Άρθρο 124 Αποσύνδεση χρήσης αστυνομικής ταυτότητας κατά την έκδοση διαβατηρίων

1. Κατά την έκδοση διαβατηρίων για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από δύο μάρτυρες και διασταύρωση, τόσο των στοιχείων του αιτούντος όσο και των μαρτύρων, μέσω πρόσβασης των αρμόδιων υπηρεσιών έκδοσης σε πραγματικό χρόνο στο πληροφοριακό σύστημα «Εθνικό Δημοτολόγιο» του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών. Επιπλέον, απαιτείται η προσκόμιση από τον αιτούντα εγγράφων από τα οποία να προκύπτει:
α) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής του ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και
β) ο αριθμός φορολογικού του μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Τα παραπάνω στοιχεία, επίσης, διασταυρώνονται μέσω πρόσβασης των αρμόδιων υπηρεσιών έκδοσης σε πραγματικό χρόνο με τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μητρώα των αρμόδιων για την τήρησή τους φορέων.
2. Σε περίπτωση ανηλίκου, η βεβαίωση των στοιχείων του γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του. Στην ίδια περίπτωση, δεν απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία των περιπτώσεων (α) και (β) της προηγούμενης παραγράφου. Τα στοιχεία του βεβαιούντα γονέα ή του έχοντα την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ανηλίκου πιστοποιούνται, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 17:29 | Θάνος

    Επίσης, αν διαβάσει κάποιος την αιτιολογική έκθεση (λυκείου κατά την γνώμη μου) , θα δει οτι αναφέρεται σε απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας…
    Απλούστευση τη στιγμή που απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία δύο μαρτύρων και δύο επιπλέον δικαιολογητικά – αποδεικτικά έγγραφα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
    Επιτάχυνση όταν για κάθε διαβατήριο θα απαιτείται η εξακρίβωση ταυτοπροσωπίας τριών πολιτών μέσω Εθνικού Δημοτολογίου και Β.Δ. για την διασταύρωση των στοιχείων αφμ και αμκα.
    Oποιος έχει ασχοληθεί με την διαδικασία έκδοσης τέτοιων εγγράφων (διαβατηρίων και ταυτοτήτων), γιατί από ότι καταλαβαίνω αυτοί που σκευτηκαν αυτή τη διαδικασία δεν έχουν ασχοληθεί, αντιλαμβάνεται οτι η αιτιολογική έκθεση καταρρίπτεται από μόνη της.
    Ο Υπουργός θα πρέπει να αποσύρει την εν λόγω διάταξη και να διασφαλίσει τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων και ταυτοτήτων με σύγχρονες μεθόδους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χωρίς την εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα ως μάρτυρα.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 17:29 | Θάνος

    Δηλαδή αν κατάλαβα σωστά…επειδή το κράτος δεν εμπιστεύεται το δελτίο ταυτότητας που το ίδιο εκδίδει, καταργεί την ταυτότητα ως δικαιολογητικό και εφαρμόζει στην έκδοση διαβατηρίου την ιδια διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση ταυτότητας….απλά αυξάνει τους μάρτυρες από έναν σε δύο κ ζητά στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Προτείνω να καταργήσουμε και το διαβατήριο γιατί σε λίγο καιρό δεν θα το εμπιστευόμαστε κ αυτό και στο αεροδρόμιο να ταξιδεύουμε με τρεις μάρτυρες και το ΑΦΜ μας….

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 00:12 | Μc

    Γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι ή εγκυρότητα ενός κρατικού εγγράφου δεν μπορεί επ ουδενί να ισοσταθμιστει με δύο οποιουσδήποτε μάρτυρες.εαν προκύπτουν θέματα πλαστοτητας επί του κρατικού εγγράφου (ταυτοτητα) αλλάζουμε, διασφαλίζουμε και αυξάνουμε τα μέτρα ασφαλείας αυτου και όχι καταργουμε αυτό με αποτέλεσμα να ρίξουμε τα μετρα ασφαλείας και του διαβατηρίου.Διαβατηριο το οποίο αποδεδειγμένα είναι από τα πιο ασφαλή έγγραφα στην ευρωπη!!!Συνεχίστε να το εκδίδεται με γνομωνα την απλούστευση των διαδικασιών τηρώντας όμως τα ιδια κ παραπάνω υψηλά στάνταρ.Δεν υφίσταται λόγος και περαιτέρω ταλαιπωριας δικιας μας πόσο μάλλον όταν αυτό «ρίχνει» και το επίπεδο ασφάλειας του διαβατηριου.Παρακαλω για την επανεξέταση του σχετικού άρθρου καθώς επίσης την εξέταση των κάτωθι περιπτωσεων-προτασεων
    1) Την επέκταση της χρονικής διάρκειας των διαβατηρίων από 5 σε 10 και
    2) Την δυνατότητα υποβολής αιτήματος έκδοσης διαβατηριου ηλεκτρονικά.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 00:48 | Λουκάς Τσατίρης

    Αφού η διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου εξελίσσεται σχεδόν ίδια με την πρώτη έκδοση ταυτότητας, γιατί να μην ενοποιηθούν τα δύο έγγραφα; Αντί να εκδίδουμε ταυτότητα, να εκδίδουμε απευθείας διαβατήριο που θα έχει και χρήση ταυτότητας στο εσωτερικό της χώρας.

  • 30 Αυγούστου 2016, 23:45 | George

    Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο, για τους μάρτυρες πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση;
    Αν γίνεται με χρήση αστυνομικής ταυτότητας τότε έχουμε το παράδοξο να μην γίνεται δεκτή η ταυτότητα για ταυτοποίηση αυτού που θέλει να βγάλει διαβατήριο, αλλά να γίνεται δεκτή για τους μάρτυρες. Ή είναι η ταυτότητα έγκυρο έγγραφο ταυτοποίησης ή δεν είναι, όχι για τον αιτούντα να μην είναι, αλλά για τους μάρτυρες να είναι.
    Αν δεν γίνεται δεκτή η χρήση ταυτότητας ούτε για τους μάρτυρες, τότε ετοιμαστείτε να ζήσουμε επικές στιγμές, όπου ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να πηγαίνει με ψευδομάρτυρες, να δίνουν όλοι ψεύτικα στοιχεία, άλλα υπαρκτών προσώπων, και να βγάζουν διαβατήριο με οποιοδήποτε όνομα γουστάρουν.

    Άραγε όταν έρθουν οι νέες ταυτότητες θα εξακολουθήσει να ισχύει αυτός ο νόμος ή μετά θα καταργηθεί, δηλαδή ράβε ξήλωνε. Άμα είναι προβλέψτε το από τώρα, βάλτε σχετικό άρθρο, που να λέει ότι να μην χρειάζεται μάρτυρες όποιος έχει νέου τύπο ταυτότητας, όποτε αυτές έρθουν.

    Πάντως κακά τα ψέμματα, αυτά μου φαίνονται αμερικάνικου τύπου πατέντες. Από όσο ξέρω σε Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχουν ταυτότητες, οπότε πιθανότατα θα προβλέπεται αυτή η διαδικασία με τους μάρτυρες για έκδοση διαβατηρίου σε όσους δεν έχουν κάποιο άλλο αποδεικτικό έγγραφο, πχ δίπλωμα οδήγησης. Τώρα για ποιο λόγο αυτά πρέπει να έρθουν εδώ δεν ξέρω. Ίσως για να μην γκρινιάζουν οι Αμερικανοί ότι βγαίνουν εύκολα τα ελληνικά διαβατήρια με πλαστές ταυτότητες, αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε το δικό τους σύστημα για να τους λέμε ότι κάναμε ότι κάνετε και εσείς; Δεν ξέρω. Εμείς όμως έχουμε ταυτότητες και από ότι ξέρω θα γίνουν ακόμη πιο σύγχρονες σύντομα. Από την άλλη αυτοί έχουν το δίπλωμα οδήγησης σαν ταυτότητα.

    Αφού το δικό μας δίπλωμα οδήγησης έχει υψηλά στάνταρ ασφαλείας έναντι πλαστογράφησης γιατί να μην γίνεται δεκτό σαν μέσο ταυτοπροσωπίας; Μήπως και αυτό το θεωρούν επίφοβο όσον αφορά την ορθότητα των στοιχείων του κατόχου; (Δεν αναφέρομαι για το πως το παίρνει κανείς (εξετάσεις κλπ) γιατί αυτό είναι άλλο πονεμένο θέμα.)

    Οπότε, αν το δίπλωμα δεν τους αρκεί, αν η ταυτότητα δεν τους αρκεί, τότε είναι σαν να δεχόμαστε ότι υπάρχουν τεράστιες τρύπες σε πολλές υπηρεσίες έκδοσης σημαντικών δημοσίων εγγράφων.

    Σοβαρά τώρα και συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο, αλλά όλοι κάνουμε λάθη. Παραδεχτείτε και εσείς ότι κάνατε λάθος, δεν είναι κακό αρκεί να το διορθώσετε, και αποσύρετε το άρθρο αυτό, 124, ολόκληρο.
    Στη θέση του μπορείτε να βάλετε ένα άλλο με δύο παραγράφους.
    Πρώτον απλή αναφορά σε ΑΜΚΑ, ΑΦΜ χωρίς έγγραφα κλπ αφού μπορείτε πανεύκολα να κάνετε διασταύρωση με δημοτολόγια εφορία κλπ. Εξαιρούνται όσοι δεν υποχρεούνται σε έκδοση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, πχ. Έλληνες εξωτερικού.
    Δεύτερον διάρκεια ισχύος 10 έτη (από 5).

    Ίσως και ένα τρίτο με αυτό που αναφέρεται παρακάτω για εκτύπωση της υπογραφής κατά την έκδοση και όχι χειρόγραφη. Αλλά αυτό ίσως να απαιτεί επανασχεδιασμό του εντύπου.

    Αυτά και τέλος, δεν χρειάζονται κατά τη γνώμη μου μάρτυρες, έγγραφα για ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κλπ.

  • 30 Αυγούστου 2016, 23:46 | ΖΑΜΒΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Όλα καλά με τα περιλαμβανόμενα στο άρθρο, αλλά ως επικουρικά έγγραφα.
    Η ΤΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑ, από πού διασφαλίζεται?? Πόσο δύσκολο είναι για ένα κύκλωμα χρησιμοποιώντας άτομα με νόμιμο ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Δημοτολόγιο ή στοιχεία τρίτων που έχει διασφαλίσει με παράνομο τρόπο, να εξασφαλίζει έκδοση διαβατηρίων και ιδιαίτερα σε ανήλικα προκειμένου να ταξιδέψουν??

  • 30 Αυγούστου 2016, 22:59 | Αγγελος ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ

    Τρελαθήκαμε; Θα πρέπει να φορτωνόμαστε σε φίλους και γνωστούς να έρχονται ως μάρτυρες; Για ποιο λόγο; Δεν εμπιστεύεται το κράτες τις ταυτότητες που το ίδιο εκδίδει; Αν όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πλαστών ταυτοτήτων, δεν θα μπορούσε η Αστυνομία να κρατά για μερικές μέρες το δελτίο ταυτότητας του αιτούντος ώστε να το ελέγχει πιο προσεχτικά;
    Επίσης, γιατί να «απαιτείται η προσκόμιση από τον αιτούντα εγγράφων από τα οποία να προκύπτει» ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ, αφού θα γίνονται διασταυρώσεις στις οικείες βάσεις δεδομένων ώστε να ελέγχονται; Δεν αρκεί να δηλώνει ο αιτών τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του;
    Κάποτε έπρεπε να προσκομίζουμε κάθε χρόνο πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας και να μας σφραγίζεται σχετικά το διαβατήριο. Ελπιζα ότι αυτή η εποχή είχε περάσει ανεπιστρεπτί!

  • 30 Αυγούστου 2016, 15:16 | βαγγελης

    Για εντος ελλαδος θα δημιουργησει προβληματα παρα απλουστευση των εργασιων οι κληση 2 μαρτυρων..

  • 30 Αυγούστου 2016, 13:55 | Εύη

    Είναι ο πιο επίσημος τρόπος απαξίωσης του ελληνικού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και κατ’ επέκταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

    Όταν το κράτος εμπιστεύεται περισσότερο δύο μάρτυρες από το πιο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας που η ίδια εκδίδει (το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας), τότε δεν επιτρέπεται να μιλάμε για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για απλούστευση διοικητικών πράξεων και για κατάργηση της γραφειοκρατίας.

    Φανταστείτε σε κάθε Γραφείο Διαβατηρίων στον χώρο αναμονής, για κάθε πολίτη που επιθυμεί να καταθέσει αίτημα για έκδοση διαβατηρίου να αναμένουν και άλλοι δύο πολίτες ως μάρτυρες, μέχρι να έρθει η σειρά τους και να επιστρέψουν στις δουλειές τους…

    Αντί να συμβαδίσουμε με σύγχρονες πρακτικές προοδευμένων Χωρών όπου η αίτηση έκδοσης διαβατηρίου γίνεται μέσω διαδικτύου από το σπίτι και η ταυτοποίηση του αιτούντα γίνεται μέσω ψηφιακών υπογραφών και βιομετρικής επαλήθευσης (βλ. Εσθονία, Ισπανία κλπ), η Ελλάδα επιστρέφει σε αναχρονιστικές μεθόδους χρήσης μαρτύρων.

    Συγχαρητήρια!

  • 30 Αυγούστου 2016, 13:25 | Σωτήρης

    Είναι προφανές ότι με τη διαδικασία αυτή αυξάνεται η γραφειοκρατία και ταλαιπωρείται άδικα ο πολίτης που επιθυμεί να εκδόσει διαβατήριο, ενώ από την άλλη δεν προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στην εξακρίβωση και διασταύρωση των στοιχείων του αιτούντα.
    Για την έκδοση ταυτότητας ήδη γίνεται διασταύρωση των στοιχείων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Εθνικό Δημοτολόγιο» του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου σε ανήλικο κάτω των 12 ετών (δε διαθέτει ταυτότητα) πραγματοποιείται διασταύρωση των στοιχείων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Εθνικό Δημοτολόγιο» τόσο του αιτούντα, όσο και ενός μάρτυρα.
    Επίσης, η » προσκόμιση από τον αιτούντα εγγράφων από τα οποία να προκύπτει:
    α) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής του ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και
    β) ο αριθμός φορολογικού του μητρώου (Α.Φ.Μ.).»
    δε θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλά να αποτυπώνονται απλώς στην αίτηση, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο διασταύρωση των αριθμών και των στοιχείων αυτών στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μητρώα των αρμόδιων φορέων. Επιπλέον, δε θα πρέπει να αγνοηθεί και η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση που προκύπτει απο την εκτύπωση των εγγράφων.
    Τέλος, να λάβετε υπόψη και το γεγονός ότι θα απαιτείται η παραμονή στο Γραφείο Διαβατηρίων ο τριπλάσιος αριθμός ατόμων, των οποίων τα στοιχεία θα πρέπει να ταυτοποιηθούν, αυξάνοντας το χρόνο λήψης μιας αίτησης και κατ’ επέκταση την αναμονή τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών στον ίδιο χώρο, με όποια επιπλέον προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν.

  • 30 Αυγούστου 2016, 11:35 | Μιχάλης Λίλος

    Η προτεινόμενη αλλαγή είναι εξόχως απαράδεκτη για τους εξής λόγους:

    1. Νομικούς: όπως πολύ σωστά ανέφεραν οι προηγούμενοι σχολιαστές ακυρώνεται η αυθεντικότητα μιας αστυνομικής ταυτότητας και θα χρειάζονται μάρτυρες (ιδιώτες) να πιστοποιούν ότι αυτή είναι αυθεντική!!!

    2. Πρακτικούς: Στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων θα πρέπει να γυρίσουμε χρόνια πίσω και να «κουβαλάμε» 2 μάρτυρες δηλ. για π.χ 10,000 αιτούντες θα πρέπει να ταλαιπωρηθούν άλλοι 20,000!!!

    3. Μήπως θα αναδυθούν πρακτικές «ενοικίασης» μαρτύρων, λέω μήπως?

    Μου πέρασε η σκέψη ότι πιθανόν να υπάρχει η πρόθεση αποτροπής έκδοσης διαβατηρίων για να ανασχεθεί το κύμα φυγής προς το εξωτερικό.

  • 30 Αυγούστου 2016, 09:48 | Αθανάσιος

    Η πρόβλεψη υποχρεωτικής παρουσίας δύο μαρτύρων στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου όχι μόνο δεν προωθεί την έννοια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά αντίθετα επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις (χρονικές και οικονομικές) σε όσους επιθυμούν να εκδώσουν διαβατήριο και επαναφέρει τη δημόσια διοίκηση σε πρωτόγονες συνθήκες.

    Η χρήση πλαστών ταυτοτήτων κατά τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου αποφεύγεται ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ με την ηλεκτρονική διασταύρωση – αντιπαραβολή των στοιχείων της ταυτότητας (και της φωτογραφίας του κατόχου) με αυτά που είναι αποθηκευμένα στις ηλεκτρονικές Βάσεις δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Είναι αδιανόητο (εώς ανόητο) να πραγματοποιείται ταυτοπροσωπία αιτούντα χωρίς να προσκομίζεται ούτε ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, άδεια οδήγησης κλπ) που να περιλαμβάνει κ την φωτογραφία του αιτούντα, προκειμένου να εξακριβώνεται αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Με τη λογική των δύο μαρτύρων αρκεί μόνο να βρεθούν δύο ψευδομάρτυρες και κάποιος να πουλήσει τα στοιχεία του υπό αμοιβή!!!!!

    Η λύση που προωθεί το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν λύνει αλλά προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα ασφαλείας που παρατηρούνται ήδη στη διαδικασία έκδοσης δελτίου ταυτότητας (απαιτείται επίσης μόνο μάρτυρας και αναζήτηση στο εθνικό δημοτολόγιο). Αν δηλαδή μπορεί κάποιος να βγάλει ταυτότητα με υπεξαίρεση στοιχείων θα μπορεί πολύ απλά να βγάλει και διαβατήριο κάνοντας χρήση της ίδιας διαδικασίας.

    Η μόνη λύση είναι η αυστηροποίηση της διαδικασίας έκδοσης δελτίου ταυτότητας (με την προσκόμιση στοιχείων όπως ΑΦΜ – ΑΜΚΑ κλπ) – η υποχρέωση έκδοσης δελτίου ταυτότητας από βρέφος) – η αντικατάσταση των παλαιών δελτίων ταυτότητας με νέων σύγχρονων, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές και η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δημόσιων υπηρεσιών για την αυτεπάγγελτη εξακρίβωση – επιβεβαίωση στοιχείων αιτούντα.

  • 29 Αυγούστου 2016, 10:24 | Αλέξης

    Συμφωνώ με όλα τα σχόλια.
    Γιατί αλήθεια δεν λειτουργεί η ψηφοφορία επι των σχολίων για να μπορούμε να δώσουμε θετική ψήφο;

  • 29 Αυγούστου 2016, 10:57 | Αθανασία

    Το ελληνικό διαβατήριο αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται παγκοσμίως κι αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην διασφάλιση της διαδικασίας έκδοσης τους, κατά τρόπο που να μηδενίζεται η πιθανότητα πλαστοπροσωπίας και υφαρπαγής από τρίτο πρόσωπο ελληνικού διαβατηρίου. Η προσκόμιση του δελτίου ταυτότητας από τον ενδιαφερόμενο με ταυτόχρονη και άμεση αντιπαραβολή του με τις εθνικές βάσεις δεδομένων από τους αρμόδιους υπαλλήλους, διασφαλίζει στο μέγιστο την προστασία από το ενδεχόμενο εκδήλωσης εγκληματικών ενεργειών σε σχέση με την διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων και στην προστασία της εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Για δε τους ανήλικους η διαδικασία ταυτοποίησης έχει αυστηροποιηθεί με την αναζήτηση των στοιχείων ταυτότητάς τους μέσω της αυτεπάγγελτης αναζήτησης πιστοποιητικών γέννησης μέσω του Ο.Π.Σ.Ε.Δ.
    Η προτεινόμενη διαδικασία όχι απλά δεν απλουστεύει τη διαδικασία έκδοσης των ελληνικών διαβατηρίων αφού ο πολίτης θα υποχρεώνεται στην προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, αλλά διαβάλλει την ασφάλεια της διαδικασίας δίνοντας πολύ εύκολα τη δυνατότητα σε επίδοξους εγκληματίες να προχωρήσουν εύκολα στην υφαρπαγή διαβατηρίων με τη χρήση ψευδομαρτύρων και πλαστών εγγράφων. Ακυρώνεται κατ’ αυτό τον τρόπο το βασικότερο αποδεικτικό μέσο της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, μειώνεται η ισχύς του ενώ είναι αδύνατον να γίνει κατανοητό πως θεωρούνται ασφαλέστερα και με μεγαλύτερη αποδεικτική ισχύ από το δελτίο ταυτότητας, έγγραφα από τα οποία θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.
    Σε μια εποχή που οι εξελίξεις σχετικά με τη διεθνή πραγματικότητα τρέχουν, που ο φόβος της τρομοκρατίας έχει εξαπλωθεί πάνω σχεδόν από ολόκληρη την υφήλιο, αντί να αυστηροποιήθει ακόμη περισσότερο η διαδικασία με τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης, όπου θα είναι καταχωρημένοι όλοι οι πολίτες και με την οποία θα συνδέονται όλες οι επιμέρους βάσεις δεδομένων που τηρούνται από τις διάφορες υπηρεσίες και να μηδενιστεί το ενδεχόμενο να χορηγούνται επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα σε επίδοξους εγκληματίες, η διαδικασία «απλοποιείται» προς όφελος των τελευταίων. Σκοπός θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση των προσερχόμενων προς έκδοση διαβατηρίου, η προστασία όλων των πολιτών από το ενδεχόμενο να σφετεριστούν άλλοι τα προσωπικά στοιχεία ταυτότητάς τους και να υφαρπάξουν διαβατήριο με τα στοιχεία τους τρίτοι και κατ΄επέκταση η προστασία τόσο της ασφάλειας της Χώρας μας, της δημόσιας τάξης αλλά και το κύρος της Χώρας μας προς το εξωτερικό, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω καθώς μπορεί να διαβληθεί εύκολα.

  • 29 Αυγούστου 2016, 09:37 | NΙΚΟΣ

    Πραγματικα απορω ποιος μπορει να τα σκεφτεται ολα αυτα.Είναι σαν να βοηθατε ακομα πιο πολυ τις χωρισμενες γυανικες επειδη εχουν την επιμελεια στην Ελλαδα ανα πασα στιγμη με 2 μαρτυρες να παιρνουν το παδι και να φευγουν και οι πατεραδες να μην ξερουν που και με ποιον ειναι το παιδι.Και τι θα γινει σε μια τετοια περιπτωση μπορειτε να διανοηθειτε ολοι εσεις που σκεφτεστε τετοια πραγματα.Και επιτελους μεγαλωσετ την διαρκεια της χρονικης ισχυος του διαβατηριου.

  • 28 Αυγούστου 2016, 21:10 | Χρήστος Γκαρτζονίκας

    Σχετικά με την παρουσία μαρτύρων, ουσιαστικά δημιουργείται νομικό ζήτημα άνευ προηγουμένου, μη αποδεχόμενοι το σημαντικότερο έγγραφο πιστοποίησης, την ταυτότητα, ανοίγοντας έτσι νέο κύκλο ζητήματος υψίστης εθνικής ασφαλείας. Από την άλλη απαιτείται το Α.Φ.Μ. και το Α.Μ.Κ.Α. αδιαφορώντας για τους Έλληνες του εξωτερικού που δεν διαθέτουν κάποιο εκ των απαιτουμένων, αλλά και τον βαθμό ευκολίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Όσον αφορά το θέμα των ανηλίκων, εμπλέκεται λανθασμένα το θέμα της επιμέλειας, παρακάμπτοντας ουσιαστικά την γονική μέριμνα, που στις περισσότερες περιπτώσεις ασκείται εκ των δύο μερών. Ποια τελωνειακή αρχή θα ελέγξει αν ο άλλος γονέας συγκαταθέτει στην έξοδο από την χώρα του ανηλίκου τέκνου, εκτός του ελέγχου διαβατηρίου που υποχρεούνται; Σε περίπτωση μη συγκατάθεσης, παρακάμπτεται η Ευρωπαική νομοθεσία, όπως και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που η Ελλάδα έχει προσυπογράψει, σχετικά με τα δικαιώματα γονέα-τέκνου όπου εκθέτουν την χώρα, όσον αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Εκ του συνόλου, προχειρότητα, ασάφεια και επιστροφή σε διαδικασίες προηγουμένων δεκαετιών, που μόνο δεν απλοποιούν την διαδικασία.

  • 28 Αυγούστου 2016, 18:11 | Γιώργος

    Αφού σκοπεύετε μέσα στο 2017 να αλλάξετε τις αστυνομικές ταυτότητες με νέου τύπου προκειμένου να μην πλαστογραφούνται εύκολα οπότε και να μην μπορεί να εκδοθεί γνήσιο διαβατήριο με πλαστή ταυτότητα, γιατί πρέπει να γίνει όλη αυτή η διαδικασία με τους μάρτυρες και την κατάργηση χρήσης ταυτότητας για έκδοση διαβατηρίου;

    Αφού όπως λέτε σε μερικούς μήνες θα έχουμε υποχρεωτικά όλοι νέου τύπου αστυνομικές ταυτότητες, τότε δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στον τρόπο έκδοσης διαβατηρίων, απλή αναφορά στον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ είναι αρκετή αφού μπορείτε ηλεκτρονικά να τα διασταυρώσετε επί τόπου. Εξάλλου στις νέες ταυτότητες πιθανότατα θα αναγράφονται ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ. Οι μάρτυρες θα μπορούν να είναι υποχρεωτικοί μόνο όταν δεν υπάρχει ταυτότητα π.χ. λόγω απώλειας ή κλοπής.

    Κατά την γνώμη μου αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί η διάρκεια ισχύος από 5 σε 10 χρόνια. Έτσι θα έχουν λιγότερο φόρτο εργασίας οι υπηρεσίες έκδοσης, εξοικονόμηση πόρων, χαρτιού κλπ., και λιγότερη ταλαιπωρία οι πολίτες.

    Επίσης μία άλλη σκέψη είναι η υπογραφή του κατόχου να είναι τυπωμένη, όπως στα διπλώματα οδήγησης, και όχι χειρόγραφη. Έτσι και ο κάτοχος προστατεύεται από το ενδεχόμενο να ξεθωριάσει με τον καιρό αν είναι κακής ποιότητας το μελάνι από το στυλό, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εγκυρότητας στο εξωτερικό, αλλά και οι υπηρεσίες έκδοσης θα μπορούν ευκολότερα να διασταυρώσουν αν η υπογραφή ταιριάζει με αυτή στην ταυτότητα, πράγμα που πιστεύω ότι προσθέτει επιπλέον επίπεδο ασφαλείας έναντι πλαστογράφησης.

  • 28 Αυγούστου 2016, 15:34 | Κωστας

    Θα πληρώνονται οι μάρτυρες απο το δημόσιο για τα μεροκάματα που θα χάνουν;
    Η διαδικασία που προτείνεις είναι χρονοβόρα,κοστοβορα,ανουσια,αναχρονιστικη και άχρηστη.

  • 28 Αυγούστου 2016, 14:06 | Κεραμιδάς Χρήστος

    1) Απο πότε η εγκυρότητα δυο μαρτύρων είναι ισχυρότερη απο ενα επίσημο έγγραφο του Ελληνικού Κράτους ;
    2) Με ποιό τρόπο θα πιστοποιείται η εθνικότητα του αιτούντος χωρίς την ταυτότητα ;
    3) Πως θα βγάζουν διαβατήριο οι διαμένοντες στο εξωτερικό ;

    Αναχρονιστικές αλλαγές οι οποίες μας πάνε πολλά χρόνια πίσω και δεν εφαρμόζονται σε καμία Ευρωπαΐκή χώρα.

  • 28 Αυγούστου 2016, 11:14 | Stefanos Koutavas

    OI ELLHNES MONIMOI KATOIKOI EKSOTERIKOU, TI PREPEI NA KANOUN GIA NA ANANEOSOUN TO DIAVATHRIO TOUS? AFTO TO SKEFTIKATE?

  • 28 Αυγούστου 2016, 10:19 | Κων/νος Σκιαδόπουλος

    Η διαδικασία παρουσίας μαρτύρων για την έκδοση διαβατηρίου αποτελει μια επι πλεον γραφειοκρατική διαδικασία με αντιστοιχο χασιμο ανθρωποωρών από δύο επι πλέον ανθρώπους .
    Ισως ετσι δοθουν κίνητρα για επιπλέον θεσεις εργασίας σε επαγγελματίες μαρτυρες που θα αναλαμβανουν έναντι αμοιβης την όλη συνδρομή προς τον ενδιαφερόμενο
    Επισης αφου θα διαπιστώνεται αυτόματα από τους υπαλληλους το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ για πιο λογο να προσκομιζει ο πολιτης σχετικη βεβαιωση ?
    Αν η βεβαιωση προκυπτει μεσω του ταχις (φορολογικη εκκθαριση) τότε η προσκομιση είναι απλη
    Τέλος ας ακολουθηθεί για την εκδοση διαβατηρίου η διαδικασία που ακολουθείται από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες

  • 28 Αυγούστου 2016, 10:28 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ

    Η έκδοση διαβατηρίου για ανήλικο παιδί που απαιτεί μόνο την συμμετοχή του γονέα που του έχει ανατεθεί η επιμέλεια συνιστά Καταπάτηση της Διεθνής Συνθήκης Δικαιώματος του Παιδιού, αφού αφαιρεί από το παιδί το Δικαίωμα ίσης γονικής ανατροφής κι από τους δυο γονείς του που ζουν χωριστά, αφού ο/η γονέας που της έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου θα μπορεί να πάρει το παιδί και να φύγει σε άλλο κράτος χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονέα Καταπατώντας το Δικαίωμα του Παιδιού στην ίση ανατροφή και επικοινωνία του με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.
    Επίσης συνιστά Καταπάτηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδιαίτερα την καταπάτηση στο Δικαίωμα στην Οικογενειακή ζωή, αφού ο/η γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού θα μπορεί να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα και με τον τρόπο αυτό να δυσχεραίνει ή να παρεμποδίζει την άμεση επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.
    Μόνη λύση είναι οι γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια του παιδιού, στην Ελλάδα στην πλειοψηφία τους οι πατέρες, να προσφύγουν κατά του ελληνικού κράτους στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να ζητούν υψηλές αποζημιώσεις, για την ανικανότητα της Ελλάδας και των δημοσίων υπηρεσιών να εφαρμόσουν στην πράξη τις προαναφερόμενες Συνθήκες.

  • 28 Αυγούστου 2016, 05:37 | Ιωάννης Αντωνόπουλος

    Για να δούμε και μερικές τραγελαφικές περιπτώσεις.

    Η Ελληνική Πρεσβεία στη Νέας Ζηλανδίας έχει καταργηθεί και οι Έλληνες κατοικούντες στη Νέα Ζηλανδία εξυπηρετούνται από την Ελληνική Πρεσβεία στην Αυστραλία και το Προξενείο του Sydney. Πώς λοιπόν θα βρεθούν οι δύο μάρτυρες; Πρέπει να ταξιδέψουν όλοι από ΝΖ σε Αυστραλία; Ποιός πληρώνει τα έξοδα ταξιδιού, διανυκτέρευσης και απώλειας εισοδήματος;

    Σε πόσες άλλες χώρες που έχει κλείσει η Ελληνική Πρεσβεία συμβαίνει κάτι αντίστοιχο; Τί γίνεται με τους κατοικούντες σε Ευρωπαικό έδαφος; Ποιός συντονίζει και πληρώνει όλες αυτές τις μετακινήσεις τριών ανθρώπων αντί ενός;

  • 27 Αυγούστου 2016, 22:54 | τασος

    οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν ΑΜΚΑ τι θα προσκομίσουν;

  • 27 Αυγούστου 2016, 20:56 | Λουκας

    αν θέλετε πραγματικά να καταργήσετε τη γραφειοκρατία και να κάνετε τη ζωή μας ευκολότερη, τοτε βάλτε συστήματά πληροφορικής. Ξέρετε ποσό δύσκολο ειναι να πάει κάποιος σε δημόσια υπηρεσία με δυο μάρτυρες; Όταν κάποιος εργάζεται τι θα κάνει ; Εκτός αν μπορεί να πάει 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο !

    Με ποιο τροπο το κράτος θα ελέγχει την αξιοπιστία των μαρτύρων ; Αν κάποιος κλέψει το ΑΦΜ και το Αμκα ενός πολίτη, θα μπορεί να εχει το διαβατήριο κάποιου άλλου ! Αυτο αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια καθώς και για την μελλοντική αξιοπιστία των ελληνικών δημοσίων εγγράφων στο εξωτερικό.

    Οι Έλληνες του εξωτερικού θα αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έκδοση διαβατηρίων. Οι περισσότεροι νέοι ζουν στο εξωτερικό μόνοι και δεν έχουν πάντα Έλληνες φίλους. Τι θα γίνει με αυτούς ; Θα πρέπει να επιστρέφουν κάθε φορά Ελλάδα ; Θα πληρώνει το κράτος το αεροπορικό τους εισιτήριο ;

    Ενας πολίτης που δεν εχει οικογένεια τι θα κάν

    Ως πολίτης δε δέχομαι κανείς να εχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μου. Γιατι να φέρω μάρτυρες και να γνωρίζουν ποτέ έκανα διαβατήριο, ποτέ γεννήθηκα κτλ ; αυτό αφορά μόνο το κράτος και εμένα, όχι αλλα άτομα.

    Το μέτρο μπορεί να ειναι μόνο εναλλακτικό σε περίπτωση κλοπής ταυτότητας, διαφορετικά για ποιο λόγο να έχω ταυτότητα αν το ίδιο το κράτος που την εκδίδει δεν την αναγνωρίζει για την ταυτοπροσωπία και απαιτεί μάρτυρες. αν το κάνετε για να είστε σίγουροι για το ποιος ειναι Έλληνας πολίτης πραγματικά, κάντε όπως η Γαλλία που ζητά πιστοποιητικό γαλλικής ιθαγένειας αυταπάγγελτα.

    προσωπικα θεωρώ ότι με το μετρο αυτό θα ταλαιπωρηθεί ο πολίτης, η έκδοση διαβατηρίου θα ειναι ακόμη πιο αργή και θα ταλαιπωρηθεί ο πολίτης. Οφείλετε ως κράτος να διευκολύνετε τον πολίτη, να του κάνετε τη ζωή ευκολότερη. Σας παρακαλώ ακολουθήστε τον τροπο της ΕΕ και όχι αυτόν τον λανθασμένο.

    Αν θέλετε να κάνετε κάτι, κάντε όπως πολλές χώρες της ΕΕ με διαβατήριο διαρκείας 10 ετών και καταργήστε τη γραφειοκρατία.

  • 27 Αυγούστου 2016, 19:30 | Alex

    OK, και αν δεν μπορει κανενας να ερθει για μαρτυρας η αν δεν εχεις κανεναν εν ζωη η και φιλους/γνωστους;
    Θα κλειδωνεσαι μεσα στη χωρα; Και αν πρεπει οπωσδηποτε να φυγεις για εργασια, θα πρεπει να μεινεις εδω και πεθανεις της πεινας.
    Αυτη την αποφαση την βλεπω παρανομη και αντισυνταγματικη.
    Επισης ειμαστε Ευρωπη αρα να ακολουθειτε τα ευρωπαικα προτυπα κυριοι.

  • 27 Αυγούστου 2016, 19:37 | Νικηφόρος

    Η απαίτηση για 2 μάρτυρες αυξάνει την ταλαιπωρία για τους πολίτες και για τους υπαλλήλους. Λυπηθείτε τους κατοίκους εξωτερικού. Γιατί δεν παίρνετε παράδειγμα από χώρες τις ΕΕ και τις ΗΠΑ για το πως απλοποιούνται τέτοιου είδους διαδικασίες; Γιατί πρέπει στην Ελλάδα μονίμως να επανεφευρίσκουμε τον τροχό;

  • 27 Αυγούστου 2016, 17:32 | Παναγιωτης

    Η ταυτοτητα δηλωνει υπηκοοτητα. ΑΦΜ και ΑΜΚΑ μπορει να βγαλει καθε οικονομικος μεταναστης που εργαζεται νομιμα εδω, αλλα και -οπως παει το πραγμα – ολοι οι προσφυγες που εχουν ερθει στη χωρα. Γνωμη μου ειναι οτι ολο αυτο γινεται ως μεθοδος «ελληνοποιησης» ολων αυτων των ανθρωπων. Ειμαι καθετα αντιθετος και ζητω την αποσυρση του αρθρου.

  • 27 Αυγούστου 2016, 16:55 | Βασίλης

    Μόνον γραφειοκρατία σε αυτη την χώρα, αντί να βελτιώνεται η ζωή μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

    Αν κάποιος δεν έχει εκείνη την στιγμή μάρτυρες και χρειάζεται επειγόντως διαβατήριο για πολύ σοβαρούς λόγους τι θα κάνει;

    Ποιός θα δεχτεί να αφήσει την δουλειά του, να χάσει το μεροκάματο για να τον εξυπηρετήσει; Που η ουρά για τα διαβατηρια είναι κάποιες ώρες παντού;

    Για ποιό λόγο δεν αρκεί η ταυτότητα πλέον;

    Σε ποιά χώρα βγαίνει το διαβατήριο με αποδεικτικό στοιχείο τους μάρτυρες;

    Αντί να λύνονται τα προβλήματα δημιουργούνται περισσότερα, χωρις λόγο..

  • 27 Αυγούστου 2016, 16:11 | Χριστίνα

    Δεν καταλαβαίνω πως απλοποιεί την διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου αυτη η πρόταση . Ποσό εύκολο είναι και με ποιον τροπο θα βρίσκει ο καθένας μάρτυρες κάθε φορά για την έκδοση ενός διαβατηρίου . Σε τι αποσκοπεί αυτη η διαδικασία ; Το Αφμ και το ΑΜΚΑ δε θα έπρεπε κάποιος να τα υποβάλλει εγγράφως με επίσημο έγγραφο και μετα να διασταυρωθούν εκ νέου . Απλά θα μπορούσε ο πολίτης να τα γνωστοποιεί στον υπάλληλο και εκείνος να κάνει άμεσα τον έλεγχο γιατί υπάρχουν πλέον τα μέσα να εξακριβωθούν το ΑΜΚΑ και το Αφμ ενός πολίτη ΑΜΕΣΑ και πανεύκολα ειδικά μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών . Η απλή γνώση δηλαδή ΑΜΚΑ και Αφμ και η μετέπειτα διασταύρωση από τον αρμόδιο υπάλληλο αφαιρεί από τη διαδικασία τα δυο επιπλέον δικαιολογητικά που ζητάτε . Όσο για τους μάρτυρες θα πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μην απαιτείται η παρουσία τους κατα την έκδοση διαβατηρίου . Και πως θα βγάζουν διαβατήριο οι Έλληνες του εξωτερικού με τη διαδικασία των μαρτύρων ; Τι θα γίνει με αυτούς ; Θεωρώ προσωπικά ότι η διαδικασία με αυτη την πρόταση αναχρονιζεται και δεν συνάδει με απλούστευση διαδικασιών του δημοσίου και την εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων για τον πολίτη και το δημόσιο . Καλό θα ήταν να εξεταστούν εκ νέου οι λόγοι για τις οποίους αλλάζει η έκδοση διαβατηρίων και πως αυτό θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη όχι να τον ταλαιπωρεί .

  • 27 Αυγούστου 2016, 14:32 | ΝΙΚΟΣ

    Ερωτησεις:

    1.Κ για ποιο λογο ν καταργηθει η προσκομισει της Α.Τ κ να απαιτειται η παρουσια 2 μαρτυρων.Αυτο λεγεται παταξη της γραφειοκρατειας;
    2.Οι κατοικοι εξωτερικου θ αναγκαζονται να επιστρεφουν στην Ελλαδα;
    Κ αν ναι,ποιος θ επωμιζεται τα εξοδα;

    Προταση:

    1.Επιτελους αντικαταστησετε τα πολλαπλα χαρτοσημα με ενα
    2.Επιτελους επεκτεινετε την διαρκεια των διαβατηριων απο 5 σε 10 χρονια

  • 27 Αυγούστου 2016, 14:01 | Αναστάσιος Καμπακτσής

    Θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

    Η υποβολή δικαιολογητικών που πιστοποιούν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ είναι κατανοητή και δεν νομίζω ότι θα προκαλούσε ιδιαίτερες δυσκολίες στον αιτούντα ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την αξιοπιστία της διαδικασίας.

    Όμως η παρουσία των μαρτύρων, ενώ δυσχεραίνει σημαντικά τη διαδικασία θεωρώ ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι στην αξιοπιστία και την ασφάλεια, εφόσον τα στοιχεία και η αξιοπιστία των μαρτύρων δεν πιστοποιούνται με κάποιον ασφαλέστερο τρόπο και ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάποιο ανεξάρτητο πρόσωπο για να εγγυηθεί ότι οι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι. Από τη στιγμή δηλαδή που χρειαζόμαστε μάρτυρες για να βεβαιώσουν τα στοιχεία του αιτούντος, τότε μπορεί εύκολα να τεθεί το ερώτημα «ποιος μπορεί να βεβαιώσει τα στοιχεία των μαρτύρων» και έτσι οδηγούμαστε σε παράδοξο. Εξάλλου, ο ίδιος ο κανονισμός διατυπώνει ότι τα στοιχεία (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, διαδικασία που από μόνη της πιστοποιεί την ταυτότητα του αιτούντος.

    Η πρότασή μου είναι, όπως φαντάζομαι και πολλών άλλων πολιτών, ότι η παρουσία μαρτύρων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’όσα λύνει και δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου. Εάν το εν λόγω μέτρο έχει εισηγηθεί για λόγους ασφαλείας λόγω των διεθνών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι κάτι που εφαρμόζεται διεθνώς ή επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα πρότεινα τουλάχιστον να εξεταστεί το ενδεχόμενο η παρουσία μαρτύρων να περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου ο αιτών δεν έχει ελληνική ιθαγένεια ή δεν μπορεί να προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας και για την ευκαιρία έκφρασης γνώμης.

  • 27 Αυγούστου 2016, 13:36 | Αναστάσιος Αραμπατζής

    Θα ήθελα να σημειώσω ότι η αναγραφόμενη διαδικασία απέχει κατά πολύ από το να θεωρηθεί ως αυτοματοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων. Γιατί απαιτούνται δυο μάρτυρες και απαξιώνεται η αστυνομική ταυτότητα ; Γιατί πρέπει να χαθούν τρεις ανθρωπο-ώρες για την έκδοση του διαβατηρίου ; Πιστεύω ότι το Υπουργείο και ΓΓ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα πρέπει να αναθεωρήσουν την όλη διάταξη.

  • 27 Αυγούστου 2016, 12:00 | Μανώλης

    Για την έκδοση διαβατηρίων η πρόταση «για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από δύο μάρτυρες» δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα παραπάνω από καθυστέρηση και ταλαιπωρία για τους ενδιαφερόμενους. Σκοπός θα έπρεπε να είναι η όσο το δυνατόν απλοποίηση των διαδικασιών.

  • 27 Αυγούστου 2016, 11:22 | Ευάγγελος

    Ως κάτοικος εξωτερικού απορώ που κανουμε το σύστημα εκδόσεις διαβατηρίων δυσκολότερο. Επίσης τι γίνεται για αυτούς που δεν έχουν ΑΚΜΑ – κάτοικοι εξωτερικού.

  • 27 Αυγούστου 2016, 11:16 | Νίκος Παπαδογιάννης

    Τι είναι αυτά? Πάτε να κάνετε ένα γραφειοκρατικό σύστημα, που λειτουργεί κουτσα στραβά 100 φορες χειρότερο? Και δε μου λέτε, οι εκατομμύρια απανταχού Έλληνες του εξωτερικού, που θα βρούνε τους μάρτυρες? Θα έχουν μήπως AMKA και ΑΦΜ πρόχειρο, για οι μάρτυρες? Πως οι πρεσβείες θα ανταπεξέλθουν? Επιπλέον, καιρός θα ήταν να συγχρονιστούμε με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες και να κάνουμε το διαβατήριο 10etes όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνια κτλ. Ποσο να πληρώσουμε ποια?

  • 27 Αυγούστου 2016, 11:07 | Θ. Τσακαλώτος

    Δεν είναι λίγο δυσλειτουργικό το να απασχολήσεις δύο άτομα για να βγάλεις διαβατήριο;

  • 27 Αυγούστου 2016, 10:43 | I.D.

    Δεν μπορώ να κατανοήσω ποιος άνθρωπος το σκέφτηκε αυτό. Περιπλέκει την διαδικασία χωρίς λόγο αναγκάζοντας τον πολίτη να βρει αποδεικτικά Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. ενώ τον υποχρεώνει να βρει και δυο μάρτυρες. Οι οποίοι πρέπει να έρθουν μαζί του στο Γραφείο Διαβατηρίων το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε έδρα Νομού και να απέχει αρκετά από τον μόνιμο τόπο διαμονής του πολίτη. Ακόμη δεν υπάρχει καμία μνεία για τους κατοίκους εξωτερικού. Ένας Έλληνας του εξωτερικού μπορεί να μην έχει Α.Μ.Κ.Α. ή Α.Φ.Μ., ενώ θα πρέπει να βρει και δυο μάρτυρες οι οποίοι να είναι Έλληνες πολίτες έτσι ώστε τα στοιχεία τους να υπάρχουν στο Εθνικό Δημοτολόγιο.

  • 27 Αυγούστου 2016, 09:24 | Γεώργιος Ιωαννίδης

    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περί αποσύνδεσης χρήσης αστυνομικής ταυτότητας κατά την έκδοση διαβατηρίων όχι μόνο δεν απλοποιούν και εκσυγχρονίζουν την διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου (όπως κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών διαδίδουν σε εφημερίδες και δημοσιογράφους), αλλά αντιθέτως περιπλέκουν και δυσχεραίνουν την όλη διαδικασία ειδικώς για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού. Ζω μόνος μου στην Σουηδία, αδυνατώ λόγω εργασίας να κατεβαίνω στην Ελλάδα συχνότερα της μιας φοράς ετησίως (δηλαδή τα Χριστούγεννα) και αναρωτιέμαι πώς θα ανανεώσω το διαβατήριό μου τον Ιούλιο του 2017, όταν θα λήξει η ισχύς του. Οι συγγενείς και φίλοι μου ζουν στην Ελλάδα, δεν έχω δύο στενούς Έλληνες φίλους στην Σουηδία, τους οποίους να υποχρεώσω να πάρουν άδεια από την εργασία τους και να με ακολουθήσουν στο Προξενείο ως μάρτυρες προς ταυτοποίηση και διασταύρωση των στοιχείων μου, αλλά ούτε και μπορώ να ζητήσω από δύο Έλληνες συγγενείς ή φίλους μου από την Ελλάδα να υποχρεωθούν να κάνουν το ταξίδι από την Ελλάδα προς την Σουηδία, για να λειτουργήσουν ως μάρτυρες στο προξενείο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αστυνομική μου ταυτότητα έχει ασθενέστερη ισχύ από τις μαρτυρίες δύο συγγενικών ή φιλικών μου προσώπων και ούτε μπορώ να καταλάβω πώς απλοποιείται και εκσυγχρονίζεται η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων στα ελληνικά Προξενεία προς όφελος των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Δυστυχώς για άλλη μια φορά προχειρότητες και απερισκεψίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης…

  • 27 Αυγούστου 2016, 08:40 | Ιωάννης Τριανταφυλλου

    Ως σήμερα πηγαίναμε για διαβατήριο με την ταυτότητα μας. Η νέα διαδικασία μας επιστρέφει δεκαετίες πίσω και δεν αποτελεί απλούστευση διοικητικής διαδικασίας αλλά σαφή και προφανή επιβάρυνση της!

    Η κατάργηση της ταυτότητας και η αντικατάσταση της απο την υποχρέωση να προσκομίσω δύο (2) μάρτυρες καθιστά τη διαδικασία εκδοσης διαβατηριου δυσκολότερη (θα πρέπει να συνεννοηθούν τρεις άνθρωποι ώστε να βρεθούν μαζί κάπου!) και ακριβότερη (πιθανόν θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αποζημιώσει τους μάρτυρες για τις χαμένες εργατοώρες τους και το κόστος να έρθουν «επι τόπου»!), επιπλέον εθίζει τους πολίτες ξανά στην ψευδομαρτυρία και δημιουργεί ένα νέο παρασιτικό επάγγελμα, αυτό του «επαγγελματία μάρτυρα για την έκδοση διαβατηρίου».

    Η διαδικασία των μαρτύρων θα πρέπει να είναι εναλλακτική διαδικασία, ώστε αν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ταυτότητα (πχ λόγω κλοπής ή απώλειας) να μπορεί να εξυπηρετηθεί απο την διοίκηση, και όχι υποχρεωτική όπως προσπαθεί να καθιερώσει το άρθρο.

    Επίσης, η προσκόμιση εγγράφων για το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ δεν απαιτείται και πρέπει να καταργηθεί ως υποχρέωση και να αντικατασταθεί με την υποχρεώση απλής αναφοράς τους από τον πολίτη και αναγραφής τους στην αίτηση. Από την ώρα που η υπηρεσία έκδοσης θα προβεί σε ηλεκτρονική διασταύρωση μέσω βάσεων δεδομένων, τότε αρκεί η απλή αναφορά (αυτό σημαίνει απλούστευση!!).

    Μάλιστα, μπορεί να προβλεφθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση όλων των στοιχείων να γίνεται κατά την παραλαβή της αίτησης έκδοσης διαβατηρίου ώστε σε περίπτωση που κάποιο από τα στοιχεία που δηλώνονται δεν διασταυρώνεται να μην γίνεται αποδεκτή η αίτηση και να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και η υπηρεσία με περιττά πέρα-δώθε, επιπλέον ο πολίτης να μην χάνει το κόστος παραβόλου.

    Η ασφάλεια της διαδικασίας εξασφαλίζεται καθώς είναι πάντα ο πολίτης που έχει το βάρος της απόδειξης της ορθότητας των στοιχείων του άρα αν αυτά που υπάρχουν στο σύστημα είναι λανθασμένα θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στις σχετικές υπηρεσίες για την διόρθωση τους και στη συνέχεια να επανέλθει για νέα αίτηση διαβατηρίου.