Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:51 | ΚΑΡΤΣΙΔΗΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    1.Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ομόφωνα ψήφισε και ενσωμάτωσε το Σκάκι στην Εκπαίδευση. Μελέτες σε υποβαθμισμένα σχολεία της Αμερικής έδειξαν ότι η ενασχόληση των νέων με το Σκάκι έχει θετικά αποτελέσματα. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε την ένταξη του Σκακιού στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο; Η γειτονική Τουρκία με κατάλληλα εγχειρίδια το ενέταξε στη σχολική ζωή, χωρίς να διαθέτει τους καταλληλότερους εκπαιδευτικούς. Τα τελευταία χρόνια το τουρκικό σκάκι είναι σε άνοδο.Τα απλοποιημένα εγχειρίδια τροφοδότησαν μιά πολιτιστική άνθηση. Τα εξελληνισμένα εγχειρίδια της Ολλανδικής σειράς Step που διδάσκονται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, είναι κατά την προσωπική μου εκτίμηση κατάλληλο υλικό.
    2.Έχω την εκτίμηση ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία που αναφέρει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να έχουν 2 ώρες πληροφορική την εβδομάδα στο Γυμνάσιο. Μήπως θα έπρεπε να μελετηθεί η δημιουργία αναλυτικών προγραμμάτων σε Δημοτικό και Γυμνάσιο που σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων βίβλιων να οδηγούν σε απόκτηση πτυχίου αντίστοιχου του ECDL;
    3.Μήπως μπορείτε να δημιουργήσετε εισαγωγικά βιβλία ρομποτικής για να μην αναγκάζεται ο κάθε Εκπαιδευτικός να αναλαμβάνει συγγραφικό έργο;
    4.Μήπως μπορείτε να δημιουργήσετε νέα-σύγχρονα βιβλία Πληροφορικής με ασκήσεις και δραστηριότητες διαβαθμισμένης δυσκολίας, για να είμαστε σίγουροι ότι οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες είναι εκπαιδευτικά και επιστημονικά κατάλληλες για τις αντίστοιχες ηλικίες; Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τουλάχιστον για το Γυμνάσιο τα Κυπριακά βιβλία παρέχουν ένα σετ ασκήσεων που δεν παρέχουν τα Ελληνικά. Αν είναι οι εκπαιδευτικοί να αξιολογηθούν, ας αξιολογηθούν, αλλά όχι για το υλικό που διδάσκουν στις τάξεις. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το Υλικό που διδάσκεται στις τάξεις πρέπει να έχει Πιστοποίηση από Συγγραφικές Ομάδες, για να μην γίνεται η διδασκαλία μας αντικείμενο κακόβουλων σχολίων από ημιμαθείς.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:44 | ΟΛΥΜΠΙΑ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:00 | Χρήστος Κ.

    Θετική η δράση «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στη θεωρία, στην πράξη ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη και να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Κεντρικός στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα). Γιατί γίνεται πιλοτικά και όχι καθολικά; Υπάρχει κάποια αμφιβολία για το αν οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για όλους τους μαθητές;Και φυσικά για να καλλιεργηθούν αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς που τις κατέχουν και είναι επαγγελματικά και επιστημονικά καταρτισμένοι σε αυτές.Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 44192/26-02-20θα καλλιεργούνται δεξιότητες ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης και θα τις διδάσκουν εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση. Στο νηπιαγωγείο ο/η νηπιαγωγός. Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει. Πως λοιπόν με μια επιμόρφωση (θα είναι τύπου voucher;)θα κατορθώσουν να διδάξουν αυτές τις δεξιότητες ειδικότητες χωρίς καμία επιστημονική κατάρτιση σε αυτές; Με βάση ποια λογική θα υπάρχει ορισμός προτεραιοτήτων καταπατώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα κλάδων; Γιατί δεν εντάσσεται η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και μάθημα αναδιαμορφώνοντας το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών; ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η ανάπτυξη και μάθηση δεξιοτήτων τεχνολογίας και ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών να γίνεται από ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ καθώς είναι αυτοί που έχουν το απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο για να τις διδάξουν.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:35 | Ειρήνη Γτ

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:33 | Βάσια

    Εργαστήρια δεξιοτήτων ζωής, μας μαθαίνει η Υπουργός στην δεξιότητα της ενσυναίσθησης που εν μέσω επιδημίας καταθέτει σχέδιο νόμου για την Παιδεία χωρίς να λάβει υπόψη της κανέναν. Ένα νομοσχέδιο χιλιοειπωμένο με αποτυχημένα έτσι κι αλλιώς εργαλεία, όπως η τράπεζα θεμάτων, την επαναφορά των αποβολών και των φόβητρων, την επαναφορά της διαγωγής αλλά και την αύξηση μαθητών στις τάξεις. Τα υπόλοιπα είναι απλώς στάχτη στα μάτια, γιατί ποιος θα γίνει ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης? Αυτός που δεν γνωρίζει και αντιμετωπίζει τον μαθητή με απαξίωση και ταμπέλα ; Το κάνουν στην πλειονότητα οι δάσκαλοι στα δημοτικά σχολεία, λιγότερο στην Β’Θμια αλλά γίνεται. Αυτός που έχει χρόνια να επιμορφωθεί; Αυτός που έχει «στεγνώσει» και δεν μπορεί να δώσει άλλο; Αντί αυτούς να τους βγάλετε στη σύνταξη όπως οφείλετε και να πάρετε στη θέση τους νέους ανθρώπους, όπως γίνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη σύνταξη από το 60-62, εσείς στοιβάζετε στις τάξεις περισσότερα παιδιά, με ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν. Α κι από πάνω λειτουργείτε με το φόβητρο. Αν ένα πράγμα με δίδαξε τελικά ο Δάσκαλος Κομφούκιος είναι το εξής ότι: Η ευγένεια είναι πιο δυνατή από το φόβο. Ο φόβος έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Η ευγένεια μπορεί να κάνει τις καρδιές των ανθρώπων να υποστούν πολλές ταλαιπωρίες και αν χρειαστεί να μην υπολογίσουν ούτε και το θάνατο. Κα Κεραμέως είστε σε λάθος σημείο.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:23 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:23 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:11 | Ελισάβετ

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:53 | Εύα

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:50 | Εύα

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:45 | Μαρία

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:36 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ.

    Θετική η δράση «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στη θεωρία, στην πράξη ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη και να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Κεντρικός στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού(δεξιότητες του 21ου αιώνα). Γιατί γίνεται πιλοτικά και όχι καθολικά; Υπάρχει κάποια αμφιβολίαγια το αν οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητεςγια όλους τους μαθητές;Και φυσικά για να καλλιεργηθούν αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς που τις κατέχουν και είναι επαγγελματικά και επιστημονικά καταρτισμένοι σε αυτές.Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 44192/26-02-20θα καλλιεργούνται δεξιότητες ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμηςκαι θα τις διδάσκουν εκπαιδευτικοίπου έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση. Στο νηπιαγωγείο ο/η νηπιαγωγός. Στο Δημοτικόκαι το Γυμνάσιοτο ΙΕΠθα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει. Πως λοιπόν με μια επιμόρφωση (θα είναι τύπου voucher;)θα κατορθώσουν να διδάξουναυτές τις δεξιότητες ειδικότητες χωρίς καμία επιστημονική κατάρτισησε αυτές; Με βάση ποια λογική θα υπάρχει ορισμός προτεραιοτήτων καταπατώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα κλάδων; Γιατί δεν εντάσσεται η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και μάθημααναδιαμορφώνοντας το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών; ΑΠΑΙΤΟΥΜΕηανάπτυξηκαι μάθηση δεξιοτήτων τεχνολογίας καιψηφιακού γραμματισμούτων μαθητών να γίνεται από ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟκαθώς είναι αυτοί που έχουν το απαραίτητοκαι αδιαμφισβήτητο γνωστικό καιεπιστημονικό υπόβαθρο για να τις διδάξουν.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:28 | Αφροδίτη Β.

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής

  • 25 Απριλίου 2020, 18:28 | Κατερίνα Βελώνη

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής

  • 25 Απριλίου 2020, 18:19 | Κατερίνα

    Στα νηπιαγωγεία ήδη διδάσκονται όλα αυτά από νηπιαγωγούς. Ίσως με κάποιες επιπλέον επιμορφώσεις τους να εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:17 | ΜΑΡΙΑ ΤΖ.

    Η πληροφορική και η Φυσική Αγωγή δεν αποτελούν νέες δεξιότητες για το Νηπιαγωγείο, καθώς υπάρχουν εδώ και χρόνια στα Α.Π. σπουδών και διδάσκονται στα νήπια, με τρόπο που τον γνωρίζουν άριστα οι νηπιαγωγοί , που έχουν λάβει τις ανάλογες σπουδές.Σ΄αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ο τρόπος προσέγγισης και μετάδοσης είναι σημαντικότερος από την άριστη γνώση του γνωστικού αντικειμένου, που κατέχουν οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων, άρα είναι περριτή η παρουσία τους στο νηπιαγωγείο.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:02 | Δημήτρης

    Όσον αφορά την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προχολικής ηλικίας.

  • 25 Απριλίου 2020, 16:27 | Κατερινα Λάλλη

    Ειδικότητες στο νηπ/γειο!!!.

    Τρελένεται κανείς διαβάζοντας παιδαριώδεις, αντιπαιδαγωγικές απόψεις και όχι παιδαγωγικές -όπως θέλουν να τις βαπτίζουν μερικοί- προκειμένου να υποστηρίξουν την εισαγωγή των καθηγητών αγγλικών, πληροφορικής και γυμναστικής στην προσχολική εκπ/ση.

    ΕΛΕΟΣ. Διαβάστε τα βασικά για τις ανάγκες της ευαίσθητης ηλικίας των νηπίων. Η ψυχοκινητική, γνωστική και κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη για να προαχθεί ολόπλευρα απαιτεί εξειδικευμένες ψυχοπαιδαγωγικές γνώσεις και σταθερό πρόσωπο αναφοράς Δηλ. ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ. Άντε να τα ισοπεδώσουμε όλα και με αυτή τη λογική να διδάξουν οι νηπιαγωγοί στο δημοτικό , οι δάσκαλοι στο γυμνάσιο και πάει λέγοντας…
    Μακριά από το νηπιαγωγείο οι συντεχνιακές εξυπηρετήσεις!!!

    Δεν πείθει κανέναν ότι όλο αυτό γίνεται για την αναβάθμιση του νηπιαγωγείου, μάλλον απαξίωση καταδεικνύει.

  • 25 Απριλίου 2020, 14:37 | Σοφία

    Μία από τις βασικές δεξιότητες ζωής, για τις οποίες έχει γίνει κατά καιρούς λόγος, είναι η σεξουαλική αγωγή. Είναι απαραίτητο οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να προετοιμάζονται σωστά για κάτι που καθορίζει την υπόλοιπη ζωή τους. Και η σωστή προετοιμασία μπορεί να γίνει από ανθρώπους εξειδικευμένους, επιστήμονες και επαγγελματίες, όπως προαναφέρθηκε σε προηγούμενο σχόλιο, και όχι από τους εκπαιδευτικούς. Μια απλή επιμόρφωση δεν αρκεί για την προσέγγιση του εν λόγω αντικειμένου. Ψυχολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες, γιατροί κλπ (σίγουρα μου διαφεύγουν και άλλες ειδικότητες) θεωρώ πως είναι κατάλληλοι για να αναλάβουν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που συνδέεται με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και υπεύθυνων ενηλίκων.

  • 25 Απριλίου 2020, 13:41 | Αδάμης Φωτάκης

    Θετική η δράση «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στη θεωρία, στην πράξη ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη και να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Κεντρικός στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα). Γιατί γίνεται πιλοτικά και όχι καθολικά; Υπάρχει κάποια αμφιβολία για το αν οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για όλους τους μαθητές; Και φυσικά για να καλλιεργηθούν αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς που τις κατέχουν και είναι επαγγελματικά και επιστημονικά καταρτισμένοι σε αυτές. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 44192/26-02-20 θα καλλιεργούνται δεξιότητες ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης και θα τις διδάσκουν εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση. Στο νηπιαγωγείο ο/η νηπιαγωγός. Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει. Πως λοιπόν με μια επιμόρφωση (θα είναι τύπου voucher;) θα κατορθώσουν να διδάξουν αυτές τις δεξιότητες ειδικότητες χωρίς καμία επιστημονική κατάρτιση σε αυτές; Με βάση ποια λογική θα υπάρχει ορισμός προτεραιοτήτων καταπατώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα κλάδων; Γιατί δεν εντάσσεται η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και μάθημα αναδιαμορφώνοντας το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών; ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η ανάπτυξη και μάθηση δεξιοτήτων τεχνολογίας και ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών να γίνεται από ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ καθώς είναι αυτοί που έχουν το απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο για να τις διδάξουν.

  • 25 Απριλίου 2020, 12:10 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ

    Αν και φαίνονται ενδιαφέρουσες γενικά οι αλλαγές! Δεν λύνουν κανένα πρόβλημα βασικό στην εκπαίδευση! Νομίζω ότι θα ήταν πιο σωστό να δαπανηθούν χρήματα στο να καλυφθούν τα υλικοτεχνικά κενά που υπάρχουν σε πολλά σχολεία και σχολικές αίθουσες! Ναι να καλλιεργηθούν δεξιότητες δεν διαφωνώ, αλλά σε αυτό το σημείο πρέπει να φτάσουμε εφόσον λύσουμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, που είναι και πιο βασικά. Είμαι νηπιαγωγός και η όρεξη, το μεράκι και η δημιουργικότητα που έχουμε όλοι οι νηπιαγωγοί καλύπτει αρκετά από τα κενά του εκπαιδευτικού συστήματος και ειλικρινά έχουμε βάλει «πλάτη», περισσότερο από όσο ζητήθηκε!
    Εγώ προσωπικά σαν αναπληρωτής, έχω κουραστεί να ξεκινάω κάθε χρόνο από την αρχή, να μην ξέρω που θα πάω, να εγκαταλείπω την οικογένειά μου, να μην ξέρω τη συνθήκες θα βρω στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, να μην έχει συνέχεια το έργο μου και άλλα πολλά. Προσωπικά πιστεύω πως για να αποδώσει καλύτερα οποιοδήποτε μέτρο το πρώτο που θα πρέπει να λύσει το υπουργείο είναι το θέμα των αναπληρωτών.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:20 | Οδυσσέας

    Πολλά μαθήματα στο παρελθόν προσαρτήθηκαν σε Ωρολόγια Προγράμματα αλλά τελικά ενώ είχαν ανταπόκριση στο μαθητικό δυναμικό δεν τελεσφόρισαν διότι οι εκπαιδευτικοί που καλούνταν να τα διδάξουν δεν είχαν ούτε τις γνώσεις ούτε τον τρόπο και την εμπειρία.Δώστε τέλος σε άστοχους πειραματισμούς και χρησιμοποιήστε τις τεχνικές ειδικότητες που έχουν τις γνώσεις για διδασκαλία τεχνολογικών μαθημάτων σε εργαστηριακό περιβάλλον.

  • 25 Απριλίου 2020, 08:58 | Βιβή Αρβανίτη

    Όλα τα εργαστήρια δεξιοτήτων που αφορούν την πληροφορική πρέπει να υλοποιούνται από πληροφορικούς στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής. Αυξήστε τις διδακτικές ώρες του μαθήματος σε όλες τις τάξεις του δημοτικού για να αναβαθμιστεί στην πράξη το μάθημα, προμηθεύστε τα σχολεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλάξτε την ονομασία από ΤΠΕ σε Πληροφορική και αφήστε το νηπιαγωγείο στις νηπιαγωγούς.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:55 | Μαρίνα

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:04 | Ζέρβας Ιωάννης

    Όπως φαίνεται η έκφραση «Κάθε πέρσι και καλύτερα- κάθε φέτος και χειρότερα» καλά κρατεί και δικαιώνεται χρόνια τώρα.
    Τις τάξεις που θα γίνουν 26 μαθητών, γιατί να μη τις κάνουμε 30 να είναι και στρογγυλός ο αριθμός;
    Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός στην εκπαίδευση, να στοιβάζονται τα παιδιά μας σε τάξεις που δεν μπορεί να κινηθεί πλέον ο εκπαιδευτικός, από το συνωστισμό και που θα ασχολείται(με τόσα παιδιά) τη μισή διδακτική ώρα να τα ηρεμήσει.
    Απορώ εσείς που βγάζετε αυτά τα σοφά νομοσχέδια έχετε μπει σε κανένα σχολείο να ψάξετε μόνοι σας τους χώρους του και τις υποδομές του, χωρίς επίσημες επισκέψεις με πρόγραμμα ξενάγησης στους καλύτερους χώρους του.
    Εγώ συγκεκριμένα είμαι εκπαιδευτικός πληροφορικής στην πρωτοβάθμια και από τα 9 σχολεία που έχω περάσει μέχρι τώρα για να κάνω μάθημα, τα 7 είχαν και έχουν για εργαστήρια, κάτι ποντικότρυπες, οι οποίες ενίοτε χρησιμοποιούνται και σαν αποθήκες άλλου εξοπλισμού. Από τα 2 που έχουν μεγάλες αίθουσες το ένα έχει υπολογιστές εικοσαετίας και αυτό που απομένει και είναι αυτό που πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργαστηρίου, όπου γίνεται άνετα το μάθημα της πληροφορικής, είναι ένα EDU LAB. Δηλαδή ένα εργαστήριο που έγινε από το υπουργείο σαν πρότυπο, αφού κληρώθηκε το μοναδικό δημοτικό σχολείο του νομού που θα εξοπλιστεί κατάλληλα και θα το φιλοξενήσει σε κατάλληλο χώρο.
    Με αυτές τις συνθήκες σήμερα, όταν μου έρχεται για μάθημα ένα μεγάλο τμήμα του σχολείου με 22 μαθητές κι εγώ πρέπει να το βολέψω στο εργαστήριο, που με το ζόρι μπαίνουν 20 καρέκλες, βάζω και τρία παιδιά να μοιράζονται δυο καρέκλες και μερικές φορές το ένα παίρνει αγκαλιά το άλλο γιατί δεν μπορούν να βολευτούν αλλιώς.
    Κάντε λοιπόν τα τμήματα και 30 μαθητών αν θέλετε να μπαίνουν τα παιδιά ένα παρά ένα αγκαλιά, στην πλειοψηφία των σχολείων όπως καταλαβαίνετε, για να κάνουν το μάθημα της πληροφορικής.
    Το μάθημα της πληροφορικής που όλοι αναγνωρίζουν την αξία του στη σημερινή εποχή αλλά κανείς δεν παίρνει την γενναία απόφαση να αυξηθούν οι ώρες που θα διδάσκεται.
    Μάλλον στο βωμό κάποιων συμφερόντων θυσιάζεται η σπουδαιότητα του ψηφιακού γραμματισμού, αλλά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως η τωρινή, καλούμαστε οι πληροφορικοί να τον διδάξουμε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς μερικές φορές.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:30 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    Στην ελληνική εκπαίδευση υπάρχει η ειδικότητα του Τεχνολόγου.Χρησιμοποιήστε ανθρώπους που γνωρίζουν το διαχωρισμό κλασσικής αίθουσας διδασκαλίας και Εργαστηρίου για να δώσουν στη διδασκαλία αυτών των μαθημάτων την προσοχή που χρειάζεται και να μην καταντήσουν ανούσια και ανιαρά.Εκπαιδευτικούς που στο πρόγραμμα σπουδών των σχολών τους διδάχθηκαν αυτά τα μαθήματα.Για παράδειγμα στο πρόγραμμα σπουδών της πρώην ΑΣΕΤΜ/ΣΕΛΕΤΕ νυν ΑΣΠΑΙΤΕ(γειτονική σχολή του Υπουργείου σας) έχει στο πρόγραμμα σπουδών της εργαστηριακό μάθημα με τίτλο «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ» διάρκειας 2 εξαμήνων.Ελπίζω να είστε εσείς η αρχή για να διαχειριστεί επιτέλους σωστά το εκπαιδευτικό δυναμικό τη χώρας.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:25 | Μαρία

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας

  • 24 Απριλίου 2020, 21:42 | Ηλιάνα

    Γιατί δεν εντάσσεται η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και μάθημα αναδιαμορφώνοντας το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών; Η γενική και ασαφής περιγραφή του μαθήματος αφήνει περιθώριο για αυθαίρετες ερμηνείες και φυσικά ακόμη πιο αυθαίρετη εφαρμογή του από εκπαιδευτικούς χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις.
    Π.χ. ποιος εκπαιδευτικός θα διδάξει δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές; Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να ενσωματωθεί στο μάθημα της Πληροφορικής το οποίο μπορεί λανθασμένα για ορισμένους να σημαίνει αποκλειστικά εκμάθηση χρήσης λογισμικών, αλλά στην ουσία προωθεί την ανάπτυξη τόσο της αλγοριθμικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων όσο και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης κατά τη χρήση του Διαδικτύου και την επικοινωνία μέσω αυτού. Απαιτείται, λοιπόν, η ανάλογη ενσωμάτωση του συγκεκριμένου αντικειμένου στην, εν πολλοίς, παρωχημένη ύλη του μαθήματος τους Πληροφορικής ταυτόχρονα με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της.

  • 24 Απριλίου 2020, 20:52 | Κουρτικάκης Εμμανουήλ

    Ξεκάθα η ανάπτυξη και μάθηση δεξιοτήτων τεχνολογίας και ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών να γίνεται από ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ καθώς είναι αυτοί που έχουν το απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο για να τις διδάξουν.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:53 | Ηλίας

    Σχετικά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων.
    Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του συναδέλφου Γιώργου σε σχέση με το μάθημα της τεχνολογίας (ας κοιτάξει το υπουργείο μια και ξεκίνησε συνεργασίες με αμερικάνικα εκπαιδευτικά ιδρύματα πως διδάσκεται το μάθημα της τεχνολογίας εκεί).
    Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης , στόχοι που είναι κοινοί με το τους στόχους του μαθήματος της Τεχνολογίας.
    Η επιχειρηματικότητα, η ρομποτική, και οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν με την προσθήκη +1 ώρας τη εβδομάδα στο μάθημα της Τεχνολογίας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και όχι σαν νέα θεματικη. Ειδικά στην Β Γυμνασίου το μάθημα της Τεχνολογίας αφορά την παραγωγική διαδικασία, την επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες.
    Και μια απορία:
    Αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τα υπάρχοντα μαθήματα; Κάποια θα αποσυρθούν από το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών για να μπούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων ή θα αυξηθεί το εβδομαδιαίο ωράριο;
    Επίσης πως θα γίνει η ανάθεση αυτών των εργαστηρίων , με ποια κριτήρια;
    Ειδικά για την περιβαλλοντική εκπαίδευση θα μπορούσαν κάλλιστα να ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς με προηγούμενη ενασχόληση με περιβαλλοντικά προγράμματα, ή σε εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία σε δομές ΚΠΕ.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:53 | Τρυφωνόπουλος Αθηνόδωρος

    Η γνώμη μου είναι ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες γίνονται όλα αυτά τα χρόνια είναι απλές αλλαγές σε ένα υπάρχον σύστημα και «μοιράζει» την πίτα σε διαφορετικά συμφέροντα κάθε φορά χωρίς να λύνει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις όπως και αυτή έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργούν σε βάθος χρόνου καθώς θα έρθουν οι επόμενοι κυβερνώντες και θα κάνουν την δική τους μεταρρύθμιση.

    Κατά την άποψή μου εάν η εκάστοτε θελήσει να κάνει πραγματική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να γίνουν βασικά 3 πράγματα
    1) Να Λειτουργήσει ένας θεσμός (π.χ. Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής) ως Ανεξάρτητη Αρχή η οποία δεν θα επηρεάζεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Ο Φορέας αυτός θα είναι υπεύθυνος για την χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας. Ο σχεδιασμός θα γίνεται με μεγάλο χρονικό ορίζοντα και φυσικά θα μπορούν να γίνονται μικρές παρεμβάσεις. Είναι για μένα απαράδεκτο να αποτελεί υπουργική απόφαση (δλδ να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός ποιά μαθήματα θα κάνουν τα παιδιά μας, πόσες ώρες, από ποιούς καθηγητές κτλ)
    2) Να χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα σωστά.
    3) Όλες οι αλλαγές να ξεκινάνε από κάτω προς τα πάνω. Να γίνεται διερεύνηση εκπαιδευτικών αναγκών στην πηγή (δλδ στους άμεσα εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία και πλέον ειδικούς δάσκαλούς, καθηγητές κτλ) και με βάση την εμπειρία τους να χτίζεται η οποιαδήποτε αλλαγή. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιείται προσωπικό που υπάρχει (εκτιμώ με πολλές δυνατότητες) και γίνεται συμμέτοχο σε οποιαδήποτε αλλαγή η οποία μπορεί να υποστηριχθεί στην βάση. Αυτό βέβαια προϋποθέτει καταγραφή και δουλειά σε επίπεδο σχολικής μονάδας όπου οι αλλαγές θα γίνονται μέσα από τα βιώματα, τις εμπειρίες και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών και όχι από πάνω προς τα κάτω

  • 24 Απριλίου 2020, 17:45 | Δ. Καλαϊτζίδης

    Είναι πολύ καλή η πρόθεση για την προσθήκη θεματικών ενοτήτων ώστε οι μαθητές/μαθητριες να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής που δεν παρέχονται στο βαθμό που απαιατείται από τα μαθήματα του σχολείου. Όμως, τα μαθήματα έχουν ήδη φορτωμένο πρόγραμμα με πολλή ύλη.
    Η πρόταση μου είναι να επανέλθει η Ευέλικτη ζώνη σε όλο το Δημοτικό και να εισαχθεί στις 3 τάξεις του Γυμνασίου. ΣΤο γυμνάσιο, μετά την μείωση κατά 3 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος, απλώς υποβαθμίστηκε η εργασία που γίνεται στη βαθμίδα ααυτή.Μπορεί λοιπόν να προστεθεί ένα δίωρο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
    Με την εισαγωγή της Ε.Ζ. και με οργανωμένο τρόπο, ΟΛΟΙ οι μαθητές και ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν σε οργανωμένες (τύπου project) εργασίες που κάθε μια μπορεί να κρατάει από 2 εβδομαδιαία δίωρα ή περισσότερο.
    Αυτή η πρακτική, για αρκετά χρόνια θα εφοδιάσει ΟΛΟΥΣ τους μαθητές με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
    Η εποπτεία θα γίνεται από τους ΣΕΕ ή ΣΣ.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:39 | ΕΛΕΝΗ

    Σύμφωνα με το διαθεματικό πρόγραμμα σπουδών του νηπιαγωγείου τόσο η πληροφορική όσο και η φυσική αγωγή περιλαμβάνονται και αξιοποιούνται στις δραστηριότητες που κάνουμε στους μαθητές μας. Η εισαγωγή της πληροφορικής και φυσικής αγωγής ως ξεχωριστών διδακτικών αντικειμένων έρχεται ενάντια στη διαθεματικότητα που πλαισιώνει το νηπιαγωγείο και σχολειοποιεί την πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης των παιδιών, μία ευαίσθητη ηλικία που κάθε άλλο παρά στείρα γνώση δεν πρέπει να προάγει.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:30 | Χριστίνα

    Όσον αφορά την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Μετά

  • 24 Απριλίου 2020, 17:13 | Αλίνα

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:03 | Marina L

    Γιατί τέτοια υποβάθμιση της δημόσιας δωρέαν παιδείας; γιατί πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όσων τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο; Τι μάθημα θα γίνεται σε τάξη με 26 παιδιά; Ντροπή

  • 24 Απριλίου 2020, 16:51 | ΕΒ

    Παρά τις εξαγγελίες απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
    Πώς εξασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης από το Γυμνάσιο στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ, πώς εξασφαλίζεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την επιλογή πορείας μέσα στον κάθε τύπο λυκείου;
    Μην απαντήσετε υπάρχουν τα ΚΕΣΥ γιατί ίσως δε γνωρίζετε ότι από τον κανονισμό λειτουργίας τους απευθύνονται μόνο σε μαθητές/τριες Β και Γ λυκείου. Οι υπόλοιποι/ες;

    Μιλάτε για πιλοτική εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Δηλαδή για λίγους, ελάχιστους μαθητές/τριες που θα έχουν την τύχη να βρεθούν στα πιλοτικά σχολεία.
    Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, όμως,παρότι κάνει αναφορά και ενδυναμώνει τα παιδιά και για την ετοιμότητα στο τυχαίο, δεν μπορεί να είναι θέμα τύχης.

    Στη συγκυρία που ζούμε, οι μαθητές/τριες χρειάζονται ουσιαστική στήριξη.

    Όλα τα άλλα είναι για κατανάλωση και φιγούρα στα δελτία ειδήσεων.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:37 | Αρετή Ζαχοπούλου

    Η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά εκπαιδευτικό, από 22 σε 24 και 10% δηλαδή 26 είναι απαράδεκτη.Ο αριθμός νηπίων/προνηπίων ανά νηπιαγωγό είναι ήδη υψηλός. Για να υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης αποτελεσματικού διδακτικού/παιδαγωγικού έργου η αναλογία θα πρέπει να είναι 1/15 γιατί αλλιώς το νηπιαγωγείο θα γίνει ένα παιδοφυλακτήριο με την νηπιαγωγό να μην μπορεί να εκτελέσει το εκπαιδευτικό της έργο κάτω από το μόνιμο άγχος μήπως και κάποιος χτυπήσει.
    Όσον αφορά την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων (Πληροφορική, Φυσική Αγωγή)-εργαστήρια δεξιοτήτων
    Η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Δεν είναι διακριτά αντικείμενα διδασκαλίας, εντάσσονται μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Το παιχνίδι είναι το βασικό μέσο διδασκαλίας και όχι το αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών.Επιπλέον δεν υπάρχει η κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή για να γίνει κάτι τέτοιο.
    Η διδασκαλία Αγγλικών από εκπαιδευτικό ΠΕ06 με την παρουσία της νηπιαγωγού στην τάξη θεωρώ ότι είναι άτοπη καθώς οι μαθητές ηλικίας 4-5 ετών με βάση τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει πρώτα να κατακτήσουν τη μητρική τους γλώσσα, με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο. Έχουν χρόνο στο δημοτικό να κατακτήσουν τα αγγλικά πιο απαραίτητη κρίνεται η παρουσία λογοθεραπευτών στο νηπιαγωγείο αφού πολλά παιδιά της ηλικίας αυτής αντιμετωπίζουν προβλήματα άρθρωσης και εκφοράς του λόγου.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:25 | Γιώργος

    Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ στα πλαίσια της γενικής εκπαίδευσης έχει σαν σκοπό να εξοικειώσει το μέσο μαθητή με την τεχνολογία και το τεχνητό περιβάλλον που δημιούργησε ο άνθρωπος για να βελτιώσει τη ζωή του. Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις , να αναπτύξουν κριτική ικανότητα , να εμπλέκονται σε ερευνητικές τεχνολογικές διαδικασίες κ.λ.π. Σε προηγμένες χώρες τεχνολογική εκπαίδευση παρέχεται και στις 12 τάξεις Δημοτικό- Γυμνάσιο-Λύκειο .
    Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης , στόχοι που είναι κοινοί με το τους στόχους του μαθήματος της Τεχνολογίας. Οικολογική συνείδηση, επιχειρηματικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μπουν με την προσθήκη +1 ώρας τη εβδομάδα στο μάθημα της Τεχνολογίας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και όχι σαν νέα θεματική. Για τους ίδιους λόγους , είναι απαραίτητο να διδάσκεται το μάθημα της Τεχνολογίας τουλάχιστον στις Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ τάξεις του δημοτικού σχολείου, φυσικά σε όλες του Γυμνασίου και τουλάχιστον στην Α΄ Λυκείου.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:23 | Νίκος Μοσχούς

    Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 44192/26-02-20 θα καλλιεργούνται δεξιότητες ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης τις οποίες θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση. Στο νηπιαγωγείο ο/η νηπιαγωγός. Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει.

    Είναι δυνατόν με μια επιμόρφωση να μπορούν να διδάξουν αυτές τις δεξιότητες ειδικότητες χωρίς καμία επιστημονική κατάρτιση σε αυτές; Με βάση ποια λογική θα υπάρχει ορισμός προτεραιοτήτων καταπατώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα κλάδων; Η ανάπτυξη και μάθηση δεξιοτήτων τεχνολογίας και ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να γίνεται από ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ καθώς είναι αυτοί που έχουν το απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο για να τις διδάξουν.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:29 | Άντρι Ντίσα

    Είμαι μαθητής της Β’Γενικού Λυκείου και θα καταθέσω μια σειρά από απόψεις για συγκεκριμένα άρθρα του παρόντος.

    Για το Άρθρο 1:

    Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων είναι μια πολύ καλή στρατηγική για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής εκπαίδευσης, παρ’όλα αυτά, αυτό δε μπορεί να γίνει δίχως το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές.
    Για το Δημοτικό Σχολείο, εγώ κρίνω πιο εφικτή την ενσωμάτωση των θεματικών που παρουσιάζονται στα αντίστοιχα μαθήματα(π.χ. για το Περιβάλλον τη Μελέτη Περιβάλλοντος),διότι η προσθήκη αυτούσιων διδακτικών αντικειμένων δεν βοηθάει τους μικρούς μας φίλους και ΜΟΝΟ τους αποπροσανατολίζει από άλλα εξίσου σημαντικά μαθήματα.Ειδικά για τις μεγάλες τάξεις του,χρειάζεται η επαναφορά της Ευέλικτης Ζώνης,η οποία μπορεί και πρέπει να προσαρμοστεί στα Εργαστήρια αυτά.
    Για το Γυμνάσιο,θα έλεγα να διαχωριστεί το πρόγραμμα σε 2 κατηγορίες:τη Γενική Παιδεία και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.Στη Γενική Παιδεία(24 ώρες),πρέπει να μπουν όλα τα μαθήματα τα οποία είναι πραγματικά αναγκαία με τις θεματικές των Εργαστηρίων να ενσωματώνονται όπου χρειάζονται(γλώσσα,ιστορία,μαθηματικά,φυσικές επιστήμες,πληροφορική,ξένες γλώσσες,γυμναστική,μουσική,καλλιτεχνικά και θρησκευτικά αλλά αυτά μόνο μια ώρα), ενώ στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων(8 ώρες)όσες θεματικές δε γίνεται να μπουν(ενδεικτικά σεξουαλική αγωγή,αγωγή κυκλοφορίας,ρομποτική,φορολογική και ασφαλιστική συνείδηση),με βιωματική διδασκαλία και χωρίς εξέτασή τους στο τέλος του έτους.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:27 | Δέσποινα Λ.Π.

    Σχετικά με την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Μετά από πολλά χρόνια, άνοιξε ο κλάδος (ΠΕ60), αφήστε μας επιτέλους να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και μη μας κάνετε να αγωνιούμε κάθε χρόνο για το αν θα μείνουμε άνεργοι.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:54 | Ολυμπία

    Επειδή μάλλον δεν το γνωρίζετε , το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι ολόκληρο ένα εργαστήριο δεξιοτήτων . Η πληροφορική βρίσκεται ήδη στο αναλυτικό πρόγραμμα έστω με τους ελάχιστους απαρχαιωμένους υπολογιστές που διαθέτουμε , το ίδιο και η φυσική αγωγή . Είναι η πιο βιωματική βαθμίδα αυτή τη στιγμή που δίνει άπειρες δυνατότητες στα παιδιά να δράσουν . Όσοι λοιπόν γνωρίζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δεν αντιλαμβανόμαστε την αναφορά αυτού του άρθρου στα Νηπιαγωγεία

  • 24 Απριλίου 2020, 14:33 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ

    Να προστεθεί στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ένα μάθημα σχετικά με τις συναλλαγές με τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Ειναι λυπηρό ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες που δε γνωρίζουν π.χ τι ευθύνες υπέχει η υπογραφή μιας Υπεύθυνης Δήλωσης ή ότι ο νομος ισχύει απο δημοσιεύσης στο ΦΕΚ.

  • 24 Απριλίου 2020, 13:46 | Δέσποινα Χατζηδρόσου

    Η καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής αφορά ειδικότητες ΕΕΠ-ΕΒΠ (ΕΒΠ, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές). Τα προγράμματα που αναφέρει το παρόν άρθρο εμπίπτουν στις γνώσεις των παραπάνω ειδικοτήτων. Επίσης είναι σημαντικό ο τρόπος αξιολόγησης να εστιάζει στην πρόοδο με σκοπό την αναδιάρθρωση του εκάστοτε προγράμματος κι όχι τη βαθμολογική τοποθέτηση.

  • 24 Απριλίου 2020, 13:23 | ΑΡΑΠΙΤΣΑ ΕΥΔΟΚΙΑ

    Εφόσον μελετήσετε προσεκτικά το αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, θα διαπιστώσετε πως η φιλοσοφία του στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής. Μια φιλοσοφία η οποία θα έπρεπε να διαπνέει εξ ολοκλήρου το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, την οποία συνεχώς εκμηδενίζετε με τις μεταρρυθμίσεις σας! Θεωρώ άτοπη την παρέμβασή σας με την θεσμοθέτηση «εργαστηρίων δεξιοτήτων» στο νηπιαγωγείο καθώς το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που εφαρμόζουμε καλλιεργεί εξ ολοκλήρου την κριτική σκέψη, την δημιουργικότητα, την συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων μέσω καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και την ενίσχυση της βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης.

  • 24 Απριλίου 2020, 12:40 | Βάσω

    Αγωγή υγείας (πχ σεξουαλική αγωγή, πρόληψη εξαρτήσεων κτλ) χρειάζεται να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (πχ Επισκέπτες Υγείας) και όχι από εκπαιδευτικούς, που πιθανά έχουν λάβει κάποια εκπαίδευση σεμιναριακού τύπου, πάνω σε ένα θέμα υγείας. Έκαστος στο είδος του, για να μπορεί να υπάρχει το προσδοκώμενο θετικό αποτέλεσμα και να αποκτώνται οι απαραίτητες γνώσεις από τους μαθητές.

  • 24 Απριλίου 2020, 12:02 | Ανδρέου Αικατερίνη

    Γεια σας. Συμφωνώ απόλυτα με την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, όπως παλαιότερα γίνονταν με τις βιωματικές δράσεις. Ωστόσο σας υπενθυμίζουμε με όλο το σεβασμό μας ότι το μάθημα τις οικιακής οικονομίας συμπεριλάμβανε στο αναλυτικό του πρόγραμμα το 90% των θεματικών που θα καλύψουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Το αφαιρέσατε το 2ωρο από την Β γυμνασίου. Στην Κύπρο διδάσκεται έως την Β λυκείου συμπεριλαμβανομένου και τις σεξουαλικής αγωγής. Υπάρχουν λοιπόν ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί που μπορούν να το διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά και όχι να γίνεται κάτι για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Με εκτίμηση

  • 24 Απριλίου 2020, 11:29 | Γιωργος Φ

    Πολυ ωραια ολα αυτα αλλα αν οποιοδηποτε απο αυτα ενταχθει υποχρεωτικα και με βαθμολογια τοτε θα εκφυλιστει, δεν θα δουλεψει. Τα εργαστηρια πρεπει να γινουν με ομαδες μαθητων κατ’επιλογην.
    Επι πλεον πρεπει να αναβαθμιστει και να επεκταθει ο εξοπλισμος των σχολειων ωστε να μην γινουν (παλι) θεωρητικα…

  • 24 Απριλίου 2020, 10:37 | Δημήτρης

    Δεξιότητες ζωής. Πιστεύω πως πολύ χρήσιμες θα είναι η προσθήκη:
    Κυκλοφοριακής και οδικής συμπεριφοράς.
    Περιβαλλοντικής συνείδησης (ανακύκλωση, καθαρές πόλεις).
    Σωστή, υγιεινή διατροφή και άσκηση, ώστε να γίνουν κατανοητά τα μακροπρόθεσμα οφέλη.
    Αιμοδοσία, δότες αιμοπεταλίων, δότες μυελού οστών.
    Σεβασμός στον συμμαθητή-συμπολίτη ώστε να ελαττωθούν και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα Bullying (Εκφοβισμού).
    Σχολικός, Επαγγελματικός προσανατολισμός και γνωριμία με επαγγέλματα (του μέλλοντος) τα οποία θα είναι χρήσιμα μετά από 15-20 χρόνια.
    Ενίσχυση και ενθάρρυνση (να καταλάβουν ότι τους εμπιστευόμαστε) των μαθητών παιδιών ώστε να είναι δημιουργικά και συμμετοχικά με νέες ιδέες και προτάσεις.