Άρθρο 02 – Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Στην παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167) προστίθεται περ. γ′ ως εξής:
«γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του Νηπιαγωγού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται πιλοτικά η ενασχόληση αυτή και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων».

  • 4 Μαΐου 2020, 10:16 | Μαργαρίτα Ροβατσου

    Δυστυχώς στις μέρες μας τα περισσότερα νήπια και προνήπια έχουν θέματα άρθρωσης μεγαλύτερα ή μικρότερα. . Οι μαθητές θα πρέπει να μαθαίνουν ξένη γλώσσα όταν καθαρίζει ο λόγος τους.

  • 4 Μαΐου 2020, 08:37 | ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

    Αντί να βελτιώσετε την εκπαίδευση των νηπίων με περισσότερους νηπιαγωγούς, λιγότερα παιδιά ανά τμήμα, αίθουσες, καθαριότητα κτλ εσείς παίζετε επικοινωνιακά παιχνίδια βάζοντας τα Αγγλικά από το νηπιαγωγείο, ώστε η κατάσταση να γίνει ακόμη πιο δύσκολη χωρίς να δίνονται πραγματικές λύσεις αλλά δημιουργώντας νέα προσβήματα.

  • 4 Μαΐου 2020, 01:15 | Παναγιώτα Γεωεγίου

    Λάθος η εισαγωγή Αγγλικών στα Νηπιαγωγεία.Φροντίστε για τις πραγματικές και πολλές ανάγκες.Λάθος η αύξηση των μαθητών ανά τάξη.Μπείτε σε μια τάξη και δείτε επειτελους τι γίνεται!

  • 4 Μαΐου 2020, 00:56 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗ

    Θεωρώ άμεση ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του νηπ/γείου και έχουμε χρέος να σεβαστούμε διαχρονικές παιδαγωγικές αρχές που στηρίζουν το έργο του .Να αναρωτηθούμε πριν από την νέα παιδαγωγική παρέμβαση τι είδους μαθητές θέλουμε να έχουμε;μαθητές που οικοδομούν την γνώση επενεργώντας στα πράγματα και αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον με ευκαιρίες που αναδύονται από πλούσιο σε μαθησιακά ερεθίσματα χώρο η μαθητές που θα μοιάζουν με ένα κουτί αποθήκευσης υλικού γνώσης Αγγλικών ,υπολογιστών και ότι άλλο προκύψει.Η τόσο ευαίσθητη ηλικία των παιδιών έχει τραυματιστεί μέγιστα από την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούνε και θα ζήσουνε και θα περίμενε κανείς την απαραίτητη στήριξη των παιδιών με ψυχολόγους μέσα στις αίθουσες !
    Τα παιδιά δεν είναι για πειράματα με νέες ιδέες και πρακτικές.Εχει προτεραιότητα να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης πρώτα με τη νηπιαγωγό πράγμα που η ανασφάλεια που τους γέμισε η νέα κατάσταση δυσκολεύει αυτό το στόχο.
    θα ήθελα να γνωρίζω αν οι εισηγητές για τις νέες παιδαγωγικές επιλογές είχαν πρόσφατη και ενεργή επαφή με το έμψυχο υλικό του νηπ/γείου.Πιστεύω θα διαπίστωναν όλα τα παραπάνω δια ζώσης σεβόμενοι τον ατομικό ρυθμό της ανάπτυξης των παιδιών και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες τους .Η ενσυναίσθηση είναι βασική δεξιότητα ζωής που καλλιεργείτε στο νηπιαγωγείο και έχουμε υποχρέωση να την έχουμε πρώτα εμείς για να την μεταδώσουμε στα ευαίσθητα πλάσματα που είναι μαζί μας.Ας μπούμε για λίγο αυτή την εποχή στη θέση παιδιών και γονιών για να δούμε πίσω από τα γεγονότα!
    Σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου με δομημένο έργο απαξιώνοντας τόσους παιδαγωγούς που μίλησαν για την ευελιξία του προγράμματος και την αναδυόμενη μάθηση με γνώμονα το ενδιαφέρον και το νόημα για τα ίδια τα παιδιά και όχι για μας!Μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας ελπίζω κάθε νέα ιδέα να κινητοποιεί κάτι θετικό και ελπιδοφόρο στην ψυχή των παιδιών όπως το να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα τους, τις αξίες τις παραδόσεις της Ελλάδας μας και ύστερα να καταπιαστούν με την Αγγλική γλώσσα που αναγκαστικά θα την ακούν πολλά τα έτη στη μαθητική τους πορεία .Παρατηρείται το καθολικό φαινόμενο της γλωσσικής ένδειας λόγω της ενασχόλησης με την τεχνολογία και της έλλειψης ποιοτικού χρόνου ενασχόλησης των γονέων.Τα ίδια παιδιά θα καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός νέου γνωστικού θέματος και η αυτοεκτίμηση τους θα αξιολογείται αντίστοιχα.
    θα σας παραπέμψω στα πορίσματα των μεγάλων παιδαγωγών Vygotsky ,Piaget,Bruner,Goleman για να δώσουμε στα παιδιά κίνητρα να αναπτυχθούν νοητικά να ανακαλύψουν τη γνώση χωρίς να χάσουν τη χαρά και την ευτυχία από το πρόσωπό τους ενισχύοντας το βιωματικό τρόπο μάθησης εξοπλίζοντας με το απαραίτητο υλικό τα νηπιαγωγεία.

  • 4 Μαΐου 2020, 00:50 | ΤΖΑΒΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ; ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 44 ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ , ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΓΕΙΟΥ; ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΑ ΠΑΙΔΙΑ 4 Ή 5 ΧΡΟΝΩΝ. ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ;
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΔΩΣΤΕ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ . ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΑΝ ΤΙΤΛΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ , ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
    ΕΧΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΛΕΤΗ. ΑΥΤΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ . ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΗΜΟΤΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ( ΤΟ ΚΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ). Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ . ΤΟΥ ΛΕΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ , ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΣΕ ΣΤΕΙΛΩ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ. ΓΙΝΕΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ , ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ . ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ , ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑΤΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΚΡΥΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ Ή ΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ , ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.

  • 4 Μαΐου 2020, 00:21 | Σταματούλα Σαρρή

    Διαφωνώ με την ένταξη δραστηριοτήτων σχετικών με την αγγλική γλώσσα στο νηπιαγωγείο καθώς θεωρώ ότι είναι πολύ πρώιμο αυτό το βήμα. Κάθε στάδιο πρέπει να γίνεται στην ώρα του και πιστεύω ότι προηγείται στα παιδιά αυτής της ηλικίας η γλωσσική ανάπτυξη της ελληνικής γλώσσας. Η εισαγωγή και μιας δεύτερης γλώσσας θα μπερδευε τα παιδιά και θα είχε τριπλό αρνητικό αποτέλεσμα : 1) θα θα επιβράδυνε την γλωσσική ανάπτυξη της μητρικής γλώσσας και 2) θα επιβάρυνε τα παιδιά με έξτρα πίεση σε μία ηλικία που πρώτο ρόλο έχει το παιχνίδι και οι παιδικότητα και 3)θα δημιουργούσε αρνητικά συναισθήματα προς την αγγλική γλώσσα μιας και θα την έβλεπαμ σαν βάρος.

  • 3 Μαΐου 2020, 23:59 | ΕΛΕΝΗ Κ.

    Υπάρχουν πολλές ειδικότητες που θα μπορούσαν πράγματι να ενισχύσουν το δημόσιο νηπιαγωγείο : βοηθητικό προσωπικό, λογοθεραπευτές, θεατρικών σπουδών, ψυχολόγοι κλπ. Η επιλογή των Αγγλικών εξυπηρετεί συγκεκριμένες ομάδες πίεσης προς το ΥΠΑΙΘ και σίγουρα όχι επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάγκη.
    Αν ωστόσο οι καθηγητές Αγγλικών είναι έτοιμοι να διδάξουν σε αυτήν την ηλικία, γιατί χρειάζεται η συνδρομή της νηπιαγωγού;

  • 3 Μαΐου 2020, 23:38 | Κατερίνα

    Κρίνεται απαραίτητο τα παιδιά πρώτα να κατακτήσουν σωστά τη μητρική τους γλώσσα και ύστερα να μπορέσουν να κατακτήσουν κι άλλες γλώσσες.

  • 3 Μαΐου 2020, 23:38 | Monika

    Κάτω τα χέρια από το νηπιαγωγείο! Οι ειδικότητες στο νηπιαγωγείο έρχονται πέρα για περα σε κόντρα με το ΔΕΠΠΣ…Οι νηπιαγωγοί έχουν διδαχθεί στις σχολές τους Κ αγγλικά Κ εικαστικά Κ μουσικη!

  • 3 Μαΐου 2020, 23:10 | Τωνια

    Απαραδεκτη η εισαγωγη αγγλικης γλωσσας στο νηπιαγωγειο. Ενα παιδακι πρεπει να κατσκτηση πρωτα τη μητρικη του γλωσσα κι επειτα να προχωρησει σε εκμα6ηση δεθτερης γλωσσας. Επισης τα παιδια αυτης της ηλικιας που ερχονταο στο νηπιαγωγειο σρ μεγαλο.βαθμο εχουν προβληματα εκφορας λογου. Ποσο πιο δυσκολο θα εοναο για αυτα να μαθουν μια δευτερη ξενη προς αυτα γλωσσα. Ακ8μα στο νηπιαγωγειο δεν υπατχουν διακριτα γνωστικα αντοκςιμενα η μαθηση ειναι βιωματικη και μονο. Τελος τα παιδακια αθτης της ηλικιας που ερχονται και πρωτη φορα σε επαφη με το σχολειο εχουν μεγαλες δυσκολιες προσαρμογης στο σχολικο περιβαλλον. Ποσο μαλλον αν μπαονοβγαινουν διαφοροι εκπαιδευτικοι στην ταξη!

  • 3 Μαΐου 2020, 22:28 | ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

    ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ, ΕΞ ΑΠΑΛΩΝ ΟΝΥΧΩΝ ΕΣΤΩ, ΕΠΑΦΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. ΔΕ ΧΑΘΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:24 | ΜΑΡΙΑ

    Πριν τη συστηματική διδασκαλία του γραπτού λόγου, πόσο μάλλον της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας όπως τα Αγγλικά, προηγείται η ανάπτυξη γνώσεων, στάσεων και συμπεριφορών αναδυόμενου γραμματισμού. Σε αυτό ακριβώς έγκειται και ο ρόλος του Νηπιαγωγείου, όπου σχεδιάζονται και εφαρμόζονται αναπτυξιακά κατάλληλες δραστηριότητες, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων γραπτού λόγου αλλά στο πλαίσιο ανάπτυξης του προφορικού λόγου, μέσω της δημιουργίας εμπειριών γραμματισμού. Επιπλέον, με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό δίγλωσσων μαθητών που φοιτούν στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, προτεραιότητα της Υπουργού Παιδείας θα έπρεπε να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα ενθαρρύνουν τον διγραμματισμό, την ταυτόχρονη ανάπτυξη της μητρικής και της κυρίαρχης γλώσσας, με σεβασμό στην πολιτισμική ταυτότητα κάθε παιδιού που προέρχεται από ξένη χώρα. Τέλος,η διδασκαλία διακριτών γνωστικών αντικειμένων σε νήπια 4-6 ετών παραπέμπει σε ένα περισσότερο δομημένο πρόγραμμα που συνάδει με άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα που διέπει τους διδακτικούς στόχους και τη μεθοδολογία κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Νηπιαγωγείο.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:06 | BASILIKH

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΡΙΧΡΟΝΑ-ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΤΟΥΣ

  • 3 Μαΐου 2020, 21:52 | nikos

    ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΜΙΛΟΥΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ-ΝΗΠΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

  • 3 Μαΐου 2020, 21:44 | ΕΛΕΝΗ

    ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΜΙΛΟΥΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ-ΝΗΠΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

  • 3 Μαΐου 2020, 20:57 | Κατερίνα Τ.

    Απαράδεκτο!!!! Στόχος του νηπιαγωγείου είναι ο αναδυόμενος γραμματισμός!!!Όλο και περισσότερα παιδιά νηπιακής ηλικίας εμφανίζουν προβλήματα προφορικού κυρίως και γραπτού λόγου. Αν είναι δυνατόν να εισαχθούν τα Αγγλικά σε αυτή την τόσο σημαντική,για τον λόγο του παιδιού,ηλικία. Μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα έχει η εισαγωγή τους!

  • 3 Μαΐου 2020, 20:10 | Δημήτριος Σ.

    Περιττό και αχρείαστο να διδάσκονται παιδιά 4 και 5 ετών αγγλικά. Από τη μία θα στοιβάξετε σύμφωνα με άλλο άρθρο τα παιδιά αυξάνοντας τον αριθμό ανά τμήμα και από την άλλη μας πετάτε στάχτη στα μάτια εισάγοντας αγγλικά στα νήπια, με ένα περαστικό άτομο από την τάξη που δεν έχει γνώσεις γι αυτή την ηλικία!

  • 3 Μαΐου 2020, 19:34 | Ευδοκία

    Αγγλικά στο νηπιαγωγείο; Όταν καλά καλά δεν έχουμε κατακτήσει την μητρική μας γλώσσα και παλεύουμε να επικοινωνήσουμε και με αλλόγλωσσα παιδάκια που δεν κατέχουν καν την ελληνική; Ως γνωστόν ναι όσο πιο μικρός ξεκινάς μια γλώσσα τόσο καλύτερα την κατακτάς…. αφού όμως έχεις κατακτήσει την πρώτη γλώσσα η οποία θα υποβοηθήσει την δεύτερη. Πείτε μου λοιπόν, ένα αλλόγλωσσο παιδάκι, πόσες σε πόσες γλώσσες θα συννενοείται; Στα ελληνικά; Στην μητρική του ή στα Αγγλικά; Αντί να βάλετε λογοθεραπευτές και ψυχολόγους στα νηπιαγωγεία, τα γεμίζετε με «άχρηστα» για την ηλικία αντικείμενα.
    Ορισμένα προνηπιάκια δεν εχουν κλείσει καν τα 4 τον Σεπτέμβρη που έρχονται στο νηπιαγωγείο…. δεν ξέρουν καλά καλά αγωγή τουαλέτας…. κλαίνε και οδύρονται μέχρι να αποχωριστούν την μαμά τους και να μείνουν έστω και στο βασικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Τα αγγλικά λοιπόν είναι περισσότερο απαραίτητα;
    Στα νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν βασικά και απαραίτητα…. μικρές τάξεις με 26 παιδιά στοιβαγμένα….τάξεις παλιές αποθήκες….αυλές φυλακές….Καλύτερα λοιπόν να μεριμνήσετε και να εστιάσετε στα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στα νηπιαγωγεία και όχι μόνο, αλλά σε όλα τα σχολεία (προκάτ αίθουσες, τάξεις αποθήκες) και αφήστε στην άκρη τους νεοτερισμούς και τα συστήματα απο το εξωτερικό και τα ιδιωτικά, διότι πάτε να εισάγετε κάτι χωρίς να έχετε πρώτα τις σωστές υποδομές για τα ΒΑΣΙΚΑ και ΚΑΙΡΙΑ πράγματα που χρειάζεται ένα σχολειο.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:28 | ΕΛΛΗ Δ

    Τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των μαθητών της προσχολικής ηλικίας και οι παιδαγωγικές αρχές της οργάνωσης και της διδασκαλίας της μάθησης στην προσχολική εκπαίδευση επιβάλλουν την ευέλικτη οργάνωση του διδακτικού χρόνου στο νηπιαγωγείο. Η αντίληψη και η οργάνωση του διδακτικού χρόνου στην προσχολική εκπαίδευση ακολουθεί μια διαφορετική λογική σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο αυστηρός προγραμματισμός του χρόνου κατατετμημένος σε ώρες μαθημάτων που διαδέχονται η μία την άλλη με κυρίαρχο στερεότυπο την ωριαία διδασκαλία δεν ισχύει στην προσχολική εκπαίδευση. Το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να αποτρέπεται ο προαναφερθείς τεμαχισμός της γνώσης και η είσοδος ενός μεμονωμένου γνωστικού αντικειμένου (π.χ. Αγγλικά) από εκπαιδευτικό άλλης ειδικότητας, σε προκαθορισμένη ώρα της ημέρας, η οποία είναι σίγουρο ότι θα ανατρέψει και θα διακόψει τη ροή και τη συνέχεια των διαθεματικών δραστηριοτήτων ή θεματικών προσεγγίσεων ή project που υλοποιούνταν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος.
    Επίσης, ένα άλλο σημαντικό πρακτικό ζήτημα που θα προέκυπτε από την εισαγωγή μεμονωμένων γνωστικών αντικειμένων στο νηπιαγωγείο, αφορά τη διευθέτηση του ωρολογίου προγράμματος. Το ισχύον Ωρολόγιο Πρόγραμμα (ΦΕΚ 2670/2016 τ. Β΄) για το νηπιαγωγείο ορίζει ότι καθημερινά στο νηπιαγωγείο υπάρχουν 5 διδακτικές ώρες. Πιο συγκεκριμένα, την 1η διδακτική ώρα (08:30 – 09:15 – 45’) προβλέπεται το Ελεύθερο παιχνίδι – ενασχόληση των παιδιών στα κέντρα μάθησης (γωνιές). Τη 2η Διδακτική ώρα (09:15 – 10:00- 45’) υλοποιούνται οι ρουτίνες, και εισαγωγικές διερευνήσεις του θέματος ενασχόλησης με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ και το πρόγευμα. Την 3η Διδακτική ώρα (10:45 – 11:30 – 45’)υλοποιούνται Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση τοΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ. Την 4η διδακτική (11:30 – 12:10 – 40’) προβλέπεται Ελεύθερο παιχνίδι-ενασχόληση στα κέντρα μάθησης, ανατροφοδότηση (γωνιές) και την 5η Διδακτική ώρα (12:10-12:45 – 35΄)όπου ουσιαστικά ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, γίνεται ανατροφοδότηση των όσων διδάχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ο Προγραμματισμός της επόμενης. Η 3η διδακτική ώρα ουσιαστικά είναι η πλέον κατάλληλη και βασική ώρα να αναπτυχθούν διαθεματικά οι διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με το θέμα με το οποίο ασχολείται η ομάδα των νηπίων στην τάξη του Νηπιαγωγείου. Αν αυτή η ώρα καλυφθεί με κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως η ξένη γλώσσα θα εξουθένωνε υπερβολικά τα παιδιά και όπως ήδη αναφέρθηκε, θα στερούνταν πολύ σημαντικό ζωτικό χρόνο από την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία, χρόνο απαραίτητο για την υλοποίηση περισσότερο παιδαγωγικά κατάλληλων δράσεων και δραστηριοτήτων για το νηπιαγωγείο(Γκόττε, 2005. Avgitidou & Botsoglou, 2013).
    Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού στο σύγχρονο ελληνικό νηπιαγωγείο. Οι σημερινές τάξεις των Νηπιαγωγείων αποτελούνται από μεικτές ομάδες μαθητών/τριών αναφορικά με την ηλικία (4-6 χρονών), την εθνική τους προέλευση (πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά), τις ατομικές ανάγκες τους, περιλαμβάνοντας παιδιά με αναπηρίες και άλλες μαθησιακές δυσκολίες που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, ή μαθητές που χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας εντάσσονται στις εκπαιδευτικές δομές της σχολικής εκπαίδευσης.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:19 | Μαρια

    Ψυχολόγοι στις σχολικές μονάδες θα ήταν πολύ περισσότερο βοηθητικοί μετά από αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:10 | Έρικα

    Έχουν ειπωθεί πολλές απόψεις κι όλες σεβαστές, όμως δεν συμφωνούμε όλοι ότι πρώτα είναι καλό τα παιδιά να κατακτήσουν την μητρική τους γλώσσα κι έπειτα να εισαχθούν σε νέες εμπειρίες; Πρώτα μαθαίνουμε να περπατάμε και μετά να τρέχουμε. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για όλη την ανθρωπότητα, που θρηνήσαμε τόσες ζωές, που άλλαξαν τόσο οι ζωές μας, που τονίσθηκε τόσες φορές να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη…..
    Ίσως να γίνεται γιατί περιμένουμε το 2ο κύμα της πανδημίας και τότε πάλι τα παιδιά θα είναι μεγάλα ιικά φορτία και τα σχολεία θα κλείσουν τις πόρτες στους μαθητές.
    Αντί να μειώνονται οι εκπαιδευτικοί ας μειωθούν οι ανισότητες ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αντί να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ας αυξηθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται και η στήριξη τόσο σε μαθητές και γονείς,όσο και στους εκπαιδευτικούς. Μόνο οφέλη μπορεί να δει μια κοινωνία η οποία επενδύει στα παιδιά της και στην εκπαίδευσή τους.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:07 | Αθηνά

    Θα προτιμούσα, σε αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης, αντί για ένα ακόμα γλωσσικό μάθημα, να αυξανόταν ο χρόνος των μαθημάτων αισθητικής αγωγής όπως μουσική, θέατρο και εικαστικά! Οι τέχνες είναι αυτές που καλλιεργούν την ψυχή του ανθρώπου ειδικά στην τρυφερή αυτή ηλικία, σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και στο δημοτικό. Να αυξηθούν οι ώρες των εικαστικών, θεατρικής αγωγής και μουσικής παιδείας, αφαιρώντας χρόνο από τις ατελείωτες ώρες της Μελέτης Περιβάλλοντος ενός μαθήματος που έχει πολύ περιορισμένο ρόλο και διδακτικό ενδιαφέρον ή της άχαρης γεωγραφίας που οι δύο ώρες κυλούν πραγματικά βασανιστικά για δασκάλους και μαθητές εξαιτίας των κακογραμμένων βιβλίων.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:33 | Περσεφόνη

    Τα παιδιά μας να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα σε αυτή την τρυφερή ηλικία!Την γλώσσα την δική μας!
    Αντί για Αγγλικά να εισάγετε τα αρχαία ελληνικά!
    Έχουν χρόνια μπροστά τους για ξένες γλώσσες!
    Μήπως γίναμε αγγλική αποικία και δεν το καταλάβαμε;
    Τι θα τους προσφέρει μια ξένη γλώσσα ενώ καλά -καλά δεν κατανοούν αλλά και δεν μιλούν σωστά την πατρογονική τους;;

  • 3 Μαΐου 2020, 18:24 | ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΣ

    03 ΜΑΪΟΥ 2020
    Επί τρεις σχολικές χρονιές πραγματοποιήσαμε στο Σχολείο μου τεσ αξιολόγησης της επιδόσης των Μαθητών της Πρώτης Γυμνασίου στην Ελληνική Γλώσσα. Το αποτέλεσμα ήταν πως κανένας Μαθητής δε γνώριζε περισσότερες από 1000 Ελληνικές λέξεις! Προφανώς είναι προτιμότερο οι μικροί Μαθητές του Νηπιαγωγείου, μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, να αναπτύσσουν δράσεις για τη δημιουργική ενασχόληση με την Ελληνική γλώσσα. Η εισαγωγή του Μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στους μικρούς Μαθητές του Νηπιαγωγείου είναι απολύτως απαραίτητη για την ψυχοσωματική τους υγεία.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:54 | Αλεξάνδρα

    Τα Αγγλικά δεν είναι απαραίτητα σ αυτή την ηλικία γιατί τα παιδιά δεν έχουν κατακτήσει ακόμη την μητρική τους γλώσσα. Να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο άρθρο

  • 3 Μαΐου 2020, 17:08 | Βασιλική Στάμου

    Διαθέτουμε επάρκεια διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας πολλές από εμάς φίλτατη εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί,δεν διακυβεύεται καμία θεσούλα.Όποια αντίδραση συμβαίνει είναι γιατί υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές ελλείψεις στα Νηπιαγωγεία για να καλυφθούν και πιο ουσιαστικές ειδικότητες που μπορούν να εισχωρήσουν στον χώρο του χωρίς να αλλοτριωθεί ο χαρακτήρας του.Ευχαριστώ.

  • 3 Μαΐου 2020, 16:49 | ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΑΝΩ

    Τα αγγλικά υπάρχουν ήδη στο Νηπιαγωγείο,όπως και στη ζωή μας στο βαθμό που τα νήπια κατανοούν.
    Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω εκμάθηση, διότι θα παρέλθει σύγχυση στα νήπια τα οποία δεν έχουν κατακτήσει πλήρως τη μητρική τους γλώσσα, κάτι το οποιο συμβαίνει μετα τα 7 τους χρόνια.
    Οι πλειοψηφία των γλωσσολόγων υποστηρίζουν την εκμάθηση 2ης ξένης γλώσσας μετά την κατάκτηση της 1ης δηλαδή, μετά τα 7!
    Ως εν ενεργεία Νηπιαγωγός προτείνω ξεκινήσουμε από την υλικοτεχνική υποδομή των νηπιαγωγείων μας, η οποία παρουσιάζει σοβαροτατες ελλείψεις και στη συνέχεια ας σκεφτούμε κάτι όμορφο και δημιουργικό που να αφορά τον εμπλουτισμό της Ελληνικής γλώσσας!

  • 3 Μαΐου 2020, 15:38 | Ζησίδου Μαρία

    Νομίζω ότι σε αυτές τις ηλικίες το παιδί πρέπει να παίζει και όχι να ασχολείται με κάτι που σε όλη του τη ζωή θα το απασχολεί. Εδώ πάμε να φορτώσουμε τα παιδιά μας με επιπλέον βάρη από αυτά που ήδη έχουν. Υπάρχουν παιδιά που σε αυτή την ηλικία δεν αρθρώνουν ούτε μία λέξη στη μητρική τους Γλώσσα. Παιδιά που μόλις έχουν κόψει την πάνα. Γιατί υποτιμάτε τόσο πολύ το παιχνίδι; Είναι πολύ πιο απαραίτητο τόσο για την κοινωνικοποίηση όσο για τη μετέπειτα ζωή του. Με τόσα πράγματα που φορτώνουμε τα παιδιά μας αντί να καλλιεργήσουμε τη συνεργασία ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα ακόμα και σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες με αποτέλεσμα στο τέλος ο καθένας να βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το γενικό καλό που τελικά αυτό είναι που θα βοηθήσει και τον ίδιο. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε είναι το άγχος και σε αυτή την ηλικία και τίποτα άλλο. Και να σας πω και κάτι ότι και να λέμε οι έρευνές εγώ το βλέπω τόσο στους μαθητές μου όσο και στα δικά μου παιδιά κάθε πράγμα στον καιρό του. Και είμαι αντίθετη όχι μόνο στην εισαγωγή της ξένης γλώσσας αλλά και στα υπόλοιπα αντικείμενα στο νηπιαγωγείο, όπως η γραφή. Τα παιδιά μαθαίνουν τη γραφή στο δημοτικό και όχι στο νηπιαγωγείο. Έστω κι αν γράφουν το όνομα τους δυσκολεύονται μετά όταν πρέπει να μπουν στην πραγματική χρήση της γραφής. Διαπίστωσα ότι και τα παιδιά που δεν ξέρουν καθόλου μπαίνουν πολύ γρήγορα στη διαδικασία και μάλιστα πολλές φορές ξεπερνούν τα παιδιά που ήδη ξέρουν. Ίσα ίσα την κατακτούν και καλύτερα γιατί πλέον γνωρίζουν και το λόγο που το κάνουν. Γιατί αν δεν υπάρχει λόγος δεν κάνω κάτι καταναγκαστικά. Η γλώσσα τόσο στον προφορική όσο και στη γραπτή της μορφή είναι επικοινωνία και για να επικοινωνήσω πρέπει πρώτα να έρθω σε επαφή με άλλους ανθρώπους να αποκτήσω τον προφορικό λόγο και μετά να ακολουθήσω το γραπτό όπου εκεί επικοινωνώ τις σκέψεις μου και τις καταγράφω. Αφήστε λοιπόν τα παιδιά ελεύθερα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να χαρούν την παιδικότητά τους , το παιχνίδι που είναι το πιο καλό μέσο για να το κάνουν και βάλτε το κάθε αντικείμενο όταν πρέπει και όπως πρέπει. Αν δείτε χώρες του εξωτερικού όπου πραγματικά το κράτος λειτουργεί μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο με λιγότερες γνώσεις από εμάς αλλά βγαίνουν Επιστήμονες , ο καθένας στον τομέα του. Και αυτό φαίνεται όταν πας σε μια υπηρεσία από τον τρόπο που σε αντιμετωπίζουν. Δε λέω ότι στην Ελλάδα φταίνε οι υπάλληλοι ή οποιοδήποτε δουλεύουν όπου δουλεύουν αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν γνώσεις, γι’ αυτό γίνεται αυτό που γίνεται. Και κάτι τελευταίο ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει τα πάντα , ο καθένας στον τομέα του.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:27 | Αλεξάνδρος Χ

    Το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου χαρακτηρίζεται από διαθεματικότητα και αναδυόμενο γραμματισμό. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να επιμείνουμε σε δύο βασικούς λόγους που δε θέλουμε τη διδασκαλία ξένης γλώσσας.

    Πρώτον, γιατί αυτό που χρειάζεται το Νηπιαγωγείο, δεδομένου ότι φοιτούν σε αυτό ολοένα και περισσότερα δίγλωσσα παιδιά, είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού – μαθησιακού περιβάλλοντος που να καλλιεργεί τον διγραμματισμό αυτών των παιδιών και υποστηρίζει την πολιτισμική τους ταυτότητα. Μη ξεχνάμε πως τα παιδιά συμμετέχουν, αλληλεπιδρούν και μαθαίνουν όταν νιώθουν αυτοπεποίθηση.
    Δεύτερον, γιατί το Νηπιαγωγείο, όπου πραγματοποιείται η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, χρειάζεται λογοθεραπευτές και ψυχολόγους για την ουσιαστική βοήθεια των παιδιών αυτών.

    Δε μπορεί λοιπόν το Υπουργείο να κλείνει τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα και να φαντάζεται πως αυτό που χρειάζεται το δημόσιο Νηπιαγωγείο είναι αγγλικά, γαλλικά και πιάνο…

  • 3 Μαΐου 2020, 15:13 | ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ

    Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, το παιδί θα πρέπει πρώτα να δομήσει τη μητρική του γλώσσα και πάνω σε αυτή να στηριχθεί έτσι ώστε να μάθει σωστά μία ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο, επιτυγχάνεται μετά την ηλικία των 10 ετών και πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητες και ανάγκες του κάθε παιδιού.

    Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο στερείται επιστημονικού υπόβαθρου αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών προσχολικής αγωγής.

    Πολλοί μαθητές προσχολικής ηλικίας δυσκολεύονται ήδη να χρησιμοποιήσουν τη μητρική τους γλώσσα προκειμένου να επικοινωνήσουν με τον εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές, με ό,τι αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό στην ανάπτυξη και αυτοεκτίμηση του παιδιού.

    Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας διδάσκονται στο Νηπιαγωγείο φωνολογική ενημερότητα προκειμένου να μπορέσουν να αντιληφθούν φωνές και αντίστοιχα γράμματα και να διδαχθούν γραφή και ανάγνωση, στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Εκπαιδεύονται στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους και την κατανόηση της πλοκής μιας ιστορίας με την αφήγηση παραμυθιών ΄στην παραγωγή προφορικού λόγου με τη δυνατότητα αναπαραγωγής παραμυθιών και τη λεκτική επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές. Σε όλα τα παραπάνω, παρατηρούνται πολλές φορές δυσκολίες στη χρήση της μητρικής γλώσσας, κυρίως λόγω προβλημάτων που χρήζουν υποστήριξης από λογοθεραπευτές.

    Γίνεται σαφές ότι υφίσταται μεγαλύτερη ανάγκη στην πρόσληψη και τοποθέτηση λογοθεραπευτών στα σχολεία ή τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) της χώρας προκειμένου να υποστηριχθεί το παιδί, η οικογένεια και ο εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής.

    Επιπροσθέτως, να υπενθυμίσουμε την πληθώρα μαθητών μεταναστών ή προσφύγων, οι οποίοι δε μιλούν την ελληνική γλώσσα, δε φοιτούν σε Τμήματα Υποδοχής καθώς αυτά είναι ανύπαρκτα και καλούνται νηπιαγωγοί, παιδιά και γονείς να αναζητήσουν τρόπο λεκτικής επικοινωνίας με στόχο την εκπαίδευση, την αγωγή και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών των νηπιαγωγών, τα αγγλικά διδάσκονται στα πλαίσια υποστήριξης των φοιτητών που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και όχι με σκοπό τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας ως ξεχωριστό διδακτικό αντικείμενο.

    Ευχαριστώ!

  • 3 Μαΐου 2020, 13:38 | Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας

    Η αγγλική γλώσσα από το Νηπιαγωγείο μόνο μεγαλύτερες δυσκολίες θα έχει για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ. Προτείνουμε το μάθημα της Μουσικής που λείπει εντελώς και είναι σημαντικό μάθημα γι αυτή την ηλικία.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:32 | Μάγδα

    Απαράδεκτη η έναρξη της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο και η εισαγωγή εκπ/κών ειδικοτήτων. Νομίζω πως είναι αρκετά όλα τα χρόνια που κάνουν τα παιδιά αγγλικά, έχουμε πολύ καλό επίπεδο γλωσσομάθειας στα αγγλικά ως χώρα, συγκρινόμενοι με άλλες ευρωπαϊκές. Εκτός κι αν στόχος σας είναι να κλείσετε τα ιδιωτικά φροντιστήρια, που δεν το νομίζω.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:24 | Ελένη

    Είναι πραγματική ανάγκη του νηπίου να μάθει τα Αγγλικά; Όταν δεν έχει κατακτήσει ακόμα πλήρως την ελληνική γλώσσα είτε λόγω άρθρωσης και καθαρού λόγου είτε λόγω διαφορετικής μητρικής γλώσσας;;;;;; Εισάγετε λογοθεραπευτές αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε τα νήπια

  • 3 Μαΐου 2020, 13:18 | Χριστίνα Γεωργιάδου

    Η αγγλική γλώσσα από το Νηπιαγωγείο μόνο μεγαλύτερες δυσκολίες θα έχει για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ Το μάθημα της Μουσικής που λείπει εντελώς και είναι σημαντικό μάθημα γι αυτή την ηλικία, είναι προτιμότερο.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:07 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝΜ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΙΝΕΖΑ…. ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΑΥΤΗ

  • 3 Μαΐου 2020, 12:25 | Εύη

    Όλες οι αντιδράσεις γίνονται για να μην διακυβευθεί το ωράριο & οι θέσεις εργασίας των νηπ/γών.»Τρέμει» η θεσούλα τους & τίποτα άλλο. Τα περί διαθεματικότητας & βιωματικής μάθησης ας τα πουλήσουν αλλού. Γιατί τότε οι ίδιες δίνουν φυλλάδια εργασίας στα παιδιά; Αφού είναι τόσο υπέρμαχες της παιγνιώδους προσέγγισης της γνώσης;;;

  • 3 Μαΐου 2020, 12:22 | Σίσσυ Μαμάη

    Συμφωνώ με τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα από μικρή ηλικία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει οργανωμένα και στοχευμένα για τις ηλικίες αυτές μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
    Θεωρώ ότι η διδασκαλία από εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας, μπορεί να ενισχυθεί/υποστηριχθεί και από εκπαιδευτικούς με επάρκεια διδασκαλίας και σε κάθε περίπτωση από εκπαιδευτικούς με ειδίκευση στη διδασκαλία για τη συγκεκριμένη ηλικία που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες λόγω του νεαρού της ηλικίας.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:19 | Στέλλα Τούντα

    Η κατάτμηση του προγράμματος του νηπιαγωγείου σε διδακτικά αντικείμενα (σήμερα εισαγωγή Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής), δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας (ΓΝΩΣΗ διαμέσου του παιχνιδιού και οργάνωση της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας, project και διαθεματικών δραστηριοτήτων).
    Ευχαριστώ.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:01 | Σταυρούλα Τσ.

    Κάθε εκπαιδευτική διαδικασία πρέπρι να γίνεται στην ώρα της αλλιώς όχι μόνο δε θα έχει θετικό αποτέλεσμα αλλά μπορεί να προκαλέσει και ζημία.
    Η προτασή σας είναι ξεκάθαρο ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και το γλωσσικό τους επίπεδο. Κι αναρωτιέται κανείς γιατι αυτή η επιμονή για τα αγγλικα, την ώρα που τα παιδιά μας έτσι κι αλλιώς μεγαλώνουν σε χώρα με υψηλότατο ποσοστό γλωσσομάθειας;
    τι θα γίνει αλήθεια με τα δίγλωσσα παιδιά;
    Τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα; με ειδικές ανάγκες;
    Τα παιδιά του νηπιαγωγείου ακόμη κατακτούν το λόγο, μαθαίνουν τις συμβασεις του, εξελίσσουν την άρθρωση τους. Στο νηπιαγωγείο αυτή τη στιγμή βάση αναλυτικού τα παιδιά συμμετέχουν σε ποικίλες γλωσσικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην καλύτερη προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και στην ολόπλευρη ανάπτυξη του. Μην τους στερήσετε τον πολυτιμο χρόνο για αυτές εισάγοντας τα αγγλικά (ή κάποια άλλη ξένη γλώσσα)που όχι μόνο δε θα τους πρόσφερει αλλά θα είναι και επιζήμια. Τα παιδιά δεν είναι εργαλεία και τα αναλυτικά προγράμματα οφείλουν να στηρίζονται στην παιδαγωγική!
    Σε αυτό το ζήτημα θα έπρεπε ήδη να έχετε «μαζέψει» και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και που «πουλάν» στους γονείς χρόνια τώρα την ξένη γλώσσα.

  • 3 Μαΐου 2020, 10:57 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Παρακαλούμε φροντίστε για τις πραγματικές ανάγκες των νηπιαγωγείων:
    απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό( τραπεζοκόμους, καθαρίστριες καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας) ειδικούς παιδαγωγούς, παιδοψυχολόγους, νοσηλευτές.
    Αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες !

  • 3 Μαΐου 2020, 09:49 | EYH

    Δεν υπάρχει λόγος να μπουν τα αγγλικά μέσα στο νηπιαγωγείο. Σε μια ηλικία που δεν ξέρουν καν να μιλάνε καθαρά την Ελληνική γλώσσα. Αυτό το ξέρουν και οι συνάδελφοι της αγγλικής φιλολογίας αλλά για έναν περίεργο λόγο συμφωνούν με το να μπει ξένη γλώσσα.

  • 3 Μαΐου 2020, 01:25 | Νηπιαγωγός

    Θέλουμε λογοθεραπευτές εργοθεραπευτές,μόνιμες καθαρίστριες καλύτερες αίθουσες κ.τ.λ. Προσφέρουν περισσότερα στα νήπια απ ότι τ αγγλικά.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:59 | Φωτεινή

    Σαν μαμά και σαν εκπαιδευτικός δεν θέλω το παιδί μου να μιλάει Αγγλικά από τόσο μικρή ηλικία και να μου τα λέει με λάθος άρθρωση, θέλω να μάθει σωστά τα Ελληνικά και οι περισσότερες λέξεις στα Αγγλικά έχουν ελληνική προέλευση.Άρα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα μάθουν και α αγγλικά, αλλά όταν είναι αναπτυξιακά έτοιμα να τα μάθουν. Δεν χρειάζονται μεγαλομανίες και ειδικά εις βάρος μικρών παιδιών. Η εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο θα αυξήσει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν με γλωσσικές διαταραχές και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.Να ξαναγίνουν τα ΕΑΕΕΠ. Ναι στις παραπάνω ώρες στο δημοτικό και στη δευτεροβάθμια. Να μπορούν να δίνουν τα παιδιά μας για πιστοποίηση ξένων γλωσσών από το δημόσιο σχολείο. Γιατί να υπάρχουν ξένες γλώσσες στο σχολείο αφού δε μας δίνεται αυτή η δυνατότητα με την κατάλληλη προετοιμασία των παιδιών να παίρνουν επάρκεια ξένων γλωσσών και να μη δίνουμε μια περιουσία στα φροντιστήρια όπως κάνουν και στα ιδιωτικά σχολεία; Αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτό το μέτρο τότε βγάλτε τις ξένες γλώσσες από το σχολείο και βάλτε παραπάνω ώρες Αρχαία αυτά χρειάζονται περισσότερο στα ελληνόπουλα μας!!

  • 3 Μαΐου 2020, 00:55 | Βασιλική

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:48 | γεωργία

    Αναβαθμίστε τη προσχολική εκπαίδευση ξεκινώντας από τη κτιριακή υποδομή και το βοηθητικό προσωπικό.Μειώστε τον αριθμό των νηπίων ανά τάξη λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα της ηλικίας τους και ιδρύστε τμήματα ένταξης.Κι αν θέλετε να βάλετε ειδικότητες βάλτε ψυχολόγους,λογοθεραπευτές και ειδικούς παιδαγωγούς που θα στηρίζουν εξειδικευμένα τα παιδιά,τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:46 | Γεωργία

    Απαράδεκτο! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Είναι άκρως αντιπαιδαγωγικό που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πολύ περισσότερο αν το παιδί έχει και μαθησιακές δυσκολίες όπως το δικό μου!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 00:39 | Κατερίνα

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:27 | Αναστασία

    Δεν υπάρχει λόγος να μπουν τα αγγλικά μέσα στο νηπιαγωγείο. Σε μια ηλικία που δεν ξέρουν καν να μιλάνε καθαρά την Έλληνικη γλώσσα. Αυτό το ξέρουν και οι συνάδελφοι της αγγλικής φιλολογίας αλλά για έναν περίεργο λόγο συμφωνούν με το να μπει ξένη γλώσσα.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:04 | Κατερίνα

    ΝΑΙ στα αγγλικά από μικρή ηλικία. Είναι κρίμα συνάδελφοι εκπαιδευτικοι να μη γνωρίζουν τα νέα επιστημονικά δεδομένα που ενθαρρύνουν την εισαγωγή ξένης γλώσσας από μικρή ηλικία. Οι γονείς δικαιολογούνται να μη γνωρίζουν. Οι εκπαιδευτικοι θα επρεπε να είναι πιο ενημερωμένοι. Παρακαλώ ενημερωθείτε πριν διαμορφώσετε άποψη.

  • 2 Μαΐου 2020, 22:55 | Μαρια

    Δεν προσφερουν τα αγγλικα σε αυτην την ηλικια κατι.Ουτε ελληνικα δεν μπορουν να μιλησουν.Αν δεν ειναι σε διγλωσσο περιβαλλον κακο θα κανετε