Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 5 Μαΐου 2020, 19:11 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Εκτιμώ την καλή πρόθεση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Παρόλα αυτά είμαι κατά της αλλαγής της κοινωνιολογίας με τα λατινικά. Μπορεί έτσι όπως εξετάζεται το μάθημα να κατατάσσει την κοινωνιολογία στα μαθήματα παπαγαλίας (όπως και τα λατινικά άλλωστε), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει όφελος. Και η ιστορία παπαγαλία εξετάζεται, αλλά ο μαθητής ακόμα και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει. Επειδή είμαι στον σχολικό χώρο, από την πλευρά του γονιού, πολύ φοβάμαι ότι πέρασαν οι φωνές αυτών που διαμαρτύρονταν για την κοινωνιολογία ότι είναι «αριστερό» μάθημα και δεν είναι προς συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας και της ιδεολογίας της να διδάσκονται έννοιες όπως καπιταλισμός,πάλη των τάξεων, προλεταριάτο κ.λ.π. Κρίμα! Εύχομαι να γίνει ό,τι είναι καλύτερο. Ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:10 | Αλεξάνδρα

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ !!!!
    Η κοινωνιολογία είναι ένα χρήσιμο μάθημα με πολλά οφέλη …συνδέεται άμεσα με την καθημερινή ζωή του ανθρώπου.Επιπροσθετα, συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια του ατόμου αφού του προσφέρει γνώσεις σημαντικές για την ζωή του διευρύνοντας ταυτόχρονα τους και τους πνευματικούς ορίζοντες ! Τα Λατινικά από την άλλη πλευρά σαφώς είναι ένα αξιόλογο μάθημα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει εξίσου σημαντικές Και χρήσιμες γνώσεις Για την καθημερινότητα του ανθρώπου όπως η κοινωνιολογία !Ολοκληρώνοντας, η κοινωνιολογία δεν προϋποθέτει ακριβής αποστήθιση την λεγόμενη δηλαδή «παπαγαλία» αφού το περιεχόμενο του βιβλίου αφορά καθαρά θέματα της ζωής αλλά και ζητούμενα γύρω από τον άνθρωπο !

  • 5 Μαΐου 2020, 19:09 | Βέρα

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαι φοιτήτρια της Κοινωνιολογίας και οδεύω προς την ολοκλήρωση των σπουδών μου.
    Κατόπιν της απόφασης αυτής της αντικατάστασης του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από το μάθημα αυτό των Λατικων θα ήθελα θα εκφέρω τις ενστάσεις μου ως μέλλουσα Κοινωνιολόγος καθώς και να αναφέρω την σημαντική συμβολή που έχει το μάθημα αυτό στην εκπαιδευτική κοινότητα.
    Η κοινωνιολογία μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα την πραγματικότητα, να βλέπουμε τα πράγματα από μια σφαιρική σκοπιά.
    Μας βοηθά να γνωρίσουμε τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών θεσμών πχ. οικογένεια, εκπαίδευση, σχολείο, θρησκεία, κράτος, κοινότητα. Η κοινωνιολογια ως επιστήμη μελετά αυτούς τους θεσμούς, μελετα ποιος είναι ο ρόλος τους καθώς και ποια είναι η σχέση τους με το άτομο.
    Είναι μια επίστημη που μπορεί να μελετήσει ποικιλία προβλήματα όπως είναι η φτώχεια, ο Ρατσισμός, η ανεργία, φυλετικά προβλήματα, προβλήματα παραβατικοτητας, οικογενειακής αποδιοργανωσης κ.α. Δίνει έμφαση και στην ιστορικότητα καθώς αντλεί παραδείγματα από την ιστορία καθώς αντλώντας απο τα παρελθοντικα στοιχεία τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των σύγχρονων θεσμών και πως το παρελθόν συνδέεται με το σήμερα.
    Επομένως η κοινωνιολογια διαπλαθει στους μαθητές και γενικότερα στα άτομα την κριτική σκέψη προκειμένου να αντιληφθούν τα ποικίλα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν. Αναπτύσσει έντονα την φαντασία και απομακρύνει το άτομο από παγιωμένες αντιλήψεις πχ. στερεότυπα, προκαταληψεις.
    Είναι επομένως ένα μαθήμα που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικης κοινότητας καθώς πρόκειται για μια όχι μονομερή επιστήμη αλλά για μια πολυδιάστατη επιστήμη που θα πρέπει να θα παραμείνει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα! Λέμε ναι στην κοινωνιολογια!

  • 5 Μαΐου 2020, 18:39 | Κατερίνα

    Η κοινωνιολογια ειναι απαραίτητη για την κατανόηση της κοινωνίας και του κόσμου γύρω μας. Σαν μητέρα δυο παιδιών θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι τα παιδιά μου δεν θα διδαχτούν κοινωνιολογία στο σχολείο ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Επιπλέον, η κοινωνιολογία είναι απαραίτητη για την πλειονότητα των θεωρητικών σχολών.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:38 | AA

    ΚΑΘΕΤΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΜΑΘΗΜΑ.
    Συνεπάγεται ΜΟΝΟ πρόσθετα βάρη και άγχος για τους τελειόφοιτους μαθητές, που, όντας ήδη σε μία ψυχοβόρα διαδικασία, θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και νοητική ενέργεια σε ένα μάθημα που ενδεχομένως να ήταν και κριτήριο να μην ακολουθήσουν τις άλλες κατευθύνσεις!

  • 5 Μαΐου 2020, 18:34 | Τίγκελης Γιώργος

    Στο παρόν άρθρο δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά ούτε στην κατανομή των ωρών των μαθημάτων ούτε στα μαθήματα που θα εξετάζονται γραπτώς στις τελικές εξετάσεις.
    Για τη διαμόρφωση ενός νέου λυκείου προτείνω:
    1. Παροχή βασικών γνώσεων Οικονομικών και εισαγωγή στην επιχειρηματικότητα.
    2. Ενίσχυση της διδασκαλίας της πληροφορικής.
    3. Εισαγωγή της διδασκαλίας της Β ξένης γλώσσας μέχρι τη Β λυκείου.
    4. Εισαγωγή πολιτιστικής ζώνης.
    5. Προώθηση των εργαστηριακών δραστηριοτήτων στις Θετικές Επιστήμες.
    6. Αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των μαθημάτων, ώστε να ενισχύεται η κριτική σκέψη.
    7. Την ακόλουθη κατανομή των ωρών στα ωρολόγια προγράμματα του λυκείου.

    Α ΛΥΚΕΙΟΥ- 36 ώρες
    Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Νέα Ελληνικά:4/ Αρχαία Ελληνικά: 3) 7 ώρες
    Σπουδές του ανθρώπου και της κοινωνίας (Θρησκευτικά:1/ Ιστορία:2/ Πολιτική παιδεία:2) 5 ώρες
    Μαθηματικά 7 ώρες/ Πληροφορική: 1 ώρα
    Φυσικές Επιστήμες (Φυσική:3/ Χημεία:2/ Βιολογία:2) 7 ώρες
    Ξένες γλώσσες (Αγγλικά:2/ Β ξένη γλώσσα:2) 4 ώρες
    Ζώνη Άθλησης και πολιτισμού: 3 ώρες
    Μάθημα επιλογής:2 ώρες

    Β ΛΥΚΕΙΟΥ- 35 ώρες
    Νέα Ελληνικά: 4 ώρες
    Σπουδές του ανθρώπου και της κοινωνίας (Θρησκευτικά:1/ Ιστορία:2) 3 ώρες
    Πληροφορική: 2 ώρες
    Βιολογία: 2 ώρες
    Ξένες γλώσσες (Αγγλικά:2/ Β ξένη γλώσσα:2) 4 ώρες
    Ζώνη Άθλησης και πολιτισμού: 3 ώρες
    Μάθημα επιλογής:2 ώρες
    Θεωρητική Κατεύθυνση (Αρχαία Ελληνικά:6/ Β.Α.Κ.Ε.:3/ Λατινικά:2/ Μαθηματικά γενικής παιδείας:4) 15 ώρες
    Θετική Κατεύθυνση (Μαθηματικά:6/ Φυσική:5/ Χημεία:2/ Πολιτική παιδεία:2) 15 ώρες
    Οικονομική Κατεύθυνση (Μαθηματικά:6/ Β.Α.Κ.Ε.:3/ Οικονομικά:4/ Πολιτική παιδεία:2) 15 ώρες

    Γ ΛΥΚΕΙΟΥ- 35 ώρες
    Νέα Ελληνικά: 5 ώρες
    Σπουδές του ανθρώπου και της κοινωνίας (Θρησκευτικά:1/ Φιλοσοφία:2) 3 ώρες
    Πληροφορική: 2 ώρες
    Αγγλικά:2 ώρες
    Ζώνη Άθλησης και πολιτισμού: 3 ώρες
    Μάθημα επιλογής:2 ώρες
    Θεωρητική Κατεύθυνση (Αρχαία Ελληνικά:6/ Ιστορία:5/ Λατινικά ή Κοινωνιολογία:5/ Μαθηματικά γενικής παιδείας:2) 18 ώρες
    Θετική Κατεύθυνση (Μαθηματικά ή Βιολογία:6/ Φυσική:5/ Χημεία:5/ Ιστορία:2) 18 ώρες
    Οικονομική Κατεύθυνση (Μαθηματικά:6/ Οικονομικά:5/ Α.Ε.Π.Π.:5/ Ιστορία:2) 18 ώρες

    Μαθήματα που εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς:
    Α λυκείου (8)
    Νέα Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Πολιτική Παιδεία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Βιολογία

    Β λυκείου (7)
    Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Βιολογία και 4 μαθήματα κατεύθυνσης

    Γ λυκείου- εθνικές απολυτήριες εξετάσεις:
    Νέα Ελληνικά και 4 μαθήματα κατεύθυνσης

    Μέσος όρος μαθημάτων που εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς: 60% βαθμός τελικής εξέτασης + 40% μέσος όρος βαθμών 2 τετραμήνων
    Μέσος όρος υπόλοιπων μαθημάτων= Μέσος όρος βαθμών 2 τετραμήνων

    Προτείνεται η εισαγωγή να γίνεται σε ομάδες Τμημάτων, τα οποία μόνο για το 1ο έτος θα έχουν διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών. Με τη λήξη του 1ου ακαδημαϊκού έτους θα γίνεται η κατανομή των μαθητών στα επιμέρους Τμήματα. Για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα προσμετρώνται σε ποσοστό:
    10% ο μέσος όρος της Α λυκείου
    15% ο μέσος όρος της Β λυκείου
    25% ο μέσος όρος της Γ λυκείου
    50% ο βαθμός των εθνικών απολυτηρίων εξετάσεων

    Μαθήματα επιλογής: Καθορίζονται από το κάθε σχολείο.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:31 | Νίκος Ν.

    ΝΑΙ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΆ!
    Τα Λατινικά είναι μεγίστης σημασίας μάθημα καθώς αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί θεμέλιο λίθο γλωσσών, όπως της Αγγλικής. Με αυτόν τον τρόπο οι διδασκόμενοι την Λατινική Γλώσσα έρχονται σε επαφή και με άλλες γλώσσες. Επιπλέον, τα Λατινικά δεν είναι μόνον η γραμματική και το συντακτικό,όπως σκόπιμα κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν, είναι μία γλώσσα που συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, τη Ρωμαϊκή! Οβίδιος, Κάτουλλος, Κικέρων, Βιργίλιος και άλλες σημαντικές προσωπικότητες έχουν μείνει στην ιστορία για τη συγγραφική και όχι μόνον δράση τους.
    Είναι δυνατόν τέτοιες σπουδαίες προσωπικότητες να θαφτούν στη λήθη μαζί με το εξίσου σημαντικό έργο τους;
    ΠΟΤΈ
    Η ανάγκη επιστροφής των Λατινικών στα Πανελληνίως Εξεταζόμενα μαθήματα και η αναθεώρηση της διδακτέας ύλης των Λατινικών σε δεύτερο επίπεδο είναι αδήριτη.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:26 | Νίκος

    ΝΑΙ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΆ!
    Τα Λατινικά είναι μεγίστης σημασίας μάθημα καθώς αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί θεμέλιο λίθο γλωσσών, όπως της Αγγλικής. Με αυτόν τον τρόπο οι διδασκόμενοι την Λατινική Γλώσσα έρχονται σε επαφή και με άλλες γλώσσες. Επιπλέον, τα Λατινικά δεν είναι μόνον η γραμματική και το συντακτικό,όπως σκόπιμα κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν, είναι μία γλώσσα που συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, τη Ρωμαϊκή! Οβίδιος, Κάτουλλος, Κικέρων, Βιργίλιος και άλλες σημαντικές προσωπικότητες έχουν μείνει στην ιστορία για τη συγγραφική και όχι μόνον δράση τους.
    Είναι δυνατόν τέτοιες σπουδαίες προσωπικότητες να θαφτούν στη λήθη μαζί με το εξίσου σημαντικό έργο τους;
    ΠΟΤΈ
    Η ανάγκη επιστροφής των Λατινικών στα Πανελληνίως Εξεταζόμενα μαθήματα και η αναθεώρηση της διδακτέας ύλης των Λατινικών σε δεύτερο επίπεδο είναι αδήριτη.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:25 | Γλυκερία

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ, φέτος για πρώτη φορά δίδαξα κοινωνιολογία σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης.
    Μετά από 20 χρόνια που είμαι πτυχιούχος κοινωνικών επιστημών κατάφερα επιτέλους να διδάξω την επιστήμη μου. Είχα την χαρά να δω στα μάτια των μαθητών μου εκείνη την λάμψη που αισθάνεται κάποιος όταν ξεδιαλύνεται μπροστά του η κοινωνική πραγματικότητα.
    Πολλές φορές θυμήθηκα τον εαυτό μου νεαρή φοιτήτρια. Τότε που βρέθηκα στο Πάντειο χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε μια ώρα κοινωνιολογίας στο λύκειο. Βλέπετε, στις ώρες των «δευτερευόντων» μαθήματων συνήθως συμπληρώνονται κενά στα μαθήματα των πανελληνίων. Στην προκειμένη, στην ώρα της κοινωνιολογίας κάναμε πολιτική οικονομία (Δ’ δέσμη). Τον πρώτο καιρό στο πανεπιστήμιο ήμουν μετέωρη. Δεν καταλάβαινα τι σπούδαζα. Ήταν δύσκολη η αρχή γιατί δεν διδάχτηκα και δεν εξετάστηκα σε μάθημα συναφές με τις κοινωνικές επιστήμες ενώ βρέθηκα να τις σπουδάζω.
    Βέβαια, στην πορεία λάτρεψα τις κοινωνικές επιστήμες γιατί με βοήθησαν να ανοίξω τον ορίζοντα μου,να δω τη μεγάλη εικόνα. Δεν θα μου ταίριαζε να σπουδάσω τίποτε άλλο.
    Βγαίνοντας όμως από το πανεπιστήμιο με περίμενε μια μακρά ανεργία και ενίοτε ετεροαπασχοληση γιατί κοινωνικός επιστήμων και ελληνική κοινωνία μάλλον δεν ταιριάζουν. Είναι άκρως αντιφατικό. Εμείς που μελετάμε την κοινωνία να μην έχουμε εργασιακή ύπαρξη σε αυτήν. Εμείς που μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα να είμαστε εργασιακά περιθωριοποιημένοι.
    Μετά από τόσα χρόνια επανήλθε το μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις και θέλετε να το αποσύρετε χωρίς καν να έχει αξιολογηθεί. Είναι άδικο, κυρία υπουργέ, τόσο για εμάς τους κοινωνιολόγους όσο και για τους υποψηφίους και μελλοντικούς φοιτητές κοινωνικών επιστημών.
    Κάθε μάθημα πρέπει να έχει την θέση που του αξίζει μέσα στο σχολικό πρόγραμμα διδασκαλίας.
    Ευελπιστώ να δώσετε μια ορθολογική λύση έστω και στο πλαίσιο της κοινής συνύπαρξης των υπόψη δύο μαθημάτων, ακόμη και με την μορφή της εξέτασης ως ειδικών μαθημάτων στις πανελλήνιες.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:22 | Κωνσταντίνα Γ.

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    η Κοινωνιολογία ως μάθημα δεν διδάσκεται μόνο στις σχολές των Πολιτικών, Κοινωνικών, Νομικών Επιστημών, των Παιδαγωγικών Τμήματων αλλά και σε Τμήματα Υγείας, Πολυτεχνικές και Στρατιωτικές Σχολές. Οπως λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς, η χρησιμότητα αυτής της επιστήμης διαμοιράζεται σε πολλά επιστημονικά αντικείμενα των σύγχρονων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Σχολών. Επομένως, η διδασκαλία του μαθήματος θα πρέπει να υλοποιείται στα μαθήματα γενικής παιδείας στο 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο και να παραμείνει ως πανελλαδικό μάθημα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, δίνοντας έτσι την επιλογή στους μαθητές να εξεταστούν σε αυτό το μάθημα εφόσον ακολουθήσουν τις σχολές που σχετίζονται με τις Κοινωνικές Επιστήμες.

    Μην στερείτε από τις μαθήτριες και τους μαθητές τις δεξιότητες και τα οφέλη που πρόκειται να αποκομίσουν από την διδασκαλία της Κοινωνιολογίας. Δεν καλλιεργεί μόνο το πνεύμα και την κριτική σκέψη αλλά ενισχύει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες όπως ειναι η επικοινωνία, η κοινωνικοποίηση, η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, η αυτορύθμιση της συμπεριφοράς και άλλες πολλές, απαραίτητες για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών/τριών. Εξάλλου αυτές δεν είναι οι δεξιότητες που αναφέρετε και εσείς στην έκθεση σας για το σχολείο του 21ου αιώνα;

    Αφουγκραστείτε τις ανάγκες της κοινωνίας και ειδικότερα των νέων.

    «Ο κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση αλλά η δράση» Herbert Spencer, Βρετανός Φιλόσοφος

    Με εκτίμηση.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:11 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (A.P.L.F. – D.U.) KAI ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ.)

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
    ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ A.P.L.F. – D.U. (www.aplf.gr / info@aplf.gr )

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ. (www.pasykaga.gr)

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΑΡΘΡΟ 7 ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ)

    Σύμφωνα με την οδηγία (COM (2008)566) της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την Πολυγλωσσία με τίτλο «Πολυγλωσσία, Πλεονεκτήματα για την Ευρώπη και Κοινή υποχρέωση » οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους της εκμάθησης δύο ξένων γλωσσών επιπλέον της μητρικής τους γλώσσας ( 1+2) χωρίς να προκύπτει τόσο από το γράμμα όσο και από το πνεύμα της εν λόγω οδηγίας προτεραιότητα για καμία από τις δύο Ξένες Γλώσσες που αποφασίζει να εντάξει στο εκπαιδευτικό του σύστημα ένα Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε ουσιαστικά και de facto κατηγοριοποίηση μεταξύ αυτών των δύο Ξένων Γλωσσών με διαφοροποίηση των συνθηκών διδασκαλίας της κάθε μιας στα Αναλυτικά Προγράμματα των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

    Κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος θεσπίζεται υποχρέωση του Νομοθέτη να ρυθμίζει με όμοιο τρόπο όμοιες μεταξύ τους καταστάσεις.
    Πρόκειται λοιπόν όχι μόνο για ισότητα των πολιτών απέναντι στο Νόμο αλλά και για ισότητα του Νόμου απέναντι στους πολίτες.
    Ανάλογο περιεχόμενο έχει η αρχή της ισότητας και ως τμήμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.

    Η Συνταγματική αυτή αρχή καθιερώνει υποχρέωση του Νομοθέτη στην προκειμένη περίπτωση να μη ρυθμίζει με ευνοϊκότερο τρόπο όμοιες μεταξύ τους καταστάσεις όταν αυτό δεν δικαιολογείται από λόγους Δημοσίου Συμφέροντος.
    Στην προκειμένη περίπτωση της εφαρμογής της προαναφερθείσας οδηγίας (COM (2008)566) της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την Πολυγλωσσία με τίτλο «Πολυγλωσσία, Πλεονεκτήματα για την Ευρώπη και Κοινή υποχρέωση » η Ελλάδα αναγνώρισε ότι η εν λόγω οδηγία είναι επωφελής για το σύνολο των πολιτών της και ως εκ τούτου αποδέχτηκε την εφαρμογή της στο εκπαιδευτικό της σύστημα για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος που δεν είναι άλλο παρά η ισότιμη εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών επιπλέον της μητρικής τους γλώσσας ( 1+2) και ο εφοδιασμός των πολιτών με τη γνώση τους σε όμοιο επίπεδο αυτών των Ξένων Γλωσσών.

    Με τις διατάξεις όμως του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. που αφορούν στη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών την γνώση των οποίων ανέλαβε η Ελλάδα με βάση την προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή Οδηγία να παρέχει στους μαθητές της Δημόσιας Εκπαίδευσης παραβιάζονται τόσο η Συνταγματική αρχή του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος όσο και η Κοινοτική Οδηγία. Και τούτο διότι :

    Α. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν αρκείται στον τυπικό χαρακτηρισμό Πρώτης και Δεύτερης Ξένης Γλώσσας για τις Ξένες γλώσσες που έχει αποφασίσει να διδάσκονται στο σύνολο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο με τις ανάλογες διατάξεις τη διαμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο ως προς τη διδασκαλία τους ώστε να μην πληρούται η αρχή της διδασκαλίας και της Δεύτερης Ξένης γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση της Γαλλικής γλώσσας, σε ισότιμη βάση και σε όμοιο αριθμό διδακτικών ωρών από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο ΜΗ παρέχοντας ίσες ευκαιρίες απόκτησης ίδιου επιπέδου γνώσης και εμβάθυνσης με αυτήν που χαρακτηρίζει Πρώτη Ξένη γλώσσα ( την Αγγλική).

    Β. Το γεγονός αυτό διαχωρίζει – κατηγοριοποιεί με μη νόμιμο τρόπο τις δύο Ξένες Γλώσσες παραβιάζοντας το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος ΚΑΙ την προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή Ανακοίνωση – Οδηγία υποχρέωσης ισότιμης διδασκαλίας (1+2 ξένες γλώσσες ) καθώς στερεί τη δυνατότητα απόκτησης ΔΩΡΕΑΝ όμοιου επιπέδου γνώσεων από τους μαθητές της Δημόσιας Εκπαίδευσης ισότιμα και των ΔΥΟ Ξένων Γλωσσών.

    Παράλληλα με την μη ισότιμη μεταχείριση της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας που προκύπτει βάσει των Αναλυτικών Προγραμμάτων ανά βαθμίδα Εκπαίδευσης που περιέχονται στις διατάξεις του προς ψήφιση Νομοσχεδίου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι εξαιτίας των προαναφερθέντων προς ψήφιση διατάξεων δεν παρέχεται η δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης του υπάρχοντος διορισμένου και μισθοδοτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού για την παροχή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού έργου, της διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας η οποία αποτελεί την επίσημη γλώσσα 200.000.000 ανθρώπων, με παρουσία και στις πέντε Ηπείρους.

    Για τον Έλληνα μαθητή, η τάση η οποία διαμορφώνεται για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης απαιτεί το αντίθετο. Η σημερινή ανεπαρκής και αποσπασματική διδασκαλία της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας, θα έχει ως αποτέλεσμα να υστερεί σε σχέση με τους Ευρωπαίους μαθητές έχοντας ελλιπή γνώση μιας ευρέως ομιλούμενης ευρωπαϊκής γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση της Γαλλικής γλώσσας, τη στιγμή που στην πλειοψηφία τους οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική ούτε τη χρονική δυνατότητα να καλύπτουν εξωσχολικά την παροχή του συγκεκριμένου εφοδίου στα τέκνα τους.

    Στα πλαίσια ίσης μεταχείρισης όμοιων καταστάσεων, ( διδασκαλία 2 Ξένων Γλωσσών στη Δημόσια Εκπαίδευση), που επιβάλλεται από το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος και των αρχών της χρηστής Διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών η Πολιτεία, εν προκειμένω το Υ.ΠΑΙ.Θ., σε ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ανακοίνωσης – Οδηγία υποχρέωσης ισότιμης διδασκαλίας (1+2 ξένες γλώσσες ) ΚΑΙ
    Δεδομένου ότι σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως «για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου θα τεθεί, ως προϋπόθεση στους μαθητές-ξεκινώντας από την Α’ Λυκείου το Σεπτέμβριο- , εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των τριών τάξεων του Λυκείου, και η κατοχή ενός αναγνωρισμένου Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας» και ότι «Θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές -εφόσον το επιθυμούν – να το αποκτήσουν δωρεάν μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας».

    Eίναι αναγκαίο να υπάρξει αναμόρφωση του Αναλυτικού Προγράμματος στο Νομοσχέδιο κατά τρόπο ώστε να συνδέεται η εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τη διδασκαλία της στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στην απόκτηση όμοιου επιπέδου γνώσης ΔΥΟ Ξένων Γλωσσών εκτός της μητρικής γλώσσας αλλά και την δυνατότητα απόκτησης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας προβλέποντας τα παρακάτω :

    – Υποχρεωτική διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας και στις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου σε συνέχεια επαύξησης των γνώσεων που αποκτήθηκαν στο Γυμνάσιο.

    – Η συμπερίληψη – επαναφορά της Γαλλικής γλώσσας και στα μαθήματα επιλογής του Λυκείου για τους μαθητές οι οποίοι διδάσκονται άλλη ξένη γλώσσα.

    – Σύνδεση, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, της παρεχόμενης Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης για τη Γαλλική γλώσσα στο Δημόσιο Σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ) σε ανάλογο επίπεδο.

    – Πρόβλεψη ωρών προετοιμασίας – ενισχυτικής διδασκαλίας για όσους μαθητές πρόκειται να εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο Ειδικό Μάθημα των Γαλλικών.

    ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

  • 5 Μαΐου 2020, 18:10 | Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων

    Η Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο μέρος των αναπληρωτών βιολόγων με τις αρκετές εκατοντάδες μέλη της, νιώθει την ανάγκη και την υποχρέωση να τοποθετηθεί στη διαβούλευση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο της Παιδείας.
    Σχετικά με τις αλλαγές στο πρόγραμμα του Λυκείου, αυτές είναι ασαφείς για τους μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου, οι οποίοι θα πρέπει να είναι έγκαιρα ενήμεροι γι αυτές, τόσο για τα ωρολόγια προγράμματα, όσο και τις αλλαγές για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Όσον αφορά την ενοποίηση της Θετικής Ομάδας Προσανατολισμού με αυτή της Υγείας, λείπουν οι πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό, αφού δεν αναφέρονται ούτε ο αριθμός των μαθημάτων ούτε οι ώρες ανά μάθημα που θα διδάσκεται ο κάθε μαθητής ανάλογα με το πεδίο σχολών που στοχεύει. Δεν είναι ξεκάθαρο δηλαδή, αν όλοι οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού θα διδάσκονται και τα 4 μαθήματα (Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά και Βιολογία) και θα εξετάζονται πανελλαδικά στα 3 από αυτά (Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά για το 2ο και Βιολογία αντί Μαθηματικών για το 3ο πεδίο, όπως ήδη αναφέρεται) , ή αν θα διδάσκονται 3 από αυτά και θα χωρίζονται ανάλογα με το πεδίο που στοχεύουν σε αυτούς που θα διδάσκονται μόνο μαθηματικά και σε αυτούς που θα διδάσκονται μόνο βιολογία. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να τα διδάσκονται και τα 4 ισότιμα, και να έχουν δικαίωμα δίνοντας και 5ο μάθημα να ανοίγουν και τα δύο πεδία. Όσον αφορά την προσπάθεια να δοθεί έμφαση και στη γενική παιδεία των μαθητών με τη λογική της εισαγωγής του “κόντρα” μαθήματος, πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει μάθημα γενικής παιδείας που συμβάλλει στον επιστημονικό εγγραμματισμό όλων των μαθητών – αυριανών πολιτών το οποίο διδασκόταν με επιτυχία μέχρι την προηγούμενη σχολική χρονιά, η Βιολογία Γενικής Παιδείας, για την οποία η πρότασή μας είναι η επαναφορά της διδασκαλίας της σε όλους τους μαθητές της Γ΄Λυκείου.
    Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων
    Blog:https://blogs.sch.gr/anaplirotesbio/
    E-mail: anaplirotesbio@gmail.com
    Facebook:https://www.facebook.com/groups/anaplirotesbio/:

  • 5 Μαΐου 2020, 18:07 | Αντιγόνη Σδρόλια (Κοινωνιολόγος)

    Έχουν γραφεί πολλά για τη διατήρηση ή την απόσυρση της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος. Αυτό που πρέπει να τονιστεί όμως είναι η ύπαρξη μιας διάχυτης παρεξήγησης για το τι πραγματικά είναι η κοινωνιολογία. Μία επιστήμη η οποία παρότι τις πολεμάει δεν ξέφυγε από το να γίνει στόχος προκαταλήψεων και γνωστικών παρερμηνειών. Τι είναι όμως κοινωνιολογία; Είναι η συστηματική μελέτη της κοινωνίας με τη συγκεκριμένη οπτική και ματιά πάνω στην κοινωνική ζωή, την οπτική που αναλύει την ατομική εμπειρία. Είναι η μελέτη των κοινωνικών θεσμών των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και αλλαγών. Όπως έγραφε ο Kai T. Erickson (Yale) είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, που εστιάζουν τα μάτια μας, που λειτουργούν τα νοητικά αντανακλαστικά μας και η φαντασία μας. Ο κλασικός C Wright Mills εστίασε στην επίγνωση της σχέσης της προσωπικής εμπειρίας με αυτό που συμβαίνει στην ευρεία κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργούν τα άτομα. Να μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητά τους, τη ζωή τους, συνδέοντάς την με το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο είναι που επηρεάζει τις ζωές μας. Το σημαντικό εδώ είναι να καταλάβουμε την πραγματική μας θέση σε αυτόν τον κόσμο και να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε καλύτερο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ και στην συγκεκριμένη συγκυρία κρίσιμη για την ανθρωπότητα, η στέρηση ενός τέτοιου απαραίτητου εργαλείου κριτικής σκέψης από τα παιδιά μας θα ήταν τεράστιο λάθος. Η κοινωνιολογική οπτική είναι οδηγός για γνωστική ολοκλήρωση, ατομική χειραφέτηση, οδηγός για ολόκληρη τη ζωή.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:01 | ΕΛΕΝΗ Μ

    Κατά την άποψή μου η Κοινωνιολογία θα πρέπει να παραμείνει ως εξεταζόμενο μάθημα για όσους/όσες μαθητές/μαθήτριες επιλέγουν να ακολουθήσουν κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:57 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Ο ρόλος των Μαθηματικών δεν περιορίζεται μόνο από τις πρακτικές εφαρμογές τους στο σύνολο των Επιστημών. Η λογική σύνθεση των ιδεών, η αναλυτική – συνθετική σκέψη αποτελούν στοιχεία δομής της σκέψης και της αντίληψης που μπορούν να επεκταθούν έξω από τα όρια της Μαθηματικής Επιστήμης.

    Κατά την προσωπική μου άποψη, αποτελεί μεγάλο σφάλμα να συνεχίζεται ο αποκλεισμός των Μαθηματικών από Ομάδες Προσανατολισμού που είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο έρχονται να ακουμπήσουν στο αντικείμενο των Μαθηματικών.

    Είναι σφάλμα όχι μόνο για πρακτικούς λόγους, (π.χ. φοιτητές Ιατρικών Σπουδών καλούνται να αντιμετωπίσουν υψηλού επιπέδου Μαθηματικές έννοιες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους) αλλά επιφέρει και περαιτέρω κοινωνικές επιπτώσεις, όχι φυσικά από μόνον του.

    Συνοπτικά, πρέπει να βοηθήσουμε τα Μαθηματικά να επανέλθουν στον ορισμό του ονόματός του και ένα βήμα οφείλει να γίνει μέσα από την αναπροσαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου ώστε τα Μαθηματικά να γίνουν μάθημα γενικής παιδείας, προσφέροντας βασικά εφόδια και δεξιότητες όσο και εξεταζόμενο μάθημα για τον κλάδο των Επιστημών Υγείας.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:55 | Κυριακή Ηλ.

    Ο εξορθολογισμός υπαγορεύει την αρχή της μεσότητας.Τα Λατινικά ως πανελλαδικο εξεταζόμενο μάθημα στον αριθμό των σχολών που κρίνεται ως απαραίτητο εφόδιο για την ολοκλήρωση των κλασικών σπουδών και η Κοινωνιολογία για όλα τα υπόλοιπα τμήματα που το έχουν ως βασικό μάθημα ή ως επιλογή στο πρόγραμμα σπουδών τους. Οποιαδήποτε άλλη λύση εγείρει αντιπαλότητες, διχάζει την εκπαίδευση και την κοινωνία και δείχνει για άλλη μια φορά ότι πίσω από κάθε αλλαγή δεν πρυτανεύει η λογική αλλά τα συμφέροντα
    .

  • 5 Μαΐου 2020, 17:51 | Δημήτρης

    Η επιστήμη της κοινωνιολογίας προσφέρει στους μαθητές τις γνώσεις να συμμετέχουν στους θεσμούς της πολιτείας αποτελεσματικά. Οπότε θεωρώ τη διδασκαλία της στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση σημαντικη (ιδιαίτερα σε σχέση με άλλα διδακτικά αντικείμενα)

  • 5 Μαΐου 2020, 17:49 | Βασιλική

    Οι βασικές αλλαγές που προτείνω για τη διδασκαλία της πληροφορικής στο λύκειο, έτσι ώστε πράγματι να ενισχυθούν οι ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών:
    Στην Α΄ Λυκείου το μάθημα Εφαρμογές πληροφορικής πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές και να χαρακτηριστεί ως εργαστηριακό ώστε να χωρίζεται το τμήμα σε 2 μέρη, με 12 μαθητές το πολύ.
    Θα έπρεπε να υπάρχει εξέταση στο μάθημα πληροφορικής της Γ λυκείου για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής, Πολυτεχνικών σχολών Πληροφορικής, Μαθηματικών και Στρατιωτικών
    Σχολών.
    Στη Β λυκείου το μάθημα Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών να είναι δίωρο και να περικλείει την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας στο Β τετράμηνο.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:47 | ΝΙΚΟΛΑΣ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ, θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεση μου ως προς τις ενέργειες του υπουργείου για κατάργηση της κοινωνιολογίας από το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Πρέπει αν δείξετε τη δέουσα θεσμική σοβαρότητα στο τι εκπαιδευτικό σύστημα προτείνετε. Η κοινωνιολογία, ως επιστήμη, υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα κοσμικά κράτη ως διακριτό μάθημα και κατέχει εξέχουσα θέση στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.
    Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το αντικείμενο έρευνα της κοινωνιολογίας;
    Αν όχι, έχετε τις ακόλουθες επιλογές ή να διαβάσετε τα παρακάτω ή να ρωτήσετε τον πρωθυπουργό της χώρας (πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστήμιου HARVARD).
    Η κοινωνιολογία λοιπόν έχει ως αντικείμενο μελέτης:
    τα κοινωνικά φαινόμενα,
    τη δράση των κοινωνικών ομάδων,
    τις σχέσεις μεταξύ ατόμου και ομάδων,
    τις σχέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων,
    τις κοινωνικές διαδικασίες και
    ειδικότερα το μετασχηματισμό των κοινωνιών.
    Δείτε και μερικά ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνιολογία ως επιστήμη:
    Γιατί οι συνθήκες της ζωής μας είναι τόσο διαφορετικές από αυτές των γονιών ή των παππούδων μας;
    Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι μεταβολές στο μέλλον;
    Πώς επιδρούν οι μεταβολές αυτές στη συναισθηματική ή την επαγγελματική ζωή μας;
    Τι σημαίνει βιομηχανική κοινωνία;
    Τι είναι η αστικοποίηση και πώς επηρεάζει τις οικογενειακές σχέσεις; Ποιοι λόγοι οδήγησαν την πολιτεία στη δημιουργία σχολείων και ποια είναι η σχέση της εκπαίδευσης με την κοινωνική ανέλιξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων;
    Γιατί υπάρχει φτώχεια στον κόσμο, ποια είναι τα αίτιά της και ποιες οι συνέπειές της για την υγεία και την εκπαίδευση;
    Γιατί υπάρχουν προκαταλήψεις, συγκρούσεις, πόλεμοι και ποια είναι η σχέση τους με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα;
    Πώς γεννήθηκε το κράτος στο δυτικό κόσμο;
    Τι είναι εξουσία, ποιος την ενσαρκώνει και ποια είναι η σχέση της με την οικονομία;
    Γιατί τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική είναι χαμηλά;
    Πώς επιδρούν η παγκοσμιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες στις κοινωνικές σχέσεις και τον τρόπο ζωής;
    Ορίστε και το πρόγραμμα Σπουδών της Κοινωνιολογίας, η ίδια τα λέτε και η ίδια ακυρώνετε τον εαυτό σας.
    Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Κοινωνιολογίας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου
    Γενικός σκοπός του μαθήματος
    Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η αξιοποίηση της κοινωνιολογικής σκέψης και των κοινωνιολογικών εργαλείων για τη βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.
    Ειδικότερα, με τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες:
    1.Να αποκτήσουν κοινωνικές ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ώστε να βοηθηθούν στην ένταξή τους σε μια σύγχρονη δημοκρατική, πλουραλιστική και υπό εξέλιξη πολυπολιτισμική κοινωνία.
    2.Να αναπτύξουν κριτική κοινωνική σκέψη στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών, προβλημάτων, κοινωνικών μηνυμάτων και πολλαπλών ερεθισμάτων, που χαρακτηρίζουν την κοινωνία της πληροφορίας.
    3.Να αναπτύξουν κοινωνιογνωσία, συνειδητοποιώντας τις επιδράσεις της κοινωνίας στη συμπεριφορά τους αλλά και τις επιδράσεις της συμπεριφοράς τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και στην κοινωνία.
    4.Να συμβάλουν στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της κοινωνικής οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής, πλουραλιστικής κοινωνίας.
    5.Να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν συλλογικές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν τον τόπο, την κοινωνία, τον κόσμο και τον πλανήτη μας.
    6.Να εξοικειωθούν με την κοινωνιολογική προσέγγιση και τα κοινωνιολογικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών και προβλημάτων.
    7.Να εφαρμόζουν την κοινωνιολογική προσέγγιση στην ανάλυση και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
    8.Να μάθουν να αξιοποιούν, να αξιολογούν και να ερμηνεύουν κοινωνιολογικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αντλούν από διαφορετικές πηγές πληροφόρησης.
    9.Να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε κοινωνία και τα μέλη της έχουν σταθερά χαρακτηριστικά αλλά παράλληλα υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές, εντάσεις και συγκρούσεις.
    10.Να αναπτύξουν σεβασμό για τη διαφορετικότητα και την κάθε μορφής ετερότητα, καθώς και να υποστηρίζουν τη διαπολιτισμικότητα σε μια ενταξιακή κοινωνία, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
    11.Να προβληματιστούν με τις κοινωνικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης στους τρόπους παραγωγής, στην εργασία, καθώς και στις κοινωνικές σχέσεις και τους κοινωνικούς θεσμούς.»
    Τέλος κ. Υπουργέ καταργείτε ακόμα και τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού πεδίου, από Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε σκέτο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και διερωτώμαι τι θα γίνει με τις ακόλουθες σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας. Θα είναι στο πρώτο επιστημονικό πεδίο χωρίς συνάφεια αντικειμένου;
    Κ. Κεραμέως είστε Υπουργός Παιδείας, και οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται με σοβαρότητα και σύνεση. Οφείλετε να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά, πέρα από κάθε μικροπολιτική. Επιπολαιότητες δεν χωρούν όταν έχουμε να κάνουμε με το μέλλον των αυριανών πολιτών της Ελλάδας.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:39 | Χρήστος

    Είναι ξεκάθαρο πως το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Η κοινωνιολογία συνδέεται με το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων του πρώτου επιστημονικού πεδίου. Είναι οξύμωρο να θέλουν οι μαθητές να σπουδάσουν Κοινωνικές Επιστήμες (Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη, Δημόσια Διοίκηση, Νομική, Ψυχολογία, Διεθνών Σχέσεων, Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και ΜΜΕ, Ανθρωπολογία, Κοινωνική Γεωγραφία Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνική Διοίκηση, Εκπαιδευτική Πολιτική καθώς και Επιστήμες της Αγωγής) και το υπουργείο να επιβάλει στους μαθητές να εξεταστούν σε ένα μάθημα (Λατινικά) που δεν θα το βρουν ποτέ μπροστά τους στις πανεπιστημιακές σπουδές τους.
    Εξάλλου η επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων και πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικά με την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου μαθήματος πανελλαδικών εξετάσεων δείχνει την χρησιμότητα του μαθήματος της κοινωνιολογίας για τους μαθητές που θα επιλέξουν Κοινωνικές Επιστήμες.
    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/320403_epistoli-epistimonon-stin-ypoyrgo-paideias-gia-tin-koinoniologia
    Το κράτος όπως λέει και η κ. Υπουργός έχει συνέχεια, ναι κ. Υπουργέ έχει συνέχεια προς τα εμπρός όχι εμπρός-πίσω.
    Να επανέλθει ο τίτλος του πρώτου επιστημονικού πεδίου Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες και να σταματήσει η εργαλειοποίηση της κοινωνιολογίας ως αριστερή επιστήμη. Δηλαδή ο πρωθυπουργός της χώρας που σπούδασε κοινωνικές επιστήμες είναι αριστερός και οι υπουργοί του δεξιοί;
    Συντάσσομαι ανεπιφύλακτα με όλες τις φωνές που ζητούν την παραμονή της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:37 | Άγγελος Χ.

    «205 Κοινωνικοί επιστήμονες τοποθετούνται για την Κοινωνιολογία»

    Ο μικρός περίπατος της Κοινωνιολογίας:
    Έξι θέσεις για τη συνταγματική αποστολή της Παιδείας τον 21ο αι.

    Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» όπου στο άρθρο 7 ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από το σχολικό έτος 2021-2022 οι μαθητές/ριες της Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων που είναι υποψήφιοι/ες για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν θα εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις στην Κοινωνιολογία αλλά στα Λατινικά. Η πρόβλεψη για αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και παράλληλα η απουσία στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου οποιασδήποτε αναφοράς στην σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης, μας υποχρεώνει, ως ενεργούς πολίτες, να παραθέσουμε έξι θέσεις για τις οποίες πρέπει να διατηρηθεί η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα:

    1. Χωρίς κριτική σκέψη δεν υπάρχουν ενεργοί πολίτες.
    Η διάπλαση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, η ανάπτυξη δημιουργικής και κριτικής σκέψης, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, η ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας, η ενδυνάμωση των μαθητών/ριών ώστε να δραστηριοποιηθούν και να συμβάλλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων γύρω τους, αποτελούν στόχους της εκπαίδευσης που κατοχυρώνονται θεσμικά από διεθνή και εθνικά νομικά κείμενα όπως η οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου(ΟΗΕ), το Σύνταγμα της Ελλάδας, ο ν. 1566/1985 (βασικός νόμος για τη δομή και τη λειτουργία της εκπαίδευσης) κ.ά. και δεσμεύουν την Πολιτεία στη λήψη μέτρων και στην υλοποίηση πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κοινωνιολογία ως μάθημα των κοινωνικών επιστημών μέσα από τη μελέτη των συνεχώς μεταβαλλόμενων κοινωνικών φαινομένων, βοηθά τις μαθήτριες και τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ενεργές και ενεργοί πολίτες, να αναγνωρίσουν και να σταθούν κριτικά απέναντι σε προβλήματα τοπικής ή παγκόσμιας εμβέλειας μέσα από την εμπλοκή σε κοινό προβληματισμό και να αναλάβουν δράση στη διαχείριση και αντιμετώπισή τους.

    2. Η αποστήθιση βλάπτει την κριτική σκέψη.
    Ένα βασικό πρόβλημα που ταλανίζει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, αυτό της αποστήθισης της εξεταστέας ύλης, έχει ήδη αμβλυνθεί μέσα από τη διδασκαλία και εξέταση της Κοινωνιολογίας. Με την Κοινωνιολογία, οι μαθητές και οι μαθήτριες δε χρειάζεται να αποστηθίσουν ένα υψηλό ποσοστό (έως και 80%) της ύλης, όπως συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες με ορισμένα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Συγκεκριμένα, η κοινωνιολογία προϋποθέτει την κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων, την εμβάθυνση σε αυτά, την αμφισβήτηση κοινότοπων ερμηνειών της κοινωνικής συμπεριφοράς, τη σύνδεση προσωπικών βιωμάτων με κοινωνικά γεγονότα, τη συνειδητοποίηση της σημασίας της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής συνείδησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Καθίσταται σαφές ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες και διεργασίες καλλιεργούνται κριτικές δεξιότητες και παραγκωνίζεται η στείρα αποστήθιση.

    3. Κοινωνιολογία και Ανθρωπιστικές Σπουδές.
    Η Κοινωνιολογία είναι βασικό γνωστικό αντικείμενο για την πλειονότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων για τα οποία διαγωνίζονται οι υποψήφιες/οι της Ομάδας Προσανατολισμού (ΟΠ) Ανθρωπιστικών Σπουδών. Η Κοινωνιολογία διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό τμημάτων όπως τα Παιδαγωγικά, Πολιτικής Επιστήμης, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας, Εγκληματολογίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Σλαβικών Σπουδών, Μεσογειακών Σπουδών, Θεολογίας, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής αλλά και στα τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Ξένων Γλωσσών, στα Πολυτεχνεία όπως ασφαλώς και στα τμήματα Νομικής. Κατά συνέπεια η διατήρηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα εξυπηρετεί το σκοπό της καλύτερης ευθυγράμμισης των πανελλαδικών εξετάσεων με το ειδικότερο αντικείμενο κάθε πανεπιστημιακής σχολής ή τμήματος όπως ορίζεται στην αιτιολογική έκθεση επί του άρθρου 7 του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι η πρώτη Ομάδα προσανατολισμού ως περιοριστικά Ανθρωπιστικών Σπουδών αδικείται και δεν είναι αντιπροσωπευτική των πανεπιστημιακών τμημάτων στα οποία οδηγεί αφού παραβλέπονται τα πολυπληθή τμήματα Κοινωνικών Επιστημών για τα οποία διαγωνίζονται οι υποψήφιοι/ες ενώ επιπλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δε θα διδάσκεται το βασικό μάθημα Κοινωνικών Επιστημών.

    4. Κοινωνιολογία και αξιολόγηση.
    Με την Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών έχει εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιολόγηση των υποψηφίων, η οποία συντελεί σε ασφαλή συμπεράσματα για όλο το φάσμα των απαραίτητων δεξιοτήτων των μελλοντικών φοιτητριών/τών και εργαζομένων. Έτσι αποφεύγεται η μονόπλευρη αξιολόγηση, καθώς λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της κριτικής σκέψης. Υπογραμμίζουμε ότι το κριτήριο της κριτικής σκέψης εμπεριέχεται στην αξιολόγηση ακόμη και των μικρότερης ηλικίας μαθητών/ριών του γυμνασίου (άρθρ. 3&1α Π.Δ 126/2016)ώστε να μοιάζει αντιφατική η παράλειψή του από μαθητές/ριες της τελευταίας τάξης ΓΕΛ που βρίσκονται στο κατώφλι της ενηλικίωσής τους.
    Επιπλέον, η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα αποτελεί τη συνέχεια των τεσσάρων αντίστοιχων γνωστικών αντικειμένων (Κοινωνική – Πολιτική Αγωγή, Πολιτική Παιδεία κ.ά.) που έχουν διδαχθεί οι μαθήτριες και οι μαθητές από τη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου έως και τη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου. Τα παιδιά έχουν εμβαθύνει σε θέματα όπως: εκπαίδευση, παγκοσμιοποίηση, μετανάστευση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ΜΜΕ, φτώχεια, έμφυλες ταυτότητες κ.ά. Συνεπώς, υφίσταται ένα βαθύτερο γνωστικό υπόβαθρο για μία υψηλού επιπέδου αξιολόγηση των υποψηφίων, ανάλογη με αυτή όλων των υπόλοιπων μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

    5. Κοινωνιολογία και εκφορά του Λόγου.
    Στην εποχή που κυριαρχεί ο κειμενικός λόγος των κοινωνικών δικτύων και υποχωρεί η ανάγνωση των βιβλίων, η Κοινωνιολογία συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της έκφρασης των μαθητών/τριών μας. Στην κοινωνία της πληροφορίας που η ευχερής και ακριβής χρήση της γλώσσας παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, η κοινωνιολογική ορολογία και οι έννοιές της εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο των νέων μας, ενισχύουν τον γλωσσικό τους πολιτισμό και τους εφοδιάζουν με γλωσσικά εργαλεία ώστε να ανταπεξέλθουν στη σημαντικότερη δοκιμασία της μαθητικής τους διαδρομής. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί η ωφελιμιστική διάσταση από τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα σχετικά με την ορθή διατύπωση και βελτίωση του γραπτού λόγου τόσο στο μάθημα της Έκθεσης όσο και στα υπόλοιπα μαθήματα όπως εξάλλου αναφέρεται από τα ίδια τα παιδιά.

    6. Η αυταπόδεικτη χρησιμότητα από τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας.
    Δε χρειάζεται για ακόμη μία φορά να επαναληφθεί η συμβολή της Κοινωνιολογίας στην υλοποίηση των στόχων του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και στην προσωπική ανάπτυξη των μαθητών/ριών. Η κοινωνική πραγματικότητα αποτελεί ανεξάντλητη πηγή αναφορών όπως η πρόσφατη κρίση στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη μέσα από την οποία, μεταξύ άλλων, αναδύθηκαν και αναδείχθηκαν κοινωνικά προβλήματα που προσεγγίζονται μέσα από την Κοινωνιολογία ως κομμάτι της διδακτέας/εξεταστέας ύλης. Ευελπιστούμε ότι δεν θα επικαλούμαστε την προτεινόμενη ρύθμιση του νομοσχεδίου ως παράδειγμα άδηλης λειτουργίας της εκπαίδευσης που ενώ διακηρύττει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διάπλαση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών παράλληλα στερεί από τις μαθήτριες και τους μαθητές τη δυνατότητα να διδαχθούν ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα την Κοινωνιολογία.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους
    Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει την επίμαχη διάταξη του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» και να παραμείνει η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

    Με εκτίμηση

    205 Κοινωνικοί Επιστήμονες

    Τα ονόματα στον σύνδεσμο (5.5.2020): https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/320762_205-koinonikoi-epistimones-topothetoyntai-gia-mathima-tis-koinoniologias

  • 5 Μαΐου 2020, 17:35 | Σύλλογοι Εκπαιδυτικών Πληροφορικής Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, Λάρισας, Πιρίας, Σρρών, Φλώρινας και Χ’ιου

    Ενίσχυση της Πληροφορικής στο Σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων
    Ως Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πληροφορικής, αντιλαμβανόμενοι την αγωνία όλων των συναδέλφων, που διαβλέπουν άλλη μια μεταρρύθμιση στην Παιδεία -χωρίς να διαφαίνεται κάποια ουσιαστική αναβάθμιση του επιστημονικού αλλά και διδακτικού μας αντικειμένου- αποφασίσαμε να προβούμε από κοινού τις παρακάτω προτάσεις-παρεμβάσεις:

    Π/θμια Εκπαίδευση
    • Την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο μάθημα της Πληροφορικής για το Δημοτικό από μία ώρα σε δύο ανά τάξη για τις τέσσερις μεγαλύτερες τάξεις (Γ-Δ-Ε-ΣΤ).
    • Την άμεση επιπλέον σύσταση οργανικών θέσεων Πληροφορικής (ΠΕ86) και τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Α/θμια βαθμίδα εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής.
    • Την ανάθεση μαθημάτων Τ.Π.Ε. και αντικειμένων που άπτονται της Ψηφιακής Παιδείας σε εκπαιδευτικούς Πληροφορικής και μόνο, διασφαλίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας αλλά και την ποιοτική παροχή εκπαίδευσης στην Ψηφιακή Παιδεία.
    • Τη μη δυνατότητα ανάθεσης του μαθήματος σε άλλες ειδικότητες, ακόμα και αν έχουν πιστοποίηση Β’ επιπέδου ή άλλου είδους βεβαιώσεις από σεμινάρια και άλλα προγράμματα.
    • Την αναθεώρηση του αναλυτικού προγράμματος καθώς και την συγγραφή εγχειριδίου για το Δημοτικό, καθώς και την ανανέωσή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα από επιστημονική επιτροπή.

    Δ/θμια Εκπαίδευση
    • Την εισαγωγή δίωρου ενιαίου μαθήματος Πληροφορικής -γενικής παιδείας- για όλες τις τάξεις γυμνασίου και λυκείου (Γενικού και ΕΠΑΛ) με αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών που θα συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της εποχής.
    • Την αναγνώριση του παραπάνω δίωρου (2ωρου) ενιαίου μαθήματος Πληροφορικής ως εργαστηριακού με τη θέσπιση :
    o είτε μέγιστου ορίου μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο εργαστήριο (και την υποχρεωτική παρουσία δύο εκπαιδευτικών, όταν το πλήθος των μαθητών υπερβαίνει το μέγιστο όριο),
    o είτε με τον χωρισμό του τμήματος στα δύο από έναν αριθμό μαθητών και πάνω, για την ομαλότερη και λειτουργικότερη διεξαγωγή του μαθήματος.
    • Την αναβάθμιση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΚΠΠ) και την απόκτηση του από τους μαθητές, μέσα από τις εκπαιδευτικές δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα και σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, εφόσον το επιθυμούν, να μπορούν διδάσκουν στο Πρόγραμμα προετοιμασίας του ΚΠΠ, στα πλαίσια της συμπλήρωσης του διδακτικού τους ωραρίου .
    • Την ανάθεση μαθημάτων Πληροφορικής και αντικειμένων που άπτονται της Ψηφιακής Παιδείας σε Πληροφορικούς και μόνο καθώς και τη μη δυνατότητα ανάθεσης του μαθήματος σε άλλες ειδικότητες ακόμα και αν έχουν πιστοποίηση Β’ επιπέδου ή άλλου είδους βεβαιώσεις από σεμινάρια και άλλα προγράμματα .
    • Τη διατήρηση των έξι (6) + μίας (1) ωρών του μαθήματος της Πληροφορικής στη Γ’ Λυκείου.
    Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 η επτάωρη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής
    οδήγησε σε μια ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων γνώσεων προς τους τελειόφοιτους,
    καθώς οι διδάσκοντες είχαν τον απαραίτητο χρόνο ν’ ασχοληθούν εντός της τάξης και του
    εργαστηρίου με ποικίλα και διαβαθμισμένης δυσκολίας θέματα.
    • Την προαπαιτούμενη πανελλαδική εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» (πρώην ΑΕΠΠ) για υποψηφίους των τμημάτων Πληροφορικής (Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών) και κάθε τμήματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο.
    • Την δυνατότητα των υποψηφίων της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας & Πληροφορικής να δηλώνουν στο Μηχανογραφικό τους τα Τμήματα Μηχανικών Η/Υ που ανήκουν σε Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές Πανεπιστημίων.
    • Την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση των υπαρχόντων συγγραμμάτων/βιβλίων και Προγραμμάτων Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υπό την διαρκή εποπτεία επιστημονικής επιτροπής.
    • Την ισότιμη μεταχείριση του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ σε σχέση με τους άλλους τομείς όσον αφορά το όριο αριθμού μαθητών, πάνω από το οποίο απαιτείται η παρουσία 2ου εκπαιδευτικού στα εργαστηριακά μαθήματα.

    Εργαστήριο Πληροφορικής
    Το μάθημα της Πληροφορικής, ενώ δικαίως αναγνωρίζεται ως ένα από τα μαθήματα που ικανοποιεί τους μαθητές στον τρόπο που διδάσκεται, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα απαρχαιωμένων εργαστηρίων. Ως εκ τούτου ζητάμε:
    • Τη δημιουργία πιστοποιημένων σύγχρονων εργαστηρίων Πληροφορικής σε κατάλληλους χώρους (σε όσα σχολεία δεν διαθέτουν) αλλά και την ανανέωση του εξοπλισμού των υφιστάμενων σχολικών εργαστηρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
    • Την υποχρεωτική μέγιστη αντιστοιχία δύο (2) μαθητών ανά υπολογιστικό μηχάνημα (Επιτραπέζιο Υπολογιστή, Φορητό Υπολογιστή) σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
    • Την ανάθεση τρίωρης απασχόλησης, η οποία και να αφαιρείται από το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των Υπευθύνων Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
    • Επαναφορά και στελέχωση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών), με ικανό αριθμό αποσπασμένων, συναρτήσει του αριθμού σχολικών μονάδων ανά νομό, (με 3ετή θητεία, τουλάχιστον).
    Οι εκπαιδευτικοί της Πληροφορικής, μέσα στην δύσκολη αυτή συγκυρία που συνεχίζει να βιώνει η χώρα μας, κλήθηκαν να επωμιστούν έναν επιπλέον ρόλο, αυτό των συντονιστών και βοηθών όλων των συναδέλφων, προσφέροντας τη βοήθειά τους σε όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών.
    Ανταποκρίθηκαν με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, συνεισφέροντας στις ομάδες υποστήριξης, παράλληλα πάντα με τα δικά τους διδακτικά καθήκοντα.
    Ήρθε η στιγμή το Υπουργείο να σταθεί έμπρακτα δίπλα στον κλάδο μας, ο οποίος βίωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια την υποβάθμιση του διδακτικού του αντικειμένου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά πάντα στήριζε και στηρίζει την Εκπαίδευση και τις δομές της, μα πάνω απ’ όλα στηρίζει την παρεχόμενη στους μαθητές μας Πληροφορική Παιδεία.

    Οι Σύλλογοι
    Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης
    Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης
    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Λάρισας
    Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής Πιερίας
    Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Σερρών
    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας
    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου

  • 5 Μαΐου 2020, 17:32 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

    ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:
    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΑΛΛΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΤΟΜΟΥ-ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.(κεφ 1)
    ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΟΠΩΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ,ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ,ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ,ΕΦΟΔΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ(κεφ 3)
    Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ (κεφ 5)
    ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ….ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ..ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΠΕ78 ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕ,ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΟΣΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΔΩΣΕΙ,ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ,ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΗ.
    ΜΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ?
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ?
    ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΩ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ,ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΑ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ,ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ.ΟΜΩΣ ΑΠΟΡΩ ΔΟΜΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ?ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ(ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ).ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ή ΜΗΧΑΝΩΝ?ΑΠΟΡΩ..

  • 5 Μαΐου 2020, 17:30 | Αλέξανδρος Μπινόπουλος

    Θεωρούμε ότι η επαναφορά του μαθήματος των λατινικών αντί της κοινωνιολογίας είναι μία αναχρονιστική επιλογή. Η κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα που μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση των κοινωνικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα σαφώς πιο χρήσιμο-επίκαιρο αντικείμενο για τους μαθητές του Λυκείου που στοχεύουν στις ανθρωπιστικές/κοινωνικές σπουδές.

    Ως συνέπεια των ανωτέρω, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί σε μέλλοντα χρόνο. Είναι πολλά και σημαντικά τα θέματα τα οποία ως γονείς (άμεσα ενδιαφερόμενοι) θέλουμε να συζητήσουμε εκτενώς με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των Καθηγητών, των Ειδικών Επιστημόνων και άλλων παραγόντων και να έχουμε έτσι τη δυνατότητα να κατανοήσουμε και να τοποθετηθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος όλων μας.

    Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου ΔΣ Αθήνας

  • Υπόμνημα επί του Σ/Ν «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

    Η ανταπόκριση της χώρας μας στην πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σύνδεση του ανθρώπου με τη μηχανή και τις ευφυείς τεχνολογίες, προϋποθέτει πολίτες με βασικές ψηφιακές δεξιότητες και επιστήμονες Πληροφορικής, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων θέσεων εργασίας, που απαιτούν αντίστοιχες ψηφιακές ικανότητες – Digital Competence Framework (https://ec.europa.eu/jrc/en/digcomp/ digital-competence-framework). Σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας-Digital Economy and Society Index – DESI (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi), ο οποίος μετρά την ψηφιακή τεχνολογία και προσδιορίζει την απόδοση και την πρόοδο της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας υπολείπεται αρκετά (46%) από το μέσο όρο των κρατών μελών (57%). Σήμερα, λοιπόν, παρά ποτέ, για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας, είναι οφθαλμοφανής η ενίσχυση της ψηφιακής της ανταγωνιστικότητας, με κύριο πυλώνα την Εκπαίδευση. Κατά συνέπεια το σημερινό σχολείο οφείλει να προετοιμάσει αποτελεσματικά τον αυριανό πολίτη της Κοινωνίας και της Γνώσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της νέας εποχής, όπως αυτές προαναφέρθηκαν.

    Στην προσπάθεια αυτή είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο, ότι η ενίσχυση της προσφερόμενης Πληροφορικής Παιδείας, για την ολόπλευρη μόρφωση και προσωπική ανάπτυξη των μαθητών, σε σχέση με τη βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού και των ψηφιακών ικανοτήτων τους, που αποτελούν στρατηγικό στόχο της νέας προγραμματικής περιόδου για την Ε.Ε., θα συντελέσει τα μέγιστα. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχέδιο δράσης 2018 για την ψηφιακή εκπαίδευση ;Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2019 για την Προώθηση της Καινοτομίας και των Ψηφιακών Δεξιοτήτων).

    Επίσης, είναι γενικά αποδεκτό ότι η διδασκαλία-διδακτική των μαθημάτων Πληροφορικής και ιδιαίτερα ο Προγραμματισμός, αναπτύσσουν εκτός των ψηφιακών ικανοτήτων και άλλες ικανότητες του 21ου αιώνα, όπως η κριτική, η δημιουργική και η υπολογιστική σκέψη. Με δεδομένη τη διείσδυση της Επιστήμης των υπολογιστών στις άλλες επιστήμες, την οικονομία και την κοινωνία οι προαναφερθείσες ικανότητες του και ψηφιακές ικανότητες αναγνωρίζονται ως θεμελιώδεις, που καλλιεργούνται στα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα από την αρχή της βασικής εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη Πληροφορικής κουλτούρας θα καταστήσει τους μαθητές μας ενεργά μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, ικανούς να πρωταγωνιστούν στις αλλαγές και στις εξελίξεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις σε όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα, η ατυχής συγκυρία της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη, η Πολιτεία να επενδύσει στην Επιστήμη της Πληροφορικής και στις Εφαρμογές της στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και σε ζητήματα εξοπλισμού (υλικού και λογισμικού), στους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

    Το υπό διαβούλευση Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», αν και στο σκεπτικό του ευαγγελίζεται την αναβάθμιση της Πληροφορικής, που είναι η πάγια θέση της Ένωσής μας, δεν ανταποκρίνεται ουδόλως προς αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένη την ειλικρινή πρόθεσή μας, για κατάθεση εποικοδομητικών βελτιωτικών προτάσεων, στην κατεύθυνση των υλοποίησης των προαναφερθέντων, υποβάλλουμε το παρακάτω αναλυτικό και τεκμηριωμένο υπόμνημα θέσεων επί των διατάξεών του. Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα εκπαίδευσης μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να στηρίξει την ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, που απαιτούνται για τη διαβίωση και την εργασία.

    Υπόμνημα επί των διατάξεων

    Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου
    Τα τελευταία χρόνια το Γενικό Λύκειο έχει γίνει πεδίο πειραματισμού για την Πληροφορική Παιδεία, προκαλώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και σύγχυση σε μαθητές και γονείς.

    Προτείνουμε για την Α’ τάξη το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής», να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος Γενικής Παιδείας και όχι μάθημα Επιλογής. Οι βασικοί στόχοι που θα πρέπει να ικανοποιεί το μάθημα είναι:
    – Η εμβάθυνση των γνώσεων με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή οι μαθητές στο Γυμνάσιο σε εισαγωγικό επίπεδο και
    – Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων που θα προσφέρει ισότιμα σε όλους τους μαθητές την ικανότητα εφαρμογής όλων των απαραίτητων εργαλείων για την αξιοποίηση της διαθεματικότητας στη σύγχρονη εκπαίδευση.

    Για τη Β’ τάξη, το μάθημα «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών» είναι θεμελιώδες καθώς καλύπτει τους εξής βασικούς στόχους:
    – Την καλλιέργεια και ανάπτυξη της αναλυτικής, συνθετικής, κριτικής και δημιουργικής σκέψης και την απόκτηση της προγραμματιστικής αντίληψης, μέσα από την αλγοριθμική προσέγγιση της επίλυσης προβλημάτων
    – Την προσέγγιση περισσότερο απαιτητικών θεματικών ενοτήτων που αναφέρονται στα Λειτουργικά Συστήματα, στις Βάσεις Δεδομένων και στα Δίκτυα Υπολογιστών.

    Προτείνουμε τη μετατροπή του μαθήματος σε δίωρο.

    Για τη Γ΄ τάξη, θεωρούμε αυτονόητη την ισότιμη αντιμετώπιση του μαθήματος «Πληροφορική» (σε σχέση με τις διδακτικές ώρες) με τα υπόλοιπα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ ΓΕ.Λ. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το μάθημα Πληροφορικής, προκειμένου να ενταχθούν στα Τμήματα Πληροφορικής. Η πρόταση αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα και των Πανεπιστημιακών Καθηγητών αλλά και των Προέδρων των Τμημάτων Πληροφορικής. Δυστυχώς η, από το 2016, ακολουθουμένη εκπαιδευτική πολιτική δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής υποψηφίων σε τμήματα Πληροφορικής, χωρίς να εξετάζονται στο μάθημα της Πληροφορικής και επομένως να έχουν ουσιαστικά ελλιπείς γνώσεις στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.

    Προτείνουμε την εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή ως προς το επιστημονικό τους πεδίο) των Α.Ε.Ι. Συγκεκριμένα για το 2ο επιστημονικό πεδίο, όσον αφορά τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής & λοιπά Τμήματα Μηχανικών με επιμέρους συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης των υπολογιστών, το ένα εξεταζόμενο μάθημα να είναι της Πληροφορικής με συντελεστή βαρύτητας.

    Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:25 | Ελισάβετ Παπαδήμα

    ΝΑΙ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ!!!
    Η αξία των λατινικών είναι μεγάλη! Τα λατινικά μας βοηθούν στην κατανόηση των σύγχρονων ευρωπαϊκών λέξεων και φράσεων. Δεν νοείται κάποιος νομικός, φιλόλογος, ιστορικός κ.α, στις μέρες μας να μην έχει την γνώση των βασικών αρχών της λατινικής και το τι αυτά σημαίνουν. Τα λατινικά μαζί με την αρχαία ελληνική γλώσσα αποτελούν τους δύο πυλώνες του αρχαίου πολιτισμού επί του οποίου εδραζεται ο σημερινός ευρωπαϊκός πολιτισμός και όχι μόνον. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως στα ευρωπαϊκά και ανά τον κόσμο σχολεία αναζητούν και μελετούν τις αρχαίες γλώσσες του πολιτισμού μας σε βάθος. Σε εμάς θα έπρεπε να είναι δεδομένη η διδασκαλία τους. Είναι η κληρονομιά που θα πρέπει να αφήσουμε στις επόμενες γενιές για να κατανοήσουν τις ριζες μας και τον πολιτισμό μας… Είναι το μόνο μάθημα που μας συνδέει με τον δυτικό κόσμο και το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Συμβάλουν στην λογοτεχνική μας καλλιέργεια και στη διαμόρφωση ανθρώπων με κριτική σκέψη. Ως Ιστορικός-Φιλόλογος επομένως, θεωρώ πως η προσφορά τους είναι ατέρμονη και όπως έλεγε και ο Γκαιτε «όποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες, δεν ξέρει τίποτε από τη δική του»!

  • 5 Μαΐου 2020, 17:23 | Μακρή Τερψιθέα

    Οράτιος, Οβίδιος, Κικέρωνας, Βεργίλιος, Κάτουλλος, Μαρτιάλης, corpus Priapeorum, Τίβουλος, Προπέρτιος…Ποιος να το φανταζόταν ότι κείμενα και ποιήματα που άφησαν εποχή, αποτύπωσαν συναισθήματα, δολιοφθορές, πολιτικές πρακτικές, με τρόπο άλλοτε ρεαλιστικό και άλλοτε παιγνιώδη, θα παραγκονίζονταν για χάρη της κοινωνιολογίας. Και διερωτώμαι, τα γραπτά μνημεία δεν βρίθουν κοινωνιολογικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος; Πόσο πιο ενδιαφέρον είναι για έναν μαθητή να μελετά συμπεριφορές και στάσεις μέσα από τη γλώσσα, και όχι μέσα από  τη μεταγλώσσα; η ανωτερότητα των λατινικών έγκειται στο ότι, όχι απλά περικλείουν την κοινωνιολογία, αλλά εμπεριέχουν και φιλοσοφία, ιστορία, μυθολογία, πολιτική και πάει λέγοντας. Τα δε γλωσσικά οφέλη είναι αυτονόητα. Τάσσομαι υπέρ της επανένταξης των λατινικών (ει δυνατόν της ανανεωμένης ύλης) στις πανελλαδικές εξετάσεις.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:11 | Αρερή Μαρματάκη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων, θεωρώ αδιανόητο, αντιδημοκρατικό και αντιεπιστημονικό, να συναινείτε, ως Κοινωνικός Επιστήμων όπως και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος στην Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) Ανθρωπιστικών Σπουδών και την σκόπιμη αφαίρεση από τον τίτλο της ομάδας των όρων Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές, στην διαστρέβλωση του επιστημονικού περιεχομένου της ομάδας και την αποδυνάμωση του ρόλου και του κύρους των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημόνων στην πατρίδα μας, την κοιτίδα της Δημοκρατίας.
    Προτείνω μάλιστα, για το Λύκειο, όχι μόνο την παραμονή της Κοινωνιολογίας στην ΟΠ Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών αλλά και: α) την ένταξή της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, στην ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής και β) την ένταξή της ως διδασκόμενου, όχι πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, στην Ο Π Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
    Για τη στήριξη των Κοινωνικών Σπουδών στο Λύκειο, απαραίτητο είναι να διατηρηθούν στην Α΄ τάξη το τρίωρο μάθημα Πολιτική Παιδεία, στη Β΄τάξη το δίωρο μάθημα γενικής παιδείας Σύγχρονος Κόσμος- Πολίτης και Δημοκρατία και στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών το δίωρο μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών.
    Αναμένοντας την θετική αποδοχή σας
    Με εκτίμηση
    Αρετή Μαρματάκη
    Κοινωνιολόγος – Εκπαιδευτικός ΠΕ 78
    Μέλος ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ)
    21

  • 5 Μαΐου 2020, 17:04 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Cogito ergo sum! Ένα από τα τσιτάτα των λατινικών, που εύκολα μαθαίνει κάποιος διαβάζοντας Αστερίξ ή αποστηθίζοντας τις 10 εκφράσεις λατινικών, που χρησιμοποιούν οι νομικοί, κυρίως προς επίδειξη! Ως νομικός, έχοντας διδαχθεί μέσω του προγράμματος σπουδών τα σχεδόν ανύπαρκτα λατινικά αλλά και τη δημιουργία, διερεύνηση και εφαρμογή του νόμου καθώς και κυρίως μέσα από την επαγγελματική πορεία διακρίνω πόσο σημαντικότερη είναι η διδασκαλία και η γνώση της κοινωνιολογίας στη σημερινή εποχή. Για να υπάρχει ο άνθρωπος και να εξελίσσεται χρειάζεται να σκέφτεται. Για να σκεφτεί χρειάζεται καλλιέργεια, κρίση, σφαιρικότητα. Για να τα επιτύχει αυτά, σύμμαχός του από τα μαθητικά χρόνια, κυρίως για όποιον επιθυμεί να σπουδάσει και να εργαστεί με ανθρώπους στην κοινωνία (Ανθρωπιστικών, Νομικών, Κοινωνιολογικών σπουδών) είναι η γνώση της Κοινωνιολογίας. Μην εξοβελίζετε αυτό το σημαντικό κομμάτι γνώσης και δημιουργίας κριτικής σκέψης από τους μαθητές του 21ου αιώνα, ο πολιτισμός οφείλει να πάει μπροστά και όχι πίσω!

  • 5 Μαΐου 2020, 17:03 | Αντωνόπουλου Σωτηρία

    Θέλουμε την Κοινωνιολογια
    Πρέπει να υπαρχει στην Γ λυκείου

  • 5 Μαΐου 2020, 17:00 | Αναστασία Μπεγέτη

    Τα τελευταία χρόνια το Γενικό Λύκειο έχει γίνει πεδίο πειραματισμού για την Πληροφορική Παιδεία, προκαλώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και σύγχυση σε μαθητές και γονείς.

    Προτείνω για την Α’ τάξη το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής», να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος Γενικής Παιδείας και όχι μάθημα Επιλογής. Οι βασικοί στόχοι που θα πρέπει να ικανοποιεί το μάθημα είναι:
    – Η εμβάθυνση των γνώσεων με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή οι μαθητές στο Γυμνάσιο σε εισαγωγικό επίπεδο και
    – Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων που θα προσφέρει ισότιμα σε όλους τους μαθητές την ικανότητα εφαρμογής όλων των απαραίτητων εργαλείων για την αξιοποίηση της διαθεματικότητας στη σύγχρονη εκπαίδευση.

    Για τη Β’ τάξη, το μάθημα «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών» είναι θεμελιώδες καθώς καλύπτει τους εξής βασικούς στόχους:
    – Την καλλιέργεια και ανάπτυξη της αναλυτικής, συνθετικής, κριτικής και δημιουργικής σκέψης και την απόκτηση της προγραμματιστικής αντίληψης, μέσα από την αλγοριθμική προσέγγιση της επίλυσης προβλημάτων
    – Την προσέγγιση περισσότερο απαιτητικών θεματικών ενοτήτων που αναφέρονται στα Λειτουργικά Συστήματα, στις Βάσεις Δεδομένων και στα Δίκτυα Υπολογιστών.

    Προτείνω τη μετατροπή του μαθήματος σε δίωρο.

    Για τη Γ΄ τάξη, θεωρώ αυτονόητη την ισότιμη αντιμετώπιση του μαθήματος «Πληροφορική» (σε σχέση με τις διδακτικές ώρες) με τα υπόλοιπα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ Γ.Ε.Λ. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το μάθημα Πληροφορικής, προκειμένου να ενταχθούν στα Τμήματα Πληροφορικής. Η πρόταση αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα και των Πανεπιστημιακών Καθηγητών αλλά και των Προέδρων των Τμημάτων Πληροφορικής. Δυστυχώς η, από το 2016, εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής υποψηφίων σε τμήματα Πληροφορικής, χωρίς να εξετάζονται στο μάθημα της Πληροφορικής και επομένως να έχουν ουσιαστικά ελλιπείς γνώσεις στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.

    Προτείνω την εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή ως προς το επιστημονικό τους πεδίο) των Α.Ε.Ι. Συγκεκριμένα για το 2ο επιστημονικό πεδίο, όσον αφορά τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής & λοιπά Τμήματα Μηχανικών με επιμέρους συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης των υπολογιστών, το ένα εξεταζόμενο μάθημα να είναι της Πληροφορικής με συντελεστή βαρύτητας.
    Αναστασία Μπεγέτη M.Ed
    Εκπαιδευτικός Πληροφορικής κλ. ΠΕ86 Ημερησίου Γ.Ε.Λ
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής(Π.Ε.ΚΑ.Π)

  • 5 Μαΐου 2020, 16:57 | Μαρία Μ.

    Η Πληροφορική στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
    Ειλικρινά αυτή τη φορά περίμενα ότι κάτι θα άλλαζε για το μάθημα της Πληροφορικής με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία. Η «ενίσχυση της Πληροφορικής» ήταν και είναι το μότο του Υπουργείου τον τελευταίο καιρό, διαβάζοντας όμως το Πολυνομοσχέδιο ειλικρινά δεν μπόρεσα να δω κάπου αυτή την πολλά υποσχόμενη ενίσχυση νιώθοντας το λιγότερο προδομένη μετά από τόσες εξαγγελίες. Εκτός από το Δημοτικό σε καμιά άλλη βαθμίδα και τύπο σχολείου δεν αναφέρεται ο νέος καταμερισμός των ωρών διδασκαλίας, όλων των μαθημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια θολή εικόνα γύρω από τις ώρες που θα διδάσκεται το κάθε μάθημα.
    Ειδικότερα ως προς την Πληροφορική:
    α) στο Δημοτικό οι ώρες διδασκαλίας παραμένουν ίδιες
    α) στο Γυμνάσιο η μόνη «αναβάθμιση» είναι η μεταφορά του μαθήματος στην Ομάδα Β
    β) στο Λύκειο η ουσιαστική αλλαγή στην Α΄τάξη είναι η μετατροπή όλων των μαθημάτων σε υποχρεωτικά χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιο από τα μαθήματα Επιλογής θα συνεχίσει να διδάσκεται και η μείωση του (7) επταώρου στα μαθήματα Προσανατολισμού της Γ’ τάξης.
    Τελικά που είναι η ενίσχυση; Εγώ δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά; Δεν μπορεί το 2020 η Πληροφορική να παραμένει μονόωρο μάθημα… Δεν μπορεί να καλυφθεί αλλά και ούτε να εμπεδωθεί η ύλη της εκάστοτε τάξης. Το μάθημα είναι ή θα έπρεπε να είναι καθαρά εργαστηριακό και επομένως να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για αντίστοιχη εξάσκηση των μαθητών. Ως προς το πανελλαδικώς εξεταζόμενο ήταν η 1η χρονιά που προλάβαμε να το διδάξουμε τόσο καλά (με πληθώρα ασκήσεων και ανάλογη εξάσκηση στο εργαστήριο) και τώρα θέλουν να το αλλάξουν και αυτό. Προτείνω λοιπόν:
    1) Δίωρο μάθημα από την Γ’ Δημοτικού μέχρι και την Β Λυκείου.
    2) Απόκτηση Κρατικού Πιστοποιητικού στα πλαίσια του ημερήσιου προγράμματος στο Γυμνάσιο.
    3) Διατήρηση του (7) επταώρου στη Γ΄Λυκείου με παράλληλη διδασκαλία και στον Προσανατολισμό Θετικών Σπουδών και Υγείας.
    4) Εκσυγχρονισμό των σχολικών Εργαστηρίων.
    5) Επανίδρυση και στελέχωση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ (η παρεχόμενη βοήθεια προς τα σχολεία ήταν τεράστια με παράλληλη εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος αφού έλυναν πολλά τεχνικά προβλήματα των εργαστηρίων χωρίς να απαιτείται η συνδρομή ιδιωτών – με λίγα λόγια υπηρεσία value for money για όλους μας!)

  • 5 Μαΐου 2020, 16:54 | Παναγιώτης Σ.

    Διαβάζοντας το Άρθρο 7 του ν/σ και κατόπιν την αιτιολογική έκθεση, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα. Η αντικατάσταση ενός μαθήματος από ένα άλλο θα έπρεπε να απασχολεί ερευνητικές ομάδες και να προκύπτει μετά από ενδελεχή έρευνα, που θα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αιτιολογική έκθεση. Η συγκεκριμένη αιτιολογική έκθεση σίγουρα δεν συντάχθηκε από κανέναν ειδικό. Γράφτηκε κυριολεκτικά στο πόδι ως περίληψη του συγκεκριμένου άρθρου. Έτσι γράφονται οι νόμοι; Έτσι αιτιολογούνται τα άρθρα νόμων; Μήπως υπάρχει η πραγματική αιτιολογική κρυμμένη σε κάποιο συρτάρι κάποιας ομάδας κάποιου συμβούλου της Υπουργού ή των Υφυπουργών; Στις συνεδριάσεις της Συνεχούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων θα απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα; Θα δοθεί μια τεκμηριωμένη άποψη αντικατάστασης ενός γνωστικού αντικειμένου από ένα άλλο; Πώς αντικαταστάθηκαν τα Λατινικά από την Κοινωνιολογία; Γιατί; Πώς αντικαθίσταται η Κοινωνιολογία από τα Λατινικά; Γιατί; Είναι κάποιο από τα δύο αυτά γνωστικά αντικείμενα άχρηστο; Αν ναι, ποιες οι έρευνες που το αποδεικνύουν; Είναι απόφαση παρμένη σε διαδρόμους του Υπουργείου, ή είναι απόφαση επιστημονικών επιτροπών που τεκμηρίωσαν την άποψή τους λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους; Είναι πολιτική ή επιστημονική απόφαση; Σε μία κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών ποια είναι τα εφόδια για την εισαγωγή σε σχολές Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών; Ποιο μάθημα Κοινωνικών Επιστημών αντικατέστησε την Κοινωνιολογία; Γιατί στην αιτιολογική έκθεση δεν αναγράφεται ο αριθμός των σχολών που ανήκουν στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, με τις οποίες εισάγονται οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης κατεύθυνσης και ένα μάθημα Κοινωνικών Επιστημών είναι απαραίτητο; Για την εισαγωγή σε πόσες σχολές της συγκεκριμένης κατεύθυνσης είναι απαραίτητα τα Λατινικά; Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν αυτές οι παράμετροι; Γιατί πουθενά στην αιτιολογική δεν δίνονται τέτοιου είδους στοιχεία για να μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τους λόγους της αντικατάστασης ενός γνωστικού αντικειμένου από ένα άλλο; Μήπως είναι καθαρά συντεχνιακοί οι λόγοι αντικατάστασης; Μήπως ιδεολογικοί; Μήπως οι επιστήμες χωρίζονται σε αριστερές, δεξιές και κεντρώες; Ποια επιστημονική ομάδα αποφασίζει για την κατάταξη των επιστημών με αυτό το κριτήριο; Τέλος, ένα νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, χωρίς κανένα ουσιαστικά θεσμικό διάλογο είναι αυτό που η Ηγεσία του Υπουργείου επιθυμεί; Κρίνετε το νομοσχέδιο αυτό και τα άρθρα του ως επείγοντα που δεν χωρά αναβολής, ώστε να έρχεται σε μια περίοδο μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης; Ελπίζω τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στο παρόν σχόλιο να απαντηθούν στη Συνεχή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναμένουμε εναγωνίως.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:42 | Περικλής

    Η κοινωνιολογία οφείλει να παραμείνει. Μέσα από την κοινωνιολογία κατανοούμε καλύτερα τον τρόπο λειτουγρίας της κοινωνίας πράγμα που αποτελεί ένα από τα κυριότερα εφόδια που οφείλει να μας δώσει το σχολείο. Αντιλαμβανόμαστε επίσης καλύτερα το ρόλο μας στα πλαίσια του κοινωνικού συνόλου. Ως επαγγελματίας Εργοθεραπευτής για άτομα με αναπηρία, η κοινωνιολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δουλείας μου αλλά και σε επίπεδο σχολής. Μέσα από την κοινωνιολογία αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνικές προεκτάσεις και της αναπηρίας. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι θέλετε να την καταργήσετε.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:37 | ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

    Η πρόταση επαναφοράς του μαθήματος των Λατινικών ως εξεταστέου μαθήματος στις εξετάσεις κινείται νομίζω , προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν θα σταθώ στα επιχειρήματα όσων θεωρούν ότι η λατινική είναι μια νεκρή γλώσσα. Είναι του ίδιου διαμετρήματος με αυτά που θεωρούν και την ελληνική γλώσσα στην παλαιότερή της μορφή κάτι αντίστοιχο…τη στιγμή που τα αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά οι Ευρωπαίοι τα ενέταξαν στην άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Το μόνο που θέλω να προσθέσω, σίγουρα και άλλοι πολλοί πριν από εμένα το έχουν πει, είναι ότι μαθαίνοντας τη λατινική γλώσσα δεν κάνουμε μόνο συγκρίσεις με σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες, δεν μαθαίνουμε μόνο πιο εύκολα τις σύγχρονες λατινογενείς γλώσσες, αλλά μέσα από τη λατινική γλώσσα και λογοτεχνία, όλο τον ρωμαϊκό πολιτισμό που αποτελεί στυλοβάτη των ανθρωπιστικών σπουδών γενικά, αλλά και του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πιστεύω ότι είναι η στιγμή να αποκατασταθεί το λάθος ,με νέα εγχειρίδια, νέο τρόπο ,ίσως, προσέγγισης, οπωσδήποτε όμως δεν πρέπει να το εξοβελίσει από την εκπαίδευση . Το μάθημα της κοινωνιολογίας, χρήσιμο καθ’όλα, ως μάθημα γενικής παιδείας και όχι πανελλαδικά εξεταζόμενο, τουλάχιστον όχι στην κατεύθυνση των κλασσικών σπουδών…

  • 5 Μαΐου 2020, 16:36 | Παναγιώτα Καρνάβα

    Αν δεχθούμε ότι κρίσιμες είναι οι ανάγκες των μαθητών, τότε τα παιδιά πρέπει να μπορούν να διαλέξουν ποιο μάθημα θα τους βοηθήσει στις σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Όταν επιβάλλουμε το ένα μάθημα σε βάρος του άλλου, τότε ευνοούμε μια μερίδα μαθητών σε βάρος άλλης μερίδας μαθητών. Ο σκοπός της Εκπαίδευσης είναι να βοηθά το σύνολο των μαθητών ή μια μερίδα αυτών;

  • Υπόμνημα επί του Σ/Ν «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

    Η ανταπόκριση της χώρας μας στην πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σύνδεση του ανθρώπου με τη μηχανή και τις ευφυείς τεχνολογίες, προϋποθέτει πολίτες με βασικές ψηφιακές δεξιότητες και επιστήμονες Πληροφορικής, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων θέσεων εργασίας, που απαιτούν αντίστοιχες ψηφιακές ικανότητες – Digital Competence Framework (https://ec.europa.eu/jrc/en/digcomp/ digital-competence-framework). Σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας-Digital Economy and Society Index – DESI (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi), ο οποίος μετρά την ψηφιακή τεχνολογία και προσδιορίζει την απόδοση και την πρόοδο της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας υπολείπεται αρκετά (46%) από το μέσο όρο των κρατών μελών (57%). Σήμερα, λοιπόν, παρά ποτέ, για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας, είναι οφθαλμοφανής η ενίσχυση της ψηφιακής της ανταγωνιστικότητας, με κύριο πυλώνα την Εκπαίδευση. Κατά συνέπεια το σημερινό σχολείο οφείλει να προετοιμάσει αποτελεσματικά τον αυριανό πολίτη της Κοινωνίας και της Γνώσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της νέας εποχής, όπως αυτές προαναφέρθηκαν.

    Στην προσπάθεια αυτή είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο, ότι η ενίσχυση της προσφερόμενης Πληροφορικής Παιδείας, για την ολόπλευρη μόρφωση και προσωπική ανάπτυξη των μαθητών, σε σχέση με τη βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού και των ψηφιακών ικανοτήτων τους, που αποτελούν στρατηγικό στόχο της νέας προγραμματικής περιόδου για την Ε.Ε., θα συντελέσει τα μέγιστα. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχέδιο δράσης 2018 για την ψηφιακή εκπαίδευση ;Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2019 για την Προώθηση της Καινοτομίας και των Ψηφιακών Δεξιοτήτων).

    Επίσης, είναι γενικά αποδεκτό ότι η διδασκαλία-διδακτική των μαθημάτων Πληροφορικής και ιδιαίτερα ο Προγραμματισμός, αναπτύσσουν εκτός των ψηφιακών ικανοτήτων και άλλες ικανότητες του 21ου αιώνα, όπως η κριτική, η δημιουργική και η υπολογιστική σκέψη. Με δεδομένη τη διείσδυση της Επιστήμης των υπολογιστών στις άλλες επιστήμες, την οικονομία και την κοινωνία οι προαναφερθείσες ικανότητες του και ψηφιακές ικανότητες αναγνωρίζονται ως θεμελιώδεις, που καλλιεργούνται στα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα από την αρχή της βασικής εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη Πληροφορικής κουλτούρας θα καταστήσει τους μαθητές μας ενεργά μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, ικανούς να πρωταγωνιστούν στις αλλαγές και στις εξελίξεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις σε όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα, η ατυχής συγκυρία της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη, η Πολιτεία να επενδύσει στην Επιστήμη της Πληροφορικής και στις Εφαρμογές της στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και σε ζητήματα εξοπλισμού (υλικού και λογισμικού), στους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

    Το υπό διαβούλευση Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», αν και στο σκεπτικό του ευαγγελίζεται την αναβάθμιση της Πληροφορικής, που είναι η πάγια θέση της Ένωσής μας, δεν ανταποκρίνεται ουδόλως προς αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένη την ειλικρινή πρόθεσή μας, για κατάθεση εποικοδομητικών βελτιωτικών προτάσεων, στην κατεύθυνση των υλοποίησης των προαναφερθέντων, υποβάλλουμε το παρακάτω αναλυτικό και τεκμηριωμένο υπόμνημα θέσεων επί των διατάξεών του. Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα εκπαίδευσης μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να στηρίξει την ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, που απαιτούνται για τη διαβίωση και την εργασία.

    Υπόμνημα επί των διατάξεων

    Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου
    Τα τελευταία χρόνια το Γενικό Λύκειο έχει γίνει πεδίο πειραματισμού για την Πληροφορική Παιδεία, προκαλώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και σύγχυση σε μαθητές και γονείς.

    Προτείνουμε για την Α’ τάξη το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής», να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος Γενικής Παιδείας και όχι μάθημα Επιλογής. Οι βασικοί στόχοι που θα πρέπει να ικανοποιεί το μάθημα είναι:
    – Η εμβάθυνση των γνώσεων με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή οι μαθητές στο Γυμνάσιο σε εισαγωγικό επίπεδο και
    – Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων που θα προσφέρει ισότιμα σε όλους τους μαθητές την ικανότητα εφαρμογής όλων των απαραίτητων εργαλείων για την αξιοποίηση της διαθεματικότητας στη σύγχρονη εκπαίδευση.

    Για τη Β’ τάξη, το μάθημα «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών» είναι θεμελιώδες καθώς καλύπτει τους εξής βασικούς στόχους:
    – Την καλλιέργεια και ανάπτυξη της αναλυτικής, συνθετικής, κριτικής και δημιουργικής σκέψης και την απόκτηση της προγραμματιστικής αντίληψης, μέσα από την αλγοριθμική προσέγγιση της επίλυσης προβλημάτων
    – Την προσέγγιση περισσότερο απαιτητικών θεματικών ενοτήτων που αναφέρονται στα Λειτουργικά Συστήματα, στις Βάσεις Δεδομένων και στα Δίκτυα Υπολογιστών.

    Προτείνουμε τη μετατροπή του μαθήματος σε δίωρο.

    Για τη Γ΄ τάξη, θεωρούμε αυτονόητη την ισότιμη αντιμετώπιση του μαθήματος «Πληροφορική» (σε σχέση με τις διδακτικές ώρες) με τα υπόλοιπα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ ΓΕ.Λ. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το μάθημα Πληροφορικής, προκειμένου να ενταχθούν στα Τμήματα Πληροφορικής. Η πρόταση αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα και των Πανεπιστημιακών Καθηγητών αλλά και των Προέδρων των Τμημάτων Πληροφορικής. Δυστυχώς η, από το 2016, ακολουθουμένη εκπαιδευτική πολιτική δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής υποψηφίων σε τμήματα Πληροφορικής, χωρίς να εξετάζονται στο μάθημα της Πληροφορικής και επομένως να έχουν ουσιαστικά ελλιπείς γνώσεις στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.

    Προτείνουμε την εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή ως προς το επιστημονικό τους πεδίο) των Α.Ε.Ι. Συγκεκριμένα για το 2ο επιστημονικό πεδίο, όσον αφορά τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής & λοιπά Τμήματα Μηχανικών με επιμέρους συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης των υπολογιστών, το ένα εξεταζόμενο μάθημα να είναι της Πληροφορικής με συντελεστή βαρύτητας.

    Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:31 | Δημήτρης Κ.

    Επιβάλλεται η διατήρηση των επταώρων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄Λυκείου με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση της διδακτέας-εξεταστέας ύλης. Η σύντομη φετινή εμπειρία τουλάχιστον αυτό έδειξε. Όσων αφορά την ενοποίηση Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, εφόσον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα <> και δεύτερου πεδίου με εξέταση σε πέμπτο μάθημα, δεν έχει νόημα οι μαθητές που εξετάζονται στα Μαθηματικά να παρακολουθούν Βιολογία και το αντίστροφο. Θα οδηγήσει στο γνωστό φαινόμενο, κάποιοι να ενδιαφέρονται και κάποιοι καθόλου για τα συγκεκριμένα μαθήματα μέσα στο ίδιο τμήμα.
    Τέλος, για το <> μάθημα, γνώμη μου είναι ότι θα έχει και αυτό την τύχη των υπολοίπων μαθημάτων της Γ΄Λυκείου που δεν είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:12 | ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

    ΟΙ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ. ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ (ΚΠΑ, ΒΑΚΕ) ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΑΡΚΕΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΗ.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:12 | Μαργαρίτα Σουλτάνη

    Εν μέσω πανδημίας και καταστάσεως έκτακτης ανάγκης, το Υπουργείο Παιδείας με απούσα κάθε διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου αποφασίζει εκτός των άλλων, να αντικαταστήσει το μάθημα της Κοινωνιολογίας από αυτό των Λατινικών. Το ερώτημα που τίθεται και η ίδια η κοινωνία απορεί είναι με ποιο σκεπτικό; Ποιο μέλλον σκέφτεται για τους μαθητές και την Παιδεία εν γένει; Όταν ένα μάθημα προετοιμάζει τους πολίτες μιας χώρας για το αύριο, όταν ανοίγει τους ορίζοντές τους, ώστε με κριτική σκέψη, γνωρίζοντας τις παθογένειες, τα προβλήματα, τις ανάγκες της κοινωνίας, τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα όχι μόνο τα ατομικά αλλά και τα συλλογικά, τότε τους καθιστά υπεύθυνους ώστε με γνώμονα το κοινό καλό να γίνουν ενεργοί και να προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στον κοινωνικό τους περίγυρο, στον εργασιακό τους χώρο και σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής μας συνύπαρξης. Παράλληλα, αναπτύσσει το λόγο, τη σκέψη, τον προβληματισμό, τα όνειρα, τους στόχους και δημιουργεί ενσυναίσθηση. Πώς γίνεται λοιπόν ένα τέτοιο μάθημα εν μία νυκτί να αποφασίζεται να απέχει από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, σε ένα πεδίο μάλιστα που το 75% εμπερικλείει σχολές κοινωνικών επιστημών (Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Ανθρωπολογία, Νομική, Διεθνών Σπουδών και πολλές άλλες) και θεωρείται ουσιαστικά προαπαιτούμενο για την εισαγωγή τους. Ένα τέτοιο μάθημα που έχει να δώσει ώθηση και σκέψη στο μαθητή πρέπει να έχει θέση στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα λόγω των όσων προσφέρει! Μια τέτοια παιδεία θα δώσει ώθηση και στη χώρα! Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι εσείς τι θέλετε , εφόσον η επιλογή υπάρχει και είναι ξεκάθαρη! Έχετε χρέος να αφουγκραστείτε τις ανάγκες των καιρών, έχετε χρέος να προασπίσετε τα δικαιώματα των μαθητών, προσφέροντάς τους ουσία, προσφέροντάς τους ποιότητα, για να είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα στην κοινωνία!

  • Τα τελευταία χρόνια το Γενικό Λύκειο έχει γίνει πεδίο πειραματισμού για την Πληροφορική Παιδεία, προκαλώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και σύγχυση σε μαθητές και γονείς.

    Προτείνω για την Α’ τάξη το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής», να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος Γενικής Παιδείας και όχι μάθημα Επιλογής. Οι βασικοί στόχοι που θα πρέπει να ικανοποιεί το μάθημα είναι:
    – Η εμβάθυνση των γνώσεων με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή οι μαθητές στο Γυμνάσιο σε εισαγωγικό επίπεδο και
    – Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων που θα προσφέρει ισότιμα σε όλους τους μαθητές την ικανότητα εφαρμογής όλων των απαραίτητων εργαλείων για την αξιοποίηση της διαθεματικότητας στη σύγχρονη εκπαίδευση.

    Για τη Β’ τάξη, το μάθημα «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών» είναι θεμελιώδες καθώς καλύπτει τους εξής βασικούς στόχους:
    – Την καλλιέργεια και ανάπτυξη της αναλυτικής, συνθετικής, κριτικής και δημιουργικής σκέψης και την απόκτηση της προγραμματιστικής αντίληψης, μέσα από την αλγοριθμική προσέγγιση της επίλυσης προβλημάτων
    – Την προσέγγιση περισσότερο απαιτητικών θεματικών ενοτήτων που αναφέρονται στα Λειτουργικά Συστήματα, στις Βάσεις Δεδομένων και στα Δίκτυα Υπολογιστών.

    Προτείνω τη μετατροπή του μαθήματος σε δίωρο.

    Για τη Γ΄ τάξη, θεωρούμε αυτονόητη την ισότιμη αντιμετώπιση του μαθήματος «Πληροφορική» (σε σχέση με τις διδακτικές ώρες) με τα υπόλοιπα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ ΓΕ.Λ. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το μάθημα Πληροφορικής, προκειμένου να ενταχθούν στα Τμήματα Πληροφορικής. Η πρόταση αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα και των Πανεπιστημιακών Καθηγητών αλλά και των Προέδρων των Τμημάτων Πληροφορικής. Δυστυχώς η, από το 2016, ακολουθουμένη εκπαιδευτική πολιτική δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής υποψηφίων σε τμήματα Πληροφορικής, χωρίς να εξετάζονται στο μάθημα της Πληροφορικής και επομένως να έχουν ουσιαστικά ελλιπείς γνώσεις στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.

    Προτείνω την εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή ως προς το επιστημονικό τους πεδίο) των Α.Ε.Ι. Συγκεκριμένα για το 2ο επιστημονικό πεδίο, όσον αφορά τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής & λοιπά Τμήματα Μηχανικών με επιμέρους συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης των υπολογιστών, το ένα εξεταζόμενο μάθημα να είναι της Πληροφορικής με συντελεστή βαρύτητας.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:07 | Παντελής Κυριακίδης

    Η υποβάθμιση των Μαθηματικών και η υποχρεωτική αφαίρεση τους από το άμεσο ενδιαφέρον των μελλοντικών επιστημόνων μας, θα είναι καταστροφικό για την γενικότερη παιδαγωγική τους κατάρτιση, για τον τρόπο σκέψη τους, για τα μαθηματικά όπλα που δεν θα έχουν για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές καταστάσεις και για την εύρεση βέλτιστων λύσεων με επιστημονικούς λογισμούς.
    Δεν θα έχουν αναπτύξει το βασικό μαθηματικό υπόβαθρο που χρειάζεται σε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες γιατί πολύ απλά δεν θα το έχουν διδαχθεί και θα έχουν στραφεί σε άλλα θέματα. Σκεφτείτε το πολύ καλά , μην παίζετε με το μέλλον όλων μας.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:06 | Μαρία Μαυρίδου

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ!

    Διότι καλλιεργεί την κριτική σκέψη στους μαθητές, τους προετοιμάζει για να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινωνία, το αντικείμενό της άπτεται όλων των κοινωνικών θεμάτων, ιδιαίτερα αυτή την εποχή με τα τόσα έντονα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, ρατσισμός, μεταναστευτικό, κρίση στον τομέα της υγείας κ.α.)

    Διότι απαντάται στα προγράμματα σπουδών πανεπιστημίων διαφόρων ειδικοτήτων και προετοιμάζει τους μελλοντικούς φοιτητές να το διδαχθούν ομαλά(βλέπε ενδεικτικά πχ τμήμα γεωπονίας: http://www.agro.auth.gr/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

    τμήμα εργοθεραπείας:
    https://ot.uowm.gr/wp-content/uploads/sites/14/2020/03/%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%A3%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD-%CE%95%CE%98-FINAL.pdf

    τμήμα μάρκετινγ και οικονομίας:
    https://www.dept.aueb.gr/sites/default/files/mbc/2019_2020_PROGR%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91_SPOYDWN.pdf

    και σε πολλά άλλα πανεπιστημιακά τμήματα πέρα των καθαρά κοινωνικών, πολιτικών, νομικών σπουδών.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:02 | Λίνα

    Το μάθημα των Λατινικών πρέπει να επανέλθει ως μάθημα εξεταστέο στις Ανθρωπιστικές σπουδές. Όσοι εισαχθούν σε Φιλολογικές- Φιλοσοφικές σχολές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αφού η Λατινική Φιλολογία είναι βασικό μάθημα με υψηλές απαιτήσεις. Επιπλέον είναι ένα μάθημα που σχετίζεται με το αντικείμενο του προσανατολισμού που έχουν επιλέξει.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:01 | Νικόλαος Ι.

    1. Τα 7ωρα ήταν μάλλον ότι σωστότερο εφαρμόστηκε εδώ και δεκαετίες στη Γ’ Λυκείου. Φέτος αποδείχθηκαν σωτήρια. Η διατήρησή τους είναι επιβεβλημένη.
    2. Οι ώρες Προσανατολισμού στη Β’ Λυκείου είναι πολύ λίγες.Σε σύνολο 35 ωρών, πρέπει να είναι κατ΄ελάχιστον 12.
    3. Ας ξεκαθαρίσουμε το ρόλο του Λυκείου και ιδίως της Β’ και της Γ’. Όσο θα υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις, θα είναι προπαρασκευαστικές τάξεις για τα ΑΕΙ και τίποτα περισσότερο. Κανένας μαθητής δεν ασχολήθηκε ποτέ και δεν θα ασχοληθεί ποτέ με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στις τάξεις αυτές. Εκτός κι αν θέλουμε να εξαπατούμε τους εαυτούς μας.
    4. Το «κόντρα μάθημα», αν παραμείνει, ας είναι γενικότερου και διευρυμένου ενδιαφέροντος, με στοιχεία γενικής μόρφωσης. Η εξειδίκευσή του θα το μετατρέψει σε άλλο ένα μάθημα αγγαρείας.
    5. Μήπως πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων, ιδίως στο Λύκειο; Είναι πάρα πολλά τα μαθήματα στην Α’ και στη Β’ Λυκείου και είναι βέβαιη η επιδερμική αντιμετώπισή τους.
    6. Οι εξετάσεις, εφόσον μιλάμε για Εθνικό Απολυτήριο, πρέπει να είναι στα ίδια θέματα, την ίδια ημέρα για όλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα προκληθούν ανισότητες.
    Ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:58 | Γκίνη Μαργαρίτα

    Άρθρο 7:
    Η επαναφορά των λατινικών με βρίσκει αντίθετη. Αποτελεί εξειδικευμένη γνώση και θα μπορούσε να διδάσκεται στα Πανεπιστήμιο, για όποιον φοιτητή το επιθυμεί. Η γλώσσα μας δεν είναι λατινογενής για να είναι εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αντίθετα η κοινωνιολογία αποσκοπεί στην καλλιέργεια ενός ήθους που αφορά κάθε πολίτη όχι μόνο τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ακόμα και ο μαθητής Λυκείου που ως φοιτητής θα ενταχθεί για παράδειγμα σε μια σχολή Μηχανολογίας θα πρέπει να είναι σε θέση να συνειδητοποιεί το κοινωνικό αντίκτυπο των πεπραγμένων του.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:54 | Μαρία Λ.

    Η κατάργηση της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και η αντικατάστασή της από τα Λατινικά είναι αρνητική από πολλές απόψεις. Οι περισσότερες έχουν αναλυθεί από προηγούμενους σχολιαστές. Ωστόσο, θα ήθελα να αναδείξω εκ νέου ορισμένες πτυχές:

    α) Η Κοινωνιολογία είναι επιστήμη. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνιολογικές θεωρίες βασίζονται σε διενέργεια έρευνας, με χρήση μεθοδολογίας. Η διδασκαλία της εισάγει τους μαθητές στην προβληματική της παραγωγής επιστημονικής γνώσης. Σε αντίθεση, η διδασκαλία των Λατινικών, αφορά στην ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριων μιας ξεχασμένης γλώσσας και δευτερευόντως (για να μην πω τριτευόντως), αποσκοπεί στη νοηματική κατανόηση κάποιων κειμένων, τα οποία αποσπασματικά περιγράφουν ορισμένες συνιστώσες του ρωμαϊκού πολιτισμού, αποκομμένες από την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εποχής. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μαθήματα καλύπτουν διαφορετικές γνωστικές περιοχές. Καταλληλότερη για τις πανελλήνιες είναι οπωσδήποτε η πρώτη.

    β) Η Κοινωνιολογία, επειδή είναι επιστήμη, παρουσιάζει όλα τα διαφορετικά θεωρητικά ρεύματα και σχολές, τους διαφορετικούς τρόπους θεώρησης, ερμηνείας και κατανόησης της κοινωνικής πραγματικότητας: τις συνεκτικές και συγκρουσιακές όψεις της. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριων, αλλά και στην κατανόηση ότι στην επιστήμη υπάρχουν αντίθετες θεωρήσεις και αντιπαλότητες (κάτι που ισχύει σε όλες τις επιστήμες, αλλά επιμελώς συγκαλύπτεται σε ορισμένες). Μήπως αυτή η διάσταση ενοχλεί; Ο επιστημονικός διάλογος για τα κοινωνικά φαινόμενα είναι τελικά ενοχλητικός; Μήπως το ότι «κάνει τα παιδιά αριστερά» και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί, που είχε ειπωθεί από άτομα με εξέχοντα θεσμικό ρόλο αυτή τη στιγμή, σημαίνει ότι τα παιδιά θα μπορούν να τοποθετηθούν κριτικά απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι; Ο ορθολογισμός και η κριτική σκέψη ταυτίζονται πλήρως με την αριστερά;

    γ) Στους άλλους προσανατολισμούς τα διδασκόμενα μαθήματα δε μονοπωλούνται από μία μόνο ειδικότητα, όπως θα συμβεί στον Προσανατολισμό των Ανθρωπιστικών Σπουδών εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τα οφέλη που έχουν οι μαθητές όταν διδάσκονται μαθήματα από εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:49 | Zinovia Kontopoulou

    Social sciences have always had and play a very important role in our lives as active citizens.
    History is one thing, but social complexities is something we need to understand, enhance, and learn. We would have had less crisis to solve, if our social understanding was better.
    Not only I stand for Sociology, I believe it should be updated, as the world has so much evolved since the industrial revolution. We are now living industrial revolution 2.0, machine to machine, technology as a defining factor. How do people and societies adapt to that?

    Latin is important, but not as defining in our lives as Social Sciences.
    We do learn many, many foreign languages, every Greek knows at minimum two, both who have its roots in latin. Therefore, I believe that it is redundant, as well as a non used language. Or, to be more precise, dead.

    However, Society and Humanistic sciences are always changing, evolving, and alive. Teach young Greeks the importance of society, and how society works and evolves. Maybe you would see more solutions in the many issues we are facing as a country.

    Regards,
    Zinovia Kontopoulou

  • 5 Μαΐου 2020, 15:42 | Ιωάννα Μπ.

    Αναφορικά με την αξία των Λατινικών:

    Αρχικά, η Λατινική γλώσσα αποτελεί τη βάση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών λατινογενών γλωσσών, ευρέως χρησιμοποιουμένων τόσο στις ανθρωπιστικές όσο και στις θετικές επιστήμες. Εξάλλου, οι περισσότερες επιστημονικές ορολογίες απαντώνται στα Λατινικά (από τη Νομική μέχρι την Ιατρική, τη Χημεία και τη Φαρμακευτική).

    Ως προς τη χρησιμότητα της Λατινικής γλώσσας ως διδασκόμενο και εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις, αξίζει να λάβει κανείς υπόψη ότι τα Λατινικά όχι μόνο αποτελούν απαραίτητη και χρήσιμη προϋπόθεση για ένα πολύ υψηλό ποσοστό μαθητών που επιθυμούν την εισαγωγή σε τμήματα Φιλοσοφικών και Παιδαγωγικών Σχολών, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την αντικειμενική αξιολόγηση όλων των μαθητών της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς ο τρόπος εξέτασής τους δεν αφήνει περιθώρια υποκειμενικής αξιολόγησης.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:35 | Τάσος Πολίτης

    Είμαι υποψήφιος των ανθρωπιστικών σπουδών φέτος. Η εμπειρία μου από την προετοιμασία για τις πανελλήνιες, όπως και όλων των παιδιών που προσδοκούν να περάσουν σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, είναι πολύ απαιτητική και συναισθηματικά φορτισμένη. Η μόνη αχτίδα που είχα ήταν να κάνω Κοινωνιολογία. Ανοίχτηκε ένας ολόκληρος κόσμος μπροστά μου κι εγώ ήμουν εκεί και τον γνώριζα. Τόσο πολύ με επηρέασε το μάθημα που αποφάσισα να σπουδάσω Κοινωνικές Επιστήμες και θα είναι στις πρώτες μου επιλογές, αν και γνωρίζω πόσο αβέβαια είναι τα πράγματα επαγγελματικά στη χώρα μου. Κι αν δεν τα καταφέρω εδώ θα βγω στο εξωτερικό για να σπουδάσω αυτό που οι περισσότερες χώρες το έχουν πολύ υψηλά στο επίπεδο των τριτοβάθμιων σπουδών τους: social sciences ! Εύχομαι να το ξανασκεφτείτε. Μην στερείτε από τις επόμενες γενιές των μαθητών την βοήθεια της Κοινωνιολογίας, αυτή που πρόσφερε σε μένα.
    Εύχομαι κι ελπίζω
    ένας μαθητής Γ’ Λυκείου