Άρθρο 64 Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού σε Δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας

1. α. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού.

β. Σε κάθε δήλωση αποδοχής κληρονομίας ή κληροδοσίας, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον με αυτή περιέρχεται στον κληρονόμο ή τον κληροδόχο ακίνητο της κληρονομίας ή εμπράγματο δικαίωμα επάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του κληρονόμου ή κληροδόχου και βεβαίωση μηχανικού.

γ. Στην αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κάθε είδους επαγγελματικής δραστηριότητας και επαγγελματικής εγκατάστασης, επισυνάπτονται στην σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου, εκτός από τα οριζόμενα στις ειδικές σχετικές διατάξεις δικαιολογητικά, και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού. Ενδεικτικώς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού απαιτείται για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργιάς: αα) καταστημάτων και εργαστηρίων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των επιχειρήσεων που εξομοιούνται με αυτά, ββ) τουριστικών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας, όπως ξενοδοχείων, ξενώνων, ενοικιαζόμενων δωματίων, τουριστικών γραφείων, γγ) εργοστασίων, εργαστηρίων και γενικά επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματία, από οποιαδήποτε αιτία δδ) πρατηρίων καυσίμων, σταθμών αυτοκινήτων και πλυντηρίων – λιπαντηρίων αυτοκινήτων.

δ. Για τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης ακινήτου σε πλειστηριασμό στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του υπερθεματιστή και βεβαίωση του μηχανικού, άλλως δε γίνεται η καταχώρηση.

ε. Για τη μεταγραφή αα) τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που περιέχουν καταδίκη σε δήλωση βούλησης για εμπράγματη δικαιοπραξία πάνω σε ακίνητο και ββ) τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες αναγνωρίζεται κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο, που έχει κτηθεί με έκτακτη χρησικτησία απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του διενεργούντος τη μεταγραφή και βεβαίωση του μηχανικού, άλλως δε γίνεται η καταχώρηση.

2. Με την ως άνω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι:

i) στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα

ii) στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοκτήτων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ` υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ή

iii) ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 63 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 73 του παρόντος.

β. Η βεβαίωση μηχανικού, για τις αυθαίρετες κατασκευές της περίπτωσης στ` της παραγράφου 2 του άρθρου 63 του παρόντος, για τις οποίες δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου του ν. 4014/2011 (Α` 209) ή του ν. 4178/2013 ή του παρόντος περιέχει σαφή αναφορά για την εξόφληση ποσοστού 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου για την οποία γίνεται ειδική μνεία σε κάθε δικαιοπραξία.

γ. Η βεβαίωση του μηχανικού συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές και τα οριζόμενα στο ν. 651/1977 (Α` 207), εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, συνοδευόμενο από τη μεθοδολογία εξάρτησης και τις συντεταγμένες των τριγωνομετρικών σημείων του κρατικού συστήματος συντεταγμένων, που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάρτηση. Σε περίπτωση που το οικόπεδο προέρχεται από πράξη εφαρμογής και διαθέτει συντεταγμένες σε σύστημα αναφοράς διαφορετικό από το ΕΓΣΑ `87, θα πρέπει να αναφέρονται και οι συντεταγμένες σύμφωνα με αυτό.

Κατ` εξαίρεση δεν απαιτείται το ως ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα στις κάτωθι περιπτώσεις:

ί) Για ακίνητα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού για τα οποία μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίων / καθέτων ιδιοκτησιών ή έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.
ii) Σε κάθε περίπτωση, για ακίνητα εντός σχεδίου όπου έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής.
iii) Για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης μη άρτια και μη οικοδομήσιμα σύμφωνα με το εμβαδόν του τίτλου.
iv) Για ακίνητα που προέρχονται από αναδασμό και διανομή εφόσον η αντικειμενική αξία αυτών δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ εξαιρουμένων αυτών που βρίσκονται εντός καθορισμένης ΖΟΕ για τα οποία σε κάθε περίπτωση απαιτείται το τοπογραφικό της παρούσας περίπτωσης γ`.

δ. Οι ως άνω βεβαιώσεις των μηχανικών έχουν ισχύ δύο (2) μηνών. Πριν τη σύνταξη των συμβολαίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια για το πληροφοριακό σύστημα αρχή και λαμβάνουν μοναδικό αριθμό, που αφορά στο ακίνητο. Στα συμβόλαια προσαρτάται η βεβαίωση και μνημονεύεται ο μοναδικός αριθμός του ακινήτου. Κατά τον χρόνο ισχύος τους, δύναται να χορηγείται επικυρωμένο αντίγραφο της βεβαίωσης από συμβολαιογράφο. Ο μοναδικός αριθμός καταγράφεται στο πληροφορικό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου που τηρείται από το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος.

ε. Μετά την ενεργοποίηση της δυνατότητας του πληροφοριακού συστήματος να υποδέχεται τα τοπογραφικά διαγράμματα της προηγούμενης παραγράφου, υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αυτά, πριν τη σύνταξη των συμβολαίων, στην αρμόδια αρχή για το πληροφοριακό σύστημα και προσαρτώνται στα συμβόλαια. Για την ενεργοποίηση της παραπάνω δυνατότητας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρμόδιας αρχής.

στ. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος, οι βεβαιώσεις των μηχανικών που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του παρόντος, εκδίδονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο Μηχανικό χωρίς μοναδικό αριθμό και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη και προσαρτώνται στα συμβόλαια. Στη σχετική βεβαίωση σημειώνεται και μονογράφεται η επισήμανση «Εκδίδεται από το Μηχανικό λόγω αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος». Τα στοιχεία της βεβαίωσης καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έκδοση. Για τη συγκεκριμένη επισήμανση γίνεται ειδική μνεία στη συμβολαιογραφική πράξη. Η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση από τη σχετική ανακοίνωση του αρμοδίου οργάνου η οποία αναρτάται υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή και της αρμόδιας αρχής με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών.

2. Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών κατά τις διατάξεις του ν. 3741/1929 (Α` 4) και ν.δ. 1024/1971 (Α`232), προσαρτώνται αντίγραφα των σχεδίων της οικοδομικής άδειας του κτιρίου.

3. Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αφορούν σε δικαιοπραξίες μεταβίβασης ακινήτων, στα οποία υπάρχουν κατασκευές ή χρήσεις του παρόντος νόμου, εφόσον αυτές δεν απεικονίζονται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης γίνεται ειδική μνεία για τα στοιχεία νομιμότητας των κατασκευών ή των χρήσεων αυτών και επισυνάπτονται επιπλέον, επί ποινή ακυρότητας, αντίγραφα από το πληροφοριακό σύστημα του άρθρου 74 του παρόντος των σχεδίων που τις απεικονίζουν.

4. Κατ’ εξαίρεση, μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου ή ποσοστού 30% αυτού ή στις περιπτώσεις υπαγωγής των ατόμων που προσδιορίζονται στο άρθρο 87 παρ. 7, 8 και 9 μετά την καταβολή του παραβόλου, επιτρέπεται, για το ίδιο χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα νόμο, η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος στο ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση, τη δε υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναλαμβάνει ο νέος κύριος με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορεί να καθορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο της δήλωσης και της βεβαίωσης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και μπορεί να προβλέπεται ότι η παραπάνω υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση μηχανικού αντικαθίστανται με το Πιστοποιητικό που εκδίδεται από την συμπλήρωση της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου», κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3843/2010 (Α` 62), μετά την έναρξη τήρησης της, καθώς και να ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.

6. α. Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυτά, εφόσον δεν έχει επισυναφθεί η δήλωση και η βεβαίωση του παρόντος άρθρου, καθώς και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.

β. Στους μηχανικούς της προηγούμενης παραγράφου, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του φορέα που είναι μέλη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζεται η διαδικασία επιβολής της διοικητικής ποινής και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

γ. Ειδικά στις περιπτώσεις υπαγωγής στον παρόντα νόμο ή μεταβίβασης αυτοτελών νέων αυθαιρέτων κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011, στον αρμόδιο για την υπαγωγή ή την έκδοση βεβαίωσης Μηχανικό επιβάλλεται με την οριστική παύση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Τ.Ε.Ε. και διαγραφή από οποιοδήποτε Μητρώο επαγγέλματος Μηχανικού μετά από απόφαση του Υπουργoύ Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2016, 09:59 | Χρυσοβαλάντης Αγγελόπουλος

    Η απαίτηση βεβαίωσης μηχανικού στην αποδοχή κληρονομιάς εκτός των άλλων δημιουργεί άλλη μια κοινωνική ανισότητα. Ο φτωχός που έτυχε να κληρονομήσει για παράδειγμα ένα διαμέρισμα θα πρέπει ξοδέψει κατά περίπτωση ίσως και κάποιες χιλιάδες ευρώ για το ειδικό πρόστιμο προκειμένου να αποδεχτεί την κληρονομιά. Κάτι που προφανώς δεν αντέχει να κάνει . Οπότε δεν θα αποδεχτεί ποτέ την κληρονομιά. Για τον πλούσιο κληρονόμο αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα. Ίσως αυτή να είναι η «αριστερή ματιά» στο θέμα των αυθαιρέτων .
    Χρυσοβαλάντης Αγγελόπουλος
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

  • 10 Σεπτεμβρίου 2016, 09:20 | SERFRANS

    Τα περιπτερα στις πλατειες και τα πεζοδρομια που λειτουργουν με την αδεια σας δεν ειναι αυθαιρετα κτισματα?
    Στα καταστηματα εστιασης τα κλειστα αιθρια οι κληστες εξεδρες στις ακτες και σε πολλες περιπτωσεις μεσα στη θαλασσα θα ελεγχθουν?
    Οι κληστες παραλιες (ακομα και με λιμενοβραχιονες ) απο τα ξενοδοχειακα συγκροτηματα και τα παραθεριστικα θερετρα του ΥΕΘΑ θα ανοιξουν?
    Οι κτηριακες εγκαταστασεις των Ανωνυμων Εταιρειων που μεταβιβαζονται μεσω του χρηματιστηριου θα ελεγχθουν?
    Γιατι δινετε αφεση αμαρτιων στους υπευθυνους μηχανικους που με την αδεια τους εγιναν οι πολεοδομικες παραβασεις?
    ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ αυτη την προταση νομου και βρητε αλλους τροπους για να σταματησετε την αυθαιρετη δομηση.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 13:53 | ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΚΑΝΑΚΙΔΟΥ

    Η καταγραφή της κατάστασης των κτηρίων θεωρώ ότι κατ΄αρχήν είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να δει κανείς θετικά (όσο αφελές κι αν ακούγεται) από την άποψη της ασφάλειας των συναλλαγών και της πρόληψης των πολεοδομικών παραβάσεων. Δεν καταλαβαίνω όμως καθόλου γιατί αυτή η καταγραφή να πρέπει να βαραίνει τους πολίτες. Και φαντάζομαι ότι οι κυβερνώντες ξέρουν καλά τι βάρος έχει πέσει σ’ αυτούς του καημένους ώμους με τις πολλαπλές φορολογίες ενός αγαθού που έχει ευτελιστεί πλήρως. Θα μπορούσε η καταγραφή να γίνεται με ευθύνη – και δαπάνες της πολιτείας αφού εκείνη έχει τον μηχανισμό με τις υπηρεσίες και τους έμπειρους μηχανικούς που πληρώνει και θα μπορεί να το κάνει. Γιατί ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΔΑΠΑΝΗ πρέπει να βαρύνει τους πολίτες? Είναι στ αλήθεια εξοντωντικό να υποβάλλεται ο πολίτης σε μιά ακόμη δαπάνη για το ακίνητο του, εκτός κι αν ο στόχος ειναι η πλήρης απαξίωσή του ως αγαθού.
    Παρότι θεωρώ οτι αν αξιοποιηθεί επί της αρχής η σκέψη μου αυτή δεν θα χρειαστεί να περάσω στο επόμενο ζήτημα, όμως είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική η διάταξη του άρθρου 64 που προβλέπει την «βεβαίωση» και για τις περιπτώσεις των αποδοχών κληρονομιάς. Εδώ έχουν διαφύγει από την προσοχή σας οι ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αποκτάται το ακίνητο που δεν είναι η βούληση του δικαιοπρακτούντα αλλά ένα φυσικό γεγονός που είναι ο θάνατος. Ειναι εύκολα κατανοητό κι από μη νομικό, οτι καλείται ένας πολίτης να πληρώσει σεβαστά κονδύλια λαμβάνοντας υπόψη ότι συχνά οι κληρονομιές περιλαμβάνουν ποσοστά μικρότερα η μεγαλύτερα ακινήτων με αξίες μικρότερες αυτών των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν χωρίς μάλιστα να είναι επιλογή τους η απόκτηση. Θεωρω εν κατακλείδι ότι το σύνολο των διατάξεων έχει αποκλειστικά και μόνο εισπρακτικούς στόχους που σε κάθε περίπτωση είναι αθέμιτοι, και συντεχνιακοί. Αν θέλουμε νόμους προστασίας του δομημένου χώρου, ας αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες και μόνον του κράτους οι οποίες π.χ. εκδίδουν τις οικοδομικές άδειες, (υπηρεσίες δόμησης) καταγράφουν τα ακίνητα (Εθνικό κτηματολόγιο) καταγράφουν την ενεργειακή ταυτότητα των κτηρίων (ΠΕΑ) και βεβαίως θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις καταγραφές των αυθαιρέτων που έγινε με την εφαρμογή του ν.4178. Ειλικρινά καθημερινά και ως επαγγελματίας συμβολαιογράφος βλέπω με δέος να έρχονται μέτρα απαξίωσης ενός αγαθού (ακίνητο) στο οποίο η Ελληνική κοινωνία επένδυε για πολλά πολλά χρόνια ως ελάχιστη εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης ελλείψει πολλών άλλων (υγεία, παιδεία, οικονομία) Με την ελπίδα να μην απαξιωθει ακόμη περισσότερο με τον καταιγισμό φόρων ή άλλης μορφής επιβαρύνσεων, όπως με τον προτεινόμενο σε διαβούλευση νόμο.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 23:09 | ΣΤΑΎΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΉΣ

    Είναι εντελώς αστοχο να αναφέρεται στα σχόλια ο όρος «βεβαίωση Μηχανικού» σαν κατάρα! Η βεβαίωση αυτή καθ αυτη δεν αποτελεί εγκληματικο ποσό όσον αφορά την αμοιβή Μηχανικού(50-150€). Τα πρόστιμα που επιβαλλονται όταν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές είναι που είναι δυσβασταχτα, όχι ή αμοιβή του Μηχανικού. Οπότε να μη λιθοβολει ο κόσμος τους Μηχανικούς και τη βεβαίωση τους, η οποία έχει και τεράστιες ποινικές ευθύνες για το ύψος της αμοιβής!
    Η μεγαλύτερη ένσταση μου είναι στο που εξαιρείται η προσκομιση Τοπογραφικου Διαγραμματος! Αυτό, θα πρέπει να απαιτείται σε όλες τις συμβολαιογραφικες πράξεις επειδή: Σε όλες τις εξαιρέσεις ελοχευει ο κίνδυνος το ακίνητο (οικόπεδο, αγροτεμάχιο) να έχει υποστεί τροποποίηση ρυμοτομικου σχεδίου στην πρόσοψη του, απαλλοτριωση (μερική ή ακόμη και ολική! ΝΑΙ ΈΧΕΙ ΣΥΜΒΕΊ!), κατατμηση, δουλεία διοδου ή διέλευσης κλπ κλπ!!! Έχει συμβεί να μεταβιβασει Συμβολαιογραφος αγροτεμάχιο αναδασμου αξίας κάτω των 15000€ που είχε απαλλοτριωθει εξ ολοκλήρου από την Εγνατία Οδό! Φυσικά δεν έφταιγε ο Συμβολαιογραφος αλλά ο «πονηρός» πωλητής και η εξαίρεση του νόμου!!!
    Επίσης, πως μπορεί ο Συμβολαιογραφος να γνωρίζει πότε ένα ακίνητο εκτός σχεδίου είναι άρτιο ή μη άρτιο και να μην απαιτήσει την προσκομιση Τοπογραφικου Διαγραμματος!!! Αν είναι δυνατόν! Ακόμη και οι Αγρονόμοι Τοπογραφοι Μηχανικοί ελέγχουν λεπτομερεστατα δεκάδες διατάξεις του νόμου για να βεβαιωσουν αν είναι ή όχι άρτιο και οικοδομησιμο!!! Εκτός κι αν το Υπουργείο υποχρεωσει τους Συμβολαιογραφους να φοιτησουν στο Πολυτεχνείο!!!
    Συνεπώς, απαίτηση προσκομισης Τοπογραφικου Διαγραμματος σε όλες τις Συμβολαιογραφικες πράξεις και απαίτηση ελέγχου ύπαρξης αυθαιρετων κατασκευών παντού, με μείωση των προστιμων για το κράτος. Μόνο έτσι θα μπει μια τάξη και κυρίως θα προστατευθει η ιδιοκτησία όλων μας!!!
    Φτάσαμε στο 2016 κι ακόμη ο Ελληνας ψάχνει παράθυρα παρανομίας!

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 23:38 | ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ M.Sc

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Θα πρέπει να αφαιρεθούν όλες οι εξαιρέσεις στο άρθρο 64 παρ.2γ, έτσι ώστε όλα τα ακίνητα (αδόμητα, νομίμως υφιστάμενα και με αυθαιρεσίες) να έχουν χωρική αναφορά με ακρίβεια. Δεν νοείται λογικό εν έτει 2016 να υλοποιούνται συμβολαιογραφικές πράξεις ακινήτων και να μεταγράφονται στα υποθηκοφυλακεία της χώρας ακίνητα χωρίς να είναι γνωστή η θέση τους και τα ακριβή γεωγραφικά όρια.

    Ακόμη το περίγραμμα των ακινήτων από τα τοπογραφικά ΕΓΣΑ ’87 θα πρέπει να αναρτάται σε διανυσματική μορφή (dxf) από τους μηχανικούς στο πληροφοριακό σύστημα έτσι ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην ενιαία χωρική βάση αναφοράς (παρατηρητήριο) που αναφέρεται στο άρθρο 66 και στο άρθρο 64 παρ.2ε του παρόντος σχεδίου νόμου. Η συγκεκριμένη χωρική βάση θα μπορούσε να συνδεθεί και με την ΚΤΗΜΑΤΛΟΓΙΟ ΑΕ και να συμβάλει σημαντικά στην ολοκλήρωση και στη συνέχεια στην ενημέρωση του κτηματολογίου. Δυστυχώς σήμερα, στο 90% των συμβολαίων που παραλαμβάνουν τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, τα ακίνητα δεν έχουν χωρική αναφορά, δηλαδή δεν φέρουν τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το ΕΓΣΑ ’87 ή δεν φέρουν καθόλου τοπογραφικό διάγραμμα. Ακόμη τα τοπογραφικά διαγράμματα ΕΓΣΑ ’87 υποβάλλονται σε μορφή raster (TIFF), η οποία δεν συμβάλλει στην συνολική αξιοποίηση για τη δημιουργία μιας ενιαίας χωρικής βάσης και της δημόσιας πρόσβασης της από τον κάθε πολίτη.

    Ουσιαστικά οι εξαιρέσεις του άρθρου 64 παρ.2γ αναιρούν την όποια χωρική αναφορά των ακινήτων και κατά συνέπεια τους σκοπούς του παρόντος σχεδίου νόμου.

    Παρακάτω εξετάζονται οι εξαιρέσεις των ακινήτων για απαλλαγή από εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα.

    Όσον αφορά τα ακίνητα της πρώτης εξαίρεσης (i) να γίνονται δεκτά τα τοπογραφικά των συμβολαιογραφικών πράξεων ή των οικοδομικών αδειών ΜΟΝΟ αν είναι εξαρτημένα από το ΕΓΣΑ ’87. Τα ακίνητα της δεύτερης περίπτωσης (ii) να γίνονται δεκτά μόνο με απόσπασμα της πράξης εφαρμογής και τις συντεταγμένες ΕΓΣΑ ’87 του περιγράμματος του ακινήτου. Η τρίτη περίπτωση (iii) ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης μη άρτια και μη οικοδομήσιμα είναι τελείως ανυπόστατη καθώς υποδεικνύει την μεταγραφή ενός τίτλου ΧΩΡΙΣ σχήμα, διαστάσεις και ακριβής οριοθέτηση. Τέλος η τέταρτη περίπτωση για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία αυτών που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ που προέρχονται από αναδασμό και διανομή δεν έχουν καμία χωρική αναφορά στο ΕΓΣΑ ’87 καθώς οι αναδασμοί και οι διανομές είναι σε διαφορετικό σύστημα συντεταγμένων (HATT) και το επιχείρημα με τον διαχωρισμό σύμφωνα με την αντικειμενική αξία αναδεικνύει προχειρότητα και δόλο.

    Τέλος να αναφερθεί ότι στον πρώτο νόμο των αυθαιρέτων (Ν.4014/2011) δεν υπήρχαν οι εξαιρέσεις για εξαρτημένα τοπογραφικά ΕΓΣΑ ’87 και στην εξέλιξη του (Ν.4178/2013) προστέθηκαν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ανυπόστατο των επιχειρημάτων των εξαιρέσεων αναδεικνύει δόλο. Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία τότε από τον κλάδο των συμβολαιογράφων για την «άδικη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων κατά τις συμβολαιογραφικές πράξεις που συνέτασσαν. Να σημειωθεί ότι εξαρτημένο τοπογραφικό ΕΓΣΑ ’87 που υλοποιείται για το κάθε ακίνητο γίνεται μια φορά και περιγράφει με ακρίβεια τις διαστάσεις, το εμβαδό του και τις επικείμενες κατασκευές του ακινήτου. Στη παρούσα διαβούλευση τα κλαδικά συμφέροντα των συμβολαιογράφων διαμαρτύρονται για την απαίτηση της βεβαίωσης μηχανικού για την νομιμότητα των ακινήτων στις περιπτώσεις των αποδοχών κληρονομιάς όπως και των άδειων λειτουργίας επιχειρήσεων.

    Το γεγονός ότι τα ακίνητα δεν συνοδεύονται από τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το ΕΓΣΑ ’87 και τα συμβόλαια αναφέρουν περιγραφές ακινήτων μόνο με το εμβαδό και την περιοχή (π.χ. 1.000 τ.μ. στη θέση Αμπέλια) οδηγεί στους κληρονόμους να μην γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκονται οι ιδιοκτησίες που κληρονομούν και κατά συνέπεια να μένουν για πάντα αναξιοποίητες. Βέβαια το γεγονός αυτό, δεν ενδιαφέρει τους συμβολαιογράφους, καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι η σύνταξη ενός μακροσκελούς κειμένου (τίτλου) και η είσπραξη της υπέρογκης αμοιβής σε σχέση με τις εργατοώρες που έχουν δουλέψει για την σύνταξη του.

    Όσον αφορά, το ενδιαφέρον των συμβολαιογράφων για την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τη χώρα μας, θα πρότεινα τα συμβόλαια να γίνονται σε μια σελίδα Α4 και με αναφορά στις ηλεκτρονικές καταγραφές-περιγραφές των ακινήτων από τους μηχανικούς της ενιαίας χωρικής βάσης και ΟΧΙ σε μακροσκελή συμβόλαια, δακτυλογραφημένα σε στενά περιθώρια και με αραιό διάστιχο, για να αυξάνονται οι σελίδες, αντιγράφοντας τα λεγόμενα των μηχανικών και τις ταυτότητες των ιδιοκτητών για να δικαιολογήσουν το ανυπόστατο κόστος των συμβολαιογραφικών εξόδων.

    Η σημερινή μορφή των συμβολαίων είναι απογοητευτική και γεμάτη λάθη που έχουν οδηγήσει πολλές φορές τους πολίτες σε αδιέξοδα. Η κατάσταση αυτή διαπιστώνεται στις κτηματογραφήσεις που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλούς νομούς της χώρας.

    Συμπερασματικά, αν θέλουμε ο νέος νόμος να επιτύχει τους σκοπούς για μια ενιαία χωρική βάση, θα πρέπει να αφαιρεθούν όλες οι εξαιρέσεις του άρθρου 64 παρ. 2γ.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 22:18 | Ασπρίδης Γιάννης

    Στην παρ. 1 περ. δ’ που ορίζει ότι «Για τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης ακινήτου σε πλειστηριασμό στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του υπερθεματιστή και βεβαίωση του μηχανικού, άλλως δε γίνεται η καταχώρηση.», θέτω υπόψη σας τα εξής: Έστω ότι ο υπερθεματιστής πλειοδοτεί αρχικά στον πλειστηριασμό και του κατακυρώνεται το ακίνητο (π.χ. οικόπεδο με σπίτι και αποθήκη). Στο ακίνητο όμως εξακολουθεί να βρίσκεται ο οφειλέτης, ο οποίος, είτε θα αποδώσει το ακίνητο με τη θέλησή του στον υπερθεματιστή, προκειμένου να εγκατασταθεί αυτός και στη συνέχεια να προχωρήσει με μηχανικό της επιλογής του στην έκδοση της βεβαίωσης, είτε δεν θα θέλει να αποδώσει το ακίνητο στον υπερθεματιστή. Μέχρι σήμερα στην περίπτωση αυτή ο υπερθεματιστής μπορούσε, μετά τη σύνταξη της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, να λάβει απόγραφο αυτής και να προχωρήσει σε εκτέλεση κατά του οφειλέτη για να τον αποβάλει από ακίνητο του οφειλέτη. Πώς όμως θα συνταχθεί η περίληψη κατακυρωτικής και πως θα αναφερθεί το πραγματικό εμβαδόν των υφισταμένων κτισμάτων, εάν εμποδίζονται από τον οφειλέτη να εισέλθουν στο ακίνητο (π.χ. στο οικόπεδο με σπίτι και αποθήκη) ο υπερθεματιστής με τον μηχανικό του, για να το μετρήσουν;

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 22:50 | Αλεξάνδρα Βενιέρη

    To άρθρο 64 που απαιτεί προσκόμιση βεβαίωσης μηχανικού σε αποδοχές κληρονομιάς δεν πρέπει να ισχύσει. Δεν θα μπω σε λεπτομερή παραδείγματα μιας και με κάλυψαν στα προηγούμενα σχόλια οι συνάδελφοι. Η επέκταση της εφαρμογής ενός υποκριτικού νόμου και στις αποδοχές κληρονομιάς, που τάχα βάζει σε τάξη την άναρχη δόμηση τακτοποιώντας (για 30 χρόνια- μετά βλέπουμε…) το σύνολο των πολεοδομικών παραβάσεων που επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον, για εισπρακτικούς λόγους, μόνο στην εξόντωση των πολιτών και του ήδη εξαθλιωμένου κλάδου των συμβολαιογράφων θα οδηγήσει. Σε ποιο ευνομούμενο κράτος του πλανήτη ισχύει κάτι παρόμοιο; Φαρισαϊσμός και παραλογισμός!

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 22:07 | Λεωνίδας Δημάκης

    Έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες καταγγελίες από πολλούς Συμβολαιογράφους ότι τα σχόλιά τους παρότι ευπρεπέστατα δεν δημοσιεύτηκαν.. απευθύνω λοιπόν θερμή παράκληση προς τον κ. διαχειριστή της σελίδας να μην αγνοούνται σχόλια ευπρεπή και όχι προσβλητικά γιατί το θέμα είναι σοβαρό..

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 18:28 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΞΑΝΘΑΚΗ

    Ο Αστικός Κώδικας στην περίπτωση της κληρονομικής διαδοχής προβλέπει ότι η κυριότητα αποκτάται αυτοδίκαια από την επαγωγή, δηλαδή από το χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου, με την επιφύλαξη της μεταγραφής της πράξης αποδοχής κληρονομίας, οπότε η κυριότητα θεωρείται ότι περιήλθε στον κληρονόμο από το θάνατο του κληρονομουμένου.
    Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η ιδιοκτησία, που σύμφωνα με συνταγματική διάταξη τελεί υπό την προστασία του Κράτους και κανένας δεν μπορεί να τη στερηθεί.
    Αυτό το δικαίωμα του πολίτη, το οποίο το Σύνταγμα και ο Αστικός Κώδικας θέλησαν να προστατεύσουν, δυστυχώς η προτεινόμενη διάταξη όχι μόνο δεν το προστατεύει, αλλά στην πραγματικότητα το απειλεί, αφού θέτει προϋποθέσεις για την άσκησή του, οι οποίες δεν θα μπορούν να τηρηθούν από όλους τους πολίτες, όχι από υπαιτιότητά τους αλλά από πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν οικονομικά.
    Με τη συγκεκριμένη διάταξη το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις πολίτες θα αναγκαστούν, και όχι θα επιλέξουν, να αποποιηθούν του δικαιώματός τους, μια και δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να είναι συνεπείς στο νέο νόμο.
    Επομένως, το βάρος πέφτει για άλλη μια φορά στους οικονομικά αδύναμους, σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, και είναι πολλοί, να πληρώνουν τοπογραφικά διαγράμματα, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και βεβαιώσεις, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων τους, αυτά που ήδη τους ανήκουν και περιήλθαν σε αυτούς λόγω κληρονομιάς. Και η συγκεκριμένη διάταξη μόνον αυτούς θα τιμωρεί τελικά με τη στέρηση της ιδιοκτησίας τους και με τη στέρηση των εισοδημάτων που τυχόν θα τους απέφεραν. Αυτός είναι ο σκοπός της διάταξης; Να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τον οικονομικά αδύναμο, τον ήδη εξαθλιωμένο;
    Η Πολιτεία θα πρέπει κάποτε να μεριμνήσει ώστε να θεσμοθετηθούν οι ορθοί τρόποι με τους οποίους ο πολίτης να τηρεί την εκάστοτε νομοθεσία και να ελέγχεται προς τούτο, χωρίς να απαιτείται τόση σκληρότητα.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 12:04 | ΝΕΦΕΛΗ Γ. ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥ

    Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στην υποχρεωτική εμπλοκή των μηχανικών σε κάθε δικαιοπραξία που αφορά το ακίνητο, με στόχο τη διεύρυνση του αντικειμένου εργασιών των, μιας και αυτοί έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, ούτε για τον συνεχή περιορισμό της συμβολαιογραφικής ύλης, που πλέον έχει καταστήσει τον κλάδο μη βιώσιμο. Θα αναφερθώ στο πόσο επαχθές και σχεδόν τιμωρητικό είναι για τους πολίτες να πρέπει να επωμιστούν ένα ακόμη οικονομικό βάρος σχετικά με την ακίνητη περιουσία, και μάλιστα αυτήν που εκ του νόμου κληρονομούν. Δεδομένου ότι η αποδοχή κληρονομιάς αποτελεί αναγκαστική και καθολική διαδοχή, που ανατρέχει πάντα στο χρόνο του θανάτου του κληρονομούμενου (δηλαδή σε χρονικό σημείο πριν την έναρξη ισχύος του προς διαβούλευση σχεδίου νόμου) ο κληρονόμος χωρίς να έχει ευθύνη, συμμετοχή, ακόμη και γνώση τυχόν αυθαιρεσιών, πολλώ δε μάλλον σε αδόμητα γήπεδα, υποχρεούται σε προσκόμιση ακόμη ενός πιστοποιητικού για ένα ακίνητο, η αξία του οποίου, ειδικά στην επαρχία, μπορεί να είναι τόσο χαμηλή, που θα είναι συμφερότερο για αυτόν να το αποποιηθεί. Aναφορικά με την προσάρτηση σχετικής βεβαίωση στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, ο αρμόδιος δικαστικός επιμελητής θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανικό κατά την διαδικασία της κατάσχεσης, ο οποίος θα προβαίνει σε κατά τόπο επιμετρήσεις μέσα στην ιδιοκτησία του οφειλέτη (πράγμα τουλάχιστον πολύ δυσχερές), αφού ο υπερθεματιστής θα πρέπει να γνωρίζει και να υπολογίσει και το κόστος τακτοποίησης του ακινήτου, που τυχόν αποκτήσει μέσω πλειστηριασμού.
    Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα των επαγγελματιών του κλάδου είναι πολλά και δικαιολογημένα. – Ποια η κατάσταση του κληρονομιαίου ακινήτου μέχρι την «τακτοποίησή» του; – Σε περίπτωση υποβολής μόνο δήλωσης φόρου κληρονομιάς και όχι σύνταξης συμβολαίου, πως θα ενημερώνεται το Υποθηκοφυλακείο/ Κτηματολόγιο; – Τι θα γίνει σε περίπτωση αυθαιρεσιών που συντελέστηκαν μετά το 2011 ή όταν μελλοντικά δεν θα υπάρχει νόμος για τακτοποιήσεις;
    Μπορεί να προβάλλεται το ζήτημα των αυθαιρέτων ως δείγμα ευαισθησίας για την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, στην παραβίαση του οποίου με πράξεις και παραλείψεις τους συνέβαλαν πολεοδομίες και μηχανικοί, το μόνο όμως που θα προκύψει είναι ανασφάλεια στην πολύπαθη αγορά ακινήτων, οι δε εισπράξεις του Ελληνικού Δημοσίου από φόρους κληρονομιάς και ΕΝ.Φ.Ι.Α, καθώς και από Φ.Π.Α. και φόρο εισοδήματος συμβολαιογράφων θα γίνουν ανύπαρκτες.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 11:52 | Δανάη Παρπούλα

    Η υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού και στις κληρονομιές, είναι τεράστια επιβάρυνση για τους κληρονόμους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς εκ του νόμου κληρονομούν, θεωρούνται δε κύριοι από το θάνατο του κληρονομούμενου, δείτε λίγο και τον Αστικό Κώδικα. Γνώμη μου, δεν θα οδηγήσει σε μαζικές αποποιήσεις, απλά οι κληρονόμοι θα έχουν τα ακίνητα έτσι, χωρίς συμβολαιογραφική πράξη, με «το στόμα», όπως παλιά. Σκεφτείτε σε επαρχία κληρονόμο που κληρονομεί από τον πατέρα του ένα σπίτι και πέντε χωραφάκια (600 ευρώ μηχανικός) και μετά πεθαίνει και η μητέρα, σε τρία χρόνια πχ, για το 25% της μητέρας που αποδέχεται άλλα 600 ευρώ μηχανικός.Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού μη αποποίησης και καταχώρησης αυτού στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία με έκθεση δικηγόρου που περιγράφει το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή, ξεχάστε και τα έσοδα από το διορθωμένο ΕΝΦΙΑ, γενικώς ξεχάστε το ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που κληρονομούνται.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 11:17 | Βαγγέλης Αγγελούσης

    Άρθρο 64 & 1δ. Για τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης ακινήτου σε πλειστηριασμό στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του υπερθεματιστή και βεβαίωση του μηχανικού, άλλως δε γίνεται η καταχώρηση.
    Εντελώς εσφαλμένη διατύπωση της παραγράφου διότι:
    1. Ο υπερθεματιστής δεν θα γνωρίζει κατά την διενέργεια του πλειστηριασμού αν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές στο ακίνητο και απλά κανένας δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην διαδικασία του πλειστηριασμού.
    2. Δεν προβλέπεται αν τα έξοδα του τοπογραφικού διαγράμματος και της βεβαίωσης του μηχανικού θα προκαταβάλλονται από τον επισπεύδοντα και θα βαρύνουν το πλειστηρίασμα ή αν τελικώς θα επιβαρύνεται ο υπερθεματιστής.
    Θα πρέπει η βεβαίωση του μηχανικού να εκδίδεται πρότερον και να αναφέρεται στην περίληψη κατασχετήριας έκθεσης ώστε να λαμβάνει γνώση ο κάθε πλειοδότης και να γίνει πρόβλεψη για τα έξοδα αν θα βαρύνουν το πλειστηρίασμα ή τον υπερθεματιστή.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 09:52 | ΝΤΙΝΑ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

    Η βεβαίωση πολεοδομικής νομιμότητας θα προσαρτάται στις συμβολαιογραφικές πράξεις δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς. Μόνο; Στα κληρονομητήρια; Στα πιστοποιητικά μη αποποίησης; Θα προσκομίζεται κατά την μεταγραφή; Πού προβλέπεται αυτό στο κείμενο του σχετικού άρθρου; Σας ξέφυγε; Θα το προσθέσετε με εγκύκλιο;

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 09:04 | Ο Καρανίκας στο ΥΠΕΚΑ

    Μετά την επικείμενη υποχρεωτική σύμπραξη των μηχανικών στις αποδοχές κληρονομιάς (ας ελπίσουμε μετά τα σαράντα), τι έχει σειρά; Αποδοχές δεν θα γόνονται.. Πώς θα τους αρπάξουμε;
    Α, ναι! Στις διαθήκες! Χμμ.. Πρόβλημα όμως.. Οι διαθήκες είναι μυστικές.. Και δεν μπορεί να γίνονται ενώπιον μηχανικού.. Τι να κάνουμε;
    Ιδέα! Στις διαθήκες προβλέπονται μάρτυρες! Υποχρεωτικά λοιπόν, ο ένας μάρτυρας να είναι μηχανικός! Ή μάλλον οι δύο.. Ο ένας μηχανικός και ο δεύτερος ελεγκτής δόμησης, γιά να πληρούνται και οι προϋποθέσεις του άρθρου 92.
    Πρέπει να αλλάξει όμως ο Αστικός Κώδικας.. Δεν είναι πρόβλημα όμως αυτό, έτσι;

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 08:49 | Aγγελικη Γκιώνη

    H κληρονομικη διαδοχή είναι αναγκαστικη διαδοχή.
    Αν απαιτείται βεβαιωση μηχανικου περι τακτοποίησης και στην αποδοχη κληρονομίας, επιβαρύνεται υπέρμετρα ο πολίτης χωρίς λογο.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 20:29 | Μαρία Σαχινίδου

    Η διάταξη που προβλέπει την προσάρτηση της βεβαίωσης του ν.4178/2013 στις αποδοχές κληρονομίας βρίσκεται σε απόλυτη ανακολουθία με την με αριθμό 633/1997 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η κληρονομική διαδοχή σε αυθαίρετα κτίσματα.Η αποδοχή κληρονομίας είναι πράξη υποχρεωτική, για το λόγο δε αυτό και ο νομοθέτης δεν την κατέταξε στις αναλογικές πράξεις, προκειμένου να διατηρήσει χαμηλό το κόστος της. Η υποβολή της σχετικής δήλωσης φόρου κληρονομίας, υπόκειται δε σε συγκεκριμένη προθεσμία, από το θάνατο, το εκπρόθεσμο της οποίας επισύρει πρόστιμο για τον κληρονόμο. Με την διάταξη που προτείνεται η αποδοχή της κληρονομίας τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της προηγούμενης τακτοποίησης του ακινήτου. Είναι διάταξη εκτός πραγματικότητας που δημιουργεί εκτός από σοβαρά νομικά ζητήματα και ζήτημα αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής πράξης της αποδοχής κληρονομίας εμπρόθεσμα λόγω του υπέρογκου κόστους της.

  • Αδιανόητη και αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιβάλλει την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης μηχανικού για την μεταγραφή απόφασης δικαστηρίου. Πλήρης κατάλυση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας!
    Στο σύνολό της η ρύθμιση πάσχει αντισυνταγματικότητας και πρέπει να απορριφθεί!

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 19:01 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΛΑΨΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν νομίζω ότι στην αποδοχη κληρονομίας πρέπει να είναι απαραίτητη
    η προσκομιση βεβαίωσης μηχανικού όχι μονό για οικονομικούς λόγους αλλά καθαρά για πρακτικούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποδοχες είναι εξ’αδιαθέτου και σε πολλές απ’αυτές οι κληρονόμοι αποδέχονται ξεχωριστά και σε διαφορετικό χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι για το ιδίο ακίνητο θα εκδοθούν περισσότερες Βεβαιώσεις. Τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας μηχανικός εκδώσει βεβαίωση χωρίς νομιμοποίηση και άλλος προβεί σε νομιμοποίηση;Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην αποδοχή κληρονομίας η επαγωγη της κληρονομίας επέρχεται με τον Θάνατο και όχι με την πράξη της αποδοχής. Δεν είναι σωστό να πληρώσει η επόμενη γενιά τα λάθη προηγούμενης. Και αν δεν γίνουν αποδοχές τι θά γίνει με το κληματολόγιο;Επίσης στη επαρχία η αξία των αγροτεμαχίων είναι πολυ μικρότερη σε πολλες περιπτώσεις απο το κόστος σύνταξής τοπογραφικού. Είναι παράλογο να επιβαρύνουμε τόσο πόλυ το κόστος μιάς αποδοχής κληρονομίας. Στη επαρχία οι περισότεροι έχουν ενα σπίτι στο χωριό και μερικα αγροτεμάχια μικρής αξίας. Το κόστος των τοπογραφικών και των βεβαιώσεων θα ξεπερνα την αξία των ακινήτων.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 18:39 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΣ

    Εάν περάσει αυτή η ρύθμιση θα συμβεί το εξής: Κανείς δεν θα υποβάλλει δήλωση φόρου κληρονομιάς, θα περιμένει να περάσει το τετράμηνο ώστε να αποκτήσει το ακίνητο εν τοις πράγμασι, δεν θα το δηλώνει στο Ε9.Εάν θέλει μετά από 10-15 χρόνια να το μεταβιβάσει στο παιδί του θα το δηλώνει εκπρόθεσμα και θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ των τελευταίων πέντε ετών γλιτώνοντας μια δεκαετία και βάλε από τον φόρο.Εάν θέλει να το μεταβιβάσει θα διαπραγματευθεί με τον αγοραστή για τα έξοδα της αποδοχής και του ΕΝΦΙΑ.Σε κάθε περίπτωση κερδισμένος θα βγαίνει.Άρα λοιπόν το κράτος θα χάνει έσοδα από φόρους κληρονομιάς, από διορθώσεις Ε9 καθώς και έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ καθόσον κυριολεκτικά τα ακίνητα θα εξαφανίζονται από το Ε9.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 18:04 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ» ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΕΓΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕ «ΟΙΚΟΠΕΔΑΚΙ » ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΑΝΩ ΔΥΟ ΧΑΡΤΙΑ!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΠΑΝΙΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΩ ΠΟΣΟ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΗΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ «ΟΙΚΟΠΕΔΑΚΙΑ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο «ΚΥΡΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ». ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΝΩ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ!!!

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 17:25 | Ο Καρανίκας στο ΥΠΕΚΑ

    Αν οι συντάκτες του νόμου έχουν τα ίδια μυαλά, ιδέες και γνώσεις με αυτές του φίλου Μηχανικού παρακάτω, ετοιμάστε τα διαβατήριά σας.. Εγώ βέβαια βολεύτηκα..

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 17:58 | ΜΑΓΙΑ

    Συντάσσομαι απόλυτα με τα σχολια των λοιπών συναδέλφων συμβολαιογράφων, κ προσθέτω οτι η εν λογω διάταξη ειναι απλα τραγική. Οχι μόνον δεν λαμβάνει υπ’οψιν οτι η κληρονομική διαδοχή ειναι αναγκαστικη -εκ του νόμου- διαδοχή, σε αντίθεση με τις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, δωρεές η γονικές παροχές), οπως πολυ σωστα επισημαίνουν οι συναδελφοι παραπανω, αλλα επιπλέον φαινεται (;) οτι δεν αντιλαμβάνεται το υπέρογκο κ πολλες φορες δυσανάλογο σε σχέση με την αξια των κληρονομιαιων ακινήτων κοστος που θα συνεπάγεται για τους πολίτες. Αποτέλεσμα θα εχει καθαρα κ μόνον τις ολονεν και αυξανόμενες αποποιησεις κληρονομιών, με αποτέλεσμα φυσικα αντίθετο απο το επιδιωκόμενο, που ειναι ξεκάθαρα εισπρακτικό. Πραγματικα πόσες πια παράλογες κ προχειροφτιαγμενες διατάξεις νόμων πρεπει να ανεχτούμε στο βωμό της είσπραξης φόρων κ τελών για το Δημόσιο; Φτάνει καπου.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 16:48 | Αναστασία Βαρναλίδου

    Νομικά λανθασμένο γιατί ο συντάκτης του σχεδίου νόμου αγνοεί ότι η κληρονομιά δεν αποτελεί συναλλακτική επιλογή, αλλά αναγκαστική διαδοχή, στηριζόμενη στο αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου του κληρονομουμένου.Με την παρέλευση της προθεσμίας αποποίησης αποκτά καθείς την ιδιότητα του κληρονόμου και αποδέχεται σιωπηρά την κληρονομιά. Η μη δυνατότητα ρητής αποδοχής κληρονομιάς λόγω της οικονομικής αδυναμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών και επισύναψης βεβαίωσης μηχανικού θα οδηγήσει σε ανασφάλεια δικαίου ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 15:41 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Αγαπητοί,
    ο νομικός κόσμος της χώρας υποφέρει από το νομοθετικό έργο των τελευταίων ετών το οποίο παράγεται χωρίς μελέτη και χωρίς λογική. Η μεταβίβαση του ακινήτου έχει μετατραπεί σε γολγοθά από τις δεκάδες διατυπώσεις και δικαιολογητικά που θέτετε διαρκώς ως απαιτούμενα, με αποκλειστικό σκοπό την είσπραξη, χωρίς να έχετε την παραμικρή αντίληψη των -αξεπέραστων ενίοτε- προβλημάτων που δημιουργούνται στις συναλλαγές.
    Ταυτοχρόνως απειλείτε διαρκώς πρόστιμα για τη μη τήρηση των διατάξεων, και σας ρωτούμε, ποιος δημόσιος υπάλληλος ευθύνεται με την προσωπική του περιουσία για το λάθος που θα κάνει στη δουλειά του;
    Ο κατάλογος των επιχειρημάτων μας είναι ατελείωτος. Αντ’ αυτού, σας παρακαλούμε θερμά, κατά τη σύνταξη των νομοσχεδίων, να λαμβάνετε υπ’όψιν τις παρατηρήσεις των επαγγελματιών που θα κληθούν να εφαρμόσουν τους νόμους, και κυρίως και πάνω από όλα, την κοινή λογική.

    Ελένη Παναγοπούλου,
    Συμβολαιογράφος Αθηνών.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 15:09 | ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Αν δεν επεκταθεί η βεβαίωση νομιμότητας στις αποδοχές θα έχουμε συνέχιση του φαινομένου : Χτίζω αυθαίρετο 200 M2 ,αφήνω να κληρονομηθεί από τους επόμενους, ο συμβολαιογράφος θα κάνει την αποδοχή και το αυθαίρετο θα συνεχίσει να υπάρχει. Ας δοθεί λοιπόν το δικαίωμα στον πολίτη να μην αποδεχτεί από την συνολική κληρονομιά το ακίνητο που έχει αυθαίρετο ή εναλλακτικά , ας δοθεί προθεσμία για κατεδάφιση ή τακτοποίηση αμέσως μετά την αποδοχή που θα πιστοποιείται από ελεγκτή δόμησης.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 15:32 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

    Η απαίτηση προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού και στις αποδοχές κληρονομιάς, τόσο σε δομημένα όσο και σε αδόμητα ακίνητα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει αφενός σε κύμα αποποιήσεων κληρονομιάς και αφετέρου σε μεγάλη ανασφάλεια στις συναλλαγές, δεδομένου ότι οι κληρονόμοι στην καλύτερη περίπτωση θα υποβάλλουν μόνο δήλωση φόρου κληρονομιάς στην εφορία χωρίς να προβαίνουν σε σύνταξη αποδοχής κληρονομιάς. Πέραν των νομικών επιχειρημάτων που έχουν αναπτυχθεί ήδη τα οποία επισημαίνουν ότι η κληρονομική διαδοχή δεν είναι σύμβαση και ο κληρονόμος δεν μπορεί να εξομοιώνεται με τον πωλητή ή έστω τον παρέχοντα, αφού δεν είναι επιλογή του η ανάμειξη στην κληρονομική περιουσία ούτε ευθύνη του η κατάσταση αυτής, την οποία πολλές φορές παντελώς αγνοεί, θα πρέπει να σταθούμε και στο ζήτημα των αγροτεμαχίων, ο αριθμός των οποίων στις αγροτικές περιοχές της χώρας μπορεί να είναι μεγάλος ανά κληρονομούμενο. Είναι παράλογο να ζητείται από τον κληρονόμο η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων με συντεταγμένες και η έκδοση βεβαίωσης μηχανικού για κάθε ένα αγροτεμάχιο της κληρονομιάς, τα οποία τις περισσότερες φορές ο κληρονόμος δεν γνωρίζει καν που βρίσκονται, με το κόστος της διαδικασίας αυτής να υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αυτήν την αξία της κληρονομικής περιουσίας. Ας μην τεθεί ένα ακόμα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην τόσο επιβαρυμένη συναλλαγή.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 14:44 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    εχω στειλει σχολιο απο τισ 2 σεπτεμβριου κυριε διαχειριστα, τουλαχιστον πειτε μου τον λογο που το απορριψατε

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 13:53 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΚΥΡΗ

    ΣΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΘΗΚΗ,ΜΕ 10 ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ 20 ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ, ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΑΔΙΑΘΕΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΔΑΠΑΝΗ ?
    Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΥΡΩΣΤΟΣ, Ο ΑΦΕΛΗΣ ? ΠΟΙΟΣ ?
    ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΕΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΔΙΑΘΗΚΗ, ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΚΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΑΠΟΚΛΗΡΩΝΟΝΟΝΤΑΙ, ΕΚΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ???
    ΟΙ ΑΠΟΚΛΗΡΩΘΕΝΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ???

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ 40.000 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΧ/ΚΟΥΣ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΌ ΟΣΟΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ), ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ,
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΦΑΡΠΑΓΗ (ΑΡΑΓΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ???)ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 13:39 | Αλεξάνδρα Δρόσου

    Το σχόλιό μου αφορά στο άρθρο 64 παρ. 1β: η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης μηχανικού από τον κληρονόμο για τη σύνταξη αποδοχών κληρονομίας, όπως ήδη ανέφεραν πολλοί συνάδελφοι, τα μόνα που θα επιφέρει είναι η μη σύνταξη τέτοιων πράξεων και η αποποίηση κληρονομιών με συνέπεια την έλλειψη εσόδων για το κράτος, στα οποία έσοδα θεωρητικά στοχεύει. Οι πολίτες δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους ολοένα και αυξανόμενους φόρους και πιστεύετε θα πληρώσουν για κάθε αγροτεμάχιο που έχει αντικειμενική 100-200 ευρώ χρήματα για βεβαιώσεις ή για τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών σε κτίσματα που δεν έκαναν οι ίδιοι;! Τα περί αναγκαστικής διαδοχής κλπ έχουν ήδη αναλυθεί εκτενώς. Ελπίζω να γίνει γρήγορα αντιληπτή η ανυπαρξία λογικής στη διάταξη αυτή και η σωρεία προβλημάτων που θα επιφέρει σε όλους.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 12:54 | ΣΤΥΛΙΑΝΗ

    Τα πράγματα είναι απλά, εμείς τα κάνουμε δύσκολα .Ορθως το Υπουργείο προσπαθεί με το παρόν νομοσχέδιο να λύσει τα θέματα της αυθαίρετης δόμησης σε όλο της το φάσμα.Ωστόσο υπάρχουν παράμετροι οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη :
    Στο υπό κρίση άρθρο δεν έχει ληφθεί υπόψη η νομική διάσταση του θέματος και αναφέρομαι στις αποδοχές κληρονομιάς .Η κληρονομιαια περιουσία του θανόντος , επάγεται στους κληρονόμους ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ , εκ Νόμου. Δηλαδή δεν έχει άλλη επιλογή ο κληρονόμος , ή θα αποποιηθεί την περιουσία μετά το πέρας 4 μηνών , ή θα την αποδεχθεί ΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙ δήλωση αποδοχής κληρονομιάς ΕΙΤΕ ΟΧΙ.Το ακινητο /τα ακινητα που θα κληρονομήσει μπορεί να τα χρησιμοποιήσει , μπορεί και όχι , ειδικά αν δεν έχουν καμία αξία. Ορθότερο είναι να υπάρχει η δέσμευση του κληρονόμου επι της αποδοχής κληρονομιάς με την παροχή προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρεσιων της περιουσίας και όχι υποχρέωση τακτοποίησης προ αυτής .Επίσης δεν έχει ληφθεί υπόψην η οικονομική διάσταση του θέματος .Με την υπό του άρθρου αυτού υποχρέωση , θα αναγκαστούν άνθρωποι , να μη δηλώσουν τα ακίνητα τους , στο Ε9 , στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ , στη Δ.Ο.Υ. για τον προσδιορισμό φόρου κληρονομιάς , να τα αποποιηθούν και εν γένει θα καταστούν τα ακίνητα αυτά εκτός συναλλαγής.Το κράτος πρέπει να ξανασκεφτεί τι θα χάσει και τι θα κερδίσει από όλη αυτή την ιστορία.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 10:26 | Θεοδώρα Μιντζήλα

    Θα επαναλάβω και εγώ το παράλογο και άσκοπο της παραγράφου β του άρθρου 64 του νομοσχεδίου. Προφανώς, ο συντάκτης της διάταξης δεν έχει εικόνα της κατάστασης (τουλάχιστον) στην επαρχία. Πραγματικά, ο κόσμος έχει φθάσει στα όριά του στις αγροτικές περιοχές και το μόνο δικαίωμα που του είχε απομείνει ήταν να μπορεί τουλάχιστον να κληρονομεί την πατρογονική περιουσία. Αν ο νομοθέτης νομίζει ότι για ποσοστά εξ αδιαιρέτου σε χωράφια που κοστολογούνται 3 ευρώ το στρέμμα και έχουν πάνω μια παλαιά αποθήκη (ο κανόνας δηλαδή) θα καθήσει κάποιος να πληρώσει μηχανικό και πρόστιμο τακτοποίησης, θα διαψευσθεί οικτρά. Η διάταξη θα οδηγήσει απλώς σε κατάργηση των αποδοχών κληρονομιάς σε πολλές περιπτώσεις και σε αβεβαιότητα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων. Για την διάλυση του κλάδου των συμβολαιογράφων με έχουν καλύψει τα σχόλια των συναδέλφων ανωτέρω. Όσο για τον πολύ συμπαθή κλάδο των μηχανικών που επίσης έχει υποφέρει πολύ από την κρίση, αν η κυβέρνηση κόπτεται για την ευημερία τους να φροντίσει να λάβει αναπτυξιακά μέτρα ώστε αρχίσει να κινείται πάλι η οικοδομή. Οι μηχανικοί είναι επιστήμονες, σπουδασαν για να σχεδιάζουν και να ανεγείρουν οικοδομές, όχι για να φυτοζωούν υπογράφοντας βεβαιώσεις προς ικανοποίηση των εισπρακτικών σκοπών της εκάστοτε κυβέρνησης.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 10:28 | Κλειώ

    Η ψήφιση της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 64 θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να μην γίνονται και μεταγράφονται πράξεις αποδοχής κληρονομίας προς αποφυγή του κόστους τακτοποίησης και έκδοσης βεβαιώσεων. Η κληρονομία ούτως ή άλλως θα επάγεται στους κληρονόμους αυτοδίκαια. Η απώλεια δημοσίων εσόδων και φόρους κληρονομιάς, Φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ από τις συμβολαιογραφικές υπηρεσίες θα είναι μεγάλη για το κράτος και εν ολίγοις εκτός του ότι είναι παράνομη αυτή η τροπολογία θα επιφέρει μεγαλύτερο κακό από αυτό που θα θεραπεύσει! Προβλέπω ότι θα επιφέρει τα έσοδα που απέφερε και ο φόρος υπεραξίας και ότι θα έχει την τύχη του! Γνώμη μου είναι ότι αυτή η νομική, οικονομική, κοινωνική κοτσάνα, να αποσυρθεί άμεσα!

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 10:03 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    Τελικά η χώρα είναι ένας τεράστιος οίκος ανοχής στον οποίο εφευρίσκουν συνεχώς νέα έσοδα για τους προαγωγούς.

    Εφευρίσκουν συνεχώς άχρηστα παλιόχαρτα που τα βαφτίζουν πιστοποιητικά για να βάζουν το χέρι στην τσέπη μας:
    Ενεργειακό πιστοποιητικό μηχανικού,
    βεβαίωση νομιμότητας μηχανικού,
    σχέδια ΔΕΗ από ηλεκτρολόγο,
    πιστοποιητικό στεγανότητας για το φυσικό αέριο,
    κτηματόσημο κλπ
    Δεν μας φθάνει ο ενφια, συνεχίζουν να εφευρίσκουν νέα χαράτσια.

    Η πιο πρόσφατη εφεύρεσή τους λέγεται «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου». Τί είναι το νέο νταβατζηλίκι;
    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας θα πρέπει να προχωρούν ανά πενταετία, σε υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτηρίων, καθιστώντας τους κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς” που θα εισβάλλουν στα σπίτια και θα κάνουν συνεχείς ελέγχους με αμοιβή κανά 200άρι το διαμέρισμα.

    Για ποιό λόγο; διότι έπεσε αναδουλειά στο επάγγελμα των μηχανικών οπότε το ΤΕΕ ως «κράτος εν κράτει» δημιουργεί ένα ακόμη (μετά τα προαναφερόμενα) εμπόριο άχρηστων παλιόχαρτων για τα μέλη του.

    Θα μπορούσαν να αφήσουν τις αηδίες και να πάρουν τα στοιχεία απο τη ΔΕΗ, το κτηματολόγιο, τα Ε9, τα υποθηκοφυλάκια.

    Διάβασα κάπου ένα πολύ «ενδιαφέρον» ισοδύναμο μέτρο:

    Κάθε μέλος του ΤΕΕ υποχρεούται ανά εξάμηνο να προσέρχεται για λήψη πιστοποιητικού μετά από έλεγχο αν φοράει σωστά το παντελόνι του (με ανάλογη προσαρμογή του μέτρου για μέλη του ΤΕΕ που φοράνε φούστες ή άλλο ένδυμα κτλ).

    Ο έλεγχος πραγματοποιείται από οποιονδήποτε ενήλικο πολίτη που:

    α. δεν έχει εισοδήματα από τους φόρους των άλλων
    β. δεν είναι μέλος του ΤΕΕ ούτε συγγενής μέλους του ΤΕΕ
    γ. δεν ανήκει σε άλλες συντεχνίες ‘ιδιωτεύοντος’ παρασιτισμού πολυτελείας

    Σε περίπτωση που ο έλεγχος καθυστερήσει άνω του μηνός, επιβάλλονται πρόστιμα. Σε καθυστέρηση ελέγχου άνω του τριμήνου αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

    Θα υπάρχει ελάχιστη αμοιβή για τον έλεγχο που θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση μεταξύ των ελεγκτών.

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στα μέλη του ΤΕΕ, ο έλεγχος και το πιστοποιητικό θεσπίζονται για το καλό τους ώστε να εξασφαλίζεται η ευπρέπεια που αρμόζει στο επάγγελμά τους.

    Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δέσμευση για επέκταση του μέτρου και σε άλλες συντεχνίες που εμφανίζουν διαχρονική παρασιτική συμπεριφορά στο Γκιαουριστάν.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 07:35 | Γιάννης Κόνσουλας

    Ως πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου λαμβάνω καταγγελίες συναδέλφων οτι δεν αναρτώνται σχόλια συμβολαιογράφων επί του άρθρου. Οι ισχυρισμοί δε αυτό ενισχύονται απόλυτο γεγονός ότι σήμερα 7/9/2016 και ώρα 08.05 εμφανίζονται μόνο τρία σχόλια που υποβλήθηκαν κατα την προηγούμενη ημέρα.
    Σε περίπτωση που ευσταθούν οι ισχυρισμοί των συναδέλφων καταγγέλουμε τη διαδικασία.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 21:21 | ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΕΣΤΑ

    Με την προσάρτηση βεβαίωσης μηχανικού και στις αποδοχές κληρονομιάς το μόνο που θα καταφέρει ο νέος νόμος είναι να οδηγούνται οι κληρονόμοι σε αποποιησεις λόγω κοστους τακτοποιησεων/βεβαιωσεων, κόστος μεγαλύτερο τις περισσότερες φορές και από την αξια της κληρονομιαίας περιουσίας, το δημόσιο να χάνει εσοδα λόγω αποφυγης πληρωμής φορων κληρονομιας, να γιγαντώνεται ή γραφειοκρατία αντί να εξαλείφεται και να εξαφανιστεί σιγά σιγά και ο κλάδος των συμβολαιογράφων που επιβιωνει πλεον κυρίως με τις αποδοχες κληρονομιάς.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 21:27 | Ντορα Μανικα

    Σε περιπτωση που καποιο ακινητο κληρονομουν περισσοτερα ατομα και δεν εχουν τη δυνατοτητα ολοι να πληρωσουν για να τακτοποιησουν τις αυθαιρεσιες του ακινητου τοτε τι επιλογες υπαρχουν;α)ειτε καποιος η καποιοι που θελουν να προχωρησουν στην αποδοχη κληρονομιας θα επωμιστουν ολα τα εξοδα και θα τακτοποιησουν τις αυθαιρεσιες και ετσι θα επωφεληθουν και οι αλλοι ειτε β)δεν θα κανει κανενας συμβολαιο αποδοχης κληρονομιας.Δηλαδη ειτε καποιο κοροιδο θα πληρωσει και θα μπορουν και οι υπολοιποι συγκληρονομοι να υπογραψουν συμβολαιο ειτε θα αναγκαστουν να αφησουν σε εκκρεμοτητα την αποδοχη της κληρονομιας μεχρι να συμφωνησουν ολοι.Ο νομοθετης λοιπον θεωρει οτι η διαταξη αυτη θα βοηθησει στην τακτοποιησει των αυθαιρεσιων ; Δεν νομιζω.Ισα ισα που ο κοσμος θα παψει να κανει ακομα και αποδοχη κληρονομιας αφου πλεον ακομα και γι αυτη την πραξη τα εξοδα θα ναι δυσβασταχτα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 19:23 | ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Βλέπω ότι πολλοί διαμαρτύρονται για το κόστος του πιστοποιητικού μηχανικού για την αποδοχή κληρονομιάς στο «οικοπεδάκι» , ενώ φυσικά δεν λένε κουβέντα για το κόστος του συμβολαίου για το ίδιο οικοπεδάκι το οποίο είναι copy-paste. Ο λόγος που πρέπει να παραμείνει η διάταξη είναι ότι με την ντρίπλα της κληρονομιάς , συνειδητά , πολλοί πολίτες ΔΕΝ δηλώνουν τα αυθαίρετά τους.Ετσι το παράνομο κτίσμα διατηρείται για μια γενιά ακόμα.Το ίδιο συμβαίνει και με τους πλειστηριασμούς. Εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνεται η αποδοχή σε 2 φάσεις. Να υπάρχει μια ας πούμε «προσωρινή» αποδοχή ( ΦΑΣΗ 1) και η 2η φάση να είναι η εντός αποκλειστικής προθεσμίας πχ 6 μηνών υποβολή βεβαίωσης νομιμότητας Μηχανικού επί ποινή ακύρωσης της αποδοχής η/και επιβολής προστίμου αυθαιρέτου.Μπορεί επίσης να θεσπιστεί η αποδοχή τμήματος. Ετσι να μπορεί ο πολίτης να κληρονομήσει τα νόμιμα και να αποποιηθεί τα αυθαίρετα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 19:37 | Απόστολος Θωμαδάκης

    Η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης σε εμπράγματες δικαιοπραξίες εκφράζει καθαρά την αγωνία του δημοσίου να μαζευτούν έσοδα με την μέθοδο του καταναγκασμού (δεν πληρώνεις πρόστιμο – δεν πουλάς το ακίνητό σου) υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, στην αισθητική μόλυνση του οποίου συνέβαλαν οι πολεοδομίες και οι επιβλέποντες μηχανικοί διά των παραλείψεών τους. Πρόκειται για μέτρο μη κοστολογημένο, που φέρνει πολύ λιγότερα κρατικά έσοδα, σε σχέση με αυτά που θα εισέρρεαν (από φόρους, φπα) αν ήταν εντελώς ελεύθερες οι δικαιοπραξίες. Οι τιμές πώλησης σήμερα είναι πολύ χαμηλές κοντά στο όριο του κόστους κατασκευής, εάν προστεθεί και το κόστος τακτοποίησης, θα πρέπει κάποιος να πουλήσει με ζημία του. Δεν το κάνει και τίποτα δεν κινείται. Από την άλλη οι δικηγόροι θεωρούνταν ένα κλειστό επάγγελμα που με τις αμοιβές του επιβάρυνε το κοστος των δικαιοπραξιών με αποτέλεσμα να καταργηθεί σωστά η υποχρεωτική παράστασή στα συμβόλαια. Την ίδια ώρα με εκπλήσσει πραγματικά το γεγονός ότι κατά παράβαση κάθε έννοιας αναλογικότητας, χτίστηκε ένα άλλο κλειστό επάγγελμα αυτό των μηχανικών, τον οποίο θα προσλαμβάνεις υποχρεωτικά για να κάνεις ακόμη και μία αποδοχή κληρονομίας (στην οποία δεν υπήρχε παράσταση δικηγόρου), ανεβάζοντας κατά πολύ το κόστος. Και εάν μάλιστα αληθεύει ότι θα δημιουργηθεί και ταυτότητα ακινήτου που θα επικαιροποιείται κάθε λίγα χρόνια απο μηχανικούς τότε τι να πω. Ενα βήμα μπροστά, τρία πίσω.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 18:48 | Φίλιππος Κόντας

    Απορώ πως σας ξέφυγε η νομοθέτηση της υποχρέωσης προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού ΚΑΙ πιστοποιητικού εν.φ.ι.α. ΚΑΙ στην αποποίηση κληρονομιάς! Γιατί δηλαδή να δικαιούσαι να ‘δωρίζεις’ το ακίνητό σου στο Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες που έκαναν οι δικοί σου;; Δεν θα πρέπει πρώτα να ξηλωθείς και μετά αν θες να αποποιηθείς;
    Το να συμβουλευθείτε νομικούς για τη θεσμοθέτηση υποχρεώσεων και απαγορεύσεων που άπτονται του εμπραγμάτου και όχι μόνο δικαίου δείχνει αχρείαστη λεπτομέρεια μπροστά στο σκοπούμενο του να ενισχύονται τα κρατικά ταμεία και να γεμίζουν και οι τσέπες των μελών και συναδέλφων! Μπράβο, μόνο μπράβο..

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 17:59 | Αβραμοπουλος Κωστας

    οι βεβαιωσεις αυτες να ελεγχονται κατ 10% η απο καταγγελια ως εξης:ολοι οι ενεργοι μηχανικοι που συντασουν τετοιες βεβαιωσεις να ειναι ολοι ελεγκτες(τετμημενη) και ολοι ελεγχομενοι(τεταγμενη)βασει πινακα.κληρωνεται μια φορα τον χρονο και εχω το κελλι του πινακα (οποτε εχω κωδικο με βασει τετμημενη-τεταγμενη),ο οποιος κοινοποιειται στον ελεγκτη και ελεγχομενο(χωρις να γνωριζονται καν μεταξυ τους (αυτοματα θα κοινοποιουνται στον ελεγκτη μονο οι κωδικοι ΤΕΕ του ελεγχομενου να μπαινει στα εργα-βεβαιωσεις-κτλ του ελεγχομενου.και θα ελεγχει ενα 10% των βεβαιωσεων του η οτι αλλο, ακομα και αν εκοψε ΑΠΥ.Με το περας του ελεγχου αλλαζει ο κωδικος του ελεγχομενου(απο το ΤΕΕ).Ο ελεγχομενος θα καταβαλει τελος ελεγχου στο ΤΕΕ το οποιο θα αποδιδει αυτοματα και θα το παιρνει στο λογαριασμο του ο ελεγκτης .ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ.Προυποθεση ειναι να ανεβαινουν ολα(σχεδια ,ΑΠΥ,βεβαιωσεις),το ιδιο για ολους τους επαγγελματιες (συμβολαιογραφους-ιατρους κτλ.) ,το δημοσιο μονο επικουρικο ρολο να παζει (με τον ιδιο τροπο υπηρεσιες ελεγχουν παρομοιες υπηρεσιες ,αλλοι επαγγελματιες ελεγχουν συναδελφους τους και ουτω καθ εξης ,ετσι θα βελτιωθουμε ,θα γινουμε καλλιτεροι ,θα απομονωθουν οι πονηρουληδες! αλλιως δεν ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ(εχω σκεφθει ολο τον μηχανισμο!).

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 16:39 | Ηρώ Γ

    Η επιβολη της βεβαίωσης νομιμότητας στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς σημαίνει καταρχάς οτι θα αυξηθεί (και σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλασιαστεί) το κόστος της πράξεως, κατα δεύτερον οτι θα απαιτεί περισσότερο χρόνο (και κόπο) η ολοκλήρωση της. Το να απαιτείται στις παρούσες συνθήκες απο τον ταλαιπωρημένο έλληνα φορολογούμενο-κληρονόμο να καταβάλει Περισσότερο χρόνο και χρήμα για να ολοκληρώσει μια συμβολαιογραφική πράξη, που δεν επέλεξε ο ίδιος να κανει, θα εχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποποιησεων κληρονομιάς κ των «σιωπηρών» αποδοχών, την δυσκολία στις συναλλαγές κ τελικά την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλαδα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 15:17 | ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

    Γνωρίζω προσωπικά περίπτωση συγγενικών μου προσώπων, που πρόκειται να κάνουν αποδοχή κληρονομίας μέχρι το τέλος του 2016. Θα αποδεχθούν 68 (!!!) αγροτεμάχια (στην πλειονότητά τους βοσκότοπους), αξίας 50-200 € εκάστου. Ο λόγος που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στην υπογραφή της πράξης (αν και έχουν ήδη υποβάλει δήλωση φόρου κληρονομίας), είναι ότι αδυνατούν οικονομικά προς το παρόν, αφού ήδη η συμβολαιογραφική αμοιβή είναι μεγάλη (ας φανταστούν όσοι καταλαβαίνουν έστω και ελάχιστα, από πόσα φύλλα θα αποτελείται αυτό το συμβόλαιο…). Θέλετε να μας πείτε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προσκομίσουν στον συμβολαιογράφο 68 (!!!!) βεβαιώσεις μηχανικού; Συγγνώμη, αλλά αν ο στόχος είναι να προβαίνουμε όλοι στο μέλλον σε αποποιήσεις κληρονομιάς και να είμαστε ακτήμονες σε αυτή τη χώρα, συγχαρητήρια: Θα επιτευχθεί με την ψήφιση αυτού του νόμου. Εκτός αυτού, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό το «δωράκι» στους μηχανικούς, ειδικά σε μια εποχή που το κράτος έχει ανάγκη από έσοδα. Γιατί, έσοδα από μη έχοντες περιουσία στο μέλλον, δεν πρόκειται να έχετε. Λυπάμαι ειλικρινά, που δεν «μπορεί» ο νομοθέτης να καταλάβει τα αυτονόητα

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 15:19 | ΝΙΚΟΣ

    Είναι απίστευτο ένα άρθρο απολύτως ΣΩΣΤΟ και επιτέλους ΛΟΓΙΚΟ, με το οποίο αίρεται η άνιση μεταχείριση των πολιτών από τη διοίκηση, να δέχεται τόση αρνητική κριτική από συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο με πρόσχημα μια πιθανή, μελλοντική, μείωση του κύκλου εργασιών του και των αποδοχών του. Όταν μάλιστα η βεβαίωση μηχανικού (προσοχή: η ΒΕΒΑΙΩΣΗ για την εργασία του μηχανικού και όχι το ΠΡΟΣΤΙΜΟ που θα προκύψει για τυχόν αυθαιρεσίες που θα εντοπιστούν) αποτελεί ένα ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των εξόδων που καλείται να πληρώσει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης για μία συμβολαιογραφική πράξη.
    Πότε θα σταματήσει δηλαδή η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, από την οποία χάνονται σημαντικά έσοδα για το κράτος? Ποτέ?? Διότι σωστά επισημαίνεται οτι «ο κληρονόμος ουδεμία ευθύνη φέρει για την κατάσταση των ακινήτων τα οποία κληρονομεί», αλλά τελικά δεν τα κληρονομεί? Δεν είναι πλέον ο ιδιοκτήτης αυτών των ακινήτων? Πρέπει επομένως να δηλώσει, μετά την αυτοψία και την καταγραφή από μηχανικό, ΟΛΑ τα τετραγωνικά που κατέχει και στο Ε9, και στη ΔΕΗ και οπουδήποτε αλλού για να πληρώνει τους φόρους (ιδιοκτησίας, δημοτικά τέλη, κλπ) που του αναλογούν, όπως κάνουν ΟΛΟΙ όσοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ αυθαίρετα στην κατοχή τους και μέχρι τώρα ήταν τα κορόιδα του συστήματος, ή όσοι τα ρύθμισαν με προηγούμενους νόμους. Αυτό δεν είναι ισονομία? Αλλά όταν δεν μας συμφέρει…
    Υπάρχει άλλη κατηγορία ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ που λόγω κληρονομιάς να συνεχίζει να υφίσταται χωρίς να τρέχει τίποτα? Είναι πραγματικά να απορεί κανείς…!
    Πολύ σωστά λοιπόν όσα προβλέπει το άρθρο, τα οποία θα έπρεπε να ίσχυαν από τον πρώτο νόμο. Και πολύ περισσότερο η πρόβλεψη για τα επαγγελματικά ακίνητα και τις άδειες λειτουργίας.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 11:29 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΙΑΡΑ

    Η αποδοχή κληρονομίας αποτελεί αναγκαστική διαδοχή. Ο κληρονόμος ουδεμία ευθύνη φέρει για την κατάσταση των ακινήτων τα οποία κληρονομεί. Για τον λόγο αυτό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθ. 633/1997 (22-10-1997)γνωμοδότησή του απεφάνθη ότι τα αυθαίρετα, που ανεγέρθηκαν μετά την 31-01-1983, μπορούν να
    μεταβιβασθούν λόγω κληρονομικής διαδοχής.
    Μάλιστα πολλές φορές ο κάθε κληρονόμος κληρονομεί εξ αδιαθέτου ιδανικά μερίδια αδιαίρετα πολλών ακινήτων (συνήθως πολύ χαμηλής αξίας στην επαρχία) και θα είναι δύσκολο έως και ανέφικτο όλοι μαζί οι κληρονόμοι να συμφωνήσουν για την έκδοση των βεβαίωσεων νομιμότητας του Ν. 4178/2013, λόγω του μεγάλου κόστους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προβούν στην αποδοχή κληρονομίας. Πολλές φορές δε οι κληρονόμοι είναι και ανήλικοι, χωρίς εισοδήματα. Η ψήφιση της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 64, θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι κληρονόμοι θα αδυνατούν να προβούν στην αποδοχή κληρονομιάς.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 09:12 | ΣΟΦΙΑ

    Πότε θα καταλάβουμε ότι με αυτά τα μέτρα βουλιάζουμε όλο και περισσότερα, σταματάνε οι συναλλαγές και τελικά το κράτος ΧΑΝΕΙ έσοδα..ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΑΝΕΙ…. Ο κόσμος δεν έχει πια χρήματα και ο ελεύθερος επαγγελματίας πεθαίνει…… ένας νέος συμβολαιογράφος δεν μπορεί να επιβιώσει πια!! και όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας!!
    Μου φαίνεται τελείως περιττό να εξηγήσω ότι είτε κάνει κάποιος αποδοχή είτε όχι είναι νόμιμος κληρονόμος. Δε θα προβαίνει λοιπόν ο κληρονόμος σε σύνταξη αποδοχής κληρονομίας παρά μόνο εάν πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση του ακινήτου, οπότε και θα εκδώσει ούτως ή άλλως βεβαίωση του Ν. 4178/2013.Διαφορετικά, δε θα προβεί στην αποδοχή, άρα συμβολαιογράφοι υποθηκοφυλακεία και κυρίως Κράτος χάνουν έσοδα….

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 09:04 | ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΠΟΖΟΥΔΗΣ

    Στο νόμο όπως και στον προηγούμενο, υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες στη σύνταξη υπεύθυνης δήλωσης για δικαιοπραξία (1α) ή την έκδοση άδειας λειτουργίας (1γ). Γιατί είναι απαραίτητη καθώς την ευθύνη για τη βεβαίωση νομιμότητας του ακινήτου την έχει ο μηχανικός;
    Όπως αναγράφεται και στα λοιπά σχόλια θεωρώ απαράδεκτη την υποχρέωση (1β) έκδοσης βεβαίωσης για την αποδοχή κληρονομιάς.
    Εφόσον παραμείνει η διάταξη 1δ για την υποχρέωση έκδοσης βεβαίωσης για την μεταγραφή κατακυρωτικής έκθεσης μετά από πλειστηριασμό, θα μπλοκάρει όλη η διαδικασία. Για να εκδοθεί η βεβαίωση το ακίνητο θα πρέπει να ελεγχθεί από μηχανικό που θα ορίσει ο νέος ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης που θα έχει χάσει το ακίνητο δεν θα επιτρέπει την είσοδο του μηχανικού στο ακίνητο. Θα μπορούν οι νέοι ιδιοκτήτες να προβούν σε αποβολή του παλαιού ιδιοκτήτη χωρίς την μεταγραφή της κατακυρωτικής έκθεσης; Πιθανώς τα ίδια να ισχύουν και για τη μεταγραφή των δικαστικών αποφάσεων (1ε).

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 21:15 | Στελλα Βουτυριτσα

    1)Να υποχρεωθούν εντός της προθεσμίας που καθορίζει ο νόμος, να προσκομίσουν βεβαίωση μηχανικού περί της νομιμότητας των χώρων που χρησιμοποιούν, όπως αναφέρεται στο αρθ.64 παράγραφος (1.γ.), και οι εν λειτουργία επιχειρήσεις αλλιώς να ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους. Γιατί είναι άδικο στα προς ενοικίαση κενά ακίνητα χωρίς εισόδημα από μισθώματα, να απαιτείται βεβαίωση νομιμότητας και η καταβολή προστίμων λόγω αναγκαστικής νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών τους προκειμένου να μισθωθούν, ενώ τα ήδη εν λειτουργία ακίνητα (καταστήματα, γραφεία κτλ) που έχουν έσοδα από μισθώματα, να μην υποχρεούνται στην νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών τους, αφού δεν απαιτείται η ως άνω βεβαίωση νομιμότητας. 2) Επιπλέον η ως άνω βεβαίωση μηχανικού θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για όλες ανεξαιρέτως τις μισθώσεις και αυτές των κατοικιών.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 21:27 | ΜΑΓΙΑ

    Όπως πολύ σωστά έχουν αναφέρει και άλλοι συνάδελφοι συμβολαιογράφοι παραπάνω, η υποχρέωση να προσαρτώνται πλέον βεβαιώσεις μηχανικού και στις αποδοχές κληρονομιάς, θα είναι ένα μέτρο καταστροφικό για τους έλληνες πολίτες.
    Η κληρονομική διαδοχή είναι εκ του νόμου αναγκαστική διαδοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο κληρονόμος δεν «επιλέγει» να του μεταβιβαστούν τα αντικείμενα της κληρονομιαίας περιουσίας, αλλά η «μεταβίβαση» αυτή επέρχεται αναγκαστικά, εκ του νόμου. Μοναδική περίπτωση να μην επέλθει είναι ο κληρονόμος να κάνει αποποίηση. Είναι λοιπόν παράλογο και άδικο σε μια τέτοια περίπτωση, να πρέπει να μπαίνει στην διαδικασία και κυρίως στο έξοδο της έκδοσης βεβαίωσης μηχανικού, το οποίο δεν είναι και μικρό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο ένας κληρονόμος να αποδέχεται περισσότερα ακίνητα, πχ 10 χωραφάκια (που τελικά η αξία τους θα είναι μικρότερη από το κόστος έκδοσης των βεβαιώσεων)!
    Οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν ήδη καταστεί ιδιαίτερα δυσχερείς τη σήμερον, τόσο λόγω της διαρκώς και με αστρονομικούς ρυθμούς αυξανόμενης γραφειοκρατίας, όσο και λόγω του αυξανόμενου κόστους που αυτή συνεπάγεται σε συνδυασμό με την διαρκώς μειούμενη οικονομική ευρωστία των ελλήνων (εκρηκτικός συνδυασμός). Θα είναι παράλογο και άδικο να πληγεί ακόμη και η οδός της κληρονομικής διαδοχής στην «μεταβίβαση» των ακινήτων από γενιά σε γενιά, που ουσιαστικά είναι και η μόνη λύση για πάρα πολλούς συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μην χάσουν και τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που τους έχουν απομείνει.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 17:42 | Μαριλένα Σκυλουράκη

    Είμαι συμβολαιογράφος επαρχιακής πόλης (Χανίων). Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που μεταβιβάζονται πλέον μεταβιβάζονται αιτία θανάτου δια αποδοχής κληρονομίας. Πρόκειται για την πλειοψηφία των πολιτών, ίσως η μοναδική συμβολαιογραφική πράξη με την οποία θα αποκτήσουν δικαίωμα κυριότητας σε ακίνητο/ακίνητα, Ενίσταμαι επίσης στην απαίτηση προσκόμισης βεβαίωσης μηχανικού στη σύνταξη πράξεων αποδοχής κληρονομίας. Με την καθιέρωση της ανωτέρω βεβαίωσης η απόκτηση οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου θα καταστεί αδύνατη λόγω κόστους για την πλειοψηφία των πωλητών. Η επαγωγή της κληρονομίας είναι απόκτηση ιδιοκτησιακού δικαιώματος, το οποίο φορολογείται. Δεν είναι απόκτηση ιδιοκτησίας προσοδοφόρας. Συχνά κληρονομούνται ακίνητα τα οποία μόνο υποχρεώσεις για τον αποκτώντα επιφέρουν.
    Η επαγωγή της κληρονομίας , είτε εκ διαθήκης , είτε εξ αδιαθέτου, δεν είναι σύμβαση . Ο κληρονόμος εγκαθίσταται στην κληρονομία αυτοδικαίως και Δεν Ευθύνεται για την κατάσταση των κληρονομιαίων. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά ως προς την περίπτωση των κληρονομιών και όσον αφορά το θέμα μας. Είμαι ΗΔΗ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ και Αποδέχομαι Ό,ΤΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑ .

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 16:12 | Μαρίνα Ανδρονά

    Η κληρονομία δεν είναι σύμβαση. Ο κληρονόμος δεν επιλέγει ούτε τον χρόνο ούτε τον τρόπο της απόκτησης της περιουσίας. Επιπλέον «δεν ελέγχονται» οι τίτλοι κτήσεως του κληρονομουμένου. Έτσι αν ο κληρονομούμενος είχε ένα ακίνητο από χρησικτησία, ο φόρος χρησικτησίας δεν πληρώνεται. Επομένως είναι ένας τρόπος αναγκαστικής απόκτησης ακινήτων. Πιστεύω ότι δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς παράμετροι του που έχουν σχέση α) με θέματα δημοσιονομικά. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει αποδοχή δεν θα υποβάλει ούτε δήλωση κληρονομιάς. β) Ασφάλεια συναλλαγών. Αν δεν κάνει κάποιος αποδοχή, το κράτος θα έχει ακίνητα αλλά δεν θα ξέρει σε ποιον ανήκουν. Επομένως οι κίνδυνοι ασφάλειας συναλλαγών πολλαπλασιάζονται. γ) Υπάρχει μέριμνα προστασίας ανηλίκων; δ)Τιμωρούνται οι κληρονόμοι για αυθαιρεσίες που έκανε πρόσωπο που δεν βρίσκεται πια εν ζωή;
    Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους που δημιουργούν χιλιάδες ακίνητα εκτός συναλλαγής και χιλιάδες ανύπαρκτους ή κρυφούς ιδιοκτήτες ζητώ να αποσυρθεί το άρθρο 64 του νόμου.