Άρθρο 52 Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

 Η παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4186/2013 (Α’ 193) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι Α’, Β’ και Γ’ τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται, χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Β’ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται αντιστοίχως οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη του Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου.»

  • 1 Μαΐου 2020, 18:28 | Γιούλη Σ.

    Πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 52 του νομοσχεδίου διότι είναι άδικο και αντισυνταγματικό. πρέπει το υπουργείο να λάβει υπόψη τα παρακάτω:
    α)Σήμερα πολλοί άνεργοι γονείς φοιτούν σε ημερήσια ΕΠΑΛ δεδομένου ότι κατά τις πρωινές ώρες λειτουργούν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί, οπότε έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης.
    β)Απόφοιτοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ μπορούν να φοιτήσουν στη Β’ τάξη οποιουδήποτε τομέα παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας διευρύνοντας έτσι τα επαγγελματικά τους πεδία.
    γ)Απόφοιτοι συγκεκριμένου τομέα μπορούν να φοιτήσουν στη Γ’ τάξη του ίδιου τομέα αλλά διαφορετικής ειδικότητας επίσης για διεύρυνση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.
    δ)Αρκετοί νέοι που αντιμετώπισαν δυσκολίες οικογενειακής ή γενικότερα κοινωνικής φύσης αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επαγγελματική εκπαίδευση σε ηλικίες μεγαλύτερες των 18 ετών.
    ε)Η επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Μεγάλο ποσοστό αυτών θα αναζητήσει επαγγελματικά προσόντα στα ΕΠΑΛ.Γιατί να στερηθούν αυτή την επιλογή;
    στ)Αρκετές ειδικότητες και τομείς των ΕΠΑΛ παρέχονται μόνο σε ημερήσια βάση και δεν υπάρχουν σε εσπερινά.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:14 | Αιμιλία Πόγκα

    Το ηλικιακό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ
    όσον αφορά στη λειτουργία του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών

    Σχετικά με το ανώτατο ηλικιακό όριο για την εγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑΛ, όπως προβλέπεται στα άρθρα 51 και 52 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:
    Οι ενήλικοι μαθητές/μαθήτριες που συνήθως εγγράφονται σε ειδικότητες του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στα ημερήσια ΕΠΑΛ, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
    Α. Απόφοιτοι ΕΠΑΛ
    Ενήλικα άτομα νεαρής συνήθως ηλικίας, που έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει από το ΕΠΑΛ. Σκοπός της εγγραφής τους είναι η παρακολούθηση μιας επιπλέον ειδικότητας του Τομέα, συνήθως στο ίδιο σχολείο, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
    Β. Απόφοιτοι ΓΕΛ
    Ενήλικα άτομα που έχουν αποφοιτήσει από ΓΕΛ (ιδιαίτερα μετά από αποτυχία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπ/ση – πανελλήνιες), πρόσφατα ή στο παρελθόν και επιθυμούν να σπουδάσουν σε κάποια από τις ειδικότητες του Τομέα. Επιλέγουν κάποια ειδικότητα η οποία τους ενδιαφέρει και θα τους οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση.
    Γ. Απόφοιτοι παλαιότερων δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ)
    Άτομα μεγαλύτερης συνήθως ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν απολυτήριο ή πτυχίο, για να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα.
    Δ. Άτομα που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο στο παρελθόν για διάφορους λόγους και επανέρχονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
    Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενήλικων μαθητών, η εγγραφή σε πρωινό ΕΠΑΛ αποτελεί μονόδρομο, είτε γιατί ελάχιστες ειδικότητες του Τομέα λειτουργούν σε απογευματινή βάρδια είτε γιατί η εργασία τους είναι σε απογευματινή βάρδια.
    Συγκεκριμένα, από τα 53 ΕΠΑΛ της χώρας στα οποία λειτουργεί ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, μόλις 07 Εσπερινά ΕΠΑΛ διαθέτουν τον Τομέα (2 στην Αττική και 5 στην υπόλοιπη Ελλάδα).
    Ακόμα όμως και αυτά τα ΕΠΑΛ διαθέτουν μία, το πολύ δύο ειδικότητες του Τομέα. Αναλυτικά η λειτουργία των ειδικοτήτων σε εσπερινή βάρδια έχει ως εξής:
    • Γραφικών Τεχνών: 02 (1 στην Πάτρα + 1 στην Θεσσαλονίκη)
    • Σχεδιασμού-Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων: 02 (1 στο Βόλο + 1 στη Θεσσαλονίκη)
    • Συντήρησης Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης: 04 (1 στην Πάτρα, 1 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Πάτρα, 1 στην Καλαμάτα)
    • Αργυροχρυσοχοΐας: 0
    • Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος: 02 (2 Αττική)
    • Επιπλοποιίας-Ξυλογλυπτικής: 0
    Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι δυνατότητες για σπουδές στον Τομέα σε εσπερινή βάρδια είναι ελάχιστες, ενώ για ορισμένες ειδικότητες (π.χ. Αργυροχρυσοχοΐα) ανύπαρκτες.
    Σε κάθε περίπτωση, από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, μπορούμε να πούμε ότι:
    • Οι ενήλικοι μαθητές που εγγράφονται στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών των ΕΠΑΛ, σπανιότατα δημιουργούν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στις περισσότερες φορές μάλιστα, λειτουργούν υποστηρικτικά στους άλλους μαθητές, βοηθώντας στην διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων, στη διατήρηση κλίματος συνεργασίας μέσα στην τάξη, στη διευθέτηση διενέξεων και γενικά στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος.
    • Ως ώριμα ενήλικα άτομα είναι συνήθως, πολύ συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δίνοντας το παράδειγμα και στους υπόλοιπους μαθητές.
    • Οι ενήλικοι μαθητές μπορούν να λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα για τους μικρότερους μαθητές, ως άνθρωποι που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την μόρφωσή τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα ζωντανά παραδείγματα της διά βίου μάθησης.
    Για την σωστότερη διευθέτηση του προβλήματος:
    • Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει ώστε να λειτουργούν όλες οι ειδικότητες σε απογευματινά ή εσπερινά ΕΠΑΛ (σε ικανοποιητικό αριθμό και χωροταξική κατανομή), εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες φοίτησης και σε άτομα που εργάζονται το πρωί.
    Κάτι τέτοιο μάλιστα, θα ενδυνάμωνε τη λειτουργία του Τομέα, καθώς θα έδινε την ευκαιρία σε εργαζόμενους να φοιτούν σε απογευματινή/βραδινή βάρδια, αυξάνοντας τελικά το μαθητικό δυναμικό.
    • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η θεσμοθέτηση του ηλικιακού ορίου, θα οδηγήσει σε μεγάλη διαρροή μαθητικού δυναμικού από την επαγγελματική εκπαίδευση γενικά, αλλά και από τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών ειδικά. Οι ενήλικοι μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν εφαρμοσμένες τέχνες θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα ιδιωτικά ΙΕΚ (καθώς οι ειδικότητες του Τομέα είναι περιορισμένες και στα ΔΙΕΚ) ή στην παύση των σπουδών τους.
    • Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα έφερνε πολλά προβλήματα στη λειτουργία των ΕΠΑΛ και θα οδηγούσε τόσες αξιόλογες ειδικότητες σε μαρασμό και κατάργηση, αλλά θα έφερνε και σε πολλούς ανθρώπους (17 ετών και πάνω) αδιέξοδο στις επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρουν τα ΕΠΑΛ.
    Πιστεύω ότι τα άρθρα 51 και 52 πρέπει ν’ αποσυρθούν.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:13 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Σύνταγμα της Ελλάδος
    Άρθρο 16, παρ. 4
    Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.

    Με την ψήφιση αυτού του νόμου καταστρατηγείται το πανανθρώπινο δικαίωμα στη δημόσια παιδεία και υποβαθμίζεται η παιδεία στη χώρα μας, καθώς ένας μαθητής ΓΕΛ εάν δεν εισαχθεί σε μια δημόσια σχολή, δεν θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε μία τέχνη και να βιοποριστεί αξιοπρεπώς. Αυτό το γεγονός θα είναι καταστροφικό και για την οικονομία, διότι ενθαρρύνεται ο μαζικός προσανατολισμός νέων στα ΑΕΙ και σε κορεσμένα επαγγέλματα, ενώ υποβαθμίζεται και η τεχνική εκπαίδευση από την οποία έχει ανάγκη η οικονομία για να στηριχθεί σε γερά θεμέλια όπως ο πρωτογενής-δευτερογενής τομέας.
    Επίσης αφαιρείται το δικαίωμα από ανθρώπους που είχαν κάποια ατυχία και δε μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη φοίτηση τους στο Λύκειο ή έχασαν τη χρονιά τους να πάρουν απολυτήριο και να καταρτιστούν κάνοντας το όνειρο τους πραγματικότητα και διεκδικώντας μια θέση στην αγορά εργασίας.
    Άλλωστε δεν υπάρχουν παντού εσπερινά ΕΠΑΛ ούτε όλοι μπορούν να αφήσουν τις οικογένειες τους ή τις δουλειές τους για να φοιτήσουν σε εσπερινά σχολεία με ωράριο 18.00-22.30 ή 18.30-23.00.
    Τέλος αφού καταρρίφθηκε το ανυπόστατο επιχείρημα της βίας στα ΕΠΑΛ που ασκείται από τους μεγαλύτερους μαθητές, το υπουργείο βρήκε νέο εξίσου ανυπόστατο και ατεκμηρίωτο επιχείρημα για να δικαιολογήσει τα άδικα άρθρα 51 και 52. Γράφει ότι θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση των εργαστηρίων που χρησιμοποιούν τα ημερήσια όσο και τα εσπερινά ΕΠΑΛ με το να αποκλείσει τους άνω των 17 από τη φοίτηση στα δεύτερα.

  • 1 Μαΐου 2020, 15:55 | Βασιλική

    Όλοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση και στη γνώση..απαράδεκτο.

  • 1 Μαΐου 2020, 15:23 | Σοφία Δ.

    Με αυτό το άρθρο, εμμέσως καταργείται η μαθητεία. Να αποσυρθούν τα άρθρα 51 και 52!

  • 1 Μαΐου 2020, 12:12 | Μαρκελλα

    Οι διατάξεις 51 και 52 αποκλείουν πολλούς μαθητές με στόχους και όνειρα ζωής. Πρέπει να αποσυρθούν.

  • 1 Μαΐου 2020, 09:59 | Χριστινα

    ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Κ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ…
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΤΕΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 18,19,20,21 Κ ΒΑΛΕ…ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Α Ή Β ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΕ ΟΠΩΣ ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ,ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ.ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΑΛ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ Κ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ ΝΟΜΟΥ Κ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ.ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ;
    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΠΑΛ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ…Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Κ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΒΟΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ

  • 1 Μαΐου 2020, 07:52 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    1. Περί αποσυμφορήσεως.
    Η πολιτεία ορθώς την τελευταία πενταετία έδωσε κίνητρα στον μαθητικό πληθυσμό να επιλέξει την επαγγελματική εκπαίδευση ως πρώτη επιλογή.
    Η αναλογία των ΕΠΑΛ ανά δήμο είναι 1 προς 4-5 περίπου. Για να πετύχουμε την σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα (2 ΕΠΑΛ – 1 ΓΕΛ ) θα πρέπει να ανέβει η αναλογία κάτι που άρχισε να επιτυγχάνεται με την αύξηση των εγγραφών στα ΕΠΑΛ. Η δήθεν «αποσυμφόρηση» πρέπει να επιτευχθεί:
    a. με την κατασκευή καινούργιων ΕΠΑΛ και την επένδυση σε υποδομές τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω των αντίστοιχων κονδυλίων για εργαστηριακό εξοπλισμό από τα πακέτα στήριξης
    b. Με την μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη.

    και όχι με την μετακόμιση του συνωστισμού στα Εσπερινά ΕΠΑΛ που δεν αρκούν (ούτε αριθμητικά ανά νομό αλλά και ούτε καλύπτουν όλες τις ειδικότητες) για να εγγράψουν όλους τους 17+ σε όλες τις ειδικότητες.

    2. Περί απάλειψης της ενδοσχολικής βίας:
    Θα παρακαλούσαμε να παρουσιαστούν οι έρευνες που αποδεικνύουν τον παραπάνω ισχυρισμό, διαφορετικά θα θεωρηθεί στοιχείο εξαπάτησης ο ισχυρισμός αυτός. Η εμπειρία που καταγράφεται αποδεικνύει πως οι ενήλικες μαθητές αυξάνουν την συνοχή της τάξης και δρουν προληπτικά στην ανάπτυξη της ενδοσχολικής βίας. Μόνο ως πρόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της μείωσης της ενδοσχολικής βίας με την απομάκρυνση των 17+ από τα ημερήσια ΕΠΑΛ .
    Από νομική άποψη η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει :
    Άρθρο 16
    «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια»
    • Παρακαλώ να τεθεί στην νομική υπηρεσία της Βουλής , άλλως με εφαλτήριο το άρθρο 16 θα γίνουν και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 51 αυτή ως αντισυνταγματική , αν ψηφιστεί.
    • Είναι εναντίον στην αρχή της ισότητας – ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης- η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου.
    • Αν ισχύσει για τα ΕΠΑΛ πρέπει να ισχύσει και για τα ΓΕΛ

    3. Το νόημα της αποσυμφόρησης και της απάλειψης της ενδοσχολικής βίας.
    Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να οδηγηθούν οι άνω των 18 ετών μαθητές αποκλειστικά στην κατάρτιση. Καθώς αν εγγραφούν όλοι αυτοί σε εσπερινά ΕΠΑΛ η συμφόρηση θα είναι αναπόφευκτη στα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Προφανώς δεν θα χωρέσουν όλοι, και όσοι δεν εγγραφούν στα ΕΠΑΛ , θα οδηγηθούν στα ΙΕΚ. Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου τον οποίο δεν έχει το θάρρος να αποκαλύψει.

  • 1 Μαΐου 2020, 02:48 | john

    ΜΠΡΑΒΟ ! ΜΠΡΑΒΟ ! ΜΠΡΑΒΟ !
    Επιτέλους πήρατε το θάρρος και το κάνατε πραγματικότητα.
    Έτσι θα σταματήσουν οι «μαϊμού» εγγραφές στα ΕΠΑΛ.
    Το έχουν ξεφτιλίσει πια.
    Μαθητές πολλοί εγγεγραμμένοι αλλά παρουσία λίγοι.
    Κάθε εκπαιδευτικός έγγραφε συγγενείς, φίλους, γνωστούς, μόνο και μόνο να υπάρχουν πολλές ώρες για αυτόν και τον «Συνάδελφο» του.
    Τι και αν υπήρχε το taxisnet και οι κωδικοί του. Οι εγγραφές «μαϊμού» συνεχίζουν να υπάρχουν.
    Τι και αν βγαίνουν μη παρακολουθούντες το Α’ τετράμηνο; Οι απουσίες έμπαιναν στο Β’ τετράμηνο. Αν έμπαιναν …

    Τώρα βλέπετε : όλοι οι συνδικαλιστές καλούν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν σχόλια κατά του άρθρου στη διαβούλευση. ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.
    Ντρέπομαι και εγώ ως εκπαιδευτικός που βιώνω αυτή την κατάσταση.
    Τουλάχιστον, ελπίζουμε να γεμίσουν τα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Εκεί να δείτε τι γίνεται. Συναγωνίζονται τα Εσπερινά ΕΠΑΛ ποιο θα σβήνει τις πιο πολλές απουσίες. Αλλού αναφέρεται ότι προσφέρουν και σάντουιτς.
    Εσπερινό ΕΠΑΛ έχει 800 εγγεγραμμένους μαθητές.
    Παρακολουθούντες 200 (με υπερβολή).
    Ένας ή δύο μαθητές σε μάθημα εργαστηρίου με δύο καθηγητές.
    Και όσοι θέλετε να συνεχίσει αυτή η κατάσταση, απαντήστε στο παρόν μήνυμα.
    Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να λειτουργήσει σωστά η Επαγγελματική Εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί που σέβονται τον εαυτό τους και τους μαθητές, ΔΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 1 Μαΐου 2020, 00:21 | Παναγιώτης

    Τα δύο αυτά άρθρα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου
    1. Απαγορεύουν ρητά να φοιτήσει ένας απόφοιτος του Γενικού Λυκείου στο ΕΠΑ.Λ., προκειμένου να πάρει ειδικότητα.
    2. Απαγορεύει στον απόφοιτο του ΕΠΑ.Λ. να ξαναφοιτήσει στο ΕΠΑ.Λ. για να πάρει δεύτερη ειδικότητα, γιατί επανασχεδιάζει την επαγγελματική του επιλογή.
    3. Απαγορεύει στον μαθητή που φοιτά στο Γενικό Λύκειο να εγγραφεί στο ΕΠΑ.Λ., αν έχει χάσει για διάφορους λόγους κάποια ή κάποιες χρονιές.
    4. Απαγορεύει στον τελειόφοιτο είτε του ΓΕΛ είτε του ΕΠΑ.Λ. να εγγραφεί μετά από κάποιο διάστημα στο ΕΠΑ.Λ., για να δημιουργήσει μια άλλη επαγγελματική ευκαιρία.Οι αιτιολογίες για αυτό το μέτρο είναι αντιεκπαιδευτικές, αντιεπιστημονικές και αντιπαιδαγωγικές αλλά και δείχνουν μια αντιδημοκρατική περιφρόνηση στην προσπάθεια που κάνουν οι νέοι στις σημερινές δύσκολες εποχές για την επαγγελματική τους προοπτική.Η ενδοσχολική βία και μάλιστα με σοβαρά περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και σε Γενικά Λύκεια, όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία. Αντίθετα στα ΕΠΑ.Λ. έχει παρατηρηθεί και έχει καταγραφεί και σε έρευνες ότι η παρουσία μεγαλύτερης ηλικίας μαθητών έχει αποσοβήσει πολλά τέτοιου είδους περιστατικά. Αλλά ακόμα και ως υπόθεση εργασίας αν δεχτούμε ότι υπάρχει ενδοσχολική βία στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. η μοναδική και μάλιστα αποτελεσματική «επιστημονική» λύση που προτείνεται είναι η μη εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών;
    Για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρεται στο μέγιστο όριο ηλικίας. Αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο να υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. και γιατί αυτοί οι μαθητές να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά και άνισα, καθώς δεν τηρείται η αρχή της ισότητας, που επιβάλει την ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και αφαιρείται το συνταγματικό δικαίωμα της απρόσκοπτης φοίτησης των πολιτών σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
    Η βία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάφορες μεθόδους και αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους αποτελεσματικότερα, από την οριοθέτηση της ηλικίας .Τα δύο αυτά άρθρα του Νομοσχεδίου θεωρούνται ως ευθεία βολή στην καρδία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης . Παγιώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μαθητές μας και αποτελεί ρατσιστική και άνιση αντιμετώπιση χωρίς να τηρείται η αρχή της ισότητας αφού γίνεται αναφορά στο ηλικιακό όριο εγγραφής των μαθητών μόνον για τα ΕΠΑ.Λ. και όχι για όλη την Λυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης.
    Το γεγονός θα έχει και καταστροφικές παρενέργειες στο οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. Παρότι η ελληνική κοινωνία βάζει σε δεύτερη μοίρα την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, συχνά στρέφεται σε αυτήν όταν το παιδί της, τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο δεν καταφέρνει να συνεχίσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κινητικότητα μεταξύ των δύο τύπων Λυκείου, δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ., στην ειδικότητα που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει επαγγελματικά και στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα άμεσα χωρίς να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης.
    Οι μαθητές αυτοί δεν μπορούν να πάνε στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ., διότι τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. για την εγγραφή των μαθητών απαιτούν ειδικές προϋποθέσεις (που αυτό από μόνο του αποκλείει όλους τους άνω των 17 που φοιτούν σήμερα σε Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.), είναι αριθμητικά πολύ λίγα στη χώρα, ειδικά στην επαρχία και πλείστες μικρές πόλεις δεν διαθέτουν. Επιπρόσθετα στα εσπερινά συχνά δεν λειτουργούν όλες οι ειδικότητες
    Με τον ηλικιακό περιορισμό που μπαίνει από το νομοσχέδιο, όσα παιδιά θέλουν να πάρουν μία ειδικότητα παρακολουθώντας πρωινά μαθήματα θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. (αφού τα δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και αυτά απόγευμα), σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επιπλέον τα Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά) ανήκουν στην μη τυπική εκπαίδευση και για να πάρεις το πτυχίο (πιστοποίηση) απαιτούνται εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή δεν υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες για τις εξετάσεις, στο παρελθόν υπήρξαν χρονιές που οι εξετάσεις δεν έγιναν καθόλου ενώ κάποιες φορές δεν περιελάμβαναν όλες τις ειδικότητες κ.α..
    Επίσης τα δύο αυτά άρθρα, με μια πρώτη εκτίμηση, θα φέρουν στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. σε βάθος τριετίας, μια μείωση μαθητικού δυναμικού περίπου 30%, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και όχι μόνο. Επίσης θα επιφέρουν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, κλείσιμο πολλών μικρών περιφερειακών ΕΠΑ.Λ. καθώς και καταργήσεις πολλών Εργαστηριακών Κέντρων.
    Συμπερασματικά για τα προαναφερόμενα φαίνεται πως αφαιρείται σε πολίτες, το συνταγματικό δικαίωμα για την επιλογή σχολείου και ειδικότητας φοίτησης τους στο Δημόσιο πρωινό σχολείο γιαυτό και παρακαλούμε να αποσυρθούν τα δύο επίμαχα άρθρα τα οποία και αγγίζουν τα όρια της αντισυνταγματικότητας .

  • 1 Μαΐου 2020, 00:10 | Ιωάννα

    Είμαι 37 χρονών και δεν έχει δικαίωμα κάνεις να μου στερήσει την μάθηση που δεν μπόρεσα να τελειώσω όταν έπρεπε γιατί έκανα από μικρή οικογένεια.Πρεπει να καταργηθούν τα άρθρα 51 και 52 …Δεν υπάρχει καμμία λογική πάνω σ αυτό…

  • 30 Απριλίου 2020, 23:08 | Χρήστος Τσακνάκης

    Πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 52 του νομοσχεδίου διότι:
    α)Σήμερα πολλοί άνεργοι γονείς φοιτούν σε ημερήσια ΕΠΑΛ δεδομένου ότι κατά τις πρωινές ώρες λειτουργούν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί, οπότε έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης.
    β)Απόφοιτοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ μπορούν να φοιτήσουν στη Β’ τάξη οποιουδήποτε τομέα παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας διευρύνοντας έτσι τα επαγγελματικά τους πεδία.
    γ)Απόφοιτοι συγκεκριμένου τομέα μπορούν να φοιτήσουν στη Γ’ τάξη του ίδιου τομέα αλλά διαφορετικής ειδικότητας επίσης για διεύρυνση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.
    δ)Αρκετοί νέοι που αντιμετώπισαν δυσκολίες οικογενειακής ή γενικότερα κοινωνικής φύσης αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επαγγελματική εκπαίδευση σε ηλικίες μεγαλύτερες των 18 ετών.
    ε)Η επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Μεγάλο ποσοστό αυτών θα αναζητήσει επαγγελματικά προσόντα στα ΕΠΑΛ.Γιατί να στερηθούν αυτή την επιλογή;
    στ)Αρκετές ειδικότητες και τομείς των ΕΠΑΛ παρέχονται μόνο σε ημερήσια βάση και δεν υπάρχουν σε εσπερινά.

  • 30 Απριλίου 2020, 23:05 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΡΥΩΝΙΔΗΣ

    Θεωρώ λανθασμένο τον αποκλεισμό με βάση το ηλικιακό όριο. Δεν είναι δυνατό να υφίσταται η διέξοδος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και να αποκλείονται εκείνοι που ενδεχομένως την έχουν περισσότερο ανάγκη, εκείνοι δηλαδή που για κάποιον λόγο δεν ολοκλήρωσαν ή δεν επέλεξαν τον δρόμο αυτό σε μικρότερη ηλικία. Να στερούμε δηλαδή από υπάρχουσες δομές που βρίσκονται και λειτουργούν σε πληθώρα νομών/πόλεων/νησιών εκείνους που θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή στην ζωή τους και να έχουν μια επαγγελματική διέξοδο μετά τα 17.
    Ζητώ να μην υφίσταται ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ.

  • 30 Απριλίου 2020, 12:21 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Είμαι ένας από αυτούς που πήραν πρόσφτατα πτυχίο από το ημερήσιο ΕΠΑΛ σε μεγάλη ηλικία γιατί μου χρειάστηκε λόγω ανεργίας για επαγγελματική αποκατάσταση. Είμαι από επαρχιακό χωριό και δεν θα είχα πρόσβαση σε εσπερινό ΕΠΑΛ, δηλ. εγώ θα έπρεπε να είμαι αποκλεισμένος από την εκπαίδευση; Εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές βοηθάμε πολλές φορές τους μικρότερους λειτουργώντας συμβουλευτικά σαν δεύτεροι γονείς. Από πού συμπεραίνετε ότι οι μεγαλύτεροι μαθητές ασκούν βία; Στην δημόσια εκπαίδευση όλοι έχουν δικαίωμα. Να καταργηθούν τα άρθρα 51κ52.

  • 30 Απριλίου 2020, 11:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.

    Τα δύο αυτά άρθρα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου
    1. Απαγορεύουν ρητά να φοιτήσει ένας απόφοιτος του Γενικού Λυκείου στο ΕΠΑ.Λ., προκειμένου να πάρει ειδικότητα.
    2. Απαγορεύει στον απόφοιτο του ΕΠΑ.Λ. να ξαναφοιτήσει στο ΕΠΑ.Λ. για να πάρει δεύτερη ειδικότητα, γιατί επανασχεδιάζει την επαγγελματική του επιλογή.
    3. Απαγορεύει στον μαθητή που φοιτά στο Γενικό Λύκειο να εγγραφεί στο ΕΠΑ.Λ., αν έχει χάσει για διάφορους λόγους κάποια ή κάποιες χρονιές.
    4. Απαγορεύει στον τελειόφοιτο είτε του ΓΕΛ είτε του ΕΠΑ.Λ. να εγγραφεί μετά από κάποιο διάστημα στο ΕΠΑ.Λ., για να δημιουργήσει μια άλλη επαγγελματική ευκαιρία.Οι αιτιολογίες για αυτό το μέτρο είναι αντιεκπαιδευτικές, αντιεπιστημονικές και αντιπαιδαγωγικές αλλά και δείχνουν μια αντιδημοκρατική περιφρόνηση στην προσπάθεια που κάνουν οι νέοι στις σημερινές δύσκολες εποχές για την επαγγελματική τους προοπτική.Η ενδοσχολική βία και μάλιστα με σοβαρά περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και σε Γενικά Λύκεια, όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία. Αντίθετα στα ΕΠΑ.Λ. έχει παρατηρηθεί και έχει καταγραφεί και σε έρευνες ότι η παρουσία μεγαλύτερης ηλικίας μαθητών έχει αποσοβήσει πολλά τέτοιου είδους περιστατικά. Αλλά ακόμα και ως υπόθεση εργασίας αν δεχτούμε ότι υπάρχει ενδοσχολική βία στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. η μοναδική και μάλιστα αποτελεσματική «επιστημονική» λύση που προτείνεται είναι η μη εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών;
    Για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρεται στο μέγιστο όριο ηλικίας. Αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο να υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. και γιατί αυτοί οι μαθητές να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά και άνισα, καθώς δεν τηρείται η αρχή της ισότητας, που επιβάλει την ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και αφαιρείται το συνταγματικό δικαίωμα της απρόσκοπτης φοίτησης των πολιτών σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
    Η βία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάφορες μεθόδους και αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους αποτελεσματικότερα, από την οριοθέτηση της ηλικίας .Τα δύο αυτά άρθρα του Νομοσχεδίου θεωρούνται ως ευθεία βολή στην καρδία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης . Παγιώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μαθητές μας και αποτελεί ρατσιστική και άνιση αντιμετώπιση χωρίς να τηρείται η αρχή της ισότητας αφού γίνεται αναφορά στο ηλικιακό όριο εγγραφής των μαθητών μόνον για τα ΕΠΑ.Λ. και όχι για όλη την Λυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης.
    Το γεγονός θα έχει και καταστροφικές παρενέργειες στο οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. Παρότι η ελληνική κοινωνία βάζει σε δεύτερη μοίρα την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, συχνά στρέφεται σε αυτήν όταν το παιδί της, τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο δεν καταφέρνει να συνεχίσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κινητικότητα μεταξύ των δύο τύπων Λυκείου, δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ., στην ειδικότητα που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει επαγγελματικά και στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα άμεσα χωρίς να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης.
    Οι μαθητές αυτοί δεν μπορούν να πάνε στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ., διότι τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. για την εγγραφή των μαθητών απαιτούν ειδικές προϋποθέσεις (που αυτό από μόνο του αποκλείει όλους τους άνω των 17 που φοιτούν σήμερα σε Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.), είναι αριθμητικά πολύ λίγα στη χώρα, ειδικά στην επαρχία και πλείστες μικρές πόλεις δεν διαθέτουν. Επιπρόσθετα στα εσπερινά συχνά δεν λειτουργούν όλες οι ειδικότητες
    Με τον ηλικιακό περιορισμό που μπαίνει από το νομοσχέδιο, όσα παιδιά θέλουν να πάρουν μία ειδικότητα παρακολουθώντας πρωινά μαθήματα θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. (αφού τα δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και αυτά απόγευμα), σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επιπλέον τα Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά) ανήκουν στην μη τυπική εκπαίδευση και για να πάρεις το πτυχίο (πιστοποίηση) απαιτούνται εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή δεν υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες για τις εξετάσεις, στο παρελθόν υπήρξαν χρονιές που οι εξετάσεις δεν έγιναν καθόλου ενώ κάποιες φορές δεν περιελάμβαναν όλες τις ειδικότητες κ.α..
    Επίσης τα δύο αυτά άρθρα, με μια πρώτη εκτίμηση, θα φέρουν στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. σε βάθος τριετίας, μια μείωση μαθητικού δυναμικού περίπου 30%, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και όχι μόνο. Επίσης θα επιφέρουν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, κλείσιμο πολλών μικρών περιφερειακών ΕΠΑ.Λ. καθώς και καταργήσεις πολλών Εργαστηριακών Κέντρων.
    Συμπερασματικά για τα προαναφερόμενα φαίνεται πως αφαιρείται σε πολίτες, το συνταγματικό δικαίωμα για την επιλογή σχολείου και ειδικότητας φοίτησης τους στο Δημόσιο πρωινό σχολείο γιαυτό και παρακαλούμε να αποσυρθούν τα δύο επίμαχα άρθρα τα οποία και αγγίζουν τα όρια της αντισυνταγματικότητας .

  • 30 Απριλίου 2020, 11:05 | Κατερίνα

    Η μαθητεία λειτούργησε άψογα και την αγκάλιασε όλος ο κόσμος, μαθητές, καθηγητές εργασιακοί φορείς.
    Για ποιο λόγο την καταργείται;
    Απόσυρση της κατάργησης της μαθητείας τώρα.

  • 30 Απριλίου 2020, 01:24 | Δημήτρης Τ.

    Ο ηλικιακός κόφτης έχει στόχο τη συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας. Στέλνετε χιλιάδες μαθητές στα ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ, προκαλώντας περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη στις οικογένειές τους.
    Οι περισσότεροι μαθητές των ΕΠΑΛ προέρχονται από χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.
    Θέλετε να τους στείλετε στην ακριβοπληρωμένη κατάρτιση των ΚΕΚ του #Σκοιλ_Ελικικου, που τόσο πολύ αγαπάτε. Ντροπή!

    Να αποσυρθούν τα άρθρα 51 και 52.

  • 29 Απριλίου 2020, 23:11 | ΑΝΝΑ

    Θεωρώ αντισυνταγματικό, παράνομο, άδικο και ανήθικο να εμποδίζεται κάποιος νέος άνθρωπός από την εκπαίδευση διαδικασία, με αιτία την ηλικία. Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί εκφοβισμός- bullying από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Αυτή είναι μια δικαιολογία που δεν ευσταθεί. Δεν θα πρέπει να εμποδίζεται κάθε νέος, απόφοιτος του ΓΕΛ να αποκτήσει πτυχίο ειδικότητας από το ΕΠΑΛ.
    Τα Εσπερινά ΕΠΑΛ είναι πολύ λίγα σχετικά με τα Ημερήσια και είναι τεράστια σε πληθυσμό ήδη.
    Στα ΓΕΛ υπάρχει ηλικιακό όριο;

    Υπάρχει άνιση μεταχείριση!!!

    Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου.

  • 29 Απριλίου 2020, 20:31 | FONDAM

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 52 ΒΑΖΕΤΕ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ (17) ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΠΑΛ
    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΙΩΝ ΔΙΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΓΙΑ ΣΤΟΧΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.
    ΤΩΡΑ Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ;
    Ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΛ 18ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΣΤΗ Β΄ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ;
    ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 52 ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΗΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ -ΙΕΚ & ΑΛΛΑ;
    ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΗΚΑΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΙ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ;

  • 29 Απριλίου 2020, 19:28 | ntina

    Ζητάω να αποσυρθεί η διάταξη για το ηλικιακό όριο των 17 χρόνων για εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ γιατί θεωρούμε ότι είναι:

    1.Αντισυνταγματική βάζοντας εμπόδια στη τεχνική εκπαίδευση των νέων και μάλιστα νέων από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας μας.

    2.Είναι μεροληπτική και στρέφεται εναντίον των ΕΠΑΛ γιατί θα ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο τύπο λυκείου.

    3.Καταδικάζει σε μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο πολλών ΕΠΑΛ.

    4.Οι νέοι μας θα αναγκάζονται ή να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους (μιας και είτε δεν υπάρχουν κοντινά Εσπερινά ΕΠΑΛ με τον τομέα που επιθυμούν) ή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να φοιτήσουν σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ σε πρωινό ωράριο.

    5.Αποκλείεται η δυνατότητα επιστροφής ή φοίτησης στο ΕΠΑΛ νέων που για οποιοδήποτε λόγο αναγκάστηκαν να διακόψουν ή και να χάσουν κάποιο χρονιά (λόγοι υγείας ή άλλοι) τις σπουδές τους.

    6.Αποκλείεται η δυνατότητα να σπουδάσουν το επάγγελμα που επιθυμούν σε νέους που αναγκάζονται να εργάζονται απόγευμα ή βράδυ.

    7.Θεωρώ το λόγο πρόκλησης bullying νέων με μεγαλύτερη ηλικία και ΜΟΝΟ στα ΕΠΑΛ τουλάχιστον γελοίο που δεν επιδέχεται κριτικής. Όσοι υπηρετούμε χρόνια στην εκπαίδευση γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη ενηλίκων στην τάξη την αναβαθμίζει και λειτουργεί εντελώς αντίθετα από αυτό που πιστεύουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης διάταξης.

    Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι αντιεκπαιδευτικό και ζητάω την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του

  • 29 Απριλίου 2020, 19:24 | ioannis

    Ζητάω να αποσυρθεί η διάταξη για το ηλικιακό όριο των 17 χρόνων για εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ γιατί θεωρούμε ότι είναι:

    1.Αντισυνταγματική βάζοντας εμπόδια στη τεχνική εκπαίδευση των νέων και μάλιστα νέων από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας μας.

    2.Είναι μεροληπτική και στρέφεται εναντίον των ΕΠΑΛ γιατί θα ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο τύπο λυκείου.

    3.Καταδικάζει σε μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο πολλών ΕΠΑΛ.

    4.Οι νέοι μας θα αναγκάζονται ή να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους (μιας και είτε δεν υπάρχουν κοντινά Εσπερινά ΕΠΑΛ με τον τομέα που επιθυμούν) ή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να φοιτήσουν σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ σε πρωινό ωράριο.

    5.Αποκλείεται η δυνατότητα επιστροφής ή φοίτησης στο ΕΠΑΛ νέων που για οποιοδήποτε λόγο αναγκάστηκαν να διακόψουν ή και να χάσουν κάποιο χρονιά (λόγοι υγείας ή άλλοι) τις σπουδές τους.

    6.Αποκλείεται η δυνατότητα να σπουδάσουν το επάγγελμα που επιθυμούν σε νέους που αναγκάζονται να εργάζονται απόγευμα ή βράδυ.

    7.Θεωρώ το λόγο πρόκλησης bullying νέων με μεγαλύτερη ηλικία και ΜΟΝΟ στα ΕΠΑΛ τουλάχιστον γελοίο που δεν επιδέχεται κριτικής. Όσοι υπηρετούμε χρόνια στην εκπαίδευση γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη ενηλίκων στην τάξη την αναβαθμίζει και λειτουργεί εντελώς αντίθετα από αυτό που πιστεύουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης διάταξης.

    Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι αντιεκπαιδευτικό και ζητάω την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του

  • 29 Απριλίου 2020, 19:18 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Κοινωνικά ανάλγητος ο αποκλεισμός μεγαλύτερων ηλικιών από τα ΕΠΑΛ

  • 29 Απριλίου 2020, 18:08 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Ο ηλικιακός περιορισμός στην εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ είναι αντισυνταγματικός.Γιατί δεν ισχύει το ίδιο και στα ΓΕΛ εκεί δεν θα υπάρχει σχολικός εκφοβισμός από μεγαλύτερους μαθητές σε μικρότερους.Ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος.Το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν σταματά ποτέ.Τα ΕΠΑΛ προσφέρουν πτυχίο και εξιδείκευση ,ενώ τα εσπερινά ΕΠΑΛ δεν αρκούν να καλύψουν τίς εγγραφές μεγαλύτερων μαθητών σε αυτά.Είναι αριθμητικά λίγα και σε αστικά κέντρα,οι ενδιαφερόμενοι μαθητές που μένουν στην επαρχία δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση.Η επαγγελματική εκπαίδευση σε προηγμένα κράτη της Ευρώπης έχει πρωτεύουσα θέση, στη χώρα μας το αντίθετο.Να καταργηθούν τα άρθρα 51κ52.

  • 29 Απριλίου 2020, 16:07 | Φώτιος Παναγιωτόπουλος

    Τα επίμαχα άρθρα 51 και 52 οδηγούν σε διακριτική και άνιση μεταχείριση μαθητών, άρα Ελλήνων πολιτών, ανήλικων και ενηλίκων.
    Καταργούν την πρόσβαση στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση, αφού ακόμη και οι υπάρχουσες δημόσιες μεταλυκειακές (ΙΕΚ) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δομές (Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.) ως προσφερόμενες εναλλακτικές, ούτε λειτουργούν παντού στη χώρα (π.χ. στη νησιωτική ή ορεινή Ελλάδα δεν υπάρχουν) ούτε παρέχουν τη δυνατότητα εγγραφής σε οποιαδήποτε ειδικότητα.
    Επιπλέον, το επιχείρημα περί σχολικού εκφοβισμού είναι ανυπόστατο, αφού δεν βασίζεται σε εμπεριστατωμένες επαρκείς μελέτες που αποδεικνύουν ποσοστιαία επαρκώς ότι η συναναστροφή ενηλίκων-ανήλικων ή έστω διαφορετικών ηλικιακών ή αναπτυξιακών επιπέδων μαθητών ενισχύουν την παραβατικότητα, παρά μόνο στοχεύει στο φόβο, τις προκαταλήψεις και την ελλιπή ενημέρωση των γονέων ανήλικων μαθητών. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να σταματήσει η γειτνίαση ή η συνλειτουργία δομών διαφορετικών επιπέδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (π.χ. Γυμνάσιο-Λύκειο) στα σχολικά κτίρια όλης της χώρας.
    Ακόμη η υπόνοια παραβατικότητας ενήλικων μαθητών εκτός από ανυπόστατη, είναι πέρα ως πέρα για τους ίδιους προσβλητική και παράτυπη.
    Εν κατακλείδι, τα εν λόγω άρθρα παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα ισότητας στη μόρφωση όλων των Ελλήνων, ισοπεδώνουν τη δημόσια Δευτεροβάθμια Επαγγελματική εκπαίδευση, υποδαυλίζουν την όποια προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας και επένδυσης σε έμπειρο και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό στα πεδία της εφαρμογής, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας.

  • 29 Απριλίου 2020, 16:03 | Φώτιος Παναγιωτόπουλος

    Τα επίμαχα άρθρα 51 και 52 οδηγούν σε διακριτική και άνιση μεταχείριση μαθητών, άρα Ελλήνων πολιτών, ανήλικων και ενηλίκων.
    Καταργούν την πρόσβαση στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση, αφού ακόμη και οι υπάρχουσες δημόσιες μεταλυκειακές (ΙΕΚ) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δομές (Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.) ως προσφερόμενες εναλλακτικές, ούτε λειτουργούν παντού στη χώρα (π.χ. στη νησιωτική ή ορεινή Ελλάδα δεν υπάρχουν) ούτε παρέχουν τη δυνατότητα εγγραφής σε οποιαδήποτε ειδικότητα.
    Επιπλέον, το επιχείρημα περί σχολικού εκφοβισμού είναι ανυπόστατο, αφού δεν βασίζεται σε εμπεριστατωμένες επαρκείς μελέτες που αποδεικνύουν ποσοστιαία επαρκώς ότι η συναναστροφή ενηλίκων-ανήλικων ή έστω διαφορετικών ηλικιακών ή αναπτυξιακών επιπέδων μαθητών ενισχύουν την παραβατικότητα, παρά μόνο στοχεύει στο φόβο, τις προκαταλήψεις και την ελλειπή ενημέρωση των γονέων ανήλικων μαθητών. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να σταματήσει η γειτνίαση ή η συνλειτουργία δομών διαφορετικών επιπέδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (π.χ. Γυμνάσιο-Λύκειο) στα σχολικά κτίρια όλης της χώρας.
    Ακόμη η υπόνοια παραβατικότητας ενήλικων μαθητών εκτός από ανυπόστατη, είναι πέρα ως πέρα για τους ίδιους προσβλητική και παράτυπη.
    Εν κατακλείδι, τα εν λόγω άρθρα παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα ισότητας στη μόρφωση όλων των Ελλήνων, ισοπεδώνουν τη δημόσια Δευτεροβάθμια Επαγγελματική εκπαίδευση, υποδαυλίζουν την όποια προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας και επένδυσης σε έμπειρο και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό στα πεδία της εφαρμογής, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας.

  • 29 Απριλίου 2020, 16:02 | Φώτιος Παναγιωτόπουλος

    Τα επίμαχα άρθρα 51 και 52 οδηγούν σε διακριτική και άνιση μεταχείριση μαθητών, άρα Ελλήνων πολιτών, ανήλικων και ενηλίκων.
    Καταργούν την πρόσβαση στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση, αφού ακόμη και οι υπάρχουσες δημόσιες μεταλυκειακές (ΙΕΚ) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δομές (Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.) ως προσφερόμενες εναλλακτικές, ούτε λειτουργούν παντού στη χώρα (π.χ. στη νησιωτική ή ορεινή Ελλάδα δεν υπάρχουν) ούτε παρέχουν τη δυνατότητα εγγραφής σε οποιαδήποτε ειδικότητα.
    Επιπλέον, το επιχείρημα περί σχολικού εκφοβισμού είναι ανυπόστατο, αφού δεν βασίζεται σε εμπεριστατωμένες επαρκείς μελέτες που αποδεικνύουν ποσοστιαία επαρκώς ότι η συναναστροφή ενηλίκων-ανήλικων ή έστω διαφορετικών ηλικιακών ή αναπτυξιακών επιπέδων μαθητών ενισχύουν την παραβατικότητα, παρά μόνο στοχεύει στον φόβο, τις προκαταλήψεις και την ελλιπή ενημέρωση των γονέων ανήλικων μαθητών. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να σταματήσει η γειτνίαση ή η συνλειτουργία δομών διαφορετικών επιπέδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (π.χ. Γυμνάσιο-Λύκειο) στα σχολικά κτίρια όλης της χώρας.
    Ακόμη η υπόνοια παραβατικότητας ενήλικων μαθητών εκτός από ανυπόστατη, είναι πέρα ως πέρα για τους ίδιους προσβλητική και παράτυπη.
    Εν κατακλείδι, τα εν λόγω άρθρα παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα ισότητας στη μόρφωση όλων των Ελλήνων, ισοπεδώνουν τη δημόσια Δευτεροβάθμια Επαγγελματική εκπαίδευση, υποδαυλίζουν την όποια προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας και επένδυσης σε έμπειρο και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό στα πεδία της εφαρμογής, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας.

  • 29 Απριλίου 2020, 15:33 | Νίκος Μαλτέζος

    Μετά από μια εκπαιδευτική εμπειρία 29 χρόνων στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, θα επανέλθω με τις ίδιες προτάσεις που καταθέτω χρόνια τώρα σε αρμόδιους.
    Θέλουμε πραγματικά την αναβάθμιση της τεχνικό-επαγγελματικής εκπαίδευσης;
    Έναν τύπο λυκείου όπως παλιά τα ΕΠΛ πολυκλαδικά,ούτως ώστε και αυτοί που θέλουν να σπουδάσουν γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι,οικονομολόγοι,μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι κ.ά να έχουν μια εμπειρία από τα αντίστοιχα σχολικά εργαστήρια του κάθε τομέα. Έτσι ο κάθε μαθητής θα ξέρει τι θα πάει να σπουδάσει στην 3-βθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα θα έχουμε και αναβάθμιση του επιπέδου των αυριανών φοιτητών.
    Παράλληλα για τους μαθητές που δεν ενδιαφέρονται για σπουδές, να ξαναλειτουργήσουν οι τεχνικές σχολές(ΤΕΣ ή ΕΠΑΣ),για να βγουν οι αυριανοί τεχνίτες.
    ΥΓ. Όσο αφορά την ηλικιακή διαφορά μεταξύ μαθητών δεν είναι πρόβλημα, όπως πρόβλημα δεν είναι και οι μεγάλοι σε ηλικία καθηγητές,δάσκαλοι, αλλά και γονείς που απέκτησαν παιδιά σε μεγάλη ηλικία
    Αν κάποιος από τους υπεύθυνους του υπουργείου διαβάσει την πρόταση μου και θέλει διευκρινήσεις είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε επικοινωνία .
    Θέληση χρειάζεται για τολμηρές τομές και μεταρρυθμίσεις

  • 29 Απριλίου 2020, 11:14 | Ιγνάτιος Κοκκινίδης

    Αυτά τα δυο άρθρα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:
    1. Απαγορεύουν ρητά να φοιτήσει ένας απόφοιτος του ΓΕ.Λ. στο ΕΠΑ.Λ., προκειμένου να αποκτήσει πτυχίο ειδικότητας.
    2. Απαγορεύουν στον απόφοιτο του ΕΠΑ.Λ. την εκ νέου φοίτηση στο ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση δεύτερης ειδικότητας, για περαιτέρω κατάρτιση.
    3. Απαγορεύει στον μαθητή που φοιτά στο ΓΕ.Λ. να εγγραφεί στο ΕΠΑ.Λ., αν έχει χάσει για διάφορους λόγους κάποια/οιες χρονιά/ιές.
    4. Απαγορεύει στον τελειόφοιτο είτε του ΓΕΛ είτε του ΕΠΑ.Λ. να εγγραφεί εκ νέου στο ΕΠΑ.Λ., για να την απόκτηση πτυχίου διαφορετικού τομέα και ειδικότητας για να δημιουργήσει μια άλλη επαγγελματική ευκαιρία.
    Όλες οι αιτιολογίες που προκύπτουν από με διαβούλευση νομοθέτημα για αυτό το μέτρο είναι αντιεκπαιδευτικές, αντιεπιστημονικές και αντιπαιδαγωγικές και επιπλέον είναι αντιδημοκρατικές στην προσπάθεια των νέων στη σημερινή δύσκολη εποχή για επαγγελματική εξέλιξη και προοπτική.
    Όσον αφορά την ενδοσχολική βία με σοβαρά περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, όπου οι μαθητές έχουν την ίδια ηλικία. Αντίθετα στα ΕΠΑ.Λ. έχει παρατηρηθεί και έχει καταγραφεί και σε έρευνες ότι η παρουσία μεγαλύτερης ηλικίας μαθητών έχει αποσοβήσει τέτοιου είδους περιστατικά. (Αυτό λέει και η προσωπική μου εμπειρία 23 χρόνια εκπαιδευτικός σε Τ.Ε.Λ. – Τ.Ε.Ε. – ΕΠΑΛ).
    Για τους μαθητές των ΓΕ.Λ. δεν υπάρχει διάταξη για την εγγραφή τους που να αναφέρει το μέγιστο όριο ηλικίας. Αναρωτιέται κάποιος, για ποιο λόγο να υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση είναι ρατσιστική και άνιση, καθώς δεν τηρείται η αρχή της ισότητας, που επιβάλει την ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και αφαιρείται το συνταγματικό δικαίωμα της απρόσκοπτης φοίτησης των πολιτών.
    Η βία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάφορες μεθόδους και αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους αποτελεσματικότερα, όχι όμως από την οριοθέτηση της ηλικίας.
    Τα δύο αυτά άρθρα του Νομοσχεδίου θεωρούνται ως ευθεία βολή κατά της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης . Παγιώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. και αποτελεί ρατσιστική και άνιση αντιμετώπιση χωρίς να τηρείται η αρχή της ισότητας εφόσον γίνεται αναφορά στο ηλικιακό όριο εγγραφής των μαθητών μόνον για την Τ. Ε. Ε. και όχι για την εξ ολοκλήρου Λυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης.
    Με την ψήφιση του προς διαβούλευση νόμου, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες – παρενέργειες στο οικογενειακό προγραμματισμό οικογενειών, που μέλη τους αποκλείονται από τη φοίτησή τους στο ΕΠΑ.Λ., αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων.
    Παρότι η ελληνική κοινωνία βάζει σε δεύτερη μοίρα την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, συχνά στρέφεται σε αυτήν όταν το/τα παιδί/ιά της, τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο δεν καταφέρνει/νουν να συνεχίσει/σουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κινητικότητα μεταξύ των δύο τύπων Λυκείου, δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ., στην ειδικότητα που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει επαγγελματικά και στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα άμεσα.
    Επιπλέον τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξητική τάση των εγγραφών στα ΕΠΑ.Λ., όπως φαίνεται από τα παρακάτω link: (https://www.ipaidia.gr/paideia/auksanontai-oi-mathites-sta-epal), (https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/ypoyrgeio-paideias/292870_yppeth-simantiki-ayxisi-eggrafon-sta-epal-gia-triti-synehi).

    Με τον ηλικιακό περιορισμό που μπαίνει από το νομοσχέδιο, όσα παιδιά θέλουν να αποκτήσουν πτυχίο μιας ειδικότητας παρακολουθώντας πρωινά μαθήματα θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. (αφού τα δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και αυτά απόγευμα), σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο.
    Επιπλέον τα Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά) ανήκουν στην μη τυπική εκπαίδευση και για την του πτυχίου απαιτούνται εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, όπως: δεν υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες για τις εξετάσεις, στο παρελθόν υπήρξαν χρονιές που οι εξετάσεις δεν έγιναν καθόλου ενώ κάποιες φορές δεν περιελάμβαναν όλες τις ειδικότητες κ.α.
    Επίσης τα δύο αυτά άρθρα, με μια πρώτη εκτίμηση, θα φέρουν στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. σε βάθος τριετίας, μείωση μαθητικού δυναμικού περίπου 30%, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και όχι μόνο. Επίσης θα επιφέρουν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, κλείσιμο πολλών μικρών περιφερειακών ΕΠΑ.Λ. καθώς και καταργήσεις Εργαστηριακών Κέντρων (Ε. Κ.) προς όφελος των Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ.
    Συμπερασματικά από τα προαναφερόμενα φαίνεται πως αφαιρείται από τους πολίτες, το συνταγματικό δικαίωμα για την επιλογή σχολείου φοίτησής τους στα πρωινά δημόσια σχολεία της Τ. Ε. Ε. (ΕΠΑ.Λ.) για αυτό και παρακαλούμε να αποσυρθούν τα δύο επίμαχα άρθρα.

  • 29 Απριλίου 2020, 11:01 | Γαρυφαλλια

    Το πιο άδικο μέτρο για την τεχνική εκπαίδευση.
    Πάρα πολλά ΕΠΑΛ ειδικά απογευματινής βάρδιας θα κλείσουν. Φαντάζομαι δεν είναι ο σκοπός σας να κάνετε ότι και το 2013 με την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών.
    Δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα εσπερινά ΕΠΑΛ ώστε να μπορούν να εγγραφούν. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η ΤΕ τότε πρέπει τα άρθρα 51 – 52 να τα καταργήσετε.

  • 29 Απριλίου 2020, 10:57 | Παναγιωτης

    Το πιο άδικο μέτρο για την τεχνική εκπαίδευση.
    Οι υποψήφιοι μαθητές ΕΠΑΛ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ΙΕΚ .
    Δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα εσπερινά ΕΠΑΛ ώστε να μπορούν να εγγραφούν. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η ΤΕ τότε πρέπει τα άρθρα 51 – 52 να τα καταργήσετε.

  • 29 Απριλίου 2020, 09:24 | Ιωάννης Γαβριηλίδης

    Εξαφανίστηκε δια μαγείας το μεταλυκειακο έτος μαθητείας. Άλλη μια συρρίκνωση για τα ΕΠΑΛ. Που σκοπεύετε να χαρίσετε την μαθητεία; Κατάργηση άρθρων 51 και 52.

  • 28 Απριλίου 2020, 18:48 | Γεωργία Φιλιππάκη

    Πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο, είναι άδικο και προκαλεί προβλήματα στην κοινωνία και στις σχολικές μονάδες με διαφόρους τρόπους (οι περισσότεροι έχουν ήδη αναφερθει).
    Ίσως να έχει ανάγκη στήριξης η ιδιωτική εκπαίδευση, να το δεχθώ, όμως έτσι αποκλείετε μεγάλο μέρος των πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν εκεί. Δεν είναι υποχρέωση του κράτους να εκπαιδεύσει τους πολίτες του;
    Και ο μεγάλος αριθμός καθηγητών που θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο; Είναι η απόλυσή τους απώτερος στόχος;
    Ο ρόλος του κράτους δεν είναι να γεννά προβλήματα αλλά να τα λύνει!
    Το πρόβλημα του bulling υπάρχει σε όλες τις βαθμίδες, μήπως να αποκλείσουμε όλους τους μαθητές; Ας σοβαρευτούμε.

  • 28 Απριλίου 2020, 17:01 | Georgios

    Να καταργηθεί.
    Δεν μπορείτε να αποκλείσετε μαθητές οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο έμειναν πίσω.
    Το νομοσχέδιο καταπατά τα συνταγματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση.
    Είναι μεγάλο λάθος να είστε ανελαστικοί και να εξαντλείτε την αυστηρότητα σας σε παιδιά που ακόμα δεν ξεκίνησαν καλά καλά τη ζωή τους.
    Τους κλείνετε πόρτες και τους στερείτε ευκαιρίες

  • 28 Απριλίου 2020, 16:00 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Να καταργηθεί η διάταξη… δεν μπορεί να μην επιτρέπεις στους 17 χρόνους, που έχουν καθυστερήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να συνεχίσουν σε ημερήσιο ΕΠΑΛ… έχετε λάβει υπόψη σας τους μαθητές των ειδικών σχολείων όπου η φοίτηση κρατά (και δια νόμου) περισσότερο… τους αποκλείει για άλλη μια φορά από την ισότιμη πρόσβαση στις δομές της εκπαίδευσης…

  • 28 Απριλίου 2020, 14:16 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΟΡΡΗ

    Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους. Άρα το άρθρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα

  • 28 Απριλίου 2020, 14:16 | Παντελίδης Σταύρος

    Δεν ξέρω αν το σχόλιο αυτό φτάσει στα μάτια ή τα αυτιά κάποιου υπεύθυνου του Υπουργείου, αλλά σίγουρα θα διαβαστεί από κάποιους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Είναι σίγουρο πως τα δύο άρθρα 51 και 52, χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, προσπαθούν να μειώσουν τους μαθητές στα ΕΠΑΛ και να τους στείλουν στα Ιδιωτικά ΙΕΚ, όπως περίπου οι ίδιοι άνθρωποι, έκαναν το καλοκαίρι του 2013. Αυτά τα 2 άρθρα μαζί με την «αξιολόγηση», δηλαδή την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων θα είναι η αρχή του τέλους για την επαγγελματική και γενικότερα όλη την δημόσια εκπαίδευση.
    Πρέπει με αγώνες, και όχι μόνο με σχόλια, να μην περάσουν.

  • 28 Απριλίου 2020, 13:36 | Βασίλης-Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ

    Τα άρθρα 51 και 52 θαρρώ ότι δεν έχουν αναλυθεί διεξοδικά σε όλες τους τις παραμέτρους απο τους ιθύνοντες που τα συνέταξαν. Το ΓΕΛ ως τύπος Λυκείου, ενώ προσφέρει αφ’ ενός μεν μία ολόπλευρη αλλά γενική μόρφωση, στερείται σε μεγάλο βαθμό μαθημάτων που οδηγούν σε πρακτική, εφηρμοσμένη και εξειδικευμένη επαγγελματική γνώση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που αναπτύσσονται σε εργαστηριακό περιβάλλον, σε αντίθεση με την Τ.Ε.Ε που παράγει εκκολαπτόμενους τεχνίτες σε πλείστες ειδικότητες.
    Ειδικά η δευτερόβαθμια Τ.Ε.Ε αποσκοπεί στην ανάπτυξη μεταφερόμενων δεξιοτήτων με έμφαση στην ανάπτυξη ικανότητας επίλυσης προβλημάτων και την ορθή χρήση Τ.Π.Ε(Γομάτος, 2004).

    Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον που απαιτεί όλο και περισσότερες και όλο και πιο πολύπλοκες δεξιότητες, συχνά συνυφασμένες με νέες τεχνολογίες, είναι πολύ δύσκολο για έναν απόφοιτο ΓΕΛ που δεν πέρασε στην Τριτοβάθμια, να στραφεί στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση και να αποκτήσει στέρεες γνώσεις για μετέπειτα επαγγελματική εξέλιξη. Οι λόγοι είναι διάφοροι αλλά ανάγονται κυρίως στην έλλειψη πόρων και εκπαιδευτικών πρακτικών στη μεταδευτεροβάθμια.

    Τα ΙΕΚ δεν διαθέτουν εργαστήρια (εκτός ίσως απο κάποια Πληροφορικής) και πόρους. Η συνεργασία με Ε.Κ που συνοδεύουν τα ΕΠΑΛ γίνεται πάντα με τον φόβο των υπευθύνων εργαστηρίων, ότι μπορεί να κλαπούν ή φθαρούν ανεπανόρθωτα αντικείμενα τα οποία έχουν εξ’ ολοκλήρου χρεωμένα όποτε το μάθημα καταλήγει να γίνεται σχεδόν εικονικά τις περισσότερες φορές.

    Ας πάρουμε λοιπόν το παράδειγμα, ότι ένας απόφοιτος ΓΕΛ αντιλαμβάνεται όταν αποφοιτήσει, ότι το απολυτήριο του δεν αποτελεί «δυνατό χαρτί» για την εύρεση εργασίας. Μέχρι τώρα με εξαίρεση την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, είχε δύο δρόμους εάν ήθελε να εξασφαλισθεί επαγγελματικά. Είτε εγγράφονταν σε ΕΠΑΛ, είτε σε ΙΕΚ.

    Εάν είχε αποφασίσει όμως να εργαστεί σε κάποιο επάγγελμα που απαιτούσε πρακτικές δεξιότητες όπως π.χ τα μηχανολογικά επαγγέλματα (μηχανικοί αυτοκινήτων, ψυκτικοί, υδραυλικοί, τεχνίτες αερίου, τεχνίτες μηχ/κών κατασκευών) ή τα επαγγέλματα ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών ειδικοτήτων που απαιτούν σοβαρά και με υποδομή εργαστήρια και πεπειραμένους εκπαιδευτικούς (και δεν είναι μόνο αυτές οι ειδικότητες) τότε λόγω έλλειψης δημοσίων ΙΕΚ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά οδηγείται άμεσα (εάν δεν έχει δυνατότητα εγγραφής σε ΕΠΑΛ) στις αγκάλες των ιδιωτικών με το ανάλογο κόστος.
    Με ποιό υπόβαθρο εντωμεταξύ θα γίνει αντιληπτή μία σύγχρονη ειδικότητα χωρίς βαθύτερη κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου που την διέπει, με επιπτώσεις και στην εκμάθηση νέων πιο πολύπλοκων τεχνολογιών στο μέλλον ; (Billet, 1994).

    Ειδικά στις μηχανολογικές ειδικότητες, η σημερινή τεχνολογία επιτάσσει πολλές σύγχρονες διατάξεις σε μηχανήματα να συγχωνεύονται σε μία κοινή μονάδα. Κατα συνέπεια αρκετοί απόφοιτοι ΕΠΑΛ εμπλούτιζαν την γνώση τους φοιτώντας σε μία συναφή ειδικότητα π.χ όπως στα παλιά ΤΕΕ ο ψυκτικός μπορούσε να φοιτήσει για μία ακόμη χρονιά ως υδραυλικός, εμπλουτίζοντας αφ’ ενός μεν τις γνώσεις του και αντιμετωπίζοντας με μεγαλύτερη επιτυχία βλάβες σε συγκροτήματα που συνδυάζουν υδραυλικές με ψυκτικές διατάξεις.

    Τα ΕΠΑΛ λοιπόν είχαν και έχουν σε ένα υπαρκτό και μετρήσιμο ποσοστό μαθητές άνω των 17 ετών που ήθελαν είτε να σπουδάσουν κάποια ειδικότητα μετά απο το ΓΕΛ, είτε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσω μίας νέας ειδικότητας στο ΕΠΑΛ που φοιτούσαν, είτε στον ίδιο (συχνότερο φαινόμενο) είτε σε άλλο τομέα με εγγραφή στην Β Τάξη ΕΠΑΛ. Γιατί λοιπόν να αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα;

    Εν κατακλείδι ο ηλικιακός αποκλεισμός μαθητών άνω των 17 ετών επ’ ουδενί δεν στηρίζεται με αιτιολογία περί bulling ή αποσυμφόρησης σχολικών δομών. Ρωτήστε τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε ΕΠΑΛ να σας πούν πολυάριθμες περιπτώσεις που οι ενήλικοι μαθητές λειτούργησαν καταλυτικά «σαν πυροσβεστήρες» σε βίαιες ή προκλητικές συμπεριφορές ανήλικων συμμαθητών τους.
    Οσον αφορά την αποσυμφόρηση σχολικών δομών σε ΕΠΑΛ που περιγράφει το σχετικό νομοσχέδιο, τα ΕΠΑΛ ήταν πάντοτε οι φτωχοί συγγενείς σε μία χώρα που χαρακτηρίζεται απο 70% Γενική Παιδεία και 30% Τεχνική -Επαγγελματική (σε αντίθεση με προηγμένες βιομηχανικές χώρες του εξωτερικού όπως η Γερμανία όπου τα παραπάνω ποσοστά είναι αντεστραμμένα).

    Ποτέ δεν υπήρχαν έως τώρα ΕΠΑΛ με φαινόμενα συμφόρησης εκτός εάν μιλάμε για ένα ποσοστό μικρότερο του 5% επι του συνόλου των ΕΠΑΛ. Η συμφόρηση γίνεται στα ΓΕΛ τα οποία πάντοτε φαίνονταν φερέλπιδα στα μάτια των γονέων με την προοπτική εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα στατιστικά νούμερα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

  • 28 Απριλίου 2020, 10:29 | Στυλιανή

    Δυστυχώς, τα άρθρα 51 & 52 είναι αντισυνταγματικά, ενάντια σε όλους τους κανόνες της ισότητας και της ισονομίας, της ίσης μεταχείρισης ακόμη και των αδύναμων συνανθρώπων μας, ακυρώνουν όλες τις προσπάθειες μιας ευνομούμενης κοινωνίας να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της και μάλιστα δημιουργεί επιπλέον εμπόδια σε όσους για διάφορους κοινωνικούς, οικογενειακούς, ταξικούς, οικονομικούς, φυλετικούς λόγους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν το σχολείο και τώρα αναζητούν μια διέξοδο να αναβαθμίσουν τη ζωή τους. Ουσιαστικά, όλη η αιτιολογική έκθεση είναι αστήρικτη από πραγματικά επιστημονικά δεδομένα και με επιφανειακές και επιπόλαιες εκφράσεις προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.
    Λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά των ΕΠΑΛ στην παροχή τεχνικών γνώσεων και πτυχίων ειδικοτήτων σε αντικείμενα που προωθούν την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας με πολύ καλές προοπτικές για ανθρώπους που πιθανόν θα ήταν στην ανεργία (αν παίρνανε ένα απλό απολυτήριο Λυκείου), αναρωτιέται κανείς, για ποιους λόγους θα μπορούσε μια κυβέρνηση να θέλει να δημιουργήσει φραγμούς σε πολίτες στην ελληνική επικράτεια (οποιας φυλής και φύλου και διαφορετικότητας και κοινωνικής προέλευσης) στο αγαθό της μόρφωσης. Όταν μάλιστα μιλάμε για αποφυγή της μαθητικής διαρροής, για άνοδο των μορφωτικού επιπέδου όλων των πολιτών, τι θα βοηθούσε μια τέτοιου είδους παρεμπόδιση;
    Ας αποσυρθούν πλήρως τα όρια και τα εμπόδια από το νομοσχέδιο αυτό γιατί θα δούμε ανθρώπους να βρίσκονται στο δρόμο χωρίς διέξοδο και με παρεπόμενες επιπτώσεις στο βιοτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο όλων μας! Γιατί σε μια κοινωνία όλες οι συνιστώσες της είναι αλληλένδετες.

  • 28 Απριλίου 2020, 01:42 | Noname

    Ισχύουν όσα ανέφεραν στο αρ.51 του παρόντος.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:49 | ΝΟΥΝΗΣ βΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Είμαι τελειόφοιτος ΓΕΛ με όνειρο να γίνω αρχιτέκτονας.Στην πρώτη μου προσπάθεια ενώ έπιασα τα μόρια κόπηκα στο ειδικό μάθημα του σχεδίου, ένα μάθημα που δεν διδάσκεται στο σχολείο μας ζητάτε να εξεταστούμε όμως σε αυτό, και που οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα φροντιστήρια που χρειάζονται. Η εγγραφή μου στο ΕΠΑΛ ήταν ο μόνος τρόπος να μάθω σχέδιο για να μπορέσω να πραγματοποιήσω το όνειρο μου. Για να μιλάμε λοιπόν για αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος θα έπρεπε να μιλάμε για εκμάθηση των ειδικών μαθημάτων κατά την διάρκεια της κανονικής σχολικής διαδικασίας και όχι το κόψιμο του δικαιώματος μιας δεύτερης ευκαιρίας μέσω ΕΠΑΛ. Στα οποία να σημειώσω γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά σε σχέση με τα ΓΕΛ.

  • 27 Απριλίου 2020, 23:47 | ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΚΑΡΑΔΗΜΑΚΗ

    Είμαι 48 ετών έχω απολυτήριο γενικού λυκείου το 1989. Τα τότε δεδομένα με οδήγησαν σε λάθος επαγγελματική κατεύθυνση με τα όποια προβλήματα αυτό μπορεί να δημιουργήσει σε έναν άνθρωπο. Κλονίστηκε η ψυχική και κατ’ επέκταση η σωματική μου υγεία με αποτέλεσμα να είμαι άνεργη εδώ και 9 χρόνια. Από αυτό το τέλμα με έβγαλε η εγγραφή μου σε ΕΠΑΛ. Μια δεύτερη ευκαιρία την δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως. Αυτή την στιγμή είμαι μαθήτρια της δευτέρας λυκείου στο τμήμα δομικών έργων στο 8ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης με βαθμό τετραμήνου 19.4. Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει με πιο σκεπτικό, βάση της πιο πάνω διάταξης, κόβοντας μου το δικαίωμα στην μάθηση και την πραγμάτωση ενός ονείρου θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του θεσμού? Μεγάλωσα ξέροντας πως το δικαίωμα στην μάθηση στην χώρα μου είναι δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους. Πως λοιπόν διαβάζω αυτή την στιγμή πως δεν έχω πλέον αυτό το δικαίωμα επειδή η συμμετοχή μου υποβαθμίζει τον θεσμό? Και ποιος έχει το δικαίωμα να μου προσάψει μια τέτοια προσβολή?

  • 27 Απριλίου 2020, 22:31 | Σακκατου Βάσω

    Για ποιο λόγο βάζετε ηλικιακό όριο εισαγωγής στα ΕΠΑΛ; μήπως για να τα οδηγησετε σε κλείσιμο; και ποιοι θα ωφεληθούν από αυτό; σίγουρα όχι οι ελληνες μαθητές

  • 27 Απριλίου 2020, 22:28 | Πασσος Χαράλαμπος

    Ρατσιστικος και αναλγητος κοινωνικά ο αποκλεισμός μεγαλύτερων ηλικιών από τα ΕΠΑΛ η συνύπαρξη μαθητών με διαφορετικες ηλικίες μόνο πλούτο προσφέρει στη διαδικασία του μαθήματος

  • 27 Απριλίου 2020, 21:24 | Pinelopi

    Τα άρθρα 51 και 52 είναι απαράδεκτα.
    Σε ποια χώρα δεν έχεις το δικαίωμα να παρακολουθήσεις την ειδικότητα που θέλεις μόνο και μόνο γιατί έγινες 17+;
    Σε ποια χώρα δεν έχεις το δικαίωμα επιλογής;
    Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.

    Νοιώθω ότι πάλι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει προώθηση μαθητών στα ΚΕΚ, στα ΙΕΚ και στα Κολέγια.
    Νοιώθω ότι και πάλι τα ΕΠΑΛ μπήκανε στο στόχαστρο.
    Νοιώθω ότι γίνεται και πάλι προσπάθεια απαξίωσης της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

  • 27 Απριλίου 2020, 15:52 | Λάκκας Νικολαος

    Η απαγορευση και αποκλεισμος μεσω ηλικιας ειναι αντισυνταγματικο και δεν δινει την δυνατοτητα σε παιδια με σχολικη διαρροη μετα απο το γυμνασιο αν θελήσουν να κανουν μια νέα αρχη να μπορούν να την έχουν

  • 27 Απριλίου 2020, 12:56 | Σπύρος Ζέττας

    Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και τουλάχιστον ύποπτα!
    Αποτελούν πλάγιο χτύπημα στη Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατά συνέπεια και στους μαθητές και τις οικογένειές τους που στην ΤΕΕ βρίσκουν την διέξοδό τους για επαγγελματική αποκατάσταση, ιδιαίτερα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς. Καταστρατηγούν την έννοια της ισονομίας, της ισότητας και των ίσων ευκαιριών.
    Παρακαλώ να αναθεωρήσετε ΑΜΕΣΑ τις απόψεις σας και να αποσύρετε τα εν λόγω άρθρα που μόνο αναταραχή και αναστάτωση θα φέρουν στον χώρο της Παιδείας. Εκτός και αν, δυστυχώς όπως έχουν επισημάνει και άλλοι σχολιαστές, υποκρύπτεται σκοτεινό σχέδιο για βίαιη μετακίνηση μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία, ΙΙΕΚ κ.α. και η «παραγωγή» ανειδίκευτου εργατικού προσωπικού από την δεξαμενή των «αποτυχημένων» στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μαθητών των ΓΕΛ.
    Ευχαριστώ.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:19 | Αποστολος

    Ο σχολικός εκφοβισμός σαν επιχείρημα είναι απαράδεκτος.Στο σχολείο μου από προσωπική εμπειρία οι ενήλικοι μαθητές προλαμβάνουν φαινόμενα βίας.Πολλοί ενήλικες για επαγγελματικούς και άλλους λόγους επιθυμούν την απόκτηση πτυχίου.Τα εσπερινά ΕΠΑΛ δεν φτάνουν να καλύψουν όλες τις εγγραφές και τις ειδικότητες που ενδιαφέρουν τους μαθητές 17+. Γιατί ένας μαθητής της Γ Λυκείου να μην μπορεί να κάνει εγγραφή σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα και να αποκτήσει ένα επιπλέον πτυχίο εφόδιο στην επαγγελματική σταδιοδρομία του; Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στην δωρεάν εκπαίδευση,σε όλες τις βαθμίδες της στα δημόσια σχολεία.Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η μείωση των μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση, με σκοπό να οδηγηθούν στην κατάρτιση ή στα ιδιωτικά ΙΕΚ.Να καταργηθούν άμεσα τα άρθρα 51 κ 52.

  • 27 Απριλίου 2020, 11:34 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ

    ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΗΛΙΚΙΑ;ΜΗΠΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ;ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ Ι.Ε.Κ.;ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΔΙΚΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ.

  • 27 Απριλίου 2020, 07:10 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

    Με μια αρκετά σύντομη και πρόχειρη εκτίμηση η αιτιολογική έκθεση αφήνει στην ουσία ακάλυπτα τα άρθρα 51 και 52.

    Η μοναδική αιτιολόγηση που περιστρέφεται γύρω από τον σχολικό εκφοβισμό και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της σχολικής βίας είναι αίολη και στερείτε στατιστικών δεδομένων.

    Η εμπειρία διδασκαλίας σε Ημερήσια αλλά και Εσπερινά ΕΠΑΛ δείχνει ότι ενήλικες και γενικά μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές δρουν καταλυτικά σε περιπτώσεις βίας και συγκρούσεων λειτουργώντας ως άτομα συγκροτημένου χαρακτήρα που βρίσκονται σε χώρους παροχής εκπαιδευτικής γνώσης κατά απόλυτη συνείδηση. Φυσικά, πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις.

    Αλήθεια όμως, είναι τόσο σοβαρός αυτός και μόνος ο λόγος ώστε να αποκλειστούν από την εκπαιδευτική διαδικασία χιλιάδες νέοι έως και μεσήλικες μαθητές; Προφανώς και όχι.

    Στη συνέχεια παραθέτω λόγους που αιτιολογούν την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων:

    — Τα ΕΠΑΛ προσφέρουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε χιλιάδες μαθητές που στερούνται οικονομικής δυνατότητας παρακολούθησης ιδιωτικών προγραμμάτων σπουδών.

    — Αρκετές ειδικότητες και τομείς των ΕΠΑΛ παρέχονται μόνο σε ημερήσια βάση και είναι ανύπαρκτοι σε εσπερινά.

    · Άνεργοι γονείς μπορούν να φοιτήσουν μόνο σε ημερήσια ΕΠΑΛ δεδομένου ότι κατά τις πρωινές ώρες λειτουργούν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί.

    — Απόφοιτοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ μπορούν να φοιτήσουν στη Β’ τάξη οποιουδήποτε τομέα παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας διευρύνοντας έτσι τα επαγγελματικά τους πεδία.

    — Απόφοιτοι συγκεκριμένου τομέα μπορούν να φοιτήσουν στη Γ’ τάξη του ίδιου τομέα αλλά διαφορετικής ειδικότητας επίσης για διεύρυνση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.

    — Αρκετοί νέοι που αντιμετώπισαν δυσκολίες οικογενειακής ή γενικότερα κοινωνικής φύσης αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επαγγελματική εκπαίδευση σε ηλικίες μεγαλύτερες των 18 ετών.

    — Η επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Μεγάλο ποσοστό αυτών θα αναζητήσει επαγγελματικά προσόντα στα ΕΠΑΛ. Το ίδιο συνέβη κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

    Πρόκειται για διατάξεις που οδηγούν εκτός εκπαιδευτικής και μαθησιακής διαδικασίας χιλιάδες μαθητές και πρέπει να αποσυρθούν στο σύνολό τους τα άρθρα 51 και 52.

  • 27 Απριλίου 2020, 02:47 | Αιμιλία

    Τα άτομα που έχουν αποφοιτήσει από ΓΕΛ πρόσφατα ή στο παρελθόν και επιθυμούν να σπουδάσουν σε κάποια από τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ (ιδιαίτερα μετά από αποτυχία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπ/ση – πανελλήνιες)είναι ενήλικα. Επιλέγουν κάποια ειδικότητα η οποία τους ενδιαφέρει και θα τους οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση. Πρέπει ν’ αποσυρθούν τα άρθρα 51 & 52 διότι προκαλούν αδιεξόδους στις επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρονται από τα ΕΠΑΛ σε ανθρώπους 18χροχών!!!! και πάνω.