ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ –ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ – Άρθρο 1 Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνεται Γενική Διεύθυνση Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος (ΠΑ.ΔΟ.Π) που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και σκοπό έχει την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο, τη λήψη μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας αυτού.

  • 27 Σεπτεμβρίου 2016, 18:33 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Στα πλαίσια του νόμου αυτού θα πρέπει να κλείσει και το θέμα με τα ΡΕΜΑΤΑ.
    Δεν υπάρχει αρμόδιο δημόσιος φορέας που διαχειρίζεται – ελέγχει τις περιπτώσεις των ρεμάτων πριν την έκδοση άδειας δόμησης. Έχουμε καινό νόμου.
    Πλίθος πολιτών είναι δέσμιοι αυτού του κενού και εμείς μιλάμε για Ταυτότητα κτιρίου.
    Νομιμοποιήσεις κτιρίων (υπάρχοντα) – ανέγερση νέων είναι όλα σταματημένα γιατί δεν υπάρχει υπηρεσία να ελέγξει τους φακέλους. Ντροπή

  • 27 Σεπτεμβρίου 2016, 07:39 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΔΥΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΧΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

    Καταρχήν αυτό που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι δεν μιλάμε για έναν νέο νόμο για τα αυθαίρετα αλλά για ένα Πολυνομοσχέδιο το οποίο και προσπαθεί να ενώσει πολλούς νόμους μαζί ώστε να ελεγχθεί όσο το δυνατόν όχι μόνο να καταγραφεί, ελεγχθεί και ρυθμιστεί η αυθαίρετη δόμηση αλλά να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου της δόμησης και των κατασκευών σε μια ενιαία πλατφόρμα και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου εφ’ όρου ζωής μιας κατασκευής. Επίσης στόχο έχει να συντομεύσει την υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού π.χ. Γ.Π.Σ., Τ.Χ.Σ.
    Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους από τους νόμους που επηρεάζει: 3843/10, 4122/13, 4014/11, 4042/11, 4030/11, 4178/13, 4067/12.
    Πριν διατυπώσουμε οποιαδήποτε σχόλιο αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η θεωρία είναι καλή μόνο που διαφέρει πολύ από την πράξη.
    Δυστυχώς οι δημόσιες υπηρεσίες, των ΥΔΟΜ κυρίως που θα επωμιστούν σημαντικό βάρος, βρίσκονται στην εποχή του λίθου και κανένας νόμος δεν μπορεί να εξαφανίσει τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας τους π.χ. υποστελέχωση προσωπικού, παλαιοί συνάδερφοι με άλλες νοοτροπίες που δεν έχουν δουλέψει ποτέ υπολογιστή ξαφνικά θα κληθούν να εργάζονται μόνο μέσω αυτών όταν δεν ξέρουν τι είναι το AUTOCAD, δίκτυο υπολογιστών απαρχαιωμένο από την εποχή του 2004 το οποίο θα πρέπει σε έξη μήνες να δέχεται ηλεκτρονικά αιτήσεις και σχέδια.
    Σαφώς και πρέπει να κοπεί οποιαδήποτε συναλλαγή υπαλλήλου έκδοσης Ο.Α. με τον πολίτη και όλα να είναι αναρτέα στο διαδίκτυο μόνο που κάποια στιγμή επιτέλους θα πρέπει να τιμωρούνται πειθαρχικά και σοβαρά τόσο ο υπάλληλος όσο και ο ιδιώτης μηχανικός.
    Το πολυνομοσχέδιο χωρίζεται σε κεφάλαια – υποκεφάλαια οπότε έτσι γίνεται και η παρακάτω ανάλυση.
    Συνοπτικά, το σχέδιο νόμου θα αποτελείται από τρία Κεφάλαια:
    Κεφάλαιο Α : «Μηχανισμοί και Μέσα Ελέγχου της Ποιότητας του
    Δομημένου Περιβάλλοντος»
    Κεφάλαιο Β : «Πλαίσιο δόμησης» και
    Κεφάλαιο Γ : «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης».
    Κεφάλαιο Α
    Αρ.1-17: Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος
    Δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος μέσω του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος (ΠΑ.ΔΟ.Π.) με τις περιφερειακές διευθύνσεις του και τα κατά τόπους τμήματα. Θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου όπως έλεγχος εξέλιξης πολεοδομικού σχεδιασμού, έλεγχος και εποπτεία της Τράπεζας δικαιωμάτων δόμησης και κοινόχρηστων χώρων. Έλεγχος αυθαιρέτων και επιβολή κυρώσεων, τήρηση μητρώου Ταυτότητας Κτιρίου, μητρώο ελεγκτών δόμησης, ηλεκτρονικό αρχείο Ο.Α. όλης της επικράτειας, διατηρητέα κτίρια, προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ κ.τ.λ.
    Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν αναφέρεται ποιοι υπάλληλοι θα στελεχώσουν την νέα αυτή δομή αλλά αφήνεται για άλλη μια φορά στο μέλλον σε έκδοση Π.Δ. Όταν δημιουργείται, κατά τη γνώμη μας, μια νέα Υπηρεσία με αυξημένες αρμοδιότητες πρώτα προσδιορίζεται ποιοι υπάλληλοι από πού και πως θα την λειτουργήσουν και μετά υλοποιείται. (Εδώ ίσως κρύβεται αναδιοργάνωση των Υ.ΔΟΜ.).
    Επίσης προβλέπονται οι αντίστοιχοι πόροι για την λειτουργία του μόνο που αυτοί δεν είναι κρατικές δαπάνες αλλά από τα πρόστιμα που θα πληρώνουν οι πολίτες.
    Ακόμη προσπαθεί να αναδιοργανώσει τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) τα οποία ως γνωστόν δεν λειτούργησαν σχεδόν ποτέ και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στις εμπλεκόμενες αρμοδιότητες μεταξύ Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
    Αρ.18-26: Ταυτότητα Κτιρίου
    Επανέρχεται ο όρος Ταυτότητα Κτιρίου (Ν.3843/10) και αφορά όλα τα κτίρια που έχουν αναγερθεί ή θα ανεγερθούν βάση Ο.Α. Είναι εν ολίγοις ένας φάκελος με όλα τα στοιχεία του κτιρίου με ευθύνη των αρμόδιων μηχανικών οι οποίοι και θα εκδίδουν αφού συμπληρωθεί το Πιστοποιητικό Πληρότητας. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Τα κτίρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και αναλόγως υπάρχει χρονικό όριο για την συμπλήρωση του Όλα ελέγχονται από το ΠΑ.ΔΟ.Π.(3% ετήσιος έλεγχος).
    Επίσης θα εφαρμοστεί περιοδικότητα επανελέγχου ταυτότητας κτιρίου ανάλογα με την κατηγορία. Το μέτρο αυτό είναι στην σωστή κατεύθυνση μόνο που μιλάμε για ένα νέο κόστος που θα κληθεί να πληρώνει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης και αν αυτό προστεθεί στον ΕΝΦΙΑ και στα άλλα τέλη μιας ιδιοκτησίας μιλάμε για τραγικές συνέπειες αφού κανένας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί συνεπώς οδηγούμαστε στο τέλος της οικοδομικής δραστηριότητας όπως τουλάχιστον την γνωρίζαμε.
    Κεφάλαιο Β
    Αρ. 27- 42: Παρακολούθηση υλοποίησης πολεοδομικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικό ισοζύγιο
    Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο κάθε δήμος θα καταγράφει και θα επικαιροποιεί όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πολεοδομική του ταυτότητα ώστε αυτές να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Θα ελέγχονται από το αντίστοιχο τμήμα του ΠΑ.ΔΟ.Π. καθώς και η πορεία υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδιασμού.
    Δυστυχώς μέχρι τώρα πολλοί νόμοι έχουν προβλέψει την συμμετοχή των δήμων στην καταγραφή και υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού μόνο που οι δήμοι πέρα από την έκδοση Ο.Α που τους χρεώθηκε με τον «Καλλικράτη» δεν κάνουν τίποτα άλλο όχι μόνο γιατί δεν μπορούν άλλα ούτε έχουν την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή.
    Με το αρ.29 προβλέπεται η δημιουργία ανά δήμο μητρώου ηλεκτρονικής ταυτότητας για κάθε θεσμοθετημένο κοινόχρηστο χώρο.
    Με το αρ.30 επανέρχεται ο θεσμός της Μεταφοράς Συντελεστή δόμησης από βαρυνόμενο σε ωφελούμενο ακίνητο με την συνακόλουθη του εξαργύρωση σε χρήμα μέσω της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων (ηλεκτρονικό σύστημα). Προβλέπονται Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (Ζ.Υ.Σ.) και Ζώνες Αυξημένης Επιβάρυνσης Συντελεστή (Ζ.Α.Ε.Σ) όπου και θα πραγματοποιείται η Μ.Σ.Δ. Το ηλεκτρονικό σύστημα που θα ονομαστεί Τράπεζα Δικαιωμάτων Δόμησης θα παρακολουθεί και θα διαχειρίζεται το σύνολο των δικαιωμάτων δόμησης και εξασφάλισης Κοινόχρηστων Χώρων. Σκοπός της είναι η δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων κ.α.
    Ιδιαίτερη προσοχή στο αρ.34 όπου αναφέρει ποια είναι τα βαρυνόμενα ακίνητα για τα οποία επιτρέπεται να εκδοθεί Τίτλος Μ.Σ.Δ. (για την έκδοση απαιτείται παράβολο των 100 €) π.χ. Κοινόχρηστοι Χώροι προβλεπόμενοι από εγκεκριμένα σχέδια πόλης, διατηρητέα, μνημεία, ακίνητα για τα οποία εκ των υστέρων επιβλήθηκε ολική απαγόρευση δόμησης κ.τ.λ.
    Στο άρ.35 αναφέρονται τα ωφελούμενα ακίνητα π.χ. εντός Ζ.Υ.Σ. οι προδιαγραφές των οποίων αναλύονται στα αρ.36-37. Μιλάμε πάντως για περιοχές εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλης ή οικισμών οι οποίες θα καθοριστούν μέσω αντίστοιχων μελετών. Για άλλη μια φορά μιλάμε για εντελώς πρόχειρο σχεδιασμό αφού δεν εξειδικεύονται ποιοι είναι αυτοί οι χώροι αλλά γενικές κατευθύνσεις χωρίς ουσία. Δυστυχώς δεν δίνεται καμία σημασία στο πως είναι τα σχέδια πόλης της επικράτειας και από τι περιοχές αποτελούνται. Αν θέλουμε να βρούμε περιοχές για Μ.Σ.Δ. εντός σχεδίων πόλης δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά να υλοποιήσουμε Συνολικές Πράξεις Εφαρμογής για όλα τα αραιοδομημένα τμήματα αυτών. Με τον τρόπο αυτό και χρήματα θα γεμίσουν τα ταμεία των δήμων και κ/χ όπου προβλέπονται θα υλοποιηθούν. Καμία αναφορά στο μέγα αυτό θέμα των αραιοδομημένων περιοχών και στην μη υλοποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων πόλης στα κομμάτια αυτά.Ακολούθως περιγράφεται η διαδικασία Μ.Σ.Δ. (αρμόδια υπηρεσία Υ.ΔΟΜ.) που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νέο φοροεισπρακτικό μέτρο.
    Αρ.43- 59: Διαδικασία έκδοσης και ελέγχου αδειών δόμησης
    Γίνονται κάποιες αλλαγές τόσο στον Ν.4030/11 όσο και στον Ν.4067/12 όχι τόσο στην φιλοσοφία τους όσο στον μετά 6 μηνών προβλεπόμενο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης Ο.Α. (αρ.45) Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό προβλέπονταν ήδη στο νΝ.4030/11 μόνο που δεν εκδόθηκαν ποτέ οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις. Άρα τώρα θα εκδοθούν; Από την ώρα που θα εκδοθούν παύει κάθε είδους επικοινωνία, συναλλαγή ή υποβολή στοιχείων μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών σε όλες τις διαδικασίες έκδοσης Ο.Α. Μέτα την λήψη αριθμού Ο.Α. είναι προσβάσιμα από όλους τους πολίτες τόσο το τοπογραφικό διάγραμμα όσο και το διάγραμμα δόμησης.
    Με το αρ.46 προβλέπεται αυτεπάγγελτη αναζήτηση στοιχείων από τις Υ.ΔΟΜ. μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Σε 18 ημέρες από την πρωτοκόλληση της Ο.Α. θεωρείται αυτοδίκαια ότι έχει ελέχθη από τις Υ.ΔΟΜ. και ο υπάλληλος διώκεται πειθαρχικά. Σημείο που εγκυμονεί κινδύνους.
    Στο αρ. 49 αναφέρεται ότι οι ελεγκτές δόμησης κατά το στάδιο του πρώτου ελέγχου επανελέγχουν τόσο το τοπογραφικό διάγραμμα όσο και το διάγραμμα δόμησης και υποβάλλεται ηλεκτρονικά σχετικό πόρισμα στην Υ.ΔΟΜ.
    Στο αρ.51 αναφέρεται η υποχρέωση των πολιτών να αποπερατώσουν σε 4 ή 6 έτη τις όψεις των κτιρίων αλλιώς μετά πάροδο 6 μηνών να υποβάλλουν μελέτη υλοποίησης της. Σε περίπτωση μη υποβολής ή μη υλοποίησης προβλέπεται ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. «Όχι μόνο δεν έχεις λεφτά να τελειώσεις το σπίτι αλλά θα πληρώσεις και πρόστιμο».
    Σύμφωνα με το αρ.52 ο έλεγχος ορθής εφαρμογής είναι υποχρεωτικός για κάθε έργο με ημερομηνία έναρξης εργασιών 01/03/12 από τους Ελεγκτές Δόμησης. Κατά τα γνωστά ανάλογα το έργο ανάλογοι έλεγχοι (αρχικός –ενδιάμεσος – τελικός). Ορισμός μέσω του ΠΑ.ΔΟ.Π. της περιοχής.
    Με το αρ. 57 προβλέπονται κυρώσεις τόσο στους μελετητές όσο και στους επιβλέποντες μηχανικούς από 1 έως 12 μήνες ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.
    Κεφάλαιο Γ
    Αρ.60 Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης.
    Το πρόβλημα τόσο με τον νόμο αυτό όσο και με τους προηγούμενους (4014/11, 4178/13) είναι ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης φοροεισπρακτικά και μόνο αδιαφορώντας ότι από τον Ν.1337/83 και έπειτα απαγορεύεται η αυθαίρετη δόμηση και κατεδαφίζεται. Στην φιλοσοφία του είναι ίδιος με τον Ν.4178/13 μέχρι και η σειρά των παραγράφων που είναι γραμμένος είναι ίδια.
    Οι αποκλίσεις που γίνονται αποδεκτές επί εμβαδομετρήσεων είναι τουλάχιστον απαράδεκτες: 5%-10%. Αρμόδιο για την αυθαίρετη δόμηση είναι πάλι το ΠΑ.ΔΟ.Π. (π.χ. 10% έλεγχος των πορισμάτων των ελεγκτώνδόμησης δύο φορές ετησίως).
    Με το αρ.64 απαιτείται βεβαίωση μηχανικού σε δικαιοπραξίες, κληρονομιές, άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Κ.Υ.Ε. κ.α. Έχει ισχύ για 2 μήνες και παίρνει ηλεκτρονικά μοναδικό αριθμό ο οποίος και μνημονεύεται στα συμβόλαια. Για νέα αυθαίρετα μετά 28/7/11 μπορεί να επιβληθεί οριστική παύση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
    Με το αρ.65 απαγορεύεται η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας .
    Με το αρ.66 προβλέπεται η δημιουργία δορυφορικών χαρτών και ενιαίας βάσης αναφοράς.
    Με το αρ. 67 σύνδεση του αριθμού Ο.Α με τα δελτία αποστολής οικοδομικών υλικών.
    Τώρα όσον αναφορά για τις κατηγορίες αυθαιρέτων χωρίζονται σε προ 28/7/11 και μετά. Θα αναρτηθούν αεροφωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση αναφοράς κατά το αρ.70. Αρμόδιο για άλλη μια φορά είναι το ΠΑ.ΔΟ.Π. και η νέα αλλαγή είναι ότι ο εντοπισμός των αυθαιρέτων θα γίνεται από 2 ελεγκτές δόμησης. Καμία αναφορά για τις δεκάδες χιλιάδων καταγγελιών για αυθαίρετα που έχουν συσσωρευτεί στις Υ.ΔΟΜ. τι θα γίνει με αυτές; Όσον αναφορά τα αυθαίρετα μετά 28/7/11 κατεδαφίζονται και επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης και κατεδάφισης (αρ.78).Τίθενται προθεσμίες για τον τρόπο καταβολής και απόδοσης των προστίμων. Οι κατηγορίες αυθαιρέτων και τα δικαιολογητικά υπαγωγής είναι σαν τον Ν.4178/13 με όποιες συμπληρώσεις .
    Τα παράβολα και τα ενιαία ειδικά πρόστιμα είναι μικρότερα για τα έως 1-1-83. Δημιουργείται μια νέα υποκατηγορία έως 1-1-93 με ελαφρύνσεις. Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μπορεί να υποβληθεί σε 80 δόσεις με τελική ημερομηνία ένταξης την 8/10/18.
    Κάτι ενδιαφέρον σύμφωνα με το αρθ. 86 υπάρχει μείωση αν ενταχθείς έως 8/8/17 ενώ από εκεί και πέρα υπάρχει σημαντική αύξηση. Προβλέπονται πάλι μειώσεις προστίμου σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.
    Έλεγχος των δηλώσεων υπαγωγής γίνεται από ελεγκτή δόμησης και το ΠΑ.ΔΟ.Π. ελέγχει 15% των δηλώσεων υπαγωγής τόσο στον 4014/11 όσο και στον 4178/13 (αρθ.92).
    Δημιουργούνται για άλλη μια φορά ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων π.χ. εντός στάσιμων ή παραδοσιακών οικισμών, διατηρητέο μέχρι και μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας (αρ.96-108).
    Τα μέλη του Δ.Σ
    Συλλόγου Αγρονόμων
    και Τοπογράφων Μηχ/κών
    Τμήμα Δυτικής Ελλάδας

  • 26 Σεπτεμβρίου 2016, 12:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙOΚΑΣ

    Κατ’ εμέ είναι ένα νομοσχέδιο που δεν πρέπει να κατατεθεί άμεσα και να μείνει προς διαβούλευση για αρκετό διάστημα ακόμη ώστε να δώσει πραγματικά λύση σε μια σείρά απο ζητήματα και όχι να κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

    Καταρχήν πρέπει ο νόμος να περιλαμβάνει τα αυθαίρετα μεχρι και την ημερομηνία ψήφισής του. Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα τα οποία δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιηθούν; Θα κατεδαφιστούς όλα; Όχι βέβαια και το ξέρετε καλύτερα απο όλους μας. Θα παραμείνουν σε ένα αίολο ιδιοκτησιακό καθεστός αφού πλέον ουτε με αποδοχή κληρονομιας μπορουν να μεταβιβαστούν. Επιπλέον το κράτος θα χάσει έσοδα για ευνόητους λόγους.

    Έστω ότι συγκύριος οικοδομής έχει κτίσει αυθαίρετο δώμα μετά τον 7/2011 το οποίο δεν νομιμοποιείται ή αρνείται λόγω μή δυνατότητας ο κύριος του να το νομιμοποιήσει. Τί γίνεται τότε με την ταυτότητα του κτιριόυ; Πώς επηρρεάζονται τυχόν άλλοι ιδιοκτήτες διηρημενων ιδιοκτησιων επι του ιδιου κτιριου; Χαρακτηρίζονται και αυτοί αυθέραιτοι;

    Επίσης αυτό το ότι ο νόμος θα έχει ισχύ δυό χρόνια είναι εντελώς ανεδαφικό. Δηλαδή θα νομιμοποιηθούν όλα τα αυθαίρετα μέχρι το 2018 οπότε δεν θα χρειάζονται άλλες νομιμοποιήσεις και θα γίνονται όλα τα συμβόλαια κανονικά απο εκει και έπειτα. Ο νόμος αυτός θα ισχύει επ’ άπειρω αλλιώς δεν θα γίνονται συμβόλαια. Απλά στην επόμενη ανανέωσή του θα καθιστά υποχρεωτική βεβαίωση μηχανικού ακομα και για όταν πηγαίνουμε στο μπάνιο του σπιτιου μας για να βεβαιώνει ότι δεν έχει επηρρεαστεί η στατικότητα του κτιρίου. Απο ότι όλοι καταλαβαίνουμε η ανανέωση αυτού του νόμου γίνεται και μόνο για να βοηθήσει την προσφιλή σε εσας ομάδα των μηχανικών. Για κανένα άλλο λόγο.

    Επίσης σχεδιάζεται οικονομική εξόντωση για έναν που κατασκεύασε μια πέργκολα το 2013 ή ένα σκέπαστρο για τα ξύλα 20 τμ, ενώ έχει δυνατότητα νόμιμοποίησης με εύλογο κόστος καποιος με οικοδομη 500τμ εντός δασικής περιοχής χτισμένη πριν το 2011. Δώστε τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί κύριε υπουργέ να καταδαφίσει το αυθαίρετό του χωρίς ή με ένα συμβολικό πρόστιμο ανέγερσης. Τρομερές αδικίες κύριες υπουργέ που πρέπει να τις επαναξιολογήσετε.

    Πρέπει να δοθεί η δυνατότης στους πάντες να νομιμοποιήσουν παραβάσεις τους μέχρι και σήμερα (έστω μικρές υπερβάσεις δόμησης), ώστε ελέω της ταυτότητας κτιρίου αλλα και της υποχρεωτικής βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς να υπάρχει θεωρητικά η δυνατότητα να μεταβιβαστουν (αλλα και να κααγραφούν) όλα τα μέχρι και σήμερα υπάρχοντα ακίνητα και να μήν παραμείνουν αίολα απο ιδιοκτησιακής πλευράς. Μετά απο εκεί μπαίνει πραγματικά κόκκινη γραμμή.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 17:28 | Μ. ΤΖΑΡΑΣ

    Γενικά γίνεται αναρτηση ενός νεου σχεδιου νομου που με τιποτα δεν είναι καινούργιος. Θεσπιζει το Παρατηρητηριο. Τι θελετε να δημιουργήσετε? Νεες περιφεριακες πολεοδομιες? Να το πειτε ξεκάθαρα και να καταργησετε τις ΥΔΟΜ. Αλλιως Παρατηρητηριο από δημοσιο φορεα που θα παρατηρει ότι δεν κανει το δημοσιο είναι κατι άλλο που δεν μπορει να φανταστεί κανεις. Ως προς τα αυθαιρετα δεν χρειαζεται να αλλαξετε τον νομο που λειτουργει ηδη στα ορια της συνταγματικης νομιμότητας με ένα νέο νομο που κανεις δεν ξερει αν Θα κριθει συνταγματικος. Αλλαξτε ΜΟΝΟ τον τροπο υπολογισμου των προστιμων (επι της ουσιας αυτή είναι και η μοναδικη αλλαγη). Η ταυτοτητα των κτιριων πρεπει να θεσμοθετηθεί και ηδη αναμενει ΠΔ για την εφαρμογή της από το 2010 με τον Ν.3843. Η ΜΣΔ δεν μπορω να φανταστω πως θα λειτουργησει αμεσα. Με την τροχοπεδη του ΣτΕ μαλλον θα απαιτηθουν πολλα χρονια για να εφαρμοστει. Ο νεος τροπος εκδοσης οικοδομικών αδειων ετσι όπως περιγράφεται, χωρις ελεγχο τουλάχιστον στην αρχη, περα από την ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ λογω μη υπαρξης ελεγχου είναι βεβαιο ότι θα δημιουργησει μια νεα γενια αυθαιρετων.
    Κυριοι πρπει να λαβετε υπ οψη σας την Πολεοδομικη νομοθεσια. Αν θελήσετε να την παρακαμψετε θα βρεθουμε μπροστα σε ένα ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ που δεν θα είναι δυνατον με τροποποιήσεις να σωθει.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 13:13 | ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ.

    Δεδομένου ότι με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επηρρεάζεται πλήθος ισχυουσών διατάξεων, για τις οποίες είναι απαραίτητη επεξεργασία σε βάθος, ζητάμε παράταση στην προθεσμία της διαβούλευσης.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 10:18 | Μιχάλης Σεϊτανίδης

    Γενικές παρατηρήσεις για τον νόμο συνολικά:
    1. Ο νόμος για τα αυθαίρετα είναι επανάληψη του 4178/13 με μικροαλλαγές. Γιατί πρέπει να γίνει νέος νόμος και όχι παράταση του υπάρχοντος με τις διορθώσεις. Αν μάλιστα κρατάμε σταθερή την ημερομηνία ανέγερσης στις 28-7-2011, τότε για τί να έχει λήξη προθεσμίας το 2018; Μπορεί να υπάρχει μία επιβάρυνση στο πρόστιμο αλλά γιατί να λήγει; Αφού το πρόβλημα της μη υπαγωγής για τους πολλούς είναι οικονομικό.
    Άρα ή κάνεις νέο νόμο με προθεσμία λήξης και καλύπτεις αυθαίρετα μέχρι την έναρξη ισχύος του, ή παρατείνεις επ’ αόριστο τον υφιστάμενο 4178/13.

    2. Δεν είδα πουθενά κίνητρο για οικειοθελή κατεδάφιση αυθαιρέτου. Όσοι είτε δεν μπορούν να πληρώσουν πρόστιμο αυθαιρέτου, είτε έχουν μεταγενέστερο αυθαίρετο, γιατί να πρέπει να αφανιστούν με πρόστιμο ενέγερσης και διατήρησης για να το γκρεμίσουν; Ζητούμενο δεν είναι να απαλλάξουμε το περιβάλλον από την αυθαίρετη δόμηση. Ας τους αφήσουμε να το γκρεμίσουν μόνοι τους με ένα παράβολο, και τα έξοδα της κατεδάφισης μόνο.

    3. Και σε αυτό το σχέδιο νόμου διατηρείται το πρόστιμο ανέγερσης για αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια ή βοηθητική σε βοηθητική (που επιτρέπεται). Τι νόημα έχει όλο αυτό το πρόστιμο σε κάποιον που απλώς δεν σκέφτηκε να ενημερώσει το φάκελο κατά την ανέγερση ή το έκανε μετά χωρίς να σκεφτεί να βγάλει άδεια. Πχ Κατάστημα σε Κατάστημε υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ. Και εδώ πρέπει να υπάρχει ένα απλό παράβολο και τίποτε περισσότερο.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 10:15 | tomcat

    Αφού έχεις τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι οποίες είναι αμιγώς Κρατικές Υπηρεσίες της Γενικής Κυβέρνησης σε όλη την Επικράτεια, για ποιό λόγο γίνεται συγκρότηση μιας ακόμα γενικής διεύθυνσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 13 Διευθύνσεων μια σε έδρα κάθε Περιφέρειας και 52 και πλέον Τμήματα ένα σε κάθε έδρα Περιφερειακής Ενότητας (Νομό). Αν συγκροτηθεί ένα Τμήμα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που να ανήκει στην αντίστοιχη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αυτόματα έχεις κάνει την ίδια δουλεία έχοντας μειώσει το δημοσιονομικό κόστος τουλάχιστον στο μισό και τη γραφειοκρατία. Πέραν αυτού γλυτώνεις και τη γελοιοποίηση αφού σε κάθε περιφέρεια θα έχεις τέσσερα επίπεδα Διοίκησης για το ίδιο θέμα (δομημένο και φυσικό περιβάλλον) με τα δύο επίπεδα να ανήκουν στην Γενική Κυβέρνηση:
    Α) Υπηρεσίες περιβάλλοντος και ΥΔΟΜ στους Δήμους.
    Β) Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού στις Αιρετές Περιφέρειες.
    Γ) Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (κρατική Υπηρεσία) στην έδρα κάθε Περιφέρειας.
    Δ) Διεύθυνση Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος
    Αποφασίστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών ή να καταργήσετε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού των Αποκεντρωμένων να γίνουν περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου σας ή να συγκροτήσετε τμήματα του παρατηρητηρίου Δομημένου περιβάλλοντος στις ΠΕΧΩΣ.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 09:56 | ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2016
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,
    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
    AΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
    Αριθμ. πρωτ. 526
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ
    ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Ταχ.Δ/νση: Γ. Γενναδίου 4 – Τ.Κ.106 78
    Τηλέφωνα: 210-3307450,60,70,80,90
    FAX: 210-3848335
    E-mail: notaries@notariat.gr

    Προς τον κ. Ιωάννη Τσιρώνη
    Αναπληρωτή Υπουργό
    Περιβάλλοντος και Ενέργειας
    Λεωφ. Μεσογείων 119 – Αμπελόκηποι
    10192 Αθήνα

    Κοινοποίηση:
    κα Σ. Αγρίου

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση από το Υ.ΠΕ.Κ.Α, το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, στις επιμέρους διατάξεις του οποίου παρατηρούμε τα εξής:

    1)Στο άρθρο 64 του παραπάνω σχεδίου νόμου επα¬ναλαμβάνονται οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4178/2013 σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, (περιλαμβανομένων ήδη ρητά και των αιτία θανάτου δωρεών), που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων και των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υφίσταται κτίσμα στο ακίνητο ή ότι το τυχόν υφιστάμενο κτίσμα ανεγέρθηκε σύμφωνα με την νόμιμη άδεια οικοδομής ή ότι υπάγεται σε μία από τις εξαιρέσεις, που αναφέρονται στον νόμο, καθώς επίσης και τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, είτε αστικού, είτε αγροτικού, δομημένου ή αδόμητου, πλην των εξαιρέσεων, που αναφέρονται στον νόμο.
    Επιπλέον με το νέο σχέδιο νόμου επεκτείνονται οι παραπάνω υποχρεώσεις και στις αποδοχές κληρονομιών τόσο δομημένων ακινήτων όσο και αδόμητων, καθώς και στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων (δομημένων και αδόμητων).
    Οι παραπάνω διατάξεις δημιουργούν σειρά νομικών προβλημάτων, ερχόμενες σε αντίθεση με τη λογική και το πνεύμα της ρύθμισης της κληρονομικής διαδοχής και της διαδικασίας των αναγκαστικών πλειστηριασμών. Ακόμη πιο σημαντικό, δημιουργούν σειρά πρακτικών προβλημάτων και στην πραγματικότητα παρέχουν το εργαλείο ή οδηγούν σε πρακτικές που θα καταλήξουν στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο από τη νομοθετική ρύθμιση αποτέλεσμα, δηλαδή στη μη δήλωση ακινήτων και στην απώλεια εσόδων του Δημοσίου.

    Πιο συγκεκριμένα και κατά περίπτωση:

    Α) Σε σχέση με την κληρονομιά:

    Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η κληρονομιά επάγεται αυτοδίκαια στον κληρονόμο, είτε δυνάμει διαθήκης, είτε εξ αδιαθέτου. Ο κληρονόμος αποκτά τα κληρονομιαία ακίνητα με τον θάνατο του κληρονομούμενου. Εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από τον θάνατο ή από την γνώση της επαγωγής της κληρονομιάς δικαιούται να αποποιηθεί την κληρονομιά, άλλως καθίσταται κληρονόμος οριστικά και υποχρεωτικά, άνευ άλλου τινός. Εντός προθεσμίας πέντε (5) μηνών από τον θάνατο οφείλει να υποβάλει δήλωση Ε9 προκειμένου να δηλώσει τα κληρονομιαία ακίνητα και εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τον θάνατο ή από την δημοσίευση της διαθήκης οφείλει να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δήλωση φόρου κληρονομιάς. Τέλος για τη μεταγραφή των κληρονομιαίων ακινήτων στο όνομά του ο κληρονόμος πρέπει να υπογράψει συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονο¬μιάς, η οποία είναι απλή διαπιστωτική ¬δηλωτική πράξη, για την οποία δεν υφίσταται καμιά προθεσμία και δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επαγωγή της κληρονομίας. Με τη μεταγραφή της πράξης αυτής επέρχεται ως προς τους τρίτους η κτήση της κυριότητας των κληρονομιαίων ακινήτων, η οποία, όμως, θεωρείται ότι επήλθε, όπως, προαναφέρθηκε, από το χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου. Πρακτικά χρειάζεται κυρίως για την περίπτωση της περαιτέρω μεταβίβασης του κληρονομιαίου ακινήτου.
    Για την παραπάνω πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς ακριβώς λόγω του διαπιστωτικού της χαρακτήρα και για λόγους καθαρά κοινωνικούς, έχουν ορισθεί τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα ως πάγια αμοιβή ιδιαίτερα χαμηλού ύψους, η οποία δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος της παροχής της συμβολαιογραφικής υπηρεσίας.
    Σημειώνεται ότι κάθε διάσπαση και διαφοροποίηση της ως άνω λειτουργίας και λογικής της κληρονομικής διαδοχής, ώστε να μην επέρχεται αυτοδικαίως η κληρονομιά στον κληρονόμο, πέραν του ότι θα απαιτούσε εκ βάθρων αλλαγή του συνόλου του κληρονομικού δικαίου, θα προσέκρουε σε συνταγματικές διατάξεις και σε διεθνείς συνθήκες για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, που διαθέτουν αυξημένη τυπική ισχύ, με συνέπεια την ακυρότητά της. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι θα επέφερε πρωτοφανή αναστάτωση στις συναλλαγές.
    Σε σχέση με τα ανωτέρω σημειώνεται και η με αριθμό 633/1997 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., που έγινε αποδεκτή από τον Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., όπως προκύπτει από το με αριθμό πρωτ. 104231 οικ/3-4-1998 έγγραφο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Με την παραπάνω γνωμοδότηση το Ν.Σ.Κ. αποφάνθηκε ότι: «……… γ) τα αυθαίρετα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά την 31-01-1983 μεταβιβάζονται με κληρονομική διαδοχή και δ) οι κληρονόμοι, ως καθολικοί διάδοχοι του διαθέτη, είναι υπόχρεοι για την καταβολή των προστίμων της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του νόμου 1337/1983 μέχρι την κατεδάφιση ή την τυχόν νομιμοποίηση του αυθαιρέτου», ενώ στο σκεπτικό της παραπάνω γνωμοδότησης αναφέρεται ότι αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή οδηγεί στην άτοπη συνέπεια «ότι η κληρονομική μεταβίβαση των παραπάνω αυθαιρέτων θα παρέμενε έωλη, αφού η περιέλευση αυτής στους κληρονόμους θα εξαρτιόταν από την αναβλητική αίρεση της κατεδάφισης των αυθαιρέτων αυτών, τα οποία οι κληρονόμοι δεν θα μπορούν να κατεδαφίσουν αφού δεν θα έχουν γίνει ακόμη κύριοι αυτών».

    Τα προβλήματα που ανακύπτουν με τις νέες διατάξεις είναι τα εξής:
    α) Σε πολλές περιπτώσεις υφίστανται πράγματι πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα που κληρονομούνται. Ταυτόχρονα υφίστανται και λανθασμένες περιγραφές στους τίτλους κτήσης. Στο μεταξύ σε πολλές περιοχές της χώρας έχει ήδη αρχίσει η λειτουργία Κτηματολογίων, που αντικατέστησαν τα παλαιά Υποθηκοφυλακεία, ενώ στις υπόλοιπες η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
    Είναι προφανές ότι ο συνεπής κληρονόμος επιθυμεί να προβεί στη διόρθωση όλων των ανωτέρω. Αυτός είναι και ο στόχος της Πολιτείας και προφανώς αυτή είναι και η λογική της προτεινόμενης ρύθμισης, να αναγκάσει τον κληρονόμο να διορθώσει κάθε παρανομία των κληρονομιαίων ακινήτων, ιδιαιτέρως αφού του δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης των πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Όμως για τη διαδικασία νομιμοποίησης ο κληρονόμος θα πρέπει να διαθέτει τίτλο κτήσης, τον οποίο δεν θα μπορεί να προσκομίσει, αφού ο τίτλος θα είναι η πράξη αποδοχής κληρονομιάς, στην οποία απαγορεύεται να προβεί χωρίς βεβαίωση του μηχανικού πως δεν υπάρχουν παρανομίες. Αν προσπαθήσει να προβεί πρώτα στη διόρθωση, θα προσκρούσει στο γεγονός ότι στην πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς του θα αποδέχεται πράγμα διάφορο αυτό των τίτλων κτήσης και, πιθανότατα, των όσων είχαν δηλωθεί από τον κληρονομούμενο στο έντυπο Ε9 του και για τα οποία είχε καταβληθεί ΕΝΦΙΑ (πιστοποιητικό του οποίου είναι επίσης απαραίτητο για την πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς). Όταν υφίσταται και προηγηθείσα δήλωση στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, στη διόρθωση της οποίας θα μπορούσε να προβεί ακριβώς με την πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς, τότε στην πραγματικότητα κάθε προσπάθειά του να ξεκινήσει τη διόρθωση, είτε από το Κτηματολόγιο, είτε από τον ελαττωματικό τίτλο κτήσης, είτε από την Πολεοδομική τακτοποίηση, θα προσκρούει στο ότι στην κάθε μία του ζητείται ως προαπαιτούμενο η προσκόμιση εγγράφων που προϋποθέτουν την προηγούμενη τακτοποίηση των άλλων.
    Η περίπτωση δεν είναι υποθετική. Στηρίζεται σε πραγματικές καταστάσεις που, ως σήμερα, αντιμετωπίζονταν με την ταυτόχρονη διόρθωση στο Κτηματολόγιο και στους τίτλους κτήσης και στη συνέχεια με την υπαγωγή στις διατάξεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
    β) Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στην Επαρχία, οι κληρονομιές περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ακινήτων ή μεριδίων εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιαίτερα μικρής αξίας, όπως μερίδια οικοπέδων με ευτελή αγροτικά κτίσματα και κυρίως αδόμητα αγροτεμάχια. Οι υποχρεώσεις που προκύπτουν με τις παραπάνω διατάξεις συνεπάγονται για τους κληρονόμους οικονομικές επιβαρύνσεις πολλαπλάσιες της αξίας των ακινήτων που κληρονομούνται. Π.χ. σε μια κληρονομιά μεριδίων εξ αδιαιρέτου αγροτεμαχίων συνολικής αξίας τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000 €), η οποία περιλαμβάνει μερίδια εξ αδιαιρέτου 20 αδόμητων αγροτεμαχίων μικρής έκτασης το κόστος της σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων και βεβαίωσης μηχανικού ότι δεν υφίσταται επ’ αυτών κτίσμα θα ανέλθει σε πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€), ενώ και στις περιπτώσεις κληρονομιάς μεριδίων εξ αδιαιρέτου οικοπέδων με ευτελούς αξίας κτίσματα σε αγροτικούς οικισμούς το κόστος της τυχόν τακτοποίησης, σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων και λοιπών εγγράφων και βεβαίωσης μηχανικού θα υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των κληρονομούμενων ακινήτων.
    γ) Σε πολλές περιπτώσεις οι κληρονομιές περιλαμβάνουν μερίδια εξ αδιαιρέτου ακινήτων, με αποτέλεσμα αν ισχύσουν οι προτεινόμενες διατάξεις, ορισμένοι μόνο εκ των συγκυρίων των ακινήτων, οι οποίοι είχαν την ατυχία να χάσουν τον καθολικό δικαιοπάροχό τους και να κληρονομήσουν το μερίδιό του θα κληθούν να επιβαρυνθούν με δαπάνες σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων, καταβολής προστίμων τακτοποίησης και λήψης βεβαιώσεων μηχανικού για το σύνολο της περιουσίας. Αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι, ακόμη και σε ακίνητα σημαντικής αξίας, αν τα κληρονομούμενα μερίδια εξ αδιαιρέτου είναι μικρά, θα είναι και πάλι ασύμφορο για τον κληρονόμο να υποστεί το κόστος της τυχόν τακτοποίησης, σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων και λοιπών εγγράφων και βεβαίωσης μηχανικού.

    δ) Επιπλέον των ανωτέρω θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι, κατά την κοινή λογική, για να ανταποκριθούν στα πάσης φύσεως έξοδα αποδοχής της κληρονομιάς, οι κληρονόμοι, ιδιαίτερα όταν δεν πρόκειται για άμεσους συγγενείς του κληρονομουμένου, που κληρονομούν την οικογενειακή στέγη, αλλά για πιο απομακρυσμένο κύκλο κληρονόμων (και ακόμη περισσότερο όταν αυτοί είναι περισσότεροι και κληρονομούν εξ αδιαιρέτου) επιδιώκουν την τακτοποίηση και πώληση της κληρονομιάς, ώστε από το προϊόν της πώλησης να πληρώσουν τα έξοδα και να επωφεληθούν το τυχόν υπόλοιπο. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς. Επιβάλλοντάς τους πρώτα την τυχόν τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων, για την οποία πιθανότατα δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους, εμποδίζονται να προχωρήσουν ακόμη και σε αρχικές συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές. Ενώ, λοιπόν, τελικά θα προέβαιναν στην πώληση των κληρονομιαίων, οπότε, ως προαπαιτούμενο (και έχοντας λάβει πιθανώς σχετική προκαταβολή από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή) θα τακτοποιούσαν τις πολεοδομικές παραβάσεις, τώρα δεν θα διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.

    Τελικά, το αποτέλεσμα των παραπάνω υπό διαβούλευση διατάξεων, αν ψηφισθούν ως έχουν, θα είναι να οδηγηθούν οι κληρονόμοι στη σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, αφού, μάλιστα, όπως είναι γνωστό, με την υφιστάμενη οικονομική κρίση, οι αγοραπωλησίες είναι σπάνιες, οι αξίες των ακινήτων είναι χαμηλές και η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων είναι δύσκολη.
    Αυτό, τελικά, θα οδηγήσει στην «απόκρυψη» και στη θέση εκτός συναλλαγής πολλών ακινήτων, με αποτέλεσμα την ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών. Μόλις γίνει αντιληπτό ότι υφίστανται τέτοιες δυσκολίες για τη σύνταξη πράξης δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς, το επόμενο βήμα θα είναι να μη δηλώνονται τα κληρονομιαία ακίνητα ούτε για το φόρο κληρονομιάς, να μη δηλώνονται στον ΕΝΦΙΑ, να χρησιμοποιούνται «λάθρα» και, βεβαίως, η κατάσταση αυτή θα δυναμιτίσει την προσπάθεια για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου.
    Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η προωθούμενη διάταξη, όχι μόνο δεν θα πετύχει το σκοπό για τον οποίο τίθεται, αλλά θα οδηγήσει και στην αύξηση της αναρχίας και της αβεβαιότητας και στην απώλεια σημαντικότατων εσόδων από το Δημόσιο. Και αυτά πέραν του γεγονότος ότι θα δημιουργήσει το νομικό οξύμωρο ιδιοκτητών (κληρονόμων) που θα είναι κύριοι μιας περιουσίας για την οποία δεν θα μπορούν να συντάξουν τη διαπιστωτική / αναγνωριστική πράξη της κυριότητάς τους.

    Β) Σε σχέση με τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων:

    Με τις προωθούμενες διατάξεις επιβάλλεται η υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας των διατάξεων για την αυθαίρετη δόμηση και στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.
    Όμως η τυχόν θέση σε ισχύ αυτής της διάταξης θα υπονομεύσει όλους τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς και τελικά είναι δυνατό να εξελιχθεί σε διάταξη που θα ευνοεί αυτόν κατά του οποίου στρέφεται η αναγκαστική εκτέλεση.
    Ειδικότερα δεν μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση για την σύνταξη της έκθεσης κατακύρωσης ή για την χορήγηση και την μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης η τακτοποίηση ή η κατεδάφιση των τυχόν αυθαιρέτων κτισμάτων, δεδομένου του ότι στο στάδιο της κατάσχεσης μέχρι και την χορήγηση και μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής εκθέσεως είναι ανέφικτο να επιτευχθεί η συνεργασία του καθ’ ου ο πλειστηριασμός οφειλέτη, προκειμένου να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της τυχόν αυθαιρεσίας δόμησης και του κόστους τακτοποίησης αυτής (αντιθέτως έχει αυτός κάθε συμφέρον να είναι απολύτως μη συνεργάσιμος). Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι υπερθεματιστές δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν κατά τον χρόνο, που καλούνται να υπερθεματίσουν το σύνολο των δαπανών, που θα απαιτηθούν προκειμένου να καταστούν κύριοι του ακινήτου, που πλειστηριάζεται. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, με την κατακύρωση και την μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης δεν διαγράφονται και οι αυθαιρεσίες δόμησης του ακινήτου, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι να προβεί ο νέος κύριος στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τακτοποιηθεί πολεοδομικά το κτίσμα που απέκτησε με την μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης.
    Θα πρέπει και πάλι εδώ να αναφερθεί η ανωτέρω αναφερθείσα με αριθμό 633/1997 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., που έγινε αποδεκτή από τον Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα ως εξής: «α) τα αυθαίρετα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά την 31-01-1983 μπορούν να μεταβιβαστούν με αναγκαστικό πλειστηριασμό, τον οποίο επισπεύδει το Δημόσιο, λόγω μη καταβολής των βεβαιωθέντων προστίμων από τον αυθαιρετούντα, β) το ήδη βεβαιωθέν πρόστιμο διατήρησης, το οποίο αναπροσδιορίζεται κατ’ έτος (άρθρο 17 παράγραφος 2 εδάφιο β του νόμου 1337/1983, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 παράγραφος 7 εδάφιο α’ του νόμου 2052/1992) που αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι την κατακύρωση του αναγκαστικού πλειστηριασμού, υπόχρεος να το καταβάλει είναι ο μέχρι τότε κύριος του αυθαιρέτου καθ’ ου επισπεύσθηκε ο πλειστηριασμός, δύναται δε να επιδιωχθεί η είσπραξη του και από το πλειστηρίασμα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Για το πρόστιμο όμως διατήρησης που αφορά το μεταγενέστερο της κατακύρωσης του πλειστηριασμού χρονικό διάστημα και μέχρι την κατεδάφιση ή την τυχόν νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, υπόχρεος είναι ο υπερθεματιστής στον οποίο κατακυρώθηκε το ακίνητο επί του οποίου βρίσκεται το αυθαίρετο και του οποίου έγινε κύριος».
    Στο σκεπτικό της παραπάνω γνωμοδότησης αναφέρεται ότι «εάν οι παραπάνω διατάξεις απαγορεύουν τον αναγκαστικό πλειστη¬ριασμό των ακινήτων επί των οποίων έχουν ανεγερθεί τα αυθαίρετα αυτά και μάλιστα και αυτόν που επισπεύδεται από το Δημόσιο τότε ο αυθαιρετών, εάν δεν έχει άλλη περιουσία, θα μπορεί να αποτρέψει, μη κατεδαφίζοντας το αυθαίρετο, αφενός μεν τους δανειστές του ιδιώτες από την ικανοποίηση των αξιώσεων τους, αφετέρου δε το Δημόσιο από την ικανοποίηση οποιασδήποτε αξίωσης του κατ’ αυτού και αυτής για την πληρωμή των προστίμων για την ανέγερση και τη διατήρηση του αυθαιρέτου, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευμενέστερη η θέση του αυθαιρετούντος έναντι των ιδιοκτητών νομίμων κτισμάτων πράγμα το οποίο δεν το θέλησε ο νομοθέτης ούτε το επιδιώκει η παραπάνω διάταξη, η οποία στο αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα στοχεύει».
    Το νομικό και πραγματικό πρόβλημα, όμως, που τίθεται με την προτεινόμενη νέα διάταξη είναι πολύ σημαντικότερο.
    Η κυριότητα που αποκτάται μετά την αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου είναι, σύμφωνα με το νόμο, πρωτότυπη κυριότητα. Αποκτάται το δικαίωμα και μόνον που είχε ο καθού η εκτέλεση (η κυριότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση), όχι κατά ειδική διαδοχή, αλλά πρωτότυπα.
    Η απόσβεση του δικαιώματος του καθού η εκτέλεση και η απόκτηση του δικαιώματος του υπερθεματιστή επέρχεται «με την κατακύρωση και αφότου μεταγραφεί η περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης». Τα παραπάνω ορίζει ρητά το άρθρο 1005 του (προσφάτως τροποποιηθέντος και τεθέντος σε ισχύ νέου) Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
    Ποιος, λοιπόν και πότε θα προβεί στην προβλεπόμενη από την προτεινόμενη διάταξη λήψη της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και βεβαίωσης μηχανικού ότι δεν υφίσταται κτίσμα στο ακίνητο ή ότι το τυχόν υφιστάμενο κτίσμα ανεγέρθηκε σύμφωνα με την νόμιμη άδεια οικοδομής ή ότι υπάγεται σε μία από τις εξαιρέσεις, που αναφέρονται στον νόμο; Ιδιοκτήτης μέχρι και τη μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης είναι ο καθού ο πλειστηριασμός, ο οποίος το μόνο που δεν επιθυμεί είναι να μεταγραφεί η ως άνω περίληψη και να χάσει την κυριότητά του. Ο υπερθεματιστής, που επιθυμεί τη μεταγραφή, δεν είναι ιδιοκτήτης μέχρι και τη μεταγραφή της, άρα δεν μπορεί να κάνει την υπεύθυνη δήλωση. Ακόμη περισσότερο, αν υπάρχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες, ποιος θα προβεί στη διόρθωσή τους; Όχι βέβαια ο καθού ο πλειστηριασμός, που βεβαίως ούτε να συνεργαστεί θα θέλει, ούτε, πολύ περισσότερο, θα έχει κάποια διάθεση να πληρώσει τα παράβολα και πρόστιμα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών στο ακίνητο που στη συνέχεια θα του πάρουν (!!!) Αλλά κανείς άλλος δεν νομιμοποιείται να πράξει οτιδήποτε μέχρι να μεταγραφεί η περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης, η οποία, όμως, με τη νέα προτεινόμενη διάταξη δεν μπορεί να συνταχθεί ή να μεταγραφεί χωρίς τη βεβαίωση του μηχανικού, συνεπώς χωρίς την προηγούμενη διόρθωση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών.
    Πραγματικά, αν ισχύσει η προτεινόμενη διάταξη, η συμβουλή προς τον οποιονδήποτε εναντίον του οποίου επισπεύδεται αναγκαστικός πλειστηριασμός θα πρέπει να είναι «αν δεν έχεις πολεοδομικές παρανομίες στο ακίνητό σου, φρόντισε να αποκτήσεις για να το σώσεις» (!!!)
    Αντιθέτως θα πρέπει να σκεφθεί κανείς ότι το απολύτως σύνηθες είναι ότι, όποιος αποκτά ακίνητο μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού, θέλει να το εκμεταλλευθεί και να το απαλλάξει από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Συνεπώς, μετά τη μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης και αφού σιγουρέψει την κυριότητά του, θα φροντίσει για την πολεοδομική τακτοποίησή του.

    Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε η διάταξη του άρθρου 64 παρ. 1 και 2 εδ. α’ να διαμορφωθεί ως εξής:
    «Άρθρο 64
    Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού σε Δικαιοπραξίες,
    εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας
    1. α. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο υφίσταται κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού.
    β. Στην αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κάθε είδους επαγγελματικής δραστηριότητας και επαγγελματικής εγκατάστασης, επισυνάπτονται στην σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου, εκτός από τα οριζόμενα στις ειδικές σχετικές διατάξεις δικαιολογητικά, και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού. Ενδεικτικώς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση
    μηχανικού απαιτείται για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργιάς: αα) καταστημάτων και εργαστηρίων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των επιχειρήσεων που εξομοιούνται με αυτά, ββ) τουριστικών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας, όπως ξενοδοχείων, ξενώνων, ενοικιαζόμενων δωματίων, τουριστικών γραφείων, γγ) εργοστασίων, εργαστηρίων και γενικά επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματία, από οποιαδήποτε αιτία δδ) πρατηρίων καυσίμων, σταθμών αυτοκινήτων και πλυντηρίων – λιπαντηρίων αυτοκινήτων.
    γ. Για τη μεταγραφή αα) τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που περιέχουν καταδίκη σε δήλωση βούλησης για εμπράγματη δικαιοπραξία πάνω σε ακίνητο, στο οποίο υφίσταται κτίσμα, και ββ) τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες αναγνωρίζεται κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο, στο οποίο υφίσταται κτίσμα, που έχει κτηθεί με έκτακτη χρησικτησία απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του διενεργούντος τη μεταγραφή και βεβαίωση του μηχανικού, άλλως δε γίνεται η καταχώρηση.
    2. Με την ως άνω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι:
    i) στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοκτήτων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ` υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ή
    iii) ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 63 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 73 του παρόντος.

    2) Στην παρ. 2 (η ορθή αρίθμησή της πρέπει να είναι 3) του άρθρου 64 του ανωτέρω σχεδίου νόμου ορίζεται ότι «στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών κατά τις διατάξεις του ν. 3741/1929 (Α’ 4) και ν.δ. 1024/1971 (Α’ 232), προσαρτώνται αντίγραφα των σχεδίων της οικοδομικής άδειας του κτιρίου». Σε αντίθεση δηλαδή με την σχετική διάταξη ταυ Ν. 4178/2013, που όριζε ορθώς ότι η παραπάνω υποχρέωση θα υφίσταται για οικοδομές, οι οποίες ανεγέρθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4030/2011, με την νέα διάταξη επιβάλλεται η εν λόγω υποχρέωση για όλες τις οικοδομές, οποτεδήποτε και αν ανεγέρθηκαν. Δεδομένου όμως ότι έχουν απωλεσθεί χωρίς ευθύνη του πολίτη από τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες οι φάκελοι μεγάλου αριθμού οικοδομικών αδειών, ο οποίος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο όσο παλαιότερο είναι το έτος εκδόσεώς τους, η τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης καθίσταται ανέφικτη, ενώ το κόστος της ανασύστασης του απωλεσθέντος από την Υπηρεσία (χωρίς ευθύνη του πολίτη) φακέλου της αδείας οικοδομής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 83 παρ. 5, εδ. γ του σχεδίου νόμου απόλυτα απαγορευτικό.

    Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε η διάταξη του άρθρου 64 παρ. 2 (σύμφωνα με την ορθή αρίθμηση 3) ως εξής:
    Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών κατά τις διατάξεις του ν. 3741/1929 (Α` 4) και ν.δ. 1024/1971 (Α`232), προσαρτώνται αντίγραφα των σχεδίων της άδειας δόμησης του κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4030/2011, θεωρημένα από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ.

    3) Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου στο άρθρο 80 κατηγοριοποιεί τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης και στην κατηγορία 3 υπάγει στην περίπτωση θ τους οικίσκους που καλύπτουν αντλητικές εγκαταστάσεις εφόσον έχουν τις συγκεκριμένες διαστάσεις, που ορίζει το Π.Δ. της 24-5-1985 (ΦΕΚ 270Δ/31-5-1985) και ορίζει ότι για την εν λόγω περίπτωση δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου.
    Σχετικά με την παραπάνω διάταξη έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
    Οι αντλητικές εγκαταστάσεις άρδευσης των αγρών στεγάζονται με τους μικρούς οικίσκους διαστάσεων 2Χ2μ. ή 2,5Χ2,5μ. με ύψος 2,5μ. Με το Π.Δ. 1985 ορίζονταν ότι απαιτούνταν για τις εγκα¬τα¬στά¬σεις αυτές δύο άδειες από την Διεύθυνση Γεωργίας: α) Μία ά¬δεια για την ανόρυξη του φρεατίου και β) μία έγκριση για την ανέ¬γερ¬ση του οικίσκου. Όλες ανεξαιρέτως οι γεωτρήσεις και οι οικί¬σκοι έγιναν μόνο με την πρώτη άδεια και ποτέ δεν ζητήθηκε η έκ¬δο¬ση της δεύτερης και καμιά Υπηρεσία δεν την αναζήτησε ποτέ. Σημειώνουμε εν προκειμένω ότι οι αντλητικές εγκαταστάσεις είναι ομαδικές, ενώ η γεώτρηση και το κτίσμα γίνονται στο κτήμα ενός από τους μετέχοντες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ενδεχόμενες αντιδικίες και έριδες μεταξύ τους για την υποχρέωση της τακτοποίησης και τις σχετικές δαπάνες.
    Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε να προστεθεί στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 63 του σχεδίου νόμου η εξής περίπτωση: η) οι οικίσκοι που καλύπτουν αντλητικές εγκαταστάσεις εφόσον έχουν τις συγκεκριμένες διαστάσεις, που ορίζει το Π.Δ. της 24-5-1985 (ΦΕΚ 270Δ/31-5-1985).

    4) Με το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνεται και επιβάλλεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου που σε βάθος τριετίας, πενταετίας ή οκταετίας ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγεται θα επιβαρύνει κάθε ακίνητο, ενώ θεσπίζεται περιοδικός επανέλεγχος αυτών ανά 5, 7 ή 8 έτη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία όσον αφορά στις αμοιβές των μηχανικών, η οποία προστιθέμενη στις λοιπές φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις του ακινήτου καθιστά την απόκτηση, αλλά κυρίως την κατοχή ακινήτου απόλυτα ασύμφορη. Είναι δεδομένο ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία (τα 3, 5 ή 8 έτη παρέρχονται πολύ γρήγορα) οι πολίτες βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ δεδομένου ότι πρόκειται για μέτρο, που θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα και για όλους τους ιδιοκτήτες, θα είναι ιδιαίτερα επαχθής υποχρέωση στους οικονομικά ασθενέστερους. Αποτέλεσμα των ανωτέρω θα είναι να χαθούν περιουσίες, να απαξιωθεί πλήρως η ακίνητη περιουσία και να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο η προσδοκία για ανάπτυξη σε ένα σημαντικό τομέα της οικονομίας μας.
    Κατόπιν των ανωτέρω έχουμε την άποψη ότι η παραπάνω υποχρέωση δεν θα ήταν σκόπιμο να επιβληθεί πριν την πάροδο 10 ετών από σήμερα, ώστε να υπάρξει η αναγκαία χρονική περίοδος για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάκτηση εκ μέρους των πολιτών της δυνατότητας να ανταποκριθούν σε τέτοιες αυξημένες οικονομικές υποχρεώ¬σεις. Άλλως εφόσον κριθεί απαραίτητη η άμεση εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, προτείνουμε ο τυχόν απαιτού¬μενος έλεγχος όλων των κτιρίων να ανατεθεί στις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίας, αφού στελεχωθούν με την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού.
    Με τιμή
    Ο Πρόεδρος
    Γεώργιος Ρούσκας

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 07:04 | Π.Ν.Π.

    Σαν σήμερα κλείνουν 5 χρόνια Νόμων περί αυθαιρέτων (έναρξη ισχύος του 4014). Αυτός είναι ο 3ος Νόμος σε 5 χρόνια. (Τις τροποποιήσεις προσπάθησα να τις μετρήσω αλλά ήταν ανέφικτο – ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ). Σας εύχομαι χρόνια πολλά. ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΤΕ. ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΤΕ.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 00:52 | Άννα Μελανιτου

    Πολλά θέματα πραγματεύεται το παρον νομοσχέδιο.
    Χωρίς αρχή , μέση και τέλος . Χωρίς διατύπωση ολοκληρωμένων διαδικασιών για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Χωρίς συναρτηςη Διαδικασιών που ισχύουν με τις προτεινόμενες, δημιουργώντας κενά, επικαλύψεις και αντιφάσεις, χωρίς να υπάρχουν σαφείς ορισμοί και αναφορές ´η κωδικοποίηση των υπαρχουσών διαδικασιών , χωρίς να ειναι σαφές τι ισχύει και γιατί ´η πως αυτο αλλάζει. Η δημιουργία νόμων ατελών ( που απαιτούν την έκδοση ΠΔ η Υπουργικών Αποφάσεων που ουδέποτε εκδίδονται ) οδηγεί στην συστηματική ανομία .
    Σε όλα τα ζητήματα που πραγματεύεται το ν/Σ η προσπάθεια της ¨καινοτομιας¨ ειναι εμφανής., το αποτέλεσμα ομως χαοτικό ….
    Προφανώς η θεωρεία του Χαους έχει πολλούς θαυμαστές.
    Η μόνη συνετή πράξη ειναι η απόσυρση του,. Και παράταση της δυνατότητας ένταξης αυθαιρέτων στον ν. 4178 για ένα εξάμηνο τουλάχιστον , μέχρι να σκεφθούμε κάτι με σοβαρότητα για λυςη προβλημάτων .
    Αυτο που παρουσιάζεται δημιουργεί νεα.σοβαρα προβλήματα σε όλα τα θέματα με τα οποια αςχολειται.
    Με την ψήφιση του αχρηστεύεται η ψηφιακή πλατφόρμα του ισχύοντος νόμου 4178/212 , χωρίς να μπορει να ολοκληρωθεί η διαδικαςια , και όλοι θα πρέπει να επανενταχθούν σε μια καινούργια . Πως; . Μήπως δεν το έχετε καταλάβει ; Μήπως έχετε δημιουργήσει ηδη νεα ; Με ποιες διαδικαςιες;
    Για όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις επί μέρους προτάσεις σας , της πλήρους απορρυθμιςης του νομοθετικού πλαισίου, δεν ασχολούμαι τώρα.
    Άλλωστε τι νόημα θα είχε εάν ειναι Ειλημμένη η αποφαςη της ψήφιση του;
    Η προταςη μου : ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νομοσχεδίου οπως παρουσιάζεται.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 20:19 | Χρήστος Τιτής

    Σχόλιο στο Άρθρο 51: Ισχύς, Αναθεώρηση και Ενημέρωση οικοδομικών αδειών και προεγκρίσεων
    Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016
    Το 2006 αγόρασα στην παραλία Κάριανης Καβάλας ένα τμήμα (από σύνολο 9 τμημάτων) σε εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχιο. Όμως κατά την πραγματοποίηση ερευνητικών τομών από την αρχαιολογία Καβάλας εντοπίστηκαν ίχνη αρχαιοτήτων στα τρία τμήματα από τα εννέα και σ΄αυτά ξεκίνησε σωστική ανασκαφή. Η πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε την οικοδομική άδεια το 2006 για το σύνολο των κατασκευών του αγροτεμαχίου , αλλά έως σήμερα (λόγω αρχαιολογικών δεσμεύσεων) στα τρία τμήματα( στο δικό μου και στα άλλα δύο του συνιδιοκτήτη μου Πασχαλιά Ιωάννη) που έγιναν οι ανασκαφές δεν οικοδομήσαμε.
    Μόλις ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές διαδικασίες ζητήσαμε την παράταση της οικοδομικής μας αδείας από την πολεοδομία Καβάλας σύμφωνα με την προστασία που μας παρέχει ο νόμος, λόγω εύρεσης αρχαιοτήτων (παράταση αδείας για όλο το χρονικό διάστημα που μας καθυστέρησε η αρχαιολογία). Η πολεοδομία Καβάλας μας ενημέρωσε πως δεν θα εγκρίνει την παράταση της οικοδομικής μας αδείας (παρόλο που μας καλύπτει ο νόμος) λόγω του ότι οι συνιδιοκτήτες μας υπερκάλυψαν το ποσοστό δόμησης της κοινής οικοδομικής μας αδείας (έχουν ήδη τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες πλήρως) .
    Εμείς θέλαμε να οικοδομήσουμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν μας επέτρεψε η αρχαιολογία. Τώρα που μας επιτρέπει η αρχαιολογία δεν μας επιτρέπει η πολεοδομία. Δεν είμαστε στην συνηθισμένη περίπτωση όπου οι συνιδιοκτήτες κάλυψαν το ποσοστό δόμηση μας, γιατί ή δεν θέλαμε ή δεν μπορούσαμε να κτίσουμε. Εμείς και θέλαμε και μπορούσαμε, αλλά δεν μας επέτρεψε τότε η αρχαιολογία. Ήδη έχουμε υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά και λόγω της οικονομικής κρίσης.
    Στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση διαχωρίζονται πλέον οι συνιδιοκτήτες και δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιείται τακτοποίηση εξ αδιαιρέτου αυθαιρέτων χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών. Νομίζω πως αυτός ο διαχωρισμός θα μπορούσε να γίνει και για εμάς τους ιδιοκτήτες των τριών τμημάτων που θέλουμε να οικοδομήσουμε και με ιδιαίτερη ρύθμιση να μας δοθεί η δυνατότητα με τον καινούργιο νόμο να οικοδομήσουμε ( παρόλο που οι συνιδιοκτήτες μας υπερκάλυψαν το ποσοστό δόμησης) γιατί, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, αλλά λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών δεν οικοδομήσαμε έως σήμερα.
    Χρήστος Τιτής
    Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός
    Συνταξιούχος

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 15:28 | ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

    ΕΥΛΟΓΟ ΑΙΤΗΜΑ
    Επειδή ο χρόνος διαβούλευσης ήταν σχετικά μικρός και το θέμα πολύ σημαντικό, αποτελεί εύλογο αίτημα
    να δοθεί μια τελευταία εξάμηνη παράταση στον (ισχύοντα) νόμο και συγχρόνως να ξεκινήσει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς κι επιστημονικούς συλλόγους, ώστε να κατατεθεί εκ νέου νομοσχέδιο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην συγκυρία αλλά και τις απαιτήσεις της ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος.

    1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Οι συνθήκες που συχνά βιώνουμε είναι απελπιστικές και μας οδηγούν
    πέρα από τη λογική και τις αντοχές μας. Πιστεύω όμως ότι η κάθε προσπάθεια, δεν αποβαίνει εντελώς μάταια, αν είναι στοχευμένη σωστά. Ελπίζοντας λοιπόν αυτός ο λόγος να βρει ευήκοα ώτα, λαμβάνω κι εγώ μέρος στην παρούσα διαβούλευση, για θέματα ως προς τα οποία έχω προσωπική άποψη.

    2. ΓΕΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
    Ο προς ψήφιση Νόμος εισάγει κάποια καινοτόμα στοιχεία, όμως δεν λύνει βασικά εγγενή προβλήματα της διαδικασίας δόμησης: την πολυπλοκότητα και ασάφεια της πολεοδομικής νομοθεσίας σε θέματα όπως αρτιότητες/οικοδομησιμότητες/χρήσεις γης, την έλλειψη βάσεων γεωχωρικών δεδομένων/θεσμικών γραμμών, σοβαρά λάθη Κτηματολογίου -όπου αυτό λειτουργεί, υποστελέχωση των ΥΔΟΜ. Τα παραπάνω οδηγούν πρακτικά σε γραφειοκρατία και μη παραγωγικότητα ποσοτικά και ποιοτικά, ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

    3. ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
    Σχολιάζοντας την ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, παρατηρείται το παρακάτω παράδοξο:
    Για παράδειγμα, το σχέδιο “Καλλικράτης” Ν.3852/10 προβλέπει στο άρθρο 95 παρ.4, ότι:
    “4. Η διοικητική υποστήριξη για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των προηγούμενων παραγράφων από το δήμο της έδρας του νομού παρέχεται μέχρι 31.12.2012. Μέχρι την ίδια ημερομηνία οι λοιποί δήμοι του ίδιου νομού υποχρεούνται να έχουν οργανώσει αντίστοιχες υπηρεσιακές μονάδες.”
    Ουσιαστικά δηλαδή σήμερα οι ΥΔΟΜ θα έπρεπε να είναι στελεχωμένες σε όλους σχεδόν τους Δήμου της χώρας. Αντ’ αυτού παρατηρείται το ανάποδο.

    Οι μικρότεροι ιδίως Δήμοι συνεχώς αποδυναμώνονται τεχνικά. Έτσι οι περισσότερες υπάρχουσες ΥΔΟΜ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους μικρότερους Δήμους του νομού τους. Το προσωπικό των ΥΔΟΜ αυτών είναι όλο και λιγότερο αριθμητικά, χωρίς ηλικιακή ανανέωση και με πολλά παράλληλα καθήκοντα. Πλήθος ΥΔΟΜ βρίσκονται πέρα από τα όρια της λειτουργίας τους, ακόμα και για την στοιχειώδη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας. Οι συνθήκες αυτές συχνά εξοργίζουν τους συναλλασσόμενους πολίτες και μηχανικούς. Η υπερβολική πίεση συνεπάγεται σημαντική πιθανότητα λαθών κατά τους έλεγχους, κυρίως αρτιότητας/οικοδομησιμότητας, διαγράμματος δόμησης και χρήσεων γης, τα οποία λάθη δύσκολα διορθώνονται αργότερα.

    Η υποστελέχωση επίσης οδηγεί πολλές διαδικασίες οι οποίες κρίνουν την πορεία ένταξης επενδυτικών προτάσεων (ΕΣΠΑ, Leader, κ.λπ.) να κινδυνεύουν με απένταξη. Το προσωπικό που είναι ήδη λιγοστό, «γηρασμένο», επιφορτισμένο με αρκετές αρμοδιότητες και πολυπλοκότητα υποθέσεων-νομοθεσίας, θα κληθεί να προχωρήσει, επιπλέον των αυξημένων καθηκόντων του, στην καταγραφή και ψηφιοποίηση στοιχείων και γεωχωρικών δεδομένων, τα οποία εισαγάγει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο σε αρκετά σημεία του.

    Επίσης οι ΥΔΟΜ των Δήμων έχουν ως μέλημα εκτός τον έλεγχο, την χάραξη και θεσμοθέτηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής αρμοδιότητάς τους (σχέδια πόλης, όρια οικισμών, ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ/ΖΟΕ/κύρωση δρόμων/ κανονιστικές πράξεις/καταγραφή, προστασία και διαχείριση δημοτικής περιουσίας, κ.α.), το οποίο ελάχιστα γίνεται κατορθωτό σήμερα.

    Η ανάθεση του ελέγχου κατασκευών στο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος δεν θα ελαφρύνει τόσο σημαντικά τις ΥΔΟΜ, καθώς αφενός ο έλεγχος των καταγγελιών είναι ένα μόνο μέρος από τον όγκο του αντικειμένου τους και αφετέρου το Παρατηρητήριο ενδεχομένως να αποσπάσει ήδη κάποιους από τους υπαλλήλους των ΥΔΟΜ, με συνέπεια την περαιτέρω συρρίκνωση της λειτουργικής τους επάρκειας.
    Σίγουρα λύση δεν αποτελεί η προτεινόμενη εφαρμογή ασφυκτικών περιορισμών στους χρόνους διεκπεραίωσης και ελέγχου των φακέλων των οικοδομικών αδειών και μόνον προστριβές και επί πλέον εντάσεις άνευ ουσίας, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει.

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

    Να υλοποιηθεί άμεσα θεσμική ρύθμιση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων μονίμου νέου προσωπικού για την απαραίτητη στελέχωση των ΥΔΟΜ κάθε Δήμου. Εναλλακτικά να δοθεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων, με σκοπό την όσο το δυνατόν αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Έτσι θα μπορέσει να “δουλέψει” ο υπό ψήφιση Νόμος, με τις όποιες απαραίτητες βελτιώσεις του, ως προς την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των στόχων του, του πολεοδομικού σχεδιασμού, της μηχανοργάνωσης, της παραγωγικότητας, της διαφάνειας και μετάβασης στην ηλεκτρονική εποχή.

    Με εκτίμηση

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 11:26 | Μαρία Βερνάρδου

    Το κατ’ ευθημισμόν «σχέδιο νόμου» που θέσατε σε διαβούλευση για να ταλαιπωρήσετε το μυαλό μας,, βρίθει από πλήθος ασυνάρτητες και ανεφάρμοστες ιδέες που χωρίς να τις έχετε μελετήσει στοιχειωδώς, τις βαφτίζετε διατάξεις νόμου, χωρίς επιπλέον να έχετε εξετάσει την δυνατότητα εφαρμογής του προτεινόμενου νόμου, συνδυαστικά με την υπόλοιπη ισχύουσα νομοθεσία. Θα περιοριστώ σε χαρακτηριστικά παραδείγματα που καταδεικνύουν την ανευθυνότητα και την άγνοια των συντακτών αυτού του «σχεδίου νόμου»
    Δημιουργείτε νέες Υπηρεσίες (άρθρα 1, 2, 3,), με τις ίδιες αρμοδιότητες που έχουν οι υπάρχουσες Υπηρεσίες στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (Καλλικράτης, Οργανισμός ΥΠΕΝ).
    Δημιουργείτε πολλές νέες άχρηστες, άσκοπες, παράνομες και με οικονομικό κόστος για τους πολίτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αδιευκρίνιστο τον τρόπο της εφαρμογής τους (άρθρα 19, 20, 21, 22, 23, 24).
    Διατυπώνετε νέες ανόητες ή λανθασμένες ή περιττές ορολογίες, διευρύνοντας το χάος που ήδη υπάρχει στη νομοθεσία.
    Επαναφέρετε διατάξεις,(άρθρο 94), που έχουν πρόσφατα κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
    Έχετε πλήρη άγνοια για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, των δημοσίων υπηρεσιών, των πολιτών, των μελετητών μηχανικών και καταλήγετε σε αντιδημοκρατικές ή παράνομες προτάσεις (άρθρα 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55). Με το πρόσχημα της πάταξης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, απαξιώνετε ή αγνοείτε βασικούς κανόνες δικαίου. Καταργείτε τον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας. Ορίζετε παράνομα τους ιδιώτες ελεγκτές δόμησης (που δεν έχουν καμία υποχρέωση να γνωρίζουν όλες τις πολεοδομικές διατάξεις για να κρίνουν τη νομιμότητα της κάθε οικοδομικής άδειας), ελεγκτές και της δημόσιας διοίκησης. Αγνοείτε την ιεραρχική λειτουργία και σχέση των δημοσίων υπηρεσιών, τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς και την ιεραρχική διαδικασία ελέγχου των διοικητικών πράξεων, από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα διοικητικά δικαστήρια, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία . Καταργείτε έτσι το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη, είτε είναι ιδιοκτήτης της οικοδομής είτε είναι μελετητής, να αισθάνεται δικαιολογημένη ασφάλεια από το κράτος. Διευκολύνετε ταυτόχρονα την αύξηση της αυθαιρεσίας και της διαπλοκής.
    Καταστρατηγείτε το δημόσιο συμφέρον. Δίνετε δικαίωμα δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου που είναι δάση, βιότοποι, αρχαιολογικοί χώροι, και το μεταφέρετε μέσα στις πόλεις δημιουργώντας αν μη τι άλλο παράνομα υπεραξίες (άρθρο 34, 1δ). Δεν έχετε ιδέα πόσοι π. χ. είναι οι αρχαιολογικοί αδόμητοι χώροι της χώρας και πόσοι ουρανοξύστες θα πάρουν το δικαίωμα δόμησής τους μέσα στις πόλεις. Πρώτο δείγμα γραφής το σχέδιο νόμου για το Ελληνικό.
    Μέσω των προτεινόμενων ρυθμίσεων επιδιώκετε να αντιμετωπίσετε και άλλα θέματα , όπως είναι το πρόβλημα της ανεργίας των μηχανικών, ή το κακώς εννοούμενο δικαίωμα δόμησης ανεξαιρέτως, σε όλες τις ιδιοκτησίες γης, που είναι άσχετα με την άσκηση και την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και με το δημόσιο συμφέρον.
    Θα προωθήσετε αυτό το σχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων;

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 08:32 | Απόστολος Κάμπρας

    ΣΧΟΛΙΟ στο αρθ 20.
    ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΞΕΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

    Η Αοριστία του Ν.4178/13, όσον αφορά την νομιμοποίηση αυθαιρέτου για τα πρίν το 2011 κτίσματα, δίνει την δυνατότητα σε παρανόμως καταλαβόντες ξένες ιδιοκτησίες να νομιμοποιούνται με μόνο την υπεύθυνη δήλωση «ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑΣ» , χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος σε τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτό επιβραβεύει τους σφετεριστές και κλέφτες ξένων ιδιοκτησιών και επίσης αφήνει ατιμώρητους τους μέχρι σήμερα υπευθύνους αρμοδίους υπαλλήλους της Πολεοδομίας που κάλυψαν, ολιγώρησαν και συνεργάστηκαν, καθώς μερικοί έχουν οι ίδιοι αυθαίρετο, στη δημιουργία αυθαίρετου οικισμού από περίπου 150 και πλέον αυθαίρετα κτίσματα, εντός ξένης ιδιοκτησίας παρότι, για μερικά μόνο κτίσματα, έχει εκδόσει η πολεοδομία εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτου, χωρίς να προβαίνει σε απόφαση κατεδάφισης, και η Αστυνομίας που δεν μπορεί να ανακαλύψει μερικούς από τους καταπατητές, η δε ΔΕΗ (που χορηγεί ρεύμα σε αυθαίρετα κτίσματα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σε κάποιο καν και κτίσμα, με μία άκυρη προσωρινή χρονικά ισχύος απόφαση ηλεκτροδότησης ,λόγω σεισμοπλήκτων ).
    Οφείλει το σχέδιο του να συμπεριλάβει τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας είτε από συμβολαιογράφους , είτε από μηχανικούς που θα εκδίδουν την άδεια , η την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, ή άλλη υπηρεσία του, και να μην επιβραβεύονται οι παράνομοι, τόσο σε αυθαιρεσία ως προς το κτίσμα ,όσο και επί ξένης ιδιοκτησίας οικόπεδα καταπατητές.
    Οφείλουν οι υποβάλλοντες νομιμοποίηση αυθαιρέτου να υποβάλλουν και τίτλους ιδιοκτησίας που να ελέγχεται από τις υπηρεσίας του Δήμου.
    Αυτό επίσης θα έχει σαν αποτέλεσμα και για άλλους ιδιοκτήτες που είτε απουσιάζουν στο εξωτερικό, ή είναι μακριά από τους τόπους της ιδιοκτησίας τους, και να επιστρέφουν και να βλέπουν άλλους καταπατητές εντός των ιδιοκτησιών τους.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 19:13 | ΝΙΚΟΣ

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΟΒΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ. ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΔΕ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ .
    ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΕΠΙΣΗΣ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ … Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ … ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΝΟΜΟ .. ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 14:47 | Δημήτρης Δ.

    Γιατί πρέπει να ιδρυθεί ακόμη μια νέα αρχή; Τόσες υπάρχουν. Ακόμη και εάν αυτή δεν απασχολήσει νέους υπαλλήλους (που θα έχει ως συνέπεια μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος), θα βοηθήσει στην γιγάντωση της γραφειοκρατείας.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 09:04 | ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

    τι να πω και τι να γραψω,ειναι δυνατον Ελληνες να ψηφιζουν την εξαφανιση της Ελλαδας από τον χαρτη; Προσυπογραφω το σχολιο του Δ.Αγγελου.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 21:06 | Χρήστος Ραγιάς

    Προφανώς αυτό το σχέδιο νόμου δεν είναι καινοτόμο και δεν εισαγάγει κάτι σημαντικό.Ο χαρακτήρας του είναι πάλι γραφειοκρατικός, δεν βοηθά την πραγματική οικονομία, δεν ανεξαρτητοποιεί πλήρως τον μηχανικό από τα γρανάζια.
    Δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κάποιος με τα επιμέρους άρθρα και να τα διορθώσει ή να τα αποδεχτεί. Πρέπει να αποσυρθεί και να συνταχθεί πραγματικά νέος καινοτόμος νόμος για την δόμηση. Να είναι απλός στην εφαρμογή του χωρίς παρερμηνείες, όπως οι σημερινοί ισχύοντες με τις χιλιάδες εγκυκλίους ερμηνείας τους!!! Ενδεικτικά θα αναφέρω για τις άδειες δόμησης, ότι ο σκοπός που εκδίδονται σήμερα από τους δήμους είναι όχι μόνο να εφαρμόζεται η νομοθεσία (που σε τι αποσκοπεί?), αλλά και να γνωρίζει ο δήμος το μέγεθος και που κατασκευάζεται το κάθε κτίριο, αλλά και τη χρήση έχει για να γνωρίζει την πύκνωση και να μπορεί να σχεδιάσει τις υποδομές του. Αυτός ο σχεδιασμός λείπει και θα πρέπει να ενταχθεί στη νομοθεσία, ώστε να δημιουργούνται αυτόματα στατιστικά στοιχεία στους δήμους.
    Ο νομοθέτης θα πρέπει να ορίσει δύο μεγέθη μόνο!!!!! Την κάλυψη και τον όγκο (ύψος) των κτιρίων. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Και για τα νέα κτίρια και για τα αυθαίρετα. Αυτά τα δύο στοιχεία χρειάζεται ένας δήμος για τον υπολογισμό του πληθυσμού και τον σχεδιασμό σε πραγματικές ετήσιες ανάγκες υποδομών, είτε προέρχονται από τα αυθαίρετα είτε από τη νέα δόμηση. Ένας τέτοιος απλός οικοδομικός νόμος με σαφή προσανατολισμό για την αποστολή και το όραμά του θα καταργούσε τις χιλιάδες εγκυκλίους και τις διαφορετικές ερμηνείες. Θα καταπολεμούσε καίρια την γραφειοκρατία, το μαύρο χρήμα, και θα εκκινούσε άμεσα επενδυτικά σχέδια που καθυστερούν χρόνια με αποτέλεσμα να χάνονται.
    Η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας να γίνει αποκλειστικά ηλεκτρονική. Σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών θα εισαχθούν όλα τα ενημερωμένα σχέδια πόλεως με τους όρους δόμησης τους και όλοι οι οικισμοί με τα όριά τους, οι εκτός σχεδίου περιοχές, οι δασικοί χάρτες, κλπ. Όποιος θέλει να εκδόσει οικοδομική άδεια θα επιλέγει την περιοχή. Στη συνέχεια σε excelοφυλλο θα εμφανίζονται οι όροι δόμησης της περιοχής. Δίνοντας το εμβαδόν του οικοπέδου / γηπέδου θα συμπληρώνονται αυτόματα τα επιτρεπόμενα μεγέθη δόμησης βάση των ισχυόντων όρων δόμησης. Ακολούθως θα συμπληρώνωνται τα πραγματοποιημένα /πραγματοποιούμενα στοιχεία δόμησης, και εφόσον είναι μικρότερα των επιτρεπόμενων θα λαμβάνεται η οικοδομική άδεια χωρίς περαιτέρω ελέγχους. Ταυτόχρονα θα υπολογίζονται από το σύστημα τα φορολογικά, ενημερώνεται το ΙΚΑ και θα εκδίδεται η ταυτότητα πληρωμής. Τα χρήματα θα κατατίθενται στην τράπεζα που θα έχει την υποχρέωση να τα αποδώσει στους δικαιούχους, ΙΚΑ, Δημόσιο, Δήμοι, κλπ. Ταυτόχρονα θα ενημερώνεται ο δήμος για να κάνει τον σχεδιασμό του. Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου συστήματος θα μπορούσε να γίνει με ΣΔΙΤ, με Ευρωπαικά κονδύλια, κλπ. Ο τελικός χρήστης θα πληρώνει ένα ποσό για την συντήρηση του συστήματος.
    Το σύστημα ελέγχου είναι αυτοελεγχόμενο με την διαδικασία ελέγχου που επιβάλει από τους ελεγκτές δόμησης. Επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης δημοσίων υπαλλήλων ελεγκτών των οικοδομικών αδειών που να στελεχώνουν πολεοδομίες στους δήμους. Και βέβαια το σημαντικότερο είναι ότι το κόστος το πληρώνει ο χρήστης και δεν πληρώνει ο φορολογούμενος για να συντηρείται θέση δημοσίου υπαλλήλου, που δεν χρειάζεται. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν μπορούν να ενισχύσουν πραγματικές ανάγκες, ή να μειώσουν την ακατάσχετη φορολογία.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 11:49 | Τάκης Ρουσογιαννάκης

    Οι διευκρινίσεις που έχουν δοθεί με τις εγκυκλίους, ερωτο-απαντήσεις, κ.λπ. στα αντίστοιχα άρθρα (σε πολλές περιπτώσεις πανομοιότυπα) του Ν. 4178/13 ισχύουν και για τον παρόντα νόμο;

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 11:01 | Τάκης Ρουσογιαννάκης

    Λάβετε υπόψη ότι το πλείστον των ενδιαφερομένων να ενταχθούν σε ρύθμιση αυθαιρέτου ζητά από τον μηχανικό του να κάνει την προετοιμασία αλλά να μην υποβάλει την αίτηση μέχρι τελευταία στιγμή εν αναμονή αναβολής ή/και έκδοσης νέου ευμενέστερου νόμου. Στην συνέχεια λόγω μικρής ανταπόκρισης αναγκάζεστε να εκδώσετε όντως ευμενέστερο νόμο και οι ασυνεπείς και αναβάλλοντες δικαιώνονται και δίνουν ξανά τις ίδιες οδηγίες δεδομένου μάλιστα ότι κανενός τα οικονομικά δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Όταν μάλιστα εσείς οι ίδιοι λοιδορείτε τα «κοροΐδα» τους συνεπείς πολίτες γράφοντας ότι τυχόν ήδη καταβληθέντα ποσά που υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου με τον παρόντα νόμο δεν αναζητούνται είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να μην ανταποκρίνονται και πολύ καλά θα κάνουν. Όσοι σας πίστεψαν την πάτησαν ενώ όσοι σας αγνόησαν επανειλλημένα δικαιωθήκαν και επιβραβευτήκαν

  • 17 Σεπτεμβρίου 2016, 12:58 | WWF Ελλάς

    Ένα παντελώς αδικαιολόγητο στοιχείο που χαρακτηρίζει συνολικά το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι η επιπρόσθετη επιβάρυνση στον ήδη αποδυναμωμένο κρατικό μηχανισμό πολεοδομικής αδειοδότησης και ελέγχου, παράλληλα με την επιδεικτική αγνόηση αποτελεσματικών υπηρεσιών και την προσθήκη νέων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την υποστελέχωση και κακή κατάσταση των ΥΔΟΜ και των κεντρικών υπηρεσιών, ενώ δημιουργεί και νέες, αγνοώντας εκείνες που υπάρχουν και πρέπει να ενισχυθούν, όπως οι επιθεωρητές
    Ειδικά όσον αφορά το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, επισημαίνουμε τα εξής:
    o Επιφορτίζεται με την ευθύνη παρακολούθησης της κατάστασης του δομημένου περιβάλλοντος και των εξελίξεων στον πολεοδομικό σχεδιασμό, λειτουργίες απαραίτητες και μέχρι σήμερα ανύπαρκτες.
    o Το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων του ήδη καλύπτεται από υφιστάμενες αρχές και υπηρεσίες, όπως οι κατά τόπους ΥΔΟΜ και η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η διάκριση των αρμοδιοτήτων τους και η ανάγκη για δημιουργία νέας υπηρεσίας, αντί για απόδοση των νέων αρμοδιοτήτων στις ήδη υφιστάμενες, δεν είναι διόλου προφανής. Το αντίθετο μάλλον: δίνεται η εικόνα ενίσχυσης της πολυαρχίας, διασποράς των ευθυνών και συσκότισης των ορίων αρμοδιότητας της κάθε υπηρεσίας.
    Ειδικότερα η παντελής αγνόηση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ). Υπενθυμίζεται πως ενταγμένη στο ΣΕΠΔΕΜ Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, που με το 100/2014 (ΦΕΚ Α’ 167/28.08.2014) μετονομάστηκε σε Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, είχε ιδρυθεί το 2010 με αρχική περιοχή αρμοδιότητας την Ανατολική Αττική. Το 2011 μετονομάστηκε σε Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ) με το άρθ. 28 του ν. 4014/2011 και επιφορτίστηκε με την αρμοδιότητα εντοπισμού αυθαιρέτων και εκτέλεσης τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης στο σύνολο της επικράτειας, ώστε να αποφεύγεται η άσκηση πιέσεων προς τις συναρμόδιες τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες. Αυξημένες αρμοδιότητες δόθηκαν στο ΣΕΠΔΕΜ και με τον ισχύοντα νόμο για τα αυθαίρετα του 2013, ν. 4178/2013.
    Δεν είναι καθόλου σαφές από πού προκύπτει η ανάγκη για δημιουργία νέας υπηρεσίας, η οποία θεωρούμε δεδομένο πως θα στελεχωθεί με μετακινήσεις υπαλλήλων από τον υφιστάμενο και ήδη αποδυναμωμένο κρατικό μηχανισμό πολεοδομικού ελέγχου και αδειοδότησης. Ενώ ως προφανής και εύλογη προκύπτει η ανάγκη ενδυνάμωσης των κεντρικών και αποκεντρωμένων υπηρεσιών, και ιδίως του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Δόμησης, εντούτοις το αρμόδιο υπουργείο επιλέγει να κατακερματίσει και να τις αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του έθεσε υπόψη των συναρμόδιων υπουργών τα σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης και ελλείψεων των πολεοδομικών γραφείων και ζητάει «ως προτεραιότητα τη µη περαιτέρω παράταση του χρονικού σηµείου έναρξης άσκησης από τους ∆ήµους των θεσµοθετηµένων, µε τον Καλλικράτη, πολεοδοµικών τους αρµοδιοτήτων, καθώς και τη θέσπιση καταληκτικής προθεσµίας για την υποχρεωτική περαίωση υλοποίησης των νέων δηµοτικών υπηρεσιών. Επίσης, η Αρχή κρίνει ότι σηµαντική βοήθεια θα προσφέρει η δηµιουργία βάσης δεδοµένων στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη συγκέντρωση πληροφοριών, µε στόχο την εκτίµηση της ορθής λειτουργίας και των αναγκών των ∆ήµων (πχ. στελέχωση – υλικοτεχνική υποδοµή), σε σχέση µε τις υπό σύσταση πολεοδοµικές υπηρεσίες.» Στη επιστολή του στο επισημαίνεται επίσης εμφατικά πως «εξόχως ανησυχητική κρίνεται η πραγματική κατάσταση αδυναμίας ελέγχου των αυθαιρέτων κατασκευών, η οποία φανερά συντείνει στην επέκταση των παραβατικών φαινομένων μέσω της ατιμωρησίας».

  • 15 Σεπτεμβρίου 2016, 19:41 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΛΑΨΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο επανέλεγχος των ήδη υφιστάμενων νομίμων πολεοδομικά κτίρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί επιβάρυνση περιττή και ουσιαστικά τιμωρία των ιδιοκτητών τους αλλά και ομολογία του κράτους ότι οι πολεοδομία ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Είναι απαραδέκτο τα νομίμως υφιστάμενως κτίρια να κρίνονται κατόπιν αυθαίρετα επειδη δεν έχουν ένα πιστοποιητικό. Απο την στιγμη που υπάρχει φάκελος και άδεια στην πολεοδομία ή έχει γίνει νομιμοποίηση του κτιρίου με τους τελευταίους νόμους όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 13:37 | Πάνος Σουκαράς

    Εκτός από την αλλαγή χρήσης υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις αυθαιρεσιών όπου απλά δεν φαίνονται στην αεροφωτογραφία. Θα πρέπει λοιπόν οι περιπτώσεις κλεισίματος ημιυπαιθρίων χώρων, προσθήκης ορόφου, σοφίτας, υπογείων, χώροι κάτω από εξώστες και στέγαστρα, ξεμπαζώματα, υπερβάσεις ύψους, περιπτώσεις όπου η υπέρβαση είναι πολύ μικρή σε σχέση με το εμβαδόν του περιγράμματος για να αναγνωστεί στην αεροφωτογραφία και περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αρχείο αεροφωτογραφιών, να απαλάσονται από την υποβολή αεροφωτογραφίας. Επίσης από την εμπειρία που έχω αποκομίσει μέχρι τώρα ασκώντας το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού από το έτος 1992 (και από τον ενάμιση χρόνο που εφαρμόζεται ο Ν.4014/11) η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν δηλώνει τις παραπάνω περιπτώσεις στο Ε9 ούτε διαθέτει κάποιο δημόσιο έγγραφο γι αυτές. Επομένως προτείνω (όταν δεν υπάρχει κάποιο δημόσιο έγγραφο), είτε να δοθεί η δυνατότητα να δηλωθούν στο Ε9 πριν την υποβολή της δήλωσης είτε η υποβολή της δήλωσης να γίνεται με ευθύνη ιδιοκτήτη, διότι όλες αυτές αποτελούν περιπτώσεις που βρίσκονται στο περίγραμμα του κτιρίου και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων.
    Η καλύτερη πρόταση είναι :Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΦΕΡΑΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ 28/7/2011.
    ……………………….
    ΠΑΝΟΣ ΣΟΥΚΑΡΑΣ

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 09:01 | Δ. ΑΓΓΕΛΟΥ

    Tελειώστε επιτέλους με τους νόμους των αυθαιρέτων.
    Ο έλεγχος, η ποινικοποίηση ακόμη και των ελαχίστων παρεμβάσεων των πολιτών στις δικές τους ιδιοκτησίες, η επιβολή μεγάλων προστίμων και η απαγόρευση των μεταβιβάσεων δεν εκφράζουν ένα δημοκρατικό πολίτευμα αλλά μόνο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
    Μην τιμωρείτε τους πολίτες αυτής της χώρας για να καλύψετε τις αμαρτίες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
    Μην καταδικάζετε και την επόμενη γενιά μηχανικών σε μια υποβάθμισμένη ενασχόληση με τη δικαιολογία ότι τους εξασφαλίζετε δουλειά. Καλύτερα και αυτοί να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα και να ….αλλάξουν ζωή…

  • 13 Σεπτεμβρίου 2016, 16:46 | Θ.Μ.

    Σε ποιον κόσμο ζείτε ; Είναι λογικό όταν οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές, φόρους και τέλη, όταν οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, όταν δεν γίνονται καθόλου μεταβιβάσεις, όταν έχουν πολλαπλασιαστεί οι αποποιήσεις κληρονομιών, όταν έχει νεκρώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα, όταν οι επιβαρύνσεις των ακινήτων είναι αλλεπάλληλες και τεράστιες, όταν δεν μπορούν να βρεθούν ενοικιαστές
    εσείς

    ΕΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΕΥΡΕΣΗΣ-ΦΟΡΜΟΥΛΑΣ ΤΩΝ ΠΑΜΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ- ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ- ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕΤΕ

    Αν δεν είναι αυτός ο σκοπός σας τότε σας προκαλώ θεσπίσετε διάταξη για ανώτατο όριο συνολικού κόστους κάθε πιστοποιητικού, που δεν θα υπερβαίνει τα 80-100 ευρώ. Ποτέ δεν θα το κάνετε γιατί πέραν των άλλων αυτό δεν εξυπηρετεί την συντεχνία των μηχανικών

    Αν αυτό το κόστος δεν σας φαίνεται εύλογο σκεφθείτε πόσο εύλογη είναι η επιβάρυνση που πάτε να επιβάλλετε, η οποία κατά μέσο όρο συνολικά για κάθε ακίνητο και για όλα τα πιστοποιητικά υπερβαίνει
    κατά μέσο όρο τα 1000 ευρώ !! δηλαδή μεγαλύτερη στις περισσότερες περιπτώσεις από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ

    Τέτοια εισπρακτική μανία και κοινωνική αναλγησία δεν φανταζόταν κανείς

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 12:26 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ !!!!
    ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΝΟΜΟ 4178 ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ
    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΕΤΟΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΩΝ

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 11:56 | ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ένας νόμος πρέπει να καλύπτει το σύνολο του των πολιτών και να διέπετε από την κοινή λογική και να αποπνέει την αίσθηση του δικαίου.
    Αν δεν λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των πολιτών ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής θέσης και των αντικειμενικών δυνατοτήτων των πολιτών ο νόμος είναι άδικος.

    Ο υπό διαβούλευση νόμος, όπως και σχεδόν το σύνολο των νόμων τις μετά το 2008 περιόδου, αντιμετωπίζει με ισοπεδωτικό τρόπο τόσο τα κτίρια – κατασκευές όσο και για τους πολίτες – ιδιοκτήτες κατά συνέπεια ο νόμος είναι άδικος και εμπεριέχει ταξικά χαρακτηριστικά ( οι κοινωνικές και οικονομικές τάξεις όσο και αν θέλουν μερικοί εξακολουθούν να υπάρχουν).

    Ο νομοθέτης πρέπει να απαντήσει με πιστικό και αντικειμενικό τρόπο σε ερωτήματα όπως τα ακόλουθα.

    1. Τι είναι κτίριο και πόσες κατηγορίες κτιρίων έχουμε ;
    Δηλαδή κατασκευές που τις περισσότερες φορές κατασκευάζει από μόνος του ένας πολίτης για να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του και να κάνει ευκολότερη την ζωή του τι είναι; Για παράδειγμα ένα μικρό στέγαστρο για να προστατεύει τα ξύλα από την βροχή, ένα μικρό και απλοϊκό υπόστεγο για το τρακτέρ ή για κάποια μηχανήματα – παρελκόμενα, ένα στέγαστρο για τις «μπάλες» άχυρου ή σανού ή ένα κοτέτσι κλπ Με τον τρόπο που έχει συνταχθεί και δομηθεί ο υπό διαβούλευση νόμος, δηλαδή κατά την άποψη του νομοθέτη, οι αποθήκες μιας γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας 100 ή 200 στρεμμάτων με τις κατασκευές ενός συνταξιούχου ή ενός φτωχού αγρότη με γή που πολλές φορές δεν ξεπερνά το 10 στρέμματα, είναι τις ίδιας κατηγορίας.
    Το καφενείο του χωριού με το καφέ μπας στο Κολονάκι είναι τις ίδιας κατηγορίας.
    Το αγροτόσπιτο με τον φούρνο, πρώτη και κύρια κατοικία, και η βίλα με το γκαζόν και το μπάρμπεκιου, παραθεριστική κατοικία, είναι τις ίδιας κατηγορίας.

    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου στο Άρθρο 21 προβλέπει τρις κατηγορίες και προφανώς σε αυτές περιλαμβάνει και τα απλά κτίσματα που ανέφερα και τόσα άλλα που παρέλειψα για οικονομία χρόνου.

    2. Ο υπό διαβούλευση νόμος αναφέρεται ισοπεδωτικά στην ένια «ιδιοκτήτης» και αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με τον αυτό τρόπο
    Ο τραπεζίτης, ο χρηματιστής, ο έμπορας, ο υπάλληλος, ο αυτοαπασχολούμενος, εργάτης, ο αγρότης, συνταξιούχος κλπ κλπ κατά των νόμο έχουν όλοι τις ιδιες οικονομικές δυνατότητες.
    Ο εργάτης που κληρονόμησε ένα σπίτι 150 μ2 με τον επιχειρηματία, που και κληρονόμησε και αγόρασε ή κατασκεύασε κτίσματα, έχουν την ίδια οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τον Μηχανικό τον συμβολαιογράφο και τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που προϋποθέτει ο νόμος προκειμένου να μεταβιβάσει ή να κληρονομήσω ή να γράψει στο παιδί του το βιός του.
    Ο νέος των 480 € του οποίου πέθανε ο πατέρας του τι θα κάνει;;;

    Ο νομοθέτης πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια αν όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να έχουν ιδιοκτησία αν δικαιούνται να κληρονομήσουν το βιός του πατέρα και της μάνας τους ή αν αυτό αποτελεί προνόμιο μόνο των εύπορων τάξεων.

    Ο φαινομενικά τεχνοκρατικός χαρακτήρας του υπό διαβούλευση νόμου, ουσιαστικά οδηγεί στην δήμευση των μικρών ιδιοκτησιών και στην περεταίρω φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων και κατά συνέπια έχει σαφώς αντισυνταγματικό χαρακτήρα.
    Είναι σαφές ότι πρέπει να μπει τάξη τόσο στον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος όσο και στον τομέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, είναι όμως σαφές ότι το βάρος της ευθύνης αφορά πρωτίστως τους αρμόδιους φορείς του κράτους, υπουργεία δήμους κλπ και ακολούθως τους πολίτες.
    Διότι είναι αρμοδιότητα των κρατικών φορέων να συντάξουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα σχέδια πόλεων και οικισμών. Γιατί είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα των κρατικών φορέων να προσδιορίσουν τις χρήσεις γης με λειτουργικό τρόπο, σε εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον και τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της κοινωνίας. Γιατί είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα των κρατικών φορέων να υλοποιήσουν εγκαίρως τα απαραίτητα έργα υποδομής, δρόμους δίκτυα κλπ
    Πως είναι δυνατόν να θεωρούνται σήμερα αυθαίρετες μικρο-κατασκευές που στο παρελθόν δεν απαγορεύονταν ρητά, είδη κατασκευών που τόσο τα διάφορα υπουργεία οι δήμοι και άλλοι κρατικοί φορείς πραγματοποιούσαν και πραγματοποιούν χωρείς να έχουν τις σχετικές άδειες που απαιτούνται από τους εν ισχύ σήμερα νόμους. Για να γίνουν πιο κατανοητά τα πιο πάνω αναφερόμενα θα κάνω αναφορά σε μερικά κλασικά παραδείγματα: όλα τα δημόσια κτήρια των σεισμόπληκτων περιοχών της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς έχουν κατασκευαστεί χωρίς Οικ. Άδεια, οι περισσότερες πλατείες και δρόμοι των χωριών και των οικισμών της χώρας είναι αποτέλεσμα αυθαίρετων κατασκευών, μεγάλο μέρος των αναλυματικών τοίχων, των τάφρων, και γενικά μικρών τεχνικών έργων είναι αυθαίρετα και κατασκευαστήκαν για να καλύψουν άμεσες, πιεστικές και ουσιαστικές ανάγκες των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας. Είναι γνωστό σε όλους ότι το πραγματικό κόστος μερικών κατασκευών είναι μικρότερο από το κόστος των μελετών και των αδειών που απαιτούνται, ενώ είναι επίσης πασίγνωστη η καθυστέρηση των διαδικασιών ή ακόμα και το παράλογο ορισμένων περιορισμών και απαιτήσεων του νομικού πλαισίου ή εκείνων που είναι αρμόδιοι για την χορήγηση των εγκρίσεων.
    Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν ο Δήμος, ο Βιομήχανος ( αν υπάρχει πια ), ο Ξενοδόχος, ο βιοτέχνης αλλά και οι απλοί πολίτες υπάλληλοι, μισθωτοί, εργάτες, αγρότες, συνταξιούχοι κλπ κλπ
    Ο νόμος αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την αισχροκέρδεια και την ανάγκη, την ασυδοσία (ο να μην περιορίζεται κάποιος από κάποιον ηθικό ή νομικό φραγμό ) και την άγνοια ( του τερατώδους νομικού πλαισίου που έχει δημιουργηθεί ). Ο συχωρεμένος ο Τριτσης για να καλύψει αυτή την αδυναμία των νόμων είχε εισαγάγει την ένια του κοινωνικού κριτηρίου. Μήπως θα έπρεπε και στην περίπτωση του εν λόγο νόμου να υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια;;;

  • 11 Σεπτεμβρίου 2016, 19:29 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Το σχέδιο Νόμου (το οποίο δεν συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση όπως είθισται ) αυτό που διαβάζουμε χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτο . Αποτελεί αβασάνιστη συρραφή παλαιότερων βασικών πολεοδομικών διατάξεων όπως του Ν-4067/12 (Ν.Ο.Κ.) , 4030/11 (Έλεγχος αδειών κλπ) ΚΑΙ ακριβής αντιγραφή της φιλοσοφίας και διατάξεων του ισχύοντος νόμου Ν-4178/13 για τα αυθαίρετα , μαζί με κάποιες σωστές ιδέες που όμως κατά την γνώμη νου είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Η μόνη διαφορά είναι ότι κάνει «κοινωνική πολιτική » με τα πρόστιμα τουλάχιστον σε επίπεδο ΜΜΕ.
    ‘Ετσι αντί να πάμε σε κάποιο από τα ισχύοντα νομοθετήματα και να διορθώσουμε τα σημεία που έχουν πρόβλημα στην εφαρμογή τους , πετάμε «για λόγους συνοχής, όπως λένε από το υπουργείο » διάφορα άρθρα που λένε τα ίδια πράγματα χωρίς καμία μελέτη καταργώντας τα παλιότερα άρθρα με αποτέλεσμα να προκληθούν στην εφαρμογή τους, ανυπέρβλητα προβλήματα.
    Αλλά το σπουδαιότερα από όλα είναι ότι αυτοί που συνέταξαν το παρόν δεν έχουν καμιά σχέση την καθημερινή πολεοδομική πραγματικότητα στην Ελλάδα και ότι από ότι φαίνεται δεν έχουν εξασκήσει το επάγγελμα του Μηχανικού.
    Γιατί εάν μελετήσει το θέμα η είχαν ρωτήσει κάποιους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στην πράξη καθημερινά θα ήξεραν ότι:
    Α. κανένα πρόβλημα δεν δημιούργησε ο Ν-4030/11 για τους ελεγκτές δόμησης . Τότε για τι το αλλάζεται ? Και βάζετε στο αρ, 55 παρ. 2Β έλεγχο αρχικό και τελικό των κατασκευών που αποτελούν το 95 % στην Ελλάδα , από έναν που ’ισχυε σε δύο Ελεγκτές Δόμησης. Για ένα σπιτάκι 60 τ.μ. χρειάζονται δύο μηχανικοί για κρατάνε την κορδέλα ?. Ποιος θα πληρώσει το κόστος του επιπλέον Μηχανικού ?
    Β. ΄Εκδοση πολεοδομικών αδειών , τραγέλαφος !!!
    Είναι δυνατόν να ξεκινούν οικοδομικές εργασίες χωρίς το έλεγχο τουλάχιστον του Τοπογραφικού και του Διαγράμματος Δόμησης ?
    Τι θα συμβεί εάν μετά την εκσκαφή και την ολοκλήρωση των ξυλοτύπων διαπιστωθεί , ότι υπάρχει λάθος στην μελέτη?
    Ποιο ήταν το πρόβλημα με το προηγούμενο τρόπο ελέγχου των αδειών ?
    Το θέμα των ελεγκτών δόμησης μήπως πρέπει να το μελετήσετε. Γιατί δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Δεν μπορούν οι ελεγκτές δόμησης να ελέγχουν (ΓΟΚ) εφαρμογή πολεοδομικής νομοθεσίας όπως λέει η παρ. 1Γ του αρ. 49 ((γ) κατά το στάδιο του πρώτου ελέγχου του έργου του άρθρου 55 του παρόντος, επανελέγχονται τα στοιχεία των ανωτέρω σταδίων (α) και (β) του παρόντος άρθρου. Μετά το πέρας του ελέγχου υποβάλλεται ηλεκτρονικά σχετικό πόρισμα στην ΥΔΟΜ. ) Και αυτό διότι δεν έχουν καν την διαπίστευση που είχαν μέχρι πρότινος και η δουλειά τους είναι ο έλεγχος των κατασκευών σε σχέση με εγκεκριμένα σχέδια οικοδομικής αδείας. Εάν θέλετε να καταργήσετε τους ελέγχους των αδειών από τις ΥΔΟΜ , πείτε το ξεκάθαρα και επιμορφώστε ελεγκτές ιδιώτες.
    Γ ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι δηλώσεις του Υπουργού για τον νέο νόμο των αυθαιρέτων «για τις εσωτερικές παραβάσεις εντός του νομίμου όγκου του κτιρίου , θα χαμηλώσουμε τόσο τα πρόστιμα ώστε να μην έχουν όλοι καμία δικαιολογία να μην το δηλώσουν» . Αντίθετα τίποτα από αυτά δεν έγιναν . Η διαμερισμάτωση παρέμεινε 500 Ευρώ ,οι μικροπαραβάσεις κατ. Γ στα 500 Ευρώ , και η κατηγορία 1 κατοικίες προ ’75 έμειναν στα 500 Ευρώ.
    Αν προσφύγει ένας νομοταγής έλληνας στο ΣΤΕ και πεί εγώ που έσπευσα με τους προηγούμενους νόμους να δηλώσω το σπίτι μου και πλήρωσα 10,000 Ευρώ ,και τώρα ο γείτονάς μου ο οποίος έχει το ίδιο σπίτι το ρυθμίζει με 5000 ευρώ, δεν είναι άνιση μεταχείριση του κράτους στον πολίτη και γιατί να σπεύσει να το δηλώσει τώρα και να μην περιμένει το άλλο νόμο μετά από δύο χρόνια ?
    Στο θέμα του ΝΔ 1074/71 , αρ. 82 μόνο το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ίσως να ξεμπλοκάρει τα εξαδιαιρέτου. Το θέμα είναι περίπλοκο νομικό και δεν μπορεί μα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια ενός πολεοδομικού νομοθετήματος. Παρόλα αυτά προτρέπουμε τους συνιδιοκτήτες να πληρώσουν , χωρίς να μπορούν να πάρουν βεβαίωση Μηχανικού για δικαιοπραξία.
    Το αρ. 64 !!!! Θα καταπέσει στο ΣΤΕ . όσον αφορά την κληροδοσία το θεωρώ απαράδεκτο και επιζήμιο για το δημόσιο για τους γνωστούς λόγους.
    Αρ. 83 παρ 6Γ . Εφόσον στην περίπτωση απώλειας του φακέλου της οικοδομικής ‘αδειας , η ίδια διάταξη στα τρία χρόνια εφαρμογής του 4178/13 δεν εφαρμόστηκε , παρά ελάχιστες φορές, κάτι φταίει. Ο λόγος είναι ότι ,ενώ σε ότι αφορά τον υπολογισμό του προστίμου της οριζόντιας ιδιοκτησίας (πχ διαμέρισμα σε πολυκατοικία) , εξετάζεται το διαμέρισμα ξεχωριστά , διάταξη αυτή προβλέπει την αποτύπωση όλων των ορόφων της οικοδομής , κάτι που είναι αδύνατο και οικονομικά για τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και πρακτικά γιατί πώς να αποτυπώσεις κλειστά διαμερίσματα άλλων. Ενώ πρακτικά η αποτύπωση αυτή δεν επηρεάζει τον υπολογισμό του προστίμου. Για να λειτουργήσει στην πράξη πρέπει να γίνεται η διαδικασία στην πολεοδομία μόνο για το εξεταζόμενο διαμέρισμα.
    Αρ, 83 παρ. 8 Στατική επάρκεια , τρωτότητα
    Ο 4178/13 αντιμετώπισε μετά από παλινωδίες και αλλαγές και την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης , αντιμετώπισε αποτελεσματικά το θέμα αυτό. Τι θέλετε και το ξαναμπερδεύετε ? Και βάζετε υποχρεωτική μελέτη στατικής επάρκειας πρακτικά σε όλα τα κτίρια Σ2,Σ3, Σ4 . Ποιος θα πληρώσει το κόστος μιας στατικής μελέτης για ένα ημιυπαίθριο χώρο σε ένα διαμέρισμα σε μία οικοδομής 20 διαμερισμάτων. ¨Οσον αφορά τις δηλώσεις του Ν-4178/13 , αυτές γίνονται σε εφαρμογή του ΦΕΚ 405/20-2-2014 με βάσει την οποία στα περισσότερες περιπτώσεις , δεν απαιτείται μελέτη στατική επάρκειας αλλά δελτίο τρωτότητα και έχουν ολοκληρωθεί . Πως λοιπόν ερχόμαστε τώρα εκ των υστέρων να του πούμε να κάνει και μελέτη στατική επάρκειας. Για όσους δεν γνωρίζουν η τρωτότητα στα κτίρια έχει πιο πολύ να κάνει με τον χρόνο κατασκευής τους και το αντίστοιχο εφαρμοζόμενο αντισεισμικό κανονισμό. Ετσι τα παλιά κτίρια και νόμιμα να είναι κατατάσσονται με το ΔΕΔΟΤΑ σε μέση και υψηλή προτεραιότητα περαιτέρω ελέγχου.
    Αρ. 92 έλεγχος δηλώσεων υπαγωγής ΣΟΣ
    Και αφού γίνονται όλα αυτά , έρχεται ο «έξυπνος νούς» να κάνει «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα». Ο ένας μηχανικός να μετράει και δηλώνει τα αυθαίρετα (έχοντας βέβαια για ότι κάνει την δαμόκλεια σπάθη στο κεφάλι του με τα εξοντωτικά πρόστιμα κλπ) και ο άλλος ο «ελεγκτής δόμησης» να το ελέγχει για την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων, κλπ κλπ και επιπλέον οι υπηρεσίες δόμησης θα ελέγχουν τους ελεγκτές στ ποσοστό 15 %. Αυτό είναι τραγελαφικό και υποτιμητικό σε επιστήμονες Μηχανικούς .Σαν να βάζουμε ένα χειρουργό να χειρουργήσει κι ένα δεύτερο να ελέγξει εάν ο έκανε στραβοβελονιά. Καταρχάς ο ιδιοκτήτης επωμίζεται το κόστος του ελεγκτή και για μια απλή διαμερισμάτωση, θα υπάρξει μια απίστευτη γραφειοκρατία με τις βεβαιώσεις ελέγχου από τις υπηρεσίες. Επιπλέον με ποια προσόντα ο ελεγκτής δόμησης θα ελέγξει εφαρμογή ΓΟΚ. Δεν θα λύσετε με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα ανεργίας των μηχανικών.
    Εάν θέλετε πραγματικό έλεγχο στις δηλώσεις κάντε τρία απλά πράγματα :
    1. Στο 20 % των δηλώσεων δειγματοληπτικά, και κάντε ελέγχους από πιστοποιημένους ιδιώτες Ελεγκτές δόμησης τους οποίους θα πληρώνεται από το ταμείο των αυθαιρέτων και εφαρμόστε τον Νόμο.
    2. Αναρτήστε άμεσα στο σύστημα του ΤΕΕ τις αεροφωτογραφίες τις 28/7/2011.
    3. Και αυτό που ξέφυγε και από το Ν4178/13 και δίνει άλλοθι σε κάποιους κακούς συναδέλφους , είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση μια συμβολαιογραφικής πράξης (εκτός από σύσταση η τροποποίησης οριζοντίου ιδιοκτησίας ) η βεβαίωσης Μηχανικού για Νομιμότητα μιας κατασκευής σύμφωνα με την οικοδομική άδεια , δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη ότι πρέπει να συνοδεύεται από επικυρωμένη κάτοψη της ιδιοκτησίας. Είναι τόσο απλό !!!

    Και τέλος μετά από την πλειοδοσία μειωμένων συντελεστών για τα αυθαίρετα στις ευπαθείς ομάδες . Εμείς οι συνετοί ‘Ελληνες που κάναμε το λάθος να κάνουμε δύο παιδιά δεν θα πάρουμε τίποτα ? !!!!

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 20:42 | Agn

    Προτείνω να το νομιμοποιήσετε όλα παντού και για πάντα για να μην γράφετε συνέχεια νόμους. Καταργήστε και τις οικοδομικές άδειες και τις πολεοδομίες να μην ταλαιπωρούνται οι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες.
    Ζητήστε και νέα γενιά αυθαιρέτων για να κινηθεί η αγορά.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 15:03 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΤΑΣ

    Κατ΄αρχην σας ευχαριστώ που μπορω να συμμετεχω στην συζήτηση. Θεωρώ πως πρέπει κάποια στιγμη να λυθει το θέμα με τις στεγασμένες θέσεις στάθμευσης και την δυνατότητα να μεταβιβαστουν αυτόνομα. Σε μια οικοδομή π.χ. όπου στεγασμένη θέση σε ισόγειο χώρο [ όχι πυλωτή] έχει χιλιοστά, δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να μεταβιβαστεί και άν ακ΄πμα δικαίως πηρε χιλιοστά, με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει ΒΕΒΑΙΩΣΗ του Ν.4178/13 για την νομιμότητα της, το Υποθηκοφυλακείο να διστάζει να την μεταγράψει.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 15:44 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΤΑΣ

    Κατ΄αρχην σας ευχαριστώ που μπορω να συμμετεχω στην συζήτηση. Θεωρώ πως πρέπει κάποια στιγμη να λυθει το θέμα με τις στεγασμένες θέσεις στάθμευσης και την δυνατότητα να μεταβιβαστουν αυτόνομα. Σε μια οικοδομή π.χ. όπου στεγασμένη θέση σε ισόγειο χώρο [ όχι πυλωτή] έχει χιλιοστά, δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να μεταβιβαστεί και άν ακ΄πμα δικαίως πηρε χιλιοστά, με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει ΒΕΒΑΙΩΣΗ του Ν.4178/13 για την νομιμότητα της, το Υποθηκοφυλακείο να διστάζει να την μεταγράψει. Και γενικότερα, είμαι πεπεισμένος οτι θα πρέπει ο νέος νόμος να είναι πιο απλός και πιο ξεκάθαρος έτσι ώστε να μην δίνονται περιθώρια διάφορων ερμηνειών όπως γίνεται με τον ισχύοντα νόμο. Αυτο θα διασφαλίζει πάνω απο όλα τους μηχανικούς, γιατι καταλήξαμε – καταντήσαμε η τακτοποίηση αυθαιρέτων να είναι η κύρια εργασία μας, και μετά τους ιδιοκτήτες. Σας ευχαριστω πολύ.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 13:03 | gm

    Η θέσπιση νεωτερικών διατάξεων όπως «το Παρατηρητήριο» οδηγεί σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων από έμπειρους υπαλλήλους του ΥΠΕΝ στο όνομα της αιρετής περιφερειακής αποκέντρωσης, εγχείρημα που απαιτεί βάθος χρόνου τουλάχιστον πενταετίας και πολλές αμφιβολίες στην εξεύρεση τόσο μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων υπαλλήλων και την δημιουργία αξιόπιστης και έγκυρης υπηρεσίας όπως οι μέχρι σήμερα δ/σεις του ΥΠΕΝ.
    Η πρόταση θέσπισης παρατηρητηρίου από «δημόσιο φορέα» για να ελέγχει υποχρεώσεις του δημοσίου τομέα δίνει βάση σε υποψίες δημιουργίας νέων κέντρων διαπλοκής, διαφθοράς, πολιτικών τοπικών εξυπηρετήσεων με σίγουρο αποτέλεσμα την μεγαλύτερη γραφειοκρατία.
    Αξιόπιστο παρατηρητήριο ήταν βασισμένο σε εθελοντική και όχι θεσμοθετημένη βάση

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 09:06 | Μάνος Μάνος

    Τώρα τελευταία παρατήρησα ένα γεγονός, μετά από καταγγελία για συγκεκριμένη αυθαιρεσία από ιδιώτη σε ιδιώτη , για ημιυπαίθριο χώρο σε πολυκατοικία, η Πολεοδομία κατέγραψε και ως αυθαιρεσία , επί πλέον, και ένα σκίαστρο (τεντόπανο) στο μπαλκόνι του αυθαιρετούχου και του επέβαλα πρόστιμο ανέγερσης 500 ευρώ και διατήρησης 500 ευρώ (ελάχιστο). Σε σχετική έρευνα που έκανα για το , η Πολεοδομία μου εξήγησε ότι απαιτείτε άδεια οικοδομής, μιάς και δεν προβλέπετε ούτε στην άδεια μικρής κλίμακας , ούτε στην 48ωρη. Έχετε κάτι στην σκέψη σας για την συγκεκριμένη παράβαση, για να μην φτάνουν στο σημείο να εκδίδουν άδειες οικοδομής για ένα σκίαστρο στο μπαλκόνι τους.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 08:12 | ΚΙΑΓΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το άρθρο 64 πρέπει να διορθωθει. Πως είναι δυνατόν να ζητατε έκδοση βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς; Οταν ο ληπτης εχει πιο μακρινη απο 1ου βαθμου συγγενεια, ο φορος μπορει να φτασει το 30%, αν συνυπολογιστουν πιθανες ρυθμισεις αμοιβες μηχανικου κτλ θα ειναι ασυμφορη η αποδοχη. Θελετε δηλαδη να δημιουργηθει μια γενια ακινητων αρρυθμιστων-αμεταβιβαστων? Ποιο το οφελος σε αυτο?

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 14:23 | Π.Ν.Π.

    Η αιτιολογική έκθεση εξηγεί τα πάντα.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 14:18 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΕΛΕΟΣ ΠΛΕΟΝ !!!!!!!!!!!!!!!
    Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος
    Περιφερειακές Διευθύνσεις και Τμήματα Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος
    Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ)
    Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΠΕΣΑ)
    Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ)
    Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων
    Επιτροπές Προσβασιμότητας.
    Επαναφορά του ελέγχου όλων των μελετών των αδειών δόμησης από τις ΥΔΟΜ.
    Έλεγχος δελτίων Αποστόλης Οικοδομικών υλικών
    Τράπεζες Δόμησης , Ταυτότητες , Πιστοποιητικά , Ηλεκτρονικές ταυτότητες , Μητρώα,
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ , «ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΑ» , «ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ», ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ….. ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ!!! ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ … ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
    Ελεγκτές και ελεγκτές των ελεγκτών και επανελεγκτές των ελεγκτών.
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ????… Ένα δημόσιο που αναπαραγάγει τον εαυτό του και τρομοκρατεί τον Πολίτη ????

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 11:34 | Μ.Θ.

    Είναι πολύ σωστή η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών των ΥΔΟΜ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το ίδιο όμως πρέπει να γίνει και για το Τμήμα Έκδοσης Αδειών Δόμησης των ΥΔΟΜ, διότι σε μικρές ΥΔΟΜ στην επαρχία ο δήμαρχος μας χρησιμοποιεί και στην τεχνική υπηρεσία(που είναι ήδη υπερστελεχωμένη σε προσωπικό) με παράλληλα καθήκοντα και κυρίως για την παραλαβή των δημοσίων έργων. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στα αυξημένα καθήκοντά μας και να κινδυνεύουμε με μηνύσεις.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 12:58 | Κώστας

    Ας ελπίσουμε ο νόμος αυτός να αποσυρθεί ως ανεφάρμοστος, σαν συνέχεια μιας σειράς κακής νομοθεσίας και ως προς την έκδοση αδειών δόμησης και ως προς το σκέλος των αυθαίρετων. Απαιτείται δραστική μείωση και απλοποίηση της νομοθεσίας που θα βελτιώσει τις επιδόσεις της οικοδομικής δραστηριότητας και αυτή η δικαιολογία νόμου δε βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα συντηρεί τις ΥΔΟΜ στην τρέχουσα μορφή τους που δε μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο τους και περιπλέκει ακόμα περισσότερο το θέμα των αυθαιρέτων. Απαιτούνται απλές και εφαρμόσιμες λύσεις και όχι θεωρητικές υπηρεσιακού τύπου λυσεις

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 10:16 | Χαρης Λαζαριδης

    Χθες στην συνεντευξη προς τους δημοσιογραφους στην Λ. Μεσογειων 119 η Γ.Γ.του υπουργειου κ.ΚΛΑΠΑΤΣΕΑ με παρεπεμψε στην κ. Σκαρλα, την οποια θελω να παρακαλεσω να μπει στο παρων Ν/Σ το αιτημα μου και αφορα
    Ττοποποιηση η συμπληρωση του ΑΡ8 &1 του ΝΟΚ(ν.4067/12) με σκοπο να διευκοληνουν οι πολιτες να οικοδομησουν στα ακραια του σχεδιου πολεως οικοπεδα τους.
    Εκπροσωπω την πολυτεκνη οικογενεια του Δημητρη Δερτιλη ο οποιος εδω εναμιση χρονο (1,5) δεν μπωρει να παρει εγκρυση γγια το οικοπεδο του στον Κορυδαλλο.
    Για την υποθεση αυτη εχουν εκδοθει 10 (δεκα) εγγραφα (Πολεοδομια Πειραια, Περιφερεια Αττικης,Αποκεντρομενη Αυτοδοιηκηση και ΥΠΕΚΑ)
    Περασε ενας χρονος για να καταλαβουν οι υπηρεσιες το ποιος ειναι αρμοδιος για το παραπανω θεμα και σνμερα η Πολεοδομια Πειραια εσειλε εγγραφο στην Περιφερια για διευκρινεισεις το πως να γινει η παραπανω διαδικασια.
    Σχετικα παραθετω απο ενα εγγραφο
    1.Πολεοδομια Πειραια ….. Δερτιλης Δημ. -Λαζαριδης αρ.Π4863/27/4/2016
    Προισταμενη Ε.Ελενη
    2.Περιφερια Αττικης ….Δερτιλης Δημ -Λαζαριδης…αρ. Π2843/11/03/2016
    Προισταμενος γ. Θερμογιαννης
    3. Αποκεντρομενη Αυτοδοιηκηση Αττικης,…Δερτιλης Δημ-Λαζαριδης αρ.Φ6912/4427/12/10/2015
    4.ΥΠΕΚΑ (ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ)…Δερτιλης Λαζαριδης αρ Φ6912/6219/20/11/2015 Προισταμενη κ. Γεωργιαδου.
    Θα προσπαθησω να επικοινωνισω με την κ. ΣΚΑΡΛΑ. ΕΥΧΡΙΣΤΩ

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 13:42 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΕΣΔΖΟΓΛΟΥ

    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.ΘΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΔΩ ….. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ.ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΑΓΓΑΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΝΑΜΕ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΑΝΤΙΤΟΙΜΟ ΣΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ…
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 99% ΑΠΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ.ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ? ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ Η ΑΥΞΗΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΟΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΑ ΜΟΝΟ ΟΠΟΥ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ…..

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 12:48 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΤΗΣ

    Το άρθρο 64 πρέπει απαραιτήτως να τροποποιηθεί. Πως είναι δυνατόν να απαιτείται έκδοση βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς??? Πρόκειται για αναγκαστική διαδοχή, δηλαδή οι κληρονόμοι δεν επιδιώκουν αυτοβούλως την μεταβίβαση των κληρονομιαίων ακινήτων. Πόσα ακόμη να αντέξει ο Ελληνικός λαός??? Ηδη είναι τόσο επιφορτισμένες οι μεταβιβάσεις [είτε με χαριστική είτε με επαχθή αιτία] με την συλλογή αμέτρητων δικαιολογητικών [τα οποία κοστίζουν σε χρόνο και σε χρήμα]. Η νέες ρυθμίσεις που προωθούνται θα σταματήσουν εντελώς τις μεταβιβάσεις και τις αποδοχές κληρονομιάς με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει χρήματα αλλά και ο λαός να είναι αγανακτισμένος και απογοητευμένος.
    Με την επιθυμία να εισακουστώ υποβάλλω το παρόν σχόλιο.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 12:58 | ΟΛΓΑ

    ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ !!!!!!!!!!!!!!!
    ΑΝ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΔΟΜ , ΟΙΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΑΥΤΟΨΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!
    ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ!!!!!!!!!!!!
    ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΔΟΜ , ΤΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ!!!!!!!!!!
    ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΞΕΧΑΣΕΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
    ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΕΤΑΙ ΕΚΡΕΜΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΤΩΝ 50€ (Ν4030/11) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΕΛΕΓΚΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΔΟΜ
    ΜΗΝ ΑΦΙΣΕΤΑΙ ΚΕΝΟ ΝΟΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗς ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν3843/10, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟ ΘΑ ΠΙΓΕΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΘΑΙΡΕΤΩΝ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 09:34 | Μ.Μ.

    Θεωρώ πολύ ορθή κίνηση τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών των ΥΔΟΜ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο, καθώς ανεξαρτητοποιείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον, εφόσον θα ελαχιστοποιηθούν οι «τοπικές πιέσεις» από «γνωστούς»…

  • 3 Σεπτεμβρίου 2016, 09:06 | Δ. ΜΙΧΑΗΛ

    Σε συνέχεια προηγουμένου σχολίου μου για την ματαιότητα των νόμων αυθαιρέτων λόγω:
    α. της πολυπλοκότητας αυτών
    β. του εισπρακτικού τους ρόλου και μόνον αυτού
    γ. του γεγονότος ότι ενθαρρύνουν πολλούς σε αυθαιρεσίες περιμένοντας την επόμενη ρύθμισή τους αλλά και την πολιτική τους εκμετάλλευση από τους εκάστοτε κυβερνώντες
    δ. της καταδίκης του τεχνικού κόσμου σε μια υποβαθμισμένη ενασχόληση υπό την πίεση ελέγχων και ποινών μέσα σε ένα θολό τοπίο πληθώρας νόμων δεκαετιών που είναι αδύνατον να γνωρίζουν ακόμη και οι ελέγχοντες,
    υποβάλλω τις παρακάτω προτάσεις μου :
    1. Η υποβολή κάθε νέου (ή τροποποιημένου) Ε9 να συνοδεύεται από βεβαίωση μηχανικού που θα δηλώνει το εμβαδόν τόσο των νομίμων ή ρυθμισμένων με νόμο αυθαιρέτων τμημάτων των κτιρίων, όσο και των αυθαιρέτων (εφόσον υπάρχουν).
    2. Να υπάρξει προσαύξηση του φόρου ακινήτου για τα αυθαίρετα τμήματα έως ότου αυτά ρυθμισθούν, νομιμοποιηθούν ή κατεδαφιστούν.
    3. Σε κάθε συμβολαιογραφική μεταβίβαση να υπάρχει έλεγχος από ελεγκτή δόμησης για την ορθότητα της δήλωσης μηχανικού στο Ε9 αλλά και της Ηλ. Ταυτότητας του ακινήτου με ταυτόχρονη επιβολή αναδρομικά των φόρων που θα έπρεπε να πληρωθούν σε περίπτωση λανθασμένης δήλωσης.
    4. Να υπάρχει ένας απλοποιημένος νόμος αυθαιρέτων για τα προ του 2011 αυθαίρετα του τύπου Ν. 1337 του Τρίτση που να βασίζεται μόνο στον όγκο των κτισμάτων και τη χρήση τους και όχι αυτό το συνονθύλευμα των τελευταίων δύο νόμων 4014/11 και 4178/13 . Χωρίς όριο ισχύος εφόσον υπάρχει προσαύξηση φόρου.
    5. Απλοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίας και κατάργηση της γραφειοκρατίας για τις εργασίες μικρής κλίμακας, 48ωρες κ.τ.λ. που έχουν ήδη μπλοκάρει τη λειτουργία των Υ.ΔΟΜ. σε βάρος των νέων αδειών και κατ’ επέκταση της όποιας ανάπτυξης επιχειρείται.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 20:14 | Δ. ΜΙΧΑΗΛ

    Αν μετά από πέντε νόμους αυθαιρέτων δεν έχετε καταλάβει ότι μόνο η απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και των διαδικασιών είναι η μοναδική λύση ελέγχου της δόμησης τότε και αυτός ο νόμος με τα δεκάδες άρθρα που καταργούν άλλα τόσα προηγούμενων νόμων δεν θα έχει τύχη.

    Και αν αυτή η κυβέρνηση προσθέτει τόσους ελεγκτικούς μηχανισμούς που κάνουν τον πολίτη να ασφυκτιά και να τιμωρείται για την οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία του τότε δεν θα προβεί στην περαιτέρω δημιουργία της καταδικάζοντας τον τόπο σε μαρασμό και τον τεχνικό κόσμο σε καταστροφή.

    Αυτό είναι το ζητούμενο κε Υπουργέ?

    Προτείνω να παραταθεί ο Ν. 4178/13 αφού απλοποιηθεί κατά τα πρότυπα του Ν.1337/83 του Τρίτση έως ότου όλα τα κτίσματα αποκτήσουν την Ηλ. Ταυτότητα χωρίς χρονικά όρια τα οποία ούτως ή άλλως δεν θα ισχύσουν.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 19:52 | ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ

    Πιστεύω να ισχύει η έκπτωση για άτομα με 67% αναπηρία που ισχύει τωρα

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 16:38 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ ΛΕΜΠΕΣΗ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Ν/Σ
    Α. ΓΕΝΙΚΑ
    Το Ν/Σ, σε όλα τα Κεφάλαια, επαναλαμβάνει ρυθμίσεις της νομοθεσίας που άλλαξε μόλις την τελευταία 5ετία και καταργούνται κυρίως οι νόμοι 4030/11 & 4178/13, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές ως προς τις ρυθμίσεις τους. Οι ρυθμίσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες με τις καταργούμενες, με μεγαλύτερη πληρότητα σε κάποιο βαθμό και με κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις, όπως είναι η θεσμοθέτηση των Παρατηρητηρίων, των οποίων οι αρμοδιότητες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Μηχανοργάνωση και είναι τόσο γενικές που δεν αναμένεται να έχουν πρακτικά αποτελέσματα σε λιγότερο από μία 5ετία.
    Σημαντική είναι η διαπίστωση αποκέντρωσης πολλών αρμοδιοτήτων του Υπουργείου στις Αιρετές (?????) Περιφέρειες, που θα λειτουργήσει αρνητικά – προσθετικά στην ήδη υπάρχουσα έλλειψη επαφής των Υπηρεσιών του Υπουργείου με τις Υπηρεσίες εφαρμογής και την πληθώρα των προβλημάτων που εμφανίζονται κατά την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας. Είναι αμφίβολο εάν το σημαντικό αυτό πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί στο μέλλον μέσω της Ηλεκτρονικής υποβολής των Αδειών Δόμησης.
    Σημαντικά νέα θέματα:
    1.Η συμμετοχή Πολιτικού Μηχανικού στα ΣΑ
    2.Ο έλεγχος νομιμότητας ορισμένων στοιχείων των αδειών Δόμησης από τους Ελεγκτές δόμησης, ο οποίος όμως ενδέχεται να δημιουργήσει πεδίο συναλλαγής, εφόσον δεν προσδιορίζεται ως υποχρεωτικός.
    3.Η επαναφορά του ελέγχου όλων των μελετών των αδειών δόμησης από τις ΥΔΟΜ
    4.Η κατάργηση της υποχρεωτικής έκδοσης Έγκρισης Δόμησης για κτίρια κάτω των 3.000τμ
    5.Η μεταβίβαση πληθώρας αρμοδιοτήτων του Υπουργείου στις Αιρετές (?????) Περιφέρειες. Με ποιο προσωπικό άραγε????
    6.Είναι θετική η θεσμοθέτηση των αποδεκτών αποκλίσεων στα κτίρια και στα οικόπεδα – γήπεδα, χωρίς να αποτελούν αυθαίρετα. Άρθρο 60 παρ.1. i & ii, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 51 παρ.9 του Ν/Σ

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 11:50 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΡΔΟΣ

    ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Α
    α. Να καταστεί σαφές αν οι συντελεστές των διαφόρων παραβάσεων θα εφαρμόζονται κλιμακωτά (όπως π.χ. στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος) ή θα εφαρμόζεται ο μέγιστος συντελεστής που αντιστοιχεί στην αυθαιρεσία. (Στη δεύτερη περίπτωση δημιουργούνται στρεβλώσεις)
    β. Δεν αναφέρεται στην παράγραφο 5 του φύλλου καταγραφής τι ισχύει για αυθαίρετες βοηθητικές χρήσεις. Ο συντελεστής 5(2)=0,70 αναφέρεται σε κύριους χώρους.
    γ. Τι ισχύει για κατασκευές που είναι σύμφωνες με την οικοδομική άδεια της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 του φύλλου καταγραφής περί ύπαρξης ή μη οικοδομικής άδειας. Θεωρούνται νόμιμες ή αυθαίρετες με οικοδομική άδεια? Αυτό σε σχέση με τα αναφερόμενα ότι …»θεωρείται ότι δεν υπάρχει οικοδομική άδεια αποκλειστικά για τις αυθαίρετες κατασκευές που εκτελέστηκαν καθ’ υπέρβαση ….».
    δ. Πότε θεωρούμε ότι υπάρχει εκκρεμής πολεοδομική μελέτη (δηλ. σε τι στάδιο αναφερόμαστε).

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 10:30 | ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Στον ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο δεν προβλέπετε κάποια διάταξη για την ρύθμιση των εξ αδιαιρέτου οικοπέδων με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας τα οποία βρίσκονται εντός οικισμού πριν το 1923. Κατά την γνώμη μου αυτά τα οικόπεδα με τα κτίσματά τους θα έπρεπε να αυτονομηθούν και να γίνουν ανεξάρτητα με τους υπάρχοντας συντελεστές δόμησης βάσει των οποίων έχουν εκδοθεί οι πολεοδομικές άδειες π.χ συντελεστής δόμησης 0,8 και να υπερβαίνει τα 250 τετραγωνικά μέτρα για οικόπεδα κάτω των 500 τετραγωνικών μέτρων, ανάλογη ρύθμιση να γίνει και για τα μεγαλύτερα οικόπεδα προκειμένου να σταματήσει η αυθέρετη και παράνομη υπέρβαση του συντελεστή δόμησης. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 22:51 | ΠΑΧΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνεται να κάνω την πρότασή μου. Διάβασα προσεκτικά τους τίτλους των άρθρων και δε βρήκα κάποιο σχετικό με την πρότασή μου. Το 2009 αγόρασα κάποια αγροτεμάχια στην Εφεδρούπολη Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης τα οποία στα συμβόλαια ήταν αυτοτελή. Στη φάση της κτηματογράφησης τα εμφανίσανε διεκδικούμενα από το Δασαρχείο και ταυτόχρονα εξ αδιαιρέτου μαζί με περίπου 750 συνδικαιούχους σε ένα τεράστιο αγροτεμάχιο. Μετά από ένστασή μου και εκδίκαση της ένστασης στα τελικά της κτηματογράφησης εμφανίζονται και πάλι αυτοτελή και το Δασαρχείο εκτός. Με την έναρξη της λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου και με δεδομένο ότι τα τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης αποτελούν αρχικές εγγραφές του κτηματολογικού γραφείου ζήτησα να μου δοθούν οι συγκεκριμένες αρχικές εγγραφές. Από το κτηματολογικό γραφείο όχι μόνο δε μου τις δώσανε αλλά μου είπαν να κάνω διαδικασία να τα ξανακάνω εξ αδιαιρέτου.
    Η πρότασή μου είναι να γίνονται αποδεκτά τα τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης από τα κτηματολογικά γραφεία με δεδομένο ότι αποτελούν διαδοχικές φάσεις του ίδιου έργου και με την ευκαιρία του νέου νόμου να αντιμετωπίζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις και να δίνεται η δυνατότητα να κατοχυρώνεται και να μη αμφισβητείται το αυτοτελές του αγροτεμαχίου. Βέβαια με διαδικασίες που στη συγκεκριμένη περίπτωση να μη χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη 750 ατόμων.