Άρθρο 62 Σώμα εκλεκτόρων

 

Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.

  • 29 Απριλίου 2020, 23:05 | Π.Α.

    Περιμέναμε από την κυβέρνηση να δώσει το δικαίωμα στους ΕΔΙΠ με διδακτορικό και προσόντα να μπορούν να εξελιχθούν με ανοιχτή διαδικασία, αλλά να έχουν αυτό το δικαίωμα βρε παιδιά…, αυτή τη δυνατότητα και αντί αυτού μας στερείται η δυνατότητα να εκφράζουμε την άποψή μας για την εκλογή του Πρύτανη. Ωραία πολιτική. Κάποιος ενοχλείται από την παρουσίας μας και θέλει να μας φιμώσει. Γιατί όμως; Να μην ξεχνάμε ότι πολλοί ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ αγωνίστηκαν και στήριξαν την επιλογή των εκλεγμένων αυτή τη στιγμή πρυτάνεων. Αυτή είναι η ανταμοιβή τους επειδή δεν θέλουν να τους δώσουν τη δυνατότητα εξέλιξης;

    Ας δώσει η ΝΔ τη δυνατότητα στους άξιους και προσοντούχους να εξελιχθούν και άμα έρθει ο Σύριζα ας κάνει ό,τι θέλει με τους υπόλοιπους. Δεν είναι όλοι οι ΕΔΙΠ το ίδιο. Ο κλάδος είναι μεγάλος και έχει προσωπικό με διαφορετικά προσόντα.
    Εντάξει, να γίνουν κρίσεις με ανοιχτή διαδικασία, όπως ακριβώς για τα ΔΕΠ για όσους το επιθυμούν. Δεν μπορεί να ισχύει το ή όλοι ή κανείς. Ούτε μαζί γεννηθήκαμε, ούτε τα ίδια προσόντα έχουμε, ούτε μαζί θα πεθάνουμε όλοι.

  • 29 Απριλίου 2020, 15:25 | Τασούλα Διοικητική Υπάλληλος Α.Ε.Ι

    Δυστυχώς για την κα Κεραμέως και γενικότερα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν είναι μόνο μέλη ΔΕΠ. Η «αλυσίδα» των Ιδρυμάτων έχει «πολλούς κρίκους», όπου ο καθένας έχει το ρόλο του και την αξία του. Είναι προσβλητικό και ανήθικο να μην υπάρχει εκπροσώπηση και ύπαρξη εκλεκτόρων από Δ.Υ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ αλλά και ΦΟΙΤΗΤΩΝ στην εκλογή Πρυτάνεων

  • 29 Απριλίου 2020, 15:24 | ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

    Πως είναι δυνατόν το Υπουργείο να αποκλείει την ψήφο του Διοικητικού Προσωπικού αγνοώντας την ουσιαστική συμβολή τους στη λειτουργεία του ΑΕΙΤα μέλη του διοικητικού προσωπικού ασκούν τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών του ιδρύματος, καθώς και των εργαστηρίων και των λοιπών λειτουργικών μονάδων του, όπως αυτές καθορίζονται στον οργανισμό διοικητικών υπηρεσιών και τον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος. Πως είναι δυνατόν το Υπουργείο να αποκλείει την ψήφο των ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ; Η συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο τεράστια, και χαρακτηρίζονται ως κατηγορία προσωπικού στα ΑΕΙ που ακολουθούν τις υποχρεώσεις/δικαιώματα των ΔΕΠ. Πως είναι δυνατόν το Υπουργείο να αποκλείει την ψήφο των φοιτητών; των αποδεκτών της εκπαιδευτικής κυρίως αλλά και ερευνητικής δραστηριότητας του ΑΕΙ; Δεν δικαιούνται αυτοί να έχουν λόγο σε θέματα που αφορούν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης τους; Και αν συμφωνούμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης τους, τότε γιατί μια τέτοια κατηγορία εργαζομένων δεν μπορεί να συμμετέχει στο εκλεκτορικό σώμα για την εκλογής της Πρυτανικής αρχής και να εκπροσωπείται στα κεντρικά όργανα Διοίκησης ενός Ιδρύματος; Πως προωθείται η Ανώτατη Εκπαίδευση με τέτοια νομοθετήματα τα οποία προσβάλλουν τις ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα και καταπατούν την ελεύθερη έκφραση; Είναι πραγματικά αντιδημοκρατικό, απαράδεκτο και ύποπτο να αφαιρούμε, από εργασιακές ομάδες που έχουν στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο, το δικαίωμα της συμμετοχής στο τρόπο διοίκησης του εργασιακού τους χώρου, όταν μάλιστα η μέχρι σήμερα εμπειρία μόνο ενθαρρυντικά μηνύματα αφήνει. Πρέπει να είναι αυτονόητο για όλους τους εργαζόμενους και για την πολιτεία, η συμμετοχή όλων των κλάδων, από την θέση του, ο καθένας στην εκπαίδευση, με κοινό στόχο μια ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή λειτουργία του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Πρόκειται λοιπόν για μια αντιδημοκρατική διαδικασία που αντιβαίνει στη βασική αρχή της ισότητας.

  • 29 Απριλίου 2020, 13:54 | @Ν.Μ. Δρ. ΕΔΙΠ

    Αγαπητέ συνάδελφε Ν.Μ. Δρ. ΕΔΙΠ,
    Ο προβληματισμός σας είναι έγκυρος και λογικός. Εκτιμώ ωστόσο ότι παραβλέπετε συγκεκριμένες παραμέτρους, που δεν επιτρέπουν καταληκτικά το συμπέρασμά σας:
    α) Πολλοί από τους Δρ. ΕΔΙΠ ήδη γνωρίζουμε από τις επαφές μας με πολλούς πολιτικούς διαφορετικών κομμάτων πως η ΠΟΣΕΔΙΠ δεν έχει παίξει έναν καθαρό ρόλο έως τωρα. Για την ακρίβεια, και εφόσον χρειάζεται να το θέσουμε με ωμότητα, η ΠΟΣΕΔΙΠ λειτούργησε εδώ και έτη ως δούρειος ίππος για συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα που δεν άνηκαν στον κλάδο. Αν θέλετε ιστορίες και ονόματα, έχω πολλά να σας αφηγηθώ, δεν ξέρω αν θέλουν οι ίδιοι..
    β) Η ΠΟΣΕΔΙΠ κρίνεται από τον κλάδο, ως έχει καθήκον, για την αποτελεσματικότητά της. Πείτε μου επομένως, με ποια τελικά κυβέρνηση περιμένει η ΠΟΣΕΔΙΠ να αναπτύξει εκείνες τις σχέσεις που θα είναι επιλυτικές των προβλημάτων της εξέλιξης και του μισθολογικού; Προδήλως με καμία …
    γ) Πέρα από τη κατά θετικό τρόπο ανάγνωση των ενεργειών της που είναι καταδικαστικός για την ίδια, ας προσεγγίσουμε το θέμα αρνητικώ τω τρόπω. Ονομάστε μου σας παρακαλώ κλάδο επιπέδου τριτοβάθμιας που να έχει βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση από εμάς που είμαστε μόνιμο διδακτικό προσωπικό με βιογραφικά και τεχνογνωσία εφάμιλλη αν όχι καλύτερη πολλών «δεινοσαύρων» μελών ΔΕΠ.
    δ) Στην πρακτική ζωή, το ζητούμενο δεν είναι η επίκληση του πολιτικού στοιχείου το μόνο καίριο. Το σημαντικό είναι οι ζωές των ανθρώπων. Τη στιγμή που με διεθνείς βραβεύσεις και με σειρά μονογραφιών με διεθνή αναγνώριση το διδακτικό έργο μου εποπτεύεται από θείους και ανιψιές, η πολιτική ατζέντα της ΠΟΣΕΔΙΠ μπορεί κάλλιστα να χωθεί στο σκοτεινότερο σημείο του ανθρώπινου σώματος..
    Αν η ΠΟΣΕΔΙΠ δεν συνέλθει από τον εθελούσιο λήθαργο, θα περιμένετε σύντομα εκπληκτικές εξελίξεις.

  • 29 Απριλίου 2020, 12:11 | Μέλος ΕΤΕΠ

    Η πρόβλεψη αυτού του άρθρου με την οποία μόνο τα μέλη ΔΕΠ έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές των Πρυτανικών αρχών είναι λανθασμένη.
    Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις μαζί με τους Κοσμήτορες Σχολών και τους Προέδρους των Τμημάτων αποτελούν τα μονομελή όργανα διοίκησης των Α.Ε.Ι. και οι αποφάσεις-πράξεις τους αφορούν ακαδημαϊκά θέματα των Α.Ε.Ι. Τόσο στην εκπαίδευση των φοιτητών όσο και στην ερευνητική διαδικασία συμμετέχουν εκτός των μελών ΔΕΠ και τα υπόλοιπα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των ΑΕΙ.
    Το σώμα εκλεκτόρων για την εκλογή των Πρυτανικών αρχών οφείλει να είναι αντιπροσωπευτικό του ακαδημαϊκού προσωπικού των Ιδρυμάτων και πρέπει να αποτελείται από τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Δ.Ε.Π, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ε.Ε.Π, του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Ε.ΔΙ.Π και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.

  • 29 Απριλίου 2020, 11:51 | Νεκταρία Ι. Λιοδάκη

    Δεν κρίνεται ως δημοκρατικό και είναι πέραν της ακαδημαϊκής πρακτικής το να αποκλειστούν τα μέλη ΕΔΙΠ από τις διαδικασίες εκλογής των Πρυτάνεων, Αντιπρυτάνεων, Κοσμητόρων και Προέδρων. Από τα 43 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης υπηρετώ σε αυτό 23 χρόνια. Επίσης, στα 4 χρόνια των προπτυχιακών σπουδών μου στο ίδιο Ίδρυμα, υπήρξα ενεργό – εκλεγμένο – μέλος της Συνέλευσης Τμήματος. Με τη συνολική αυτή εμπειρία μου κρίνω ότι τα άρθρα 62, 91 και 92 χρήζουν διόρθωσης ως προς τη συμμετοχή των μελών ΕΔΙΠ στις παραπάνω εκλογικές διαδικασίες. Φυσικά, και τα μέλη ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και οι διοικητικοί υπάλληλοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες εκλογής.

    Χρειάζεται να ξαναδεί το Υπουργείο τα άρθρα αυτά και πιστεύω / αναμένω ότι θα τα διορθώσει.

    Ευχαριστώ.

  • 29 Απριλίου 2020, 01:31 | Ι.Γ. ΕΔΙΠ

    Η δυνατότητα εξέλιξης με αξιολόγηση είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε εργαζόμενου!Το Υπουργείο θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να φέρει σχετική διάταξη για τους ΕΔΙΠ!!!

  • 28 Απριλίου 2020, 22:35 | Σταμάτης (μέλος ΕΔΙΠ)

    Με αυτή τη διάταξη το Υπουργείο παραγνωρίζει ότι σκοπός των Πανεπιστημίων είναι αφ’ ενός η παραγωγή και μετάδοση επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και αφ’ ετέρου η εμπέδωση των αξιών της δημοκρατίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Ειδικά οι τρεις τελευταίες αξίες (θα πρέπει να) αποτελούν θεμέλιους λίθους για την οικοδόμηση κάθε κοινωνικού συστήματος. Πώς όμως μπορεί να λαμβάνει χώρα η εμπέδωση αυτών των αξιών εντός του Πανεπιστημίου, όταν αυτό αποτελεί πεδίο εφαρμογής μεθόδων που κάθε άλλο παρά σε δημοκρατικότητα και ισότητα παραπέμπουν; Πώς γίνεται ένα Πανεπιστήμιο που αποτελεί κομμάτι μιας κοινωνίας της οποίας η πολιτική/εκλογική δραστηριότητα στηρίζεται στην αρχή «ένας άνθρωπος-μία ψήφος» να μην εφαρμόζει αυτή την αρχή;
    Η επαναφορά μιας τέτοιας πρακτικής θεμελιώνει -στο επίπεδο της διοίκησης- τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, δημιουργώντας εργαζομένους δύο (τουλάχιστον) ταχυτήτων. Τα μέλη ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ καθώς και το Διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων επιτελούν έργο κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, συμβάλλοντας σε ισάξιο βαθμό με τα μέλη ΔΕΠ στην εύρυθμη λειτουργία και πολύπλευρη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Αποτελούν, δε, εργαζομένους τους οποίους επηρεάζουν άμεσα οι αποφάσεις των διοικητικών αρχών/οργάνων του Πανεπιστημίου. Ως εκ τούτου οι προαναφερθείσες κατηγορίες προσωπικού των Πανεπιστημίων θα πρέπει να συμμετέχουν ΙΣΟΤΙΜΑ με τα μέλη ΔΕΠ τόσο στις εκλογές των διοικητικών αρχών του Πανεπιστημίου, όσο και στις συνεδριάσεις των διοικητικών οργάνων των Ιδρυμάτων (Τομείς, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, Γενικές Συνελεύσεις Σχολών, Κοσμητείες Σχολών, Σύγκλητο).
    Εάν θέλουμε το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει μπροστά, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις και τις στενές συντεχνιακές πρακτικές του παρελθόντος, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα Πανεπιστήμιο που να αξιοποιεί τη δημιουργική δύναμη ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των εργαζομένων του. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η ισότητα όλων των εργαζομένων του Πανεπιστημίου σε ό,τι αφορά την εκλογή των αρχών των Ιδρυμάτων και τη συμμετοχή στα συλλογικά διοικητικά όργανα. Ο πλουραλισμός των απόψεων, η ενεργή συμμετοχή και η ισότητα αποτελούν αναγκαία και αδιαπραγμάτευτα εφαλτήρια για ένα Πανεπιστήμιο που πρέπει να βρίσκεται στην προμετωπίδα της προόδου και της χειραφέτησης της κοινωνίας. Ένα Πανεπιστήμιο πολλαπλά ωφέλιμο για όλη την κοινωνία.

  • Ζητούμε αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής:

    Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., καθώς και των Διοικητικών Υπαλλήλων, του κάθε Ιδρύματος. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.

    Νομική Αναδρομή: Από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχε υπάρξει αντίστοιχος αποκλεισμός από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, με αυτόν που επιχειρείται με το συγκεκριμένο άρθρο, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).

  • 28 Απριλίου 2020, 20:07 | ΕΔΙΠ ΑΠΘ

    Το νομοσχέδιο πρέπει να συμπεριλάβει την εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ άμεσα.

    Από τα σχόλια καταλαβαίνει κανείς ότι τα μέλη αυτής της κατηγορίας προσωπικού είναι μονίμως τεχνητή ύπνωση και υπερκόπωση από τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
    Βολεύει όλους στο κάθε ίδρυμα να μην εξελιχθούν και να είναι πάντα από κάτω. Πουθενά στο ελληνικό δημόσιο όταν ένας υπάλληλος αποκτήσει περισσότερα προσόντα από αυτά που θέλει η προκήρυξή της θέσης του δεν μένει στάσιμος. Μόνο τα μέλη ΕΔΙΠ έχουν αυτό το θλιβερό προνόμιο.

    Στη διαβούλευση εδώ τα σχόλια μελών ΔΕΠ που βρέθηκαν πίσω από το πληκτρολόγιο ήταν με μίσος και απέχθεια, παρά με κάποιο επιχείρημα. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν τα ίδια αυτά μέλη ΔΕΠ θα έχουν λόγο και ψήφο στην εξέλιξη μελών ΕΔΙΠ ανά την Ελλάδα.
    Ανοιχτές διαδικασίες τι εννοούμε άραγε; Εννοούμε να προκηρύξουμε τη θέση μας, αλλά με ποιο γνωστικό αντικείμενο; Κάποιο γενικό ή αυτό που «θεραπεύουμε» τόσα χρόνια;
    Αν είναι αυτό που «θεραπεύουμε» δεν είναι ανοικτή η προκήρυξη! Θα είναι φωτογραφική όπως όλες των μελών ΔΕΠ. Οπότε δεν θα είναι ανοικτή εξ ορισμού.

    Η μόνη λύση είναι να γίνει με ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ ΕΔΙΠ. Αυτό όπως θέλετε ονομάστε το. Ανοικτό ή κλειστό, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΟΒΑΡΗ ΛΥΣΗ.

  • 28 Απριλίου 2020, 19:15 | Ν.Μ. Δρ. ΕΔΙΠ

    @Antonios T και @Α. Σαμαράς

    Να μην σας εκπλήσσει η συμπεριφορά της ΠΟΣΕΕΔΙΠ. Στο συνδικαλιστικό αυτό όργανο εκτός από αριστεριστές και παλαιότερα μέλη ΕΔΙΠ συμμετέχουν πλέον και διδάκτορες προσοντούχοι ΕΔΙΠ και οι οποίοι μάλιστα αγωνίζονται για την εξέλιξη των Δρ. ΕΔΙΠ. Όμως ύστερα από τις επανειλημμένες προσπάθειες τους για διάλογο με την Υπουργό η οποία τους έκλεισε την πόρτα και ύστερα από τα κατάπτυστα άρθρα 62, 91 και 92 που αποτελούν ηχηρό χαστούκι εναντίον του κλάδου, ποια θεωρείτε ότι έπρεπε να είναι η αντίδραση της ΠΟΣΕΕΔΙΠ? Πολιτική αντίδραση του «καναπέ»? Εσείς αλήθεια συμμετείχατε ποτέ στη σύσταση αυτού του οργάνου ή κάνετε πολιτική του «καναπέ»!
    Κι επειδή μάλλον θα πρέπει να ενημερωθείτε και για την πρόσφατη ιστορία για το πως εντάχθηκαν στη βαθμίδα του λέκτορα και χωρίς κρίση πολλοί από τους πολέμιους της εξέλιξης μας σημερινά ΔΕΠ, ψάξτε για την «ΑΠΕΡΓΙΑ των 100 ημερών» πριν από τον Νόμο 1268/82. Και σας διαβεβαιώνω ότι σε εκείνες τις κινητοποιήσεις δεν συμμετείχαν μόνο αριστεριστές αλλά ισα ίσα που ενώθηκαν όλοι και ο αγώνας ήταν ενιαίος, για αυτό φυσικά και τα κατάφεραν.
    Δηλαδή, σε περίπτωση που το Υπουργείο συνεχίζει να μας απαξιώνει, δεν θα συμμετέχετε σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ της ΠΟΣΕΕΔΙΠ? Η σκέψη θα είναι τότε πως θα την διασπάσετε για να διευκολύνετε το Υπουργείο στην εφαρμογή αντιδημοκρατικών πολιτικών? Τότε θα πρέπει να προσέξετε η επιθυμία σας να πετάξετε την ΠΟΣΕΕΔΙΠ στο καλάθι των αχρήστων, μη γυρισει μπούμερανγκ και σε αυτό το καλάθι βρεθούμε όλοι οι ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ προσοντούχοι ΕΔΙΠ!!!!
    Εντάξει, είμαστε επιστήμονες αλλά όταν διαπραγματευόμαστε με πολιτικούς θα πρέπει να σκεφτόμαστε κι εμείς ΠΟΛΙΤΙΚΑ!!

  • 28 Απριλίου 2020, 17:46 | Antonios T

    Μετά τον ύπνο του δικαίου, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ θυμήθηκε να βγάλει ανακοίνωση. Πρέπει κάποιος να καταγγείλει την ΠΟΣΕΕΔΙΠ για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των σοβαρών και προσοντούχων ΕΔΙΠ. Δεν είναι δυνατόν μετά από αδράνεια ετών, ξαφνικά να θυμάται η ομοσπονδία το αριστερίστικό της προφιλ. Ουσιαστικά φαίνεται ότι δρά εναντιον της εξέλιξης των ΕΔΙΠ μη έχοντας καμία ρεαλιστική πρόταση. Η καταγγελίες και οι φαυλότητες είναι χαρακτηριστικό της αριστεράς, η οποία φοβούμενη την εξέλιξη των ΕΔΙΠ και τα οφέλη που θα συνεπάγεται αυτή για την κυβέρνηση, ουσιαστικά θέτει εαυτόν απέναντι, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια σε βάρος καταξιωμένων επιστημόνων που περιμένουν μια ευκαιρία να εξελιχθούν. Είναι αυτονόητο ότι η ΠΟΣΕΕΔΙΠ ασκει πολιτική υπέρ της αξ. αντιπολίτευσης προκειμένου να έχει ομήρους χιλιάδες συναδέλφους.
    Εξέλιξη των ΕΔΙΠ τώρα με ανοιχτές διαδικασίες και στείλτε την ΠΟΣΕΕΔΙΠ στον κάλαθο των αχρήστων. Υπάρχουν άξιοι επιστήμονες να φτιάξουν ένα καινούριο φορέα, με φρέσκα μυαλά και κυρίως σε επαφή με την πραγματικότητα.

  • 28 Απριλίου 2020, 17:32 | Αν, Καθηγητης ΑΕΙ

    Κυριάκο, να δώσεις εντολή να δοθούν εργαστηριακά επιδόματα ιδιας κλίμακας στους ΔΕΠ,ΕΕΠ,ΕΔΙΠ των ΑΕΙ!

    Επισυνάπτω ΦΕΚ για τα κλινικά επιδόματα που δόθηκαν στους ΔΕΠ,ΕΕΠ,ΕΔΙΠ του ΕΣΥ. Βλεπε εδω.

    https://www.ispatras.gr/wp-content/uploads/2019/05/%CE%A6%CE%95%CE%9A-1786_21-5-2019-%CF%84%CE%92-%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%8D%CF%88%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CE%94%CE%95%CE%A0-%CE%95%CE%95%CE%A0-%CE%95%CE%94%CE%99%CE%A0-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82.pdf

  • 28 Απριλίου 2020, 16:32 | Α. Σαμαράς

    Πάντως συνάδελφοι, η ανακοίνωση της ΠΟΣΕΕΔΙΠ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κομμουνιστικό Μανιφέστο. Η ανακοίνωση αυτή δεν εκφράζει παρά μια μικρή μερίδα των παλαιών κυρίως ΕΔΙΠ. Δεν έχει καμία σχέση με τους νέους ΕΔΙΠ με διδακτορικό όλο αυτό. Μεγάλη μερίδα των ΕΔΙΠ ειδικά στην Αθήνα προτείνουν εδώ και τώρα αποχώρηση από την ΠΟΣΕΕΔΙΠ και δημιουργία ενός νέου φορέα. Ντροπή για το συνδικαλιστικό όργανο των ΕΔΙΠ. Με κομμουνιστικά μανιφέστα τύπου Βόρειας Κορέας δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς στον κόσμο σήμερα. Θα είναι μονίμως στην αντιπολίτευση μην έχοντας κάτι σοβαρό να προτείνει.
    Εξέλιξη των ΕΔΙΠ τωρα με ανοιχτές διαδικασίες μόνο.

  • 28 Απριλίου 2020, 14:41 | Δρ ΕΔΙΠ

    Εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ με διάταξη στο νομοσχέδιο αυτό! Τελείωσε η κοροϊδία. Δεν υπάρχει καμια ανοχή και αντοχή από τους Δρ ΕΔΙΠ.

  • 28 Απριλίου 2020, 14:09 | Αναστάσιος

    το θέμα της εξέλιξης είναι ευαίσθητο.

    Θα πρέπει να σκεφτόμαστε απλά και ορθολογικά, σε όλες τις περιπτώσεις.

    Όταν μια επιχείρηση, ένας οργανισμός, κτλ κτλ προκηρύσσει μια συγκεκριμένη θέση έχει με βάσει το οργανόγραμμα μια συγκεκριμένη ανάγκη. Σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης, παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων τότε υπάρχει γενικότερα η δυνατότητα εσωτερικής εξέλιξης ή προκήρυξης της θέσης. Σε άλλη περίπτωση δεν γεννούνται θέσεις επειδή κάποιος έχει εξελιχθεί.

    Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη έναν συγκεκριμένο αριθμό ΔΕΠ, έναν συγκεκριμένο αριθμό ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ/ΕΕΠ, ένα συγκεκριμένο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων. Προφανώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο αριθμός αυτός δεν καλύπτεται αυτή την στιγμή και βρισκόμαστε πολύ χαμηλά σε σχετικούς δείκτες σε σχέση με άλλες χώρες. Άρα υπήρχε και υπάρχει χώρος εφόσον συγκεκριμένα ιδρύματα το θέλουν να προκηρύξουν θέσεις ΔΕΠ (με ανοικτές διαδικασίες όπως γίνεται για τις εξελίξεις των ΔΕΠ) όπου θα μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα και ΕΔΙΠ, πάντα με βάσει τις ανάγκες του κάθε ακαδημαϊκού τμήματος.

    Δεν αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα είμαι ΕΔΙΠ, έχω διδακτορικό σε ένα αντικείμενο, κάντε με ΔΕΠ σε αυτό το αντικείμενο με κλειστή διαδικασία. Αυτό το επιχείρημα μόνο κάνει κακό στο όποιο αίτημα των ΕΔΙΠ.

  • 28 Απριλίου 2020, 13:04 | Ηλίας Καραγεώργος ΔΥ

    Απαράδεκτη διάταξη. Να αποσυρθεί τώρα. Η κ. Κεραμεως πρέπει να απολογηθεί για τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της μέσα στα πανεπιστήμια.

  • 28 Απριλίου 2020, 13:00 | Μαρια Σακελαριου Ιατρος

    Τα πανεπιστήμια χρειάζονται δημοκρατία και όχι αυταρχισμό και ολιγοκρατια. Η διάταξη αυτή κρύβει από πίσω ολοκληρωτισμό και πρέπει να αποσυρθεί.

  • 28 Απριλίου 2020, 12:55 | Ε.Μ.

    Η διάταξη αυτή είναι απαράδεκτη ως αντιδημοκρατική και θα πρέπει να την πάρει πίσω το υπουργειο. Είναι απογοητευτική και ανεπαρκης η ηγεσία του υπουργείου παιδειας. κ.Πρωθυπουργέ η εικόνα της κυβέρνησης αμαυρώνεται με αυτους που έχετε τοποθετήσει ως υπουργους στο υπουργειο παιδειας. Στον ανασχηματισμό οταν τον κάνετε έχετε στελέχη για να τα αξιοποιήσετε στο υπουργειο παιδειας.

  • 28 Απριλίου 2020, 12:50 | Sotiris Gayialis

    Το Υπουργείο θα πρέπει να δει σοβαρά το θέμα του προσωπικού των ΑΕΙ. Υπάρχει μια εμμονή για απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού του που κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμεραγκ.

    Πέρα από το μισθολογικό κομμάτι όπου οι διδάκτορες διδάσκοντες μέλη ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων αμείβονται χαμηλότερα από τους διοικητικούς υπαλλήλους ίδιων προσόντων, που δεν είναι ίσως της παρούσης, υπάρχει γενικότερη απαξίωση με χαρακτηριστική πλέον στο νομοσχέδιο την εξαίρεση των ενεργών μελών των ιδρυμάτων σε εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές διαδικασίες από τα εκλεκτορικά σώματα.

    Τα μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικά και πλούσιο βιογραφικό σε έρευνα και δημοσιεύσεις αξιοποιούνται πλήρως σε αμφιθέατρα, εργαστήρια, σε μεταπτυχιακά μαθήματα, ερευνητικά έργα, διπλωματικές εργασίες, διοικητικές δραστηριότητες των Σχολών κλπ χωρίς καμία όμως αναγνώριση του έργου τους. Είναι ο κλάδος που τραβάει το κουπί στη γαλέρα, βγάζει το φίδι από την τρύπα, και άλλα ωραία που ακούμε κατά καιρούς εντός των Ιδρυμάτων. Επίσης, τα μέλη ΕΔΙΠ στήριξαν την περίοδο της πανδημίας τα εξ αποστάσεως μαθήματα με φιλότιμο και ευαισθησία προς τους φοιτητές των Πανεπιστημίων μας. Επιπλέον, η προσφορά τους όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια της απουσίας προσλήψεων ΔΕΠ ήταν αυτή που κράτησε τα ιδρύματα και συνεισέφερε στην απαιτούμενη ποιότητα των σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, την οποία συνεχίζει να προφέρει.

    Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα σε αυτό το αξιόλογο προσωπικό να εξελιχθεί. Δεν ζητείται να τους χαριστεί τίποτα. Υπάρχουν ΕΔΙΠ με ιδιαίτερα αυξημένα προσόντα και δείκτες αξιολόγησης του έργου τους υψηλότερους από πολλά μέλη ΔΕΠ αντίστοιχων γνωστικών αντικειμένων. Θα πρέπει λοιπόν το Υπουργείο να αναβαθμίσει το προσωπικό αυτό, όχι οριζόντια και χωρίς κρίση. Με κρίση και αξιολόγηση του βιογραφικού τους να τους εντάξει σε θέσεις Λέκτορα που θα τους δώσει πλέον την δυνατότητα εξέλιξης (όσοι το αξίζουν) με βάση τις διαδικασίες που ισχύουν. Γιατί όχι να τολμήσει και την θέση του Επίκουρου Καθηγητή αν υπάρχουν τα προσόντα ή με βάση αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν. Δώστε την ευκαιρία σε άξιους ανθρώπους να λάβουν το κίνητρο για τη δικιά τους αυτοβελτίωση και συνακόλουθα για τη βελτίωση του επιπέδου των Πανεπιστημίων μας. Βασικές αρχές του Μάνατζμεντ αγνοούνται μάλλον εκεί στην Κυβέρνηση που υποτίθεται ότι έχει φέρει το σύγχρονο τρόπο διοίκηση και ότι υποστηρίζει την αριστεία και την ανάδειξη των ικανών.

    Σταματήστε την υποκρισία του όποιος ΕΔΙΠ αξίζει, να βάλει υποψηφιότητα στο ΑΠΕΛΛΑ. Οι θέσεις στο ΑΠΕΛΛΑ είναι δοσμένες στην πλειοψηφία τους πριν προκηρυχθούν. Τι υποκρισία να μην το αναγνωρίζετε αυτό… Μην κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας. Επίσης, σκεφτείτε ότι πολλά Πανεπιστήμια σαμποτάρουν την συμμετοχή των ΕΔΙΠ σε υποψηφιότητες καθηγητών. Αφού τους έχουν ήδη και προσφέρουν… γιατί να τους εκλέξουν;

    Δυστυχώς μια θλιβερή ιστορία που έχει εγκλωβίσει 100άδες άξιους επιστήμονες χωρίς το Υπουργείο να θέλει να δει και να λύσει το πρόβλημα. Επιτέλους ας ασχοληθεί κάποιος.

  • 28 Απριλίου 2020, 12:47 | Παναγιώτης Σ. Μέλος ΔΕΠ

    Η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί ως αντιδημοκρατική. Αν και είμαι ΔΕΠ δεν πιστεύω ότι ανήκει το πανεπιστήμιο μόνο στους ΔΕΠ αλλα και στους ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικούς. Επισης γιατί να μην δοθεί το δικαίωμα της εξέλιξης στους Δρ ΕΔΙΠ που έχουν πολύ καλά βιογραφικά; Ποιον ενοχλεί η εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ από την παρουσα κυβέρνηση;

  • 28 Απριλίου 2020, 11:52 | ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΟΝΑ

    Είναι αδιανόητο να αποκλείονται από την ψηφοφορία οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές.Παν/μια χωρίς φοιτητές δεν νοούνται και χωρίς διοικητικό προσωπικό το οποίο αποτελεί την ραχοκοκαλιά των Παν/μίων.
    Είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα τους η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία για την εκλογή των Πρυτανικών Αρχών.
    Πού είναι η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη που πρεσβεύετε;;;;;
    Θεωρώ ότι όλοι εργάζονται και προσφέρουν στα Παν/μια και θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν/εκλέγουν αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για τις πάσης φύσεως ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες του!πως θα παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
    Εκτός και αν θέλετε που μάλλον θέλετε να τα περνάτε όλα κάτω από το χαλί χωρίς να παίρνει μυρωδιά κανείς.έλεγχος μηδέν με ότι συνεπάγεται αυτό.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:43 | ardim

    Το να εξαιρούνται από το εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή Πρύτανη οι κατηγορίες των Διοικητικών Υπαλλήλων, των ΕΔΙΠ, των ΕΤΕΠ κλπ, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Ποιός είναι ο λόγος που δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ ? η ερώτηση είναι ρητορική. Ξέρουμε την απάντηση.
    Προσέξτε μην πάθετε κάτι από την πολύ δημοκρατία.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:38 | ArisBa

    Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση δικαίωμα εκλογής έχουν μόνο οι Αναπληρωτές και οι Καθηγητές. Σύμφωνα με τη λογική του νέου νομοσχεδίου, κανονικά μόνο αυτοί θα έπρεπε να ψηφίζουν για την εκλογή Πρυτανικών Αρχών. Θεωρώ ότι η διάταξη είναι οπισθοδρομική. Εάν στόχος της είναι η «ρύθμιση¨κάποιας «δυσλειτουργίας» μήπως θα έπρεπε να μας την αναλύσουν;

  • 28 Απριλίου 2020, 08:57 | Δρ ΕΔΙΠ

    Η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών διδακτικού προσωπικού από την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των Πρυτανικών αρχών είναι απλώς απαράδεκτη και αντιδημοκρατική.

    Σε συνθήκες συρρίκνωσης επιχειρείται επέκταση του διδακτικού έργου των ΑΕΙ χωρίς διδακτικό προσωπικό. Τα μέλη ΕΔΙΠ που έχουν ήδη εδώ και αρκετά χρόνια αυτοδύναμο διδακτικό έργο στα Τμήματα που υπηρετούν θα πρέπει άμεσα να εξελιχθούν (με κρίση από εκλεκτορικό σώμα μελών ΔΕΠ όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία και όχι φυσικά με κάποια μορφή ένταξης) για τη βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπων με σημαντικό βιογραφικό (διδακτορική διατριβή, δεκάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά / συνέδρια, διδακτική εμπειρία) στη μη καθηγητική βαθμίδα του λέκτορα.

    Και ένα σχόλια για όλους αυτούς του γνώστες του εξωτερικού, εκεί ψηφίζει το σύνολο των μελών του διδακτικού προσωπικού και όχι τμήμα του προσωπικού.

  • 28 Απριλίου 2020, 08:44 | Χρήστος Κ.

    Να αποσυρθεί αυτή η αντιδημοκρατική διάταξη και να δοθεί η δυνατότητα της εξέλιξης στους Δρ ΕΔΙΠ. Αυτο λέγεται δημοκρατία.

  • 28 Απριλίου 2020, 08:31 | Ένας πολιτης με διδακτορικο

    Ενημερώθηκα από διαφορα site για τους Δρ ΕΔΙΠ με αφορμή όσα γράφονται για το θέμα. Οι άνθρωποι αυτοί διαβάζω επιστολες τους ειναι πραγματικά αδικημένοι σε σχέση με τους λεκτορες εφαρμογών των ΤΕΙ. Έχουν κάνει μεγάλο αγώνα 3 χρονια για να εισακουστούν. Τους αξίζει πιστεύω μια ευκαιρία να αξιολογηθούν για τα προσόντα τους και γιατί όχι να μην εξελιχθούν μέσα στα πανεπιστήμια αν το αξίζουν;

  • 28 Απριλίου 2020, 08:16 | Αποστολία Κωστουρου Εκπαιδευτικος

    Πιστεύω ότι σε μια δημοκρατία δεν αφαιρείς το δικαίωμα του εκλέγειν αιρετών οργάνων διοικησης σε καμια περίπτωση. Η διάταξη αυτή πρέπει να αποσυρθεί ως αντιδημοκρατική.

  • 28 Απριλίου 2020, 07:57 | Edip ph.d

    Δώστε τώρα το δικαίωμα της εξέλιξης στους ΕΔΙΠ. Είμαστε σε δημοκρατία και είναι δημοκρατικό δικαίωμα για καθε άνθρωπο να εξελίσσεται σύμφωνα με τα προσόντα του.

  • 28 Απριλίου 2020, 07:50 | Ελ. Μαρ.ΔΕΠ

    Τα πανεπιστήμια έχουν τους ΕΔΙΠ που είναι λιμνάζον προσωπικό με πολλά προσόντα για να εξελιχθούν. Τους χρειαζόμαστε με τοσες αναγκες που έχουμε τα τμήματα και πρέπει να τους επιτραπει με σχετική διάταξη στο παρόν νομοσχέδιο να εξελιχθούν με οποια διαδικασία θεσμοθετήσει το υπουργειο παιδειας.

  • 28 Απριλίου 2020, 01:47 | ΑΤ

    Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Όσοι αναπτύσσετε επιχειρηματολογία για το πόσο δημοκρατική ή αντιδημοκρατική είναι η εν λόγο διάταξη (σημ. τέλειο θέμα για φιλοσοφικό στοχασμό) είστε ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
    Όσοι προβάλετε τα προσωπικά σας υπερπροσόντα για να αποδείξετε ότι ο κλάδος στον οποίο ανήκετε είναι αδικημένος, συγκρίνεστε με τα ΔΕΠ ή βάλλετε εναντίον των ΔΕΠ είστε ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
    Όσοι ζητάτε εξέλιξη με ανοιχτές ή κλειστές διαδικασίες (σημ. και οι ανοιχτές είναι σαν κλειστές διότι έχετε μονιμότητα και δεν θα απολυθείτε εάν δεν εκλεγείτε) είστε ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
    Όσοι ζητάτε να υπάρξει δίκαιη λύση (ουτοπία) στα προβλήματα που δημιούργησε η σαλαμοποίηση ΑΕΙ-ΤΕΙ της προηγούμενης κυβέρνησης είστε ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
    Όσοι τέλος πιστεύετε ότι το Υπουργείο θα αποσύρει την διάταξη η οποία είναι επιθυμία της συντριπτικής μερίδας των μελών ΔΕΠ είστε ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (έχετε ακούσει για τον νόμο του δυνατού φαντάζομαι).

    ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ;
    Τα τελευταία χρόνια τα ΔΕΠ δέχονται αφόρητες πιέσεις (σε επίπεδο ατομικό, Πρυτανικών αρχών και Υπουργείου) από τις εκατοντάδες των Δρ. ΕΔΙΠ (που έγιναν ΕΔΙΠ από ΙΔΑΧ χωρίς κρίση) ώστε να επιτρέψουν την μαζική είσοδο των τελευταίων στον κλάδο των ΔΕΠ.

    Αυτό το αίτημα που τα ΕΔΙΠ επίμονα και με κάθε ευκαιρία επιδιώκουν άλλοτε με θεμιτό και άλλοτε αθέμιτο τρόπο (πχ. πρόεδρος συλλόγου ΕΔΙΠ ζητά από υποψήφιο(ους) για την θέση Πρύτανη σε μεγάλο ΑΕΙ να δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα στηρίξει την εξέλιξη των ΕΔΙΠ αλλιώς «θα τον μαυρίσουμε») έπρεπε κάπως και κάποτε να παύσει διότι, εάν υλοποιούνταν, σε πολλά Τμήματα τα ΔΕΠ θα γίνουν μειοψηφία και θα απωλέσουν τα προνόμιά τους (οικονομικά κυρίως).
    Στο άμεσο μέλλον δε, όταν πολλά πρώην ΤΕΙ, νυν ΑΕΙ αλλά επιπέδου ΚΕΚ θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω έλλειψης φοιτητών, και οι συνάδελφοι θα πρέπει να μεταταχθούν, θα υπάρξει αναγκαστική εισροή μελών ΔΕΠ/ΕΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ σε μεγάλα ΑΕΙ.

    Η διάταξη αυτή λοιπόν είναι ένα δυνατό “χαστούκι” στους Δρ. ΕΔΙΠ και ένα συμβολικό κλείσιμο της «πόρτας» σε όλους όσους επιβουλεύονται την ιδιότητα ΔΕΠ. Οι ΕΕΠ, οι ΕΤΕΠ και οι Διοικητικοί είναι απλά η παράπλευρη απώλεια της «αντιδημοκρατικής» διάταξης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την παντελή απουσία αιτιολόγησης στην αιτιολογική έκθεσή της.
    Ελπίζω να μην ακολουθήσουν και άλλα «χαστούκια» προς το λεγόμενο «λοιπό προσωπικό», όπως ο αποκλεισμός από όργανα διοίκησης των ΑΕΙ (Σύγκλητος, Συνελεύσεις Τμημάτων, ΜΟΔΙΠ κτλ.) διότι τότε θα μιλάμε για ξεκάθαρη αντιδημοκρατική και ελιτίστικη συμπεριφορά.

    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:
    1. Να δώσει την δυνατότητα στα μέλη Δρ. ΕΕΠ/ΕΔΙΠ να εξελίσσονται σε βαθμίδα μη μόνιμου επίκουρου στο γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύουν με ανοιχτές διαδικασίες.
    2. Να αυξήσει ενδεχομένως το επίδομα διδακτορικού στους Δρ. ΕΔΙΠ για να άρει την τυχόν μισθολογική αδικία έναντι των Λεκτόρων Εφαρμογών και των ΕΕΠ.
    3. Το σώμα εκλεκτόρων να αποτελείται αποκλειστικά από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, καθώς και των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:09 | ΔΕΠ Αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ

    Επειδή πολλά γράφονται στο άρθρο 62 που δεν αφορούν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν αλλα επι της ουσίας την εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ φαίνεται και το μεγάλο πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρονια. Πρέπει να ψηφιστεί στο νομοσχέδιο αυτό μια διάταξη για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ με ανοικτη διαδικασία.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:03 | Πρώην Αναπληρωτής πρύτανη, Τακτικός καθηγητης

    Λακωνικά και ξεκάθαρα: Είμαι σύμφωνος με την εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ με ανοικτη διαδικασία. Οτιδηποτε άλλο είναι στρέβλωση.

  • 27 Απριλίου 2020, 21:15 | Νταϊάνα

    Σωστες αλλαγές και εξωτερικό ουσιαστικά μόνο ΔΕΠ ψηφίζουν. Επίσης υπάρχει άλλη χώρα ΕΕ η βόρεια Αμερική που να παίρνει «απόσπαση» δάσκαλος από αθμια ?! που κάποτε έκανε διδακτορικο, πληρωμένο κιόλας , γινεται ΕΔΙΠ?!?! Και μετά θέλει να γίνει Κ ΔΕΠ ??!

  • 27 Απριλίου 2020, 18:44 | Ε.Κ. Δρ ΕΔΙΠ

    Δυνατότητα εξέλιξης στους Δρ ΕΔΙΠ με τροπολογία τώρα. Τέρμα τα ψέμματα από το 2015: Θυμωσαμε, τρέξαμε, μιλήσαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, απογοητεύτηκαμε, κουραστήκαμε πια.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:29 | Δ.Μ. Καθηγητής Πανεπιστημιου στην Αγγλία

    Έχω παρακολουθήσει το θέμα των ΕΔΙΠ στην Ελλάδα. Έχουν δίκιο να είναι θυμωμένοι. Τους έχουν υποτιμήσει σε σχέση με τους λεκτορες εφαρμογών. Τώρα τους υποτιμούν περαιτέρω με την αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν των διοικητικών οργάνων των πανεπιστημίων. Το υπουργειο παιδειας πιστεύω ότι θα πρέπει να τους αφήσει το δικαίωμα με νομο να εξελιχθούν μέσα από ανοικτές διαδικασίες.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:22 | Θανάσης Ι. Επίκουρος καθηγητής

    Ναι στην εξέλιξη των ΕΔΙΠ με ανοικτη διαδικασία με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο αυτό. Είναι δίκαιο και δημοκρατικό.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:18 | Γ.Κ. Δρ ΕΔΙΠ ΑΕΙ

    Έχω απογοητευτεί με όσα συμβαίνουν με εμας τους Δρ ΕΔΙΠ από το 2017. Είμαστε οι αδικημένοι των συγχωνεύσεων και μας προορίζουν για νέα σφαγή. Είμαστε επιστημονες με δυνατά βιογραφικά και πολύχρονο αυτοδύναμο διδακτικό έργο στα πανεπιστήμια. Δώστε μας το δικαίωμα της εξέλιξης τώρα και μην διανοηθείτε να μας υποτιμήσετε άλλο με οσα ακούγονται για βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό έργο κλπ

  • 27 Απριλίου 2020, 17:59 | Βάιος Οικονομου, Αθηναίος πολιτης

    Όσα σχόλια διαβάζω στο άρθρο 62 είναι πολύ αποκαλυπτικά. Οποιος δεν είναι στο μαντρί τον τρώει ο λύκος. Καταληγω στο εξης ως συμπέρασμα: Δώστε την εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ.

  • 27 Απριλίου 2020, 17:39 | Δρ Μανώλης Δήμος

    Να δοθεί η δυνατότητα της εξέλιξης στους Δρ ΕΔΙΠ ειδικά μετά την συγχώνευση των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια και την βαθμιδα του λεκτορα εφαρμογών που κάποιοι από αυτους δεν έχουν κάνει ούτε διδακτορικο και είναι ιεραρχικά σε ανώτερη θέση από τους Δρ ΕΔΙΠ. Ντροπή.

  • 27 Απριλίου 2020, 17:32 | Γιώργος Λ. Μέλος ΔΕΠ

    Σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα των ΕΔΙΠ. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα της εξέλιξης με ανοικτη διαδικασία στους Δρ ΕΔΙΠ. Είναι απλό το θέμα στην επίλυση του και να ηρεμήσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά το 2017 με την συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ και τους λεκτορες εφαρμογών. Είναι μια άνιση κατάσταση και πρέπει να διορθωθεί από την παρουσα κυβέρνηση.

  • 27 Απριλίου 2020, 17:30 | Μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ

    Είμαι μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ και ο λόγος που παρεμβαίνω είναι η επιθυμία μου να συγχαρώ τον Athanasios TSIRIKAS που τόλμησε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ σχετικά με τους Δρ. ΕΔΙΠ. Η προσωπική μου πολυετής εμπειρία, μου επιτρέπει να τον διαβεβαιώσω, ότι η περίπτωση του δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα, δυστυχώς αυτά πράγματι συμβαίνουν.
    Γι’ αυτούς που προκαλούν τους Δρ. ΕΔΙΠ να θέσουν υποψηφιότητα σε θέσεις με «ΑΝΟΙΧΤΗ» διαδικασία, τους απαντώ ότι η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Όλοι γνωρίζουμε ότι όποιος Δρ. ΕΔΙΠ το ΤΟΛΜΗΣΕ οδηγήθηκε στην πυρά. Αυτοί που είχαν θετική αντιμετώπιση μετριούνται πανελλαδικά στα δάκτυλα του ενός χεριού. Όποιος διαθέτει διαφορετικά στοιχεία, τους παρακαλώ να τα καταθέσουν.
    Προσωπικά πιστεύω ότι η αρνητική θέση κάποιων συναδέλφων μου, οφείλεται στο γεγονός, ότι θεωρούν πως η ενδεχόμενη εξέλιξη των Δρ. ΕΔΙΠ θα περιορίσει τον αριθμό των νέων θέσεων στα ΑΕΙ και συνεπώς θα περιορίσει και τις δικές τους δυνατότητες να προκηρύσσουν θέσεις για δικούς τους ανθρώπους, τους οποίους στη συνέχεια θα έχουν συμμάχους στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Μήπως είναι κοινό μυστικό ότι η πλειονότητα των νέων θέσεων, όταν προκηρύσσονται έχουν ονοματεπώνυμο; Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι οι Δρ. ΕΔΙΠ δεν έχουν απολύτως καμία δυνατότητα εξέλιξης με το υπάρχον καθεστώς, της ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ και της ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ορισμένων μελών ΔΕΠ. Η ανοχή του Υπουργείου σε τέτοια θέματα τα τελευταία χρόνια τους επέτρεψε να πιστεύουν ότι έχουν ΑΣΥΛΙΑ.
    Για όσους αναφέρονται στο τι συμβαίνει στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια θα ήθελα να τους ρωτήσω. Πώς πρέπει να απαντούν οι Δρ. ΕΔΙΠ σε συναντήσεις με Ευρωπαίους συναδέλφους όταν τους ρωτούν τι θέση έχουν στο Πανεπιστήμιο; Και το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, διότι πολλοί Δρ. ΕΔΙΠ είναι επιστημονικά υπεύθυνοι ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια η κατώτερη βαθμίδα του διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού είναι του Λέκτορα.
    Επίσης, θλίβομαι για ορισμένους συναδέλφους ΔΕΠ που με κροκοδείλια δάκρυα αναφέρονται στο brain drain όταν την ίδια στιγμή εξοντώνουν διδάκτορες ΕΔΙΠ με βιογραφικά ανώτερα και από τα δικά τους και τους οδηγούν στο εξωτερικό. Η περίπτωση του Athanasios TSIRIKAS δεν είναι η μοναδική. Και δυστυχώς την ίδια στιγμή τολμούν και ζητούν την περαιτέρω παραμονή τους στις καρέκλες τους.
    Κυρία Υπουργέ, με τη διαβούλευση αυτή σας δίνετε πλέον η δυνατότητα της ενημέρωσης. Μέχρι τώρα, αρνηθήκατε τον διάλογο με την ΠΟΣΕΕΔΙΠ και περιοριστήκατε στην αποδοχή των απόψεων μερίδας μελών ΔΕΠ που συντεχνιακά φερόμενοι σας παραπληροφορούν. Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου πρέπει να ανοίξετε διάλογο, διαφορετικά λυπάμαι το νομοσχέδιο δεν θα στεφθεί με καμιά επιτυχία.

  • 27 Απριλίου 2020, 17:27 | Πρώην Πρύτανης ΑΕΙ

    Έχω υπηρετήσει ως Πρύτανης και μια θητεία ως Αντιπρύτανης σε ΑΕΙ. Είμαι υπέρ της εξέλιξης των ΕΔΙΠ στα πανεπιστήμια με προϋποθέσεις. Θα πρέπει να υπάρξει μια ανοικτη, διαφανής διαδικασία που θα προκρίνει τους άριστους ΕΔΙΠ με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια. Ναι υπάρχουν άριστοι ΕΔΙΠ που ήταν στο πανεπιστήμιο μου και είχαν αξιοζήλευτο έργο και προσφορά. Πιστεύω ότι μόνο οφέλη θα προκύψουν από την εξέλιξη των άριστων ΕΔΙΠ.

  • 27 Απριλίου 2020, 17:18 | Φανης Σ. Επίκουρος καθηγητής

    κ. Κεραμεως μας εκπληξατε αρνητικά με το έλλειμα δημοκρατίας που σας διακατέχει. Μας πήγατε νοερά την σκέψη μας εκεί πίσω στο 2011 στον νομο της υπουργού των φωτοτυπιών. Παρακαλώ να ανακαλέσετε αμεσως το άρθρο 62 γιατί εκτίθεστε ανεπανόρθωτα. Η Δημοκρατία θα νικήσει.

  • 27 Απριλίου 2020, 16:26 | Γιώργος μέλος ΔΕΠ περιφερειακού ΑΕΙ

    Για να σταματήσει αυτό το θέμα που έχει γίνει ένα πρόβλημα από το 2017 μέσα στα πανεπιστήμια: Εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ με ανοικτη διαδικασία. Είναι μια σωστή λύση που θα βοηθήσει τόσο τα πανεπιστήμια αλλα και τους ΕΔΙΠ να συνεχίσουν το έργο τους και την προσφορά τους. Να τελειώνουμε με αυτό το θέμα στο παρόν νομοσχέδιο γιατί υπάρχουν και αλλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Συνεπως ΝΑΙ στην εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ τώρα.

  • 27 Απριλίου 2020, 13:48 | Athanasios TSIRIKAS

    Για να κλείσουμε το θέμα εκλογών των ΔΕΠ, απαντώντας σε ανώνυμα, κακεντρεχή σχόλια συναδέλφων οι οποίοι είτε ντρέπονται να μας χαρίσουν το ονοματάκι τους, είτε δεν αισθάνονται ασφάλεια για αυτά τα οποία πιστεύουν, να πω ότι ΟΛΕΣ οι εκλογές μελών ΔΕΠ είναι στημένες. Χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες για να γελάμε όταν τα βλέπουμε από απόσταση.
    Χαρακτηριστικά, να απαντήσω ότι σε πολλές τέθηκα εκτός γνωστικού αντικειμένου, δικαιολογημένα, σε άλλες πάλι τέθηκα εκτός γνωστικού αντικειμένου παράνομα και έκανα ενστάσεις τις οποίες δεν απάντησε το υπουργείο ποτέ, αλλά ούτε ασχολήθηκε το εκλεκτορικό, σε άλλες θέσεις απειλήθηκα να αποσυρθώ από τη διαδικασία με θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, σε άλλες πάλι εκλογές, τέθηκα εκτός εγώ και άλλοι 9 από τους 12 υποψηφίους διότι δεν είχαμε αντίγραφο ταυτότητας αναρτημένο στα δικαιολογητικά μας την ώρα που για ανοίξει στο ΑΠΕΛΛΑ λογαριασμός χρειάζεται αντίγραφο ταυτότητας, σε άλλες εκλογές πάλι με πλησίασε μέλος της τριμελούς και με απείλησε να αποσυρθώ διότι βρήκε ένα στατιστικό σφάλμα σε μια από τις δημοσιεύσεις μου, μου έβγαλε λευκό χαρτί να υπογράψω την απόσυρση και σε περίπτωση που δεν το έκανα θα έκανε μια εισηγητική η οποία θα με «έκαιγε και δεν θα έβλεπα ποτέ θέση στην Ελλάδα»… κλπ κλπ… θα μπορούσα να γράφω ώρες και να γελάω ταυτόχρονα με την ελαφρότητα ορισμένων και την κατάντια της πανεπιστημιακής εξουσίας.
    Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, τα εκλεκτορικά προχωρούσαν σε εκλογή μόνο αυτών που ήθελα. Ο ρόλος τους ήταν να εκλέξουν αυτό το άτομο που θέλουν αλλά και να βγάλουν όλους τους άλλους ακατάλληλους. Έτσι, ελέχτηκαν κοριτσάκια 28 χρονών με 5 δημοσιεύσεις, ανύπαρκτο διδακτικό έργο, μόνο με κάποια ερευνητικά για τα οποία δεν είχαν την παραμικρή ιδέα περί τίνος επρόκειτο, και επίσης χωρίς να έχει περάσει τριετία από την κτήση του διδακτορικού. Έτσι εκλέχτηκαν παλικάρια στη Δυτική Μακεδονίας (απαντώντας για το εάν κάνω αίτηση εκτός του κέντρου) τα οποία κάθε μέρα πίνουν και τρώνε με τα μέλη του εκλεκτορικού, έτσι εκλέχτηκαν σύζυγοι, φιλενάδες (παράνομες προφανώς), παιδιά για τα θελήματα, κολλητοί, κολλητοί κολλητών, φιλεναδίτσες φίλων, κλπ. Σε μια μόνο περίπτωση εκλέχτηκε κάποιος άξιος για την θέση, όμως και στην περίπτωση αυτή είχε 20 δημοσιεύσεις με τα μέλη του εκλεκτορικού. Σε ένα άλλο δε χαρακτηριστικό παράδειγμα, κουβάλησαν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα να αποδείξουν την διδακτική τους δεινότητα, τη στιγμή που είχαν ήδη αποφασίσει να εκλέξουν μια νεαρά με «πολλά» και «διάφορα» προσόντα, «πουλέν» του τμήματος και «πλησίον» του προέδρου. Η εν λόγω κορασίδα ουδεμία δημοσίευση είχε μόνη της πέρα από κάποιες ελάχιστες, στις οποίες ο «λαός» που συμμετείχε θα μπορούσε να γεμίσει το στάδιο Μπερναμπέου, αλλά και ελάχιστο διδακτικό έργο.
    Αυτά λοιπόν φίλοι μου καλοί, καλοί μου φίλοι. Και εσείς που είστε ήδη μέλη ΔΕΠ (όχι όλοι. Ξέρουν αυτοί ποιοι είναι), και φωνάζετε με «λόγιες» εκφράσεις τονίζοντας τι είναι σωστό, τι λάθος, τι ηθικό και τι νόμιμο, πείτε μας εάν μπορείτε να κάνετε τα ίδια και στο εξωτερικό, πείτε μας τι τελικά μπορείτε να συναντήσετε ως νοοτροπία σε άλλες χώρες, πείτε μας εάν μπορείτε να αρθρώσετε μια πρόταση εις την «βαρβαρικήν» χωρίς να ακούγεστε σαν τον μεγάλο μπαλαδόρο Νίκο Βαμβακούλα ο οποίος είπε το θρυλικό «γιού φάουλ», πείτε μας τι πρέπει να κάνει κάποιος για να σας «μοιάσει» και τότε μόνο βγάλτε γλώσσα στη λογική, τη δικαιοσύνη και την ηθική.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:35 | Τσαμπούλα Αγγελική

    Η έκφραση της πολυφωνίας μέσω των εκλογικών διαδικασιών είναι στοιχείο της δημοκρατίας μιας κοινότητας. Εφόσον το πανεπιστήμιο αποτελεί μια κοινότητα αυτοδιοίκητη τι πιο δημοκρατικό η διοίκηση να εκλέγεται από όλα τα μέλη της κοινότητας απο τα οποία αποτελείται, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και φοιτητές. Διαφορετικά τα μέλη της κοινότητας που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου θα έπρεπε να μην αποτελούν αντικείμενο διοικητικής μέριμνας του εκλεχθέντος σχήματος διοίκησης.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:12 | Μιχάλης

    Σχετικά με τη συμμετοχή μόνο των μελών ΔΕΠ και τον αποκλεισμό όλων των άλλων κατηγοριών προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ-Διοικητικοί Υπάλληλοι) από το εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, η άποψή μου είναι πως δε συνάδει με την αντιπροσωπευτικότητα, τον πλουραλισμό και πάνω από όλα με τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια.
    Οι πρυτανικές αρχές διοικούν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και επηρεάζουν τη λειτουργία και το έργο της. Είναι προφανές λοιπόν πως στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού πανεπιστημίου όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα δικαιούται και πρέπει να συμμετέχει στην εκλογή τους. Ο διαχωρισμός του προσωπικού, με βάση το δικαίωμα συμμετοχής στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών σε προσωπικό πρώτης κατηγορίας με δικαίωμα συμμετοχής και δεύτερης κατηγορίας χωρίς δικαίωμα συμμετοχής, δε μπορεί και δεν πρέπει να έχει θέση σε ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Ακόμη δεν κατανοώ πώς αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να συμβάλει, με οποιονδήποτε τρόπο, στην καλύτερη λειτουργία του πανεπιστημίου.
    Αντιθέτως φαίνεται πως απαξιώνει το μεγαλύτερο (αριθμητικά) μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας θεωρώντας το, ίσως, ανώριμο, μη σχετικό και ακατάλληλο να συμμετέχει στην εκλογή της διοίκησης του ιδρύματος στο οποίο εργάζεται και προσφέρει.
    Η άποψή μου είναι πως πρέπει να μελετηθεί ξανά το άρθρο και να επαναδιατυπωθεί επιτρέποντας τη συμμετοχή στην ανάδειξη όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, έστω και με ποσόστωση των υπολοίπων (ΕΕΠ-ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ-Διοικητικοί Υπάλληλοι), για την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια.

  • 27 Απριλίου 2020, 11:01 | ΕΔΙΠ tgv

    Καλημέρα σας,
    Είμαι ΕΔΙΠ με MSc, με MEd, με διδακτορικό και κάνω και μεταδιδακτορική έρευνα. Στο Τμήμα μου κάνω αυτόνομο μάθημα και έχω 22 χρόνια προϋπηρεσία.
    Έχω διοριστεί με ανοιχτή διαδικασία και έχω εξελιχθεί με κρίση στις επόμενες βαθμίδες.

    ΝΑΙ υπάρχουμε και εμείς που έχουμε υποστεί τη «βάσανο» του εκλεκτορικού και των κρίσεων! Ο Ζήνωνας και οι υπόλοιποι που βγάζουν την απέχθειά τους στους ΕΔΙΠ θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό.

    Τα μέλη ΕΔιΠ που ήρθαν από την ΒΒάθμια εκπαίδευση έχουν περάσει από διαγωνισμό ΑΣΕΠ και είναι επιτυχημένοι επιστήμονες. Γνωρίζω καθηγητή Α.βάθμιο σε Θεολογική σχολή που στις εξετάσεις ΑΣΕΠ για καθηγητής στη δευτεροβάθμια ούτε καν πέρασε τη βάση, εδώ έγινε καθηγητής.

    Το θέμα μας είναι η αντιπροσώπευση εδώ.

    Λοιπόν, με δικαίωμα εκλογής είναι μόνο οι Αναπληρωτές και οι Καθηγητές. Κανονικά μόνο αυτοί θα έπρεπε και να ψηφίζουν σύμφωνα με τη λογική του νέου νομοσχεδίου. Δηλαδή σαν να λέμε ότι στις βουλευτικές εκλογές θα ψηφίζουν μόνο οι εν ενεργεία βουλευτές. Ποιός νους το σκέφτηκε αυτό; Εμείς που απαξιωτικά ονομαζόμαστε Λοιπό προσωπικό είμαστε αόρατοι; Πως λειτουργεί το κάθε ίδρυμα αλήθεια; Με την 6ωρη εβδομαδιαία παρουσία των ΔΕΠ; Τα ΔΕΠ έχουν μόνο τη σοφία να επιλέγουν τους άρχοντες; Θα ήταν πιο δίκαιο να τους διορίζει ο εκάστοτε υπουργός να τελειώσουμε με αυτό το θέμα τότε.

    Για τους ΕΔΙΠ τώρα. Από τον αριθμό των σχολίων που υπάρχουν στο θέμα αυτό διαφαίνεται ότι θα πρέπει να μπει στο νομοσχέδιο και η εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ. Θα πρέπει να μπει αλλά όχι φυσικά με ανοικτή διαδικασία, ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός και είναι ίδιος με το λόγο που δεν άφησαν τα μέλη ΕΔΙΠ να συμμετέχουν στη διαδικασία των ακαδημαϊκών υποτρόφων. ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΔΙΠ, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ; Επίσης, όπως έχει αναφερθεί, στις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ/ΤΕΙ δημιουργήθηκε η αδικία των κατά των ΕΔΙΠ όπου συνάδελφοι με περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα να είναι σε κατώτερη μοίρα από συναδέλφους των παλιών ΤΕΙ.

    Θα ήθελα να πω ότι καλά είναι να μην κουνάμε το δάχτυλο στους ΕΔΙΠ γιατί μεγάλο μέρος των υπηρετούντων καθηγητών είναι από εντάξεις προσωπικού, μην ξεχνάμε και τις φωτογραφικές προκηρύξεις, άλλωστε τα έχουν πει οι προηγούμενοι από μένα. Κύριοι είμαστε στα πανεπιστήμια και γνωρίζουμε τι γίνεται. Το γνωρίζουμε από μέσα, όχι εξ ακοής. Τα μέλη του ΕΔΙΠ είναι ο μόνος κλάδος που είναι παραγκωνισμένος και αδικημένος. Είναι παραγκωνισμένοι εργασιακά και ακαδημαϊκά. Φτάνει πια.

    Καταλήγω λοιπόν: Θα πρέπει τα μέλη ΕΔΙΠ να εξελιχθούν ΑΜΕΣΑ και να μην είναι αόρατα σε όλες τις διαδικασίες της ακαδημαϊκής κοινότητας.

  • 27 Απριλίου 2020, 10:46 | vaspap

    Το συγκεκριμένο άρθρο εκτός του ότι είναι αντιδημοκριτικό και αναχρονιστικό, δεν αντιμετωπίζει ατόμα τα όποια κάνουν την ίδια δουλειά (ίδια γνωστικά αντικείμενα )με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει ο νομοθέτης το υπουργείο δηλαδή να εφαρμόσει οριζόντια ότι ισχύει σε όλα τα ΑΕΙ χωρίς διακρίσεις.
    Θα σας αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα, αυτή τη στιγμή σε ΑΕΙ της χώρας υπάρχει Επίκουρος ( πρώην καθηγητής εφαρμογών ΤΕΙ – πρώην ΕΕΠ με διδακτορικό) με ψήφο, υπάρχει λέκτορας εφαρμογών (χωρίς διδακτορικό ίσως και χωρίς μεταπτυχιακό πρώην καθηγήτης εφαρμογών – πρώην ΕΕΠ – ΤΕΙ) με ψήφο και στο ιδιο Πανεπιστήμιο ΕΕΠ (με διδακτορικό και μεταπτυχιακό και ερευνητικό έργο) με ψήφο 0,20 μέχρι σήμερα και σύμφωνα με το άρθρο 62 χωρίς ψήφο (όλοι οι παραπάνω διδάσκουν το ίδιο γνωστικό αντικέιμενο). Οι στρεβλώσεις λοιπόν δεν αντιμετωπίζονται με στρεβλώσεις αλλά ούτε και με άκριτες εντάξεις όλων σε καθηγητικές βαθμίδες.

    Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι ότι έγινε στα πρώην ΤΕΙ και νέα Πανεπιστημία δηλαδή σε πρώτη φάση μετονομασία της βαθμίδας των ΕΕΠ σε λέκτορες ή λέκτορες εφαρμογών. Σε αυτήν την βαθμίδα να ενταχθούν και τα ΕΔΙΠ που έχουν διδακτορικό και τους έχει ανατεθεί διδακτικό έργο από τα τμήματα . (Το προφίλ αυτής της βαθμίδας είναι το σημερινό των ΕΕΠ όπως το ορίζει ο νομοθέτης (διδακτορικό – αυτοδύναμο διδακτικό έργο). Στην περίπτωση που έχουμε μεγάλο αριθμό αξιόλογων ερευνητών που δεν έχουν διδακτικό έργο για την ένταξη στην βαθμίδα θα μπορούσε να ισχύει το : « αποδεδειγμένο αυτοδύναμο διδακτικό ή αποδεδειγμένο αυτοδύναμο ερευνητικό έργο».

    Το οικονομικό κόστος αυτής της τροπολογίας για τη χώρα είναι μηδενικό για τα ΕΕΠ και πολύ μικρό για τα ΕΔΙΠ τα οποία θα ενταχθούν στην βαθμίδα αυτήν και θα πάρουν τη μισθολογική διαφορά ΕΕΠ – ΕΔΙΠ.

    Στη συνέχεια από αυτή την βαθμίδα όσοι έχουν και τα επιπλέον προσόντα που απαιτεί ο νομοθέτης διδακτικό – ερευνητικό – διοικητικό έργο να μπορούν να εξελίσσονται σε βαθμίδα μη μόνιμου επίκουρου στο γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύουν με ανοιχτές διαδικασίες και όπως ορίζει ο νόμος. (χωρίς φυσικά να χάνουν την μονιμότητα τους σε περίπτωση μη εκλογής – εδώ θα πρέπει να τους δίνει ο νόμος τη δυνατότητα να μπορούν να ζητήσουν εξέλιξη στην βαθμίδα του επίκουρου τουλάχιστον δύο φορές).

    Η παραπάνω πρόταση διρθώνει τις βαθμίδες στα ΑΕΙ χώρις να αδικεί ούτε τους ενδιαφερόμενους, ούτε τα ΑΕΙ αλλά ούτε και την κοινωνία σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.