Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:19 | Αντώνιος Καλύβας

    Δεν φαίνεται πουθενά άστρο νομοσχέδιο η έμπρακτη ενίσχυση της Πληροφορικής. Προτείνεται από τους καθηγητές Πληροφορικής αλλά και τους συλλόγους Πληροφορικών το μάθημα μας να γίνει δίωρο στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο ώστε οι μαθητές εμπρακταυνα μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες αλλά και οι μαθητές να είναι σε θέση να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την ομαλή λειτουργία σύγχρονης αλλά και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:17 | Ευανθία

    Τι έγινε; Μυριστήκαμε δίχρονη υποχρεωτική και είπαμε να χωθούμε όλοι στα νηπιαγωγεία; Άκου εκεί δεν ξέρουμε από κινητικές δραστηριότητες οι νηπιαγωγοί! Γιατί εμάς το πρόγραμμα σπουδών μας στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μας δεν είναι μαθήματα κινητικής αλλά και οι πρακτικές μας στις τάξεις;; Τόσα χρόνια που δουλεύουμε στην εκπαίδευση δεν διαμορφώνουμε καθημερινά το ωρολόγιο πρόγραμμα εντάσσοντας κινητικές δραστηριότητες καθώς γνωρίζουμε την σημασία τους για την εκτόνωση των μαθητών και την ολόπλευρη ανάπτυξή τους; Tι έρχεστε να μας πείτε εσείς οι ειδικότητες λοιπόν, ότι δεν ξέρουμε τη δουλειά μας τόσα χρόνια αλλά ότι ξέρετε εσείς καλύτερα από μας και θα τα εφαρμόσετε κιόλας χωρίς καμιά επιμόρφωση για την νηπιακή ηλικία; Απλά τραγική η σκέψη για εισαγωγή ειδικοτήτων στα νηπιαγωγεία.. Παρακαλώ πολύ να αναθεωρήσετε λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις όλων μας.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:17 | Ελένη

    Σε όποιον ξεκινάει όλα τα σχόλια» θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μια απλή επιμόρφωση»να ενημερώσω ότι γράφετε ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ την ίδια φράση δύο φορές σε κάθε σχόλιο Θέλετε να κάνετε και μάθημα στο νηπιαγωγείο αλλά δεν ξέρετε τι γράφετε.Και αυτό με την επιμόρφωση δεν είναι επιχείρημα για να μην κάνουμε μάθημα κινησιολογίας ως νηπιαγωγοί. Εγώ σα φοιτήτρια είχα τέσσερα μαθήματα φυσικής αγωγής και δραματοποίησης. Σας καλώ να μου πείτε στη σχολή σας τι παιδαγωγικά μαθήματα δώσατε, με τι συνθήκες και αν ξέρετε καν πως είναι από μέσα ένα νηπιαγωγείο. Αυτά. Πηγαίνετε τώρα να τρέξετε έξω και αφήστε μας να ασχοληθούμε με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:11 | Χρήστος

    Εγώ πάντως ως γυμναστής ΠΕ11 δεν νιώθω καταρτισμένος να πάω να διδάξω φυσική αγωγή σε νήπια. Δεν έχουμε τέτοια εξειδίκευση. Απορώ με τα σχόλια των συναδέλφων.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:09 | ANNA KAZAKANTONI

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:02 | Θανάσης

    Ως γονιός στεναχωριέμαι με τα σχόλια γυμναστών να μπουν σε νηπιαγωγεία. Κρίμα να τα θυσιάζουμε όλα για μια θέση στο δημόσιο. Δεν έχουν ιδέα τι διδάσκεται σε ένα νηπιαγωγείο και με τι τρόπο. Κρίμα μόνο κρίμα. Ευτυχώς που δεν προβλέπεται καμία εισαγωγή τους.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:50 | Δήμητρα

    Αυτό που παρατηρώ είναι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων να σχολιάζουν τα ίδια και τα ίδια επειδή δεν θα μπουν στο νηπιαγωγείο κι επειδή δεν θα τους ανοίξουν νέες θέσεις όπως περίμεναν. Τι ακριβώς νομίζουν ότι θα μάθουν τα προνήπια και τα νήπια; Κάποιο άθλημα με κανόνες ή κάποιο εξειδικευμένο λογισμικό; Αν είχαν ιδέα τι εστί νηπιαγωγείο δεν θα τολμούσαν να πουν όλα αυτά.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:36 | Δημητρης

    Ως γονιός δύο παιδιών τα οποία από Σεπτέμβριο θα πάνε στο νηπιαγωγείο θεωρώ ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να διδάσκεται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής από καθηγητές Φυσικής Αγωγής .Είναι πολύ σημαντικό από αυτή την ηλικία τα παιδιά να αναπτύξουν σωστές κινητικές δεξιότητες. Πιστεύω ότι λανθασμένα νομίζουν οι νηπιαγωγοί ότι μπορούν να διδάξουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής σωστά διότι έτσι καταργούν τους αποφοίτους του τεφαα όπου για τέσσερα χρόνια μαθαίνουν στο Πανεπιστήμιο πως να διδάξουν την κινητική-Φυσική Αγωγή. Όπως ειναι σημαντικοί οι νηπιαγωγοί για τα μαθήματα που τους αντιστοιχούν έτσι και οι Καθ.φυσικης Αγωγής ειναι απαραίτητοι για την διδασκαλία της φυσικης Αγωγης.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:34 | Ευανθία

    Εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείο;; H Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου κύριοι και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα!! Εντάσσονται μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:28 | Βαγγέλης

    Οι ειδικότητες βλέπω προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανοίξουν νέες θέσεις χωρίς καν να αναλογιστούν ότι δεν έχουν καμία γνώση για να διδάξουν σε αυτές τις ηλικίες. Κ. Κεραμέως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ το παιδί μου να γίνει μπαλάκι τους. Έχω παιδί αυτή τη στιγμή στο νηπιαγωγείο και έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια τι ωραία δουλειά γίνεται σε όλους τους τομείς και σε όλα τα αντικείμενα. Μην αφήσετε κανέναν να την αλλοιώσει.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:24 | Έλενα

    Η εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:19 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:19 | Νηπιαγωγος

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:18 | Όλγα

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:02 | Θεοδώρου Ευάγγελος

    Με δύο απλές κινήσεις το Υπουργείο αμέσως δίνει λύση χωρίς να μπει σε άλλες περιπέτειες, διότι μιλάμε για κίνηση σε παιδιά και δεν συγχωρούνται λάθη.
    1.Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.
    2.Ρύθμιση ώστε οι ώρες που μειώνονται από τους Νηπιαγωγούς για την Αγγλική και Φυσική Αγωγή έως 4 να λογίζονται ως Διοικητικό Έργο σε κάθε Νηπιαγωγό, γνωρίζοντας ότι πέραν του πλήρους ωραρίου τους οι Νηπιαγωγοί έχουν και πάρα πολύ Διοικητικό Έργο.

  • 26 Απριλίου 2020, 14:22 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΟΤΣΗ

    Σχετικά:
    • με την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα Δημοτικού και Γυμνασίου,
    • με την γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π. αναφορικά με την τελική εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες,
    θα ήθελα να τονίσω πως κρίνεται ανησυχητική η ανοικτή περίπτωση της μη εισαγωγής της θεματικής ενότητας για την Προστασία από τις Φυσικές Καταστροφές, ύστερα από την τελική αξιολόγηση του Ι.Ε.Π.. Η μόνιμη εισαγωγή μαθήματος ή σειράς μαθημάτων (θεματικές ενότητες) με αντικείμενο την προστασία από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ.) κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
    Η χώρα μας είναι ένα «ανοιχτό γεωλογικό εργαστήριο», καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώνονται γεωλογικά αλλά και γεωδυναμικά συνοδά φαινόμενα, προκαλώντας τις περισσότερες των περιπτώσεων καταστροφές με θύματα και οικονομικές απώλειες. Τα διδάγματα λοιπόν των προηγούμενων καταστροφικών συμβάντων που έχουν πλήξει διάφορες περιοχές της χώρας είναι σαφή. Ειδικότερα για το σεισμικό κίνδυνο, ένα σχολείο , μια κοινωνία αισθάνεται ασφαλής όταν πληρείται το τρίπτυχο ασφάλειας: Ασφαλείς κτηριακές υποδομές, Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης ανά καταστροφή, Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, (UNISDR at al, 2015). Η ασφάλεια των σχολικών μονάδων από τις φυσικές καταστροφές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την πολιτεία καθώς αφορά στην προστασία του ανθρώπινου δυναμικού (μαθητών και εκπαιδευτικών) σε κτήρια μαζικής συνάθροισης τα οποία χρησιμοποιούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα της μέρας.
    Σήμερα, στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει σχετικό μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, που να επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς, και κατά συνέπεια στους μαθητές, να εμβαθύνουν με συνεχή τρόπο στη μελέτη των φυσικών φαινομένων και στη λογική της πρόληψης και της μείωσης των δυνητικών καταστροφικών αποτελεσμάτων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση υλοποιείται εθελοντικά μέσα από προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας και τα επιλέγουν ελάχιστοι εκπαιδευτικοί. Άρα, η εκπαίδευση των μαθητών δεν πραγματοποιείται με συνεχή και απρόσκοπτο τρόπο.
    Η εκπαίδευση λοιπόν των μαθητών ως προς την προστασία από τις φυσικές καταστροφές κρίνεται αναγκαία. Η εισαγωγή και μόνιμη ένταξη μαθήματος ή ενότητες μαθημάτων, στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης, για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών θα έχει πολλαπλά οφέλη καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές μέσα από την εκπαίδευσή τους θα είναι ικανοί να κατανοούν τις φυσικές διεργασίες του πλανήτη μας, να αξιολογούν τους φυσικούς κινδύνους της περιοχής τους αλλά και να εξοικειώνονται με αυτούς, να αποκτούν γνώσεις εξαλείφοντας παρερμηνείες/προκαταλήψεις, να υιοθετούν κατάλληλες στάσεις και συμπεριφορές, να διαχειρίζονται το άγχος και τον πανικό σε στιγμές κρίσης, να ευαισθητοποιούνται και να εκπαιδεύονται στην απόκτηση κουλτούρας πρόληψης. Επιπλέον η εκπαίδευση των μαθητών ως προς τα ανωτέρα χαρακτηριστικά, δημιουργεί μελλοντικά ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:37 | ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΣΤΕΚΑ

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:19 | Χριστίνα Τ.

    Πόρισμα ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ, συνοψιζει το αυτονόητο!

    Η προσχολική ηλικία αναγνωρίζεται από παιδαγωγούς και ερευνητές ως μία εξαιρετικά σημαντική περίοδος για την υιοθέτηση συνηθειών κίνησης και φυσικής δραστηριότητας για την ανάπτυξη, την υγεία, την έκφραση και τη μάθηση (Jones, Hinkley, Okely & Salmon, 2013); McEvilly, Atencio, Verheul, & Jess, 2013; Petrie & Clarkin-Phillips, 2018), δεδομένου ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι πιο δεκτικά σε οδηγίες και πρακτικές ενθάρρυνσης (Jones et al.,2013). Ο ελεύθερος χρόνος και το παιχνίδι (π.χ. μη δομημένο, ελεύθερο και εξερευνητικό, καθοδηγούμενο από τον ενήλικα, δομημένο) αποτελούν σημαντικά μέσα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ωστόσο δεν επαρκούν από μόνα τους.

    Ο σκοπός της παρέμβασης ενός ενήλικα (και στην προκειμένη περίπτωση ενός εκπαιδευτικού), θα πρέπει να είναι η είναι αφενός η διευκόλυνση και η βελτίωση της συμμετοχής και της επίδοσης, και αφετέρου η αύξηση της απόλαυσης που αποκομίζει το μικρό παιδί από τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες κίνησης, άσκησης, φυσικής δραστηριότητας και αθλητισμού.

    Οι εκπαιδευτικοί ΦΑ διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να δημιουργήσουν ένα θετικό, ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης που να ανταποκρίνεται στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Η σωματική τους ανθεκτικότητα, σε συνδυασμό με την παιδαγωγική γνώση περιεχομένου που διαθέτουν τους καθιστά ικανούς να σχεδιάζουν και να υλοποιούν ποιοτικά προγράμματα ΦΑ, με έμφαση στην ψυχοκινητική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των νηπίων. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι αυτά τα προγράμματα να χρησιμοποιούν ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (με επαρκή χρόνο για κάθε δραστηριότητα), ώστε να συντελείται αυθεντική βιωματική μάθηση με συνδέσεις για μετέπειτα δραστηριοποίηση των παιδιών σε χρόνο και χώρο, εκτός του σχολικού πλαισίου (Durden-Myers, Green, & Whitehead, 2018).

    Από τα παραπάνω δεδομένα, είναι προφανές ότι το αντικείμενο της ΦΑ θα πρέπει να διδάσκεται στο Νηπιαγωγείο από εκπαιδευτικούς ΦΑ στη βάση παιδαγωγικών μοντέλων και μεθόδων που επενδύουν ολιστικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων-ικανοτήτων, στην συναισθηματική ολοκλήρωση και την κοινωνική ενδυνάμωση των μικρών μαθητών.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:54 | Μαρία Κωνσταντίνα Μανώλη

    Η δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία και η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Είναι τουλάχιστον απαραδεκτο και επικίνδυνο στην εποχή όπου η εξειδίκευση απαιτείται σε όλους τους εργασιακούς κλάδους, να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι το αντικείμενο της φυσικής αγωγής μπορεί να διδαχθεί από νηπιαγωγούς με μικρή επιμόρφωση. Την ίδια ώρα, όπου όλες οι έρευνες δείχνουν την σημασία της κίνησης σε όλες τις ηλικίες και ακόμη περισσότερο σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες που εισάγονται βάσεις. Επιπλέον και λαμβάνοντας και πάλι υπ όψιν τις έρευνες, η κινητικη ανάπτυξη των νηπίων στην εποχή μας βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων, δεν είναι δυνατόν λοιπόν με τέτοια επιστημονικά δεδομένα να ρισκαρουμε τις “ζωές” των νηπίων και να υποβαθμίζουμε έναν από τους πιο εξειδικευμένους επιστημονικούς κλάδους αυτόν των καθηγητών φυσικής αγωγής.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:37 | Ιωακείμ

    Η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά εκπαιδευτικό, από 22 σε 24 + 10% άρα 27 σύμφωνα με τις πρακτικές των παλαιότερων ετών, όχι μόνο δεν αποτελεί τακτική για την αύξηση της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει…
    Ο αριθμός νηπίων/προνηπίων ανά νηπιαγωγό είναι ήδη πολύ υψηλός και για να υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης αποτελεσματικού διδακτικού/παιδαγωγικού έργου η αναλογία θα πρέπει να είναι 1/15, απαίτηση του κλάδου των νηπιαγωγών για πάρα πολλά χρόνια, γιατί αλλιώς το νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε ένα παιδοφυλακτήριο με τον νηπιαγωγό να μην μπορεί να εκτελέσει το εκπαιδευτικό του έργο κάτω από το μόνιμο άγχος μήπως και κάποιο παιδί χτυπήσει.
    Όσον αφορά την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων (Πληροφορική και Φυσική Αγωγή) μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων, καλό είναι να ενημερωθεί όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος και μη πως η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Διδάσκονται στα νήπια, με τρόπο που τον γνωρίζουν οι ίδιοι οι νηπιαγωγοί καθώς έχουν λάβει τις απαραίτητες γνώσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι διακριτά αντικείμενα διδασκαλίας, εντάσσονται μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι’ αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία, όπως κανένα άλλωστε γνωστικό αντικείμενο (π.χ. Γλώσσα, Μαθηματικά κτλ). Το βασικό μέσο διδασκαλίας στο νηπιαγωγείο είναι το παιχνίδι και όχι το αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών.
    Σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου, η ύπαρξη ειδικοτήτων στα νηπιαγωγεία στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και παραβλέπει βασικές παιδαγωγικές αρχές αγνοώντας τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Αν το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει κονδύλια για κάτι τέτοιο, δηλαδή για εισαγωγή ειδικοτήτων στα νηπιαγωγεία, ας τα διαθέσει σε παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές έτσι ώστε η πιο σημαντική βαθμίδα της εκπαίδευσης να αποκτήσει την υπόσταση που της πρέπει.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:08 | Giorgos

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 26 Απριλίου 2020, 11:36 | ΝΙΚΗ

    Η Φυσικη Αγωγη μονο απο πτυχιουχους ΦΑ αντιστοιχων Πανεπιστημιων και οχι απο σεμιναρια στημενα προχειρα και αμφιβολου ποιοτητας .Αναβαθμιση οχι υποβαθμιση

  • 26 Απριλίου 2020, 11:23 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

    Οι νέες θεματικές ενότητες αντικαθιστούν τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων;

  • 26 Απριλίου 2020, 11:19 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Σε γενικές γραμμές βρίσκω αρκετά θετικό το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο αναφορικά με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Θα ήθελα να επισημάνω όμως, μερικά γενικά σχόλια τα οποία θέτω και σε δημόσιο διάλογο και πιστεύω κατά την ταπεινή μου άποψη ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ποιοτικότερη αναβάθμιση, και όχι μόνο, της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
    Τα σημεία αυτά είναι:

    1. Να θεσμοθετηθεί το σχέδιο διδασκαλίας από κάθε εκπαιδευτικό και να κατατίθεται ψηφιακά στο Υπουργείο.
    2. Μείωση της διδακτέας ύλης και αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος π.χ ο εκπαιδευτικός να κάνει 2 τρίωρα μαθήματα καθημερινά.
    3. Όλα τα μαθήματα θα πρέπει να αλλάξουν, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών/τριών. Τα νέα αυτά μαθήματα θα είναι:
    Τηλεοπτική-ψηφιακή Αγωγή, Αγωγή υγείας, Περιβαλλοντική Αγωγή, Θεατρική Αγωγή, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Θρησκευτική αγωγή, Μουσική Αγωγή. Μέσω αυτών των θεματικών να διδάσκονται οι μαθητές/τριες τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα(μαθηματικά, γλώσσα, κ.τ.λ.). Μέχρι τώρα γίνονταν το αντίθετο, γι αυτό και βλέπουμε τα παιδιά μας να μην είναι χαρούμενα όταν πηγαίνουν στο σχολείο(βλέπε σκίσιμο βιβλίων, διαφόρων μορφών βίας που παρατηρούμε στα σχολεία μας, κ.ά.). Βασικός σκοπός είναι να κάνουμε ένα χαρούμενο και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, έτσι ώστε τα παιδιά να θέλουν να πηγαίνουν σχολείο, αφουγκραζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, ξανατονίζουμε.
    Να σημειώσω ότι διαπιστώσαμε μια μικρή προσπάθεια στο εν λόγω νομοσχέδιο.
    4.Κατάργηση των βιβλίων των εκπαιδευτικών. Είναι αυτά που έχουν καταργήσει εδώ και χρόνια τον εκπαιδευτικό. Εξάλλου είσαι και πραγματώνεσαι ως εκπαιδευτικός όταν εσύ ο ίδιος παράγεις το εκπαιδευτικό υλικό.
    5. Αναφορικά με την επιμόρφωση:
    Μπορεί να επιτευχθεί η Δ.Β.Μ των Εκπαιδευτικών εάν και εφόσον οι εκπαιδευτικοί στο διάστημα της επαγγελματικής τους ζωής αναλαμβάνουν σε επίπεδο σχολικής μονάδας ή συνεργαζόμενοι με άλλες σχολικές μονάδες και συναδέλφους , ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ κάθε χρόνο τουλάχιστον 1-2 εκπαιδευτικές έρευνες, αξιοποιώντας τα συμπεράσματα τους. Η ερευνητική αυτή διαδικασία είναι ταυτόχρονα και μια εκπαιδευτική διαδικασία , η οποία ελευθερώνει τον εκπαιδευτικό και δεν τον χειραγωγεί, αντιμετωπίζοντας τον και φυσικά ως ενήλικα. Παράλληλα θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μια τέτοια ερευνητική διαδικασία αποτελεί ταυτόχρονα και ως αυτο-αξιολογική διαδικασία, ξεπερνώντας έτσι το ταμπού της αξιολόγησης στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα(βλ.περισσότερα blog kalaitzidi, διεθνές συνέδριο Δράμα, 2019). Προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό θα είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, μέσω και τηλεδιασκέψεων. Η προσπάθεια μας βέβαια θα μείωνε και ιδιαίτερα το οικονομικό κόστος του υπάρχοντος μοντέλου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, το οποίο μάλιστα έχει αποδειχθεί και μη αποτελεσματικό.
    Επίσης η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με βάση την διερεύνηση των εκπαιδευτικών τους αναγκών μπορεί να υλοποιείται μέσω τηλεδιασκέψεων κάθε μέρα π.χ 7-8 π.μ .

  • 26 Απριλίου 2020, 10:27 | ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Ως, γονιός αλλά και γιαγιά πλέον 2 ανήλικων εγγονιών 6ης δημοτικού και 1ης Λυκείου το μάθημα της Φυσικής αγωγής πρέπει να διδάσκεται μόνο απ τον εξειδικευμένο δάσκαλο, τον καθηγητή φυσικής αγωγής και μόνο.
    Ο κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να διδάσκει για το γνωστικό αντικείμενο όπου είναι πλήρως καταρτισμένος και εξειδικευμένος.
    Δεν θεωρώ ότι οι νηπιαγωγοί είναι πλήρως καταρτισμένοι να διδάξουν ένα κινητικό μάθημα με μόνο εφόδιο απ τις σπουδές τους μουσικοκινητικές και ψυχοκινητικές δραστηριότητες και όχι όλο το εύρος της φυσικής αγωγής που διδάσκονται οι πτυχιούχοι της φυσικής αγωγής.
    Εάν ενταχθεί το μάθημα της Φ.Α. στο νηπιαγωγείο, τίθεται και το θέμα ασφάλειας εκτέλεσης ενός κινητικού μαθήματος αν το εκτελούν και διδάσκουν νηπιαγωγοί και όχι οι επιστήμονες της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού
    Ο κάθε εκπαιδευτικός λοιπόν στο αντικείμενο εξειδίκευσης του.

  • 26 Απριλίου 2020, 10:08 | Όλυα

    Αναρωτιέμαι αν γίνεται κάποιος έλεγχος πριν υποβληθούν τα σχόλια. Παρατηρώ κάποια πανομοιότυπα σχόλια καμιά δεκαριά φορές που προφανώς τα στέλνει ο ίδιος άνθρωπος υπογράφοντας κάθε φορά με διαφορετικό όνομα.

  • 26 Απριλίου 2020, 09:48 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Το μάθημα της φυσικής αγωγής, πρέπει να διδάσκεται απ τους πλέον ειδικούς, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και εφόσον εισαχθεί στο νηπιαγωγείο.
    Είναι κινητικό και εμπεριέχει κινδύνους στην διδασκαλία και εκτέλεση του, εφόσον δεν διδάσκεται και επιβλέπει ο πλέον καταρτισμένος επιστήμονας εκπαιδευτικός.
    Ο ειδικός και πλέον καταρτισμένος επιστήμονας, είναι ο πτυχιούχος της επιστήμης της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ-ΣΕΦΑΑ), ο καθηγητής φυσικής αγωγής.
    Με μόνη γνώση μας στο μάθημα της φυσικής αγωγής, τις ψυχοκινητικές και μουσικοκινητικές δραστηριότητες από το πρόγραμμα σπουδών μας, και όχι όλο το εύρος που περιλαμβάνει η Φ.Α. διδακτική – μεθοδολογία και εκτέλεση (ως κινητικό μάθημα) του μαθήματος της φυσικής αγωγής.
    Οι νηπιαγωγοί, δεν είμαστε οι κατάλληλοι και εξειδικευμένοι, εμπεριέχει κινδύνους και για τα νήπια και για τους νηπιαγωγούς εφόσον μας ανατεθεί να το διδάξουμε.

  • 26 Απριλίου 2020, 09:40 | Γκασιάλη Θεοδώρα

    Με θλίβει βαθύτατα που ακόμα μια κυβέρνηση αδυνατεί να αναγνωρίσει τις πραγματικές ανάγκες μιας κοινωνίας, όπου εστιάζει μόνο στον εμποτισμό γνώσεων στα παιδιά και δεν μπορεί να διακρίνει πως τα σημερινά παιδιάναι όντως έχουν ανάγκη την ανάπτυξη πολύ βασικότερων δεξιοτήτων από την πληροφορική (όταν τουλάχιστον τα μισά μπορούνα χειριστούν ικανοποιητικά tablet και παιχνιδομηχανές). Τα παιδιά δεν μπορούν όμως να δέσουν τα κορδόνια τους, να κάνουν έναν κόμπο, να κόψουν με ψαλίδι, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να επιλύσουν μια αντιδικία, να εκφράσουν την γνώμη τους, να συντάξουν τον λόγο τους, να κρατήσουν σημειώσειςγια ό,τι τα αφορά και να είναι υπέυθυνα στην διδεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους και ο κατάλογος μακραίνει…
    Αναρωτιέμαι λοιπόν πως το νέο νομοσχέδιο βοηθάει προς οποιαδήποτε από τις ουσιώδεις ανάγκες των παιδιών. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να απαξιώνονται τόσο οι τέχνες που εν μέσω πανδημίας καλέσατε να συνδράμουν αρωγοί σας στην ψυχική υγεία των παιδιών. Αναρωτιέμαι, ως θεατρολόγος, πόσα ακόμα φετινά τεταρτάκια θα έρχονται καθημερινά να με ρωτάνε του χρόνου για ποιον λόγο αυτά δεν μπορούν να κάνουν πια μάθημα μαζί μου…
    Αδυνατώ να βρίσκω πια αιτιολογίες που να έχουν κάποια στοιχειώδη λογική και η μόνη ξεκάθαρη απάντηση μου σε όλα είναι πως το Υπουργείο Παιδείας, μόνο τέτοιο δεν είναι! Ίσως και ανοικτά πια να ήρθε η ώρα να γίνετε κι επίσημα τμήμα του Υπουργειου Οικονομικών και να δηλώσετε ξεκάθαρα τις θέσεις σας, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από «παιδαγωγικές», οι οποίες δεν βρίσκονται παρά τελευταίες στη λίστα προσδοκιών σας!
    Σε μια ύστατη προσπάθεια…
    Μειώστε επιτέλους την ύλη!
    Αν θέλετε να προσθέσετε δεξιότητες, θυμηθείτε λίγο την οικιακή οικονομία! Δώστε την δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν μέσα από τις τέχνες!
    Φτιάξτε βιβλιοθήκες!
    Διορίστε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσοκόμους ανά σχολική μονάδα!
    Βελτιώστε τις άθλιες υποδομές των σχολείων!
    Διορίστε τους όμηρους αναπληρωτές που τόσα χρόνια στηρίζουν το ελληνικό σχολείο!

  • 26 Απριλίου 2020, 09:39 | Κατερίνα Δελαπόρτα

    Η αποτελεσματικότητα της Φυσικής Αγωγής στην προσχολική εκπαίδευση είναι σαφές ότι μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, δηλαδή των παιδαγωγών εκείνων, που διαθέτουν το επιστημονικό υπόβαθρο σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης των κινητικών παρεμβάσεων.Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία.

  • 26 Απριλίου 2020, 09:17 | ΤΣΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 26 Απριλίου 2020, 09:14 | Ε. Χουρδάκης

    Έχω την άποψη ότι στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 θα πρέπει να διευκρινιστεί η βούληση του κοινού νομοθέτη για την ένταξη ή μη ιδιωτικών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας ή/και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην εν λόγω Δράση («Εργαστήρια Δεξιοτήτων»). Με την σχετική διευκρίνιση καθίσταται δεσμία για τη διοίκηση η αρμοδιότητα ένταξης ή μη ιδιωτικών σχολικών μονάδων στην οικεία Δράση, κατ’ αντιστοιχία με τη βούληση του νομοθέτη. Σε διαφορετική περίπτωση, και σε κάθε περίπτωση (είτε ενταχθούν είτε όχι, βάσει της Απόφασης του Υπουργού Παιδείας), θα υπάρξει αμφισβήτηση από εκείνους που θα θεωρήσουν ότι βλάπτονται από τη συμπερίληψη ή την παράλειψη συμπερίληψής τους.

  • 26 Απριλίου 2020, 08:59 | ΚΑΣΚΑΣΙΑΔΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ

    Η συμβολή της φυσικής αγωγής ήδη από τη νηπιακή ηλικία και την ηλικία του δημοτικού, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη τόσο σε κινητικό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

    Σύμφωνα δε με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες η φυσική αγωγή παίζει πρωταρχικό και καίριο ρόλο για την αύξηση της οστικής πυκνότητας των νηπίων και των παιδιών. Περιττό να αναφερθεί η σημαντικότητα της φυσικής αγωγής για την υιοθέτηση δια βίου υγιεινών συνθηκών και τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα την μείωση μακροπρόθεσμα της δαπάνης για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν προβλέπει καθημερινή άσκηση και αθλητισμό είναι εξ αρχής αποτυχημένο!

    Και φυσικά είναι ηλίου φαεινότερο πως η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, και όλων των μαθητών όλων των βαθμίδων αλλά και ολων των πολιτών, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 26 Απριλίου 2020, 08:40 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΗΜΕΡΑΚΗΣ

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 26 Απριλίου 2020, 08:27 | Δημητρης Τσιακιρουδης

    Ζούμε σε μια εποχή όπου η κοινωνία μας σαν κράτος ψάχνει την εξειδίκευση κ την ανάπτυξη σε μεγαλύτερο βαθμό των νέων της κοινωνίας μας…. Μέσα λοιπόν σ αυτά τα κοινωνικοπολιτικα πλαισια καλούμαστε να αποφασίσουμε τι είναι σωστό κ τι εφόδια πρέπει να δώσουμε στην νέα γενιά που έρχεται να μας αντικαταστήσει αλλά κ να πάει την ελληνική κοινωνία μπροστά… Η μείωση των ωρών φυσικής Αγωγής τα τελευταία χρόνια από τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών καθώς επίσης κ η ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας (κιν. Τηλέφωνα, ταμπλετ, pc) οπου μέσω αυτών οι μαθητές ανέπτυξαν νέους τόπους επικοινωνίας αλλά κ λάθους τρόπους ζωής έφερε αρνητικά αποτελέσματα στη κουλτούρα κ την νοοτροπία των νέων μαθητών με οποίες συνέπειες σ αυτό (προβλήματα παχυσαρκίας, εθισμός σε ουσίες, συνχηση κ έλλειψη σε στοχοθεσιες από τους μαθητές)…. Είναι πλέον επιτακτικό να μπει ξανά η φυσική Αγωγη κ να παίξει προταγωνιστηκο ρόλο στην σχολική καθημερινοτητα κ κατ επέκταση στα αναλυτικά σχολικά προγράμματα σπουδών… Η φυσική αγωγή πρέπει να μπει σωστά μελετημένα κ από το νηπιαγωγείο έτσι ώστε το νηπειο από μικρή ηλικία κ από τα πρώτα βήματα της ζωής του να εντρυφήσει στην κουλτούρα την αθλητική ως έναν υγιεί κ σωστος τρόπος ζωής….. Οι μόνοι αρμόδιοι να το πράξουν σωστά κ επιστημονικά είναι οι πτυχιούχοι φυσικής Αγωγής… Μόνο αυτοί έχουν τα αντανακλαστικα κ ανακλαστικά με την εξειδίκευση που έχουν πάρει…. Η καλλιέργεια της κουλτούρας πανω σε θέματα κίνησης κ δια βίου άθλησης μποαρεί να γίνει σωστά μεθοδικά κ με τρόπους επιστημονικά ενδεδειγμενους μόνο από τους πτυχιούχους φυσική αγωγής… Ελπίζω η ηγεσία του υπουργείου παιδείας να προχωρήσει σ αυτά τα μετρα που έχει εξαγγείλει……

  • 26 Απριλίου 2020, 07:53 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο

  • 26 Απριλίου 2020, 07:51 | απογοητευμένος εκπαιδευτικός

    Ένα δίωρο κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία(τι πιλοτικά και αηδίες, ξέρουμε από τα προαιρετικά εκτός προγράμματος περιβαλλοντικά κλπ) με θεματική περιβάλλον και όλα αυτά , ώστε ΟΛΟΙ οι μαθητές να πάρουν μια ιδέα και όχι όποιος θέλει, όλα εντός ωραρίου (γιατί μόνο οι όμιλοι των πειραματικών; ) και χωρίς αποκλεισμούς ειδικοτήτων , όπως τα ζήσαμε με τα απαξιωμένα προτζεκτ. Απλά πράγματα που το υπουργείο τα κάνει δύσκολα, όπως πάντα.

  • 26 Απριλίου 2020, 07:03 | Κωνσταντίνος ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΥΛΗΣ

    Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.Οι εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής είναι οι μόνοι καταρτισμένοι επιστήμονες για τη διδασκαλία σε θέματα κινητικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία.

  • 26 Απριλίου 2020, 05:46 | Κυριάκος Καματσέλος

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 26 Απριλίου 2020, 00:15 | Βασίλειος Ανδριανόπουλος

    Η διδασκαλία της δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής στα νηπιαγωγεία απαιτεί μια σφαιρική γνώση επιστημών άθλησης και υγείας, την οποία γνώση κατέχουν οι απόφοιτοι των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ). Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούν οι νηπιαγωγοί μέσω μιας απλής επιμόρφωσης να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις αυτής της διδασκαλίας και πέρα από αυτό δεν είναι δίκαιο για τους επιστήμονες της Φυσικής Αγωγής να αντικαθίστανται στο έργο τους από άλλες ειδικότητες. Θεωρώ πως αυτή η διδασκαλία πρέπει να ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο στους επιστήμονες της Φυσικής Αγωγής και για λόγους δικαίου αλλά και για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

  • 25 Απριλίου 2020, 23:39 | Μένια

    Θεωρώ ότι είναι απολύτως αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο,λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο

  • 25 Απριλίου 2020, 23:32 | Ειρήνη

    Οι ειδικότητες βλέπω προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανοίξουν νέες θέσεις χωρίς καν να αναλογιστούν ότι δεν έχουν καμία γνώση για να διδάξουν σε αυτές τις ηλικίες. Κ. Κεραμέως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ το παιδί μου να γίνει μπαλάκι τους. Έχω παιδί αυτή τη στιγμή στο νηπιαγωγείο και έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια τι ωραία δουλειά γίνεται σε όλους τους τομείς και σε όλα τα αντικείμενα. Μην αφήσετε κανέναν να την αλλοιώσει.

  • 25 Απριλίου 2020, 23:18 | ΗΛΙΑΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 25 Απριλίου 2020, 23:17 | Κατερίνα

    Η πληροφορική και η Φυσική Αγωγή δεν αποτελούν νέες δεξιότητες για το Νηπιαγωγείο, καθώς υπάρχουν εδώ και χρόνια στα Α.Π. σπουδών και διδάσκονται στα νήπια, με τρόπο που τον γνωρίζουν άριστα οι νηπιαγωγοί , που έχουν λάβει τις ανάλογες σπουδές.Σ΄αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ο τρόπος προσέγγισης και μετάδοσης είναι σημαντικότερος από την άριστη γνώση του γνωστικού αντικειμένου, που κατέχουν οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων, άρα είναι περριτή η παρουσία τους στο νηπιαγωγείο.

  • 25 Απριλίου 2020, 23:13 | Γεωργία

    Η πληροφορική και η Φυσική Αγωγή δεν αποτελούν νέες δεξιότητες για το Νηπιαγωγείο, καθώς υπάρχουν εδώ και χρόνια στα Α.Π. σπουδών και διδάσκονται στα νήπια, με τρόπο που τον γνωρίζουν άριστα οι νηπιαγωγοί , που έχουν λάβει τις ανάλογες σπουδές.Σ΄αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ο τρόπος προσέγγισης και μετάδοσης είναι σημαντικότερος από την άριστη γνώση του γνωστικού αντικειμένου, που κατέχουν οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων, άρα είναι περριτή η παρουσία τους στο νηπιαγωγείο.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:54 | Γεωργία Πολατίδου

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:51 | Μαρία Γκ.

    Tα εργαστήρια δεξιοτήτων που αφορούν την πληροφορική, θα πρέπει να διδάσκονται από τους κατάλληλους εκπαιδευτικούς με γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο, δηλαδή από τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕ86 και μόνο.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:29 | Αλέξης

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της Κινητικής – Φυσικής Αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων Φυσικής Αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από Εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:08 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΤΩΤΑΣ

    Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.Οι εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής είναι οι μόνοι καταρτισμένοι επιστήμονες για τη διδασκαλία σε θέματα κινητικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:12 | ΖΗΣΗΣ

    Πιστεύω ότι είναι απολύτως αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο,λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:11 | Βασίλειος

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.