δεν μπορεί να δεχτεί πως η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους και το ηλικιακό όριο είναι μεταξύ αυτών που θα λύσουν τα προβλήματα κυρίως της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ενδοσχολικής βίας.

    Μήπως για μία ακόμη φορά θίγεται η ισότιμη αντιμετώπιση των μαθητών των ΕΠΑΛ με των ΓΕΛ;

    Γιατί το ίδιο το κράτος από τη μια θέλει να επενδύσει, χρόνια τώρα, στη Δια Βίου Μάθηση και από την άλλη, το ίδιο πάλι στερεί το δικαίωμα αυτό;;

    Πως να ξεχάσω:
    την μαθήτριά μου που μεγάλωσε το παιδάκι της και όταν αυτό πήγε στο σχολείο, ήρθε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να σπουδάσει σε ένα Πανεπιστήμιο για να γίνει Φυσικοθεραπεύτρια, χωρίς να αναγκαστεί να φύγει μακριά από το σπίτι της;
    ή την μαθήτριά μου που αντί να κάθεται στο σπίτι της, αποφοίτησε από το σχολείο μου στα 60 της και μπήκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως φωτεινό παράδειγμα, τόσο για τα εγγόνια της, όσο και για τους συμμαθητές της,
    τον αγρότη μαθητή μου που όταν έπρεπε, κανένας δεν πίστεψε σε αυτόν και αναγκάστηκε να γυρίσει πάλι στα θρανία για να αποδείξει ότι μπορεί, διαβάζοντας τα βράδια μετά το όργωμα στο χωράφι,
    τον μαθητή μου που αναγκάστηκε να φύγει 10 χρονών από τη χώρα του και όχι μόνο τέλειωσε το ΕΠΑΛ, αλλά και αποφοίτησε και από το ΤΕΙ Μηχανολογίας
    και πόσους ακόμη να θυμηθώ…

    Είναι τουλάχιστον άδικο, να γενικεύουμε τα προσωπικά μας συμπεράσματα εις βάρος έστω και ενός ανθρώπου!!!
    Για εμένα και πολλούς ακόμη που διδάσκουμε στα ΕΠΑΛ, το στοίχημα είναι
    ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ!!!!! όπως λέμε και τώρα στην πανδημία,
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ!!!
    από το σχολείο και τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να δίνει ένα δίκαιο κράτος σε κάθε πολίτη του.

    Σας παρακαλώ να σκεφτείτε πολύ σοβαρά, πριν θεσμοθετήσετε το ηλικιακό όριο των 17 ετών στα ημερήσια ΕΠΑΛ.

  • 25 Απριλίου 2020, 09:29 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

    προσπαθούν μα μειώσουν το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ;θορυβήθηκαν μήπως κάποιοι που τα τελευταία χρόνια έγινε στροφή μαθητικού δυναμικού στα ΕΠΑΛ; Απαράδεκτο για όποιον το σκέφτηκε και για όποιον το υλοποιεί!
    κάποιος παραπάνω μιλάει για δύσκολη συνύπαρξη ενηλίκων και ανηλίκων στην εκπαιδευτική διαδικασία!! μήπως είστε της άποψης αγαπητέ κύριε ότι στα ΓΕΛ τα πράγματα είναι καλύτερα; στα ΙΕΚ το ίδιο δεν συμβαίνει; προκαλώ τον οποιονδήποτε έχει παρόμοιες απόψεις να τις ξεχάσει γιατί είναι επικίνδυνες και δεν στέκουν πέρα για πέρα. Σας πληροφορώ ότι στα ΓΕΛ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα με τις συμπεριφορές των νέων. Ήρθαν όλοι αυτοί οι καλοθελητές στα δικά μας τα εσπ επαλ να δουν το πόσο καλό επίπεδο ανθρώπων – οικογενειαρχών έρχεται να παρακολουθήσει (ποτέ δεν είναι αργά η ηλικία) και που αποτελούν παράδειγμα ηθικής προς τους νεότερους! ελάτε να ακούσετε συμβουλές των ενηλίκων προς τους ανήλικους προτρέποντας τους να ωριμάσουν και να σκεφθούν στα σοβαρά τη παρουσία τους στο ΕΠΑλ; Δ.Υ – υπάλληλοι των Δήμων – της Περιφέρειας – των νοσοκομείων όταν έπρεπε για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έλαβαν ούτε απολυτήριο Λυκείου ούτε πτυχίο ειδικότητας και τους δίνεται τώρα η ευκαιρία. ποιος θα είναι αυτός που θα τους την στερήσει; ήρθατε κάποια φορά οι αρμόδιοι να το δείτε αυτό ιδίοις ομασι; τα τελευταία χρόνια επίσης με την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από τους συναδέλφους στα ΕΠΑΛ και με τη διεύρυνση εισαγωγής σε σχολές υψηλού επιπέδου (πολυτεχνικές-ιατρικές-στατιωτικές κ.λ.π) είχαμε αντίστοιχες εισαγωγές μαθητών!γιατί δεν προβαίνετε σε ένα ερωτηματολόγιο προς τους μαθητές των ΕΠΑΛ για να σας πουν την άποψη τους;νομίζω ότι αυτό το σκοπό έχει η διαβούλευση, να ακούσουμε τις απόψεις των πολιτών και να τις λάβουμε υπόψη ή όχι.από τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων σίγουρα κ.υπουργέ και κ.φωστήρες του υπεπθ θα εκπλαγείτε!

    Η βια η ενδοσχολικη έχει τις ρίζες της αλλού….στην αδιαφορία των κυβερνώντων που θέλουν μια νεολαία κοιμισμένη,ναρκωμένη μετά εκάστοτε νομοθετήματα τους,στην αδιαφορία μερίδας των γονέων που πλέον δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με τα παιδιά τους (για διάφορους λόγους ο καθένας) κλπ θα χρειασθεί χρόνο να μιλάμε…

    να το πάρετε πίσω και να μη στερήσετε τη μάθηση σε κανένα με το κριτήριο της ηλικίας.

    μάχιμος εκπαιδευτικός σε εσπ.Επαλ ΠΕ84

  • 25 Απριλίου 2020, 09:11 | Δημήτρης

    Πρέπει να αποσυρθεί. Στη Β΄Λυκείου εγγράφονται μαθητές που έχουν τελειώσει το ΓΕΛ ή μια Ειδικότητα και θέλουν να πάρουν μια (ή άλλη) Ειδικότητα. Επίσης θέλουν να έχουν μια πιο ποιοτική (απο τα Εσπερινά) εκπαίδευση ή δουλεύουν το βράδυ (για βιοποριστικούς λόγους).

  • 25 Απριλίου 2020, 01:50 | Γιάννης

    Πολλά μπορούν να αναφερθούν για το άδικο του μέτρου:
    Α) Μαθητές με χαμηλές επιδόσεις που κατά τη διάρκεια της πορείας τους στο Γυμνάσιο ή και στην Α’ΕΠΑΛ χάσουν 2 χρονιές για οποιαδήποτε λόγο δεν θα μπορούν να επιλέξουν επαγγελματική εκπαίδευση για τη συνέχεια και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες τους στην αγορά εργασίας.
    Β) Από τη στιγμη που δεν ισχύει το ίδιο για τα Γενικά Λύκεια δημιουργεί μια ανεξήγητη ανισότητα για μαθητές που προέρχονται κυρίως από οικογένειες χαμηλού κοινωνικού επιπέδου οι οποίοι επιπλεον τιμωρούνται με την απόρριψη τους από την επαγγελματική εκπαίδευση.
    Γ) Ακούστηκε ότι το όριο των 17 ετών μπήκε για να περιοριστεί η ενδοσχολικη βία. Αν ισχύει αυτό, αυτομάτως στοχοποιουνται τα Επαγγελματικά Λύκεια ως χώροι με μεγάλη παραβατικότητα που καλό θα ήταν οι γονείς να αποφεύγουν να εγγραφούν τα παιδιά τους για να μην πέσουν και αυτά θύματα bullying. Από πού προκύπτει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ενδοσχολικη βία σε σχέση με τα Γενικά Λύκεια; Προσωπικά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου καμία τέτοια επιστημονική έρευνα.Επιπλεον με τη εφαρμογή του Συμβούλου καθηγητή τα τελευταία έτη τα σοβαρά περιστατικά στα ΕΠΑΛ έχουν μειωθεί κατακόρυφα.
    Δ) Πως μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε παιδί στα πλαίσια της Δημοκρατίας και της ισονομίας από μια επιλογή που θα τον συνοδεύει για όλη του τη ζωή επειδή είναι 4 ή 5 έτη μεγαλύτερο από τα 17 ετη όταν αποφάσισε την επιλογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
    Ε) Τα εσπερινά ΕΠΑΛ δεν έχουν όλες τις ειδικότητες των Ημερήσιων ΕΠΑΛ για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και επιπλέον απαιτείται βεβαίωση εργοδότη (δλδ πρέπει να εργάζονται)
    Στ) Ο αποκλεισμός αποφοίτων ΕΠΑΛ να εγγραφούν σε άλλο ΤΟΜΕΑ στη Β Ταξη μετά την αποφοίτησή τους προκειμένου να αποκτήσουν και άλλο πτυχίο για να νιώσουν πιο έτοιμοι και δυνατοί όταν θα βγουν στην Αγορά εργασίας.
    Ζ) Ο αποκλεισμός αποφοίτων ΓΕΝΙΚΩΝ Λυκείων που απέτυχαν στις Πανελλαδικές και θέλουν να κάνουν μια στροφή σε ένα Τεχνικό Επάγγελμα στην περιοχή τους
    )
    Πολλά θα μπορούσαν να προστεθούν και να αναλυθούν ακόμα αλλά θεωρώ ότι δεν θα προσφέρουν κάτι επιπλέον σε όσα αναφέρονται πιο πάνω

  • 25 Απριλίου 2020, 01:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Καλή η διαβούλευση αλλά θα πρέπει να μας απαντήσει και κάποιος από τους συντάκτες του συγκεκριμένου άρθρου που ανακάλυψε το φαινόμενο σχολικού εκφοβισμού από ενήλικες σε ανήλικους στα ΕΠΑΛ.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:19 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είναι το πιο αναχρονιστικό και αντισυνταγματικό άρθρο που δόθηκε ποτέ για δημόσια διαβούλευση.
    Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν άνθρωποι την σημερινή εποχή να εισηγούνται τέτοια επικίνδυνα, ρατσιστικά, αναχρονιστικά και οπισθοδρομικά άρθρα.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:06 | νικος

    Σωστή η ρύθμιση. Δεν υπάρχει άλλωστε αναδρομική ισχύ και άρα δεν ισχύει για τους εν ενεργεία μαθητές των ΕΠΑΛ. Όσοι επέλεξαν το ΓΕΛ θα έχουν πολλές επιλογές και από τις δημόσιες δομές του Παιδείας (επαγγελματική εκπαίδευση στα 100 Εσπερινά ΕΠΑΛ ή επαγγελματική κατάρτιση στα 130 ΔΙΕΚ) και από τις δημόσιες δομές άλλων Υπουργείων (περίπου 100 ΕΠΑΣ και ΔΙΕΚ του Εργασίας, του Υγείας, του Ναυτιλίας ή του Τουρισμού) και δεν έχουν όλες το ίδιο ωράριο. Τα δεύτερα πτυχία δεν αποτελούν εκπαίδευση, αλλά κατάρτιση ή επανακατάρτιση. Επίσης, ας μην μπλέκουμε τη δια βίου εκπαίδευση με τη δευτεροβάθμια.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:49 | ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΛΕΣΤΟΣ

    Να αποσύρετε το άρθρο, είναι ρατσιστικό, αντιπαιδαγωγικό … και σίγουρα αντισυνταγματικο. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση, ειδικά αυτά που δεν έχουν τους πόρους για φροντιστήρια, και έχουν αγκαλιάσει τα ΕΠΑΛ. Η αιτιολογία για το bullying είναι για γέλια αφού συμβαίνει το αντίθετο. Περάστε κι από κανένα ΕΠΑΛ για να δείτε και να συζητήστε με παιδιά και εκπαιδευτικούς. Μην ξαναγυρίσουμε σε πολιτικές και πρακτικές του 2013 που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε… ή μήπως όχι όλοι;

  • 24 Απριλίου 2020, 21:41 | Αικατερίνη Μ.

    Δεν είναι δυνατόν να έχει καταργηθεί το όριο ηλικίας διορισμού στο δημόσιο και να θεσπίζεται ηλικιακό όριο για την εγγραφή μαθητή σε σχολείο!!!.
    Ισονομία, ισοτιμία, ίσες ευκαιρίες για όλους και σεβασμός στον άνθρωπο και στα δικαιώματα του, κάθε άνθρωπος (ανεξαρτήτου ηλικίας και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού του) έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση. Απαράδεκτος ο ηλικιακός περιορισμός, στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΓΕλ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν την τεχνική εκπαίδευση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, το δικαίωμα σε πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης που δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά στην επιλογή μιας τεχνικής ειδικότητας. Για να μιλάτε για την «δια βίου μάθηση» πρέπει να αποσυρθούν τα άρθρα 51 και 52 τα οποία καταργούν αυτόματα το δικαίωμα στην «διά βίου μάθηση» και στην δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:33 | ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΛΕΣΤΟΣ

    Το άρθρο είναι καθαρά ρατσιστικό και αντιπαιδαγωγικό. Μην ξαναγυρίσουμε πάλι σε πολιτικές και πρακτικές του 2013, απολύσεις εκπαιδευτικών, κλείσιμο ειδικοτήτων, κατάργηση ΕΠΑΣ (του Υπουργείου Παιδείας και μόνο). Η διαφορά στην ηλικία 15, 16, 17, … 20 δεν είναι σημαντική, ούτε απαγορευτική.O ρόλος της ΤΕΕ κσι των ΕΠΑΛ είναι σημαντικός και έχει αγκαλιαστεί από την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα από αυτούς που δεν έχουν τους πόρους για φροντιστήρια. Μην δημιουργείτε (ξανά) εμπόδια σε ένα σχολείο που βοηθά τα παιδιά και ειδικότερα αυτά με δυσκολίες και περισσότερες ανάγκες να βρουν το δρόμο τους.

  • Αξιότιμη Κα Υπουργέ
    ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ , ΣΤO ΕΠΑΛ ZHTA των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1974 (ως ΤΕΣ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ) Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Τεχνίτης Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΛΥΚΕΙΟΥ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΤΗ. Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ Ι.Ε.Κ.
    ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΠΑΛ ΜΕ
    ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΑΣ ΤΑ 17 ΕΤΗ !
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 46 ΕΤΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ.
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΜΑ ή στην ΣΤΥΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.
    Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΣΤΑ 20 ΕΤΗ ή ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Τεχνίτης Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών ΣΤΑ Ι.Ε.Κ.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:50 | Παλαιολόγος Δούρος

    Πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου για την «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Αυξάνεται ο εξεταστικός φόρτος, θεσμοθετείται η εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων, ακόμα και με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, προετοιμάζει την τιμωρητική ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, επανέρχεται η αναγραφή της διαγωγής και πολλά ακόμα.
    Ειδικά όμως το ‘Άρθρο 51: Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.’ και το ‘Άρθρο 52: Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.’, είναι ευθεία βολή στην καρδία της Τ.Ε.Ε. Παγιώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μαθητές μας και αποτελεί ρατσιστική και άνιση αντιμετώπιση χωρίς να τηρείται η αρχή της ισότητας.
    Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και στα άρθρα 51 & 52 γίνεται αναφορά στο ηλικιακό όριο εγγραφής των μαθητών μόνον για τα ΕΠΑ.Λ. και όχι για όλη την λυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης. Αυτό θα έχει καταστροφικές παρενέργειες στο οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. Παρότι η ελληνική κοινωνία βάζει σε δεύτερη μοίρα την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, συχνά στρέφεται σε αυτήν όταν το παιδί της, τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο δεν καταφέρνει να συνεχίσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κινητικότητα μεταξύ των δύο τύπων Λυκείου, δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ., στην ειδικότητα που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει επαγγελματικά και στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα άμεσα χωρίς να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης.
    Με τον ηλικιακό περιορισμό που μπαίνει από το νομοσχέδιο, όσα παιδιά θέλουν να πάρουν μία ειδικότητα παρακολουθώντας πρωινά μαθήματα θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. (αφού τα δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και αυτά απόγευμα), σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επιπλέον τα Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά) ανήκουν στην μη τυπική εκπαίδευση και για να πάρεις το πτυχίο (πιστοποίηση) απαιτούνται εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή δεν υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες για τις εξετάσεις, στο παρελθόν υπήρξαν χρονιές που οι εξετάσεις δεν έγιναν καθόλου ενώ κάποιες φορές δεν περιελάμβαναν όλες τις ειδικότητες κ.α..
    Αν τελικά αυτά τα δύο άρθρα ψηφισθούν και εφαρμοσθούν, με μια πρώτη εκτίμηση, τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. σε βάθος τριετίας θα έχουν μια μείωση μαθητικού δυναμικού περίπου 30%, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και όχι μόνο. Επίσης θα επιφέρουν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, κλείσιμο πολλών μικρών περιφερειακών ΕΠΑ.Λ. καθώς και καταργήσεις πολλών Εργαστηριακών Κέντρων.
    Στη περίπτωση που οι εμπνευστές της διάταξης απαντήσουν ότι μπορούν οι μαθητές να πάνε στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ., η ανταπάντηση είναι ότι τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. για την εγγραφή των μαθητών απαιτούν ειδικές προϋποθέσεις (που αυτό από μόνο του αποκλείει όλους τους άνω των 17 που φοιτούν σήμερα σε Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.), είναι αριθμητικά πολύ λίγα στη χώρα, ειδικά στην επαρχία και πλείστες μικρές πόλεις δεν διαθέτουν. Επιπρόσθετα στα εσπερινά συχνά δεν λειτουργούν όλες οι ειδικότητες.
    Επιπλέον με τα προαναφερόμενα άρθρα φαίνεται πως αφαιρείται σε πολίτες, το συνταγματικό δικαίωμα για την επιλογή σχολείου και ειδικότητας φοίτησης τους στο Δημόσιο πρωινό σχολείο και η λογική να «σπρώχνουμε» τα παιδιά της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νυχτερινά σχολεία, μας παραπέμπει στην αναχρονιστική λογική της δεκαετίας του ΄60.
    Όσον αφορά την αναγκαιότητα των παραπάνω άρθρων, στην δηλαδή στον σκοπό του καθορισμού μέγιστου ορίου ηλικίας τα 17 έτη για την εγγραφή σε Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ., που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι:
    • «η αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών.»
    Το επιχείρημα δεν αντέχει σε ιδιαίτερη κριτική γιατί ενδοσχολική βία και μάλιστα με σοβαρά περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και σε Γενικά Λύκεια, όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία. Αντίθετα στα ΕΠΑ.Λ. έχει παρατηρηθεί και έχει καταγραφεί και σε έρευνες ότι η παρουσία μεγαλύτερης ηλικίας μαθητών έχει αποσοβήσει πολλά τέτοιου είδους περιστατικά. Αλλά ακόμα και ως υπόθεση εργασίας αν δεχτούμε ότι υπάρχει ενδοσχολική βία στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. η μοναδική και μάλιστα αποτελεσματική «επιστημονική» λύση που προτείνει το Ι.Ε.Π. είναι η μη εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών; Για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρεται στο μέγιστο όριο ηλικίας. Αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο να υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. και γιατί αυτοί οι μαθητές να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά και άνισα, καθώς δεν τηρείται η αρχή της ισότητας, που επιβάλει την ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και αφαιρείται το συνταγματικό δικαίωμα της απρόσκοπτης φοίτησης των πολιτών σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
    • «η σταδιακή αποσυμφόρηση (???), από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης (???) εκπαιδευτικού και μαθητή.»
    Η κοινωνία μας και η εκπαιδευτική κοινότητα ποτέ δεν ζήτησε τη σταδιακή αποσυμφόρηση, από τη σκοπιά του μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αν υπάρχει θέμα συνωστισμού σε ελάχιστα Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ., υπάρχουν τρόποι να λυθεί, με την κατασκευή νέων κτιρίων, με την μετατροπή ΓΕ.Λ. σε ΕΠΑ.Λ. αλλά και με την χωροταξική κατανομή μαθητών Γυμνασίων σε συγκεκριμένα ΕΠΑ.Λ. υποδοχής, όπως συμβαίνει στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια.
    Επειδή ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η εκπαιδευτική κοινότητα δεν ξεχνά παρόμοιους ατυχείς χειρισμούς τέως υπουργού του κυβερνώντος κόμματος, αυτοί που συμβούλεψαν για το «συνωστισμό» και τον συγχρωτισμό στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. ενώ γνωρίζουν ότι πολύ μεγαλύτερος συνωστισμός υπάρχει σε άλλους τύπους σχολείων, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συνυπάρχουν στο μυαλό τους, άλλες σκοπιμότητες, όπως είναι η ενίσχυση της μη τυπικής εκπαίδευσης. Η ενίσχυση δομών κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ., Ι.Ι.Ε.Κ.,Κ.Ε.Κ., κολέγια κ.α.), η «προίκα» -πριμοδότηση των υπό δημιουργία νέων Σχολών άλλων Υπουργείων, με την ταυτόχρονη συρρίκνωση της Δημόσιας Τυπικής Τεχνικής και Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δήθεν για να «απαλλάξουν» το Δημόσιο από οικονομικά βάρη, θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να εκτεθεί εκ νέου το Υ.ΠΑΙ.Θ. και η Διοίκησή του, σε όλη την ελληνική κοινωνία. Επιπλέον ο εξορθολογισμός της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή δεν θα προκύψει από την μη εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών (αυτό είναι στη σφαίρα της δημιουργικής λογιστικής) αλλά από τη μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα και ειδικότητας.
    Η μόνη πρόταση μου είναι η απόσυρση του σχεδίου νόμου και η επανακατάθεσή του με το τέλος της καραντίνας μαζί με το σχέδιο νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αφού προηγηθεί διεξοδική συζήτηση με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ενίσχυση των μαθητών και των εκπαιδευτικών με τεχνικό εξοπλισμό και δεξιότητες Τ.Π.Ε., η ψυχολογική τους υποστήριξη και ο σεβασμός στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αυτές τις μέρες εργάζονται σε αχαρτογράφητα νερά αλλά ακατάπαυστα, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, για να στηρίξουν τους μαθητές τους.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:02 | Μάγδα

    Απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να υπάρχει το όριο ηλικίας στα ΕΠΑΛ. Είναι απαράδεκτο να αποκλείονται άνθρωποι. ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην μάθηση.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:00 | ΝΤΟΡΑ Κ

    Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΣ και των ΤΕΣ που σαφώς και είναι μεγαλύτεροι από 17 που θα πάνε; όσους επέλεξαν τις ΕΠΑΣ τους καταδικάσατε μια φορά το 2013 που πήραν τα πτυχία τους μισά χωρίς να έχουν κάνει τις απαιτούμενες εργαστηριακές ώρες, πόσες φορές θα πρέπει να τιμωρηθούν για αυτή τους την επιλογή; Είναι άδικο. Είναι ρατσιστικό. Κάνετε ηλικιακές διακρίσεις ανάμεσα σε μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ. Όσοι είναι αδύνατοι μαθητές και χάσουν κάποια χρόνια από την ζωή τους μέσα στα ΓΕΛ για να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα απολυτήριο Λυκείου μετά τι θα κάνουν; Πρέπει να στραφούν στην Ιδιωτική Εκπαίδευση;

  • 24 Απριλίου 2020, 12:28 | Βογιατζής Θωμάς

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!! Ο αλλοδαποί (πχ Αλβανοί) μαθητές που έχουν χάσει χρόνο ή χρόνους κατά τη μετάβασή τους σε ελληνικό σχολείο και είναι 18 χρονών πριν τη Β Λυκείου; Και είναι αρκετοί. Αυτοί που έκαναν λάθος επαγγελματικό προσανατολισμό και στα 18 θέλουν να φοιτήσουν σε άλλη ειδικότητα; Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της διάταξης; Που μα πάνε οι μαθητές; Στα εσπερινά ΕΠΑΛ που εξαιρούνται; Οι μαθητές ερωτούνται αν θέλουν ή αν μπορούν;
    Η αιτιολόγηση περί μείωσης του σχοκικού εκφοβισμού είναι αστεία! Ο σχολικός εκφοβισμός γίνεται από όλες τις ηλικίες Στα εσπερινά ΕΠΑΛ που έχουν πολλούς ενήλικες μαθητές υπάρχει αυξημένος εκφοβισμός; ΟΧΙ ΒΈΒΑΙΑ.

  • 24 Απριλίου 2020, 12:19 | Χρήστος Μπέλλος

    Ως εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ ΠΕ 82 , με ετήσια επιμόρφωση στο ΣΥΠ ΑΣΠΑΙΤΕ και Πολυετή Εμπειρία στην Συμβουλευτική και Επαγγελματικό προσανατολισμό , σας ενημερώνω ότι :
    Ο καθορισμός ορίου ηλικίας 17 ετών, για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ δημιουργεί πολλά προβλήματα τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στην επιλογή διαφορετικής ειδικότητας των μαθητών.
    1) Η πολυετής εμπειρία στην τάξη και στα εργαστήρια δείχνει ότι : Όταν έχουμε μαθητές στα ΕΠΑΛ -και- μεγαλύτερης ηλικίας γίνεται καλύτερη εκπαίδευση . Οι ενήλικοι γίνονται βοηθοί στο να τηρείται η ηρεμία μέσα στην αίθουσα. Πολλές φορές μεταφέρουν στο σύνολο και την εργασιακής τους εμπειρία, στην ειδικότητα ( πολλές φορές από οικογενειακή επιχείρηση ) .
    2) Επίσης, όταν ένας μαθητής τελειώνει το ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και θέλει να επιλέξει και άλλη ειδικότητα στην επαρχία δεν θα μπορέσει να το πετύχει. Η πρόταση ας πάνε στα Εσπερινά ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ (Δημόσια ή Ιδιωτικά) , δεν δίνει λύση στον αποκλεισμό αυτής της επιλογής γιατί λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο και η πρόσβαση στην επαρχία στις Δομές αυτές από την μόνιμη κατοικία τους που πιθανόν να είναι ένα χωριό, είναι πολλές φορές αδύνατη λόγω μη απογευματινής αστικής ή με ΚΤΕΛ συγκοινωνίας προς τα χωριά.
    3) Στο επιχείρημα ότι , αυτό γίνεται για την μείωση της παραβατικότητας και του σχολικού εκφοβισμού, δίνεται η απάντηση ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο . Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απόδειξη, με βάση επιστημονικής μελέτης – στατιστικά στοιχεία.

  • 24 Απριλίου 2020, 09:13 | Αντώνης Μπεσλεμές

    Με το συγκεκριμένο άρθρο, αφαιρείται η δυνατότητα να εγγράφονται στα Ημερήσια ΕΠΑΛ, α) απόφοιτοι των ΓΕΛ στη Β΄ τάξη για απόκτηση πτυχίου ΕΠΑΛ και β) απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου σε άλλο Τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν. Αυτό συνεπάγεται αυτόματα σε πτώση του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ!

  • 24 Απριλίου 2020, 03:16 | Ανθή Πατραμάνη

    Εκτός από τα αστικά κέντρα υπάρχουν περιοχές της χώρας με νησιά στα οποία δεν υπάρχουν εσπερινά ΕΠΑΛ ή δεν έχουν όλες τις ειδικότητες. Ενήλικοι φοιτούσαν στα πρωινά ΕΠΑΛ, αποκτούσαν ειδικότητα και συνέχιζαν την εργασία τους στον τόπο τους. Για άλλη μια φορά η κεντρική διοίκηση πληγώνει τους νησιώτες και τα νησιά μας τα οποία τα θεωρεί χαρούμενους τουριστικούς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές

  • 24 Απριλίου 2020, 02:18 | Γρηγόρης

    Εσείς οι άριστοι των αρίστων κάντε επιτέλους τίποτα σοβαρό για την χιλιοταλαιπωρημενη τεχνική εκπαίδευση στην χώρα μας. Με το που είδατε ότι άρχισαν να την προτιμούν οι μαθητές ψάχνετε τρόπους να δώσετε και πάλι το παντεσπάνι στους ιδιώτες… Είστε για κλάματα.. Ούτε λεπτό τηλεκπαίδευση από δω και πέρα.

  • 24 Απριλίου 2020, 00:21 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΙΤΗΣ

    Ανεπίτρεπτη εκτροπή προς το χειρότερο.
    Θα μπορούσε κανείς να γράψει κεφάλαιο βιβλίου με όλες τις αρνητικές επιδράσεις των άρθρων 51 και 52:Συνοπτικά αλλά όχι εξαντλητικά:1. Το Επαγγελματικό Λύκειο στοχοποιείται ως άντρο ανομίας και βίας.
    2. Για μία ακόμη φορά δεν υπάρχει ισότητα ανάμεσα στο Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο.
    3. Οι ενήλικοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ και αποτελούν πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους στοχοποιούνται ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού.
    4. Οι μαθητές που τελειώνουν μία ειδικότητα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ξανά πρόγραμμα του ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερης ειδικότητας του ΕΠΑΛ.
    5. Οι Απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τομέα του ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 4 και 5
    6. Μαθητές του Γενικού Λυκείου που τελείωσαν την Α Λυκείου και είναι άνω των 17 για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να μεταπηδήσουν σε Τομέα των ΕΠΑΛ για την Β Λυκείου.
    7. Μαθητές του ΕΠΑΛ που τελειώνουν την Α Λυκείου και είναι άνω των 17 για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να εγγραφούν στην Β’ ΕΠΑΛ και το μόνο που τους μένει είναι να μεταπηδήσουν στο Γενικό Λύκειο στο οποίο δεν υπάρχει ανάλογο όριο ηλικίας.
    8. Ενήλικοι οι οποίοι δεν κατάφεραν να τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση δεν μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο ΕΠΑΛ και «αναγκάζονται» να επιλέξουν είτε ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ (το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει στην περιοχή τους ή να μην έχει όλες τις ειδικότητες ενός ημερησίου ΕΠΑΛ) είτε ένα ΙΕΚ (κατά προτίμηση ιδιωτικό;).
    9. Πολλοί ενήλικες άνεργοι με παιδιά που έχουν απογευματινές δραστηριότητες ή εργαζόμενοι σε απογευματικό ωράριο θα αναγκαστούν να μείνουν στο εκπαιδευτικό περιθώριο αφού δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν το ημερήσιο ΕΠΑΛ.Γενικά πρόκειται για ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην μείωση του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ και την αύξηση του δυναμικού του Γενικού Λυκείου, των ΙΕΚ και των σχολών του ΟΑΕΔ.

  • 23 Απριλίου 2020, 19:43 | Μαρία καφφετζακη

    Απαράδεκτο όταν στηρίζεις τη δια βίου εκπαίδευση να βάζεις όριο στα επαλ. Οι περισσότεροι μαθητές δουλεύουν ή επιστρέφουν πιο μεγάλοι να μάθουν μια τέχνη και να πάρουν το απολυτήριο τους

  • 23 Απριλίου 2020, 18:28 | Χαλουλου γαρυφαλλια

    Ποτέ δεν υπήρξε βία μεταξύ ενηλίκων και ανήλικων μαθητών. Μόνο σαν αστείο θα μπορούσα να σκεφτώ ότι αυτό είναι δικαιολογία και να αποκλειστεί σχεδόν το 1/3 του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ.
    Δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα Εσπερινά ΕΠΑΛ ώστε όλοι αυτοί που θέλουν πτυχίο ειδικότητα επιπέδου 4 να πάνε και να γραφτούν.
    Εκτός και αν η σκέψη σας είναι να πάνε σε ΙΕΚ (δημόσιο ή ιδιωτικό) που αυτό το θεωρό άδικο.

  • 23 Απριλίου 2020, 18:01 | Μαρία

    Μεταβατικές διατάξεις για όσους φοιτούν ήδη στη Β Λυκείου των ΕΠΑΛ και είναι απόφοιτοι ΓΕΛ θα χάσουν τη χρονιά τους ?? Είναι κατάφορη αδικία τα παιδιά ζητούν τη 2η ευκαιρία και σεις θα τους στερείτε το δικαίωμα στη ζωή??

  • Τι κρύβεται πίσω από την επιχειρούμενη μείωση του μαθητικού δυναμικού των Επαγγελματικών Λυκείων; Τι προσδοκά η κυβέρνηση;

    Του Φελέκη Ιωάννη, Εκπαιδευτικού ΠΕ84.

    Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), με την επιστοφή των συναδέλφων που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα. Επιπλέον αυτού, πρέπει να αναγνωριστεί στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι εφάρμοσε πολιτικές που ενίσχυσαν τη δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση, τόσο στο κομμάτι της Β/θμιας όσο και στο σκέλος της μεταδευτεροβάθμιας κατάρτισης (μέσω της Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑΛ, η οποία όμως εντάσσεται στο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών Β/θμιας, με ότι συνεπάγεται αυτό εργασιακά). Παράλληλα υπήρξε σημαντική αύξηση στους μαθητές που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια. Παρακάτω δίνονται αριθμητικά στοιχεία με το μαθητικό δυναμικό των Επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας (σχολική χρονιά 2019-20, στοιχεία ΥΠΑΙΘ):

    Σχολικό Έτος
    ΤΑΞΗ 2019-20 %
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΠΑΛ Α΄ 20.546 27,6%
    Β΄ 29.235 39,3%
    Γ΄ 24.616 33,1%
    ΣΥΝΟΛΟ 74.397

    ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑΛ Α΄ 3.106 11,7%
    Β΄ 11.091 41,7%
    Γ΄ 7.893 29,6%
    Δ΄ 4.534 17,0%
    ΣΥΝΟΛΟ 26.624

    Στα Ημερήσια ΕΠΑΛ, η μεγάλη διαφορά του μαθητικού δυναμικού της Β΄ τάξης σε σχέση με την Α΄ τάξη (8.689 παραπάνω μαθητές) οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα να εγγράφονται: α) απόφοιτοι των ΓΕΛ στη Β΄ τάξη για απόκτηση πτυχίου ΕΠΑΛ, β) απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου σε άλλο Τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν και γ) μετεγραφέντες μαθητές από την Α΄ ΓΕΛ στη Β΄ ΕΠΑΛ, για την απόκτηση πτυχίου και συμμετοχή στις ειδικές εξετάσεις από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ. Στα Εσπερινά ΕΠΑΛ, υπάρχει παρόμοια σημαντική διαφορά του μαθητικού δυναμικού της Β΄ τάξης σε σχέση με την Α΄ τάξη (7.985 παραπάνω μαθητές).

    Το ΥΠΑΙΘ, στις 22/4/20, –μεσούσης της πανδημίας- έβγαλε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». Εκεί, και σε δύο μόνον άρθρα: Άρθρο 51 – Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. και Άρθρο 52- Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., επιχειρείται να γίνουν παρεμβάσεις στις δυνατότητες εγγραφής μαθητών στα ΕΠΑ.Λ., με απώτερο στόχο τη συρρίκνωσή τους.
    Συγκεριμένα στο Άρθρο 51 (Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.) αναφέρεται ότι «Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.» και
    Στο Άρθρο 52 (Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.) αναφέρεται ότι «2. Στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι Α’, Β’ και Γ’ τάξεις. Στην Α ́ τάξη εγγράφονται, χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Β’ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται αντιστοίχως οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Γ ́τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β ́ τάξη του Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α ́ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου.»

    Στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», τα πράγματα γίνονται ταυτόχρονα πιο χιουμοριστικά, αν όχι τραγικο γλαφυρά…
    Επί του άρθρου 51: “Με την προτεινόμενη τροποποίηση καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών. Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή.”
    Επί του άρθρου 52: “Πρόκειται για τροποποίηση με την οποία εισάγεται μέγιστο ηλικιακό όριο για τις περιπτώσεις εγγραφών ή μετεγγραφών μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., σε συνέπεια με τα όσα προβλέπονται με το άρθρο 51. Η δικαιολογητική βάση της παρούσας ρύθμισης είναι όμοια με εκείνη του άρθρου 51.”

    Με τις ως άνω επιχειρούμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου αφαιρείται η δυνατότητα να εγγράφονται στα Ημερήσια ΕΠΑΛ, απόφοιτοι των ΓΕΛ στη Β΄ τάξη για απόκτηση πτυχίου ΕΠΑΛ και β) απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου σε άλλο Τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν. Αυτό συνεπάγεται αυτόματα πτώση του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ, περίπου 12%!

    Στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ΕΠΑ.Λ. υπάρχει ήδη έντονος προβληματισμός για το μέλλον των σχολείων τους. Εννοείται οτι το εύρος των μεταβολών στο μαθητικό δυναμικό όλων των σχολείων (και των ΕΠΑ.Λ.) συσχετίζεται με το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και τα ωράρια εργασίας τους.
    Για την ιστορία, πρέπει να αναφερθεί ότι στις 14/11/2019, το υπουργείο Παιδείας συγκρότησε Επταμελή Συμβουλευτική Επιτροπή για τα ΕΠΑΛ, στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Γ. Βούτσινου. Έργο της επιτροπής ήταν η υποβολή γνωμοδοτικού χαρακτήρα δεδομένων και προτάσεων προς τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης για θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. και ειδικότερα: α) Τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ., β) Τα εργαστηριακά Κέντρα, γ) Τα Προγράμματα Σπουδών των ΕΠΑ.Λ, δ) Θέματα χρήζοντα νομοθετικής ρύθμισης. Από ότι φαίνεται η εν λόγω επιτροπή ασχολήθηκε διεξοδικά… μόνον με το (δ) θέμα («Θέματα χρήζοντα νομοθετικής ρύθμισης») και μάλιστα εκτέλεσε εντεταλμένο ρόλο, με στόχο τη συρίκνωση του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ και την ενίσχυση των ΙΕΚ (δημόσιων και ιδιωτικών), των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ ΚΑΙ των Μεταγυμνασιακών Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας, τα οποία και θα νομοθετήσουν σύντομα άλλα υπουργεία (βλέπε υπουργείο Εργασίας – πολυεργαλείο ΟΑΕΔ). Η επιλογή του κ. Βούτσινου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης (για θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ.) εννοείται ότι δεν έγινε τυχαία.
    Το Νοέμβριο του 2018, η Νέα Δημοκρατία, , παρουσίασε το Πρόγραμμα της για την παιδεία, όπου στο σκέλος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση ανέφερε τα εξής:


    Παρατηρήσεις επι του Προγράμματος Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας και επί του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»:
    1. Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», δεν γίνεται καμία αναφορά για «Ίδρυση πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων».

    2. Το «Νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας για τους απόφοιτους Γυμνασίων», στο οποίο αναφέρεται το πρόγραμμα της ΝΔ, με την ταυτόχρονη επιχειρούμενη συρρίκνωση του μαθητικού των ΕΠΑ.Λ., μας κάνει να είμαστε υποψιασμένοι για το τι επιδιώκουν πολιτικά οι κυβερνώντες. Ανακατονομή του μαθητικού δυναμικού και κατεύθυνση του στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας αποφοίτων Γυμνασίων (πιθανόν ΟΑΕΔ). Με ότι αυτό συνεπάγεται μορφωτικά και εργασιακά για τα άτομα αυτά.
    3. Επιπλέον αυτού, με το σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», οι κυβερνώντες θέτουν ως μονόδρομο την κατεύθυνση των αποφοίτων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. στα ΙΕΚ (Δημόσια ή στα Ιδιωτικά). Η εναλλακτική λύση εγγραφής στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ., είναι μία ουτοπία για όσους σταθούν σε αυτή τη λύση, διότι τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. είναι ελάχιστα σε σχέση με τους νομούς και τη γεωγραφία της χώρας μας…

    Πηγές πληροφόρησης:
    Διαβούλευση: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5133
    ΣΧ/Ν Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις: http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=164
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=166
    Πρόγραμμα Παιδείας της ΝΔ:
    chrome-extension://gphandlahdpffmccakmbngmbjnjiiahp/https://nd.gr/sites/ndmain/files/u48/pds/parousiash_paideia.pdf

  • 23 Απριλίου 2020, 15:40 | Nick

    Ντροπή… Έτσι ωθείται «πελατεία» στα ιδιωτικά ΙΕΚ

  • 23 Απριλίου 2020, 15:28 | Μαρία Θεοδοσιαδου

    Το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί… Γιατί να μην μπορεί να κάνει μεταγραφή απόφοιτος Γελ κατευθείαν στην Β τάξη;;;

  • 23 Απριλίου 2020, 14:43 | Αποστολιδης Ιωάννης

    Να αποσυρθεί το άρθρο.Η συνύπαρξη ενηλίκων-ανηλίκων μαθητών/τριών στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει να επιδείξει μόνο οφέλη!Στην σύγχρονη εποχή της ρευστότητας και του κατακερματισμού το συγκεκριμένο άρθρο εντείνει τον κοινωνικό αποκλεισμό.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:29 | ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

    Είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή του Άρθρου 51 και 52 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση και καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την έγγραφη στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.,τα δεκαεπτά (17) έτη .Επίσης με το άρθρο 52 του πολυνομοσχεδίου εισάγεται μέγιστο ηλικιακό όριο για τις περιπτώσεις εγγραφών ή μετεγγραφών μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με την ίδια αιτιολογία, δηλαδή τον σχολικό εκφοβισμό.
    Προφανώς και η αιτιολόγηση της Κ. Υπουργού είναι αστεία αφού ποτέ δεν υπήρξαν φαινόμενα τέτοια μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΕΠΑΛ .
    Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτα τα άρθρα 51 και 52 και θεωρούμαι ότι μοναδικό σκεπτικό της Υπουργού είναι να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες σπουδαστές στα ιδιωτικά ΙΕΚ .
    Παραμένουμε και διεκδικούμε στελέχωση των δημοσίων ΕΠΑΛ σε εργαστήρια , καθηγητές , εκπαιδευτικές αίθουσες , κ.λ.π και θεωρούμε το πλαφόν της Ηλικίας ως ανεπίτρεπτο .
    Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των άρθρων 51 και 52 ως έχει και την άμεση ορθή επανάληψη άνευ ηλικιακού ορίου .
    Για την Διοικητική επιτροπή
    ΦΩΤΗΣ Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
    pasyaepal@gmail.com ΠΑ.ΣΥ.Α.ΕΠΑΛ

  • 23 Απριλίου 2020, 12:59 | Εύα Παντζαρτζή

    Απόσυρση άρθρου 51 και 52

    Στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ απόκτησης δεύτερης ειδικότητας.

    Στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΓΕλ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν την τεχνική εκπαίδευση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

    Στερεί το δικαίωμα σε πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης που δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά στην επιλογή μιας τεχνικής ειδικότητας.

    Στερεί το δικαίωμα σε ενηλίκους αποφοίτους να εγγραφούν στη Β΄’Τάξη σε νέο τομέα για λήψη και 2ου πτυχίου ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα ειδικότητας και όχι γενικής παιδείας.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:40 | Διακακης Νικολαος

    Καλημέρα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι στο ναυτικό τομέα πάρα πολλοί μαθητές άνω το 18 δεν θα έχουν δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να πάρουν ειδικότητα μηχανικού η πλοίαρχου απαραίτητη για την επαγγελματική εξέλιξη τους ,διότι οι Ακαδημίες εμπορικού Ναυτικού έχουν όριο ηλικίας και τα ναυτικά ΕΠΑ.Λ είναι μονόδρομος για την δημόσια Ναυτική εκπαίδευση .

  • 23 Απριλίου 2020, 10:18 | Βασίλης Αποστολιδης

    Το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί.
    Δεν πρέπει να υπάρχει διαφορετικό ηλικιακό κριτήριο μεταξύ Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.
    Με αυτό το άρθρο γίνεται ξεκάθαρα διάκριση σε βάρος του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ.
    Σε αυτό το άρθρο όσο και στο άρθρο 51 του παρόντος στα ΕΠΑΛ υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό κριτήριο των 17 ετών για την εγγραφή στην Α΄και Β΄λυκείου, επίσης μαθητής τελειόφοιτος της Α΄λυκείου από Γενικό λύκειο άνω των 17 ετών δεν μπορεί να πάει στο ΕΠΑΛ, αντίθετα δεν απαγορεύει σε μαθητή τελειόφοιτος της Α΄λύκείου από το ΕΠΑΛ άνω των 17 ετών να μετεγγραφεί στην Β΄τάξη του Γενικού λυκείου. Γιατί αυτή η διάκριση;
    Το άρθρο αυτό όπως και το άρθρο 51 πρέπει να αποσυρθεί.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:45 | Στέφανος

    Πολύ σωστό μέτρο. Είναι πολύ δύσκολη η συνύπαρξη ενηλίκων και ανηλίκων στην εκπαιδευτική διαδικασία και αντιπαιδαγωγική

  • 23 Απριλίου 2020, 09:30 | Κουμάνταρος Παναγιώτης

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί μαθητές στη Β ΕΠΑΛ που έχουν έρθει μόνο για ειδικότητα και σαφώς είναι πάνω από 18.
    Τι θα γίνει με αυτούς θα χάσουν τη χρονιά τους;
    Πρέπει να δείτε ξανά το ηλικιακό όριο που θέσατε για εγγραφή και παρακολούθηση στα ΕΠΑΛ . Θα εμποδίσετε πάρα πολλούς νέους στο δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 4 κάποιας ειδικότητας. Η επαγγελματική εκπαίδευση ήταν μια διέξοδο για νέους που κατάφεραν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και μια συνειδητοί επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης. Ούτε θεωρώ σωστό όλους αυτούς να τους στρέψετε στην αναζήτηση ΙΕΚ

  • 23 Απριλίου 2020, 09:26 | Μπιλιούρης Γεώργιος

    Πολλοί ενήλικοι άνθρωποι, απόφοιτοι του ΓΕΛ, εγγράφονταν στη Β τάξη του ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν ειδικότητα. Τι θα γίνει με αυτούς.

  • 23 Απριλίου 2020, 08:55 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΣΗ (Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ)

    Στους προηγούμενους νόμους, υπήρχε η δυνατότητα να εγγραφούν στη Β τάξη ΕΠΑΛ απόφοιτοι ΓΕΛ προς απόκτηση πτυχίου κάποιου ΤΟΜΕΑ, όπως επίσης και απόφοιτοι ΕΠΑΛ οι οποίοι ήθελαν να παρακολουθήσουν μαθήματα διαφορετικού Τομέα από τον αρχικό Τομέα της αποφοίτησής τους για απόκτηση και άλλου πτυχίου.

    Όμοια στην Γ τάξη ΕΠΑΛ με τον προηγούμενο νόμο μπορούσαν να εγγραφούν απόφοιτοι ΕΠΑΛ στον ίδιο Τομέα με αυτόν της αποφοίτησής τους, αλλά σε άλλη ειδικότητα ώστε να αποκτήσουν πτυχίο διαφορετικής ειδικότητας από την αρχική

    Επίσης μαθητές παλαιότερων ετών (ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, ΤΕΛ, που η φοίτησή τους είχε χαρακτηριστεί ανεπαρκής και δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, μπορούσαν να εγγραφούν και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στους αντίστοιχους τομείς ή ειδικότητες.

    Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη γι αυτούς;

    Διαφορετικά με τα ηλικιακά όρια που θεσπίζονται οι κατηγορίες αυτές αποκλείονται.

  • 23 Απριλίου 2020, 02:14 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

    Το ηλικιακό είναι ενα σοβαρό θέμα.
    αν ένας απόφοιτος από το ΓΕΛ, γιατί να μην μπορεί να εγγραφεί στην Β Επαλ?

  • 23 Απριλίου 2020, 00:31 | Κώστας Δέδες

    Όσουι θέλουν 2ο πτυχίο ή αν δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ στην περιοχή τους τι θα κάνουν; Όσοι είχαν διακόψει και θέλουν να συνεχίσουν; Κουνάτε λίγο στο κεφάλι σας και ρωτήστε όσους δουλεύουν χρόνια στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση να σας πουν την γνώμη τους και σταματήστε να τρώτε παντεσπάνι

  • 22 Απριλίου 2020, 22:24 | Κασελιμη Ιωάννα

    Τι θα γίνει με όλους αυτούς που είναι τελειόφοιτοι άλλων λυκείων και φοιτούν τώρα στη Β τάξη;

  • 22 Απριλίου 2020, 21:49 | Βασίλης Αποστολίδης

    Το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί.
    Αντιτίθεται στην αρχή της ισότητας (ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης)που αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου.
    Δεν πρέπει να υπάρχει διαφορετικό ηλικιακό κριτήριο μεταξύ Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.
    Με αυτό το άρθρο γίνεται ξεκάθαρα διάκριση σε βάρος του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ.
    Τόσο σε αυτό το άρθρο όσο και στο άρθρο 51 του παρόντος στα ΕΠΑΛ υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό κριτήριο των 17 ετών για την εγγραφή στην Α΄και Β΄λυκείου, επίσης μαθητής τελειόφοιτος της Α΄λυκείου από Γενικό λύκειο άνω των 17 ετών δεν μπορεί να πάει στο ΕΠΑΛ, αντίθετα δεν απαγορεύει σε μαθητή τελειόφοιτος της Α΄λύκείου από το ΕΠΑΛ άνω των 17 ετών να μετεγγραφεί στην Β΄τάξη του Γενικού λυκείου. Γιατί αυτή η διάκριση;
    Το άρθρο αυτό όπως και το άρθρο 51 πρέπει να αποσυρθεί.