Άρθρο 02 – Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Στην παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167) προστίθεται περ. γ′ ως εξής:
«γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του Νηπιαγωγού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται πιλοτικά η ενασχόληση αυτή και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων».

  • 23 Απριλίου 2020, 13:13 | elena balibioti

    Εισαγωγή αγγλικών στο νηπιαγωγείο, ωραία ιδέα, ουτοπική, αλλά κάνω μία σκέψη…εσείς που προτείνετε αυτές τις καινοτόμες ιδέες έχετε έρθει ποτέ σε χώρο και σε αίθουσα νηπιαγωγείου;…
    Μία νηπιαγωγός με 22 παιδιά ηλικίας τεσσάρων μέχρι έξι ετών σε αίθουσες των 30τμ (σε καλές περιπτώσεις), παιδιά διαφορετικού κοινωνικο – οικονομικού επιπέδου, παιδιά που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές που πολλές φορές δεν έχουν καν διαγνωστεί, παιδιά με γονείς που σε καμιά περίπτωση δεν είναι βοηθητικοί προς το έργο του σχολείου,αντιθέτως πολλές φορές είναι ανασταλτικοί παράγοντες στη σχολική διαδικασία, και άλλα πολλά ζητήματα που θεωρώ ότι είναι ανώφελο να τα αναλύσω εδώ…
    Αφήνω την ερώτηση μου…μήπως θα πρέπει να δώσουμε σημασία στην επίλυση των παραπάνω δυσκολιών και έπειτα να προβούμε σε καινοτόμες ιδέες; Μήπως σημαντικότερο από την επαφή με μια ξένη γλώσσα που δεν την υποτιμώ καθόλου και μακάρι να φτάσουμε στο επίπεδο να μπορούμε να την προσαρμόσουμε στις δυνατότητες του νηπίου, θα ήταν προτιμότερο να διαθέσουμε πόρους ώστε να βελτιώσουμε τις σχολικές μονάδες (ασφάλεια παιδιών), να προωθήσουμε ειδικότητες λογοθεραπευτών και ψυχολόγων στα νήπια που πραγματικά τις έχουν ανάγκη;
    Ας σκεφτούμε τις πραγματικές ανάγκες των νηπίων και ας πράξουμε προς όφελος τους,αφήνοντας μελλοντικές σκοπιμότητες στην άκρη. Η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι το μέλλον μας και δεν θα καθοριστεί από τη γνώση αγγλικών αλλά από μια ολοκληρωμένη και υγιή προσωπικότητα…την οποία χτίζει το παιδί από τη προσχολική του ηλικία.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:10 | Αθηνά

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο.
    Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:07 | fo km

    Yπάρχουν σοβαρότερα Θέματα που χρειάζονται επίλυση στο Νηπιαγωγείο:
    1. Έλλειψη προσωπικού. Είναι 1 Νηπιαγωγός ανά 22 παιδιά (προσωπικό παράδειγμα).
    2. Σχολικές αίθουσες μικρές χωρίς κατάλληλες υποδομές πολλές φόρες 1 τουαλέτα για 20+ παιδιά, για τουαλέτες ενηλίκων φυσικά ούτε λόγος.
    3. Δεν υπάρχει εξολισμός
    4. Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου δεν χωρίζεται σε μαθήματα, όλα τα θέματα εξετάζονται διαθεμάτικα καθ ως αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την ηλικία τους πως λοιπόν θα γίνει εισαγωγή του μαθήματος των αγγλικών
    5. Στης τάξεις των νηπιαγωγείων πολλές φορές υπάρχουν παιδιά μεταναστών που ήδη ξεκινούν να μάθουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα, πόσο παιδαγωγικό είναι να μαθαινουν ταυτόχρονα και μια τρίτη γλώσσα; Βάλτε τμήματα υποδοχής αυτό είναι που χρειάζεται και όχι μια τρίτη γλώσσα για παιδιά μεταναστών

  • 23 Απριλίου 2020, 12:58 | ΖΗΝΟΒΙΑ ΚΑΛΙΠΟΖΗ

    Εισαγωγη των αγγλικων στα νηπιαγωγεία εφοσον υπάρξει η επιμορφωση των ΠΕ 06. Δεν θεωρω οτι οι σπουδες μου ως παιδαγωγος με καλυπτουν γαι να χειριστω παιδια νηπιακης ηλικίας

  • 23 Απριλίου 2020, 12:54 | Μαρία

    Το νηπιαγωγείο έχει ανάγκη από μόνιμους εκπαιδευτικούς, από ειδικούς παιδαγωγούς, από υλικοτεχνικές υποδομές, από καθαρίστριες, από τραπεζοκόμους, από επιμορφώσεις. Σε κανέναν κλάδο πλην των εκπαιδευτικών, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν για να επιμορφωθούν. Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας δεν εξυπηρετεί κανέναν παιδαγωγικό σκοπό. Χρειάζεται μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, αν όντως θέλουμε αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ή παραπάνω από έναν εκπαιδευτικό μέσα στην τάξη όπως γίνεται στα σχολεία του εξωτερικού που έχετε ως πρότυπα.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:54 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Καλησπέρα σας. Απαράδεκτη η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο. έχετε μπει ποτέ σε σχολική τάξη να δείτε τι συμβαίνει και αν αυτό είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί σωστά; Σε τάξεις στις οποίες υπάρχουν μαθητές από άλλες χώρες οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να ενταχθούν στο σύνολο καθώς δυσκολεύονται να μάθουν την ελληνική γλώσσα, εσείς πιστεύετε ότι μπορούν να μάθουν και την αγγλική; Θα ήταν πιο ευχάριστο να μπείτε στις τάξεις και να δείτε τα πραγματικά προβλήματα, ώστε να βρείτε λύσεις για αυτά και όχι να προσθέσετε κι άλλα…

  • 23 Απριλίου 2020, 12:46 | Δέσποινα Κ.

    Η εισαγωγή της γλώσσας των Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων και κοινωνικής μάθησης, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να παραθέσουμε άρθρα σχετικά με τον εγκέφαλο και τις δεξιότητες δίγλωσσων παιδιών:
    https://www.canr.msu.edu/news/advantages_of_a_bilingual_brain

    https://www.childandfamilyblog.com/early-childhood-development/bilingual-children-focus/

    https://brainworldmagazine.com/bilingual-child-betters-brain/

    https://www.medicalnewstoday.com/articles/319642#Task-switching

    Αυτό δε σημαίνει ότι οι μαθητές θα γίνουν δίγλωσσοι, αλλά κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
    Το «μάθημα» πρέπει να γίνεται από καθηγητές της Αγγλικής γλώσσας που έχουν εμπειρία σε Δημοτικά σχολεία και έχουν επιμορφωθεί (βιωματικά) σε καλές πρακτικές. Πιθανώς δε θα ήταν επωφελές να μπει μια καθηγήτρια σε νηπιαγωγείο χωρίς την αντίστοιχη εμπειρία διδασκαλίας σε πρώτες τάξεις του Δημοτικού (έστω με επιμόρφωση που εμπεριέχει βιωματική μάθηση/πρακτική). Επειδή έχω διδάξει την Αγγλική γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες, κρίνω οτι η εμπειρία σε Δημοτικό, και συγκεκριμένα σε Α΄και Β’ Δημοτικού, ήταν η πιο καταλυτική.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:41 | Ειρηνη

    Απαραδεκτο! Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν γνωρίζουν ακόμα την ελληνική.Γιατι δεν δίνουμε χρόνο να μάθουν τη δομή της μητρικής τους γλώσσας και έπειτα να πατήσουμε εκεί για τη διδασκαλία της ΞΓ;γιατί τόση βιασύνη; γιατί πέφτει συνεχώς η ηλικία που ξεκινάει ένα παιδί την ξένη γλώσσα; Μήπως είναι στόχος μας να γίνουν όλα τα παιδιά δίγλωσσα;ας σταματήσουμε να βομβαρδίζουμε τα παιδια με γνώσεις κι ας καλλιεργήσουμε δεξιότητες,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στην ηλικία αυτη!!

  • 23 Απριλίου 2020, 12:36 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Η 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει άρδην τον τρόπο που παράγουμε, που δουλεύουμε, που σκεφτόμαστε ακόμα και την υπόσταση του ανθρώπου. Τα κράτη οφείλουν να οργανώσουν ένα σχέδιο για την 4η βιομηχανική επανάσταση που θα αφορά τους τομείς της παραγωγικής αιχμής κάθε χώρας, καθώς και την προσαρμογή των ρυθμιστικών πλαισίων για την απασχόληση στη νέα εποχή.
    Η εκπαίδευση διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη μετάβαση στη νέα εποχή.
    Μία χώρα για να πετύχει στη νέα εποχή χρειάζεται ουσιαστική και σε βάθος επένδυση στον άνθρωπο. Επένδυση στα προσόντα του ανθρώπου. Η επιτυχία ορίζεται από την επένδυση στην καινοτομία, την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα νέα δεδομένα και την Εκπαίδευση. Οι βασικότερες δεξιότητες για την προσαρμογή στην νέα εποχή είναι η αριστη γνώση ξένων γλωσσών και πληροφορικής.
    Επομένως είναι στην θετική κατεύθυνση η αυξηση του χρόνου διδαδασκαλίας αγγλικής στην Α και Β δημοτικού και η εισαγωγή της στο νηπιαγωγείο. Απαιτείται όμως η περαιτέρω αύξηση των ωρών και στις υπόλοιπες τάξεις για να μπορεί στο τέλος της δωδεκαετούς εκπαίδευσης να έχει ο μαθητής πολύ καλή γνώση της αγγλικής.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:30 | Δέσποινα Ζενεμπίση

    Θεωρώ ότι το νηπιαγωγείο πρέπει να εστειάσει πολύ περισσότερο στην ανίχνευση και πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Ο λόγος , η κινητικότητα , η προγραφή , η φωνολογική ενημερότητα , οι κοινωνικές δεξιότητες και -πραγματικά -το ελεύθερο παιχνίδι , που τα παιδιά σήμερα τόσο στερούνται.

    Hδη στο δημοτικό τα παιδιά έρχονται κουρασμένα , επιφορτισμένα με τόσα πολλά.
    Γιατί λοιπόν όλος αυτός ο μαραθώνιος να ξεκινήσει από το νηπιαγωγείο;
    Τι θα κερδίσει στην ουσία ένα παιδάκι 5 χρονών;

  • 23 Απριλίου 2020, 12:28 | Ιωάννα Γκίνη

    Θα σας παρακαλούσα να συμβουλευτείτε το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) για το νηπιαγωγείο το οποίο θα σας κατατοπίσει λίγο για το ρόλο και τη σπουδαιότητα του Νηπιαγωγείου.
    Στο ΔΕΕΠΣ αναφέρονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι ιδιαίτερες ανάγκες της προσχολικής ηλικίας και οι αναπτυξιακά κατάλληλες πρακτικές, στο πλαίσιο των οποίων οι αποφάσεις για το τι και πώς θα διδαχθεί βασίζονται σε μελέτη και γνώση των:
    α)πώς αναπτύσσονται και πώς μαθαίνουν τα παιδιά
    β)ποια είναι τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες κάθε παιδιού
    γ)ποιο είναι το κοινωνικό και το πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζουν τα παιδιά.
    Στην πρώτη σελίδα του ΔΕΕΠΣ θα διαβάσετε ότι «η γνώση αντιμετωπίζεται ως ολότητα και όχι τεμαχισμένη σε διαφορετικές γνωστικές περιοχές».
    Στη σχολή μας οι νηπιαγωγοί διδαχτήκαμε 60 τουλάχιστον μαθήματα για το πως να προσεγγίζουμε και να διδάσκουμε τα παιδιά σε αυτήν την ευαίσθητη και ιδιαίτερη ηλικία.
    Οι νηπιαγωγοί έχουμε πολύ μεράκι και όραμα για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας και θα χαιρόμασταν πολύ να μας επιμορφώσετε να εισάγουμε καινοτόμα προγράμματα με έμφαση στην φυσική αγωγή, στα αγγλικά και στην πληροφορική.
    Αν βάλετε καθηγητές στο νηπιαγωγείο να διδάξουν στα νήπια θα καταστραφεί ο θεσμός του Νηπιαγωγείου και η έννοια της Διαθεματικότητας.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:27 | Νίκη Σπαθάρα

    Ως νηπιαγωγός πιστεύω πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη δίχρονη προσχολική αγωγή ώστε να μπορεί να μπορεί να υπάρξει πρώιμη παρέμβαση. Οι πραγματικές ανάγκες του Νηπιαγωγείου είναι οι προσλήψεις μόνιμων Νηπιαγωγών, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός,ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για την ειδική αγωγή, βοηθητικό προσωπικό, στήριξη του ολοήμερου και λιγότερα νήπια ανά νηπιαγωγό.
    Τα νήπια οικοδομούν τη γνώση μέσω του παιχνιδιού και στα νηπιαγωγεία η διδασκαλία γίνεται με σχέδια εργασίας και διαθεματικές δραστηριότητες και ουδεμία σχέση έχει με επιμέρους, κατακερματισμένα μαθήματα. Οι νηπιαγωγοί γνωρίζουν τον τρόπο να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με άλλες γλώσσες και κουλτούρες και το κάνουν ήδη.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:26 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Το νηπιαγωγείο αποτελεί τη βάση του οικοδομήματος της εκπαίδευσης. Σας παραπέμπω στα πορίσματα του οασα και στην αξιολόγησή του. Η εισαγωγή των αγγλικών δεν κρίνεται απαραίτητη όταν απαραίτητη κρίνεται η πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού . Η αναλογία μαθητών 25 παιδιά σε αίθουσες που δεν τηρούν τις προυποθέσεις και σε αυλές εντελώς ακατάλληλες δε θα ενισχύσει σε καμία περίπτωση την εκπαιδευτική διαδικασία. Κι αν υποθέσουμε πως λόγω της κρίσης δεν έχουμε άλλη επιλογή ας αφήσουμε στην άκρη την πρόσληψη των εκπαιδευτικών Π06 κι ας προσλάβουμε βοηθητικό προσωπικό έστω και μειωμένου ωραρίου.Παρόλα αυτά από τη στιγμή που αποφασιστεί να διδάξουν στα νηπιαγωγεία να αναλάβουν την παιδαγωγική ευθύνη της ώρας διδασκαλίας όπως και γίνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού.Έτσι θα διασφαλιστούν ομαλές συνθήκες λειτουργίας.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:20 | ΒΑΛΙΑ

    Η εισαγωγή Αγγλικών στα νηπιαγωγεία, δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ηλικίας. Το νηπιαγωγείο είναι η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο σε επιμέρους κατευθύνσεις προγραμμάτων σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων Γλώσσας, Μαθηματικών, Μελέτης Περιβάλλοντος, Δημιουργίας & Έκφρασης και Πληροφορικής, τα οποία δεν νοούνται ως ξεχωριστά «μαθήματα», αλλά αποτελούν άξονες οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων με βάση τα ενδιαφέροντα των νηπίων και των στόχων που θέτει ο/η νηπιαγωγός. Στον ίδιο τον τίτλο του αναλυτικού προγράμματος: Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών, η λέξη «ενιαίο» δηλώνει ότι τα προγράμματα σπουδών που προτείνονται δεν αποτελούν διακριτά διδακτικά αντικείμενα που θα διδάσκονται από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.Η εκμάθηση αγγλικών στο νηπιαγωγείο, δηλ. η έμφαση στην ενσωμάτωση σχολικών μαθήματων στο νηπιαγωγείο λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης του παιδιού της ηλικίας αυτής αφού διαταράσσει τη ροή ενός ελεύθερου και ευέλικτα δομημένου προγράμματος και των οργανωμένων δραστηριοτήτων που επιλέγει η/ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες των νηπίων.
    Βοηθήστε το νηπιαγωγείο με μείωση του αριθμού νηπιών ανά τμήμα, καθαρίστρια με μόνιμη παρουσία καθ΄όλο το ωράριο λειτουργίας του νηπιαγωείου, τραπεζοκόμο, ψυχολόγο, κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:19 | Elena

    Ως καθηγήτρια ξένης γλώσσας, που διδάσκω στο δημόσιο σχολείο σε όλες τις βαθμίδες και με παιδιά προσχολικής ηλικίας,στα οποία δεν διδάσκω απο τώρα ξένες γλώσσες, θεωρώ οτί η εισαγωγή μ ιας ξένης γλώσσας στο νηπιαγωγέιο δεν έχει να προσφέρει τίποτα στα νήπια.Ενα παιδί αυτής της ηλικίας έχει νόημα να μάθει μια ξένη γλώσσα, μόνο αν την μαθαίνει πραγματικά σαν μητρική, αν δηλαδή την έχει ανάγκη για να επικοινωνήσει.Γι΄αυτό βλέπουμε παιδιά αυτής της ηλικίας όταν βρίσκονται σε μια ξένη χώρα να προσαρμόζονται πολύ εύκολα στο σχολείο και να μαθαίνονυ αμέσως να μιλούν τη γλώσσα του σχολείου. Με λίγες ώρες αγγλικών το παιδί το πολύ πολύ να αποστηθίσει 10 λέξεις, κάτι που δεν του προσφέρει τίποτα ουσιαστικό,μόνο μια πολυετή ενασχόληση με τα αγγλικά που μπορεί να το κάνουν να τα βαρεθεί.Κατα τη γνώμη μου, η εκμάθηση μιας γλώσσας, ως ξένης(η οποία έχει άλλη λογική από την εκμάθηση μιας γλώσσας ως μητρικής)πρεπει να έπεται της μητρικής,να γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν το παιδί θα έχει επίγνωση της γλώσσας, της γραμματικής, να μπορεί να κάνει συγκρίσεις με τη μητρική, να βλέπει διαφορές και ομοιότητες, να αποκτήσει μεταγνώση, στρατηγικές για το πώς να μαθαίνει μια ξένη γλώσσα και αυτό να το βοηθήσει να μάθει ευκολότερα και δεύτερη και τρίτη ξένη γλώσσα.Αν θέλουμε να δώσουμε βάρος στις ξένες γλώσσες στο δημόσιο σχολείο θα ήταν πιο ουσιαστικό να βελτιώσουμε τις συνθήκες διδασκαλίας στις μεγαλύτερες τάξεις, με ολιγομελή τμήματα (οχι 25 ατομα πολυ διαφορετικού επιπέδου),με πιο ποιοτικά βιβλία, με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, με ουσιαστικές επιμορφώσεις των καθηγητών και προσπάθεια για πρακτική σε πραγματικές συνθήκες, με προγράμματα ανταλλαγής και συνεργασίας με ξένα σχολεία.Ο πραγματικός λόγος που μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα είναι για να επικοινωνούμε(γραπτά και προφορικά) και όχι για να λέει η μαμα και μπαμπάς οτι το μικρό παιδί του ξέρει να μετράει μέχρι το 10 στα αγγλικά.Πολυ θετικό βήμα η σύνδεση του κρατικού πιστοποιητικού με το σχολείο!

  • 23 Απριλίου 2020, 12:18 | Βαϊα

    Καλή πρόταση που χρειάζεται όμως και να οργανωθεί σωστά. Τα δε σχόλια περί ειδικοτήτων και ακατάλληλων ΠΕ06 εκπαιδευτικών το 2020 είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου κ επιεικώς γελοία. Ας ξεπεράσουν ορισμένοι τα συντεχνιακά τους κολλήματα.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:16 | Ελένη

    Απαράδεκτο τη στιγμή που τα προβληματα στο Νηπιαγωγείο είναι πολλα και σημαντικότερα απο τα αγγλικα.

    Αν θελουμε να μοιασουμε στα ευρωπαικα σχολεια ας φτιαξουμε το Νηπιαγωγειο απο τη βαση του.Μονιμες προσληψεις νηπιαγωγων, μονιμες προσληψεις στην ειδικη αγωγη και οχι 300 (2000 αναπληρωτες καθε χρονο), ανακατασκευη νηπιαγωγειων που μοιαζουν με φυλακες, εμπλουτισμος υλικου κτλ. Να θυμισω στα ευρωπαικα σχολεια σε καθε τμημα ειναι 8-10 μαθητες με δυο νηπιαγωγους γενικης ενω στην ελλαδα 20 παιδια με μια νηπιαγωγο!

    Τέλος καποιος πρεπει να σκεφτει και τα παιδια της ειδικης εκπαιδευσης.Όλα αυτο αποτελει μια μεγαλη συγχυση για αυτα.Η εναλλαγη προσωπων δεν τα βοηθα και υπαρχουν αντιδρασεις.

    Καντε έναν ανοιχτό διαλογο με νηπιαγωγους και εστιαστε στην ουσια!Επειτα μπορουμε να εισαγουμε κ πυρινικη φυσικη στα νηπια.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:15 | Errika

    Διαβάζοντας απόψεις από συναδέρφους άλλων ειδικοτήτων, μορφωμενων για την άποψή τους περί διδασκαλίας αγγλικών,φυσικης αγωγής και πληροφορικης μόνο αηδία μου προκαλεί για την έλλειψη συναδερφικοτητας και φωτεινων παντογνωστων..Η διδασκαλία αγγλικής με C2 έχει καταργηθεί επομένως κρίνεστε ακατάλληλοι να διδάξετε αγγλικά σαν 2η ξένη γλώσσα (όπως κι εγώ κρινομαι ακατάλληλη να διδάξω ελληνικά σαν 2η ξένη γλώσσα παρόλο που είναι μητρική μου, υπάρχουν οι φιλόλογοι γι αυτό).
    Αγγλικα στο νηπιαγωγείο δοδημενα δεν είναι 20-30 λεξούλες . Εργάζομαι σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο πολλά χρόνια. Γιατί δεν θέλετε το δημόσιο να γίνει σαν όλα τα καλά ιδιωτικά; γιατί το δημόσιο πρέπει να ζει στο μεσαίωνα για πάντα; έχω διδάξει νηπιαγωγείο, προ-προνήπια και Μεταβρεφικό.. Μια γλώσσα δεν είναι 20-30 λεξούλες είναι ένας ζωντανός οργανισμός σταδιακά με πρόγραμμα χτίζεις διγλωσσια αλλά μάλλον εσείς δεν θέλετε να κάνετε κάτι δοδημενα (ναι κυρίες και κύριοι έχουμε κι εμείς υλη από 2 ετών μέχρι 5 ετών) .. Λυπάμαι που θα σας το γράψω παιδιά 20 και 30 χρονων έχουν κάνει τα ίδια βιβλία παιδαγωγικης και ψυχολογίας με εσάς, δεν είμαστε λιγότερο δάσκαλοι από εσάς… Επίσης, υπάρχουν και πολλά σεμινάρια διδασκαλίας αγγλικής σε προσχολική αγωγή… Αν ο δάσκαλος αγαπά αυτό που κάνει, είναι ο κατάλληλος για να μεταλαμπαδευσει γνώση… Θα ήθελα να μπω σε τάξη δημοσίου να προσφέρω σε παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν 5.000 ευρώ το χρόνο για να τα στείλουν σε ιδιωτικό, για να τους παρέχω κάτι που για τους εύπορους θεωρείται δεδομένο ενώ για τον απλό κόσμο θεωρείται πολυτελεια κι ας είναι ημεδαπό είτε αλλοδαπό (κι ας μιλάει 35 γλώσσες στο σπίτι του)

  • 23 Απριλίου 2020, 12:08 | Ευθαλία

    Οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής είναι άρτια καταρτισμένοι για τη διδασκαλία όλων των γνωστικών αντικειμένων. Εαν υπάρχει αμφισβήτηση επ αυτού σας παραπέμπω στα πραγράμματα σπουδών όλων των ελληνικών Πανεπιστημίων απο τα οποία αποφοιτούν οι Νηπιαγωγοι. Οι ειδικότητες το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι αποσυντονισμό του προγράμματος (καθότι θεωρώ πως γνωρίζετε πως στο νηπιαγωγείο τα μαθήματα δεν διαρκούν 45 λεπτα με συχνό διάλειμμα πριν την επόμενη δραστηριότητα, είναι ένα ενιαίο σύνολο που δεν μπορείς να ορίσεις απόλυτα συγκεκριμένη ωρα σε καθημερινή βαση). Μας βρίσκετε σύμφωνους στην αναβάθμιση του ΑΠ του νηπιαγωγείου, κατι που έχει ήδη χρόνια αμεληθεί καθως ακόμη και τωρα το επίσημο ΑΠ ειναι του 2003 (απαρχαιωμενο).

    Ως εν ενεργεία νηπιαγωγός, θα ήθελα να τονίσω πως μέγιστη σημασία έχει η πρώιμη παρέμβαση, τοσο με εκπιδευτικούς ειδικής αγωγής όσο και με σχολικούς ψυχολόγους, καθότι η ψυχική υγεία αλλα και η ενταξιακή εκπαιδευτική πολιτική χρήζει βελτίωσης. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως οι νηπιαγωγοί είμαστε ελλιπως καταρτισμένοι για τη διδασκαλία της Αγγλικής, ή της Φυσικής Αγωγής, προτείνω την μεσω επίσημων φορέων επιμόρφωση. Η επιμόρφωση αυτή θα εξαλείψει οποιοδήποτε κενό στις γνώσεις συναδέλφων και θα δώσει εφόδια και υλικό σε όλους τους συναδέλφους στα πλαίσια της Δια Βιου Μάθησης.

    Τα προβλήματα στην προσχολική αγωγή δεν έχουν να κάνουν με τα μαθήματα ειδικοτήτων, οπου ηδη ορίζοντάς τα ως μαθηματα καταλύεται η αξία της παιδαγωγικής που υπηρετούμε, αλλα ελλείψεις σε υλικοτεχνικές δομές και προσωπικό νηπιαγωγών και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής. Η αύξηση του αριθμού των παιδιών επίσης ειναι αρνητική στον παιδαγωγικό ρόλο που απο εδω και πέρα θα κληθούμε να διαχειριστούμε εν μέσω πανδημίας.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:55 | Δαμιανός Παπαδόπουλος

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την εισαγωγή εκμάθησης ξένων γλωσσών σε τόσο μικρές ηλικίες. Υπάρχουν μόνο σκοπιμότητες και αντιλήψεις , ότι το Υπουργείο είναι φέουδο μας και κάνουμε ότι θέλουμε.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:45 | Βασιλική

    Κατα την γνωμη μου η εισαγωγη της αγγλικης γλωσσας στο Νηπιαγωγειο ερχεται σε αντιθεση με το Αναλυτικο Προγραμμα και υποβαθμιζει το ρολο του νηπιαγωγου. Πρεπει να εστιασουμε σε αλλες αναγκες που υπαρχουν στα νηπιαγωγεια και να στηριξουμε τις ηδη υπαρχουσες δομες.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:34 | Γεωργία Π.

    Κυρία Κεραμέως,
    αγγλικά ή υποστήριξη χρειάζονται τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο; Αν ο σκοπός σας είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σίγουρα δεν θα αλλάζατε τον αριθμό των μαθητών έως και 27.
    Η γνώση στο Νηπιαγωγείο προσεγγίζεται ολιστικά και δεν κατακερματίζεται με διακριτά αντικείμενα. Φροντίστε να εστιάσετε στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, και ο σχεδιασμός των αλλαγών που σχεδιάζετε να αφορά την ικανονοποίηση αυτών, και όχι συντεχνιακών συμφερόντων και νόμων της αγοράς.
    Το Νηπιαγωγείο που θέλουν γονείς και εκπαιδευτικοί το μετατρέπετε κάπως έτσι:
    Πρώτος μήνας στο Νηπιαγωγείο, μία Νηπιαγωγός με 27 παιδιά, τα 6 βιώνουν πιο έντονα ακόμα τον αποχωρισμό από το σπίτι, τα 2 αντιμετωπίζουν μια μη διαγνωσμένη μαθησιακή δυσκολία και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ενταχθούν στην ομάδα, άλλο 1 βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και υποφέρει σε ένα περιβάλλον ασφυκτικά γεμάτο ερεθίσματα, άλλα 5 που ακόμα δεν αυτοεξυπηρετούνται (δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνα τους την τουαλέτα, δεν ξέρουν να ανοίξουν την τσάντα ή το μπουκάλι από το νερο) και μέσα σε όλα αυτά μια καθηγήτρια Αγγλικών να τους ρωτάει «What colour is this? What’s your name?»
    Αυτό θέλετε; Τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι για τις συνέπειες που θα σας τις θυμίζουμε εκπαιδευτικοί και γονείς.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:34 | Νηπιαγωγος

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:32 | ΕΥΗ

    Μια κίνηση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα . Πλέον η διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά με πολλά και διαφορετικά οπτικοακουστικά μέσα . Αξίζει η εφαρμογή της.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:29 | Μικαέλα

    Νηπιαγωγός:
    Το Νηπιαγωγείο για τα προνήπια αποτελεί έτος κατάκτησης και εξάσκησης του προφορικού λόγου και της συμβατικής γραφής. Σύμφωνα με τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμμάτος για την Γλώσσα τα νήπια αναμένεται να κατακτήσουν συμβάσεις προφορικού (συνδέσμους, ανάπτυξη λεξιλογίου, ανάπτυξη προτάσεων κτλ) και γραπτού λόγου (να έρθουν σε επαφή με τον γραπτό λόγο, γράμματα κτλ). Πόσο μπορεί να βοηθήσει η εισαγωγή μιας δεύτερης ξένης γλώσσας σε όλο αυτό; Μπορεί να υπάρξει σύγχυση πχ. να μπερδεύουν τα ελληνικά φωνήματα (που τόσο πασχίζουμε να τα κατακτήσουμε με φωνολογικές ασκήσεις καθημερινά!) με τα αγγλικά?

    Υπάρχει μεγάλο ποσοστό νηπίων που παρουσιάζει προβλήματα λόγου και ένα μεγάλο ποσοστό που δεν μιλάει μέσα στην τάξη γιατί είναι αλλόγλωσσα.
    Οι δυσκολίες, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δίγλωσσο (και σε αρκετές περιπτώσεις τρίγλωσσο) παιδί είναι οι εξής:
    Φωνολογικά λάθη(κάποια φωνήματα μπορεί να μην υπάρχουν σε κάποιες γλώσσες)
    Λάθη σε γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες (υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες σε κάθε γλώσσα)
    Χρήση λέξεων και από τις δύο γλώσσες κατά τη διάρκεια της ομιλίας(με αποτέλεσμα να μπερδεύεται ο συνομιλητής)
    Τα αγγλικά καλό θα ήταν να διδαχτούν από την πρώτη δημοτικού.

    Υπάρχουν σοβαρότερα Θέματα που χρειάζονται επίλυση στο Νηπιαγωγείο:
    1. Έλλειψη προσωπικού. Είναι 1 Νηπιαγωγός ανά 22 παιδιά (προσωπικό παράδειγμα). Τα νήπια δεν είναι κολλημένα σε ένα θρανίο. Έχουν ανάγκες πολλές φορές σε προσωπικό επίπεδο (χρειάζεται βοήθεια στην τουαλέτα, αρρωσταίνουν-κάνουν εμετό, χτυπάνε κτλ) εκ των πραγμάτων υπάρχουν φορές που μένουν μόνα τους είτε στην αυλή είτε στην τάξη.
    2. Εισαγωγή σχολικών ψυχολόγων. Τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους τους γονείς. (είναι αναγκαίο!)
    3. Εισαγωγή σχολικού Ιατρικού Προσωπικού. Ατυχήματα μικρά η μεγάλα συμβαίνουν συνέχεια στο σχολείο και εδώ καλείται ο εκπαιδευτικός να τα αντιμετωπίσει! και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό? Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό σε τόσο μικρές ηλικίες που στεγάζονται σε κτίρια πολλές φορές ακατάλληλα και επικίνδυνα!

    Σας καλούμε στην τάξη μας να δείτε από κοντά τα προβλήματα που αντμετωπίζουμε και δεν είναι τα αγγλικά πρώτο μέλημά μας.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:28 | Dimitra B.

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την παρουσία εκπαιδευτικού ΠΕ06 στα νηπιαγωγεία. Τα νήπια χρειάζονται σταθερότητα και σχέση εμπιστοσύνης με τον/την νηπιαγωγό τους. Αφού όμως θέλετε <> μπορούν άνετα να αξιοποιηθούν οι νηπιαγωγοί της τάξης οι οποίοι πλεον διαθέτουν proficiency και άλλα αντίστοιχα πτυχία αγγλικών.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:23 | Έφη

    Ως καθηγήτρια αγγλικών θεωρώ ότι η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο δεν είναι χρήσιμη. Η ενίσχυση των ξένων γλωσσών θα πρέπει να γίνει με αύξηση των ωρών στο γυμνάσιο και λύκειο.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:20 | Στάθης Καρακίτσος

    Κοιτάμε δυστυχώς το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Νηπιαγωγεία χωρίς μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, με χώρους ακατάλληλους και σύντομα με ακόμα περισσότερα παιδιά μιας και τα 22 σας φάνηκαν λίγα και είπατε να τα αυξήσετε! Χωρίς παράλληλες εκεί που χρειάζονται και νοσηλευτικό προσωπικό. Χωρίς τραπεζοκόμους για το ολοήμερο. Να συνεχίσω;Α ξέχασα. Θα μάθουμε τα παιδιά 4 και 5 ετών αγγλικά! Καταπληκτικά. Το νηπιαγωγείο δεν είναι ούτε δημοτικό ούτε γυμνάσιο και λύκειο. Τα παιδιά πρέπει να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν δεξιότητες. Τα αγγλικά έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους για να τα μάθουν. Ευχαριστώ.

  • 23 Απριλίου 2020, 10:48 | Ioanna

    Αν η «επαφή» των νηπίων με τα Αγγλικά λειτουργήσει όπως λειτουργεί στις δυο πρώτες τάξεις του Δημοτικού, είναι εντελώς ανούσιο. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτα, όχι γιατί δεν είναι έτοιμα ηλικιακά για επαφή με μια άλλη γλώσσα, αλλά γιατί οι συνάδελφοι εκπαιδευτές των ξένων γλωσσών, δεν είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για να διδάξουν μικρές ηλικίες.
    Θα ήταν πιο χρήσιμο, να μην αναστατώνεται το πρόγραμμα των παιδιών με μεταρρυθμίσεις, προτού αυτές οργανωθούν εκ των έσω. Τα νήπια είναι σε πολύ ευαίσθητη ηλικία, μαθησιακά, κοινωνικά και ψυχολογικά, οπότε κρίνω ότι κύριο μέλημα πριν την εφαρμογή του μέτρου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για διδασκαλία σε μικρές ηλικίες. Το παιδί του Γυμνασίου και των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού δεν μαθαίνει όπως το πρωτάκι ή το νήπιο και αυτό νομίζω το έχουμε δει στην πράξη για τις ειδικότητες. Πρώτα εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας και μετά εφαρμόζονται αλλαγές. Τα μικρά παιδιά δεν είναι πειραματόζωα.
    Αυτό που χρειάζεται το νηπιαγωγείο είναι επιπλέον Νηπιαγωγοί, ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό για την κάλυψη πραγματικών αναγκών. Η εφαρμογή του μέτρου με τις ξένες γλώσσες είναι κοροϊδία, τη στιγμή που βασικές ανάγκες των προσχολικών μονάδων δεν έχουν καλυφθεί………..

  • 23 Απριλίου 2020, 10:42 | Δημήτρης

    Εάν θέλουμε να μάθουν τα παιδιά αγγλικά η πρόσθεση ωρών, και μάλιστα σε νηπιακές ηλικίες από εκπαιδευτικούς χωρίς παιδαγωγική επάρκεια, είναι ατελέσφορη και εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα. Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτά είναι να αρχίσουν τα φροντιστήρια από το νηπιαγωγείο και να δυσφορούν οι γονείς.
    Η πρόταση μου είναι να αλλάξει εντελώς ο τρόπος διδασκαλίας των αγγλικών στο ελληνικό σχολείο. Αρχίζοντας από Γ’ και Δ’ τάξη του δημοτικού σχολείου έως και την Γ’ γυμνασίου.
    1. Μικρά φροντιστηριακά τμήματα (8 έως 10 μαθητές).
    2. Χωρισμός των μαθητών σε ανάλογα επίπεδα.
    3. Αλλαγή διδακτικού υλικού- βιβλίων με επιλογή εγκεκριμένου από το εμπόριο.
    4. Συνεχεία των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών τουλάχιστον για διετία στο ίδιο σχολείο.
    5. Συνεχεία του τμήματος με τον δικό του ρυθμό ανεξάρτητα από την τάξη που φοιτούν.
    Έτσι θα σταματήσουν τα φροντιστήρια και τα παιδιά θα μάθουν αγγλικά.

  • 23 Απριλίου 2020, 10:37 | Ζωή Λύρα

    Θεωρώ πως στο νηπιαγωγείο τα παιδιά, διανύουν μία περίοδο κυρίως κοινωνικοποίησης και ένταξής τους με ομαλά στάδια- βήματα, από το οικογενειακό, στο σχολικό περιβάλλον. Ο Δυτικός τρόπος ζωής επιτάσσει ταχύτητες ασφυκτικές για τον άνθρωπο και αυτό αντανακλάται και στα παιδιά. Ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα περισσότερα παιδιά δεν προλαβαίνουν κυριολεκτικά να αναπνεύσουν από τις ποικίλες υποχρεώσεις που τους επιβάλουμε γονείς και εκπαιδευτικοί. Είναι μεγάλο λάθος να στερήσουμε τα παιδιά από ώρες παιχνιδιού (που είναι από μόνο του διαδικασία μάθησης) για να τους εξοικειώσουμε με μία ξένη γλώσσα, όταν ακόμα καλά-καλά δεν έχουν μάθει τη μητρική τους!

  • 23 Απριλίου 2020, 09:20 | Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

    Ανούσιο μέτρο εντυπωσιασμού απλά για να λέμε ότι τα νήπια μαθαίνουν και Αγγλικά ενώ ακόμα δεν ξέρουν Ελληνικά.

  • 23 Απριλίου 2020, 08:57 | Τσαμπίκα Παπαδόπουλου

    Χριστός Ανέστη!
    Η εισαγωγή των ΠΕ06 στο νηπιαγωγείο είναι τελείως άκυρη και ασυμφωνη με τη λογικη και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται και δουλεύει το νηπιαγωγείο. Δεν υπάρχουν ξεχωριστά μαθήματα ώστε να γίνει η ένταξη των αγγλικών κατά αυτόν τον τρόπο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ύλη κ τα παιδιά διδασκονται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους μέσω των project μια τέτοια εισαγωγή είναι τελείως ασύνδετη.
    Επίσης ο/η συνάδελφος Πε06 δεν είναι παιδαγωγικα καταρτισμένος σύμφωνα με τις σπουδές του ώστε να «διδάξει» σε αυτές τις ηλικίες. Συν του ότι σε ένα 30λεπτο δε μπορεί να γίνει ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης που έχουν ανάγκη τα παιδιά σε αυτήν την ηλικια.
    Αυτό είναι εργο μόνο της νηπιαγωγού που θα μπορούσε να ένταξη τα αγγλικά σύμφωνα με ένα εγχειρίδιο ή μια επιμόρφωση.
    Επιπλέον κόστος χώρις μια πραγματική ουσία κ αξία.

  • 23 Απριλίου 2020, 08:36 | Ελένη

    Οποιαδήποτε αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι θεμιτή ωστόσο υπάρχουν και κάποια παιδάκια που στο νηπειο ακόμα προσπαθούν να μάθουν τα ελληνικά. Υπάρχουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που μπορουν να ενταχθούν στο τυπικό σχολείο αν υπάρχει ειδικός παιδαγωγός από την αρχή της χρονιάς. Δεν αναφέρομαι σε αυτά που έχουν παράλληλη στήριξη αλλά σε αυτά που δε δικαιούνται παράλληλη αλλά σίγουρα θα τα βοηθούσε ένας εικός παιδαγωγος ο οποίος ξέρει πως να τα βοηθήσει και με την αγωγή δεξιοτήτων που ξεκινάει πιλοτικά. Μην ξεχνάμε ότι στην ηλικία 4 έως 6 ανιχνεύονται πολλές μαθησιακές δυσκολίες και ένας ειδικός παιδαγωγός θα βοηθήσει καλύτερα τα παιδιά αυτά να δείξουν τα ταλέντα τους αλλά και τους γονείς να μάθουν και να δράσουν.

  • 23 Απριλίου 2020, 08:31 | Στέλλα

    Τα παιδιά αυτής της ηλικίας ξεκινούν να μαθαίνουν να μιλούν σωστά την ελληνική μας γλώσσα, μέσα από το διάλογο, μέσα από γλωσσικά παιχνίδια κτλ. Με ποιο σκεπτικό θα ωφελούνται αν μάθουν λίγες λέξεις στα αγγλικά τόσο νωρίς, τη στιγμή που πολλά προνηπια δεν αρθρώνουν σωστά τα ελληνικά; Κ πως ξέρει ένας εκπαιδευτικός αγγλικής να χειριστεί τα παιδιά αυτής της ευαίσθητης ηλικίας;Μήπως οι νηπιαγωγοί οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να μάθουν αγγλικά στα παιδιά αν κρινόταν ωφέλιμο κ παιδαγωγικα ορθό για εκείνα;Παρακαλούμε πολύ, ΜΗΝ σχολειοποιειτε το νηπιαγωγείο.Όσο για κάποια σχόλια θετικά παραπάνω, θα είναι απο εκπαιδευτικους αγγλικής που ψάχνουν νέες θέσεις εργασίας.Ας αξιοποιηθούν σε άλλες βαθμίδες εκπ/σης σύμφωνα με τις σπουδές τους όμως κι όχι στο νηπιαγωγείο.

  • 23 Απριλίου 2020, 06:04 | Areti

    Ζω και εργάζομαι ως νηπιαγωγός στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια. Η γλώσσα που χρησιμοποιώ με τα νήπια που δουλεύω είναι τα αγγλικά, παρόλο που η μητρική των παιδιών είναι άλλη. Το concept του νηπιαγωγείου μου είναι αυτό του language immersion, το οποίο σημαίνει ότι τα παιδιά δεν *διδάσκονται* τα αγγλικά αλλά *εμβυθίζονται* στην ξένη γλώσσα και τη μαθαίνουν μέσω της συνήθειας. Οι συνάδελφοι στα comments που κάνουν λόγο σχετικά με τη διαθεματικότητα και την παιδοκεντρικότητα του νηπιαγωγείου έχουν απόλυτο δίκιο, μιας και αυτό συνάδει όχι μόνο με το ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου αλλά και με τις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις ως προς τη μάθηση και την ανάπτυξη του παιδιού.

    Εκτός αυτού, η εισαγωγή μιας ξένης γλώσσας ως *μάθημα* πιστεύω ότι θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο τμήμα καθώς, απ’ο, τι καταλαβαίνω, θα είναι ένα μικρό κομμάτι της ρουτίνας των παιδιών. Εννοώ δηλαδή ότι:
    – η απαραίτητη για τα παιδιά ρουτίνα διακόπτεται, όταν ένα καινούργιο άτομο εισέρχεται στην αίθουσα, ακόμα κι αν είναι άτομο που γνωρίζουν καλά, πόσο μάλλον αν πρόκειται για μία – δύο φορές την εβδομάδα
    – πολλά παιδιά στο νηπιαγωγείο έχουν δυσκολίες σε βασικές γλωσσικές δεξιότητες (π.χ. φωνολογική ενηνερότητα, κατανόηση πλοκής ιστορίας κ.α.) στη μητρική τους γλώσσα, και ειδικά τα παιδιά ειδικής αγωγής πιστεύω ότι μόνο θα μπερδευτούν περισσότερο, ενώ χρειάζονται μια αυστηρή ρουτίνα και μία συνεχή/σταθερή προσέγγιση από τη νηπιαγωγό του τμήματος και πιθανόν ειδικής αγωγής.

    Βέβαια, είναι αλήθεια ότι οι σύγχρονες προσεγγίσεις σχετικά με τη εκμάθηση ξένης γλώσσας μιλάνε για μικρότερες ηλικίες από του δημοτικού, καθώς η ανάπτυξη της γλώσσας είναι κατά κύριο λόγο concepts παρά vocabulary. Νομίζω αυτό που πρέπει να λάβει υπόψη το υπουργείο είναι ότι η εκμάθηση ξένης γλώσσας ως *μάθημα* δεν συνάδει με τις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις, και θα πρέπει να γίνει με άλλον τρόπο, ώστε ούτε η ρουτίνα των παιδιών να διαλύεται ούτε όμως και να επιβαρύνονται τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

    Μία πρόταση είναι ο/η νηπιαγωγός να δουλεύει καθ’όλο το ωράριο σε συνεργασία με τον/την αγγλικής φιλολογιας, ο/η οποίος/α θα πρέπει να έχει απαραίτητα κάποιου είδους πιστοποίηση παιδαγωγικής επάρκειας (αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξεις τα skills σου στην Ελλάδα), ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί με το/τη νηπιαγωγό. Ο νηπιαγωγός θα πρέπει να είναι ο κυρίος υπεύθυνος του τμήματος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ο αγγλικής φιλολογίας να μπορεί να προτείνει και να υλοποιεί δραστηριότητες ως αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας (π.χ. κάποια πρωινά να αναλαμβάνει την πρωινή ρουτίνα στα αγγλικά, ώστε τα παιδιά να μάθουν τις μέρες της εβδομάδας, κάποια άλλη μέρα κάτι με τα χρώματα κλπ). Επίσης, ο αγγλικής φιλολογίας θα πρέπει να μιλάει αγγλικά στα παιδιά την περισσότερη ώρα, αλλιώς τα παιδιά δεν μαθαίνουν γλώσσα, μαθαίνουν λέξεις, το οποίο είναι άχρηστο από μόνο του. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, και η παιδοκεντρικότητα και διαθεματικότητα του νηπιαγωγείου, με σεβασμό ότι κάποια παιδιά δεν θα μάθουν τόσα όσα άλλα, ότι τα αγγλικά δεν θα είναι ένα *μάθημα* στο οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί αλλά ένα ερέθισμα που το κάθε παιδί θα αφομοιώσει, ΑΝ μπορεί, με το δικό του μοναδικό τρόπο.
    Με αυτόν τον τρόπο, και ο εκπαιδευτικός της αγγλικής θα μπορεί να παρατηρεί και να αλληλεπιδρά άμεσα με τα παιδιά, να αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης που είναι τόσο σημαντική για τη μάθηση και, εν τέλει, πραγματικά να αναπτύξει το κατάλληλο πρόγραμμα δραστηριότητων με βάση τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών του τμήματος, όπως υπαγορεύει και το αναλυτικό πρόγραμμα.
    Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει πιλοτικά σε μερικά νηπιαγωγεία (σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις) και, με βάση την ανατροφοδοδότηση των νηπιαγωγών, των αγγλικής φιλολογίας και των γονέων, το υπουργείο θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην καθολική εφαρμογή του σχεδίου.

  • 23 Απριλίου 2020, 03:23 | Χρήστος Μ

    Απόσυρση του άρθρου αμέσως.. Μόνο νηπιαγωγοί και νηπιαγωγοί ειδικής στα νηπιαγωγεία!! Οι γονείς δεν είναι σύμφωνοι!!

  • 23 Απριλίου 2020, 03:21 | Μαριάννα Αλεξάνδρου

    Όχι στην ένταξη καθηγητών αγγλικών στο Νηπιαγωγείο!! Τα παιδιά είναι μικρά και χρειάζονται μια νηπιαγωγό και όχι ειδικότητες!! Δεν είμαστε δημοτικό και δεν θα γίνουμε για να βολέψετε μερικές ειδικότητες που περισσεύουν από τη δευτεροβάθμια!!

  • 23 Απριλίου 2020, 03:16 | Ζωή

    Όχι στην ένταξη καθηγητών αγγλικών στο Νηπιαγωγείο!! Μόνο νηπιαγωγοί σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία!!
    Οι νηπιαγωγοί σύμφωνα με το ΑΠΣ και το ΔΕΠΠΣ μπορούν απασχολήσουν τα παιδιά δημιουργικά και με την αγγλική γλώσσα αν χρειαστεί!! Τα νήπια και προνήπια χρειάζονται σταθερά πλαίσια με νηπιαγωγό και όχι αποφοίτους καθηγητικών σχολών!! Τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν καν τη μητρική τους γλώσσα, ενώ όσα οι γονείς αναγκάζουν να μάθουν και 2η γλώσσα μπερδεύουν τις λέξεις και δεν μπορούν εν τέλει να ξεχωρίσουν την μητρική τους.
    Στα νηπιαγωγεία πρέπει να δημιουργηθούν ολιγόμελα τμήματα 10-15 μαθητών με μια νηπιαγωγό καθώς και νηπιαγωγό με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή καθώς πολλά νήπια είναι αδιάγνωστα και διαθέτουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 23 Απριλίου 2020, 03:15 | Χρήστος

    Όχι στην ένταξη καθηγητών αγγλικών στο Νηπιαγωγείο!!
    Οι νηπιαγωγοί σύμφωνα με το ΑΠΣ και το ΔΕΠΠΣ μπορούν απασχολήσουν τα παιδιά δημιουργικά και με την αγγλική γλώσσα αν χρειαστεί!! Τα νήπια και προνήπια χρειάζονται σταθερά πλαίσια με νηπιαγωγό και όχι αποφοίτους καθηγητικών σχολών!! Τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν καν τη μητρική τους γλώσσα, ενώ όσα οι γονείς αναγκάζουν να μάθουν και 2η γλώσσα μπερδεύουν τις λέξεις και δεν μπορούν εν τέλει να ξεχωρίσουν την μητρική τους.

  • 23 Απριλίου 2020, 03:14 | Katerina Martinaki

    Όχι στην ένταξη καθηγητών αγγλικών στο Νηπιαγωγείο!!
    Οι νηπιαγωγοί σύμφωνα με το ΑΠΣ και το ΔΕΠΠΣ μπορούν απασχολήσουν τα παιδιά δημιουργικά και με την αγγλική γλώσσα αν χρειαστεί!!
    Τα νήπια και προνήπια χρειάζονται σταθερά πλαίσια με νηπιαγωγό και όχι αποφοίτους καθηγητικών σχολών!! Τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν καν τη μητρική τους γλώσσα, ενώ όσα οι γονείς αναγκάζουν να μάθουν και 2η γλώσσα μπερδεύουν τις λέξεις και δεν μπορούν εν τέλει να ξεχωρίσουν την μητρική τους.

  • 23 Απριλίου 2020, 03:13 | Maria

    Όχι στην ένταξη καθηγητών αγγλικών στο Νηπιαγωγείο!!
    Οι νηπιαγωγοί σύμφωνα με το ΑΠΣ και το ΔΕΠΠΣ μπορούν απασχολήσουν τα παιδιά δημιουργικά και με την αγγλική γλώσσα αν χρειαστεί!! Τα νήπια και προνήπια χρειάζονται σταθερά πλαίσια με νηπιαγωγό και όχι αποφοίτους καθηγητικών σχολών!! Τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν καν τη μητρική τους γλώσσα, ενώ όσα οι γονείς αναγκάζουν να μάθουν και 2η γλώσσα μπερδεύουν τις λέξεις και δεν μπορούν εν τέλει να ξεχωρίσουν την μητρική τους.
    Στα νηπιαγωγεία πρέπει να δημιουργηθούν ολιγόμελα τμήματα 10-15 μαθητών με μια νηπιαγωγό καθώς και νηπιαγωγό με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή καθώς πολλά νήπια είναι αδιάγνωστα και διαθέτουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 23 Απριλίου 2020, 03:12 | Νίκος

    Τα παιδιά μας χρειάζονται νηπιαγωγούς στα νηπιαγωγεία!! Όχι καθηγητές αγγλικών που δεν έχουν καμία σχέση με την προσχολική εκπαίδευση!! Ντροπή και μόνο που το σκεφτήκατε

  • 23 Απριλίου 2020, 03:05 | stavros karathanos

    Σύμφωνα με όλες τις βασικές παιδαγωγικές αρχές στην προσχολική ηλικία μόνο ΕΠΙΠΛΕΟΝ μαθήματα δε χρειάζονται τα παιδιά. Το βασικό είναι να μάθουν τη γλώσσα τους, το παιχνίδι, το παραμύθι, οι ανάπτυξη δεξιοτήτων, προάγεται ασφαλώς συνειδητά και η παραπαιδεία με αυτό το μέτρο, είναι σαφές

  • 23 Απριλίου 2020, 03:03 | Alexandra

    Όχι στην ένταξη καθηγητών αγγλικών στο Νηπιαγωγείο!!
    Οι νηπιαγωγοί σύμφωνα με το ΑΠΣ και το ΔΕΠΠΣ μπορούν απασχολήσουν τα παιδιά δημιουργικά και με την αγγλική γλώσσα αν χρειαστεί!! Τα νήπια και προνήπια χρειάζονται σταθερά πλαίσια με νηπιαγωγό και όχι αποφοίτους καθηγητικών σχολών!! Τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν καν τη μητρική τους γλώσσα, ενώ όσα οι γονείς αναγκάζουν να μάθουν και 2η γλώσσα μπερδεύουν τις λέξεις και δεν μπορούν εν τέλει να ξεχωρίσουν την μητρική τους.
    Στα νηπιαγωγεία πρέπει να δημιουργηθούν ολιγόμελα τμήματα 10-15 μαθητών με μια νηπιαγωγό καθώς και νηπιαγωγό με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή καθώς πολλά νήπια είναι αδιάγνωστα και διαθέτουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 23 Απριλίου 2020, 02:44 | Μαρία

    Σε μια μικτή τάξη νηπίων- προνηπίων, θα ήταν χαοτικό να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ιδίως για τα προνήπια!
    Δεύτερον,πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για τη γλώσσα σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα ορθώς αναφέρει το αναλυτικό πρόγραμμα. Σκεφθείτε: ακρόαση, ομιλία, ανάγνωση και γραφή δυο γλωσσών, σε παιδιά που ,κατά την πλειοψηφία,δεν είναι δίγλωσσα..που δεν έχει υπάρξει σαν ανάγκη στα σπίτια τους, να εκτεθούν σε τέτοια ερεθίσματα.

  • 23 Απριλίου 2020, 02:29 | Νηπιαγωγός

    Διαβάζω για καινοτομία κ χρήσιμη εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου!! Αλήθεια πείτε μου σε ποιο πλανήτη βρίσκεστε να έρθουμε κ οι υπόλοιποι. Αναγνωρίζετε το έργο κ τον σκοπό του νηπιαγωγείου?γιατί επικαλειστε διεθνείς έρευνες για να εφαρμόσετε ένα νομοσχέδιο σε μια χώρα όπου το το εκπαιδευτικό μας σύστημα χωλαινει. Χωρίς μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό..χιλιάδες εκπαιδευτικοί χρόνια τώρα σε ομηρία στο θεσμό του αναπληρωτή, σχολεία τρύπες με υπεράριθμους μαθητές, ανύπαρκτες υποδομές, που είδατε εσείς τα σαινια να λειτουργούν όλα αυτά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα..? Θέλετε η προσχολική εκπαίδευση να παει μπροστά σε αυτή τη χώρα? Απλό, κάντε μόνιμους διορισμούς σε εκπαιδευτικό,ειδικό, βοηθητικό προσωπικό. Φτιαξτε νηπιαγωγεία με ευρωπαϊκές προδιαγραφές .. επιμορφωστε δωρεαν τον κάθε εκπαιδευτικό..

  • 23 Απριλίου 2020, 02:28 | Νηπιαγωγός

    Οι νηπιαγωγοί είμαστε άρτια καταρτισμένοι από τα πανεπιστήμια να πραγματοποιούμε δραστηριότητες ψυχοκινητικής και να τα εισάγουμε στις νέες τεχνολογίες. Μια από τις Προτεραιότητες μας είναι η ανάπτυξη του λόγου των παιδιών Που πολλές φορές αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η δεύτερη ξένη γλώσσα σε αυτή την ηλικία δεν βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη λειτουργία του λόγου. Έχουμε αναλυτικό προγραμμα σπουδών που καλύπτει Όχι μόνο την εκπαίδευση τους (γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, τπε, φυσική αγωγή, τέχνες), αλλά και την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Έχουμε παιδαγωγική επάρκεια, κάτι που είναι απαραίτητο για την συγκεκριμένη ηλικία. Τα νηπια και τα προνηπια έχουν ανάγκη από έναν σταθερό εκπαιδευτικό στην τάξη κι όχι από εναλλαγές προσώπων.

  • 23 Απριλίου 2020, 02:20 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ ΧΑΡ

    Για τα νυκτερινά σχολεία και τα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, θα υπάρξει κάποια αναβάθμιση;;

  • 23 Απριλίου 2020, 02:18 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ ΧΑΡ

    Οι Παιδαγωγοί, οι ψυχολόγοι και ιδιαίτερα οι εξελικτικοί τι λένε; άραγε συμφωνούν; έχει γίνει κάποιο πιλοτικό πρόγραμμα; Πρέπει η προσχολική αγωγή να γίνει εκπαίδευση και να φορτωθούν οι μαθητές; Να καταλάβουμε όλοι επιτέλους ότι προέχει το συμφέρον των παιδιών και μαθητών κάθε βαθμίδας, (από κάθε πλευρά) και έπεται η επαγγελματική αποκατάσταση ανέργων πτυχιούχων, που δυστυχώς έχουν συσσωρεύσει στην Πατρίδα μας οι κοντόφθαλμες έως τώρα πολιτικές.