Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 23 Απριλίου 2020, 17:04 | ΝΙΚΟΛΑΣ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ χαιρετίζω το νομοσχέδιο σας σε αρκετά σημεία του. Έχετε θεσμικό ρόλο και έτσι θα πρέπει να αποφασίζετε. Είστε Υπουργός Παιδείας στο σύνολο της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) και θα πρέπει να ξεκινάτε από την ίδια αφετηρία για όλες τις βαθμίδες, για όλους τους μαθητές και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Υποκειμενικά κριτήρια σε υπουργό παιδείας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση δεν χωρούν, η θεσμικά επιβεβλημένη στάση των ίσων αποστάσεων από την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Γ Λυκείου πρέπει να κρατηθεί στο ακέραιο.

    Πολύ εύστοχα δίνετε το δικαίωμα επιλογής μεταξύ Μαθηματικών-Βιολογίας στους μαθητές/μαθήτριες των θετικών σπουδών, παραλείψατε όμως το δικαίωμα επιλογής Κοινωνιολογίας-Λατινικών από τους μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι μαθητές/μαθήτριες στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των μαθητών/μαθητριών των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Θετικών Σπουδών.

    Εντέχνως στο πολυνομοσχέδιο αλλάξατε και τον όνομα του πρώτου επιστημονικού πεδίου από Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε σκέτο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Με αυτές τις αλλαγές κ. Υπουργέ δημιουργείτε ΟΡΦΑΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, αφαιρείτε το γνωστικό αντικείμενο (Κοινωνιολογία), τον σύνδεσμο, μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το πρώτο επιστημονικό πεδίο.

  • 23 Απριλίου 2020, 16:58 | Μαυρίδης Γιώργος

    «Ο πρώτος και κύριος στόχος ενός εκπαιδευτικού

    είναι να μάθει τους μαθητές του να σκέφτονται».

    George Polya

    Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς κάποιον – εκπαιδευτικό ή όχι – που να αμφιβάλλει για την αλήθεια του παραπάνω ισχυρισμού. Ενός ισχυρισμού, που οφείλεται σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους των Μαθηματικών που υπήρξαν ποτέ. Επίσης, είναι απίθανο να βρεθεί κάποιος – εκπαιδευτικός ή όχι – που να μη γνωρίζει ότι η Μαθηματική Σκέψη είναι η πιο αποτελεσματική μορφή σκέψης που διαθέτουμε.

    Το περίεργο είναι ότι παρόλο που σχεδόν όλοι θα συμφωνούσαμε εύκολα με τα παραπάνω, η εκπαιδευτική κοινότητα – με εξαίρεση τους Μαθηματικούς – φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η εισαγωγή των μαθητών σε σχολές όπως οι Ιατρικές και οι Νομικές γίνεται με εξετάσεις που δεν αφορούν τα Μαθηματικά. Να σημειώσω εδώ, ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει αυτό.

    Κατά την άποψή μου δύο είναι τα μαθήματα στα οποία θα έπρεπε να εξετάζονται οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν σε οποιαδήποτε σχολή:

    α) τα «Μαθηματικά» που καλλιεργούν τη σκέψη και

    β) η «Γλώσσα» που την εκφράζει και τη μεταφέρει.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θέλουμε πραγματικά η επιλογή των αυριανών γιατρών, νομικών κλπ να γίνεται με ορθολογικά κριτήρια. Αν επιθυμούμε ειλικρινά η επιλογή αυτή να γίνεται περισσότερο στη βάση του «είναι» και όχι του «φαίνεσθαι» θα πρέπει έμπρακτα να υποστηρίξουμε τα παραπάνω.

    Για το σκοπό αυτό προτείνω έναν ομαλό μετασχηματισμό του συστήματος που αυξάνει το πλήθος των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων κατά ένα και μειώνει το άγχος των μαθητών και τον παράγοντα τύχη. Πρόκειται για το μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» που είναι χρήσιμο σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές.

    Γιώργος Μαυρίδης

    Μαθηματικός

    Υ.Γ. Τους τελευταίους δύο μήνες ακούμε από γιατρούς και επιδημιολόγους για μαθηματικά μοντέλα και εκθετικές καμπύλες. Αναρωτιέμαι, ο αυριανός γιατρός, χωρίς μαθηματικό υπόβαθρο, πώς θα τα αντιλαμβάνεται και θα τα ερμηνεύει όλα αυτά;

  • 23 Απριλίου 2020, 16:57 | Ιωάννης Παπανικολάου

    Νομίζω ότι η κατάργηση του επτάωρου και η εισαγωγή του κόντρα μαθήματος στό πρόγραμμα της γ λυκείου είναι σημαντικά λάθη σε ένα νομοσχέδιο που γενικά νομίζω ότι κινείται πρός τη σωστή κατεύθυνση. Στη γ λυκείου το πρόγραμμα εκτός από τα μαθήματα κατεύθυνσης πρέπει να περιλαμβάνει μόνο γυμναστική και ξένες γλώσσες.

  • 23 Απριλίου 2020, 16:56 | Ι.Π.Σ.

    Σωστή η απόφαση της επαναφοράς των Λατινικών. Δεν είναι δυνατόν φοιτητές των Φιλοσοφικών Σχολών να διδάσκονται για πρώτη φορά τα Λατινικά στο Πανεπιστήμιο. Υποβαθμίζεται έτσι μέσα στο Πανεπιστήμιο η διδασκαλία της Λατινικής Γραμματείας και του Ρωμαϊκού πολιτισμού. Χρήσιμα επίσης είναι τα Λατινικά στις Νομικές Σχολές (νομικές αρχές διατυπωμένες στα Λατινικά, ρωμαϊκοί νομικοί όροι κ.λπ.) και στις Θεολογικές Σχολές (Patrologia Latina κ.λπ.). Δεν είναι δυνατόν στις σχολές αυτές οι φοιτητές να μην μπορούν να διαβάζουν και να κατανοούν μια φράση, μια λέξη ή έκφραση στα Λατινικά. Οι φοιτητές των Θεωρητικών Σχολών χρήσιμο θα ήταν να διδάσκονται Κοινωνιολογία μέσα στις Σχολές τους. Οι υποψήφιοι όμως της Θεωρητικής Κατεύθυνσης δεν χρειάζεται να εξετάζονται στην Κοινωνιολογία. Η απόφαση εξέτασης στο μάθημα αυτό σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν αποτέλεσμα συντεχνιακών πιέσεων. Όμως οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης και της Παιδείας και όχι με κριτήρια συντεχνιακά. Η στήριξη των Κλασικών Σπουδών υπηρετεί την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Δεν είναι άχρηστα τα Λατινικά όπως με απερισκεψία υποστηρίζουν πολλοί. Δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες επιστήμες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε σήμερα τέτοιες παρωχημένες και συντηρητικές αξιολογικές κρίσεις. Όλες οι επιστήμες υπηρετούν τις ανάγκες του ανθρώπινου πολιτισμού. Όλες, ανεξαιρέτως, έχουν τη γοητεία τους. Μπορεί τα Λατινικά να έχουν εξοβελισθεί λόγω ιδεοληψιών από το σχολείο, όμως διατηρούν την αξία και τη γοητεία τους. Και υπάρχουν πολλοί που τα αγαπούν.

  • 23 Απριλίου 2020, 16:50 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Α.

    Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ 78 και υπηρετώ 32 χρόνια στο γενικό λύκειο .Πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα διότι οι μαθητές αποκτούν γνώσεις , κρίση και προβληματισμό γύρω από τα κοινωνικά , πολιτικά ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας .
    Υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης 4 μαθημάτων ανά ομάδα προσανατολισμού και έτσι να διδάσκονται και η κοινωνιολογία και τα λατινικά . Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις άλλες ομάδες προσανατολισμού .Είναι πιο σωστό για όλους χωρίς προστριβές μεταξύ διαφόρων ειδικοτήτων και πιο εύκολο για τους μαθητές να δηλώσουν σχολές προτίμησης των.
    Ως εναλλακτική θα πρότεινα την διδασκαλία τουλάχιστον στη Γ λυκείου γενικής παιδείας και ενδοσχολικά εξεταζόμενο. Διερωτώμαι γιατί η ομάδα λέγεται μόνο ανθρωπιστικών σπουδών . Οι νομικές και κοινωνικές που πήγαν ; Μάλλον κρύβεται σκοπιμότητα προς όφελος των φιλολόγων . Οι περισσότερες σχολές του 1ου πεδίου είναι κοινωνιολογικές , ανθρωπολογίες, νομικές ,ψυχολογίες κλπ.που δεν νομίζω να διδάσκονται λατινικά ούτε καν επιλογής.
    Ελπίζω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσει το ζήτημα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο .Δεν είμαστε καθηγητές β κατηγορίας όπως θέλουν ορισμένοι ‘συνάδελφοι»να μας παρουσιάζουν για δικό τους όφελος.

  • 23 Απριλίου 2020, 16:46 | Παναγιώτης Χατζηπλής

    Η Κοινωνιολογία ως μάθημα συμβάλλει στην ευρύτητα του πνεύματος καθώς και στη διαμόρφωση υπεύθυνων ατόμων, κάτι το οποίο αδυνατεί να επιτύχει η διδασκαλία των Λατινικών, που έχει εντελώς διαφορετικό σκοπό και αφορά ελάχιστες σχολές.
    Είναι δεδομένο ότι η αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλήνιες της Γ’ Λυκείου, και πιθανόν η ολική αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από το Λύκειο, είναι ένα ανεξήγητο πισωγύρισμα, το οποίο δεν μπορεί να συμβεί και δεν δικαιολογείται.
    Το ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τίθεται υπό διαβούλευση στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, μαρτυρά σαφή προσπάθεια αποφυγής των εύλογων αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κόσμου. Άλλωστε η Κοινωνιολογία δεν πρόλαβε ακόμα να δοκιμαστεί ως εξεταζόμενο μάθημα και κατά συνέπεια είναι αδύνατη η εξαγωγή συμπερασμάτων και αδύνατη η σύγκριση πρότερης και παρούσας κατάστασης.

    Π. Χατζηπλής
    Οικονομολόγος

  • 23 Απριλίου 2020, 16:33 | Καλογερούδης Παναγιώτης

    Νομίζω ότι η διδασκαλία μαθημάτων σε ώρες προσανατολισμού, τα οποία δε θα επιλέξει ο/η υποψήφιος/α να εξεταστεί πανελλαδικά, δεν είναι σωστό. Π.χ. να διδάσκεται Βιολογία προσανατολισμού και να μην την δίνει πανελλαδικά.
    Επίσης συμφωνώ με την άποψη να μπορεί να επιλεγεί 5ο μάθημα, πχ. Βιολογία και Μαθηματικά, Λατινικά και Κοινωνιολογία.
    Διαφωνώ με τη δυνατότητα επιλογής 5ου μαθήματος με σκοπό ο/η υποψήφιος/α να στοχεύσει και άλλη ομάδα προσανατολισμού πέρα από τη μία εκ των τριών που έχει ήδη επιλέξει.

  • 23 Απριλίου 2020, 16:16 | δημητρης

    ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ Η ΜΑΚΑΡΙΤΙΣΣΑ Η ΘΑΤΣΕΡ?

    ΤΙ ΠΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΜΑ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΑ!!

  • 23 Απριλίου 2020, 16:14 | Παναγιώτα Αγγελούση

    Είμαι Φιλόλογος και Κοινωνιολόγος διορισμένη στη δημόσια εκπαίδευση δεκαπέντε χρόνια. Παρατήρησα όλα αυτά τα χρόνια ότι ενώ στην αρχή οι μαθητές δυσανασχετούν στο άκουσμα της διδασκαλίας της Κοινωνιολογίας όσο και των Λατινικών, στην πορεία βρίσκουν την Κοινωνιολογία πολύ πιο ενδιαφέρουσα και χρήσιμη από όλες τις απόψεις. Άλλωστε για πιο μάθημα δε δυσανασχετούν οι μαθητές; Την Ιστορία; τα Μαθηματικά; τα Αρχαία; ; κλπ. κλπ.
    Τα Λατινικά, γλώσσα πολύ σπουδαία αλλά χρήσιμη για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια σε κλασικές σπουδές, κυρίως φιλολογικές, ίσως τελικά, να μην είναι και τόσο χρήσιμη για την εισαγωγή του μαθητή σε τόσες άλλες σχολές που υπάρχουν στα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, στις οποίες φυσικά διδάσκεται η Κοινωνιολογία ως κύριο μάθημα.
    Δεν θα παρουσιάσω τη χρησιμότητα της Κοινωνιολογίας γιατί δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Κάποιοι από τους συναδέλφους, οι οποίο χαρακτηρίζουν την Κοινωνιολογία ως άχρηστο μάθημα στο οποίο οι μαθητές διδάσκονται κοινωνικές αερολογίες, ξεχνάνε ότι ζούμε σε μία κοινωνία όπου κυριαρχούν κοινωνικά προβλήματα (μετανάστευση, εκπαίδευση, καινοτομίες, εγκληματικότητα, πόλεμος, αμφισβήτηση θεσμών, εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, κ.ά.).
    Όσον αφορά την επιλογή των μαθητών ανάμεσα στα μαθήματα Κοινωνιολογία ή Λατινικά νομίζω ότι δεν πρέπει πλέον να τίθεται τέτοιο ζήτημα, διότι τα Λατινικά είναι χρήσιμα αποκλειστικά και μόνο σε όσους πρόκειται να εντρυφήσουν στις Κλασικές Σπουδές. Σε αντίθεση, η Κοινωνιολογία και τα θέματα με τα οποία ασχολείται αφορά άμεσα όλα τα γνωστικά αντικείμενα και τον κάθε ενεργό πολίτη.
    Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει οι Κοινωνικές Επιστήμες να λάβουν τη θέση που τους ανήκει στην ελληνική εκπαίδευση. Δεν τίθεται θέμα επιλογής Κοινωνιολογία ή Λατινικά. Όποιος θέλει να ακολουθήσει Κλασσική Φιλολογία ας πάρει σαν μάθημα επιλογής και τα Λατινικά.
    Τέλος, θα πρέπει να παρουσιαστεί όλο το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου για να έχουμε σφαιρική άποψη για τις αλλαγές που προτείνονται και τη σκοπιμότητά τους.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:49 | ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ02 και θεωρώ ότι η αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας θα δημιουργήσει μεγάλο γνωστικό και παιδαγωγικό έλλειμμα και θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον.Ένα σχολείο δε μπορεί να είναι ανοιχτό στην κοινωνία όταν αφαιρούνται τα γνωστικά εφόδια για την προσέγγισή της.Η Κοινωνιολογία είναι μάθημα που θεμελιώνεται στα ενδιαφέροντα όλων των παιδιών αφού το κοινωνικό «γίγνεσθαι» είναι ο χώρος που ζουν,αλληλεπιδρούν,πολιτεύονται και θα εργαστούν στο μέλλον.Είναι θεμέλιο της κριτικής και της ευρύτερα φιλοσοφικής σκέψης,στηρίζει πολλές σχολές που αποτελούν επιλογές των παιδιών και γενικά δεν μπορούμε να μιλάμε για εκπαίδευση με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα όταν εξοβελίζεται ένα μάθημα που καλλιεργεί πνευματικά ψυχολογικά και ηθικά τους μαθητές.Θέλουμε να διαπλάσουμε ακέραιο άνθρωπο που ζει έξω από την κοινωνία;

  • 23 Απριλίου 2020, 15:42 | ΑΝΘΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Η κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει ως εξεταζόμενο μάθημα στην τρίτη λυκείου γιατί ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των σχολών του τομέα. Απαράδεκτη η αφαίρεση της λέξης «κοινωνικών» από το λεκτικό του τομέα το «κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών» είναι ορθότερο. ενίσχυση των κοινωνικών επιστημών στο πρόγραμμα του λυκείου για να μπορούν τα παιδιά μας να ανταποκριθούν στις κοινωνικές εξελίξεις, να έχουν και κοινωνική παιδεία, να αποκτήσουν κοινωνικές αξίες και για να μάθουν να ερμηνεύουν και να αλληλεπιδρούν με το κοινωνικό τους περιβάλλον. δεν μπορούμε να μιλάμε για εκφοβισμό, ρατσισμό, προκαταλήψεις, σεβασμό της διαφορετικότητας, για ευρωπαϊκές, ανθρωπιστικές και κοινωνικές αξίες, για ένα ανθρωπιστικό και δημοκρατικό σχολείο και να υποβαθμίζουμε ή να εξαλείφουμε τις κοινωνικές επιστήμες. καλές οι νέες τεχνολογίες, οι γλώσσες και η κλασική παιδεία, αλλά χωρίς κοινωνική παιδεία τα παιδιά μας είναι απροστάτευτα και ημιμαθή. δεν γίνεται να τεμαχίζουμε την γνώση. για όλους τους παραπάνω λόγους οι κοινωνικές επιστήμες και ιδιαίτερα η κοινωνιολογία πρέπει να έχουν στην εκπαίδευση καθοριστική θέση.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:23 | Κατερινα

    Ο αυριανός πολίτης πρέπει με έχει κοινωνιολογικές γνώσεις για να ενταχθεί ως ενεργό μέλος της.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:21 | Ανδρέας N.

    Πρόταση
    όσον αφορά την ομάδα προσανατολισμου Ανθρωπιστικών Σπουδών καλό θα ήταν να υπάρχουν και το μάθημα της Κοινωνιολογίας αλλά και το μάθημα των Λατινικών και να μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές, όπως γίνεται
    στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
    Επομένως, ανάλογα σε ποια σχολή θέλουν να φοιτήσουν, να επιλέξουν είτε Κοινωννιολογία για πολιτικές και κοινωνικές σχολές (π.χ. νομική, κοινωνιολογία,ψυχολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, διεθνών και ευρωπαικών σπουδών, κοινωνικής πολιτικής, κτλ, είτε Λατινικά για φιλολογικές σχολες (πχ φιλολογίες, φπψ, ιστορικό, κτλ).

    Είναι πιο δίκαιο τόσο για τους μαθητές γιατί δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε «θεωρητικούς» και «θετικούς» μαθητές(όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με το πατών άρθρο), όσο και για τους καθηγητές καθώς δεν θα υπάρχει κάποια υποτίμηση σε κανέναν από τους δύο κλάδους (πε02 και πε78).Πράγμα που πάει να συμβεί στον κλάδο των κοινωνικών επιστημόνων.

    Αν θα έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε Κοινωνιολογία και Λατινικά, θα διάλεγα την Κοινωνιολογία γιατί σε όλα τα τεκτενόμενα που εξελίσονται στην κοινωνία μας σήμερα (οικονομική κρίση, αυτοκτονίες,ανεργία, ενδοοικογενειακή βία, ενδοσχολική βία και άλλα σημαντικά ζητήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας) είναι η μόνη επίστήμη που θα μπορούσε να δώσει εξηγήσεις τόσο για τον λόγο εμφάνισης του φαινομένου, όσο και στον τρόπο αντιμετώπισής του.

    Επίσης, τα μαθήματα θα πρέπει να έχουν μια συνέχεια και συνέπεια. Δηλαδή, στην Α’ λυκείου υπάρχει το μάθημα «Πολιτική Παιδειά», στη Β’ λυκείου υπάρχει το μάθημα «ο συγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και στην κατεύθυνση «οι βασικές αρχές κοινωνικών επιστημων». Στην Γ λυκείου τι θα υπάρχει? ΔΕΝ υπάρχει συνέχεια….ΔΕΝ υπάρχει συνέχεια…. και άρα συνέπεια απέναντι στους μαθητές αλλά και στους γονείς.

    Υλοποίηση
    Για να επιτευχθεί αυτή η πρόταση θα πρέπει οι μαθητές της Β λυκείου στο τέλος της σχολικής χρονιάς και μέχρι της 25 αυγούστου (λίγο πριν αρχίσει η επόμενη σχολική χρονιά)να έχουν αποφασίσει ποιά σχολή θέλουν να ακολουθήσουν και άρα ποιο μάθημα θα επιλέξουν ούτως ώστε το υπυργείο παιδείας αλλά και οι δευτεροβάθμιες και το εκάστοτε σχολείο να προετοιμαστούν καταλλήλως. Άρα δεν θα υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς.

    Η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει να κάνει βήματα ΜΠΡΟΣΤΑ και όχι το αντίθετο.
    Αυτο επιτυγχάνεται με το να δώσεις στα παιδιά-μαθητές το δικαίωμα να επιλέξουν ποιο μάθημα θέλουν να παρακολουθήσουν, όπως έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:11 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΑΓΓΟΥ

    Στην ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους να επιλέγουν μεταξύ Κοινωνιολογίας και Λατινικών, επειδή η Κοινωνιολογία ως μάθημα συνδέεται άρρηκτα με το γνωστικό αντικείμενο Νομικών, Κοινωνικών, Πολιτικών επιστημών και των Σχολών Αστυνομίας και Στρατιωτικών Σχολών. Μάλιστα θα ήταν ορθό να έχει και αυξημένο συντελεστή βαρύτητας. Άλλως δεν θα υπάρχει καμία σύνδεση του γνωστικού αντικειμένου των παραπάνω σχολών προτίμησης με τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
    Επιπλέον, η ομάδα προσανατολισμού «Ανθρωπιστικών Σπουδών» πρέπει να μετονομαστεί σε «Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών», επειδή ο υποψήφιος δύναται να εισαχθεί σε τμήματα όχι μόνο των ανθρωπιστικών αλλά και των κοινωνικών επιστημών.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:01 | χρηστος μπελοκας

    Γεια σας,
    θεωρώ ότι η κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει στα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά. Είναι πολύ ενδιαφέρον μάθημα και βοηθά τους μαθητές/τριες να κατανοήσουν το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζουν, τις κοινωνικές δυνάμεις και τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι πολίτες.
    χρήστος μπελόκας, οικονομολόγος-

  • 23 Απριλίου 2020, 14:59 | Τσουγλη Αφροδίτη

    Πρώτο επιστημονικό πεδίο χωρίς το μάθημα της Κοινωνιολογίας;ενα μάθημα που διαμορφώνει κοινωνική ενσυναισθηση,αντίληψη της ατομικής ευθύνης και απόκτηση συλλογικής ταυτότητας.Ούτε αριστερή επιστήμη είναι…Δείτε τι διδάσκεται. Αλλιμονο αν εμείς οι παιδαγωγοι βάζουμε ετικέτες στα μαθήματα. Θεωρώ με την πολύχρονη εμπειρία μου στην εκπαίδευση ότι σήμερα, πάρα ποτέ, ειναι αναγκαία η ύπαρξη του μαθήματος. Οι μαθητές μας το αγαπούν δημιουργείται διαδραση,γονιμος διάλογος αρκεί να μην «κακοποιειται»η διδαχη του απαιτώντας στειρα παπαγαλια…

  • 23 Απριλίου 2020, 14:48 | Πέτρος

    Προτείνω τα εξής:
    1. Το μάθημα των αρχαίων ελληνικών γενικής παιδείας να συμπληρωθεί από μάθημα λατινικών, ώστε όλοι οι μαθητές να αποκτήσουν επιτέλους γνώση του τι σημαίνει κλασική παιδεία. Αυτή είναι μια βασική διαφορά της ελληνικής εκπαίδευσης από τη μέση δυτική.
    2. Να προστεθούν τα λατινικά στη β θεωρητικής κατεύθυνσης, για να υπάρξει εμβάθυνση στο μάθημα με την προσθήκη αδίδακτου κειμένου και ανάλυση σπουδαίων κειμένων της δημοκρατικής περιόδου.
    3. Να επανέλθει η διδασκαλία των ρητορικών λόγων του Δημοσθένη και του Ισοκράτη, καθώς και της λυρική ποίησης στη β θεωρητική, γιατί έχουν μεγάλη μορφωτική αξία.
    4. Τα βιβλία της ιστορίας ειδικά και της πολιτικής παιδείας να ανταποκρίνονται στους συνταγματικούς στόχους της παιδείας και να είναι επιστημονικώς άρτια, χωρίς τις ιδεοληψίες των ακραίων.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:47 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    ΟΡΘΗ η κατάργηση της περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 (προσμέτρηση κατά 90% των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% του απολυτηρίου) και η αντικατάστασή της με τη μέτρηση του συνόλου των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου.
    ΟΡΘΗ η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας. Γιατί θα πρέπει να προσδιορίζονται ετησίως και όχι άπαξ;
    Η Γ’ Λυκείου εδώ και δεκαετίες αποτελεί ουσιαστικά προπαρασκευαστικό έτος για τις Πανελλαδικές. Η επιβάρυνση των μαθητών (ειδικά των Ανθρωπιστικών σπουδών) με ένα μάθημα σαν τα Μαθηματικά θα προσθέσει άγχος και κόπο και τίποτα περισσότερο έστω και εάν ασχοληθεί ακόμα και λίγο κανείς με αυτό. Επί πλέον δε, ό,τι γνώσεις μαθηματικών χρειάζεται ένας επιστήμονας των λεγόμενων ανθρωπιστικών επιστημών, τις έχει ήδη λάβει και με το παραπάνω τις προηγούμενες χρονιές. Ομοίως, η διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Γ’ Λυκείου θα πρέπει να περιορισθεί μόνο στους μαθητές που πρόκειται να εξετασθούν σε κάποια από αυτές ως ειδικό μάθημα. Για να συνδράμει το Σχολείο αποτελεσματικά και ουσιαστικά στην προσπάθεια των υποψηφίων, θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες μαθητών και καθηγητών στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:41 | Ιωάννης Σαββίδης

    Πληροφορική ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές εξετάσεις για Πολυτεχνικές σχολές και Τμήματα Θετικών σχολών που συσχετίζονται με την Πληροφορική.

    Να διατηρήσουν τα 7ωρα μαθήματα στην Γ Λυκείου. Ήταν η πιο πετυχημένη αλλαγή που έγινε και που άργησε να έρθει, από τότε που διορίστικα. Το δημόσιο σχολείο μπορεί να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις στον μαθητή προκειμένου να αριστέψει στις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς φροντιστήριο. Εφόσον ο καθηγητής έχει την γνωστική και διδακτική επάρκεια.

    Μάλιστα θέλω να προτείνω την επέκταση των πολύωρων μαθημάτων στην Β Λυκείου.

    Κατάργηση των μονώρων μαθημάτων σε Α και Β Λυκείου.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:31 | Αλεξ

    Μέχρι πριν δύο χρόνια στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια η φοίτηση ήταν τετραετής και οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας 25. Στη συνέχεια η φοίτηση έγινε τριετής και οι ώρες διδασκαλίας παρέμειναν 25, σε αντίθεση με τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. που έγιναν 30. Πιστεύω ότι για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η φοίτηση στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια και να διασφαλίζονται ίσοι όροι για όλους τους μαθητές οι ώρες διδασκαλίας πρέπει να είναι 6 ημερησίως και 30 εβδομαδιαίως.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:30 | Ιωάννης Σαββίδης

    Οπωσδήποτε πρέπει ο τελειόφοιτος υποψήφιος για τις Πολυτεχνικές σχολές και τα τμήματα Θετικών σχολών, να εξετάζεται στην Πληροφορική και όχι στην Χημεία.

    Οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών, δεν ανταγωνίζονται τους αντίστοιχους αποφοίτους της Ελλάδας, αλλά του εξωτερικού (Βουλγαρία, Ινδία, Κίνα, Πολωνία, Γερμανία κα). Υστερούν πάρα πολύ στον προγραμματισμό. Ο Προγραμματισμός σαν δεξιότητα και γνώση μετράει πάρα πολύ στην αναζήτηση εργασίας. Δεν νοείται απόφοιτος Πολυτεχνικής σχολής ή Τμήματος Θετικών επιστημών να μην ξέρει να προγραμματίζει. Κι όμως εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν.

    Η μεταρύθμιση του Μπαλτά δημιούργησε στρατιές αποφοίτων, που είναι κάτοχοι πτυχίου. Χωρίς να διαθέτουν τις σύγχρονες δεξιότητες. Όταν περνάει κάποιος σε τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής κτλ, χωρίς Αλγοριθμική σκέψη είναι πλέον εγκληματικό!!!!! Δεν ζούμε στο 1990 – 1995. Πλέον οι ανάγκες είναι διαφορετικές.

    Ζούμε στον κόσμο της Πληροφορικής.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:30 | Τσουγλη Αφροδίτη

    Είμαι στην εκπαίδευση πολλά χρόνια. Η διαδρομή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας είναι ταραχωδης.το μάθημα έχει μεγαλη χρησιμότητα και οι περισσότεροι το γνωριζουμε.ακυρωνεται ο τίτλος του 1ου επιστημονικού πεδιου αν αντικατασταθει. Σε ολα τα πανεπιστήμια του σύγχρονου κόσμου διδάσκεται. Εμείς οπισθοδρομουμε; και συναδελφοι η επιστήμη δεν έχει διαχωρισμους τύπου αριστερες και δεξιες…διδάσκεται Παρσονς,Μερτον,Βέμπερ… στεναχωρα σχόλια απο παιδαγωγους!Η Κοινωνιολογία διαμορφώνει πολίτες με κοινωνική ενσυναισθηση με ατομική ευθύνη και αίσθημα συλλογικής συνείδησης. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο των ημερών;

  • 23 Απριλίου 2020, 14:24 | Αλεξάνδρα

    Τα Λατινικά αποτελούν απαραίτητο μάθημα για τους μαθητές που επιλέγουν σχολές Φιλολογίας και Νομικής. Χωρίς βασικές γνώσεις Λατινικών από το Λύκειο το επίπεδο των σχολών πέφτει σημαντικά.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:21 | Τσιγωνάκη Χριστιανα

    Καλησπέρα Κα Υπουργέ.
    Δεν θα αναλωθώ στο ποιο μάθημα είναι καλύτερο και χρησιμότερο μεταξύ κοινωνιολογίας και λατινικών απλά θα σας θέσω τους προβληματισμούς μου αναφορικά με την κατάργηση της κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
    1) το 1ο επιστημονικό πεδίο είναι θεωρητικού προσανατολισμού και όχι μόνο φιλολογικού. θεωρείτε ότι οι σχολές που δεν είναι φιλολογικού ενδιαφέροντος πρέπει να διδάσκονται μόνο φιλολογικά μαθήματα μεταξύ των οποίων και τα λατινικά; και οι σχολές κοινωνικών επιστημών ποιο μάθημα θα έχουν για τις πανελλήνιες;

    2) πολλή συζήτηση γίνεται για τα λατινικά και τη Νομική. Μα η Νομική εντάσσεται στο ΠΕ78 των κοινωνικών επιστημών. Είναι περισσότερο κοντά στα λατινικά ή την κοινωνιολογία ως νομική-κοινωνική επιστήμη;

    3) Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση ότι όλους τους ΠΕ78 τους πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων.Είναι δυνατόν μια ολόκληρη κατεύθυνση να διδάσκεται μόνο από μια ειδικότητα(ΠΕ02) και να συζητάμε αν οι κοινωνιολόγοι έχουν διάθεση και θέλουν να προετοιμάσουν τα παιδιά για σχολές που σχετίζονται με το αντικείμενό τους; Δεν πρέπει τα μαθήματα να διδάσκονται ανάλογα με τις σχολές που στοχεύουν ; Δηλαδή, ΄΄μάθετε όλοι λατινικά και μετά σπουδάστε ό,τι θέλετε;΄΄ Υπενθιμίζω , η ΝΔ το 2015 έβαλε το ΒΑΚΕ στις πανελλήνιες.

    4) Η κοινωνιολογία μπορεί να μπει ως μάθημα επιλογής στο 1ο πεδίο ή στο 4ο αφού οι ΠΕ78 έχουν Β ανάθεση ΑΟΘ. Επίσης , μπορείτε να αναβαθμίσετε τον κλάδο των ΠΕ78 στο 1ο πεδίο δίνοντάς τους Β ανάθεση στην Ιστορία Γ λυκείου (που τώρα έχουν μόνο ως τη Β λυκείου) καθώς σε πληθώρα σχολών κοινωνικών επιστημών ο βασικός κορμός των μαθημάτων είναι η Ιστορία.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:14 | ΧΡΥΣΑ

    Συγχαρητήρια για τις αλλαγές, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπράβο για την ενοποίηση δεύτερου και τρίτου επιστημονικού πεδίου στη γ λυκείου. Δεν διευκρινίσατε όμως, ο μαθητής πώς θα έχει πρόσβαση στις σχολές και τις ιατρικές και τις πολυτεχνικές δίνοντας και πέμπτο μάθημα όπως ήταν παλιότερα; Ελπίζω η αλλαγή αυτή να γίνει από τη χρονιά αυτή 2020-21. Μπράβο, συνεχίστε, τα παιδιά πρέπει να έχουν πάντα στόχο την αριστεία.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:09 | ΙΩΑΝΝΗΣ Κ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ (ΕΚ ΝΕΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ.Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΓΩ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΩΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑ ΣΕ ΑΥΤΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΤΗ ΦΡΑΣΗ DUM SPIRO SPERO.ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΗΡΞΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.ΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΙΣΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΡΥΦΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ,ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΟΤΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ. ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ.ΚΑΛΩ ΤΗΝ κ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕς ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ Η ΑΛΛΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ.
    Υ.Γ: ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝΕΦΕΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ…

  • 23 Απριλίου 2020, 14:05 | Αναστασία Καϊσίδου

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
    ΛΑΤΙΝΙΚΑ
    Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
    Μάθημα Κατεύθυνσης
    Γενικός σκοπός της διδασκαλίας των Λατινικών είναι η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τον λατινικό λόγο μέσω της γλωσσικής ανάλυσης
    και ερμηνείας επιλεγμένων κειμένων της λατινικής γραμματείας.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, Γ΄ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
    Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η αξιοποίηση της κοινωνιολογικής σκέψης και των κοινωνιολογικών εργαλείων για τη βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.
    Ειδικότερα, με τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες:

    Να αποκτήσουν κοινωνικές ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ώστε να βοηθηθούν στην ένταξή τους σε μια σύγχρονη δημοκρατική, πλουραλιστική και υπό εξέλιξη πολυπολιτισμική κοινωνία.
    Να αναπτύξουν κριτική κοινωνική σκέψη στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών, προβλημάτων, κοινωνικών μηνυμάτων και πολλαπλών ερεθισμάτων, που χαρακτηρίζουν την κοινωνία της πληροφορίας.
    Να αναπτύξουν κοινωνιογνωσία, συνειδητοποιώντας τις επιδράσεις της κοινωνίας στη συμπεριφορά τους αλλά και τις επιδράσεις της συμπεριφοράς τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και στην κοινωνία.
    Να συμβάλουν στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της κοινωνικής οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής, πλουραλιστικής κοινωνίας.
    Να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν συλλογικές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν τον τόπο, την κοινωνία, τον κόσμο και τον πλανήτη μας.
    Να εξοικειωθούν με την κοινωνιολογική προσέγγιση και τα κοινωνιολογικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών και προβλημάτων.
    Να εφαρμόζουν την κοινωνιολογική προσέγγιση στην ανάλυση και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
    Να μάθουν να αξιοποιούν, να αξιολογούν και να ερμηνεύουν κοινωνιολογικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αντλούν από διαφορετικές πηγές πληροφόρησης.
    Να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε κοινωνία και τα μέλη της έχουν σταθερά χαρακτηριστικά αλλά παράλληλα υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές, εντάσεις και συγκρούσεις.
    Να αναπτύξουν σεβασμό για τη διαφορετικότητα και την κάθε μορφής ετερότητα, καθώς και να υποστηρίζουν τη διαπολιτισμικότητα σε μια ενταξιακή κοινωνία, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
    Να προβληματιστούν με τις κοινωνικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης στους τρόπους παραγωγής, στην εργασία, καθώς και στις κοινωνικές σχέσεις και τους κοινωνικούς θεσμούς.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ

  • 23 Απριλίου 2020, 14:05 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΑΝΑΛΑΤΟΣ

    Χάνονται καλοί μαθητές που για λίγα μόρια δεν πετυχαίνουν σχολές υψηλών απαιτήσεων και αναγκαστικά προσφεύγουν σε άλλες λύσεις.Είναι απαραίτητο, αν όχι επιβεβλημένο, να δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξει ο μαθητής το 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο μαζί αφού εξεταστεί σε 5 μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά και Βιολογία.
    Και όπως θα συμπτυχθεί το δεύτερο και τρίτο πεδίο μαζί στη Γ΄Λυκείου όλα τα μαθήματα είναι κοινά.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:58 | Δημήτρης Κ.

    Αν υπάρχει ένα μάθημα που θα πρέπει να καταργηθεί προς όφελος των Κλασικών γραμμάτων, της Πληροφορικής, της Φ. Αγωγής και των Ξενων Γλωσσων, αυτό είναι η Ερευνητική Εργασία ( Project) . Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ’αρχάς, οι μαθητές, τις ώρες της ΕΕ, απλώς χαζολογάνε και γενικότερα το Project θεωρείται ως η ώρα του παιδιού. Επιπλέον, στους μαθητές ανατίθενται εργασίες- project σε πολλά άλλα μαθήματα όπως η Ιστορία, η Πολιτική Παιδεία, τα αρχαία Ελληνικά κ.α Ακόμη, τα διάφορα κοινωνικά ή «εφηβικά» θέματα που πάνω στα οποία συνήθως δουλεύουν οι μαθητές πχ διατροφή, εθελοντισμός, κλιματική αλλαγή, έμφυλες ταυτότητες, έχουν τις περισσότερες φορές αναλυθεί πληρως ακομη και εξαντλητικά ήδη από το Γυμνάσιο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η δουλειά της Ερευνητικής Εργασίας μπορεί κάλλιστα να γίνει στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται εβδομαδιαία παρακολούθηση του μαθήματος. Εν κατακλείδι, θα ηταν καλύτερα η Ερευνητική Εργασία να περιοριστεί σε δύο ώρες το μήνα ή ακόμη καλύτερα να καταργηθεί. Είναι δύο ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και τίποτα περισσότερο.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:57 | Σαΐτης Οδυσσέας

    Η κοινωνιολογία δεν θα έπρεπε να είναι μόνο μάθημα στις ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά να τεθεί υποχρεωτική για όλους τους κλάδους μαθημάτων και τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης! Με την αφαίρεση της αντί να διευκολύνεται την θέση των μαθητών κοιτάτε να δυσχεραίνετε ακόμη περισσότερο την θέση τους σε αυτή την κοινωνία !!! Λυπάμαι πραγματικά μιας και είμαι και εγώ μαθητής να βλέπω σχόλια ότι η κοινωνιολογία είναι άχρηστη, δυστυχώς όμως αυτά τα σχολεία αντιπροσωπεύουν την γνώμη ενός απαίδευτου κοινού !!! Με τις αλλαγές στις οποίες στηρίζεται το μέλλον της εκπαίδευσης κοιτάτε να γκρεμίζεται κυριολεκτικά τις προοπτικές για μια δημοκρατική και άρτια εκπαίδευση!!! Δεν νοείται να θεωρείται η κοινωνιολογία περιττό μάθημα !!! Δεν αναλογίζεται κανένας τις ευκαιρίες που δίνει αυτό το μάθημα στους εκαπιδευτικους για να καταφέρουν να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις των μαθητών και να τους διαμορφώσουν αξίες … Δεν φαίνεται καμία διάθεση βελτίωσης της ελληνικές εκπαίδευσης με την απόφαση αυτή αντιθέτως η διάθεση καταστροφής της! Κάποιες φορές βλέποντας τα σχέδια που θα αντιπροσωπεύουν την μελλοντική εκπαίδευση λυπάμαι πραγματικά που αφιερώνω την καθημερινότητα μου σε ένα θρανίο !!! Πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτείτε σοβαρές αλλαγές για βελτιώσετε την ποιότητα της εκπαίδευσης και όχι να παίρνετε ανούσιες αποφάσεις απλώς για να προκαλέσετε αντιδράσεις και να δείξετε για άλλη μια φορά την φαιδρότητα της δουλειά σας…

  • 23 Απριλίου 2020, 13:51 | ΞΑΝΘΟΣ

    ΚΟΝΤΡΑ ΜΑΘΗΜΑ…..ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ.
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΣΤΗ Γ΄ΔΕ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ , Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΝΕΙ …ΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ……Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ……ΟΛΟΙ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΛΕΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…….ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ…..!!!
    ΚΑΛΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΛΜΗΣΕ….!!! 4 ΕΠΤΑΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ , ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…..ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…..ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ; ΕΧΕΙ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…..ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ 12ο ΧΡΟΝΟ, ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ.
    ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ . Η ΦΕΤΕΙΝΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΟΝΤΡΑΡΕ ,ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ,ΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ . ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ-γενικής παιδείας . ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΤΑΩΡΟΥ. ΑΑΑΑ…..ΘΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ …… Η Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ; ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ…..ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ , ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ…….ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ…..ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΥ…..!!!

  • 23 Απριλίου 2020, 13:49 | Ελπίδα Π.

    Ένα μεγάλο ζήτημα είναι η δυσκολία ένταξης των φοιτητών σε όλες τις σχολές κοινωνικών, ανθρωπιστικών, πολιτικών επιστημών. Ένα σύστημα που δεν έχει το μάθημα της Κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενο για τους μαθητές που θέλουν να περάσουν σε αυτές τις σχολές δημιουργεί πολλά προβλήματα.
    1. Μαθητές δηλώνουν σχολές που δε γνωρίζουν καθόλου το αντικείμενό τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που απογοητεύεται, επειδή είχε άλλες προσδοκίες.
    2. Μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν κοινωνικές/ανθρωπιστικές επιστήμες παραγκωνίζονται τελείως, μην έχοντας τη δυνατότητα να ασχοληθούν με ένα μάθημα που θα ήταν για τους ίδιους ευχάριστο, δημιουργικό και θα είχαν όρεξη να διαβάσουν.
    3. Οι καθηγητές των ΑΕΙ χρειάζεται να δουλέψουν με φοιτητές που δεν έχουν καμία επαφή με το αντικείμενο. Έτσι, αναγκάζονται στο να ξεκινάνε από το 0, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες σχολές υπάρχει συνάφεια εξεταζόμενων μαθημάτων και προγράμματος σπουδών.

    Εμένα ο γιος μου είχε μεγάλο πρόβλημα στην αρχή που μπήκε στη σχολή της κοινωνιολογίας. Δεν είχε καμία επαφή, δεν ήξερε αν του αρέσει και περάσαμε ένα εξάμηνο με κλάματα. Αφήστε την κοινωνιολογία ως εξεταζόμενο μάθημα, για να ξέρουν τα παιδιά το αντικείμενο, να πάρουν τις γνώσεις που πρέπει για να σκέφτονται καλύτερα και να γράφουν και στην έκθεση καλύτερα.

    Επίσης, η κοινωνιολογία μπορεί να συνδυαστεί πολύ ωραία και με το μάθημα της Ιστορίας. Και να καταλάβουν τις κοινωνικές διαδικασίες/δομές/συστήματα στο προσφυγικό, το αγροτικό, το Κρητικό ζήτημα.

    Είναι σημαντικό να υπάρχει σύνδεση των εξεταζόμενων μαθημάτων με τις Σχολές στην Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών, πράγμα το οποίο δεν αφήνει η κατάργηση της Κοινωνιολογίας.

    Ακόμα και η παραμονή της ως «Γενικής Παιδείας» δεν είναι αρκετή, διότι αυτά είναι «δευτερης κατηγορίας» στη χρονιά των εξετάσεων.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:43 | ΜΑΡΙΑ Σ.

    Θέλω να εκφράσω την αντίθεσή μου στην επαναφορά των Λατινικών ως εξεταζόμενου Πανελλαδικώς μαθήματος… Διερωτώμαι πως γίνεται αυτό ΧΩΡΙΣ απολύτως καμμία αιτιολόγηση από την πλευρά του Υπουργείου…, όταν στην θεωρητική κατεύθυνση η πλειοψηφία των σχολών χαρακτηρίζονται (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) ως “κοινωνικές / πολιτικές κλπ.” και στη συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων σπουδών ΟΛΩΝ των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της κατεύθυνσης, η Κοινωνιολογία αποτελεί βασικό μάθημα από το 1ο έτος. Πως γίνεται αλήθεια να θέλει να σπουδάσει κάποιος Κοινωνιολογία και Πολιτικές επιστήμες με Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα τα Αρχαία και τα Λατινικά ?

    Είναι πραγματικά κρίμα ένα τόσο αξιόλογο μάθημα για κάθε μαθητή /ρια να καταντήσει ένα αδιάφορο μάθημα “β΄κατηγορίας”..!! Τουλάχιστον ας δοθεί το δικαίωμα επιλογής στους μαθητές /ριες Γ΄ Λυκείου μεταξύ Κοινωνιολογίας και Λατινικών…

  • 23 Απριλίου 2020, 13:43 | ΠΑΠΑΣ

    ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ .ΜΙΚΡΟΕΡΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ , ΣΕ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΑΙΩΝΕΣ ΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΠΑΦΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η εξειδίκευση ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.
    ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΦΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Ή ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ή ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ή ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ. ΚΡΙΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ……ΑΛΛΑ Η ΜΙΚΡΟΕΚΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ , ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ …..ΚΡΥΕΣ ….ΑΟΣΜΕΣ ΚΑΙ ΑΓΕΥΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:35 | Μ.Σ.

    Αυτό με την ενίσχυση της πληροφορικής είναι ανέκδοτο; Πως θα γίνει ενίσχυση, όταν αντί να αυξηθούν οι λίγες ώρες διδασκαλίας, αυτές μειώνονται στην ουσία εφόσον καταργούνται και τα 7ώρα κατεύθυνσης στη Γ’ λυκείου;

    Ενίσχυση της Πληροφορικής σημαίνει αύξηση ωρών στο Γυμνάσιο από μονόωρο μάθημα να γίνει δίωρο, να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα στην Α΄Λυκείου (από επιλογής που είναι σήμερα) και δίωρο στην Β’ Λυκείου (αφού και εκεί είναι μονόωρο).

    Βασικά κανένα μάθημα στο σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι μονόωρο (γιατί 1=κανένα)
    Δυστυχώς, οι εξαγγελίες αποδεικνύονται παραπλανητικές!!!

  • 23 Απριλίου 2020, 13:32 | Τσουγλη Αφροδίτη

    Γνωρίζουμε απαντες την χρησιμότητα και την αξία του μαθήματος της κοινωνιολογίας. Όχι συναδελφοι,δεν είναι Θέμα αριστερων και δεξιων.διδάσκονται Παρσονς,Μερτον,Βέμπερ. Διαμορφώνει άτομα με κοινωνική ενσυναισθηση με αίσθημα ατομικής ευθύνης με συλλογική συνείδηση. Ολα τα πανεπιστήμια του σύγχρονου κόσμου διδασκουν Κοινωνιολογία. Μην οπισθοδρομουμε…

  • 23 Απριλίου 2020, 13:30 | Δημήτρης

    Ολόσωστη η επαναφορά των Λατινικών και η κατάργηση της Κοινωνιολογίας. Αν δούμε τα πράγματα σφαιρικά, θα καταλάβουμε ότι στην ουσία οι μαθητές της Β’ Λυκείου έχουν ήδη διαδαχθεί παρεμφερή με την Κοινωνιολογία μαθήματα στις δυο προηγούμενες τάξεις ( Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή και Πολιτική Παιδεία).

  • 23 Απριλίου 2020, 13:25 | Αλέξανδρος Οικ

    Σε λάθος κατεύθυνση η επαναφορά των Λατινικών. Θα ήταν ενδιαφέρον να πάρουν θέση τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:21 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΡΙΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Σε μια περίοδο δύσκολη και πρωτόγνωρη για την παγκόσμια κοινωνία, με τους πολίτες ψυχολογικά καταρρακωμένους, μουδιασμένους και χωρίς νηφαλιότητα, το να κατεβαίνει προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που αφορά την Παιδεία, έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, εκτός του ότι είναι αδόκιμο και δημιουργεί επιπλέον ανησυχία, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο για την δημοκρατία, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να εμπλακούν σε σοβαρό διάλογο.
    Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και η συζήτηση για αλλαγές στην Παιδεία να γίνει όταν αποκατασταθεί η ηρεμία και η καθημερινότητά μας.
    Η απομάκρυνση της Κοινωνιολογίας από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές είναι αδιανόητη εφόσον μια σειρά σχολών σχετίζεται με το αντικείμενο και θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι μαθητές/τριες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στα Λατινικά και στην Κοινωνιολογία, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους στην επιλογή των Σχολών.
    Τα μαθήματα κοινωνιολογικού περιεχομένου αντί να εξοστρακίζονται θα έπρεπε να αναβαθμίζονται, ειδικά σε περιόδους κοινωνικής κρίσης, εφόσον βοηθούν τους νέους να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα, ωριμότητα και κριτική σκέψη.
    Οι κοινωνικοί επιστήμονες είναι απαραίτητοι τόσο στην κοινωνία όσο και στα σχολεία και θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι και οι «εκπαιδευτικοί εμπιστοσύνης» που με την κοινωνική τους ευαισθησία θα προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν στους σχολικούς χώρους.
    Αυτό δεν είναι «πρόβλεψη» αλλά από την μακρόχρονη εμπειρία μου μέσα στα σχολεία, είναι η μέχρι τώρα διαπίστωσή μου!
    Οι κοινωνικοί επιστήμονες πάντα υπήρξαν «καθηγητές εμπιστοσύνης» ακόμα και σε περιόδους επαγγελματικής ανασφάλειας και απαξίωσης τόσο των ίδιων όσο και του αντικειμένου τους… Μην τους καταδικάζετε λοιπόν, στην ανεργία!
    Κριπαροπούλου Αντιγόνη
    Διευθύντρια του ΓΕΛ Καρέα

  • 23 Απριλίου 2020, 13:11 | Τσουγλη Αφροδίτη

    Απορω γιατί κατά περιόδους γίνεται αυτή η συζήτηση για το μάθημα της Κοινωνιολογίας.απαραίτητο να υπάρχει σε ενα σύγχρονο σχολείο. Διαμορφώνει άτομα με κοινωνική ενσυναισθηση, ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση. Βέβαια απαιτεί οι διδασκοντες να μην «κακοποιουν»την διδασκαλία του.πρωτίστως οι ίδιοι να το αγαπούν και να κατέχουν την επιστήμη ώστε να το μεταδωσουν και στους μαθητές. Οχι δεν διαμορφώνει αριστερους.διαμορφώνει πολίτες του κόσμου. Άλλωστε διδάσκονται Παρσονς,Βέμπερ,Μερτον.Μετά από τόσα Χρόνια στην εκπαίδευση θεωρώ σήμερα παρά ποτέ, επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης του μαθήματος και της χρησιμοτητας του.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:04 | Νικόλαος Μιχαλόπουλος

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    είμαι Αξκός ε.α και το παιδί μου θα φοιτήσει στη Α΄ Λυκείου σχ έτος 2020-21, έχει εκφράσει επιθυμία να ακολουθήσει την ΟΠ Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών. Θα ήθελα να καταθέσω σκέψεις-ερωτήσεις και προτάσεις επί του παρόντος άρθρου.
    Προτείνεται η αντικατάσταση του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος της Κοινωνιολογίας με αυτό των Λατινικών.
    Ερώτηση 1: Γιατί;
    Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία τουλάχιστον 5ετίας που να το δικαιολογούν ;
    Ερώτηση 2: Γιατί προτείνεται να διδάσκονται μαθήματα μιας μόνο ειδικότητας;
    Δεν θα έπρεπε να διδάσκεται μάθημα και από άλλη ειδικότητα; Στις άλλες δυο ΟΠ διδάσκουν τουλάχιστον
    3 διαφορετικές ειδικότητες εκπαιδευτικών καλύπτοντας με το μάθημα τους το εύρος των
    πανεπιστημιακών σχολών της ΟΠ. Στην ΟΠ Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών αυτό δεν θα
    συμβαίνει αν γίνουν αυτές οι αλλαγές.
    Πρόταση 1: Προτείνεται να τροποποιηθεί ο όρος «κόντρα μάθημα» με τον όρο μάθημα επιλογής με μάθημα το οποίο να
    είναι σχετικό με την κατεύθυνση και του επιστημονικούς κλάδους που θέλει να ακολουθήσει ο μαθητής
    (π.χ) Λατινικά για τις ελληνικές φιλολογίες όπως είναι μέχρι τώρα για τις ξένες φιλολογίες Αγγλικών,
    Γαλλικών κ.α)
    Πρόταση 2: Μετά την 5ετία και αφού υπάρχουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία που να συνηγορούν στην αντικατάσταση
    του μαθήματος της Κοινωνιολογίας αυτό να να γίνει με την ενεργοποίηση του Ν. 4186/2013 (νόμο
    «Αρβανιτόπουλου» όπως είχε ονομαστεί) που είχε προβλεφθεί μάθημα «Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών
    Επιστημών» ως πανελλαδικών εξεταζόμενο για τις αντίστοιχες σχολές.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:03 | Αθηνά Σκορδίλη

    Θα ήθελα με τη σειρά μου να καταθέσω κάποιες σκέψεις σχετικά με την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις της Γ΄λυκείου.
    Είμαι εκπαιδευτικός και ήδη από το δημοτικό σχολείο προσπαθούμε να εμπνεύσουμε και να βοηθήσουμε τους μαθητές για να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει, να τους ευαισθητοποιήσουμε για κοινωνικά, ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, να τους μυήσουμε στους τρόπους λειτουργίας της πολιτείας, της οποίας θα γίνουν μέλη ως αυριανοί ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες.
    Όλη αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται και στις μεγαλύτερες τάξεις μέσω τους μαθήματος τη Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, Πολιτικής παιδείας ή με όποιες άλλες εκφάνσεις του και πρόκειται για ένα αντικείμενο ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους μαθητές, καθώς τους βοηθά να κατανοήσουν και να οργανώσουν στο μυαλό τους την κοινωνική πραγματικότητα που τους περιβάλλει.
    Απόδειξη της σημαντικότητάς του αποτελεί το γεγονός ότι σε όλα τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα, ανεξάρτητα από το αντικείμενο της Σχολής.
    Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνει ως μάθημα-προϋπόθεση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς είναι μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε σκεπτόμενους και κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες

  • 23 Απριλίου 2020, 12:59 | Ηλίας Λύκος

    Σχετικά με το άρθρο 7:
    Η ενοποίηση των δύο ομάδων προσανατολισμού: Θετικής και Υγείας πρακτικά επαναφέρει το παλαιότερο σύστημα. Οι υποψήφιοι του πεδίου Υγείας θα διδάσκονται υποχρεωτικά Μαθηματικά και οι υποψήφιοι Θετικής Βιολογία; Είναι και τα δύο εξαιρετικά απαιτητικά μαθήματα, που απαιτούν την αποκλειστική προσοχή των μαθητών και μάλιστα όταν προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

    Επίσης, δεν εντοπίζω τη χρησιμότητα της Βιολογίας Γ’ Λυκείου (ως εξειδικευμένο μάθημα) σε έναν υποψήφιο του τμήματος Μαθηματικών ή αντίστοιχα τα Μαθηματικά (με την πληθώρα προχωρημένων γνώσεων) σε έναν υποψήφιο Ιατρικής. Θεωρώ ότι αν μαθητές διδάσκονται ένα μάθημα, το οποίο δεν θα εξεταστεί γραπτώς, για πέντε ώρες την εβδομάδα, ίσως οδηγήσει πολλούς να φεύγουν από τα σχολεία, να αδιαφορούν, οι καθηγητές να «κάνουν τα στραβά μάτια» και τελικά θα προκαλείται αναταραχή.

    Για αυτόν τον λόγο, προτείνω να μην πραγματοποιηθεί η ενοποίηση, ή οι μαθητές να επιλέγουν προαιρετικά, είτε τα Μαθηματικά, είτε τη Βιολογία, είτε και τα δύο, αν επιθυμούν να συμμετάσχουν και στα δύο πεδία.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:49 | ΠΑΡΗΣ Τ.

    1) Όλες οι αλλαγές για την Παιδεία και κυρίως ότι αφορά τη Γ Λυκείου, να ισχύσουν από το 2021-22. Το 2020 είναι ήδη βαριά «τραυματισμένο» και δεν ξέρουμε πότε θα «αναρρώσει» πλήρως. Αλλαγές στις Εξετάσεις ονειρευόμαστε, όταν δεν ξέρουμε πότε και πως θα ξεκινήσει το σχολικό έτος 2020-21 και κυρίως πότε και πως θα τελειώσει; Γιατί τόση βιασύνη;
    2) Να καταργηθούν πλήρως οι προαγωγικές ή να παραμείνουν 4 τα εξεταζόμενα μαθήματα των προαγωγικών. Ειδικά στη Γ Λυκείου, την ώρα που καίγονται τα παιδιά από το άγχος για τις Πανελλήνιες, θα έχουν μυαλό και όρεξη για …προαγωγικές; ΕΛΕΟΣ! Ρομπότ καταντούν τα παιδιά με τις συνεχείς εξετάσεις.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:47 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΠΟΥΤΣΙΝΗ

    Mε το σκεπτικό ότι ο κάθε υποψήφιος εισάγεται- μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων-στη / στις σχολές της προτίμησής του και άρα εξετάζεται στα ανάλογα μαθήματα, θεωρώ ως λανθασμένη κίνηση την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα λατινικά. Η χρησιμότητα της επιστήμης είναι αυταπόδεικτη, δεν πρόκειται περί «νεκρής» γλώσσας ή αδόκιμου αντικειμένου. Ο πολιτισμός και η εξέλιξη της ανθρωπότητας ολόκληρης βασίζονται σε κοινωνικούς θεσμούς, στην κατανόηση της παγκόσμιας κοινωνικής πραγματικότητας. Ειδικά στη δυσκολότατη εποχή που διανύει συνολικά η ανθρωπότητα , ο προβληματισμός, η μελέτη και έρευνα των συνεπειών στις ζωές όλων αναδεικνύονται μόνο μέσα από τη διδασκαλία των κοινωνικών επιστημών. Προτείνω την πλήρη αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών στα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών και την παραμονή της Κοινωνιολογίας ως βασικού μαθήματος εισαγωγής των υποψηφίων στα ανάλογα τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας .Επιπροσθέτως, θεωρώ ότι η επαναφορά των λατινικών,δεν προσθέτει στη σκέψη, στις γνώσεις των μαθητών, πόσω μάλλον στην κοινωνική τους εξέλιξη ως αυτόνομων προσωπικοτήτων και αυριανών πολιτών της χώρας.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:46 | Άννα Κουράκη

    Το ελληνικό σχολείο καλείται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνία μας. Συνεπώς, μία από τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επιτακτική ανάγκη για εκσυγχρονισμό της δημόσιας εκπαίδευσης θα έπρεπε να είναι κι η αποφυγή της παπαγαλίας και της εργαλειοποίησης διδακτικών αντικειμένων όπως συμβαίνει με τα Λατινικά. Η εργαλειοποίηση στο συγκεκριμένο μάθημα σχετίζεται με την άκριτη και επιφανειακή γνώση πάνω στο συγκεκριμένο μάθημα, που αναμφίβολα συνοδεύονται με τη τάση για βαθμοθηρία. Δεν είναι άγνωστο τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην μαθητική κοινότητα ότι τα Λατινικά εξυπηρετούν μια εύκολη λύση (απλής αποστήθισης) προκειμένου να ανέβει ο τελικός βαθμός του υποψήφιου στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Στον αντίποδα, το μάθημα της Κοινωνιολογίας θέτει τον μαθητή κριτικά απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μαθαίνει την έννοια της ερμηνείας και της κριτικής θεώρησης της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα από την εξέταση θεωριών και ρευμάτων όπως αυτά προκύπτουν μέσα από την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Η Κοινωνιολογία είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην μελέτη της Λογοτεχνίας , της Ιστορία, της Οικονομίας και της Ψυχολογίας. Η κατάργηση της Κοινωνιολογίας θυμίζει μικροκομματική αντιπαράθεση μεταξύ αριστεράς και δεξιά. Μην το επιτρέψετε να συμβεί. Ας διατηρηθεί η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα κι ας τεθούν τα Λατινικά ως μάθημα επιλογής με σαφή όμως επαναπροσδιορισμό του στόχου επιλογής τους!!!

  • 23 Απριλίου 2020, 12:42 | Αναστασία Σιατραβάνη

    Καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν αποκλείει από τα μαθήματα προετοιμασίας των υποψηφίων μαθητών και αυριανών πολιτών της, μαθήματα όπως αυτά των Κοινωνικών Επιστημών. Στον 21ο αιώνα, στην Ελλάδα καλούμαστε να απαντήσουμε αν η Κοινωνιολογία είναι επιστήμη; Αν η Κοινωνιολογία είναι απαραίτητο εξεταζόμενο μάθημα, όταν η πλειονότητα των σχολών αυτού του πεδίου την συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα σπουδών τους;

  • 23 Απριλίου 2020, 12:40 | Ζωή

    Θεωρώ θετική την επαναφορά των λατινικών. Για όσους δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο μάθημα, δεν θα παραθέσω επιχειρηματολογία.Τους περασμένους μήνες είχαν γράψει και είχαν επιχειρηματολογήσει σχετικά καθηγητές της Φιλοσοφικής και αρκετοί φιλόλογοι. Η κοινωνιολογία σίγουρα αποτελεί ένα αντικείμενο με ενδιαφέρον αλλά μπορεί οποιοσδήποτε να τη μελετήσει σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής του και δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αντίθεση η διδασκαλία της λατινικής γλώσσας προσδίδει στους μαθητές κάποιες έστω βασικές γνώσεις που θα τους είναι χρήσιμες σε διάφορες επιστήμες (φιλολογία ελληνική και ξένες φιλολογίες, νομική κ.α.). Σε τελική ανάλυση, η διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στους σύγχρονους νέους. Αυτό που απαιτείται,όμως, είναι στο διάστημα μέχρι την επαναφορά των λατινικών στα σχολεία, να υπάρξει ένα ανανεωμένο σχολικό βιβλίο και ένα νέο Π.Σ. Ο χρόνος υπάρχει. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει και η βούληση!

  • 23 Απριλίου 2020, 12:40 | ΦΩΤΗΣ ΧΡΥΣ.

    Εντελώς άστοχη, αναχρονιστική και λανθασμένη η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα με τα Λατινικά. Η Κοινωνιολογία ως μάθημα είναι προαπαιτουμενο για σχολές Κοινωνικών, Πολιτικών Επιστημών, της Νομικής και σχολών Ιστορίας, Διοίκησης κ. α. Τα Λατινικά αν το θεωρείτε τόσο επείγουσα ανάγκη μπορούν να είναι επιλεγόμενα και  αφορούν τις Φιλοσοφικές Σχολές. Οι Φιλόλογοι εκπαιδευτικοί άλλωστε έχουν πληθώρα μαθημάτων και φυσικά πανελλαδικά εξεταζόμενα και σε όλες τις κατευθύνσεις. Οι Κοινωνιολογοι και οι Κοινωνικοί Επιστήμονες να αντιμετωπιστουν  με σοβαρότητα και όχι να κινδυνεύουν από την έλλειψη ωρών και θέσεων. Σε κάθε περίπτωση, για λόγους συνείδησης, υπευθυνότητα, δικαίου αλλά και επειδή η παιδεία είναι σοβαρή και εθνική υπόθεση και διέπεται από συνέχεια, οφείλετε να μεριμνήσετε για την παραμονή της Κοινωνιολογίας,ως επιλεγόμενο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα και όχι να το αφαιρείτε από αυτά.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:32 | Κατερίνα

    Θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου αναφορικά με την αντικατάσταση της κοινωνιολογίας από τα λατινικά στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.Η κοινωνιολογία είναι μια επιστήμη απαραίτητη για την κατανόηση και ερμηνεία της σύγχρονης κοινωνίας, την αναλυτική και σε βάθος προσέγγιση της κοινωνικής δομής και διαστρωμάτωσης, της εργασίας, της εκπαίδευσης, της οικογένειας, των μέσων μαζικής επικοινωνίας, της μετανάστευσης, του έθνους, της κοινωνικής παρέκκλισης και του εγκλήματος, της λειτουργίας των ομάδων και της σχέσης τους με το άτομο.Συντελεί στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, προάγει την οξυδέρκεια και την καλλιέργεια του λόγου, εισάγει τον μαθητή στη μεθοδολογία της έρευνας και χρησιμεύει τόσο για τη γνώση της κοινωνίας όσο και για την προσπάθεια μεταβολής της με στόχο της κοινωνική ευημερία και συνοχή. Είναι δε απαραίτητη για τις νομικές, κοινωνικές και πολιτικές σπουδές αλλά και για τη συγκρότηση και την παιδαγωγική επάρκεια των μελλοντικών εκπαιδευτικών.