Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:54 | Κωνσταντίνα Ν.

    Δεν κατανοώ την θεσμοθέτηση Εξετάσεων για την εισαγωγή στα συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια: γιατί να μην υπάρχει αξιολόγηση –αντί των μαθητών – των εκπαιδευτικών δομών , οι οποίες αναλαμβάνουν ‘Αρίστους’ αλλά δεν επιτυγχάνουν (πιθανότατα) να διατηρήσουν ή και να εξελίξουν τις δυνατότητές τους; Γιατί πάντα τιμωρούνται οι μαθητές;
    Αν τίθεται θέμα ‘ίσων ευκαιριών’ γιατί δεν ισχύει το αντίστοιχο για τα Μουσικά /Καλλιτεχνικά Σχολεία;

  • 5 Μαΐου 2020, 21:48 | ΙΩΑΝΝΑ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ, είμαι μαθήτρια του Βαρβακείου Γυμνασίου και με λύπη μου πληροφορήθηκα ότι θα πρέπει να δώσω εξετάσεις στην γ΄ γυμνασίου για να παραμείνω στο Βαρβάκειο Λύκειο. Αναρωτιέμαι γιατί να συμβαίνει αυτό, αφού το Γυμνάσιο και το Λύκειο ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα και εγώ και οι συμμαθητές μου έχουμε ήδη αξιολογηθεί για να φοιτήσουμε στα Πρότυπα Σχολεία. Μου προξενεί πολύ άγχος το γεγονός ότι θα πρέπει να δώσω ταυτόχρονα δύο εξετάσεις στις οποίες, αν αποτύχω έστω και για λίγο, θα πρέπει να αλλάξω σχολικό περιβάλλον. Αλλά και τα καινούργια παιδιά που θα έρθουν πιστεύω ότι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν, γιατί για τα υπόλοιπα παιδιά θα είναι «οι άλλοι», αυτοί που τους στέρησαν τους φίλους τους. Κατά τη γνώμη μου το Υπουργείο πρέπει να αφήσει το Πρότυπο σχολείο να ολοκληρώσει το έργο του, ώστε αυτό να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα με τα ίδια παιδιά τελειώνοντας το Λύκειο στο ίδιο σχολείο. Επίσης, οι εξετάσεις του άρθρου 18 νομίζω ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και για πολλά παιδιά που σκέφτονται να δώσουν εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία, ακριβώς επειδή υπάρχει ο φόβος της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Πρέπει να καταλάβετε ότι είμαστε έφηβοι και δεν αντέχουμε τόση μεγάλη πίεση για να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι είμαστε άριστοι. Κάτι τέτοιο είναι άδικο και αντιπαιδαγωγικό. Εγώ και οι συμμαθητές μου σας ζητάμε να αποσυρθεί το άρθρο 18, ώστε τελειώνοντας τη Γ΄ Γυμνασίου να προσανατολιζόμαστε σιγα σιγά για το Λύκειο και τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

    Με εκτίμηση, Ιωάννα

  • 5 Μαΐου 2020, 21:44 | Γ.Ρ

    ΆΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ 18.
    Η συγκεκριμένη διάταξη υποβαθμίζει τα πρότυπα γυμνάσια:
    – Τα μετατρέπει σε εξεταστικά κέντρα αντί για σχολεία.
    – Υποβαθμίζει τη διδασκαλία σε όλα τα αντικείμενα πλην των εξεταζόμενων στις εισαγωγικές μετά το τέλος της γ΄γυμνασίου.
    – Υπονομεύει την ολόπλευρη καλλιέργεια των φοιτούντων μαθητών
    – Δρα διαλυτικά για τους ομίλους, τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών και όλες τις άλλες καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται εντός των σχολείων και πρέπει να ενδυναμωθούν. Σε όλα αυτά δε θα υπάρχει συμμετοχή μαθητών λόγω έλλειψης χρόνου κυρίως στη γ΄γυμνασίου αλλά πιθανότατα και στη β’.
    – Θα τους στερήσει αξιόλογους μαθητές που θα προτιμούν υποτροφίες ιδιωτικών σχολείων που θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τη φοίτησή τους
    – ενισχύει την παραπαιδεία στα χρόνια του γυμνασίου
    – ενισχύει το στείρο ανταγωνισμό μεταξύ συμμαθητών με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και φιλικών συναισθημάτων μεταξύ των εφήβων σε μια κρίσιμη ηλικία για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:39 | Θ. Ι.

    Ένας βασικός στόχος του νομοσχεδίου, ο οποίος ορίζεται και ως στόχος των Πρότυπων Σχολείων (Αιτιολογική Έκθεση, άρθρα 11 και 18), είναι «να ενισχύσουν το πρότυπο της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, με την έννοια της διαμόρφωσης των κατάλληλων εκείνων προϋποθέσεων που θα προάγουν τη διαρκή αυτο-βελτίωση των μαθητών, καθώς και τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων.» Πράγματι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Υπάρχει όμως και μια ρύθμιση, η προσθήκη ανοικτών εισαγωγικών εξετάσεων για την επιλογή των μαθητών στα Πρότυπα Λύκεια, η οποία είναι εντελώς προβληματική. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση: «Η πρόβλεψη εξετάσεων για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη κάθε βαθμίδας των σχολείων αυτών συνέχεται με την επίτευξη του ως άνω σκοπού και την εξυπηρετεί άμεσα».

    Στην πράξη, η διάταξη διακόπτει τη φυσική συνέχεια μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου που υφίσταται σε κάθε Πρότυπο Σχολείο (τα οποία ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης (Β’ βαθμίδα) όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/organisation-education-system-and-its-structure-33_el και δεν αποτελούν διαφορετικές βαθμίδες όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση), και υποχρεώνει τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων που δεν θα περάσουν το όριο των εξετάσεων να εγκαταλείψουν το σχολείο τους.

    Έτσι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον παραπάνω στόχο και στην πράξη θα υπονομεύσει καθοριστικά το ρόλο και τη λειτουργία των Πρότυπων Σχολείων για τους εξής λόγους:

    1) Τα παιδιά που φοιτούν στα υπάρχοντα Πρότυπα Γυμνάσια έχουν εισαχθεί με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο (ο λόγος επιτυχόντων – υποψηφίων στα περισσότερα Πρότυπα είναι περίπου 1 προς 10). Είναι δηλαδή παιδιά που έχουν αξιολογηθεί με πολύ αυστηρά κριτήρια. Γιατί πρέπει μετά από 2 χρόνια να ξαναδώσουν εξετάσεις εισαγωγής; Γιατί εισάγονται εξετάσεις μέσα στην ίδια βαθμίδα; Γιατί να μετατραπεί η Γ΄ Γυμνασίου (ίσως και η Β’) σε φροντιστηριακή τάξη εισαγωγής και σε προθάλαμο του Λυκείου; Δεν ακυρώνεται έτσι ρόλος του Γυμνασίου και ο χαρακτήρας του ως Πρότυπο; Δεν αμφισβητείται έμπρακτα η δουλειά που γίνεται εκεί;

    2) Τα παιδιά αυτά θα υποχρεωθούν να δώσουν τρεις (3) εξετάσεις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και ψυχοφθόρες μέσα σε 6 χρόνια. Είναι λογικό; Θα πρέπει επί εξαετία να διαχειριστούν μαζί με τις οικογένειες τους το άγχος της διαρκούς προσπάθειας, απανωτών εξετάσεων και ατέλειωτων εξόδων σε φροντιστήρια προετοιμασίας. Δεν είναι αυτό το τέλειο αντικίνητρο για κάθε παιδί ώστε να αποφύγει από την αρχή αυτή τη διαδικασία;

    3) Όσοι γνωρίζουν αυτού του είδους τις εξετάσεις και τους μαθητές που συμμετέχουν, ξέρουν ότι οι μαθητές που θα εισαχθούν στις εξετάσεις είναι άριστοι, αλλά και οι μαθητές που ήδη φοιτούν και θα μείνουν για κάποια μόρια της μονάδας απέξω από τα σχολεία τους είναι επίσης εξαιρετικοί και άριστοι. Σε αυτό το επίπεδο η διαφορά βρίσκεται στη μέρα, στην ελάχιστη λεπτομέρεια, στη στιγμή. Το αν θα μπουν οι μεν ή οι δε, δεν αλλάζει το εκπαιδευτικό προφίλ αυτών των σχολείων. Τι νόημα ένα διαρκές «ξεσκαρτάρισμα» μεταξύ εξαιρετικών μαθητών; Τι νόημα έχει να κινητοποιήσουμε έναν ολόκληρο μηχανισμό οργάνωσης εξετάσεων με ανύπαρκτα εκπαιδευτικά αποτελέσματα; Τι παραπάνω θα προσφέρουν; Ένα πρότυπο σχολείο αλλά και γενικότερα ένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν βελτιώνουν την ποιότητά τους με «καταιγισμό εξετάσεων» αλλά με διαρκή φροντίδα για την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας, συμπεριλαμβανόμενων βεβαίως και μηχανισμών συνεχούς αξιολόγησης όλων των συμμετεχόντων και της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    4) Είναι ακραίο να απομακρύνονται παιδιά (στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαιρετικοί μαθητές) από το σχολείο τους, με μοναδικό κριτήριο το ότι δεν πέρασαν κάποιο πολύ υψηλό όριο σε μια μοναδική και ιδιαίτερα ανταγωνιστική εξέταση. Αυτό πιθανότατα δεν συμβαίνει ούτε καν σε περιπτώσεις σοβαρής παραβατικής συμπεριφοράς!

    5) Τα παιδιά στα λίγα Πρότυπα Σχολεία προέρχονται από διαφορετικές περιοχές. Γνωρίστηκαν στην Α΄ Γυμνασίου και συγκρότησαν σιγά-σιγά καινούριες παρέες και σχέσεις, μετά την –εκούσια- αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος που βίωσαν. Οι σχέσεις αυτές τους είναι τώρα πολύτιμες και μια νέα –ακούσια αυτή τη φορά- αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα τις διακόψει ή τουλάχιστον τραυματίσει, στη μέση της πιο σημαντικής και δύσκολης περιόδου της ανάπτυξης κάθε νέου ανθρώπου που λέγεται εφηβεία.

    Από την άλλη, ο εύλογος στόχος για «ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού, αύξηση της κινητικότητας και προαγωγή της ισότητας ευκαιριών μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί με άλλους τρόπους:

    1) Με επιπλέον τμήματα στα πρότυπα λύκεια σε σχέση με τα αντίστοιχα πρότυπα γυμνάσια, όπου οι πρόσθετες θέσεις θα καλύπτονται με εξετάσεις, κάτι που συμβαίνει ήδη σε κάποια πρότυπα και θα μπορούσε να επεκταθεί στα υπόλοιπα.

    2) Επίσης, με τη σταδιακή αλλά διαρκή διεύρυνση του πανελλαδικού δικτύου Πρότυπων Σχολείων κάτι που αποτελεί επίσης το απώτερο αλλά και βασικότερο σκοπό των Πρότυπων Σχολείων, σύμφωνα με την ίδια την Αιτιολογική Έκθεση (Κεφάλαιο Β, Συνοπτική Παρουσίαση).

    Θ. Ι.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:34 | Έλενα Μποσκουίδη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Ως μαθήτρια της Α΄ γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, έχω βιώσει ήδη μια φορά τη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων και είναι μια εμπειρία την οποία θα προτιμούσα να μην ξαναζήσω. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από το μαθησιακό επίπεδο του σχολείου, όπως και από τους καθηγητές. Θα ήταν λοιπόν αρκετά δυσάρεστο για εμένα αν δεν καταφέρω να περάσω στο λύκειο της Ιωνιδείου και αναγκαστώ να αλλάξω σχολικό περιβάλλον. Θεωρώ άδικο το γεγονός ότι πρέπει επαναξιολογηθώ για την εισαγωγή μου στο πρότυπο λύκειο, καθώς όταν πήρα την απόφαση να δώσω εξετάσεις για την εισαγωγή μου στο πρότυπο γυμνάσιο δεν ήξερα πως θα χρειαστεί να ακολουθήσω πάλι την ίδια οδό δύο χρόνια αργότερα. Ευελπιστώ να εισακουστούν οι παρατηρήσεις όλων μας και να τροποποιήσετε το συγκεκριμένο άρθρο.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:28 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Κυρία Υπουργέ
    Είμαι μαθητής της Β’ Γυμνασίου της Ιωνειδίου Σχολής Πειραιά.
    Για δύο χρόνια προετοιμαζόμουν προκειμένου να καταφέρω να εισαχθώ στη σχολική κοινότητα του Πρότυπου Γυμνασίου. Οι γονείς μου με υποστήριξαν στην απόφασή μου αυτή, τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. Το άγχος μου ήταν μεγάλο. Οι θέσεις λίγες, ο ανταγωνισμός μεγάλος, το διάβασμα πολύ και τα έξοδα όσο πλησίαζε η ώρα των εξετάσεων μεγαλύτερα. Όταν οι συμμαθητές μου πήραν το απόλυτήριό τους και έφυγαν για διακοπές, εγώ διάβαζα ακόμη… Και η επιβράβευση των προσπαθειών μου ήρθε. Ήμουν ευτυχισμένος. Θα ζοριζόμουν στην αρχή μέχρι να κάνω νέους φίλους , να γνωρίσω τους καθηγητές πλέον και όχι τον δάσκαλο όπως είχα μέχρι τώρα και να προσαρμοστώ στις νέες απαιτήσεις. Είχα πετύχει την εισαγωγή μου σε ένα σχολείο πρότυπο και μέχρι να αποφοιτήσω από το Λύκειο θα ήμουν ήσυχος ότι θα ήμουν στο ίδιο σχολικό περιβάλλον.
    Με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής, μας τα ανατρέπετε όλα. Θα πρέπει να ξαναμπώ στη διαδικασία των εξετάσεων και να αποδείξω πάλι ότι αξίζω. Δεν φτάνει όμως η μία φορά; Μπήκα σε ένα σχολείο υψηλών απαιτήσεων και ακολουθώ το πρόγραμμά του. Έχω μπει σε μια σειρά. Αξιολογήθηκα… Θα πρέπει πάλι να επιβαρύνω την οικογένειά μου με τα έξοδα των φροντιστηρίων; Να περάσω πάλι το ίδιο άγχος; Κι αν αποτύχω τι θα σημαίνει αυτό; Ότι ήμουν άριστος μόνο για τις τάξεις του Γυμνασίου; Και μετά τι; Άτυχος, ή απλά όχι άριστος;
    Η αδελφή μου ,τρία χρόνια μεγαλύτερη, μπήκε με το ίδιο σύστημα εισαγωγής που μπήκα κι εγώ και τον επόμενο χρόνο θα αποφοιτήσει από το Λύκειο. Εγώ γιατί να μην έχω την ίδια τύχη; Όταν κατέθετα την αίτηση υποψηφιότητας για την εισαγωγή μου στην Ιωνείδιο το Κράτος σύμφωνα με τους νόμους του μου εξασφάλιζε την εξαετή φοίτηση μου στο σχολείο αυτό, εφόσον κατάφερνα να μπω στη λίστα των επιτυχόντων. Τώρα ξαφνικά, γιατί πρέπει να αλλάξει αυτό…
    Έτσι κι αλλιώς δεν συμφωνώ με τις απανωτές εξετάσεις για όλα τα παιδιά. Νομίζω όμως ότι για τα παιδιά που ήδη φοιτούμε στο Γυμνάσιο, μια τέτοια αλλαγή είναι άδικη. Αν το γνώριζα ίσως και να μην έμπαινα στη διαδικασία των εξετάσεων από την αρχή.
    Δεν μπορώ συνέχεια να προσπαθώ να αποδεικνύω την αξία μου. Το απέδειξα μια φορά …Το ότι είμαι ακόμη μαθητής στο συγκεκριμένο σχολείο κάτι θα σημαίνει…
    Σας παρακαλώ πολύ σκεφτείτε άλλη μια φορά την αλλαγή που θέλετε να κάνετε. Μην μας αδικήσετε.. Ο νόμος που θέλετε να ψηφιστεί στη Βουλή αφορά παιδιά. Δεν είμαστε ρομπότ και δεν θέλουμε να ζούμε συνέχεια μέσα στο άγχος . Σε ότι με αφορά, θα ήθελα να είχα την ίδια τύχη με τη μεγαλύτερη αδελφή μου: να αποφοιτήσω από το σχολείο που κόπιασα για να μπω.

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ
    Θεοχάρης Αντώνης

  • 5 Μαΐου 2020, 21:27 | Ράπτης Α.

    ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ COVID 19

    Η μεταφορά των μαθητών στα υπερτοπικά σχολεία (Πρότυπα, Πειραματικά, κλπ) γίνεται με ανάληψη των οικονομικών βαρών από τους γονείς. Η μετακίνηση γίνεται με λεωφορεία που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγάλα λεωφορεία 50 θέσεων.
    Στην παρούσα συγκυρία του COVID_19, η οποία από κτώβριο θα είναι πιθανότατα θα πρέπει να τύχει εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, θα σημαίνει ότι η μετακίνηση θα γίνεται με λεωφορεία μέγιστης χωρητικότητας 25-30 ατόμων. Αυτό όμως θα σημαίνει ότι θα αυξηθούν ιδιαιτέρως τα οικονομικά βάρη των γονέων (αφού θα εξαλειφθούν οι οικονομίες κλίμακας της μαζικής μεταφοράς). Αυτή η ιδιαίτερη επιβάρυνση των γονέων θα συμβεί εν μέσω μιας αναμενόμενης πιθανών δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Θα μπορουσε ένα κλάσμα, αν όχι όλο, των μεταφορικών να καλυφθεί από φορείς όπως περιφέρειες δήμοι κλπ. Για να γίνει αυτό πρέπει να αρθεί η σχετική πρόβλεψη που αναφέρετε σε άλλο νομοθέτημα (δεν δύναμαι αυτή την στιγμή να το προσδιορίσω) «η μεταφορά γίνεται με επιβάρυνση των γονέων» .
    Θα μπορούσε εδώ σε αυτό το νομοσχέδιο να αναφέρεται «ότι κατ εξαίρεση και για ειδικές περιπτώσεις όπως η περίπτωση του COVID-19, στην καλυψη των μεταφορικών εξόδων των μαθητών υπερτοπικών σχολείων να συνεισφέρουν φορείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση ή άλλοι φορείς. »

  • 5 Μαΐου 2020, 21:25 | Κουρτίδης Δημήτριος

    Αγαπητοι,

    Δεν εχει περασει ουτε ενας χρονος απο την περιοδο που τα παιδια μας προετοιμαζονταν στην τρυφερη ηλικια των 11,5-12 ετων για μια δυσκολη δοκιμασια, με πιθανοτητες 10% να επιτυχουν να μπουν σε προτυπα σχολεια. Τα παιδια αυτα με κινδυνο να στιγματιστουν ψυχολογικα απο μια ενδεχομενη «αποτυχια», καταφεραν τελικα να μπουν σε αυτα, και τελικα αξιζε τον κοπο αυτη η ψυχοφθορα διαδικασια, εκ του αποτελεσματος.

    Σημερα, ουτε ενα χρονο μετα, κι αφου εχουν περασει την περιοδο της προετοιμασιας, την περιοδο των εξετασεων και των εν αναμονη αποτελεσματων και την περιοδο της προσαρμογης σε ενα νεο σχολειο στο οποιο για τη συντριπτικη πλειοψηφια αυτων δεν ειχαν κανενα γνωστο παιδι σαν παρεα, και αν μη τι αλλο εχοντας στην ακρη του μυαλου τους οτι μεχρι το τελος του λυκειου θα βρισκονται στο ιδιο σταθερο και υψηλου επιπεδου περιβαλλον μαθησης (και τι σημαντικοτερο απο τη σταθεροτητα σε αυτες τις ηλικες!), πλεον βρισκονται αντιμετωπα με ενδεχομενη επανεξεταση τους σε 2 χρονια, για να συνεχισουν σε προτυπο λυκειο, πλεονεκτημα που εχουν ηδη κερδισει με την επιτυχια τους στις εξετασεις για εισαγωγη στο γυμνασιο…

    Ποιος θα διαχειριστει την απογοητευση τους, το αγχος τους για τις επικειμενες εξετασεις, την απωλεια εμπιστοσυνης στο συστημα… Τα παντα αλλαζουν καθε λιγο, με καθε κυβερνηση και με καθε νεο προσωπο… Επιτελους, ζηταμε λιγη σταθεροτητα…

    Αν πιστευετε οτι μειονεκτουν τα παιδια του γυμνασιου και δεν εχουν δυνατοτητα να μεταπηδησουν σε ενα προτυπο λυκειο, υπαρχει η λυση της ποσοστωσης και ενας αριθμος παιδιων μετα απο εξετασεις στο γυμνασιο να μπουν σε προτυπο λυκειο σθμπληρωνοντας τα παιδια που θα συνεχισουν απο το προτυπο γυμνασιο, η να μετατρεψετε περισσοτερα σχολεια σε προτυπα. Ευχης εργον θα ηταν να μπορουσαν να μετατραπουν ολα τα σχολεια σε προτυπα και σας καλω να το κανετε, πιστεψτε με, ολοι θα σας δωσουν συγχαρητηρια.

    Δεν συζητω καν το οτι τα παιδια θα κληθουν να δωσουν εκ νεου εξετασεις για να συνεχισουν τη φοιτηση μεσα στην ιδια βαθμιδα εκπαιδευσης.

    Απο κει κι επειτα, διαβαστε απλως τις επιστολες των κατα τοπους συλλογων γονεων και δεκαπενταμελων των μαθητων, τα επιχειρηματα τους ειναι αρκετα για να σας πεισουν για την αναθεωρηση του αρθρου 18.

    Τελος, σας προκαλω να υπερασπιστειτε την αριστεια που τοσο επικαλεστηκατε τοσο προεκλογικα οσο και μετεκλογικα.

    Σας ευχαριστω.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:22 | ΤΣΙΡΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της Α΄Γυμνασίου στο Βαρβάκειο. Όταν ήρθα σε αυτό το σχολείο αναγκάστηκα να αποχωριστώ όλους μου τους φίλους από το Δημοτικό.
    Ήταν δύσκολο αλλά το έκανα πιστεύοντας πως η εισαγωγή μου στο Πρότυπο Γυμνάσιο θα μου εξασφάλιζε καλύτερη εκπαίδευση.
    Ευτυχώς έκανα γρήγορα νέους φίλους, τους οποίους ξαφνικά υπάρχει κίνδυνος να τους χάσω αν αποτύχω στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Λύκειο.
    Πάλι άγχος, διάβασμα, εξετάσεις και αυτή την φορά όχι με κίνητρο την επιτυχία αλλά με φόβο για την αποτυχία.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:20 | Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη

    Αξιότιμη κα Κεραμέως
    Είμαι μητέρα μαθητή στη Β΄ τάξη του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Είμαι πολύ περήφανη για τον γιο μου που μετά από επίπονη προσπάθεια κατάφερε και μπήκε από τους πρώτους και μετά από 3 οικογενειακά συμβούλια απέρριψε υποτροφία σε Ιδιωτικό σχολείο ( για Γυμνάσιο-Λύκειο) για να εμπιστευτεί την δημόσια δωρεάν Παιδεία .
    Βρίσκω το νέο μέτρο εξετάσεων αντιπαιδαγωγικό,παράλογο και άτοπο, που θα προκαλέσει πολλές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των παιδιών μας και στην μετέπειτα εξέλιξη τους.
    Μιλάτε για ανανέωση μαθητικού πληθυσμού και ίσες ευκαιρίες. Καταρχήν θεωρώ ότι οι ευκαιρίες δόθηκαν σε όλους στις απαιτητικές και αδιάβλητες εισαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ Γυμνασίου.Να υπενθυμίσω ότι τα Ανάβρυτα συνεχίζουν να δίνουν ευκαιρίες και να ανανεώνουν την μαθητική τους κοινότητα στην Α΄ Λυκείου καθώς κάθε χρόνο εισάγονται 30 νέοι μαθητές όπου ενσωματώνονται στα ήδη υπάρχοντα τμήματα.
    Γιατί δεν μπορεί η Πολιτεία να εφαρμόσει το ίδιο και στα υπόλοιπα Πρότυπα;
    Γιατί οι κρατικοί πόροι που θα δίνονταν για την προετοιμασία του Κράτους για αυτές τις εξετάσεις να μην διατεθούν για εσωτερική ενίσχυση των ομίλων και ερευνητικά προγράμματα της ήδη υπάρχουσας κοινότητας των αρίστων;
    Γιατί πρέπει να γίνει η Γ΄ Γυμνασίου μια προπαρασκευαστική τάξη, αφήνοντας οι μαθητές όλα τους τα άλλα ενδιαφέροντα,ομίλους,συμμετοχές σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς, εξετάσεις πτυχίων ξένων γλωσσών για να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα 2 μαθήματα που θα εξεταστούν για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στο σχολείο που τόσο αγαπούν;
    Γιατί να προσθέσετε ένα ακόμα έξοδο σε τόσες οικογένειες για την φροντιστηριακή στήριξη στην προετοιμασία τους ;
    Γιατί να γεμίσετε με ανασφάλεια και πιθανό στρες αποχωρισμού για μια ολόκληρη χρονιά,σε τόσο ευαίσθητη ηλικία όπως αυτή της εφηβείας που όλοι οι ψυχολόγοι τονίζουν για το σταθερό περιβάλλον που πρέπει να αναπτύσσονται οι έφηβοι για την υγιή εξέλιξη τους;
    Γιατί να αιφνιδιάσετε τόσες οικογένειες που ήδη βρίσκονται μέσα στα Πρότυπα και έχουν κάνει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό;Γιατί να διαταράξετε τις σχέσεις των μαθητών που από συνοδοιπόροι στο ταξίδι της γνώσης θα γίνουν ανταγωνιστές για μια θέση στο Πρότυπο Λύκειο;
    Και τέλος θέλω να πω ως μητέρα ότι ένα παιδί ανθίζει όταν ο γονιός το στηρίζει, το εμπιστεύεται, δεν το αμφισβητεί και δεν του ζητά συνεχώς να επιβεβαιώνει την αξία του.Γιατί τότε το ματαιώνει. Και το σχολείο κ.Κεραμέως είναι για τα παιδιά μας η δεύτερη οικογένεια τους. Δώστε τους τις ευκαιρίες να αναδείξουν τα ταλέντα και τα χαρίσματα που το καθένα έχει για να τα επιστρέψουν και αυτά με την σειρά τους αύριο στην κοινωνία.
    Με εκτίμηση

  • 5 Μαΐου 2020, 21:18 | ΤΣΙΡΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου στην θέσπιση εισαγωγικών εξετάσεων από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο. Οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων έχουν επιλεγεί μετά από μία απαιτητική εξεταστική δοκιμασία, ανταγωνιζόμενοι επάξια ένα μεγάλο αριθμό συμμαθητών τους. Πρόκειται για άριστους μαθητές που φοιτούν σε ένα Πρότυπο σχολείο με υψηλό μαθησιακό επίπεδο. Αναρωτιέμαι αν με το άρθρο 18, αμφισβητείται η αριστεία των μαθητών ή η επάρκεια της εκπαίδευσης που παρέχουν τα Πρότυπα Σχολεία;
    Αναμφισβήτητα με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας καλούνται να διαχειριστούν το άγχος για τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, τον αποχωρισμό από το σχολικό περιβάλλον και τους φίλους τους και την αβεβαιότητα για το αύριο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προάγεται η μάθηση καθώς εδώ το κίνητρο δεν είναι η επιτυχία αλλά το άγχος της αποτυχίας.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:17 | ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου στην θέσπιση εισαγωγικών εξετάσεων από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο. Οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων έχουν επιλεγεί μετά από μία απαιτητική εξεταστική δοκιμασία, ανταγωνιζόμενοι επάξια ένα μεγάλο αριθμό συμμαθητών τους. Πρόκειται για άριστους μαθητές που φοιτούν σε ένα Πρότυπο σχολείο με υψηλό μαθησιακό επίπεδο. Αναρωτιέμαι αν με το άρθρο 18, αμφισβητείται η αριστεία των μαθητών ή η επάρκεια της εκπαίδευσης που παρέχουν τα Πρότυπα Σχολεία;
    Αναμφισβήτητα με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας καλούνται να διαχειριστούν το άγχος για τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, τον αποχωρισμό από το σχολικό περιβάλλον και τους φίλους τους και την αβεβαιότητα για το αύριο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προάγεται η μάθηση καθώς εδώ το κίνητρο δεν είναι η επιτυχία αλλά το άγχος της αποτυχίας.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:04 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
    Εκφράζω την αντίρρηση μου, ως πατέρας μαθητή που φοιτεί στην Β’ Γυμνασίου του πρότυπου σχολείου Αναβρύτων η οποία έχει να κάνει με την μη υφιστάμενη ρητή εξαίρεση από τις εξετάσεις εισαγωγής για τα πρότυπα Λύκεια όλων των μαθητών της Α’ και Β’ τάξεων που ήδη σήμερα φοιτούν σε πρότυπο Γυμνάσιο. Οι μαθητές αυτοί εισήχθησαν με εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ γυμνασίου και κατά τον χρόνο εισαγωγής τους ο νόμος όριζε ρητά το δικαίωμα εισαγωγής τους στο Πρότυπο Λύκειο μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις.
    Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλάζει άρδην η σχολική πορεία, καθόσον καλεί τους φοιτούντες σήμερα στην Α’ και Β’ τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων να συμμετάσχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις για την Α’ τάξη του συνδεδεμένου Πρότυπου Λυκείου. Η εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση είναι ευθέως αντίθετη με την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την σταθερότητα ορισμένης νομικής κατάστασης καθώς οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των Προτύπων Γυμνασίων γνώριζαν ότι ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, ήταν η συμμετοχή τους μόνο σε εισαγωγικές εξετάσεις για την Α’ τάξη του Γυμνασίου. Με την εισαγωγή των επιτυχόντων μαθητών στην Α’ Τάξη Γυμνασίου η σχολική διαδρομή των μαθητών μέχρι την Γ’ Λυκείου διαμορφωνόταν αποκλειστικά από την προηγούμενη επιτυχία ενδοσχολικών εξετάσεων. Δηλαδή με την επιτυχία τους στις εισαγωγικές της Α’ Τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου περατώθηκε η αποκλειστική προϋπόθεση η οποία θέτει το ισχύον νομικό καθεστώς.
    Σας ζητώ λοιπόν να εξαιρεθούν από τις εξετάσεις εισαγωγής για τα Πρότυπα Λύκεια όλοι οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων που ήδη σήμερα φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Άλλωστε αυτό έχει ήδη προβλεφτεί για τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Γ Τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, σύμφωνα με το άρθρο 56 παράγραφος 10β του παρόντος προτεινομένου νομοσχεδίου.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:04 | Νταλαχάνη Δήμητρα

    Είμαι κι εγώ μητέρα μαθήτριας της β Γυμνασίου ενός προτύπου Γυμνασίου και δεν μπορώ να καταλάβω με ποιό δικαίωμα αλλάζετε τους όρους κατά την διάρκεια της φοίτησης.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:59 | ΑΡΕΤΗ ΚΩΝΣΤΑ

    Η επιλογή να φοιτήσει ο γιός μου στο Πρότυπο Γυμνάσιο μετά τα αποτελέσματα δεν ήταν η μόνη. Έχοντας δώσει και άλλες εξετάσεις σε ιδιωτικά σχολεία και έχοντας πάρει υποτροφία σε δύο σχολεία αποφασίσαμε τελικά το Πρότυπο.Αν γνωρίζαμε πως θα αναγκαστεί να δώσει εξετάσεις ξανά στο λύκειο τώρα μπορεί και να φοιτούσε σε άλλο σχολείο. Είναι άδικο για αυτά τα παιδιά που δεν το γνώριζαν εξ αρχής.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:57 | Μαθήτρια

    Είμαι μαθήτρια της β’ τάξης Πρότυπου γυμνασίου και κλαίω κάθε μέρα λόγω του άγχους που μου προκαλεί το ενδεχόμενο εξετάσεων για το Λύκειο. Δεν είμαι η μόνη. Σκεφτειτε την ψυχολογία μας. Το αγαπώ αυτό το σχόλειο,γιατί προσπαθείτε να με απομακρύνετε από αυτό; εξαιρέσετε τους μαθητές που φοιτούν τώρα στα πρότυπα σχολεία από τις εξετάσεις για το αντίστοιχο Λύκειο.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:52 | Τμήμα Β2 Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαστε οι μαθητές του τμήματος Β’2 του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου και θέλουμε να σας εκφράσουμε την αναστάτωση που μας προκάλεσε η θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων για τους μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, προκειμένου να εισαχθούν στα Πρότυπα Λύκεια.
    Καταρχάς, με αυτή τη μεταρρύθμιση καλείτε μαθητές οι οποίοι έχουν ήδη περάσει μία ανταγωνιστική αξιολόγηση και έχουν φοιτήσει για τρία χρόνια σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σχολείο να επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο μιας ολιγόωρης εξέτασης. Ζητάτε, δηλαδή, να μετατρέψουν την τρίτη γυμνασίου σε τάξη προετοιμασίας για εξετάσεις εισαγωγής στο λύκειο, στερούμενοι τους ομίλους και τις καινοτόμες δράσεις ενός πρότυπου σχολείου, γιατί το 24ωρο δεν θα είναι αρκετό για την προετοιμασία τους. Παράλληλα ξεχνάτε τον φόβο της απαξίωσης, της απομάκρυνσης από το σχολικό περιβάλλον και της «ρετσινιάς» που θα φέρουν αυτοί που θα αποτύχουν. Να σημειωθεί ότι αυτός ο φόβος σε συνδυασμό με το άγχος και την ανασφάλεια που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες εισαγωγικές εξετάσεις είναι σίγουρο ότι θα επιδράσουν αρνητικά στην ψυχολογία των μαθητών των προτύπων γυμνασίων, ενώ θα αποτρέψουν πολλούς μαθητές από το να λάβουν μέρος στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Ά τάξη ενός Προτύπου Γυμνασίου. Έτσι θα αποδυναμωθεί και σταδιακά, θα καταργηθεί ο θεσμός των Προτύπων Σχολείων. Παραβλέπετε επίσης, το γεγονός ότι τα πρότυπα σχολεία, σε αντίθεση με τα σχολεία της γειτονιάς, συγκεντρώνουν μαθητές από διαφορετικές περιοχές, μερικές εκ των οποίων είναι απομακρυσμένες μεταξύ τους. Έτσι, δοκιμάζονται όσο ποτέ οι σχέσεις των παιδιών, που οι αποστάσεις δεν τα αφήνουν να συναντιούνται σε καθημερινή βάση, δυνατότητα που τους πρόσφερε τα τρία αυτά χρόνια το σχολείο.
    Με αυτή σας την κίνηση εκτιμάτε πως προάγετε ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργείτε μία συνθήκη ανισότητας μεταξύ των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων με τους μαθητές όλων των υπολοίπων Γυμνασίων της χώρας. Επιπλέον, με αυτή τη ρύθμιση στερείτε από μαθητές, που έχουν ήδη περάσει μια δύσκολη και απαιτητική αξιολόγηση, τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της εξαετούς φοίτησης τους στα πρότυπα σχολεία, την οποία πίστευαν, όταν εισήχθησαν σε αυτά, πως θα είχαν.
    Κυρία Υπουργέ, επειδή φαίνεται ότι είστε διατεθειμένη να κάνετε το καλύτερο δυνατό για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστείτε τα δίκαια αιτήματα μας και θα αποσύρετε τη ρύθμιση.

    Με εκτίμηση,
    Οι μαθητές του τμήματος Β’2 του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου

  • 5 Μαΐου 2020, 20:49 | Λένα Χρηστέα

    Από το πλήθος των σχολίων προκύπτει η αγωνία για τα παιδιά μας, ακούστε τα…

  • 5 Μαΐου 2020, 20:48 | .

    Ντροπή!

  • Για την επιλογή μαθητών στο Γυμνάσιο υιοθετείται η μέθοδος των εξετάσεων για τα ΠΣ και της κλήρωσης για τα ΠΕΙΣ. Στην παρ. 1 προβλέπεται ότι διενεργούνται νέες εισαγωγικές εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Τούτο θεωρούμε ότι υπερακοντίζει τον σκοπό του νόμου, θα ταλαιπωρήσει ψυχολογικά πιθανόν και οικονομικά, χωρίς βάσιμο επιστημονικό λόγο, μαθητές και γονείς. Γι’ αυτό οι εισαγωγικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται μόνο κατά τη μετάβαση του μαθητή από την Πρωτοβάθμια (Δημοτικό Σχολείο) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο–Λύκειο) και τόσο η εξέλιξη από το Γυμνάσιο στο Λύκειο όσο και η αποφοίτηση τελικά του μαθητή από το Πρότυπο ΠΣΠΑ να μην εξαρτάται από ενδιάμεσες εξετάσεις παρά μόνο από την ενδοσχολική τακτική αξιολόγηση των μαθητών από τους διδάσκοντες τους.
    Αν παρόλα αυτά, διατηρηθεί η προτεινόμενη μεταβατική διάταξη του άρθρου 56 παρ. 10 α, η οποία απαλλάσσει του μαθητές της φετινής τρίτης Γυμνασίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις την πρώτη τάξη των Λυκείων που μετατρέπονται σε πρότυπα, αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και να καλύψει τους μαθητές και των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου καθώς και αυτούς που θα εισαχθούν φέτος. Αν όμως τελικά επιλεγεί το σύστημα εισαγωγής του σχεδίου νόμου, τούτο θα πρέπει να εφαρμοστεί στους μαθητές που θα εισαχθούν στο πρότυπο γυμνάσιο το σχολικό έτος 2021-2022.
    Στην παράγραφο 2 του άρθρου προβλέπεται ότι τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών κατά την φοίτηση τους βαραίνουν τους ασκούντες την γονική μέριμνα. Για τον περιορισμό της δαπάνης αυτής πρέπει, σε αντίθεση με την (τιμωρητική) ρύθμιση αυτή του σχεδίου νόμου, να θεσπιστεί δωρεάν και πάντως μειωμένο μαθητικό εισιτήριο/κάρτα των μαθητών αυτών στα μαζικά μέσα συγκοινωνίας χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:42 | ΣΕΡΓΙΑΝΝΗ ΜΟΝΙΚΑ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Είμαι μητέρα δύο παιδιών, που φοιτούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο αντίστοιχα, της Ιωνειδίου Σχολής Πειραιά. Τη διαδικασία και το άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων την πέρασα δύο φορές.
    Όταν αποφάσισα να βάλω τα παιδιά μου στη διαδικασία της αξιολόγησης από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γνώριζα, ότι η είσοδος των παιδιών στο Γυμνάσιο, διασφάλιζε την αποφοίτησή τους από το ίδιο σχολείο μετά από έξι χρόνια.
    Η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος και για τα δύο μου παιδιά ήταν ήδη δύσκολη. Τους εξήγησα όμως, και με τον καιρό το κατανόησαν και τα δύο, ότι ναι μεν η αλλαγή θα ήταν στενόχωρη και η προσαρμογή τους λίγο πιο δύσκολη (αλλαγή συμμαθητών αλλά και εκπαιδευτικής βαθμίδας), όμως στο νέο σχολείο θα ξεκινούσαν τη νέα εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή τους, μέχρι να τελειώσουν και το Λύκειο.
    Επιπλέον, ενώ είχα τη δυνατότητα να μετακομίσω (λόγω της κρίσης που περνούσαμε ως χώρα) σε δικό μου ιδιόκτητο σπίτι στην Ανατολική Αττική, παρόλα αυτά , λόγω της εισαγωγής των παιδιών μου στο Πρότυπο Σχολείο, αποφάσισα να ενοικιάσω σπίτι στον Πειραιά, προκειμένου να είμαστε κοντά.
    Επιπροσθέτως, η προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις, ήταν ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για εμένα, (γιατί ως γνωστόν, όλοι οι μαθητές ξεκινούν την προετοιμασία από την Ε’ Δημοτικού, δεδομένου ότι, ειδικά στο συγκεκριμένο σχολείο, οι θέσεις είναι λιγοστές και ο ανταγωνισμός μεγάλος).
    Με την αιφνιδιαστική τροποποίηση των όρων εισαγωγής, διαφοροποιούνται πολλά πράγματα στην οικογένειά μου. Αυτόματα το σχολείο μετατρέπεται σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο. Στη Γ’ Γυμνασίου, ο γιος μου θα πρέπει να δώσει δύο φορές εξετάσεις , σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, που φοιτούν σε άλλα γυμνάσια. Θα μου πείτε, επιλογή δική μου η φοίτηση σε Πρότυπο Σχολείο… Συμφωνώ απολύτως, όμως όταν το επιλέξαμε με το παιδί, γνωρίζαμε, ότι θα έμπαινε στη δοκιμασία αυτή μία φορά. Όταν συμμαθητές του στο δημοτικό (και αναφέρομαι στην περίπτωση του γιου μου, ο οποίος φοιτά τώρα στο γυμνάσιο)είχαν ελευθέρα χρόνο, ο ίδιος ή διάβαζε, ή έκανε φροντιστήριο. Ήξερε όμως, πως θα πιεζόταν μια φορά, προκειμένου να συνεχίσει και να τελειώσει τη μαθητική του ζωή στο σχολείο που είχε επιλέξει. Η αλλαγή που επιθυμείτε να κάνετε, θα έχει επίδραση στην καθημερινότητα τόσο των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους. Η εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή και των δύο μου παιδιών, έχει διαμορφωθεί με βάση το σχολείο που φοιτούν.
    Επίσης, είναι δεδομένο, πως μια αλλαγή σαν και αυτή που θέλετε να εφαρμόσετε αυτή τη στιγμή, ενισχύει τραγικά την παραπαιδεία. Αναμφίβολη είναι και η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών των μαθητών του Γυμνασίου.
    Επιπροσθέτως, αναρωτιέμαι: εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, προαγωγικές εξετάσεις Γυμνασίου, εισαγωγικές εξετάσεις για το Λύκειο, προαγωγικές εξετάσεις Λυκείου, Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο…. Κυρία Υπουργέ, μπορεί αυτά τα παιδιά να είναι άριστα, δεν παύει όμως να είναι ΠΑΙΔΙΑ!!! Το πιθανότερο είναι, μέχρι να έρθει η στιγμή να καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθειά τους για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, να τα έχουμε «κάψει».
    Αν παρόλα αυτά επιμένετε να προχωρήσετε στις εν λόγω αλλαγές, σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής , αυτό δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί στους μαθητές που σήμερα φοιτούν στην Α’ και Β’ τάξη του Γυμνασίου και ίσως και στα παιδιά που θα δώσουν φέτος εξετάσεις για να μπουν στο Γυμνάσιο. Νομίζω ότι μια τέτοια απόφαση είναι, αν μη τι άλλο δίκαιη και για τους μαθητές αλλά και για εμάς τους γονείς τους. Όσοι γονείς αποφασίσουν από το σχολικό έτος 2021 – 2022 και μετά να βάλουν τα παιδιά τους στη διαδικασία εισαγωγής στο Πρότυπο Σχολείο, τουλάχιστον θα γνωρίζουν εξ αρχής το σύστημα και δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αιφνιδιαστικές αλλαγές.
    Αναμένοντας να δείξετε τη δέουσα κατανόηση

    Με εκτίμηση
    Μόνικα Σεργιάννη

  • 5 Μαΐου 2020, 20:28 | Αργυρούλα Σούλιου

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
    Ως μητέρα 2 παιδιών εκ των οποίων το ένα είναι μαθητής προτύπου γυμνασίου και το δεύτερο προετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις του ιδίου προτύπου σχολείου θα ήθελα να σας ζητήσω να σκεφτείτε την απόσυρση του άρθρου 18 για τους λόγους που εξηγώ στη συνέχεια.
    Θεωρώ πως η καλή ψυχολογία κάθε παιδιού είναι πιο σημαντική από την αριστεία γι’αυτό και δεν πρέπει για κανένα λόγο να διαταραχθεί. Τα παιδιά που βρίσκονται στην τρίτη γυμνασίου έχουν ήδη περάσει από την ψυχολογική πίεση των εξετάσεων εισαγωγής στο πρότυπο γυμνάσιο και θα υποστούν μια επίσης έντονη ψυχολογική πίεση για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις και στο λύκειο τους βάζει σε μια επιπλέον στρεσογόνο διαδικασία.
    Καταρχάς προκειμένου να εστιάσει ένα παιδί στα μαθήματα των εξετάσεων θα υποχρεωθεί να στερηθεί κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες όπως αθλητισμός, μουσική κ.λπ. οι οποίες βοηθούν στην καλή ψυχολογία όλων μας και ιδιαιτέρως των εφήβων που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη.
    Σε περίπτωση επιτυχίας το παιδί θα χάσει κάποιους φίλους του που δεν τα κατάφεραν. Σε περίπτωση αποτυχίας θα τιμωρηθεί διπλά. Καταρχάς θα απομακρυνθεί από το γνώριμο σχολικό περιβάλλον του θεωρώντας κατά πάσα πιθανότητα τον εαυτό του ως αποτυχημένο και θα μεταβεί σε ένα νέο περιβάλλον με συνομήλικούς του που δεν θα τον δεχθούν εύκολα τόσο γιατί έχουν ήδη τους φίλους τους και εκείνος θα είναι «ξένος» γι’αυτούς αλλά και γιατί και εκείνοι θα τον βλέπουν σαν κάποιον που «απέτυχε». Και ας μην ξεχνάμε πως όλοι έχουμε βιώσει αποτυχίες στη ζωή μας αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τιμωρήσουμε ένα μαθητή διώχνοντάς τον από το περιβάλλον του γιατί απέτυχε σε μία εξέταση.
    Επιπλέον οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα πρότυπα γυμνάσια δεν είναι καθόλου απλές και αυτό αποδεικνύει πως τα παιδιά αυτά ξέρουν και να σκέφτονται και να δουλεύουν πολύ. Μια ενδεχόμενη αποτυχία τους πιθανόν να σημαίνει πως λόγω άγχους δεν τα κατάφεραν ή πως για κάποιους οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους δεν μελέτησαν όσο χρειαζόταν ή ακόμη πως το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των μαθητών ενός προτύπου. Γνωρίζουμε όλοι μας από προσωπικές εμπειρίες πως ένας χαρισματικός δάσκαλος μπορεί να παρασύρει ένα μαθητή να λατρέψει το αντικείμενό του ή κάποιος άλλος να το μισήσει. Προσωπικά αυτό θα περίμενα από το εκπαιδευτικό προσωπικό ενός προτύπου σχολείου. Καταρχάς να μην υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών σε κανένα αντικείμενο και επιπλέον να συγκεντρώνει χαρισματικούς δασκάλους ει δυνατόν σε κάθε αντικείμενο.
    Θέλω να πιστεύω πως πρόθεσή σας δεν είναι να τιμωρήσετε ένα μαθητή που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφερε να αριστεύσει για μία ακόμη φορά ή να καλλιεργήσετε το στείρο ανταγωνισμό ματαξύ των μαθητών της τρίτης γυμνασίου αλλά να βελτιώσετε ουσιαστικά τις εκπαιδευτικές διαδικασίες των σχολείων αυτών.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:24 | Μαθητής Β γυμνασίου

    Να σας θυμίσουμε ότι στις επόμενες εκλογές ψηφίζουμε. Ίσως είναι το μόνο που μπορεί να σας συγκινήσει…

  • 5 Μαΐου 2020, 20:12 | Β.Κ.

    Η επανυποβολή των μαθητών σε εξετάσεις (άρθρο 18 νομοσχεδίου) είναι άδικη και τους επιφορτίζει με άγχος στο πλαίσιο των ήδη αυξημένων υποχρεώσεών τους. Το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:11 | Κατερίνα Μουστακάτου

    Παρατηρείται το φαινόμενο (ελάχιστοι) μαθητές των ΠΣ που έχουν μπει με εξετάσεις στο Γυμνάσιο και ενδεχομένως να έχουν αριστεύσει να ακολουθούν μια κατιούσα πορεία και να φτάνουν στην Α΄ και Β’ λυκείου να βγάζουν ΜΟ 12-13. Θα πρότεινα σε περιπτώσεις που η βαθμολογία είναι πολύ χαμηλή να επαναξιολογεί την περίπτωση του μαθητή ο σύλλογος διδασκόντων και να μπορεί να τον απομακρύνει από ένα σχολείο, προκειμένου να καταλάβει τη θέση κάποιος άλλος άριστος μαθητής. Συχνά οι άνω μαθητές επικαλούνται τη διάκρισή τους στις εξετάσεις του γυμνασίου ως άλλοθι αριστείας.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:08 | Νικόλαος Τσαμπαρλης

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
    Πως είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι το αρθρο 18 εξυπηρετεί την αναβάθμιση της παιδείας. Πως μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το μέλλον των παιδιών που ξεχωρίζουν θα είναι συνεχείς εξετάσεις και δοκιμασίες. Προσπαθείτε να αντικαταστήσετε στην τάξη την άμιλλα με τον ανταγωνισμό. Να στερήσετε από τα παιδιά τη δυνατότητα της πλατιάς γνώσης με την προσήλωση στην εξεταστέα ύλη. Το χειρότερο, να καταλάβουν από τόσο νωρίς ότι η πολιτεία μπορεί όποτε θέλει να αλλάζει τα συμπεφωνημένα.
    Το εν λόγο Αρθρο όχι μόνο δεν είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά αποτελεί μνημείο αντιπαιδαγωγικής και αντιεκπαιδευτικής αντίληψης.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:08 | Ζωγράφω Τ

    Ευχαριστούμε πολύ κυρία υπουργέ και κατ’ επέκταση κύριε πρωθυπουργέ για το μάθημα ζωής που δίνετε στα παιδιά μας! Λοιπόν παιδιά, εσείς που είστε ανάμεσα στους «άριστους», εκπαιδευτικά τουλάχιστον, και θα μπείτε στον πειρασμό να πάτε με εφόδιο το διάβασμά σας και με εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στο κράτος, για να πετύχετε πράγματα στη ζωή σας, ΜΗΝ το ΚΑΝΕΤΕ. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα. Εμπιστοσύνη στο κράτος ΠΟΤΕ! Μια φορά στα 30 χρόνια και αν!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 20:07 | Ελένη Δημητρέλλου

    Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι:

    Α) Στόχος των σχολείων αυτών είναι «να ενισχύσουν το πρότυπο της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, με την έννοια της διαμόρφωσης των κατάλληλων εκείνων προϋποθέσεων που θα προάγουν τη διαρκή αυτο-βελτίωση των μαθητών, καθώς και τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων.»
    Με ποιον τρόπο θα επιτυγχάνεται ο σκοπός της διαρκούς αυτό-βελτίωσης των μαθητών και της ανέλιξης των ιδιαίτερων μαθησιακών δυνατοτήτων, όταν οι μαθητές των προτύπων πέραν της ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου τους, τις προαγωγικές τους εξετάσεις (ας μην αναφέρω και την εκμάθηση ξένων γλωσσών που για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής τους), καλούνται να βρουν το χρόνο να προετοιμαστούν και για περαιτέρω εξετάσεις – τεστ αξιολόγησης, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουν στο πρότυπο της αριστείας και της καινοτομίας;

    Β) «Στόχος είναι η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου. Η συνακόλουθη κινητικότητα στις εισαγωγικές τάξεις του Πρότυπου Γυμνασίου και του Πρότυπου Λυκείου προάγει έτι περαιτέρω την ισότητα ευκαιριών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών και προϋποθέσεων, ώστε τα εν λόγω σχολεία να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους.»

    Αναρωτιέμαι, το να δίνεται η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους σε Πρότυπο Σχολείο, σημαίνει ανανέωση του ήδη υπάρχοντος μαθητικού πληθυσμού ή μήπως θα ήταν καλύτερα να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των θέσεων και των σχολείων τέτοιου τύπου; Πως διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τα Πρότυπα να επιτελούν το έργο τους, υποχρεώνοντας τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων να δίνουν ειδικές εξετάσεις για να συνεχίσουν τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους στον ίδιο τύπο σχολείου, αντίθετα με όλους τους συνομηλίκους τους; Δεν μπορεί η αξιολόγηση να πραγματοποιείται με άλλον τρόπο;

    Γ) «…σταθμίζοντας αντικειμενικούς λόγους που συνέχονται αφενός με την ίδια τη συνεκτικότητα των τάξεων κάθε βαθμίδας, και αφετέρου με την ανάγκη αποφυγής αιφνιδιασμού των μαθητών εν μέσω φοίτησής τους στην εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα. Επομένως, η πρόβλεψη εξετάσεων αφορά την εισαγωγή στην Α΄ (εισαγωγική) τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου, αντιστοίχως, και καταλαμβάνει, συναφώς, μόνο τους μαθητές οι οποίοι θα εισαχθούν στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου, μετά τον χαρακτηρισμό του οικείου σχολείου ως Πρότυπου.»

    Είναι σίγουρο ότι για τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο και έχουν εισαχθεί με εξετάσεις αξιολόγησης στην Α΄ Γυμνασίου, τίθεται μέγιστο θέμα αιφνιδιασμού εν μέσω της φοίτησής τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εάν βάσει αυτού του νέου νομοσχεδίου χρειαστεί να δώσουν ξανά εξετάσεις για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Πρότυπο Λύκειο.

    Τελικά, με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η αριστεία και η καινοτομία;
    Μέσα σε 6 χρόνια σε πόσες εξετάσεις πρέπει άραγε να επιτύχουν αυτά τα παιδιά;
    Πιστεύω πως χρειάζεται αναθεώρηση αυτής της διάταξης.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:03 | Λάζαρος Τρίγκατζης

    Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,
    Ως μαθητής της Α΄ Τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων, διάβασα το Άρθρο 18 του νέου νομοσχεδίου και το μόνο που έχω να πω είναι ότι απογοητεύτηκα. Μπήκαμε σε αυτό το σχολείο ξέροντας πως θα έχουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για τα υπόλοιπα 6 χρόνια σχολείου που μας έχουν απομείνει ( Γυμνάσιο και Λύκειο ). Όμως, με την αλλαγή του νόμου για κάποιους από εμάς τα 6 χρόνια θα γίνουν 3. Δεν λέω ότι δεν είμαστε άριστοι, όμως οι εξετάσεις είναι μόνο μια στιγμή, χωρίς δεύτερη ευκαιρία. Εμάς μας αγχώνει και η σκέψη της αποτυχίας, δηλαδή ξανά να χάσουμε όλους μας τους φίλους και το σχολικό μας περιβάλλον. Αντιθέτως, τα υπόλοιπα παιδιά ξέρουν τι θα χάσουν αν επιτύχουν και γι’ αυτό δεν έχουν θέμα να δώσουν. Ενώ εσείς μας αναγκάζετε ουσιαστικά να δώσουμε εξετάσεις, αφού άμα δεν δώσουμε θα τα χάσουμε έτσι κι αλλιώς όλα. Τα παιδιά που έρχονται από αλλού βέβαια δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Ακόμα, γιατί λέτε πως «τα παιδιά από τα πειραματικά σχολεία που θα γίνουν πρότυπα θα αιφνιδιαστούν, και γι’ αυτό θα περνούν στο Λύκειο χωρίς επιπλέον εξετάσεις»; Εμείς πιστεύετε πως δεν αιφνιδιαζόμαστε; Θα θέλατε να σας επιβάλουν να δίνετε συνέχεια επιπλέον εξετάσεις σε μία τόσο αγνή ηλικία; Να χάνετε τα έτη που φοιτάτε στο Γυμνάσιο διαβάζοντας για να περάσετε στο Λύκειο; Εγώ το θεωρώ άδικο. Ελπίζω να λάβετε υπόψη το μήνυμά μου και να επιλέξετε τον σωστό δρόμο.
    Με εκτίμηση,
    Λάζαρος Τρίγκατζης

  • 5 Μαΐου 2020, 19:52 | ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

    ΙΣΟΤΗΤΑ
    Το παρόν άρθρο αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος (άρθρο 4 αρχή της ισότητας ) αλλά και του άρθρου 14 της Ε.Σ.Δ.Α. Στόχος τόσο της Εθνικής όσο και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας είναι να εξασφαλίσει σε όλα τα άτομα ΙΣΟΤΙΜΕΣ και ΔΙΚΑΙΕΣ προοπτικές πρόσβασης στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην κοινωνία.
    Εν προκειμένω μεταξύ μαθητών προτύπων και πειραματικών σχολείων παρατηρείται άνιση μεταχείριση αφού ο μαθητής του προτύπου γυμνασίου πρέπει να αποδείξει με εξετάσεις για δεύτερη φορά την αξία του ώστε να συνεχίσει τη φοίτησή του στο συνδεδεμένο λύκειο, ενώ ο «τυχερός» της κλήρωσης του πειραματικού γυμνασίου συνεχίζει να ευνοείται από την τύχη του (χωρίς δηλαδή να μπει για 2η φορά σε διαδικασία κλήρωσης) έως της αποφοιτήσεώς του από το πειραματικό λύκειο.
    Συνεπώς οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων υφίστανται και για αυτό το λόγο δυσμενέστερη μεταχείριση έναντι των μαθητών των πειραματικών γυμνασίων λόγω του χαρακτηριστικού τους να είναι ΑΡΙΣΤΟΙ.

    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
    Επιπλέον το άρθρο 2 του ΑΚ εκφράζει την αρχή της μη αναδρομικότητας του νόμου ώστε να επιτυγχάνεται η βεβαιότητα των δικαιωμάτων, και να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στην προοπτική μη ανατροπής ήδη δημιουργημένων σχέσεων και καταστάσεων.

    Επίσης και ο ΠΚ απαγορεύει την αναδρομική εφαρμογή του αυστηρότερου (δυσμενέστερου) της αξιόποινης πράξης νόμου. Για παράδειγμα, ο νομοθέτης προστατεύει το δικαίωμα του κατηγορουμένου να τύχει της ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν οι αριστούχοι μαθητές των προτύπων γυμνασίων που εισήχθησαν με το δεδομένο ότι δεν θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις εισαγωγής στο συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο, να καλούνται εκ των υστέρων (αναδρομικά) να υποστούν αιφνιδιαστικά την μη προβλεπόμενη κατά την εισαγωγή τους εκτός των άλλων και επιβαρυντική για τον οικογενειακό προϋπολογισμό διαδικασία συμμετοχής σε εξετάσεις εισαγωγής στην α΄ λυκείου.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:46 | Χατζηνικολάου Ε.

    Τα παιδιά που πέρασαν στα πρότυπα σχολεία είναι καθαρά, φωτεινά μυαλά που ξεχώρισαν σε μία ιδιαίτερα απαιτητική δοκιμασία. Η πρόκληση δεν είναι να τους υποβάλετε ξανά σε εξετάσεις. Η πρόκληση είναι να δημιουργήσετε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα που θα κρατήσει και θα αξιοποιήσει αυτό το καλό υλικό και θα κάνει τα ιδιαίτερα αυτά μυαλά να ανθίσουν,να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και να γίνουν οι επιστήμονες του μέλλοντος.
    Οι επιστήμονες που θα θέλουν να μείνουν στην χώρα που τους στήριξε.
    Ας σταματήσει πια η Ελλάδα να διώχνει τα παιδιά της, ας σταματήσει το σύστημα της τιμωρίας, της παραπαιδείας και των σκληρών εξετάσεων χωρίς αντίκρυσμα.
    Επιβραβεύστε την αριστεία, καλλιεργήστε την, ενισχύστε την, μην την αποθαρρύνετε.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:39 | Στέφανος Νικητίδης

    Η θεσμοθέτηση εξετάσεων μεταξύ συνδεδεμένου Προτύπου Γυμνασίου και Λυκείου κάνει την εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνάσιο εκτιμώ πως θα οδηγήσει σε απαξίωση της υψηλού επιπέδου δημόσιας παιδείας, που το νομοσχέδιο αυτό προσπαθεί αποτρέψει – αναστρέψει. Η απαξίωση γίνεται με τους παρακάτω μηχανισμούς:
    Α. Οι ‘ενδιάμεσες ‘ αυτές εξετάσεις κάνουν την επιλογή του Προτύπου σχολείου αυτόματα ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ. Απαξιώνει το ¨προϊόν» της επιτυχίας (την εισαγωγή) και πιθανά οδηγεί σε απόρριψή του ιδίως από τους καλύτερους (αυτούς που μπορούν να επιτύχουν εισαγωγή – υποτροφίες κλπ σε άλλα σχολεία με σταθερότερη πορεία όπως διάφορα ιδιωτικά σχολεία, καλλιτεχνικά κλπ).

    Β. ΑΧΡΗΣΤΕΥΕΤΑΙ Η Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και πολλή από την δουλειά που γίνεται σε αυτή, καθώς θα γίνει απλώς τάξη προετοιμασίας για την είσοδο στο Πρότυπο Λύκειο.

    Γ.Οι εξετάσεις αναγκαστικά περιλαμβάνουν αξιολόγηση μόνο σε 2-3 τομείς – μαθήματα. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναγνωρίσουν με κατάλληλο τρόπο την πολύπλευρη ικανότητα πολλών από τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία αυτά ( ή και των υποψηφίων για εισαγωγή στα σχολεία αυτά). Η επίδοση στις εξετάσεις όπως γνωρίζουμε μπορεί να τροποποιηθεί σημαντικά αναλόγως με το πόσο στοχευμένη είναι η προετοιμασία για αυτές. Τη ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ θέλουμε όμως να αξιολογήσουμε ή τις ικανότητες και προσπάθεια;

    Δ. Το κλίμα συνεχών εξετάσεων – ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ της όποιας ικανότητας – αξίας, οδηγεί σε ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ και δεν τονώνει την αυτοπεποίθηση των μαθητών. Η ενδεχόμενη πιθανή επιτυχία στις ενδιάμεσες εξετάσεις δύσκολα αντισταθμίζει την ανασφάλεια που έχει ήδη εγχαραχτεί στην προσωπικότητα των μαθητών των σχολείων αυτών. Για την αποτυχία … έχει ήδη αναλυθεί αρκετά.

    Πέραν των παραπάνω για την ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ των παιδιών που έχουν εισέλθει με το προγενέστερο νομικό καθεστώς (τωρινή α’ και β’ γυμνασίου) , η μεταβολή του πλαισίου, ως είναι φυσικό, κλονίζει την εμπιστοσύνη στην Πολιτεία και δια αυτής στην κοινωνία μας και τις αξίες της. Δεν θέλουμε τους (υψηλών δεξιοτήτων) μελλοντικούς πολίτες μας να τους «δηλητηριάσουμε» με την πίκρα της ΑΔΙΚΙΑΣ.

    Λύσεις υπάρχουν:
    Θέλουμε περισσότεροι μαθητές να έχουν το προνόμιο του να απολαύσουν την υψηλού επιπέδου παιδεία των Προτύπων;
    –Θεσμοθετούμε περισσότερα πρότυπα, όπως και πράξατε, ώστε να μην επιλέγεται μόνο το 1/8 αλλά πχ το 1/3 των μαθητών που ενδιαφέροναι, με λιγότερο ψυχοφθόρες εξετάσεις, μικρότερη αγωνία κλπ

    Θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες των προτύπων σχολείων στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία;
    –Εφαρμόζουμε πετυχημένες πρακτικές των προτύπων όπως πχ οι όμιλοι και στα υπόλοιπα, οργανώνουμε κοινά projects των προτύπων σχολείων με άλλα δημόσια σχολεία και δεν περιμένουμε τους πικραμένους λίγους απτυχόντες των εισαγωγικών εξετάσεων για το λύκειο να πάνε στα «απλά» σχολεία και να τα αναβαθίσουν με την εμπειρία τους (αν είναι δυνατόν…)

    Θέλουμε οι εισαχθέντες να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο που είχαν όταν μπήκαν στο σχολείο και να μην πέσει το επιπεδό τους;
    –Φροντίζουμε ως πολιτεία τους καθηγητές τους, διατηρώντας το ηθικό τους και ενδιαφέρον τους υψηλό. Αυτοί θα αναγνωρίσουν τον μαθητή που το επίπεδό του πέφτει, θα τον αγκαλιάσουν και θα αναζητήσουν με τον ίδιο και τους γονείς του τον καλύτερο δρόμο για να επανέλθει στο κορυφαίο επίπεδο που θα μπορούσε να βρίσκεται με βάση τις δεξιότητές του.

    Θέλουμε τους μαθητές έτοιμους για υπερανταγωνιστικά μελλοντικά περιβάλλοντα σπουδών – εργασίας;
    –Αναζητούμε ως σχολεία αυτούς που έχουν ιδιαίτερη φυσική κλίση προς τους αναλόγους τομείς και προωθούμε προετοιμασία για και συμμετοχή σε διαγωνισμούς (που είναι εξ’ορισμού ανταγωνιστικοί)

    Θέλουμε μελλοντικούς πολίτες που εμπιστεύονται την δημοκρατία – αξιοκρατία – θεσμούς;
    Καλλιεργούμε την εμπιστοσύνη προς αυτούς με συνέπεια στην νομοθεσία, χωρίς άσκοπες ματαιώσεις και κυρίως με νομοπαρασκευαστική διαδικασία που βασίζεται σε σχολαστική μελέτη του αντικειμένου, ενδιαφέρον για τους πολίτες και όχι προχειρότητες όσο αυτό είναι εφικτό.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:32 | Καλλιρρόη

    Οι γονείς αγωνιούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα καλό Δημόσιο Σχολείο! Ξεκινάτε με το σκεπτικό της δημιουργίας νέων Προτύπων Σχολείων. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Μη χαλάσετε ότι έχει γίνει. Τα παιδιά που βρίσκονται να φοιτούν με εξετάσεις στα Πρότυπα Γυνάσια, θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους με δύναμη και αισιοδοξία.

  • Παραθέτουμε απόσπασμα επιστολής μας προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων αναφορικά με τις θέσεις του Συνδέσμου Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για την επιλογή των μαθητών του λυκείου για τα Πρότυπα Σχολεία.

    – ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
    Διαφωνούμε (κατά πάγια θέση των σωματείων αποφοίτων ιστορικών πρότυπων σχολείων) στη διενέργεια εξετάσεων για την επιλογή μαθητών εκ νέου από το πρότυπο γυμνάσιο στο πρότυπο λύκειο (Άρθρο 18.1). Η διαδικασία αυτή κατακερματίζει την εγκύκλιο παιδεία που η πρότυπη σχολική μονάδα προορίζεται να παράσχει για το σύνολο της μέσης εκπαίδευσης στους μαθητές ενώ υποβάλλει τους μαθητές των γυμνασίων σε μια επιζήμια πίεση και διαρκή αγωνία από τον κίνδυνο να χάσουν τη θέση στη σχολική τους μονάδα (κάτι που έχει τεράστια ψυχολογική και παιδαγωγική σημασία στην ευαίσθητη αυτή ηλικία) ύστερα από μια και μόνη καθοριστική εξέταση στο διάμεσο της πορείας τους στη μέση εκπαίδευση. Θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλου τύπου ηπιότερη και συνολικότερη ενδοσχολική αξιολόγηση (με βάση π.χ. το βαθμό απολυτηρίου του γυμνασίου) για το αν κάποιοι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν στο συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο ή όχι, με μόνο τις κενές θέσεις να καλύπτονται από μαθητές άλλων σχολείων κατόπιν γραπτών εξετάσεων.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:26 | Γιώργος Σ. (Γονέας)

    Παρακαλούμε οι σύμβουλοι του Υπουργείου Παιδείας να εμβαθύνουν σχετικά με το άρθρο 18. Σίγουρα δεν έχουν δει σωστά το θέμα των εξετάσεων για τα Πρότυπα Λύκεια.
    Δεν μπορεί να φεύγουν εύκολα τα παιδιά που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνἀσια. Δεν είναι παιδαγωγικό. Καταργείται έτσι, ο ρόλος και η δουλειά που γίνεται μέσα στο Πρότυπο Γυμνάσιο.
    Είναι προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών να επανεξετάσετε το θέμα!

  • 5 Μαΐου 2020, 19:15 | Γονέας

    Πρέπει επιτέλους να ληφθεί μέριμνα για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:56 | Κωνσταντίνος Μ. (εκπαιδευτικός και πατέρας))

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Με αφορμή το σχόλιο «γιατί οι άριστοι μαθητές φοβούνται τις εξετάσεις», θα παρακαλούσα να αναθεωρήσετε τη ρύθμιση των εισαγωγικών εξετάσεων για το Λύκειο, καθώς μια ΣΤΙΓΜΗ ΑΤΥΧΙΑΣ σε τέτοιου τύπου εξετάσεις, όπου όλα κρίνονται άπαξ και «στο νήμα», μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ψυχολογία και την περαιτέρω πορεία νέων παιδιών που θα αγωνιστούν -ας μην το ξεχνάμε- για να διατηρήσουν τη θέση τους στο επί τρία χρόνια σχολείο τους. Μην προχωρήσετε στην ψήφιση αυτής της ρύθμισης, ειδικά δε για τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης που εισήχθησαν με άλλους όρους. Οι άριστοι είναι πρώτα απ’ όλα παιδιά! Μην το ξεχνάτε αυτό! Η ρύθμιση αυτή μπορεί να είναι καταστροφική ακόμη και για τη ζωή τους!

    Κωνσταντίνος Μ. (εκπαιδευτικός και πατέρας)

  • 5 Μαΐου 2020, 18:38 | Ι. Δ.

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Οι εξετάσεις των μαθητών που φοιτούν ήδη στο πρότυπο γυμνάσιο για να εισαχθούν στο πρότυπο Λύκειο είναι μια ατυχέστατη πρόταση που πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

    Τα παιδιά έδωσαν δύσκολες εξετάσεις, πέτυχαν και ξεκίνησαν να φοιτούν στο πρότυπο γυμνάσιο γνωρίζοντας ότι θα ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο τους.

    Είναι άριστοι μαθητές, συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Μην διακυβεύετε την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική διοίκηση. Επιβεβαιώστε ότι υποστηρίζετε την αριστεία και ότι είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται και δεν αιφνιδιάζει με μονομερείς δυσμενείς αποφάσεις τους πολίτες του.

    Διαβάζοντας τα σχόλια επί του άρθρου καταλαβαίνετε την αναστάτωση που έχει προκληθεί και τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η διάταξη στους μαθητές των προτύπων γυμνασίων που είναι άμεσα επηρεαζόμενοι. Τα σχόλια αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς αυτό είναι το νόημα της διαβούλευσης και η διάταξη να αποσυρθεί.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:37 | ΣΛ Μητέρα Μαθήτριας ΠΓ

    Ζητούμε εξαίρεση των μαθητών που με αδιάβλητες εξετάσεις πέρασαν και φοιτούν στην Α και Β τάξη ΠΓ. Είναι μαθητές που εξετάστηκαν και φοίτησαν ακριβώς με τα ίδια δεδομένα των μαθητών της Γ γυμνασίου (αδιάβλητες εξετάσεις και αυτοδίκαιη φοίτηση στα ΠΛ βάση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου). Επιπλέον, το μόνο σίγουρο είναι πως εφαρμόζοντας εξετάσεις στη μέση της βαθμίδας θα δημιουργήσετε μαθητές και ΠΣ τριών ταχυτήτων. Αυτών που θα φοιτήσουν μόνο στο ΠΓ, αυτών που θα φοιτήσουν μόνο στο ΠΛ και αυτών που θα φοιτήσουν και στο ΠΓ και στο ΠΛ. Έτσι προάγεται η αριστεία; Μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο που έχουν αρχίσει; Ακόμα δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για τους μαθητές των Πειραματικών σχολείων! Γιατί άραγε? Κα υπουργέ, μιλάτε κάθε φορά για συνέχεια και συνέπεια του κράτους, όμως εδώ δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Λάβετε υπόψη σας τα τόσα αιτήματα και σταθείτε δίπλα στα παιδιά και όχι απέναντι τουΣε!

  • 5 Μαΐου 2020, 18:24 | Μητέρα Μαθητή Α’ τάξης Προτύπου Γυμνασίου

    ΕΔΩ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ !!!
    Υπογράψαμε μια προκήρυξη εισαγωγικών εξετάσεων για το Πρότυπο Γυμνάσιο που έλεγε ότι περνώντας, το παιδί συνεχίζει στο συνδεδεμένο Λύκειο.
    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΜΙΛΑΜΕ;
    ΤΙ ΘΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

    Δεν επιτρέπουμε σε εμάς τους ίδιους να παραμείνουμε χωρίς να ενεργήσουμε και να μη δώσουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας!

  • 5 Μαΐου 2020, 18:21 | ΟΡΕΣΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα σχόλια των γονέων και των μαθητών που έχουν κατατεθεί στη διαβούλευση και εναντιώνονται στο άρθρο 18 είναι πολύ εύστοχα και δεν χρειάζεται να προστεθεί κάτι επιπλέον.

    Άλλωστε ήδη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.000 και είναι όλα “ένα και ένα”.

    Η κυρία Υπουργός σε ερώτηση που της τέθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για την απόφαση του Υπουργείου να κατατεθεί το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας υπεραμύνθηκε της επιλογής της με το σκεπτικό ότι οι συνθήκες ευνοούν τον δημοκρατικό διάλογο καθώς κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκφράσει την γνώμη του μέσω της πλατφόρμας έχοντας στη διάθεσή του άπλετο χρόνο για την ανάλυση του νομοσχεδίου.

    Να δούμε λοιπόν αν όλα αυτά τα σχόλια ληφθούν υπόψη και το συγκεκριμένο άρθρο αποσυρθεί, όπως πρέπει να γίνει με βάση τη δημοκρατία, ή αν η υπουργός απλά υποκρίνεται.

    Ασφαλώς κριτήριο της ειλικρίνειας ή της υποκρισίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δεν θα αποτελέσει μόνο η στάση της αναφορικά με το άρθρο 18.

    Η υποκριτική στάση τους έχει ήδη κριθεί.

    Εν μέσω πανδημίας και συστάσεων των επιδημιολόγων για μέτρα “κοινωνικής αποστασιοποίησης” εισηγούνται ένα νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο ενώ αντίστοιχη αύξηση μεθοδεύεται και για το Γυμνάσιο και Λύκειο.

    Επίσης, τόσα χρόνια ως γονείς είδαμε μια σειρά από εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που διαφημίστηκαν από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Όλες μιλούσαν, όπως και η σημερινή, για “αναβάθμιση” του σχολείου.

    Όμως, ποτέ και πουθενά σε κανένα πολυνομοσχέδιο δεν είδαμε να αναφέρεται αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία, κάλυψη των κενών με μόνιμο βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αναβάθμιση μέσων και υποδομών των σχολείων, επίλυση των χρόνιων σοβαρών προβλημάτων στη σχολική στέγη και φυσικά επίλυση όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και έχουν αναδείξει με τη δράση τους και τον αγώνα τους οι Σύλλογοι γονέων.

    Το ίδιο ισχύει και για το νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης.

    Τι σόι αναβάθμιση είναι αυτή χωρίς καθηγητές και υποδομές, όποιος καταλαβαίνει ας μας το εξηγήσει.

    Στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά τα παιδιά της Β’ γυμνασίου, τα οποία η κα Κεραμέως θέλει του χρόνου να τα βάλει να ξαναδώσουν εξετάσεις για το Λύκειο, δεν διδάχτηκαν φέτος φιλολογικά μαθήματα, γιατί μέχρι τα Χριστούγεννα μια θέση φιλολόγου παρέμενε κενή.

    Στο Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά δεν μπορεί να φοιτήσει μαθητής ΑμεΑ, γιατί παρά τις παρεμβάσεις και διεκδικήσεις των Συλλόγων Γονέων η Πολιτεία κωφεύει και δεν έχει φροντίσει να κατασκευαστεί ασανσέρ.

    Και ας μην αναφερθούμε στα υπόλοιπα σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα ενός σχολείου που χτίστηκε πριν 50 χρόνια.

    Δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο και το γεγονός ότι οι μαθητές των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων και με αυτό το νομοσχέδιο εξακολουθούν να μην δικαιούνται δωρεάν μεταφορές.

    Αντί οι ιθύνοντες της κυβέρνησης να ασχοληθούν με όλα αυτά και να λύσουν τα οξυμένα προβλήματα φέρνουν ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο και ειδικά το πρότυπο γυμνάσιο σε πραγματική αρένα.

    Πιθανώς, όταν αναφέρονται σε “αναβάθμιση” του σχολείου να εννοούν την “αναβάθμιση” των κερδών των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών σχολείων που θα βρουν ευκαιρία μέσα από τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αυξήσουν την πελατεία τους.

    Ορέστης Διαμαντόπουλος
    Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:15 | A

    Μεγάλη αδικία!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 18:08 | ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΟΥΧΑΚΗ

    Αξιότιμή κα Υπουργέ,

    Ως μητέρα μαθήτριας που φοιτά στην Β΄τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης , μελετώντας το σχέδιο νόμου , έχω να προτείνω τα εξής :
    Την κατάργηση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 18 , που αφορούν την εισαγωγή των μαθητών της Γ΄γυμνασίου των Πειραματικών Γυμνασίων ή των Προτύπων Γυμνασίων για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Λύκειο με εξετάσεις. Θεωρώ δίκαιο, να θεσπιστεί ότι οι ως άνω μαθητές Γ΄Γυμνασίου να εισάγονται άνευ εξετάσεων στην Α΄τάξη του Προτύπου Λυκείου , έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση τους από το γυμνάσιο στο λύκειο , δεδομένου ότι, υποβάλλονται συνεχώς σε εξετάσεις δεξιοτήτων, διαγωνισμάτων κλπ.

    Τέλος, στο άρθρο 18 παρ. 5 , θα πρέπει η μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να γίνεται δωρεάν ,διότι αποτελεί ένα σημαντικό κόστος επιβάρυνσης στην οικογένεια και επιπλέον βάλλεται η ίση μεταχείριση μαθητών καθώς στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία η μεταφορά γίνεται δωρεάν.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:06 | ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΓΚΑΣ

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ, κα Υφυπουργέ,
    Τα παιδιά που φοιτούν αυτή την στιγμή στο γυμνάσιο είναι παιδιά τα οποία έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις από την Στ ΄Δημοτικού για να εισαχθούν στο Γυμνάσιο. Παιδιά και γονείς γνώριζαν ότι θα φοιτήσουν εκεί για 6 χρόνια, τώρα με το άρθρο αυτό ανατρέπεται όλη τους η πραγματικότητα. Τα παιδιά καλούνται να ξαναδώσουν εξετάσεις σε γλώσσα και μαθηματικά με αποτέλεσμα να επικεντρώσουν το διάβασμα τους μόνο εκεί παραμελώντας τα υπόλοιπα μαθήματα αφού σε αυτά δεν θα εξεταστούν. Μια χρονιά που θα έπρεπε να αποκτούν πολύπλευρες και σφαιρικές γνώσεις και να συμμετέχουν στους υπέροχους ομίλους και δραστηριότητες που το σχολείο μας διοργανώνει. Μια χρονιά που οι περισσότεροι μαθητές δίνουν εξετάσεις για διπλώματα ξένων γλωσσών που οι γονείς πάλι καλούνται να πληρώσουν. Οι εξετάσεις αυτές θα ωθήσουν τα παιδιά σε πολύωρα και απαιτητικά φροντιστήρια και μαύρα ιδιαίτερα αφού κανείς γονιός δεν θα θέλει να στείλει τα παιδιά του στον πόλεμο χωρίς όπλα, γιατί για μάχη μιλάμε αφού μόνο ένας στους δέκα υποψήφιους θα περάσει και βέβαια πάλι οι γονείς καλούνται να πληρώσουν.
    Αν θεωρείται ότι κάποια παιδιά δεν αξίζουν να βρίσκονται εκεί μπορεί να γίνει συνολική αξιολόγηση με βάση την μέχρι τώρα πορεία τους στο σχολείο ,έτσι θα είναι για όλους πιο δίκαιο και πιο σωστό. Τα παιδιά αγαπάνε το σχολείο και τους καθηγητές τους ,τους οποίους φαίνεται ότι αναιρείτε με αυτές τις εξετάσεις ,σαν να μην εμπιστεύεστε την γνώμη και την κρίση τους. Πολλά παιδιά επέλεξαν να φύγουν από το σχολείο της γειτονιάς τους γιατί ήταν χαρισματικά και πολλές φορές είχαν να αντιμετωπίσουν τα κακοπροαίρετα σχόλια των συμμαθητών τους .Στο σχολείο αυτό ρίζωσαν και βρήκαν τους φίλους με τους οποίους ταίριαξαν αφού είχαν κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα. Πόσο δύσκολο θα είναι για έναν έφηβο να ξαναγυρίσει εκεί που ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού με την ρετσινιά του αποτυχημένου σε περίπτωση αποτυχίας…Πόσα τραύματα θα του δημιουργηθούν αν αναγκαστεί τόσο βίαια να αλλάξει σχολικό περιβάλλον .Γιατί να τα υποβάλλουμε σε αυτή την διαδικασία…Γιατί να πρέπει από τόσο μικρή ηλικία να αρχίσουν να βλέπουν τους φίλους τους τόσο ανταγωνιστικά αντί να έχουν μεταξύ τους μια ευγενή άμιλλα .Άλλωστε το σχολείο δεν είναι μόνο γνώσεις αλλά και φίλοι και γέλιο και ευχάριστες αναμνήσεις…όχι μόνο εξετάσεις, εξετάσεις, εξετάσεις. Τα παιδιά με τόσες εξετάσεις θα φτάσουν κουρασμένα στο λύκειο ,αυτός μάλλον είναι ο στόχος…Διαβάστε όλα τα σχόλια των γονιών και θα καταλάβετε την αγωνία που ζούμε μικροί και μεγάλοι .Σας παρακαλούμε μην κλονίσετε την εμπιστοσύνη μας προς το κράτος λάβετε υπόψη τα σχόλια και τους προβληματισμούς μας και δείξτε μας ότι μας υπολογίζετε και δεν είναι όλα προαποφασισμένα …Τα παιδιά μας είναι οι αυριανοί πολίτες μην τα απαξιώνετε…Αφήστε να ανθίσουν στο περιβάλλον που διαγωνίστηκαν για να βρίσκονται…
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Με εκτίμηση Κάγκας Μιχαήλ(πατέρας μαθήτριας του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων)

  • 5 Μαΐου 2020, 18:05 | Σοφια Μ

    Κυρία Υπουργέ,
    Θεωρώ πως το άρθρο 18 του νομοσχεδίου είναι αντιπαιδαγωγικό και προωθεί την άνιση μεταχείριση των μαθητών των ΠΣ σε σχέση με τους συνομίληκους μαθητές των υπολοίπων σχολείων, αφού τους αναγκάζει να συμμετέχουν σε επιπλέον εξετάσεις ,προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στο ΄σχολείο που ήδη φοιτούν ύστερα από διαδικασία εξετάσεων.Όσον αφορά στο επιχείρημα πως οι εξετάσεις δίνουν τη δυνατότητα και σε άλλους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά τα σχολεία, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του αριθμού των ΠΣ σε όλη την επικράτεια και όχι με την αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους μαθητές των ΠΣ σε περίπτωση αποτυχίας τους.Παρακαλώ σκεφθείτε όχι μόνο τις ψυχολογικές αλλά και τις οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης για κάθε οικογένεια που πήρε την απόφαση να υποβάλλει τα παιδιά της στις εισαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου χωρίς να γνωρίζει το ενδεχόμενο αυτής της αλλαγής.Ελπίζω να λάβετε υποψιν σας τις αντιδράσεις όλων μας και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο άρθρο.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:47 | Δημήτρης Τσιατσιάβας

    Πολλοί γονείς παιδιών από πρότυπα γυμνάσια έχουμε σχολιάσει αυτό το άρθρο. Για μένα προσωπικά, πέρα από τα επιχειρήματα υπέρ ή κατά της επαναξιολόγησης των ήδη αξιολογημένων παιδιών μας, είναι μια αναίσχυντη αλλαγή των προσυμφωνημένων όρων εκπαίδευσης των παιδιών μου με το «έτσι θέλω ενός υπουργού και μιας κυβέρνησης». Όταν παίρναμε την απόφαση σαν οικογένεια για να δώσουν εξετάσεις τα παιδιά μας για την εισαγωγή τους, ξέραμε από το νόμο που ίσχυε και το «έθιμο» της μη ισχύος μιας αλλαγής νομοθεσίας στη γενιά που ήδη βρίσκεται στη βαθμίδα εκπαίδευσης που αλλάζει, ότι ΔΕΝ θα χρειαζόταν να αλλάξουμε σχολικό περιβάλλον πάλι . Όλα τα παιδιά των πρότυπων γυμνασίων έρχονται συνήθως από μακρινά σχολεία αφήνοντας φίλους και γειτονιές, πείθοντας τον εαυτό τους ότι είναι το καλύτερο για το εκπαιδευτικό τους μέλλον. Τώρα λοιπόν που τα καταφέραν και προσαρμόστηκαν τους «ξαναστέλνετε πίσω»;
    Αυτές ήταν οι εισηγήσεις των «σοφών» που είχαμε πιστέψει και υπερασπίσει όλοι μας στην αρχή; Καμιά φωνή ή έστω παραίτηση κύριε Αντωνίου;

  • 5 Μαΐου 2020, 17:37 | Τέλης Μ.

    Να αποτολμήσω να φατασθώ την εξέλιξη της κατάστασης αν τελικά περάσει το άρθρο 18 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:
    Τα γυμνάσια των προτύπων μετατρέπονται σε σχολεία της γειτονιάς.
    Όχι μόνο δεν θα προσελκύουν τους άριστους μαθητές, αλλά πιθανόν να μείνουν και απλήρωτες θέσεις (εγώ προσωπικά αν επρόκειτο για το παιδί μου, ούτε που θα τα πλησίαζα πριν φθάσει στο Λύκειο).
    Η γ’ γυμνασίου (και πολύ πιθανόν και η β’) για τα παιδιά που θα φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια θα είναι τάξη εντελώς φροντιστηριακή. Όμιλοι, ερευνητικά προγράμματα, διαγωνισμοί (πληροφορικής, ρητορικής κλπ.) που απαιτούν ιδιαίερη προσπάθεια από τους ενδιαφερόμενους μαθητές, θα απαξιωθούν πλήρως στον βωμό της παραπαιδείας που θα αναλάβει την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο (αυτές θα είναι πλέον οι σοβαρές εξετάσεις, οι εισαγωγικές εξετάσεις για την α’ γυμνασίου θα είναι παρωδία).
    Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών που φοιτούν στα γυμνάσια των προτύπων σχολείων θα αποτυγχάνει στις εξετάσεις, γελοιοποιώντας τον θεσμό των προτύπων και της υψηλής στλαθμης παιδείας που προσφέρουν. Στο Λύκειο θα εισάγονται μαθητές από τα άλλα σχολεία.
    Στο μεταξύ για τα επόμενα 2 χρόνια, οι μαθητές που φοιτούν στην α’ και β’ γυμνασίου θα ψάχνονται σαν χαμένοι, οργισμένοι, πώς θα αντιδράσουν. Καταλήψεις, προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αποχωρήσεις από το σχολείο όσων δεν θέλουν είτε για ψυχολογικούς είτε για οικονομικούς λόγους να υποστούν τις νέες εξετάσεις (που κάποια φωτεινά μυαλά εφηύραν) και παιδιά να προσέρχονται σαν σφάγια στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Λύκειο γεμάτα θυμό για την πολιτεία που δεν σέβεται η ίδια τους νόμους της.
    Όχι και πολύ ωραία σενάριο πιστέυω…

  • 5 Μαΐου 2020, 17:31 | ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Μ.

    Αξίζει το κόπο έστω και αν δεν έχετε το χρόνο να διαβάσετε όλα τα σχόλια να απομονώσετε τουλάχιστον αυτά των μαθητών.
    Νομίζω πως τα παιδιά τα έχουν πει όλα.
    Είναι σίγουρο, πως ότι και να γίνει, οι συγκεκριμένοι μαθητές που έχουν μάθει και στόχους να βάζουν και να τους πετυχαίνουν θα τον βρουν τον δρόμο τους.
    Απλά είναι πολύ λυπηρό να πρέπει να βιώσουν αυτή την κατάφωρη αδικία σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία.
    Έδωσαν εξετάσεις από την πρωτοβάθμια για να περάσουν στη δευτεροβάθμια αλλά εξετάσεις στην ίδια βαθμίδα μόνο για τους συγκεκριμένους μαθητές γιατί? Μοιάζει το λιγότερο, τιμωρητικό.
    Λυπάμαι.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:30 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΑΡΙΒΙΑΝΑΚΗΣ

    Αξιότιμή κα Υπουργέ,

    Κατόπιν προσεκτικής ανάγνωσης του σ.ν. σας, και συμμετέχοντας επί 8 συναπτά έτη στα Δ.Σ.των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων , Δημοτικού και Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου , λαμβάνοντας δε, υπ΄όψιν και τα σχόλια , τις προτάσεις, τις ενστάσεις και την εν γένει κριτική στο άρθρο 18 και τις ειδικές παραγράφους του, έχω να προτείνω τα ακόλουθα :
    Αλλαγή των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 18 , ώστε ξεκάθαρα να προβλέπεται , ότι η εισαγωγή των μαθητών της Γ΄γυμνασίου των Πειραματικών Γυμνασίων ή των Προτύπων Γυμνασίων στο Πρότυπο Λύκειο να γίνεται άνευ εξετάσεων .
    Το σκεπτικό της ανωτέρω πρότασης ενισχύεται από την όλη διδακτική εμπειρία,τις συνεχείς εξετάσεις δεξιοτήτων και λοιπών διαγωνισμάτων,τη διδαχή της ύλης και των τριών τάξεων του γυμνασίου πέραν των σχολικών βιβλίων με σημειώσεις καθηγητών , τη συμμετοχή των μαθητών επί τριετία σε ομίλους και εξειδικευμένα διδακτικά σεμινάρια,την παρουσίαση εκ μέρους των μαθητών δεκάδων ατομικών και ομαδικών εργασιών σε όλα τα αντικείμενα ξεχωριστά κάθε μαθήματος.
    Στο άρθρο 18 παρ. 5 να γίνει η απαραίτητη πρόβλεψη – αλλαγή, ώστε να δικαιωθεί το επί σειρά ετών , λογικό και νόμιμο, αίτημα γονέων και κηδεμόνων, των μαθητών ΠΕΙ.Σ. ή Π.Σ,για δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , πρός και από το σχολείο τους επιδεικνύοντας την κάρτα Μαθητού/τριας, που εκδίδεται από την Δ/νση του αντίστοιχου ΠΕΙ.Σ. ή Π.Σ.
    Εχει υπολογιστεί ότι η δαπάνη μεταφοράς του κάθε μαθητή/τριας από και προς το ΠΕΙ.Σ. ή Π.Σ. υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων ευρώ για κάθε διδακτικό έτος, ποσό δυσβάστακτο για κάθε οικογένεια μαθητή που έχει το συνταγματικό δικαίωμα να απολαμβάνει δωρεάν παιδεία.

    Με εκτίμηση,
    ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΑΡΙΒΙΑΝΑΚΗΣ
    Δικηγόρος , Αντιπρόεδρος Δ.Σ.του
    Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης

  • 5 Μαΐου 2020, 17:13 | Δ. Γ. (μαθητής προτύπου)

    Το νομοσχέδιο αυτό έχει σκοπό να προβάλει την αριστεία, αγνοώντας τελείως τον ψυχολογικό παράγοντα. Το γεγονός ότι και εμείς είμαστε άνθρωποι.
    Όταν τελείωσα το δημοτικό, έδωσα εξετάσεις για να συμπεριληφθώ στους 112 της Ιωνιδείου μόνο και μόνο για να είμαι στο ίδιο σχολείο με τον καλύτερό μου φίλο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ το πόσο σημαντικό είναι αυτό το σχολείο για την διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας.
    Δυστυχώς αυτός ο φίλος μου δεν τα κατάφερε, εγώ όμως αποφάσισα να μην αφήσω μια τέτοια ευκαιρία ζωής να πάει χαμένη. Για έναν ολόκληρο χρόνο δεν είχα ούτε έναν φίλο. Στην φετινή χρονιά άρχισα να δημιουργώ παρέες…
    Και τώρα έρχεστε εσείς να μου τις πάρετε. Οι όροι όταν μπήκα στο σχολείο ήταν εξαετής φοίτηση. Με ποιο δικαίωμα λοιπόν εσείς σπάτε αυτόν τον όρο.
    Θα σας άρεσε εσάς όταν βγήκατε στην κυβέρνηση να σας έλεγαν στα δύο χρόνια ότι πρέπει να αποσυρθείτε;
    Νομίζω ότι είναι ακριβώς το ίδιο
    Ευελπιστώ να αλλάξετε σύντομα την απόφασή σας.