Άρθρο 25: Εκπαιδευτής

1. Εκπαιδευτής είναι το φυσικό πρόσωπο με την απαιτούμενη κατάρτιση, την οποία πιστοποιεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), που:
α)τίθεται επικεφαλής ομάδας ατόμων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες αθλητικής αναψυχής, υπαίθριες και μη, ή σε προγράμματα Άθλησης για Όλους, ομαδικά ή ατομικά, ή
β)αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την υποστήριξη ή την εποπτεία εκτέλεσης ομαδικών και ατομικών προγραμμάτων σε γυμναστήρια, αίθουσες ή στην ύπαιθρο, ή
γ)παρέχει σε μεμονωμένα άτομα, ή σε ομάδα ατόμων, καθοδήγηση και βοήθεια στους τομείς της άσκησης και της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης.
2. Ο εκπαιδευτής μεριμνά για την εξασφάλιση της ομαλής εξέλιξης της αθλητικής δράσης και την ασφάλεια των προσώπων της παραγράφου 1. Σε κάθε περίπτωση ο προπονητής είναι και εκπαιδευτής.

3. Η πιστοποίηση των εκπαιδευτών γίνεται από πενταμελή επιτροπή της Γ.Γ.Α. που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελείται από:
α)τρεις (3) υπαλλήλους της Γ.Γ.Α., τους οποίους υποδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού,
β)έναν (1) καθηγητή Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), τον οποίο υποδεικνύει η αρμόδια σχολή και
γ)έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων, τον οποίο υποδεικνύει η ανωτέρω Ομοσπονδία.

4. Η ύπαρξη εκπαιδευτή είναι υποχρεωτική όταν οι αθλητικές δραστηριότητες της παραγράφου 1 ασκούνται στο πλαίσιο οργανωμένης δραστηριότητας, με κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα. Αν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή οι φορείς που διοργανώνουν τις ανωτέρω αθλητικές δραστηριότητες παραβούν την υποχρέωσή τους αυτή, επιβάλλεται σε βάρος τους, με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη μετά από προηγούμενη ακρόασή τους, πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλάδες (50.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, την πιθανή επανάληψή της, και το βαθμό της υπαιτιότητας του προσώπου ή του φορέα που παραβιάζει τη διάταξη.

5. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της πιστοποίησης των εκπαιδευτών και της λειτουργίας της επιτροπής της παραγράφου 5 του παρόντος, και κάθε σχετικό με αυτή ζήτημα, καθώς και με την επιβολή των κυρώσεων της παραγράφου 6 του παρόντος.

6. Η διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 27 ισχύει και για τους εκπαιδευτές.

  • 20 Δεκεμβρίου 2014, 11:38 | Ζωαννου Μερκουρης

    Δεν θέλω να μακριγορω οποτε θέτω τα παρακατω.
    Τα πτυχία VDWS και IKO για θαλάσσια σπορ δεν είναι αναγνωρισμενα απο την Ελλαδα.
    Το ίδιο γίνετε και για αθλήματα βουνού απο αντίστοιχους οργανισμους.
    Αναγκάζοντας πολλά παιδιά να μην μπορούν να βρουν δουλειά ή να δουλεύουν παράνομα.
    Αυτο, σε μια χώρα που μαστίζεται απο την ανεργία πρεπει να σταματισει. Ας συσταθεί μια επιτροπή αξιολογησης πτυχίων για να αναγνωριστούν όλα αυτά τα πτυχία.
    Ας μην έχει τα ίδια επαγγελματικα δικαιώματα ή αποδοχες που έχει ο προπονητής αλλά να μπορει να δουλεψω νόμιμα σαν εκπαιδευτής.
    Βαση όμως πρεπει να δωθεί και ο χώρος ο οποίος μπορεί να δραστηριοποιείται ο εκπαίδευτης λογο του περιορισμενου όγκου εγκαταστάσεων.

  • 19 Δεκεμβρίου 2014, 21:11 | Karnaris Dimitris

    Η Ελλάδα είναι ένας τουριστικός προορισμός με πολλές παραλίες που είναι ιδανικές λογου της άμμου των κυμάτων και του ανεμου, για την άσκηση δραστηριοτήτων των θαλάσσιων σπορ.
    Αυτός είναι και ο λογος για πολλους ανθρώπους να κλείνουν διακοπές στη χώρα μας και να εξασκούν θαλάσσια σπορ. Οι εκμισθωτές θαλάσσιων μέσων αναψυχης είναι ενα σημαντικό μέρος της τουριστικής υποδομής και θα πρεπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των επισκεπτών στην παραλία και στο νερό.
    Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν διαχωρίζεται στον βαθμο που θα ηταν απαραίτητη η διάκριση μεταξύ του ψυχαγωγικού αθλητισμού (ερασιτεχνικού) και της στοχευμένης προπόνησης για την προετοιμασία για αγώνες και πρωταθλήματα (επαγγελματικού).
    Η οποιαδήποτε μορφή εκπαιδευσης χαρακτηρίζεται ως προπόνηση και εαν ο δασκαλος δεν έχει δίπλωμα προπονητου πανεπιστημιου υπόκεινται σε κυρωσεις.
    Απο που να προερθουνε τόσοι πόλοι προπονητές ώστε να καλύψουν όλη την Ελληνική επικράτεια και νά φροντισουν τους τουρίστες.
    Η Ενωση Γερμανικών σχολών θαλάσσιων σπορ (VDWS) είναι με 540 επιχειρησεις θαλάσσιων σπορ σε 34 χώρες (συμπεριλαμβανομενων και ευρωπαϊκών), ο μεγαλύτερος ανα τον κοσμο εκπαιδευτικος οργανισμος για τα θαλάσσια σπορ της ιστιοσανίδα, αετοσανιδας, καταμαράν και της ιστιοπλοικης λαμβου.
    Για τα αθλήματα αυτά εκπεδευει δασκαλους / εκπεδευτες θαλάσσιων σπορ διοργανώνοντας και επιμορφωτικά σεμινάρια για τα περιπου 3000 μέλη (ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές) και παρέχει πιστοποιητικά κατάλληλης κατάργησης.Τα πιστοποιητικά αυτά (VDWS) απονέμονται απο την ίδρυση της ένωσης τους απο το 1974 και ξεπερνούν τα 1,7 εκατομύρια αντίτυπα και απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση.
    Στόχος της (VDWS) είναι να υποστήριξει τους εκμισθωτές θαλάσσιων σπορ έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης και να προώθησει την ασφαλή και φυσική πρακτικη του αθλητισμού.Για τον σκοπό αυτό συνεργάζονται παγκοσμίως με διάφορες τοπικές αρχες, αστυνομικές αρχές υπηρεσίες προστασιας του περιβάλλοντος και υπουργεία.
    Η υπάρχουσα κανονιστική διάταξη για τον επαγγελματικό αθλητισμό υφίσταται ζε πολλές χώρες και φυσικά είναι χρήσιμη. Ωστόσο οι εκμισθωτές θαλάσσιων μέσων αναψυχής έχουν ενα εντελώς διαφορετικό πεδίο δράσης, το οποίο δεν έχει να κάνε με επαγγελματικό /αγωνιστικό αθλητισμό. Οι πελάτες των επιχειρήσεων ενοικίασης θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι τουρίστες που ασκούν κατα την διαρκεια των διακοπών τους αυτό το άθλημα και πχ θέλουν να ΜΑΘΟΥΝ με την οικογένεια τους προκειμενου στη συνέχεια να νοικιάσουν υπο την ασφαλή εποπτεία αυτών των επιχειρήσεων μια ιστιοσανίδα, αετοσανιδα ή ενα μικρο ιστιοπλοϊκό για μερικές ώρες.
    Το καλοκαίρι που πέρασε με τους επανειλημμένους ελέγχους για την τήρηση του υφιστάμενου νομού δημιουργήθηκαν προβλήματα στα τουριστικά πρακτορεία με διαμαρτυρίες τουριστών με αποτέλεσμα τη δυσφήμηση της Ελλάδος και εν συνέχεια την προτροπή των τουριστών για ανεύρεση αλλων χωρών για την εξάσκηση της αθλητικής ψυχαγωγίας τους.
    Τα παραπάνω έχουν αποσταλεί και στην Κα Κεφαλογιάννη Ολγα, υπουργό τουρισμού την 20/11/2013.
    Εαν το κοινωνικό δίκαιο είναι ανώτερο του εθνικού δικαίου τοτε γιατί αυτή η ένωση να μην είναι αναγνωρισμένη απο την Ελλαδα.

  • 18 Δεκεμβρίου 2014, 15:34 | achilleas tzimas

    Προς Αξιότιμο Κύριο
    Ιωάννη Ιωαννίδη
    Υφυπουργό Αθλητισμού
    Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού
    Μαρούσι – Αθήνα
    Κοινοποίηση: Κύριο Δημήτριο Αγραφιώτη
    Διευθυντή Γραφείου Υφυπουργού

    ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
    Κύριε Υπουργέ,

    Θα θυμάστε ότι τον Σεπτέμβριο 2008 με την εξαγγελία τη Σχολής Ακραίων Αθλημάτων, σας είχα επισημάνει ότι δεν πρέπει να γίνει, και με τιμά ότι ακούσατε τη συμβουλή μου και την πρόταση ότι η Σχολή δεν υπάρχει «τουριστικά».
    Ενόψη του υπό επεξεργασία νέου νομοσχεδίου για τον Αθλητισμό, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω και να προτείνω να ληφθούν υπόψη μερικές σκέψεις που προέρχονται και είναι επακόλουθο της εργασίας που έχει γίνει στο πλαίσιο του «project sports-tourism-greece» που αναπτύσσεται εδώ και μερικά χρόνια.
    (α) Πρόταση για την ίδρυση «Επιτροπής Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής» σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για την αξιοποίηση της ιδιότητας της «αναψυχής» των αθλημάτων
    (β) Ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής να μπορεί να αναπτύσσεται από ιδιωτικές σχολές και τουριστικά γραφεία, με την ονομασία «Ενιαία Πιστοποιημένα Κέντρα Αθλητισμού – Αναψυχής – Εκμίσθωσης – Εκπαίδευσης»
    (γ) Προτείνω να γίνονται επαναλαμβανόμενες αθλητικές διοργανώσεις με εξασφαλισμένη ανταποδοτικότητα στον αντίστοιχο προορισμό, π.χ. ποδηλασία στην Κώ, windsurfing στην Ρόδο, αναρρίχηση στην Κάλυμνο, κλπ.
    (δ) για τις ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις προτείνεται να πρέπει να εργάζεται τουλάχιστον ένας (1) προπονητής του ιδίου αθλήματος με άδεια ΓΓΑ – αυτός μπορεί να είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας εφόσον έχει τα απαιτούμενα προσόντα του προπονητή
    (ε) στο Άρθρο για τις ιδιωτικές σχολές προτείνεται να μπορεί ο χώρος πραγματοποίησης της αθλητικής δραστηριότητας να είναι και υπαίθριος αναλόγως του αθλήματος (όπως π.χ. για τα θαλάσσια αθλήματα ιστιοπλοΐας, αετοσανίδας, ιστιοσανίδας)
    (στ) στις κτιριακές εγκαταστάσεις ιδίως των σχολών, προτείνεται να μειωθεί ο απαιτούμενος χώρος σε 50 τ.μ. από 80 τ.μ.
    (ζ) προτείνεται να επιτρέπεται ο προπονητής της ιδιωτικής σχολής να ορίζει βοηθούς προπονητές
    (η) για τα μέτρα αστυνόμευσης σε αθλήματα στη θάλασσα, προτείνεται υπεύθυνη να είναι η Λιμενική Αστυνομία (όπως αναφέρεται στον ισχύοντα Νόμο 2725)
    (θ) στους παράνομους προπονητές, προτείνεται να ισχύσει η αυτόφωρη διαδικασία του Ν. 2525 με την ποινή των 2 ετών φυλάκισης και σημαντικό χρηματικό πρόστιμο και διοικητικά μέτρα
    (ι) Προτείνεται, να δύναται ο προπονητής να ασκεί την ιδιότητα του εκπαιδευτή, μέχρι να ορισθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτών σε αθλητικές δραστηριότητες στον τουρισμό, (επισημαίνεται ότι στην διεθνή πρακτική ο προπονητής θεωρείται ανώτερος του εκπαιδευτή – εκγυμναστή)
    (κ) Προτείνεται οι προπονητές να συνάπτουν σύμβαση με ταξιδιωτικά γραφεία, τουριστικούς φορείς , ξενοδοχεία, επιχειρήσεις ενοικίασης εξοπλισμού σπορ, υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με την οποία θέλει να ασχοληθεί με την παροχή υπηρεσιών σπορ αναψυχής. Εφόσον δε η επιχείρηση έχει υποκαταστήματα, να μπορεί σε κάθε υποκατάστημα ο προπονητής να ορίζει βοηθούς, και για θέμα ασφάλειας να παίρνονται όλες οι προφυλάξεις
    (λ) Η επιχείρηση και ο προπονητής ανάλογα με το άθλημα π.χ. θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα, σκι, ποδήλατο, χιονοδρομία, σε συνδυασμό ε τον κανονισμό των προπονητών και τον κανονισμό Λιμένα, και άλλους νόμους και κανονισμούς, πρέπει να έχει π.χ. άδεια ταχυπλόου, διασώστη, πρώτων βοηθειών, ναυαγοσώστη, κλπ. όπου επιβάλλεται , καθώς και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, π.χ. σωσίβια, που προβλέπονται από τον κανονισμό προπονητών (π.χ. ΠΑΣΠΙ) και τον κανονισμό Λιμένος.
    (μ) Στην εκπαίδευση τουρισμού (demonstration) ο προπονητής ως ανώτερος εκπαιδευτής προτείνεται να καλύπτει την θέση αρχηγού, συνοδού, εκπαιδευτή.

    Είμαι στη διάθεσή σας Κύριε Υπουργέ, να παράσχω και προφορικά, τις όποιες διευκρινήσεις.
    Με τιμή,

    Αχιλλέας Ε. Τζίμας
    Συντονιστής Υλοποίησης Ερευνών Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής
    Συν-ιδρυτής του Προγράμματος “sportstourismgreece”
    Ιδρυτής της Ροδιακής Ακαδημίας Windsurfing, Kitesurfing & Sailing
    Τηλ. 6944 428428 / e-mail achilleas@rwa.gr

  • 18 Δεκεμβρίου 2014, 15:15 | achilleas tzimas

    4 Φεβρουαρίου 2013
    Προς Κυρία ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
    Υπουργό Τουρισμού
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
    Αθήνα
    Κοινοποίηση: Γενικό Γραμματέα Τουρισμού
    κ. Αναστάσιο Λιάσκο
    Γενικό Γραμματέα ΕΟΤ
    κ. Πάνο Λιβαδά

    ΘΕΜΑ: Πρόταση ανάπτυξης του τουρισμού
    με έμφαση στον αθλητικό τουρισμό αναψυχής
    ως η ενδεικνυόμενη μορφή για 12-μηνο τουρισμό
    Ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής είναι η μοναδική μορφή τουρισμού που δεν απαιτεί δαπάνες, επενδύσεις και κτήρια, αφού ο φυσικός πλούτος, το περιβάλλον της χώρας, μας προσφέρει απλόχερα τις φυσικές εγκαταστάσεις και τους στίβους όπου διεξάγονται οι αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής. Παράδειγμα, τα μονοπάτια στα δάση μας για τις περιπατητικές εκδρομές, η θάλασσα και ο άνεμος για τις ανάγκες των θαλασσίων σπορ.
    Αυτές είναι οι προτάσεις μου στο νέο υπουργείο Τουρισμού για τις μορφές τουρισμού και ειδικότερα πως ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού, σαν μορφή τουρισμού ξεχωριστά, και ίσως η μοναδική μορφή τουρισμού, η οποία ήδη είναι αναπτυγμένη τουριστικά στην Ελλάδα αλλά δεν έχει αξιολογηθεί και προβληθεί από μεριάς του υπουργείου Τουρισμού όσο θα έπρεπε. Το Πρόγραμμα του Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής (“sportstourismgreece”) έχει παρουσιαστεί σε πολλές ημερίδες και συνέδρια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
    Σας παραθέτω, την πρότασή μου / τεχνογνωσία για τον αθλητικό τουρισμό αναψυχής όπως διαμορφώθηκε από την διαχειριστική αρχή του υπουργείου (Νοέμβριος 2009 – Μάιος 2010), που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ «Εναλλακτικός Τουρισμός» της Ειδικής Υπηρεσίας Πολιτισμού και Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού το οποίο πρόγραμμα έχει κλείσει για τους παλιούς επιχειρηματίες, αναμένοντας λοιπόν για το άνοιγμα του ίδιου προγράμματος για νέους επιχειρηματίες της μελέτης του υπουργείου Τουρισμού και σαν σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη επιλεγμένων, βέλτιστων ειδικών μορφών τουρισμού που συμπεριλαμβάνουν τον αθλητικό τουρισμό αναψυχής.
    Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού περιλαμβάνουν το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.
    Οι 12 μορφές εναλλακτικού τουρισμού διαχωρίζονται στις ακόλουθες:
    1. Αθλητικός Τουρισμός Αναψυχής
    Ορίζεται ως την μορφή τουρισμού στην οποία ο πρώτος σκοπός του ταξιδιού είναι η συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με τον αθλητισμό για λόγους αναψυχής. Οι αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής μπορούν να αναπτύσσονται:
    • Στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις, kitesurfing, windsurfing, ιστιοπλοΐα, λοιπά αθλήματα)
    • Σε λίμνες & ποτάμια (π.χ. κανό – καγιάκ, ράφτινγκ κ.ά).
    • Σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή και αστικές, ημιαστικές περιοχές (π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού / εξοχής / πόλης, ιππασία, γκολφ για αρχαρίους, δραστηριότητες με βάση το τρέξιμο, όπως, beach running, mountain running, road running, περιπατητικές εκδρομές Trekking σε φυσικά και τεχνητά μονοπάτια στην ύπαιθρο, τα δάση, τα χωριά).
    Συνοπτικά, τα δώδεκα αθλήματα αναψυχής που ήδη προσφέρονται από ταξιδιωτικά γραφεία στα πακέτα διακοπών, σε Έλληνες και ξένους τουρίστες, με σειρά προτεραιότητας ζήτησης, είναι:
    1. Αετοσανίδα, Ιστιοσανίδα, Ιστιοπλοΐα μικρών σκαφών, Ορθιοκανοσανίδα (SUP)
    2. Ποδηλασία (Mountain Bike-City bike)
    3. Περιήγηση (Walking, Hiking, Running), Ορειβασία
    4. Καταδύσεις
    5. Yachting (motor boat, sailing boat, rib-boat)
    6. Σκι βουνού-Snowboarding-Kitesnow
    7. Αναρρίχηση
    8. Μηχανοκίνητος Τουρισμός (π.χ. ράλι, μοντελισμός)
    9. Κανό – καγιάκ, ράφτινγκ – ψάρεμα
    10. Ιππασία
    11. Γκολφ
    12. Αλεξίπτωτο Πλαγιάς, Ελεύθερη Πτώση
    Παράλληλα, με τον Αθλητικό Τουρισμό Αναψυχής, η Ελλάδα έχει τις κατάλληλες υποδομές για ανάπτυξη του Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού (προγράμματα προπόνησης για αθλητικούς συλλόγους και αθλητές) και του Τουρισμού Αθλητικών Γεγονότων (παγκόσμια / ευρωπαϊκά / διεθνή πρωταθλήματα, open tournaments) με ανταποδοτικά οφέλη διαφήμισης, καθώς μόνο οφέλη από τουριστική προβολή μπορούμε να αποκτήσουμε, εκμεταλλευόμενοι τα αθλητικά γεγονότα και εμπειρίες αφού τα πανάκριβα προπονητικά μας κέντρα έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.
    Γι’ αυτό χρήζει άμεσα να συγκροτηθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, Επιτροπή Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής, που να ασχολείται με υπο-επιτροπές για τον «αθλητικό τουρισμό αναψυχής», τον «προπονητικό τουρισμό» και τον «τουρισμό μεγάλων αθλητικών γεγονότων», ανταποδοτικών στον προορισμό.
    2. Τουρισμός Υπαίθρου (είναι σε επεξεργασία το νέο νομοσχέδιο)
    Ο Τουρισμός Υπαίθρου ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που λαμβάνουν χώρα στο φυσικό περιβάλλον (εξαιρουμένων των αστικών, θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών), με βασικές κατηγορίες: Τον φυσιολατρικό τουρισμό και τον τουρισμό παρατήρησης χλωρίδας και πανίδας.
    3. Θαλάσσιος τουρισμός
    Η μορφή του τουρισμού που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με το θαλάσσιο και το παράκτιο περιβάλλον. Κατά κανόνα αφορά σε δραστηριότητες που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις και δραστηριότητες (π.χ. κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, yachting (motor boat-sailing boat κ.ά.), μαρίνες, λιμάνια, αγκυροβόλια, τεχνικά ναυάγια.
    Ο Θαλάσσιος τουρισμός συνδέεται με τον αθλητικό τουρισμό αναψυχής με τα αθλήματα Αετοσανίδα, Ιστιοσανίδα, Ιστιοπλοΐα, Κατάδυση, που συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξή του. Ειδικότερα για τα αθλήματα της Αετοσανίδας και της Ιστιοσανίδας, η Ελλάδα θεωρείται διεθνώς ως το καλύτερο μέρος, διότι υπάρχουν δώδεκα διαφορετικοί προορισμοί-νησιά, με ναυαρχίδα την Ρόδο και ακολουθούν οι: Σάμος, Λήμνος, Λευκάδα, Νάξος, Πάρος, Κως, Κάρπαθος, Κρήτη, Μύκονος και η ανερχόμενη Λέρος και Κέρκυρα
    4. Τουρισμός υγείας, ευεξίας και ιαματικός (Wellness, Spa)
    Η μορφή αυτή απευθύνεται σε επισκέπτες που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας τους μέσω προγραμμάτων ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η μορφή αυτή αφορά ακόμη σε επισκέπτες οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ και συγκεκριμένα άτομα με κινητικά προβλήματα, με προβλήματα όρασης ή ακοής, άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ.. Ζητούμενο εδώ είναι η διασφάλιση υποδομών και συνθηκών προσβασιμότητας για διάφορες κατηγορίες ΑμεΑ στις εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες.
    H yoga είναι αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού, κυρίως στην Ρωσική αγορά, με την επισήμανση ότι πωλείται υπό μορφή «πακέτου» σε συνδυασμό με spa centers και ιαματικά νερά στην Ελλάδος.
    5. Γαστρονομικός τουρισμός
    Η μορφή του τουρισμού που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με την τοπική κουζίνα και την ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας μιας συγκεκριμένης περιοχής. Οι κυριότερες επιμέρους ενέργειες / προγράμματα που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ενδεικτικά:
    • Διακριτή ενσωμάτωση της τοπικής κουζίνας στα προσφερόμενα εδέσματα.
    • Δημιουργία ή/και διάχυση γαστρονομικών και οινοτουριστικών διαδρομών.
    • Επισκέψεις σε μονάδες και εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων (παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία, εργαστήρια κ.λπ.)
    • Γευσιγνωσία, Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, Ειδικές εκθέσεις μόνιμου χαρακτήρα.
    • Εφαρμογές εικονικής περιήγησης, Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
    6. Θρησκευτικός Τουρισμός (Προσκυνητικός, Πανηγύρια, Γιορτές, Βυζαντινά – Χριστιανικά Μνημεία). Από το 2010 γίνεται προσπάθεια χαρτογράφησης και προβολής του θρησκευτικού τουρισμού από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησία της Ελλάδος, το Άγιο Όρος και άλλους φορείς.
    7. Πολιτιστικός Τουρισμός (Αρχαία Μνημεία, Ιστορικά Στοιχεία, Αρχιτεκτονική). Σωστή πληροφόρηση για την πολιτιστική κληρονομιά-ωράριο-καθαριότητα μνημείων.
    8. Συνεδριακός Τουρισμός. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την θέση που κατείχε χρόνια στον συνεδριακό τουρισμό.
    9. City Breaks (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη) περιλαμβάνει αγορές, ψυχαγωγία, εστίαση. Χρειάζονται παρουσιάσεις και σωστή πληροφόρηση για κάθε πόλη, τουλάχιστον 6 μήνες πριν, για κάθε 4 εποχές του χρόνου.
    10. Luxury Tourism και Τουριστική Κατοικία. Χρειάζεται σωστή υπηρεσία για τους VIP πελάτες και η τουριστική κατοικία τώρα με την οικονομική κρίση ίσως είναι μία ευκαιρία να προχωρήσει για την ανάπτυξη των πωλήσεων σε ποιοτικούς πελάτες καθώς οι δύο αυτές μορφές συνδυάζονται για υψηλό επίπεδο τουρίστα.
    11. Κοινωνικός Τουρισμός (ειδικές ομάδες πληθυσμού). Αυτή την εποχή λόγω οικονομικής κρίσης χρειάζονται επιπλέον κίνητρα σε σεζόν χαμηλής περιόδου.
    12. Σχολικός και Εκπαιδευτικός Τουρισμός. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει χάσει την σχολική πελατεία διότι απορροφούνται από προορισμούς του εξωτερικού τα τελευταία 10 χρόνια.
    Με βάση τα παραπάνω έχουμε:
    • 12 Μορφές Τουρισμού –
    • 12 Αθλήματα Αναψυχής
    • 12 Μήνες – 1 Χώρα – Ελλάδα
    Για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού χρειάζονται οι εξής ενέργειες:
    • Νομοθέτηση,
    • Χαρτογράφηση,
    • Στρατηγική,
    • Στοχευμένη Προβολή (σε θεματικές εκθέσεις, σε ιστοσελίδες και κοινωνικά μέσα δικτύωσης)
    • Παράλληλες Δράσεις, όπως τη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών,
    • Καλεντάρι Γεγονότων, Workshops
    Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός που μπορεί να συνδυάζει τα ταξιδιωτικά προϊόντα / πακέτα διακοπών αθλητικής αναψυχής με τη ψυχαγωγία, την εμπειρία πολιτισμικών και περιβαλλοντικών αξιών σε όλες τις μορφές τουρισμού. Θα ήθελα να αναφέρω ότι παρά την μεγάλη προσπάθεια της πρώην υπ. Τουρισμού κ. Άντζελας Γκερέκου (Νοέμβριος 2009-Μάιος 2010), που πίστεψε στην σωστή ανάπτυξη των μορφών τουρισμού και ειδικότερα του αθλητικού τουρισμού, από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και την ηγεσία του υπουργείου με το Γ. Νικητιάδη, δεν έπραξε απολύτως τίποτα για την προβολή του αθλητικού τουρισμού αναψυχής παρά την προσπάθεια και την πίεση για ανάπτυξη, με τις αφιλοκερδώς πληροφορίες και προτάσεις που του είχα καταθέσει.
    Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού να αγκαλιάσει τις 12 μορφές τουρισμού και να δώσει έμφαση στον αθλητικό τουρισμό αναψυχής.
    Προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας, συμπαραστεκόμενος σε κάθε προσπάθεια.
    Με τιμή,

    Αχιλλέας Ε. Τζίμας
    Συντονιστής Υλοποίησης Ερευνών Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής
    Συν-ιδρυτής του Προγράμματος “sportstourismgreece”
    Ιδρυτής της Ροδιακής Ακαδημίας Windsurfing, Kitesurfing & Sailing
    Τηλ. 6944 428428 / e-mail achilleas@rwa.gr

  • 18 Δεκεμβρίου 2014, 15:03 | achilleas tzimas

    21 Ιανουαρίου 2013

    ΠΡΟΣ:
    Υπουργείο Οικονομικών
    Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας

    ΚΟΙΝ:
    Υπουργείο Εσωτερικών
    Υπουργείο Τουρισμού
    Υπουργείο Εργασίας
    Υπουργείο Ναυτιλίας ΔΛΑ
    Γ.Γ.Α. Αθλητισμού
    ΤΑΙΠΕΔ/ ΕΤΑΔ
    Γενική Γραμματεία ΣΔΟΕ
    ΣΕΤΕ/ ΠΑΣΠΙ/ ΠΟΠΑ

    ΘΕΜΑ: ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    ΜΕΣΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
    ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

    Κύριοι,

    Διαθέτουμε ο κάθε υπογράφων, ένα πρότυπο σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο διεξαγωγής αετοσανίδας (kitesurf) και ιστιοσανίδας (windsurf) με πολύ υψηλά στάνταρ παροχής υπηρεσιών στη θάλασσα και την ξηρά.
    Μόνο πιστοποιημένοι χρήστες οι οποίοι γνωρίζουν τους διεθνείς ιστιοπλοϊκούς κανόνες κίνησης και κυκλοφορίας στη θάλασσα επιτρέπεται να εκμισθώνουν εξοπλισμό kitesurf/windsurf και λοιπών ιστιοπλοϊκών θαλάσσιων μέσων αναψυχής, το ένα στην Λευκάδα και το άλλο στην Ρόδο. Έτσι διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο το αίσθημα της αυθεντικής ελληνικής ποιότητας παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αναδεικνύουν την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό για την οργανωμένη διεξαγωγή των 2 αυτών αθλημάτων (kitesurf/windsurf).
    Σκοπός μας είναι:
    Α) Η προώθηση των Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής (Θ.Μ.Α.) windsurf, και ειδικότερα του kitesurf, ως ιστιοπλοϊκά αθλήματα προσιτά στο ευρύ κοινό και τα παιδιά
    Β) Η υγιής ανάπτυξη του οργανωμένου θαλασσίου τουρισμού αναψυχής
    Γ) Η διατήρηση ζωηρού του ενδιαφέροντος των θαμώνων των πολυσύχναστων χιονοδρομικών κέντρων της Ευρώπης για τη διεξαγωγή windsurfing / kitesurfing στις ευρωπαϊκές παραλίες και θάλασσες και όχι στη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, τα Κανάρια Νησιά ή κάπου αλλού.
    Η επιχείρηση MILOS BEACH RESORT έχει καταξιωθεί στην Ευρωπαϊκή κοινωνία λόγω της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει για την εγγύηση της ασφάλειας των πελατών της, οι οποίοι είναι αποκλειστικά χρήστες WIND & KITESURF και δραστηριοποιούνται κάθε καλοκαίρι στην παραλία «ΜΥΛΟΙ» όπου εδρεύει η ως άνω επιχείρηση ΣΤΡΑΤΟΣ Π.-ΣΤΡΑΤΟΣ Χ. & ΣΙΑ Ο.Ε. Άλλωστε αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η επιχείρησή έχει ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Γ’ΚΠΣ ΠΕΠ-Ιόνια ΜΕΤΡΟ 1-2 στη θεματική ενότητα Παροχής Υπηρεσιών-Τουρισμός (ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ).
    Η προσφορά και η συνδρομή της επιχείρησης «ΣΤΡΑΤΟΣ Π.-ΣΤΡΑΤΟΣ Χ. & ΣΙΑ Ο.Ε.» στην αναβάθμιση του τουριστικού προσώπου του νησιού της Λευκάδας και της Ελλάδας, είναι αναμφισβήτητη με την επιτυχή διοργάνωση 5 συνεχόμενων πανευρωπαϊκών αγώνων Freestyle Windsurfing στη Λευκάδα 2007-2011 (Μύλοι / Αγ. Ιωάννης – Πόντι / Βασιλική) στα πλαίσια του Επαγγελματικού Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Επίδειξης Ιστιοσανίδας (EFPT) με χορηγίες από επιχειρήσεις, ιδιώτες και τοπικούς φορείς που στήριξαν οικονομικά και όχι μόνο τον θαλάσσιο εναλλακτικό τουρισμό στο νησί μας τα πολύ δύσκολα τελευταία χρόνια.
    Η εταιρεία το Σεπτέμβρη του 2011 βραβεύτηκε από την Metropolitan EXPO, καθώς παρουσίασε και λειτούργησε επιτυχώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για το κοινό του Διαδραστικού Αθλητικού Πάρκου της Αθήνας δύο (2) προσομοιωτές αετοσανίδας (kite surf) για παιδιά, νέους και ενήλικες,οι οποίοι αθληθηκαν και διασκέδασαν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό ατύχημα, πιστοποιώντας έμπρακτα ότι δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους εταίρους μας σε θέματα τεχνογνωσίας του αθλήματος.
    Η επιχείρηση RHODES WINDSURFING & KITESURFING & SAILING ACADEMY, λειτουργεί από το 2000, παρέχει υπηρεσίες θαλασσίων και χερσαίων σπορ αναψυχής και συντελεί στην ανάπτυξη του αθλητισμού αναψυχής στη Ρόδο, και στην Ελλάδα γενικότερα με το project “sports tourism Greece”, που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία 8 χρόνια σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και ημερίδες, και για το οποίο έχουν γίνει προτάσεις και παρεμβάσεις σε υπουργεία και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Κύριοι,

    Είναι διαπιστωμένο ότι στην Ελλάδα «φυσάει καλυτέρα από όλη την Ευρώπη» και εδώ υπάρχουν οι περισσότερες παραλίες και θάλασσες που οι απανταχού σερφίστες ονειρεύονται να επισκεφθούν.
    Εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που θα δώσουμε τα φώτα μας για την ασφαλή και ποιοτική διεξωγή του αθλήματος kitesurf στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, της εκμίσθωσης και της ατομικής αναψυχής στους Ευρωπαίους κι όχι αυτοί σε μας.
    Δυστυχώς το 2012 λόγω οικονομικής κρίσης ούτε η All Sports Show &Fashion αλλά ούτε και το Ναυτικό Σαλόνι της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν.
    Η Ελλάδα είναι το στολίδι της Ευρώπης και όχι τριτοκοσμική χώρα η ξέφραγο αμπέλι όπως ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ομάδες τυχάρπαστων κυρίως αλλοδαπών αλλά και Ελλήνων αυτοαποκαλούμενων «επαγγελματιών» «εκμισθωτών», «εκπαιδευτών» και «αθλητών» καταληψιών φοροφυγάδων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντελώς παράνομα στη Λευκάδα και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, καταπατώντας τμήματα αιγιαλού και παραλίας τα οποία χρησιμοποιούν ως έδρες εκμίσθωσης, εκπαίδευσης και πώλησης εξοπλισμού wind/kitesurf και ζημιώνουν συστηματικά και προκλητικά νόμιμες επιχειρήσεις και το Ελληνικό κράτος. Απειλούν σιωπηρά μεν, με θράσος δε, ευνοούμενοι από το μεγάλο μήκος των σχοινιών του εξοπλισμού kitesurf άλλους παράνομους «ανταγωνιστές» τους, εκμισθωτές-προπονητές επίδοξους καταληψίες αλλά και τους απλούς χρήστες για ατομική αναψυχή.
    Επιπροσθέτως παρέχουν παράνομες υπηρεσίες μεταφοράς τουριστών, υποκαθιστώντας ταξί, λεωφορεία, ταξιδιωτικούς πράκτορες, τουριστικά γραφεία, ξενοδόχους και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι μένουν χωρίς δουλειά.
    Οι ομάδες αυτές έρχονται στην Ελλάδα δήθεν για τουρισμό και με αφορμή την κατασκευαστική ιδιαιτερότητα του kitesurf (30 μέτρα σχοινιά) «κλείνουν» παραλίες και δημιουργούν γκρίζες ζώνες που ευνοούν την ασυδοσία και την παρανομία.
    Επίσης, ενώ απαγορεύεται από τον Κανονισμό Λιμένα, στον ίδιο χώρο εκμίσθωσης ασκούν παράλληλη δραστηριότητα και παίρνουν παράνομα χρήματα όπως για «να σε διασώσουν» εάν έχεις πρόβλημα με τον εξοπλισμό σου στη θάλασσα, ή εάν κολλήσεις στην άμμο (με 4Χ4 ή τρακτέρ χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας), εκμισθώνουν άλλες υπηρεσίες όπως beach party και μαθήματα yoga. Επιπροσθέτως, τα πάγια στοιχεία που αγοράζουν, βγαίνουν από τα έξοδά τους, έχουν αποσβεσθεί, και μετά τα πουλάνε σε λιανική ή χονδρική υποτιμολογημένα ή χωρίς απόδειξη, και παρουσιάζονται στην αποθήκη τους έως μηδενικά, και τα βγάζουν δήθεν κατεστραμμένα.
    Έτσι όμως, στέλνουν εντελώς εσφαλμένα μηνύματα στο κοινό σχετικά με το σπορ (kitesurf) και καταστρέφουν πολύπλευρα το Ελληνικό κράτος, αφού δραστηριοποιούνται παράνομα και εκμεταλλεύονται χωρίς απολύτως καμία άδεια τον φυσικό παράδεισο της χώρας (αιγιαλούς, παραλίες και θαλάσσιες περιοχές), όπως πολλάκις έχουμε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΔΟΕ, Λιμενικό Σώμα, Δικαστικές Αρχές, Τοπική Αυτοδιοίκηση) με πρωτοκολλημένες επιστολές μας (κυρίως στην Ρόδο όπου και το μεγαλύτερο πρόβλημα).
    Ελπίζουμε ότι, μετά τη σύντομη ανάπτυξη του θέματος, να καταλάβατε ότι ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ, ΣΕ ΙΔΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ AYTΩN, ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ Ο ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
    ΌΤΑΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΟΧΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΡΥΦΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    Τελευταία πατέντα στην παράνομη δραστηριοποίηση Ελλήνων συνεργατών των ως άνω εταιρειών είναι η ίδρυση συλλόγων, ομίλων, «αθλητών» θαλασσίων σπορ ως «βιτρίνες».
    Οι σύλλογοι αυτοί και ειδικότερα της αετοσανίδας/ιστιοσανίδας, χωρίς να διαθέτουν έδρες ναυταθλητικών ομίλων όπως ορίζει ο αθλητικός νόμος, διατηρούν μητρώα αυτοαποκαλούμενων «Αθλητών» διαφόρων θαλάσσια σπορ, χωρίς οι υποτιθέμενοι «αθλητές» να διαθέτουν καν δελτία αθλητών. Μέσα από τον αθώο χαρακτήρα των συλλόγων προωθούνται συμφωνίες εκπαίδευσης, εκμίσθωσης και πώλησης εξοπλισμού σε συνεργασία με σχετικές ομάδες και τουριστικά γραφεία, από τα οποία κάποια γνωρίζουν και κάποια δε γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ως προς τη σύναψη των συμφωνιών είναι παράνομες, αλλά πάντα είναι πολύ οικονομικές σε αντίθεση με τις πρέπουσες συμφωνίες που θα περιείχαν ΟΛΕΣ τις νόμιμες επιβαρύνσεις (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Εφορία, απαραίτητος ειδικός εξοπλισμός ανά περίπτωση, μίσθωμα αιγιαλού και παραλίας, Δημοτικά Τέλη, ασφάλειες αθλητών και ενοικιαστών Θ.Μ.Α. και όλα τα λοιπά έξοδα που απαιτούνται).

    Τι γίνεται λοιπόν;
    Σε όλη την επικράτεια οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι στο ίδιο έργο, θεατές, 20 χρόνια ανήμπορες να σταματήσουν την παρανομία στον αθλητικό θαλάσσιο τουρισμό αναψυχής.
    Αντίστοιχα, πολλές αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας συνέχισαν, εν έτει 2012, να είναι άστοχες, είτε λόγω ελλιπούς κατάρτισης των ιθυνόντων, είτε λόγω πάγιων πελατειακών σχέσεων.
    Από το 2002 μέχρι το 2009 εκδόθηκαν άδειες εκμίσθωσης αετοσανίδας (KITESURF), οι οποίες ανακλήθηκαν το 2010, αφού ποτέ το θαλάσσιο αυτό μέσο δεν είχε εγκριθεί, μέχρι τότε, για εκμίσθωση από το Λιμενικό Σώμα.
    Παρότι το 2009 εξεδόθη διαταγή για τη σύσταση Μικτών Κλιμακίων Ελέγχων για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε 10 νησιά στην Ελλάδα σε πόστα εκμισθωτών και παραπλεύρως αυτών, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε.
    Στόχος οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με τις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας για την αναψυχή του κοινού, προσδοκούμε να είναι η εύρεση μηχανισμών για την καθιέρωση περισσοτέρων ελληνικών ακτών και θαλάσσιων περιοχών ως πρότυπων κέντρων Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής, άμεσα ελεγχόμενων από ελληνικά συμφέροντα και εφάμιλλων των διάσημων χιονοδρομικών κέντρων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, και όχι η καθιέρωση περισσότερων παραλιών και θαλασσών ως κλειστών ελεγχόμενων αποικιών. Όσο περισσότερες αποικίες τόσο μεγαλύτερο το πλήγμα στην πολιτισμική μας ταυτότητα.
    Με βάση τα ανωτέρω εκτεθέντα, ακολουθούν οι προτάσεις μας για την βελτίωση της οικονομίας μέσω ανάπτυξης νέων εφαρμογών στον αθλητικό θαλάσσιο τουρισμό αναψυχής.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
    ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ – Θ.Μ.Α.
    Ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ιστιοπλοΐας, αετοσανίδας και ιστιοσανίδας με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από τη Γ.Γ.Α και ενεργά μέλη του ΠΑ.Σ.Π.Ι., ως επαγγελματίες ναυαγοσώστες θαλάσσης με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από τα αρμόδια Λιμεναρχεία, και ως επαγγελματίες εκμισθωτές θαλασσίων μέσων αναψυχής στη Λευκάδα και στη Ρόδο, με εκδοθείσες άδειες από τα αρμόδια Λιμεναρχεία,
    ο μεν πρώτος υπογράφων, από το Λιμεναρχείο Λευκάδας από το 1993, επίσημος διοργανωτής στο νησί της Λευκάδας τριών τοπικών και πέντε πανευρωπαϊκών αγώνων ταχύτητας και επίδειξης ιστιοσανίδας (windsurf), κυβερνήτης της επίσημης ομάδας διάσωσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχυπλοΐας F3 που διεξήχθη στη Λευκάδα το 2002 και βραβευμένος με μετάλλιο από το Λιμενικό Σώμα για τη συμβολή μου σε Ναυτικές Εβδομάδες στο νησί, ως ιδιοκτήτης της τουριστικής επιχείρησης MILOS ΒEACH RESORT στην παραλία «Μύλοι» Λευκάδας,
    ο δε δεύτερος υπογράφων, ο οποίος ήταν αθλητής Εθνικής Ελλάδος του windsurf και συμμετείχε σε διεθνείς και Ελληνικούς αγώνες την περίοδο 1991 – 2001, ως ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διαχειριστής από το 2000 της Rhodes Windsurfing, Kitesurfing και Sailing Academy, η οποία παρέχει υπηρεσίες για μαθήματα ιστιοσανίδας, αετού και ιστιοπλοΐας, ενοικίαση, φύλαξη, μεταφορά, επισκευή σανίδων και πανιών, διαθέτει χώρο για Beach Volley, Beach Soccer, προπόνηση και εκπαιδεύει ενδιαφερόμενους, ενώ έχει οργανώσει επιτυχώς στην Ρόδο, 9 εθνικούς και διεθνείς πρωταθλητικούς αγώνες,
    και οι δύο ως εκθέτες σε διεθνή ναυτικά σαλόνια σε χώρες του εξωτερικού και με παρουσία σε ενημερωτικά συνέδρια ενώπιον ξένων και Ελλήνων συναδέλφων, όπου καταφέραμε την προώθηση της διεξαγωγής KITESURF ως ιστιοπλοϊκού θαλάσσιου μέσου και όχι ως ενός ακόμη ΕΧΤΡΕΜΕ θαλάσσιου παιχνιδιού, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ λύσεις οι οποίες εύκολα εφαρμόζονται και αποφέρουν ποικιλοτρόπως οικονομικά οφέλη χωρίς να πυροδοτούν κοινωνικές εκρήξεις.
    Όλες οι παρακάτω προτάσεις για την οργάνωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας αυτής με το ελάχιστο δυνατό κόστος ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.
    Οι προτάσεις μας, (που περιλαμβάνουν και όλες αυτές που χρειάζονται για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες), έχουν ως εξής:
     Αλλαγή ονομασίας των Θ.Μ.Α.: Τα Κέντρα Εκμίσθωσης Θαλασσίων Σπορ Αναψυχής και εφόσον εφαρμοστεί η [διάταξη για] άδεια προπονητή – εκπαιδευτή, να λέγονται Κέντρα Εκμίσθωσης – Εκπαίδευσης Θαλασσίων Σπορ Αναψυχής, τα οποία θα είναι πιστοποιημένα με Σήμα ΕΟΤ ως «Σήμα Ποιότητας Τουρισμού».
     Ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλες όμορες επιχειρήσεις, όπως ταβέρνες, beach bar, που ζητάνε άδειες Θαλασσίων Σπορ στα δικαιολογητικά τους να απαιτείται και το Σήμα ΕΟΤ ή η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.
     Να επιτρέπεται η επίδειξη (demonstration) στον τουρίστα – πελάτη των windsurf / kitesurf / ιστιοπλοΐας λέμβων / θαλασσίου σκι / wakeboard / κανώ θαλάσσης, εφόσον καθιερωθεί η απαραίτητη προϋπόθεση του προπονητή που θα έχει ρόλο εκπαιδευτή, και μόνο για την επίδειξη του σπορ και για τις ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες. Ο προπονητής να μπορεί να ορίζει και βοηθούς εκπαιδευτές με συμφωνητικό.
    Σημείωση: Σε καμία περίπτωση η επίδειξη δεν αντικαθιστά το μάθημα – δεν είναι σχολή – και απαγορεύεται η οποιαδήποτε έκδοση πτυχίων, διπλωμάτων ή βεβαιώσεων.
     Όσοι εργάζονται σε αιγιαλούς και παραλίες να φέρουν υποχρεωτικά καρτελάκια με το όνομα και την ιδιότητά τους και την επιχείρηση με την οποία συνεργάζονται, ή να υπάρχει σε εμφανές σημείο της επιχείρησης η κατάσταση με τα αντίστοιχα στοιχεία των εργαζομένων ή συνεργαζομένων ατόμων.
     Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα παροχής ρεύματος, νερού και η κατασκευή στεγάστρου σκίασης.
     Επαρκής ενημέρωση του κοινού με την διανομή σχετικών εντύπων και τη σηματοδότηση όσο περισσοτέρων παραλιών με πινακίδες (αγγλικά-ελληνικά) οι οποίες εκτός των άλλων (κανόνες καθαριότητας, διάφορες ειδικές δυνατότητες ή απαγορεύσεις) θα καθοδηγούν τους λουόμενους, τουρίστες και τους χρήστες Θ.Μ.Α. σχετικά με την εκάστοτε ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, την κίνηση και την κυκλοφορία στην παραλία και στη θάλασσα.
     Βιβλίο καταγραφής πελατών, θεωρημένο από τις αρμόδιες αρχές.
     Το έντυπο των αδειών να εκδίδεται σε δύο (2) έντυπα, ένα στην ελληνική γλώσσα και ένα στην αγγλική, οπότε να είναι ελκυστικότερη η διαδικασία τουριστικών κρατήσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
     Για τις άδειες ισχύος μικρής χρονικής περιόδου (ενός έτους) να μην υπάρχει κενό διάστημα μεταξύ της λήξης και της ανανέωσης τους, αφού οι Tour Operators και τα Τουριστικά γραφεία ενόψει προ-κρατήσεων ζητούν επί τη εμφανίσει άδειες σε ισχύ για την υπογραφή συμβολαίων για την επερχόμενη καλοκαιρινή σαιζόν.
     Να δύνανται να συνάπτονται μακροχρόνιες μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας με συγκεκριμένα τετραγωνικά νόμιμου χώρου και στεγάστρων σκίασης.
     Κατάθεση αντίγραφων τιμολογίων και απογραφή των τυχόν παλιότερων, πάγιων στοιχείων των Θ.Μ.Α., και τυχόν πρωτόκολλα καταστροφής αυτών, για την έκδοση των αδειών.
     Αλλαγή έκδοσης των αδειών θαλασσίων σπορ. Οι άδειες να εκδίδονται από τον φορέα που παραχωρεί το χώρο επί του αιγιαλού και η Λιμενική Αρχή να δίνει την Βεβαίωση Ελέγχου.
     Αλλαγή του τρόπου επιβολής κυρώσεων και αυτόφωρη διαδικασία με βαριές ποινές για τους εκμισθωτές και τους προπονητές που δραστηριοποιούνται χωρίς άδεια σε μαθήματα Θ.Μ.Α. και ειδικότερα στο θαλάσσιο μέσο KITESURF, λόγω της επικινδυνότητας κατά τη διεξαγωγή του και του υψηλού βαθμού παράνομης διακίνησης εξοπλισμού.
    – Επεξηγούμε ότι το KITESURF αν και ως πολύ δημοφιλές σπορ πήρε το κλειδί υποψήφιου ιστιοπλοϊκού Ολυμπιακού αθλήματος, απορρίφθηκε τελεσίδικα από την Ολυμπιακή Επιτροπή και δε θα συμπεριληφθεί στην Ολυμπιάδα του 2016 κυρίως λόγω της επικίνδυνης διεξαγωγής του, που επιφέρει η ευρέως παράνομη και λανθασμένη εκμάθηση του και η ομοιότητα του με το paragliding, παραμένει βέβαια ιστιοπλοϊκό άθλημα.
     Σύσταση μεικτών κλιμακίων (λιμεναρχείο – αστυνομία / δημοτική αστυνομία – κτηματική – ΙΚΑ – ΣΔΟΕ) διενέργειας ελέγχων στους εκμισθωτές.
     Υποχρεωτική ύπαρξη σωστικής λέμβου για την έκδοση άδειας Αετοσανίδας, Ιστιοσανίδας, Ιστιοπλοϊκών λέμβων και λοιπών μη μηχανοκίνητων Θ.Μ.Α.
     Για έκδοση άδειας εκμίσθωσης μη μηχανοκίνητων Θ.Μ.Α. να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις (άδεια ναυαγοσώστη, άδεια χειριστή ταχυπλόου, οριοθέτηση θαλάσσιων διαύλων, κτλ.).
     Για την Αετοσανίδα, την Ιστιοσανίδα και τις Ιστιοπλοϊκούς λέμβους να απαιτείται άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος Προπονητή της Γ.Γ.Α. (όπως στο θαλ. σκι) για φυσικό πρόσωπο ή ενός τουλάχιστον εταίρου για εταιρεία ή ενός τουλάχιστον εκπροσώπου κατ’ ανάθεση της εταιρείας για τα Θ.Μ.Α.
     Χαρακτηρισμοί παραλιών για τους εκμισθωτές που αιτούνται για άδεια αετοσανίδας με την ονομασία «KITE BEACH», αφού ούτως ή άλλως υπάρχουν τέτοιες παραλίες, και οριοθέτηση θαλάσσιων διαύλων έμπροσθεν αυτών για την οργανωμένη και ασφαλή μαζική διεξαγωγή KITESURF και μόνο με χρηματικό αντίτιμο για τις υψηλές υπηρεσίες που απαιτεί η εγγύηση της ιστιοπλοϊκής προώθησης του αθλήματος στις συγκεκριμένες παραλίες και θαλάσσιες αυτές περιοχές. Μπορεί, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 35 του Κανονισμού Λιμένα, επίσης να ονομασθεί μία παραλία «KITE BEACH», και μόνο για ιδιώτες, ανά περιοχή, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, χωρίς επίδειξη, χωρίς μαθήματα, και χωρίς να δίδονται τίτλοι σπουδών από κανένα (όπως ερημικές παραλίες, δηλαδή όχι πολυσύχναστες), με σκοπό την ασφαλή ατομική αναψυχή του κάθε τουρίστα, και να υπάχουν οριοθετημένοι θαλάσσιοι δίαυλοι.
     Άμεση έγκριση και νομιμοποίηση του θαλάσσιου μέσου S.U.P. (ορθιοκανοσανίδα) ώστε στην περίπτωση που ο αναβάτης της πλέει με κουπί, να ισχύουν οι κανονισμοί για το κανό, και όταν ο αναβάτης της πλέει με το ιστίο, να ισχύει ό,τι για την ιστιοσανίδα.
     Απαγόρευση παρκαρίσματος τροχοκινούμενων επί του αιγιαλού και της παραλίας, εκτός αν υπάρχει οριοθετημένος χώρος με ειδική άδεια.
     Τα πάγια στοιχεία, εξοπλισμός ενοικίασης και εκπαίδευσης του εκμισθωτή – επιχειρηματία πρέπει εάν καταστραφούν να παρουσιάσουν θεωρημένο παραστατικό καταστροφής ή να πουλάνε τα πάγια τους στοιχεία σε άλλο επαγγελματία λιανικής ή χονδρικής με ειδικό τιμολόγιο πώλησης παγίων.

    Και οι δύο συνυπογράφοντες, εκτός όλων των άλλων ιδιοτήτων μας (προπονητές, εκμισθωτές, ναυαγοσώστες και διοργανωτές διεθνών αγώνων) μέσα από την πολύχρονη πείρα μας ως εκθέτες και επισκέπτες στις περισσότερες εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις και σε διεθνή ναυτικά σαλόνια, κάθε χρόνο ανελλιπώς, όπου σχεδόν όλες τις φορές ταξιδεύουμε με δικά μας έξοδα, προβάλλουμε τα νησιά μας και την Ελλάδα.
    Επίσης, αφουγκραζόμαστε τον παλμό των επιθυμιών και των αναγκών της ευρωπαϊκής και ρωσικής αγοράς και γνωρίζουμε με ακρίβεια πως λειτουργεί το παραεμπόριο και η παράνομη παροχή υπηρεσιών στον αθλητικό τουρισμό αναψυχής, που ζημιώνουν για 20 ολόκληρα χρόνια την οικονομία της χώρας μας κατά εκατομμύρια ευρώ και προσβάλλουν το κύρος του ελληνικού τουρισμού και αθλητισμού.
    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ ΟΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΕΣΕΙΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.
    Με τιμή,

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Ιδιοκτήτης – Διαχειριστής
    MILOS BEACH SURF RESORT
    KITESPOWER & WINDSURF
    CENTER LEFKADA
    Mobile: +30 6945 362891
    Office: +30 26450 21332
    E-mail: beachmil@otenet.gr
    http://www.milosbeach.gr

    ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ε. ΤΖΙΜΑΣ

    Συν-ιδρυτής:
    project sports tourism greece
    Ιδιοκτήτης – Διαχειριστής
    RHODES WINDSURFING, KITESURFING & SAILING ACADEMY
    Tel. Mob: +30 69444 28248
    E-mail: achilleas@rwa.gr
    http://www.rwa.gr

  • 18 Δεκεμβρίου 2014, 15:58 | achilleas tzimas

    kirioi…

    iremiste ke elate na simpraksoume oli mazi gia to kalo tou athlitismou ke
    tou tourismou..ke i politiki na aniksoun ta aftia tous ke na akousoune
    oles tis apopsis….. opos ke i epitropi tou nomoshediou..
    ine istati stigmi, pou i kiria genikos, ke to epitelio tou ipourgou ke tis
    gga piran protovoulia na sintaksoun ena nomoshedio..OMOS EHI ASAFIES KE
    PAGIDES… proin ipourgos ipe ke efige san elinaras ke kirios, (den tha
    vgalo ena nomoshedio, gia na thelo meta dekades vivlia epeksigiseon), o
    noon noito…!!!!!!!!!!!!!
    ego ime paron na voithiso me silogiko skopo, gia olous, me gnomona to kino
    simferon tis patridas mou, dioti mas katantisane, san margionetes, sta
    matia tou ipolipou kosmou….

    katarhin, o tourismos prepi na pari tous ekpedeftes athlimaton tourismou,
    na tous ekpedefsi ke pistopiiisi, mazi me tin gga, epikourika!!!!!!!!!!
    ala afou pai meso tis gga, etsi lipon???….eho katathesi ipomnima me oles
    tis epeksigisis gia ton (athlitiko tourismo anapsihis), opos perase i
    ekfrasi-titlos mou, ke sto espa tourismou, opou afierosa 7 mines
    afilokerdous enimerosi sto ipourgio tourismou to 2009-2010, afou
    parakalousa 6 ipourgous tourismou, apo to 2004 ke dekades ifipourgous,
    genikous ke simvoulous tou ipourgiou tourismou ke olon 4 sinarmodion
    ipourgion,(naftilias-«ggdp,ikonomikon»-pedias-gga), ke etsi lipon, pros
    tin diahiristiki arhi tou ipourgiou tousmou, antistihontas tous ekastote
    kad me tin nomothesia tou 2010 eos ke tora..
    mehri na vroume ke na paragoume ekpedeftes, (to pos tha prepi na to
    sizitisoume sovara).. ke mehri na erthi afti i stigmi stin ellada, tote
    poli sosta, o proponitis tou athlimatos, paradigma istioploias
    (istiosanidas-aetosanidas), ine ke ekpedeftis sto athlimatou, me tin
    idikotita tou, etsi se ola ta athlimata tourismou anapsihis, mporoume
    pleon na kanoume ekpedefsi-epidiksi ston tourista ke idioti pelati, tin
    sigekrimeni stigmi, (imera-evdomada), touristiko paketo ton diakopon
    tou,,, prin den mporousame na to kanoume afto, paranomousame en meri, ala
    toulahiston imastan proponites tou athlimatos, anti lipon na egrapsoume
    ton tourista pelati se omilo, (elas to megalio sou), «gia na tou kanoume
    mathima nomimo,» tora tha tou kanoume ekpedefsi nomima, etsi o proponitis
    tou sigekrimenou athilatos ine ke ekpedeftis tis idikotitas ke mpori na
    orizi ke voithous, latris tou athlimatous, i alous proponites katoteris
    katigorias,… mehri na vgoune i ekpedeftes, ala apo melontikes sholes tou
    idiou tou athlimatos, pou didaskoun to idio ke afto athlima, pou tha
    epileksi, ke ohi genika ekpdeftis athlimaton,,,,sos,,,, etsi lipon, sta
    athlimata anapsihis tou tourista pelati, pou ine o protos skopos tou
    taksidiou tou, ite elinas ite alodapos, ke sigekrimena hionodromia
    (snowboard-ski), istioploia (istiosanida-aetosanida- monethesia
    istioploika) podilasia, ipasia, diving, climping, oles i morfes trekking,
    (running-orivasia-periigisi), (rafting, kano thalasis, sup), anemoptero,
    golf, ke paralila ala sinafi opos (motorsports-fishing-yoga-skydiving
    k.a.) diladi athlimata (sports tourism greece), onomasia pou ine pleon
    katohiromeni ekfrasi apo ememna apo to 2004, titlos sta aglika ke elinika
    (athlitikos tourismos anapsihis)…

    o ekpedeftis apo tei i ales sholes idiotikes pstopiimenes, melontika, se
    ekpedefsi tou athlimatos, ena hrono geniki spor ekpedefsi ke ena hrono
    idikotita ine to telio..

    meta omos tha prepi na pari tin pistopiisi adia ergasias apo ton klado tou
    athlimatos se sindiasmo me ena atomo tis gga i tou tourismou ke 3 atoma
    tou anotatou organou, popa ke tou sindesmou proponiton tou athlimatos….
    prosohi stous paranomous ekpedeftes tou eksoterikou..i epitropi isotimias
    na litourgi sovara ke me megali prosohi stis anagnorisis proponiton i
    ekpedefton eksoterikou, ala meta na pernai ke na pistopiithi apo tin 5meli
    epitropi tou athlimatos (popa ktl)..prosohi stis apomimisis…. ston klado
    mou (vdws ke iko) sto windsurf ke kite, opou prospathisan ipoula na
    paroune anagnorisi stin elada me afta ta prohira diplomata epi pliromis
    apo to internet…aftihos pou i gga edrase amesa…. to idio tha
    prospathisoune na kanoune sto mellon ke sta ala athlimata…
    stin elada eihame mono coach ke ohi trainers,, apistefto..tora toulahiston
    ke pro sto paron, o coach-proponitis, tha ine ke trainer-ekpedeftis, pou
    ine katotero, ala prepi na ine tou idiou athlimatos, gia tin idiotiki
    ekpedefsi tourista, idioti pelati, groups, ktl……

    kataligo oti o ekpedeftis athlimatos, ke o proponitis opos ine tora, pou
    tha ine ke ekpedeftis me tin idikotita, gia opiadipote drastiriotita
    anapsihis i proponisis, gia groups, i ton tourista, episkefti, idioti,
    pelati,…. stin ksira, poli, thalasa, limni, potami, pediada, vouno,
    aera..akoma ke stin enikiasi eksoplismou ke stin ekmathisi ke stin
    epidiksi, ke stin sinodia tis omadas, o epihirimatias na ine i idios
    katohos diplomatos ptihiou ke askisis epagelmatos i na proslamvani analogo
    ipalilo me ta kathikonta ton spor athlimaton, pou theli na parehi
    ipiresies….
    i sholes ekpedefton na ine elinikes me ta 2 chronia fitisis, opos ipa prin.
    simfono me ta ala sholia ton sinadelfon, ala i diatiposi na ine sosti, gia
    na min chriazomaste meta ste ke epeksigisis, herome pou telika afta pou
    elega apo to 1992, me epistoli mou, ke arithmo protokolou, tote ston eot
    ke stin gga, ta leoke tora, shedon ta idia meta apon 22 chronia, kalio
    arga para pote…
    ola afta na prostethoun ke sto artho 22 ton proponiton, me pio safinia
    stous proponites ke stis vathides opou se leptomeries den me afini
    simfono, opos ke stis sholes ke ston tropo ekpedefsis ke hronous..afou
    kanete ena nomo parakalo skeftite kala..zoume sto 2014,,miname piso….ke
    mas koroidevoune sto eksoteriko ke oli i paranomi proponites elines ke
    alodapi…me tin alazonia mas opios mathi ena spor, meta ginete ke
    aftovaftizete proponitis,,eleos…

    sinehia i teffa proponites prepi na ine pistopiimeni sto athlima, apo ton
    sindesmo tous, prin paroiun adia argasias, idietera me tin empiria o A ke
    B ke ohi horis idikotita, opos lei o nomos na tos parehi aplohera adia
    ergasias, ke o C katigoria panta me idikotita athlimatos sto deftero etos,
    iek i tei ke o B ohi apo iek ..
    ta prostimata ine mia hara ke isos eprepe ke aferesi adias, diplomatos gia
    panta, se ipotropia paranomias…

    simiomata stous ipourgous……………….

  • 17 Δεκεμβρίου 2014, 13:34 | ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΡΟΔΟΥ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ρόδος, 12-12-2014
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ Αρ.Φακ.: 513.1/2014
    ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ- Αρ.Σχεδ. -7475-
    ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΠΡΟΣ: ΥΝΑ/Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΛΑ Γ’
    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΚΟΙΝ.: 1)Υπ.Τουρισμού
    ΤΟΜΕΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧ. ΜΕΣΩΝ 2)Υπ.Πολ/μού & Αθλ/μού
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 3)Γ.Γ.Αθλητισμού
    Ταχ. Δ/νση: Μανδράκι – Ρόδος 4)Ελληνική Ιστ/κή Ομ/δία
    Ταχ. Κώδικας: 85100
    Πληροφορίες: Σημ/ρος Λ.Σ. ΜΟΥΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης
    Τηλέφωνο: 22410-28666
    Fax: 22410-27365
    E-mail: rodos@hcg.gr

    ΘΕΜΑ: «Υποβολή Αναφοράς».
    ΣΧΕΤ.: α) Γ.Κ.Λ. 20 (ΦΕΚ 444Β’/26-04-1999).
    β) Ν. 2725/1999 (ΦΕΚ 121α’/17-06-1999).
    γ) Π.Δ. 219/2006 (ΦΕΚ 221Α’/13-10-2006).
    δ) Α.Φ.: 513.1/2013/Α.Σ. 6919/20-12-2013 Αναφορά μας.
    ε) ΩΠ: 271012/12-2013 Αναφορά μας.
    στ) Α.Π.: 513.1/2014/Α.Σ. 1209/24-03-2014 Δ/γη σας.
    ζ) ΑΒΜ: Β2014/90/29-07-2014 Εισαγγελική παραγγελία.
    η) Α.Π.:103/28-11-2014 έγγραφο ΣΥ.ΦΙ.ΘΑ.ΣΠ.ΡΟ.

    Σε συνέχεια ανωτέρω (ε) σχετικής αναφοράς μας και με στόχο την οριστική επίλυση του αμφιλεγόμενου ζητήματος της διενέργειας μαθημάτων ιστιοσανίδας (wind-surf) και αετοσανίδας (kite-surf) από εκμισθωτές των συγκεκριμένων Θ.Μ.Α., για το οποίο η Υπηρεσία μας γίνεται αποδέκτης καταγγελιών σε καθημερινή βάση κατά τη θερινή περίοδο αναφέρουμε τα εξής:
    Για την αντικειμενικότερη προσέγγιση του εν λόγω ζητήματος πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα κάτωθι δεδομένα.
    α) Η εκμίσθωση των ανωτέρω Θ.Μ.Α. ένεκα των ιδανικών για τη διενέργεια τους καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε περιοχές όπως το Πρασονήσι και οι δυτικές ακτές της νήσου Ρόδου (Καλαβάρδα, Φάνες, Θεολόγος, Κρεμαστή, Ιαλυσός, Ιξιά) είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και δημοφιλείς τουριστικές δραστηριότητες αναψυχής και έχουν ανάγει τη Ρόδο σ’ ένα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στο κόσμο για τη διεξαγωγή των ανωτέρω αθλημάτων (sports).
    β) Τόσο η ιστιοσανίδα, όσο και η αετοσανίδα πέρα από Θ.Μ.Α. τυγχάνουν και αθλήματα τα οποία τελούν υπό τη αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η ιστιοσανίδα μάλιστα είναι ολυμπιακό άθλημα από το 1984 (Λος Άντζελες) με ολυμπιακές διακρίσεις για τη χώρα μας και η αετοσανίδα μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα ήταν υποψήφιο άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες που πρόκειται να διεξαχθούν στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο (2016).
    γ) Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερά και πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς του τουρισμού σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Για την πατρίδα μας, μια κατ’ εξοχήν ναυτική χώρα με μακραίωνη ναυταθλητική παράδοση, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθήσει και να εκμεταλλευθεί ανάλογα το ανταγωνιστικό αυτό τουριστικό προϊόν.
    δ) Η μη αναγραφή της λέξης «ΣΧΟΛΗ» αφενός στο χώρο των εγκαταστάσεων ή πλησίον αυτών σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 2 του (α) σχετικού και η ταυτόχρονη διενέργεια μαθημάτων αφετέρου με αναγνωρισμένους ή μη προπονητές (VDWS) που έχουν προσληφθεί νόμιμα ως ταμίες ή βοηθοί, η ύπαρξη εξομοιωτή εκμάθησης ιστιοσανίδας στην παραλία και η διαφήμιση των παρεχόμενων μαθημάτων και υπηρεσιών μετά χρηματικού αντιτίμου τόσο σε διαφημιστικά φυλλάδια όσο και στις ιστοσελίδες των εν λόγω εκμισθωτών συνθέτουν ένα υποκριτικό και συνάμα φαιδρό σκηνικό που μόνο δυσφήμιση προκαλεί στη χώρα.
    ε) Στα Δωδεκάνησα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα σύμφωνα με προφορική ενημέρωση της Υπηρεσίας μας αλλά και με τα επισυναπτόμενα στο (η) σχετικό έγγραφα δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία άδεια σχολής εκμάθησης windsurfing και kitesurfing τόσο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 32 παρ. 1 του (α) σχετικού όσο και από τις οικείες Περιφέρειες σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. του Π.Δ. 219/2006. Στο εν λόγω Π.Δ. όμως πουθενά δεν γίνεται λόγος για σχολές εκμάθησης υπαίθριων αθλημάτων (outdoor sports) ή θαλάσσιων αθλημάτων (water sports), για τις οποίες, λόγω της ιδιομορφίας και της ιδιαιτερότητας τους, δεν μπορούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις και οι όροι λειτουργίας των αθλητικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων που διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο (indoor sports) όπως καλαθοσφαίριση, τζούντο κ.τ.λ.
    Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλες τις ανωτέρω παραμέτρους και με γνώμονα τόσο την τουριστική ανάπτυξη-προβολή της χώρας όσο και την ποιοτικότερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των ανωτέρω Θ.Μ.Α. (ιστιοσανίδα, αετοσανίδα, ιστιοπλοϊκές λέμβοι) η Υπηρεσίας μας θεωρεί, ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάλληλη ρύθμιση στον αριθ. 20 Γ.Κ.Λ. που να προβλέπει ρητά και ξεκάθαρα τη δυνατότητα εκμάθησης των εν λόγω αθλημάτων, από πτυχιούχους προπονητές των ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της Ε.Ε. καθώς και από κατόχους άδειας προπονητή από τη Γ.Γ.Α. αντίστοιχης του προπονητή Θαλάσσιου σκι και όχι από κατόχους πιστοποιητικών κατάλληλης κατάρτισης (π.χ. VDWS και ΙΚΟ).
    Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι τόσο η προηγούμενη σύντομη ενημέρωση που μνημονεύεται στη παρ. 5 της (στ) σχετικής διαταγής σας όσο και η απλή επίδειξη που επικαλούνται οι εκμισθωτές κατά τη διάρκεια ελέγχων από την Υπηρεσία μας είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν από την εκμάθηση, διότι η χρονική τους διάρκεια είναι αόριστη και ποικίλει ανάλογα με το βαθμό δεκτικότητας του μισθωτή. Άλλωστε σύμφωνα με τις αρχές της προπονητικής το πρώτο στάδιο της εκμάθησης ενός αθλήματος είναι η ενημέρωση και η επίδειξη του αθλήματος.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει σχετική ρύθμιση, διότι η ποινικοποίηση (σύμφωνα με την (ζ) σχετική Εισαγγελική παραγγελία την οποία και σας υποβάλλουμε) της εκμάθησης θαλάσσιων αθλημάτων σε τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα του ήλιου, της θάλασσας και του Ολυμπισμού μόνο δυσμενή σχόλια προκαλεί για την πατρίδα μας.

    Ο Κεντρικός Λιμενάρχης

    Πλοίαρχος Λ.Σ. ΑΡΜΠΟΥΝΙΩΤΗΣ Νικόλαος

  • 17 Δεκεμβρίου 2014, 12:52 | Κ.Ε.Α. «ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» Α.Μ.Κ.Ε

    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Τ.Ε.Φ.Α.Α.

    ΤΌΣΟ ΤΑ ΤΕΦΑΑ όσο και η ΓΓΑ σχολες προπονητών όσο και τα συνδικαλιστικά όργανα προπονητών ίσως οι περισσότεροι αγνοείτε το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο

    Θεσμικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Περιγραμμάτων

    Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

    Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι ο αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) και την αντιστοίχισή του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF).http://www.nqf.gov.gr/Εθνικό Σημείο Συντονισμού για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων

    Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου του 2008 C1110/01) για την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων πρότεινε στα Κράτη Μέλη να ορίσουν τα Εθνικά Σημεία Συντονισμού τους με στόχο να υποστηρίξουν τη διασύνδεση όλων των αρμοδίων εθνικών αρχών και φορέων για τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης και αντιστοίχησής τους με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, με γνώμονα την ποιότητα και τη διαφάνεια.

    Tα καθήκοντα των εν λόγω Εθνικών Σημείων Συντονισμού είναι τα εξής:

    Να καθορίσουν τα επίπεδα των προσόντων στο Εθνικό Σύστημα Προσόντων και να προβούν στην αντιστοίχιση στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

    Να εξασφαλίσουν αφενός ότι η διαδικασία αντιστοίχισης θα γίνει με αδιάβλητο τρόπο, διευκολύνοντας παράλληλα τη διαδικασία συσχέτισης των διαφόρων πλαισίων.

    Να εξασφαλίσουν και να συμβάλουν στη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων που θα ληφθούν κατά τη διαδικασία.

    Να παράσχουν πληροφόρηση και καθοδήγηση στα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το πώς αντιστοιχίζονται τα εθνικά προσόντα στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων μέσω των εθνικών συστημάτων προσόντων.

    Να προωθήσουν σύμφωνα πάντα με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο, την εμπλοκή όλων των κοινωνικών εταίρων και όλων των ενδιαφερομένων
    (π.χ. πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης, εκπρόσωποι ανώτατης εκπαίδευσης, εμπειρογνώμονες, κ.λ.π.)

    Σύμφωνα με το Ν. 3879/21.9.2010, (ΦΕΚ 163/ τ. Α’/ 21.09.2010) παρ 1 του άρθρου 11, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) μεταξύ άλλων, ορίζεται ως το Εθνικό Σημείο Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων στην Ελλάδα. Από τον Ιούλιο 2011 ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανέλαβε αυτή την αρμοδιότητα.Δράσεις του Εθνικού Σημείου Συντονισμού Δράσεις που υλοποιεί το Εθνικό Σημείο Συντονισμού για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων:Εκπόνηση μελέτης με την καταγραφή εφαρμοσμένων πρακτικών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάπτυξη ενός Κλαδικού Πλαισίου Προσόντων και την αναφορά του στο Ελληνικό Πλαίσιο Προσόντων. Η εφαρμογή θα γίνει με τη μελέτη περίπτωσης στον κλάδο του Τουρισμού και με σκοπό την ανάπτυξη των περιγραφικών δεικτών των επιπέδων του σχετικού Κλαδικού Πλαισίου Προσόντων.

    Επαγγελματικά περιγράμματα αποτελούν μια ολοκληρωμένη περιγραφή ενός επαγγέλματος:τίτλος – ορισμός του επαγγέλματος ή/και της ειδικότηταςιστορική αναδρομή και εξέλιξή τουισχύον νομοθετικό πλαίσιοανάλυση του επαγγέλματος ή/και της ειδικότητας σε προδιαγραφές
    απαραίτητες Γνώσεις, Δεξιότητες, Ικανότητες για την άσκησή τουπροτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων επαγγελματικών προσόντωνενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α. υπ΄αριθμ. 110998/8-5-2006/ΦΕΚ 566 Β/8-5-2006) σχετικά με την Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων.Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αναπτύσσει και πιστοποιεί επαγγελματικά περιγράμματα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους (εργαζόμενοι και εργοδότες). Η διαδικασία ανάπτυξης και πιστοποίησης των επαγγελματικών περιγραμμάτων διέπεται από σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

    Tα πιστοποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα αφορούν επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας εντάσσονται στην εθνική βάση δεδομένων πιστοποιημένων επαγγελματικών περιγραμμάτων οδηγούν στην ανάπτυξη προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας προάγουν την αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού συντελούν στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από την αγορά εργασίας συμβάλλουν στην προώθηση της διά βίου μάθησηςενισχύουν εν γένει την αξιοπιστία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έχει αναπτύξει και πιστοποιήσει μέχρι σήμερα 202 επαγγελματικά περιγράμματα

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

    http://www.eoppep.gr/images/EP/EP43.pdfΤι αφορά
    Προπονητής ενός αθλήματος είναι ο υπεύθυνος για την εκγύμναση και την προπόνηση ομάδων ή ατόμων, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, της τεχνικής και τακτικής τους, σε ένα άθλημα.

    Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
    Στην Ελλάδα σήμερα οι περισσότεροι προπονητές απασχολούνται σε αθλητικά σωματεία τα οποία συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους σε σεμινάρια των ομοσπονδιών του κάθε αθλήματος, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτεί ο ν. 2725/99, περί αθλητικών σωματείων. Επιπλέον, οι προπονητές απασχολούνται στα παιδικά και εφηβικά τμήματα των συλλόγων, σε σχολεία, σε δημοτικά ή κοινοτικά στάδια και σε καλοκαιρινά camps.

    ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ

    http://www.eoppep.gr/images/EP/EP53.pdf

    Ο Ναυαγοσώστης:
    • φροντίζει για την πρόληψη των ατυχημάτων,
    • φροντίζει για τη διάσωση σε περίπτωση ατυχήματος, και
    • την παροχή των πρώτων βοηθειών σε λουόμενους, κολυμβητές και γενικότερα σε άτομα που ασκούν δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με το υγρό στοιχείο μέσα στα όρια ευθύνης του.Οι ναυαγοσώστες μπορούν να εργαστούν σε πισίνες και σε ακτές (θάλασσας – λίμνης). Ο ναυαγοσώστης με την ειδικότητα «Ναυαγοσώστης ακτής» που εργάζεται σε ακτές (θάλασσας – λίμνης), οφείλει εκτός των άλλων προσόντων να έχει και άδεια χειριστή ταχυπλόου και ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
    Οι κλάδοι της ασφάλειας, αθλητισμού και παροχής προσωπικών υπηρεσιών στους οποίους εντάσσεται το επάγγελμα του «Ναυαγοσώστη», εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως η σημασία και σπουδαιότητά τους στην οικονομική ανάπτυξη.
    Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η μεγάλη έκταση της παράκτιας ζώνης σε συνδυασμό με τον ολοένα αναπτυσσόμενο και ποιοτικό τουρισμό ως τομέα της οικονομίας προσφέρει ένα ελπιδοφόρο μέλλον στο επάγγελμα.

    ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΥΝΟΥ

    http://www.eoppep.gr/images/EP/EP73.pdf

    Τι αφορά:
    Ως Οδηγός Βουνού ορίζεται ο επαγγελματίας που κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να:
    • Οδηγεί άτομα σε κάθε μορφής δραστηριότητας όπου απαιτείται η χρήση ορειβατικού εξοπλισμού ή ατομικών μέτρων προστασίας, στις οποίες συνήθως συμπεριλαμβάνονται: Η ανάβαση σε βράχο και πάγο, το ορειβατικό σκι, οι χιονοδρομικές εκδρομές με πέδιλα χιονιού είτε εντός είτε εκτός πίστας, η περιήγηση στο βουνό και σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος και η διάσχιση φαραγγιών.
    • Εκπαιδεύει άλλους στις τεχνικές ορειβασίας, αναρρίχησης και ορειβατικού σκι, στις τεχνικές αναρρίχησης σε τεχνητό έδαφος, στις περιηγητικές τεχνικές ακόμη και με πέδιλα χιονιού και στις τεχνικές διάσχισης φαραγγιού.
    • Κατασκευάζει ή/και να βελτιώνει στίβους περιπέτειας, αναρριχητικά πάρκα και κατασκευές σε δένδρα ή σε τεχνητά ικριώματα που χρήζουν ορειβατικό αναρριχητικό εξοπλισμό και χειρισμούς με αντίστοιχες τεχνικές.
    • Διοργανώνει αγώνες, επιδείξεις ή σεμινάρια που χρήζουν τεχνικές ορειβασίας, ή χρήση ασφαλειών και χειρισμών αναρρίχησης.Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
    Σύμφωνα με το Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ), οι Οδηγοί Βουνού (ΟΒ) στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό τόσο από «αυτόκλητους Οδηγούς Βουνού» ή διοργανωτές υπαίθριων δραστηριοτήτων, όσο και από αλλοδαπούς συναδέλφους τους με πτυχίο UIAGM, (δηλ. της σχολής των Διεθνών Οδηγών Βουνού) τους οποίους προσλαμβάνουν ξένες εταιρίες για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Αρκετές από αυτές τις εταιρίες ζητούν από τα Ελληνικά γραφεία που συνεργάζονται, Έλληνες Οδηγούς Βουνού που να έχουν νομική κάλυψη ώστε να συντάξουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των πελατών τους, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση. Το ΣΕΟΒ ουσιαστικά δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι αφού δεν υπάρχει καμιά περιγραφή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών του. Σύμφωνα πάντα με το ΣΕΟΒ, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί με θεσμικό προσδιορισμό (κατοχύρωση) του επαγγέλματος και την αντίστοιχη περιγραφή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των επαγγελματιών Οδηγών Βουνού.
    Σύμφωνα με το ΣΕΟΒ, τα άτομα που ακούν το επάγγελμα στην Ελλάδα και έχουν την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια είναι περίπου 40.

    ΑΥΤΟΔΥΤΗΣ

    http://www.eoppep.gr/images/EP/EP47.pdf

    Τι αφορά

    Ο αυτοδύτης καλείται να εκτελέσει μία ευρεία γκάμα εργασιών κάτω από τον βυθό, εργασίες που δεν μπορούν να εκτελεσθούν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αυτόνομα αναπνευστικά μέσα. Ο αυτοδύτης καλείται να εκτελέσει καταδύσεις είτε αυτόνομα, είτε ως συνοδός αυτοδυτών σε τουριστικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες, είτε ως εκπαιδευτής ή βοηθός εκπαιδευτή αυτοδυτών, είτε ως επαγγελματίας δύτης, εκτελώντας τεχνικές υποβρύχιες εργασίες σε πλοία, ιχθυοτροφεία, τεχνικά έργα, επιστημονικές έρευνες και έργα, καθώς και να χειρίζεται, υποβρύχιες συσκευές απαραίτητες για την εκτέλεση έργων (ρομποτικοί μηχανισμοί, κάμερες κινηματογραφικών και τηλεοπτικών συνεργείων), ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του σε διαδικασίες διάσωσης ή έρευνας ατυχημάτων. Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
    Στη χώρα μας το συγκεκριμένο επάγγελμα ασκείται σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
    Το επάγγελμα του αυτοδύτη στη σημερινή αγορά εργασίας έχει προοπτικές ανάπτυξης καθώς η στήριξη του κράτους στον εναλλακτικό τουρισμό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κυρίως στα νησιά μας.
    Επίσης, η ναυτιλία χρησιμοποιεί συχνότερα αυτοδύτες για έλεγχο η καθαρισμό των υφάλων γιατί κοστίζει λιγότερο από τον δεξαμενισμό.
    Τέλος, με την ανάπτυξη των τουριστικών λιμανιών στην χώρα [Μαρίνες] χρειάζονται όλο και περισσότεροι αυτοδύτες για την κατασκευή αγκυροβολίων, καθαρισμό υφάλων και υποβρύχιων μικροεπισκευών.
    Αν και η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος το κάνει μη προσιτό για τους πολλούς, οι προοπτικές φαίνεται να είναι αισιόδοξες για το συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο, καθώς η ανάπτυξη του τουρισμού της ναυτιλίας και του Yachting, όπως και της ιχθυοκαλλιέργειας ανεβάζει την ζήτηση αυτοδυτών.

    ΕΜΨΥΧΩΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    http://www.eoppep.gr/images/EP/EP130.pdf

    Τι αφορά

    To βασικό αντικείμενο του επαγγέλματος του Εμψυχωτή Τουρισμού αφορά στην προετοιμασία, διοργάνωση, εμψύχωση και υλοποίηση, κάτω από ορθολογική και οικονομική-διαχείριση, δραστηριοτήτων ψυχαγωγικών, καλλιτεχνικών, παιδαγωγικών και αθλητικών, που απευθύνονται σε τουρίστες κάθε προέλευσης και κάθε ηλικιακής κατηγορίας και πραγματοποιούνται σε ξενοδοχεία, σε άλλου τύπου καταλύματα και σε τόπους ποικίλου τουριστικού ενδιαφέροντος.

    Πιο συγκεκριμένα ο Εμψυχωτής Τουρισμού:

    • φροντίζει για την ψυχαγωγία και την ψυχική και σωματική χαλάρωση-ανανέωση των τουριστών καθώς και την άθλησή τους, κατά την περίοδο των διακοπών τους, και
    • διοργανώνει συνήθως χορευτικές, θεατρικές και αθλητικές εκδηλώσεις, εορταστικές βραδιές, ταχυδακτυλουργικές παραστάσεις, παιχνίδια, διαγωνισμούς μεταξύ των πελατών, μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής με πηλό, ψυχαγωγεί νήπια και παιδιά κ.α.,
    • ενδέχεται επίσης να ασχολείται με την οργάνωση και υλοποίηση των τουριστικών ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, τοπικού ή και εθνικού χαρακτήρα, καθώς και εξειδικευμένες δραστηριότητες (π.χ. ποδηλατικός τουρισμός, εκθέσεις και συνέδρια) ή να προσαρμόζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε μια συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών π.χ. τουρίστες με ειδικές ανάγκες ηλικίας (παιδιά, νέους, ενήλικες και ηλικιωμένους), ή ετερογενούς σύνθεσης, και
    • φροντίζει να γνωρίσει προσωπικά τους τουρίστες-πελάτες, είναι υπεύθυνος για την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των εκάστοτε πελατών-τουριστών, επινοεί τρόπους παρακίνησης της συμμετοχής τους στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, μεριμνά για την ικανοποίησή των πελατών και για την τήρηση κανόνων ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με τελικό στόχο τη συμβολή στην παροχή ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών από την τουριστική μονάδα στην οποία εργάζεται. Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης Ο κλάδος σημειώνει δυναμική ανάπτυξη, ενώ οι νέες ανάγκες που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στο χώρο του οργανωμένου διεθνούς τουρισμού για την παροχή στοχευμένων υπηρεσιών ψυχαγωγίας των τουριστών, που λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής επιζητούν όλο και περισσότερη, ποιοτική διασκέδαση και ψυχαγωγία σε συμπυκνωμένο χρόνο διακοπών, οδήγησαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος των ξενοδοχειακών μονάδων για απασχόληση νέων ειδικοτήτων, όπως αυτή των Εμψυχωτών Τουρισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις (Μάρας, 2004) κάθε χρόνο στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερα από 5.000 άτομα, κατά κανόνα εντός της θερινής τουριστικής περιόδου. Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς παραμένει ακόμα χαμηλή η ενασχόληση γηγενών με το επάγγελμα. Συχνά οι εργαζόμενοι ασκούν διαφορετικό επάγγελμα εκτός της περιόδου της απασχόλησής τους ως Εμψυχωτές Τουρισμού. Αρκετοί έχουν πραγματοποιήσει σπουδές ή ασκούν επαγγέλματα που συνδέονται με το περιεχόμενο ορισμένων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (π.χ. παιδαγωγοί, χορευτές, γυμναστές, ηθοποιοί κλπ). Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ 2004, οι εμψυχωτές τουρισμού ανήκουν στην κατηγορία «άλλες ειδικότητες», όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες 56% και 44% οι άντρες.
    Η γεωγραφική διασπορά της απασχόλησης είναι προφανώς αντίστοιχη της διασποράς των ξενοδοχειακών μονάδων στην επικράτεια, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται στους Νομούς της χώρας που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (περίπου το 70% του συνόλου των αφίξεων πελατών και το 81% των διανυκτερεύσεων συγκεντρώθηκαν το έτος 2008 στις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Αττικής).

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Αρμοδιότητα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι η εισήγηση του καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων προσόντων που αποκτώνται στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, πλην της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και η εισήγηση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έκδοση του αντίστοιχου κανονιστικού πλαισίου. (ν.4115/2013) Επισημαίνεται ότι με το ν. 3919/2011 (ΦΕΚ 32 Α΄), άρθρα 1, 2 & 3 θεσπίζεται η αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, και καταργούνται οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση των επαγγελμάτων και οι αδικαιολόγητες απαιτήσεις προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγελμάτων. Συνεπώς, η διαδικασία ρύθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων θα αφορά μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπό εξέταση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ειδικότητες εναρμονίζονται με ήδη νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα από τα αρμόδια υπουργεία, για την πρόσβαση στα οποία προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις. Σε όποια άλλη περίπτωση δεν υφίσταται θέμα ρύθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων καθότι κάθε επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα, με την κατοχή, ή και όχι, αντίστοιχου τίτλου σπουδών. Η νομοθετική κατοχύρωση των επαγγελμάτων, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. να αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα αποτελεί αρμοδιότητα των υπουργείων που τα εποπτεύουν. Η κατάρτιση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για κάθε ειδικότητα ή ομάδα ειδικοτήτων περιλαμβάνει την επεξεργασία και μελέτη της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τη χορήγηση αδειών και τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων κατόχων προσόντων που αποκτώνται στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, πλην της ανώτατης εκπαίδευσης . Αυτό επιτυγχάνεται σε συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Εισηγητικής Επιτροπής Καθορισμού Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (Ε.Ε.Κ.Ε.Δ) η οποία και συντάσσει κάθε προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών και αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Προεδρικό Διάταγμα, δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πιστοποίησης Εκροών

    Στρατηγικός στόχος – Βασικές Κατευθύνσεις:

    Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος για την πιστοποίηση των εκροών (των αποτελεσμάτων της μάθησης ανεξάρτητα από τη διαδρομή επίτευξής τους) αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης και περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές κατευθύνσεις: Ανάπτυξη προτύπων συστημάτων & θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση προσόντων. Σχεδιασμός συστήματος αναγνώρισης και πιστοποίησης των προσόντων που αποκτώνται μέσω της μη-τυπικής και άτυπης μάθησης καθώς και πλαίσιο αδειοδότησης και αξιολόγησης φορέων πιστοποίησης προσόντων.
    Εποπτεία του τομέα πιστοποίησης. Έλεγχος, παρακολούθηση και αξιολόγηση των φορέων πιστοποίησης προσόντων.
    Δυνατότητα διενέργειας πιστοποιήσεων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
    Μέσω του Εθνικού Συστήματος Πιστοποίησης Εκροών κύριος στόχος είναι να διασφαλίζεται ότι: Παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης τουλάχιστον όλων εκείνων των Προσόντων για τα οποία υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από την Πολιτεία για να πιστοποιηθούν, καθώς και προσόντα που τονώνουν την απασχόληση.
    Η πιστοποίηση πραγματοποιείται, σύμφωνα με προϋποθέσεις, όρους και διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι το πιστοποιηθέν προσόν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του σχετικού πιστοποιημένου Επαγγελματικού Περιγράμματος.
    Παρέχεται δυνατότητα ισότιμης πιστοποίησης για όλους όσους το επιθυμούν, ανεξάρτητα από τη διαδρομή μέσω της οποίας απέκτησαν το προς πιστοποίηση προσόν.

    παραμένω στην διάθεση του νομοθέτη και κάθε ενδιαφερόμενου

    ΚΦΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

    για διευκρινήσεις

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ [M.Sc / M.B.A]

    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

    ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    keafairplaycodehellas@outlook.com.gr

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 18:28 | Χρήστος Λάμπρης, επιχειρηματίας τουρισμού και Οδηγός Βουνού

    Πριν ορίσουμε τις αρμοδιότητες εκπαιδευτών και προπονητών, τις διαδικασίες πιστοποίησης, κλπ, θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας τα παρακάτω:
    1. Υπάρχουν αθλήματα που δεν είναι Ολυμπιακά, και ίσως ούτε καν ανταγωνιστικά, όπως για παράδειγμα η ορειβασία
    2. Σε πολλά αθλήματα υπάρχουν όχι μόνο επαγγελματίες αθλητές αλλά η μεγάλη πλειοψηφία είναι ερασιτέχνες.
    3. Την όποια πιστοποίηση δεν μπορεί να την κάνουν δημόσιοι υπάλληλοι άσχετοι με το αντικείμενο, ιδιαίτερα σε δραστηριότητες που εμπεριέχουν το στοιχείο του κινδύνου, όπως για παράδειγμα οι σχολές των Οδηγών Βουνού και των εκπαιδευτών ορειβασίας και αναρρίχησης.
    4. Πολλά σωματεία δραστηριοποιούνται σε αθλήματα με στόχο την διάδοση του αθλητισμού στο ευρύ κοινό, χωρίς να έχουν απαραίτητα και επαγγελματίες αθλητές ή να τους ενδιαφέρει η συμμετοχή σε αγώνες.
    Μετά από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι θα πρέπει να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτών και των προπονητών, με την εξής γενική αρχή:
    Προπονητές θα πρέπει να νοούνται μόνο όσοι είναι επαγγελματίες και ασχολούνται με επαγγελματίες αθλητές.
    Εκπαιδευτές θα πρέπει να νοούνται όσοι ασχολούνται με ερασιτέχνες αθλητές και η σχέση τους με κάποιο σωματείο μπορεί να είναι είτε εξαρτημένη – επαγγελματική, είτε εθελοντική. Να μπορούν δηλαδή να προσφέρουν υπηρεσίες με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή.
    Ένας εκπαιδευτής να μπορεί να εκπαιδεύει αρχάριους και/ή ερασιτέχνες αθλητές χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής του αθλητή σε αγώνες. Για να είναι δυνατή η συμμετοχή του αθλητή σε αγώνες θα πρέπει να προπονείται από προπονητή.
    Μετά από τα ανωτέρω, οι διαδικασίες πιστοποίησης των εκπαιδευτών θα πρέπει να αλλάξουν.
    Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να πιστοποιούνται με διαδικασίες των ομοσπονδιών και η ΓΓΑ δεν πρέπει να έχει την παραμικρή ανάμιξη. Όσες ομοσπονδίες δεν έχουν εκπαιδευτικές διαδικασίες και διαδικασίες πιστοποίησης, θα πρέπει να τις δημιουργήσουν.

    Η ορολογία «αθλητική αναψυχή» που υπάρχει σε διάφορες παραγράφους του άρθρου 25 αναφέρεται σε τουριστικές δραστηριότητες «ενεργού αναψυχής», όπως rafting, canyoning, ορειβατικό ποδήλατο, αναρρίχηση βράχου ή πάγου, trekking, κ.ά. και όχι σε αθλητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση. Ένα τέτοιο άρθρο δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε αυτό το είδος τουρισμού, τη στιγμή μάλιστα που πανευρωπαϊκά έχει ήδη διασαφηνιστεί το περιεχόμενο του όρου «ενεργός αναψυχή» και δεν έχει καμία σχέση με αθλητισμό και αθλητικές ομοσπονδίες.
    Η διαφορά είναι ότι μια δραστηριότητα (ακόμη και η ίδια δραστηριότητα) είναι αθλητική αν αποσκοπεί στην βελτίωση των επιδόσεων με σκοπό την συμμετοχή σε αγώνες, ενώ πρόκειται για ενεργό αναψυχή αν αποσκοπεί στην διασκέδαση. Για παράδειγμα η ιππασία μπορεί να είναι και άθλημα, μπορεί να είναι και τουρισμός όταν πρόκειται για βόλτα στο βουνό με τουρίστες.
    Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ξεκάθαρο πως όποια δραστηριότητα αφορά τουρισμό και όχι την συμμετοχή σε αγώνες, θα πρέπει να αφαιρεθεί από οποιοδήποτε άρθρο του νομοσχεδίου, γιατί δεν τον αφορά.

    Όλο το άρθρο 25 δηλαδή θα πρέπει να αλλάξει:
    1. Αναδιατυπώνοντας ολόκληρη την πρώτη παράγραφο, για το τι είναι «εκπαιδευτής».
    2. Αναδιατυπώνοντας την 3η παράγραφο για την πιστοποίηση, αυτή να γίνεται από τις ομοσπονδίες και όχι από επιτροπή της ΓΓΑ
    3. Διαγράφοντας όλη την 4η παράγραφο που εμπλέκει τους εκπαιδευτές με τουριστικές δραστηριότητες ενεργού αναψυχής.
    4. Διαγράφοντας όλη την παράγραφο 5 καθώς η πιστοποίηση των εκπαιδευτών πρέπει να περάσει στις ομοσπονδίες.

  • Το Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού είναι ένα επαγγελματικό σωματείο που εκπροσωπεί τους Έλληνες Οδηγούς Βουνού. Οι Οδηγοί Βουνού αφορά ασκούν επαγγελματικά κυρίως τις ακόλουθες δραστηριότητες:
    1. Οδήγηση ατόμων στο ορεινό περιβάλλον, σε δραστηριότητες που ενδεχομένως απαιτούν και τη χρήση ειδικού εξοπλισμού για την προώθηση και για την ασφάλιση έναντι της πτώσης από ύψος. Η οδήγηση αφορά σε αναβάσεις, διασχίσεις και καταβάσεις είτε στο βράχο, είτε στο χιόνι, είτε στον πάγο, είτε στο απλό έδαφος, είτε σε συνδυασμό των ανωτέρω.
    2. Διδασκαλία όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων.
    Ενδεικτικά μερικοί τομείς απασχόλησης μας είναι η ορειβασία, η πεζοπορία, η αναρρίχηση, το ορειβατικό σκι, η κατάβαση φαραγγιών και γενικά αθλητικές και τουριστικές δραστηριότητες στο ορεινό περιβάλλον.

    Τα σχόλιά μου:

    Στο άρθρο 22: Προπονητής, παρ. 1. θα πρέπει να αφαιρεθεί η «φυσική δραστηριότητα αναψυχής» από τις δραστηριότητες των προπονητών. Οι προπονητές είναι εκπαιδευμένοι να προπονούν αθλητές και όχι να διευθύνουν τουριστικές δραστηριότητες αναψυχής.

    Επίσης στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου θα πρέπει να αφαιρεθούν «η οργάνωση και διεξαγωγή προγραμμάτων αθλητικής αναψυχής ή ακραίας τουριστικής δραστηριότητας» για του ίδιους με τους παραπάνω λόγους.

    Στο Άρθρο 25: Εκπαιδευτής, παρ. 2. θα πρέπει να αφαιρεθούν οι «δραστηριότητες αθλητικής αναψυχής» από τις δραστηριότητες των εκπαιδευτών για του ίδιους με τους παραπάνω λόγους. Οι εκπαιδευτές αθλημάτων, είναι εκπαιδευμένοι να εκπαιδεύουν αθλητές και όχι να διευθύνουν τουριστικές δραστηριότητες αναψυχής. Οι εκπαιδευτές-οδηγοί τουριστικών δραστηριοτήτων αναψυχής είναι οι κατάλληλοι επαγγελματίες για τη διεύθυνση-εκπαίδευση-οδήγηση στις τουριστικές δραστηριότητες αναψυχής και αυτούς δεν πρέπει να τους συμπεριλάβει ο αθλητικός νόμος.

    Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι τυχόν ψήφιση των παραπάνω άρθρων ως έχουν, θα έχει ως αποτέλεσμα την πιστοποίηση μη κατάλληλα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οι οποίοι θα εργαστούν στον χώρο του τουρισμού ως «εκπαιδευτές» σε αντικείμενα τα οποία πιθανόν δεν θα γνωρίζουν επαρκώς, εκθέτοντας τους «εκπαιδευόμενους» σε κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών ή και θανάτου.

    Με εκτίμηση,

    Γιάννης Πετρομιανός
    Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 09:46 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

    Εθίγει το θέμα της παροχής υπηρεσιών απο δήθεν εκπαιδευτές-δασκαλους στον τουριστικό αθλητισμό , στο αθλητισμό αναψυχής στον περιηγητικό τουρισμό θα συμπληρωνα ή όπου αλλού δεν έχει σημασία όπου πρακτικά δεν υπάρχει κανενας έλεγχος.Γνώμη μου είναι σε οποιαδηποτε δραστηριότητα είτε τουριστική ,είτε ψυχαγωγική ,είτε αθλητική πρέπει να παρίσταται ή να πραγματοποιεί την δραστηριότητα επιστήμονας προπονητής των ΣΕΦΑΑ. Εκπαιδευτές -δασκαλοι απο σχολές της Γ.Γ.Αθλητισμού να περέχουν εκεπαιδευση ή καθοδήγηση ΜΟΝΟ με την παρουσία και τον έλεγχο επιστήμονα προπονητή του Αθληματος.Εαν το στο αθλημα αυτο δεν υπαρχει ειδικότητα στις ΣΕΦΑΑ την εποπτεία να τη έχει αποφοιτος ΣΕΦΑΑ με βοηθούς εκπαιδευτές-δασκαλους του αθλήματος.
    ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία έχει να πιστοποιούνται με εμφανή και αξιόπιστο τρόπο όλοι οι παραπάνω (προπονητές,βοηθοί,εκεΠαιδευτές-δασκαλοι)οτι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οτι δηλωνουν.ΠΡΟΤΑΣΗ:Απο την οικία Δ/ΣΗ Αθλητισμού να εκδίδονται θεωρημένες ταυτότητες με φωτογραφία οι οποίες θα είναι υποχρεωμένοι οι ασκούντες την δραστηριότητα να φέρουν σε εμφανές σημείο.Αντιποίησηιδιότητας-επαγγελματος,μη επειδιξη ή μη αναάρτηση ταυτότητας να μπορεί να πιστοποιηθεί απο απλό αστυνομικό όργανο και να επιφέρει αυτόφορη διαδικασία με χρηματική ποινή καθώς και ποινη φυλακισης τουλάχιστον 3 χρόνων.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 23:16 | Μιχαλης Τσουκιας προεδρος ΣΕΤΕΥΔ

    Ο ΣΎΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΏΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΥΠΑΊΘΡΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΉΤΩΝ θεωρεί ότι η παρ 3 του άρθρου 22 και ολο το άρθρο 25 του σχεδίου νόμου για τον αθλητισμό πρέπει να προσδιορίζουν σαφώς ότι αφορούν αποκλειστικά τα αθλητικά σωματεία και τις αθλητικές Ομοσπονδίες και σε καμμιά περίπτωση να μην αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, για τους παρακάτω λόγους :
    1. Ο όρος είναι επιχειρηματικά και επιστημονικά αδόκιμος και ασαφής με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την αναφορά της παρ3 του άρθρου 22 σε και εάν μη τι άλλο θα πρέπει να οριστεί με σαφήνεια το περιεχόμενο του. Για παράδειγμα η πεζοπορία τι είναι ? Και όλες οι δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με κάποιο επίσημο άθλημα τι είναι ? Και το ταξίδι με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος στο οποίο υπάρχει κυβερνήτης τι είναι ? Στην επιχειρηματική πραγματικότητα δεν υπάρχουν δραστηριότητες με αυτή την ονομασία. Μπορεί να υφίστανται σαν δραστηριότητες αθλητικών σωματείων με οικονομικο αντάλλαγμα και εάν αυτό ισχύει, θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές (για παράδειγμα οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες ανοιχτής θαλάσσης ). Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες δραστηριότητες είναι τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με άδεια του Υπουργείου Τουρισμού και δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση με τον αθλητισμό.
    2. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκαθαριστεί ότι στον επιχειρηματικο τομέα της αναψυχής ( leisure ) υπάρχουν δυο υποενοτητες : τα σπορ ( επαγγελματικος αθλητισμός ) και η ενεργός αναψυχή ( active leisure ), το καθένα με ξεχωριστο ΚΑΔ. Εν συνεχεία η ενεργός αναψυχή έχει επίσης δυο υποκλαδους : τις υπαίθριες δραστηριότητες και το fitness, επίσης το καθένα με ξεχωριστά και διακριτά ΚΑΔ.
    3. Με βαση την παραπάνω δομή, που ανταποκρίνεται στην επιχειρηματική (και φορολογική ) πραγματικότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρων περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη η δημιουργία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των διαδικασιών πιστοποίησης των ανθρώπων που απασχολούνται επαγγελματικά σε αυτούς τους χώρους ( υπαίθριες δραστηριότητες και fitness).
    4. Το Υπουργείο Αθλητισμού προφανώς αγνοεί όλη αυτή την πραγματικότητα και γιατί ουδέποτε είχε σχέση με την Αναψυχή, η οποία στον επαγγελματικό χώρο έχει περισσότερη σχέση με τον τουρισμό πάρα με τον αθλητισμό. Είναι επίσης προφανές ότι η διαδικασία πιστοποίησης που το άρθρο 25 προβλέπει, με μόνη την συμμετοχή δημοσίων υπάλληλων, θα δημιουργήσει άλλη μια εστία σοβαρών προβλημάτων.
    5. Ένα ακόμη παράδοξο ειδικά στο άρθρο 25 είναι οτι ενώ προβλέπει διαδικασία πιστοποίησης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη η αναφορά στα κριτήρια πιστοποίησης και στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών.
    6. Το υπουργείο Αθλητισμού δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί και μάλιστα με τρόπο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ουσίας αλλά και διαδικασίας σε έναν επαγγελματικό χώρο, του οποίου αγνοεί πλήρως την δομή και λειτουργία. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο γιατί δημιουργήθηκε το άρθρο 25 και ποια προβλήματα πάει να λύσει. Η μόνη πιθανή εξήγηση είναι ότι γίνετε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο κλειστό επάγγελμα για τους αποφοίτους ΤΕΕΦΑ και λοιπόν ιδρυμάτων.
    7. Τυχόν ψήφιση των παραπάνω άρθρων ως έχουν, θα οδηγήσει σε δυνητική παρανομία εκατοντάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που ασχολούνται με τον τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων, την δημιουργία σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων σε έναν ελπιδοφόρο κλάδο του Ελληνικού Τουρισμού και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, χωρίς κανένα όφελος. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι κανείς επιχειρηματίας δεν θα αναλάβει το ρίσκο να στείλει πελάτες του, σε υπαίθριες δραστηριότητες, με συνοδό έναν άσχετο με το αντικείμενο απόφοιτο κάποιας σχολής με πιστοποίηση των εξίσου άσχετων υπαλλήλων του Υπουργείου Αθλητισμού.
    8. Όλες αυτές οι αρνητικές συνέπειες θα εξαλειφθούν εάν οι προβλέψεις του άρθρου 22 παρ 3 και του άρθρου 25 περιοριστούν με σαφήνεια στον χώρο των αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών, για τα οποία εξάλλου είναι αρμόδιο και έχει την γνώση και εμπειρία το Υπουργείο Αθλητισμού και τα στελέχη του.

  • Οι 180 σελίδες με τα 118 άρθρα, αναφέρονται με σαφήνεια στον αθλητισμό.
    Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική το άρθρο 25 του σχεδίου νόμου, παρεμβαίνει στην διαδικασία πιστοποίησης των εκπαιδευτών, σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις υπαίθριες δραστηριότητες. Όπως το ίδιο σχέδιο ορίζει στα άρθρα του: «Αθλητής είναι το φυσικό πρόσωπο που αποτελεί το βασικό κύτταρο του
    αθλητισμού και:
    α)επιδίδεται συστηματικά ως μέλος αθλητικού σωματείου σε αθλητική
    δραστηριότητα, είτε ατομικά, είτε ως μέλος ομάδας, με σκοπό, μέσω της
    σωματικής του άσκησης, τη βελτίωση των ψυχοσωματικών του ικανοτήτων,
    της φυσικής του κατάστασης, της υγείας, της ποιότητας της ζωής του γενικά
    χωρίς να αμείβεται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο από το αθλητικό σωματείο»

    Οι επιχειρήσεις έχουν πελάτες και όχι αθλητές, προσφέρουν ενεργό αναψυχή και όχι αύξηση της αθλητικής απόδοσης.

    Υπάρχουν ορειβατικοί σύλλογοι με σχολές όπου παρέχουν εκπαίδευση σε ορειβάτες και αναρριχητές. Υπάρχουν διεθνείς σχολές που εκπαιδεύουν οδηγούς θαλασσίου καγιάκ, όπως είναι η Βρετανική ΒCU ή η Αμερικανική ΑCU. Αντιστοίχως για οδηγούς ποταμού, για καταδύτες και η λίστα συνεχίζεται σε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες (οutdoor activities) και όχι αθλήματα.

    Tην ίδια ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι σύνδεσμοι εταιρειών διαβουλεύονται και ετοιμάζουν τον κοινό κώδικα που θα διέπει όλες τις εταιρείες του χώρου με τα προσόντα των «εμψυχωτών» – «εκπαιδευτών» υπαίθριων δραστηριοτήτων.

    Εν κατακλείδι, υπάρχουν ειδικοί που ασχολούνται χρόνια με τα θέματα αυτά. Είναι κατά τη γνώμη μου παράλογο να οριστούν πέντε δημόσιοι υπάλληλοι να κρίνουν κατάλληλους ή ακατάλληλους ανθρώπους για ένα αντικείμενο για το οποίο δεν γνωρίζουν καλά καλά την ορολογία του, τις διαδικασίες και τα εν εξέλιξη δρώμενα.

    Οι εταιρείες που λειτουργούν με σοβαρότητα και συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο δεν χρειάζονται, νέο πλαίσιο νόμου. Περισσότερα προβλήματα παρά διευκολύνσεις θα δημιουργηθούν.

    Για τους παραπάνω λόγους προτείνω να αφαιρεθεί το άρθρο 25 του σχεδίου νόμου και το υπουργείο τουρισμού και όχι αθλητισμού να καλέσει το σύνδεσμο των εταιρειών υπαιθρίων δραστηριοτήτων
    (www.hateoa.gr) ο οποίος μπορεί να ενημερώσει μιας και συμμετέχει για τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο χώρο.

  • Δέν πρέπει να συγχέουμε τον προπονητή με τον εκπαιδευτή και τον γυμναστή με ειδικότητα. Είναι τρία τελείως διαφορετικά πράγματα.
    Όσον αφορά τον εκπαιδευτή αθλημάτων με τουριστικό χαρακτήρα όπως η χιονοδρομία δεν πρέπει να συγχέεται με τον προπονητή λόγω διαφορετικού αντικειμένου.
    1. Ο εκπαιδευτής διδάσκει την τεχνική του σπορ (όχι με την αθλητική του μορφή) αλλά για αναψυχή σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Εκπαιδεύει και διδάσκει μαθητές πώς να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο εξοπλισμό και πώς να συμπεριφέρονται στο βουνό για να διασκεδάσουν και να επανέλθουν σε αυτό βοηθώντας στον τουρισμό μίας ευρύτερης περιοχής. Αυτός είναι ο ορισμός παγκοσμίως!
    ΔΕΝ προπονεί αθλητές για επιδόσεις και συμμετοχή σε αγώνες και δεν έχει ώς σκοπό την εκγύμναση των ανθρώπων, αλλά μόνο την αναψυχή κατά την περίοδο των διακοπών τους.
    2. Πρόκειται για καθαρά εποχιακό τουριστικό επάγγελμα που ασκείται κατά την διάρκεια λειτουργίας των Χιονοδρομικών κέντρων. Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής!
    3. Οι ικανότητες του εκπαιδευτή στην επίδειξη της τεχνικής του τουριστικού σκι είναι απαραίτητες, ενώ του προπονητή όχι καθώς το αντικείμενο του είναι τελείως διαφορετικό.
    4. Όσον αφορά τους γυμναστές με ειδικότητα χιονοδρομία στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν επαρκείς γνώσεις του αντικειμένου (τεχνική) καθώς ο χρόνος διδασκαλίας τους (1 εξάμηνο) δεν αρκεί στο ελάχιστο ώστε να γνωρίσουν το αντικείμενο, πόσο μάλλον να το διδάσκουν.Επίσης σημαντικό είναι πως οι εκπαιδευτές δεν γυμνάζουν τους μαθητές τους αλλά τους διδάσκουν την τεχνική.
    Ο διαχωρισμός αυτός καταγράφεται σαφέστατα σε απόφαση του ΣτΕ 4348/1985 Τμ Δ’ όπου αναφέρει πως για τις Σχολές αθλημάτων χρειάζεται γυμναστής μόνο όταν στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η γυμναστική.

    Πρέπει λοιπόν να γίνει επιτέλους διαχωρισμός και είναι ανάγκη να δημιουργηθεί Σχολή εκπαιδευτών που να διδάσκει όλα τα αντικείμενα που αφορούν την τεχνική αλλά και άλλα και τον τουριστικό χαρακτήρα τους επαγγέλματος.
    Η πιστοποίηση ικανότητας των εκπαιδευτών χιονοδρομίας αλλά και άλλων σπορ με αντίστοιχο χαρακτήρα είναι απαραίτητη.

    Η τεχνογνωσία υπάρχει στην χώρα μας και η ανάγκη ακόμα περισσότερο.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 11:30 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

    Στο θέμα προπονητής -εκπαιδευτής να φέρω σαν παράδειγμα αυτό που ισχύει στον ιατρικό χώρο και τις ιατρικές πράξεις.Υπάρχει ο ιατρος με ειδικότητα του μαιευτήρα ,αντίστοιχο του πτυχιούχος επιστημης του Αθλητισμού με ειδικότητα μπάσκετ.Στην ιατρική υπάρχει και η μαία.Η μαία μπορεί να εκτελέσει οποιαδηποτε πράξη ΜΟΝΟ με την παρουσία του ιατρού μαιευτηρα.Ο μαιευτήρας όμως μπορεί να ξεγεννήσει χωρίς την μαια.Άρα ο ιατρός μαιευτήρας είναι και μαια.Έτσι πρέπει να ισχύει και στα του Αθλητισμού.Υπάρχει ο προπονητής υπάρχει και ο εκπαιδευτής. Ο εκπαιδευτής πρέπει να εκτελεί προπονητική ή εκπαιδευτική πράξη ΜΟΝΟ με την παρουσία του προπονητή.Ο προπονητής μπορεί να εκτελέσει προπονητική ή εκπαιδευτική πράξη και χωρίς τον εκπαιδευτή .Άρα ο προπονητής είναι και εκπαιδευτής .Νομίζω οτι πλέον γίνεται κατανοητό.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 10:21 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

    Ο πτυχιούχος των ΣΕΦΑΑ έχει παρακολουθήσει μαθήματα και πρακτικές που του δίνουν πέραν της ειδικότητας προπονητή αθλήματος ,την επάρκεια να είναι καθηγητής φυσικής αγωγής αλλά και εκπαιδευτής-istractor σε αθλΉματα που έχει διδαχθεί.Απο εκεί να απορρέει και η διαβάθμιση κατηγορίας Α,Β,Γ.Έχουμε λοιπόν:Κατηγορία Α, Προπονητής πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα αθληματος ,κατηγορία Β Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ ανεξαρτητου ειδικοτητας ο οποίος να έχει διδαχθεί το άθλημα ή αθλήματα στην ύλη της σχολής των ΣΕΦΑΑ (να θυμίσω τον Νόμο 75 του 1975 άρθρο 37 όπου προπονητής είναι ο πτυχιούχος της Σχολής του Αθλητισμού για αθλήματα τα οποία εδιδάχθηκε ) και τέλος κατηγορία Γ όπου να παιρνουν πτυχίο της κατηγορίας ύστερα απο τουλάχιστον δίμηνη φοίτηση και εξετάσεις παλιοι αθλητές ή σπουδαστές ιδιωτικων ΙΕΚ.Η κατηγορία Γ να συνεπάγεται την απόκτηση της ιδιότητας του εκπαιδευτή-istractor.Η Β και Γ κατηγορία να έχουν το δικαιωμα της πραγματοποίησης δραστηριοτήτων κλπ ΜΟΝΟ με την παρουσία προπονητή κατ.Α είτε σε αθλ.Σωματεία είτε σε ιδιωτικές σχολέςείτε σε οποιαδηποτε δραστηριότητα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 01:15 | Γεώργιος Αραχωβίτης Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Εκπαιδευτών Χιονοδρομίας ,Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΠΑ

    Η θέσπιση του θεσμού του Εκπαιδευτή είναι ένα σημαντικό βήμα .
    Η Ελλάδα ίσως είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη τουλάχιστον, που δεν έχει θεσμό εκπαιδευτή ( instructor).
    Ακόμη και αυτόν που κάνει θαλάσσιες δραστηριότητες στους τουρίστες (φουσκωτά παιγνίδια μπανάνα, δαχτυλίδια κλπ), η Ελληνική Πολιτεία τον θέλει προπονητή !!!
    Ο εκπαιδευτής απευθύνεται σε αθλητισμό αναψυχής και τουρισμό.
    Δεν απασχολείται σε αθλητικά σωματεία . Ίσως να κάνει μόνο την μύηση . Βεβαίως και πρέπει να έχει καλές γνώσεις στο αντικείμενό του αλλά δεν προπονεί αθλητές .
    Δεν χρειάζεται να είναι προπονητής αυτός που κάνει : τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής ,την τουριστική ιππασία, το ράφτινγκ, την διάσχιση των φαραγγιών , μαθαίνει τους τουρίστες χιονοδρομία , αλεξίπτωτο πλαγιάς, μαθαίνει αντισφαίριση τον κόσμο σε ξενοδοχεία κ.λ.π .
    Άλλο ο προπονητής και άλλο ο εκπαιδευτής .
    Δυστυχώς υπάρχουν αντικείμενα που δεν διδάσκονται στα ΤΕΦΑΑ. Βεβαίως ο νομοθέτης εδώ προβλέπει ότι ο προπονητής μπορεί να είναι και εκπαιδευτής , αν έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για το αντικείμενο, προσθέτω εγώ.
    Εκτός Ελλάδας αυτά τα έχουν ξεκαθαρίσει , ενώ εδώ επειδή δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τους απασχολούμενους ως ΄΄εκπαιδευτές ΄΄στον αθλητισμό αναψυχής – τουρισμό συμβαίνουν διάφορα κωμικοτραγικά έως και επικίνδυνα γεγονότα (μέχρι και θανατηφόρα) . Τα χιονοδρομικά κέντρα π.χ και όχι μόνο, έχουν γεμίσει από δήθεν ΄΄εκπαιδευτές ΄΄χωρίς κανένα πτυχίο !!!
    Όποιος θέλει ονομάζει τον εαυτό του ΄΄δάσκαλο – εκπαιδευτή ΄΄ και παραδίδει μαθήματα…..
    Δεν υπάρχει νομοθεσία δεν υπάρχει έλεγχος.
    Δυστυχώς μέχρι τώρα η Ελληνική Πολιτεία δεν είχε δει σοβαρά αυτό το πολύ σημαντικό θέμα κάνοντας ΄΄μπαλάκι ΄΄ το ποιος θα αναλάβει να λειτουργήσει κάποια σχολή εκπαιδευτών ( ο ΕΟΤ ή η ΓΓΑ ; ).
    Πολλοί νέοι καταφεύγουν σε σχολές της Ευρώπης , ΗΠΑ, Καναδά , πληρώνοντας αρκετά χρήματα προκειμένου να φέρουν ένα πτυχίο εκπαιδευτή που τελικά δεν το αναγνωρίζει η ΓΓΑ διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για τους εκπαιδευτές ώστε να γίνει η ισοτιμία των πτυχίων .Τον Ιανουάριο ξένος οργανισμός (σχολή εκπαιδευτών) ετοιμάζεται να λειτουγήσει σχολή εκπαίδευης και να δώσει πτυχία αποκομίζοντας αρκετά χρήματα .
    Έχουμε την γνώση και την εμπειρία να λειτουργήσουμε σχολές εκπαιδευτών στην Ελλάδα.
    Ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν ο εκπαιδευτής θα εξετάζεται μόνο για τις γνώσεις που απέκτησε όπου αυτός θεώρησε καλό ( πιστοποίηση ), ή θα πρέπει οι υποψήφιοι να παρακολουθούν σχετική εκπαίδευση σε σχολή ;
    Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι και οι εκπαιδευτές έχουν επίπεδα- κατηγορίες .
    Επιτέλους ας γίνει η αρχή , φαίνεται ότι το πρόβλημα έγινε αντιληπτό .

  • 7 Δεκεμβρίου 2014, 23:39 | Αθανάσιος Βιλλιώτης Πρόεδρος Π.Ο.Π.Α

    Β) Εκπαιδευτής :
    Εκπαιδευτής είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει αποκτήσει σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (να δημιουργηθεί πλαίσιο) τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την εκμάθηση αθλήματος αναγνωρισμένου ή μη σε πρόσωπα τα οποία δεν φέρουν την ιδιότητα του αθλητή, παρέχοντας τις υπηρεσίες του ως αυτοαπασχολούμενος ή ως εργαζόμενος φορέα – πάροχου εκμάθησης αθλήματος
    2.4 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ «PERSONAL TRAINING»
    Είναι αναγκαίο για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε ασκούμενους από δασκάλους / εκπαιδευτές αθλημάτων, που εργάζονται στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, να υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία εξετάσεών τους, πιστοποίησής τους και εντάξεώς τους σ’ επαγγελματικό φορέα για την καταγραφή και τον έλεγχό τους.
    Καθώς τ’ αθλήματα που διδάσκουν οι δάσκαλοι / εκπαιδευτές, έχουν σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας (π.χ αναρρίχηση, θαλάσσιο σκι, σκι βουνού, κανό – καγιάκ σε ποτάμι κ.α. – τα παραδείγματα ατυχημάτων κατά την άσκηση τέτοιων δραστηριοτήτων είναι δυστυχώς πολυάριθμα), πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να διαθέτουν πιστοποιημένες γνώσεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών με υψηλό επίπεδο ασφάλειας.
    Μια ακόμη μεγάλη πληγή για το χώρο του αθλητισμού, αλλά και των ιδιωτικών γυμναστηρίων, αποτελούν άτομα που παρουσιάζονται και εργάζονται σαν προπονητές ή personal trainers, χωρίς να κατέχουν κάποιο τίτλο σπουδών ή κάποια πιστοποίηση από αρμόδιο φορέα, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο αθλητές και γυμναζόμενους. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, είναι απολύτως απαραίτητος ο νομοθετικός καθορισμός των απαραίτητων προσόντων και γνώσεων, καθώς και της διαδικασίας πιστοποίησής τους για όσους πρόκειται να εργασθούν σε αυτούς τους χώρους, ώστε να εξασφαλισθεί η υγεία αθλητών και προς τους οποίους παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 14:54 | Ελένη

    Οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής αυτομάτως θα έπρεπε να αναγνωρίζονται ως εκπαιδευτές απλά με την υποβολή του πτυχιού τους.
    Τι εννοείτε πως σε σε κάθε περίπτωση ο προπονητής είναι και εκπαιδευτής?
    Κάποιος που δεν είναι γυμναστής και πιστοποιείται ως προπονητής ποδοφαίρου Γ κατηγορίας από τη Γ.Γ.Α. μπορεί να είναι και εκπαιδευτής πχ. σε γυμναστήριο?
    Κάποιος που έχει ειδικότητα «Αθληση για Όλους» από το ΤΕΦΑΑ είναι εκπαιδευτής ή όχι και αν όχι γιατί πρέπει να κριθεί η καταλληλότητα του από τη Γ.Γ.Α.?
    Επιπλεον, με ποια κριτήρια θα πιστοποιείται κάποιος ως εκπαιδευτής??????

    Γιατί στην επιτροπή υπάρχει ένας μονο καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) και όχι εκπρόσωποι όλων των σχολών ΤΕΦΑΑ της χώρας?