Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 3 Μαΐου 2020, 12:45 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Αδιανόητη η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά το πρώτο προάγει την κριτική σκέψη και το δεύτερο την αποστήθιση/παπαγαλία!!!!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 12:41 | Βενετία Μπαρμποπούλου

    Πραγματικά η γνώση είναι δύναμη.
    Ήδη από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, η γνώση ταυτίστηκε με την επιστήμη και χάριν αυτής η ανθρωπότητα πήρε το δρόμο της προόδου. Οι Κοινωνιολόγοι, ως επιστήμονες, έχουμε εμβαπτιστεί σε αυτό το δρόμο του ορθολογισμού και της επιστημονικότητας.
    Αν κάποιοι θεωρούν ότι κατέχουν «το παπικό πρωτείο μεταξύ των θεωρητικών επιστημών» και μάλιστα προτίθενται να το παραχωρήσουν υπό όρους, καλό είναι να θυμούνται τα εξής:
    1. Αφενός, τα θρησκευτικά αξιώματα είναι ίδιον μιας προ πολλού ξεπερασμένης και σκοτεινής περιόδου της ανθρωπότητας, κατά την οποία οι έχοντες τα παπικά πρωτεία (και ομιλούντες τη λατινική γλώσσα), επέβαλαν σε βασανιστήρια όσους έβρισκαν το σθένος να υπερασπιστούν τη νεότευκτη τότε επιστήμη.
    2. Αφετέρου, οποιαδήποτε αιτίαση ύπαρξης εγκαλεί εγκαθιδρυμένα πρωτεία βάσει παραδοσιακών προνομίων «μακραίωνου παρελθόντος» αντιτίθεται στον επιστημονικό λόγο, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε λογικές επιχειρηματολογίες βασισμένες σε αυστηρές μεθόδους. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που η επιστημονική γνώση έχει αποδειχθεί τόσο επωφελής για την ανθρωπότητα.
    Η Κοινωνιολογία ως επιστημονικός κλάδος προβάλει τις επιστημονικά αποκτηθείσες γνώσεις της και μόνον. Ο λόγος δε που αρθρώνει βασίζεται στις αρχές της επιστήμης. Και μάλιστα μιας επιστήμης που μας αφορά όλους ως κοινωνικά όντα.
    Αντίθετα, η εμπάθεια που αναδύει η σύνθεση κειμένων όσων εκπροσώπων γνωστικών αντικειμένων εμφορούνται από μεγαλεία μεταφυσικού τύπου, φανερώνει τις αντιεπιστημονικές και αντιδραστικές καταβολές των συγγραφέων τους, οι οποίοι υπολείπονται της στοιχειώδους έστω επιστημονικής αβρότητας που υπαγορεύει να υπογράφουμε τα κείμενά μας, εφόσον φυσικά διαθέτουμε «βαθιά επίγνωση του εκπαιδευτικού λειτουργήματος που μας διακρίνει».
    Ως φόρο τιμής στον κλάδο που ανέδειξε λαμπρούς διανοητές του παρελθόντος, θυμίζω ότι «τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιες εποχές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:32 | ΕΛΛΗΝΑΣ_1

    Η αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από εκείνο της Κοινωνιολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η επαναφορά τους όμως, όπως διαφαίνεται από τη βούληση του Υπουργείου, είναι πρό των πυλών. Η αλήθεια είναι ότι στο ελληνικό σχολεία διάφορα μαθήματα διδάσκονται με έναν παντελώς άθλιο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο. Αν ψάχναμε έναν βασιλιά σε όλη αυτή την απαράδεκτη συνθήκη, τότε θα τον βρίσκαμε στα Λατινικά. Και αν όχι από όλα τα μαθήματα, τότε σίγουρα από τα φιλολογικά.
    Το μάθημα είναι αφημένο και μπολιασμένο με μια εμμονή στον γραμματικό τύπο και με μια παράλληλα πλήρη αδιαφορία για το κείμενο. Οι μαθητές, λοιπόν, μπαίνουν στο κυνήγι εκμάθησης μιας νεκρής γλώσσας η οποία απλά είναι η επίφαση για να μάθουν ουσιαστικά ένα σύνολο σημείων και κάποιους αποκομμένους γλωσσικούς τύπους. Αν για άλλα μαθήματα η αποστήθιση γίνεται μια βολική και ασφαλής συνθήκη, στα Λατινικά γίνεται μια συνθήκη απαραίτητη. Σχεδόν αυτοσκοπός. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο παρά μόνο να αποστηθίσεις τις μεταφράσεις -λέξη προς λέξη χωρίς καν να κοιτάς το πρωτότυπο- και μετά να αποστηθίσεις καταλήξεις και συντακτικούς τύπους. Οι μαθητές πολύ συχνά μάθαιναν απ’έξω ολόκληρα συντακτικά κειμένων προκειμένου να πάνε να γράψουν.
    Ίσως τελικά, ο μόνος λόγος που υπάρχει το μάθημα των Λατινικών με την παρούσα μορφή είναι ότι βολεύει απίστευτα πολύ στο σύστημα εξέτασης των πανελληνίων. Κουκιά μετρημένα. Οι αποστάσεις μεταξύ των βαθμολογητών είναι απειροελάχιστες, σε αντίθεση πχ με το τελείως άβολο για τέτοιου τύπου εξέταση μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ίδια η γλώσσα, τα λατινικά, λειτουργεί απλώς σαν database για εφαρμογή γλωσσικών ασκήσεων. Σαν κομμάτι από IQ τεστ που κατεβάζεις τζάμπα από το διαδίκτυο, όταν βαριέσαι.
    Επιπλέον η κοινωνιολογία αποτελεί βασικό μάθημα σε διάφορες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου όπως Νομικες-Ψυχολογια-Διεθνων και ευρωπαικών σπουδών καθως και σε οικονομικες σχολές αλλα και στο μαρκετιγκ και την διοικηση επιχειρήσεων!

  • 3 Μαΐου 2020, 12:24 | Γίαννης

    Ως γονέας διαβάζοντας τα σχόλια στη διαβούλευση φτάνω στα παρακάτω συμπεράσματα:
    1. Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Κοινωνιολογίας και Λατινικών, ως διαφορετικά γνωστικά πεδία καλύπτουν διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών για την εισαγωγή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    2. Η πλευρά των φιλολόγων προσπαθεί να διατηρήσει μια σύγκρουση με την κοινωνιολογία, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα ως προς το τι εξυπηρετεί το μάθημα των λατινικών στους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.
    3. Η μερίδα του λέοντος στο πρώτο επιστημονικό πεδίο είναι υπέρ της κοινωνιολογίας, από τα 315 Πανεπιστημιακά Τμήματα στο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών τα λατινικά διδάσκονται στα 132. Η κοινωνιολογία διδάσκεται στα υπόλοιπα 183 – δηλαδή στα περισσότερα του εν λόγω πεδίου – και μάλιστα στα 73 ως υποχρεωτικό μάθημα.
    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/320403_epistoli-epistimonon-stin-ypoyrgo-paideias-gia-tin-koinoniologia
    4. Υπάρχει κάποια στρέβλωση στο νομοσχέδιο αντί τα επιστημονικά πεδία να έχουν ως πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εκείνα (κοινωνιολογία) που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα του επιστημονικού πεδίου, προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, ότι χρειάζεται να εξετάζονται οι μαθητές σε μαθήματα (λατινικά) που καλύπτουν το μικρότερο φάσμα στο επιστημονικό πεδίο.
    5. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα παιδιά μου θα σπουδάσουν ψυχολογία και πολιτικές επιστήμες και το δημόσιο σχολείο θα τους παρέχει εκπαίδευση άσχετη με τις κοινωνικές επιστήμες.
    Το μάθημα τον λατινικών θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό μόνο για τις κλασσικές σπουδές ως μάθημα επιλογής, όπως συμβαίνει και με τις ξενόγλωσσες φιλολογίες (π.χ. Αγγλικά για την αγγλική φιλολογία).
    Τα πράγματα θα πρέπει να τα δούμε αντικειμενικά και όχι πως θα καλύψουν οι φιλόλογοι τις ώρες τους στο δημόσιο σχολείο. Ναι στη διατήρηση της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:18 | ΜΠΟΥΡΑ Π.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Σε ένα ταχύτατο μεταβαλλόμενο κόσμο που μαστίζεται από κρίσεις υγειονομικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως μάθημα Κατεύθυνσης των Ανθρωπιστικών Σπουδών, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στη βαθύτερη κατανόηση και ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, καθώς και στην ενεργοποίηση – παρότρυνση των μαθητών, ώστε να λειτουργήσουν ως ενεργοί πολίτες της σύγχρονης κοινωνίας. Γι’ αυτό υπάρχει η αναγκαιότητα της διατήρησης του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

    Καλούμε το Υπουργείο να επαναξιολογήσει τη στάση του και να ανακαλέσει την αδικαιολόγητη απόφασή του για την αφαίρεση του μαθήματος και αντικατάστασή του από το μάθημα των Λατινικών.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:14 | Βασιλης Γρ.

    Στον ανθρωπιστικό προσανατολισμό τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές είναι κοινωνικών, πολιτικών, νομικών, ανθρωπολογικών. διεθνολογικών, δημοσιογραφικών,κ.ά. σπουδών και τα τρία πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι Γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία. Το τέταρτο πρέπει να παραμείνει η Κοινωνιολογία.

    καποια στιγμη εκτος απο καλους γνώστες της γλωσσας , πρέπει το Ελληνικό συστημα παιδείας να παρέχει στη κοινωνια μαθητες.. φοιτητες.. πολιτες με κριση!!

  • 3 Μαΐου 2020, 12:14 | George Papazoglou

    Η αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από εκείνο της Κοινωνιολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η επαναφορά τους όμως, όπως διαφαίνεται από τη βούληση του Υπουργείου, είναι πρό των πυλών…η αλήθεια είναι ότι στο ελληνικό σχολείο διάφορα μαθήματα διδάσκονται με έναν παντελώς άθλιο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο. Αν ψάχναμε έναν βασιλιά σε όλη αυτή την απαράδεκτη συνθήκη, τότε θα τον βρίσκαμε στα Λατινικά. Και αν όχι από όλα τα μαθήματα, τότε σίγουρα από τα φιλολογικά.Το μάθημα είναι αφημένο και μπολιασμένο με μια εμμονή στον γραμματικό τύπο και με μια παράλληλα πλήρη αδιαφορία για το κείμενο.
    Οι μαθητές, λοιπόν, μπαίνουν στο κυνήγι εκμάθησης μιας νεκρής γλώσσας η οποία απλά είναι η επίφαση για να μάθουν ουσιαστικά ένα σύνολο σημείων και κάποιους αποκομμένους γλωσσικούς τύπους. Αν για άλλα μαθήματα η αποστήθιση γίνεται μια βολική και ασφαλής συνθήκη, στα Λατινικά γίνεται μια συνθήκη απαραίτητη. Σχεδόν αυτοσκοπός. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο παρά μόνο να αποστηθίσεις τις μεταφράσεις -λέξη προς λέξη χωρίς καν να κοιτάς το πρωτότυπο- και μετά να αποστηθίσεις καταλήξεις και συντακτικούς τύπους. Οι μαθητές πολύ συχνά μάθαιναν απ’έξω ολόκληρα συντακτικά κειμένων προκειμένου να πάνε να γράψουν.
    Ίσως τελικά, ο μόνος λόγος που υπάρχει το μάθημα των Λατινικών με την παρούσα μορφή είναι ότι βολεύει απίστευτα πολύ στο σύστημα εξέτασης των πανελληνίων. Κουκιά μετρημένα. Οι αποστάσεις μεταξύ των βαθμολογητών είναι απειροελάχιστες, σε αντίθεση πχ με το τελείως άβολο για τέτοιου τύπου εξέταση μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ίδια η γλώσσα, τα λατινικά, λειτουργεί απλώς σαν database για εφαρμογή γλωσσικών ασκήσεων. Σαν κομμάτι από IQ τεστ που κατεβάζεις τζάμπα από το διαδίκτυο, όταν βαριέσαι.
    Η κοινωνιολογία μπορεί να λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος του παρόντος με το παρελθόν και το μέλλον: κανένα παρελθόν δεν εγγράφεται επιτυχώς στη συλλογική μνήμη ενός λαού, αν είναι ανιστόρητος και κανένα μέλλον δε μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική αλλαγή, εάν οι πολίτες της δεν είναι επαρκώς ευαίσθητοι σε κοινωνικά ζητήματα. Η μελέτη του κοινωνικού κόσμου και των προβλημάτων του είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατί κάθε γενιά καλείται να έρθει αντιμέτωπη με αυτά αλλά και να δώσει λύσεις συμβάλλοντας στην κληροδότηση ενός καλύτερου κόσμου για τις επόμενες γενιές.
    Τέλος περα του γνωστικού παράγοντα…η κοινωνιολογία αποτελεί ένα βασικό μαθημα σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα που ανήκουν στο 1ο επιστημονικό πεδίο ( Νομικη-Διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών-ψυχολογια κ.α σε αντίθεση με τα Λατινικά που δν συναντάτε σε κανένα προγραμμα σπουδών κάποιας σχολής…
    Επιπλέον η κοινωνιολογία αποτελεί κύριο μαθημα και σε σχολες του 4ου πεδίου όπως για παράδειγμα
    Οικονομικών επιστημων-Διοίκηση επιχειρήσεων-Μάρκετιγκ-Μανατζεμεντ
    Εν τελεί τα Λατινικά αποτελούν μια γλωσσα με λαμπρό παρελθόν αλλά ανύπαρκτο παρόν…😘👊

  • 3 Μαΐου 2020, 12:12 | Γιώργος παπ

    Η αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από εκείνο της Κοινωνιολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η επαναφορά τους όμως, όπως διαφαίνεται από τη βούληση του Υπουργείου, είναι πρό των πυλών…η αλήθεια είναι ότι στο ελληνικό σχολείο διάφορα μαθήματα διδάσκονται με έναν παντελώς άθλιο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο. Αν ψάχναμε έναν βασιλιά σε όλη αυτή την απαράδεκτη συνθήκη, τότε θα τον βρίσκαμε στα Λατινικά. Και αν όχι από όλα τα μαθήματα, τότε σίγουρα από τα φιλολογικά.Το μάθημα είναι αφημένο και μπολιασμένο με μια εμμονή στον γραμματικό τύπο και με μια παράλληλα πλήρη αδιαφορία για το κείμενο.
    Οι μαθητές, λοιπόν, μπαίνουν στο κυνήγι εκμάθησης μιας νεκρής γλώσσας η οποία απλά είναι η επίφαση για να μάθουν ουσιαστικά ένα σύνολο σημείων και κάποιους αποκομμένους γλωσσικούς τύπους. Αν για άλλα μαθήματα η αποστήθιση γίνεται μια βολική και ασφαλής συνθήκη, στα Λατινικά γίνεται μια συνθήκη απαραίτητη. Σχεδόν αυτοσκοπός. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο παρά μόνο να αποστηθίσεις τις μεταφράσεις -λέξη προς λέξη χωρίς καν να κοιτάς το πρωτότυπο- και μετά να αποστηθίσεις καταλήξεις και συντακτικούς τύπους. Οι μαθητές πολύ συχνά μάθαιναν απ’έξω ολόκληρα συντακτικά κειμένων προκειμένου να πάνε να γράψουν.
    Ίσως τελικά, ο μόνος λόγος που υπάρχει το μάθημα των Λατινικών με την παρούσα μορφή είναι ότι βολεύει απίστευτα πολύ στο σύστημα εξέτασης των πανελληνίων. Κουκιά μετρημένα. Οι αποστάσεις μεταξύ των βαθμολογητών είναι απειροελάχιστες, σε αντίθεση πχ με το τελείως άβολο για τέτοιου τύπου εξέταση μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ίδια η γλώσσα, τα λατινικά, λειτουργεί απλώς σαν database για εφαρμογή γλωσσικών ασκήσεων. Σαν κομμάτι από IQ τεστ που κατεβάζεις τζάμπα από το διαδίκτυο, όταν βαριέσαι.
    Η κοινωνιολογία μπορεί να λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος του παρόντος με το παρελθόν και το μέλλον: κανένα παρελθόν δεν εγγράφεται επιτυχώς στη συλλογική μνήμη ενός λαού, αν είναι ανιστόρητος και κανένα μέλλον δε μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική αλλαγή, εάν οι πολίτες της δεν είναι επαρκώς ευαίσθητοι σε κοινωνικά ζητήματα. Η μελέτη του κοινωνικού κόσμου και των προβλημάτων του είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατί κάθε γενιά καλείται να έρθει αντιμέτωπη με αυτά αλλά και να δώσει λύσεις συμβάλλοντας στην κληροδότηση ενός καλύτερου κόσμου για τις επόμενες γενιές.
    Τέλος περα του γνωστικού παράγοντα…η κοινωνιολογία αποτελεί ένα βασικό μαθημα σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα που ανήκουν στο 1ο επιστημονικό πεδίο ( Νομικη-Διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών-ψυχολογια κ.α σε αντίθεση με τα Λατινικά που δν συναντάτε σε κανένα προγραμμα σπουδών κάποιας σχολής…
    Επιπλέον η κοινωνιολογία αποτελεί κύριο μαθημα και σε σχολες του 4ου πεδίου όπως για παράδειγμα
    Οικονομικών επιστημων-Διοίκηση επιχειρήσεων-Μάρκετιγκ-Μανατζεμεντ
    Εν τελεί τα Λατινικά αποτελούν μια γλωσσα με λαμπρό παρελθόν αλλά ανύπαρκτο παρόν…😘👊

  • 3 Μαΐου 2020, 12:07 | Laki Teachers

    κα Υπουργέ,
    ο ενιαίος κλάδος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ΠΕ78 αποτελείται από πληθώρα επιστημονικών ειδικοτήτων όπως Κοινωνιολόγοι, Ανθρωπολόγοι (πρώην ΠΕ10), Πολιτικοί Επιστήμονες, Νομικοί(πρώην ΠΕ13, όπως κι εσείς), Διεθνολόγοι, απόφοιτοι Δημόσιας Διοίκησης και πολλών ακόμα πανεπιστημιακών τμημάτων.
    Όλοι αυτοί φέτος είχαν την τιμή και την χαρά (ναι, ΧΑΡΑ) να διδάξουν με ενθουσιασμό ένα πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, το μοναδικό, μετά από πάρα πολλά χρόνια. Τιμή, για το αίσθημα ευθύνης που τους ανέθεσε η Πολιτεία. Χαρά και ενθουσιασμό να διδάσκουν – ένα παραγκωνισμένο έως απαξιωμένο μέχρι φέτος – αντικείμενο σε αίθουσες με μάτια, αυτιά και μυαλό μαθητών να κρέμονται από τα χείλη των δασκάλων τους. Όποιος ΠΕ78 δίδαξε κοινωνιολογία την φετινή χρονιά σε σχολείο ή φροντιστήριο ένοιωσε πρωτόγνωρα γι αυτόν και ανεκτίμητα συναισθήματα, δεδομένα ίσως εδώ και χρόνια για άλλους κλάδους εκπαιδευτικών που διδάσκουν 2 και 3 και 4 ακόμα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
    Δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στην χρησιμότητα της κοινωνιολογίας ως επιστήμη (και δεν είναι ούτε αριστερή – ούτε δεξιά, απλά επιστήμη είναι). Η πληθώρα των πανεπιστημιακών σχολών (πάνω από 185) που διδάσκεται το αντικείμενο και τα οφέλη από την διδασκαλία του ως εξεταζόμενο μάθημα για τον πνευματικό κόσμο των μαθητών συνηγορούν ήδη σε αυτή την κατεύθυνση. Γι αυτό και το ζήτημα επιλογής Λατινικά ή Κοινωνιολογία θα πρέπει να τίθεται ανάλογα με το αντικείμενο των πανεπιστημιακών σχολών και να υπάρχουν και τα δυο μαθήματα στις εισαγωγικές εξετάσεις.
    Κα Υπουργέ καλούμε να παραμείνει η κοινωνιολογία – ή έστω ένα μάθημα κοινωνικών επιστημών – ως πανελλαδικά εξεταζόμενο ώστε:
    – να μην στερήσετε την παραπάνω δυνατότητα των ΠΕ78 να προσφέρουν στα σχολειά μας όλα όσα ξέρουν και μπορούν και να αντλούν τη χαρά της δημιουργικής διδασκαλίας.
    – να μην στερήσετε από τα παιδιά μας τη δυνατότητα για πολύπλευρη ανάπτυξη των (κοινωνικών) δεξιοτήτων και της προσωπικότητάς τους.
    – να μην στερήσετε από την κοινωνία και την Πολιτεία τη δυνατότητα εφοδιασμού της με σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.
    -Σε όσους σας κατηγορούν ότι στην πραγματικότητα επιδιώκετε το αντίθετο: να μην στερήσετε από την κυβέρνησή σας την καλύτερη ευκαιρία να τους αποδείξει ότι κάνουν λάθος.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:06 | Bασιλικη Α.

    Είμαι υπέρ της επαναφοράς των λατινικών ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Αναβαθμιστε τα μην τα καταργείτε, γιατί όπως ορθά διατυπώνεται και στο σχολικό εγχειρίδιο «Στα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες η παρουσία της Λατινικής είναι κυρίαρχη: όροι και έννοιες που κατά
    τη διάρκεια δεκάδων αιώνων διαμορφώθηκαν – συχνά από ελληνικές
    ρίζες – στη δυτική Ευρώπη χρησιμοποιούνται σήμερα στη γλώσσα των
    μορφωμένων και στον έντυπο λόγο και αποτελούν έναν κατά κάποιο
    τρόπο ιδιαίτερο και πλούσιο σε περιεχόμενο πολιτιστικό κώδικα».

  • 3 Μαΐου 2020, 11:54 | Γιώργος

    Δεδομένου ότι πρόκειται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει φυσικά να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες της. Νομίζω ότι απατώνται όσοι νομίζουν ότι μία γλώσσα μπορεί να διδαχτεί ξαφνικά στα τεράστια ακροατήρια των Πανεπιστημίων μας μέσα σε ένα ή δύο εξάμηνα. Δυστυχώς, για λόγους που δεν χρειάζεται να συζητηθούν εδώ, το Τμήμα Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, παραδείγματος χάρη, διαθέτει μόνο 9-10 μαθήματα Λατινικών (υποχρεωτικά μόνο τα 8 και μόνο για την κατεύθυνση Κλασικής Φιλολογίας). Αν το ένα ή τα δύο από αυτά (Α και Β εξάμηνο) «χαθούν» για να διδαχθούν οι φοιτητές χωρίς καμία βάση την λατινική γλώσσα, οι φοιτητές θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες για επαφή με την Λατινική Λογοτεχνία, την οποία θα αναγκαστούν μάλιστα να μελετήσουν με αρκετές δυσκολίες λόγω ελλιπούς εξοικείωσης με την γλώσσα. Αντίθετα, θεωρώ πιο εφικτό να εξοικειωθεί κανείς με βασικές αρχές, πορίσματα, εκπροσώπους κ.λπ. μιας επιστήμης, όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστημιακά Τμήματα με τα Εισαγωγικά μαθήματα. Η γνώση λατινικών είναι απαραίτητη για τα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών και όχι μόνο. Ας μην καταφέρουμε ακόμη ένα πλήγμα στις Κλασικές Σπουδές.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:54 | Δήμος Ντ.

    Εξαιρετική επιλογή η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Ωστόσο, κρίνεται επιβεβλημένη η αλλαγή προσανατολισμού στη διδασκαλία και την εξέτασή του, με τη συγγραφή ενός νέου σχολικού εγχειριδίου με επιλογή κειμένων κλιμακούμενης δυσκολίας από τα corpora των μειζόνων Λατίνων ποιητών και πεζογράφων, το οποίο θα ενισχύει τη λατινογνωσία των μαθητών.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:50 | Ναταλία Μ.

    Η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών κρίνεται αναγκαία και για τη διδασκαλία και για την εξέταση του μαθήματος στα συναφή γνωστικά αντικείμενα. Η λατινική λογοτεχνία διαμορφώθηκε υπό τη γόνιμη επιρροή της αρχαίας ελληνικής χωρίς να αποτελεί άγονη μίμησή της. Και οι δύο μαζί εκφράσεις της αρχαιότητας αναβίωσαν στην εποχή της Αναγέννησης που οδήγησε στον σύγχρονο δυτικό κόσμο και την κουλτούρα του. Η οποιαδήποτε συζήτηση περί της αναγκαιότητας των λατινικών σπουδών θα ήταν μάλλον δείγμα αμάθειας.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:45 | Νικόλας

    Αξίοτιμη κ. Κεραμέως είστε Υπουργός Παιδείας στο σύνολο της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) και θα πρέπει να ξεκινάτε από την ίδια αφετηρία για όλες τις βαθμίδες, για όλους τους μαθητές και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Υποκειμενικά κριτήρια σε υπουργό παιδείας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση δεν χωρούν, η θεσμικά επιβεβλημένη στάση των ίσων αποστάσεων από την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Γ Λυκείου πρέπει να κρατηθεί στο ακέραιο.Πολύ εύστοχα δίνετε το δικαίωμα επιλογής μεταξύ Μαθηματικών-Βιολογίας στους μαθητές/μαθήτριες των θετικών σπουδών, παραλείψατε όμως το δικαίωμα επιλογής Κοινωνιολογίας-Λατινικών από τους μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι μαθητές/μαθήτριες στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των μαθητών/μαθητριών των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Θετικών Σπουδών.Εντέχνως στο πολυνομοσχέδιο αλλάξατε και τον όνομα του πρώτου επιστημονικού πεδίου από Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε σκέτο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Με αυτές τις αλλαγές κ. Υπουργέ δημιουργείτε ΟΡΦΑΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, αφαιρείτε το γνωστικό αντικείμενο (Κοινωνιολογία), τον σύνδεσμο, μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το πρώτο επιστημονικό πεδίο.Αλήθεια κ. υπουργέ γιατί παραμένουν οι ακόλουθες σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας στο πρώτο επιστημονικό πεδίο;Αφού και το βασικό μάθημα (κοινωνιολογία) που χρειάζονται οι μαθητές/μαθήτριες για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο το καταργείτε και τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού πεδίου αλλάζετε. Όχι κ. υπουργέ δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δημιουργείτε ορφανές επιστήμες, η κάθε επιστήμη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να έχει το γνωστικό της αντικείμενο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.Πραγματικά κ. Υπουργέ ψάχνω να βρω έναν λόγο για να δικαιολογήσω τον τρόπο δράσης σας ως προς την κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, μάταια όμως, κάθε προσπάθεια μου πέφτει στο κενό. Επιστρατεύω ακόμα και τους ιδεατούς τύπους του Βέμπερ, μα τα ψήγματα βοήθειας που μου παρέχουν είναι ελάχιστα.Και πάλι κ. Υπουργέ θα πω, πως είστε Υπουργός ΟΛΗΣ της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, δεν είστε περισσότερο υπουργός τους ενός επιστημονικού κάδου και λιγότερο του άλλου. Αντιμετωπίστε την κοινωνιολογία όπως και τις άλλες επιστήμες, δώστε τη θέση που της αξίζει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:20 | Ευγενία Φασίδου

    Συμφωνώ απόλυτα με την επαναφορά τον λατινικών στα σχολεία

  • 3 Μαΐου 2020, 11:10 | Θεοδόσης Νικολαϊδης

    H γνώση της Λατινικής γλώσσας είναι ένα από τα στοιχεία που μας συνδέουν με την δυτική Ευρώπη. Ο Βιργίλιος, ο Κικέρωνας, ο Σενέκας, ο Αυγουστίνος είναι κολώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν μπορούμε να αγνοούμε, αν θέλουμε να μπορούμε να συνεννοούμεθα με τους εταίρους μας. Η καλή κατανόηση αυτών και άλλων θεμελιωδών κειμένων ―στα μέσα του 17ου αιώνα ο Σπινόζα στα λατινικά έγραφε― προϋποθέτει τη γνώση της γλώσσας. Δάσκαλοι που θα διδάξουν την ευρωπαϊκή ιστορία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ερευνητές που θα βαθύνουν τη γνώση του, θα λείψουν αν καταργηθεί η διδασκαλία της Λατινικής γλώσσας. Μετά από μερικά χρόνια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες· δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να διδάξουν με επάρκεια την ευρωπαϊκή ιστορία κι οι επόμενες γενηές θα αγνοούν όχι μόνο τον Βιργίλιο και τον Αυγουστίνο αλλά και τον Δάντη και τον Σαίξπηρ.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:06 | Μαρία Π.

    Η επαναφορά των Λατινικών είναι σημαντική και αναγκαία καθώς έχουν χρησιμότητα όχι μόνο στις ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά και στις θετικές. Ως επιστήμονας-ερευνήτρια βιολογικών επιστημών καθημερινά χρησιμοποιώ τα λατινικά όταν για παράδειγμα αναφέρομαι στις επιστημονικές ονομασίες ειδών, γενών, οικογενειών, Τάξεων οργανισμών. Επιπλέον, οι φοιτητές μου (αν και φοιτητές μη ανθρωπιστικών επιστημών) διδάσκονται τα παραπάνω και καλούνται να αναγνώσουν και να κατανοήσουν κείμενα στα οποία χρησιμοποιούνται λατινικοί όροι. Δεν μπορώ να φανταστώ επομένως ένα σχολείο στο οποίο δεν διδάσκονται τα Λατινικά, όταν μάλιστα αποτελούν δεδομένη γνώση σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού ακόμη και για φοιτητές μη ανθρωπιστικών επιστημών. Στο αντικείμενό μου η γνώση της ταυτότητας ενός οργανισμού (της επιστημονικής – λατινικής του ονομασίας) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή αντιμετώπισή του (αν αποτελεί για παράδειγμα έναν βλαβερό οργανισμό π.χ. βλαβερό βακτήριο) ή την ορθή χρήση του (αν αποτελεί για παράδειγμα έναν ωφέλιμο οργανισμό). Επιπλέον, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή επικοινωνία σε επιστημονικά ζητήματα μεταξύ επιστημόνων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας (όπως προανέφερα χρησιμοποιούμε όρους στα Λατινικά). Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι η επαναφορά των Λατινικών είναι απαραίτητη για την υποστήριξη όχι μόνο των ανθρωπιστικών, αλλά και των θετικών επιστημών.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:03 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    «Τα Λατινικά αποτελούν το μοναδικό μη ελληνικό μάθημα αρχαιογνωσίας με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προάγουν τη γνώση των μαθητών/μαθητριών για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, συντελώντας καθοριστικά στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής ιδέας μέσω της γνωριμίας τους με μια γλώσσα και έναν πολιτισμό που αποτέλεσε και αποτελεί βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με διαρκή και διαχρονική επίδραση. Τόσο η εκμάθηση της λατινικής γλώσσας όσο και η μελέτη της λατινικής λογοτεχνίας και του ρωμαϊκού πολιτισμού αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να διαμορφώσουν οι Έλληνες μαθητές και οι Ελληνίδες μαθήτριες ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτισμική ταυτότητα. Ενισχύουν παράλληλα την αίσθηση των δεσμών και της συνέχειας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με τον ρωμαϊκό και τον βυζαντινό.»
    Κοσμητεία Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ
    ΠΗΓΗ:
    https://www.foititikanea.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD/12862-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82

  • 3 Μαΐου 2020, 10:59 | NIKOS ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

    Eίναι απαράδεκτη η αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία στους μαθητές να σκεφτούν και να ερευνήσουν το ραγδαία μεταβαλλομενο σύγχρονο κόσμο και τα προβλήματα του. Είναι μια γνώση που μπορούν να αξιοποιήσουν σε πολλά επαγγελματικά πεδία.

  • 3 Μαΐου 2020, 10:48 | ΕΙΡΗΝΗ Γ

    Τάσσομαι υπέρ της διατήρησης του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στη Γ Λυκείου όχι μόνο γιατί αποτελεί κατα κύριο λόγο την βάση των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών αλλά και γιατί με αυτή την κίνηση οδηγείτε στην ανεργία πολλόυς συναδέλφους της ειδικότητας ΠΕ78!!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 10:23 | Αναστασία

    Τόσο τα λατινικά όσα και η κοινωνιολογία είναι δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, τα οποία καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες στους υποψηφίους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα λατινικά δεν μπορούν να βοηθήσουν τους υποψηφίους μαθητές που ενδιαφέρονται για σχολές νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, εν αντιθέσει με την κοινωνιολογία που θα προετοιμάσει τους υποψηφίους. Φέτος για πρώτη φορά το μάθημα της κοινωνιολογίας αποτελεί πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα παιδιά στο μάθημα της κοινωνιολογίας βρήκαν ενδιαφέρον καθώς ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε αλλαγή, αλλά και να σεβαστούμε τους μαθητές μας. Υπάρχουν τόσες ενστάσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς για την παραμονή της κοινωνιολογίας στις πανελλήνιες, τις οποίες θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη.

  • 3 Μαΐου 2020, 10:12 | Αθανασία

    Η κοινωνιολογία είναι ένα απαραίτητο μάθημα που θα βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την κοινωνική πραγματικότητα, καθώς τους δίνει εφόδια για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους. Βοηθά τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις σχολές που ανήκουν στις κοινωνικές, πολιτικές και νομικές σχολές. Με αυτή τη λογική η κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.

  • 3 Μαΐου 2020, 10:10 | Κώστας Μπέλλος

    Επιλέγει το υπουργείο παιδείας, χωρία καμία αιτιολόγηση, όπως αποτυπώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, τούτη τη στιγμή που όλη η κοινωνία έχει κατακλυστεί με αισθήματα φόβου και ανασφάλειας, να καταργήσει ένα μάθημα που, μεταξύ άλλων :
    -Εξηγεί τη σπουδαιότητα της διαδικασίας κοινωνικοποίησης ενός ανθρώπου (τη συναναστροφή με τις μικρότερες ή τις μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες και τη σχέση αλληλεπίδρασης, σχέση τόσο σημαντική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας) αυτές τις ώρες του εγκλεισμού, της απομάκρυνσης από τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειας (3ο κεφ. του διδασκόμενου βιβλίου).
    -Δείχνει πως τέτοιες βίαιες και έντονες μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων δημιουργούν σε πολλούς από αυτούς συναισθήματα ματαιότητας ή απελπισίας (Ντυρκέμ, σελ. 20).
    – Προβάλει τις νέες μορφές απασχόλησης που εισήγαγε η χρήση νέων τεχνολογιών (πχ τηλεργασία) και βοηθάει τον μαθητή να αναγνωρίσει τα οφέλη της αλλά και να εξετάσει το με ποιο τρόπο αυτές οι νέες μορφές να μετατραπούν σε «γκρίζες» μορφές εργασίας, μορφές που δεν παρέχουν στους εργαζόμενους τα ίδια εργασιακά δικαιώματα (σελ. 114). Κατά τον ίδιο τρόπο οι μαθητές γνώριζαν, μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος, τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, αλλά μπορούσαν, ταυτόχρονα, να συμπεράνουν ότι αυτή μειώνει τον άμεσο και προσωπικό χαρακτήρα της παρεχόμενης εκπαίδευσης (σελ. 102).
    -Δίνει παραδείγματα των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, έτσι όπως αποτυπώνονται στις σύγχρονες κοινωνίες (σελ.99), αλλά και εξηγεί με ποιο τρόπο η ένταξη ενός ατόμου στο εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από προκαταλήψεις και στερεότυπα, αντιλήψεις και νοοτροπίες που εμποδίζουν την ατομική και, κατά συνέπεια, κοινωνική ανάπτυξη (σελ. 101).
    -Εντοπίζει κοινωνικά φαινόμενα όπως η ανισότητα, η φτώχεια και η ανεργία, δίνει εξήγηση στις αιτίες δημιουργίας τους αλλά και παραθέτει προτάσεις αντιμετώπισής τους (σελ. 118-128).
    -Εξετάζει φαινόμενα όπως η μετανάστευση, αλλά και ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, αναδεικνύει τα αίτια και τις συνέπειές τους (σελ. 191-206).
    Είναι τόσα πολλά τα όσα θα μπορούσε να γράψει κανείς για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του μαθήματος σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος και το εκπαιδευτικό του σύστημα. Η εμπειρία μου ως εκπαιδευτικού, νομικού (ΠΕ78), σε πολλές βαθμίδες της εκπαίδευσης (δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια και τριτοβάθμια), με έχει φέρει αντιμέτωπο με την έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων, από τους εκπαιδευόμενους, σε σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες. Αντίστοιχα κενά είχα και εγώ όταν ως φοιτητής και μη έχοντας διδαχθεί κοινωνιολογία και πολύ περισσότερο βασικές νομικές γνώσεις εισήλθα στη νομική σχολή. Πολύ περισσότερο, όμως, η έλλειψη γνώσεων κοινωνικών επιστημών «τραυματίζει» την ίδια την κοινωνία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που πανδημία του κορωνοϊού, πέρα από τα υπόλοιπα μεγάλα και παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα, οδηγεί το άτομο να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, τα δικά του προβλήματα, μη αναλογιζόμενος ότι πρόκειται για συλλογικά προβλήματα που απαιτούν συλλογικές λύσεις.

  • 3 Μαΐου 2020, 10:00 | Π.Μ.

    Μην στερήσετε από τους μαθητές και τις μαθήτριες την κοινωνιολογική ματιά, την κοινωνιολογική φαντασία, μην στερήσετε από τους μαθητές και τις μαθήτριες την οπτική του κόσμου…

  • 3 Μαΐου 2020, 09:55 | EYH

    Δεν θα έπρεπε εν μέσω πανδημίας να κατεβεί το πολυνομοσχέδιο.

  • 3 Μαΐου 2020, 09:53 | Δημήτρης Μακρής

    Είναι ιδεοληψία ή συνειδητή επιλογή να περιορίζεται η προοπτική της διαμόρφωσης εγγράμματων, ενεργών, πολιτών?

  • 3 Μαΐου 2020, 09:50 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΟΥ

    ΝΑΙ στην Κοινωνιολογία στις Πανελλήνιες γιατί:
    εφοδιάζει θετικά τους μαθητές για τις μελλοντικές τους επιλογές αναφορικά με συμπεριφορά και δράσεις,
    τους βοηθά να μελετούν τους ‘άλλους’ ως διαφορετικούς και όχι να τους κρίνουν με αξιακά κριτήρια κατώτερους,
    οικοδομεί μια στάση ζωής πιο ενεργή και λιγότερο παθητική,
    ωθεί τους μαθητές στη συμμετοχή από την απλή ακρόαση,
    εξηγεί τις κοινωνικές αλλαγές εφοδιάζοντας τους μαθητές με κριτική σκέψη,
    κατευθύνει μακριά από δόγματα και προκαταλήψεις σε δράση,
    συνεπικουρεί το μάθημα της έκθεσης.
    Η επιστήμη της Κοινωνιολογίας εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία, την οποία μελετά σε όλες της τις εκφάνσεις. Είναι απογοητευτικό να λείπει από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ένα μάθημα που δίνει εξηγήσεις στους μαθητές για σύγχρονα κοινωνικά θέματα, δημιουργώντας κοινωνική προοπτική.
    Αν θέλουμε οι αυριανοί ενήλικες να ζουν σε μια κοινωνία την οποία έστω και λίγο έχουν μελετήσει και όχι απλά ζήσει, το μάθημα της Κοινωνιολογίας έχει θέση στις Πανελλήνιες.

  • 3 Μαΐου 2020, 09:04 | Αθηνά Γκριτζάλα

    Σύμφωνα με τη Γλωσσολογία, η γλώσσα εμπεδώνεται κατά τη μελέτη της συγχρονίας αλλά και της διαχρονίας της. Ως εκ τούτου, ούτε τα Λατινικά, ούτε τα Αρχαία Ελληνικά έχουν «πεθάνει». Εξάλλου, οι βασικές γνώσεις που προσφέρονται στο Λύκειο στους μαθητές της κατεύθυνσης των Ανθρωπιστικών σπουδών, θα τους επιτρέψουν να μελετούν με ευχέρεια κείμενα από το πρωτότυπο. Αυτό είναι το επιστημονικό αντικείμενό τους…
    Σχετικά με την καλλιέργεια ήθους και δημοκρατικής συνείδησης που επιβάλλεται να αποτελεί κορυφαία μέριμνα της εγκύκλιας εκπαίδευσης, αυτή δεν διαμορφώνεται στη Γ΄ Λυκείου και με τις εξετασιοκεντρικές πρακτικές που όλοι γνωρίζουμε.
    Κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτιστα να απασχολεί τη σχολική κοινότητα και δη τις ειδικότητες που εξ ορισμού βρίσκονται εγγύτερα στον στόχο αυτό.

  • 3 Μαΐου 2020, 08:32 | Αφροδίτη Κ.

    Αλήθεια Κυρία Υπουργέ εσείς ως Νομικός που σπουδάσατε στη Σορβόννη διδαχθήκατε λατινικά; Σοβαρά τώρα γελάει όλη η Ευρώπη με το πρόγραμμα σπουδών, που ετοιμάζετε. Καμία επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα, καμία επαφή με τις ανάγκες των μαθητών, καμία επαφή με το επιστημονικό πεδίο. Χατιράκια στους ΠΕ02, στους φροντιστές και στον Άδωνη Γεωργιάδη. Να μην αναρωτιέται κανείς Ποιοι είναι οι «ειδικοι» που σας συμβουλεύουν σε εκπαιδευτικά θέματα. Αναχρονιστες, οπισθοδρομικοί και εμπαθείς άνθρωποι, που βλέπουν την παιδεία ως πεδίο προσωπικών επιδιώξεων και ικανοποίησης συμφερόντων.

  • 3 Μαΐου 2020, 08:28 | Σοφία Τ.

    Τα Λατινικά και η Κοινωνιολογία πρέπει να συνδεθούν με συγκεκριμένες σχολές και να δοθεί στους υποψήφιους η δυνατότητα επιλογής.

  • 3 Μαΐου 2020, 07:51 | Βασίλειος

    Τα Λατινικά ειναι απαιραιτητα να μείνουν και να ξαναεπιστρεψουν στην εκπαίδευση και ως εξεταζόμενο μαθημα φυσικα καθως ειναι απαραίτητο εφόδιο για καποιον που ασχολείται με τις φιλολογικές επιστήμες και τις επιστήμες του γενικότερου πολιτισμού απλα πτοεί να υπάρξει μια αλλαγή να αλλάξει το περιεχόμενο το γραμματικοσυντακτικο του μαθήματος αυτου και να μαθαίνουν τα παιδια την ιστορία της λατινικής λογοτεχνίας καθως το να δουλεύει καποιος ενα κειμενο χωρις να γνωρίζει τον συγγραφέα λατινιστη ειναι ασήμαντο για την απόκτηση γενικής και οχι μονο ειδικής γνώσης του μαθηματος.

  • 3 Μαΐου 2020, 06:39 | Α. Σ.

    Πολύ σημαντική η επιστροφή του μαθήματος των λατινικών.

  • 3 Μαΐου 2020, 05:50 | Πόπη Γ.

    Τι ακριβώς έχουν να προσφέρουν τα λατινικά εν έτη 2020?? Είναι πιο σημαντικό να μαθαίνουν τα παιδιά μία «νεκρή» γλώσσα που δεν χρησιμοποιείται πουθενά κ να τους στερείται το δικαίωμα να αποκτήσουν εφόδια για την σύγχρονη εποχή κ πως να την αντιμετωπίζουν?? Απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να σκέπτονται κ να πράττουν αυτοί για τους ίδιους κ όχι κάποιοι άλλοι για αυτούς, αλλά κ γιατί όχι να αισθάνονται?? Είναι δυνατόν να καταργείται ένα μάθημα -που διδάσκει ουσιαστικά την εξέλιξη ενός ανθρώπου κ την ύπαρξη του σε μία κοινωνία- που υπάρχει στις περισσότερες σχολές ακόμη κ στο εξωτερικό?!

    ΝΑΙ στην ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑ στη Γ’ Λυκείου κ στην
    ΝΑΙ στην ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑ στις Πανελλήνιες εξετάσεις!

  • 3 Μαΐου 2020, 05:42 | Γεώργιος Παπαπέτρου

    Να παραμείνει η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα!

    Οι θεματικές ενότητες του μαθήματος της Κοινωνιολογίας (θεωρίες, μορφές κοινωνικής οργάνωσης, κοινωνικοποίηση και κοινωνικοί θεσμοί, εργασία, αλλοτρίωση, διαπολιτισμικότητα, πόλεμοι κ.ά.) δημιουργούν πολίτες με κριτική σκέψη και έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία του αύριο, αλλά και να διακρίνουν τα κοινωνικά φαινόμενα.

    Οι μαθητές αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, δύνανται να αποδώσουν καλύτερα στο γραπτό λόγο, βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της Έκθεσης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις που βιώνουν στον έξω κόσμο, να τις αναλύσουν και να βρουν τα βαθύτερα αίτια αλλά και πιθανές λύσεις.

    Επίσης, οι μαθητές συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας με άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως φιλοσοφία, ιστορία, θρησκευτικά κ.α. κι έτσι μπορούν να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους.

    Γεώργιος Παπαπέτρου
    Ψυχολόγος, Msc

  • 3 Μαΐου 2020, 05:38 | Αθανασία Αναστασοπούλου

    Να μην καταργηθεί η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.

    Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι βασικό για την παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) , Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τις Σχολές Ψυχολογίας, Δημόσιας Διοίκησης που αποτελούν την πλειονότητα των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

    Επίσης, πολλές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας αλλά και σε πανεπιστήμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά σε όλο τον κόσμο διδάσκεται η κοινωνιολογία είτε ως υποχρεωτικό μάθημα είτε ως μάθημα επιλογής.

    Η νέα κοινωνική πραγματικότητα αποδεικνύει την ανάγκη για εμπλουτισμό των μαθημάτων Κοινωνικών επιστημών και του μαθήματος της κοινωνιολογίας ειδικότερα με νέες θεματικές ενότητες που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας (παγκοσμιοποίηση, πανδημίες, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, δίκτυα κοινωνικών σχέσεων κτλ.).

    Αθανασία Αναστασοπούλου
    Κοινωνιολόγος PhD

  • 3 Μαΐου 2020, 04:08 | Ιωάννης Δίγκας

    «Law is a mirror of society. Perhaps it is a distorted mirror. Perhaps in some regards society mirrors law. Surely law and society interact. But the central point remains: Law is the product of social forces, working in society. If it has a life of its own, it is a narrow and restricted life». Lawrence M.Friedman («Ιστορία του Αμερικανικού Δικαίου»). Σας ευχαριστώ θερμά για την αποδοχή του σχολίου. Με εκτίμηση, Γιάννης Δίγκας, Κοινωνιολόγος-Εκπαιδευτικός.

  • 3 Μαΐου 2020, 02:37 | Scientia potentia est

    Scientia potentia est (= Η γνώση είναι δύναμη)
    Χωρίς να αμφισβητείται η χρησιμότητα οποιασδήποτε επιστήμης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου (βλ. Κοινωνιολογία) στο διάβα του χρόνου, ενώ αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημα η όσο το δυνατόν σφαιρικότερη ενημέρωση των μαθητών σε όλο το φάσμα των επιστημονικών πεδίων και μάλιστα με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα της εποχής, πριν την ολοκλήρωση του σχολικού τους βίου, το δίλημμα που τίθεται εν προκειμένω αφορά στο προβάδισμα του «μαθήματος» των Λατινικών έναντι της Κοινωνιολογίας ή αντίστροφα (όχι την ιεραρχική αξιολόγηση των αντίστοιχων επιστημονικών κλάδων για την οποία μεριμνά καθημερινά και ακούραστα ο ανελέητος οικονομικός ανταγωνισμός) στο πλαίσιο των Πανελλήνιων Εξετάσεων και μόνο. Γι’ αυτό τον λόγο και δεν θα αναλωθώ να παρουσιάσω τα αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα υπέρ της επιστημονικής θεμελίωσης εκάστης γνωστικής περιοχής. Οι επικρίσεις που εκτοξεύονται κατά των Λατινικών αφορούν, ως επί το πλείστον, στον τυποποιημένο χαρακτήρα του μαθήματος σε εξεταστικό επίπεδο, οι οποίες σε συνδυασμό με τη μακρά θητεία του ίδιου σχολικού εγχειριδίου επιτείνονται και μεγεθύνονται, χωρίς να ευθύνεται η ίδια η επιστήμη ή οι θεράποντες εκπαιδευτικοί. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονούν οι επικριτές ότι πρόκειται για ένα μάθημα εν πολλοίς τεχνικό για τις ανάγκες μόνο των εξετάσεων και υπό τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στο σχολικό πρόγραμμα των τελευταίων τάξεων του Λυκείου. Δεν έχει προηγηθεί η πολύχρονη τριβή με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο , όπως συμβαίνει με τα Αρχαία Ελληνικά (6 έτη συνεχούς διδασκαλίας), για να αναφερθούμε μόνο σε παρόμοια αντικείμενα. Το συγκεκριμένο μάθημα αποτελεί εισαγωγή σε μια γνωστική περιοχή αρκετά εκτεταμένη, όπως συμβαίνει σε μια ξένη γλώσσα, όπου διδάσκονται στην αρχή τα βασικά δομικά στοιχεία (ώστε να μοιάζει υπερβολή η αυστηρή εξέταση απαιτητικότερων ζητημάτων!) και επηρεάζει τη μελέτη ενός ευρύτερου συνόλου επιστημονικών κλάδων, των οποίων οι μελλοντικοί φοιτητές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον επαρκώς εφοδιασμένοι, όταν κληθούν στο επίπεδο ακαδημαϊκών τους σπουδών να τους αντιμετωπίσουν. Από την άλλη πλευρά, το μάθημα της Κοινωνιολογίας, με μακρά παράδοση και αδιάλειπτη παρουσία στη μαθητική ζωή ήδη από τα χρόνια του Δημοτικού, στο πλαίσιο πολλών μαθημάτων (ενδεικτικά Ιστορίας) αλλά και πάνω από όλα Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής/ Αγωγής του Πολίτη κ.τ.ό. είχε και έχει πάντοτε περισσότερο χρόνο για να επικοινωνήσει τα επιστημονικά του δεδομένα, χωρίς, απ’ όσο γνωρίζουμε, να έχει κατορθώσει είτε να δημιουργήσει πολίτες αντάξιους των διδαγμάτων του στην καθημερινότητα είτε να αποφύγει το μηχανιστικό τρόπο μετάδοσης και εξέτασης του αντικειμένου του και μάλιστα σε μια γλώσσα οικεία και σε σχέση με ένα κατά τεκμήριο ανερχόμενο γνωστικό επίπεδο των μαθητών που η κριτική αξιοποίηση της κατακτημένης από καιρό γνώσης του αντικειμένου τους θα έπρεπε να αποτελεί το ζητούμενο. Άλλωστε, κατά το παρελθόν η διδασκαλία του μαθήματος της Κοινωνιολογίας σε επίπεδο αντίστοιχων εξετάσεων είχε εξίσου με τα Λατινικά μετέλθει παρόμοια εξεταστικά πρότυπα (όπως ισχύει εν γένει με όλα τα εξεταζόμενα σε πανελλήνιο επίπεδο μαθήματα) , προφανώς όχι γιατί το ήθελε η ίδια η επιστήμη της αλλά γιατί έτσι απαιτούσαν οι ταχύτατες διαδικασίες αξιολόγησης. Το να προσπαθεί ένας επιστημονικός κλάδος, όπως η Κοινωνιολογία, να καταξιωθεί μέσω μιας αγοραίας και ευτελούς επιχειρηματολογίας κατά των πρακτικών των εξετάσεων (που εν πολλοίς τον αφορούν ή μέλλεται να τον αφορούν) αποτελεί πάνω απ’ όλα δεοντολογικό ατόπημα και δείχνει στυγνό επιστημονικό τυχοδιωκτισμό. Νομίζω πως με την επάνοδο των Λατινικών αποκαθίσταται πρωτίστως η ισότιμη και πληρέστερη εκπροσώπηση των επιστημονικών αντικειμένων στο σύγχρονο σχολείο και το πρόγραμμά του και δευτερευόντως καταξιώνεται το μάθημα ως πανελλαδικά εξεταζόμενο. Εναλλακτικά, αν ο ευσεβής πόθος των συναδέλφων Κοινωνιολόγων είναι να αποκτήσουν το παπικό πρωτείο μεταξύ των θεωρητικών επιστημών, μπορούμε, με την πείρα του μακραίωνου παρελθόντος που μελετούμε και τη βαθιά επίγνωση του εκπαιδευτικού λειτουργήματος που μας διακρίνει, να τους το παραχωρήσουμε δοκιμαστικά, υπό τον όρο να μας παραχωρήσουν τις μισές τουλάχιστον από τις διδακτικές ώρες που διακονούν την επιστήμη τους στη 12ετή εκπαίδευση και να επιχειρήσουμε τότε τη σύγκριση που τώρα ασεβώς αξιώνουν.

  • 3 Μαΐου 2020, 02:30 | Γιώργος

    1)Τις κρίσιμες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας είναι πασιφανής η συσχέτιση των μαθηματικών με τις επιστήμες υγείας. Συνεπώς κρίνεται επιτακτική και ολοφάνερη η ανάγκη της εξέτασης των μαθηματικών προσανατολισμού ως πέμπτο υποχρεωτικό μάθημα στη για την εισαγωγή των Υποψηφίων στις Σχολές
    Επιστημών Υγείας.
    2)Θα πρέπει οι ετήσιοι προαγωγικοί βαθμοί των τριών τάξεων του λυκείου να συνυπολογίζονται , έστω και σε μικρό ποσοστό,π.χ 2+3+5=10%, στην εξαγωγή του τελικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Διαφορετικά ακυρώνεται ο ρόλος της τράπεζας θεμάτων.
    3) Η γεωμετρία και η άλγεβρα της β΄λυκείου θα πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά από όλους τους μαθητές της β λυκείου στις προαγωγικές εξετάσεις.

  • 3 Μαΐου 2020, 02:21 | ΠΕΕΚΕ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
    Π.Ε.Ε.Κ.Ε

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    κ. Υφυπουργέ,
    κ. Γενική Γραμματέα

    Α. To Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιογια την εκπαιδευση. Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, να το φέρει σύντομα προς ψήφιση. Το σχέδιο νόμου αφορά στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, σε αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θέματα εξεταζόμενων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών.
    Δεδομένων των δημοσιευμάτων περί κατάργησης της Κοινωνιολογίας, ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, θεωρούμε, δυστυχώς, ως μη λεχθέντα τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους παράλληλα ψυχολογικά και μαθησιακά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνιολογίας. Να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι ο κλάδος ΠΕ78 πλήττεται εδώ και καιρό από την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έχοντας παντελή απουσία συνάφειας αντικειμένου, έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους του, καθώς και από τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου προς έκδοση τροπολογίας, προς αποκατάσταση της αδικίας, τροπολογίας που μέχρι σήμερα δεν έχει θεαθεί. Οι αδικίες πολλαπλές και συνεχείς σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει κατά πολύ στην εκπαίδευση και έχει στελεχώσει το δημόσιο σχολείο, υπηρετώντας απ’ άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα.

    Το ΥΠΑΙΘ έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό πρόσημο που καταδεικνύουν περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
    Καλούμε το Υπουργείο να διαψεύσει στην πράξη άμεσα τα περί της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Παιδεία.

    Β. Για την παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος.
    Καταρχάς, με βάση δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, θεωρούμε ότι η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι βασικό για την παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τις Σχολές Ψυχολογίας που αποτελούν την πλειονότητα των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Επίσης, συνιστά μάθημα επιλογής των μαθητών σε πανεπιστημιακές σχολές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης του μαθήματος προτείνουμε την έναρξη διαδικασιών συγγραφής νέου εγχειριδίου, με νέες θεματικές ενότητες που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας (παγκοσμιοποίηση, πανδημίες, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, δίκτυα κοινωνικών σχέσεων κτλ.).
    Η παραμονή της Κοινωνιολογίας κρίνεται επιτακτική:
    -Διότι ουσιαστικά είναι η βάση για την κατανόηση αλλά και εισαγωγή σε σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας κ.ά.
    -Διότι οι θεματικές ενότητες του μαθήματος της Κοινωνιολογίας (θεωρίες, μορφές κοινωνικής οργάνωσης, κοινωνικοποίηση και κοινωνικοί θεσμοί, εργασία, αλλοτρίωση, διαπολιτισμικότητα, πόλεμοι κ.ά.) δημιουργούν πολίτες με κριτική σκέψη και έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία του αύριο, αλλά και να διακρίνουν τα κοινωνικά φαινόμενα.
    -Διότι οι μαθητές αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, δύνανται να αποδώσουν καλύτερα στο γραπτό λόγο, βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της Έκθεσης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις που βιώνουν στον έξω κόσμο, να τις αναλύσουν και να βρουν τα βαθύτερα αίτια αλλά και πιθανές λύσεις.
    – Διότι οι μαθητές συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας με άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως φιλοσοφία, ιστορία, θρησκευτικά κ.α. κι έτσι μπορούν να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους.
    – Διότι οι μαθητές, γνωρίζοντας τις κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο που αυτές λειτουργούν καθώς και τα προβλήματά τους, να τις κατανοήσουν, πράγμα που χωρίς το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν θα μπορούσαν με ευκολία να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται και η ενσυναίσθηση.
    – Διότι, μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας για ένα αβέβαιο μέλλον, των παθογενειών που προέρχονται από όλα τα ανωτέρω σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, οι μαθητές καθίστανται ικανοί να έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, γενικεύσεις μπορούν να αναγνωρισθούν και καταπολεμηθούν όταν ο μαθητής έχει εφόδιο τη γνώση που αποκτά μέσα από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
    Επίσης, προτείνουμε:

    Γ. Γυμνάσιο.
    1. Στο Γυμνάσιο (Γ΄ Γυμνασίου) υπάρχει το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης αγωγής και υπάρχει σε όλα τα σχολικά προγράμματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία με το ΙΕΠ προκειμένου να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του μαθήματος και την ακόμη μεγαλύτερη πλαισίωση του με δημιουργικές και ερευνητικές δράσεις.
    2. Στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων για τον εκσυγχρονισμό του γυμνασίου προτείνουμε τη Θεματική Ενότητα / Μάθημα «Κοινωνική Ζωή» στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, στην οποία οι μαθητές/ -τριες μπορούν να εμπλακούν ενεργά σε βιωματικές και ερευνητικές δράσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνική υγιεινή, την ατομική ευθύνη, τη σχέση με τους άλλους, τον σεβασμό των συνανθρώπων, την κυκλοφοριακή αγωγή κτλ.

    Δ. Γενικό Λύκειο
    Στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν ήδη τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και των Βασικών Αρχών των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόκειται για μαθήματα και δράσεις μαθητείας στη δημοκρατία, τα οποία εισήχθησαν στο πρόγραμμα του Λυκείου το 2014 και για τα οποία είχε διαμορφωθεί και Τράπεζα Θεμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τα βιβλία και των δύο μαθημάτων συγγράφηκαν, επίσης, με διαγωνισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα μαθήματα αυτά έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια από το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Προτείνουμε την παραμονή τους στο Γενικό Λύκειο μαζί με το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος της Β΄ Λυκείου που, επίσης, έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια από τους διδάσκοντες και διαπνέεται από τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη της διερευνητικής/ βιωματικής μάθησης..
    Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κοινωνική γνώση αποτελεί περιεχόμενο πολλών εθνικών ευρωπαϊκών σχολικών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων για την κοινωνική συνύπαρξη και τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.
    Η Unesco χαρακτηρίζει τις κοινωνικές επιστήμες δεξαμενή σκέψης με σκοπό την διευκόλυνση των κοινωνικών μετασχηματισμών που ευνοούν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ την ίδια στιγμή στο άρθρο 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τονίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση θεμελιωμένο στις αρχές της ανάπτυξης του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ταυτότητά του, τις πολιτιστικές του αξίες αντικείμενο που εμπίπτει στο πεδίο της κοινωνικής γνώσης.
    Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
    Με εκτίμηση
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
    Π.Ε.Ε.Κ.Ε

  • 3 Μαΐου 2020, 02:06 | Διονύσιος Ευαγγέλου

    Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η επαναφορά των λατινικών, καθώς ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός είναι ένας από τους δύο πυλώνες του νεοελληνικού πολιτισμού. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ορθόδοξη παράδοση. Για αυτό καλώ το υπουργείο να πάρει τη γενναία απόφαση και να εισάγει τα θρησκευτικά ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα και στις τρεις κατευθύνσεις. Η μόνη ένσταση που ίσως υπάρχει αφορά το γεγονός ότι οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που σταύρωσαν τον Χριστό αλλά μπορούμε να υπερβούμε αυτή τη δυσκολία με την εισαγωγή της διδασκαλίας της γραμμικής α’ και της γραμμικής β’ ως ξένες γλώσσες και στις τρεις τάξεις του λυκείου καθώς αποτελούν το θεμέλιο των θεμελίων γλωσσικά. Επίσης ίσως θα ήταν χρήσιμη η συστηματική προπόνηση των μαθητών στο άθλημα της ελληνορωμαϊκής πάλης καθώς όπως έχει αναφερθεί πολλες φορές ο ελληνορωμαϊκος πολιτισμός…

  • 3 Μαΐου 2020, 02:03 | ΜΑΧΙΜΟΣ

    Να μην αποκλειστεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με Αναφορά που απηύθυνε στον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η Αναφορά του Θεσσαλού πολιτικού κατατέθηκε στη βουλή μετά την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Σωκράτης Κονιόρδος. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «η ΕΚΕ εν όψει της αναθεώρησης του εξεταστικού συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαπιστώνει με ανησυχία αλλά και με έντονη απορία το γεγονός πως από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου αποκλείεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας».
    Η ΕΚΕ εκτιμά ότι «για μια ακόμη φορά φαίνεται να κυριαρχεί η πάγια και διαχρονική υποβάθμιση του ρόλου και της διδασκαλίας των Κοινωνικών Επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό καθίσταται εξαιρετικά προβληματικό σε μια εποχή, όπως η δική μας, η οποία απαιτεί περισσότερο από ποτέ την καλλιέργεια και την ανάπτυξη μιας διευρυμένης συνείδησης, η οποία να αντιπαρατίθεται με ορθολογισμό και κριτική στα φαινόμενα της βίας, της κοινωνικής ανισότητας, του ρατσισμού, της πολιτικής απάθειας, της κοινωνικής αλλοτρίωσης και της αξιακής σύγχυσης».
    Για τους λόγους αυτούς, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνηγορεί στην έκκληση της ΕΚΕ προς τη «νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πράξει τα δέοντα, βλέποντας με ευρύτητα πνεύματος, προοδευτική και ορθολογική διάθεση τόσο τη θέση που πρέπει να έχει η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας μέσα στο αναλυτικό πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και το ρόλο της ως εξεταζόμενου μαθήματος στις συναφείς επιστημονικές κατευθύνσεις».

  • 3 Μαΐου 2020, 01:32 | Ελένη Κουνελλα

    Παρότι ανήκω στους Πε02 (φιλολόγους) δεν μπορώ να κατανοήσω όπως και τόσοι άλλοι συνάδελφοι με ποια λογική καταργείται από τις πανελλήνιες εξετάσεις ένα μάθημα όπως η κοινωνιολογία για να επανέλθει ένα μάθημα όπως τα λατινικά. Τα μαθήματα αφορούν δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να διδάσκονται και να εξετάζονται αμφοτερα στις πανελλαδικές εξετάσεις εφόσον φυσικά η διδασκαλία του μαθήματος των λατινικών αναμορφωθεί πλήρως γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας φιλόλογος που θα συμφωνούσε ότι ο τρόπος με τον οποίο διδασκόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια το μάθημα είχε να προσφέρει οτιδήποτε ουσιώδες στους μαθητές. Από την άλλη είδαμε φέτος την κοινωνιολογία να διδάσκεται προκαλώντας το γνήσιο ενδιαφέρον των μαθητων οι οποίοι έδειξαν ξεκαθαρα ότι έχουν να κερδίσουν από το συγκεκριμένο μάθημα που θίγει ζητήματα που αφορούν την άγρια καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν και που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο αβέβαιο μέλλον που τους περιμένει. Τα παιδιά βρήκαν ένα ενδιαφέρον σε έναν θεσμό,όπως οι πανελλήνιες,που κατακρίνεται,όχι άδικα,για την προτροπή των μαθητών σε στείρα αποστήθιση. Δικαιολογειστε μας αν μη τι άλλο την συγκεκριμένη ενέργεια που επιλέγετε να κάνετε σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας και ολόκληρο τον πλανητη εφόσον είναι φανερό ότι υπάρχουν τόσες ενστάσεις από μαθητές και καθηγητές που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις και τη στάση σας.

  • 3 Μαΐου 2020, 01:31 | Χριστινα

    Η κοινωνιολιγια ειναι απαραιτητο μαθημα για να εκπαιδευτουν τα παιδια και να κατανοησουν τη καινουργια πραγματικοτητα που αντιμετωπιζουμε. Η κοινωνιολογια μαθαινει στα παιδια να σκεφτονται και τους δινει τα απαραιτητα εφοδια για τη διαπλαση του χαρακτηρα τους. Επομενως ειναι απαραιτητο να παραμεινει ως πανελλαδικα εξεταζομενο μαθημα.

  • 3 Μαΐου 2020, 01:26 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΡ.

    Να παραμείνουν τα λατινικά. Με απαράβατο όρο την αλλαγή του βιβλίου. Υπάρχει ένα πλήθος κειμένων στην λατινική γραμματολογία τα οποία μπορούν να ανεβάσουν το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών, να θέσουν προβληματισμούς, να οξύνουν το νου.

  • 3 Μαΐου 2020, 01:16 | Ειρήνη Κ.

    Διαμαρτυρία του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
    Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα στις εισαγωγικές εξετάσεις. Θεωρεί εσφαλμένη την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επισημαίνει, επί του ζητήματος τα ακόλουθα:
    1) Η Κοινωνιολογία είναι επιστήμη της νεωτερικότητας. Δημιουργείται παράλληλα με τη διαμόρφωση των θεσμών, οι οποίοι προέκυψαν τόσο από τις αστικές επαναστάσεις όσο και τη βιομηχανική επανάσταση. Είναι εφαρμοσμένη επιστήμη σε όλες τις εκδοχές της και διαθέτει τεράστιο γνωστικό-θεωρητικό βάθος. Καθώς δημιουργείται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς, για την ιστορία της ανθρωπότητας, πλουραλισμού, ενσωματώνει στη θεώρησή της τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών υποκειμένων, τους προβληματισμούς και τις εναλλακτικές κοινωνικές στρατηγικές τους. Διαθέτει, λοιπόν, την ίδια δυναμική των εντάσεων και των αντιπαραθέσεων για την οποία είναι περίφημη η δημοκρατία. Όμως, με δύο αντιλήψεις δεν συμβιβάζεται η Κοινωνιολογία: του φασισμού και του ρατσισμού (οποιασδήποτε μορφής και έκφρασης). Γι’ αυτόν τον λόγο καταργήθηκε από τα φασιστικά καθεστώτα και τις δικτατορίες, ενώ ταυτόχρονα διώχθηκαν οι λειτουργοί της.
    2) Η διδασκαλία της είναι χρήσιμη για κάθε άνθρωπο προκειμένου να καταλάβει τον κόσμο του, να αποδεσμευτεί από φανατισμούς, αλλά και από τη δεσποτεία εμμονών που βασίζονται σε ακαθόριστες πίστεις. Επιπρόσθετα, η χρησιμότητά της στις εξετάσεις αναδεικνύεται, από το γεγονός πως χιλιάδες φοιτητές εισάγονται, κάθε χρόνο, σε σχολές και τμήματα Κοινωνικών Επιστημών. Τα ακαδημαϊκά τμήματα, στα οποία διδάσκεται η Κοινωνιολογία, είναι περί τα 180.
    3) Η Κοινωνιολογία στη σύγχρονη εποχή κάνει πολύ αισθητή τη συνεισφορά της στην οργάνωση της εργασίας και τη συγκροτημένη αντίληψη των κοινωνικών υποθέσεων. Η συμβολή της αναγνωρίζεται παγκοίνως, το γνωστικό γόητρο των λειτουργών της είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να αμείβονται οι κοινωνιολόγοι, σε ορισμένες χώρες τουλάχιστον, με υψηλές αποδοχές Διαπιστώνουμε ότι η αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα συνιστά υποβάθμιση της επιστήμης και των λειτουργών της στην Ελλάδα, αντίθετα από τις διεθνείς τάσεις. Δεν αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιείται η Κοινωνιολογία και λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες παρεκκλίνουν από τα πρότυπα της διαχείρισης ανάλογων θεμάτων στις σύγχρονες και δημοκρατικές πολιτείες.
    4) Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ Λατινικών και Κοινωνιολογίας. Η τροφοδότηση της αντιδικίας μεταξύ των λειτουργών αμφότερων των αντικειμένων είναι προβληματική και αδικαιολόγητη.
    5) Οι τοποθετήσεις εναντίον της διδασκαλίας της Κοινωνιολογίας, αλλά και περί της μη συμπερίληψής της στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασίζονται σε ασθενή ή αβάσιμα επιχειρήματα.
    Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αναπροσδιορίσει τη στάση του. Αξιώνουμε, να ανακαλέσει την απόφασή του και να παραμείνει η Κοινωνιολογία στα εξεταζόμενα μαθήματα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή η αξίωση εκφράζει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και την αναπότρεπτη αναγκαιότητα για τη συστηματική μελέτη της. Η άρνησή της ή η παράκαμψή της θα είναι έωλη.
    Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθήνα

    https://sociology.panteion.gr/

  • 3 Μαΐου 2020, 01:07 | Νάνσυ

    Δεν θα έπρεπε εν μέσω πανδημίας να κατεβεί το πολυνομοσχέδιο.

    Επίσης ονομάζεται μια ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού «Ανθρωπιστικές Σπουδές» χωρίς να έχετε κάποιο σχετικό μάθημα.

  • 3 Μαΐου 2020, 01:04 | Γιάννης κ

    Προτείνω να επιλέγουν οι μαθητές Λατινικά η κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα ανάλογα με την σχολή εισαγωγής. Δεκάδες τμήματα πανεπιστημίων έχουν ως βασικό μάθημα την κοινωνιολογία.
    Κάντε το πράξη.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:59 | Νίκος

    Σας ενδιαφέρει πόσα μαθήματα λατινικών και πόσα κοινωνιολογίας υπάρχουν στα πανεπιστημιακά τμήματα; θα πρεπε.. γιατί η διαφορά είναι μεγάλη. Να το ξανασκεφτείτε και να παραμείνει η κοινωνιολογία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:55 | Καίτη

    Θεωρώ σημαντική και αναγκαία την επαναφορά των Λατινικών, ως προϋπόθεση για ανθρωπιστικές σπουδές με ποιότητα, ευρύτητα και βάθος. Οι περισσότερες ανθρωπιστικές επιστήμες (φιλολογία, γλωσσολογία, ιστορία, αρχαιολογία, ξένες φιλολογίες, φυσικά η νομική) στηρίζονται στη λατινική γλώσσα και γραμματεία, διαλέγονται με αυτήν και αντλούν από αυτή. Ο τρόπος και η ύλη εξέτασης σίγουρα πρέπει να αλλάξουν και να εκσυγχρονιστούν με βάση τις νέες εκπαιδευτικές προδιαγραφές και τα νέα επιστημολογικά δεδομένα. Η κοινωνιολογία είναι φυσικά πολύ χρήσιμο μάθημα, ωστόσο, εξαιρετικά απαιτητικό διανοητικά για τη συγκεκριμένη εφηβική ηλικία και, το σημαντικότερο, εξαιρετικά δύσκολο να αξιολογηθεί. Εάν αξιολογηθεί σε πραγματολογική βάση (ποια σχολή, πότε, ποιοι, τι υποστήριξαν) χάνει την ουσία του και γίνεται ένα μάθημα αποστήθισης. Εάν αξιολογηθεί επί της ουσίας με ερωτήσεις κρίσεως, η αξιολόγησή του είναι ακόμη πιο επισφαλής σε σύγκριση με την έκθεση, καθώς υπεισέρχονται ζητήματα «ιδεολογίας», ο τρόπος και τα κριτήρια βαθμολόγησης των οποίων δεν μπορούν να διασφαλιστούν. Τα λατινικά (και σε επίπεδο γλωσσικής εξέτασης και σε επίπεδο μετάφρασης ή/και κατανόησης κειμένου) είναι ένα μάθημα που μπορεί να προσφέρει πολλά στον μαθητή, αλλά και μπορεί να αξιολογηθεί σε πολύ πιο ασφαλή βάση. Ecce homo.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:49 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΗΣ

    Στον ανθρωπιστικό προσανατολισμό τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές είναι κοινωνικών, πολιτικών, νομικών, ανθρωπολογικών. διεθνολογικών, δημοσιογραφικών,κ.ά. σπουδών και τα τρία πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι Γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία. Το τέταρτο πρέπει να παραμείνει η Κοινωνιολογία εκτός των άλλων λόγων που έχουν αναφερθεί και για λόγω επιστημονικής δικαίωσης.