Άρθρο 74 – Πρόσθετες υπηρεσίες – συστέγαση

1.Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να παρέχουν στα μέλη τους, συμπληρωματικά, πλέον των κυρίως παρεχόμενων υπηρεσιών σωματικής εκγύμνασης και άσκησης και εκμάθησης αθλημάτων του άρθρου 53:
(α) εκμάθηση πρακτικής γιόγκα, εφόσον απασχολούν εκπαιδευτή γιόγκα, εγγεγραμμένο στο υπο-εκπαιδευτών του εθνικού μητρώου επαγγελματιών άθλησης και άσκησης της Γ.Γ.Α.,
(β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213) ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα Σ.Ε.Φ.Α.Α ή Τ.Ε.Φ.Α.Α ελληνικού ή ισότιμου Α.Ε.Ι, με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή,
(γ) υπηρεσίες μάλαξης (μασάζ), φυσιοθεραπείας ή κινησιοθεραπείας, εφόσον απασχολούν φυσικοθεραπευτή που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και είναι εγγεγραμμένος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών του ν. 3599/2007 (Α΄176),
(δ) υπηρεσίες εκμάθησης χορών, εφόσον απασχολούν δάσκαλο χορού εφοδιασμένο με δίπλωμα ή πτυχίο ή βεβαίωση σπουδών αναγνωρισμένης ανώτερης ή ανώτατης σχολής χορού ή πιστοποιημένου κέντρου εκμάθησης χορού, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με ειδίκευση στους διδασκόμενους χορούς και
(ε) υπηρεσίες θερμόλουτρου (sauna)
2. Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να εγκαθιστούν, για χρήση από τα μέλη τους, μηχανήματα αυτόματης παρασκευής – πώλησης τροφίμων και ποτών, καθώς και να πωλούν στα μέλη τους τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, ύστερα από γνωστοποίηση σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της υπ’ αριθ. 16228/17-05-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 1723) και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
3. Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να πωλούν στα μέλη τους βιταμίνες, σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ), σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Γ5α/53625/19.09.2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξη και Υγείας για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη Κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ «για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής» (Β΄ 3328).
4. Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να πωλούν στα μέλη τους πάσης φύσεως αθλητικά προϊόντα, ιδίως είδη αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, αθλητικό εξοπλισμό, όργανα, μηχανήματα ή αξεσουάρ γυμναστικής.
5.Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης επιτρέπεται να λειτουργούν στον ίδιο χώρο με τουριστικά καταλύματα, κέντρα ιαματικού τουρισμού, θερμαλισμού, θαλασσοθεραπείας και αναζωογόνησης, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης άκρων και ψιμυθίωσης (μακιγιάζ), παροχής υπηρεσιών θερμόλουτρου, ατμόλουτρου, υδροθεραπείας, υδρομασάζ, τεχνητού μαυρίσματος, καταστήματα λιανικής πώλησης πάσης φύσεως αθλητικών ειδών, καταστήματα μαζικής εστίασης, εφόσον υφίσταται η άδεια λειτουργίας ή το αποδεικτικό υποβολής γνωστοποίησης ή έγκρισης λειτουργίας που απαιτείται κατά την κείμενη νομοθεσία για καθεμία από τις παραπάνω οικονομικές δραστηριότητες χωριστά.
6. Απαγορεύεται η συστέγαση επιχείρησης ιδιωτικού γυμναστηρίου και ιδιωτικής σχολής εκμάθησης αθλημάτων με ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, ένωση ή ομοσπονδία.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 08:37 | ΜΑΤΙΑΚΗΣ Ι. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Σχετικά με το αρθρο 74 του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Αθλητισμού.
    Εγήρονται διάφορα ερωτήματα και απορίες , ως προς τη σκοπιμότητα και την στόχευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
    1.Έρχεται να καλύψει κενά και να παράσχει υπηρεσίες στους πολίτες, που δεν καλύπτονται;
    2.Εισάγει κάτι »καινό» που τώρα ανακαλύφτηκε και δεν εμπίπτει σε κάποια επαγελματική δραστηριότητα;
    3.Δεν υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας, και χρειάζεται ένα αναρμόδιο υπουργείο, να θέσει τέτοιο πλαίσιο;
    Αγαπητέ κ.υπουργέ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για την ψήφιση τέτοιου νομοσχεδίου, το οποίο επικαλύπτει και αντίκειται σε άλλους νόμους και διατάγματα, που καθορίζουν και διέπουν τα επαγελματικά δικαιώματα του κλάδου των ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΏΝ.Το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα και το εργαστήριο φυσικοθεραπείας με το Π.Δ.29/87 καθορίζεται πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας του.
    Επιπλέον ανήκει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας , παρέχοντας υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες υψηλού επιπέδου, από Φυσικοθεραπευτές αποφοίτους κρατικών σχολών,που πρόσφατα εσείς πανεπιστημοποιήσατε, και καλά κάνατε!Δεν μπορείτε να μοιράζεται επαγγελματικά δικαιώματα σε αλλότριους κλάδους που δεν ανήκουν στα επαγγέλματα υγείας. Είναι σοβαρή υπόθεση η υγεία των πολιτών, και επουδενί δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση, ή σε ανάθεση.
    Να αποσυρθεί τώρα το επίμαχο άρθρο 74, που μόνο προβλήματα, σύγχιση,και με επιπλέον έξοδα θα επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά και τους ίδιους τους πολίτες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 08:00 | Μπόσινας Γεώργιος Φυσικοθεραπευτής

    Νομίζω κύριε Υπουργέ ότι είναι πλέον κατανοητό απο τα σχόλια ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε καμμία περίπτωση η παραχώρηση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε χώρους όπου δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με την ΠΦΥ. Είναι σαφές πλέον νομίζω καί ηλίου φαεινότερο η έντονη δυσαρέσκεια ολόκληρου του κλάδου των Φυσικοθεραπευτών για το συγκεκριμένο άρθρο αυτού του σχεδίου νόμου. Προσωπικά όμως θα ήθελα (παραδόξως) να σας ευχαριστήσω. Με αυτό το σχέδιο νόμου καταφέρατε να ενώσετε τον κλάδο των 8200 Φυσικοθεραπευτών σε μια γροθιά, γιατί όλοι μαζί, μαζί με τις οικογένειες μας, τους ασθενείς μας που τους βλέπουμε καθημερινά από μισή έως μία ώρα τον καθένα για αρκετές ημέρες, θα δώσουμε αγώνα για τα δικαιώματα μας καί για τα δικαιώματα των ασθενών μας για δημόσια υγεία εκεί που πρέπει καί από όποιον πρέπει. Θα μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε το εξής Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 08:46 | ΠΕΤΡΟΤΖΟΓΛΗ ΦΑΝΤΩ

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
    ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.
    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Ο Πανελληνίος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδο

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 08:24 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 07:48 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που ΔΕΝ αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια ΔΕΝ αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 03:40 | Κούτρας Γεώργιος

    Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 74 του σχεδίου νόμου που εξυπηρετεί μόνο τα μεγαλοσυμφέροντα και όχι την υγεία του λαού μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 03:03 | Κούτρας Γεώργιος

    Κύριε Υφυπουργέ
    Η φυσικοθεραπεία, που ως επιστήμη εντάσσεται στις σχολές επιστημών υγείας και δεν μπορεί να παρέχεται αποσπασματικά στα ιδιωτικά γυμναστήρια που δεν αποτελούν φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως η Φυσικοθεραπεία. Η άσκηση του επαγγέλματος του Φυσικοθεραπευτή διέπεται από μια σειρά νόμους και διατάξεις και δεν μπορεί να εκτελείται σήμερα στα ιδιωτικά γυμναστήρια και αύριο στα μεγάλα super market.Η φυσιοθεραπεία, ως γνωστόν, παρέχεται από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές, μέλη του ΠΣΦ και απόφοιτους των τμημάτων Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων της χώρας μας και των ισοτίμων σχολών. Από τους νόμους είναι υποχρεωτική η παρουσία του επιστημονικού υπεύθυνου κάθε εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας. Τι θα γίνει αργότερα με τα ιδιωτικά γυμναστήρια; Θα αρκεί πιθανά κάποιος βοηθός φυσικοθεραπείας που δεν δικαιούται αυτόνομα να εργαστεί παρά μόνο υποστηρικτικά για το εργαστήριο και αργότερα θα αρκεί και ένας απόφοιτος κολεγίου που δεν αναγνωρίζεται και δεν έχει το επίπεδο του πιστοποιημένου Φυσικοθεραπευτή. Πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία του πολύπαθου λαού μας και να μη βλέπουμε μόνο τα οικονομικά συμφέροντα των ημετέρων που προωθούν το άρθρο 74 του σχεδίου νόμου. Ζητάμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 74 που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού μας.
    Κούτρας Γεώργιος
    Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 02:33 | Λαμπρινακος Βασιλειος

    Η Φυσικοθεραπεία ανηκει στους φορείς παροχής ΠΦΥ συμφωνα με τον Νόμο.
    Υπάγεται στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα υγείας και η πολιτεία εχει θεσπίσει με τον Νόμο 3599/2007 την δημιουργία του Ν.Π.Δ.Δ-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με κύριο σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
    Το ΚΕΣΥ εχει αποφασίσει σχετικα με την Εκτέλεση Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων – 27.09.1991 πως οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται σε οργανωμένα εργαστηρια φυσικοθεραπείας και όχι αποσπασματικά ,σε άλλους χώρους.
    Αυτό που κατακτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια με το Π.Δ 29/1987, το οποίο αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, πρέπει και οφείλει η πολιτεία να το προστατεύσει ,συνεπικουρούμενη απο τους φυσικοθεραπευτές -μέλη του ΠΣΦ-ΝΠΔΔ που η ίδια εχει θεσπίσει ,και όχι στεκόμενη απέναντι στον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο ,αλλα και στα όσα η ίδια διαχρονικά ορίζει ,και περιλαμβάνονται στα αρθρα Νόμων και διαταγμάτων όπως τον Νόμο 4272/2014 περι συστέγασης στην ΠΦΥ,
    τον Νόμο 4316/2014 αρθρο 34 με τις αναφορές του στα β.δ. 411/1972, το π.δ. 29/1987 , το π.δ. 90/1995
    και άλλα .Τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να αφεθεί βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.
    Σύσσωμοι οι φυσικοθεραπευτές , ζητούμε την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 02:35 | Χριστίνα

    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές ότι δεν αποτελουν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , όπως δια της πλαγίας οδού επιχειρείται να γίνουν με το υπό διαβούλευση άρθροβ 74 παρ.1 (γ) , παραχωρώντας τους το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας .Η υγεία των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει , μια αριστερή κυβέρνηση , να τη παραχωρήσει στις ορέξεις επιτηδείων που μοναδικό στόχο έχουν το επιχειρηματικό κέρδος . Χριστίνα Τσελιγκα

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 01:42 | Βασίλης

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου ΑθλητισμούΗ Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 01:32 | Βασίλης Βασίλογλου

    Κύριε υφυπουργέ, σαν επαγγελματίας φυσικοθεραπευτής θα ήθελα να δηλώσω την πλήρη αντίθεση μου με το άρθρο αυτό αλλά και την άποψη μου να αποσυρθεί οριστικά. Πώς είναι δυνατόν να συγχέεται η πιστοποιημένη φυσικοθεραπευτική άσκηση με την απλή γυμναστική σε ένα γυμναστήριο; Η φυσικοθεραπεία είναι μία επιστήμη,η οποία απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά μυοσκελετικά, νευρολογικά ή άλλα προβλήματα. Δεν έχουν ανάγκη απλώς να γυμνάστουν σαν απλοί υγιείς πολίτες! Για το σκοπό αυτό οι υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται σε ειδικά διαμορφωμένα χώρους, τα φυσικοθεραπευτήρια και όχι απλά γυμναστήρια. Καλό είναι λοιπόν το υπάρχον νομοσχέδιο να καταρτιστεί με γνώμονα την υγεία των πολιτών και όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων μεγάλων.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 01:36 | ΓΚΟΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Αξιότιμοι Κύριοι Συντάκτες του Σχεδίου Νόμου και Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,
    Δεν δύναμαι να δεχτώ οτι η παροχή υπηρεσιών Υγείας με αυτό το άρθρο θα μπορεί να εκτελείται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Ειναι γνωστό ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ως εκ τουτου, η δυνατότητα που προσφέρετε, με αυτό το σχέδιο, στα ιδιωτικά γυμναστήρια να παρέχουν υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, αλλοιώνει τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και θα κανουμε ο,τι είναι δυνατό ώστε να μην την αφήσουμε στην επιθυμία κάποιων για επιχειρηματικό κέρδος και μόνο.
    Με εκτίμηση και προσμονή για επαναξιολόγηση και απόσυρση του άρθρου,
    Γκούμα Αικατερίνη, Φυσικοθεραπεύτρια

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 01:41 | Παυλιδου αναστασια

    …που καταντησαμε να ζηταμε τα αυτονοητα για τα οποια ιδρωσαμε κ ιδρωνουμε καθε μερα με την ληστεια του cb k rebate στον σβερκο μας να προσπαθουμε να παρεχουμε οτι καλυτερο μπορουμε να δουλευουμε 12 μηνες κ να πληρωνομαστε τους 8 στο τελος κ αλλα πολλα.φτασαμε να ζηταμε οτι με κοπο αποκτηθηκε να διασφαλιζεται απο νομο να ξανασυζητηθει ελεος πια.ο πανελληνιος συλλογος φυσιοθεραπευτων κ ολοι μα ολοι οι συναδελφοι ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 74 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 01:01 | Κοσμάς

    Κύριε υφυπουργέ, σαν φοιτητής φυσικοθεραπείας θα ήθελα να δηλώσω την πλήρη αντίθεση μου με το άρθρο αυτό αλλά και την άποψη μου να αποσυρθεί οριστικά. Πώς είναι δυνατόν να συγχέεται η πιστοποιημένη φυσικοθεραπευτική άσκηση με την απλή γυμναστική σε ένα γυμναστήριο; Η φυσικοθεραπεία είναι μία επιστήμη,η οποία απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά μυοσκελετικά, νευρολογικά ή άλλα προβλήματα. Δεν έχουν ανάγκη απλώς να γυμνάστουν σαν απλοί υγιείς πολίτες! Για το σκοπό αυτό οι υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται σε ειδικά διαμορφωμένα χώρους, τα φυσικοθεραπευτήρια και όχι απλά γυμναστήρια. Καλό είναι λοιπόν το υπάρχον νομοσχέδιο να καταρτιστεί με γνώμονα την υγεία των πολιτών και όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων μεγάλων.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 01:16 | ΚΕΧΑΓΙΑΣ Γεώργιος

    Το γυμναστήριο δεν ανήκει στην ΠΦΥ και δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες φυσικοθεραπείας. Το άρθρο 75 καταπατά σειρά από νόμους και ΠΔ και βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών για να προσφέρει κέρδος σε κάποιους επιτήδειους. Στο γυμναστήριο και υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 01:51 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 00:00 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΙΑΜΠΑΣ

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
    ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.
    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Ο Πανελληνίος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • Έχετε μπερδέψει ή σκόπιμα σας μπερδεύουν τους όρους «Κινησιοθεραπεια», «Θεραπευτική Άσκηση», «άσκηση», «γυμναστική», «φυσικη αγωγή», «αθλητισμός»!
    Όπως και τους όρους «φυσικοθεραπευτής», «βοηθός Φυσικοθεραπευτη,» «γυμναστής», «προσωπικός γυμναστής», «προπονητης»!
    Επίσης τις σχολές «ΑΕΙ», «ΤΕΙ» με τα «ΙΕΚ» και τα «Κολλεγια»
    Αν έχεις τροχαίο και χρειάζεσαι Αποκατάσταση δεν θα δεχτείς υπηρεσίες απο ένα γυμναστήριο…
    Το ίδιο συμβαίνει και σε νευρολογικους ασθενείς, καρκίνοπάθεις,μυοσκελετικους ασθενείς.
    Δεν είναι όλα για όλους…ουτε όλοι έχουν τις ίδιες γνώσεις…
    Σεβασμός στην εκπαίδευση του καθενός και τις προσπάθειες του!
    Σεβασμός στον ασθενή (ενήλικας-παιδί) αλλά και σε αυτόν που προσπαθεί να αλλάξει την ζωή του…

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 00:14 | Ιωσηφ Γαληνος

    Η Φυσικοθεραπεία ανηκει στους φορείς παροχής ΠΦΥ συμφωνα με τον Νόμο.
    Υπάγεται στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα υγείας και η πολιτεία εχει θεσπίσει με τον Νόμο 3599/2007 την δημιουργία του Ν.Π.Δ.Δ-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με κύριο σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
    Το ΚΕΣΥ εχει αποφασίσει σχετικα με την Εκτέλεση Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων – 27.09.1991 πως οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται σε οργανωμένα εργαστηρια φυσικοθεραπείας και όχι αποσπασματικά ,σε άλλους χώρους.
    Αυτό που κατακτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια με το Π.Δ 29/1987, το οποίο αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, πρέπει και οφείλει η πολιτεία να το προστατεύσει ,συνεπικουρούμενη απο τους φυσικοθεραπευτές -μέλη του ΠΣΦ-ΝΠΔΔ που η ίδια εχει θεσπίσει ,και όχι στεκόμενη απέναντι στον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο ,αλλα και στα όσα η ίδια διαχρονικά ορίζει ,και περιλαμβάνονται στα αρθρα Νόμων και διαταγμάτων όπως τον Νόμο 4272/2014 περι συστέγασης στην ΠΦΥ,
    τον Νόμο 4316/2014 αρθρο 34 με τις αναφορές του στα β.δ. 411/1972, το π.δ. 29/1987 , το π.δ. 90/1995
    και άλλα .Τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να αφεθεί βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.
    Σύσσωμοι οι φυσικοθεραπευτές , ζητούμε την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 00:12 | Σιαλβέρα Θεοδώρα Ειρήνη

    Ως πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), αλλά και διαιτολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο, θα ήθελα αρχικά να αντιληφθείτε οτι ο διαιτολόγος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως επαγγελματίας υγείας, με διακριτό ρόλο στην όλη διαδικασία της διαιτολογικής πράξης που ασκεί, στο πλαίσιο της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του κοινού.

    Ο ΠΣΔΔ και τα μέλη του, ανέγνωσαν, με μεγάλη του δυσφορία το αναρτηθέν σε δημόσια ηλεκτρονική Διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», όπου στο παρόν άρθρο 74, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι «Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να παρέχουν στα μέλη τους, συμπληρωματικά, πλέον των κυρίως παρεχόμενων υπηρεσιών σωματικής εκγύμνασης και άσκησης και εκμάθησης αθλημάτων (…) (β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213) ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα Σ.Ε.Φ.Α.Α ή Τ.Ε.Φ.Α.Α ελληνικού ή ισότιμου Α.Ε.Ι, με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή(…)».

    Η προτεινόμενη ως άνω διάταξη με την οποία δίδεται το δικαίωμα σε μη διαιτολόγους – διατροφολόγους να παράσχουν υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας στα μέλη των ιδιωτικών γυμναστήριων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα με το Π.Δ 133/2014, το οποίο κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ήτοι των αποφοίτων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ 133/2014, να προβαίνουν σε διαιτολογικές πράξεις στο πλαίσιο της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του κοινού, μέσω της επιστημονικά ορθής διατροφικής φροντίδας, με προφανή σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

    Η άνω διάταξη θέτει, μάλιστα, σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου σε άτομα που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα, δεδομένου οτι μέλη των ιδιωτικών γυμναστηρίων αποτελούν και ευαίσθητες πληθυσμιακές όμάδες, έφηβοι, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, καρδιοπαθείς κ.α., εκτός από υγιείς αθλούμενους!

    Η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κατοχυρώνεται μετά από επαρκείς σπουδές 4ετούς φοίτησης, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από κανένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Η απόκτηση, δε, ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε κανένα επάγγελμα.

    Η κατοχή οποιουδήποτε μεταπτυχιακού τίτλου δεν κατοχυρώνει την κατ’ επάγγελμα ή την ειδίκευση στη διατροφική υποστήριξη ασθενών/ πολιτών. Γι΄αυτό θεσπίστηκε το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213), για να προστατεύσει και να θωρακίσει την υγεία των πολιτών -μέσω της επιστημονικής ειδίκευσης των διαιτολόγων, αλλά και να κατοχυρώσει επαγγελματικά τους πολυάριθμους πλέον διαιτολόγους-διατροφολόγους της χώρας μας.

    Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη διάθεση παντός είδους σκευασμάτων/ συμπληρωμάτων μέσω των ιδιωτικών γυμναστηρίων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο των υγιών αθλούμενων, των εφήβων και των νέων αλλά κυρίως των ασθενών, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.α. Είναι δε, ακόμη πιο επικίνδυνο το γεγονός ότι τα σκευάσματα αυτά θα πωλούνται (από ποιους;) ελεύθερα δίχως την συμβουλή, τον έλεγχο και την εποπτεία ενός Επιστήμονα Υγείας, με απώτερο σκοπό μόνο το κέρδος.

    Οι εν λόγω σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική, απότοκες των μνημονίων, οι οποίες μετά βεβαιότητας, αν δεν αποτελούν συνέπεια προχειρότητας, έρχονται με σκοπό να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά και μη συμφέροντα. Απόδειξη δε της καταφανούς απαξίας του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου αποτελεί και το γεγονός ότι μια τέτοια διάταξη που ευτελίζει ευθέως τα νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας, τίθεται σε διαβούλευση με την μορφή του κατεπείγοντος, με προφανή σκοπό να περιορίσει την συντεταγμένη και ορθολογική απόκρουση των ανωτέρω αλλαγών.

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων καταδικάζει την ανωτέρω νομοθετική πρωτοβουλία και ζητά ΑΜΕΣΑ την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του άρθρου 74 παράγραφος 1 β του ως άνω Σχεδίου Νόμου, το οποίο υποβαθμίζει ευθέως το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κοινού.

    Ο ΠΣΔΔ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία και να συμβάλλει στην απόσυρση άμεσα, του άρθρου 74 παράγραφος 1 β του Σχεδίου Νόμου.

    Ο ΠΣΔΔ, επίσης, προτείνει την κάτωθι διόρθωση/ αντικατάσταση:

    “..(β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213)”.

    Θ. Σιαλβέρα
    Προεδρος ΠΣΔΔ

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 00:47 | Καμαργιαννη φιλιώ

    Η Φυσικοθεραπεία ανηκει στους φορείς παροχής ΠΦΥ συμφωνα με τον Νόμο.
    Υπάγεται στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα υγείας και η πολιτεία εχει θεσπίσει με τον Νόμο 3599/2007 την δημιουργία του Ν.Π.Δ.Δ-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με κύριο σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
    Το ΚΕΣΥ εχει αποφασίσει σχετικα με την Εκτέλεση Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων – 27.09.1991 πως οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται σε οργανωμένα εργαστηρια φυσικοθεραπείας και όχι αποσπασματικά ,σε άλλους χώρους.
    Αυτό που κατακτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια με το Π.Δ 29/1987, το οποίο αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, πρέπει και οφείλει η πολιτεία να το προστατεύσει ,συνεπικουρούμενη απο τους φυσικοθεραπευτές -μέλη του ΠΣΦ-ΝΠΔΔ που η ίδια εχει θεσπίσει ,και όχι στεκόμενη απέναντι στον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο ,αλλα και στα όσα η ίδια διαχρονικά ορίζει ,και περιλαμβάνονται στα αρθρα Νόμων και διαταγμάτων όπως τον Νόμο 4272/2014 περι συστέγασης στην ΠΦΥ,
    τον Νόμο 4316/2014 αρθρο 34 με τις αναφορές του στα β.δ. 411/1972, το π.δ. 29/1987 , το π.δ. 90/1995
    και άλλα .Τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να αφεθεί βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.
    Σύσσωμοι οι φυσικοθεραπευτές , ζητούμε την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 00:41 | ΦΥΣΙΟ

    Κατα τι ευνοούνται οι ασθενεις απο την ρυθμιση αυτη του αρθρου 74;
    Σε τιποτε.
    Κατα τι ευνοούνται οι μεγαλοεπιχειρηματίες (Αμερικανοί, Γερμανοί, Ελληνες κλπ);
    Πλήρως. Αναδιανέμεται το εισόδημα υπέρ τους, λαμβανοντες μέρισμα απο άλλες, αλλότριες των γυμναστηριων δραστηριοτητες, όπως είναι η θεραπευτική.
    Εισόδημα που θα προερχεται πλέον απο τον ΕΟΠΥΥ αφου οι προσερχομενοι ασθενείς θα φέρουν συνταγογραφουμενες θεραπευτικές modalities.
    Ο ΕΟΠΥΥ δηλ. καθως και τα αλλα Ταμεία, θα χρηματοδοτούν μοναδες που δεν είναι πιστοποιημενες ΠΦΥ.
    Ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις που γινονται για την ευεξια και μαλιστα σε χώρους (γυμναστηρια νεου τυπου) που θα λειτουργούν με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια.
    Απ’ την είσοδο τους, θα βγαινουν γυμνασμένοι μυωδεις bodybuilders, καλλωπισμενες νεαρές μετά το μακιγιαζ τους, ή τεχνητα μαυρισμένες καλλονές και θα διασταυρώνονται με ηλικιωμένες/-νους καθως αυτοί θα εισέρχονται για την φυσικοθεραπεία τους – πιθανόν με την χρηση βακτηριών μαχάλης ή περπατούρας τύπου «Π».
    Εκτός αν τεθουν προστατευτικά για την εικονα της επιχείρησης ορια ηλικίας και νοσων για την προσέλευση…

    Ή ο Νομοθέτης, δεν πρέπει να έχει καμμιά σχέση με την Υγεία, ή το αρθρο δεν ειναι παρά ένα ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ – όπως γινεται στην Ελλαδα τα τελευταία 190 χρόνια.

    Πρόοδος.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 00:48 | ΗΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΡΑ

    Δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 00:16 | Μιμή Μαρσέλλου

    Κύριε Υφυπουργέ,

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας. Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, άρα δεν έχουν το δικαίωμα να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε ασθενείς.

    Το Υπουργείο Αθλητισμού οφείλει να εξετάζει προσεκτικά τα κανονιστικά πλαίσια και τους ισχύοντες νόμους που τα διέπουν. Οφείλει να γνωρίζει την απόφαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ότι «η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να παρέχεται αποσπασματικά, αλλά σε οργανωμένα φυσικοθεραπευτήρια και εργαστήρια φυσικοθεραπείας».

    Το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα υγείας και διέπεται από ένα ΑΥΣΤΗΡΟ κανονιστικό πλαίσιο για προφανείς λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας που μάλλον έχουν διαφύγει από την επιτροπή σύνταξης του σχεδίου Νόμου. Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζεται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που δεν εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας?

    Ως επαγγελματίας φυσικοθεραπεύτρια με επαγγελματική και ηθική συνείδηση ζητώ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 74ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ διότι προσβάλει το επάγγελμα, δημιουργεί σύγχυση και διχασμό και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων αυτού του τόπου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει να αφήνεται έτσι πρόχειρα να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

    Φρονώ ότι θα το ξανασκεφτείτε και λογικά θα το αποσύρετε.
    Με εκτίμηση,
    Μιμή Μαρσέλλου

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 00:30 | Μιμή Μαρσέλλου

    Κύριε Υφυπουργέ,

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας. Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, άρα δεν έχουν το δικαίωμα να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε ασθενείς.

    Το Υπουργείο Αθλητισμού οφείλει να εξετάζει προσεκτικά τα κανονιστικά πλαίσια και τους ισχύοντες νόμους που τα διέπουν. Οφείλει να γνωρίζει την απόφαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ότι «η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να παρέχεται αποσπασματικά, αλλά σε οργανωμένα φυσικοθεραπευτήρια και εργαστήρια φυσικοθεραπείας».

    Το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα υγείας και διέπεται από ένα ΑΥΣΤΗΡΟ κανονιστικό πλαίσιο για προφανείς λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας που μάλλον έχουν διαφύγει από την επιτροπή σύνταξης του σχεδίου Νόμου. Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζεται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που δεν εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας?

    Ως επαγγελματίας φυσικοθεραπεύτρια με επαγγελματική και ηθική συνείδηση ζητώ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 74ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ διότι προσβάλει το επάγγελμα, δημιουργεί σύγχυση και διχασμό και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων αυτού του τόπου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει να αφήνεται έτσι πρόχειρα να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

    Φρονώ ότι θα το ξανασκεφτείτε και λογικά θα το αποσύρετε.
    Με εκτίμηση,
    Μιμή Μαρσέλλου

  • 3 Δεκεμβρίου 2018, 00:29 | ΤΣΙΓΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

    Με εκτίμηση

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:58 | Αγγελική Φιλερήμου

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε χώρους όπου δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς υγείας δεν δίνατε να γίνει αποδεκτή. Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιοτικες σχολές εκμάθησης αθλημάτων δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , καθώς και δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον χώρο της υγείας. Η υγεία των πολιτών είναι σοβαρή υπόθεση, για αυτό τον λόγο ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου νόμου ώστε να μην την αφήσουμε στα χέρια επιτηδειων επιχειρηματιών με μόνο σκοπό τους το κέρδος.

  • Διαμαρτυρία Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων για τη Διαβούλευση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις».

    O Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) ιδρύθηκε το 1969, στην Αθήνα, και αποτελεί τον επίσημο φορέα εκπροσώπησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

    Ο ΠΣΔΔ με μεγάλη του δυσφορία ανέγνωσε το προσφάτως αναρτηθέν σε δημόσια ηλεκτρονική Διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», όπου στο άρθρο 74 αυτού, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι «Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να παρέχουν στα μέλη τους, συμπληρωματικά, πλέον των κυρίως παρεχόμενων υπηρεσιών σωματικής εκγύμνασης και άσκησης και εκμάθησης αθλημάτων (…) (β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213) ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα Σ.Ε.Φ.Α.Α ή Τ.Ε.Φ.Α.Α ελληνικού ή ισότιμου Α.Ε.Ι, με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή(…)».

    Η προτεινόμενη ως άνω διάταξη με την οποία δίδεται το δικαίωμα σε μη διαιτολόγους – διατροφολόγους να παράσχουν υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας στα μέλη των ιδιωτικών γυμναστήριων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα με το Π.Δ 133/2014, το οποίο κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ήτοι των αποφοίτων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ 133/2014, να προβαίνουν σε διαιτολογικές πράξεις στο πλαίσιο της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του κοινού, μέσω της επιστημονικά ορθής διατροφικής φροντίδας, με προφανή σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Θέτουν, μάλιστα, σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου σε άτομα που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα!

    Η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κατοχυρώνεται μετά από επαρκείς σπουδές 4ετούς φοίτησης, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από κανένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Η απόκτηση, δε, ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε κανένα επάγγελμα.

    Η κατοχή οποιουδήποτε μεταπτυχιακού τίτλου δεν κατοχυρώνει την κατ’ επάγγελμα ή την ειδίκευση στη διατροφική υποστήριξη ασθενών/ πολιτών. Γι΄αυτό θεσπίστηκε το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213), για να προστατεύσει και να θωρακίσει την υγεία των πολιτών -μέσω της επιστημονικής ειδίκευσης των διαιτολόγων, αλλά και να κατοχυρώσει επαγγελματικά τους πολυάριθμους πλέον διαιτολόγους-διατροφολόγους της χώρας μας.

    Οι εν λόγω σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική, απότοκες των μνημονίων, οι οποίες μετά βεβαιότητας, αν δεν αποτελούν συνέπεια προχειρότητας, έρχονται με σκοπό να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά και μη συμφέροντα. Απόδειξη δε της καταφανούς απαξίας του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου αποτελεί και το γεγονός ότι μια τέτοια διάταξη που ευτελίζει ευθέως τα νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας, τίθεται σε διαβούλευση με την μορφή του κατεπείγοντος, με προφανή σκοπό να περιορίσει την συντεταγμένη και ορθολογική απόκρουση των ανωτέρω αλλαγών.

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων καταδικάζει την ανωτέρω νομοθετική πρωτοβουλία και ζητά ΑΜΕΣΑ την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του άρθρου 74 παράγραφος 1 β του ως άνω Σχεδίου Νόμου, το οποίο υποβαθμίζει ευθέως το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κοινού.

    Ο ΠΣΔΔ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία και να συμβάλλει στην απόσυρση άμεσα, του άρθρου 74 παράγραφος 1 β του Σχεδίου Νόμου.

    Ο ΠΣΔΔ, επίσης, προτείνει την κάτωθι διόρθωση/ αντικατάσταση:

    “..(β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213)”.

    Η Διοίκηση του ΠΣΔΔ έχει συνέλθει εκτάκτως την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης.

    Με εκτίμηση,

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος, Θ. Σιαλβέρα

    Ο Γενικός Γραμματέας, Π. Βαραγιάννης

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:30 | Σπυριδούλα Μπαϊρακτάρη

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου ΑθλητισμούΗ Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:04 | Γεωργία Αλεξοπουλου

    Τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε αυτά αλλοιώνει πλήρως τη φύση κ το περιεχόμενο των υπηρεσιών ΠΦΥ.Αποσυρση τώρα του άρθρου 74 του σχεδίου νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμου

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:06 | ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Η φυσιοθεραπεία ανήκει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και είναι απαράδεκτο να εκτελείται σε γυμναστήρια ή σε άλλους χώρους που δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο όπως τα εργαστήρια φυσικοθεραπειας και σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο Ούτε συστεγαζεται.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:34 | Χρυσούλα κουβέλη

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
    ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.
    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Ο Πανελληνίος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:54 | Γεωργία Νικολάου

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
    ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας. Είναι αβέβαιο αν θα υπάρχει σωστή επίβλεψη από φυσικοθεραπευτή και αν αυτός θα δρα αυτοβούλως ή από υποδείξεις εργοδοτών και προϊσταμένων που δεν έχουν σχέση με το χώρο της φυσικοθεραπείας.
    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:11 | ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με το Νόμο 3599/2007.
    Εκπροσωπεί 8.500 φυσικοθεραπευτές σε όλη τη χώρα.
    Κύριοι σκοποί του είναι (σύμφωνα πάντα με το Νόμο):
    • η προαγωγή και ανάπτυξη της φυσικοθεραπείας ως ανεξάρτητης και αυτόνομης επιστήμης και η παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης
    στο κοινωνικό σύνολο’’, επίσης
    • η λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη νόμιμη και απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή’’ και
    • η σύνταξη εισηγήσεων σε θέματα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στο φυσικοθεραπευτικό κλάδο’’.
    • Η σύνταξη εισηγήσεων επί φυσικοθεραπευτικών θεμάτων είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν προσκλήσεως από τον αρμόδιο Υπουργό ή άλλο φορέα.

    Το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που τέθηκε στην διαβούλευση, προβλέπει την δυνατότητα παροχής φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων (άρθρο 74).
    Τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Οι συγκεκριμένες προτάσεις ευτελίζουν το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή και θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.

    Σήμερα φυσικοθεραπεία (παροχή υγείας) ,αύριο και καμιά μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης ,καμιά ακτινογραφία, τί είναι εξάλλου να επενδυθεί ένα μικρό κεφάλαιο και γι αυτό το σκοπό.

    Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά ένα σχέδιο Νόμου προκαλεί τόσες πολλές αντιδράσεις από όλες τις πλευρές,

    Το ερώτημα είναι γιατί;

    Μοιράζει επαγγελματικά δικαιώματα…….

    Εκμηδενίζει τα διακριτά όρια στο πλαίσιο προσόντων για να μπορεί να παρέχεται φθηνή εργασία στον επιχειρηματία που θα επενδύσει…..

    Ας επικεντρωθούμε όμως στα του οίκου μας.

    Κύριε Υπουργέ ,δεν υπάρχει μάλαξη ,κινησιοθεραπεία, άντε και λίγη φυσικοθεραπεία…..

    Υπάρχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας που παρέχονται σε οργανωμένους χώρους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ,στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο θεσμοθετημένο φορέα υγείας.

    Το ισχύον Νομικό καθεστώς είναι αρκετά ισχυρό και δεν μπορεί να τροποποιηθεί από ένα ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ.
    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας. Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος. Ο σκοπός της δημιουργίας του Ν.Π.Δ.Δ-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είναι κυρίως η προστασία της Δημόσιας Υγείας.
    Αυτό που κατακτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια με το Π.Δ 29/1987, το οποίο αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, θα το προστατεύσουμε, έχοντας κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, να πράξουμε.

    Με εκτίμηση

    ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Σ.Φ

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:27 | Ζαφειρόπουλου Κ.

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:45 | Παρης Ταρατορης

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
    ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.
    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Ο Πανελληνίος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:43 | Πανοπουλου Δέσποινα

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:57 | Μπαιρακταρης Γιώργος

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
    ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.
    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Ο Πανελληνίος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 23:11 | Έλενα Κίνα

    Η Φυσικοθεραπεία ανηκει στους φορείς παροχής ΠΦΥ συμφωνα με τον Νόμο.
    Υπάγεται στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα υγείας και η πολιτεία εχει θεσπίσει με τον Νόμο 3599/2007 την δημιουργία του Ν.Π.Δ.Δ-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με κύριο σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
    Το ΚΕΣΥ εχει αποφασίσει σχετικα με την Εκτέλεση Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων – 27.09.1991 πως οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται σε οργανωμένα εργαστηρια φυσικοθεραπείας και όχι αποσπασματικά ,σε άλλους χώρους.
    Τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να αφεθεί βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.
    Σύσσωμοι οι φυσικοθεραπευτές , ζητούμε την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:55 | Χριστόφορος Γεωργίου

    Η φυσικοθεραπεία αποτελεί επιστήμη του τομέα υγείας και αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ως τέτοια θα πρέπει να παρέχεται σε ενδεδειγμένους χώρους (εργαστήρια φυσικοθεραπείας). Επιπλέον δεν μπορεί να εκτελείται αποσπασματικά. Τέλος ο νόμος που διέπει το πλαίσιο συστέγασης των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας είναι σαφέστατος και απαγορεύει την εν λόγω συστέγαση

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:17 | ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

    Αγαπητοί συντάκτες του Σχεδίου Νόμου

    Κύριε Υφυπουργέ

    Είναι παραπάνω από προφανές ότι δεν έχετε κανένα καημό για την ΥΓΕΙΑ των Ελλήνων Πολιτών , μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

    Πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των μεγαλοσυμφερόντων και των επιχειρηματιών που καραδοκούν σαν τα ΄΄κοράκια΄΄ να ορμήσουν στο πτώμα.

    Συστέγαση του γυμναστηρίου με τους πάντες,

    Εισαγωγή στο Γυμναστήριο υπηρεσιών υγείας,

    Εισαγωγή στο Γυμναστήριο Μπουτίκ

    Εισαγωγή στο Γυμναστήριο σκευασμάτων διατροφής

    Να βάλετε και επιθέματα για τις κατακλίσεις, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ , αυτά τα γνωστά που φώναζε ο ΠΟΛΑΚΗΣ στην Βουλή που από 16 εκ. ευρώ πήγαν 53 εκ ευρώ,

    Αυτά που με τις έρευνες φάνηκε ότι με την ίδια φωτογραφία συνταγογραφούνταν διαφορετικοί ασθενείς (Κόρινθος Καβάλα Ξάνθη κλπ)

    Γιατί τα λέω όλα αυτά: μα γιατί έχει αποδειχτεί ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ στην Αμερική, όταν συστεγάστηκε η Φυσικοθεραπεία με άλλες παροχές αυξήθηκε η ζήτηση 100%. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;

    Και ειδικά αν αποζημιωθεί από κάποιο ταμείο ή καμιά ιδιωτική ασφάλεια, θα γίνει καλτσάκι και σορτσάκι.

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;;;;;
    ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ Ε;;;
    Τι ζούμε ΘΕΕ ΜΟΥ , αλλά να το κάνει αυτό ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ;;;
    ΜΑ ΤΙ ΛΕΩ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ;;;

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:27 | νικοσ

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:58 | Καπίταλη Βασιλική

    Οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας δεν μπορούν να παρέχονται σε χώρους που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι χώροι των γυμναστηρίων αποτελούν χώρους όπου ασκούνται υγιείς πολίτες και η θεραπευτική άσκηση αποτελεί αντικείμενο παροχής επί εδάφους πάθησης. Επομένως αυτός που την παρέχει οφείλει να γνωρίζει την υποκείμενη παθολογία και να σχεδιάζει και να εφαρμόζει το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο που αυτός σίγουρα δεν είναι το γυμναστήριο αλλά το θεσμοθετημένο φυσικοθεραπευτήριο.
    Ξεκάθαρα κι απλά: ο γυμναστής γυμνάζει τον υγιή πολίτη και ο φυσικοθεραπευτής τον ασθενή. Οφείλετε να διαχωρίσετε την κατάσταση και να αποσύρετε την διάταξη που αφορά την εφαρμογή φυσικοθεραπείας στους χώρους των γυμναστηρίων.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:57 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΙΝΟΡΕΤΣΙΔΟΥ

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
    ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.
    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Ο Πανελληνίος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:37 | Έλενα Κίνα

    Η Φυσικοθεραπεία ανηκει στους φορείς παροχής ΠΦΥ συμφωνα με τον Νόμο.
    Υπάγεται στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα υγείας και η πολιτεία εχει θεσπίσει με τον Νόμο 3599/2007 την δημιουργία του Ν.Π.Δ.Δ-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με κύριο σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
    Το ΚΕΣΥ εχει αποφασίσει σχετικα με την Εκτέλεση Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων – 27.09.1991 πως οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται σε οργανωμένα εργαστηρια φυσικοθεραπείας και όχι αποσπασματικά ,σε άλλους χώρους.
    Αυτό που κατακτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια με το Π.Δ 29/1987, το οποίο αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, πρέπει και οφείλει η πολιτεία να το προστατεύσει ,συνεπικουρούμενη απο τους φυσικοθεραπευτές -μέλη του ΠΣΦ-ΝΠΔΔ που η ίδια εχει θεσπίσει ,και όχι στεκόμενη απέναντι στον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο ,αλλα και στα όσα η ίδια διαχρονικά ορίζει ,και περιλαμβάνονται στα αρθρα Νόμων και διαταγμάτων όπως τον Νόμο 4272/2014 περι συστέγασης στην ΠΦΥ,
    τον Νόμο 4316/2014 αρθρο 34 με τις αναφορές του στα β.δ. 411/1972, το π.δ. 29/1987 , το π.δ. 90/1995
    και άλλα .Τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να αφεθεί βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.
    Σύσσωμοι οι φυσικοθεραπευτές , ζητούμε την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:02 | Καριαμπά Ευφροσύνη-Φυσικοθεραπεύτρια

    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές οτι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , όπως δια της πλαγίας οδού επιχειρείται να γίνουν με το υπό διαβούλευση άρθροβ 74 παρ.1 (γ) , παραχωρώντας τους το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας .Η υγεία των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει , μια αριστερή κυβέρνηση , να τη παραχωρήσει στις ορέξεις επιτηδείων που μοναδικό στόχο έχουν το επιχειρηματικό κέρδος .

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:22 | Παύλος Μιχαλόπουλος

    Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας.
    Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:15 | Παύλος Μιχαλόπουλος

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
    ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.
    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Ο Πανελληνίος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:54 | Βαγγέλης Τζελάτης

    Τα Ιδιωτικά γυμναστήρια και οι Ιδιωτικές Σχολές εκμάθησης αθλημάτων δεν είναι σωστό να πωλούν συμπληρώματα διατροφής κλπ. όταν προβλέπεται από προηγούμενα άρθρα ότι μπορούν να απευθύνονται και σε μικρές ηλικίες αθλητών. Ποιος διασφαλίζει τη μη σύνδεση με διαδικασίες Ντόπινγκ όταν ο ΕΟΦ δεν υπεισέρχεται σε αυτά τα θέματα; Πρέπει οι Σχολές εκμάθησης να παραμείνουν αποκλειστικά στα Ερασιτεχνικά Σωματεία για τα Ολυμπιακά αθλήματα γιατί έτσι θα υπάρχει η ελάχιστη απαιτούμενη διασφάλιση της ποιότητας της δουλειάς κυρίως στις ευαίσθητες ηλικίες και με διαδικασίες ελέγχου από τις Ομοσπονδίες και το Κράτος. Μην αφήσουμε την έναρξη της αθλητικής ζωής των παιδιών σε επιχειρήσεις.

  • 2 Δεκεμβρίου 2018, 22:14 | Μεσούτ Χασάν

    Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
    ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.
    Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
    Ο Πανελληνίος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου.
    Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.