Άρθρο 19 Διδακτικό προσωπικό

  1. Τα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίοι τοποθετούνται με θητεία στα σχολεία αυτά. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί επιλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

 

2. Όταν υφίσταται ανάγκη για την πλήρωση κενών θέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., η Δ.Ε.Π.Π.Σ. προκηρύσσει διαδικασία κατάταξης των υποψήφιων εκπαιδευτικών ανά Π.Δ.Ε., με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα. Η προκήρυξη και η διαδικασία κατάταξης των υποψηφίων πραγματοποιούνται ύστερα από αίτημα των ΕΠ.Ε.Σ., σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των οικείων Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. κατά κλάδο και ειδικότητα. Η προκήρυξη αναρτάται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και των οικείων Π.Δ.Ε.. Η τοποθέτηση στα Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. αφορά το επόμενο σχολικό έτος. Η προκήρυξη καθορίζει κάθε θέμα σχετικά με τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των υποψήφιων εκπαιδευτικών, οι οποίοι καταρτίζονται σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους, ισχύουν από την κύρωσή τους, μέχρι τη λήξη του δεύτερου διδακτικού έτους, που έπεται της κύρωσής τους.

  1. Με την προκήρυξη της παρ. 2, καλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν τα νόμιμα προσόντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, και επιθυμούν να τοποθετηθούν σε θέσεις εκπαιδευτικών των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. της Π.Δ.Ε., στην οποία οι ίδιοι υπάγονται, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά, στην Π.Ε.Π.Π.Σ. της οικείας Π.Δ.Ε., εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην προκήρυξη. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση με σειρά προτίμησης για πλήρωση θέσης εκπαιδευτικού σε μέχρι πέντε συνολικά σχολεία, Πρότυπα ή Πειραματικά, της Π.Δ.Ε., στην οποία οι ίδιοι υπάγονται.

 

  1. Ως εκπαιδευτικοί των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης της οικείας βαθμίδας, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον πενταετή διδακτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα.

 

  1. Τα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες ως εξής:

α) η επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, όπως προκύπτει ιδίως από τους τίτλους σπουδών και τις επιμορφώσεις, τη γνώση ξένων γλωσσών και την πιστοποιημένη επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες,

β) το επιστημονικό-συγγραφικό έργο, όπως προκύπτει ιδίως από τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα Α.Ε.Ι. ή επιστημονικών φορέων με την ιδιότητα του ερευνητή, τα επιστημονικά συγγράμματα με Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Βιβλίου (International Standard Book Number  – ISBN), τα δημοσιευμένα άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές της ημεδαπής και της αλλοδαπής, τις εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια που έχουν δημοσιευτεί σε τόμους πρακτικών, τον σχεδιασμό και την εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού, έπειτα από ανάθεση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από εποπτευόμενους από αυτό φορείς,

γ) το καινοτόμο εκπαιδευτικό έργο και η συμβολή του στην ανάπτυξη του σχολείου, όπως προκύπτει ιδίως από την οργάνωση ή συμμετοχή σε προγράμματα αξιολόγησης του σχολείου, την οργάνωση ή συμμετοχή σε έρευνα δράσης, τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα με συνέργειες ή δίκτυα σχολείων εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη συμμετοχή ή οργάνωση λειτουργίας ομίλων ή εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων,

δ) η υπηρεσιακή κατάσταση, η διδακτική εμπειρία και το καθοδηγητικό έργο, όπως προκύπτει ιδίως από την εμπειρία στην εφαρμογή καινοτομιών και τον εκπαιδευτικό πειραματισμό, τη διδακτική εμπειρία στην οικεία βαθμίδα εκπαίδευσης, πέραν της απαιτούμενης ως προϋπόθεσης διεκδίκησης της θέσης, τη διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το επιμορφωτικό έργο σε προγράμματα παιδαγωγικής καθοδήγησης ή σε άλλα επίσημα θεσμοθετημένα προγράμματα ή έργα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης και

ε) η γενική συγκρότηση και προσωπικότητα του υποψηφίου, η οποία αξιολογείται με προφορική δομημένη συνέντευξη ενώπιον της Π.Ε.Π.Π.Σ. της Π.Δ.Ε., στην οποία υπάγεται ο υποψήφιος εκπαιδευτικός.

 

  1. Το σύνολο των αξιολογικών μονάδων για τις κατηγορίες των κριτηρίων της παρ. 5 ανέρχεται στις 100. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζονται τα υπο-κριτήρια ανά κατηγορία κριτηρίων, η αποτίμησή τους σε αξιολογικές μονάδες, τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, τα οποία αναρτώνται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου έχουν πρόσβαση οι οικείες Π.Ε.Π.Π.Σ., το περιεχόμενο και η διαδικασία της συνέντευξης των υποψηφίων ενώπιον της Π.Ε.Π.Π.Σ. και κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τη διαδικασία κατάταξης και επιλογής των υποψηφίων. Με την ίδια απόφαση μπορεί να αποδίδεται διαφορετικός αριθμός αξιολογικών μονάδων στα υπο-κριτήρια της εμπειρίας στην εφαρμογή καινοτομιών και της εμπειρίας στον εκπαιδευτικό πειραματισμό του κριτηρίου της περ. δ’ της παρ. 5 για τους εκπαιδευτικούς των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ..

 

  1. Η Π.Ε.Π.Π.Σ., σε συνεδρίασή της, που πραγματοποιείται μέσα σε πέντε (5) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, επιλέγει τους υποψηφίους που έχουν τα τυπικά προσόντα για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής και καταρτίζει σχετικούς πίνακες κατ’ αλφαβητική σειρά, οι οποίοι αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και της οικείας Π.Δ.Ε.. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους. Μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή τους, η Π.Ε.Π.Π.Σ. αποφαίνεται αιτιολογημένα για τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζει τους πίνακες και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερομένους.

 

  1. Στη συνέχεια, η Π.Ε.Π.Π.Σ. καταρτίζει, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην οικεία προκήρυξη, προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα κριτήρια των περ. α΄ έως δ΄ της παρ. 5, οι οποίοι αναρτώνται στις ιστοσελίδες της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και της Π.Δ.Ε. όπου υπάγεται η οικεία Π.Ε.Π.Π.Σ..

 

  1. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων της παρ. 8 σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους στις ιστοσελίδες της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και της Π.Δ.Ε.. Μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή τους, η Π.Ε.Π.Π.Σ. αποφαίνεται αιτιολογημένα για τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζει τους πίνακες και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερομένους.

 

  1. Ακολούθως, η Π.Ε.Π.Π.Σ. ορίζει τις ημερομηνίες πρόσκλησης των υποψηφίων σε συνέντευξη. Μετά το τέλος της συνέντευξης, κάθε μέλος της Π.Ε.Π.Π.Σ. καταγράφει αιτιολογημένα και συνοπτικά τις μονάδες με τις οποίες βαθμολόγησε τον υποψήφιο κατά τη διαδικασία της συνέντευξης. Τελικές αξιολογικές μονάδες κάθε υποψηφίου στο κριτήριο της περ. ε΄ της παρ. 5 είναι ο μέσος όρος των μονάδων με τις οποίες τον έχουν βαθμολογήσει τα μέλη της Π.Ε.Π.Π.Σ.. Στο πρακτικό που συντάσσει η Π.Ε.Π.Π.Σ. αναφέρεται το περιεχόμενο της συνέντευξης, με μνεία των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από τα μέλη της Π.Ε.Π.Π.Σ. και των απαντήσεων που δόθηκαν από τον υποψήφιο. Περαιτέρω, στο πρακτικό καταγράφεται η βαθμολογία κάθε μέλους της Π.Ε.Π.Π.Σ. και η συνοπτική αιτιολόγησή της, καθώς και η εξατομικευμένη κρίση της Π.Ε.Π.Π.Σ. για την αξιολόγηση της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης κάθε υποψηφίου. Υποψήφιοι που δεν προσέρχονται στη συνέντευξη αποκλείονται από την επιλογή.

 

  1. Μετά τη μοριοδότηση του κριτηρίου της περ. ε΄ της παρ. 5, καταρτίζεται από την Π.Ε.Π.Π.Σ. ο τελικός αξιολογικός πίνακας κατάταξης των εκπαιδευτικών. Το σύνολο των μονάδων κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα των μονάδων που συγκεντρώνει στα επιμέρους κριτήρια. Μετά την κατάρτισή τους, οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης, που έχουν συνταχθεί από τις Π.Ε.Π.Π.Σ. υποβάλλονται αμελλητί από τον Πρόεδρό τους στη Δ.Ε.Π.Π.Σ. προς κύρωση. Μετά την κύρωσή τους, οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης αναρτώνται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,  της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και των οικείων Π.Δ.Ε..

 

12. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. γίνεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με βάση τη σειρά κατάταξης των εκπαιδευτικών στον οικείο αξιολογικό πίνακα κατάταξης και τις δηλωθείσες προτιμήσεις τους.

  1. Η θητεία των εκπαιδευτικών σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. είναι τετραετής. Οι εκπαιδευτικοί, που τοποθετούνται σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. διατηρούν την οργανική τους θέση. Στη διάρκεια του τελευταίου έτους της θητείας τους οι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε αξιολόγηση της παιδαγωγικής, επιστημονικής, διδακτικής και υπηρεσιακής τους επάρκειας σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 20. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης και κατόπιν αίτησής τους, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 20, η θητεία των εκπαιδευτικών ανανεώνεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δεν τίθεται περιορισμός στον αριθμό των ανανεώσεων των θητειών. Εάν οι εκπαιδευτικοί, που αξιολογήθηκαν θετικά δεν υποβάλουν αίτηση ανανέωσης της θητείας τους στα οικεία Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. ή σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης, οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στην οργανική τους θέση.

 

  1. Η θητεία των νεοεισερχόμενων σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. εκπαιδευτικών είναι μονοετής. Στη διάρκεια της μονοετούς θητείας τους, οι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε αξιολόγηση της παιδαγωγικής, επιστημονικής, διδακτικής και υπηρεσιακής τους επάρκειας σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 20. Αν η αξιολόγηση είναι θετική, οι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται, έπειτα από αίτησή τους, για τετραετή θητεία, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 13, στα οικεία Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αν η αξιολόγηση είναι αρνητική ή αν οι εκπαιδευτικοί  δεν υποβάλουν αίτηση τοποθέτησης στα οικεία Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στην οργανική τους θέση. Εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει ολοκληρώσει μία μονοετή θητεία με θετική αξιολόγηση σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ., δεν εκπληρώνει εκ νέου μονοετή εισαγωγική θητεία, αν τοποθετηθεί μεταγενέστερα με θητεία σε άλλο Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ..

 

  1. Οι εκπαιδευτικοί, που είναι τοποθετημένοι οριστικά σε σχολείο που χαρακτηρίζεται ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. παύουν να είναι οριστικά τοποθετημένοι σε αυτό. Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου παραμένουν στο σχολείο, που χαρακτηρίστηκε ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. με διετή θητεία, προκειμένου να επιμορφωθούν και προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, κατόπιν αίτησής τους. Η αίτηση υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την επομένη του χαρακτηρισμού του σχολείου ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. στο οικείο ΕΠ.Ε.Σ. ή στην οικεία Π.Ε.Π.Π.Σ., αν το ΕΠ.Ε.Σ. δεν έχει συγκροτηθεί. Το ΕΠ.Ε.Σ. ή η Π.Ε.Π.Π.Σ., κατά περίπτωση, υποβάλλει στη Δ.Ε.Π.Π.Σ. πίνακα με τους εκπαιδευτικούς της παρούσας. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. υποβάλλει συγκεντρωτικό πίνακα των ανωτέρω εκπαιδευτικών όλων των σχολείων, που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών για διετή θητεία στο Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. γίνεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται στο τελευταίο έτος της θητείας τους για την εκπαιδευτική, επιστημονική, διδακτική και υπηρεσιακή τους επάρκεια σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 20. Αξιολογούνται, επίσης για την επιστημονική-παιδαγωγική τους συγκρότηση και κατάρτιση, το επιστημονικό-συγγραφικό τους έργο και την υπηρεσιακή κατάσταση, διδακτική εμπειρία και καθοδηγητικό έργο σύμφωνα με τις περ. α΄, β΄ και δ΄ της παρ. 5. Με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της παρ. 3 του άρθρου 20 καθορίζονται οι αξιολογικές μονάδες, που αποδίδονται στα κριτήρια του προηγούμενου εδαφίου. Κατά τα λοιπά, για τη διαδικασία της αξιολόγησης και ανανέωσης της θητείας των εκπαιδευτικών εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 1 έως 7 του άρθρου 20.

 

16. Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χάνουν την οριστική τους τοποθέτηση σύμφωνα με την  παρ. 15, τοποθετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι με τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης και τις δηλώσεις προτίμησής τους, σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας και, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, σε κενές θέσεις σχολείων όμορης ομάδας της ίδιας περιοχής μετάθεσης.

  1. Στη διάρκεια της θητείας του σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. ο εκπαιδευτικός δύναται να υποβάλλει αίτηση μετάθεσης ή απόσπασης. Αν ο εκπαιδευτικός μετατεθεί ή αποσπαστεί και αναλάβει υπηρεσία στον φορέα απόσπασης κατά τη διάρκεια της θητείας του, αυτή λήγει αυτοδικαίως. Στις περιπτώσεις αυτές, ο εκπαιδευτικός δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για τοποθέτηση σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. και υποψηφιότητα για την επιλογή σε θέση Διευθυντή Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. για τα επόμενα δύο (2) σχολικά έτη.

 

  1. Λειτουργικά κενά που προκύπτουν, για οποιονδήποτε λόγο, κατά την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., καλύπτονται από εκπαιδευτικούς άλλων Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο, σύμφωνα με την παρ. 22. Αν δεν είναι δυνατή η κάλυψη των κενών από τους εκπαιδευτικούς άλλων Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο, τα λειτουργικά κενά καλύπτονται με αποσπάσεις εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία της οικείας Π.Δ.Ε. και διαθέτουν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα.

 

  1. Για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 18, τα ΕΠ.Ε.Σ. υποβάλλουν αίτημα στην οικεία Π.Ε.Π.Π.Σ. για τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση στα σχολεία αυτά. Η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Π.Δ.Ε.. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν εντός της προθεσμίας, που ορίζεται με την πρόσκληση, ηλεκτρονική αίτηση στο ΕΠ.Ε.Σ. του Π.Σ. ή του ΠΕΙ.Σ., στο οποίο επιθυμούν να αποσπαστούν, η οποία συνοδεύεται από τα στοιχεία της ακαδημαϊκής και υπηρεσιακής τους κατάστασης. Το ΕΠ.Ε.Σ. εξετάζει τις αιτήσεις μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και συντάσσει αξιολογικό πίνακα κατάταξης των υποψήφιων εκπαιδευτικών με βάση τις περ. α’ έως δ΄ της παρ. 5. Για την σύνταξη του ανωτέρω πίνακα κατάταξης το ΕΠ.Ε.Σ. συνεδριάζει με τη συμμετοχή των μελών των περ. α’  έως γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 17. Τα υπο-κριτήρια ανά κατηγορία κριτηρίων, η αποτίμησή τους σε αξιολογικές μονάδες και τα δικαιολογητικά, που αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα ΕΠ.Ε.Σ. καθορίζονται με την απόφαση της παρ. 6. Ο αξιολογικός πίνακας κατάταξης υποβάλλεται αμελλητί από τον Πρόεδρο του ΕΠ.Ε.Σ. στην Π.Ε.Π.Π.Σ. προς κύρωση. Η απόσπαση πραγματοποιείται για ένα (1) διδακτικό έτος, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, με βάση τη σειρά κατάταξης των εκπαιδευτικών στον οικείο αξιολογικό πίνακα κατάταξης.

 

  1. Αν κατά τη διάρκεια ισχύος του αξιολογικού πίνακα κατάταξης προκύψει σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. λειτουργικό κενό, αποσπάται σε αυτό, κατόπιν αίτησής του, εκπαιδευτικός που έχει καταταγεί στον ανωτέρω πίνακα, με βάση τη σειρά κατάταξής του σε αυτόν. Το ΕΠ.Ε.Σ. γνωστοποιεί την ύπαρξη των ανωτέρω λειτουργικών κενών στην οικεία Π.Ε.Π.Π.Σ., η οποία προσκαλεί ηλεκτρονικά τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπεριληφθεί στον αξιολογικό πίνακα κατάταξης, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για απόσπαση στο οικείο Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ.. Η αίτηση απόσπασης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Π.Ε.Π.Π.Σ. εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην πρόσκληση και η απόσπαση διενεργείται για ένα σχολικό έτος με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

 

  1. Αν δεν είναι δυνατή η κάλυψη των λειτουργικών κενών με τις διαδικασίες των παρ. 18 έως 20, τα κενά αυτά καλύπτονται με διάθεση μόνιμων εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο. Αν δεν είναι δυνατή η κάλυψη των λειτουργικών κενών με τη διαδικασία  αυτή, τα κενά καλύπτονται από αναπληρωτές ή ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 63 του ν. 4589/2019 (Α΄ 13).

 

  1. Εκπαιδευτικός Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ., ο οποίος δεν συμπληρώνει το υποχρεωτικό διδακτικό του ωράριο, διατίθεται σε άλλο Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ., με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του οικείου ΕΠ.Ε.Σ.. Αν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, ο εκπαιδευτικός διατίθεται:

α) σε άλλη σχολική μονάδα της ίδιας περιοχής μετάθεσης, όπου ανήκει το Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ., με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. αντίστοιχα) ή

β) σε άλλη σχολική μονάδα, άλλης περιοχής μετάθεσης, αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε., όπου ανήκει το Π.Σ. ή το ΠΕΙ.Σ., ή σε άλλη σχολική μονάδα αρμοδιότητας άλλου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

 

  1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., μπορεί να τροποποιείται το διδακτικό ωράριο των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ..
  • 28 Απριλίου 2020, 23:40 | Α.Γ.

    Υπηρετώ με πενταετή θητεία σε νυν Πειραματικό και πρώην Πρότυπο.
    Μπήκα με τον νόμο 3966 και μετά από αξιολόγηση. Έχασα την οργανική μου θέση όπως όριζε ο νόμος, αλλά δεν πήρα ποτέ προτεραιότητα για οργανική στο νομό του Πρότυπου Σχολείου, ούτε το επίδομα που όριζε ο νόμος. Δούλεψα και Σάββατα και Κυριακές και μεσημέρια για τις δράσεις όπως όριζε ο νόμος. Οι συνθήκες είναι σκληρές και αυτό το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι φέτος δεν ήθελαν να έρθουν καθηγητές στο σχολείο για αναπλήρωση ωρών(αλλάξαμε 5 καθηγητές μέχρι να μείνουν κάποιοι).
    Ο επόμενος νόμος που έγινε το Πάσχα του 2019 μας έδινε οργανική, αλλά δεν εφαρμόστηκε. Τώρα τροποποιείται ο νόμος 3966 κατά τη γνώμη μου με περισσότερα προβλήματα:
    -Οι καθηγητές που μπήκαν με τον 3966 θα δυσκολευτούν να πάρουν οργανική θέση ανάλογη αυτής που όριζε ο νόμος με τον οποίον μπήκαν. Δηλαδή όσοι επέλεξαν να αξιολογηθούν και να χάσουν την οργανική τους θέση σύμφωνα με τον νόμο, είναι σε δυσμενή θέση.
    -Οι καθηγητές που βρίσκονται σε νομούς που δεν έχουν Πειραματικά ή Πρότυπα Σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε αυτά (υπάρχουν ειδικότητες που αργούν πολλά χρόνια για να μπουν σε ανάλογο νομό).
    -Οι καθηγητές αυξημένων προσόντων που βρίσκονται σε Πρότυπα ή Πειραματικά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα εξέλιξης με τους άλλους καθηγητές που βρίσκονται σε άλλα σχολεία (π.χ. απόσπαση σε Πανεπιστήμιο).
    Προτείνω
    -ο σύλλογος καθηγητών να κάνει αίτηση αν θέλει το σχολείο να γίνει Πρότυπο ή Πειραματικό
    -να υπάρχουν κριτήρια για να γίνουν τα σχολεία Πρότυπα ή Πειραματικά
    -οργανικές θέσεις σε Πρότυπα και Πειραματικά κατόπιν αξιολόγησης.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:38 | ΑΝΘΗ Μ.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    με τις αρνητικές επιπτώσεις του Covid-19, εκφράζουμε την ανάγκη για άμεσες Προσλήψεις Υγιεινολόγων (ΤΕ), ΠΕ 87.10 ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ως Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών.
    Παράλληλα, αντικείμενα των Υγιεινολόγων, λόγω της ομαδοποίησης, αναθέτονται γενικά στο ΠΕ 87 με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι υπόλοιπες ειδικότητες και οι Υγιεινολόγοι να βρίσκονται εκτός της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών του Υπουργείου Παιδείας και μετά από προσεκτική διερεύνηση μάλιστα όλων των προηγουμένων ετών. Η ειδίκευση μας στην Αγωγή Υγείας,την Υγιεινή, τις Πρώτες Βοήθειες, την Υγεία και την Διατροφή και την προστασία στο Εργασιακό Περιβάλλον ¨Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας¨ είναι και αυτή δεδομένη και επιβεβαιωμένη στην πράξη και στην κοινωνία.Τον Κωδικό μας ΠΕ 87.10 ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ τον χρησιμοποιείτε μόνο στη Β’ Ανάθεση του μαθήματος ‹‹Ανατομία – Φυσιολογία ›› του Τομέα Υγείας- Πρόνοιας- Ευεξίας των Επαγγελματικών Λυκείων.
    Επομένως κρίνεται απαραίτητη η ενσωμάτωση του κλάδου μας ως εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να συνεισφέρουμε προς την επίτευξη των στόχων της εκπαίδευσης ως προς την δημιουργία συνειδητοποιημένων πολιτών με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις σε θέματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας. Με στόχο την προάσπιση και προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας των μαθητών, αφενός με την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και της κριτικής τους σκέψης, αφετέρου με την αναβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος τους.
    Και από την άποψη αυτή θεωρούμε ότι η Δημόσια Υγιεινή είναι ένα πεδίο το οποίο θα μας ακολουθεί δια βίου, άρα αν καλλιεργηθεί από τις μικρές ηλικίες, θα δημιουργηθούν πολίτες με αίσθηση ευθύνης στην Δημόσια Υγιεινή με στόχο στην πρόληψη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Η Δημόσια Υγιεινή επίσης συνδέεται με τη ζωή του σχολείου καθημερινά αφού προάγει την υγεία σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την υγιεινή και ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, την αισθητική των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του σχολείου, την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων και κυρίως εστιάζει στις καλές διαπροσωπικές σχέσεις όχι μόνο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αλλά ανάμεσα σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:38 | Μαθητής πειραματικού γενικού Λυκείου της Αθήνας

    Αξιότιμες κυρίες Κεραμέως και Ζαχαράκη,

    Στο σχολείο μου, ένα από τα πειραματικά λύκεια της Αθήνας, είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα κενά. Σας παρακαλώ μέσα από την καρδιά μου, μιλώντας εκ μέρους όλης της μαθητικής μας κοινότητας: Κάντε μόνιμες προσλήψεις στην εκπαίδευση. Να φανταστείτε, ότι φέτος καλύφθηκαν όλα τα κενά στις 20 Νοεμβρίου! Πρόσφατα είχα ακούσει πως θα γινόντουσαν μερικές χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί στην γενική παιδεία και στην ειδική αγωγή, μέσω ΑΣΕΠ. Αυτά είναι τα έργα που θέλουμε όλοι να δούμε.

    Με εκτίμηση,
    Μαθητής Πειραματικού γενικού Λυκείου της Αθήνας

  • 28 Απριλίου 2020, 15:39 | Εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε ΠΠΣ κατόπιν αξιολόγησης μέσω ΔΕΠΠΣ

    Ακούμε ότι αναστέλλονται κρίσεις και παρατείνονται οι θητείες των εκπαιδευτικών και των στελεχών λόγω των ειδικών συνθηκών. Όπως φαίνεται μόνο οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί των ΠΠΣ, μέσα στην ανασφάλεια της πανδημίας, πρέπει να αξιολογηθούν για άλλη μια φορά, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους.
    Η φετινή χρονιά έχει ασαφή ορίζοντα λήξης όπως και η επόμενη, έναρξης. Θεωρούμε ότι η χρονική συγκυρία που διανύουμε είναι απολύτως ακατάλληλη για την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας, από οποιονδήποτε εκπαιδευτικό, με δεδομένη την αυξημένη ευθύνη που έχουμε επιφορτιστεί να ολοκληρώσουμε ηλεκτρονικά το εκπαιδευτικό μας έργο και να σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας, την ίδια ώρα που πρέπει να στηρίξουμε ψυχικά και σωματικά τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας, βιώνοντας συγχρόνως ένα πρωτόγνωρο άγχος αυτοσυντήρησης. Κάποιοι από εμάς ή μέλη των οικογενειών μας ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
    Αλλαγές σε αυτό το σημείο, όπου εκπαιδευτικοί στόχοι θα πρέπει να μεταφερθούν στην επόμενη χρονιά, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε πλήρη λειτουργία, θεωρούμε ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του σχολείου. Πόσο μάλλον αν οι αποχωρήσεις τόσων συναδέλφων, συνοδευτούν από τις γνωστές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις καλύψεις κενών ακόμη και σε μη έκτακτες καταστάσεις.
    Για τους λόγους αυτούς, η ανανέωση της απόσπασης όλων των συναδέλφων για το σχολικό έτος 2020-2021 είναι η μόνη λύση που θα διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του σχολείου σε αυτές τις ειδικές συνθήκες.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:00 | ΜΑΡΙΑ

    1) Ο περιορισμός της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ότι
    «Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε (…) Πρότυπα ή Πειραματικά,της Π.Δ.Ε., στην οποία οι ίδιοι υπάγονται», αποτελεί καταπάτηση της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών για όλους.
    Υπάρχουν εκπαιδευτικοί αυξημένων προσόντων και σε άλλες περιφέρειες εκτός αυτών που εδρεύουν τα ΠΠ και ΠΕΙ οποίοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα της αίτησης αξιολόγησης.
    2) Υπάρχουν αποσπασμένοι οι οποίοι εργάζονται για χρόνια στα συγκεκριμένα σχολεία και οι οποίοι έχουν αξιολογηθεί από τις εκάστοτε ΔΕΠΠΣ και θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί γι’αυτούς η συνέχιση της απόσπασης και να μπουν στο ίδιο καθεστώς με τους επί θητεία εκπαιδευτικούς.
    3) Επίσης στις κοινές ειδικότητες σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο επιτρέπεται να κάνουν αίτηση μόνο όσοι ανήκουν στην ανάλογη βαθμίδα σε αντίθεση με το παρελθόν όπου μπορούσαν να αιτηθούν και στις 2 βαθμίδες.

  • 27 Απριλίου 2020, 16:59 | Μαρία

    Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπηρετούν ήδη με θητεία και μάλιστα με συνεχόμενες παρατάσεις σε Πειραματικά δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο Πειραματικό σχολείο εάν θελήσουν από τη νέα σχολική χρονιά και να περάσουν κανονικά τη διαδικασία της αξιολόγησης όπως θα έκαναν και στο προηγούμενο Πειραματικό που υπηρετούσαν;

  • 27 Απριλίου 2020, 14:54 | Γ. Κ.

    Οι συνθήκες συνεχούς αξιολόγησης και τα υπερβολικά κριτήρια είναι σίγουρο ότι θα αποθαρρύνουν τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην ίδια περιοχή μετάθεσης του ΠΣ ή του ΠΕΙ.Σ. από το να θέσουν υποψηφιότητα για μια θέση με θητεία σε αυτά τα σχολεία. Γιατί να υποστούν αυτή διαδικασία χωρίς κανένα κίνητρο; Έτσι οι θέσεις νεοεισερχόμενων θα καλυφθούν από εκπαιδευτικούς που επιδιώκουν να έρθουν στην πόλη από μακρινές περιοχές όπου είναι τοποθετημένοι οργανικά, γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να βρεθούν στον τόπο κατοικίας τους. Είναι όμως αυτό κριτήριο για να επιλέξει κανείς ένα Π.Σ. ή ένα ΠΕΙΡ.Σ.;

  • 27 Απριλίου 2020, 12:55 | Γονιός

    Άλλος κόσμος δηλαδή με τα κανονικά σχολεία που θα διοριστούν κ 15,000 μόνο με προϋπηρεσία ,ονλαιν πεντάμηνα μάστερ , ισπανικά, γαλλικά κ προφισιενσι αγορασμενα ή που τα είχαν πάρει πριν 40 χρόνια οι 50ρηδες με τα 15 χρόνια προϋπηρεσία κ χωρίς επιτυχία σε γραπτό ΑΣΕΠ.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:49 | Μαρία

    Αυτά κριτήρια έπρεπε να είναι στην προκήρυξη + γραπτός ΑΣΕΠ. Μπας κ σταματήσουν τα φροντιστήρια κάποτε. 15,000 που θα διορισετε όχι απλά δεν έχουν δημοσιεύσεις , ένα μεγάλο κομμάτι είναι 50+ κ δεν έχει περάσει ούτε ΑΣΕΠ. ΝΤΡΟΠΗ. Μετά από 10 χρόνια κρίσης κ μια πανδημία πάλι τα ίδια. Απογοήτευση.Αριστεια ακούγαμε.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:40 | Παπαδοπουλου Ζαφειρουλα

    Παρακαλώ να αναθεωρήσετε την παράγραφο 3 του άρθρου 19 και συγκεκριμένα στο σημειο που αναφερει ότι μόνο όσοι υπάγονται στην αντίστοιχη Π.Δ.Ε. μπορούν να υποβάλλουν αίτηση. Αν λάβουμε υπόψη ότι το κράτος επιχειρεί να στελεχώσει τα Π.Σ. και τα ΠΕΙ.Σ. με προσωπικό βάση των προσόντων, γιατί υπάρχει αυτός ο περιορισμός; Δεν μπορώ να αντιληφθώ την λογική πίσω από μια τέτοια απόφαση. Την τελευταία δεκαετία οι μεταθέσεις για τους περισσότερους κλάδους είναι ελάχιστες. Πως μπορώ να διεκδικήσω μία θέση σε Πειραματικό όντας από το 2009 που είμαι διορισμένη κολλημένη στην οργανική μου στην Κρήτη;

  • 27 Απριλίου 2020, 10:31 | Δ.Φ.

    Θεωρώ ότι, όπως υπάρχει πρόβλεψη για τους υπηρετούντες με θητεία στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για παράταση της θητείας τους για το επόμενο έτος, θα έπρεπε να ληφθεί αντίστοιχη μέριμνα και για τους αποσπασμένους στα σχολεία αυτά. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί καλύπτουν οργανικά κενά, έχουν ήδη αξιολογηθεί τουλάχιστον μία φορά, δεν έχουν ολοκληρώσει το διδακτικό τους έργο λόγω της πανδημίας, δεν έχουν ολοκληρώσει τα όποια προγράμματα-δράσεις είχαν αναλάβει και είναι άδικο να μπουν ξανά στη διαδικασία αξιολόγησης, να μαζεύουν έγγραφα και μάλιστα μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες όπου όλα είναι δύσκολα και χρονοβόρα. Άλλωστε μία τέτοια απόφαση θα εξυπηρετήσει και τα ίδια τα σχολεία αφού με τη νέα χρονιά θα να είναι στελεχωμένα με το ίδιο προσωπικό και θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστερήσεις και απρόσκοπτα το ανολοκλήρωτο εκπαιδευτικό έργο αυτής της χρονιάς. Οφείλουμε να σεβαστούμε εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και τους γονείς τους.

  • 27 Απριλίου 2020, 10:20 | Ευγενία Πάλλα

    Για να υποβάλλει εκπαιδευτικός αίτηση για θητεία σε Πειραματικά ή Πρότυπα σχολεία θα πρέπει να εχει υπηρετήσει ένα χρόνο στην οργανική του, ή η θητεία νοείται ως απόσπαση και δεν χρειάζεται; Παρακαλω να διευκρινιστεί.

  • 27 Απριλίου 2020, 01:19 | Αθανάσιος Στράντζαλος

    Οι διατυπώσεις στο Άρθρο 19 δεν φαίνεται να προκύπτουν από αξιολόγηση των έως τώρα δεδομένων από την λειτουργία των Πρότυπων-Πειραματικών, των Πρότυπων και των Πειραματικών Σχολείων, τουλάχιστον κατά το ότι αγνοείται η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ:

    α) δεν είναι άγνωστο σε όποια/-ον έχει ασχοληθεί με το θέμα ότι ικανός (ικανότατος) αριθμός θέσεων στα Π. & ΠΕΙ.Σ. καλύπτεται – και την χρονιά 2019-20 – από αναπληρωτές και συμπληρώνοντες/-ουσες ωράριο, και όχι από εκπαιδευτικούς που το επιδίωξαν και κατέθεσαν φάκελο προσόντων – κατά τα ποθούμενα και από το παρόν Ν/Σ…

    β) από την άλλη, ικανός, επίσης, αριθμός εκπαιδευτικών – πιθανά εν γένει νεότερης ηλικίας (τουλάχιστον «υπηρεσιακής») – από περιοχές μετάθεσης άλλων Π.Δ.Ε. αιτήθηκε τα τελευταία (πολλά) χρόνια κι επέτυχε ΜΕΣΩ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ την απόσπασή του – ελλείψει διεργασιών τοποθετήσεων – και την υπηρεσία σε Π. & ΠΕΙ.Σ. (και όχι μόνον σε σχολεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί αρμοδίως).

    Οι τελευταίοι/-ες αποτελούν από καιρού «μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων» αυτών των Σχολείων, με ό,τι αυτό συνεπιφέρει, π.χ. ως ένταξή τους στην «κουλτούρα» αυτών των Σχολείων, και αποδοχή/αναγνώριση από μαθητές/-ήτριες.

    Είναι, δε, προς διερεύνηση αν οι επιλογές/κρίσεις των θεσμικά υπεύθυνων οργάνων του Κράτους (ΔΕΠΠΣ & ΕΕΠΠΣ) μπορούν να θεωρούνται «έγκυρες» ως προς τις επιλογές μέχρι το 2013 και «μη έγκυρες» από το 2014 έως το 2018-19…

    Αυτά τα χαρακτηριστικά ΠΟΥ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ, όχι με εύκολες ή ευτελείς διεργασίες, ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ!

    Επιπλέον, ο αποκλεισμός εκπαιδευτικών από περιοχές μετάθεσης άλλων Π.Δ.Ε., ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, αφού ούτως ή άλλως δικαιούνται να τοποθετηθούν από άλλες περιοχές μετάθεσης εντός της Π.Δ.Ε., συνεπώς θα υπάρχει μεταφορά διοικητικών αρμοδιοτήτων, ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, αφού περιορίζει την δυνατότητα πιθανώς υπερ-προσοντούχων να συμμετάσχουν στην επιλογή!

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ, συνεπώς:

    (1) η απαλοιφή από όλες τις διατυπώσεις περί στελέχωσης Π. & ΠΕΙ.Σ. της προδιαγραφής της «υπαγωγής εκπαιδευτικού στην ίδια Π.Δ.Ε.» ή όποιου αντιστοίχου

    (2) η υιοθέτηση – με όρους που υπηρεσιακά θα επιλεγούν ως εναργέστεροι – των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε Π. & ΠΕΙ.Σ. με απόσπαση, μετά από κατάθεση φακέλου κι επιλογή, ως «ήδη Υπηρετούντων» σε αυτά τα σχολεία, κατά το γράμμα και πνεύμα των περιγραφόμενων και θεσμοθετούμενων σε όλα τα σχετικά Άρθρα του παρόντος Ν/Σ

  • 26 Απριλίου 2020, 20:13 | Νίκος Γραβάνης

    Οι προτάσεις μου :
    1. Τοποθέτηση εκπαιδευτικού σε σχολική μονάδα Βθμιας έως και 5 χρόνια. Μετά το πέρας της πενταετίας τοποθέτηση του εκπαιδευτικού σε άλλο Σχολείο και πιο συγκεκριμένα σε άλλου τύπου σχολείο Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ.
    2. Στα πειραματικά, πρότυπα σχολεία η μέγιστη θητεία εκπαιδευτικού 10 έτη.
    3. Οι Σύμβουλοι να έχουν ενεργή συμμετοχή στην σχολική διαδικασία (μία μέρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα)
    4. Λιγότεροι μαθητές στις τάξεις (το μέγιστο 15 μαθητές)

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 26 Απριλίου 2020, 16:57 | Εκπαιδευτικός

    Θεωρώ ότι θα πρέπει το εκπαιδευτικό προσωπικό των πειραματικών σχολείων να επιλέγεται από μηδενική κάθε φορά βάση και όχι μόνο εφόσον δεν επιθυμούν οι ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικοί να αξιολογηθούν. Θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία και σε άλλους εκπαιδευτικούς με περισσότερα ίσως προσόντα να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις και να μην δημιουργούνται τρόπον τινά «ισόβιες» θέσεις, οι οποίες στελεχώνονται για πολλά χρόνια από τους ίδιους μόνο εκπαιδευτικούς.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:49 | Ml

    Μια χαρά είναι τα κριτήρια. Απορίας άξιον βέβαια γιατί δεν κάνετε τους 15,000 διορισμούς με αυτά τα κριτήρια αντί για τα αγορασμενα μάστερ κ proficiency και κάτι 10χρονες προϋπηρεσίς που δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ. Μήπως μπουν σε όλα τα σχολεία εκπαιδευτικοι που ούτε τη σύγχρονη ούτε το διάβασμα φοβούνται και τα παιδάκια που δεν έχουν λεφτά να μαθαίνουν και αυτά γράμματα.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:43 | Κ.Ν.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

    Είμαι καθηγήτρια αποσπασμένη μέσω ΔΕΠΠΣ. Η απόσπασή μου έγινε με κατάθεση φακέλου και μοριοδότηση.
    Κατανοώ πλήρως την ανάγκη των ΠΠΣ να στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς υψηλών προσόντων καθώς και τη σημασία της τακτικής αξιολόγησής τους. Ωστόσο, η τωρινή συγκυρία απαιτεί ειδική μέριμνα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς των ΠΠΣ. Η αναγκαστική διακοπή της σχολικής χρονιάς φέρνει άδικα σε δυσχερή θέση όσους από εμάς εργαστήκαμε και συμμετείχαμε σε ευρωπαϊκά και μη προγράμματα, δραστηριότητες, ομίλους, αφιερώνοντας πραγματικά πολύ εξωδιδακτικό χρόνο. Επεξηγηματικά, δεν μπορούμε να μοριοδοτηθούμε για τη συμμετοχή και την προετοιμασία που αφιερώσαμε σε αυτά καθώς αρκετοί από εμάς δεν θα μπορέσουμε να τα συνεχίσουμε και να τα ολοκληρώσουμε εάν δεν ανανεωθεί η απόσπασή μας, μιας που όλα σχεδόν αναβλήθηκαν για την επόμενη χρονιά.
    Επιπρόσθετα,η μη ανανέωση της θητείας των αποσπασμένων εκ/κων στα ΠΠΣ θα δημιουργήσει κενά που από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι αργούν πολύ να καλυφθούν υπό ομαλές συνθήκες, πόσο μάλλον τώρα.

    Τέλος, θεωρώ άστοχο να είμαστε οι μοναδικοί εκπαιδευτικοί που ενώ αξιολογηθήκαμε και τοποθετηθήκαμε βάσει προσόντων δεν τυγχάνουμε καμιάς πρόβλεψης και ειδικής αντιμετώπισης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
    Η ανανέωση της θητείας μας για ένα χρόνο και η αξιολόγησή μας με την ολοκλήρωση της επόμενης σχολικής χρονιάς αποτελεί μια απόλυτα συνετή απόφαση για τη δεδομένη στιγμή, για να μη θεωρηθεί η φετινή χρονιά στα ΠΠΣ ως μια χρονιά χαμένη για την επαγγελματική μας εξέλιξη.
    Παρακαλώ για τη δίκαιη μεριμνά σας.
    ΚΝ

  • 26 Απριλίου 2020, 16:03 | Μ. Δ.

    Νομίζω ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο αυτό ότι και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση στα πειραματικά θα βρεθούν στο νέο έτος σε παρόμοιο καθεστώς με τους επί θητεία. Δηλαδή θα μπορούν να έχουν την διετή θητεία προσαρμογής και έπειτα την διαδικασία της αξιολόγησης. Έχουν καταθέσει ήδη φάκελο με τα τυπικά τους προσόντα, καλύπτουν οργανικά κενά και εξυπηρετεί τα σχολεία και τον σχεδιασμό τους μια τέτοια πρόβλεψη στο νομοσχέδιο.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:44 | ΜΑΡΙΑ ΜΩΡΑΙΤΗ

    Θεωρώ ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στα πειραματικά να ενταχθούν το νέο έτος σε παρόμοιο καθεστώς με τους επί θητεία. Έχουν καταθέσει παραπάνω από μια φορές φάκελο με τα τυπικά τους προσόντα,καλύπτουν οργανικά κενά και εξυπηρετεί και τα σχολεία μια τέτοια πρόβλεψη στο νομοσχέδιο.Επιπλέον, φέτος δεν δόθηκε η δυνατότητα για ολοκλήρωση δράσεων κ.α. λόγω συνθηκών, γεγονός που αφαιρεί μόρια από μία αξιολόγηση.ευχαριστώ πολύ.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:18 | Κυριακή Γρηγοριάδου

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο εργασιακό καθεστώς των υπηρετούντων με θητεία στα Πρότυπα ή Πειραματικά σχολεία. Μπήκαμε στη διαδικασία αξιολόγησης με βάσει το νόμο 3966, γνωρίζοντας ότι θα χάσουμε τις οργανικές μας και θα έχουμε δικαίωμα για ανανέωση της θητείας μας για άλλα 5 χρόνια και την κατά προτεραιότητα απόκτησης οργανικής στο ΠΥΣΔΕ του σχολείου μετά την ολοκλήρωση της θητείας και της θετικής αξιολόγησης. Το σχέδιο νόμου λειτουργεί διχαστικά στους συλλόγους διδασκόντων δίνοντας διαφορετικά προνόμια στην διεκδίκηση οργανικής μεταξύ αυτών που είχαν οργανική στα πειραματικά πριν τον 3966 και αυτούς που μπήκαν με θητεία με βάση αυτό τον νόμο, παρά το γεγονός ότι μπήκαν με την ίδια διαδικασία.
    Από τότε μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε καθεστώς αβεβαιότητας, παράτασης θητείας και συνεχών αναθεωρήσεων. Θεωρώ ότι οι εκπαιδευτικοί που ανέλαβαν την στήριξη αυτών των σχολείων χωρίς κανένα από τα προνόμια που αναφέρονταν στον 3966, θα πρέπει επιτέλους να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Δηλαδή οργανική στο Πειραματικό ή Πρότυπο σχολείο κατόπιν αξιολόγησης μετά την πενταετή τους θητεία, επαγγελματική εξέλιξη σε θέσης ευθύνης, ή αποσπάσεις σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:47 | Δέσποινα Καλανταρίδου

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
    είμαι νηπιαγωγός επί θητεία στο 3ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης από το 2013, με την αξιολογική διαδικασία μέσω ΔΕΠΠΣ. Μετά τη λήξη της 5ετίας μας είχαμε διαδοχικές ετήσιες παρατάσεις, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει την επόμενη σχολική χρονιά, μιας και τα δεδομένα συνεχώς άλλαζαν.

    Στο παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με θητεία. Θα δοθεί δυνατότητα ανανέωσης της θητείας μέσω αξιολόγησης και αν όχι , τι πρόβλεψη υπάρχει;
    Σας ευχαριστώ

  • 25 Απριλίου 2020, 19:34 | ΘΕΣΣΑΛΟΣ

    ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ (ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ) ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ

    Στην παράγραφο 3 (αλλά και 5ε) του παρόντος άρθρου εμφανίζεται ο παρακάτω περιορισμός «Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε (…) Πρότυπα ή Πειραματικά,της Π.Δ.Ε., στην οποία οι ίδιοι υπάγονται». Ο τιθέμενος περιορισμός αιτήσεων των εκπαιδευτικών (μόνο για την ΠΔΕ στην οποία υπάγονται) θυμίζει και παραπέμπει στον Νόμο «Μπαλτά – Κουράκη» του 2015 για την επιλογή Δ/ντών Σχ. Mονάδων, βάσει του οποίου οριζόταν ότι ένας εκπαιδευτικός μπορεί να διεκδικήσει θέση Δ/ντή μόνο για σχολική μονάδα της ΔΔΕ όπου υπηρετεί αποκλειομένης της λοιπής Ελλάδος (!!!), γεγονός το οποίο κατά τη γνώμη είναι προδήλως αντισυνταγματικό καθώς σντίκειται ευθέως στην αρχή της ισονομίας και ίσων ευκαιριών. Ενας εκπαιδευτικός αυξημένων προσόντων π.χ. από την περιφέρεια Θεσσαλίας όπου ΔΕΝ λειτουργούν Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία γιατί να αποκλείεται a priori από την διαδικασία; Γιατί να στερείται αυτός ο εκπ/κός της ΠΔΕ Θεσσαλίας να συμμετάσχει και διεκδικήσει μια θέση σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο της γειτονικής ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας;

    Καλό θα είναι να αναθεωρηθεί και αναδιατυπωθεί η διάταξη δίδοντας το δικαίωμα στον εκπ/κό της οποιασδήποτε ΔΔΕ ή ΠΔΕ να διεκδικήσει μια προκηρυσσόμενη θέση της ειδικότητάς του στο οποιοδήποτε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο της επικράτειας. Σ΄ όλη την Ελλάδα.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:46 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΣ

    Στον παρόντα νόμο δεν παρέχεται κανένα κίνητρο στους εκπαιδευτικούς των Πειραματικών και Προτύπων Σχολείων. Παρόλο που προβλέπεται μια συνεχής περιοδική αξιολόγησή τους, που ξεκινά από την επιλογή τους ακόμη, δεν τους προσφέρεται καμία αναγνώριση, ούτε καν αυτή της τοποθέτησής τους στο Πειραματικό με οργανική θέση. Αντιθέτως, λόγω της προβληματικής φύσης του καθεστώτος της θητείας, τους στερείται η δυνατότητα προσωπικής εξέλιξης, καθώς ορίζεται με σαφήνεια από τον νόμο ότι οι υπηρετούντες σε αυτά δεν μπορούν να αποσπασθούν (π.χ. σε Πανεπιστήμια) ή να καταλάβουν για σύντομο χρονικό διάστημα θέσεις ευθύνης, γιατί σε τέτοια περίπτωση χάνουν τη θητεία τους στα Πειραματικά, εν αντιθέσει με τους εκπαιδευτικούς των υπολοίπων σχολείων που σε ανάλογη περίπτωση δεν διακινδυνεύουν τη θέση τους στο σχολείο όπου υπηρετούν. Θεωρώ πως κάτι τέτοιο συνιστά μεγάλη αδικία εναντίον τους και παράλληλα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την απόφαση άλλων σχολείων να χαρακτηρισθούν ως Πειραματικά, άρα δεν συμβάλλει στην ενίσχυση των Πειραματικών, αλλά στον περιορισμό τους στα υπάρχοντα.
    Ως εκ τούτου προτείνω την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα Πειραματικά ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ και την παράλληλη διαμορφωτικού τύπου αξιολόγησή τους ανά τετραετία, όπως ορίζει ο παρών νόμος. Παράλληλα θα έπρεπε να θεσπισθεί όριο απουσίας τους από τα Πειραματικά σε αποσπάσεις, θέσεις ευθύνης κτλ., ώστε να μην καταλαμβάνουν μια θέση σε αυτά χωρίς στην πραγματικότητα να τα υπηρετούν.
    Ειδικά για τους νυν υπηρετούντες πρέπει με σαφήνεια να οριστεί (και όχι δυνητικά, όπως γίνεται στις Μεταβατικές διατάξεις) ότι θα αξιολογηθούν την επόμενη χρονιά από τα ΕΠΕΣ για την ανανέωση της υπηρεσίας τους σε αυτά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν ήδη περάσει από μια εισαγωγική αξιολόγηση με τον νόμο 3966, επομένως είναι άδικο να ξαναπεράσουν μια τέτοιου είδους αξιολόγηση.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:36 | Καθηγήτρια αποσπασμένη σε πειραματικό σχολείο μέσω ΔΕΠΠΣ

    Κα Κεραμέως, κα Ζαχαράκη, ως εκπαιδευτικός αποσπασμένη για 3η χρονιά σε πειραματικό Λύκειο και αξιολογημένη 2 φορές μέσω φακέλου από τη ΔΕΠΠΣ, θεωρώ ότι θα έπρεπε και φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που όλοι αντιμετωπίζουμε, να ανανεωθεί και για μας εκ νέου η απόσπαση μας. Μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων θα ήταν άδικο να μπούμε στη διαδικασία αξιολόγησης αφού έχουμε ήδη αξιολογηθεί. Έχουμε αφήσει στη μέση μια σχολική χρονιά και οφείλουμε να τη συνεχίσουμε τον Σεπτέμβριο και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους μαθητές μας και τους γονείς τους. Ευχαριστώ

  • 25 Απριλίου 2020, 18:02 | Μανώλης

    Προτείνω να μοριοδοτείται η προϋπηρεσία όσων υπηρέτησαν ή υπηρετούν στα Πρότυπα και Πειραματικά ως αποσπασμένοι.
    Προσωπικά δεν είμαι αποσπασμένος αλλά επί θητεία, εντούτοις κάθε χρονιά μου έκανε εντύπωση πόσοι λίγοι ήταν οι συνάδελφοι που επιθυμούσαν να αποσπασπαστούν σε σχολείο υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι τα Πρότυπα και Πειραματικά.
    Την ίδια αίσθηση είχε αποκομίσει, απ’όσο μας έλεγε σε μια επίσκεψή της στο σχολείο μας, και η υφυπουργός κ. Ζαχαράκη από τις συζητήσεις που είχε με συλλόγους διδασκόντων και Δ/νσεις Β/θμιας Εκ/σης.
    Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτοί οι συνάδελφοι που στήριξαν και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτά τα χρόνια τον θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, πρέπει να επιβραβευθούν και να μην ξεκινάνε από την ίδια ακριβώς αφετηρία με τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους.

  • 25 Απριλίου 2020, 16:04 | Αγάπη

    Ορθώς θεσπίζεται η δυνατότητα διαρκούς ανανέωσης της θητείας για τους εκπαιδευτικούς που έχουν αξιολογηθεί θετικά.

  • 25 Απριλίου 2020, 15:12 | Π.Κ.

    Μετά από χρόνια που υπηρετώ με απόσπαση σε πειραματικό σχολείο και μετά από μοριοδοτηση μου ζητάτε να ξαναμπώ στην ίδια διαδικασία για δύο ακόμα χρόνια. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που δεν μας επιτρέπετε να υπηρετήσουμε με θητεία;

  • 25 Απριλίου 2020, 13:01 | ΜΙΧΑΗΛ ΜΟΥΤΑΦΙΔΗΣ

    Η επιλογή του διδακτικού προσωπικού στα σχολεία όλων των βαθμίδων πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟΝ κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και με κατάργηση της «εφεύρεσης» των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ κλπ που ισχύει στο Δημόσιο με μοναδικό κριτήριο το βασικό πτυχίο από ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Εφόσον ικανοποιούνται οι απαιτήσεις κάθε μαθήματος ανά τάξη και αντικείμενο τότε να μπορεί να διδάσκει όποιος έχει επιτύχει στον παραπάνω γραπτό διαγωνισμό και κρίνεται ικανός να μπει στην αίθουσα έπειτα από ακρόαση σε επιτροπή που θα συστήνεται κάθε καλοκαίρι από τον υπεύθυνο διευθυντή/manager της κάθε σχολικής μονάδας και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τους γονείς των μαθητών που θα μπορούν να αξιολογούν κάθε εκπαιδευτικό.

  • 25 Απριλίου 2020, 12:21 | Ελένη π.

    Ίδια κριτήρια και αξιολόγηση παντού. Έχουμε βαρεθεί να πληρώνουμε και στην κυριολεξία τα παιδιά να κουράζονται στο σχολείο γιατί τους τρώει χρόνο από το φροντιστήριο.

  • 25 Απριλίου 2020, 11:14 | Χριστίνα

    Δλδ το δικό μου παιδί θα έχει τον καθηγη με το αγορασμενα μάστερ, αλλά του πειραματικού θα έχει το καθηγητη με δημοσιεύσεις. Εύγε.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:48 | Τζοαννα

    Γιατί υπάρχουν αυτά τα κριτήρια μόνο στα πειραματικά ??? Γιατί διορίζετε 15,000 με μάστερ ονλαιν αμφιβολου ποιότητας κ προϋπηρεσία που δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ ?
    Όπως ακριβώς είναι αυτό το άρθρο έπρεπε να είναι για όλα τα σχολεία. Κάπως έτσι ΙΣΩΣ σταματούσαμε να πληρώνουμε φροντιστήρια.

  • 25 Απριλίου 2020, 09:11 | Μαρία Τσουκνάκη

    Αν θέλατε πραγματικά να κάνατε εκπαιδευτική μεταρύθμιση θα έπρεπε να στοχεύσετε ώστε ΟΛΑ τα σχολεία να είναι πειραματικά, μουσικά, καλλιτεχνικά κτλ. Δημιουργείτε διαφορετικά σχολεία ώστε να χωρέσουν εκεί οι«διαφορετικοί» μαθητές που θέλετε να φτιάξετε. ΟΛΑ τα παιδιά έχουν δικαίωμα να είναι σε σχολεία που λειτουργούν ΑΨΟΓΑ και ΠΡΟΤΥΠΑ. ΟΛΑ τα παιδιά (μελλοντικοί ενήλικες και πολίτες) έχουν το δικαίωμα να μαθαίνουν μέσω της τέχνης, να δοκιμάζουν και να πειραματίζονται επί ίσους όρους. Είναι ελιτίστικο, κοινονικά διχαστικό, άνισο ένα σύστημα που χωρίζει τους μαθητές σε καλλιτέχνες, άριστους, ικανούς και ανίκανους. Δωστε σε ΟΛΑ τα σχολεία και σε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες.

  • 25 Απριλίου 2020, 01:00 | Η.Χ.

    Μετά από πολλαπλές αξιολογήσεις φακέλων καθηγητών που υπηρέτησαν σε πειραματικά σχολεία εσείς αποφασίσατε να τους διώξετε. Με ποιον τρόπο ακριβώς έχετε σχεδιάσει την επόμενη χρονιά ;

  • 24 Απριλίου 2020, 20:33 | Γ. Κ.

    Ούτε καθηγητές Πανεπιστημίου δεν έχουν τόσα προσόντα όσα ζητά ο νομοθέτης από υποψηφίους για θητεία εκπαιδευτικούς σε ΠΣ και ΠΕΙ.Σ. Τί χρειάζονται όλα αυτά για να πιστοποιηθεί αν κάποιος/α είναι καλός δάσκαλος/α; Και ποια θα είναι η ανταμοιβή του/της; Μήπως θα πάει στην επόμενη βαθμίδα; Μήπως χάθηκε ο κοινός νους και το μέτρο;

  • 24 Απριλίου 2020, 19:47 | Γ. Κ.

    Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους υποψήφιους νεοεισερχόμενους σε ΠΣ και ΠΕΙ.Σ στο νομοσχέδιο. Γιατί να περνάνε από συνεχείς αξιολογήσεις αποδεικνύοντας τα προσόντα τους, όταν αυτά τα προσόντα δεν αναγνωρίζονται με κανέναν τρόπο; Η προσπάθεια αυτοβελτίωσης του εκπαιδευτικού, ο αγώνας του πρέπει να «ανταμείβεται» από την Πολιτεία. Μόνο έτσι θα αισθάνεται δικαιωμένος ένας/μία εκπαιδευτικός για την προσπάθεια που κατέβαλε να αποκτήσει περισσότερα προσόντα. Αλλιώς θα διακατέχεται από την αίσθηση της ματαίωσης. Επιβάλλεται ένα κίνητρο ρητά διατυπωμένο στο νομοσχέδιο, π.χ. μείωση διδακτικού ωραρίου κατά 2, 3 ή 5 ώρες.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:32 | Ιωαννης

    Αναβάθμιση πειραματικών σχολείων είχατε υποσχεθεί. Αντ αυτού ξηλωνετε τους καθηγητές που έχουν ήδη αξιολογηθεί και υπηρετήσει σε αυτά με απόσπαση όλα τα προηγούμενα έτη.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:24 | Βασιλική

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
    Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
    Θεωρώ πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους φετινούς απόφοιτους του προγράμματος του ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ, να προσκομίσουν την παιδαγωγική επάρκεια και να μοριοδοτηθούν για την κατοχή της, στους φετινούς πίνακες και όχι μετά τα 2 έτη.Ευχαριστώ πολύ!

  • 24 Απριλίου 2020, 14:51 | Δέσποινα Ελένη Δαργέντα

    Στην παράγραφο 3 (αλλά και 5ε) του παρόντος άρθρου εμφανίζεται ο παρακάτω περιορισμός
    «Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε (…) Πρότυπα ή Πειραματικά,της Π.Δ.Ε., στην οποία οι ίδιοι υπάγονται».

    Ο πρωτοφανής (όπως εξηγείται πιο κάτω) αυτός περιορισμός αιτήσεων των εκαιδευτικών, αντίκειται στην αρχή της ισονομίας και ίσων ευκαιριών:
    Σε άλλα σχολεία «ειδικού σκοπού» (μουσικά, καλλιτεχνικά, κ.λπ.) ή ακόμα σε θέσεις επί θητεία (ΙΕΠ, Διευθυντικές θέσεις, κ.λπ.), ΔΕΝ τίθεται αυτός ο περιορισμός!
    Η παρούσα διατύπωση δηλώνει (υπηρεσιακή) πρόθεση του Υπουργείου να αποκλείσει από αυτές τις διαδικασίες συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς; Για παράδειγμα στις ΠΔΕ Ιονίων Νήσων και Στερεάς Ελλάδος δεν υπάρχει Π. ή Πει. Σχολείο.
    Κατά συνέπεια, αποκλείονται με γεωγραφικά κριτήρια συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί;

    Επιπλέον, με αναφορά τουλάχιστον στην συνέχεια και συνέπεια απέναντι σε δημοσίους υπαλλήλους που για χρόνια υποστηρίζουν τις εδώ οριστικά εγκαθιδρυόμενες εκπαιδευτικές δομές, αρκετοί εξαιρετικά προσοντούχοι (πιστοποιούμενο από τις σχετικές κρίσεις) εκπαιδευτικοί των οποίων οι ειδικότητες δεν περιλαμβάνονται στις ετήσιες μεταθέσεις (λόγω έλλειψης οργανικών κενών) και οι οποίοι χρόνια τώρα υπηρετούν αυτά τα σχολεία με θητεία ή απόσπαση αποκλείονται από τις διαδικασίες!
    Στα σχολεία αυτά παραδοσιακά γίνονταν τοποθετήσεις με αξιολογήσεις χωρίς τέτοιο γεωγραφικό περιορισμό.
    Πολύ περισσότερο, ο Νόμος 3966/2011 έβαλε τα θεμέλια για μια ανοιχτή διαδικασία αξιολόγησης απευθυνόμενη σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν αυτή την εμπειρία.

    Συνεπεία των ανωτέρω, σας καλώ να εξετάσετε την αναδιατύπωση της σχετικής αναφοράς, ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΑΡΟΝΤΑ ‘Η/ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΙΔΡΥΟΜΕΝΑ ΠΕΙ.Σ. ΚΑΙ Π.Σ., στο πνεύμα της ισονομίας και αξιοκρατίας, και με αντίστοιχες αναδιατυπώσεις του ρόλου των Περιφερειακών Δομών στην επιλογή εκπαιδευτικών για Π. & ΠΕΙ.Σ.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:28 | Α.

    Αναφερόμενοι στην έννοια της «αξιολόγησης δομών και προσώπων στην Δημόσια Εκπαίδευση», θα περίμενε κανείς – είτε στις διατυπώσεις των Νόμων, είτε στην Αιτιολογική Έκθεση – να δει ανα- ή ολωσδιόλου νέες-διατυπώσεις σε συγκεκριμένες παραγράφους.
    Όπως και σε άλλα Άρθρα, έτσι κι εδώ, προς διασφάλιση του ανωτέρω, θα πρότεινα:
    – εν όψει της δια του παρόντος Νόμου υιοθέτησης της έννοιας της ‘αριστείας» ως διέπουσας το όλο πλέγμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, η επιλογή του Διδακτικού Προσωπικού των Π.Σ. & ΠΕΙ.Σ. γίνται μετά από ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ σχετική πρόσκληση, ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΑΣ ΔΥΝΑΤΗΣ «ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, όπως ο χαρακτηρισμός «κατάλληλου/-ης» εξειδικεύεται δια του παρόντος Νόμου.
    Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται στις οικείες ανά εκπαιδευτικό ΠΔΕ, οι οποίες – κατά το γράμμα και πνεύμα του παρόντος, Άρθ. 15 – επεξεργάζονται τα σχετικά στοιχεία, έχουν την ευθύνη πιστοποίησης των κατατιθέμενων προσόντων και προωθούν καταλλήλως προς τα αναφερόμενα ΕΠΕΣ, τα οποία έχουν και την τελική ευθύνη εισήγησης περί επιλογής, στην βάση των εδώ διατυπωνόμενων κριτηρίων (Άρθ. 14, 17 & 19).

  • 23 Απριλίου 2020, 22:30 | Ιωάννης Κρομμύδας

    Αναφορικά με την παράγραφο 3 του άρθρου 19 και συγκεκριμένα στο χωρίο
    «Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση με σειρά προτίμησης για πλήρωση θέσης εκπαιδευτικού σε μέχρι πέντε συνολικά σχολεία, Πρότυπα ή Πειραματικά, της Π.Δ.Ε., στην οποία οι ίδιοι υπάγονται.»,

    Σας παρακαλώ να εξετάσετε το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί να έχουν δικαίωμα αίτησης για πλήρωση θέσης και σε πειραματικά ή πρότυπα σχολεία που ανήκουν σε διαφορετικές Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

  • 23 Απριλίου 2020, 18:48 | Σταύρος

    Καλό το πλαίσιο αλλά αναρωτιέμαι για ποιον λόγο να θελήσει κάποιος/α να υπηρετήσει σε πρότυπο ή πειραματικό σχολείο εκτός από το να βρίσκεται κοντά στο σπίτι του και για ποιον λόγο ένα σχολείο να επιδιώξει να μετατραπεί σε Πρότυπο ή Πειραματικό; Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι καλό και στέρεο θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

  • 23 Απριλίου 2020, 17:50 | Μ. Ε.

    Εκπαιδευτικοί σε Π.Σ ή ΠΕΙ.Σ που έχουν σε αυτά χρόνια αποσπάσεων συνεχή ή μη, θεωρούνται νεοεισερχόμενοι και άρα μπαίνουν στο καθεστώς της ετήσιας θητείας; Στις Μεταβατικές διατάξεις δεν διευκρινίζεται…

  • 23 Απριλίου 2020, 16:23 | Στάθης Λεουτσάκος

    Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός ενός προτύπου ή πειραματικού σχολείου επιθυμεί να μετακινηθεί με θητεία σε κάποιο άλλο; Γιατί δεν προβλέπεται κάποια ρύθμιση για αυτή την κατηγορία εκπαιδευτικών; Και γιατί μιλάμε για θητεία και όχι για απόσπαση για 4 χρόνια, εφόσον οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών θα έχουν και θα διατηρούν την οργανική τους σε άλλο σχολείο;

  • 23 Απριλίου 2020, 14:26 | ΧΡΥΣΑ

    Μπράβο για την επέκταση του θεσμού των προτύπων σχολείων. Προσέξτε όμως να τοποθετήσετε νέους εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων (υπάρχουν παρα πολλοί τριαντάχρονοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά ) με όρεξη για δουλειά και να μην ανακυκλώνονται από σχολείο σε σχολείο εξηντάρηδες που περιμένουν να πάρουν σύνταξη.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:53 | Βασίλης Ν.

    Καλό θα ήταν να υπάρξει πρόβλεψη για όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που υπηρετούν με θητεία στα Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία εδώ και 7 χρόνια, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα, πχ Ειδικότητα Πληροφορικής. Ουσιαστικά να τους δίνετε όπως και σε όλους τους άλλους η δυνατότητα ανανέωσης της θητείας τους εφόσον το επιθυμούν κατόπιν αξιολόγησης.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:18 | ΠΕ19

    Η δημιουργία πρότυπων σχολείων ήταν επιβεβλημένη και απαραίτητη. Όμως διακρίνω μία αδικία στον συγκεκριμένο νόμο στην παρούσα φάση, που είναι η επιλογή διδασκόντων σε αυτά και επί τοις ουσίας ο αποκλεισμός νέων εκπαιδευτικών από αυτά (ειδικά της δικιάς μου ειδικότητας).
    Η δημιουργία των Πρότυπων σχολείων το 2010-11 συνοδεύτηκε με επιλογή, μετά από αξιολόγηση φακέλου υποψηφιότητας αρκετών υποψηφίων και με 5ετή θητεία. Τώρα, εν έτη 2020 δεν έχει δοθεί, από τότε, η δυνατότητα διεκδίκησης θέσης διδάσκοντα σε Πρότυπα ή Πειραματικά σχολεία από άλλους εκπαιδευτικούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή. Ειδικά στην ειδικότητά μου (πληροφορική), λόγω της μέχρι τώρα σημαντικής περικοπής των ωρών διδασκαλίας στη Β/μια εκπ/ση, αλλά και του νεαρού μέσου όρου ηλικίας των συναδέλφων μου, δεν υπάρχουν κενωμένες θέσεις άρα και ευκαιρίες διεκδίκησης θέσης διδάσκοντα, για κάποιον που ενδιαφέρεται. Η παραμονή δε των συναδέλφων που υπηρετούν ήδη στα πειραματικά σχολεία καθώς και η περεταίρω επιμόρφωσή τους θα ήταν ιδιαίτερα μεροληπτική σε σχέση με συναδέλφους με σαφώς περισσότερα προσόντα που δεν είναι τώρα σε Πειραματικά σχολεία ίσως και στα όρια του νομικά κολάσιμου.
    Υπάρχουν συνάδελφοι με μεταπτυχιακές σπουδές, μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα τόσο σε επιστημονικό όσο και σε παιδαγωγικό επίπεδο, αλλά και σημαντική διδακτική και υπηρεσιακή εμπειρία και γενικότερα πολύ καλύτερο βιογραφικό από συναδέλφους που υπηρετούν ήδη σε πειραματικά και δεν τους δίνεται η δυνατότητα διεκδίκησης κάποιας θέσης σε αυτά.
    Αν θέλουμε να επιτύχει ο θεσμός θα πρέπει οι διδάσκοντες να είναι οι καλύτεροι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο θεσμό και όχι κάποιοι των οποίων η θητεία έχει λήξη πριν 4 χρόνια.
    Υποβάλω το συγκεκριμένο σχόλιο γιατί θέλω να διδάξω σε πρότυπο ή πειραματικό σχολείο και έχω σχεδόν όλα τα προσόντα που περιγράφει ο νόμος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχω Δ.Δ, μεταπτυχιακό, αυτοδύναμο διδακτικό και ερευνητικό έργο σε ΑΕΙ, πάνω από 30 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, πάνω από 200 ετεροαναφορές (h-index 8 schollar) επιμορφωτικό έργο σε ΠΕΚ, προγράμματα απόκτησης διδακτικής επάρκειας, αλλά και ενδοσχολικής επιμόρφωσης, πάνω από 20 χρόνια εκπαιδευτική εμπειρία αλλά και αρκετή διοικητική, καθώς και έχω συμμετάσχει σε αρκετές καινοτόμες δράσεις των σχολείων που υπηρετούσα. Στα πειραματικά σχολεία της περιοχής μού, ήδη είναι 2 συνάδελφοι υπεράριθμοι.
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:37 | Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ΠΠΣ κατόπιν αξιολόγησης μέσω ΔΕΠΠΣ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ
    η παρούσα επιστολή αποστέλλεται εκ μέρους των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση 944/ΔΕΠΠΣ/18-6-2018 για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) με εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, όπως ορίζεται από την παρ. 6 του άρθρου 33 του ν. 4386 ΦEK 83/A/11.5.2016, αξιολογηθήκαμε σύμφωνα με τα κριτήρια της Υπ. Απόφασης Φ.361.22/116672/Δ1 (ΦΕΚ 2788/Β΄/15-10-2012) (με εξαίρεση τη διενέργεια της συνέντευξης) και τοποθετηθήκαμε με απόσπαση διάρκειας ενός έτους στα ΠΠΣ για τη σχολική χρονιά 2018-2019. Ακολούθως, με την Υπ.Απόφαση με Αρ.Πρωτ. 178126/Δ6/14-11-2019/ΥΠΑΙΘ ανανεώθηκε η απόσπασή μας για το τρέχον σχολικό έτος 2019-2020, καλύπτοντας έγκαιρα πολλά από τα υπάρχοντα λειτουργικά κενά των ΠΠΣ, πριν τη διενέργεια της διαδικασίας γενικών αποσπάσεων και κάλυψης λειτουργικών κενών μέσω των ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ.
    Πολλοί από εμάς υπηρετούμε σε ΠΠΣ περισσότερα από δύο έτη, εφόσον ήδη από το 2015 καλύπτουμε στην ουσία οργανικά κενά και πάγιες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό των σχολείων αυτών (εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, αποχώρηση υπηρετούντων με θητεία λόγω ανάληψης θέσης ευθύνης, παραιτήσεων, κλπ.). Συνεπώς, πολλοί από εμάς έχουμε περάσει από την διαδικασία της αξιολόγησης για απόσπαση μέσω ΔΕΠΠΣ περισσότερες από μία φορές. Όλοι εμείς αποτελούμε πλέον αναπόσπαστο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού του ΠΠΣ στο οποίο υπηρετούμε και συμβάλλουμε ενεργά στην ενίσχυση της ακτινοβολίας του σχολείου μας ως φορέα αριστείας και καινοτομίας. Στην ουσία δεν διαφέρουμε από τους συναδέλφους μας που υπηρετούν με καθεστώς πενταετούς θητείας (με παράταση θητείας τα τελευταία δύο έτη) ούτε ως προς τα τυπικά προσόντα, ούτε ως προς την εξοικείωση με τις διαδικασίες που προάγουν τους σκοπούς και τους επιμέρους στόχους των ΠΠΣ.
    Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι θα ήταν δίκαιο να ενταχθούμε στο ίδιο καθεστώς με τους συναδέλφους μας που τελούν υπό παράταση πενταετούς θητείας και να αξιολογηθούμε μαζί με αυτούς για την απόκτηση τετραετούς θητείας, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα.
    Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι στον αρχικό νόμο για τα ΠΠΣ (Νόμος 3966/2011 – ΦΕΚ 118/Α/24-5-2011 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 329 του Ν.4072/2012) είχαν οριστεί μεταβατικές διατάξεις για την προσαρμογή στο νέο νομοθετικό πλαίσιο στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν επί ίσοις όροις τόσο οι τότε οργανικά ανήκοντες όσο και οι αποσπασμένοι στα τότε πειραματικά σχολεία, θεωρούμε ότι θα πρέπει και εμείς αντίστοιχα να λάβουμε μια ανάλογη αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα: «Άρθρο 329: ιβιβ) Η παράγραφος 5 του άρθρου 51 αντικαθίσταται ως εξής:
    5. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν κατά το σχολικό έτος 2011 2012 στα Π.Π.Σ., είτε στην οργανική τους θέση είτε με απόσπαση είτε με θητεία, συνεχίζουν να υπηρετούν σε αυτά έως και τη λήξη του σχολικού έτους 2012 2013, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται στη Δ.Ε.Π.Π.Σ. το αργότερο έως την 30.6.2012, και κατά τη λήξη του αξιολογούνται από τη Δ.Ε.Π.Π.Σ. με βάση τα κριτήρια της παραγράφου 3 του άρθρου 48.». Πολλοί από τους συναδέλφους μας που υπηρετούν στα ΠΠΣ σήμερα υπήρξαν αποσπασμένοι σε αυτά το 2012, όταν αξιολογήθηκαν μαζί με τους οργανικά ανήκοντες για την απόκτηση πενταετούς θητείας.
    Οι εκπαιδευτικοί που σήμερα υπηρετούν ως αποσπασμένοι στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία καλύπτουν επί σειρά ετών οργανικά κενά και έχουν ήδη αξιολογηθεί ως προς τα τυπικά τους προσόντα, συνεπώς ανταποκρίνονται σε όλα τα απαιτούμενα κριτήρια που προβλέπονται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
    Εξάλλου, η πρόωρη διακοπή της φυσικής διδασκαλίας κατά την τρέχουσα χρονιά δημιουργεί ειδικές συνθήκες και για την επόμενη, εφόσον θα πρέπει να μετατεθεί η ολοκλήρωση της υλοποίησης κάποιων από τους εκπαιδευτικούς στόχους που είχαν τεθεί, για την επόμενη σχολική χρονιά. Επίσης, ειδικές συνθήκες έχουν διαμορφωθεί και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει και αναρτήσει το εκπαιδευτικό υλικό τους στις πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης των σχολείων όπου υπηρετούν ή/και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
    Γνωρίζοντας τα παιδιά και στηριζόμενοι στις υπάρχουσες σχέσεις της φυσικής τάξης, συνεχίζουν το μάθημά τους και σύγχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο ορίζοντας επιστροφής στην φυσική διδασκαλία είναι ασαφής και εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες που επανεκτιμώνται καθημερινά, ενώ είναι πιθανή η κατά περιόδους διακοπή της δια ζώσης διδασκαλίας μέσα στα σχολικά κτίρια και στο μέλλον.
    Ευελπιστούμε ότι θα δώσετε την ευκαιρία σε όλους εμάς, τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς μέσω ΔΕΠΠΣ, να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο υπηρετήσαμε και τα προηγούμενα σχολικά έτη, με γνώση, εμπειρία και αφοσίωση στους ειδικούς στόχους των Πρότυπων & Πειραματικών Σχολείων.
    Μετά τιμής,
    οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ΠΠΣ κατόπιν αξιολόγησης μέσω ΔΕΠΠΣ

  • 23 Απριλίου 2020, 01:10 | Στάθης Λεουτσάκος

    Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς επί θητεία, οι οποίοι θέλουν να μετακινηθούν σε άλλο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο; Δεν μπορούν να υπηρετήσουν σε άλλο σχολείο με θητεία;

  • 23 Απριλίου 2020, 00:08 | Γιώργος

    Θεωρώ ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στα πειραματικά να ενταχθούν το νέο έτος σε παρόμοιο καθεστώς με τους επί θητεία. Έχουν καταθέσει παραπάνω από μια φορές φάκελο με τα τυπικά τους προσόντα,καλύπτουν οργανικά κενά και εξυπηρετεί και τα σχολεία μια τέτοια πρόβλεψη στο νομοσχέδιο.

  • 22 Απριλίου 2020, 23:55 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΚΟΥΛΗΣ

    TO ΠΤΥΧΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΟΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΟ ΠΕ 80