Άρθρο 25: Διορισμός δικηγόρων.

1. Αυτός που επιτυγχάνει στις πανελλήνιες εξετάσεις μπορεί να ζητήσει το διορισμό του ως δικηγόρου στο Δικηγορικό Σύλλογο του Πρωτοδικείου, που εκείνος επιθυμεί, με αίτησή του που απευθύνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν επιτρέπεται να εγγραφεί σε περισσότερους από ένα Δικηγορικούς Συλλόγους.
2. Στην αίτηση διορισμού επισυνάπτονται τα ακόλουθα έγγραφα:
α) Πιστοποιητικό γέννησης από την αρμόδια δημοτική αρχή. Στην περίπτωση που ο αιτών είναι πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστοποιητικό της αντίστοιχης δημόσιας αρχής. Στην περίπτωση που ο αιτών είναι Έλληνας το γένος και δεν έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη, οφείλει να προσκομίσει σχετική άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
β) Πτυχίο Τμήματος Νομικής σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Ελλάδα ή ισότιμου και αντίστοιχου πτυχίου άλλης χώρας, εφόσον αυτό έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.
γ) Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου, από το οποίο βεβαιώνεται ότι δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 7 του παρόντος .
δ) Διπλότυπο του αρμόδιου Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης
ε) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και άρθρου 3 παρ. 3 του ν. 2690/1999 ότι δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις των άρθρων 8 και 9 του παρόντος.
3. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκδίδει την σχετική διαπιστωτική πράξη διορισμού, που δημοσιεύεται σε περίληψη σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
4. Η ευθύνη κοινοποίησης της πράξης αυτής, όπου απαιτείται, ανήκει στον ενδιαφερόμενο.

  • 4 Μαρτίου 2013, 09:29 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Τα δικαιολογητικά έχουν ήδη υποβληθεί κατά την εγγραφή του ασκούμενου, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι αναγκαίες πρϋποθέσεις. Ποιος ο λόγος να υποβληθούν εκ νέου; Για να διατηρείται η γραφειοκρατία εκδόσεως πιστοποιητικών; Ίσως το αντίγραφο ποινικού μητρώου να είναι δικαιολογημένο εάν κρίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος ο υποψήφιος να έχει καταδικασθεί από την εγγραφή του ως ασκούμενος έως την υποβολή της αίτησης εγγραφής της παρ.2. Αλλά αν διαπιστωθεί η ύπαρξη καταδίκης αργότερα υπάρχει πάντα η δυνατότητα διαγραφής με βάση άλλες διατάξεις του κώδικα.
    Η απόφαση του υπουργού και η δημοσίευση στο ΦΕΚ είναι περιττή γραφειοκρατία. Θα πρέπει να αρκεί απλή πράξη του Προέδρου του Δικ. Συλλόγου.

  • 28 Φεβρουαρίου 2013, 00:08 | βασιλης

    Τι γινεται με τους πτυχιουχους των κυπριακων πανεπιστημιων?αυτοι που θελουν να εγγραφουν ως ασκουμενοι θα πρεπει να περασουν και απο δοαταπ και την επιτροπη επαρκειας?αυτοι που ηδη ειναι ασκουμενοι κατα τις ΣΤΕ 2770 και 2771/2011 και θελουν να διοριστουν δικηγοροι τωρα θα πρεπει να περασουν απο δοαταπ για να τους διορισει ο υπουργος?

    Αφου οι εξετασεις θα γινουν πανελλαδικες και επομενως δυσκολες ποιος ο λογος να καταστρατηγουμε με τετοιο τροπο το ευρωπαικο δικαιο?

    Η λυση ειναι απλη και δικαιη….οποιος εχει πτυχιο νομικης ευρωπαικου πανεπιστημιου και μπορει με αυτο να εγγραφει ασκουμενος στο κρατος του πανεπιστημιου αυτοματως να εγγραφεται ασκουμενος……