Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 23 Απριλίου 2020, 12:27 | ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Δε φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Κανονικά θα έπρεπε τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα να αφιερώνεται στον ΣΕΠ και να τον αναλαμβάνουν εκπαιδευτικοί με κάποια εξειδίκευση – επιμόρφωση. Ευχαριστώ.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:23 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ

    Τεράστιο λάθος η αφαίρεση της Κοινωνιολογίας και η αντικατάστασή της από τα Λατινικά και έγινε με απαράδεκτο τρόπο. Ο κάθε σώφρων μπορεί να αντιληφθεί τόσο τη δυνατότητα ύπαρξης ταυτόχρονης και της Κοινωνιολογίας αλλά ακόμα και των Λατινικών ως πανελλαδικά εξεταζόμενα επιλογής μαθήματα βαρύτητας, ανάλογα με τις σχολές, αλλά και την αξία και χρησιμότητα της Κοινωνιολογίας. Η απόλυτη και μονόπλευρη αφαίρεση της Κοινωνιολογίας και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, συνιστά σοβαρό πλήγμα κατά των Κοινωνικών Επιστημών,των κοινωνιολόγων εκπαιδευτικών και συνολικά της εκπαίδευσης. Να μην υπάρξει καμιά αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο και να επανεξεταστούν προσεχτικά με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο τα μαθήματα βαρύτητας ανά κατεύθυνση και σχολές.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:22 | ΝΙΚΟΛΑΣ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ χαιρετίζω το νομοσχέδιο σας σε αρκετά σημεία του. Έχετε θεσμικό ρόλο και έτσι θα πρέπει να αποφασίζετε. Είστε Υπουργός Παιδείας στο σύνολο της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) και θα πρέπει να ξεκινάτε από την ίδια αφετηρία για όλες τις βαθμίδες, για όλους τους μαθητές και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Υποκειμενικά κριτήρια σε υπουργό παιδείας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση δεν χωρούν, η θεσμικά επιβεβλημένη στάση των ίσων αποστάσεων από την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Γ Λυκείου πρέπει να κρατηθεί στο ακέραιο.

    Πολύ εύστοχα δίνετε το δικαίωμα επιλογής μεταξύ Μαθηματικών-Βιολογίας στους μαθητές/μαθήτριες των θετικών σπουδών, παραλείψατε όμως το δικαίωμα επιλογής Κοινωνιολογίας-Λατινικών από τους μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι μαθητές/μαθήτριες στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των μαθητών/μαθητριών των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Θετικών Σπουδών.

    Εντέχνως στο πολυνομοσχέδιο αλλάξατε και τον όνομα του πρώτου επιστημονικού πεδίου από Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε σκέτο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Με αυτές τις αλλαγές κ. Υπουργέ δημιουργείτε ΟΡΦΑΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, αφαιρείτε το γνωστικό αντικείμενο (Κοινωνιολογία), τον σύνδεσμο, μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το πρώτο επιστημονικό πεδίο.

    Αλήθεια κ. υπουργέ γιατί παραμένουν οι ακόλουθες σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας στο πρώτο επιστημονικό πεδίο;

    Αφού και το βασικό μάθημα (κοινωνιολογία) που χρειάζονται οι μαθητές/μαθήτριες για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο το καταργείτε και τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού πεδίου αλλάζετε. Όχι κ. υπουργέ δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δημιουργείτε ορφανές επιστήμες, η κάθε επιστήμη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να έχει το γνωστικό της αντικείμενο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

    Πραγματικά κ. Υπουργέ ψάχνω να βρω έναν λόγο για να δικαιολογήσω τον τρόπο δράσης σας ως προς την κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, μάταια όμως, κάθε προσπάθεια μου πέφτει στο κενό. Επιστρατεύω ακόμα και τους ιδεατούς τύπους του Βέμπερ, μα τα ψήγματα βοήθειας που μου παρέχουν είναι ελάχιστα.

    Και πάλι κ. Υπουργέ θα πω, πως είστε Υπουργός ΟΛΗΣ της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, δεν είστε περισσότερο υπουργός τους ενός επιστημονικού κάδου και λιγότερο του άλλου. Αντιμετωπίστε την κοινωνιολογία όπως και τις άλλες επιστήμες, δώστε τη θέση που της αξίζει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:11 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΖΑΜΟΥ

    Πολύ σωστή η επαναφορά των Λατινικών στην Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών.
    Πολύ σωστή η επαναφορά της Ιστορίας Γενικής Παιδείας στην Γ΄Λυκείου και ο ορισμός της ως «κόντρα μαθήματος» για την Θετική κατεύθυνση.
    Είναι απαραίτητο όμως να οριστούν άμεσα νέα ΑΠΣ και νέα βιβλία.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:09 | Κατερινα

    ΟΠ Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών δεν γίνεται χωρίς Κοινωνιολογία.
    Αυτοδίκαια προκύπτει από τους παραπάνω κλάδους επιστημών .

  • 23 Απριλίου 2020, 12:09 | Παναγιώτης

    Συγχαρητήρια για την επαναφορά των Λατινικών, κάτι για το οποίο πήρατε και την ψήφο του ελληνικού λαού, αφού ήταν στο πρόγραμμά σας. Κλείστε λοιπόν τα αυτιά σας σε συντεχνιακές ή και άλλες ανομολόγητες επιδιώξεις (πχ πολιτικοκομματικές ιδεοληψίες). Προτείνω τα εξής:
    α) Το μάθημα της ΑΕ γλώσσας και γραμματείας στην Α και Β λυκείου γενικής παιδείας να εμπλουτιστεί με το μάθημα της λατινικής γλώσσας και γραμματείας και μαζί να συναποτελέσουν ένα ενιαίο μάθημα «κλασικών γλωσσών και γραμματειών». Αυτό δεν χρειάζεται αύξηση ωρών σε σχέση με το υπάρχον πρόγραμμα αλλά απλώς εσωτερική κατανομή και βελτίωση διδακτικών μεθόδων, μαζί με ένα ελκυστικό εγχειρίδιο. Έτσι όλοι οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν το ενιαίο των κλασικών γραμμάτων και την τεράστια παιδαγωγική σημασία τους καθώς και την επιρροή τους στον σύγχρονο κόσμο.
    β) Στη θεωρητική κατεύθυνση της Β΄ Λυκείου πρέπει να επανέλθουν τα λατινικά, ώστε να υπάρξει σύνδεση με τη Γ΄ Λυκείου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα εμβάθυνσης στο μάθημα (αδίδακτο κείμενο, ανάλυση σπουδαίων λατινικών κειμένων, όπως του Κικέρωνα κλπ).
    γ) Στα ΑΕ της Β΄Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης πρέπει να επανέλθει η διδασκαλία των ρητορικών λόγων του Δημοσθένη και του Ισοκράτη καθώς και τα κείμενα της λυρικής ποίησης, γιατί έχουν τεράστια παιδευτική αξία.
    δ) Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε ειδικά τα βιβλία Ιστορίας να είναι επιστημονικώς και ουσιαστικώς άριστα, δηλαδή να προωθούν τους κατοχυρωμένους συνταγματικούς στόχους της παιδείας.
    ε) Πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε οι έφηβοι του Λυκείου να ενημερωθούν για το δημογραφικό και τις επιπτώσεις του έγκαιρα και αντικειμενικά, ώστε να καταστούν ενήμεροι από αυτήν την ηλικία για το μείζον αυτό θέμα.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:05 | Ψάλτης Ηρακλής

    Τόσο η Κοινωνιολογία όσο και τα Λατινικά είναι χρήσιμα γνωστικά αντικείμενα για τους μαθητές του Θεωρητικού Προσανατολισμού. Θα μπορούσαν γι΄αυτό οι ίδιοι οι μαθητές ενός μεγάλου Λυκείου να επιλέξουν το μάθημα στο οποίο θα επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν και ενδεχομένως να δημιουργηθούν Τμήματα και για τα δύο μαθήματα. Σ΄ένα μικρότερο σχολείο η πλειοψηφία των μαθητών θα είναι αυτή που θα επιλέξει το μάθημα που θα διδαχθεί. Ίσως και να υπάρξουν μετακινήσεις σε κοντινά σχολεία, εφόσον στο σχολείο τους δεν διδάσκεται το μάθημα που επιθυμούν. Αν και είμαι φιλόλογος, θεωρώ ότι είναι άστοχο να καταργηθεί το ένα από τα δύο μαθήματα, εφόσον υπάρχει και η «μέση οδός»!

  • 23 Απριλίου 2020, 12:05 | Ιωάννης Λιάτσικος.

    Στην πατρίδα μας λόγω ανύπαρκτου δευτερογενούς τομέα παραγωγής και διαφόρων κοινωνιολογικών φαινομένων, πολλοί νέοι οδηγούνται αναγκαστικά στην κρεατομηχανή των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο ανεξάρτητα με το ότι αυτό θα τους οδηγήσει στην ανεργία η στην ξενιτιά μετά από 4 η 5 χρόνια.Τούτων δοθέντων οι μαθητές αρχίζουν εντατική προετοιμασία εκτός σχολείου από το μέσο της Β΄Λυκείου η οποία κορυφώνεται στην Γ’Λυκείου με μοναδικό στόχο την επιτυχία στις πανελλαδικές.Συζητώντας με τα παιδιά της Γ Λυκείου (είμαι εκπαιδευτικός φυσικός για 28 περίπου χρόνια)κάθε χρόνο ακούω τα ίδια και τα ίδια πράγματα.Το σχολείο μας κουράζει. Το σχολείο μας βγάζει από το πρόγραμμα μας ταλαιπωρεί κ.λ.π. Οι προτάσεις μου είναι για την Γ΄Λυκείου μιας και μ’ αυτή ασχολούμαι τα τελευταία 26 χρόνια.1)Καταργήστε γενικά από το Λύκειο τις αδικαιολόγητες απουσίες.2)Κάνετε το μάθημα της στατιστικής υποχρεωτικό για όλα τα πεδία και πανελλαδικώς εξεταζόμενο.3)Καταργήστε τα «κόντρα»και γενικής παιδείας μαθήματα από την Γ΄τάξη εκτός της έκθεσης και της γυμναστικής γιατί δεν θ ασχοληθεί κανείς μαθητής.4)Μην μειώσετε τις ώρες διδασκαλίας δραστικά ώστε να μπορούμε να προετοιμάζουμε αξιοπρεπώς έναν έξυπνο και με διάθεση μαθητή να πετύχει τους στόχους του όταν δεν έχει άλλες εναλλακτικές.5)Καταργήστε αργίες και πολλές εκδηλώσεις που απορρυθμίζουν το σχολείο.6)Η διδασκαλία στη Γ΄Λυκείου να μην αποβλέπει σε μια τυπική παράδοση ύλης αλλά να εμπλουτίζεται με συνεχή τεστ διαγωνίσματα και επαναλήψεις καθώς και με χρησιμοποίηση πολλών βιβλίων και βοηθημάτων προφανώς θεσμοθετημένων.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:49 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Διαφωνώ με την επαναφορά των Λατινικών ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Εξαιρώντας την Κοινωνιολογία από το πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών δεν υπάρχει κανένα μάθημα που να αφορά τον κοινωνικό προσανατολισμό. Αυτό είναι άδικο για τους μαθητές που επιλέγουν σχολές κοινωνικού προσανατολισμού.
    Επίσης, υπάρχουν δεκάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα που περιλαμβάνουν το μάθημα της Κοινωνιολογίας . Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο σημαντικό επιστημονικό αντικείμενο είναι για την εκπαίδευση και το παιδεία στο σύνολό τους.
    Τέλος, θα πρότεινα να ενισχύσουμε τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών στις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου ώστε οι μαθητές να εισάγονται στις βασικές έννοιες και ιδέες τους. Έτσι, θα δομήσουμε ολοκληρωμένους, ενήμερους κ δημοκρατικούς πολίτες.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:46 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Α.

    Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ78 κοινωνιολόγος και υπηρετώ 32 χρόνια στο γενικό λύκειο. θεωρώ μεγάλο λάθος την αντικατάσταση της κοινωνιολογίας από τα λατινικά διότι οι μαθητές μαθαίνουν την οργάνωση και λειτουργία της κοινωνίας και αναπτύσσουν την κρίση τους και τον προβληματισμό τους.Προτείνω να παραμείνει το μάθημα ως πανελλαδικά εξεταζόμενο με αρχαία, ιστορία, κοινωνιολογία και λατινικά και οι ομάδες προσανατολισμού να έχουν 4 μαθήματα , όπως και στην θετικής -Υγείας να υπάρχουν μαθηματικά,φυσική,χημεία και βιολογία και στην οικονομίας – πληροφορικής να είναι μαθηματικά, ΑΟΘ, ΑΕΠΠ και τεχνολογία.
    Ως εναλλακτική πρόταση προτείνω το μάθημα να διδάσκεται στην γενική παιδεία της Γ λυκείου και να εξετάζεται ενδοσχολικά. Πιστεύω ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν παραγνωρίζει την μεγάλη κοινωνική χρησιμότητα του μαθήματος.
    Τέλος διερωτώμαι γιατί η ομάδα προσανατολισμού ονομάζεται μόνο ανθρωπιστικών σπουδών , δηλαδή οι νομικές και κοινωνικές επιστήμες δεν υπάρχουν για να τις δηλώσουν οι μαθητές ;Μάλλον όμως σκόπιμα έγινε και όχι τυχαία.
    Ελπίζω με την διαβούλευση να υιοθετηθούν από την ηγεσία του υπουργείου παιδείας πιο λογικές λύσεις και πιο δίκαιες για να είναι αποδεκτές από όλους.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:46 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΡΙΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Σε μια περίοδο δύσκολη και πρωτόγνωρη για την παγκόσμια κοινωνία, με τους πολίτες ψυχολογικά καταρρακωμένους, μουδιασμένους και χωρίς νηφαλιότητα, το να κατεβαίνει προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που αφορά την Παιδεία, έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, εκτός του ότι είναι αδόκιμο και δημιουργεί επιπλέον ανησυχία, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο για την δημοκρατία εφόσον δεν διασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή συνδικαλιστικών σωματείων, γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
    Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και η συζήτηση για αλλαγές στην Παιδεία να γίνει όταν αποκατασταθεί η ηρεμία και η καθημερινότητά μας με όλους τους ενδιαφερόμενους παρόντες.
    Η απομάκρυνση της Κοινωνιολογίας από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι μαθητές/τριες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στα Λατινικά και στην Κοινωνιολογία, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους στην επιλογή των Σχολών.
    Μαθήματα κοινωνιολογικού περιεχομένου αντί να εξοστρακίζονται θα έπρεπε να αναβαθμίζονται, ειδικά σε περιόδους κοινωνικής κρίσης, εφόσον βοηθούν τους νέους να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και ωριμότητα.
    Οι κοινωνικοί επιστήμονες είναι απαραίτητοι τόσο στην κοινωνία όσο και στα σχολεία και θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι και οι «εκπαιδευτικοί εμπιστοσύνης» που με την κοινωνική τους ευαισθησία θα προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν στους σχολικούς χώρους. Αυτό δεν είναι «πρόβλεψη» αλλά από την μακρόχρονη εμπειρία μου μέσα στα σχολεία, είναι η μέχρι τώρα διαπίστωσή μου!
    Οι κοινωνικοί επιστήμονες πάντα υπήρξαν «καθηγητές εμπιστοσύνης» ακόμα και σε περιόδους επαγγελματικής ανασφάλειας και απαξίωσης τόσο των ίδιων όσο και του αντικειμένου τους…
    Κριπαροπούλου Αντιγόνη
    Διευθύντρια του ΓΕΛ Καρέα

  • 23 Απριλίου 2020, 11:41 | Τάσος Τριανταφύλλου

    Νομίζω ότι το μεταξύ των θετικών σπουδών και των σπουδών υγείας, το ότι έχουν κοινά 3 στα 4 μαθήματα, πρέπει να τους δώσει τη δυνατότητα επιλογής και 5ου μαθήματος. Ίσως δεν είναι το ίδιο εύκολο να γίνει σε όλα τα πεδία, αλλά μεταξύ αυτών των 2 πεδίων νομίζω είναι επιβεβλημένο. Επίσης ένα θέμα που πρέπει να ξαναδείτε είναι τι γίνεται με την πόρτα των ΕΠΑΛ προς τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικά όταν 8 στους 10 φοιτητές που προέρχονται από τα ΕΠΑΛ εγκαταλείπουν τις σπουδές.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:34 | ΔΔ

    Σε ένα εκπ/κό σύστημα που η αξία των γνωστικών αντικειμένων σχετίζεται (δυστυχώς) αποκλειστικά με τη σύνδεση τους με το θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων, η Κοινωνιολογία πρέπει να έχει θέση και ρόλο ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Παραθέτω κάποιους από τους λόγους:
    1. σχετίζεται με την πλειοψηφία των σχολών της συγκεκριμένης κατεύθυνσης
    2. βελτιώνει την επίδοση των μαθητών στην έκθεση
    3. λόγω του εύρους της θεματολογίας της λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε γνώσεις που έχουν αποκτηθεί από άλλα μαθήματα
    4. συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων ατόμων
    5. βοηθάει το άτομο να γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο στον οποίο ζει
    6. βοηθάει το άτομο να κατανοήσει το γεγονός ότι είναι προϊόν αλλά και δημιουργός της κοινωνίας
    7. είναι ένα μάθημα το οποίο το έχουν αγαπήσει τα παιδιά και έχουν γοητευθεί από αυτό
    8. η παρουσίαση οικείων για τα παιδιά ζητημάτων της καθημερινότητας υπό το πρίσμα της κοινωνιολογικής – επιστημονικής προσέγγισης έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τους
    9. έχει τόσο χρηστική αξία όσο και θεωρητική αξία

  • Θα πρέπει όχι μόνο, όπως αναφέρεται σε παραπάνω σχόλιο, να παρασχεθεί η δυνατότητα να διαλέγει από 2η δέσμη Ιατρικές ή Πολυτεχνικές αλλά θα πρέπει να δίνεται και δυνατότητα πρόσβασης με Μαθηματικά αντί της Βιολογίας στις Ιατρικές σχολές. Παλιότερα η επιλογή του «Πρακτικού» περιλάμβανε Φυσικοχημεία, Μαθηματικά και Έκθεση με γιατρούς 50 και άνω που διαπρέπουν. Σημειώνω ότι για την εισαγωγή στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης γίνεται αποδεκτή εναλλακτικά Βιολογία ή Φυσική ή Μαθηματικά, με απαραίτητη τη Χημεία (Chemistry and at least one of Biology, Physics or Maths, πηγή https://www.themedicportal.com/application-guide/choosing-a-medical-school/what-a-levels-do-you-need-to-be-a-doctor/). (Η συγκεκριμένη ιατρική σχολή κατατάσεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη ιατρικών σχολών, πηγή https://www.timeshighereducation.com/student/best-universities/best-universities-medicine).

  • 23 Απριλίου 2020, 11:27 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Ένα μεγάλο μπράβο για τις αλλαγές. Οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις, για τις οποίες σας ψηφίσαμε για πρώτη φορά στη ζωή μας για να φύγει η καταστροφική αριστερά, τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Εύγε, είμαστε μαζί σας, συνεχίστε και κλείστε τα αυτιά στους κακοπροαίρετους αριστερούς. Σας ευχαριστούμε

  • 23 Απριλίου 2020, 11:27 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝΗΣ

    Η αντικατάσταση του μαθήματος Κοινωνιολογία θεωρώ ότι είναι στη λάθος κατεύθυνση. Προτείνω την παραμονή του μαθήματος Κοινωνιολογία καθότι συνδέονται πολλές Σχολές με την Κοινωνιολογία (Ψυχολογία, Ανθρωπολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Εγκληματολογία) και προτείνω επίσης ενίσχυση των ωρών του ΒΑΚΕ Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών καθώς έχει πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο και περιεχόμενο για τους μαθητές (το λένε συνεχώς τα ίδια τα παιδιά σε μάς κάθε μέρα) και έναν εξαιρετικό βιβλίο πρότυπα του οποίου έπρεπε να ήταν και τα νέα βιβλία της Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Παιδείας. Διαφωνώ με την σύνδεση του μαθήματος Πολιτικής παιδείας με ερευνητικές εργασίες το μάθημα μπορεί να γίνει και εργαστηριακά με ερευνητικές αλλά όχι μόνο ελοχεύει ο κίνδυνος να απαξιωθεί ή να γίνει ένα δεύτερο Προτζεκτ για να βγάλουν καλό βαθμό τα παιδιά. Εξετάστε τον νομοσχέδιο Αρβανιτόπουλου και το μάθημα «Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» που ήθελε να φέρει το τότε νομοσχέδιο ιδέα πρόταση

  • 23 Απριλίου 2020, 11:26 | Νίκη Σπάρταλη

    Η Κοινωνιολογία είναι μια επιστήμη που παρακλάδια της συναντώνται σε πλήθος σχολών (Παιδαγωγικά, Νομικές, ΜΜΕ κ.λ.π) Δεν μπορεί να λείπει από τις εισαγωγικές εξετάσεις.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:26 | Δημητρης Κουσιουρης

    Προφανώς και δεν θα είναι σωστό οι φετινοί μαθητές της Β Λυκείου να εξετασθούν του χρόνου στα Λατινικά. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο προετοιμασίας στο μάθημα της Κοινωνιολογίας
    Ο υπεύθυνος προγραμματισμός δεν συγχωρεί τέτοιους αιφνιδιασμούς…..

  • 23 Απριλίου 2020, 11:25 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    θα το γράψω απλά. Ήταν λάθος η κοινωνιολογία. Εντελώς άχρηστο μάθημα. Καλώς επανήλθαν τα Λατινικά. Τα Λατινικά είναι σαφώς καλύτερο μάθημα από την κοινωνιολογία που την παπαγαλίζει ο μαθητής και είναι θεωρίες εντελώς άχρηστες. Ο αυριανός πολίτης χρειάζεται κλασσικές επιστήμες και όχι οι κοινωνικές αερολογίες.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:22 | Θεόδωρος

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ενώ αντιμετωπίζει πολλά σημαντικά θέματα της παιδείας, δεν αγγίζει μία από τις πιο καταφανείς στρεβλώσεις του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: τη δυνατότητα εισαγωγής σε Α.Ε.Ι. – και μάλιστα και σε τμήματα υψηλής ζήτησης και υψηλών βάσεων – που παρέχεται σε αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), μέσω ειδικών εξετάσεων, πολύ χαμηλότερων απαιτήσεων σε σχέση με εκείνες που αντιμετωπίζουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις τους οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων. Η στρέβλωση αυτή, που εισήχθη, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους, με το ν. 4386/16 και μεγιστοποιήθηκε με τους ν. 4521/18 και 4610/19, όπου παραχωρήθηκε ποσοστό 5% και αργότερα 10% επί των θέσεων εισακτέων σε αυτή την ειδική (;) ομάδα μαθητών, είναι καταφανώς αντίθετη προς οποιαδήποτε έννοια αξιοκρατίας και ίσων δικαιωμάτων στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, ενδεχομένως σε βαθμό αντίθετο προς τις επιταγές του Συντάγματός μας. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν συνιστούν ούτε κάποια μειονότητα, ούτε κάποια ομάδα μαθητών με μειωμένες δυνατότητες πρόσβασης σε δομές εκπαίδευσης στη χώρα μας (όπως, λ.χ. οι ομογενείς ή οι μονίμως διαμένοντες στο εξωτερικό). Είναι μία ομάδα μαθητών που επιλέγουν να ακολουθήσουν το δρόμο των ΕΠΑΛ, όχι για να είναι πίο εύκολη η πρόσβασή τους στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω μειωμένης δυσκολίας εξετάσεων, παρκάμπτοντας, έτσι, την κοινά αποδεκτή δοκιμασία που περνούν οι συνομήλικοί τους των ΓΕΛ, αλλά επειδή η επαγγελματική εκπαίδευση τους παρέχεις άλλους δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να ακολουθούν διαφορετικές διαδικασίες εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε σχέση με τους αποφοίτους των ΓΕΛ. Επομένως, ή θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε η πρόσβαση αποφοίτων των ΕΠΑΛ μέσω ειδικών εξετάσεων να γίνεται σε συγκεκριμένη κατηγορία σχολών τεχνικού προσανατολισμού, ή θα πρέπει να τους δίνεται το δικαίωμα, εάν επιθυμούν, να συμμετέχουν στις ίδιες πανελλήνιες εξετάσεις στις οποίες συμμετέχουν και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ, ώστε να αξιολογείται με τον ευρέως αποδεκτό τρόπο η ικανότητά τους να επιτύχουν σε οποιαδήποτε σχολή της αρεσκείας τους. Οι σχετικές τροποποιήσεις που εισήχθησαν με τους ν. 4386/16, ν. 4521/18 και 4610/19 στο Άρ. 13 του ν. 4186/13 θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να καταργηθούν.

  • 23 Απριλίου 2020, 10:54 | Μαρία Μ.

    Θα ήθελα και εγώ να καταθέσω το σχόλιό μου για το άρθρο 7 και συγκεκριμένα για την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας με αυτό των Λατινικών στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Χωρίς να παραγνωρίζω την αξία των Λατινικών δε μπορώ να καταλάβω γιατί μια τόσο επιπόλαιη αντιμετώπιση σέ ένα μάθημα ίσης σπουδαιότητας, εξαιρετικά ενδιαφέρον και ιδιαίτερα σύγχρονο και επίκαιρο, καθώς πραγματεύεται θέματα που προβληματίζουν και αναπτύσσουν την κριτική σκέψη των μαθητών.
    Δε μπορώ επίσης να καταλάβω τη λογική της αντικατάστασης του ενός μαθήματος από το άλλο. Είναι εφικτό να παραμείνουν και τα δύο στην ομάδα προσανατολισμού με επιμερισμό των ωρών και τα παιδιά να επιλέγουν ποιο από τα δύο θα δώσουν πανελλαδικά ανάλογα με την επιλογή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Ας μη ξεχνάμε ότι τα Λατινικά αποτελούν σημαντικό προαπαιτούμενο μόνο για τη Νομική Σχολή, ενώ η Κοινωνιολογία είναι μέρος του προγράμματος σπουδών για πλήθος ανθρωπιστικών σχολών και όχι μόνο! (ο γιος μου στο Πολυτεχνείο, στους Μεταλλειολόγους είχε μάθημα Κοινωνιολογία της Επιστήμης).
    Είναι κρίμα ένα τόσο αξιόλογο μάθημα, ελπίζω όχι μόνο για τα ξένα πανεπιστήμια, να καταντήσει μάθημα β΄κατηγορίας, ή αλλιώς: η ώρα του παιδιού. Κάτι τέτοιο δεν αξίζει ούτε στην ποιότητα της εκπαίδευσης που όλοι ευαγγελιζόμαστε, ούτε στο συνάδελφο κοινωνικό επιστήμονα που υποβαθμίζεται σε «μπεϊμπυ σίτερ»
    Με την ευχή αυτή η αλλαγή στο σχολείο να αποτελέσει μια ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και μια απόδειξη ότι η σκέψη μας είναι πάντα στους μαθητές μας και όχι απλά στην υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων, στη βάση μιας στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης…

  • 23 Απριλίου 2020, 10:49 | Μαρία Μ.

    Μαρία Μ.
    Θα ήθελα και εγώ να καταθέσω το σχόλιό μου για το άρθρο 7 και συγκεκριμένα για την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας με αυτό των Λατινικών στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Χωρίς να παραγνωρίζω την αξία των Λατινικών δε μπορώ να καταλάβω γιατί μια τόσο επιπόλαιη αντιμετώπιση σέ ένα μάθημα ίσης σπουδαιότητας, εξαιρετικά ενδιαφέρον και ιδιαίτερα σύγχρονο και επίκαιρο, καθώς πραγματεύεται θέματα που προβληματίζουν και αναπτύσσουν την κριτική σκέψη των μαθητών.
    Δε μπορώ επίσης να καταλάβω τη λογική της αντικατάστασης του ενός μαθήματος από το άλλο. Είναι εφικτό να παραμείνουν και τα δύο στην ομάδα προσανατολισμού με επιμερισμό των ωρών και τα παιδιά να επιλέγουν ποιο από τα δύο θα δώσουν πανελλαδικά ανάλογα με την επιλογή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Ας μη ξεχνάμε ότι τα Λατινικά αποτελούν σημαντικό προαπαιτούμενο μόνο για τη Νομική Σχολή, ενώ η Κοινωνιολογία είναι μέρος του προγράμματος σπουδών για πλήθος ανθρωπιστικών σχολών και όχι μόνο! (ο γιος μου στο Πολυτεχνείο, στους Μεταλλειολόγους είχε μάθημα Κοινωνιολογία της Επιστήμης).
    Είναι κρίμα ένα τόσο αξιόλογο μάθημα, ελπίζω όχι μόνο για τα ξένα πανεπιστήμια, να καταντήσει μάθημα β΄κατηγορίας, ή αλλιώς: η ώρα του παιδιού. Κάτι τέτοιο δεν αξίζει ούτε στην ποιότητα της εκπαίδευσης που όλοι ευαγγελιζόμαστε, ούτε στο συνάδελφο κοινωνικό επιστήμονα που υποβαθμίζεται σε «μπεϊμπυ σίτερ»
    Με την ευχή αυτή η αλλαγή στο σχολείο να αποτελέσει μια ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και μια απόδειξη ότι η σκέψη μας είναι πάντα στους μαθητές μας και όχι απλά στην υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων, στη βάση μιας στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης…

  • 23 Απριλίου 2020, 10:41 | Michael

    1. Έχει κανείς τη ψευδαίσθηση ότι τα μαθήματα που δεν θα εξετάζονται θα τα παρακολουθεί κανείς;
    2. Έχει κανείς τη ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει καθηγητής που θα βαθμολογήσει κάτω από 19 μάθημα που δεν εξετάζεται πανελλαδικά;
    3. Μήπως πρέπει να μοιραστούν οι ώρες στα εξεταζόμενα μαθήματα; (8 στην Α’ Λυκείου, 7 στη Β’ Λυκείου και 5 στην Γ’ Λυκείου). Η εμπειρία είναι αποστομωτική: ΟΥΔΕΙΣ παρακολουθεί τα μαθήματα που δεν έχουν βαρύτητα. Είναι πρόβλημα που είχε τεθεί ήδη από το 1972 και από τον αείμνηστο Αριστείδη Πάλλα.
    4. Γιατί δεν εμφανίζονται αναλυτικά οι προτεινόμενες ώρες για το αναλυτικό πρόγραμμα; Για το Δημοτικό το αντίστοιχο άρθρο του νομοσχεδίου είναι αναλυτικότατο και σαφές. Για τη Δευτεροβάθμια όχι. Γιατί;
    5. Η πιο σωστή -αν όχι η μοναδική- απόφαση του κου Γαβρόγλου ήταν τα 7ωρα. Γιατί καταργούνται; Ποιο το σκεπτικό; Διαδίδεται από παντού -και καπνός χωρίς φωτιά δε βγαίνει- ότι ήταν απαίτηση των φροντιστηρίων. Οι οικογένειες, πλέον, θα στηριχθούν στο Δημόσιο Σχολείο, μιας και οι οικονομικές προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Θα καταργηθεί μια σωστή απόφαση, που ανακούφισε τόσο τον οικογενειακό πρϋπολογισμό;
    6. Τράπεζα Θεμάτων στα μισά θέματα. Και τα άλλα μισά; Ενθυμείστε τι έγινε τη διετία που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων με τις καταγγελίες για πλάγια διαρροή θεμάτων; Είμαι σαφώς υπέρ της Τράπεζας, του εμπλουτισμού της και της ανανέωσης του υλικοού της, αλλά για όλα τα εξεταζόμενα θέματα κι όχι για τα μισά. Εδώ αφήνεται ένα παράθυρο για πολλά τεχνάσματα από επιτήδειους.
    7. Θα εκσυγχρονιστούν τα προγράμματα σπουδών; Είναι αδιανόητο να μη διδάσκονται οι μαθητές σύγχρονα αντικείμενα και η «επιμόρφωσή» τους να αφήνεται στον κάθε τυχόντα στα κοινωνικά δίκτυα. Π.χ. Αστρονομία, Χρήση Διαδικτύου και αξιολόγηση Πληροφοριών, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πυρηνική τεχνολογία και εφαρμογές, Ασφάλεια Προσωπικών Δεδομένων, Σύγχρονη Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Δικαιώματα και Υποχρεώσεις Πολίτη στο Παγκοσμιο Χωριό, Ψευδοεπιστήμες, χημική ρύπανση
    η καταστροφή του ατμοσφαιρικού όζοντος, τα μεταλλαγμένα προιόντα, η κλωνοποίηση οργάνων
    οι παρερνέργειες των κινητών τηλεφώνων κλπ. Και εννοείται ορθή και αποτελεσματική χρήση της γλώσσας μας. Η εκμάθηση του Επιστημονικού Πολιτισμού είναι απόλυτη προτεραιότητα σε μια κοινωνία κατεξοχήν τεχνολογική. Δε χρειάζονται τόσες ώρες εκμάθησης χρήσης υπολογιστών. Οι μαθητές γνωρίζουν πεισσότερα κι από τους καθηγητές τους. Άλλα μαθήματα χρειάζονται.
    8. Το προτεινόμενο σύστημα είναι κατεξοχήν εξεταστικοκεντρικό. Ελπίζω να γίνεται κατανοητό τι σημαίνει αυτό.
    9. Τέλος, δεν μπορώ να κατανοήσω το επείγον του όλου εγχειρήματος. Η χώρα έχει ένα σωρό προβλήματα, με κύριο την οικονομική πίεση που αναμένεται μετά το πέρας της περιπέτειας με το κορονοϊο, η εκπαίδευση ταλαιπωρείται αφάνταστα με το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και την ουσιαστική αναστολή λειτουργίας τους κι εμάς το πρόβλημά μας είναι οι αλλαγές στην εκπαίδευση; Δεν μπορούσαν να ανασταλούν για ένα έτος; Προέχουν άλλα προβλήματα, ουσιαστικότερα και αμεσότερα και μάλλον πιο συνδεδεμένα με την επιβίωση. Γιατί αυτή η βιασύνη; Κάποια τεκμηρίωση της πολιτικής αυτής επιλογής;

  • 23 Απριλίου 2020, 10:17 | ΝΙΚΟΣ

    Δύο ερωτήσεις:
    α) Θα ισχύσει και από πότε η προεξαγγελθείσα μείωση ωρών των μαθημάτων προσανατολισμού στη Γ΄ Λυκείου (από 7 σε 5); Αν ναι, ποια μαθήματα Γενικής Παιδείας θα επανενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών; Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να λείπει η Ιστορία.
    β) Δεδομένου ότι επανέρχονται τα Λατινικά, και μάλιστα αναβαθμιζόμενα, από το μεθεπόμενο σχολικό έτος, θα υπάρξει πρόνοια συμπερίληψής τους και στο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου (ανθρωπιστικών σπουδών); Υπενθυμίζω ότι η «απόσυρση» των Λατινικών εγκαινιάστηκε από τη Β΄ τάξη το σχολικό έτος 2014-15.

  • 23 Απριλίου 2020, 10:16 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΑ ΓΑΡΕΔΑΚΗ

    Νομίζω ότι πρέπει να καθορίσετε τις ώρες διδασκαλίας για κάθε μάθημα καθώς και το ποιά είναι τα μαθήματα γενικής παιδείας της Γ Λυκείου

  • 23 Απριλίου 2020, 10:11 | Δημήτρης

    Επιτέλους μετά από χρόνια κάποιος ασχολείται σοβαρά με τη Φυσική Αγωγή !
    Περιμένουμε να δούμε να αποτυπώνεται η αύξηση των ωρών.Ελπίζω να αποκαθίσταται η αδικία ετών(1ωρο το μάθημα στη Β’ Λυκείου !!),χωρίς να επηρεαστεί κανένα άλλο μάθημα πρέπει να δοθεί στη Φ.Α η ώρα του Πρότζεκτ,το οποίο έχει απαξιωθεί και σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν καθηγητές να το διδάξουν.
    Γενικότερα δεν νοείται στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η παιδικη παχυσαρκία σαρώνει η Φ.Α να είναι απαξιωμένη.Το μάθημα πρέπει να διδάσκεται τουλάχιστον 3ωρ/εβδ για το καλό των μαθητών και την καλύτερη απόδοση τους σε όλα τα μαθήματα.
    Προχωρήστε χωρίς να υπολογίζετε πιέσεις που όλοι γνωρίζουμε!
    Πάνω απ’όλα το «συμφέρον» των παιδιών.
    Ευχαριστώ

  • 23 Απριλίου 2020, 10:10 | Πελαγία Κακούρη

    Αγαπητοί καλημέρα,

    Σε σχέση με το «κόντρα» μάθημα γενικής παιδείας στην ανθρωπιστική κατεύθυνση θα εκτιμούσαμε την αντικατάσταση των μαθηματικών με αντίστοιχο μάθημα (π.χ. Χημεία ή Βιολογία) τα οποία είναι πιο συναφή στο θεωρητικό αντικείμενο. Λάβετε υπόψη σας ότι τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στην 1η Λυκείου δεν έχουν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο εγχείρημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να ισχύσει για όσους μαθητές φοιτούν σήμερα στο Γυμνάσιο.

    Με εκτίμηση,

    Πελαγία Κακούρη
    Πτυχιούχος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

  • 23 Απριλίου 2020, 10:00 | Σπύρος Μαγουλάς

    1. Στο Εισαγωγικό κείμενο αναγράφεται η ενίσχυση της Πληροφορικής αλλά πως ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό χωρίς αύξηση των ωρών διδασκαλίας στην Α’ και Β’ λυκείου;
    2. Με το νέο νομοσχέδιο συνεχίζεται η στρεβλή κατάσταση κατά την οποία οι μαθητές της ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής διδάσκονται πληροφορική ενώ στην πλειονότητα τους ενδιαφέρονται για τις οικονομικές σχολές. Σε αντίθεση οι μαθητές της ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών δεν διδάσκονται το αντικείμενο αυτό παρόλο που είναι προαπαιτούμενη γνώση για πολλές από τις σχολές στις οποίες θα εισαχθούν. Η Πληροφορική είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μάθημα θετικής κατεύθυνσης

  • 23 Απριλίου 2020, 09:54 | Μαρκαντωνάτος Δημήτριος

    Σε σωστή κατεύθυνση γενικά το σχέδιο νόμου. Είναι πάντως απολύτως απαραἰτητο να επανέλθει η διδασκαλία της Ιστορίας ΓΠ (νεώτερη και σύγχρονη) στη Γ΄Λυκείου για όλους τους μαθητές. Είναι αδιανόητο εν δυνάμει ακαδημαϊκοί πολίτες να μην γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα για τη νεώτερη ιστορία της πατρίδας τους και του κόσμου. Η ιδέα περί «κόντρα» μαθήματος είναι άστοχη και εκτός σχολικής πραγματικότητας. Τα μαθηματικά δεν είναι αντίστοιχα με την Ιστορία ΓΠ. Είναι μάθημα σκληρού πυρήνα θετικής κατεύθυνσης και η διδασκαλία τους θα ακυρωθεί επί της ουσίας στην πράξη, αν επιχειρηθεί στη Γ’ για τους μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης και μόνο. Αντίθετα όλοι οι μαθητές στα 17-18 πρέπει να μάθουν νεώτερη ιστορία. Πολλοί από αυτούς διψούν για αυτό και ρωτούν με απορία με ποια λογική το μάθημα δεν διδάσκεται (ενώ διατηρήθηκαν τα θρησκευτικά…)

  • 23 Απριλίου 2020, 09:48 | Αθανασία Καραπούλιου

    Στο νομοσχέδιο αναφέρεται αόριστα η ενίσχυση της Πληροφορικής. Όμως η διδασκαλία της Πληροφορικής ως επιλογή στην Α’ λυκείου και ως μονόωρο μάθημα γενικής παιδείας στην Β’ Λυκείου σίγουρα δεν οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν σκοπεύετε πραγματικά να κάνετε ενίσχυση της Πληροφορικής θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα στην Α΄Λυκείου και δίωρο στην Β’ Λυκείου. Διαφορετικά η κυβέρνηση κάνει απλά δηλώσεις χάριν εντυπωσιασμού.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:47 | Κυριακή Δεληνάσιου

    Θέμα: Προσφορά του μαθήματος της Κοινωνιολογίας
    Είμαι μόνιμος εκπαιδευτικός ΠΕ78 (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος) με Μεταπτυχιακό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.
    Ψύχραιμα εκτιμώ πως πρέπει επιτέλους να έχουμε μια σταθερή εκπαιδευτική πολιτική στραμμένη στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Συμπληρώνουμε 200 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Δεν πρέπει η μία κυβέρνηση να ακυρώνει κάθε προσπάθεια της άλλης με τόση ευκολία για λόγους αντεκδίκησης. Όσο λάθος ήταν η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων στη μέση της χρονιάς πριν 5 χρόνια (αντί η βελτίωση της), άλλο τόσο και περισσότερο λάθος είναι η προτεινόμενη αλλαγή εν μέσω πανδημίας.
    Τι να πω σε λίγο στα παιδιά της Β’ Λυκείου στη Σύγχρονη Τηλε-εκπαίδευση;

  • 23 Απριλίου 2020, 09:38 | αγγελος αθανασοπουλος

    θαθελα να υπεραμυνθω της παραμονης της κοινωνιολογιας σαν εξεταζομενο -βασικο μαθημα .30 χρονια εκπαιδευτικος και το πηγαινελα της κοινωνιολογιας θυμιζει περισσοτερο μικροκομματικη αντιπαραθεση μεταξυ δηθεν αριστερας και δηθεν δεξιας.Αυτο πρεπει να σταματησει .Η κοινωνιολογια διδασκεται σ ολα τα πανεπιστημια του κοσμου και ειναι κατοχυρωμενο γνωστικο αντικειμενο .Απαραιτητο γαι τον συγχρονο σκεπτομενο ενεργο πολιτη .Θ μπορουσε να παραμεινει ως επιλεγομενο μαθημα στην κατευθυνση η ως 5ο μαθηαμ στις δυο κατευθυνσεις (οικονομια και ανθρωπιστικων).Η παλι θα μποροουσε ναναι μαθημα γενικης παιδειας(τουλαχιστον 2ωρο) εξεταζομενο γραπτα τον ιουνιο.Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟ Η ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ .ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑ .

  • 23 Απριλίου 2020, 09:33 | Παπαϊωάννου Γεώργιος

    Δεν θα αναφερθώ εδώ στα λοιπά, εξαιρετικής σημασίας θέματα του σχεδίου Νόμου, για τα οποία, όπως γνωρίζετε, έχουν υποβληθεί βάσιμες ενστάσεις αλλά και προτάσεις αρμοδίως, αλλά μόνο στο ζήτημα του γνωστικού αντικειμένου της Κοινωνιολογίας.

    Θέλω να πιστεύω ότι ως Υπουργός Παιδείας, προσανατολισμένη στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θα συμφωνήσετε ότι η διατήρηση γνωστικών αντικειμένων των Κοινωνικών Επιστημών, όπως εν προκειμένω το γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνιολογίας , προσφέρει υπηρεσία σε αυτόν ακριβώς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στο ουμανιστικό και πλουραλιστικό του πνεύμα.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:29 | T. Parsons

    Τελικά μάταια περιμέναμε να δούμε στην αιτιολογική έκθεση, μια κάποια -έστω για το θεαθήναι- τεκμηρίωση για την κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Απολύτως καμία αιτιολόγηση/δικαιολόγηση για το γεγονός ότι η κοινωνιολογία δεν θα υπάρχει, σε μια κατεύθυνση όπου η πλειοψηφία των σχολών χαρακτηρίζονται (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) ως «κοινωνικές-πολιτικές κοκ» και όπου στη συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων της κατεύθυνσης, υπάρχουν κοινωνιολογίες ή άλλα σχετικά μαθήματα. Εντελώς ανορθολογικό, στρεβλό και αντιεπιστημονικό να σπουδάζει κάποιος κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες κοκ με βασικά εξεταζόμενα μαθήματα τα αρχαία και τα λατινικά. Είναι μια στρέβλωση η οποία θα έπρεπε να απασχολήσει πολύ σοβαρά το Υπουργείο και ή να δημιουργηθεί μια επιπλέον κατεύθυνση Κοινωνικών, Πολιτικών, Νομικών Σπουδών όπου η Κοινωνιολογία θα βρει τη θέση της και τη διασύνδεσή της με τις σχολές που της αναλογούν ή μέσα στην υπάρχουσα κατεύθυνση να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μαθήματος.
    Είναι κρίμα, μια κυβέρνηση η οποία ως κεντρικό προεκλογικό της σύνθημα είχε «τη σύγκρουση με τον λαϊκισμό», να κάνει σήμερα επιλογές για τόσο σοβαρά θέματα, εντελώς αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές, υπό την πίεση συντεχνιακών συμφερόντων και υπό το πρίσμα λαϊκίστικων και αντιεπιστημονικών αντιλήψεων περί πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων των επιστημονικών κλάδων (βλέπε συζήτηση περί δεξιών ή αριστερών επιστημών).

  • 23 Απριλίου 2020, 09:28 | Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

    Είναι τεράστιο λάθος η επαναφορά των λατινικών τα οποία αφορούν εξειδικευμένες δεξιότητες. Πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνιολογία η οποία είναι πολύ πιο χρήσιμη από τα λατινικά στη σημερινή κοινωνία.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:09 | Ελένη Γκλοβάνου

    Η διδασκαλία μαθηματικών ως ‘κόντρα μάθημα’ σε μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης δεν είναι σκόπιμη:
    1) Η ύλη που διδάσκονται οι μαθητές στα μαθηματικά μέχρι και την Β’Λυκείου είναι ήδη αρκετά αναβαθμισμένη ακόμα και σε σχέση με την αντίστοιχη σε χώρες του εξωτερικού.
    2)Η διδασκαλία μαθηματικών στην Γ’ Λυκείου θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους μαθητές της θεωρητικής προσθέτοντας εξειδικευμένες γνώσεις που δεν είναι απαραίτητες.

    – Θα ήταν προτιμότερο στην θέση αυτή ένα μάθημα πληροφορικής που να παρέχει πρακτικές γνώσεις.
    – Επίσης εναλλακτικά θα μπορούσε να υπάρχει μόνο ένα κοινό για όλους μάθημα σύγχρονης ιστορίας που δεν έχει διδαχθεί επαρκώς σε καμία τάξη Γυμνασίου ή Λυκείου. Η ιστορία δυστυχώς είναι από τα πλέον σημαντικά και υποτιμημένα μαθήματα.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:09 | Καραγιωργου Δέσποινα

    Καταρχάς θεωρώ ότι είναι αναποτελεσματικό κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση να αλλάζει και το εκπαιδευτικό σύστημα γιατί αποδιοργανωνονται οι μαθητές ειδικά του Λυκείου.θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική εκπαιδευτική πολιτική από όλα τα κόμματα.Διαφωνω με την κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας γιατί έτσι δεν εκπροσωπούνται οι κοινωνικές επιστήμες στις πανελλαδικές εξετάσεις ενώ υπάρχουν σχολές κοινωνικών επιστημών στο αντίστοιχο μηχανογραφικό.Τα λατινικά κείμενα που διδάσκονται δεν έχουν καμμία σχέση με την κλασική λατινική γραμματεία, παρόλα αυτά θεωρώ ότι και τα μαθήματα θα πρέπει να παραμείνουν και οι μαθητές να επιλέγουν ανάλογα με τις σχολές που επιθυμούν.Επισης θα πρέπει να αλλάξουν τα βιβλία και των δύο μαθημάτων. Επειδή ακούστηκε ότι η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερούς αυτό θεωρώ ότι είναι αυτονόητο ότι είναι παιδαριώδες και αντιεπιστημονικο η κοινωνιολογία βοηθά την αντίληψη και την κριτική σκεψη των μαθητών για την κοινωνική πραγματικότητα.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:09 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Πολύ σωστή η κατεύθυνση να επαναφέρετε τα Λατινικά. Η κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα που δε το ήθελαν και δε το αγαπούσαν οι μαθητές. Διαβάζω όλα τα σχόλια και έχω να κάνω μια παρατήρηση όταν μπήκη η κοινωνιολογία στις εξετάσεις δε πρότειναν να μπουν και τα Λατινικά εναλλακτικά. Τώρα που βλέπουν ότι βγαίνει το προτείνουν. Δυστυχώς όσο και αν δε σας αρέσει τα λατινικά είναι πιο χρήσιμα. Σε όλο το κόσμο διδάσκουν αρχαία ελληνικά. Δε λένε είναι νεκρή γλώσσα αλλά είναι υπερήφανοι. Μπράβο στην Υπουργό για τις αλλαγές. Χρειάζονται στην εκπαίδευση. Δεν ειμαι φιλόλογος αλλά χαίρομαι γιατί από τους μαθητές μου άκουγα τα χειρότερα για την κοινωνιολογία. Αυτή είναι η αλήθεια.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:07 | Αφροδίτη Ζέππου

    Θεωρώ πως η υπό ψήφιση διάταξη εγκλωβίζει τους υποψηφίους σχολών κοινωνικών και πολιτικών Επιστημών. Επισημαίνω πως στη Νομική διδάσκεται Κοινωνιολογία προπτυχιακά και μάλιστα υπάρχει και Κατεύθυνση Μεταπτυχιακών Σπουδών στην κοινωνιολογία του Δικαίου. Μια σωστή μεταρρύθμιση, προοδευτική θα ήταν το δικαίωμα των υποψηφίων να επιλέξουν με βάση τις σχολές προτίμησής τους. Για φιλοσοφικές και ξενόγλωσσες λατινικά, για κοινωνικές και πολιτικές ένα μάθημα Εισαγωγής στις Κοινωνικές, Πολιτικές Επιστήμες και το Δίκαιο. Συνιστά ξεκάθαρα ρεβανσιστική επιλογή η κατάργηση ενός μαθήματος, που δεν πρόλαβε να εξεταστεί και η επαναφορά μιας παρωχημέννης πλέον επιλογής.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:06 | Γιώργος Μπουγιούκας

    Το 2015*, το 50% των πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών τμημάτων του επιστημονικού πεδίου των θετικών σπουδών επέλεξε το μάθημα της πληροφορικής για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού οι θετικές επιστήμες θεμελιώνονται πάνω στην αλληλεπίδραση μοντέλου-πειράματος: η πληροφορική είναι σήμερα η θεμελιώδης συνιστώσα της επιστημονικής μοντελοποίησης! Γιατί δεν γίνεται σεβαστή η επιθυμία των ίδιων των ιδρυμάτων, του επιστημονικού πνεύματος και των επιταγών της επιστήμης;
    Η (βιο)πληροφορική είναι στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την ανεύρεση εμβολίου και φαρμάκου για την ασθένεια covid-19 (μελέτες “in silico”), αλλά και της πολιτικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης με την κατασκευή μοντέλων διάδοσης της ασθένειας. Το βασικό μοντέλο (“primary structure”) του DNA είναι μια συμβολοσειρά (string), δηλαδή το βασικό αντικείμενο μελέτης της επιστήμης της πληροφορικής. Η πληροφορική είναι η επιστήμη η οποία συνεισέφερε αποφασιστικά στην πρώτη εικονογράφηση μιας μαύρης τρύπας. Η πληροφορική είναι η επιστήμη η οποία συνεισφέρει αποφασιστικά στην κατασκευή ενός ρευστοδυναμικού μοντέλου, έτσι ώστε ένα αεροπλάνο να τεστάρεται χωρίς να πετάξει. Σε τελευταία ανάλυση, όπως έχει πει σε μια διάλεξή του ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας Χρήστος Παπαδημητρίου, “η πληροφορική είναι τα νέα μαθηματικά”.
    Συνεπώς, συνιστά υποβάθμιση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας η εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών στα πανεπιστήμια των θετικών σπουδών, στα πανεπιστήμια σπουδών ζωής & υγείας και στα πολυτεχνεία χωρίς το απαραίτητο υπόβαθρο στην επιστήμη της πληροφορικής. Κατά κοινή ομολογία πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να ξεκινήσει κανείς στο πανεπιστήμιο – έχει χαθεί το παιχνίδι. Στην Κύπρο, έναν φημισμένο και διεθνή προορισμό σπουδών, τόσο οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών όσο και οι υποψήφιοι των σπουδών υγείας & ζωής έχουν την επιλογή να εξετάζονται στις παγκύπριες εξετάσεις στο μάθημα της πληροφορικής.

    *Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας esos “Η πρόταση για Χημεία ή Πληροφορική στις Πανελλαδικές”.

  • 23 Απριλίου 2020, 08:08 | Ψάλτης Ηρακλής

    Τόσο τα Λατινικά όσο κι η Κοινωνιολογία είναι χρήσιμα μαθήματα για τη θεωρητική κατεύθυνση.
    Θα μπορούσε ο μαθητής της Γ΄ θεωρητικής να επιλέγει μεταξύ Κοινωνιολογίας και Λατινικών, έτσι, για τις μεγάλες σχολικές μονάδες είναι πιθανόν να δημιουργηθούν τμήματα και για τα δύο μαθήματα, ενώ για τις μικρές θα δημιουργηθεί το τμήμα εκείνο που επιθυμεί η πλειοψηφία των μαθητών.
    Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής (Γυμνασίου-Λυκείου) καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιο βιβλίο,το οποίο θα αναφέρεται στο αθλητικό ιδεώδες και στις παραβιάσεις του αλλά και στα αθλήματα και τους κανονισμούς τους. Πολλοί μαθητές/τριες παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες αποδοκιμάζουν αθλητές/τριες, επειδή δεν ανήκουν στην ομάδα τους, και αγνοούν τους κανόνες του παιχνιδιού και γι΄αυτό παρασύρονται ευκολότερα στο φανατισμό.
    Επειδή είμαι μιας κάποιας ηλικίας, θυμάμαι ότι διδασκόμασταν κάποτε το μάθημα της «Υγιεινής» και δεν μας ήταν αδιάφορες οι γνώσεις που μας πρόσφερε. Θα μπορούσε το βιβλίο αυτό να συμπεριλάβει κι ανάλογες γνώσεις.
    Ο χρόνος που θα διατίθεται γι αυτές τις «θεωρητικές» γνώσεις μπορεί να είναι το πρώτο τέταρτο της διδακτικής ώρας.
    Με τον τρόπο αυτό το μάθημα θα αποκτήσει άλλη βαρύτητα, όταν πλέον θα συνυπολογίζεται στην εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας.

  • 23 Απριλίου 2020, 08:05 | Ψάλτης Ηρακλής

    Τόσο τα Λατινικά όσο κι η Κοινωνιολογία είναι χρήσιμα μαθήματα για τη θεωρητική κατεύθυνση.
    Θα μπορούσε ο μαθητής της Γ΄ θεωρητικής να επιλέγει μεταξύ Κοινωνιολογίας και Λατινικών, έτσι, για τις μεγάλες σχολικές μονάδες είναι πιθανόν να δημιουργηθούν τμήματα και για τα δύο μαθήματα, ενώ για τις μικρές θα δημιουργηθεί το τμήμα εκείνο που επιθυμεί η πλειοψηφία των μαθητών.

    Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής (Γυμνασίου-Λυκείου) καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιο βιβλίο,το οποίο θα αναφέρεται στο αθλητικό ιδεώδες και στις παραβιάσεις του αλλά και στα αθλήματα και τους κανονισμούς τους. Πολλοί μαθητές/τριες παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες αποδοκιμάζουν αθλητές/τριες, επειδή δεν ανήκουν στην ομάδα τους, και αγνοούν τους κανόνες του παιχνιδιού και γι΄αυτό παρασύρονται ευκολότερα στο φανατισμό.
    Επειδή είμαι μιας κάποιας ηλικίας, θυμάμαι ότι διδασκόμασταν κάποτε το μάθημα της «Υγιεινής» και δεν μας ήταν αδιάφορες οι γνώσεις που μας πρόσφερε. Θα μπορούσε το βιβλίο αυτό να συμπεριλάβει κι ανάλογες γνώσεις.
    Ο χρόνος που θα διατίθεται γι αυτές τις «θεωρητικές» γνώσεις μπορεί να είναι το πρώτο τέταρτο της διδακτικής ώρας.
    Με τον τρόπο αυτό το μάθημα θα αποκτήσει άλλη βαρύτητα, όταν πλέον θα συνυπολογίζεται στην εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας.

  • 23 Απριλίου 2020, 07:42 | Σοφία Κουτσάκη

    Οι σύγχρονες θεωρίες της μάθησης υποδεικνύουν την μεγάλη σημασία της Τέχνης στη μαθησιακή διαδικασία. Το παρών νομοσχέδιο φαίνεται να μην έχει την πρόθεση να προωθήσει τις Τέχνες στην εκπαίδευση. Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής που βίαια και χωρίς επιστημονική αιτιολογία αφαιρέθηκε απο τις δύο τελευαίες τάξεις του δημοτικού το 2016 εξακολουθει να ειναι το πιο πραγκωνισμένο από το τρίπτυχο των μαθημάτων της αισθητικής Αγωγής. Είναι το μόνο που δεν εντάσσεται για άλλη μια φορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- σχήμα οξύμωρο καθώς αποτελεί ένα από το μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος με τη μεγαλύτερη απήχηση από τη μαθητική κοινότητα. Είναι σχεδόν τιμωρητικό να καθηλώνεται ένα παιδί στο θρανίο του επι σειρά ωρών χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα της ψυχοκινητικής δραστηριότητας και της δημιουργικής έκφρασης. Η θεατρική Αγωγή αποτελεί ένα μάθημα με μεγάλη ευελιξία στον τρόπο και χώρο διδασκαλίας και διαθέτει πολλά εκπαιδευτικά εργαλεία που μπορούν αυτόνομα ή μέσω της διαθεματικότητας να συνεισφέρουν πολλά στο γνωστικό και συναισθηματικό πεδίο. Η μέριμνα του Υπουργείου δε μπορεί να είναι μόνο η επιτυχία αλλά και η ευτυχία των μαθητών γι αυτό και ζητάμε την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής στις δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και ένταξη του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • 23 Απριλίου 2020, 06:21 | Ελένη Ρούση

    Όλα τα χρόνια που παρακολουθώ την εκπαίδευση έχω να πω ένα πράγμα: ΥΛΗ!
    Η ύλη είναι δύσκολη και μεγάλη. Από το δημοτικό τα παιδιά διδάσκονται πράγματα τα οποία είναι δύσκολα και πολλά για την ηλικία τους, φτάνοντας στο λύκειο να κάνουν μαθηματικά και φυσική τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γιατί?
    Ακόμα και εάν έχεις έναν επιμελή μαθητή, ένα καλογραμμένο σχολικό βιβλίο και έναν καλό καθηγητή, πάλι δεν προλαβαίνεις να βγάλεις την ύλη μόνος σου λόγω δυσκολίας και λόγω όγκου. Τι κάνεις λοιπόν?
    Πας φροντιστήριο από την Α λυκείου για να ξεκινήσεις να βγάζεις την ύλη που θα εξεταστείς στην Γ λυκείου στις πανελλαδικές, γιατί για να αντιμετωπίσεις και τη δυσκολία και τον όγκο της διδακτέας και εξεταστέας ύλης, θέλεις συστηματική διδασκαλία υπό καλύτερες συνθήκες, (μικρότερος αριθμός μαθητών στα φροντιστήρια, καλογραμμένες σημειώσεις και βοηθήματα από τον καθηγητή του φροντιστηρίου) και μελέτη στον λίγο χρόνο που σου απομένει, αφού τώρα το 24ωρο έκλεισε. Πρωί σχολείο, μεσημέρι φροντιστήριο, απόγευμα διάβασμα, βράδυ ύπνο. Και όλα αυτά ισχύουν για έναν επιμελή μαθητή που αποφασίζει να καλογερέψει από τα 15 του μέχρι τα 18 του. Και μέσα σε αυτόν τον βασανισμό του μαθητή και των γονιών του έρχεται να προστεθεί και το κερασάκι της τράπεζας θεμάτων και άλλα πολλά.
    Εάν θέλετε να τελειώνετε με αυτή την παθογένεια, αλλάξτε την ύλη. Να μπορεί ο μαθητής να διαβάζει μόνος του και να δίνει τις εξετάσεις του.

  • 23 Απριλίου 2020, 03:04 | Σουβαλιώτη Κατερίνα

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, κάνετε λόγο για εθελοντισμό, για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, για ρομποτική, καινοτόμες ιδέες, καλλιέργεια δεξιοτήτων και πολλά συναφή στο πολυνομοσχέδιο που προτίθεστε να περάσετε, αφανίζοντας ουσιαστικά έναν βασικό κλάδο που μπορεί να προσφέρει κι προσέφερε τόσα χρόνια με τα μαθήματά του.
    Τον κλάδο των Κοινωνικών Επιστημών ΠΕ 78.
    Η εκπαίδευση δεν κάνει διακρίσεις. Αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, με όλες τις μαθησιακές ανάγκες, όλα τα διδακτικά αντικείμενα, δεν υποβιβάζει εκπαιδευτικούς κι δεν διαχωρίζει σε κύρια κι δευτερεύοντα, τριτεύοντα μαθήματα. Η εκπαίδευση ανθίζει όταν αφήνει τα στελέχη της να αναπνέουν ελεύθερα, χωρίς φιμώσεις.
    Παρακαλούμε μην φιμώσετε κι μην αφανίσετε τις κοινωνικές επιστήμες.
    Κάθε επιστημονική θέση πρέπει να επαληθεύεται με πείραμα για να γίνεται αποδεκτή. Δώστε έδαφος μεταξύ άλλων επιστημών στο σχολείο να δούμε τους καρπούς των κοινωνικών επιστημών. Μην αντιμετωπίζετε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς ως πειραματόζωα.

  • 23 Απριλίου 2020, 02:49 | ΛΕΚΚΑ Μ.

    Η κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από την Ομάδα Ανθρωπιστικών σπουδών σημαίνει ότι:
    α) παραγκωνίζονται πλήρως οι Κοινωνικές επιστήμες, αφού από όλες τις κατηγορίες επιστημών: θετικές, εφαρμοσμένες, ανθρωπιστικές και κοινωνικές οι μ ό ν ε ς που δεν εκπροσωπούνται στα προτεινόμενα υπό εξέταση μαθήματα στην Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι οι Κοινωνικές επιστήμες.
    β) υποβιβάζεται ένα πολύ μεγάλο μέρος των σχολών του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου που έχουν άμεση σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες (Διεθνείς Σχέσεις, Ψυχολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, Δημοσιογραφία κ.ά.), καθώς εξισώνονται όλες οι σχολές που εντάσσονται στο πεδίο με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, αφήνοντας έτσι ελλιπώς προετοιμασμένους τους μελλοντικούς φοιτητές αυτών των σχολών.
    γ) οι μαθητές στερούνται ενός πολύ σημαντικού εννοιολογικού οπλοστασίου που προσφέρουν οι κοινωνικές επιστήμες
    δ) υποτιμάται η σημασία της πολιτειακής παιδείας, η αναγκαιότητα της οποίας ειδικά τη σύγχρονη εποχή είναι αδιαμφισβήτητη και η οποία είναι βασικό κομμάτι των εκπαιδευτικών συστημάτων όλων των σύγχρονων δημοκρατικών χωρών
    ε)παραγνωρίζεται η διασύνδεση μεταξύ των επιστημών, η οποία υπηρετείται μέσα από την Κοινωνιολογία
    στ) υποβιβάζεται η αξία του δημοκρατικού σχολείου, το οποίο είναι το μόνο που έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει συνειδητοποιημένους και υπεύθυνους πολίτες που θα σέβονται το δημοκρατικό πολίτευμα και τους συνταγματικούς θεσμούς.

    Για όλους του παραπάνω λόγους προτείνω να δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ των Λατινικών και της Κοινωνιολογίας όσον αφορά την Ομάδα Ανθρωπιστικών σπουδών, ανάλογα με τις σχολές που επιθυμούν να δηλώσουν.

  • 23 Απριλίου 2020, 02:40 | Λέκκα Μ.

    Η κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από την Ομάδα Ανθρωπιστικών σπουδών σημαίνει ότι:
    α) παραγκωνίζονται πλήρως οι Κοινωνικές επιστήμες, αφού από όλες τις κατηγορίες επιστημών: θετικές,εφαρμοσμένες, ανθρωπιστικές και κοινωνικές οι μ ό ν ε ς που δεν εκπροσωπούνται στα προτεινόμενα υπό εξέταση μαθήματα στην Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι οι Κοινωνικές επιστήμες.
    β) υποβιβάζεται ένα πολύ μεγάλο μέρος των σχολών του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου που έχουν άμεση σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες (Διεθνείς Σχέσεις, Ψυχολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, Δημοσιογραφία κ.ά.), καθώς εξισώνονται όλες οι σχολές που εντάσσονται στο πεδίο με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, αφήνοντας έτσι ελλιπώς προετοιμασμένους τους μελλοντικούς φοιτητές αυτών των σχολών.
    γ) οι μαθητές στερούνται ενός πολύ σημαντικού εννοιολογικού οπλοστασίου που προσφέρουν οι κοινωνικές επιστήμες
    δ) υποτιμάται η σημασία της πολιτειακής παιδείας, η αναγκαιότητα της οποίας ειδικά τη σύγχρονη εποχή είναι αδιαμφισβήτητη και η οποία είναι βασικό κομμάτι των εκπαιδευτικών συστημάτων όλων των σύγχρονων δημοκρατικών χωρών
    ε)παραγνωρίζεται η διασύνδεση μεταξύ των επιστημών, η οποία υπηρετείται μέσα από την Κοινωνιολογία
    στ) υποβιβάζεται η αξία του δημοκρατικού σχολείου, το οποίο είναι το μόνο που έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει συνειδητοποιημένους και υπεύθυνους πολίτες που θα σέβονται το δημοκρατικό πολίτευμα και τους συνταγματικούς θεσμούς.

    Για όλους του παραπάνω λόγους προτείνω να δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ των Λατινικών και της Κοινωνιολογίας όσον αφορά την Ομάδα Ανθρωπιστικών σπουδών, ανάλογα με τις σχολές που επιθυμούν να δηλώσουν.

  • 23 Απριλίου 2020, 01:55 | ΔΚ

    Το θέμα είναι πολυδιάστατο και συνδέεται κυρίως με τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης μας αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η σχολική κοινότητα.
    Τα λατινικά επιλέχθηκαν για να καλύψουν την ανάγκη για αλλαγή της Κοινωνιολογίας ή είναι τόσο σημαντικά ώστε να πάρουν θέση πανελλαδικού μαθήματος;

    Είναι η χρησιμότητα της διδασκαλίας μιας νεκρής γλώσσας ως μάθημα με τόση βαρύτητα? Τα λατινικά φυσικά και είναι σημαντικά όμως η απόκτηση της γνώσης τους θα μπορούσε να ενταχθεί στην διδασκαλία των λατινογενών ξένων γλωσσών και να διδάσκεται στα αντίστοιχα μαθήματα ως αρχικά κεφάλαια ή ως μάθημα σε άλλες τάξεις.

    Αν υποθέσουμε ότι η Κοινωνιολογία έπρεπε να φύγει τότε δημιουργείται μια κενή θέση.
    Ο τίτλος του προσανατολισμού είναι «Ανθρωπιστικές Σπουδές» οπότε το δίλημμά δεν πρέπει να είναι Λατινικά ή Κοινωνιολογία αλλά η επιλογή ενός μαθήματος που να συνδέεται με τις σπουδές/πανεπιστήμια που καλούνται να επιλέξουν οι υποψήφιοι και θα είναι ένα μάθημα που θα ολοκληρώσει τις ανθρωπιστικές σπουδές.
    Οπότε για να εκφράσω την θέση μου πιστεύω ότι ούτε η κοινωνιολογία ( με την σημερινή της μορφή καλύπτεται απο την Ιστορία και τα οικονομικά) ούτε τα λατινικά (ως απλή νεκρή γλώσσα) είναι η κατάλληλη επιλογή.
    Ίσως το μάθημα ξένης γλώσσας (με κοινά κεφάλαια λατινικών στην ύλη) που τώρα είναι επιλογής θα μπορούσαμ να πάρει την τέταρτη θέση θα έδινε μια άλλη διάσταση.

    Οικονομολός ΠΕ 80
    ΔΚ

  • 23 Απριλίου 2020, 01:21 | Λέιλα Σ.

    Για την παραμονή της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα:

    Είμαι χρόνια αναπληρώτρια καθηγήτρια (ΠΕ78)σε Λύκεια σε όλη την Ελλάδα. Οι παρακάτω σκέψεις αντικατοπρίζουν την εικόνα που έχω από όλα τα μέρη και τα σχολεία που έχω υπηρετήσει.
    Υποθέτω ότι όλοι θέλουμε αυριανούς πολίτες που να γνωρίζουν για παράδειγμα:
    -Τι σημαίνουν οι όροι «Ολοκαύτωμα», ¨Ναζισμός» «Φασισμός»;
    -Τι οικονομικό σύστημα έχουμε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη;
    -Τι διαφορά έχει ο μετανάστης από τον πρόσφυγα;
    Σε κανένα άλλο μάθημα οι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν σε βάθος τα κοινωνικά φαινόμενα. Έχουν ήδη το απαραίτητο βασικό γνωστικό υπόβαθρο από την Α και Β Λυκείου, και στην Γ Λυκείου η κοινωνιολογική τους σκέψη και ανάλυση απογειώνεται.

    Τόσα χρόνια που η Κοινωνιολογία ήταν μάθημα γενικής παιδείας στην Γ΄ Λυκείου, οι μαθητές το θεωρούσαν εξαιρετικά ενδιαφέρον μάθημα, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου και αφοσίωσής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, δεν ασχολούνταν όσο έπρεπε ή όσο θα ήθελαν. Κάποιοι μαθητές έλεγαν ότι ακόμη και τότε «ερχόμαστε σχολείο μόνο για να κάνουμε μαζί σας Κοινωνιολογία»…»Ανοίγουν τα μάτια μας» έλεγαν…
    Φέτος, όμως, φάνηκε εξαρχής το ενδιαφέρον και η αγάπη των μαθητών για την Κοινωνιολόγια, ένα μάθημα το οποίο βοηθάει το μαθητή να ερμηνεύσει και να κατανοήσει τον κόσμο και τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία γύρω του. Ένα μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο έχει διαφορετική βαρύτητα και είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι μαθητές να εμβαθύνουν σε αυτό, να λύσουν τις απορίες τους και να τους γεννηθούν κι άλλες.

    Επί πανδημίας, στα μαθήματα της τηλεδιάσκεψης, «μπαίνουν» στην πλατφόρμα όλοι οι μαθητές (σε κανένα άλλο μάθημα δε συμβαίνει αυτό) και έχουν ανάγκη να μιλήσουν για την πανδημία, για τις κοινωνικές της προεκτάσεις, για τις κοινωνικές σχέσεις, για τους φόβους τους για την κοινωνία του αύριο… Αυτό προσφέρει η Κοινωνιολογία: σκέψη.

    Μη στερήσετε από τα παιδιά μας αυτό το δώρο που τους δίνει αυτή τη στιγμή η δημόσια εκπαίδευση.
    Δώστε τους την δυνατότητα της επιλογής ανάμεσα στα Λατινικά και την Κοινωνιολογία, αναλόγως της σχολής που θέλουν να ακολουθήσουν.

  • 23 Απριλίου 2020, 01:19 | Γιάννης

    Σωστή η απόφαση της επαναφοράς των Λατινικών. Δεν είναι δυνατόν φοιτητές των Φιλοσοφικών Σχολών (Ελληνικών και Ξενόγλωσσων Τμημάτων) να διδάσκονται ως αρχάριοι τα Λατινικά μέσα στις Σχολές τους. Αυτό πρέπει να γίνει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Χρήσιμα επίσης είναι τα Λατινικά στις Νομικές Σχολές (Ρωμαϊκό Δίκαιο, νομικές αρχές διατυπωμένες στα Λατινικά, ρωμαϊκοί νομικοί όροι) και στις Θεολογικές Σχολές (Λατινική θεολογική Γραμματεία, Patrologia Latina). Δεν είναι δυνατόν στις Νομικές και στις Θεολογικές Σχολές οι φοιτητές να μην μπορούν να διαβάζουν και να κατανοούν μια πρόταση, μια φράση, μια λέξη ή έκφραση στα Λατινικά. Οι φοιτητές των Θεωρητικών Σχολών χρήσιμο θα ήταν να διδάσκονται Κοινωνιολογία μέσα στις Σχολές τους για δύο εξάμηνα, όχι περισσότερο. Οι υποψήφιοι όμως για τις Θεωρητικές Σχολές δεν χρειάζεται να εξετάζονται στην Κοινωνιολογία. Η απόφαση εξέτασης στο μάθημα αυτό σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν ολοφάνερα αποτέλεσμα συντεχνιακών πιέσεων. Όμως οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης και της Παιδείας και όχι με κριτήρια συντεχνιακά.