Άρθρο 18: Αναγραφή περιεχόμενης ποσότητας επί συσκευασίας

1. Η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου αναγράφεται επί της συσκευασίας εκπεφρασμένη σε:
i. μονάδα μέτρησης βάρους (κιλό, kg, γραμμάριο, g), για προϊόντα που διατίθενται σε στερεή μορφή, ή για προϊόντα που διατίθενται σε υγρή μορφή αλλά έχουν πολύ υψηλό ιξώδες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
ii. μονάδα μέτρησης όγκου (λίτρο, L, χιλιοστόλιτρο, mL), για προϊόντα που διατίθενται σε υγρή μορφή.
2. Σε προϊόντα για τα οποία το βάρος ή ο όγκος δεν έχουν εμφανή συγκριτική σημασία για τον καταναλωτή, ταυτόχρονα με το βάρος ή τον όγκο, κατά περίπτωση, αναγράφεται η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου στο κύριο ποσοτικό χαρακτηριστικό του προϊόντος, όπως σε: αριθμό τεμαχίων, μέτρα (m), τετραγωνικά μέτρα (m2), αριθμό μοναδιαίων δόσεων πλύσης, φύλλα, ώρες καύσης κ.λ.π.
3. Ειδικά για προϊόντα σε υγρό κάλυψης καθώς και για κατεψυγμένα προϊόντα με προστατευτικό περίβλημα πάγου (επίπαγο) αναγράφεται τόσο το καθαρό συνολικό βάρος όσο και το καθαρό στραγγισμένο βάρος.
4. Για τα παγωτά σε οικογενειακές συσκευασίες είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη αναγραφή της ονομαστικής ποσότητας περιεχομένου, τόσο σε μονάδες βάρους (kg, g), όσο και σε μονάδες όγκου (L, mL).
5. Για τα φυτοχώματα – εδαφοβελτιωτικά (τύρφη, περλίτη, κοπριά κτλ) και τα μέσα καλλιέργειας είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ονομαστικής ποσότητας περιεχομένου σε μονάδες όγκου (L). O έλεγχος της ορθότητας του αναγραφόμενου όγκου γίνεται σύμφωνα με το Πρότυπο EN 12580 «Βελτιωτικά εδάφους και θρεπτικά υλικά – Προσδιορισμός της ποσότητας.
6. Φράσεις όπως “περίπου” ή “κατά τη συσκευασία” ή “±… %” δίπλα από την ένδειξη της ονομαστικής ποσότητας περιεχομένου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται.
7. Η ονομαστική ποσότητα περιεχομένου έχει μία καθορισμένη τιμή και δεν επιτρέπεται να αναγράφεται εύρος τιμών (π.χ. από … g έως … g).
8. Δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται επί της ίδιας συσκευασίας, δύο διαφορετικές τιμές βάρους, για την ίδια ποσότητα.
9. Υπεύθυνος για την αναγραφή της περιεχόμενης ποσότητας είναι ο παρασκευαστής / συσκευαστής / εισαγωγέας / διανομέας.
10. Στην περίπτωση προϊόντων όπου η συσκευασία έχει παραγγελθεί από τρίτον, το όνομα του οποίου αναγράφεται επί της συσκευασίας (π.χ. προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας) τότε και ο παραγγέλλων θεωρείται συνυπεύθυνος.
11. Στην περίπτωση προϊόντων που συσκευάζονται εντός του καταστήματος υπεύθυνος θεωρείται ο πωλητής.
12. Οι παρασκευαστές/συσκευαστές/εισαγωγείς/διανομείς ή πωλητές είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της συμφωνίας των αναγραφόμενων ονομαστικών ποσοτήτων με την πραγματική ποσότητα περιεχομένου καθ’ όλη τη διάρκεια έκθεσης των προϊόντων προς πώληση και μέχρι την πώλησή τους.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 13:31 | Αθανασία Ντούμα

    Για τα παγωτά(παρ. 4): εάν απαιτείται να αναγράφεται η ονομαστική ποσότητα του περιεχομένου τόσο σε μονάδες βάρους όσο και σε μονάδες όγκου, πώς θα γίνει η αναγωγή της τιμής ανά μονάδα μέτρησης?

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 13:30 | Αθανασία Ντούμα

    Δεν γίνεται να αποδίδεται ευθύνη στους λιανοπωλητές για την διατήρηση του αναγραφόμενου βάρους των προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια πώλησης του είδους, θα πρέπει να εξαιρεθούν τουλάχιστον τα προϊόντα που υπόκεινται σε απώλεια βάρους ή όγκου όπως π.χ. κάρβουνα, δαδιά, είδη αρτοποιίας κ.α. Ας θεσπιστούν ανοχές βάρους για αυτά τουλάχιστον τα είδη.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 12:14 | Αλέξιος Χατζηιωάννου

    Γενικά, πρέπει να υπάρξει και δω μνεία σχετικά με την υπερισχύ ειδικής νομοθεσίας (εναρμονισμένου τομέα) που ενδεχομένως ορίζει διαφορετικά από το παρόν άρθρο.

    5: είναι κοινώς γνωστό ότι τα πρότυπα είναι προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά. Επομένως για να καταστήσει το ελληνικό κράτος υποχρεωτικό ένα πρότυπο θα πρέπει να τεθεί η διάταξη σε διαβούλευση σύμφωνα με την οδηγία 98/34. Απλούστερα, τι γίνεται αν κάποιος χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο πρότυπο;

    12: ευθύνη για την ονομαστική (ένδειξη) και την πραγματική ποσότητας έχει όποιος ορίζει το υφιστάμενο ευρωπαϊκό δίκαιο (πχ κατασκευαστής), και εφόσον δεν ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο τότε έχει ευθύνη ο πωλητής που θέτει το προϊόν έτοιμο προς πώληση στον καταναλωτή (βλ. απόφαση υπόθεσης C315-05 του ΔΕΚ).

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 11:25 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Θελω να σας μεταφερω την ιδεα οι εταιρειες που συσκευαζουν φυτοχωματα, να εχουν αδεια συσκευασιας και κομποστοποιησης απο το υπουργειο βιομηχανιας.
    Το υπουργειο βιομηχανιας χορηγει παρομοιες αδειες, μετα απο ελεγχο, και ετσι διασφαλιζουμε τον τελικο καταναλωτη οτι αγοραζει ενα προιον με καποια ποιοτητα, και αποτρεπουμε καποιον «αεριτζη» να συσκευαζει και να πωλει οτιδηποτε θελει.
    Αυτη τη στιγμη οποιος θελει, συσκευαζει και πουλα φυτοχωματα, απο πρωτες υλες αμφιβολου πρελευσης και ποιοτητας.Αποτελεσμα ειναι πολλοι καταναλωτες να μην εμπιστευονται τα ελληνικα φυτοχωματα, διοτι ξεραινονται τα φυτα που μεταφυτευουν.Αναγκαζονται να αγορασουν ενα εισαγωμενο φυτοχωμα, για εχουν το κεφαλι τους ησυχο, και το βασικωτερο, να μην μαραθει το φυτο προς μεταφυτευση.Ειναι χαρακτηριστικο οτι αν ανοιξουμε ενα ελληνικο φυτοχωμα, απο τη δυσαρεστη οσμη και μονο καταλαβαινουμε οτι αυτο που περιεχει ο σακκος, μονο φυτοχωμα δεν ειναι.
    Νομιζω οτι αυτη η κατασταση πρεπει να σταματησει και καποιος να προστατεψει επιτελους τον καταναλωτη απο τυχαρπαστους και επιτηδειους ανθρωπους, που στο ονομα του κερδους, γεμιζουν σακκους με οτιδηποτε πολυ φθηνο υλικο βρουν, (συνηθως υπολοιματα βαμβακιου και πριονιδι…)και κανουν ζημια στην αγορα.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 08:00 | ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

    1. (για § 6): Δεδομένου ότι υπάρχουν προϊόντα τα οποία κατά τη συσκευασία τους χάνουν βάρος (π.χ. φόρμα αλλαντικών), να επιτρέπεται η φράση «κατά τη συσκευασία».
    2. (για § 12): Οι πωλητές να μην είναι υπεύθυνοι για τις ποσότητες των προσυσκευασμένων τροφίμων, δεδομένου ότι οι προμηθευτές τους τους έχουν διασφαλίσει την τήρηση της απαιτούμενης διαδικασίας.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2012, 07:28 | σταυρος

    ii 4 .Η ταυτόχρονη αναγραφή βάρους και όγκου θα γίνεται με χαρακτήρες ιδίου μεγέθους και χρώματος,στην ίδια σειρά και στο ίδιο φόντο.
    Ο λόγος απλός. Ο όγκος παγωτού 1 lit αντιστοιχεί σε βάρος 0.5kgr περίπου.
    ii4. Tελευταία τα παγωτά εμφανίζονται ως παγωμένα γλυκίσματα.Ο όρος παγωτά περιλαμβάνει και τα παγωμένα γλυκίσματα;