Άρθρο 88 – Υπηρεσία Πλωτών Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος

1. Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος αποτελεί Κεντρική Ειδική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία έχει ως αποστολή την υποστήριξη και ενίσχυση των Λιμενικών Πυροσβεστικών Σταθμών, εδρεύει στον Πειραιά και υπάγεται στον Υπαρχηγό.
2. Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων είναι ιδίως αρμόδια για:
α. Τη συμβολή στο έργο της πολιτικής άμυνας της χώρας, καθώς και στο έργο των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, ή άλλων Κρατικών Υπηρεσιών, σε σοβαρές και επείγουσες περιπτώσεις, μετά από σχετικό αίτημα των αρμόδιων Αρχών και έγκριση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.
β. Τη συμβολή στη διάσωση θυμάτων σεισμών και ατυχημάτων, την αναζήτηση εξαφανισμένων προσώπων και τη μεταφορά τραυματιών από τις αιτίες αυτές.
γ. Τη μεταφορά πυροσβεστικών υπαλλήλων για ανάληψη επείγουσας και σοβαρής πυροσβεστικής επιχείρησης, καθώς και πολιτών που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή διεξαγωγή της.
δ. Τη μεταφορά κυβερνητικών αξιωματούχων, ανώτατων κρατικών λειτουργών και Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους.
3. Πλωτά μέσα άλλης δημόσιας ή ιδιωτικής Υπηρεσίας ή Φορέων που συμμετέχουν στην κατά την προηγούμενη παράγραφο αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος τίθενται υπό τις εντολές του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.
4. Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος έχει ως αρμοδιότητα κάθε θέμα που αφορά τα πλωτά μέσα, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από ειδική διάταξη του παρόντος.
5. Με κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας της Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων, που εγκρίνεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται ειδικότερα θέματα εσωτερικής διάρθρωσης και λειτουργίας, εκπαίδευσης του προσωπικού και τα απαιτούμενα προσόντα του, τα χρησιμοποιούμενα μέσα, καθώς και ο τρόπος εκτέλεσης της Υπηρεσίας.
6. Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων στελεχώνεται από μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων.
7. Η ανωτέρω Υπηρεσία δύναται να στελεχώνεται, εφόσον συντρέχουν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες και από ιδιώτες πλοηγούς κυβερνήτες και μηχανικούς με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με προεδρικό διάταγμα που προτείνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται τα προσόντα του προσωπικού, ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής του, τα αρμόδια όργανα, ο ανώτατος χρόνος απασχόλησής του και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Οι αποδοχές του ως άνω προσωπικού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.

  • 13 Ιανουαρίου 2020, 16:35 | Νικόλαος Γ. Μπάλσης

    Παρ.2β: Αντί του όρου «εξαφανισμένων» να χρησιμοποιηθεί ο όρος «αγνοουμένων», ο οποίος είναι ο ορθός για περιστατικά αναζήτησης συνεπεία καταστροφών σε περιορισμένο-οριοθετημένο χώρο. Ο όρος «εξαφανισθείς» χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις είτε αυτόβουλης ενέργειας είτε συνεπεία εγκληματικής ή άλλης ανθρωπογενούς δράσης. Συμπληρωματικά θα μπορούσε να αναγραφεί «συνδρομή σε άλλους Φορείς (ΕΛΑΣ-ΛΣ/ΕΛΛΑΚΤ στην αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων». Οράτε και σχετική πρόταση στο άρθρο 86.

  • 12 Ιανουαρίου 2020, 19:38 | Ανδρεόπουλος Παναγιώτης

    Άρθρο 88 παρ. 6 : να προστεθεί μετάταξη στο ειδικό προσωπικό από Γενικών Υπηρεσιών όπως και για τους Ιπτάμενους του άρθρου 86 παρ. 6.

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 17:04 | Χαράλαμπος

    Πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε για τα άτομα που αναγράφονται στην παράγραφο 2δ. «Τη μεταφορά κυβερνητικών αξιωματούχων, ανώτατων κρατικών λειτουργών και Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους» να υπάρχει πρωτόκολλο επιβίβασης και προκαθορισμένη διαδικασία ασφάλισης-αποζημίωσης.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 18:12 | ΧΑΡΗΣ

    Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων εφόσον είναι ειδικών καθηκόντων,γιατί στην δυναμή της υπάρχουν Πυροσβέστες Γενικών Υπηρεσιών?Γιατί σε άλλες υπηρεσίες ειδικών καθηκόντων δεν υπάρχουν Γενικών Υπηρεσιών?

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 13:14 | Γιαννης Κ.

    Σχετικα με την εκπαιδευση του προσωπικου που υπηρετει στα λιμενικους σταθμους θα ηθελα να προσθεσω οτι αφου συνδραμει σε διασωσεις και επιχειρει στο «υγρο στοιχειο» θα πρεπει να δινεται η δυνατοτητα να μπορουν να εκπαιδευονται και να περνουν σχολειο αυτοδυτων ετσι ωστε να υπαρχουν πιστοποιημενοι δυτες σε ολους τους σταθμους.Και θα μπορει το προσωπικο να κανει διασωσεις σε συμβαν η ακομα και αν χρειαστει για το καραβι που συμβαινει ουκ ολιγες φορες το ιδιο το καραβι να χρειαζεται δυτη.Χρειαζεται να πραγματοποιουνται εκπαιδευσεις στο κατωτερο προσωπικο που δυστυχως δεν γινονται και ακομη περισσοτερο στο προσωπικο ειδικων καθηκοντων.

  • 1 Ιανουαρίου 2020, 17:50 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Στη νήσο Κέρκυρα κάθε χρόνο υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα απο κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες τουρίστες, και δεν υπάρχει Υπηρεσία Πλωτών Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος.
    Θεωρώ ότι είναι αναγκαίος ένας σταθμός ΠΣ Πλωτών στο λιμάνι της Κέρκυρας
    Πρόγραμμα Κρουαζιέρας 2019
    https://www.corfuport.gr/%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B1/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82.html