Άρθρο 08: Δελτίο αθλητικής ιδιότητας-Πιστοποίηση της υγείας του αθλητή-Συμμετοχή ομογενών ή αλλοδαπών αθλητών σε αγώνες

1. Ο αθλητής αποκτά δελτίο αθλητικής ιδιότητας με την εγγραφή του στο μητρώο αθλητικού σωματείου και με τη θεώρηση του δελτίου του από την οικεία ομοσπονδία.

2. Η πιστοποίηση της υγείας του αθλητή είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή του σε προπονήσεις και αγώνες. Το δελτίο υγείας, το οποίο πιστοποιεί την υγεία του αθλητή, εκδίδεται από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ) σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 26 και θεωρείται κάθε έτος από το Ε.Κ.Α.Ε.Τ.

3. Στις αγωνιστικές διοργανώσεις των αθλητικών φορέων επιτρέπεται να συμμετέχουν ομογενείς ή αλλοδαποί αθλητές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα καταστατικά των οικείων ομοσπονδιών, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της ενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2014, 16:41 | Κων/νος Παναγιωτόπουλος, Καρδιολόγος, Πρώην Πρόεδρος ΙΣ Αργολίδος, Εκπρόσωπος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

    Η φόρμα του Δελτίου Υγείας πρέπει να σχεδιάζεται από το ΕΚΑΕΤ.
    Τα δελτία υγείας όμως πρέπει να εκδίδονται από τις ομοσπονδίες και οι
    Ετήσιες θεωρήσεις πρέπει να γίνονται με διαδικασία που θα ορίζει η εκάστοτε Ομοσπονδία με δική της ευθύνη. Η ικανότητα για άθληση πιστοποιείται από τους ανά τη χώρα ιατρούς. Το ΕΚΑΕΤ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει αυτή την δουλειά. Οι ιατροί ανά τη χώρα θα το προσβάλουμε αν γίνει κάτι τέτοιο.

    Κων/νος Παναγιωτόπουλος
    Καρδιολόγος
    Πρώην Πρόεδρος ΙΣ Αργολίδος
    Εκπρόσωπος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 21:19 | Ελενη Μιχοπούλου

    Ο έλεγχος υγείας των αθλητών των σωματείων όλης της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνεται από το ΕΚΑΕΤ.Το ΕΚΑΕΤ πρέπει να εκδίδει το ποιές εξετάσεις πρέπει να κάνει ένας αθλητής ανά ηλικία,φύλο και άθλημα.

    Συμφωνώ με τον κ.Δέλλιο για ένα δελτίο υγείάς Αθλητή-Μαθητή.

    Ελένη Μιχοπούλου
    Καθηγήτρια Φυσ.Αγωγής-Φυσικοθεραπεύτρια
    Πρόεδρος ΓΟΠΦ «Η ΑΡΜΟΝΙΑ

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 03:27 | Γεώργιος Αραχωβίτης Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Εκπαιδευτών Χιονοδρομίας ,Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΠΑ

    Όσοι ασχολούνται με σωματεία γνωρίζουν καλά το τι γίνεται με τα δελτία υγείας των αθλητών.
    Προφανώς είναι αδύνατον το ΕΚΑΕΤ να πιστοποιεί-εκδίδει τα δελτία υγείας των αθλητών όλης της Ελλάδας !!!
    Να μπορούν και ιδιώτες γιατροί να πιστοποιούν το δελτίο υγείας.
    Οι εξετάσεις να είναι συγκεκριμένες και να γίνονται!!
    Σωστή η πρόταση του καθηγητή Α. Δεληγιάννη

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 19:34 | Aναστάσιος Λάγκας

    Θα περίμενε κανείς με τις σημερινές συνθήκες, την καθιέρωση με το νόμο δωρεάν εξέτασης των αθλητών στα δημόσια νοσοκομεία, π.χ. με έγγραφο του κάθε συλλόγου, τουλάχιστον μια ( 1 ) φορά το χρόνο και κατά την έκδοση του δελτίου. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Αντίθετα προβλέπεται η θεώρηση του δελτίου του αθλητή ( άρθρο 8 παρ. 2 ) από το Ε.Κ.Α.Ε.Τ., που εδρεύει στο Μαρούσι (άρθρο 26 ). Με ποιόν τρόπο όμως θα γίνεται αυτό δεν προβλέπεται

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 00:04 | Ιωάννης Παναγάκος

    Εκτιμώ ότι το Δελτίο Αθλητή για τους Σκακιστές θα πρέπει να συνεχίσει να εκδίδεται από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα. Δεν βλέπω κάποιον λόγο σαν κι αυτούς που είναι προφανείς στα σωματικά αθλήματα να εκδίδεται από τον Ε.Κ.Α.Ε.Τ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 00:14 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΛΙΟΣ

    Καλημέρα σας,
    Παρακαλώ πολύ για την προσοχή σας για το παρόν άρθρο και την ισχύ του Δελτίου Υγείας Αθλητού -τρίας.
    Ως γνωστόν, η πλειψηφία των παιδιών που ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό και απαιτείται Δελτίο Υγείας, είναι μαθητές -τριες σχολικών μονάδων Α/θμιας ή Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
    Επίσης είναι υποχρεωμένοι οι γονείς των, δια διπλή ιατρική εξέταση, μία για το σχολείο,
    (http://edu.klimaka.gr/nomothesia/dioikhtika/1603-atomiko-deltio-ygeias.html)
    και μία για το σωματείο,
    (http://www.fa3.gr/nomothesia_2/nomoth_athl/athl-dikaio/both_nomoi_2725_1999_and_3057_2002_part_2.htm).
    Επομένως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των παραπάνω ανθρώπων, καθώς και των Σχολικών Μονάδων και των ΑΘλητικών Σωματείων τους, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση στα δημόσια έξοδα,
    σας προτείνω να επεξεργαστείτε το σοβαρό θέμα με το ΥΠΑΙΘ, ώστε:
    να συμπεριληφθεί στον παρόντα νόμο, η ισχύς του Δελτίου Υγείας Αθλητή, ταυτόχρονα και ως Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή, με μία και μοναδική αναλυτική ιατρική εξέταση και με ισχύ για ένα έτος.
    Ελπίζοντας στη συμβολή ενός νόμου πιο λειτουργικού, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
    Με εκτίμηση
    Ιωάννης Δέλλιος
    Διευθυντής ΓΕ.Λ. Νεστορίου, Π.Ε. Καστοριάς.
    Καθ. Φυσικής Αγωγής.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 00:00 | Αθανάσιος Βιλλιώτης Π.Ο.Π.Α

    3 ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
    Για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών κατά την διάρκεια συμμετοχής εθνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις και πρωτίστως για την διαφύλαξη της ζωής και της υγείας των αθλητών, πρέπει οι αθλητές-μέλη τους, πριν από την αναχώρησή τους για την συμμετοχή τους σε αυτές, να περνούν από πλήρη ιατρικό έλεγχο και να διαπιστώνεται η άριστη κατάσταση της υγείας τους.

  • 5 Δεκεμβρίου 2014, 12:05 | Νεόφυτος

    Πρέπει να γίνει κάποιου είδους πρόβλεψη προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα του αθλητή σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων του. Τα αποτελέσματα του προαγωνιστικού ελέγχου υγείας πρέπει να εξαντλούνται σε ένα απλό ικανός/ μη ικανός προκειμένου να μην είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της υγείας του αθλητού κοινό κτήμα όλων. Άλλωστε υπάρχει συνταγματική αναγνώριση του δικαιώματος αυτού στο αρθρο 9Α οπότε θα ήταν άλλωστε αντισυνταγματικό κάτι αντίθετο.

  • Μετά από μελέτη του Προσχεδίου Νόμου για τον Αθλητισμό διαπίστωσα ότι στο Άρθρο 8 «Δελτίο αθλητικής ιδιότητας – Πιστοποίηση της υγείας του αθλητή – Συμμετοχή ομογενών ή αλλοδαπών αθλητών σε αγώνες» αναφέρεται στην παράγραφο 2 ότι: «Η πιστοποίηση της υγείας του αθλητή είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή του σε προπονήσεις και αγώνες. Το δελτίο υγείας, το οποίο πιστοποιεί την υγεία του αθλητή, εκδίδεται από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ.) σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 26 και θεωρείται κάθε έτος από το Ε.Κ.Α.Ε.Τ.»
    Επί του σημαντικού αυτού άρθρου έχω να διατυπώσω τις εξής παρατηρήσεις – προτάσεις:
    1. Όπως διατυπώνεται στο άρθρο, είναι πρακτικά αδύνατον το υπό αναβάθμιση Ε.Κ.Α.Ε.Τ. να πιστοποιεί από μόνο του τον προαγωνιστικό έλεγχο υγείας του αθλητή και να εκδίδει το δελτίο υγείας στις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων αθλητών.
    2. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τον προαγωνιστικό έλεγχο υγείας των αθλητών δύναται να πραγματοποιούν οι Καρδιολόγοι, Παθολόγοι, Παιδίατροι και Γενικοί Ιατροί.
    3. Το κλασικό Δελτίο Υγείας των Αθλητών μπορεί να αντικατασταθεί από την Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας του Αθλητή, η οποία θα συνοδεύει τον αθλητή μέχρι τη λήξη της αθλητικής του καριέρας και στην οποία θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλες οι πληροφορίες διαχρονικά αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του αθλητή (ετήσιος προαγωνιστικός έλεγχος, διαταραχές υγείας, τραυματισμοί, αποθεραπεία κ.λ.π.). Η κάρτα θα συμπληρώνεται από τους θεράποντες ιατρούς. Το Ε.Κ.Α.Ε.Τ. θα έχει την ευθύνη για την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας και τη διατήρηση της βάσης δεδομένων των ιατρικών πληροφοριών για κάθε αθλητή που θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά από τους θεράποντες ιατρούς (ως υπόδειγμα η ηλεκτρονική εφαρμογή στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

    Αστέριος Δεληγιάννης
    Καθηγητής Αθλητιατρικής ΑΠΘ
    Καρδιολόγος

  • 30 Νοεμβρίου 2014, 14:05 | ΑΣΠΑΣΙΑ

    ΕΦΟΣΟΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ (π.χ.ΚΟΕ,ΕΙΟ) ΗΔΗ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ), ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΚΑΕΤ (ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ), ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΟΓΚΟΥ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ & ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ, ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ & ΣΩΜΑΤΕΙΟ!

  • ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ;;;;;

    ΠΡΟΤΑΣΗ : ΕΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

  • 26 Νοεμβρίου 2014, 15:15 | Ευάγγ. Βιδάλης

    Δεν γίνεται αντιληπτό πως ο ερασιτέχνης αθλητής (πλην Αττικής και ανεξαρτήτου ηλικίας) θα αποκτά δελτίο υγείας από το ΕΚΑΕΤ, όταν αυτό προβλέπεται να εδρεύει στο δήμο Αμαρουσίου και δεν αναφέρεται η παραμικρή σχετική διαδικασία.
    Σήμερα, π.χ., ένα μικρό παιδί προσκομίζει βεβαίωση υγείας από τον παιδίατρο του, παθολόγο ή καρδιολόγο και αυτό θεωρείται αρκετό.

  • 26 Νοεμβρίου 2014, 11:44 | Petros

    Κατά τη διαδικασία έκδοσης του αθλητικού δελτίου θα ήταν χρήσιμο να κοινοποιούνται στον αθλητή όλα τα σχετικά κείμενα και ο αθλητικός νόμος (με ευθύνη του σωματείου ή της ομοσπονδίας) και να δηλώνεται εγγράφως ότι έλαβε γνώση αυτών.Αυτό αποτελεί διευκόλυνση ιδιαίτερα προς τους ανήλικους και τους γονείς αυτών που συνήθως έχουν άγνοια των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων τους (ειδικά σε περιπτώσεις μεταγραφής).