Άρθρο 02 – Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Στην παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167) προστίθεται περ. γ′ ως εξής:
«γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του Νηπιαγωγού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται πιλοτικά η ενασχόληση αυτή και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων».

  • 23 Απριλίου 2020, 16:10 | Κατερίνα Βελώνη

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή Αγγλικών στο νηπιαγωγείο. Το νηπιαγωγείο δεν είναι δημοτικό σχολείο με βιβλία, γραψίματα και διαβάσματα με καθημερινές υποχρεώσεις για το σπίτι και ούτε πρέπει να γίνει. Είναι το μέρος εκείνο, που συνήθως καθορίζει το αν το παιδί θα αποκτήσει θετική ή αρνητική στάση για το σχολείο και τη γνώση γενικότερα. Είναι ίσως η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης που θα του δοθεί η ευκαιρία να μάθει βιωματικά, να κοινωνικοποιηθεί, να γελάσει και να μάθει παίζοντας γιατί το παιχνίδι γίνεται μέσο μάθησης και κυρίως να μάθει πώς να μαθαίνει. Να κάνει λάθη χωρίς να φοβάται και να μαθαίνει από αυτά. Άλλωστε τα λάθη στο νηπιαγωγείο όχι απλά επιτρέπονται, αλλά χρησιμεύουν ως μέσο μάθησης. Το νηπιαγωγείο είναι η ευκαιρία για το παιδί να αποκτήσει γενικές γνώσεις, την ικανότητα να τα πηγαίνει καλά με άλλα παιδιά και να αρχίσει να ενδιαφέρεται για το πώς θα βγει στον έξω κόσμο στηριζόμενο στις δυνάμεις του. Οι νηπιαγωγοί δεν είμαστε κάποιοι άνθρωποι που απλά αγαπούν τα παιδιά και βρεθήκαμε σε μια τάξη για να υποκαταστήσουμε την νταντά στο σπίτι. Έχουμε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο για τις βιολογικές ανάγκες, την ψυχολογία και την ανάπτυξη των παιδιών σ’ αυτήν την τρυφερή ηλικία. Έχουμε σπουδάσει επίσης, τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά σ΄ αυτήν την ηλικία και οφείλουμε να εφαρμόζουμε αυτά που έχουμε διδαχθεί. Το project και η Διαθεματική Προσέγγιση είναι δυο τρόποι με τους οποίους προσεγγίζουμε τα θέματα στο νηπιαγωγείο. Πολλές φορές χρειάζεται να μελετήσουμε αρκετά προτού ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με ένα θέμα με τα παιδιά. Εκτός αυτού οφείλουμε να είμαστε «ετοιμοπόλεμες» για κάθε «γιατί» που θα ακουστεί από τους λιλιπούτειους μαθητές μας. Πολλές φορές δουλεύουμε – εκ περιτροπής – ξεχωριστά με το κάθε παιδί, με μικρές ομάδες και με ολόκληρη την τάξη. Οι νηπιαγωγοί προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μετα παιδιά μας. Τα παιδιά προσπαθουν να προσαρμοστούν σε μια νεα κατάσταση εκτός σπιτιού και στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Πόσο εύκολο νομίζετε ότι θα είναι να μάθουν αγγλικά ενώ υπάρχουν πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες , αυτισμό, που δυσκολεύονται να μάθουν και να κατανοούν την Ελληνική γλώσσα; Καλό θα ήταν να κοιτάξετε αλλα πράγματα που χρειάζονται όπως χώροι διδασκαλίας και υλικοτεχνικές υποδομές στα οποία υπάρχουν ελλείψεις σε αρκετά σχολεία της χώρας.

  • 23 Απριλίου 2020, 16:10 | ΑΛΙΚΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Εισαγωγή στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου η ενασχόληση των μαθητών με τη φυσική δραστηριότητα από εκπαιδευτικούς, απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ.

    Η ανάπτυξη του παιδιού και η ένταξή του με τον καλύτερο τρόπο στο σχολικό περιβάλλον από ειδικούς που κατανοούν την αξία της κίνησης είναι βασικό εργαλείο της παιδαγωγικής καθημερινότητας.

    Οι μοναδικοί εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν και μπορούν να υποστηρίξουν τη φυσική δραστηριότητα και την κινητική ανάπτυξη σε ένα ολιστικό παιδαγωγικό πλαίσιο είναι οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ.

    Ας την εμπιστευτούμε λοιπόν στα κατάλληλα χέρια ενταγμένη στο παιδαγωγικό πλαίσιο του Νηπιαγωγείου και σε καμιά περίπτωση αποσπασματική και εμβόλιμη.

    Με τιμή

    Αλίκη Μιχαλοπούλου

  • 23 Απριλίου 2020, 16:10 | Ιωάννα

    Τα νηπιαγωγεία χρειάζονται ψυχολόγους, εργοθεραπευτες, λογοθεραπευτές και όχι γυμναστές και καθηγητές αγγλικών…

  • 23 Απριλίου 2020, 16:01 | ΠΙΝΑΚΟΥΤΑ ΣΟΦΙΑ

    Τα παιδιά σε αυτη την ηλικία έχουν αναγκη μεσα στην τάξη να υπάρχει ενα σταθερό πρόσωπο και σημείο αναφοράς για να αισθάνονται ασφάλεια οπότε θετικό το γεγονός της παρουσίας της Νηπιαγωγού, και βλεπω θετική την κίνηση των Αγγλικών στα Νηπιαγωγεία…υπό ποιες προυποθέσεις ομως???? τον τρόπο ποιος θα τον ορίσει ????? Θα συμβαδίζει με το τρόπο και το αναλυτικο προγραμμα του Νηπιαγωγειου?? Ή θα αποτελει ξεχωριστο διδακτικο αντικειμενο κατι το οποίο ειναι αντιθετο με το αναλυτικο προγραμμα του νηπιαγωγείου???? Και με το ωραριο?Η ειδικοτητα των Αγγλικων προκειμενου να συμπληρωσει ωραριο πηγαινει σε 3-4 σχολεια …τα νηπιαγωγεια θα ερχονται σε συννενοηση με τα δημοτικα σχολεια οπου θα δινεται προτεραιοτητα στο προγραμμα τους και τα νηπιαγωγεια θα ερχονται σε δευτερη μοιρα????.και το ωραριο της Νηπιαγωγού????..και τα νηπια???και να λαβουμε υποψην οτι πολλα νηπια πλεον παρακολουθουν μαθηματα λογοθεραπειας και εργοθεραπειας …μηπως τελικα οι αναγκες ενος νηπιαγωγειου ειναι αλλες???μηπως εχουμε αναγκη απο ειδικοτητες ή στηριξη απο εκπαιδευτικους παραλληλης στηριξης ετσι ωστε να ξεπεραστουν καποιες δυσκολιες τα πρωτα 2 κρισιμα χρονια για να μπορουν τα παιδια να αποδιδουν καλυτερα στις επομενες βαθμιδες και να απαλλαγουν και οι γονεις απο ενα οικονομικο βαρος των λογοθεραπειων και των εργοθεραπειων ???? Αραγες ολες αυτες οι εκκλησεις και οι κραυγες ακουγονται???Ελπιζουμε πλεον σε μια καλυτερη και ποιοτικη εκπαιδευση.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:48 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Από τη στιγμή που εισάγονται διακριτά διδακτικά αντικείμενα στο Νηπιαγωγείο αυτομάτως καταργείται ο διαθεματικός χαρακτήρας του και όλη η φιλοσοφία του ΔΕΠΠΣ. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά δεν έχουν την ανάγκη για εισαγωγή ξένων γλωσσών μιας και πρόκειται για ηλικία που που τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλές γλωσσικές διαταραχές. Οι συγκεκριμένες ειδικότητες δεν μπορούν να έχουν θέση στο νηπιαγωγείο αφού οι καθηγητές δεν γνωρίζουν τους τρόπους και τις μεθόδους με τις οποίες μαθαίνουν τα παιδιά σ’αυτή την ηλικία. Οι νηπιαγωγοί είναι πλήρως καταρτισμένοι από το Πανεπιστήμιο και μπορούν να εισάγουν Φυσική Αγωγή και ΤΠΕ στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου κάτι που ήδη κάνουν μέσα από τις διαθεματικές δραστηριότητες που οργανώνουν μαζί με τα παιδιά.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:45 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΑΡΙΔΟΥ

    Όλα τα σχόλια που έχω διαβάσει στηρίζονται σε προσωπικές/ υποκειμενικές γνώμες και ενδεχομένως φόβο εν μέρει δικαιολογημένη σε οποιαδήποτε αλλαγή. Η επιστήμη όμως προχωρά, τα αγγλικά ήρθαν για να μείνουν και βρίσκονται παντού γύρω μας, οπότε πολύ σωστή η κίνηση της κυβέρνησης για αύξηση των ωρών τους ήδη από μικρές ηλικίες με ευχάριστες δραστηριότητες που θα δημιουργούν θετικές στάσεις στα παιδιά απέναντι στη γλώσσα.
    Πέρα όμως από την προσωπική μας άποψη ας στηριχθούμε και σε επιστημονικές έρευνες σε ελληνικά δεδομένα που τίθενται υπέρ της εκμάθησης αγγλικών από τα νήπια:

    https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/omep/article/view/18401/16310

    Όσοι είναι κατά ας παρουσιάσουν τις δικές τους έρευνες.
    Όσο για το αν μπορούν να διδάξουν οι ΠΕ06, το ότι έχουν διδάξει με επιτυχία στην Α δημοτικού στα πιλοτικά ΕΑΕΠ χωρίς κάποια επιμόρφωση, με μόνο ένα ντοσιέ και ένα CD ως προτεινόμενο υλικό και χωρίς τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό πολλές φορές, δείχνει ότι μπορούν να προσαρμόσουν το πλούσιο υλικό τους, τις μεθοδολογίες και τις τεχνικές διδασκαλίας που έχουν διδαχθεί στη σχολή, αλλά και την πολυετή εμπειρία τους στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας επιτυχώς σε όλες τις βαθμίδες και σε κάθε μαθητή ξεχωριστά.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:44 | Χαρίκλεια Θεοδωράκη

    Η εισαγωγή ξένης γλώσσας στο νηπιαγωγείο, δεν εγγυάται τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα νήπια σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κατακτήσει επαρκώς τη λεκτική επικοινωνία γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με την εισαγωγή και ξένης γλώσσας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επιπλέον με την εισαγωγή ειδικοτήτων στο νηπιαγωγείο καταλύεται το Αναλυτικό Πρόγραμμα που προβλέπει διαθεματική προσέγγιση εννοιών, που στόχο έχει την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών αυτής της ηλικίας

  • 23 Απριλίου 2020, 15:43 | Αναστάσιος

    Λανθασμένη η απόφασή σας για εισαγωγή ειδικότητας στο Νηπιαγωγείο. Με αυτό τον τρόπο αποδομειτε τον θεσμό της Προσχολικής εκπαίδευσης με επικινδυνότητα τη σχολειοποιηση του.Τέτοιες πρακτικές μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά αυτής της ηλικίας.
    Η ποιοτική αναβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης επιτυγχάνεται με:

    Μόνιμο σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό

    Καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής

    Μείωση μαθητών ανά τάξη (και όχι αύξηση από 22 σε 24 συν 10%)

    Παροχή κατάλληλων υλικότεχνικών υποδομών

  • 23 Απριλίου 2020, 15:38 | Ρανια

    «Η εισαγωγή διακριτών γνωστικών αντικειμένων καταλύει την ολιστική,πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του Νηπιαγωγείου. Η ώρα «των Αγγλικών» δημιουργεί ένα περιχαρακωμένο γνωστικό αντικείμενο που θα είναι αποκομμένο από τους παιδαγωγικούς και διδακτικούς στόχους των νηπιαγωγών. Επιπλέον ο τρόπος που μαθαίνουν και αναπτύσονται τα παιδιά ηλικίας 4-6 δεν ανήκει στο γνωστικό αντικείμενο των Φιλολόγων Ξένων Γλωσσών. Οι νηπιαγωγοί αντιθέτως είναι ο μόνος κλάδος που διαθέτει την επιστημονική εξειδίκευση ώστε να απευθύνεται σε μαθητές αυτής της ηλικίας. Υπάρχουν και λειτουργικοί λόγοι που δυσκολεύουν το εγχείρημα. Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ06 που προβλέπεται να μπουν στις τάξεις του Νηπιαγωγείου θα κληθούν να αξιολογήσουν τπυς μαθητές ποιοτικά (όχι ποσοτικά με κλίμακες ή με γραπτή εξέταση) η ποιοτική αξιολόγηση όμως δεν είναι δυνατή εάν δεν γνωρίσουν τους μαθητές σε βάθος και ειλικρινά πιστευω ότι αυτό δεν είναι εφικτό με την ελάχιστη και επιφανειακή επαφή που θα έχουν μαζί τους. Δυσκολίες επίσης παρουσιάζει και το θέμα του σζεδιασμού των μαθημάτων έτσι ώστε να υπάρχει μία ελπίδα να διατηρηθεί η διαθεματικότητα και η ολιστική προσέγγιση της γνώσης. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρόσκονται σε διαρκή συννενόηση και συνεργασία γεγονός το οποίο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ06 οι οποίοι φοβάμαι ότι θα πρέπει -για να συμπληρώνουν το ωράριο τους -να εργάζονται σε περισσότερα από 2 ή 3 νηπιαγωγεία. Υπάρχει και το θέμα των μικρών μαθητών που θα πρέπει να μάθουν να δουλεύουν με 2-3 ίσως και 4 διαφορετικά άτομα από την ηλικία των 4 ετών, κάτι που δεν θα εμπνέει ασφάλεια στα παιδιά-τα οποία στις πρώτες τους επαφές με το σχολείο έχουν ανάγκη από σταθερότητα-.
    Τρόποι για να αναβαθμιστεί η ποιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης υπάρχουν. Ένα απλό παράδειγμα καθαρίστριες από το πρωί και σχολικοί νοσηλευτές θα αναβάθμιζαν πολύ την ασφάλεια στο χώρο του Νηπιαγωγείου και θα ήταν μεγάλη υποστήριξη για τους εκπαιδευτικούς.»

  • 23 Απριλίου 2020, 15:37 | Δημήτρης

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:32 | Νατασα

    Ακόμα μια ηγεσία του Υπουργείου Παιδειας
    που δε γνωρίζει το αντικείμενο του,
    δηλαδή τις πραγματικές ανάγκες της εκπαιδευσης. Δεν εχουν ιδέα οι άνθρωποι τι
    γίνεται μέσα στα σχολεία. Αν είχαν, θα τα ενίσχυαν με σχολικούς νοσηλευτές και παράλληλη στήριξη και όχι με καθηγητές αγγλικων.

    ΌΧΙ στην ένταξη ειδικοτήτων στο Νηπιαγωγείο!

  • 23 Απριλίου 2020, 15:32 | Κώστας

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:30 | Βασιλική

    Η έκθεση μαθητών προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών) σε μια ξένη γλώσσα έχει πολλαπλά οφέλη όπως αποδεικνύεται από τη σύγχρονη βιβλιογραφία. Οι δραστηριότητες που θα υλοποιούνται στο νηπιαγωγείο θα είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για μαθητές μικρής ηλικίας και θα βασίζονται στο παιχνιδι, το τραγούδι, την κίνηση, τα παιχνίδια ρόλων και το παραμυθι. Μέσα από τετοιες συντομες σε διάρκεια δραστηριότητες τα παιδιά έρχονται σε έμμεση επαφή με την ξενη γλωσσα και αποκτούν πολλά στοιχεία της γλωσσας εύκολα και χωρις συνειδητή προσπαθεια. Αλλωστε οι σύγχρονες ερευνες αποδεικνύουν ότι όσο πιο γρήγορα ερχομαστε σε επαφή με τη γλωσσα, τοσο πιο ευκολα και αποτέλεσματικα την αποκτουμε. Οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν γιατι προβλέπεται να ειναι παντα εκει παρόντες κατα τη διαρκεια των δραστηριοτήτων αυτων.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:24 | Μαρία

    Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να πιστεύει κανείς ότι αυτό χρειάζεται το νηπιαγωγείο για να λειτουργήσει σωστά. Δουλεύοντας φέτος με τάξη αποκλειστικά προνηπιων, τα περισσότερα από τα οποία αντιμετωπιζαν προβλήματα λόγου, ομιλίας, καθαρότητας λόγου κ.α,είναι αστείο να θεωρεί κανείς ότι η εκμάθηση των αγγλικών είναι απαραίτητο αυτή την στιγμή, όταν τα παιδιά δεν μπορούσαν να μιλήσουν ή να εκφραστούν χρησιμοποιώντας την μητρική τους γλώσσα….!!!!
    Ποια η χρησιμότητα λοιπόν της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο;; ποια η χρησιμότητα γενικότερα των ειδικοτήτων σε αυτό; ποιος ο λόγος σχολειοποιησης του νηπιαγωγειου;

  • 23 Απριλίου 2020, 15:14 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ

    Καλησπέρα και Χριστός Ανέστη. Λόγω των νέων κοινωνικών και εκπαιδευτικών δεδομένων, οι ανάγκες στην προσχολική αγωγή για παιδιά γονείς και επιστημολογικές αρχές είναι η εργασία και συνεργασία με τις ειδικότητες των λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών. Το να πιέσουμε παιδιά στην τρυφερή ηλικία των 4-5-6 χρόνων να μάθουν μια 2η γλώσσα, έστω και πιλοτικά, μπορεί να μα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Συγκεκριμένα, πλέον κάθε χρονιά έχουμε παιδιά στην τάξη μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο λόγο τους και χρειάζονται εξατομικευμένες συνεδρίες για να συμβαδίσουν με τα υπόλοιπα παιδιά. Έχοντας δουλέψει με δίγλωσσα παιδιά στο εξωτερικό, γνωρίζω ότι η επιβολή μιας 2ης γλώσσας μπορεί να φέρει σύγχυση στα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Θεωρώ απαραίτητη τη στελέχωση των ΚΕΣΥ με περισσότερους λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές που θα έχουν μια πιο συχνή επαφή με τα νηπιαγωγεία και δε θα περιμένουν οι γονείς μήνες ολόκληρους για να κλείσουν ένα ραντεβού. Επιπλέον θεωρώ ότι τα νηπιαγωγεία χρειάζονται σχολικούς βοηθούς που θα μπορούν να παρευρίσκονται στο νηπιαγωγείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, για να αναλαμβάνουν δουλειές χωρίς να βγει η νηπιαγωγός από το τμήμα της και δεν μπορεί να επιβλέπει το σύνολο των παιδιών.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:12 | Παναγιώτα

    Λανθασμένη η απόφασή σας για εισαγωγή ειδικότητας στο Νηπιαγωγείο. Με αυτό τον τρόπο αποδομειτε τον θεσμό της Προσχολικής εκπαίδευσης με επικινδυνότητα τη σχολειοποιηση του.Τέτοιες πρακτικές μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά αυτής της ηλικίας.
    Η ποιοτική αναβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης επιτυγχάνεται με:

    Μόνιμο σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό

    Καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής

    Μείωση μαθητών ανά τάξη (και όχι αύξηση από 22 σε 24 συν 10%)

    Παροχή κατάλληλων υλικότεχνικών υποδομών

  • 23 Απριλίου 2020, 15:08 | ΓΟΥΡΓΙΩΤΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Θετική νομίζω ότι είναι η εισαγωγή ειδικοτήτων στο νηπιαγωγείο αλλά θα πρόσφερε περισσότερο αν αυτό ξεκινούσε με γυμναστική ή θεατρική παιδεία ή την πληροφορική .
    Η αγγλική γλώσσα δε λέω χρειάζεται, γνωρίζω ότι όσο πιο γρήγορα αρχίσει τόσο καλλίτερα . Γνωρίζω επίσης ότι τα περισσότερα νήπια έχουν προβλήματα λόγου και ομιλίας και δεν ξέρω πόσο η προσθήκη των αγγλικών θα βοηθήσει .
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Απριλίου 2020, 15:03 | Νατάσσα

    Μεγάλος λάθος και θα το δείξουν τα αποτελέσματα στην πορεία. Υποστηρίξτε το νηπιαγωγείο! Μη μας προσθέτετε δυσκολίες!

  • 23 Απριλίου 2020, 15:03 | Χαράλαμπος Βουρλίδας

    Στο νηπιαγωγείο και εν γένει στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση προτεραιότητα πρέπει να έχει η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Το νήπιο κινδυνεύει να αποπροσανατολιστεί εάν εστιάσει σε διδακτικά αντικείμενα (όπως εν προκειμένω των Αγγλικών) αντί στη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδάκια. Επιπλέον το γλωσσικό αισθητήριο των νηπίων είναι άγουρο και ευαίσθητο στην ταραχή που μπορεί να επιφέρει η εισαγωγή μιας επιπλέον γλώσσας και εν τέλει να ατροφήσει η γλωσσική ποιότητα στη μητρική γλώσσα. Θεωρώ την εν λόγω διάταξη άστοχη και επικίνδυνη.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:02 | Nατασα

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:56 | Πατσούρος Αντώνιος

    Το μείζον θέμα του Νηπιαγωγείου δεν είναι
    να μάθουν τα Νήπια ξένη γλώσσα
    αλλά να αποκτήσουν δεξιότητες τις οποίες
    υποτίθεται ό,τι υπερασπίζεστε με ζήλο για τους μαθητές της Β/θμιας .
    Αφήστε λοιπόν κάθε πράγμα να γίνεται στην ώρα
    του και μην επιλέγετε άσκοπους πειραματισμούς.
    Αν έχετε τους οικονομικούς πόρους χρησιμοποιήστε τους με άλλους τρόπους.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:55 | Αμανατίδου Ελένη

    Αναφέρεται τουλάχιστον ποιος είναι ο χρήσιμος τούτος λόγος εισαγωγής των αγγλικών; τι ακριβώς προσδοκατε απο τα παιδιά; οταν σε μια στριμωγμενη αίθουσα συνυπάρχει η τυπική τάξη με την παράλληλη ή το τμήμα ένταξης ή και τίποτα απο τα δυο συν τον εκπαιδευτικό των αγγλικών να κανουν τι; Δείξτε μας που έχει εφαρμοστεί αυτό και τα αποτελέσματα του και μέχρι τότε δώστε σχολεία και υποδομές ίσες για ολα τα παιδιά! Προφανώς στον μικρόκοσμο σας ξεχνάτε οτι υπάρχουν σχολεία ανεπαρκή στα στοιχειώδη! Αφήστε τους εντυπωσιασμους και προτείνεται λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:48 | Ζωζω

    Σε τι μπορεί να βοηθήσει η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο, όταν μιλάμε για έναν χώρο που επικρατεί η διαθεματικοτητα κ όχι τα ξεχωριστά γνωστικά αντικείμενα. Σε έναν χώρο που συνυπάρχουν παιδιά που προσπαθούν να συνεννοηθούν στα ελληνικά χωρίς να είναι η μητρική τους γλώσσα;

  • 23 Απριλίου 2020, 14:46 | Νηπιαγωγός

    Δε μιλάμε για ταυτόχρονη νηπιακή διγλωσσία (ανάπτυξη δύο μητρικών γλωσσών), αλλά για διαδοχική. Το παιδί δηλαδή μαθαίνει την αγγλική ως δεύτερη, ξένη γλώσσα με μέσο εκμάθησης τη μητρική στην οποία θα πρέπει να έχει κατακτήσει τα φωνήματα στην ομιλία. Αυτός ήταν και ο λόγος που το ΠΕΑΠ (Πρόγραμμα Αγγλικής σε Πρώιμη Παιδική Ηλικία του παν/μίου Αθηνών εφάρμοσε την εκμάθηση των αγγλικών στις πρώτες τάξης δημοτικού χωρίς να συμπεριλάβουν το νηπιαγωγείο – και δεν υπάρχουν νέα επιστημονικά δεδομένα για το αντίθετο. Η πρώτη επαφή με την ξένη γλώσσα θέλουμε να δημιουργήσει κίνητρο στα παιδιά, που μόνο η ετοιμότητα θα επιτύχει, ειδάλλως θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.Δεύτερον, η εισαγωγή διακριτών μαθημάτων (αγγλικά, πληροφορική,γυμναστική)δε συνάδει με το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου,όπου δουλεύουμε project και κάθε ενότητα προσεγγίζεται διαθεματικά. Γιατί αυτή την επιστημονικά τεκμηριωμένη ολιστική θεώρηση,που ταιριάζει στου τρόπους γνωστικής ανάπτυξης και μάθησης των νηπίων και που επιχείρησαν να επεκτείνουν και σε άλλες βαθμίδες μέσω της ευέλικτης ζώνης,θέλουν να την παραβιάσουν;Τρίτον,οι ανάγκες στο νηπ/γείο σχετίζονται με την κοινωνικοσυν/κή ανάπτυξη των νηπίων και σ αυτό τον τομέα πρέπει προσανατολιστεί το υπουργειο, αν,βέβαια, στοχεύει στη βελτίωση της εκπαιδευσης…

  • 23 Απριλίου 2020, 14:43 | Νηπιαγωγός

    Δεν θεωρώ απαραίτητη την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες πολύ σημαντικότερες. Είναι σαφώς χρησιμότερη η παρουσία εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή στο χώρο του Νηπιαγωγειου, ώστε σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό να μπορούν να παρέχουν μια πιο άρτια υποστήριξη σε τόσα παιδιά που φοιτούν και την έχουν ανάγκη.
    Ακόμη και αν κρίναμε απαραίτητη την διδασκαλία της αγγλικής στο Νηπιαγωγειο, είμαι σίγουρη πως οι νηπιαγωγοί μπορούν να την υλοποιήσουν, ώστε να υποστηριχτεί καλύτερα κάποια άλλη δομή όπως αυτή της ειδικής αγωγής που πάσχει.
    Καλή συνέχεια στο έργο σας.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:36 | Όλγα

    Η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο περισσότερα προβλήματα από ωφέλειες ,μπορεί να αποδώσει . Για να γίνει απορρόφηση των αποφοίτων της αγγλικής λογικά ,πάρθηκε αυτό το μέτρο .
    Ωστόσο ,το θέμα που τίθεται ,δεν είναι αν είναι κανείς υπέρ ή κατά της κυβέρνησης . Το θέμα είναι η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο και τι μπορεί να αποφέρει .θα μπορούσα να πω κάλλιστα ,πως είμαι εν δυνάμει νηπιαγωγός και στηρίζω την κατάργηση και να μην προσληφθούν αυτοί της αγγλικής ,θα μπορούσα να πω ότι συνδικαλιζομαι και είμαι κατά της κυβέρνησης και να παραθέσω μια αράδα λόγους . Ωστόσο ,το πρόβλημα δεν έγκειται εκεί.
    Πώς λοιπόν ,το υπουργείο παίρνει μια τέτοια απόφαση , χωρίς να λάβει υπόψη τα εξής :
    1)αγγλικά και ελληνικά ,διαφέρουν στην φωνολογία ,σημασιολογία και άλλους τομείς ανάπτυξης της γλώσσας,είναι δύο διαφορετικά συστήματα γλώσσας και κατ’επεκτασιν σκέψης (για όσους γνωρίζουν ,για τους υπόλοιπους με ένα κλικ στο διαδίκτυο μπορούν να βρεθούν οι διαφορές αυτές )
    2)υπάρχει τα τελευταία χρόνια ,μια αύξηση του αριθμού των παιδιών που εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες ,δυσλεξία και άλλα . Προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την γλώσσα . Δηλαδή ,τον ήδη επιβεβαρυμενο πληθυσμό (όσον αφορά τις δυσκολίες του στην παρακολούθηση του σχολικού προγράμματος),τον επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο …
    3)Τα περισσότερα νηπιαγωγεία ,δεν έχουν υποδομές και χρηματοδότηση για τις βασικές δραστηριότητες και θα προσθέσουμε και τα αγγλικά ,τώρα ;
    4) Ο χώρος του νηπιαγωγείου ,εκτός των άλλων είναι και χώρος παρατήρησης και καταγραφής της ανάπτυξης των παιδιών(συμπεριλαμβανομένου και της γλωσσικής ανάπτυξης ). Πώς λοιπόν ,μη φυσικοί ομιλητές θα μπορούν να κρίνουν αν η εκμάθηση ή η διδασκαλία ήταν επιτυχής ; Πώς θα κρίνουμε ,αν ένα συγκεκριμένο παιδί ,υστερεί ή όχι στην κατάκτηση δεξιοτήτων /γνώσεων της γλώσσας ;
    5)το νηπιαγωγείο δεν χωρίζεται σε διδακτικές ώρες …Με την προσθήκη αυτή της διδασκαλίας (γιατί περί διδασκαλίας πρόκειται ),το νηπιαγωγείο αρχίζει και σχολείο ποιείται. Τι σημαίνει αυτό ; Γίνεται ένας χώρος προετοιμασίας για το δημοτικό σχολείο ,αρχίζει να μοιάζει με δίχρονα νηπιαγωγεία του αγγλικού και άλλων συστημάτων ,τα οποία μοιάζουν σε οτιδήποτε άλλο ,εκτός από χώρο νηπιαγωγείου.
    6) υπάρχουν ανταλλαγές με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού ,τα οποία αποδεικνύουν πως η διαχείριση της προσχολικής αγωγής από τους νηπιαγωγούς (και οχι από το κράτος ή το πρόγραμμα σπουδών που έχει φτιάξει ) είναι ποιοτικά καλύτερη ,από αυτές των νηπιαγωγών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες . Με θυσίες ,κόπο των ίδιων των νηπιαγωγών ,κατακτήθηκε αυτή η ποιότητα . Γιατί λοιπόν μια,να πρέπει να την αλλάξουμε και να γινουμαι απλά αντιγραφεις συστηματων άλλων χωρών (και μάλιστα χωρών,μεγάλων οικονομικών δυνάμεων ),τα οποία αποδεδειγμένα δεν ωθούν σε καλύτερες πρακτικές και δεν προσθέτουμε πρακτικές άλλων χωρών ,οι οποίες αποδεδειγμένα οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα και ποιοτικότερη εκπαίδευση και αγωγή ;
    Η εποχή ,προστάζει επιχειρήματα λογικά . Όλοι οι νηπιαγωγοί ,συνδικαλιστές η όχι ,έχουν φωνή . Να ασκηθεί ,το δικαίωμα έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ υπουργείου και νηπιαγωγών και η συνδιαμόρφωση του πλαισίου . Εφόσον αυτήν στιγμή ,η κυβέρνηση περναει ένα νομοσχέδιο το οποίο βρήκε αντιδράσεις ,προηγουμένως από την κοινωνία ,η ίδια η κοινωνία πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα της . Ενημέρωση και δράση ,χρειάζεται . Εάν έμπαινε ένα χαρτί για υπογραφές ,προς καταγγελία του άρθρου αυτού ,η κυβέρνηση θα έπρεπε να το πάρει πίσω. Και εκτός από την ελληνική δικαιοσύνη ,αυτό μπορεί να προχωρήσει και στην ευρωπαϊκή . Επιτέλους μια φορά ,να βγει ένας νόμος για την εκπαίδευση και η επιστημονική υποστήριξη του (αν υπάρχει ). Όχι λόγια του αέρα και κούφια επιχειρήματα .

  • 23 Απριλίου 2020, 14:35 | Κατερίνα Τ.

    Το Νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος ο οποίος προάγει τον αναδυόμενο γραμματισμό και βρίσκεται στην βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας. Το να εισαχθεί το μάθημα των αγγλικών στο Αναλυτικό Πρόγραμμα, σημαίνει ότι στην ουσία δεν σεβόμαστε ούτε και ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Τα παιδιά δεν έχουν σε καμία περίπτωση ανάγκη για εκμάθηση αγγλικών κατά την φοίτηση τους στο νηπιαγωγείο.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:11 | anni

    Εν μέσω πανδημίας το υπουργείο παιδείας ανακοινώνει ένα νομοσχέδιο το οποίο πλήττει το δημόσιο σχολείο.
    Και όσο για τα νηπιαγωγεία, «οι προτάσεις του» έρχονται σε αντίθεση με το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου μια και δεν υπάρχουν διακριτά γνωστικά αντικείμενα όπως είναι γνωστό. Η Φυσική αγωγή υπάρχει ήδη στην παιδαγωγική πρακτική του νηπιαγωγείου όπως και άλλες επιμέρους κατευθύνσεις.
    Η εκμάθηση της δεύτερης ξένης γλώσσας (Αγγλικά) όμως, λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης του παιδιού -όταν δεν είναι η μητρική του- .Στο νηπιαγωγείο επιδιώκουμε την ανάπτυξη προφορικού λόγου, αναδυόμενου γραμματισμού και φωνολογικής ενημερότητας.Η εισαγωγή ξένης γλώσσας που θα βοηθήσει ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας;Ας αυξηθούν οι ώρες στα δημοτικά και στα γυμνάσια και να μην τρέχουν γονείς και παιδιά στα φροντιστήρια !Γι αυτό λοπον:
    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΈΝΤΑΞΗ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΆ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ!

  • 23 Απριλίου 2020, 14:00 | Χαρούλα

    Μιλάνε για εισαγωγή νέων δεξιοτήτων και στο νηπιαγωγείο. Αλήθεια έχουν ασχοληθεί ποτέ με το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου και τι αυτό πρεσβεύει, τι επιδιώκει και πώς το επιτυγχάνει; Αν το είχαν κάνει θα είχαν καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να τίθεται τέτοιο θέμα μια που αυτό στοχεέυει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού και στη δημιουργία ενός μελλοντικού υπεύθυνου πολίτη αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και όλες τις ευκαιρίες που δίνονται καθημερινά. Και φυσικά για όλα αυτά έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ΜΟΝΟ οι νηπιαγωγοί των οποίων η κατάρτιση είναι αξιοζήλευτη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αλήθεια πόσο καλά γνωρίζει την ψυχολογία, τις δυνατότητες και τον τρόπο διδασκαλίας ένας εκπαιδευτικός των νέων εμπλεκόμενων ειδικοτήτων που συνήθως ούτε καν παιδαγωγική επάρκεια διαθέτει; Κι αν υπάρχει διάθεση επιμόρφωσης γιατί αυτό να μη γίνει στις νηπιαγωγούς ακόμα και πάνω σε αυτές τις νέες δεξιότητες που πρεσβεύουν; Και για να μην αδικώ κανένα φαντάζομαι ότι και για εμένα θα ήταν μια νέα βολική πρόκληση αν ήμουν εκπαιδευτικός των παραπάνω ειδικοτήτων. Τώρα όμως που δεν είμαι, βλέπω απλά τον απώτερο στόχο αυτής της κίνησης που δεν είναι άλλος από την μείωση των θέσεων των νηπιαγωγών σε συνδυασμό με πρόσφατη απόφαση αύξησης των παιδιών ανά τμήμα.
    Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο να δώσουν έμφαση στο έργο που ήδη τελείται στο νηπιαγωγείο βελτιώνοντας τις συνθήκες και όχι να προσθέσουν νέα στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

  • 23 Απριλίου 2020, 13:58 | ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

    Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά με υγεία!
    Κύριοι, το Νηπιαγωγείο αποτελεί ιδιαίτερη σχολική βαθμίδα. Είναι η γέφυρα οικογένειας και εκπαίδευσης, οικογένειας και κοινωνίας. Είναι ο χώρος που καλείται να βοηθήσει το μικρό παιδί να ξεπεράσει σταδιακά το οικογενειακό υπερπροστατευτικό περιβάλλον, να ανιχνευθούν τυχόν μαθησιακές δυσκολίες, να ενισχυθούν και να αποκτηθούν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες.Για να τα πετύχει χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον. Κάθε αλλαγή-είσοδος νέου προσώπου-αναστατώνει τη ροή και την ηρεμία του μικρού παιδιού. Επιπλέον, ένας εκπαιδευτικός πέραν του Νηπιαγωγού δεν δύναται να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα αυτής της τόσο νευραλγικής ηλικίας του παιδιού. Για να μην μακρυγορώ, θεωρώ ότι η πρόταση εισαγωγής ξένης γλώσσας στο Νηπιαγωγείο είναι λάθος, γιατί:
    -Συνυπάρχουν 2 διαφορτετικές ηλικιακές ομάδες, που διακρίνονται για την μεγάλη απόκλιση τρόπου σκέψης και χρήσης της γλώσσας.
    -ΣΤο Νηπιαγωγείο κυρίαρχο έργο είναι η κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του νηπίου προκειμένου να επιτευχθεί μελλοντικά η ακαδημαϊκή, η προσωπική και η κοινωνική επιτυχία του νηπίου.
    -Στο Νηπιαγωγείο υπάρχουν αλλόγλωσσα παιδιά, που χρειάζονται ολόκληρη χρονιά μέχρι να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν την ελληνική γλώσσα.
    -Το Νήπιο χρειάζεται να κτίσει σχέση εμπιστοσύνης με την εκπαιδευτικό του,που πολλές φορές τη φωνάζει «μαμά» η και «γιαγία»ακόμη, για να μπορέσει εμπιστευθεί το χώρο έξω από την οικογένειά του και να αγαπήσει τη μάθηση.
    -Επιπλέον, έρχονται παιδιά προνήπια που χρειάζονται μήνες προσαρμογής μακριά από την οικογένεια, και εμπιστοσύνης στη Νηπιαγωγό. Πώς να τους ζητηθεί να «παλέψουν» σε τόσα πρωτόγνωρα μέτωπα;
    -Όσο για την καθαυτού χρήση της γλώσσας, τα προνήπια και τα νήπια, έχουν ανάγκη να γνωρίσουν πρώτα τη μητρική τους γλώσσα και αφού βάλουν τα θεμέλια κατάκτησης μιας γλώσσας να συνεχίσουν στη γνωριμία και με κάποια άλλη.
    -Σε πολλά Νηπιαγωγεία η Νηπιαγωγός παλεύει και με παιδιά με ιδιαιτερότητες που ακόμη οι γονείς αρνούνται να αποδεχθούν το πρόβλημά τους, και οι εκπαιδευτικοί καλούνται και τους γονείς να βοηθήσουν και τα παιδιά να τα προσαρμόσουν.
    Αυτά και άπειρες άλλες καταστάσεις που παρουσιάζουν πιο πάνω έμπειροι συνάδελφοι, διαφοροποιούν το Νηπιαγωγείο από τις υπόλοιπες σχολικές δομές. ΄ΕΧει τη δική του φιλοσοφία, χωρίς γνωστικά αντικείμενα, με πολύ παιχνίδι και πολλή μα πολλή προσπάθεια από τις εκπαιδευμένες Νηπιαγωγούς για την επίτευξη της κοινωνικοσυναισθηματικής εκπαίδευσης των νηπίων, ώστε το κάθε νήπιονα είναι αποδοτικό μέλος τόσο στις επόμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες όσο και στην μετέπειτα επαγγελματική και κοινωνική του ζωή.Εκεί αξίζει να δώσετε βαρύτητα και να εμπλουτίσετε το έργο της προσχολικής εκπαίδευσης.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:57 | Νηπιαγωγός

    Ως νηπιαγωγός θεωρώ ότι η ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεστε δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο εγχείρημα και το νόημα του νηπιαγωγείου δεν είναι αυτό. Ο σκοπός του νηπιαγωγείου και του Αναλυτικού Προγράμματος καταπατώνται αυτομάτως με την εισαγωγή θεματικών ενοτήτων. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει να λυθούν στον χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης. Κοιτάξτε τα κτίρια, που υπάρχουν νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε πρώην καφετέριες και μαγαζιά, που τα παιδιά στιβάζονται μέσα στις τάξεις, που δεν υπάρχουν υποδομές, που δεν υπάρχουν χώροι και αρκετά τμήματα ένταξης, που υπάρχουν ελλείψεις σε τραπεζοκόμους και καθαρίστριες… Λύστε αυτά τα ζητήματα πρώτα κι έπειτα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τη γνώμη των νηπιαγωγών, καθώς μόνο αυτοί είναι καταρτισμένοι για την εκπαίδευση παιδιών 4-6 ετών. Δώστε βάση στην καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής και της πρώιμης παρέμβασης στα νηπιαγωγεία. Τα παιδιά έχουν όλα τα χρόνια μπροστά τους για να διδαχθούν μια ξένη γλώσσα.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:54 | Αρετή Δήμου

    Μήπως να δώσουμε περισσότερη προσοχή στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας;;; Με τέτοιες παρεμβάσεις και «καινοτομίες» ξεχνάμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φύση της παιδικής ηλικίας.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:52 | K.K

    Δεν είναι στόχος του νηπιαγωγείου η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:52 | Αλεξάνδρα

    Τα παιδιά έως έξι ετών θέτουν τις βάσεις για την ορθή κατάκτηση της μητρικής τους γλώσσας. Επομένως, η εισαγωγή στις αρχές μιας ξένης γλώσσας όχι απλώς είναι αχρείαστη, αφού τα παιδιά ξεκινούν την εκμάθηση της αγγλικής ήδη σε μικρή ηλικία (9-10 ετών), αλλά μπορεί να συγχύσει, να μπερδέψει και τελικώς να αποτρέψει τα παιδιά από το να μάθουν αγγλικά, αφού δεν θα έχουν κατακτήσει καλά καλά τα ελληνικά.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:48 | Μαρίλια

    Ως καθηγήτρια Αγγλικών ΠΕ06 θεωρώ απαράδεκτη την κίνηση να μπούμε να διδάξουμε στο νηπιαγωγείο. Δεν έχουμε καμία καταρτίση για αυτές τις ηλικίες. Κρίμα που διαβάζω σχόλια συναδέλφων (ευτυχώς λίγα) να υποστηρίζουν να μπουμε σε νηπιαγωγεία. Όχι όλα στο βωμό του διορισμού συνάδελφοι.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:45 | Ευαγγελία

    Ένα ανούσιο μέτρο εντυπωσιασμού, χωρίς κανένα όφελος για τα νήπια. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά μαθαίνουν με ολιστικό τρόπο χωρίς διακεκομμένες μαθησιακά ενότητες. Προέχει η κοινωνικοποίηση και η ψυχική ανάπτυξη τους.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:43 | Μαριλού

    Όχι στην ένταξη ειδικοτήτων στο Νηπιαγωγειό. Ως γονέας βλέπω το μεγάλο έργο που παράγουν οι νηπιαγωγοί της τάξης και αυτό που χρειάζονται είναι υλικοτεχνική υποδομή, νέα σχοελεία, μόνιμους εκπαιδευτικούς, παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης και ενίσχυση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Μιλάμε για πολυ ευαίσθητες ηλικίες. Δεν μπορεί να μπει σε εν νηπιαγωγείο ο καθένας έτσι απλά.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:42 | Άγγελος

    Ως γονέας θεωρώ απαράδεκτη τη σχολειοποιηση του νηπιαγωγείου.
    Τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία δε χρειάζονται ούτε δεύτερη γλώσσα (εδώ καλά καλά δεν έχουν μάθει τα ελληνικά) ούτε εναλλαγές προσώπων στην τάξη!
    Επιτέλους αφήστε τα παιδιά να μείνουν παιδιά έστω στην προσχολική ηλικία!
    Είμαι λοιπόν κάθετα αρνητικός σε αυτό! Δόξα τω θεό μπορούν να μάθουν κ αγγλικά κ γαλλικά μεγαλώνοντας!

  • 23 Απριλίου 2020, 13:39 | Maria

    Υπάρχει μεγάλο ποσοστό νηπίων που παρουσιάζει προβλήματα λόγου και ένα μεγάλο ποσοστό που δεν μιλάει μέσα στην τάξη γιατί είναι αλλόγλωσσα.
    Οι δυσκολίες, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δίγλωσσο (και σε αρκετές περιπτώσεις τρίγλωσσο) παιδί είναι οι εξής:
    Φωνολογικά λάθη(κάποια φωνήματα μπορεί να μην υπάρχουν σε κάποιες γλώσσες)
    Λάθη σε γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες (υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες σε κάθε γλώσσα)
    Χρήση λέξεων και από τις δύο γλώσσες κατά τη διάρκεια της ομιλίας(με αποτέλεσμα να μπερδεύεται ο συνομιλητής)
    Τα αγγλικά καλό θα ήταν να διδαχτούν από την πρώτη δημοτικού.Υπάρχουν σοβαρότερα Θέματα που χρειάζονται επίλυση στο Νηπιαγωγείο:
    1. Έλλειψη προσωπικού. Είναι 1 Νηπιαγωγός ανά 22 παιδιά που από το χρόνου προγραμματιζεται να αυξηθεί σε 24 συν 10%. Έχουν ανάγκες πολλές φορές σε προσωπικό επίπεδο (χρειάζεται βοήθεια στην τουαλέτα, αρρωσταίνουν-κάνουν εμετό, χτυπάνε κτλ) εκ των πραγμάτων υπάρχουν φορές που μένουν μόνα τους είτε στην αυλή είτε στην τάξη.
    2. Εισαγωγή σχολικών ψυχολόγων.
    3.Ελλειπεις κτηριακες υποδομές και έλλειψη παιδαγωγικό υλικού όπως επίσης και η ελλιπής καθαριότητα γιατί δεν υπάρχουν καθαριστριες κατά τη διάρκεια ωραρίου του σχολειου.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:35 | Ελενη

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:35 | Μαριλένα

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Οι γονείς είμαστε αντίθετοι με αυτό.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:35 | Βασιλικη

    Η εισαγωγή της ειδικοτητας της αγγλικής Γλώσσας στο νηπιαγωγείο θα αποπροσανατολίζει τα παιδιά απο το κύριο στόχο του νηπιαγωγείου. Ειδικά σε ηλικίες 3-6 μιας και οι μαθητές (νήπια- προσνήπια ) ειναι στην ιδια ταξη κρινεται περιττο. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά πρεπει να μαθαινουν να αυτοεξυπηρετουνται (σιτηση, ντυσιμο, τουαλέτα), να ακολουθουν κανόνες, να επικοινωνουν σωστα μεταξύ τους με ευγενεια και σεβασμό. Με βαση το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου η μαθητες διδάσκονται θεματικές Γλώσσα, Μαθηματικά , μελέτη Περιβάλλοντος, Εικαστικά, ΤΠΕ αναδυόμενα μεσα απο δραστηριότητες βιωματικές με βαση τα ενδιαφέροντα και βιώματα τους. Το ίδιο οι Νηπιαγωγοί οπου αυτο επιτρεπεται μπορούν να εμπλουτίσουν τη διαδασκαλία τους με λέξεις, γνωσεις , ηθη και εθμιμα και πολιτισμο της Αγγλίας. Ειδικά τωρα που οι ταξεις ειναι πολυπολιτισμικες και πολυποικιλες (παιδια με αναπηρια, παιδια απο αλλες χωρες, παιδια με προβλήματα λόγου) οι νηπιαγωγοι προσπαθουν να βρουν ενα κοινο κωδικα επικοινωνιας απλό και κατανοητο βασισμενο στην ελληνικη γλωσσα. Μπορεί η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας να ακούγεται αρκετα ελκυστική (όπως προβαλλεται απο τα ιδιωτικα εκπαιδευτηρια προφανως για να προσελκυσουν τους γονεις) όμως όλοι οι γονεις ξερουν ότι η αγγλική γλωσσα σε αυτη την ηλικία προσεγγισεται μεσα από ηχους- τραγουδια .Μιας και ειμαι αναπληρωτρια 29 χρονων εχω να παραθεσω πως με ενα LOWER -PROFICIENCY ΠΟΥ Εχουν οι περισσοτερες συναδελφοι μου επαρκουμε στο να προσεγγισουμμε διαθεματικα και αυτο τον τομεα αν κρινεται απαραιτητος. Πριν αποφασισεται γαι την εισαγωγη της ειδικοτητας της Αγγλικης γλωσσας αναρρωτηθητε αν αυτη η καθηγητρια εχει διδαχθει παιδαγωγικα μαθηματα και ψυχολογια για να ειναι καταλληλη να προσεγγισει αυτη την ηλικια

  • 23 Απριλίου 2020, 13:32 | Ζαχαρουλα

    Όταν υπάρχουν παιδιά που δε μιλάνε καν τα ελληνικά ενώ είναι η μητρική τους γλώσσα η εισαγωγή των αγγλικών σε τι θα ωφελούσε αυτά τα παιδιά; αντι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να γίνεται πιο ουσιαστικό μάθημα με έμφαση σε παιδιά με δυσκολίες προσθέτουμε μια ξένη γλώσσα απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού στο ευρύ κοινό χωρίς στην ουσία να λαμβανουμε υποψιν τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:31 | Μάγδα

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:31 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΙΚΟΥ

    Δυστυχώς θα πρέπει να αντιληφθούμε πως οι τωρινοί πειραματισμοί και οι μεγάλες αμφιβολίες που διέπουν τις αλλαγές στην προσχολική αγωγή οδηγούν τη σχολική τάξη σε χάος και αποπροσανατολισμό της ουσιωδούς παιδείας στην ηλικία των 4 έως 6 ετών .Το ανώριμο,αποπροσανατολισμένο παιδί που εισέρχεται στο νηπιαγωγείο στην ηλικία των 4 ετών αδυνατεί να αντιληφθεί τους βασικούς κανόνες που θα το οδηγήσουν στην αυτοεξυπηρέτηση των βασικών του αναγκών …τουαλέτα ,συμμάζεμα των παιχνιδιών που έπαιξε,κανόνες ευγένειας και ασφάλειας εντός και εκτός τάξης ,μειωμένη λεπτοκινητικότητα και συντονισμό κινήσεων σε χώρους όπως η αυλή του σχολείου με γκαζόν και τσιμέντο …κλπ.
    Το παιδί του νηπιαγωγείου δυσκολεύεται να εκφράσει την εμπιστοσύνη του σε μία ή στις δύο δασκάλες του ολοήμερου σχολείου ..και θα εκφράσει εμπιστοσύνη σε ένα σωρό πρόσωπα με ειδικότητες …;Αγγλικά στο νηπιαγωγείο;Το νήπιο -προνήπιο δυσκολεύεται να εκφραστεί στην ελληνική γλώσσα…και θα εμπλακεί γνωστικά στην αγγλική …;Είναι για γέλια και για κλάματα τέτοιου είδους εκπαιδευτικές παρεμβάσεις … Με τη δέουσα σοβαρότητα να αντιληφθούμε πως χτίζουμε στην προσχολική αγωγή χαρακτήρες παιδιών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας που θα αντικρύσουν και όχι στα ψυχικά κατάλοιπα και τις εμμονές κάποιων που απέχουν από τη σχολική τάξη και θέλουν να βολέψουν τα δικά τους απωθημένα …Τα εικοσιένα χρόνια εμπειρίας μου στη σχολική τάξη και οι πανεπιστημιακές μου γνώσεις αλλά και οι ένα σωρό επιμορφώσεις που έχω κάνει … μου έδειξαν πως εκείνο που χρειάζεται είναι σοβαρότητα και όχι πειράματα πάνω στις παιδικές ψυχούλες …

  • 23 Απριλίου 2020, 13:28 | Εκπαιδευτικός της τάξης

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:28 | Mαρία Μουτρίκα

    Δεν είμαστε αρνητικοί αλλά ωστόσο προτεραιότητα στο νηπιαγωγείο είναι η ύπαρξη βοηθητικού προσωπικού (καθαριότητας, σίτισης), σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής και απολύμανσης των χώρων. Είναι αδιανόητη η λειτουργία των νηπιαγωγείων χωρίς την παρουσία προσωπικού καθαριότητας, τώρα μάλιστα, στην εποχή του Κορονοϊού.
    Δημιουργείται επίσης ο προβληματισμός γιατί δίνεται προτεραιότητα στα αγγλικά, ενώ στην προσχολική ηλικία η μουσική παίζει πρωτεύοντα ρόλο?

  • 23 Απριλίου 2020, 13:15 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Τι ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε με την εισαγωγή την αγγλικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία; Θεωρείτε πως αυτό είναι πραγματοποιήσιμο; και ότι θα γίνει με σωστό τρόπο δίνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα; Τα νηπιαγωγεία μας χρειάζονται και έχουν ανάγκη από άλλες αλλαγές και όχι από επιπρόσθετα προβλήματα. Μπείτε σε τάξεις, ελέγξτε τι λείπει και τι χρειάζονται τα παιδιά και έπειτα αλλάξτε την εκπαιδευτική διαδικασία. Και αν χρειάζεται να ενταχθεί κάτι στο νηπιαγωγείο, σίγουρα δεν είναι η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, αλλά η εισαγωγή λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή καθώς και ψυχολόγου…
    Ρωτήστε τους νηπιαγωγούς να σας πουν τα πραγματικά προβλήματα και έπειτα πράξτε αναλόγως.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:15 | Μαρίνα

    Ως νηπιαγωγός θεωρώ πως το Υπουργείο πρώτα πρέπει να δώσει βάση στην καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και στην πρώιμη παρέμβαση με την πρόσληψη κατάλληλα καταρτισμένου εκπαιδευτικού προσωπικού.
    Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν παράλληλη στήριξη για σχεδόν όλη την χρονιά ή την μοιράζονται με άλλα παιδιά.
    Δε το γνωρίζουν αυτό στο Υπουργείο;;
    Ή δεν τους είναι γνωστά τα οφέλη της πρώιμης παρέμβασης;
    Αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο αλλά αποτελεί η πρόσληψη εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας στο νηπιαγωγείο;;;
    Η οποία άλλωστε μπορεί να διδαχθεί από εμάς τους ίδιους εφόσον σύμφωνα με το προσοντολόγιο έχουμε τα κατάλληλα διπλώματα Αγγλικής Γλώσσας(Proficiency, Lower) αλλά και είμαστε και παιδαγωγικά καταρτισμένοι να διδάξουμε σε αυτές τις ηλικίες.
    Υπάρχει μεγάλο ποσοστο νηπίων με προβλήματα λόγου και άλλο ένα μεγάλο ποσοστό που είναι αλλόγλωσσα.
    Ας αφήσουν εμάς τις νηπιαγωγούς να κάνουμε τη δουλειά μας και να βοηθήσουμε στην ένταξη όλων των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, να τους διδάξουμε την Ελληνική Γλώσσας και όπου εμείς κρίνουμε να διδάξουμε και την αγγλική γλώσσα μέσα απο δραστηριότητες που προκύπτουν από το καθημερινό πρόγραμμα και όχι άλλων ανθρώπων που δε θα ξέρουν ούτε τις ιδιαιτερότητες αλλά και ούτε τις ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας.
    Ας σκεφτούμε επίσης τι σύγχυση θα προκαλέσει η παρουσία κι άλλων ατόμων μέσα σε μια τάξη που φοιτούν παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Και τώρα πια οι περισσότερες τάξεις έχουν παιδιά με ιδιαίτερς εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη απο την παρουσία σχολικών ψυχολόγων και λογοθεραπευτών που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μέσα στο νηπιαγωγείο.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:13 | Kyr

    Στα Νηπιαγωγεία πρέπει να καθοριστεί τι ακριβώς θα μαθαίνουν τα νήπια. Οι δραστηριότητες και τα μαθήματα να έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο. Ο Οδηγός σήμερα του Νηπιαγωγείου είναι αόριστος και χωρίς συγκεκριμένους στόχους μάθησης. Η φυσική αγωγή η θρησκευτική αγωγή και οι δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει το νήπιο δεν συγκεκριμενοποιούνται. Το ερώτημα με τα Αγγλικά είναι το πώς θα διδαχθούν, όταν το νήπιο έχει ανεπάρκεια κατανόησης και χρήσης ελληνικών λέξεων. Επίσης πόσο επαρκείς για διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο θα είναι οι Καθηγήτριες Αγγλικών (κι ας έχουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας);